De Uitgeester

8 maart 2017

De Uitgeester 8 maart 2017


Expeditie Aconcagua 2017 deel 1

Jan (L.) en Frank Rodenburg Foto: Aangeleverd

Uitgeester broers Frank en Jan Rodenburg beklimmen hoogste berg van de Andes

Eind december 2015, begin januari 2016 nam Frank Rodenburg samen met broer Jan het besluit om in 2017 de Aconcagua in Zuid Amerika te beklimmen. Deze expeditie stond voor februari 2017 gepland. Inmiddels zijn ze beiden weer uitgerust van het stoere avontuur en hebben zij de draad van alledag weer opgepakt. Frank is echter nog wel speciaal voor De Uitgeester in de pen geklommen. Lees in deze serie hun avonturen!

Door: Frank Rodenburg

De 6962 meter hoge Aconcagua Foto: Aangeleverd

In september 2014 was de eerste serieuze beklimming, de Kilimanjaro, een feit geweest. In voorbereiding op deze berg waren het Magui en zus Virginia Rodriquez, afkomstig uit Mendoza, Argentinië, die de interesse voor de berg wekten. Magui was in juni naar Nederland gekomen als uitwisselingsstudent. Vanuit haar achtertuin ziet zij namelijk de machtige bergen van de Andes liggen. Samen met vader Kees, broer Jan en zusje Dianne was ik in voorbereiding op de 'Kili' en de meiden stelden voor om na deze berg naar de Andes te komen. Het daadwerkelijk doen is wat anders…

Feitjes
De Aconcagua is met 6962 meter de hoogste berg van de Andes, Zuid Amerika, het zuidelijk halfrond en 'ícoon' van de 7 Summits (7 hoogste toppen van alle continenten). De berg, die in het grote Aconcagua National Park ligt, staat bekend om de harde ijzige winden, die ook op lagere delen, zo uit het niets, op kunnen treden.

De maximum temperatuur op de top komt niet boven de -10 uit, gemiddeld over het jaar is het -22, maar door de sterke winden is de gevoelstemperatuur vaak veel lager. De beste periode, of eigenlijk het klimseizoen, is van begin december t/m eind februari, zomer in Argentinië. In Mendoza is het dan veelal tussen 30 en 40 graden. De dagen beginnen zonnig en in de loop van de dag vormen zich regelmatig wolken boven de bergen. De luchtdruk is op de top nog maar 40% van die op zeeniveau en ook de hoeveelheid zuurstof is een stuk lager.

Een informatieavond van de organisatie, Mountain Network, bekend met expedities naar verschillende hoge bergen in de wereld, werd bezocht en extra informatie over de berg- en beklimming ingewonnen. IJsklimmen of gezekerd aan touwen is niet nodig, wel is een uitstekende conditie vereist.

De voorbereiding
Na definitief inschrijven in juni vorig jaar, gingen Jan en ik vanaf eind oktober serieus in training. Plaatselijke fysio Rick werd bezocht voor advies en sportdiëtiste Maaike Enthoven een aantal keren geconsulteerd. De combinatie van extra training met uitgebalanceerde voeding vond ik in dit geval extra belangrijk. In voorbereiding op de Aconcagua werd in juni de Grand Paradiso, met 4061 meter de hoogste berg van Italië, beklommen. Een poging om 3 dagen later de Mont Blanc te beklimmen strandde op 3400 meter hoogte door veel sneeuwval de dagen ervoor. De training hield voor mij in; 3 keer per week crosstraining (in eigen schuur) gedurende een uur. 5x 12 minuten en na iedere 12 minuten één minuut squads. Daarnaast op zaterdag drie á vier uur lopen in omgeving Schoorl, met rond de twaalf kilo bepakking. Op zondag werd dan de gebruikelijke mountainbike training van twee uurtjes gedaan. In december en januari werd nog een wandeltraining ondernomen van 27 km en 700 hoogtemeters. Verder werd er ook nog een paar keer getraind met andere mensen uit de groep.

Wordt vervolgd...

Bolbliksem of gewone bliksem? .....het was een enorme knal

Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - Dinsdagavond rond 22.00 uur was er plots een felle flits en direct erachteraan een enorme knal. Buurtbewoners rond de Geesterweg/Kooglaan werden opgeschrikt door dit natuurverschijnsel.

Het regende, maar het was absoluut geen noodweer en toch was daar uit het niets een blikseminslag, die de buurtbewoners behoorlijk de stuipen op het lijf heeft gejaagd. Sommige mensen hebben een vuurbal (bolbliksem) waargenomen en bij anderen trilden de ramen door de klap. De inslag heeft een boom langs het Piet Linnartzpad geraakt maar het lijkt of alleen de bast is beschadigd.

Een bolbliksem is een helder oplichtend bolvormig object met een diameter van maximaal 40 centimeter, dat soms wordt waargenomen in de buurt van een blikseminslag en dan gedurende meerdere seconden zichtbaar is. Het is een atmosferisch verschijnsel, waar lange tijd geen afdoende verklaring voor was. Een bolbliksem doet zich meestal voor bij zwaar onweer, maar er zijn ook gevallen bekend waarin een bolbliksem optrad tijdens helder weer.

Systeem politiek: ombuigen is nodig

Nog een week en de landelijke verkiezingen zijn daar. Volgend jaar zullen de stembureau's de deuren openen voor lokale en Provinciale verkiezingen. Maar nog nooit was het vertrouwen in het openbaar bestuur en de politiek zo laag als op dit moment. Deze neergaande spiraal zal doorbroken moeten worden, want er is iets behoorlijk mis met de wijze waarop ons democratisch stelsel nog functioneert. Wij staan in dit verband stil bij de kwaliteit van onze woon- en leefomgeving en de rol en bedoeling van de komende Omgevingswet. Een topprioriteit voor de toekomst, zoals bewoners van Noord Holland en onze BUCH regio onlangs hebben aangegeven!

Megaplanning via de systeem politiek

We zijn helaas verzeild geraakt in een situatie, waarbij de bedenkers van de "Schiphol Megametropool" een wat zij noemen "governance model" hebben doorgevoerd. Via opgedrongen samenwerking, op zeer grote schaal, het voor hun karretje spannen van hele ministeries en beleidsafdelingen en, nog wel het allerergst: het met doortrapte methoden, zoals 'klankbordgroepen,' bewerken van burgers en bewoners organisaties, hebben zij de politiek als het ware in hun systeem 'ingepakt.' Daarom is het ook zo moeilijk geworden om nog als kiezer een keuze te maken uit steeds meer, maar toch onvoldoende aansprekende partijen.

Vanaf de basis ombuigen

Er zal een grote inspanning nodig zijn om vanaf de lokale en regionale schaal weer een balans te bereiken, waarbij de werkelijke bedoeling van de wetgever in praktijk wordt gebracht. Dat in een van de eerste gemeenten, waar voluit en enthousiast aan een 'Omgevingsvisie' voor 2030 werd gewerkt, namelijk Uitgeest, dit traject abrupt werd afgebroken en al acht maanden stil ligt, is in feite aan deze systeem politiek te wijten.

Rol van de burger en bewoners organisaties

Zoals door de belangrijke organisatie G23 duidelijk naar voren is gebracht, zullen Raden, Colleges van B&W en Provinciale en Gedeputeerde Staten een cultuuromslag moeten maken wat betreft hun opstelling en omgaan met de burgerparticipatie. Handelen naar letter en geest van de nieuwe Omgevingswet bij het realiseren van de 'Omgevingsvisies' is een eerste vereiste, al valt te verwachten dat vele inmiddels verzelfstandigde bestuurs- en uitvoeringsorganisaties e.a. hier grote moeite mee zullen hebben. Toch is dit de uitdaging, waar alle betrokken spelers mee te maken krijgen en deze testcase komt in volle vaart op alle betrokkenen af. Het lijkt verstandig om de vinger dus, ook na deze roerige verkiezingsperiode, stevig aan de pols te houden.

Bestuur St. Burgerbelang Omgevingskwaliteit BUCH regio, Frank du Long, vz

Poepzakjes

Uitgeest klopt zich op de borst. Het wordt de hondeneigenaren de laatste tijd comfortabel gemaakt.

Was het vorig jaar dat, na een roerige evaluatieavond voor hondeneigenaren, werd bepaald dat de totale vrijloopgebieden voor de honden met 30% verminderd werden. Een hele verbetering kun je zeggen. Wil je nu met de hond een lekker stukje vrijlopen, moet je met de auto naar Bakkum-strand of naar Bergen de duinen of naar Driehuis Beeckestein/Velserbeek/Schoonenberg of naar het Heilooer bos. Dat is vanuit een duurzaam oogpunt een slimme oplossing. Het kost per jaar al gauw 500 liter brandstof als je 3x per week er op uit wil om je hond knap uit te kunnen laten. De kosten van afschrijving en parkeergeld buiten beschouwing gelaten.

Dan de mooie zuilen met zakjes en vuilnisbak. Dat is echt wel fraai. Vuilnisbakken staan er altijd tekort. Je loopt soms wel een kilometer met je drollenzak, voordat je een vuilnisbak tegenkomt. Maar bij de spaarzame vrijloopplaatsen en zelfs een paar meer staan bakken. Maar aan die bakken zitten dispensers met poepzakjes. De zwarte plastic zakjes zijn best handig. Hoewel ik met mijn grote handen er nauwelijks in kom, laat staan dat ik er dan een flinke drol mee kan oppakken. Zeker met natte handen sta je stevig te vloeken. Dan die papieren zakken. Hoe bedenk je het. Echt niet bruikbaar. Ze zijn van papier, hebben het formaat van een gevulde enveloppe. Ik moet er met mijn 3 middelgrote honden toch altijd minimaal 10 bij me hebben. Waar laat je dat? Rugzak mee voor de poepzakjes? Het is papier, dus moet niet nat worden. Probeer er maar eens een natte drol mee uit het gras te wroeten. Gaat niet lukken. Bovendien poepen veel honden een beetje lopend. Dus moet je soms 6 stukjes poep verzamelen. Gaat echt niet. Hoe gaat het met de echt slappe poep? Een beetje uitsmeren verder kom je niet. En dan zijn ze verteerbaar. Handig als je de zakjes moet deponeren bij het overig vuil in een vuilnisbak met plastic binnenzak. Onzin dus. Dit is zo'n product waarvan je zegt: het middel is erger dan de kwaal. De prijs van deze papieren prullen zijn bij Ranzijn voor 10 stuks € 3,69. Dat zou voor mij neerkomen op € 1.350,= per jaar voor de koop van poepzakjes. Daar kan ik ook 10 bekeuringen van betalen. Ik heb nog nooit een controleur gezien. Dus laat de poep maar liggen. Nee, zo ben ik niet. Ik haal voor € 1,39 100 stuks luierzakjes bij de Aktiewinkel. Dat is € 50,= per jaar. Goeie maat, (past zelfs een paardenvijg in) dicht knoopbaar, plastic, geparfumeerd en 's winters, met vulling, te gebruiken als handwarmer in je jaszak.

Over paardenvijgen. Ik ruim deze regelmatig op. Je zou zeggen: laat liggen, het is half verteerd gras. Dat is ook zo, maar de honden eten ervan. Dat is op zich ook niet erg en soms zelfs goed, maar paarden krijgen vaak veel geneesmiddelen als antibiotica e.d. en poepen dat weer uit, dat is niet goed voor de honden. Dus vermijdt dat de honden (onbekende) paardenstront eten. Dus een opruimplicht voor ruiters lijkt mij logisch en begrijpelijk.

Al met al schiet het niet erg op om een hond- , mens- en milieuvriendelijk beleid te bedenken en vorm te geven.

Wim Groot.

Lees Lokaal bestaat 1 jaar!

Foto: Guyllaume fotografie Erik Poffers

Spectaculaire goochelshow voor de kinderen van groep 3 t/m 8

UITGEEST - Zaterdag 18 maart a.s om 14.00 uur komt Guyllaume Wibowo, bekend van het Tv-programma Zapp Magic Battle terug naar Uitgeest.

Zoals beloofd, na zijn succesvolle optreden tijdens de Kinderboekenweek van 2016, zal Guyllaume met een aangepaste show de kinderen van Uitgeest weer met hun ogen laten rollen van verbazing. Wellicht zal hij ook deze keer weer tijd hebben om de aanwezige kinderen een truc te leren, die zij dan thuis weer aan hun vader/moeder of opa/oma kunnen laten zien. Wil je met Guyllaume op de foto? Dat kan dit natuurlijk ook.

Zit jij op de basisschool in Uitgeest? Grijp je kans en meld je aan! Aanmelding kan via info@leeslokaal-uitgeest.nl o.v.v. naam, leeftijd, klas en school of in Lees Lokaal zelf aan de Dr. Brugmanstraat 11. Het bijwonen van de goochelshow is gratis. VOL = VOL

Brisk Walking

Weerstand en spanning gaat bij de meeste mensen in eerste instantie zitten in nek, rug en benen en zorgt daar voor regelmatig terugkerende pijnklachten. Herken je je hierin, ben je sportief en houd je van wandelen, dan zou ik je aanraden om zondag 12 maart a.s. om 10 uur naar de presentatie over Brisk Walking te gaan, die trainer Wim Heijboer houdt in de kantine van camping Geversduin.

Wim loopt al vijftien jaar op woensdag vanaf 19.30 uur en op zaterdag vanaf 09.00 uur anderhalf uur met een grote groep een kilometer of negen. Brisk Walking is een stevige manier van lopen. Wim leert je een wandeltechniek, die gebaseerd is op maximale beweging van schouders, rug, heupen en voeten en vooral het verlengen en ontspannen van de spieren van schouders, rug en (achterzijde) benen. Als je de techniek beheerst, is het stevige tempo geen probleem meer. Wanneer zich de spanning dagelijks of wekelijks weer opbouwt, is regelmatig meewandelen met deze club een goede (en sportieve) manier om die spanning kwijt te raken. Ik loop al jaren mee met veel plezier, want de club is ook erg gezellig en we delen veel 'wel en wee' met elkaar.

Lijkt het je wat, geef je dan even op bij Wim op wim.heijboer@smaakenpassie.com of via een sms of whatsApp naar 06-53713127.

Dirk Jan van Wijk

Nog twee gebieden voor Oranje Fonds Collecte beschikbaar in gemeente Uitgeest

Alle verenigingen en stichtingen kunnen meedoen

UITGEEST - Voor alle verenigingen en stichtingen van de gemeente Uitgeest liggen er mooie kansen om de kas wat extra te spekken. Er zijn in Uitgeest nog twee collectegebieden beschikbaar voor de Oranje Fonds Collecte 2017 die van 6-10 juni 2017 plaatsvindt. Verenigingen en stichtingen die een collectegebied willen reserveren moeten er snel bij zijn, want per gebied kan maar één organisatie collecteren.

Deelnemende organisaties mogen de helft van de opbrengst houden en besteden aan hun doelstelling. En dat kan al snel een aardig bedrag zijn. Stichting Philadelphia Zorg, Locatie Twuyverhoek, wist afgelopen jaar het meeste geld in te zamelen in Noord-Holland: € 1.633,66 maar liefst. Dat betekent, dat zij dankzij de Oranje Fonds Collecte ruim € 800,= konden besteden aan het aanschaffen van goederen.

De andere helft van de opbrengst gaat naar sociale projecten in de provincie waar is gecollecteerd. De collecteweek levert de deelnemende verenigingen en stichtingen niet alleen geld, maar ook extra aandacht op. Het geeft ze de mogelijkheid te laten zien hoe belangrijk zij zijn voor velen. Denk aan het dorpshuis, waar iedereen altijd terecht kan, de sportclub waar men elkaar iedere week treft en het zorgcentrum, waar mensen met een beperking een dagbesteding vinden. Alle kosten van de collecte (organisatie, materiaal, geldverkeer) zijn voor rekening van het Oranje Fonds. De afdracht van de volle collectebussen wordt in de meeste plaatsen verzorgd door de RegioBank. Hierdoor wordt elke euro uit de collectebussen besteed aan sociale initiatieven. Dat maakt de Oranje Fonds Collecte zo uniek.

Deelnemen
Alle stichtingen en verenigingen, die zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, een eigen bankrekening hebben en de opbrengst besteden in Nederland, kunnen deelnemen aan de Oranje Fonds Collecte. Het Oranje Fonds steunt sociale projecten in Nederland en het Caribische deel van het koninkrijk. Jaarlijks steunt het met zo'n 30 miljoen euro duizenden initiatieven, die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn, sinds de oprichting, het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Inschrijven kan tot 1 april via www.oranjefonds.nl/collecte.

Over weerstand

Huisarts Dirk Jan van Wijk Foto: aangeleverd

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Nu de winter op z'n eind loopt, we weinig buiten zijn geweest en we de zon niet veel gezien hebben, slaat de griepepidemie toe. Zijn het nu de mensen met weinig weerstand die ziek worden of juist zij die te veel weerstand hebben? Het is maar hoe je het ziet.

Met 'weerstand' bedoelen we meestal onze afweer tegen ziektes. Hoe beter ons afweerapparaat, hoe minder gauw we ziek worden. Of… is het wellicht zo dat we er juist last van hebben als ons afweerapparaat zo hard aan het werk is? Denk bijvoorbeeld maar eens keelpijn, omdat je amandelen zijn opgezet door hun ijver om de binnengedrongen ziektekiemen te vernietigen! Worden we ziek door de werking van ons afweerapparaat of door het gebrek aan werking? Moeten we onze afweer dankbaar zijn als we ziek zijn of verwijten we onze afweer iets? Ik denk dat het positieve gezichtspunt het meest helpend is.

Weerstand en ziekte
En als we het over weerstand hebben is er ook nog een ander gezichtspunt waar ik met je bij zou willen stilstaan: Weerstand is ook ons verzet tegen de dingen die ons in het leven overkomen, zoals verlies, onrecht of gebrek aan waardering. Die weerstand slaan we dan vaak op in ons lichaam als boosheid, frustratie, verdriet, verwijt, maar ook als pijnklachten of andere klachten van onze ingewanden. Dus door de weerstand tegen de dingen die je nu eenmaal overkomen, kunnen klachten ontstaan. Herken je dit? Hoe mooi zou het dan zijn als het je zou lukken die weerstand te verminderen?

Stroom
Om uit te leggen hoe je dat zou kunnen doen, gebruik ik de metafoor van een rivier. Die stroomt vanaf de bron naar beneden, om uiteindelijk in de zee te eindigen. Er is van alles wat de stroom belemmert. Denk aan dammen en zelfs stuwmeren. En die stroom-belemmerende factoren zorgen ervoor dat het water vervuilt. Ook het leven heeft zijn onvermijdelijke loop. Er overkomt je van alles en dat zijn niet altijd leuke dingen. Ik vind het belangrijk dat je stilstaat bij wat je overkomt en de emotie die erbij hoort alle kans te geven. Maar vervolgens het leven zijn verdere loop te laten hebben. Loslaten dus! Steek geen energie in de feiten, maar in dingen die het leven de moeite waard maken! Je kunt de geschiedenis nu eenmaal niet herschrijven, al zou je dat graag willen.

Let it flow!
Onze pogingen om weerstand te bieden aan de loop van ons leven leidt tot lijden. Ieders levensloop krijgt te maken met hindernissen, tegenslagen en rampen. Daar mag én moet (uitgebreid) bij worden stilgestaan. Maar daarna wil het leven weer verder stromen. "Let it be", zongen The Beatles al (laat het zo zijn als het is). En vele andere tekstschrijvers schreven 'Let it go, let it flow.' Laat je levensloop zijn gang gaan en hij stroomt zichzelf schoon en gezond!

Home-Start zoekt vrijwilligers

De Home-Start-vrijwilliger is een welkome steun en toeverlaat Foto: Aangeleverd

Steuntje in de rug voor gezinnen

Door: Arjan Hoogvorst

UITGEEST - Het kan gebeuren dat het reilen en zeilen van een gezin voor mensen enigzins onoverzichtelijk wordt. Dat je als ouder(s) net even dat steuntje in de rug nodig hebt, om de nodige ervaringen met een mede-ouder te kunnen uitwisselen. Die steun is vanaf 2017 beschikbaar in Uitgeest vanuit Home-Start, onderdeel van Humanitas.

Als gezin maak je weleens een periode door, waarin het niet zo goed gaat. Bijvoorbeeld door ziekte, moeilijkheden met de kinderen, weinig contact met familie en vrienden, werkgerelateerde problemen, geldgebrek of relationele spanningen. Meestal lost het zich vanzelf weer op. Soms is het een opluchting als iemand tijd heeft om te luisteren en/of een handje te helpen bij het regelen van praktische zaken. Vrijwilligers van Home-Start kunnen daarbij de nodige ondersteuning bieden. "Het betreft geen hulpverlening maar een ervaren ouder/opvoeder, die thuis bij iemand kan meekijken en -denken, gericht op vragen van de ouder(s)", vertelt Ria Broeze, coördinator bij Home-Start. "Zo kun je ervaringen uitwisselen en vaak verrassende inzichten krijgen, waarmee je als ouder weer wat makkelijker verder kunt".

Internationaal beproefd

Home-Start is een internationaal project dat reeds in de jaren zeventig startte in Engeland en sinds een kwart eeuw tevens in Nederland actief is. De gemeente Uitgeest verleent subsidie om het vanaf dit jaar ook hier op te starten. "Het is mogelijk om in Uitgeest twee gezinnen te ondersteunen," vervolgt Ria Broeze. "Dat kan middels doorverwijzing door school of het consultatiebureau, maar iemand kan ook uit zichzelf contact met ons opnemen".

Home-Start biedt ondersteuning, praktische hulp en vriendschap aan ouders met tenminste één kind tot en met veertien jaar. Iemand geeft zelf aan wat de behoefte is; de vraag van de ouder(s) staat centraal. De vrijwilligers van Home-Start zijn zelf ook ouder en hebben een gedegen voorbereidingstraining gevolgd, om te kunnen werken volgens een internationaal beproefde methode. Deze is onder meer onderzocht door de UvA, die heeft aangetoond dat het bewezen werkt.

Grenzen aangeven

Een voorbeeld uit de praktijk is de alleenstaande moeder Zara, met drie kinderen tussen de zes en twaalf jaar. Zara heeft moeite om bij hen grenzen aan te geven. Eens per week komt Home-Start-vrijwilliger Marian voor enkele uren bij Zara over de vloer en dat geeft veel rust. Moeder Zara: "Ik zag er de afgelopen tijd tegenop als de kinderen uit school kwamen. Ik had gewoon geen grip meer op ze. Maar met Marian erbij hebben we het nu weer goed met elkaar. Het eerste uurtje komt Marian, als de kinderen nog niet uit school zijn. We praten wat met elkaar over de opvoeding en wat ik heb meegemaakt met de kinderen. Marian geeft mij steun en begrip. Als de kinderen uit school komen, kletsen we met elkaar of spelen we samen met Marian een spelletje. Ook praat Marian met de kinderen. Vooral met mijn puberende dochter, die zich duidelijk serieus genomen voelt door Marian en daar leer ik van. Natuurlijk moet ik het uiteindelijk weer zelf doen, maar daar ben ik nu beter op voorbereid. Voorlopig is Marian voor ons nog even een welkome steun en toeverlaat".

Informatie

Humanitas Noord-Kennemerland zoekt voor Home-Start vrijwilligers (m/v) voor Uitgeest, Castricum, Heiloo, Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk. De vrijwilligerstraining van zes bijeenkomsten start eind maart op de woensdagochtenden op het kantoor van Humanitas in Alkmaar. Informatie: Humanitas, tel. 072-5401800 of op www.home-start.nl

Terugkeer Mens stuit op verzet

Karel Mens terug in de gemeenteraad Foto: Vincent Bloothoofd

Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Uitgeest op donderdag 2 maart jl. werd Karel Mens benoemd tot nieuw raadslid van de VVD. De oppositiepartijen PU, UVP en PvdA waren daar, op zijn zachtst gezegd, niet blij mee.

De heer Brouwer (PvdA) noemde het een schande en verliet uit protest de zaal. Verschillende raadsleden van de andere oppositiepartijen volgden zijn voorbeeld. Afgelopen september besloot Mens op te stappen als wethouder, nadat hij zonder de benodigde vergunning een tuinhuis had gebouwd, terwijl hij zelf bij de gemeente onder andere verantwoordelijk was voor handhaving. "En nu wordt hij doodleuk weer voorgedragen als raadslid", zei Brouwer. "Dit is een schoffering van de raad, het college en de Uitgeester bevolking. Het is een principekwestie: dit geeft een totaal verkeerd signaal af naar de burger. Blijkbaar vindt de VVD dat sjoemelen mag".

Motie van wantrouwen

Brouwer diende een motie van wantrouwen in. Hij was ook erg benieuwd naar de mening van de coalitiepartijen. De heer Weijers (Uitgeest Lokaal) vond het vooral een zaak van de VVD. "De kieswet bepaalt wie en in welke volgorde in aanmerking komt. Wij moeten als raadsleden niet de wet buiten werking gaan zetten". Mevrouw Van de Vliet (CDA) en de heer Oud (D66) sloten zich bij Weijers aan en wilden er verder niet veel over kwijt. Opvallend was dat Oud's partijgenote mevrouw Voordewind wel voor de motie stemde. Brouwer: "Ik betreur de reacties van deze partijen ten zeerste. De heer Mens had nog altijd de keuze om er van af te zien". De heer Dubelaar (PU) ondersteunde dit naar eigen zeggen volledig. VVD-fractievoorzitter Zuurbier stelde dat "korte tijd een overtreding heeft plaatsgevonden, maar dat daarom niet het leven lang het passief kiesrecht wordt opgegeven".

Centrumgebied

Een ander belangrijk agendapunt was het beschikbaar stellen van een voorbereidingskrediet voor de herinrichting van het centrumgebied. In december 2016 werd besloten dat het centrum van Uitgeest opnieuw wordt ingericht met een Integraal Kind Centrum (IKC) met gymzaal, maar ook met zorgwoningen en levensloop-bestendige woningen.

Nu is € 350.000,= nodig voor het opstellen van een zogenaamd 'beeldkwaliteitsplan' en voor het voorbereiden van ruimtelijke procedures. De heer Dubelaar (PU) vond dat er nog te veel onduidelijk was over de plannen om daarvoor € 350.000,= uit te trekken, met name over de zorgwoningen en de vraag of er een gemeenschappelijke ruimte komt. De coalitiepartijen brachten daar tegenin dat daar juist het beeldkwaliteitsplan voor bedoeld is. Mevrouw Krom (UVP): "Wij kijken hier met forse tegenzin tegenaan. Het is heel veel geld. Wij hebben grote moeite met de manier, waarop dit hele traject is gegaan, dus u begrijpt dat wij extra kritisch zijn op wat er gaat gebeuren".

'Doorpakken'

De heer Rodenburg (CDA) benadrukte echter dat het college nu moet doorpakken. "We willen allemaal een nieuw Geesterheem, een nieuwe school, een nieuwe sportzaal en levensloopbestendige woningen. Zoals bij elk plan, gaan de kosten voor de baat uit en moet er dus eerst krediet komen. De scholen zijn dringend aan onderhoud toe en ook Geesterheem voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. De leegstaande Paltrok kost de gemeente tientallen duizenden euro's per jaar. Daarom moet dit college doorpakken. De oppositie zou wel wat vooruitstrevender mogen zijn". Het voorstel om het krediet beschikbaar te stellen werd met 8 voor en 7 tegen aangenomen.

6 / 12

Hulp gezocht bij het beschermen van padden

Paddenoverzetter in actie Foto: Aangeleverd

REGIO - Vanaf eind februari, als de temperatuur boven de 6 °C komt en het regent, kunnen de padden massaal aan de wandel gaan naar het water waar ze zijn geboren. In Noord-Holland staan zo'n 200 vrijwilligers klaar om deze dieren te beschermen. Verleden jaar redden zij 25.000 padden, kikkers en salamanders bij het oversteken van wegen. Dit jaar vragen de padden-beschermers ook aandacht voor andere gevaren: hoge trottoirbanden, straatkolken, diepe vijvers en watermeter putten. Iedereen kan zelf helpen deze gevaren te verminderen. Ook is er hulp nodig bij het overzetten van de padden.

Padden leven het hele jaar in duin, bos en tuin, maar zijn voor hun voortplanting afhankelijk van water. Ze zetten daar hun snoeren met eitjes, padden-dril genoemd, af. De padden-visjes groeien op in het water tot kleine padjes, die in juni richting het leefgebied terug kruipen. Padden zijn net als andere amfibieën koudbloedig en als de temperatuur in het vroege voorjaar oploopt, verlaten ze hun winterholletjes. Vooral op de eerste warmere avonden, bij regen, gaan er veel padden op pad. Ze leggen vaak grote afstanden af naar het water. Het verkeer is een bekend probleem, maar er zijn meer dodelijke hindernissen. Tijdens de trek komen ze vaak bij trottoirbanden, die ze noodgedwongen volgen. De kans dat ze daarbij in een straatkolk vallen is groot. Hier komen ze niet uit. Ook watermeter putten en tuinvijvers met gladde randen vormen een gevaar voor trekkende dieren. Door in putten en bij vijvers uittreed plekken te maken, van gaas of een trappetje van ruw materiaal, kunnen de dieren wegkomen. Voor straatkolken zijn speciale uittreed voorzieningen ontwikkeld.

Alle soorten hulp welkom
Er zijn in Noord-Holland veel padden werkgroepen actief. Hun vrijwilligers plaatsen schermen langs wegen waar de padden in emmers worden opgevangen. Elke ochtend controleren zij de emmers en dragen ze de amfibieën naar de overkant van de weg. Waar emmers niet mogelijk zijn, worden ze 's avonds in de schemering met de hand overgezet. Alle padden werkgroepen kunnen hulp goed gebruiken. Zo zijn er vrijwilligers nodig, die gaas en emmers ingraven, en na de trek weer opruimen, of die de vaste padden-schermen en tunnels controleren. Ook zijn er mensen nodig die één keer per week de emmers met padden tellen en overzetten. Wilt u uw plaatselijke padden werkgroep helpen? Neem dan contact op met de coördinator van de groep. Op www.padden.nu vindt u de contactgegevens van de werkgroepen.

Vastenaktie-viering en buitendeur-collecte zondag 12 maart

UITGEEST - Komende zondag 12 maart a.s. zal er in de Heilige Mis speciale aandacht worden besteed aan de bisschoppelijke Vastenactie, met medewerking van de AMO- groep. Het thema zal door de Mis heen terugkomen. Na afloop zal er een buitendeur-collecte voor de Vastenactie worden gehouden.

Dit jaar staat de Vastenactie, net als bij meerdere parochies in de regio, in het teken van een project voor een school (de Lideta Mariamschool) in Alitena, Noord- Ethiopië. Een groot deel van de Ethiopische bevolking bestaat uit jongeren. Vanwege het gebrek aan goede onderwijsvoorzieningen zijn de vooruitzichten voor deze jongeren onzeker, waarbij werkeloosheid en armoede op de loer liggen. Ondanks dat de regering zijn best doet, om voor iedereen basisonderwijs te organiseren, blijven de ver weg gelegen dorpen in het district Irob verstoken van goed onderwijs. De internationale donaties nemen af en de capaciteit van de scholen is nog erg basaal.

De Lideta Mariamschool is een school voor basis- en middelbaar onderwijs met ongeveer 280 leerlingen en wil graag de voorzieningen voor de leerlingen verbeteren. Het project richt zich op verbetering van de basisvoorzieningen van de school. Dat zal leiden tot een verbetering van de schoolprestaties, het zal ook de instroom verhogen en de kans op schooluitval verkleinen. De meest urgente behoeften zijn; een nieuwe bibliotheek en boeken, computers, een laboratorium, sanitaire voorzieningen en een hek voor de veiligheid en afbakening van het terrein. De leerlingen hebben wat over voor hun onderwijs, velen lopen 10 tot 20 km per dag om maar les te kunnen krijgen!

Noteert u ook alvast de datum van 11 april in uw agenda: dan zal er een Vastenactiemaaltijd gehouden worden in de Klop! De opbrengst hiervan zal uiteraard ook ten bate komen van dit project!

Taalspreekuur in de bibliotheek

HEEMSKERK/BEVERWIJK - Elke week is er in Bibliotheek IJmond Noord een Taalspreekuur. U kunt daar aan een deskundige vragen stellen over hoe u (beter) Nederlands kunt leren. Zij kan helpen om te kijken welke cursus goed bij u past of kan helpen zoeken naar iemand, die kan helpen met de Nederlandse taal. Er is informatie over scholen en cursussen voor elk niveau. U kunt hier ook de Start!-krant en de Verkiezingskant (in eenvoudig Nederlands) lezen. Als vrijwilliger (bv. Taalmaatje) kunt u ook naar het Taalspreekuur komen (met of zonder uw cliënt) om advies te vragen en het aanbod in te zien.

Het Taalspreekuur is elke dinsdag van 09.00-11.00 uur in de bibliotheek in Heemskerk en elke woensdag van 15.00 – 17.00 uur in de bibliotheek in Beverwijk. Een bezoek aan het Taalspreekuur is gratis!

Stichting Samen Spelen zoekt vrijwilligers

Net als Johnny Depp?
  • Vind je het leuk om toneel te spelen en vooral te improviseren?
  • Heb je een zwak voor kinderen/volwassenen met een lichamelijk of verstandelijke beperking of voor kinderen die lichamelijk ernstig ziek zijn?
  • Heb je een paar uurtjes in de maand vrij voor een vrijwilligersklus?
  • Word je blij van lachende kinderen?
  • Ben je ouder dan 18 jaar?

Dan ben je bij Stichting Samen Spelen aan het goede adres. Deze stichting is naarstig op zoek naar nieuwe vrijwilligers, die hen willen helpen zieke kinderen en kinderen en volwassenen met een beperking een fijne middag te bezorgen door bijvoorbeeld als clown, boef, fee, piraat of wat dan ook een spel met ze te beleven. Je speelt altijd in teamverband, er wordt voldoende gerepeteerd en ieder jaar krijg je een workshop of opfriscursus om je spel up-to-date te houden. Kijk op de website http://www.stichtingsamenspelen.nl voor meer informatie of bel 0251-317432.

Als het je wat lijkt schroom niet en geef je op. Je bezorgt de kinderen en mensen, voor wie de stichting dit allemaal doet, een onvergetelijke dag!
Stichting Samen Spelen Molenbuurt 17, 1921 CS AKERSLOOT

Ontdek de Krommenieërwoudpolder

Weidemolentje Foto: Aangeleverd

Het mooiste weidevogelgebied van Nederland

UITGEEST - Op zaterdag 18 maart a.s. organiseert IVN Afdeling Midden Kennemerland een fietsexcursie om De Krommenieër Woudpolder. Deze polder ligt op NAP -1.25 meter en behoort tot één van rijkste weidevogel-gebieden. Al fietsend rondom dit prachtige veenweidegebied, met zijn uitgebreide slotenpatroon en mix van landbouw- en natuurgebied, gaat u samen met de natuurgids kijken naar de verschillende weidevogels als kievit, grutto en scholekster. Tevens is er aandacht voor andere grotere en hele kleine bewoners, de kleurrijke beplanting en de geschiedenis van dit gebied.

Verzamelen om0 8.30 uur op de parkeerplaats van Recreatieterrein Zwaansmeer aan de Lagendijk in Uitgeest. U kunt op de fiets komen of hier uw auto parkeren en uw fiets van de drager afhalen. Zorg voor onopvallende, warme, (geluidsloze) kleding. Het is handig om een verrekijker mee te nemen. De route is ongeveer 9,5 kilometer lang, een aardig fietstochtje en daarom wordt aangeraden om jonge kinderen mee te nemen in een kinderzitje.

De excursie start om 08.45 uur en we verwachten rond 11.00 uur weer terug te zijn. Aanmelden kan via de website https://www.ivn.nl/afdeling/midden-kennemerland/activiteiten/fietsexcursie-krommenieerwoudpolder. Kosten zijn € 4,= voor volwassenen, € 2,= voor kinderen. Graag gepast geld meenemen.

Torino FC terug van weggeweest op het ICGT

Italiaanse Torrino deelnemer ICGT Foto: Aangeleverd

UITGEEST – De eerste buitenlandse club, die we voor ICGT 2017 bekend kunnen maken, is er niet zomaar eentje. Het is namelijk de winnaar van 2014. We hebben het dan natuurlijk over Torino FC. Na een jaartje afwezigheid zijn de Italianen weer terug van weg geweest!

Daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee. Nadat we in de vorm van ADO Den Haag, Ajax, AZ en FC Uitgeest vier prachtige Nederlandse clubs hebben aangekondigd, is Torino de eerste internationale ploeg die we voor ICGT 2017 kunnen bevestigen. Niet de eerste de beste club dus, maar een ploeg die zeven keer kampioen werd in de Serie A.

Torino is een van de grote namen uit het Italiaanse voetbal en draait goed mee in de Serie A. In het verleden speelden zeker niet de minste Nederlandse voetballers voor de club uit Turijn. Zo was Faas Wilkes ooit een van de smaakmakers bij Torino en ook Wim Kieft kwam uit voor de club.

En nu is de club met zijn jeugdploeg dus terug van weggeweest op het ICGT. In 2014 wist Torino het toernooi nog te winnen, nadat in de finale het Franse Sochaux werd verslagen. Een jaar later stonden de Italianen opnieuw in de finale, maar toen was Benfica te sterk. 2016 werd overgeslagen, maar het zou ons niet verbazen als Torino dit jaar opnieuw voor de hoofdprijs mee gaat doen. Voor minder zullen ze in ieder geval niet naar Uitgeest afreizen.

De toernooi-organisatie is erg blij dat deze mooie Italiaanse club met Pinksteren opnieuw op de sportvelden van FC Uitgeest te bewonderen zal zijn. "Torino is een mooie ploeg die slim voetbalt", vertelt toernooi-directeur Rolf Jager. "Natuurlijk zijn we heel blij, dat ze dit jaar gewoon weer op het ICGT te zien zijn. Het zorgt voor een mooi, gevarieerd aanbod van voetbalstijl. Zo zien we het graag: teams uit verschillende landen, die het tegen elkaar opnemen en die het voetbal op hun eigen manier spelen. Met de komst van Torino krijgt onze deelnemerslijst steeds meer vorm en bovendien belooft het hierdoor weer een mooi affiche te worden."

Het ICGT vindt ook dit jaar weer plaats op het FC Uitgeest en wordt gehouden op 3 en 5 juni a.s.

Open middag bij TV De Dog

UITGEEST - Op Zaterdag 18 maart organiseert tennisvereniging De Dog aan de Niesvenstraat een open middag met een kind-oudertoernooi voor de jeugd van Uitgeest.

De jeugdcommissie van TV de Dog organiseert het jaarlijks terugkerend Kind-Oudertoernooi voor de basisschool-jeugd van TV de Dog. Op het tennispark van de Dog kan de jeugd van Uitgeest kennismaken met het tennisspelletje. Onder leiding van Ronald Vlieland en Sharon Krop (trainers) kun je ontdekken hoe leuk het tennisspel is. Voor de jeugd wordt er vanaf 12.00 uur een clinic gegeven, waarbij veel elementen van het tennisspel aan de orde zullen komen. Ook kunnen de kinderen samen met hun vader, moeder, of andere familieleden een paar leuke potjes tennissen tegen clubgenootjes. Dit begint om 14.00 uur maar de deelnemers worden verwacht tussen 13.30 en 13.45 uur. Schrijf je hiervoor in via het inschrijfformulier (dit kan tot 15 maart).

Voor diegene die besluiten om lid te worden van TV de Dog op de open middag, is de contributie het eerste jaar gratis (mits er tennislessen worden afgenomen). Dus komt allen naar TV de Dog aan de Niesvenstraat en wie weet mogen we je als nieuw lid verwelkomen. De koffie/thee/limonade staat klaar en de inschrijfformulieren liggen klaar. Tot ziens bij TV de Dog!

FC Uitgeest 35+ vrouwen spelen eerste voetbaltoernooi

Door Susan Duijn-van der Meer

HEILOO - Vrijdagavond 3 maart, een kleedkamer met tien lachende, ietwat giechelende vrouwen bij De Foresters. Vanavond gaat het gebeuren. Voor het eerst sinds het bestaan van de FC Uitgeest voetbalclub treedt er een vrouwen 35+ team aan op een voetbalveld, we trappen af in Heiloo.

Na een uitgebreide bespreking, warming up en analyse van de tegenstanders gaan we vol vertrouwen van start. Dit vertrouwen is verrassend; we hebben immers nog maar één keer getraind, maar hebben door aanwijzingen van trainster/coach Shari begrepen dat voetbal eigenlijk heel simpel is. Twee doelen (waarvan die van ons helaas beduidend groter was!), geen buitenspel, 10 fitte speelsters, geen scheidsrechter. Zolang we de bal in de ploeg houden, kan de tegenstander in ieder geval niet scoren, kortom wat kan er nog mis gaan…..

De eerste tegenstander is DSS uit Haarlem. Gedurende deze wedstrijd komen we erachter dat onze conditie toch wel te wensen over laat. De inzet is prima, de tactiek iets minder maar de 20 minuten speeltijd is voor ons 35-plussers toch echt wel wat lang! Dankzij prima keeperswerk wordt de schade beperkt tot vijf tegengoals. Zwanenburg is onze tweede tegenstander. Een pittige, waarvan de vrouwen goed op elkaar zijn ingespeeld en toch ook wel wat mannelijk spel vertonen (met name de tackles op de voeten). Maar de vrouwen van FC Uitgeest laten zich natuurlijk niet aan de kant zetten, want ook de verdediging staat haar mannetje. Met uiteindelijk maar 3 tegengoals zit er een stijgende lijn in! De laatste wedstrijd spelen we tegen De Foresters. De spieren willen niet meer dus moeten we het op wilskracht en tandvlees doen. Slopend, strompelend soms, worden er zelfs nog kansen gecreëerd voor FC Uitgeest, maar helaas mogen we nog geen goal noteren. Jammer, want we snappen inmiddels dat een laatste man ook echt handig is en dat als er een corner wordt genomen je deze het beste niet via de achterlijn weg moet werken om te voorkomen dat de corner tot treurens toe wordt herhaald. Na bijna 60 minuten spelen begint het een beetje op walking footbal te lijken, we zijn dus blij dat het eindsignaal klinkt. Met een goed gevoel verlaten we het veld, er is immers niemand geblesseerd en het allerbelangrijkste: we hebben heerlijk samen gevoetbald en veel lol gehad. Nu een week revalideren om vrijdagavond weer fris op het veld te staan voor onze thuiswedstrijd!

Titel in zicht voor Stormvogels

Ton van Duijn, kijkt vol vertrouwen uit naar de titelstrijd Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Stormvogels staat aan de vooravond van een historische wedstrijd. Sinds de jaren '70 heeft het eerste team van de Uitgeester korfbalvereniging geen zaalkampioenschap meer behaald maar zondag, 12 maart a.s. is de kans hierop bijzonder groot.

Stormvogels, onder leiding van succestrainer Ton van Duijn, heeft aan een gelijkspel voldoende tegen hekkensluiter WWSV, om de titel binnen te halen. Het zou wel heel gek moeten lopen, willen we dat nog weggeven, aldus Van Duijn. Bij zijn aantreden in het seizoen 2015/2016 was hij al bijzonder uitgesproken over zijn aspiraties. Titels halen en doorstomen naar de derde klasse, waar deze ploeg thuis hoort. Ambitieuze doelstellingen voor een team dat al een aantal jaren bij elkaar was, maar meestal in de middenmoot eindigde. Van Duijn verschoof de accenten binnen het speltype, met de focus op het offensieve deel en het leverde vrijwel direct resultaat op. Met een gewijzigde tactische opvatting werd er elke week weer, met vallen en opstaan, progressie getoond. In plaats van een stabiele middenmoter, kon Stormvogels de weg omhoog inslaan.

Onder leiding van een bevlogen trainer, die het beste uit zijn spelersmateriaal naar boven haalt, werd de veldtitel tot een ieders verbazing in zijn eerste seizoen bij de club gerealiseerd en uitbundig gevierd. Van Duijn blijft echter hongerig en dit vroege succes smaakte naar meer. De promotie naar de derde klasse op het veld heeft zijn ploeg gerijpt en met deze ervaring als bagage startte Stormvogels de zaalcompetitie in de vierde klasse als een van de favorieten. Een doelstelling waar Van Duijn geen doekjes om wond en de druk op het team opvoerde. Stormvogels voldeed aan de verwachtingen door tot en met december slechts een verliespunt te noteren en de ranglijst aanvoerde, waarna in januari een korte terugval volgde. In een ongemeen spannende competitie met 4 kanshebbers op de titel zou elk puntverlies funest kunnen zijn. De ploeg herpakte zich echter en de onderlinge resultaten van de concurrentie werkten ook in het voordeel, waardoor Stormvogels zich nu op kan maken voor het kampioenschap. Een unieke prestatie om tweemaal binnen een jaar tijd kampioen te mogen worden, aldus een glunderende Van Duijn, die met vertrouwen uitziet naar de wedstrijd.

Wees erbij en schreeuw Stormvogels naar de titel; zondag 12 maart, aanvang 15.20 in sporthal de Zien!

Taxi-oorlog-2

Taxistation in Puriscal Foto: Nancy Brantjes

Een week geleden belde ik de taxicentrale van het meest dichtbij gelegen stadje Santiago de Puriscal, vragend om een zeer verantwoordelijke taxichauffeur voor een vroege rit de volgende dag naar het vliegveld. Ik krijg L. aan de lijn: een zeer vriendelijke meneer. Maar als het aan komt op de ruimte in zijn auto, stuiten we op een probleem. Mijn ouders,mijn persoontje én alle koffers moeten er namelijk wel ruim in passen.

L. heeft een gewone automobiel, dus voldoet waarschijnlijk niet. Maar L. verkondigt: "Ik zal niet rusten tot ik er zeker van ben dat u op de juiste tijd en met een goede auto naar het vliegveld zal worden gebracht. Ik bel u terug". Ik word inderdaad terug gebeld door een taxichauffeur. Maar niet door L. Het is de mij bekende S., die hier in Jaris woonde. Ik ben een beetje verbaasd, want de stijl van S. Is heel anders dan die van L., die mij overdreven vriendelijk en verdienstelijk over kwam. "Heeft u een taxi nodig voor morgenochtend? Ik zal u deze dienst verlenen". Hij heef teen Suzuki Gran Vitara waar we hopelijk wel inpassen. Ik bel L. even terug om te vertellen dat we zijn voorzien. Ik twijfel even. "En kunt u mij een plezier doen? Alstublieft, voor onze en uw veiligheid, praat niet met uw mobieltje terwijl u rijdt"! De laatste keer dat we met S. reden, had hij namelijk een kilometerslang gesprek. Ook in Costa Rica is het verboden om te bellen tijdens het rijden. Ik belde L. terug om hem te informeren. Na een kort gesprek kwam het hoge woord eruit: L. vraagt: "Heeft S. u gebeld of belde u S.?" Ik zeg: "S. belde mij, ik wist zijn telefoonnummer niet eens. Ik heb eigenlijk geen hoge pet van hem op". L.: "Oke, het zij zo, dit kan ik niet veranderen". Ik leg de telefoon neer met een vervelend gevoel. Eigenlijk heb ik geen zin om met S. twee uur in een taxi te zitten.

Foto: Aangeleverd

Na een uur belt mijn man. Zijn baas leent hem een prachtige huurauto van het bedrijf om mijn ouders naar het vliegveld te brengen. Wat heerlijk! Zo is gelijk alles opgelost. Ik bel S. om hem te zeggen dat ik zijn diensten niet nodig heb. Een uur later word ik gebeld door de klantenservice van de taxicentrale. Of ik degene ben die de volgende ochtend naar het vliegveld moet? Ik had het al geraden: S. had mij, als klant, van L. afgepikt. Klanten afpikken is een veel gebruikt, ongeoorloofd gedrag bij taxichauffeurs. 'TAXI' zeggen, als je zeulend met zware tassen langsloopt of het geven van visitekaartjes, of, zoals meneer Amable Jimenez die op hoffelijke wijze met brede glimlach en snoepjes je zijn taxi in wil krijgen. Hier trap ik meestal niet in. Iedere chauffeur hoort op zijn beurt te wachten, in de rij bij het park. En daar zoek ik mijn taxi. Maar de klant is koning en mag in de taxi stappen, die hij/zij zelf kiest, waar deze ook staat. Regels van de taxivereniging. Maar een klant afpikken, door deze thuis te bellen, gaat te ver, dus S. is een paar dagen geschorst. Jammer voor S., maar in tijden van zoveel taxi-concurrentie moeten de rode taxi's van Puriscal de naam hoog houden.Dat ze goede service verlenen, daar ben ikzelf getuige van.

Nieuws van de Bridgeclub

Door: Paul Wijte

Met een 'giant step for men' gooiden Hans en Paul Wijte het klassement van de A-lijn omver. Met goed spel en goed tegenspel werd het een na het andere tafeltje omgetoverd in een bloedbad, voor de tegenstanders wel te verstaan. Alleen het laatste tafeltje tegen Ria Vessies-Arie van der Eng werd een gemiddeld tafeltje. En laten nou net de mannen in vorm, Klaas de Groot-Peter Kossen, deze avond alle planken misslaan! Gevolg is dat Hans en Paul ook in de stand van de vierde set de leiding, royaal, hebben overgenomen. Jammer alleen dat die gasten de volgende week een kleine Tiroler vakantie genieten en afwezig zijn. Daar voorziet het reglement in: is een koppel een keer afwezig, dan krijgt dat koppel de gemiddelde score van die set. Één uitzondering: een koppel dat de laatste avond afwezig is krijgt 45%! En waarom is die regel er? Om te voorkomen dat koplopers willens en wetens de laatste avond afwezig zijn en zo hun hoge positie behouden. In het verleden schijnt deze situatie een keer voorgekomen te zijn, en ja, het gaat ergens om, dan moet dat geregeld worden. Het lijkt de EU wel. En bijna zou ik woensdagochtend vroeg opstappen in Tirol, naar huis rijden, 's avonds bridgen, 's nachts weer naar Tirol terug, maar gezien de 'Stau' op de heenreis is dat geen reële optie. Volgend jaar maar de vakantieplannen afstemmen op de bridgekalender. Of, mijn voorkeur, het wantrouwen uit het reglement halen, een 'giant step for mankind'!

Onderhand vergeet ik bijna nog de mooie scores van afgelopen woensdag. Niet voor het eerst roem ik hier Riet Balster-Evert Rozemeijer, die in de D-lijn de hoogste score van de avond halen met ruim 67%. En verder noem ik hier nog Piet de Wildt. Samen met Jac Sintenie wint hij met 'slechts' 56,77% in de C-lijn, maar de nummers 2 en 3 liggen daar vlak achter. Teken dat daar grote strijd heeft plaatsgevonden. En nu maar eens kijken of komende woensdag Klaas en Peter hun sportieve plicht vervullen. Hoe ze dat invullen, mogen ze zelf weten.

A-lijn 1 Hans Wijte-Paul Wijte 64,17% 2 Carien Willemse-Jaap Willemse 57,92% 3 Paul van der Meij-Bas van der Meijden 57,5%
B-lijn 1 Lea van Dommelen-Nel Weber 65,63% 2 Ineke Los-Marjan de Gilde 64,58% 3 Riet Schafgans-Leo Tromp 58,68%
C-lijn 1 Jac Sintenie-Piet de Wildt 56,77% 2 Joop de Beer-Fieneke de Beer 56,25% 2 Henny Kaandorp-Ans Verheijde 56,25%
D-lijn 1 Riet Balster-Evert Rozemeijer 67,36% 2 Elly Stuijt-Aad Stuijt 58,33% 3 Anneke Pel-Karel Romkes 57,64%
E-lijn 1 Joke Jacobs-Jaap Zonneveld 56,67% 2 Wim Nugteren-Nel van Bergen 53,75% 2 Will Griffith-Loes Apeldoorn 53,75%

Wim Verdonk pakt zijn kans

Verslag KPBiking

Door: Ton Kramer


AKERSLOOT - Wim Verdonk uit Egmond aan de Hoef is donderdagavond na de wekelijkse wedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup tot winnaar gehuldigd.

Lang waren er op Sportcomplex de Cloppenburgh geen twijfels wie de winnaar zou gaan worden. Nadat Henk Verdonk junior al snel, na andermaal pech, het strijdtoneel had verlaten, waren de ogen gericht op jongere broer Wim Verdonk, die een niet meer te overbruggen, mits problemen, gat sloeg op zijn volgers. Het duo Alwin Hes uit Bakkum en Uitgeester Wilfred Knegt lieten een imponerend gevecht zien om de twee overgebleven podiumplekken. Zij gunden elkaar geen centimeter vrijheid; dan was het Hes en even later reed Knegt weer aan de leiding en zo wisselde het menig keer. Pas in de slotfase lukte het Alwin Hes, nadat Wim Verdonk onbedreigd over de finish was gekomen, zich te ontdoen van Wilfred Knegt, die moegestreden het podium compleet maakte. Castricummer Jasper Revers en Chris Kemp maakten de eerste vijf vol.

IJsclub Uitgeest: Jeugdschaatsers rijden eerste Langebaanwedstrijd

De 13 pupillen van het 'Jeugdschaatsen' en hun trainers Nico Goeman en Rob de Vries Foto: Aangeleverd

Door: Kees Molenaar

ALKMAAR - Op zondag 5 maart reden kinderen van het 'jeugdschaatsen' hun eerste langebaanwedstrijd.

Al vanaf de kerst gaan zij elke zaterdag morgen met de bus naar de IJsbaan de Meent om daar de beginselen van het schaatsen te leren. In verschillende groepen en op ieders niveau worden door enthousiaste trainers en begeleiders de lessen gegeven. Buiten het afsluitende 'Diploma' schaatsen hadden dertien kinderen zich ook opgegeven voor een echte langebaanwedstrijd. Zij moesten een 100 en een 300 meter rijden, waarbij een echte 'Starter' ze weg schoot. Met de officiële tijdwaarneming werden hun tijden genoteerd en zelfs met naam en al weergegeven op het grote scorebord. Al met al een zeer geslaagde avond en ik hoop dat zij de stap naar de trainingsgroep gaan maken. Want nieuwe pupillen voor de trainingsgroep kan de ijsclub goed gebruiken.

Afstand: 100 meter.

Bente Visser                 DPA 19.80
Casper Schut                HPB 20.56
Chris Wokke                 HPA 16.12
Stan de Ruiter                HPC 16.53
Freya Westenberg         DPA 16.96
Isa Groen                 DPB 17.04
Isa Vocking                 DPB 17.42
Jari Kuipers                 HPB 20.80
Jinke van de Lageweg DPA 17.09
Luca van Hoven         DPE 19.22
Miquel Tijsen                 HPB 22.03 FL
Thijs Zonneveld         HPB 17.27
Tristan Tijsen                 HPC 26.84

Afstand: 300 meter.
Bente Visser                 DPA 53.08
Casper Schut                 HPB 59.96
Chris Wokke                 HPA DNF
Stan de Ruiter                 HPC 56.47 FL
Freya Westenberg         DPA 47.44
Isa Groen                         DPB 45.55        
Isa Vocking                 DPB 47.75
Jari Kuipers                 HPB 54.74
Jinke van de Lageweg DPA 46.08
Luca van Hoven                DPE 58.21
Miquel Tijsen                 HPB 50.42
Thijs Zonneveld                 HPB 49.02
Tristan Tijsen                 HPC 58.52

Erfgoedorganisaties gaan samenwerken met Stichting Oer-IJ

Het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst in Huis van de Geschiedenis Midden Kennemerland te Beverwijk. Van links naar rechts Evert Vermeer (Stichting Oer-IJ), Cees Hazenberg (voorzitter Museum Kennemerland), Joep Frerichs (voorzitter Historisch Genootschap Midden-Kennemerland) en Henk Engel (voorzitter Historische Kring Heemskerk). Foto: Aangeleverd

REGIO - Drie organisatie, die zich in de regio actief bezighouden met historisch erfgoed, hebben vrijdag 24 februari jl. in het Huis van Geschiedenis Midden Kennemerland te Beverwijk een samenwerkingsovereenkomst getekend met de Stichting Oer-IJ uit Castricum. De andere partners zijn Museum Kennemerland, Historisch Genootschap Midden-Kennemerland en de Historische Kring Heemskerk.

De Stichting Oer-IJ is een bewonersinitiatief, dat zich inzet voor behoud, duurzaam beheer en een groter besef van de landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteiten van de groene driehoek Zaanstad, Velsen en Alkmaar. Een 'vergeten' gebied met een bijzondere ontstaans- en bewoningsgeschiedenis. Tot aan het begin van de jaartelling stroomde het Oer-IJ als noordelijke zijtak van de Rijn dwars door Kennemerland om bij Castricum in zee uit te monden. Vanaf het moment dat land droog viel zijn mensen er een bestaan gaan opbouwen.

Eén van de eerste concrete vormen van samenwerking is de serie Oer-IJ lezingen die in het Huis van Geschiedenis Midden-Kennemerland worden gegeven. Die cyclus is een herhaling van de succesvol verlopen avonden, die eerder het archeologisch centrum in het Huis van Hilde te Castricum zijn gehouden. De bibliotheek IJmond Noord doet de organisatie voor deze activiteit in Beverwijk. Andere concrete samenwerkingsprojecten zijn een basiscursus voor Oer-IJ gidsen komend najaar en het aanbod van publieksexcursies in het buitengebied van Kennemerland. Eerder was er voor de gidsenopleiding in Castricum veel belangstelling. Die worden nu ook in Beverwijk en Velsen gehouden. Later worden de gidsen ingezet voor rondleidingen in het zuidelijk Oer-IJ gebied. Deze excursies zullen dan ook vanuit Uitgeest, Heemskerk en Beverwijk worden gehouden en inhoudelijk vooral ingaan op de sporen die de geschiedenis hier in het landschap heeft achtergelaten.

Wie behoefte heeft aan contact of meer willen weten, raadpleeg de websites museumkennemerland.nl, hgmk.nl, historischekringheemskerk.nl of oer-ij.eu.

Omarm een leven met gevoel

over hoog gevoeligheid en een krachtig leven met gevoel

Lezing door Judith Bosman-Draai op zondag 12 maart.

AKERSLOOT - In deze interactieve presentatie besteedt Judith aandacht aan wat hoog gevoeligheid is en welke invloed het in het dagelijks leven kan hebben. Wat van deze mooie eigenschap de voordelen en valkuilen zijn en hoe je kunt leren hiermee om te gaan. Want hoog gevoeligheid is geen afwijking of ziekte maar een prachtige natuurlijke eigenschap. Het biedt je de mogelijkheid om een waardevolle bijdrage te leveren aan de samenleving.

Judith Bosman-Draai, woonachtig in Limmen, is een vrouw van 55 jaar met hoog sensitieve eigenschappen. Als geen ander heeft zij ervaren wat dit kan betekenen op ieders weg in de huidige tijd. Waar zij haar gevoel eerder lange tijd onderdrukte, staat in haar huidige leven gevoel centraal. Zij gelooft in ruimte voor gevoel en eigenheid van mensen. De mens achter zijn uiterlijk. Judith biedt een platform om mensen te ondersteunen in het (her)vinden van hun innerlijke kracht en eigen wijsheid. Als gevoelsdeskundige begeleidt en adviseert zij ieder die meer vanuit zijn gevoel wil leven. Zie ook: www.academievoorgevoel.nl

Plaats: kerk aan het Dielofslaantje, Akersloot Aanvang 14.30 uur, toegang € 7,50 Reserveren tel. 0251-319171 of koosje.wiegman@hetnet.nl

Internetcafé en activiteiten in buurtcentrum het Spectrum

HEEMSKERK - Elke donderdag kunt u terecht bij het Internetcafé in buurtcentrum het Spectrum van 13.00-14.00 uur (behalve in de schoolvakanties).

Het internetcafé is bedoeld voor mensen, die geen of weinig gelegenheid hebben om met een computer om te (leren) gaan of te gebruiken. Op basis van de behoeften van de deelnemers wordt er uitleg gegeven over hetgeen zij willen leren. Zo kunnen taalprogramma's aan bod komen om het Nederlands te verbeteren, leren omgaan met de computer, typeles volgen, de weg vinden op internet, gebruik van facebook etcetera. Het team vrijwilligers is inmiddels uitgebreid en kan daardoor meer vragen aan. De kosten zijn € 1,- per keer. Docente Pauline Snijders en vier vrijwilligers geven les in een gezellige, ongedwongen sfeer. Iedereen van harte welkom!

Leren klaverjassen
Op maandag 13 maart van 13.30 tot 16.30 uur kunnen diegenen die helemaal niet of enigszins kunnen klaverjassen alle kneepjes leren tijdens het "Leren Klaverjassen" in het Buurtcentrum. De kosten bedragen € 2,50 per keer.

Kienen: Noteer alvast in uw agenda
Zaterdag 25 maart organiseert Buurtcentrum Het Spectrum weer een gezellige KIENAVOND. Er zijn zoals altijd weer geweldige prijzen te winnen. Het Kienen begint om 20.00 uur en de zaal is open vanaf 19.30 uur. De minimum leeftijd is 15 jaar en de toegang is gratis.

U vindt Buurtcentrum Het Spectrum aan het Lauraplein 1 te Heemskerk (tel. 0251-207777)

Clusius leerlingen onder de indruk

Foto: Aangeleverd

Persoonlijke verhalen van NS machinisten en hoofdconducteurs

CASTRICUM - De eerstejaars leerlingen van het Clusius College Castricum hebben het voorlichtingsprogramma van de Nederlandse Spoorwegen voor jongeren van 9-20 jaar 'Luisteris' gevolgd.

Machinisten en hoofdconducteurs bespraken hierin onbezonnen van jongeren gedrag rondom het spoor en in de trein om jongeren bewust te maken van de gevolgen van agressie en groepsgedrag. In de les werd veel aandacht besteed aan de gevolgen van hun gedrag en vroegen zij de leerlingen of ze nadenken bij wat ze doen en wat de gevolgen kunnen zijn.

De persoonlijke verhalen van de machinisten en hoofdconducteurs, de waargebeurde voorvallen, bleken veel indruk te maken. Leerlingen werden aan het denken gezet, over wat er kan gebeuren als je onvoorzichtig bent in de buurt van de spoorbaan of op de spoorwegovergang. Wat doe je jezelf en/of anderen aan door je roekeloos gedrag. De leerlingen denken op deze manier goed over de voorbeelden na. Kortom, een leerzame en indrukwekkende les voor de leerlingen!

Politienieuws

Inbraken
Op dinsdag 28 februari 2017, tussen 17.00 en 20.00 uur, heeft men geprobeerd in te breken in een woning aan de Benesserlaan te Uitgeest. Men heeft geprobeerd om het cilinderslot er uit te trekken. Dit is niet gelukt.
Op woensdag 1 maart jongstleden, in de middag, heeft men ook geprobeerd in te breken middels deze methode. Dit was bij een woning aan de Dokter Brugmanstraat. Ook hier is het niet gelukt.

Diefstal
Op woensdag 1 maart jongstleden, omstreeks 13.00 uur, hielden de wijkagenten een man aan, die een fiets probeerde te stelen op het station Uitgeest. Een oplettende voorbijganger had gemeld, dat de man zich verdacht ophield tussen de gestalde fietsen. Bij aankomst van de wijkagenten was de man bezig om een slot door te knippen. De man is aangehouden en verhoord. De eigenaren van bedoelde fietsen worden verzocht om aangifte te doen. Het betreft een herenfiets, merk Gazelle, kleur rood/grijs en een knal-rode bel en een damesfiets, merk Cruiser, wit van kleur. De beide spatborden zijn rose/wit geblokt.

Seaside Bigband speelt op culturele manifestatie Castricum

HEEMSKERK - Op zondagmiddag 12 maart a.s. zal de Seaside Big Band tijdens de tweedaagse Culturele Manifestatie Castricum een optreden verzorgen onder leiding van Konrad Koselleck. Deze manifestatie vindt plaats in Geesterhage, in theaterzaal Koningsduyn. Aanvang 15.00 uur.

Na oorspronkelijk onder de vleugels van de Muziekschool Heemskerk te hebben gefunctioneerd, staat de band vanaf najaar 2016 op eigen benen. Onder de bezielende leiding van dirigent en artistiek leider, Konrad Koselleck, wordt er wekelijks gerepeteerd in een oefenruimte van Cultuurcentrum Heemskerk. Het repertoire van de band bestaat uit een mengeling van jazz, blues en latin dikwijls met bekende titels, echter bijna altijd gecomponeerd en gearrangeerd door de dirigent. Meer informatie over de band vindt u op www.seasidebigband.nl. Meer informatie over de manifestatie vindt u op www.culturelemanifestatiecastricum.nl

Maandag

00.00 – 02.00 OSU Love Songs.

02.00 – 08.00 OSU door de Nacht.

08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.

10.00 – 12.00 OSU Infomagazine (HH).

12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.

13.00 – 17.00 Carrousel – Nonstop met Lokale informatie.

17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine.

18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt UIT (HH).

20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine.

22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio.

Dinsdag

00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.

08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.

10.00 – 12.00 OSU Nonstop.

12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.

13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)

14.00 – 17.00 Carrousel – Lokale en Regionale informatie.

17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine.

18.00 – 20.00 Country Train.

20.00 – 22.00 Crackhelder en Mella – Dubbel & Dwars

22.00 – 24.00 OSU Nonstop.

Woensdag

00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.

08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.

10.00 – 12:00 OSU Nonstop.

12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich

13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg

15.00 – 17.00 Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.

17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine

18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn.

20.00 – 24.00 Binnenkort nieuw programma.

Donderdag

00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.

08.00 – 10.00 Hollandse hitmix

10.00 – 12.00 OSU – Nonstop.

12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich

13.00 – 15.00 Radio Kornak (Schoolradio).

15.00 – 17.00 Carroussel – Nonstop met Lokale Informatie.

17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine

18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit

20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain

22.00 – 24.00 OSU Nonstop

Vrijdag

00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.

08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.

10.00 – 12.00 OSU muziek Carrousel

12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.

13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers.

15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis.

17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine.

18.00 – 20.00 Carrousel – Lokale en Regionale informatie.

20.00 – 22.00 OSU – Nonstop 70ties & 80ties

22.00 – 24.00 DJ Scoja – Club 106

Zaterdag

00.00 – 08.00 OSU Nonstop.

08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.

10.00 – 11.00 OSU Nonstop

11.00 – 12.00 Oranje Top-30.

12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend.

14.00 – 16.00 OSU -Infomagazine.

16.00 – 18.00 OSU Nonstop

18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle.

20.00 – 22.00 Return to the Dance Classics.

22.00 – 24.00 Ed Hoekmeijer – Tune Inn.

00.00 – 03.00 Jan van Dale – Sessions Mix.

Zondag

03.00 – 08.00 OSU Nonstop.

08.00 – 10.00 Zendtijd voor Kerken / Songs of Praise.

10.00 – 12.00 Ricky Koole – Het Zondagochtend Gevoel.

12.00 – 13.00 Peter de With – Cabaret.

13.00 – 15.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend

15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sportief – Sport op Zondag

17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox.

18.00 – 20.00 Intermezzo – OSU Klassiek

20.00 – 22.00 OSUJazz – Blues and Big Bands.

22.00 – 24.00 OSU – Nonstop

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters waarbij Uitgeester-gezelligheid en Lokale informatie voorop staat.

Lijkt het je leuk om ook een radio-programma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma verzorgen, de redactie helpen of heb je een programma idee en wil je graag meewerken? Van Jong tot Oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt de OSU in de ether 106FM, Ziggo kabel 104.5FM en Ziggo kanaal 918 en via internet.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 8 maart: 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel
Vrijdag 10 maart: 15.00 uur Kruisweg
Vrijdag 10 maart: 19.00 uur H. Eucharistieviering in Geesterheem
Zaterdag 11 maart: 19.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. de Cantorij
Zondag 12 maart: 09.00 uur H. Eucharistievering m.m.v. Laus Deo en na de viering koffiedrinken in de Klop
                                 (2e zondag v.d. veertigdagentijd)
                        
Mededeling
Voortaan is er iedere zondag, na de viering, koffiedrinken de Klop.

Geerten Liefting geeft orgelconcert

Geerten Liefting Foto: Aangeleverd

UITGEEST – Op 11 maart a.s. wordt een concert gegeven op het Adema orgel van de O.L.V. kerk in Uitgeest door Geerten Liefting, de winnaar van het Improvisatie concours 2016, dat deel uitmaakt van het wereldberoemde Haarlemse Orgel festival.

Naast literatuur zal Geerten Liefting ook een aantal improvisaties ten gehore brengen, waar het Adema orgel uitstekend voor geschikt is. Het grote Adema orgel is, na een uitgebreide restauratie in 2015 door Adema's kerkorgelbouw in Hillegom, vorig jaar weer in gebruik genomen. Het concert wordt gehouden aansluitend aan de studie- en contactdag voor organisten, die vanaf 10.00 uur in deze kerk wordt gehouden onder leiding van Mark Heerink (Stadsorganist van Hoorn en organist van de H.H. Cyriacusen Franciscuskerk in Hoorn) met als docent Geerten Liefting. De toegang voor het concert is gratis met een collecte na afloop. Tevens
wordt u van harte uitgenodigd om na het concert nog even na te praten in het parochiehuis 'De Klop' onder het genot van een drankje. Het concert begint om 15.00 uur in Roomskatholieke Onze Lieve Vrouwe Geboorte kerk Uitgeest.

Goudeerlijke Westfriese country

Skotwal Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Zondag 19 maart aanstaande speelt Skotwal bij De Zwaan Cultureel. Amerikaanse country songs worden door Skotwal voorzien van teksten in het West-Fries.

Het driemansduo durft ze zonder opsmuk uit te voeren, maar kan ook uitpakken met meerstemmige zang en uitgekiende arrangementen op diverse instrumenten. Van nummers van bijvoorbeeld Johnny Cash, Steve Earle, Dolly Parton en John Prine maakt Skotwal vertalingen in de taal van hun eigen streek. Dat doen ze met de nodige humor, maar ook ontroering gaan de mannen van Skotwal niet uit de weg. Deze aanpak bracht Skotwal al op radio en televisie. Het driemansduo speelde live in huiskamers, tenten, kroegen, kerken en theaterzalen van Broek op Langedijk tot Nashville en weer terug. Skotwal zingt dan wel in de Westfriese streektaal, plat is het nooit.

Aanvang van de voorstelling is 14.30 uur. Toegangsprijs: € 10,- Vrienden van de Zwaan Cultureel krijgen € 2,50 korting. Kaartverkoop via boekhandel Schuyt of aan de zaal ( mits nog beschikbaar) of via de online kaartverkoop (www.dezwaancultureel.nl).

Bridget Jones's Baby bij Filmhuis De Zwaan

Hilarisch moment uit Bridget Jones' Baby

UITGEEST - Deze derde Bridget Jones film is absoluut weer de moeite waard om te bekijken. 'En ze leefden nog lang en gelukkig', blijkt niet weggelegd voor Bridget Jones (Renee Zellweger).

Na Bridgets break-up met Mark Darcy (Colin Firth) is ze in de veertig en opnieuw single. De klunzige Bridget besluit zich te focussen op haar baan als tv producent en omringt zichzelf met haar vrienden. Het lijkt alsof ze nu eindelijk alles onder controle heeft, maar dan ontmoet ze de onweerstaanbare Amerikaan Jack (Patrick Dempsey) en haar liefdesleven staat weer op z'n kop. Deze man heeft alles wat haar oude vlam de Britse Mr. Darcy mist. Geheel ongepland raakt Bridget in verwachting. Actrice Emma Thompson schittert niet alleen in een droogkomische bijrol, ze schreef ook mee aan het script. Deze humoristische film zit vol met romantische en ontroerende momenten.

De film draait op 17 maart aanstaande. De zaal is open vanaf 19.45 uur en de film begint om 20.15 uur. Toegang € 6,- (Vrienden v/d Zwaan: €5,-) inclusief een kopje thee of koffie voorafgaand aan de film. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Boekhandel Schuyt aan de Middelweg 139 in Uitgeest, of aan de zaal, indien nog beschikbaar.

AVONDUUR in Akersloot

AKERSLOOT - Op 12 maart a.s. is er weer een Avonduur in de PKN kerk te Akersloot.
Het thema van dit Avonduur is 'DAPPER EN STERK'. Dit is ook het landelijke thema voor de 40-dagentijd, een tijd van bezinning tot Pasen.

Overal ter wereld leven sterke en dappere vrouwen en mannen. Mensen die hun hart volgen. In makkelijke en moeilijke omstandigheden. Dit vraagt om kracht en doorzettingsvermogen. Iets dat vanzelfsprekend lijkt, maar niet altijd is. Jezus deelt zijn kracht en zijn liefde met ons. En uit liefde volbracht hij krachtig zijn lijdensweg. In de Bijbel staan veel verhalen over sterke mannen en vrouwen, zoals Ruth, Esther en Simson. Met (Bijbel)teksten, liederen, momenten van stilte en kaarslicht staan we dit Avonduur stil bij wat zij ons te zeggen hebben. De cantorij vervult in dit Avonduur de rol van voorganger. U bent aanstaande zondag van harte welkom om 19.30 uur in de PKN kerk van Akersloot aan het Dielofslaantje.