De Uitgeester

31 juli 2019

De Uitgeester 31 juli 2019


Jeugdfonds ontvangt cheque Rabo Dichtbij Fonds voor kinderen in Uitgeest en Beverwijk

Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Het Rabo Dichtbij Fonds doneerde op donderdag 18 juli € 10.000 aan het Jeugdfonds Sport & Cultuur Noord-Holland, onder toeziend oog van 25 kinderen die deelnamen aan de zomeractiviteiten op het terrein van MHCU. Het bedrag is bedoeld voor kinderen in Beverwijk en Uitgeest die door hun financiële thuissituatie minder makkelijk kunnen meedoen aan sporten of cultuur. Directievoorzitter Jerry Notenboom (Rabobank IJmond) overhandigde de cheque aan wethouder Cecilia van Weel-Niesten (Uitgeest), wethouder Brigitte van den Berg (Beverwijk) en Ingrid Reichmann (Jeugdfonds) tijdens het Sportspektakel Uitgeest.

"Vanuit het Jeugdfonds Sport & Cultuur Noord-Holland hebben wij een aanvraag ingediend bij het Rabo Dichtbij Fonds IJmond voor Beverwijk en Uitgeest. We zijn verrast en ongelooflijk blij dat we in Beverwijk € 7.500 en in Uitgeest € 2.500 kunnen besteden aan kinderen die willen meedoen aan sporten of cultuur," aldus Arianne Niks, coördinator van het Jeugdfonds. Ook wethouder Cecilia van Weel was verheugd: "Ik ben heel blij voor de kinderen in Uitgeest. Sport is voor alle kinderen maar het is voor sommige gezinnen te duur. Dit fonds maakt het mogelijk dat alle kinderen mét hun vriendjes en vriendinnetjes kunnen deelnemen aan sport- en cultuuractiviteiten."

15-jarige Uitgeester debuteert op Nijmeegse Vierdaagse

De 15-jarige Emiel Huijbens met zijn nichtje Stefanie. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Van 16 tot en met 19 juli vond de 103de editie van de Nijmeegse Vierdaagse plaats. Er namen maar liefst 41.235 mensen aan deel die voor dit bijzondere evenement vanuit de hele wereld naar Nijmegen waren afgereisd. Er deden dit jaar 77 verschillende nationaliteiten mee. Sommige lopers hebben al heel wat vierdaagsekruizen op hun naam staan maar voor iedereen was het ooit de eerste keer. Zo ook voor de 15-jarige Uitgeester Emiel Huijbens. Hij liep de Vierdaagse voor de eerste keer, maar zeker niet voor de laatste keer. "Ik wil de Vierdaagse zeker nog een keer lopen maar ik weet niet of het volgend jaar kan, dat ligt aan de vakantieplanning," aldus een enthousiaste Emiel.

Net als Emiel waren er nog ruim 14.000 debutanten die voor het eerst deelnamen aan de mars, waarbij ingeschreven kan worden op wandelingen van 30, 40 en 50 kilometer. In de leeftijdscategorie van Emiel en zijn nichtje deden er 1417 jongeren mee, 755 jongens en 662 meisjes. De oudste twee deelnemers waren 91 jaar oud. Vooral op de tweede en derde dag vielen er veel lopers uit. Hoe Emiel de Nijmeegse Vierdaagse heeft ervaren leest u op pagina.......

't Portiertje neemt afscheid van horecatijger Mark Jonker

'Joe!', oftewel Mark zoals iedereen hem kent. Foto: Margreeth Anema

Door: Margreeth Anema

UITGEEST - Mark Jonker, het gezicht van 't Portiertje, draaide zaterdagavond zijn laatste dienst. "Het is mooi geweest, het is tijd voor vernieuwing," aldus de horecatijger die acht jaar lang vol overgave menig Uitgeester voorzag van zijn natje en droogje in het gezellige café aan de Langebuurt. Zijn collega's vinden het jammer en regelden een afscheidsavond vol verrassingen. "Hij wist altijd alles wat hier gebeurde, hij verzon zelfs de teksten op de kermisshirts en hield die tot op het laatste moment geheim. Op zijn laatste avond wist hij een keer niet vooraf wat er gebeuren ging en dat is eigenlijk helemaal niets voor hem," glimlacht zijn collega Lisa Haije. Vooral mystery guest Romano van Bistro 't Schippersrijk, voormalig dj van de Buona Sera, was een grote verrassing. Speciaal voor zijn vriend Mark haalde hij zijn dj-set weer tevoorschijn die hij eigenlijk 1,5 jaar geleden al aan de wilgen had gehangen.

Lees verder op pagina.....

Wie maakt de mooiste zomerfoto?

UITGEEST - Maak je deze zomer een leuke, gekke, ontroerende, grappige of adembenemend mooie foto? Stuur die dan naar de redactie van De Uitgeester via info@uitgeester.nl.

De mooiste inzendingen publiceren wij deze zomer in de krant en/of online. De winnaar krijgt een mooi prijzenpakket! Door deelname aan de fotowedstrijd geeft u toestemming tot publicatie in de krant en op internet/sociale media.

Man ernstig gewond recreatiegebied Dorregeest

UITGEEST - Op donderdag 25 juli ging het behoorlijk fout in het ondiepe water van het recreatiegebied Dorregeest aan de Parallelweg. Een 20-jarige jongeman sprong verkeerd in het water. Een omstander zag dat het fout ging en haalde de man uit het water. De man was goed aanspreekbaar maar kon zijn armen en benen niet meer bewegen, waarop de hulpdiensten gealarmeerd werden. De man is met de traumahelikopter vervoerd naar het VU-ziekenhuis voor onderzoek.

Meer politieberichten van deze week leest u op pagina....

Doorgehaalde studenten moedigen de lopers 's morgens vroeg aan

Emiel in actie op de laatste dag. Foto: aangeleverd

UITGEEST - De 15-jarige Uitgeester Emiel Huijbens, die samen met zijn nichtje én tevens zijn leeftijdsgenootje de Nijmeegse Vierdaagse liep, raakt er nog steeds niet over uitgepraat. "Op de laatste dag werden wij ingehaald op de Via Gladiola, dat was zo mooi! De laatste zeven kilometer staat er heel veel publiek langs de kant en je krijgt van allerlei onbekenden gladiolen in je handen gedrukt. Ik liep er wel met zes of zeven de finish over," zo vertelt Emiel vanaf zijn vakantieadres. De dag na thuiskomst uit Nijmegen is hij gelijk afgereisd naar Italië, waar zijn benen na vier dagen lang 40 kilometer lopen vast hun welverdiende rust krijgen.

Twee jaar geleden kregen neef en nicht spontaan het plan om een keer mee te doen met de Vierdaagse. Nichtje Stefanie woont in Nijmegen dus zij maakt het evenement al jaren mee van dichtbij. Door de vakantieplanning kon het feest in 2018 niet doorgaan maar in 2019 kregen zij een nieuwe kans en die pakten ze. In de meivakantie begon Emiel met trainen, de ene keer liep hij met zijn moeder en dan weer eens met zijn broer.

Het trainen wierp zijn vruchten af. Neef en nicht liepen de Vierdaagse in Nijmegen uit. Dat kan niet iedereen zeggen: van de 44.000 mensen die gestart waren vielen er in totaal 3.500 uit. "We bekeken het eigenlijk per dag. Ik had het de tweede dag echt zwaar: we liepen door de stad en iedereen liep heel langzaam. Je had steeds het gevoel dat je er bijna was maar dan moest je nog een heel stuk lopen," vertelt Emiel. Op dag drie kreeg Stefanie het zwaar: ze had blaren op haar voeten. Dag vier op de Via Gladiola maakte alles weer goed voor de twee sportievelingen. "Daar was het werkelijk één groot feest," aldus Emiel.

Emiel met supporter opa Jan. Foto: aangeleverd

Het was een fantastische ervaring voor Emiel en Stefanie: "Er waren zoveel verschillende mensen, we keken onze ogen uit. Je liep ook nooit alleen, iedereen praat gezellig met iedereen. Het feit dat je steeds met andere mensen loopt sleepte ons er echt doorheen. De doorgehaalde studenten die 's morgens vroeg rechtstreeks uit de kroeg de lopers kwamen aanmoedigen waren ook heel grappig trouwens," zo besluit Emiel zijn grootse avontuur in Nijmegen.

Vakantie in Uitgeest

Foto: aangeleverd

Nu het vakantie is neem ik de tijd om uitgebreid de krant te lezen. Zo las ik een stukje in de NRC dat ging over de manier waarop we tegen dingen kunnen aankijken en hoe dit ons gevoel erover bepaalt. Een glas is halfleeg of halfvol. Dit heeft niks te maken met het populaire 'omdenken', waarin je alles positief moet labelen. Dat is niet realistisch; sommige dingen zijn gewoon echt niet leuk. De vakantieperiode wordt vaak met gemengde gevoelens bekeken, en op vakantie gaan naar een andere bestemming staat hoog in de stress top tien. Na drie weken Engeland en Frankrijk heb ik mijn portie al gehad, dus ik blijf deze zomer lekker thuis en ga de vakantietijd ontdekken in Uitgeest. Is het glas halfleeg of halfvol?

Het glas is half leeg

Wat een saaie boel; de meeste van mijn vrienden en kennissen zijn weg, op vakantie. Met wie moet ik nu fietsen, kletsen, wijn drinken of andere leuke dingen doen? Ik zie alleen maar toeristen in het dorp, ze fietsen in drommen door de straat, ze bezetten de hele stoep bij de ijssalon en ze zorgen ook nog voor een hoop drukte in de supermarkt met een lange rij voor de kassa. Dan maar het water op om met die vreselijke hitte een beetje afkoeling te zoeken. Op het Uitgeestermeer wemelt het echter van de waterplanten waardoor zowel zwemmen als varen geen pretje is. Ook de blauwalgen zullen straks wel weer voor een domper zorgen. Snel terugvaren naar de haven en dan maar in de tuin een boek lezen, want verder is er hier niks te doen. Helaas, mijn rust wordt verstoord door al dat vliegverkeer boven het dorp. Kan het niet wat zachter? Het is een drukte en lawaai van belang, ook door de herrie die van de A9 komt. Als de gemeente of die Dorpsraad daar nou eens wat aan zouden doen, met hun omgevingsvisie, maar in plaats daarvan zijn ze meer bezig met andere dingen zoals woongelegenheid. Vakantietijd in Uitgeest; ik zal blij zijn als het voorbij is.

Het glas is halfvol

De meeste van mijn vrienden zijn weg, met vakantie. Heerlijk, even geen afspraken. Het geeft mij de tijd en de rust om na te denken over waar ik zelf zin in heb. Als ik een eindje ga wandelen zie ik toeristen in vrolijk gekleurde T-shirts die al fietsend van ons mooie dorp en de omgeving genieten. Bij de ijssalon is het een gezellige boel met een terras vol vakantiegangers die ontspannen aan hun ijsje likken. Zij helpen de economie in Uitgeest draaiende te houden door hun boodschappen te doen in het dorp, bootjes te huren en de horeca te bezoeken. Wat heerlijk trouwens dat we het Uitgeestermeer zo vlakbij hebben waar we, met het warme zonnige weer, verkoeling kunnen zoeken in en op het water. De waterplanten groeien hard maar zijn hier en daar gemaaid dus we kunnen een beetje uitkienen waar we varen of zwemmen, en de blauwalgen zijn nog niet gesignaleerd. Als ik later afgekoeld en wel lekker in de tuin zit hoor ik het geluid van de vliegtuigen en de A9. Ik neem het op de koop toe want het is toch prettig dat ons dorp zo gemakkelijk bereikbaar is vanaf de snelweg en de luchthaven zo dichtbij is. Gelukkig doet de gemeenteraad, met een doordacht opgestelde omgevingsvisie, haar best voor een mooi, gezond en duurzaam dorp en is ook de Dorpsraad daarop gefocust. Vakantietijd in Uitgeest; het kan mij niet lang genoeg duren!

Fijne vakantie!

Marjolein Geldermans

Hole-in-one bij Bistro 't Schippersrijk voor Forza4Torre

Is het een hole-in-one of niet? De spanning was voelbaar op het terras Foto: aangeleverd

UITGEEST- Zondagmiddag 28 juli tussen 14.00 uur en 17.00 uur, organiseerde Bistro 't Schippersrijk het unieke evenement 'Hole-in-one' vanaf het sfeervolle terras aan het water. De opbrengst van het bijzondere golfevenement was dit keer bestemd voor stichting Forza4Torre. De middag werd op een geweldige manier aan elkaar gepraat door Bart Vleugel.

Enthousiaste golfers en belangstellenden deden een poging om een hole-in-one te maken, de green lag op ongeveer 40 meter afstand van het terras in het water. Voor 25 euro konden er tien pogingen gedaan worden om de bal in de hole te krijgen. Degene die de bal in de hole zou krijgen kon een bedrag van 1000 euro in ontvangst nemen, ter beschikking gesteld door de familie Rijke van 't Schippersrijk.

Aan de oufit lag het niet, maar helaas: ook voor deze deelnemer geen hole-in-one

Omdat het prijzengeld van 1000 euro niet uitgekeerd kon worden omdat niemand de hole wist te bereiken, heeft de familie Rijke van 't Schippersrijk het hele bedrag geschonken aan de stichting. De totale donatie bedroeg 1375 euro. "Een fantastisch gebaar waar de Stichting ongelooflijk dankbaar voor is", aldus Willem Sombroek, de opa van Torre en secretaris van de stichting. Het werd een prachtige afsluiting van een hele gezellige middag.

De vieringen in de Onze Lieve Vrouwe Geboortekerk

Vieringen:

Woensdag 31 juli: 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel.

Zondag 4 augustus: 09.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.

Huisarts Dirk Jan van Wijk - Over drinken

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

In de zomer, als het warm is, moeten we meer drinken. Dat weet iedereen (al doet niet iedereen dat). Maar wat moet je drinken en hoeveel?

Vochthuishouding
Het menselijk lichaam bestaat voor zo'n 60% uit vocht. Dat vocht komt erin door eten en drinken en verlaat het lichaam via poep, plas en zweten. Via de plas en poep lozen we onze afvalstoffen. Door zweten verliezen we warmte. Dat is vooral nodig als het warm is of als het lichaam warm is door koorts of inspanning. Onder normale omstandigheden moeten we 1,5 tot 2 liter drinken om onze vochtbalans in evenwicht te houden. Maar op een warme dag kan iemand gemakkelijk 2 liter extra uitzweten. En ook bij diarree verliest men veel extra vocht.

Verschillende dranken
Nederlanders drinken vooral koffie, thee, bier en alcoholica, frisdrank en water. Dat is allemaal vocht, maar daar stopt wel de overeenkomst tussen die dranken. Door koffie en alcoholische dranken plas je meer dan je aan vocht binnenkrijgt. Daar droog je dus door uit. En door een tekort aan vocht krijg je onder andere hoofdpijn. Drink daarom een glas water bij elke kop koffie en elk glas alcohol, dat voorkomt de kater. Alcoholische dranken bevatten daarnaast veel calorieën en zijn giftig voor hersenen en ingewanden. Niet goed voor de gezondheid dus. Maar ook de suikers uit frisdrank en vruchtensappen zijn irritant voor het lijf en bovendien caloriebommen. Water en liefst groene thee zijn het gezondst.

Uitdroging
Behalve door het drinken van veel koffie en alcohol, kan er vooral een tekort aan vocht in het lijf ontstaan door diarree en zweten. Wanneer dat het geval is, moet men bedenken dat er ook een heleboel zout het lichaam verlaat. Denk er dan ook aan om ook het zout aan te vullen door regelmatig bouillon te drinken.

Watervergiftiging
Let op! Wanneer we meer dan een liter water per uur drinken zonder ook extra zout te nemen, dan dreigt een watervergiftiging: alle weefsels zwellen op, waarbij vooral het zwellen van de hersenen levensgevaarlijk is.

Tips
Drink dagelijks 1,5 tot 2 liter water of (groene) thee, maar niet meer dan een liter per uur.

Vermijd frisdrank en vruchtensappen vanwege de suikers.

Mijd alcohol vanwege de calorieën en het schadelijke effect op het lichaam.

Drink bij elke kop koffie en elk glas alcohol een glas water. Water voorkomt een kater!

Drink bij koorts, diarree en warmte extra water en ook bouillon.

Ik wens alle Uitgeesters een gezonde een warme zomer!

(Dit stukje verscheen al in 2015 in De Uitgeester, maar is nog altijd actueel)

De zilverlinde moet verder

2014, oorlog in Oekraïne

Russen hebben niets geleerd

De Krim aan de verre horizon

Reeds door hen geannexeerd

Onrust in Europees oosten

Wie heeft dat zo bedacht

Wat drijft hen tot die onrust

Jaloezie of zucht naar macht

Separatisten met hun vazallen

Willen terug naar Poetin's juk

Buren staan tegenover elkander

Schieten eigen toekomst stuk

En de zilverlinde hij groeit

Blijft stil op zijn plekje staan

De zilverlinde moet verder

Trekt zich niets van oorlog aan

17 juli , boven Oekraïne

De MH17 vliegt door de lucht

Een raket vernietigt de Boeing

Met mensen op vakantievlucht

Lichamen, bagage, vliegtuigresten

Vallen als sterren uit elkaar

Een fout of toch pure agressie

Fronten hebben smoesjes klaar

Mensenresten, rokende wrakken

Tussen zonnebloemen en graan

Diepe stilte, blauwe luchten

Zelfs de zon is aangedaan

En de zilverlinde hij bloeit

Blijft stil op zijn plekje staan

De zilverlinde moet verder

Trekt zich niets van drama aan

De zon stuurt gouden stralen

Naar de bergers van wat rest

Lijkenzakken, speelgoedberen

Moeten terug zonder protest

In vrachtwagens en treinen

Onpersoonlijk afgedekt

Terug naar huis in kale kisten

De laatste vlucht, dan meer respect

Een lange stoet wagens en lijken

Met bloemen en in ere onthaald

Vastgepind op ieders netvlies

Machteloosheid ingedaald

En de zilverlinde hij leeft

Blijft stil op zijn plekje staan

De zilverlinde moet verder

Trekt zich niets van emotie aan

Het is oogsttijd 2014

Identificatie steeds actueel

Missen van tastbare gegevens

Van dierbaren part of deel

Hoe nu verder te gaan leven

Met het afschuwelijke gevoel

Dat hun mensen zijn gestorven

Zo onnodig, zinloos doel

Weggerukt uit hun toekomst

Wat respectloos heeft afgespeeld

Hoopvol moeten we hen steunen

Dan is de smart wat meer gedeeld

En de zilverlinde hij draagt

Het lot van vrucht ontdaan

De zilverlinde kijkt verder

Hoopvol tegen de toekomst aan

Nico Brantjes (2014)

Uitgeester eert MH17-slachtoffers in Heemskerk: "Dag van overdenking"

Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Op 17 juli was het alweer vijf jaar geleden dat vlucht MH17 van Malaysia Airlines neerstortte in Oekraïne, nadat het toestel geraakt was door een luchtdoelraket. Het toestel was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Aan boord waren 298 mensen: 283 passagiers en 15 bemanningsleden. 193 inzittenden hadden de Nederlandse nationaliteit. Niemand overleefde de crash. Heel Nederland was in shock en de verbijstering duurt tot op de dag van vandaag.

Veel mensen besloten iets te doen met hun verdrietige gevoelens over de ramp, waarbij ook hele gezinnen de dood vonden. Er ontstond bijvoorbeeld een bloemenzee voor vertrekhal 3, de terminal waar de MH17-passagiers hadden ingecheckt. Andere mensen herdachten de slachtoffers op een andere manier, zo ook Uitgeester Nico Brantjes. De voormalig groenspecialist van de gemeente Heemskerk besloot met twee andere initiatiefnemers een bijzondere boom te planten als symbool van vrede en om te herdenken wat er is gebeurd. De zilverlinde werd geplant in het Heemskerkse park Assumburg.

Brantjes was met Jan Schrama en Huub Huneker een van de initiatiefnemers van wat hij noemt "het levende monument voor de MH17-slachtoffers". Ieder jaar, dus ook vijf jaar later, gaat hij naar de plek om de ramp te overdenken. Dan legt hij zonnebloemen naast de boom die exact een jaar na de ramp werd geplant. "Iedereen weet denk ik nog wel waar hij of zij was toen de MH17 neerstortte," vertelde hij eerder aan mediapartner NH Nieuws. "Wij hadden op dat moment visite thuis en iedereen was geschokt door de gebeurtenis. En dat zijn we nog steeds," aldus Brantjes.

Kwaad

Brantjes vond dat er een monument moest komen. "Omdat de ramp niet vergeten mag worden," vertelt hij. Vijf jaar later heerst er nog steeds ongeloof. "En ik kan ook kwaad worden dat Rusland de betrokkenheid nog altijd blijft ontkennen, terwijl het bewijs zich opstapelt. Voor de nabestaanden moet dat verschrikkelijk zijn." Naast de zonnebloemen die Brantjes bracht, droeg hij ook een prachtig gedicht voor.

Overig Politienieuws

Foto: Aangeleverd

Achtervolging van Akersloot tot Uitgeest

Maandag 15 juli 2019 vond er een achtervolging plaats vanaf Akersloot. Nadat de vluchtende automobilist in de kraag werd gevat bij Station Uitgeest bleek dat hij voor de vierde keer zonder rijbewijs reed en twintig zakjes hasj bij zich droeg. Ook de bijrijdster werd ingerekend omdat zij de politie beledigde.

Snelheidscontroles in Uitgeest

Op dinsdag 16 juli werden er 58 overtredingen geconstateerd op de Provincialeweg N203 tussen Krommenie en Uitgeest. Op de Geesterweg ter hoogte van de Uitgeesterweg reden maar liefst 162 bestuurders te snel.

Pogingen tot inbraak

Op vrijdag 19 juli en op zaterdag 20 juli werd er zowel op de Wiekenlaan als op het Nieuwland heeft men getracht om in te breken in woningen.

Auto ramt lichtmasten op Provincialeweg N203

Op vrijdag 19 juli omstreeks 09.40 uur raakte een 19-jarige vrouw uit Uitgeest met haar auto van de weg door een stuurfout. Ze ramde met haar auto een lichtmast. De bestuurster ongedeerd. Haar auto liep de nodige schade op en moest worden weggetakeld.

Frontale aanrijding op de Uitgeesterweg

Vrijdag 26 juli 2019 werd een bestuurder van een personenauto onwel waardoor hij op de verkeerde weghelft terechtkwam, hij raakte hierbij frontaal een 40- jarige automobiliste die uit tegenovergestelde richting met haar bestelbus aan rijden.De bestuurster van de bestelbus en een inzittende van de personenauto werden met nekklachten voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis. De voertuigen raakten zwaar beschadigd.

Auto te water Parallelweg te Uitgeest

Op zaterdag 27 juli 2019 reed een 80-jarige man met zijn personenauto over de Parallelweg vanuit de richting Dorregeest in de richting van het dorp. Op het eind van de Parallelweg reed hij rechtdoor en raakte hij te water. Aanwezige bezoekers van een nabij gelegen restaurant begaven zich naar de zinkenede auto en haalden de man uit zijn auto. Een vermoedelijk te lage bloedsuikerspiegel is er de oorzaak van geweest dat de man onwel is geworden te water is geraakt.

Door de lens van Bus

Foto: Ger Bus

Het milieu staat momenteel heel erg in de belangstelling. De foto is genomen met een telelens en laat de windmolens zien bij Alkmaar. Een echt Hollands plaatje met molens en koeien.

Kermis Akersloot in aantocht Van 3 t/m 6 augustus vier dagen lang feest!

Den Kindertrekkertrek. Foto: aangeleverd

Zaterdag 3 augustus:

De kermis wordt zoals altijd afgetrapt met tal van activiteiten in de weilanden langs de Kerklaan. De drukbezette sportevenementen zoals bakvoetbal en touwtrekken gaan weer voor een denderende strijd zorgen tussen regionale teams, die tot het laatste fluitsignaal voor de wisselbeker zullen vechten. Daarnaast is er een rondrit van klassieke tractoren door Akersloot. De route is via Kerklaan, Meerweg, Geesterweg, Churchillplein, Wagnerlaan, Mozartlaan, Brahmslaan, Startingerweg, Sluisweg, Geesterweg, Koningsweg, Dorpsstraat en dan weer terug op het veld aan de Kerklaan. Voor de kinderen is er van alles te doen zoals een zitmaaier-trekkertrek-wedstrijd, mini kinderdraaimolen, schminken en een springkussen. Lisa's ijskar is aanwezig en het is mogelijk om op pony's te rijden.

Na de activiteiten verzamelt iedereen zich om 16.00 uur bij 't Achterom aan de Kerklaan 20 voor de prijsuitreiking en dan kan onder leiding van Paul Vlaar de derde helft beginnen. Vanaf 22.00 uur zal de onovertroffen coverband Royal Flush ervoor zorgen dat het dak eraf gaat!

Pascal Redeker. Foto: aangeleverd

Nog niet ingeschreven voor touwtrekken of bakvoetbal? Mail jouw team dan door naar jan@hoorntje.nl of bel naar 0251-312120.

Zondag 4 augustus:

Op het kermisterrein van 't Hoorntje is het zondag tijd om te Rock 'n Lollen! Op het buitenpodium trappen in de middag De Woudrukkers af. Deze band is bekroond als populairste partyband van Nederland en Rock 'n Loll is hun motto. Deze mannen zorgen 100% voor een middag om niet te vergeten. In de avond zal de coverband Fantastic 4 het stokje overnemen en ervoor zorgen dat het feest doorknalt in 't Achterom.

Maandag 5 augustus:

Deunen met Feest DJ Maarten! Hij reist stad en land af om tenten op z'n kop te zetten en gaat dat maandagochtend ook in Akersloot doen. Dit jaar is het thema 'De Tijdmachine', dus in welk jaar kom jij eruit? Vanaf 07.00 uur is de bar open. Om 13.30 uur begint het paalkussengevecht boven het zwembad en wordt daarna, bij goed weer, de poolparty geopend. In de avond staat het Stijlloos DJ Team klaar om de avond te openen, daarna is het tijd voor muziek van eigen bodem met niemand minder dan John Keijer en Pascal Redeker. Dit belooft een bak gezelligheid!

Dinsdag 6 augustus:

Dinsdag is de bar op tijd geopend en wordt begonnen met een kampioensontbijt. Om 14.00 uur begint het Oudhollandsch Katknuppelen. Daarnaast is er om 14.30 uur de smartlappen meezingmiddag met een buitenoptreden van Heeren 17, vervolgens zal Paul Vlaar de tent weer even klassiek op z'n kop zetten. In de avond staat op het buitenpodium de coverband Jukebox; daarnaast gaat men dit jaar knallen met de enige echte Lawineboys. Dit duo is bekend van hun hits als 'Joost', 'Sex met die kale', 'Laat maar waaien', 'in de blote kont', en nog veel meer. Vervolgens zal Rocky Vosse ervoor zorgen dat deze avond écht niet meer stuk kan!

Het team van 't Voorom en 't Hoorntje wenst iedereen een gezellige kermis toe!

Kermis Akersloot De Vriendschap van 3 tot en met 6 augustus

Ringsteken. Foto: Aangeleverd

Zaterdag 3 augustus barst het kermisgeweld los in De Vriendschap met de band Bad Shoes samen met zanger Marcel Kramer. Deze band is een topper in onze provincie en zij zullen er alles aan doen om het publiek in de juiste kermisstemming te krijgen. Vervolgens zal Marcel Kramer het feestje overnemen om zo iedereen tot laat in de nacht te laten dansen en swingen….party time!

Op zondagmiddag staat Vida op het terras. Vida bestaat uit twee rasechte Noord-Hollanders, die de afgelopen jaren een grote ervaring opbouwden tijdens allerlei kermissen. Uit de zeer goed gevulde agenda blijkt wel, dat de capaciteiten van Vida op de juiste waarde worden geschat en dat deze mannen zijn uitgegroeid tot een van de beste duo's van Noord-Holland. Voor een stevig potje top 40-repertoire gaan zij niet opzij. Een zeer gevarieerd repertoire en altijd uitstekend bij de tijd!

Zondagavond staat de Alkmaarse formatie Kink op het podium. Samen met DJ Jerone, zes professionele artiesten die zorgen voor een high level qua performance en zang. De hele avond wordt gevuld door de band en DJ Jerone.

Paper Plane. Foto: Aangeleverd
Bad Shoes. Foto: Aangeleverd

Maandagochtend zal De Vriendschap vanaf 11.00 uur Akersloot laten dreunen met DJ Mark, een Hollandse party met alle meezingers. Na de eerste deun zullen natuurlijk ook dit jaar The Chief en Willem Schoone laten zien hoe kermis gevierd dient te worden. Zij spelen in de middag op het terras van De Vriendschap.

Maandagavond is gereserveerd voor de formatie Paper Plane. De Paper Plane trein dendert sinds jaar en dag over elk podium in Nederland. Het strakke, opzwepende geluid van de band kan het best worden omschreven als een mengeling tussen rock en pop. Een optreden van Paper Plane is een feest der herkenning waarbij het publiek actief wordt betrokken: hompen! Tijdens de pauzes zal DJ Nicky Lorenzo het publiek vermaken met zijn muziekkunsten.

Dinsdag zal vanaf 13.00 uur het traditionele ringsteken voor aangespannen paarden van start gaan. Ieder jaar vanaf het terras genieten van de paarden en de kunsten van de steeksters. Na het ringsteken treedt de formatie The Wico's op in De Vriendschap, zij zullen voor een ongekend kermissfeertje zorgen. De topformatie Mooi Wark zal voor de eerste keer een optreden in Akersloot verzorgen.

Mooi Wark, de in 1992 opgerichte Drentse rock & roll band, heeft een groot deel van Nederland veroverd en landelijke bekendheid verworven met de nummers Idioot, Bokkie Of Een Geittie, Achter De Tent en natuurlijk In De Blote Kont. Vele zalen en feesttenten zijn in de afgelopen jaren plat gespeeld door Mooi Wark. Van de albums 'Gewoon Idioot', 'Bok 'm d'r op' en 'Rock & Rodzooi', alle geproduceerd door Dick Kemper, zijn inmiddels al ruim 30.000 stuks over de toonbank gegaan. De albums 'Bok 'm d'r op' en 'Rock & Rodzooi' kwamen op respectievelijk nummer 9 en 7 binnen in de Nederlandse Album Top 100. Met het nummer 'In De Blote Kont' van heeft Mooi Wark een echte hit te pakken. Iedereen zingt, schreeuwt en danst mee op het nummer. De optredens van Mooi Wark, waarbij de lol en grappenmakerij van het podium spetteren, staan als een huis en klinken als een klok! De aanstekelijke eigen nummers, die variëren van lekkere rock-'n-roll tot dampende feestnummers, zorgen voor een vrolijke mix van herkenning waarbij ook een goede ballade niet wordt geschuwd. Vele hits passeren de revue en met een ijzersterke podiumpresentatie, een flitsend decor en een spectaculaire show wordt menig bezoeker vermaakt. Ook deze avond kan iedereen in de pauzes genieten van DJ Nicky Lorenzo.

Kortom een geweldig kermisprogramma in De Vriendschap, Kerklaan 18 in Akersloot. De hele kermis is er vrij entree!

Uitslagen NUWEA en Wheelers Jeugdonderlinge 2019

Danny van Leeuwen. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - In de week van 16 tot en met 20 juli deden ruim 50 jeugdleden van TC Uitgeest mee aan de NUWEA en Wheelers Jeugdonderlinge 2019. Per categorie de volgende prijzen uitgereikt:

Jongens enkel t/m 17: 1) clubkampioen Alex Bakker, 2) Kasper Stoops.
Jongens dubbel t/m 17: 1) Alex Bakker/Danny van Leeuwen, 2) Noah Brands/Stan de Waal
Meisjes enkel t/m 14: 1) Phileine van der Landen, 2) Kiara Bleeker
Padel Geel: 1) Noah Brands/Job Vosse, 2) Stan de Waal/Linde Huisman
Padel Groen: 1) Tim Hangjas/Mart de Waal, 2) Valentijn Verstraete/ Ruben van den Berg
Enkels Groen: 1) Mart de Waal, 2) Joep Duin
Dubbels Groen: 1) Tim Hangjas/Mart de Waal, 2) Robbin Vredenburg/Luca Weijsters
Jongens enkel Oranje: 1) Jonas de Wit, 2) Casper van Dijk
Meisjes enkel Oranje: 1) Floor Bosman, 2) Guusje Bosman
Dubbels Oranje: 1) Marijn Bosma/Jan Veenstra, 2) Tijmen van der Hulst/Jonas de Wit

Clubkampioen Alex Bakker met Kasper Stoops. Foto: Aangeleverd

Danny van Leeuwen won de Wout Boers bokaal.

"Je bent uit met je vrienden, alleen krijg je ervoor betaald"

Collega's regelden speciale 'Mark' bierviltjes voor zijn afscheidsavond. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Barkeeper Mark van 't Portiertje werkte de eerste vier jaar alleen in het weekend, hij was namelijk doordeweeks infanterist in het leger. "Ik kwam al vaak in het café dus de overstap van voor de bar naar achter de bar was snel gemaakt," vertelt Mark.Toen de voormalig bedrijfsleider van 't Portiertje stopte vroeg de familie Scholten of Mark deze functie wilde overnemen en zo geschiedde. 35 uur per week was hij te vinden in het gezellige café, de huiskamer van veel stamgasten die graag aanschoven bij Mark aan zijn bar. "Je doet het voor de mensen natuurlijk. Je draait hun muziek, je onthoudt wat iemand graag drinkt en je kent hun verhaal," zo legt Mark het goede gastheerschap uit. Zelf beviel het hem ook prima: "Je bent uit met je vrienden, alleen krijg je ervoor betaald," glimlacht hij.

Rammen tijdens de kermis

Onvergetelijk vindt hij de kermissen, hij heeft er zeven meegemaakt. "Heerlijk, hoe meer mensen in 't café, hoe beter. Tijdens de kermis was het echt rammen. De enige woorden die je met je collega's kan wisselen zijn "Heb je ijs? Of: "Ik heb cola nodig!" Na afloop zeggen we dan tegen elkaar: Ziezo, we hebben lekker gewerkt." De dagen tijdens het ICGT-toernooi waren favoriet, maar vooral de kerstdagen waren bijzonder. "Een topsfeer en alle gasten die binnenkwamen roken naar gourmet," lacht Mark. "Alle collega's van toen en van nu zijn lief en leuk. We waren altijd een hecht team, zowel tijdens maar ook buiten het werk. Je bouwt een vriendschap op," vertelt Mark. Vorig jaar werd hij 25 en zodoende gaf hij een knalfeest. De kermistent van de Buona werd in de achtertuin van zijn ouders gezet en de huis-dj van 't Portiertje trad op. Er kwamen bijna 100 man op zijn verjaardag en het café was die avond leeg. "Het werd nog een hele discussie wie die avond in 't Portiertje moest staan, niemand wilde eigenlijk," glimlacht Mark die de volgende dag alleen al 57 colaflessen naar de flessenautomaat bij de supermarkt moest brengen.

Beroepsgeheim

"Soms vergeten mensen dat de barkeeper alles ziet, die is namelijk altijd nuchter," vertelt Mark die een boek kan schrijven over alles wat hij heeft gezien in het café. Maar zoals het een echte barkeeper betaamt houdt hij zijn lippen stijf op elkaar. "Het is een soort beroepsgeheim, of in dit geval 'bargeheim'. Ik vertel het zelfs niet aan mijn vriendin," legt hij uit. Vooral op relationeel gebied ging het er weleens heftig aan toe. "Tijdens de kermis zag ik bijvoorbeeld iemand voorin het café tongen met een ander terwijl de wederhelft achterin het café feest stond te vieren," vertelt hij, maar verder krijgt de verslaggever niets uit hem los, zelfs niet na een bacardi-cola.

Van achter de bar tot aan de deur

Na acht jaar werken in het weekend, op zaterdag zelfs tot 04.00 uur 's nachts, vindt Mark het nog lastig om zich voor te stellen wat hij op zijn vrije zaterdagavond gaat doen. "Het is niet de bedoeling dat ik iedere zaterdagavond weer aan de bar ga zitten, dan had ik net zo goed kunnen blijven werken," vertelt hij lachend. Hij heeft wel een doel: hij gaat zijn papieren halen zodat hij horecaportier kan worden, net als zijn twee broers. Het portiersbloed stroomt blijkbaar door de aderen bij de gebroeders Jonker en hij kan daarna zo aan de slag. Michel de Jong, eigenaar van 't Portiertje: "Ik vind het heel jammer dat Mark weggaat, het is een topper!" Ondertussen wordt er naarstig gezocht naar een Mark 2.0.

TV De Dog klaar voor 33ste Open Dog Dubbeltoernooi

De metamorfose is klaar, TV De Dog is klaar voor nieuwe leden. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Er is de afgelopen maanden hard gewerkt om het tennispark van TV De Dog een ander aanzien te geven. Zo is er een nieuwe minibaan voor de jeugd aangelegd en het hele terras is opnieuw ingericht, inclusief de groenvoorziening. Uiteindelijk is het gelukt om, vóór het 33ste HEILBRON Open Dog Dubbeltoernooi op 10 augustus van start gaat, onze tennisvereniging een ander uiterlijk te geven.

In Nederland is er een algemene tendens van dalende ledenaantallen bij verenigingen. Ook onze vereniging heeft hier helaas mee te maken. Het bestuur heeft gemeend om actief nieuwe leden te gaan werven. Hopelijk is onze sfeervolle uitstraling en gezellige vereniging met zijn laagdrempeligheid een mooie motivatie om mensen naar ons park te trekken. Daarnaast biedt de vereniging een speciaal winterabonnement aan. Voor slechts € 75,- kan er op het mooie park gespeeld worden van 1 oktober tot 1 maart. Dit abonnement richt zich met name op mensen die tennis eens een halfjaartje willen proberen of in de zomermaanden op het gravel spelen.

Event voor toekomstige leden en KIDS-middag

Het drukbezochte en zeer geslaagde Open Dog toernooi in 2018. Foto: Aangeleverd

De vereniging zal op 29 september een event organiseren voor eventuele nieuwe leden en geïnteresseerden in de tennissport. Er zal een soort toernooitje gespeeld worden, waarbij het plezier in de tennissport voorop staat. Ook wil de club zich richten tot de jeugd om die weer naar ons mooie tennispark te krijgen. Tijdens het 33ste Heilbron Open Dog Dubbeltoernooi zal er op zaterdagmiddag 17 augustus van 14.00 uur tot 17.00 uur een speciale KIDS-middag worden georganiseerd. Hierbij kunnen de kinderen dan direct kennismaken met de nieuwe minibaan. Voor de kinderen die zich op die middag aanmelden als nieuw lid hebben we een mooie aanbieding.

Nieuwsgierig geworden of geïnteresseerd in een (nieuw) lidmaatschap bij TV De Dog, vraag dan vrijblijvend bij onze ledenadministrateur (Ben de Vries, leden@tvdedog.nl) wat de mogelijkheden zijn.

Kom voorproeven tijdens het Heilbron Open Dog Dubbeltoernooi

Het bestuur van TV De Dog verwelkomt jullie hartelijk, om alvast een voorproefje te nemen op ons sfeervolle park. Kom gezellig langs tijdens ons Heilbron Open Dog Dubbeltoernooi van 10 augustus tot en met 18 augustus om een potje tennis te kijken en onder het genot van een hapje en een drankje te genieten van onze prachtige vereniging. Op vrijdag 16 augustus is er een spetterende feestavond met muzikale omlijsting van de band Bonefied en op 18 augustus staan de finales gepland. TV de Dog is gelegen aan de Niesvenstraat, achter de hockeyvereniging.

Natuurlijk kun je ook een kijkje nemen op de website van TV de Dog: www.tvdedog.nl.