De Uitgeester

24 april 2019

De Uitgeester 24 april 2019


Leden Volkstuinvereniging De Kuil zwaar gedupeerd door vandalen

Het puin is bijna geruimd, na 1,5 week staan de tuintjes er weer prima bij. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - In de nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 april is er door vandalen een ware ravage aangericht bij Volkstuinvereniging De Kuil. "Vorig jaar was het ook al eens goed raak," aldus de beheerder van het complex.

Peter Imanse, voorzitter van de volkstuinvereniging, liep zaterdagochtend nietsvermoedend langs de Geesterweg toen hij geroepen werd door een tuinder. "Peter, ze zijn bezig geweest vannacht, alles ligt hier aan puin!" Peter spoedde zich naar de tuin en wat hij daar aantrof was niet te beschrijven. De trotse tuinders van wie de volkstuinen hun lust en hun leven zijn, staan er verslagen bij. Ze vonden spullen van de vermoedelijke daders maar deze gelden niet als bewijs, zo vernamen zij van de politie. "We zoeken nu de media op zodat de daders kunnen lezen wat zij hebben aangericht, misschien melden ze zich," aldus Rien Kroos, een van de tuinders. Alleen voor de 4-jarige Mick heeft dit vreselijke verhaal een goede afloop. Lees verder op pagina...

Vier avonden plezier door de straten van Uitgeest

Gezellige drukte bij de stempelpost. Foto: Gertruud Rumphorst

UITGEEST - Op dinsdag 16 april ging de 58e editie van de Uitgeester avondvierdaagse van start bij speeltuin Kindervreugd. Ongeveer 930 kinderen en volwassenen hadden zich ingeschreven om de 5 en de 10 kilometer te lopen en dat vier avonden lang.

Burgemeester Wendy Verkleij gaf zowel de lopers als de vrijwilligers een peptalk en vertelde hoe trots ze op hen was, alvorens ze het startschot gaf voor de sportieve Uitgeesters. Het waren vier prachtige avonden met op de laatste avond, de vrijdagavond, stralend mooi weer. De organisatie van de avondvierdaagse kan trots terugkijken op de edtie van 2019. Lees het vervolg op pagina...

Uitgeest wakker door ronkende politiehelikopter

In de omgeving van het Nieuwland werden de volgende dag bloedsporen aangetroffen. Foto: Ruben Noom - 112-Uitgeest.nl

UITGEEST - In nacht van zondag op maandag heeft een ronkende politiehelikopter een groot deel van de Uitgeesters wakker gehouden. De helikopter werd ingezet bij de zoektocht naar twee verdachten.

Rond 00.45 uur zagen agenten een auto onder verdachte omstandigheden rijden vanuit het Hazelaantje in Limmen. Toen de agenten de auto een stopteken gaven ging de bestuurder van de auto ervandoor. Dit resulteerde uiteindelijk in een grote klopjacht in een ruim gebied rond de Westerwerf, Molenweg en het IJsbaanterrein. Daarbij cirkelde de helikopter ongeveer een uur boven het dorp. Eerder had de politie al waarschuwingsschoten gelost. Lees verder op pagina...

Sponsorloop levert gigantisch bedrag op voor Forza4Torre

De organisatie van de sponsorloop samen met Anouk Bekkers, die trots de cheque vasthoudt. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Tijdens de Koningsspelen op vrijdag 12 april liepen de leerlingen van basisscholen de Binnenmeer, de Molenhoek en de Vrijburg de sponsorloop voor de stichting Forza4Torre. De kinderen haalden een enorm bedrag op: maar liefst

€ 16.256,78. "Een fantastisch bedrag waar we alleen maar van konden dromen," aldus een trotse Anouk Bekkers, de moeder van Torre.

Column Marjolein Geldermans - Een veilig leven

In de column van januari jl. over woonruimte voor jongeren in Uitgeest deed ik een oproep aan de jongeren om hun wensen kenbaar te maken op gebied van wonen. De Jeugd & Jongerenraad is hiermee voortvarend aan de slag gegaan door een enquête te houden waar meer dan driehonderd jongeren op hebben gereageerd! We hebben als Dorpsraad overleg gehad met de Jeugd & Jongerenraad over de uitkomsten van deze enquête, die binnenkort worden gepubliceerd. Ik hoop toch zo dat we al die jongeren kunnen behouden in Uitgeest. Zij zijn de toekomst van het dorp en, omdat Uitgeest nu én van oudsher een dorp is van ondernemers, zou het zomaar kunnen dat een heel aantal van die jongeren hier hun eigen bedrijf opstarten. Dat is goed voor de werkgelegenheid en dus uiteindelijk voor de leefbaarheid in het dorp. Op veel gebeurtenissen in de wereld hebben wij geen invloed, maar wel op onze eigen directe omgeving. Toen ik laatst in de trein naar Amsterdam de krant las werd ik niet vrolijk van het nieuws. Ik wil niet somberen, maar op het toneel van de wereldpolitiek lijkt het steeds onrustiger te worden. De macht van China en Rusland in onze Europese samenleving wordt steeds groter, dreigende dictaturen talrijker, en de invloed van de informatietechnologie steeds meer merkbaar. Ik begon mij ineens een beetje onveilig te voelen en bedacht dat, hoe groter de veranderingen in de wereld, hoe belangrijker de leefbaarheid, de veiligheid en geborgenheid binnen een dorpsgemeenschap zijn. Leefbaarheid betekent voor mij een zichtbare en voelbare betrokkenheid van de dorpsbewoners om Uitgeest mooi, schoon en veilig te houden, en waar het welzijn van jong en oud vooropstaat. Waar je respectvol en behulpzaam met elkaar omgaat en waar kleinschaligheid de bureaucratie (die altijd op de loer ligt) kan tegengaan. We kunnen hierbij niet wijzen naar de gemeenteraad, want als bewoners zijn we net zo goed verantwoordelijk. Er is een grote versplintering in de politiek, zowel in het land als regionaal, wat zorgt voor tegenstellingen en polarisatie. Maar gelukkig zijn er ook hoopvolle krachten, zoals de vrijwilligersorganisaties en verenigingen in Uitgeest die zorgen voor verbinding in het dorp. Dit geldt ook voor de Dorpsraad, die onafhankelijk is van politiek en zich richt op belangen van bewoners. Verbondenheid en betrokkenheid tonen om veilig te kunnen leven, dat is waar het steeds meer op aankomt. Dus lid worden van de Dorpsraad Uitgeest is een goed idee. Het kost bijna niks en het is heel makkelijk. Zie www.dorpsraaduitgeest.nl. En volgende maand meer nieuws over de uitkomst van de enquête wat betreft de woonwensen van jongeren en wat we als Dorpsraad Uitgeest samen met gemeente en J&J-raad hiermee kunnen doen! Over leefbaarheid gesproken... Marjolein Geldermans

Uitgeesters moeten afval scheiden, maar nu echt

UITGEEST - De gemeenteraad van Uitgeest is donderdag 18 april akkoord gegaan met het grondstoffenplan 2019 - 2025. Hierin staat dat de hoeveelheid aangeboden restafval in 2025 nog maar 30 kilo per inwoner per jaar mag zijn. Momenteel is dat nog 240 kilo, wat meer is dan gemiddeld in Nederland.

Door: Lucia Rodenburg

Deze doelstelling wordt door het Rijk opgelegd. In het grondstoffenplan staat hoe Uitgeest dat doel wil bereiken. Inwoners krijgen bijvoorbeeld een extra container voor plastic (PMD) en de inzameling van restafval, gft en PMD gaat naar 1 keer in de 3 weken. Verder gaat grof vuil aan huis laten ophalen 14 euro kosten en komt er een variabele heffing op restafval.

Variabel
De afvalstoffenheffing gaat voor 20% uit een variabel gedeelte bestaan, en voor 80% uit een vast deel. Inwoners kunnen door hun afval goed te scheiden besparen op het variabele deel. Ze gaan namelijk een bedrag betalen per keer dat ze hun restafval aanbieden. Het tussendoel is om in 2023 aan de 100 kilo per persoon per jaar te komen. Volgens het college gaat het gehele pakket maatregelen 0,23 euro extra per woonhuisaansluiting kosten.

'Bezuiniging verpakt als afvalplan'
Dat in het plan ook gesproken wordt over een versmalling van de openingstijden van de gemeentewerf, van 6 naar 3 dagen, vonden Mike Zuurbier (VVD) en Thijs van Herpen (D66) tegenstrijdig. Zuurbier: "De milieustraat en hun medewerkers worden juist erg gewaardeerd. Het terugbrengen van de openingstijden is geen afvalplan, maar een bezuiniging verpakt als afvalplan. Straks kunnen we zeker net, als de Akersloters, alleen nog naar Castricum? Gaan we nu meer betalen voor minder service?"

'Even door het gemopper heen'
Wethouder Brouwer: "Het zal voor iedereen wennen zijn, en het zal ook een hoop gemopper opleveren. Daar moeten we dan maar even doorheen. We zien ook bij gemeentes die ons al voor zijn gegaan, dat het na 3 á 4 maanden gaat wennen. Wat betreft de milieustraat: het is efficiënter als je met uren gaat schuiven. Gelet op het aantal inwoners hebben we nu een heel riante voorziening. Na een jaar gaan we kijken in hoeverre dit werkt. Je moet het wel even de tijd geven." Zuurbier was niet overtuigd. "Op deze manier wordt er minder aangeboden bij de werf in Uitgeest, zodat de gemeente kan zeggen: er wordt minder aangeboden, dus we kunnen nog wel een dag dicht. En zo door. Uiteindelijk krijgen we in Castricum een volledige service terwijl die in Uitgeest steeds meer uitgekleed wordt, totdat we alleen nog maar in Castricum terecht kunnen."

'Risico op dumping'
Brouwer wil om inwoners te helpen afvalcoaches gaan inzetten en in het begin niet te streng handhaven. Uiteindelijk werd het plan toch met 3 stemmen tegen en 10 voor aangenomen. 2 raadsleden waren afwezig. Natasja Voordewind (PU) stemde als enige van haar partij tegen. "Als buiten gewoon opsporingsambtenaar milieu vrees ik voor afvaldumping, met name in het buitengebied.

Ingezonden brief: Busje komt zo…

Het is zéér teleurstellend dat er geen vooruitgang is in de nieuwbouw voor ouderen. Uit een duur onderzoek is gebleken dat er geen vorderingen zijn in dit zo dringend noodzakelijke nieuwbouwcomplex voor de Uitgeester ouderen. Ik ben het daarom niet eens met wethouder Brouwer van het college PU/PvdA/UvP, die kiest voor een locatie ver buiten het centrum. Ik vind het belangrijk dat onze ouderen midden in ons dorp kunnen blijven wonen, zodat ook de bewoners van de Slimp en de overige nabijgelegen seniorenwoningen gebruik kunnen maken van de diverse zorgvoorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan een eetgelegenheid midden in het dorp, die nu vanuit de Slimp goed te bereiken is. Maar ook voor een praatje en een kopje koffie is een zorgcentrum op een centrale plek onmisbaar. Het kan toch niet zo zijn dat onze ouderen straks met klaar-overs de drukke Geesterweg moeten oversteken?! Of komt echt het busje zo…? Elly Cornelisse-Putter

Negentien bekeuringen bij controle met lasergun

UITGEEST - De politie heeft vrijdag een snelheidscontrole gehouden op de N203 in Uitgeest, waarbij gebruik werd gemaakt van een lasergun. Negentien bestuurders kregen een proces-verbaal.

Zeventien hardrijders hebben een bekeuring gekregen, bij vier personen is het rijbewijs ingevorderd. De hoogste overschrijding was 164 kilometer per uur, waar de maximumsnelheid 80 kilometer per uur is. Ook is er een proces-verbaal opgemaakt voor het vasthouden van een mobiele telefoon en het ontbreken van markeringen.

Mishandeling Geesterweg Akersloot: getuigenoproep

AKERSLOOT - Op zondag 14 april 2019, omstreeks 19.00 uur, heeft er een mishandeling plaatsgevonden op de Geesterweg te Akersloot. De politie zoekt getuigen van het incident.

Het slachtoffer heeft van (een) onbekende(n) een duw/klap gekregen, waardoor hij in de sloot terecht is gekomen en letsel heeft opgelopen, zo meldt politie Alkmaar op Facebook. Heeft u iets gezien of gehoord? Meldt dit via 0900-8844, en noem daarbij het procesnummer 2019070481.

Boekenmarkt WO I en WO II in Lees Lokaal

Boeken over de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Liefhebbers van boeken over de Eerste en Tweede Wereldoorlog opgelet! Lees Lokaal heeft uit de nalatenschap van een zeer belezen historicus een unieke en zeer uitgebreide collectie boeken over de Eerste en Tweede Wereldoorlog en het interbellum ontvangen.

Alle aspecten met betrekking tot beide oorlogen komen uitgebreid aan bod; over alle hoofdpersonen zijn biografieën aanwezig. De serie 'Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog' van Loe de Jong en vele andere bijzondere boeken zullen te koop worden aangeboden. Omdat Lees Lokaal niet groot genoeg is om ruimte te bieden aan al deze boeken is er in overleg met de weduwe voor gekozen om een boekenmarkt te organiseren op vrijdagavond 3 mei en zaterdag 4 mei.

Tijdens de reguliere openingstijden (vrijdag van 18.30 tot 20.30 uur, en zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur) kunt u in de gang tussen Lees Lokaal en Stichting de Nieuwe Kuil komen kijken of er iets van uw gading bij is, en uw eigen collectie aanvullen of starten. Hoewel wij de boeken niet echt verkopen, zouden wij een vrijwillige bijdrage per boek erg op prijs stellen, want de opbrengst van de boekenmarkt komt geheel ten goede aan Save the Children.

Column Dirk Jan van Wijk - Over antibiotica

Dit is deel 9 in de serie over 'ontpillen'

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

In 1928 ontdekte de Schot Alexander Fleming dat een bepaalde schimmelsoort, 'Penicilline', in staat was bacteriën te doden. Zijn vondst leidde tot de ontwikkeling van een hele serie antibiotica, medicijnen tegen bacteriële infecties. Na de aanleg van het rioleringsstelsel zijn het de antibiotica geweest die het belangrijkst waren in de bestrijding van dodelijke ziekten. Fleming kreeg er in 1945 terecht de Nobelprijs voor.

De waarde van antibiotica is onomstreden. En omdat elke kuur slechts door artsen mag worden voorgeschreven, ligt onnodig gebruik niet voor de hand, zou je zeggen. Toch wil ik het in deze serie over 'ontpillen' ook over deze medicijngroep hebben.

Nut
Over het nut van antibiotica hoef ik het nauwelijks te hebben. Ziekten als long- of nierbekkenontsteking verliepen vroeger vaak dodelijk, maar door de beschikbaarheid van antibiotica halen we nu bijna onze schouders erover op.

Nadelen
Een groot nadeel van antibiotica is echter dat ook veel bacteriën die van nature op onze huid en slijmvliezen voorkomen, er dood van gaan. Deze bacteriën vormen een natuurlijke barrière tegen ongewenste indringers en zorgen voor een gezond milieu. Als gevolg van een antibioticakuur zien we vaak schimmelinfecties optreden in de huid, mond, darmen en schede en daarnaast ontstaan ook vaak misselijkheid en diarree. Bovendien komt overgevoeligheid voor antibiotica veel voor. En ten slotte leidt (onnodig) antibioticagebruik tot de ontwikkeling van bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Inmiddels zijn er al verschillende bacteriesoorten waar geen enkel middel tegen bestaat.

Verkoudheidsvirussen
Zo schrijven veel dokters antibiotica voor als een verkoudheid niet snel overgaat. Verkoudheden worden echter door virussen veroorzaakt. En die overwinnen we normaal gesproken binnen enkele dagen gemakkelijk. Door de irritatie die het virus veroorzaakt, gaan we echter dingen doen die de toestand verergeren: we gaan in onze ogen wrijven, niezen, irritante gorgeldrankjes voor de keel gebruiken en hoesten en blijven zo onze slijmvliezen irriteren (terwijl het veroorzakende virus al lang overwonnen is). Antibiotica helpen dan natuurlijk ook niet tegen deze irritatie! Vermijd het voortaan om bovenstaande dingen te doen en je zult zien dat je veel sneller van de klachten af bent!

Blaasontsteking
Vooral bij vrouwen kunnen bacteriën gemakkelijk omhoogkruipen in de blaas en daar een blaasontsteking veroorzaken. Vrouwen moeten dan heel vaak plassen en de aandrang is pijnlijk. Antibiotica helpen heel snel en worden daarom ook snel gegeven door dokters. Maar wist je dat een blaasontsteking meestal ook verdwijnt (en ook voorkomen kan worden) door heel veel te drinken? Als de bacteriën op die manier worden weggespoeld, klaart het lichaam het doorgaans daarna prima zelf. Minder snel dan met antibiotica, maar ook zonder alle nadelen ervan! Alleen als je bij een blaasontsteking ook koorts hebt en erg ziek bent, zijn antibiotica echt noodzakelijk.

Dus ik ben zeker niet anti, maar pleit wel voor een zinvol gebruik van antibiotica. Ook daar zal je lichaam je dankbaar voor zijn!

Dodenherdenking Uitgeest 2019: toespraken, muziek en poëzie

UITGEEST - De Dodenherdenking in Uitgeest begint zaterdag 4 mei 2019 om 16.00 uur met een kranslegging door burgemeester Wendy Verkleij en leden van het college.

Na een korte toespraak namens het comité en het blazen van de Last Post, is er een minuut stilte. Daarna wordt een gedicht voorgedragen en worden bloemen gelegd bij het monument. Dat gebeurt bij het monument aan de spoorlijn, gelegen achter het Kooghuis aan de provinciale weg (N203) Uitgeest-Limmen. Voor deze gelegenheid is de locatie (particulier bezit van de familie Terra) openbaar toegankelijk.

De herdenkingsdienst op zaterdag 4 mei begint om 19.00 uur in de hervormde kerk (Dorpskerk) aan de Castricummerweg. Na de herdenkingsdienst vertrekt om 19.40 uur de stille tocht naar het gemeentehuis. Bij het monument voor de gevallenen voltrekt zich het tweede deel van de herdenkingsbijeenkomst.

Hervormde kerk
Tijdens de plechtigheid in de kerk dragen leerlingen van de groepen acht van de vijf Uitgeester basisscholen eigen gedichten voor, geselecteerd als beste van hun school. Burgemeester Wendy Verkleij en gastspreekster mevrouw Corina Koster-Timmermans houden een toespraak. Mevrouw Koster-Timmermans is een kleindochter van Pieter Ouwerkerk. Dat is een van de drie gefusilleerden die bij de spoorlijn Uitgeest-Castricum zijn doodgeschoten door de Duitsers. De muzikale omlijsting van de voordrachten wordt verzorgd door het dameskoor Femmes Vocales Heemskerk onder leiding van dirigent Piet Hulsbos.

Stille tocht
De stille tocht vanaf de hervormde kerk vertrekt om 19.40 uur naar het oorlogsmonument op het plein voor het gemeentehuis. Inwoners in heel Uitgeest worden verzocht vanaf 18.00 uur de vlag halfstok te hangen. De organisatie en de gemeente stellen dat zeer op prijs, in het bijzonder op de route van de kerk naar het plein. Tijdens de plechtigheid vanaf 19.45 uur bij het oorlogsmonument speelt de Uitgeester Harmonie passende muziek. Na het blazen van de Taptoe door trompettist Cor Duinmaijer en de twee minuten stilte laat de Uitgeester Harmonie het Wilhelmus klinken. De declamatie wordt verzorgd door mevrouw Dorothé Rodenburg-Glorie. Zij leest het gedicht 'Waanzin verlangt een stilte' voor.

Daarna volgt het defilé langs het oorlogsmonument. Kransen en bloemen worden gelegd door burgemeester Verkleij, vertegenwoordigers van politieke partijen, maatschappelijke organisaties, brandweer en inwoners.

Expositie basisscholen
Na afloop van de herdenking is in de hal van het gemeentehuis een expositie te bezichtigen. Deze expositie bestaat uit gedichten, teksten en tekeningen over de Tweede Wereldoorlog, gemaakt door de groepen acht van de Uitgeester basisscholen. De expositie is te zien vanaf vrijdag 26 april tot en met woensdag 8 mei.

Bewoners Geesterheem zijn getuige van jaarlijkse koeiendans

Bewoners Geesterheem genieten in de voorjaarszon. Foto: Ger Bus

UITGEEST- Donderdag 18 april was het zover voor de koeien van de familie Van Burgsteden op de boerderij aan het Groot Dorregeest: ze mochten de wei weer in.

De koeien zijn dan zo blij dat het tot hilarische taferelen leidt. Ook de bewoners van Geesterheem waren erbij; met een schare vrijwilligers togen zij naar de boerderij om het spektakel te bekijken. Onder het genot van een drankje hadden de bewoners en de begeleiders het heel gezellig.

Koeien dansen letterlijk in de wei. Foto: Ger Bus

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 24 april: Geen viering
Vrijdag 26 april: Geen viering in Geesterheem

Zondag 28 april 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo

Vrijmarkt Koningsdag 2019 Uitgeest Regels, tijden en info

UITGEEST - De vrijmarkt op de Middelweg verbindt deze dag de twee feestpleinen (voor gemeentehuis en naast het gebouw De Florijn) en start om 06.00 uur en duurt tot 15.00 uur. Om de vrijmarkt veilig en gezellig te houden, gelden tijdens deze dag de volgende maatregelen.

Verkeersmaatregelen
De Oranje Stichting Uitgeest plaatst een aantal hekken om de Middelweg vrij te houden van verkeer. Gelieve deze hekken niet te verplaatsen en er ook NIET tegen te parkeren! In geval van nood moeten de nooddiensten ze snel kunnen verplaatsen om vrije doorgang te krijgen.

Kom lopend of op de fiets!
Wij vragen bezoekers van de vrijmarkt om zoveel mogelijk te voet of met de fiets te komen. Het aantal parkeerplaatsen is beperkt en het verhoogt de verkeersveiligheid rondom de festiviteiten.

Spullen verkopen
U mag uw goederen alleen laden en lossen bij de geplaatste hekken. Daarna dient u de auto op een officiële parkeerplek te zetten. Het is niet toegestaan om met uw auto op de Middelweg te komen tussen de Dr. Brugmanstraat en het Gladiolenpad (De Florijn). Het gebruiken van gas/vuur is niet toegestaan (voor bijvoorbeeld het bereiden van eten). U mag aan beide zijden van de Middelweg zitten. Houdt de middenbaan vrij i.v.m. calamiteiten. Kleine partytenten of parasols zijn toegestaan. Marktkramen mogen niet geplaatst worden.

U mag bijna alles verkopen wat u wilt, op een paar uitzonderingen na. Het is niet toegestaan om grote spullen te verkopen (koelkasten, banken, tenten, auto's, etc.). Ook mag u geen drank en etenswaren verkopen, tenzij u hier een vergunning voor heeft. Beroepshandel is tijdens de vrijmarkt niet toegestaan. Dit geldt ook voor de verkoop van (rest)partijen.

Afvalinzameling
Laat uw grondplaats netjes achter. Aan het eind van de dag kunt u uw afval deponeren in de vuilcontainer die geplaatst wordt bij Makelaar Teer.

Wij wensen u een fijne Koningsdag!
De Oranje Stichting Uitgeest

Voor vragen kunt u een mail sturen naar oranjestichtinguitgeest@outlook.com.

Inbrekers de koning te rijk op Koningsdag

REGIO - Op Koningsdag kleurt Nederland oranje. Kleedjes op de stoep, livemuziek en iedereen in opperbeste stemming. Toch waarschuwen het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) voor een verhoogde kans op inbraken tijdens Koningsdag.

Zij adviseren extra alert te zijn en de woningen goed af te sluiten. "Koningsdag betekent code rood voor de woningen," zegt Susanne Schat, adviseur woninginbraken bij het CCV. "De kans op inbraken en insluipingen is groter op Koningsdag dan op andere dagen. Dorpskernen veranderen in oranje feestgedruis met spelletjes, kleedjes en ander vertier. Dat zijn dé momenten waarop niemand goed oplet en een inbreker ongestoord naar binnen glipt," aldus Schat. "Mensen hebben het gevoel gewoon thuis of in de buurt te zijn en denken niet na over de risico's."

Om de kans op teleurstelling bij thuiskomst na een feestelijke dag te verkleinen, geeft Schat een aantal eenvoudige tips. "Om te beginnen moet de woning afgesloten zijn. Verkoopt u spullen aan de voorzijde van uw woning? Zorg dan dat de achterzijde goed is afgesloten. Dat betekent slot omdraaien en de ramen dicht. Ook is het belangrijk dat waardevolle spullen zoals een handtas, tablet of smartphone uit het zicht liggen." Een goede tip is tevens om buren te vragen alert te zijn tijdens Koningsdag. "Je buren kunnen bij verdachte situaties de politie inschakelen via 112. Want met name door de hulp van oplettende omwonenden kunnen inbrekers op heterdaad worden betrapt."

Koningsdag 2019 in Uitgeest

Foto: Martine van der Zon

Koningsdag belooft weer een geweldige dag te worden. Het start om 10 uur met de aubade op het gemeentehuis. Ook dit jaar is er weer een vrijmarkt op de Middelweg. Vanaf 6 uur kun je een plekje zoeken tussen het gemeenteplein en de Hema. Of kom lekker snuffelen, slenteren en genieten. Op het Florijnplein staat de tent van Scouting Uitgeest en zijn er heel veel leuke activiteiten, muziek, optredens en poppentheater! Zie voor de tijden het programma Koningsdag 2019.

Foto: Aukje Verlinden
Foto: Aangeleverd

Zwemseizoen De Zien start op Koningsdag

UITGEEST - Op Koningsdag, 27 april, gaat de poort van openluchtzwembad De Zien open voor een nieuw zwemseizoen. Deze dag zijn is het zwembad geopend van 14.00 tot 16.00 uur.

"De toegang is gratis, we nodigen jong en oud uit om deze feestdag naar De Zien te komen. Je eerste duik van het seizoen, lekker spelen op de grote ligweide of even springen op het springkussen. Ouders kunnen ondertussen bijkletsen op het terras onder het genot van koffie, thee of een ijsje", aldus de organisatie.

Abonnement
Een heel jaar onbeperkt zwemplezier? Koop je abonnement nu in de voorverkoop! Jeugd t/m 14 jaar betaalt € 65, vanaf 15 jaar betaalt men € 85. Op www.zwembad-dezien.nl bestel en betaal je online je abonnement. Formulieren om een abonnement aan te vragen liggen ook bij de balie van het gemeentehuis en bij de kassa van het zwembad. Het formulier lever je in bij de kassa, ter plekke wordt het abonnement gemaakt. Je kunt je abonnement ophalen bij de kassa van De Zien op donderdag 25 april van 13.00 tot 16.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur. Vanaf 27 april kun je de abonnementen ophalen tijdens openingstijden.

Zwemles
Je kunt bij De Zien je zwemdiploma halen onder deskundige leiding van Els Veenis. De lessen starten in mei. A-diploma: kinderen zwemmen 3 keer in de week. B- en C-diploma: kinderen zwemmen 2 keer in de week. De kosten bedragen € 235. Dit is inclusief een abonnement van De Zien. Je kind mag meedoen met de lessen als het voor november 2019 6 jaar (of ouder) is. Nog vragen of wil je je kind(eren) opgeven? Neem dan contact op met Els Veenis via zwemles@zwembad-dezien.nl.

Oranjedienstregeling op het spoor

UITGEEST - Op vrijdagavond 26 april en zaterdag 27 april rijden de treinen volgens de Oranjedienstregeling. "Wij zetten tijdens Koningsnacht en -dag op een aantal drukke trajecten extra en langere treinen in", laat de NS weten.

In enkele gevallen moet er rekening worden gehouden met andere vertrektijden, andere vertreksporen of een extra overstap. Soms hebben treinen ook een andere eindbestemming dan in de reguliere dienstregeling. Ga voorbereid op pad en plan je reis vooraf met de NS Reisplanner of de NS-app. Moet je op Koningsdag naar Schiphol? Plan dan ten minste een halfuur extra reistijd in vanwege de drukte in de treinen en op de stations.

Ook op Koningsdag heb je een geldig vervoerbewijs nodig. Zorg daarom dat je de trein instapt met een geldig treinkaartje. Je kunt vooraf online een treinkaartje kopen. Reis je met een OV-chipkaart? Vergeet dan niet vooraf je saldo op te laden. Wist je dat dit ook automatisch kan? Dan heb je altijd voldoende saldo op je kaart staan. Dit scheelt tijd op Koningsdag zelf en je voorkomt hiermee de wachtrijen bij de kaartautomaat. Reizigers met een NS Flex abonnement betalen achteraf.

"Om de sfeer en de veiligheid tijdens je reis te waarborgen, is het tijdens Koningsnacht en Koningsdag in het hele land niet toegestaan om alcohol op het station of in de trein mee te nemen", aldus de NS. Dit geldt van vrijdagavond 26 april 19.00 uur tot zondagochtend 28 april 7.00 uur. De winkels op het station zullen dan ook geen alcoholhoudende dranken verkopen.

Fetherlite in Buona Sera op Koningsdag

Fetherlite treedt op in Buona Sera op Koningsdag Foto: aangeleverd

UITGEEST - Buona Sera gaat er op Koningsdag weer een feest van maken met de bekendste band van Uitgeest. De mannen van Fetherlite zijn erbij en ze hebben er zin in.

Het wordt lekker rocken in de Buona Sera op Koningsdag want ook dit jaar is de weersverwachting niet al te best: we hopen op 20 graden, maar veel meer dan 13 graden lijkt het niet te gaan worden. Dan is het toch lekker dat je met een koud biertje in je hand binnen kunt staan, het is niet anders. Het goede nieuws is dat Koningsdag dit jaar op een zaterdag valt, dus de volgende dag zijn de meesten van ons lekker vrij. De Buona Sera is open vanaf 15.00 uur en Fetherlite begint om 16.00 uur, dus wees op tijd om geen noot te missen.

Koningsnacht is het feest in 't Portiertje! Omdat onze Willem een jaartje ouder wordt hebben we zijn achterneefje kunnen strikken: niemand minder dan DJ Wendel. Hij zal die avond weer de de lekkerste beats laten horen. Wij zijn beide dagen open tot 04.00 uur.

De Uitgeester bezorgt de 4-jarige Mick zijn fiets terug "Krijgt degene die mijn fiets in het water heeft gegooid eigenlijk straf?"

Een dolblije Mick met zijn teruggevonden fiets. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Het volkstuindrama had voor één persoon wel een goede afloop, namelijk voor de 4-jarige Mick. Het vrolijke ventje kreeg na een week zijn fietsje weer terug die tijdens de nachtelijke slooptocht door Uitgeest werd meegenomen uit de Tulpstraat. De tuinders zagen het fietsje, samen met andere gesloopte en gestolen spullen, onder water liggen in De Kuil en hebben alles opgehengeld.

Via de website en Facebookpagina van De Uitgeester werd een oproep gedaan om de rechtmatige eigenaar van het groene fietsje te achterhalen en de moeder van Mick meldde zich.

Mick is dolblij dat zijn fiets na een week weer is gevonden: "We snapten er niets van, ik was wel bang dat er een dief was," vertelt het blije mannetje. Mick fietst iedere dag met zijn vader of moeder naar basisschool De Binnenmeer en toen ze zijn fiets niet konden vinden hebben ze de wijk doorzocht. "We konden hem niet vinden en kochten via Facebook een nieuwe fiets. Niet zo'n dure hoor, maar hij heeft er toch één nodig," aldus de vader van Mick. Op de plek waar de fiets gevonden is maken we een foto. Mick bestudeert zijn fiets grondig want hij weet wel het een en ander van fietsen, vertelt hij. "Het lijkt alsof het zadel een beetje vies is," constateert hij.

Rien Kroos, lid van Volkstuinvereniging De Kuil, overhandigt Mick zijn fiets. Foto: Margreeth Anema

Als Mick een paar rondjes heeft gefietst om de verslaggever te laten zien wat hij kan, kijkt hij ineens bedenkelijk. Hij neemt dan ook afscheid met de woorden: "Mevrouw, krijgt degene die mijn fiets in het water heeft gegooid eigenlijk straf?" "Het arme mannetje, dat hij over zulke dingen moet nadenken met zijn vier jaar oud," denkt de verslaggever en ze vertelt Mick dat dat vast goedkomt. Hopelijk melden de daders zich na het lezen van het leed dat zij hebben veroorzaakt alsnog.

Inschrijving Kermisloop 1 mei van start

Foto: aangeleverd

UITGEEST - De organisatie is alweer druk bezig met de derde editie van de Kermisloop Uitgeest. Er is, in goede samenwerking met de bouwers, weer een uniek parcours uitgezet met vernieuwende en uitdagende obstakels!

Na het succes van vorig jaar verwacht de organisatie een run op de tickets voor deze editie. Dus allemaal je wekker zetten op 1 mei, want de inschrijving is mogelijk vanaf 06.00, en... vol=vol! De Kermisloop is dit jaar op zaterdag 6 juli en de start is om 16.00 bij Restaurant Klaas. Aanmelden kan via de website www.kermisloopuitgeest.nl.

Cursus rockabilly jive dansen bij HappYnez

Foto: Aangeleverd

AKERSLOOT - Nog snel de rockabilly jive leren dansen voor de vakantie zodat je mee kan dansen eind augustus met Rock-'n-Roll Street Akersloot? Dat kan bij de Rock & Roll Dansschool HappYnez.

Geen verplichte danspasjes en heel makkelijk te leren voor iedereen. Met deze cursus onderscheiden zij zich van andere rock-'n-roll dansscholen. De cursus bestaat uit 8 lessen van 1 uur en wordt gegeven bij café De Vriendschap in Akersloot. De cursus start op dinsdagavond 30 april om 20.30 uur. Voor informatie mail naar dansschool.happynez@gmail.com.

Raadsleden met de BOA op pad in Uitgeest

Langs de knelpunten in het dorp met de BOA. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Een aantal raads- en commissieleden van de gemeente Uitgeest maakten afgelopen zaterdag kennis met Joan Ruckert, de BOA van de gemeente Uitgeest. Na een korte uitleg in het gemeentehuis zijn de deelnemers op de fiets gestapt om een aantal knelpunten in het dorp te bezoeken.

Het ging voornamelijk om de parkeerproblemen, hondenoverlast, aanlegplaatsen in de gemeentehaven en het parkeren van de fiets bij het station. Ook kwam tijdens de fietsronde de overlast van hangjeugd ter sprake. Tijdens de fietstocht vertelde BOA Joan over de diverse wetten en mogelijkheden die hij als BOA kan toepassen voor een veilig en leefbaar Uitgeest. "Het was een interessante fietstocht op een zonnige paaszaterdag en een nadere kennismaking met onze BOA. Wel jammer dat er maar 3 raadsleden en 2 commissieleden gehoor hebben gegeven aan deze oproep," aldus Wim Rodenburg, een van de deelnemers.

Door de Lens van Bus

Foto: Ger Bus

Ger Bus: "Koolzaad geeft heel mooie beelden met een achtergrond. Zoals op de foto, gezien langs de Castricummerweg richting Castricum."

Vakantiepark de MeerParel: sfeer aan het meer

Vakantiepark de MeerParel: sfeer aan het meer. Foto: Aangeleverd

Wat van oudsher jachthaven Zaadnoordijk was is door de jaren heen omgetoverd tot een pareltje aan het Uitgeestermeer met veel recreatiemogelijkheden. Vakantiepark de MeerParel wordt dan ook druk bezocht door toeristen die van heinde en verre komen. Het vakantiepark bestaat uit 120 recreatiewoningen, waarvan een deel met ligplaats voor de boot. Iedere woning is compleet ingericht, zelfs met een wasmachine en een droger. Het is ook mogelijk om een boot, fiets of een kano te huren en op het terrein vindt u twee prachtige restaurants en speelgelegenheid voor de kinderen.

Van tranendal naar parel aan het Uitgeestermeer

Caroline en Menno, die sinds 25 jaar het beheer van de jachthaven doen, namen 9 jaar geleden de verhuur van de woningen op zich. "Toen wij het overnamen was er veel langdurige verhuur, wat logischerwijze veel arbeidsimmigranten en gescheiden mensen aantrok. In de volksmond werd het park 'het tranendal' genoemd. Wij wilden van dit stigma af en besloten de verhuur op ons te nemen. Nu is de langdurige verhuur kleinschaliger, controleerbaar en beheersbaar omdat wij er zelf alle grip op hebben," aldus Menno. Het echtpaar slaagde erin om van 50 toeristische boekingen in het eerste jaar naar 1700 toeristische boekingen te gaan tijdens het afgelopen zomerseizoen. Het was een omslagpunt en de beleving op het park veranderde aanzienlijk.

Het echtpaar blijft het park ontwikkelen: er zijn nieuwe soorten woningen bijgekomen, er wordt gewerkt aan een prachtig groenplan en er wordt ontzettend veel georganiseerd. Er heerst een serene rust op het vakantiepark en het park is perfect onderhouden. Veel toeristen weten vakantiepark de MeerParel te vinden. "We hebben zelfs een aantal vaste gasten die ieder jaar terugkomen, bijvoorbeeld bijna tien Duitse gezinnen en een vaste vriendengroep vissers. Het valt ook op dat Scandinaviërs Uitgeest steeds vaker weten te vinden," vertelt Menno. Uitgeest is dan ook de perfecte uitvalsbasis voor toeristen. Amsterdam en Alkmaar liggen vlakbij, het strand is op fietsafstand en denk eens aan de bloembollenvelden. De droomwens van Menno en Caroline is om een hotel te bouwen voor kortdurende verblijven en Uitgeest nog beter op de toeristische kaart te zetten. "Een mooi hotel, passend in het plaatje van deze mooie omgeving," mijmert Caroline.

Havenlodges en 't Kraaijennest

Een aantal recreatiemogelijkheden zijn het waard om even uitgelicht te worden, te beginnen bij de Havenlodges. "Dit is een nieuw fenomeen, de Havenlodges. Deze boten liggen aan de rand van de jachthaven en hebben een vrij uitzicht over het Uitgeestermeer. Door de grote raampartijen kun je de hele dag genieten van het kabbelende water en je zo even 'alleen op de wereld' voelen met je gezin," vertelt Menno. De Havenlodges hebben vier slaapplaatsen en een ligplaats. Ook is er nog de mogelijkheid om in 't Kraaijennest te verblijven, een zespersoonswoning die geschikt is voor mindervalide gasten. "De woning is heel knus en mooi ingericht, het heeft geen kille ziekenhuisuitstraling," legt Caroline uit. Iedereen die een woning huurt voor een week krijgt gratis een dagdeel een sloep tot zijn beschikking. Zo ver gaat de service van de MeerParel.

Caroline en Menno nodigen Uitgeesters van harte uit om eens een kijkje te komen nemen op het vakantiepark de MeerParel. Welke evenementen er georganiseerd worden en nieuws over de laatste ontwikkelingen kunt u volgen via de website van vakantiepark de MeerParel.

Vakantiepark de MeerParel

Lagendijk 7

1911 MT Uitgeest

Telefoon: 0251-825097

E-mail adres: info@demeerparel.com

Website: www.demeerparel.com

De mogelijke dader verloor zijn telefoon tijdens de vernielingen

De bewuste telefoon in het omgeploegde zand in de vernielde volkstuin. Foto: Peter Imanse

UITGEEST - De tuinders van Volkstuinvereniging De Kuil staan er nog verslagen bij. "Ze kwamen waarschijnlijk uit de wijk waar ze ook nog allerlei spullen hebben gestolen, zoals een kinderfietsje. Daarna hebben ze op ons prachtige complex huisgehouden en zijn vervolgens bij Zwembad De Zien over het hek geklommen.

Daar staan ze op beveiligingscamera's en die beelden worden nu teruggezocht," weten de heren te melden. De houten afrastering is helemaal vernield, complete bogen zijn uit de grond gerukt, enorm zware kisten zijn het water ingegooid, er is over kassen gelopen en dat zijn nog maar een paar voorbeelden van de ernst van de vernielingen.

"Ik kwam poolshoogte nemen, ik heb er niets mee te maken"
Het meest saillante detail is dat een van de nachtelijke bezoekers een mobiele telefoon heeft achtergelaten op de plek des onheils. De telefoon lag in de tuin van Peter Imanse, de voorzitter van de volkstuinvereniging. "We zijn zaterdag om 11.00 uur 's morgens gelijk naar het politiebureau gegaan mét de mobiele telefoon. Helaas moesten we onverrichter zake weer richting Uitgeest: de politie werkt alleen op afspraak," vertelt Peter. Inmiddels had de eigenaar van de telefoon zijn mobieltje getraceerd. De 20-jarige jongen kwam naar het volkstuinencomplex om zijn verloren telefoon op te halen. De voorzitter sprak met de jongen: "De jongen beweerde dat hij 's nachts twee figuren zag op het volkstuincomplex en dat hij poolshoogte kwam nemen, hij had er zelf niets mee te maken. Hij beschreef de twee jongens met capuchons over hun hoofd als buitenlandse personen." De tuinders geloven niets van het relaas van de eigenaar van de telefoon. Er zijn zoveel zware materialen versleept en er is zoveel bruut geweld gebruikt om dingen stuk te maken dat de tuinders denken dat er minimaal drie personen bezig zijn geweest.

De telefoon lag overigens niet op het complex, hij lag nog bij iemand in de auto die even boodschappen ging doen in de DekaMarkt. Met alle methodes van tegenwoordig wist de eigenaar van de telefoon dit ook en toog hij naar de DekaMarkt om zijn telefoon veilig te stellen. Degene die de telefoon op dat moment in de auto had liggen werd aangesproken maar antwoordde kordaat: "Je kunt je telefoon morgen ophalen bij de politie". De politie heeft aan de tuinders verklaard dat ze machteloos staat: het volkstuinencomplex is openbaar terrein. Ze beloven wel waakzamer te zijn en de zaak is verder in onderzoek.

De houten afrastering was met bruut geweld stukgetrapt. Foto: Peter Imanse

"Ik dacht dat het oorlog was"
De tuinders zijn ook erg begaan met een mede-tuinder uit Armenië. De man heeft al heel wat meegemaakt in zijn leven maar hoort er als lid van de volkstuinvereniging helemaal bij. Toen hij die bewuste ochtend op zijn tuin kwam dacht hij letterlijk dat het oorlog was geweest. De arme man is er lichamelijk ziek van dat zijn tuintje is vernield en de tuinders hebben hem al een week niet gezien. "Ik vind dat zo erg... Als je hoort wat die man allemaal heeft meegemaakt en dan nu dit," zegt een aangeslagen Rien Kroos die erg begaan is met zijn mede-tuinder.

"Het enige wat wij willen is dat de daders zich melden zodat zij ons schadeloos kunnen stellen," meldt Peter Imanse. De beheerder van het complex vult aan: "We gaan gewoon weer door, we denken over extra cameratoezicht maar dat is erg duur."

Waarschuwingsschoten na achtervolging

Sporen van het politieonderzoek op de Parallelweg langs de Rijksweg A9. Foto: Ruben Noom / 112-UItgeest.nl

UITGEEST - Bij een achtervolging in de nacht van zondag op maandag heeft de politie waarschuwingsschoten gelost. De politie heeft een 48-jarige man uit Amsterdam aangehouden.

Toen agenten een auto in Castricum een stopteken gaven ging de bestuurder ervandoor. Tijdens de achtervolging stopte de auto twee keer en reed hard achteruit tegen de dienstauto aan. Uiteindelijk kwam de auto tot stilstand op de Parallelweg langs de Rijksweg A9 in Uitgeest. De twee inzittenden renden over de A9 in de richting van de Molenwerf. Hierbij zijn er door de agenten waarschuwingsschoten gelost. Met hulp van politiehond Dubh kon een 48-jarige man uit Amsterdam worden aangehouden. De tweede verdachte is niet meer aangetroffen. Het voertuig bleek uiteindelijk van diefstal afkomstig te zijn. De Amsterdammer is overgebracht naar het politiebureau in Alkmaar en ingesloten voor onderzoek. De politie is nog op zoek naar de tweede verdachte.

In de omgeving van het Nieuwland werden bloedsporen aangetroffen. De politie is hier nog de gehele dag bezig geweest met sporenonderzoek. De politie is op zoek naar mensen die camera`s hebben hangen en mogelijk beeldmateriaal hebben van de omgeving van de Molenwerf en Langebuurt. Heeft u beelden? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844.

Naast titelkoorts nu ook cupkoorts; de dubbel lonkt!

Woman of the Match: Bo Smit. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Heel voetbalminnend Nederland leeft momenteel hartstochtelijk mee met de internationale prestaties van Ajax, maar in ons eigen dorp staat ook FC Uitgeest Vrouwen 1 op het punt om een prachtig seizoen te gaan verzilveren. Niet alleen het kampioenschap in de 4e Klasse C kan op zondag 28 april binnengehaald worden, maar de ploeg van trainer Frits Walsmit staat door een klinkende 5-0 zege op Buitenveldert ook nog eens in de halve finale van de districtsbeker.

Donderdagavond kwamen de Amsterdamse vrouwen naar Uitgeest om de geel-groene brigade af te stoppen, maar de ploeg kon het goede voorbeeld van hun mannelijke collega's uit de hoofdstad geen moment volgen. Drie kwartier voor de aftrap was de volledige selectie al aan de warming-up op het A-veld begonnen, maar FC Uitgeest liet vanaf het eerste fluitsignaal zien dat er niks te halen viel op ons sportpark. Een lange trap van invalkeepster Floor Ursem stond na twintig minuten aan de basis van de 1-0 van Sanne Kaandorp. De linksbuiten gaf eerst handig haar tegenstander een duw, waardoor ze met voorsprong achter de stuiterende bal aan kon en feilloos afrondde. Vijf minuten later beleefde Sophie Walsmit haar 'moment of fame' door de 2-0 binnen te knallen. De diepgestuurde Lotte Smit behield uitstekend het overzicht en trok de bal terug op Sophie, die haar eerste goal van het seizoen maakte.

Buitenveldert probeerde wel tot aanvallen te komen, maar deze werden keer op keer in de kiem gesmoord. Linksback Roos Vrouwe won tot frustratie van haar tegenstander(s) alle duels, terwijl het centrale duo Kelly Selvius-Floor Glorie geen millimeter ruimte weggaf. Met felle kopduels en vlijmscherpe tackles zetten de verdedigsters de toon voor een ijzersterke wedstrijd van FC Uitgeest. Direct na rust maakte Bo Smit na een knappe individuele actie de 3-0 en daarmee was het ticket voor de halve finale definitief binnen. Lotte toonde na haar assist in de eerste helft ook haar 'Tor'-instinct door twee keer een een-op-eensituatie met de keepster uiterst koel af te ronden. De eerste keer gelanceerd door Bo en de tweede keer door Anouk Vrouwe, die haar prima wedstrijd bekroonde met een assist nadat ze de bal eerst zelf op het middenveld had veroverd.

Zo werken de vrouwen van FC Uitgeest 1 toe naar een prachtig slot van het seizoen.

Woman of the Match: Bo Smit
"Bo, dit was misschien wel de beste wedstrijd die je ooit hebt gespeeld." Trainer Frits Walsmit had na de 5-0 overwinning op Buitenveldert lovende woorden over voor zijn spits, die in de slotfase een heuse applauswissel kreeg. En terecht, want met zowel haar knappe doelpunt, assist bij de 4-0 als via haar verdedigende werk op het middenveld stak Bo in grootse vorm tegen de Amsterdamse vrouwen.

Hard werken FC Uitgeest wordt beloond!

UITGEEST - De laatste weken zat FC Uitgeest in een mindere periode. Het elftal draaide stroef. In de wedstrijd tegen AFC'34 uit Alkmaar bleek dat hard werken de basis kan zijn voor succes. Een snelle voorsprong, wat geluk, inzet en hard werken resulteerde in een zwaarbevochten 3-1 overwinning.

FC Uitgeest koos vanaf de aftrap gelijk de aanval. Kick Smit opende op de snelle Max Dekker. Zijn actie werd tot corner verwerkt door AFC'34. Uit deze corner was het gelijk raak. Bij de tweede paal kopte Stan Vrouwe de bal richting eerste paal waar Daan Hamakers de bal verlengde en bij de eerste paal binnen kopte. 1-0 na 58 seconden gespeeld te hebben, een vliegende start. In de 6e minuut was het weer raak. Op een splijtende pass van de sterk spelende Rens Brouwer schoot Mike Olgers de bal knap langs keeper Wesselink van AFC'34. 2-0. Pas na een kwartier spelen deed AFC'34 iets terug. Een vrije trap zorgde voor wat onrust in de 16 meter van FC Uitgeest maar leverde niets op. In de 21e minuut was het wel raak voor de gasten uit Alkmaar. Een verre uitgooi belandde uiteindelijk bij de tweede paal waar Martijn Riemersma simpel binnen schoot. 2-1. Vanaf dat moment kreeg AFC'34 meer grip op het spel. In de 38e minuut belandde de bal zelfs op de lat maar de actie werd uiteindelijk afgefloten voor buitenspel. Even later was het einde wedstrijd voor Mike Olgers. Aan de zijlijn voor de dug-out van AFC'34 bleef hij met zijn schoen in de veter van zijn tegenstander haken waardoor hij vol door zijn enkel ging.

Na rust kreeg FC Uitgeest weer het betere van het spel. Kleine mogelijkheden via Gerben van Rossum en Lester Half maar geen doelpunten. FC Uitgeest speelde als collectief. De mannen gingen voor elkaar door het vuur. In de 55e minuut sloeg de vlam in de pan. Een forse overtreding op Rens Brouwer werd door scheidsrechter Lodeweegs ten onrechte niet bestraft. In het daaropvolgende tumult kreeg Jorn Brouwer uiteindelijk een gele kaart. Een speler van AFC'34 solliciteerde daar ook naar. Jorn Brouwer werd door hem naar de keel gegrepen maar dat werd door scheidsrechter Lodeweegs niet bestraft.

In de 80e minuut gevaar voor het doel van FC Uitgeest. Na slecht uitverdedigen belandde de bal bij Serkan Yilmaz van AFC'34. Hij krulde de bal fraai over Sem Bleeker heen op de lat. FC Uitgeest kwam met de schrik vrij. In de aanval van FC Uitgeest die daarop volgde kreeg FC Uitgeest een vrije trap na een overtreding op Max Dekker. Lester Half krulde de bal de 16 meter in. Er volgde een scrimmage voor het doel waar Daan Hamakers als winnaar uit tevoorschijn kwam. Met een halve omhaal schoot hij de 3-1 binnen. (De Reservebal)

Het Voluit Buiten Toernooi

Het Voluit Buiten Toernooi vorig jaar. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Dit jaar organiseert Voluit weer het Voluit Buiten Toernooi op het terrein van de IJsbaan aan de Castricummerweg in Uitgeest. Het evenement zal plaatsvinden op zaterdag 15 juni.

Aan het toernooi kan worden deelgenomen door teams van vrienden, buren en collega's, teams van bedrijven en vrijwilligersgroepen en bevriende sportclubs, en niet alleen uit Uitgeest. Natuurlijk mag een stratenteam ook. Er wordt gestreden om de titel 'VBT-team van het jaar 2019'. Spanning, inzet, enthousiasme, samenwerking, aanmoediging, hilariteit, af en toe een topprestatie, ontspannen en lekker bezig zijn, vormen de sleutelwoorden voor de vele teams met hun vele supporters die de laatste jaren het toernooi bezoeken.

Bent u al enthousiast geworden door deze informatie? Dan kunt u op de site van de volleybalvereniging Voluit, www.vvvoluit.nl, verdere informatie vinden en inschrijven. De inschrijving moet uiterlijk 1 juni binnen zijn. Wij hopen elkaar te treffen op 15 juni en rekenen op mooi weer.

Hockeyclinics MHCU voor De Wissel en BSO Kornak

Hockeyclinics MHCU voor buitenschoolse opvang. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - "Vorige week hebben een aantal enthousiaste jeugdtrainers van hockeyclub MHCU hockeyclinics verzorgd voor twee Uitgeester basisscholen", schrijft Hessel Sutterland van MHCU.

Maandag 15 april kregen de leerlingen van de groepen 3 tot en met 8 van De Wissel training op het hockeyveld en in de zaal. Een dag later waren de kinderen van de BSO Kornak aan de beurt om kennis te maken met de hockeysport. "Alle kinderen hebben erg genoten van de leuke en gezellige clinic!" Ook geïnteresseerd in een hockeyclinic voor jouw school of buitenschoolse opvang? Stuur dan een mail naar technischmanager@mhcu.nl.

Femke Mossinkoff op herhaling

AKERSLOOT - Femke Mossinkoff uit Akersloot is er, evenals vorige week, in geslaagd iedereen het nakijken te geven en de overwinning te pakken in de wekelijkse donderdagavondwedstrijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup.

Wout Bakker was de man die als eerste op jacht ging op Sportcomplex de Cloppenburgh in een poging een mooie klassering neer te zetten. Femke Mossinkoff moest op afstand genoegen nemen met een tweede plek. Maar naarmate de strijd duurde, kwam zij in het goede ritme en leek zij aansluiting te kunnen gaan krijgen met Wout Bakker. Alsof Mossinkoff een geschenk in de schoot geworpen kreeg moest Bakker wegens pech de koers verlaten, en reed ze plots fier en onbedreigd aan kop. Zoals gebruikelijk was Henk Jan Verdonk senior uit Egmond aan den Hoef bij machte als een diesel op te stomen naar een tweede plek om deze niet meer uit handen te geven. Alkmaarder Henk Louwe wist zich ook op te werken naar het front, waarbij hij op de streek bijna nog Dennis Talens uit Heemskerk kon verschalken.

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd: Daan Hamaker

Daan Hamaker samen met Nick Post. Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - Hij speelde tegen zijn oude ploeg. Een weerzien dat voor AFC'34 minder prettig uitpakte omdat Daan met twee treffers heel belangrijk was. De jury bekroonde hem dan ook terecht tot 'Man of the Match'.

Op de foto pupil van de week Nick Post (JO-7) en Daan Hamaker met de door Goemans Tapijt en Slaapcomfort gesponsorde wedstrijdbal. Van harte gefeliciteerd.

Avondvierdaagse zit er weer op

Finn en zijn opa Kees. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Mieke Matton, de voorzitter van speeltuin Kindervreugd, had dit jaar de coördinatie van het grootse evenement op zich genomen. Ze is niet onbekend met de avondvierdaagse want ze zet zich al vijftien jaar in als stempelaar, verkeersregelaar en vliegende keep.

"Ik geniet er echt van. Iedere deelnemer heeft een smile van oor tot oor en iedereen is vrolijk," vertelt ze enthousiast. Ook zijn er ongeveer 100 vrijwilligers opgetrommeld en gelukkig maar, want in eerste instantie waren er te weinig vrijwilligers. "Iedere vrijwilliger is belangrijk, maar als er bijvoorbeeld te weinig verkeersregelaars zijn komt de veiligheid in het geding en staat de organisatie van de avondvierdaagse op losse schroeven," aldus Mieke. Gelukkig meldden zich veel vrijwilligers na een oproep van de organisatie.

"Ik huppel ertussen"
Op dag twee vertrokken de lopers onder toeziend oog van wijkagent Dennie. De route van de allerkleinsten liep over de Kleis en de Waldijk, de oudere kinderen en volwassenen werden richting Heemskerk geleid. De 6-jarige Finn staat al als een van de eersten te trappelen bij de start, hij kan niet wachten om te gaan lopen. Vanmiddag kreeg hij nog een hockeybal tegen zijn voet maar nu gaat het wel weer. Finn wordt vergezeld door opa Kees. "Finn loopt met twee klasgenoten en ik huppel ertussen," vertelt opa Kees met een glimlach.

Tes, Yana en Fiene, alle drie 8 jaar, likken in het kader van 'hoe overleef je de avondvierdaagse' aan een halve sinaasappel met pepermunt erop in een zakdoek. Dit is een geheim wapen dat veel kinderen bij zich dragen. Het schijnt vertrekstress te verminderen. Er staan wat donkere wolken aan de lucht maar de oma van Yana die meeloopt is positief: "Een beetje gespetter is niet erg, het komt wel goed. Ik heb voor de zekerheid een paraplu mee en een poncho voor de dames."

Fiene, Tes en Yana. Foto: Margreeth Anema
Michelle, Mila, Finn en Mick. Foto: Margreeth Anema

Ook Michelle, Mila, Finn en Rick hebben er zin in. Ze zijn al iets ouder maar lopen de 5 kilometer. Daar doen ze ongeveer 1,5 uur over. De 10 kilometer liepen ze vorig jaar maar dat vinden ze echt te veel. Onderweg kletsen, klooien en snoepen ze naar hartenlust. "Maar we blijven wel doorlopen," vult Finn aan. "Ik vind het gewoon gezellig, het is maar één week in het jaar dat je op dit moment niet thuis op je telefoon zit op onze leeftijd," vertelt de enthousiaste en wijze Michelle.

Versterking voor de ijssalon
Op vrijdag verzamelden alle lopers zich op het Reghthuysplein waar ze werden ingehaald door familie, vrienden, buurtjes en vele andere belangstellenden. Ze werden verwend met bloemetjes, grote snoepspekken en andere leuke cadeautjes. Het zit er weer op voor de lopers. Burgemeester Wendy Verkleij is natuurlijk ook weer van de partij en deelt medailles uit bij de speeltuin. De kinderen die geluk hebben mogen nog met hun ouders mee voor een ijsje bij IJS Fantasy. Eigenaar Bobby Fatels heeft zich voorbereid op de drukte door versterking in te roepen en met tafels een route gemaakt door de zaak. Met meer dan vier man staan ze ijs te scheppen en tevreden eten de sportieve kinderen het ijsje op. Het zit er weer op.

Tinnen soldaatjes op Fort aan Den Ham

Fort aan Den Ham aan de Busch en Dam. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Zondag 28 april is de eerste open zondag in 2019 van Fort aan Den Ham, aan de Busch en Dam. Van 11.00 tot 16.00 uur bent u welkom. Er is ruim parkeergelegenheid op het voorterrein.

"We starten, zoals traditioneel, het seizoen met een doorlopende workshop 'Tinnen soldaatjes gieten en beschilderen' in het fort. Door de jeugd beschilderde resultaten van het tin gieten kunnen meegenomen worden", aldus de organisatie. De jaren '50-muziek op jaren '50-draaitafels wordt verzorgd door het Nederlands Grammofoon Genootschap.

Het fort ligt net over het spoor tussen Krommenie en Uitgeest aan de provinciale weg N203. Nu een rustige plek in het Noord-Hollandse landschap maar in de mobilisatietijden 1914-1918 en 1940 vol soldaten en kanonnen. De vrijwilligers hebben van het fort een militair museum gemaakt met behoud van de oude sfeer van militaire mobilisatie. Zoveel mogelijk is het fort in de oude staat gehouden of teruggebracht met ziekenzaal, keuken, officierskantine en de privaten van de manschappen. Er zijn exposities over de Stelling, WO-2, militaire communicatie, de linie van Beverwijk en de politionele acties gedurende 1945-1950 in voormalig Nederlands-Indië.

Het fort en fortterrein rondom is geheel toegankelijk. Kunt u op zondag niet dan is het fort ook het hele jaar door te bezoeken op iedere woensdag tussen 10.00 en 15.00 uur. Informatie op www.fortaandenham.nl.

Open Watersportdag Uitgeest 2019

Opening van het watersportseizoen met de Open Watersportdag in Uitgeest. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Watersportcentrum Uitgeest opent het watersportseizoen op zondag 19 mei met de 35e editie van de traditionele Open Watersportdag.

Op de terreinen van de jachthaven aan de zuidoever van het Uitgeestermeer vinden vanaf 11.00 uur vele activiteiten plaats. Zo kunt u onder andere rondvaarten maken met verschillende boten, zijn er aquabubbels en is er een gezellige braderie. Er is livemuziek bij de restaurants en andere plaatsen op het terrein. Voor de jongsten is er bijvoorbeeld een kinderkermis. Uiteraard wordt ook aan de innerlijke mens gedacht en is er een heerlijke keus aan eten en drinken.

Na het grote succes van vorig jaar is de jeugdbrandweer ook weer aanwezig voor een aantal demonstraties. Kinderen kunnen bij de jeugdbrandweer ook zelf aan de slag. Ook weer terug: de badeendjesrace! Koop een van de lootjes van de 1500 badeendjes en maak kans op een mooie prijs. De opbrengst is deels bestemd voor de door de Rotary jaarlijks georganiseerde Kindervakantiedag en drie lokale kleinschalige goede doelen. De badeendjesrace is 's middags om 15.00 uur.

De organisatie van de Open Watersportdag is in handen van alle ondernemers van Watersportcentrum Uitgeest die gevestigd zijn op deze mooie zuidoever van het meer. Voor bezoekers dé gelegenheid om kennis te maken met de vele kanten van de watersport én met de enthousiaste mensen die dat mogelijk maken. Om de bereikbaarheid zo makkelijk mogelijk te maken wordt bezoekers gevraagd met de fiets te komen. In de nieuwe loods is een overdekte en gratis fietsenstalling. Komt u met de auto? Dan kunt u aan de overkant parkeren bij Recreatiepark Dorregeest. Vanaf daar vaart de hele dag een sloeptaxi op en neer. Ook die is gratis.

De Open Watersportdag vindt plaats aan de Lagendijk 7 in Uitgeest en wordt om 13.00 uur geopend door de burgemeester van Uitgeest, mevrouw Wendy Verkleij-Eimers. De festiviteiten duren tot 17.00 uur.

Het Lees Lokaal gaat naar buiten

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Na het succes van Het Insectenhotel in juli 2018 kon het niet uitblijven dat het Lees Lokaal zou terugkeren op deze unieke locatie. Op zaterdag 4 mei om 10.15 uur organiseert Lees Lokaal Uitgeest daarom, in samenwerking met De Milieutuin Uitgeest en Tineke van Theater Poppekus, de voorstelling Alexander de Grote.

Dit verhaal over een kleine muis die ervan droomt om net zo groot en sterk te zijn als een beer zodat hij niet meer bang hoeft te zijn voor de gevaarlijke poes die hem de weg naar de kaas verspert, komt perfect tot zijn recht op de Milieutuin Uitgeest aan de Tolweg. Na afloop van de voorstelling kunt u misschien gelijk verse groenten en/of fruit kopen. Op de Facebookpagina van Lees Lokaal staat een heel leuk promotiefilmpje, gemaakt door Tineke van Theater Poppekus, om alvast in de stemming te komen! Net als vorig jaar wordt weer gerekend op veel belangstelling van jong en oud. Hopelijk tot dan!

Bohemian Rhapsody in Filmhuis De Zwaan Cultureel

UITGEEST - De kaskraker Bohemian Rhapsody is vrijdag 3 mei te zien in Dorpshuis De Zwaan. De film volgt het verhaal van de Britse band Queen met leadzanger Freddie Mercury. De band, die in 1970 werd opgericht, weet al snel door te breken met hits als We Will Rock You en Radio Ga Ga.

Door de jaren heen vergaart de band een legendarische status met als hoogtepunt het Live Aid benefietconcert in 1985. Bohemian Rhapsody won maar liefst vier Oscars! Een daarvan, de Oscar voor beste acteur, was voor Rami Malek. Hij schittert in deze succesvolle film als de legendarische Freddie Mercury. Malek won voor deze rol ook een Golden Globe. Freddie Mercury schreef wereldhits als Bohemian Rhapsody, Innuendo, Somebody to love en We are the champions. Hij werd in Zanzibar geboren als Farrokh Bulsara. Zijn ouders waren Parsi's, uit Perzië afkomstige Indiërs.

De zaal is open vanaf 19.45 uur en de film begint om 20.15 uur. Toegang € 6,- (Vrienden van de Zwaan € 5,-). Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Boekhandel Schuyt aan de Middelweg 139 in Uitgeest, of indien nog beschikbaar aan de zaal.