De Uitgeester

10 februari 2016

De Uitgeester 10 februari 2016


Uitgeester schaatstalent Wesley Hollenberg naar NK Allround

Wesley Hollenberg in actie tijdens het NK marathonschaatsen afgelopen weekend in Groningen. Foto: Aangeleverd

Door Kees Deken

UITGEEST - Het zijn drukke tijden voor de zestienjarige Wesley Hollenberg. Afgelopen weekend deed hij als youngster verdienstelijk mee aan het NK marathonschaatsen Junioren B in Groningen. Hij lag voorin, maar moest door een valpartij vóór hem helaas genoegen nemen met een uiteindelijke plaats in de middenmoot. Komend weekeind staat voor het Uitgeester schaatstalent het NK allround voor B-junioren op het programma. Over zijn kansen zegt hij het volgende: "De 1500 en 3000 meter zijn mijn sterkste afstanden. Ik zal op de 500 en 1000 meter waarschijnlijk tijd moeten toegeven." Alsof dit alles nog niet genoeg is volgt er ook nog eens een NK afstanden van 11 tot 13 maart in Utrecht, waarbij Wesley zich gekwalificeerd heeft voor de 3000 meter.

Wesley besloot op tienjarige leeftijd, na het zien van schaatswedstrijden op tv, dat schaatsen weleens zijn sport zou kunnen zijn. Voor die tijd was hij een fanatiek judoka. Hij meldde zich aan bij schaatsvereniging AIJC in Alkmaar. Zijn talent viel daar direct op en hij werd dan ook vrij snel benaderd door de schaatsacademie in Haarlem. Deze selectie heeft huize Hollenberg aardig op zijn kop gezet. Wesley traint sindsdien iedere dag en schaatst wedstrijden door het hele land. Hij moet dan ook veel een beroep doen op zijn ouders, grootouders en zus voor vervoer en sponsorwerving. De familie heeft dit er graag voor over. Ook diverse Uitgeester bedrijven steunen Wesley.

Belofte
Naast het vele trainen volgt Wesley ook nog een MBO-opleiding allround constructiewerker aan het NOVA College in Beverwijk. Omdat hij een beloftestatus heeft van NOC/NSF krijgt hij extra mogelijkheden vanuit school, zodat studeren en sport goed te combineren valt. Dit drukke leven vergt wel een ijzeren discipline, maar dat zit bij Wesley wel goed. Om zeven uur s' ochtends op de schaatsbaan staan om te trainen is geen probleem voor hem. Fietsen en skeeleren maken ook deel uit van zijn voorbereiding. Hij slijpt ook zelf zijn schaatsen. Wesley: " Wij gaan regelmatig met de selectie op trainingskamp waar we dit soort dingen leren". Na een afsluitende meerkamp in Heerenveen breekt in april een periode van relatieve rust aan in huize Hollenberg, om in mei weer te beginnen met skeeleren en fietsen, als voorbereiding op het nieuwe seizoen. Wesley heeft een eigen website voor de liefhebbers die hem willen volgen: http://schaatsacademiehaarlem.nl/user/165. Hierop staan onder meer zijn persoonlijke records.

Klachten over bomvolle sprinters

Reizigersorganisatie Rover krijgt veel klachten binnen over bomvolle sprinters. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Sinds het ingaan van de nieuwe dienstregeling krijgt Rover veel klachten binnen van treinreizigers tussen Haarlem, Uitgeest en Alkmaar. De sprinter op dit traject voert in januari zelfs de top 10 uit het meldpunt volle treinen aan. Rover wil maatregelen van NS. De intercity tussen Alkmaar en Haarlem rijdt sinds december alleen nog in de spits, maar stopt niet meer op stations Heiloo, Castricum en Uitgeest. Reizigers vanuit deze plaatsen zijn voortaan de hele dag op een sprinter aangewezen. Veel reizigers op deze Kennemerlijn klagen volgens Rover nu over bomvolle sprinters en gemiste aansluitingen.

Het ideale Uitgeest van Eva Mark (19): 'Kindgericht onderwijs en actief burgerschap'

Eva Mark op haar favoriete plek in Uitgeest: de hockeyclub. Foto: Aangeleverd

De gemeente is bezig met het opstellen van een nieuwe structuurvisie voor Uitgeest tot 2030. In deze rubriek laten wij Uitgeesters aan het woord over hun visie op Uitgeest in 2030. Hoe ziet hun ideale Uitgeest er dan uit? Hoe zouden ze dit realiseren? Welke ontwikkelingen en eventuele problemen voorziet men? En wat valt hieraan te doen? Vandaag deel 3: het ideale Uitgeest in 2030 van Eva Mark (19), PABO-studente en vice-voorzitter bij de Jeugd- en Jongerenraad van Uitgeest.

"Hockeyclub Uitgeest heeft jarenlang moeten 'strijden' voor een tweede veld. Er moest zelfs een wachtlijst komen voor nieuwe leden. Nu komt dat veld er pas, dat is toch de omgekeerde wereld? Kinderen en volwassenen willen sporten. Ik hoop dat in 2030 elke sportclub in Uitgeest de mogelijkheid heeft om zich verder te ontwikkelen. Van initiatieven als het Zienhouse of dagbesteding Thuis bij zouden er meer moeten komen. Ik ben voorstander van actief burgerschap; inwoners betrekken bij de organisatie van voorstellen, plannen en projecten.

Digitaal
Rond 2030 vormen de Binnenmeer, Molenhoek en de Vrijburg samen één grote basisschool in Uitgeest. Ik hoop dat ze hier uitgaan van de behoeftes van de leerlingen en niet alleen de visie volgen van één directeur. Wat hebben de kinderen nodig, hoe leren zij het beste? Door alle doelen, schema's en verplichtingen in het onderwijs wordt daar nu niet naar gekeken. Er ligt een plan voor 'ons onderwijs 2032' dat beschrijft wat kleuters die in 2016 voor het eerst naar school gaan in 2032 voor vaardigheden en kennis moeten hebben om goed te kunnen functioneren in de samenleving. De maatschappij is anders, informatie is 24 uur per dag beschikbaar. Scholen moeten leerlingen daarin wegwijs maken. Leerlingen moeten digitaal geletterd worden en kritisch en creatief leren denken. Ook dat hoop ik terug te zien op de nieuwe school.

Luisteren
Het begint met luisteren naar elkaar. Trek niet meteen je eigen plan en conclusies, laat mensen je inspireren. Ik zit in de Jeugd- en Jongerenraad, wij zetten ons in voor de jongeren in Uitgeest. Ook zij willen een stem hebben en wij zorgen ervoor dat dat mogelijk is. Ik hoop dat het geld voor sportclubs eerlijk verdeeld wordt in 2030. Natuurlijk heeft de ene vereniging meer leden dan de andere. Daarmee moeten we ook rekening houden. Maar alle sportclubs hebben evenveel recht om te groeien en bloeien. Er moet een duidelijke onderwijsvisie komen die ook gevolgd wordt. En een schooldirecteur die ervaring heeft in het onderwijs. Je kunt pas een goede directeur zijn als je weet wat voor moeilijkheden maar vooral mogelijkheden bij het geven van onderwijs komen kijken. Het is goed om het plan Onderwijs 2032 te volgen en hiernaar te handelen.

Realistisch
Uitgeest is volgens sommigen goed zoals het is. Daar ben ik het niet mee oneens, maar we moeten realistisch zijn. De dorpen en steden om ons heen veranderen, het is goed dat Uitgeest mee verandert. Er zijn veel mensen die mooie ideeën hebben en deze ook uitvoeren. Dat komt Uitgeest alleen maar ten goede. Ik vind het goed dat Uitgeest zich heeft aangesloten bij de BUCH-samenwerking (gemeente Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo). Zo kunnen de gemeenten er samen voor zorgen dat de dorpen meegaan in hun tijd. Ik zou dit in stand houden en vooral goed blijven luisteren en effectief blijven communiceren met elkaar."

WhatsApp-groepen

Tot mijn verbazing las ik woensdag 3 februari op de voorpagina van De Uitgeester dat D66 graag WhatsApp-borden ziet in het dorp. En Uitgeest Lokaal wil graag meer leden voor de WhatsApp-groepen waartoe de borden moeten oproepen. In 2014 zijn wij de WhatsApp-groepen Uitgeest begonnen, met op het hoogtepunt meer dan achthonderd leden. Daarnaast hebben wij een adviserende rol gekregen voor de WhatsApp-groepen Akersloot, Limmen, Castricum en Heiloo en politie Noord-Holland Noord. Veel overleggen en onze ervaringen delen. Inmiddels zijn de WhatAapp-groepen Uitgeest voorbijgelopen door de groepen in de regio. Borden in Akersloot, Castricum, Limmen en Heiloo. Goed overleg met politie en gemeente, en een burgemeester in Heiloo die niet schroomt in een nieuwjaarstoespraak leden te werven voor de groepen.
Niet in Uitgeest. We zijn de oudste groep in de regio, maar inmiddels de groep die achterloopt op de rest. D66 en Uitgeest Lokaal, is het niet verstandig om eens met de beheerders van de WhatsApp-groepen om de tafel te gaan? Luisteren wat zij te zeggen hebben en inmiddels de afgelopen twee jaar al geprobeerd hebben voor elkaar te krijgen? De medewerking van de gemeente is nihil. Gelukkig hebben we nog wel wijkagenten in Uitgeest die het belang van de groepen zien en ons ondersteunen waar mogelijk.

Ruben Noom

Maffe Maffiosa is vlot spel, goede timing en komische vondsten

Maffe Maffiosa van Akersloter toneelvereniging Willibrordus. Door Sjors Veldt. Gezien: vrijdag 5 februari in een uitverkocht (180 bezoekers) De Lelie te Akersloot.

In een originele openingsact werden de spelers door een verteller geïntroduceerd. Vanuit een bevroren positie begonnen zij tijdens dit verhaal achtereenvolgens te acteren. Het goed op elkaar afgestemde duo Henk Krom en Erwin Tiebie beten het spits af als Joop en zijn sullige zoon Toon. Na een goed gelukte inbraak brengen zij de buit over in de brandkast. Ze worden flink dwars gezeten door de tirannieke vrouw des huizes, Gerda. Angelique den Dunnnen gaf haar duidelijk gestalte als kijvende, argwanende beroepsmopperaar. Een plots opdagende kamerhuurster, gespeeld door debutant Ilse van Dorp, gooit roet in het eten. Samen met haar levenspartner Flemende Frida (Lisa Veldt) heeft ze iets opgevangen over geld en juwelen en gaat ernaar op zoek. Dochterlief is tot over haar oren verliefd op een politieman. Deze door Linda Betjes gespeelde José vergelijkt haar alles overrompelende liefde met lava uit een vulkaan en bracht dit levensecht in een wervelende scène. Vervolgens is de dienstmeid ook niet te vertrouwen. Corrie Kerssens schittert hier met overtuigend komisch gezichtsmimiek terwijl ze met een naaktportret over het toneel zeult. Stabiele factor is de stokdove Tante Stien. Hilarisch doordat haar leunstoel verscheidene keren plotsklaps van het toneel af dreigt te rijden. Gespeeld door een door de wol geverfde Joke Riesebosch (carrière van meer dan vijftig jaar!). Als ze uiteindelijk door een hoorapparaat weer kan horen "weet ze niet wat ze ziet". Politieman Herman (van de Hermandad, maar weet Herman dat?) slaagt erin de inbrrrekers met rollende r in te rrrekenen. Maar waar de buit gebleven is….? Dat onverwachte antwoord valt natuurlijk in de laatste scène waarin onze hongerige tante Stien toch heel anders blijkt te leven dan wij dachten!
Toneelvereniging Willibrordus heeft afgelopen seizoen gewerkt met de voor hen nieuwe regisseur Jurgen Koen. Duidelijk was zijn invloed te zien in het vlotte spel, goede timing en diverse komische vondsten. Het gezellige avondje uit won hierdoor zeker aan kwaliteit.

Over loslaten

Huisarts Dirk Jan van Wijk. Foto: Aangeleverd

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Allemaal hebben we wel eens last van pijn hier of een ongemakkelijk gevoel daar. Dagelijks komen mensen op het spreekuur omdat ze ongerust zijn geworden dat het niet zomaar een pijntje is. Hoe kun je nu weten of je een klacht serieus moet nemen of beter kunt negeren. Wat heerlijk zou het zijn als ons lichaam altijd goed zou functioneren? En goed beschouwd is dat bij de meeste mensen ook meestal het geval. En dat is best bijzonder! En nog bijzonderder is het dat de meeste verstoringen van dat functioneren vanzelf weer herstellen. Niet alleen wonden en kneuzingen genezen spontaan, maar ook vrijwel alle virusinfecties en stoornissen die we zelf veroorzaken (denk eens aan alcohol, suikers, E-nummers en andere gifstoffen waarmee we ons lichaam dagelijks volstoppen). Enige bewondering voor ons lichaam is wel op zijn plaats, lijkt mij.
Een aparte categorie verstoringen wordt veroorzaakt door psychische problemen. Huidklachten kunnen veroorzaakt worden doordat we 'niet goed in ons vel zitten'. Bij nek- en rugklachten hebben we nogal eens 'te veel last op onze schouders'. En zo kan ook 'ons hoofd omlopen', zijn dingen soms 'moeilijk te verteren' of houden ons 'in een wurggreep', voelen we ons 'in onze bewegingsvrijheid beperkt' of we zitten ergens 'mee in de maag'. De Nederlandse taal zit vol met uitdrukkingen die het verband tussen spanningen en lichamelijke klachten laten zien. En als er dan klachten ontstaan, is de vraag of sprake is van een serieus probleem (dat niet zomaar overgaat), een probleem dat zich vanzelf oplost of géén probleem. Dat laatste kan ook, want veel pijntjes hebben geen betekenis.
Welnu, serieuze klachten zullen in de regel de hele dag aanwezig zijn. Meestal worden de klachten erger als we iets gaan doen of maken het ons zelfs onmogelijk om iets te doen. Als deze klachten heftig zijn of blijven aanhouden, zijn zij een goede reden om de huisarts te raadplegen. Klachten die kortdurend aanwezig zijn, zijn in de regel onschuldig. Als ze regelmatig terugkomen, vraag je dan af welke omstandigheid ervoor zorgt dat de klacht ontstaat. Heeft het te maken met wat je gegeten hebt, een bepaalde activiteit of je stressniveau?Wanneer klachten er eigenlijk alleen in rust zijn, wanneer je ook alle tijd hebt om aandacht aan de klacht te geven, dan gaat het bijna zeker om een klacht met een psychische oorzaak. Wanneer je die psychische oorzaak kent, is het een goed idee om te kijken of je daar iets aan kunt doen. Je lichaam laat je immers weten er moeite mee te hebben. Daarnaast kan het zo zijn dat je je ongerust maakt over de klacht zelf. En wanneer je je zorgen maakt over een klacht, kan die klacht steeds weer tevoorschijn komen op het moment dat je er (bewust of onbewust) aandacht aan kunt geven. Als je rustig op de bank zit of in bed ligt bijvoorbeeld. En dat geeft dan weer aanleiding tot piekeren. Heel vervelend allemaal, want piekeren is per definitie nutteloze hersenarbeid. Dus grofweg kun je zeggen dat klachten met een psychische oorzaak er zijn in rust en verdwijnen bij activiteiten en afleiding. Lichamelijk veroorzaakte klachten worden meestal juist erger als je iets gaat doen. Wanneer je veel last hebt van psychische klachten, is het misschien een goed idee om eens naar een avond over loslaten in het MCM te komen. Eva Cochius leert de aanwezigen hoe zij dingen kunnen loslaten met behulp van een eenvoudige methode. Dat is niet alleen nuttig bij piekeren, maar ook bij terugkerende angsten, of het voelen van grote druk ten aanzien van verplichtingen. We organiseren drie keer per jaar zo'n avond. De eerstkomende is maandag 15 februari. Aanvang 19.30 uur, inloop 19.00 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar je moet je wel tevoren opgeven bij de assistente van de huisartsen.

Schone Handen

Still uit de film Schonen Handen. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De film Schone Handen is vrijdag 19 februari te zien in filmhuis De Zwaan. Sylvia (Thekla Reuten) en haar man Eddie (Jeroen van Koningsbrugge) leiden een luxeleven in Amsterdam Oud-Zuid met hun twee kinderen. Wat de bron van die luxe is, heeft Sylvia verdrongen, want Eddie houdt zijn bloeiende drugshandel buiten de deur. Een brutale politie-inval en vernederende huiszoeking schudden Sylvia wakker. Wanneer alles fout dreigt te lopen probeert Sylvia haar jonge kinderen te beschermen en het misdaadmilieu te ontvluchten. Maar zo makkelijk gaat dat niet,want ze beseft dat Eddie haar niet zomaar zal laten gaan. Ze weet immers te veel. Schone Handen is een spannend misdaaddrama naar de gelijknamige bestseller van René Appel. Geregisseerd door Tjebbo Penning. Met Thekla Reuten, Jeroen van Koningsbrugge en Angela Schijf.

De zaal is open vanaf 19.45 uur en de film begint om 20.15 uur. Toegang € 5,- (Vrienden v/d Zwaan € 4,-) inclusief thee of koffie voorafgaand aan de film. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Boekhandel Schuyt aan de Middelweg 139 in Uitgeest, of aan de zaal, indien nog beschikbaar.

Kinderdisco

HEEMSKERK - Kinderen van acht tot en met twaalf jaar kunnen vrijdag 12 februari komen dansen in De Tweespan. De basisschool is dan omgetoverd tot een heuse kinderdisco. Het thema van deze disco is carnaval. Bezoekers worden in gepaste kleding verwacht. De disco opent om 19.00 uur en sluit om 21.00 uur. Kosten: € 2, - Meer informatie via Silke Brosig, 06-24448484 of silke.brosig@welschap.nl.

5 / 12

7 februari 1991

Forse kritiek op houding CDA in slibaffaire
Voor de derde keer in korte tijd vergaderde de Raad over een protest tegen de Provinciale plannen om tezijnertijd vervuilde bagger in het Uitgeestermeer te storten. Zeggen we een krachtig neen tegen de Provincie, zoals CDA en PU voorstellen; of steunen we het protest van de gezamenlijke IJmondgemeenten en vragen we de Provincie ook mee te mogen praten om zo nog enige invloed uit te kunnen oefenen, zoals het voorstel van het College luidt. Daar ging het in de Raadsvergadering van december om, toen beide voorstellen bij afwezigheid van CDA-wethouder Verheijde geen meerderheid kregen. En dat was ook nu weer aan de orde, ofschoon het optreden van de CDA-fraktie, die inmiddels met een kollegekrisis had gedreigd, meer aandacht kreeg.

Schoolbesturen reageren op plannen tot schaalvergroting
Staatssecretaris Wallage heeft onlangs plannen van de regering bekend gemaakt voor een schaalvergroting in het basisonderwijs. De drie schoolbesturen in Uitgeest hebben een verklaring opgesteld waarin zij ingaan op eventuele gevolgen van deze maatregel voor de scholen in Uitgeest. De verklaring is afkomstig van het Openbaar Schoolbestuur, de Vereniging voor ChristelijkNationaalOnderwijs en het RK schoolbestuur. De besturen stellen het volgende: De gemeente Uitgeest kent nu een instandhoudingsnorm voor basisscholen van 50 leerlingen per school. Als een school gedurende drie achtereenvolgende schooljaren onder deze norm blijft, wordt de bekostiging door het Rijk stopgezet.

Hoge onderscheiding voor Anneke Jelsma
Half januari werd de Uitgeester tennislerares Anneke Jelsma in Keulen gekozen tot 'beste tenniscoach van Europa'. Zij kreeg die prijs van de United States Professional Registry (USPTR). Bij deze organisatie zijn wereldwijd maar liefst 5000 beroepstennisleraren/essen aangesloten. Leden van deze vereniging wisselen op congressen ervaringen en kennis met elkaar uit. Anneke Jelsma is in de negen jaar dat deze onderscheiding wordt toegekend de tweede vrouw. De uitverkiezing kwam niet helemaal als een verrassing, want de Uitgeestse heeft in haar 25-jarige loopbaan als tennislerares ook internationaal een naam opgebouwd. Met name op het gebied van het rolstoeltennis in Nederland heeft zij een belangrijke rol gespeeld.

Schaatskampioen van Uitgeest
Gisteravond heeft de IJsclub Uitgeest haar eigen clubkampioenschap verreden. De anders zo gezellige ijsbaan aan de Geesterweg was nu het terrein van de bikkelharde strijd tussen op de scherpgeslepen ijzers. Bij het ter persen gaan van deze editie waren de winnaars nog niet bekend. Volgende week de uitslag van het clubkampioenschap. Vrijdagavond wordt de Marathon van Uitgeest verreden. Het voorprogramma omvat de jeugdmarathon in twee categorieën, die om 19.00 uur van start gaat en om 19.45 uur komen de veteranen aan bod. Het 'echte' werk begint om 20.30 uur als de senioren B en C hun schaatspunten in de startstreep zetten.

Nieuwe notenbar bij Marian
Vanaf vandaag kunnen Uitgeesters, die van noten houden bij Gastronomie Marian terecht, verse noten dan wel te verstaan. "Tot voor kort verkochten we alleen verpakte noten. Maar met onze nieuwe notenbar hebben we ingespeeld op de vraag van veel klanten: Heeft u ook verse noten? Meer dan 25 soorten noten heeft Gastronomie Marian elke dag vers klaar liggen, gebrand in arachide-olie. 'Dat is de zuiverste olie, die je je maar wensen kunt. Bovendien is het zeer rijk aan linolzuur.' Om de zuiverheid te garanderen ververst Marian de olie elke dag.

Time Square krijgt donatie voor Titanic

De repetities voor Titanic zijn in volle gang. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Musicalgroep Time Square heeft van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland een donatie van 2500 euro toegezegd gekregen. Het geld is bestemd voor de uitvoering van de musical Titanic, die de groep op 20 en 21 mei zal uitvoeren in het Kennemertheater in Beverwijk. Door deze toezegging en andere financiële bijdragen die Time Square van verschillende fondsen en donateurs mocht ontvangen, kan de vereniging het waargebeurde drama in de vorm van een musical voor het voetlicht te brengen. Titanic brengt het historische verhaal van het op dat moment grootste stoomschip ter wereld. De onzinkbaar geachte schuit kreeg echter al tijdens haar eerste reis een aanvaring met een ijsberg en leed schipbreuk. Onverantwoorde beslissingen van officieren en rederij waren daarvan mede de oorzaak. De rijke eersteklaspassagiers kregen voorrang bij het bemannen van de te weinige reddingsboten. De derdeklassers daarentegen waren ten dode opgeschreven. De repetities voor dit aangrijpende theaterstuk zijn in volle gang. Kaarten kunnen besteld worden via www.kennemertheater.nl. Meer informatie: www.time-square.nl.

Opening Wandelnetwerk

Ook in Uitgeest maakt deel uit van het Wandelnetwerk. Bij ieder startpunt staat een bord met daarop de route. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Op feestelijke en vooral sportieve wijze wordt in het weekend van zaterdag 13 en zondag 14 februari het Wandelnetwerk in Regio Alkmaar, Laag Holland en Midden Kennemerland geopend. Wandelliefhebbers kunnen gratis meedoen aan één of twee wandelingen. Er is keuze uit acht verschillende themaroutes door zeventien gemeenten: speciaal samengestelde routes door mooie landschappen, over boerenlandpaden en langs historische locaties. Bij ontvangst krijgen deelnemers een kleine attentie en kunnen achteraf gebruik maken van een coupon bij geselecteerde horeca.

In het wandelweekend worden per dag vier wandelroutes van 18 tot 27 kilometer gelanceerd. Bij elke startlocatie verrichten de wethouders van de gemeentes waar de route doorheen loopt een openingshandeling. Gedeputeerde Jaap Bond opent ook een van de geselecteerde routes. Voor elke wandeling kunnen maximaal honderd personen zich aanmelden. Het wandelnetwerk is een initiatief van de samenwerkende overheden en terreinbeheerders in Noord-Holland. De aanleg is financieel mogelijk gemaakt door Provincie Noord-Holland. De routes, app en meer informatie is te vinden op www.wandelnetwerknoordholland.nl. De organisatie van het wandelweekend wordt ondersteund door SportSupport Kennemerland.

Ondernemende Uitgeestse opent eigen restaurant

Daniëlle Kaandorp (links) opende vorige week woensdag haar restaurant Absurd. Foto: Aangeleverd

UITGEEST/BEVERWIJK - Voor de 29-jarige Daniëlle Kaandorp uit Uitgeest is een droom uitgekomen. Woensdag 3 februari opende zij haar eigen restaurant. Na vele jaren ervaring bij diverse horecaondernemingen waaronder Beams in Uitgeest, start ze nu met restaurant Absurd eten&drinken op de Koningsstraat in Beverwijk. Het restaurant heeft een huiselijke sfeer met grappige details zoals schommels aan de bar en scheve planken aan de muur. De gerechten zijn klassiek maar worden op een absurde manier gepresenteerd. Heel speciaal is de houtskoolgrill waarop bijvoorbeeld tournedos en rib-eye worden bereid, te bestellen per 100 gram. "Het is mijn bedoeling goede en eerlijke gerechten te serveren maar dan nét op een andere manier, én voor een goede prijs. Ik ben zo blij met mijn restaurant, het is alsof je elke dag visite krijgt!" aldus Daniëlle. Ze hoopt dan ook veel Uitgeesters te verwelkomen in haar nieuwe zaak. Geopend van woensdag t/m zondag. www.absurdetenendrinken.nl.

Valentijnsoptreden van Bald bij De Zwaan Cultureel

Bald. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De heren van Bald geven op Valentijnsdag, zondag 14 februari, een optreden bij De Zwaan Cultureel. Johan Kruizinga, Menno Bruin en Johannes Dopmeijer vinden veel van hun inspiratie in de nummers van gelauwerde singer-songwiters als Crosby, Stills & Nash, The Beach Boys, James Taylor en Jackson Brown. Daarnaast laat Bald zich ook inspireren door andere parels uit de muziekgeschiedenis, zoals Carolina on my Mind, Our House, Here Comes the Sun en Teach Your Children waarin hun samenspel en driestemmigheid uitblinken en het publiek regelmatig kippenvelmomenten bezorgen.
De voorstelling begint om 14.30 uur. De toegangsprijs is € 10,-, Vrienden van de Zwaan Cultureel krijgen € 2,50 korting. Kaartverkoop via boekhandel Schuyt of aan de zaal (mits nog beschikbaar), of via online reservering. Voor meer informatie en andere voorstellingen: www.dezwaancultureel.nl.

Bridgeclub Uitgeest

De oplettende lezer weet nog dat ik vorige week afsloot met de vraag waar Herman was. Bij zijn afwezigheid scoorde zijn maat Henk met invaller meer dan goed. Afgelopen woensdag speelden de mannen weer samen en scoorden behoorlijk, met een tweede plaats in de B-lijn. Tussen de bedrijven door vernam ik van Herman dat hij inderdaad niet naar Lucinda Williams was geweest maar naar Die lustige Witwe, een mooie operette van Franz Lehár (en de écht oplettende lezer zal de dubbele alliteratie niet zijn ontgaan). Afijn, niet alleen de Witwe was lustig, ook de mannen scoorden er lustig op los. En dat deden ook Theo Huising met maat Pieter Andringa. Lang hebben zij in de C- en de D-lijn gebivakkeerd maar nu lijken zij doorgebroken en scoren in de B-lijn de hoogste score van de avond met een mooie 63,5%. Nog een paar van die mooie scores en we heten ze van harte welkom in de A-lijn. In die lijn zagen we toch weer een sterk optreden van Klaas de Groot en Peter Kossen. De mannen hebben voor deze vierde set nu een aardig buffertje opgebouwd en het zal lastig worden om ze van de eerste stek af te houden. En dat beeld wordt nog versterkt doordat andere kandidaten voor een hoge score steken laten vallen, we noemen geen namen, maar het betreft hier nogal wat 'buitenlanders'. We roemen hier nog wel even de mooie score van Fred van Andel met invaller Sybren Graafsma, een derde plaats in de A is meer dan Fred met maat Ruud (toevallig écht even in het buitenland?) laatstelijk heeft gescoord. Toch goed, zo'n stage abroad. En beste viertallers, aanstaande vrijdag is de tweede viertallenavond. (Paul Wijte).

A-lijn: 1 Klaas de Groot-Peter Kossen 62,15% 2 Hans Wijte-Paul Wijte 60,07% 3 Fred van Andel-Sybren Graafsma 58,68%.
B-lijn: 1 Theo Huising-Pieter Andringa 63,50% 2 Henk Groen-Herman van Sambeek 57,50% 3 Gré Appelman-Tineke van Sambeek 56,67%.
C-lijn: 1 Toos Schalk-Jaap Schalk 63,19% 2 Ans Andringa-Gerda Geukes 56,94% 3 Wim Hoogeboom-Nico Molenaar 52,08%.
D-lijn: 1 Wim Nugteren-Nel van Bergen 60,94% 2 Maria Jacobs-Roland Kiès 58,85% 3 Riny van Wijk-Ton van Wijk 52,08%.
E-lijn: 1 Joke Jacobs-Jaap Zonneveld 59,03% 2 Anneke Pel-Karel Romkes 56,25% 3 Annie Sanders-Annie Nijman 55,56%.

Familie Husslage ontwerpt mooiste MHCU-shirt

Het nieuwe wedstrijdshirt van Mixed Hockey Club Uitgeest. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Mixed Hockey Club Uitgeest (MHCU) speelt komend hockeyseizoen in een nieuw shirt dat door de leden zelf is bedacht en gekozen. Een mooi voorbeeld van co-creatie op sportverenigingsniveau.

De Uitgeester hockeyclub viert eind dit jaar haar veertigste verjaardag. Het bestuur van MHCU leek het daarom een leuk idee om een ontwerpwedstrijd onder de leden uit te schrijven voor een nieuw officieel wedstrijdshirt, waarin het veertigjarig jubileum meegenomen mocht worden. Half januari waren er maar liefst 43 creatieve ontwerpen ingediend. De jury, bestaande uit enkele leden, stelde uit deze inzendingen een shortlist op met zeven ontwerpen waarop gestemd mocht gaan worden. Via Facebook konden de leden tot 1 februari een 'like' uitbrengen op hun favoriete shirt. Het shirt met de meeste stemmen zou vervolgens een voorkeurstem krijgen bij het finale juryberaad.

Jubileumlogo
De jury zat helemaal op één lijn met de leden en koos als winnaar het ontwerp dat ook de meeste 'likes' (meer dan tachtig) verzamelde: het shirt van de familie Husslage. Creatief detail bij dit ontwerp is dat zij het wapen van de gemeente Uitgeest hebben omgebouwd tot een veertigjarig-jubileum-logo. De vier leeuwen uit het Uitgeester wapen zijn vervangen door vier keer het Romeinse cijfer tien uitgevoerd als twee hockeysticks. Het winnende ontwerp ligt inmiddels bij de leverancier van de shirts. Deze zal het ontwerp verder productieklaar maken, waarbij het op details nog aangepast wordt. Na de zomervakantie hockeyen de leden van MHCU hun wedstrijden in een nieuw shirt dat zij met recht eigen mogen noemen.

Iwan de Wit over ICGT

Iwan de Wit Foto: via icgt.nl

UITGEEST - In aanloop naar het grootste sportevenement van Uitgeest geven Iwan de Wit en Thomas Jak hun visie op het ICGT in een column op de toernooiwebsite. Iwan de Wit bijt het spits af. De 31ste editie van het meerdaagse voetbaltoernooi start zaterdag 14 mei. Een dag eerder is er de lustrumeditie van het Bedrijventoernooi. De inschrijving hiervoor start deze maand. De finalewedstrijden zijn op 16 mei. Een van de deelnemers is het Griekse Panathinaikos.

Tafeltennisvereniging Uitgeest heeft weer jeugd

De toekomst van TTV Uitgeest. Van links naar rechts: Kyrian, Jelle, Jids, Nils en Dorien. Daarachter trainer Billy Fatels. en ik sta in de achterste rij ;o) Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Tafeltennisvereniging Uitgeest is blij met de jeugdleden die zij sinds het begin van dit jaar hebben. Dorien, Jelle, Jids, Nils en Kyrian zijn allemaal tussen de negen en tien jaar en leren met speelse oefeningen de geheimen van het tafeltennis. Vooral de hand-oogcoördinatie wordt opgebouwd. De vooruitgang is zichtbaar naar elke training. Een spelletje 'rond de tafel' is ook vast onderdeel van de donderdagtraining in De Wissel. De dame en heren worden in teamverband maar ook individueel getraind door Billy Fatels (34). Iedereen, jong of oud, die ook zin heeft om te tafeltennissen wordt uitgenodigd om een keer langs te komen op donderdagavond om 19.00 uur op basisschool De Wissel. Voor meer informatie: www.ttvu.nl of stuur secretaris@ttvu.nl.

Iris Daman zestiende bij NK marathonschaatsen

Iris Daman: "Ik wil net zo goed worden als Jan Blokhuijsen." Foto: Aangeleverd

AKERSLOOT - Iris Daman (13) van de Limmer ijsclub heeft zaterdag 6 februari knap stand weten te houden tijdens het marathongeweld op de ijsbaan in Groningen. De jonge A-pupil uit Akersloot is al geruime tijd actief als langebaanschaatsster en is dit jaar begonnen met marathonrijden.

Iris Daman begon met schaatsen op haar zesde. Wekelijks op zaterdag een uurtje krabbelen, ter voorbereiding op het schaatsen op natuurijs. De strenge winters bleven echter uit en Iris ging van het krabbelen naar serieuzer trainen. Sinds haar zevende rijdt ze wedstrijden bij de Limmer ijsclub. Twee jaar geleden viel ze op bij Joop van Dok en Gerard Strui, die een pupillenproject opzetten waarbij talenten van verschillende clubs bij elkaar komen om extra trainingen te volgen op De Meent in Alkmaar. Niet zonder resultaat. Iris' tijden verbeterden zich wekelijks en ze ontdekte het marathonschaatsen. Elke tweede donderdag van de maand rijden de pupillen hun marathon en daar bleek Iris ook haar mannetje te staan. Door haar resultaten stond de jonge Akerslootse 6 februari aan de start van het officiële NK.

Wennen
Waar er in Alkmaar standaard een podiumplaats inzit voor de schaatster, moest Iris bij het Nederlands Kampioenschap duidelijk haar meerdere erkennen in de deelneemsters. Het was natuurlijk ook wennen aan de nieuwe rijdsters en een volle ijsbaan; er waren vijftig geselecteerde A-pupillen uit heel Nederland afgereisd naar Groningen.
In de voorronden reed de jonge Akerslootse bekeken rond en wist zich goed in de voorste gelederen te handhaven, wat haar een startbewijs opleverde voor de finale later op de dag. Tijdens die finale werd er hard gereden, met een snelheid van tegen de veertig kilometer per uur. Iris wist zich regelmatig voorin te laten zien, maar moest zich in de sprint gewonnen geven aan de meer ervaren rijdsters die mede door hun lange marathon- en skeelerervaring betere uitgangsposities wisten af te dwingen in de laatste bocht. "Het was een overweldigende ervaring", aldus het dertienjarige schaatstalent. Iris heeft nu naast het langebaanschaatsen een nieuwe passie erbij. Komende zomer zal ze hard trainen op de skeelers, racefiets en mountainbike om volgend jaar weer een plaats af te dwingen voor het NK. Al blijft haar grote liefde de lange baan. Ze hoopt net als haar grote voorbeeld Jan Blokhuijsen hierbij ooit een medaille in de wacht te slepen.

Stormvogels houdt aansluiting in top

Het eerste team van Stormvogels is ook goed in verkleedpartijtjes. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Dat gezelligheid en presteren hand in hand kunnen gaan bewees het eerste team van Stormvogels afgelopen zondag, toen het de kraker tegen De Tovers speelde. Beide ploegen staan hoog op de ranglijst en strijden nog om de tweede plaats in de competitie, die heel misschien nog kansen biedt op promotie naar de derde klasse. Dat uitgerekend deze wedstrijd op het programma stond in het carnavalsweekend, dat uitbundig werd gevierd door de ploeg, gaf naderhand aanleiding tot dubbel feest.
Stormvogels startte voortvarend en door treffers van Gerard Valkering en Eveline Nootebos kwam de ploeg snel aan de leiding. Hoewel de Uitgeesters het initiatief hadden, konden ze niet echt loskomen van de ploeg uit Zeist en was het voor de neutrale toeschouwer een waar doelpuntenfestijn. Stormvogels liep uit naar 4-1 om vervolgens tegen een 5-6 achterstand aan te kijken. Het spelbeeld toonde veel overeenkomsten met de heenwedstrijd, die destijds pas in de laatste minuut werd beslist in het voordeel van Stormvogels. Twee ploegen die bijzonder trefzeker zijn en aanvallend attractief korfbal spelen, leidde tot een 10-10 ruststand en dus lag alles nog open. De tweede helft startte idem aan de eerste, treffers van Valkering en Nootebos brachten de ploeg weer op voorsprong om deze ditmaal niet meer uit handen te geven. Hoewel De Tovers nog wel terug wisten te komen van een 14-11 achterstand naar 15-15 was het uiteindelijk de ploeg van Van Duijn die de rust wist te bewaren en de winst naar zich toe wist te trekken. Met een 18-17 overwinning heeft de ploeg goede zaken gedaan voor het klassement.

Treffers: Sebastiaan van den Bosch (5), Gerard Valkering (4), Eveline Nootebos (3), Demi Erkelens (2) Danny Haije (2), Jose Heijne (1), Jeroen Kuijk (1).

Henk Verdonk junior blijft succesvol

AKERSLOOT - Henk Verdonk junior uit Egmond aan Zee heeft niet geheel verrassend de wekelijkse donderdagavondwedstrijd om de Kids and Parents Bikeschool mountainbike cup gewonnen. Na de goede uitslagen van de laatste periode ging Henk Verdonk junior als de te kloppen man van start op sportcomplex De Cloppenburgh. Alkmaarder Henk Louwe legde niet direct zijn kop op het hakblok en trok meteen flink van leer na de start. Toch moest Henk Louwe na een vijftal minuten het initiatief laten aan latere winnaar Verdonk junior. Vanuit het middenveld waren Henk Verdonk senior en Wim Verdonk, beiden uit Egmond aan den Hoef, een opmars begonnen om zich aan het front te melden. Henk Louwe terugpakken was het maximaal haalbare voor vader en zoon Verdonk; Henk Verdonk junior was onbereikbaar. Het leek er zelfs naar uit te gaan zien dat het volledige podium bezet zou gaan worden door de drie Verdonken. Dit unieke gebeuren werd geen werkelijkheid daar de jongste Verdonk drie ronden voor het einde met technische mankementen te maken kreeg en vervolgens Henk Louwe weer langszij zag komen en daardoor zijn podiumplek verspeelde. Uitslag: 1 Henk Verdonk junior (Egmond aan Zee); 2 Henk Verdonk senior (Egmond aan den Hoef) 3 Henk Louwe (Alkmaar); 4 Jordy Brink (Heerhugowaard); 5 Wim Verdonk Egmond aan den Hoef.

Ron Bouman verlaat FC Uitgeest per direct

UITGEEST - Begin januari werd bekend dat de samenwerking tussen FC Uitgeest en hoofdtrainer Ron Bouman na dit seizoen zou worden beëindigd. Bouman heeft inmiddels in VSV een nieuwe uitdaging voor het seizoen 2016-2017 gevonden. Afgelopen week heeft de club uit Velserbroek per direct afscheid genomen van zijn hoofdtrainer. Bouman heeft FC Uitgeest gevraagd om per direct de overstap naar VSV te mogen maken. Op basis van wederzijds respect heeft FC Uitgeest gemeend zijn verzoek te honoreren. De club is Bouman dankbaar voor de prettige samenwerking de afgelopen tweeënhalf jaar en wenst hem veel succes bij zijn nieuwe club. Het bestuur van FC Uitgeest zal komende week bekend maken hoe er invulling gegeven gaat worden aan de ontstane vacature.

Word ook Vriend van De Uitgeester

Ook u kunt De Uitgeester steunen door Vriend van De Uitgeester te worden. De krant ontvangt u gratis – per post en online -, maar voor een bedrag van € 12,50 (méér mag ook!) profiteert u van allerlei extra's, zoals de krant wekelijks gratis in uw mailbox, een gratis doeltreffertje, voordeel bij plaatselijke winkels en restaurants en bij concert- en theaterbezoek, winacties en deelname aan een redactieadviesraad. Wij hopen dat u De Uitgeester een warm hart toedraagt. Aanmelden kan via www.vriendenvandeuitgeester.nl. Iedere vijftigste aanmelding krijgt een spijsbrood van Bakkerij Putter; wie weet valt u ook in de prijzen!

25% korting op een high-tea bij Havenrijk!

Bent u Vriend van De Uitgeester? Dan profiteert u van deze mooie aanbieding!

Heerlijk genieten met familie of vrienden van een driegangen-high-tea. Met hartige hapjes zoals sandwiches en quiche, traditionele scones met room en afsluitend zoetigheden en koekjes. Daarbij kunt u kiezen uit diverse theesoorten. De normale prijs van dit arrangement is € 19,50. Als Vriend van De Uitgeester betaalt u slechts € 14,65, een korting per persoon van maar liefst 25%!

De high tea wordt geserveerd vanaf twee personen, op zaterdag en zondag vanaf 12.30 uur. Vrienden van De Uitgeester ontvangen binnen enkele dagen hun kortingsbon per post of e-mail. Reserveren kan direct bij restaurant Havenrijk in Uitgeest op 0251 - 313 937, havenrijk@live.nl of via www.havenrijk.nl.

De aanbieding is geldig tot 1 april voor maximaal 8 personen per kortingsbon en niet in combinatie met andere aanbiedingen en op feestdagen.

Win 2x2 kaarten voor de musical Nonsens!

Winactie! Win 2x2 kaarten voor de musical Nonsens op 19 februari

Ter waarde van € 65,-.

Als Vriend van de Uitgeester maakt u kans op 2 kaarten voor de musical Nonsens in het Zaantheater! Het enige dat u hoeft te doen is onderstaande vraag beantwoorden:

In welke plaats vindt u het Zaantheater?

Vul uw antwoord voor 17 februari 2016 in via www.vriendenvandeuitgeester.nl/nonsens.
Onder de inzenders verloten we 2x2 kaarten voor de musical Nonsens op 19 februari in het Zaantheater.

Win kaarten voor UB40!

Winactie! Win 2x2 kaarten voor het concert van UB40 op 2 april

Ter waarde van € 75,-.

Het concert van UB40 in de A9 studios in Uitgeest is inmiddels uitverkocht! Maar als Vriend van De Uitgeester kunt u nog kaarten winnen. Het enige dat u hoeft te doen is onderstaande vraag beantwoorden:

Welke Nederlandse band geeft op 4 juni 2016 een concert in de A9 Studios?

Stuur uw antwoord voor 15 februari 2016 in via www.vriendenvandeuitgeester.nl/ub40.

Onder de inzenders verloten we 2x2 kaarten voor het concert van UB40 op 2 april 2016 in de A9 Studios in Uitgeest.

Gratis Doeltreffertje

Bent u Vriend van De Uitgeester? Dan mag u 1x per jaar een gratis Doeltreffertje plaatsen in De Uitgeester! Geef uw tekst door op www.vriendenvandeuitgeester.nl. (Oud-abonnees kunnen hier ook hun gratis Doeltreffertje opgeven). Bent u nog geen Vriend van De Uitgeester en wilt u wel profiteren van een van deze aanbiedingen? Meld u dan snel aan op www.vriendenvandeuitgeester.nl!

Maalboek van een poldermolen – 68

Windmill of Dosches (Aube, Frankrijk) Foto: Aangeleverd

In de rubriek Maalboek van een poldermolen doet molenaar Edwin Blok elke maand verslag van het reilen en zeilen rond molen De Dog. Deze week aflevering 68.

Als de vlag wappert en de molen draait is de molen voor iedereen toegankelijk. Daarom moeten we altijd bedacht zijn op bezoek. Zo was daar laatst een collega van mij die met zijn schoonzoon uit België een bezoek aan de molen bracht. Ik koppelde ze aan Sanne en Stan, die ze hebben laten zien wat er moet gebeuren om de molen aan het draaien te krijgen. Eerst bovenin de kap, vervolgens het kruien, zeil voorleggen, vang lichten, ze keken hun ogen uit. Volgens de schoonzoon zijn er in België niet zo veel molens. Dat moest ik toch tegenspreken omdat er in België eenzelfde situatie bestaat als in Nederland. Een kaartje wat ik er op heb nageslagen geeft bijvoorbeeld alleen al in West-Vlaanderen een behoorlijke molenpopulatie. Standerdmolens, stellingmolens, poldermolens, molenrompen, watermolens en verplaatste molens. Het laatste geeft aan dat er ook in België molenmakers actief zijn. In het noordoosten van Frankrijk is ook een molenmaker actief geweest. Een Nederlander met veel ervaring in houtbewerking heeft daar een standaardmolen gebouwd, met rond de molen een groot aantal activiteiten. Opvallend is dat deze molen dwarsgetuigd is. Dat wil zeggen dat er aan weerszijden van de roede twee hekkens zijn aangebracht die even breed zijn. Het zeil wordt door de hekkens gevlochten in plaats van dat ze voorgelegd worden. Deze situatie komt ook in andere landen voor. Sanne heeft een mevrouw ontmoet die afkomstig was uit Finland. Zij liet foto's zien van molens in haar land die ook dwarsgetuigd waren. Maria, zoals ze heette, is een leerling-molenaar die vooral draait met de Zandhaas in Santpoort. Ze heeft samen met Sanne alle werkzaamheden aan de molen uitgevoerd, en de molen draaide prachtig na afloop ervan. Het enige wat allebei de dames nog goed onder de knie moeten krijgen is het vangen van de molen. De wieken worden stilgezet door de vang, ze komen langzaam tot stilstand. De toppen van de roeden hebben de neiging nog door te draaien, zwiepen, terwijl het midden van de roeden stilstaat. Dit vindt plaats als er te hard gevangen wordt. Als op het laatste moment de vang nog iets gelicht wordt, voorkom je dat het gebeurt. Kwestie van goed oefenen. Ik had het plan om twee oude zeilen een nieuwe kleur te geven, oranje in dit geval. Na een telefoontje naar verfmolen de Kat op de Zaanse Schans is dit plan naar een later tijdstip verschoven. Zeil verven is wel mogelijk maar moet gebeuren bij een warme temperatuur, en het gaat het beste als de zeilen niet gemaakt zijn van kunststof maar van katoen. Katoen neemt de verf beter op. Daarvoor kon ik het beste de maker van de zeilen raadplegen. De maker van de zeilen is de vorige molenaar van de Dog, een voormalig zeeman die het zeilnaaien goed in de vingers heeft. Hij dacht wel dat hij katoenen zeilen gebruikt had. Maar, zegt hij, je kunt het controleren door tegen een klein stukje van het zeil een brandende lucifer te houden. Smelt het zeil, dan is het kunststof. Brandt het zeil, dan is het katoen. Het bleek te gaan om katoen. Tegen het kleine puntje van het zeil heb ik een vlammetje gehouden, het puntje smolt niet maar nam het vlammetje na korte tijd over. En het verspreidde geen geur, zoals bij smeltend kunststof wel het geval is. Van de zomer gaan we het zeil dus oranje verven. Stalen klembanden die rond de onderbonklaar en het vijzelwiel aangebracht zijn waren al oranje geverfd maar konden wel een nieuw laagje gebruiken. De klemband rond de onderbonkelaar was eenvoudig. Stan liep met de verfpot er rond om en liet de verfkwast goed zijn werk doen. Het vijzelwiel was iets moeilijker. Joris kon telkens maar een deel van de band doen omdat het volgende deel onder de vloer verdween. De wind was op dat moment te kort om het vijzelwiel mee te nemen, dus moesten we een andere manier bedenken om het volgende deel boven te krijgen. Dan merk je dat benen een stuk sterker zijn dan armen. En zo blijven we bezig.

Edwin Blok

Jaarvergadering KVB

UITGEEST - De Katholieke Vrouwenbeweging (KVB) houdt dinsdag 16 februari haar jaarvergadering. Aan alle leden is een uitnodiging met de agenda gestuurd. Na afloop van de vergadering geeft Merel Moistra een optreden. De jaarvergadering begint om 20.00 uur in dorpshuis De Zwaan. De volgende activiteit van de KVB is op 8 maart. Dan is de laatste spelletjesavond van dit seizoen.

Politieberichten

Fietsendiefstal
UITGEEST - Een blauwe damesfiets, merk Voque Transporter is 2 februari gestolen vanaf het Stationsplein.

Snelheidscontrole
UITGEEST - De politie hield 2 februari een snelheidscontrole op de Geesterweg. Van de 685 passanten reden er 35 te hard. De hoogst gemeten snelheid was 68 kilometer per uur. Op de Geesterweg geldt een maximum snelheid van 50 kilometer per uur.

Stenen gooien
UITGEEST - Een automobilist reed 3 februari om 16.05 uur door de Kleistunnel. Hij hoorde dat er van bovenaf steentjes op zijn auto werden gegooid. Vervolgens reed hij naar de bovenzijde van de tunnel en zag twee jongetjes vanaf het viaduct steentjes in de tunnel gooien. Bij het zien van de automobilist rende één jongetje weg. De ander stapte bij de bestuurder in, in afwachting van de komst van de politie. Er was geen schade aan de auto. De jongens zijn door de politie aan hun ouders overgedragen.

E-sigaretten
UITGEEST - Door een voorbijganger werd de politie gewezen op de aanwezigheid van elektrische sigaretten in de prullenbakken van de Zientunnel. In het totaal werden 31 nieuwe doosjes E-sigaretten aangetroffen. Deze zijn veilig gesteld. Naar de herkomst wordt een onderzoek ingesteld.

Nog plaatsen vrij bij hachee-en-rode-kool-met-appeltjes-party

UITGEEST - Stichting Uitgeester Senioren organiseert een hachee-en-rode-kool-met-appeltjes-party in dorpshuis De Zwaan op donderdag 25 februari van 15.30 tot 18.30 uur. Zaal open om 15.00 uur. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Kosten: € 8,00. Opgeven kan op het kantoor van de stichting Uitgeester Senioren, op de eerste etage van dorpshuis De Zwaan, Middelweg 5, in Uitgeest of telefonisch: 0251–319020. Zie ook: www.uitgeestersenioren.nl.

Eenakteravond in De Zwaan

UITGEEST - Het gebeurt niet vaak dat een theater zijn deuren opent voor een avond vol eenakters; een avondvullend stuk ligt beter in de markt. De Zwaan brengt daar verandering en komt 5 maart met een eenakteravond.

Eenakters worden vaak ondergewaardeerd, terwijl zij een uitdaging kunnen zijn. Juist in dit genre kunnen schrijvers, regisseurs en spelers op zoek gaan naar nieuwe vormen en een andere manier van spelen. Eenakterfestivals zijn bij uitstek de plaatsen waar regisseurs en spelers van verschillende verenigingen elkaar ontmoeten om hun producties te bespreken. Door bezuinigingen in de kunstsector zijn veel kleine theaters gedwongen hun deuren te sluiten en kunnen eenakterfestivals niet meer worden georganiseerd. Daardoor verliezen veel theatergroepen het podium om hun eenakters ten tonele te brengen. En dat is jammer. Om deze leemte enigszins op te vullen nam Wilma Vonk, spelend voor theatergroep Veeking uit IJmuiden, het voortouw. Zij wilde de eenakter waarin zij meespeelde wel eens aan haar Uitgeester plaatsgenoten tonen. Ze schoot de voorzitter van de toneelvereniging Vondel aan met haar idee en die zag daar wel brood in. Met name, omdat Vondel een relatief grote spelersgroep heeft, waardoor er spelers zijn die weleens een half jaar buiten spel staan. Eenakters zijn dan een welkome mogelijkheid om toch met je hobby bezig te zijn. Ook theatergroep Eglentier uit Haarlem wilde wel een bijdrage leveren en zo was de avond gevuld met vier compleet verschillende eenakters. Voor elk wat wils.

Verafgoden
Jerry Veenendaal tekende voor de tekst en de regie van Verafgoden. Vier topsterren, gespeeld door Elbert Kooij, Mieke Koers, Bob Groos en Wilma Vonk, verschijnen aan de hemelpoort en proberen daar zo goed mogelijk voor de dag te komen. Zelfs als dat betekent dat ze hun concurrenten moeten afbranden. Hans Goes en Jos Ahlers zorgen voor spel en regie van Harold Pinters Nacht. Daar draait alles om de herinneringen van een middelbaar stel aan hun eerste ontmoeting. Het geheugen blijkt dan toch selectief. Onenigheid over plaats, tijd en aanleiding vormen een struikelblok binnen de relatie. Vondel heeft twee ijzers in het vuur, die beide overspel als motief hebben en alle twee een verassende wending kennen. Jaap Böckman regisseerde Was het echt van Fabricius, dat zich afspeelt in Nederlands-Indië. Rob Heemskerk bemoeide zich met Tussen de happen door van Alan Ayckbourn. We volgen het gesprek aan twee tafeltjes in een restaurant, waar de scheve schaats het hoofdthema is. De spelers zijn: Karin Böckman, Judith Noom, Manon Lensen, Babs den Butter, Nel Rudolphie en Steven van der Meer. Te zien op 5 maart in De Zwaan, Middelweg 5. Aanvang 20.15 uur. Kaarten à € 10 zijn te reserveren via 06-53513750 (Tecla Jansen).

Kerkdiensten

Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Aswoensdag 10 februari 19.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. De Cantorij.
Vrijdag 12 februari 15.00 uur: Kruisweg.
Vrijdag 12 februari 19.00 uur: H. Eucharistieviering in Geesterheem.
Zaterdag 13 februari: geen viering.
Zondag 14 februari 10.00 uur: voorstelviering communicanten. Om 10.00 uur deze keer i.v.m. met de speciale viering m.m.v. kinderkoor de Heemsklokjes uit Heemskerk.

Woensdag 10 februari begint de veertigdagentijd voor Pasen. In die tijd wordt iedere vrijdagmiddag om 15.00 uur de Kruisweg gebeden. De data zijn: 12, 19 en 26 februari, 4, 11, 18 maart en 25 maart, Goede Vrijdag.

Protestantse Gemeente Uitgeest - Akersloot

Zondag 14 februari 10.00 uur, Castricummerweg Uitgeest, voorganger ds. B. Appers, Zondag van het Werelddiakonaat

Concert Nieuwe Muziekschool

Leerlingen van De Nieuwe Muziekschool geven vrijdag een concert in dorpshuis De Zwaan. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Leerlingen van De Nieuwe Muziekschool Uitgeest geven aanstaande vrijdag 12 februari een optreden in dorpshuis De Zwaan aan de Middelweg 5. Zij zullen laten horen hoe mooi zij kunnen zingen en spelen op dwarsfluit, cello, piano, slagwerk, gitaar, viool, keyboard en harp. Ook treden de leerlingen Algemene Muzikale Vorming en de zanggroep Out Loud op. Het concert is van 19.00 uur tot 20.30 uur. De entree is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Voor meer informatie: www.muziekschooluitgeest.nl, muziekuitgeest@gmail.com of 06-19911026.