De Uitgeester

30 april 2014

De Uitgeester 30 april 2014


1 / 12

3 / 12

4 / 12

Lezing en muziek met dr. Jan Terlouw en het Orionensemble

UITGEEST - Op zondag 11 mei is in de kerk aan de Castricummerweg te Uitgeest dr. Jan Terlouw samen met het Orionensemble te zien en te horen in een bijzonder programma.

Voor de pauze geeft hij de lezing 'Het hebben van plichten is een recht'. Dr. Jan Terlouw spreekt over verantwoordelijkheid, een centraal thema in zijn zeer gevarieerde loopbaan. Hij zegt daarover: ,,verantwoordelijkheid is een mooi thema. We zijn verantwoordelijk voor elkaar, voor de planeet, voor toekomstige generaties." ,,Het hebben van plichten is een recht" is een slagzin van Jan Terlouw, die hij tijdens deze bijeenkomst zal toelichten. Na de pauze speelt hij Hayd – Live!, een programma van het Orion Ensemble waarin Haydn zelf aan het woord is, met niemand minder dan Jan Terlouw in de rol van Joseph Haydn.
In een literair concert kijkt de componist terug op zijn leven. In allerlei toonaarden vertelt hij over zijn jeugd, zijn liefdes en zijn muzikale triomfen.
Zijn eigen taal, de taal van de muziek kan daarbij natuurlijk niet ontbreken. Flarden van de vele noten die hij in zijn leven gecomponeerd heeft omgeven zijn gedachten en versterken de daarbij horende emoties.
Dr. Jan Terlouw is gepromoveerd in de natuurkunde. Hij is tien jaar lid geweest van de Tweede Kamer, waarvan acht jaar als fractievoorzitter en politiek leider van D66. Hij was verder vice-premier en minister van Economische Zaken in de kabinetten Van Agt II en III, secretaris-generaal van een internationale politieke organisatie in Parijs, en Commissaris van de Koningin in Gelderland. Jan Terlouw heeft ook artistieke talenten. Hij schreef ondermeer een groot aantal jeugdboeken.
De muziek tijdens deze bijeenkomst wordt verzorgd door het Orion Ensemble, bestaande uit Pauline Terlouw (viool), Leonard Leutscher (piano) en Carla Schrijner (cello). Aanvang: 14.30 uur. Toegang:€ 7,50 inclusief koffie of thee. Reserveren: bij voorkeur per e-mail koosje.wiegman@hetnet.nl of tel. 0251-319171. Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje.