De Uitgeester

2 mei 2018

De Uitgeester 2 mei 2018


Wiosk station Uitgeest bereikt eindspoor

In wind en regen wachten voor de deur van de gesloten wachtruimte. Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Het is over en uit voor de Wiosk op het station van Uitgeest. Afgelopen week was de laatste verkoopdag voor de kiosk en daarmee heeft de Wiosk zijn eindspoor bereikt.

Doordat er geen spoorwijziging kan plaatsvinden in de huidige dienstregeling op het knooppunt tussen Amsterdam Centraal en Hoorn is de uitbater in financiële problemen geraakt. Voorheen stopten er op het middenperron genoeg treinen en werd de Wiosk druk bezocht. Door een aanpassing in de dienstregeling stoppen nu bijna alle treinen op het perron aan de noordzijde. De Wiosk loopt daardoor zoveel klanten mis dat de winkel niet langer levensvatbaar is.

Station tochtgat zonder faciliteiten
Met het verdwijnen van de Wiosk is ook de warme en windvrije wachtruimte op het station van Uitgeest verdwenen. Zo blijft er van station Uitgeest, toch al bestempeld als het lelijkste station van Nederland, enkel nog een onbewaakt tochtgat over.

"Wij, Wiosk Gemakswinkel, willen de klanten bedanken die de afgelopen dertien jaar de winkel hebben bezocht", aldus de uitbater.

Fantastisch slot avondvierdaagse Uitgeest Regthuysplein ging uit zijn dak

Na vier avonden lopen is de avondvierdaagse medaille dik verdiend. Foto: Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - De avondvierdaagse zit er weer op. Bijna duizend lopers werden donderdag feestelijk ingehaald op het Regthuysplein. Vierhonderd familieleden, papa's, mama's, broertjes, zusjes, opa's en oma's verzamelden zich op het plein om de lopers op te wachten, begeleid door vrolijke deuntjes van de Uitgeester Harmonie.

Door: Margreeth Anema

Rond 18.30 uur meldden de eerste lopers zich en het publiek op het Regthuysplein ging uit zijn dak. Daarna konden de lopers hun medaille ophalen bij speeltuin Kindervreugd. Veel omwonenden hadden de vlag uitgehangen voor de sportieve Uitgeesters. Lees verder op pagina...

Koningsdag Uitgeest gezellig druk

Er was van alles te doen, te kopen en te beleven op de vrijmarkt in Uitgeest. Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - Koningsdag in Uitgeest was afgelopen vrijdag gezellig druk. De gezellige drukte was vooral te vinden op de Middelweg en het Florijnplein.

De echte vroege vogels zaten al vanaf 06.15 uur met hun handelswaar op de vrijmarkt en nodigden iedereen uit om hen te verlossen van hun spullen. Rond het middaguur was het erg druk op de vrijmarkt aan de Middelweg. Op het Florijnplein was er voor de jongsten een treintje en ponyrijden. Ook was er een poppenkastvoorstelling en konden er bij de scouting broodjes worden gebakken.

Een groot deel van de dag was het weer prima en aangenaam. Een klein regenbuitje in de middag mocht ook de pret niet drukken. Kortom: Uitgeest kan terugkijken op een gezellige en zeer geslaagde Koningsdag 2018! Lees het vervolg op pagina...

Jachthaven Uitgeest opnieuw genomineerd voor Blauwe Vlag

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Voor het twaalfde achtereenvolgende jaar is Jachthaven Uitgeest genomineerd voor de Blauwe Vlag, de internationale milieuonderscheiding voor stranden en jachthavens die het meest schoon en veilig zijn.

Daarnaast kan het bedrijf de inmiddels vijfde Groene Wimpel ontvangen voor extra inspanningen op het gebied van verduurzaming. Extra bijzonder is dat de internationale organisatie de jachthaven in Uitgeest heeft geselecteerd als decor voor de landelijke uitreiking.

Blauwe Vlag
De Blauwe Vlag is een exclusief keurmerk dat wordt uitgereikt aan jachthavens over de hele wereld. Het mogen voeren van de vlag is een erkenning voor de inspanningen die de jachthaven heeft geleverd op het gebied van veiligheid, milieu en hygiëne. Voor de toerist is de Blauwe Vlag internationaal het symbool voor veilige en schone jachthavens. In Nederland voeren 122 jachthavens de Blauwe Vlag. Jachthaven Uitgeest mag al 11 jaar lang de Blauwe Vlag voeren.

Groene Wimpel
Bedrijven met een Blauwe Vlag kunnen in aanmerking komen voor een extra award: de Groene Wimpel. De haven verdient deze als er extra inspanningen worden geleverd op het gebied van verduurzaming, zoals energie- en waterbesparing, gebruik van duurzame bouwmaterialen en maatschappelijke betrokkenheid. In Nederland voeren slechts 17 jachthavens de Groene Wimpel.

Jachthaven Uitgeest
Dat de Uitgeester jachthaven wederom is genomineerd voor zowel de Blauwe Vlag als de Groene Wimpel is bijzonder. Het betekent dat het terrein en de haven milieuvriendelijk, veilig en schoon zijn en voldoen aan alle eisen voor duurzaamheid. Daarnaast is de maatschappelijke betrokkenheid groot, zowel naar de omgeving toe als bij het aantrekken en begeleiden van medewerkers en het ontvangen van gasten met een beperking. Jachthaven Uitgeest is terecht trots op deze erkenning.

Uitreiking: 3 mei 2018
De Blauwe Vlaggen en Groene Wimpels worden op 3 mei 2018 uitgereikt in de jachthaven van Uitgeest, in tegenwoordigheid van burgemeester Wendy Verkleij. Op spectaculaire wijze wordt de Blauwe Vlag onthuld. Meer informatie is te vinden op www.blauwevlag.nl en op www.jachthavenuitgeest.nl.

Aantal meldingen over vlieghinder wederom gestegen Melders in Uitgeest bijna verdrievoudigd

UITGEEST - Het aantal meldingen over vliegverkeer vanuit Uitgeest en de andere gemeenten in Noord-Kennemerland is wederom gestegen. Deze cijfers komen voort uit de eerste kwartaalrapportage van het gebruiksjaar 2018 van het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS).

De rapportage heeft betrekking op de periode van 1 november 2017 t/m 31 januari 2018. Door meer wind uit zuidelijke tot westelijke richtingen is de Polderbaan vaker ingezet voor landend vliegverkeer. Door een toename van het totale vliegverkeer (+3,3%) lijnen de toestellen steeds noordelijker op. Omdat ze aanvliegen op circa 600 meter hoogte wordt er veel overlast ervaren. Met name in Bergen, Castricum, Heiloo en Uitgeest wordt de hinder het stevigst ervaren. In Uitgeest is het aantal melders bijna verdrievoudigd. De stijging volgt op hoge cijfers van het aantal meldingen van vlieghinder bij eerdere kwartaalrapportages.

Sterke groei van het vliegverkeer
Schiphol maakt een sterke groei door, maar zit nu bijna tegen het plafond aan van 500.000 vluchten. Die grens geldt tot 2020. Verdere groei daarna is alleen mogelijk als er sprake is van verdere hinderbeperking en optimale vliegveiligheid. De maatschappelijke discussie daarover zal volgen na de publicatie van de milieueffectrapportage voor het nieuwe gebruik van start- en landingsbanen. De inzet van de gemeenten in de regio IJmond-Alkmaar daarbij is om de hinderbeleving een grotere plek in het beleid te geven. Dat beleid is nu alleen gebaseerd op berekeningen van het vliegtuiglawaai.

Cornelis in de uitverkoop

Het boek 'Cornelis Corneliszoon van Uitgeest' is in de uitverkoop. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Cornelis Corneliszoon van Uitgeest bedacht aan het einde van de zestiende eeuw als eerste een methode om op windkracht met een molen machinaal hout te zagen. Door die uitvinding leverde hij een zeer belangrijke bijdrage aan de economische ontwikkeling van Nederland in die dagen.

De plannen voor herbouw van de molen als hommage aan deze man komen maar niet van de grond. Toch verdient Cornelis meer aandacht en waardering. Wladimir Dobber uit Krommeniedijk, de eerste voorzitter van de stichting die zich inzette voor het Industrieel Erfgoedpark De Hoop, was eindredacteur en een van de schrijvers van een prachtig boek over de persoon en betekenis van deze Uitgeester. Er is nog een beperkte voorraad van die uitgave. De stichting Cornelis Corneliszoon van Uitgeest doet het boek nu voor 15 euro in de uitverkoop. Wie het wil aanschaffen, kan het bestellen via de website www.houtzaagmolen-uitgeest.nl.

Open tuinen weekend van 'Groei en Bloei'

UITGEEST - Het open tuinen weekend van 'Groei en Bloei' is dit jaar op 16 en 17 juni in Uitgeest, Akersloot en Castricum. "Het is de bedoeling dat iedereen hier weer veel plezier aan beleeft en nieuwe ideeën voor de eigen tuin kan gebruiken," aldus Ans Twaalfhoven.

In Heemskerk is het open tuinen weekend op 7 en 8 juli en op 18 en 19 augustus in Heiloo en Limmen. "Ook zoeken wij altijd nieuwe tuinen om het nog completer te maken," aldus de organisatie. Je kunt je aanmelden voor de tuinen in Uitgeest bij: ans.twaalfhoven@gmail.com.

Ssst! De tijger slaapt!

UITGEEST - Er is altijd wel wat te doen in Uitgeest op Bevrijdingsdag. Dit jaar heeft Lees Lokaal een superleuke activiteit voor de jonge kinderen.

Tineke van Theater Poppekus komt op 5 mei om 14:00 uur met haar poppen naar Lees Lokaal om voor te lezen uit Ssst! De tijger slaapt! Dit geweldige interactieve prentenboek van Britta Teckentrup is gekozen tot Prentenboek van het Jaar 2018. Kom het meebeleven, want het wordt vast weer een feestje in Lees Lokaal! Meld je aan of vraag je vader, moeder, opa of oma om dit even voor je te doen. Vanzelfsprekend zijn ook zij van harte welkom.

"Door de lens van Bus"

Foto: Ger Bus

UITGEEST - Bij de (vis) Kuil in Uitgeest werd op een mooie, vroege ochtend een eenzame visser op de foto gezet. Ger Bus.

Huisarts Dirk Jan van Wijk - Over ruggen

'Lage rugpijn kopzorg' kopten de krant en het NOS-journaal. Onze Nederlandse professor Van Tulder schrijft in het meest toonaangevende medische tijdschrift 'The Lancet' dat in Nederland 2 miljoen mensen kampen met lage rugklachten. Jaarlijks komen daar 600.000 mensen bij.

Ruim een derde van hen krijgt verkeerde zorg, heeft hij onderzocht. En dat kost de Nederlandse samenleving jaarlijks 3,5 miljard euro (2,8 miljard voor werkverzuim, 700 miljoen aan ziektekosten zoals dure, nutteloze onderzoeken). Waaraan geven wij dan die zinloze zorgkosten uit? Waarom hebben we rugklachten? Wat is dan wel een goede behandeling? Ook in Uitgeest komen rugklachten helaas veel voor. Op alle leeftijden, maar vooral in de groep van 30-60 jaar. Waarom? Omdat we niet lief voor onze rug zijn! De rug is gemaakt om soepel te bewegen. Dat vinden de tientallen gewrichten en spieren in de rug fijn.

Oorzaak
Maar wat doen we? We zitten, liefst in een verkeerde houding (met een bolle rug tegen de leuning van een stoel). En we zitten het grootste deel van de dag: in de auto, achter het bureau, weer in de auto, thuis op de bank voor de tv of achter de laptop. Bovendien kan mentale spanning zich in spanning van de rugspieren vertalen. En stramme spieren verzuren en beperken de beweeglijkheid. We verstarren bovendien onze spieren door figuurlijk 'onbuigzaam' te zijn. Naar mijn ervaring ontstaat ook veel spanning in de onderrug door gebrek aan zelfvertrouwen. En door de rugpijn wordt vervolgens het zelfvertrouwen verder ondermijnd. "Er moet toch wel van alles mis zijn met de rug. Een hernia of zo". En deze onrust zorgt er weer voor dat er onderzoek gedaan wordt in de vorm van een dure MRI-scan (foto's die gemaakt worden in een tunnel m.b.v. magnetisme). Daarop is inderdaad soms een hernia te zien. Maar wat is daarvoor de behandeling? Juist: bewegen!

Wat te doen? Wat is dan wel goede zorg? Negeer of behandel de pijn (met pijnstillers) en zorg op die manier dat je zo soepel mogelijk blijft bewegen. Kun je het zitten wellicht beperken? En als zitten onvermijdelijk is, ga dan 'actief zitten', zonder de leuning te gebruiken, liefst met je voeten onder je billen. Dat is de beste houding voor de rug en wanneer je geen leuning gebruikt, beweeg je automatisch je rug.

Voorkom verkeerde houdingen!
En hoe zit het met je zelfvertrouwen? Hoeveel stress zit er in je rugspieren opgeslagen? Is de term 'onbuigzaam' wellicht op jou van toepassing? Wees gerust als je rugklachten verbeteren door bewegen. En kom gerust naar de huisarts of fysiotherapeut met deze klacht als je je er zorgen om maakt, of wanneer deze te hinderlijk blijft. Je kunt jezelf en de gezondheidszorg een hoop 'rooie ruggen' besparen door je rug soepel te houden!

Nog geen besluit begroting Werkorganisatie BUCH

UITGEEST - Er is nog geen besluit genomen over wijziging van de begroting van de Werkorganisatie BUCH. Dit op verzoek van de PU, gesteund door de PvdA en UVP. Zij wachten liever met zo'n ingrijpende beslissing tot ze in overleg zijn geweest met de raden van de andere gemeenten.

Door: Lucia Rodenburg

Om de BUCH meer slagkracht te geven, is er geld nodig. Hiervoor moet de begroting van de Werkorganisatie BUCH gewijzigd worden. Het afgeven van een positieve zienswijze om dat te doen, stond eigenlijk op de agenda van de gemeenteraad van woensdag 25 april.

'Grote financiële impact'
De PU wilde echter wachten met het besluit en stelde voor om het punt van de agenda af te halen. De heer Schouten (PU) legde uit: "Het voorstel om een grote financiële injectie aan de Werkorganisatie te geven, heeft een forse impact op de bestedingsruimte van de vier gemeenten. Dat doet een groot beroep op de samenwerkingsbereidheid. Zo'n belangrijke beslissing kunnen we niet nemen zonder dat de vier raden gemeenschappelijk elkaars standpunten hebben uitgewisseld en bediscussieerd. Daarom vinden wij dat er eerst een gemeenschappelijk overleg moet plaatsvinden tussen alle vier de raden."

Hoog ziekteverzuim
Daarop nam de burgemeester het woord. "Het is niet gebruikelijk dat ik hier iets over zeg, maar het moet me toch van het hart. Ik vind het bijzonder jammer, want u wist dat dit besluit eraan zat te komen. Ik hoop dat u goed beseft wat dit verlengde tijdpad betekent. De 800 medewerkers in de vier gemeenten lopen nu al tegen de grenzen van hun kunnen aan en het ziekteverzuim is hoog. Er gaan zeker weer twee maanden overheen, twee maanden staat de organisatie weer in de wacht. De middelen zijn simpelweg opgesoupeerd, we kunnen geen vervanging meer regelen, wat een zwaardere last voor de vaste medewerkers betekent. Maar het is uw keus. Wat heeft u nog nodig om tot een positieve zienswijze te komen?"

Daarop stelde de heer Schouten dat het ook zeker niet de bedoeling is om tegen te gaan stemmen, maar dat de partij graag een weloverwogen besluit wil nemen.

Shutdown
De heer Oud (D66) en Zwarthoed (CDA) vroegen zich af wat de waarde van een commissievergadering is, omdat daar de zaak al zo goed als rond was. De heer Oud: "Het gaat wel even om 800 mensen. In de VS noemen ze dit gewoon een shutdown. Er wordt niets meer gedaan. Dus ik kijk weer even naar de PU. Dit vraagt om verantwoordelijkheid, niet om uitstel. Ik hoop niet dat dit een voorteken is voor de komende vier jaar."

Bij stemming werd echter 8 voor (PU, PvdA, UVP) en 7 tegen gestemd. Het voorstel werd dus van de agenda gehaald.

Publieksbalie
De VVD diende daarnaast een motie in over de openingstijden van de publieksbalie. De heer Zuurbier (VVD): "Steeds meer inwoners zijn tweeverdieners. De balie is uitsluitend geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur, woensdag van 13.30 tot 16.00 uur en donderdagavond van 18.30 tot 20.00 uur. Maar de meeste Uitgeesters werken van 9.00 tot 17.00 uur. Wij vinden dat de gemeente er moet zijn voor de burgers en niet andersom. Kijk daarom of de afdeling Burgerzaken op andere tijden open kan, rekening houdend met de inzet van hetzelfde aantal personeelsuren, bijvoorbeeld van 8.00 tot 11.00 uur in de ochtend." De burgemeester antwoordde dat het signaal positief was. "Ik vraag of de organisatie de ruimte mag krijgen om dit verder uit te zoeken. De motie is dus overgenomen door het college."

Een nieuwe ruimte in een nieuwe toekomst

Foto: Onze Lieve Vrouwe Geboortekerk

UITGEEST - De parochianen van Onze Lieve Vrouwe Geboortekerk zijn al meerdere keren via het parochieblad de "PUC" op de hoogte gesteld dat het locatieteam van plan is het interieur van de kerk aan te passen.

Nog even in het kort: de gedachte is: enerzijds de kerk intiemer maken voor hen die regelmatig de vieringen bijwonen en anderzijds meer ruimte creëren voor het breder in zetten en multifunctioneler maken van de kerk. De kerk moet aantrekkelijker worden om er naar binnen te lopen en daardoor een laagdrempelig communicatiemiddel zijn naar de parochianen en belangstellende Uitgeesters. Een uitnodigende kerk, paus Franciscus ondersteunt telkenmale deze gedachte. De dreiging van een gesloten kerk willen wij pareren door de kerk een onlosmakelijk element van de Uitgeester gemeenschap te laten zijn. Kerk en cultuur moeten een blijvend onderdeel zijn van ons mooie dorp. Het is ook een morele verplichting naar vorige generaties en toekomstige generaties.

Maar zomaar een goed idee uitvoeren gaat niet in een liturgisch gebouw en Rijksmonument. Architect en Monumentenadviseur Marcel Heijmans heeft inmiddels, door historisch onderzoek, studie verricht naar de geschiedenis van de kerk en heeft een hierop gebaseerd, concept plan gemaakt dat de basis vormt voor de aanpassing. Marcel heeft veel gehad aan teksten van pastoor van der Loos en het boek dat uitkwam bij het 100 jarig bestaan van de kerk. Ook is met betrekking tot onze kerk een uitgebreid archief bij het Bisdom aangelegd waar Marcel met hulp van archivaris Floor Twisk inzage in kreeg. Ook heeft hij kerken bezocht uit dezelfde bouwperiode en van dezelfde architect, Evert Margry. Daarnaast zijn voor iedereen die goed kijkt in onze kerk zelf sporen van veranderingen zichtbaar. Het concept is inmiddels op informele wijze voorgelegd aan deken Cassee en aan een vertegenwoordigster van het bisdom. Op 12 april jl is het besproken in de interieurcommissie van onze parochie en nu willen wij dit graag ook voorleggen aan alle parochianen die kunnen en mogen reageren op het conceptplan van de architect.


Graag nodigen wij alle belangstellenden uit om op 8 mei a.s. om 19.30 uur aanwezig te zijn in De Klop . Marcel Heijmans zal u globaal e.e.a. van de interieurgeschiedenis van onze kerk vertellen en het interieurplan toelichten. Wij rekenen graag op een grote belangstelling en hopen op een groot draagvlak. Het behoud van onze kerk is mede de inzet van het plan. Namens het locatieteam, Teun Jonker, vice-voorzitter.

Kerkdiensten protestantse gemeente Uitgeest-Akersloot

Zondag 6 mei 10.00 uur: Akersloot, Dielofslaantje, Ds. E. Plaisier

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 2 mei 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 4 mei
19.00 uur: H. Eucharistieviering in Geesterheem.
Zondag 6 mei 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.

Ontslag op staande voet en toch recht op de een transitievergoeding. Hoe kan dat?

Foto: Advocatenkantoor Lewin

Sinds juli 2015 hebben werknemers die worden ontslagen recht op een ontslagvergoeding, die we transitievergoeding noemen. Er zijn uitzonderingen. Denk aan de werknemer die korter dan 2 jaar in dienst is, een failliete werkgever of in geval van pensioenontslag.

Dit artikel gaat over een andere uitzondering: de werknemer die 'ernstig verwijtbaar' heeft gehandeld, heeft geen recht op transitievergoeding. De werknemer die alleen maar 'verwijtbaar' heeft gehandeld wel. Waar ligt het verschil?

Is bijvoorbeeld een dringende reden die een ontslag op staande voet rechtvaardigt altijd 'ernstig verwijtbaar'? Hoe onwaarschijnlijk het misschien ook overkomt: volgens de Hoge Raad verliest een werknemer die terecht op staande voet is ontslagen niet automatisch zijn recht op de transitievergoeding. Een rechter dient apart te beoordelen of de dringende reden alleen maar verwijtbaar is of ernstig verwijtbaar. Er kunnen dus situaties zijn dat een werkgever, die volledig terecht een werknemer op staande voet heeft ontslagen, toch de transitievergoeding moet betalen.

In het voorbeeld dat voorlag bij de Hoge Raad ging het om een werknemer die meermaals onder invloed van alcohol op het werk was verschenen. Het bedrijf had een zero-tolerancepolicy op dit gebied. Achteraf werd echter vastgesteld dat de werknemer kampte met een alcoholverslaving. Hij had zich ook kort na het ontslag op staande voet laten opnemen in een verslavingskliniek. Het Gerechtshof dient nu opnieuw te beoordelen of de dringende reden alleen maar verwijtbaar of ernstig verwijtbaar was.

Bij andere voorbeelden van een dringende reden, zoals diefstal, het plegen van fraude of mishandeling van een collega, zal de rechter naar verwachting wel oordelen dat sprake is van 'ernstige verwijtbaarheid'.

Heeft u vragen of advies nodig over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op via 0251-362022 of per e-mail: esmee.kuyt@advocaatlewin.nl.

Burgemeester haalt lintjesdragers op in elektrische golfkarretjes

Zes Uitgeesters benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Foto: Ger Bus

UITGEEST - Burgemeester Verkleij heeft donderdag 26 april een zestal nieuwe Leden in de Orde van Oranje-Nassau verwelkomd. Vijf mannen en een vrouw.

Ze werden samen met de burgemeester met elektrische golfkarretjes opgehaald en naar het gemeentehuis gebracht. De uitreiking vond plaats in de hal van het gemeentehuis.

Jan Willem van den Berg (74)
Raadslid sinds 2003. De geboren en getogen Uitgeester zit daarmee ruim vijftien jaar in de raad. Staat bekend als zeer betrokken. Hij keert niet terug in de onlangs geïnstalleerde gemeenteraad.

Guurtje Brakenhoff-Van der Eng (71)
Grote betrokkenheid bij de stichting 'De Zien blijft' (1991-2015). Voortgekomen uit een actiegroep heeft deze stichting zich sterk gemaakt voor het voortbestaan van het zwembad De Zien. Mede door de inzet en geldinzamelingsacties van decoranda is het openluchtbad behouden gebleven voor de inwoners en bezoekers van Uitgeest. Daarnaast meer dan tien jaar actief voor de Zonnebloem Uitgeest, onder andere als bestuurslid 'bezoekwerk' (2007-2017).

Op ludieke wijze werden de lintjesdragers opgehaald door de burgemeester. Foto: Ger Bus

Jo van Dam (82)
Al veertig jaar actief als vrijwilliger. Heeft zich gedurende die periode verdienstelijk gemaakt voor onder andere de Algemene Vereniging van bewoners/eigenaren Uitgeest. Hij was oprichter van de vereniging en behartigde - regelmatig aan tafel met de gemeente - de belangen van inwoners van Uitgeest. Ook de hengelsporters van AHB Uitgeest steunden op zijn kennis en kunde. Zo speelde hij een belangrijke rol in het behoud van viswater de Kuil en nam hij zitting in diverse lokale en landelijke sportviscommissies. Zijn nieuwste uitdaging ligt in de A9. Van Dam zet zich in om de overlast van dit traject voor Uitgeest zoveel mogelijk te beperken.

Bob Post (78)
Een echte zeeman en stuwadoor, die zich al jarenlang inzet voor de jachthaven Zwaansmeerpolder en zeil- en watersportvereniging Uitgeest. Pleegt op de haven divers onderhoud aan steigers en gebouwen. Zeer kundig met de heftruck, iets dat tijdens het bergen en de tewaterlating in na- en voorjaar zeer van pas komt. Het gaat dan om zo'n 500 schepen die geplaatst moeten worden. Ook staat hij altijd klaar voor de havenbezoekers als er een probleem met hun bootje is.

Arie Sengers (74)
Zet zich sinds 1992 in voor diverse organisaties en verenigingen. Als oud-buschauffeur wordt hij regelmatig gevraagd voor vrijwilligersvervoer IJmond, de Zonnebloem en het Rode Kruis. Dan rijdt hij rolstoelgebruikers van A naar B, of hij brengt mensen die slecht ter been zijn naar hun afspraak in het ziekenhuis. Ook gaat hij regelmatig op bezoek bij ouderen om de eenzaamheid wat te doorbreken. Elke donderdag begeleidt hij vanuit dorpshuis de Zwaan een wandelgroep en ook de fietsgroep kan op zijn inzet rekenen. Bovendien doet hij kluswerk voor de rooms-katholieke kerk te Uitgeest.

Rom Zwaan (75)
Mensen- en dierenvriend. Al jarenlang actief op de dierenambulance (2000-heden). Daarnaast zeer actief geweest voor kynologenclub West-Friesland. Was er oprichter, bestuurder en hondentrainer. Bij Tennisclub Uitgeest was hij zes jaar lang barbeheerder en voor wandelsportvereniging De Zwervers is Zwaan al meer dan 15 keer als chauffeur en verzorger mee geweest naar de vierdaagse van Nijmegen. Daarnaast actief voor de carnavalsvereniging Alkmaar, de Volvo club en de Oldtimer Caravan Club.

Allen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Vrijwilliger in Beeld: Eline Vonk

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Eline Vonk (20) werkt sinds augustus 2017 als vrijwilliger voor 'Taalcoach'. Samen met anderstaligen oefent zij de Nederlandse taal op een leuke en laagdrempelige manier.

"Het is mooi om iemands kansen te vergroten in de Nederlandse samenleving," vertelt Eline. "Vluchtelingen komen hier namelijk vaak met bijna niets en als ik me dan voorstel hoe lastig het moet zijn om hier een nieuw leven op te bouwen, dan help ik graag om ze een beetje wegwijs te maken in onze samenleving. Meedoen in de samenleving begint met taal. Om de taal te kunnen spreken heb je andere mensen nodig, daarom is dit vrijwilligerswerk belangrijk!"

Om vol zelfvertrouwen als taalvrijwilliger aan de slag te gaan worden er door de organisatie verschillende trainingen en workshops gegeven: over het inburgeringstraject, de cultuurverschillen en hoe hiermee om te gaan. Eline: "Wanneer je ervoor open staat om van elkaar te leren en elkaars wereld te begrijpen, zijn er geen specifieke andere vaardigheden meer nodig. Het vrijwilligerswerk zorgt voor voldoening: Het is fijn om iemand verder te helpen en soms ontstaat er een mooie vriendschap. Daarbij is het ook nog eens een mooie aanvulling op je cv. De verschillen tussen de culturen kunnen soms enorm groot zijn en daar komen ook bijzondere ervaringen uit voort. Het proeven van bijzondere gerechten, het leren van nieuwe spelletjes en het luisteren naar bijzondere levensverhalen zijn voor mij allemaal bijzondere ervaringen."

Ook aan de slag als taalmaatje of ander leuk vrijwilligerswerk? Meer informatie over vrijwilligerswerk in Uitgeest is te vinden op de website van het Vrijwilligers Informatie Punt: www.vrijwilligerswerkuitgeest.nl of kom langs op maandag of woensdag tussen 9.30-12.00 uur. Zij zijn te vinden in de hal van het gemeentehuis.

Voorinschrijving estafette- en trimloop Akersloot

AKERSLOOT - De Akersloter Marathon Klub (AMAK) organiseert op zondag 1 juli de dertiende estafette- en trimloop. De estafetteloop staat open voor iedereen.

Atletiekverenigingen, bedrijfsteams, gelegenheidsteams, familieteams en gemengde teams mogen meedoen. Individuele lopers kunnen meedoen aan de trimloop. De voorinschrijving (alleen voor de estafetteloop) is inmiddels geopend. Voor de snelste estafetteteams per categorie zijn er prijzen beschikbaar. Er kunnen teams van vier lopers meedoen. Zij leggen na elkaar een parcours af van 5,4 km. Na aankomst van de vierde loper, loopt het hele team gezamenlijk nog een extra ronde van 3,5 km. De finishtijd van de derde loper geldt vervolgens als de totaaltijd van het team.

Het is ook mogelijk om als individuele loper mee te doen aan het evenement. Deze lopers kunnen maximaal zes keer een ronde van 3,5 km lopen. De start van de teams is om 10.30 uur, voor de individuele lopers is dat 10.35 uur. Start en finishlocatie is handbalvereniging Meervogels in Akersloot.

Kickbokser Anissa Haddaoui is groot in China

Foto: NH Nieuws

UITGEEST - De naam Anissa Haddaoui doet niet meteen bij iedereen een belletje rinkelen. Dat is opmerkelijk want de 26-jarige vrouwelijke kickbokser uit Uitgeest is wereldkampioen bij meerdere bonden.

Door: Mediapartner NH Nieuws

In China is Haddaoui een grote naam. Sinds een titelgevecht enige tijd geleden, krijgt ze per jaar meerdere uitnodigingen voor gevechten in China. "De wedstrijden worden daar op televisie uitgezonden", vertelt Haddaoui aan NH Nieuws. "In een groot land als China betekent dit dat er een paar miljoen mensen kijken."

Begin mei staat er weer een gevecht in China voor haar op het programma. Naarmate de wedstrijd dichterbij komt, is Haddaoui dan vaker te zien bij Mike's Gym in Oostzaan. Ze leeft sowieso serieus voor haar sport, maar in de weken voor de wedstrijd gaat er nog een schepje bovenop. "Ik wil niet zeggen dat ik leef als een monnik, maar serieus is het wel. Ontspannen doe ik wel na de wedstrijd."

Akersloters bedenken 'de wegkapitein'

Foto: NH Nieuws

AKERSLOOT - Zodra de temperatuur stijgt schieten ze als paddenstoelen uit de grond: groepjes wielrenners die de Noord-Hollandse fietspaden onveilig maken. Om van dit 'wegpiraat'-imago af te komen, hebben ze in Akersloot een oplossing bedacht: de wegkapitein.

Door: Mediapartner NH Nieuws

Op het oog lijkt de wegkapitein een doodnormale wielrenner, maar schijn bedriegt. De wegkapitein is uitgerust met een fluitje en een reflecterend hesje en is verantwoordelijk voor het ordelijk verlopen van de wielertocht. "Als de mede-wielrenners het fluitje horen, weten ze dat het menens is", vertelt wegkapitein Rob Bruin, die vandaag achter de groep rijdt. Volgens hem zijn er tal van momenten wanneer zijn functie van pas komt. "Het passeren van mensen, paaltjes, roosters in het wegdek et cetera. Wij geven dat aan en dan is het de bedoeling dat de groep zelf de aanwijzingen weer doorgeeft."

Opleiding
De functie van wegkapitein is niet voor iedereen weggelegd. Alleen ervaren wielrenners maken kans om voor of achter het pelotonnetje te rijden. Ook is er een speciale cursus, vertelt docent Leo van Klink. Volgens hem is het belangrijk dat er iemand is die verantwoordelijkheid neemt voor een groep. "Een groep is net zo lang als een vrachtauto. Maar in een vrachtwagen zit maar één bestuurder en in deze groep zitten er twintig."

Henk Verdonk junior alleenheerser

AKERSLOOT - Henk Verdonk junior uit Egmond aan den Hoef heeft zoals gewoonlijk de wekelijkse donderdagavondwedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup gewonnen. Sportcomplex de Cloppenburgh blijft het decor waar veelvraat Henk Verdonk junior zijn kunsten kan blijven vertonen, wanneer er maar geen onverwachte dingen gebeuren.

Maar als een kortstondige verstoring van zijn optreden roet in het eten gooit, dan nog is Verdonk junior in staat de boel alsnog recht te trekken en de volle winst te pakken. Ditmaal was het Ferry Karssen uit Alkmaar die zich even als leider mocht manifesteren en dat gevoel kon proeven. Al in ronde twee was het geduld bij latere winnaar Verdonk junior op en zag Ferry Karssen al zijn aspiraties in rook opgaan, hoewel hij toch in staat was een stevige tweede plaats te pakken. Voor de rest streden de overige deelnemers een eenzame strijd tegen zichzelf. Alleen de Akerslootse Femke Mossinkoff, Wout Bakker uit Heiloo en Egmonder Henk Jan Verdonk senior bleven lang als trio bij elkaar.

Ruim halfkoers werd het een afvalkoers. Eerst moest Femke Mossinkoff lossen en vervolgens moest Wout Bakker erkennen dat Verdonk senior zich dit keer niet in de maling ging laten nemen door zo'n jonkie. Henk Louwe was in de laatste ronde nog bij machte de geloste Femke Mossinkoff in te halen.

Vrouwen Uitgeest terechte winnaar van vechtwedstrijd

Woman of the Match: Sanne Kaandorp. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Afgelopen zondag speelden de vrouwen van FC Uitgeest hun laatste thuiswedstrijd van dit seizoen tegen VVH/Velserbroek VR1. Na twee nederlagen moest de thuisploeg weer even laten zien wat zij in huis hebben.

Ondanks de goede start van Uitgeest was het VVH dat een fout in de achterhoede van Uitgeest meteen wist af te straffen, 0-1. Uitgeest liet zich echter niet gek maken en ging door met haar goede spel. Niet lang na de openingstreffer maakte de goedspelende Sophie Walsmit dan ook de terechte gelijkmaker. Na een goede bal van Roxanne Kortekaas, lobte Sophie de bal prachtig over de keepster, 1-1. Uitgeest kreeg nog de kans op voorsprong te komen, maar Sanne Kaandorp wist de verkregen penalty niet te verzilveren.

Na rust had Uitgeest nog steeds het betere van het spel. VVH kon voetballend niet op tegen het frivole Uitgeest en probeerde de tegenstander daarom met provocerende opmerkingen, overtredingen en een partijdige grensrechter uit balans te brengen. Dit leek bijna te gaan lukken. Gelukkig wisten zij zich goed te herpakken en maakten zij in een heus "Uitgeester kwartiertje" maar liefst drie doelpunten. Sophie liet bijvoorbeeld weer eens zien waarom zij zo'n gewaardeerde invaller is. Na goed voorgeven van Laura Koek, kon Anouk de Goede de steekpass geven op Sophie, die deze rustig langs de keepster werkte, 2-1. Vervolgens was het de beurt aan Anouk de Goede zelf, die vanaf randje strafschopgebied de afvallende bal prachtig buiten het bereik van de keepster krulde, 3-1. En ook de alerte Manon Oudejans mocht haar doelpuntje meepakken, nadat Lotte Smit de bal voorgaf en de keepster ernaast zat, 4-1.

Woman of the Match: Sanne Kaandorp. Ondanks het missen van een penalty was zij de uitblinker van de wedstrijd. Met haar beweeglijkheid was zij een ware plaag voor de tegenstander, die zij eigenhandig compleet uit hun spel haalde.

Uitgeester Druijf over zijn basisdebuut: "Het is gewoon dubbel"

AMSTERDAM - Het was zondagmiddag een tegenstrijdig gevoel voor Ferdy Druijf. De twintigjarige spits maakte zijn debuut in de basis. Een uniek moment voor hem, maar hij zag ook dat zijn team veel minder was dan tegenstander Ajax.

Door: Mediapartner NH Nieuws

"Het is gewoon dubbel, omdat je met 3-0 van het veld gaat. Aan de andere kant: als je hier je basisdebuut mag maken is dat alleen maar mooi." Ferdy Druijf mocht dit seizoen al twee keer invallen in de hoofdmacht. Door de blessure van Wout Weghorst kreeg hij nu de kans in de punt van de aanval. "Ik werd vrijdag pas gebeld dat ik niet met Jong AZ mee zou doen en dan hoop je dat je misschien mag spelen bij AZ 1. Ik hoorde zaterdag na de lunch dat ik in de basis zou staan."

Lange bal
Voor de inwoner van Uitgeest was het een lastige middag omdat hij weinig bespeelbare ballen kreeg. "De eerste twintig minuten werd veel de lange bal gehanteerd. Je gaat dan voor elke bal en misschien wil je dan te veel." Alleen in de beginfase kreeg hij een mooie pass in de diepte. "Als die bal wat meer voor mij was gekomen dan stond ik een-op-een met de keeper. Nu speelde ik de bal opzij naar Thomas Ouwejan die meeliep. Hij kon de bal niet helemaal goed meenemen. Zonde."

Klaverjassen bij Stormvogels Uitgeest

UITGEEST - Vrijdag 4 mei vindt er weer een klaverjasdrive plaats in de kantine van korfbalvereniging Stormvogels aan de Niesvenstraat. "Er zijn weer mooie prijzen te winnen met het kaarten en de loterij", aldus de organisatie.

De aanvang is om 20.30 uur. "U bent van harte welkom."

Geweldige avondvierdaagse in Uitgeest

De avondvierdaagse medaille werd uitgereikt door burgemeester Wendy Verkleij. Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - Bijna duizend lopers kunnen terugkijken op een zeer geslaagde avondvierdaagse in Uitgeest. Donderdagavond werd het wandelevenement afgesloten.

Door: Margreeth Anema

De ouderraden van verschillende basisscholen hebben zich donderdagavond verschanst op het Regthuysplein met presentjes voor de leerlingen. Woordvoerder Ivo van de Kornak: "We zijn erg trots op de leerlingen die meegelopen hebben, daarom mogen zij een snoepje grabbelen uit de grabbelton. Ook krijgen zij een mooie bloem voor hun prestatie." Zijn dochter Liv en haar vriendin Sarah houden alles goed in de gaten, zij hebben zelf niet meegelopen maar hebben een belangrijke taak, zij zijn namelijk "chef grabbelton".

De leerlingen van De Wissel krijgen een groene ballon en een zakje snoep. De auto van een van de dames van de ouderraad staat al sinds gisteravond op de parkeerplaats van de speeltuin, helemaal vol met opgeblazen groene ballonnen. Jet en Belle, beiden 8 jaar, zitten in groep 5. De meiden zien er feestelijk uit: een oranje diadeem, geschminkte vlaggetjes op beide wangen. Ondanks het feit dat ze Koningsspelen hadden op school waren ze nog fit genoeg om de vierdaagse te lopen. "Onderweg zijn we lekker aan het kletsen en we maken veel grapjes," zegt Belle.

Na vier dagen lopen was speeltuin Kindervreugd het eindpunt van de avondvierdaagse. Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

De dames van de Molenhoek zijn herkenbaar aan de vlag die zij hebben opgehangen aan de lantaarnpaal waaronder ze staan. In de voorgaande jaren was het zo druk dat ze door de bomen het bos niet meer zagen. Daarom hebben zij de vlag gehesen, zo zien leerlingen in één oogopslag waar zij hun mooie bloem kunnen ophalen. De 7-jarige Guus van Velzen meldt zich. "Alles was leuk," aldus Guus. Zijn looptechniek heeft vruchten afgeworpen, hij is een van de eersten. Hij liep eerst alleen met Tijn en toen sloot Lois zich bij de mannen aan. Ze hebben onderweg zoveel mogelijk mensen ingehaald. "Ik vond het vooral heel leuk dat alle mensen juichten toen we bij het Reghthuysplein aankwamen," zegt Guus, die zichtbaar onder de indruk is.

De burgemeester is er natuurlijk ook weer bij: "Ik ben supertrots op alle kinderen, begeleiders en volwassenen die gelopen hebben. De vierdaagse telde bijna duizend lopers en dat is een prachtig aantal voor onze gemeente." Zij voegt hieraan toe: "Hulde aan alle vrijwilligers, zij hebben zo goed samengewerkt. Vergeet niet dat er een enorme voorbereiding voorafgaat aan de avondvierdaagse, het is echt geweldig georganiseerd."

En Shelley? Shelley heeft het druk, heel druk. Haar mobiele telefoon gaat onophoudelijk en ze loopt van hot naar her. Tussen de bedrijven door vertelt ze dat ze ontzettend blij is met weer zo'n mooie editie van de avondvierdaagse. De blije koppies van de kinderen, daar doet ze het voor,

"Het is nog nooit zo druk geweest" Koningsdag in Uitgeest: beregezellig

Ook dit jaar mochten kinderen hun fiets weer versieren. Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - De vrijmarkt op Koningsdag op de Middelweg tussen het gemeentehuis en De Florijn was weer beregezellig. Om 06.15 uur dienden de eerste verkopers zich aan en om 07.00 uur ging de vrijmarkt officieel van start. De oranje uitgedoste verkopers, jong en oud, hadden er zin in.

Door: Margreeth Anema

Om 09.00 uur werd het wat drukker, maar om 10.00 uur was er bijna geen doorkomen meer aan. "Het is nog nooit zo druk geweest," vertelt Corien Roede. Corien woont op Middelweg 105 en zit lekker buiten met de buren aan een glaasje Oranjebitter. Twee oranje statafels, een schaal broodjes, een biertje erbij en lekker mensen kijken, de buurtjes hebben het zich gemakkelijk gemaakt. Natuurlijk hebben ze ook activiteiten bedacht voor de voorbijgangers. Het hoogtepunt is de 'koningsescaperoom'. Kinderen mogen plaatsnemen in het vierkante huisje van donker plastic met een stoeltje erin en wat kussens. Door een raadsel op te lossen en een opdracht uit te voeren (keihard gillen) kunnen ze ontsnappen. Aliyah, die inderdaad heel hard kon gillen, demonstreert het spel voor onze verslaggever.

Mediapartner RTV IJmond was aanwezig op de vrijmarkt voor een reportage. Foto: Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

Ietsje verderop staat de 9-jarige Madelief Köhne, volgens haar moeder een verkoopster in hart en nieren, op een kleed vol met spullen. Tijdschriften, kleding, speelgoed, spelletjes, ze heeft voor ieder wat wils. Madelief en haar moeder zitten er al vanaf 6.15 uur. Veel mensen zijn al aan het opruimen maar Madelief wil graag nog even blijven. Madelief en haar moeder hebben alle spullen opgespaard. Ze zijn onlangs verhuisd en toen bleven er ook veel dingen over die zij nu hebben uitgestald. De tophit is de grabbelton. Madelief heeft hem al vier keer opnieuw gevuld. Madelief is moe, maar gedreven. Ze wil pas weg als de laatste dingen zijn verkocht.

Er staan hele families op de vrijmarkt, zo ook de familie Ossendorp. Zij hebben net de overgebleven spullen ingeladen in een winkelwagen, deze gaan mee terug naar huis. Zoon Tom was vooral blij met de verkoop van een houten babymobiel, deze verkocht hij voor zes euro. Vader Ossendorp: "Dit is de eerste keer dat we op de vrijmarkt staan. Het leukst vond ik de gezelligheid, we hebben zoveel oude bekenden voorbij zien komen." De Ossendorpjes gaan zo lekker naar huis om de Oranjetompoucen op te eten die ze zojuist gekocht hebben. De vrolijk uitgedoste Patricia Tijmes staat ook op de vrijmarkt met haar gezin, vrienden staan naast haar en de buren staan aan de overkant. Ze heeft een derde van haar spullen verkocht en vindt het mooi geweest. Ze gaat straks lekker een borrel nemen met haar vrienden.

Wijkagent Frans Pals: "Het was een fantastische dag, heel gezellig en een goede vrolijke sfeer." Hij vindt dat de vrijmarkt moet blijven op de Middelweg, "het is lekker ruim en de mensen staan niet zo op elkaar." Het was vooral tussen 10.00 en 14.00 uur erg druk, "zelfs zo druk dat iemand zijn kind kwijt was, gelukkig was die binnen een mum van tijd weer terecht," aldus de wijkagent die al vijf jaar verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen in Uitgeest. Tevreden stapt hij weer op zijn fiets, hij gaat nog even kijken bij de opening van het zwembad.

Zwemseizoen De Zien 2018 feestelijk geopend

Onthulling nieuw speeltoestel peuterbad. Foto: OSU Radio

UITGEEST – Op Koningsdag is het zwemseizoen 2018 door burgemeester Wendy Verkleij feestelijk geopend. Vele kinderen en belangstellenden stonden al te wachten voor het hek om de eerste duik in het verwarmde buitenbad te nemen.

Door mediapartner: OSU Radio


Na het welkomstwoord mochten een aantal kinderen samen met de burgemeester ballonnen kapotmaken, waarna ze een duik mochten nemen. Hierna was het tijd om het nieuwe waterspeeltoestel bij het peuterbad te onthullen. De kinderen kregen een muziekinstrument en in een lange stoet met veel geluid werd het zeil verwijderd en was daar de "Waterdraak". Zwembad De Zien is weer klaar voor het seizoen 2018-2019, mogelijk gemaakt door alle vrijwilligers die het terrein hebben opgeknapt, baden geschilderd en de kantine hebben klaargezet.