De Uitgeester

1 november 2017

De Uitgeester 1 november 2017


Griezelen tijdens Halloween in De Zien

Angstaanjagende figuren jagen bezoekers 'Halloween in de Zien' de stuipen op het lijf Foto: De UitgeesterUITGEEST - Stoere jongens die gilden als kleine meisjes. De griezel met een motorzaag wist zelfs de grootste durfal de stuipen op het lijf te jagen. Halloween in De Zien afgelopen zaterdag was een doorslaand succes. Zelfs het weer werkte mee: koud en guur.

Op het Halloweenfeest kwamen ruim zeventig kinderen af. Ook veel ouders waren aanwezig. Gezellig was niet het juiste woord: 'griezelig' wel. Op het zwembadterrein aan de Zienlaan was van alles te doen. Zo was er een waarzegger om de toekomst te voorspellen. Ook konden er pompoenen worden uitgehold tot 'Halloweenpompoen'. Er waren heksen en de echte waaghalzen gingen het spookhuis in. Natuurlijk mocht een echte 'horrorclown' op deze avond niet ontbreken.

Hapjes, drankjes en warme marshmallows, aan werkelijk alles was gedacht. Op de Facebookpagina van De Uitgeester is een video te bekijken: www.facebook.com/DeUitgeester.

Toekomst Wiosk gemakswinkel op dood spoor Uitgeesters starten petitie

Weinig toekomst voor Wiosk gemakswinkel op station Uitgeest. Foto: Anita Webbe

UITGEEST – De toekomst van de Wiosk gemakswinkel op het NS-station van Uitgeest hangt aan een zijden draadje. Het water staat de uitbater aan de lippen en de nieuwe NS-dienstregeling per 10 december betekent voor de zelfstandig ondernemer zeer waarschijnlijk de definitieve nekslag.

Doordat er geen spoorwijziging kan plaatsvinden in de huidige dienstregeling op het knooppunt tussen Amsterdam Centraal en Hoorn is de uitbater in financiële problemen geraakt. Voorheen stopten er op het middenperron genoeg treinen en werd de Wiosk druk bezocht. Door een aanpassing in de dienstregeling stoppen nu bijna alle treinen op het perron aan de noordzijde. De Wiosk loopt daardoor zoveel klanten mis dat de winkel niet langer levensvatbaar is. Zoals het er nu naar uitziet is ergens tussen mei en oktober 2018 het eindstation na ruim tien jaar bereikt. Uitgeesters laten het er niet bij zitten en zijn een online petitie gestart. Lees het vervolg op pagina...

Schapen klaren lastig maaiklusje

Arbeidsintensief klusje, voor schapen een peulenschilletje. Foto: Marianne Jonker

UITGEEST – Een kudde Kempische heideschapen wordt deze week ingezet als grasmaaier. Het bijzondere schouwspel is te zien in de Waldijk aan de Darse. Het talud, tussen waterkant en schelpenpad, werd tot nu toe onderhouden door een aannemer. Door de steilte bleek het handmatig werken met bosmaaiers zeer arbeidsintensief en daarom mogen de schapen dit klusje opknappen. Schapen worden steeds vaker in stedelijk gebied ingezet om openbaar groen te beheren. Afgelopen maandag zijn de Kempische heideschapen begonnen en donderdag is de klus geklaard.

Thuisbij - het dagboek van Jan Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen.

Foto: Jan Baaij

In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij dagbesteding Thuisbij Uitgeest. Tijdens het korte ritje in de Thuisbij-taxi naar Geesterheem leer ik dat haar naam van de oma's Catharina en Anna komt.

Woensdag 18 oktober 2017
De ochtendwasbeurt werd verzorgd door Sanne. Ze is nog in de 3-jarige leer voor het vak. Alles wat in de ware leer past mag ze nog niet. Maar wassen en de rest van het vak doet ze al pittig, net als mij aankleden en het bed opmaken. Ze heeft ook al aardig haar praatje klaar. En op verzoek poedelt ze ook mijn voeten. Tegen de tijd dat ik opgehaald word, zit ik al te wachten in de hal van Geesterheem. Als José voorrijdt, stap ik al naar buiten. 'Op naar de koffie' zegt ze als ze de auto start. Dat klinkt als muziek in de oren na de goed bedoelde, maar o zo (k)oude thee bij het ontbijt.

De ontvangst bij Thuisbij is zoals altijd hartelijk. Dat mag klinken als een dooddoener, maar dat is het echt niet. Na de koffie wordt de open dag bij Thuisbij Limmen geëvalueerd. Er blijken meer dan 200 bezoekers geweest te zijn. En Anette heeft de namen van 20 nieuwe, enthousiaste vrijwilligers op een lijstje staan, ze kan dus lekker starten.

We begroeten ook onze trouwe viervoeter Harrie. Als we later tegen twaalf uur ons middagmaal gaan eten, moet Harrie achter de tussendeur wachten. Hij doet dat nog met enig protest, maar het lukt. Tenslotte mag Harrie een wil hebben, maar Ilona is de baas, alleen moet Harrie dat nog leren. Omdat Harrie zich in de korte tijd dat hij bij ons woont, heeft laten merken, dat hij tamelijk clever is, hebben wij goede hoop dat hij zijn afzondering tijdens het middagmaal leert accepteren. Of minstens dat hij met zijn honden-muiltje van onze maaltijd af moet blijven. En dat hij leert accepteren dat hij een beetje ruim bij onze Sjaan vandaan moet blijven. Het is best dat hij laat merken dat hij van Sjaan houdt. Maar dat betekent nog niet dat die liefde wederzijds is.

Pas als het middagmaal door de Thuisbijers genuttigd is, mag Harrie weer bij de mensen. Die leven zich nog net uit op de schaaltjes met vanillevla voorzien van een toefje slagroom. Als dat zo te horen met smaak opgehapt is, kan de pauze (o.a. op de ligstoelen) genoten worden. Anca meldt zich om mij naar Geesterheem te brengen. Tijdens het korte ritje in de Thuisbij-taxi naar Geesterheem leer ik dat haar naam van de oma's Catharina en Anna komt.

Klaas gaat achter het raam zitten wachten. Hij wordt op de afgesproken tijd opgehaald. En waar Klaas niet van houdt, is dat ze hem vergeten. Niet dat dat al een keer gebeurd is. Oh nee, maar dat wil Klaas graag zo houden!

Lees alle dagboek verslagen op http://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Eindstation voor gemakswinkel Wiosk in zicht

Sluiting hangt gemakswinkel Wiosk boven het hoofd. Foto: Anita Webbe

UITGEEST - De Wiosk, die is gevestigd midden op het NS-station van Uitgeest, verkoopt al ruim dertien jaar lang snoep, rookwaren en frisdranken. Een echte gemakswinkel dus, waar men zelfs loten kan kopen. Bovendien is het er altijd comfortabel wachten op de trein, maar niet voor lang meer: zoals het er nu voor staat houdt de Wiosk ergens tussen mei en oktober 2018 op te bestaan.

Doordat er geen spoorwijziging kan plaatsvinden in de huidige dienstregeling op het knooppunt tussen Amsterdam Centraal en Hoorn, is de uitbater in financiële problemen geraakt. Voorheen stopten er op het middenperron genoeg treinen en werd de Wiosk druk bezocht. Door een aanpassing in de dienstregeling stoppen nu bijna alle treinen op het perron aan de noordzijde, waardoor deze gemakswinkel nu niet meer levensvatbaar is.

Spreekverbod
Voor de reizigers betekent dit dat er vanaf komend voorjaar waarschijnlijk geen faciliteiten meer zullen zijn zoals de winkel, wachtruimte en toilet. Waarschijnlijk, want zowel ProRail als NS geven geen commentaar en verwijzen van het bekende kastje naar de muur. Bovendien heeft de uitbater een spreekverbod opgelegd gekregen en is niet bereikbaar voor commentaar. Niet alleen een zelfstandig ondernemer wordt de nek omgedraaid, ook reizigers zullen veel nadelen ondervinden. Op de vaak koude en tochtige noordzijde van het station is er bij slecht weer geen enkele schuilmogelijkheid. Ook de wachtruimte die aan de winkel vastzit en de toiletruimte zullen mogelijk verdwijnen.

Onbewaakt tochtgat
Zo blijft er van station Uitgeest, toch al bestempeld als het lelijkste station van Nederland, enkel nog een onbewaakt tochtgat over. De verwachting is dat in 2021 zal worden begonnen met de verbouwing van het stationsgebied, dat in 2030 klaar moet zijn. De huidige uitbater zal onder de huidige omstandigheden moeten stoppen. Het enige wat hij hierover kwijt wil is: "Er is door de NS destijds wel een handreiking gedaan om de neerwaartse spiraal een halt toe te roepen, maar op een gegeven moment houdt het gewoon op. Dit duurt nu al drie jaar. Met de toekomstige stationsontwikkeling komt het vast allemaal goed, maar daar kan ik niet op wachten. De sleutels gaan terug naar NS Beheer, dus verder is het afwachten. Het is aan de NS wat ze met het gebouw doen."

Petitie
Reizigers merken aan de kortere openingstijden dat het niet goed gaat met de kiosk en zijn al een petitie gestart via Facebook van Wiosk Uitgeest. Door middel van deze petitie verzoekt men de NS de ondernemer zo snel mogelijk een passende oplossing aan te bieden zodat de faciliteiten behouden blijven op station Uitgeest. Ook willen reizigers dat de NS, samen met de ondernemer, goed kijkt naar de dienstregeling om van daaruit een passende oplossing aan te bieden. Op zondag 10 december gaat er een nieuwe dienstregeling in waarbij er voortaan 's avonds en op zondag vier treinen per uur gaan rijden tussen Alkmaar en Amsterdam. Nu rijdt er maar één per half uur. Maar of dit nog iets uithaalt voor de Wiosk is nog maar zeer de vraag...

Ingezonden brief: Het doel van Tabijn

Mevrouw Carla Smits geeft in haar brief uitleg over het amendement van 28 september wat betreft een nieuwe school bouwen op de Paltrok locatie. De schrijfster gaat verder niet in op de met Tabijn gevoerde gesprekken en doorgerekende plannen die in het verleden met het college hebben plaatsgevonden. Dit is nu de opdracht voor het college om ze uit de la te halen en te kijken wat er mogelijk is. Dat het megalomane gebouw van een IKC daar niet past kan een blinde nog wel zien. Maar een goede architect kan met het inrichten van de nodige kubieke meters inhoud een gebouw realiseren waar honderden kinderen zijn onder te brengen. Volgens een eerder genomen raadsbesluit moet er sowieso tot 2030 een school in de Koog blijven. Dat Tabijn het faciliteren van goede huisvesting hoog in het vaandel heeft, blijkt niet uit het achterstallig onderhoud van de andere scholen, maar het begin is er want de stukende dakpannen op de Binnenmeer school zijn vervangen en om de losliggende tegen te gaan worden deze afgedekt met zonnen panelen voor het benodigde rendement in de toekomst. Lou Winter

Ingezonden brief: Amerikaanse politiek

Recent hebben we bij de verkiezing van Donald Trump als president van Amerika wederom mogen aanschouwen, dat de kandidaten vooral bezig zijn om elkaar zwart te maken. En dat op slinkse wijze via media berichten worden verspreid om de "andere partij" in een kwaad daglicht te stellen. Ervaring heeft geleerd dat, wat in Amerika gebeurd, op een zeker moment ook overwaait naar Nederland. Maar dat dit ook nu al in de Uitgeester politiek voet aan wal heeft gezet, is wat verrassend. In de ingezonden brief van B. Mulder, wordt Progressief Uitgeest aan de schandpaal genageld. En waarom? PU heeft over het jaar 2016 een bedrag van 322,53 euro ontvangen van de gemeente voor informatievoorziening. Deze informatievoorziening bestaat uit de welbekende PU-blicatie. Deze PU-blicatie wordt al meer dan 30 jaar gemiddeld 2 keer per jaar verspreid en wordt door velen geliefd en door anderen mogelijk "gehaat". Feit is echter, dat minder dan tien mensen ons hebben aangegeven de PU-blicatie niet wensen te ontvangen. In de brief wordt weggelaten, dat twee andere politieke partijen ook een bijdrage hebben ontvangen voor informatievoorziening. Voor één partij was het uitgekeerde bedrag voor informatievoorziening zelfs iets hoger dan het bedrag dat PU heeft ontvangen. Ook wordt weggelaten, dat landelijke partijen al decennia lang gelden van de overheid krijgen en daarvoor kostbare spotjes op de tv produceren. Mooie folders en verkiezingsposters ervan betalen en wat al niet meer. Lokale partijen kregen tot 2015 geen enkele bijdrage. Pas in 2016 is in Uitgeest een verordening van kracht geworden, waarin een maximale bijdrage van 1250,- euro per politieke partij is vastgesteld. In 2017 is door een accountant geoordeeld dat informatievoorziening, als gedaan door de 3 politieke partijen in Uitgeest, binnen de regels van deze verordening valt. Ten slotte, als de heer of mevrouw B. Mulder even ons zijn/haar adres doorgeeft, dan zullen wij ervoor zorgen dat de komende PU-blicatie niet in zijn/haar brievenbus wordt gestopt. Thom van Son (raadslid Progressief Uitgeest)

Werkzaamheden treintraject Heerhugowaard - Uitgeest

UITGEEST - Op het treintraject tussen Heerhugowaard - Uitgeest vinden dit weekend werkzaamheden plaats. Er rijden bussen in plaats van treinen.

De extra reistijd is volgens de NS een kwartier tot een half uur. Voor het meest actuele reisadvies checkt u voor vertrek de Reisplanner of de Reisplanner Xtra app op uw telefoon. Als u gebruikmaakt van een NS-bus, dan heeft u een geldig NS-vervoerbewijs nodig. Meer informatie over het reizen tijdens werkzaamheden vindt u op NS.nl.

Aanhoudingen na dealen drugs in Uitgeest

UITGEEST - Agenten kregen vrijdagmiddag rond 15.45 uur een melding dat er mogelijk drugs werden gedeald op de Geesterweg in Uitgeest. Een getuige had verdachte handelingen gezien tussen een aantal personen.

Dankzij het duidelijke signalement en kenteken van het voertuig wist de politie op de Weg Acker in Heemskerk het voertuig aan de kant van de weg te zetten. Direct probeerde een inzittende van de auto te vluchten. De verdachte kwam ten val en agenten wisten de man direct aan te houden. De twee andere inzittenden zijn ook aangehouden. In het voertuig en bij de verdachten troffen agenten geld aan en diverse soorten (hard)drugs.

De aangehouden verdachten zijn een 19-jarige Heemskerker, 24-jarige Beverwijker en 27-jarige man uit Helmond. Het drietal is voor verhoor en onderzoek meegenomen naar het politiebureau.

Fietsen verwijderd bij station Uitgeest

Gemeentemedewerkers verwijderen fout geparkeerde fietsen bij voet Zientunnel Foto: Wijkagent Frans Pals

UITGEEST - De gemeente heeft afgelopen week meerdere fietsen verwijderd bij het station van Uitgeest. De fietsen stonden fout geparkeerd aan de voet van de Zientunnel. De fietsen zijn overgebracht naar de gemeentewerf in Uitgeest.

Sinds de start van het nieuwe school- en studieseizoen parkeren steeds meer fietsers hun tweewieler op deze plek. Op sommige dagen staan er wel veertig fietsen. Deze fietsen bezorgen voetgangers overlast en de rijwielen liggen aan het einde van de dag soms zelfs op het fietspad. De gemeente Uitgeest attendeert de eigenaars van de fietsen er vanaf nu met een label op dat ze deze hier niet moeten stallen. Inmiddels staat er aan de voet van de trap een bord dat nog eens duidelijk aangeeft dat fietsen hier niet gewenst zijn.

Fiets kwijt?
De eigenaars kunnen op afspraak en tegen betaling van de kosten voor het weghalen en bewaren (45 euro) hun fiets ophalen op de gemeentewerf.

Gevaar vallende dakpannen geweken

In de dakgoot is een 'soort van hekje' geplaatst wat afschuivende dakpannen moet opvangen. Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Kinderen van basisschool De Binnenmeer kunnen weer veilig spelen op het schoolplein. Het gevaar voor vallende dakpannen is geweken. Tijdens de herfstvakantie heeft een aannemer een 'soort van hekje' in de dakgoot geplaatst.

Afschuivende dakpannen worden daardoor opgevangen en kunnen niet, met alle gevolgen van dien, op het schoolplein vallen. Door vertraging in het nieuwbouwtraject zag de school zich genoodzaakt maatregelen te nemen. "De veiligheid van onze leerlingen staat op de eerste plaats. Er is op ons aandringen door de gemeente gelukkig besloten akkoord te gaan met het aanbrengen van een preventieve beschermingsconstructie," schrijft directeur Hans Groot in een brief aan de ouders.

#Metoo op de werkvloeg - Een Handleiding

Foto: Advocatenkantoor Lewin

Hoe ga je als werkgever om met meldingen van seksuele intimidatie op de werkvloer?

Seksuele intimidatie is een gevoelig en ingewikkeld onderwerp voor werkgevers.

Degene die zich geïntimideerd voelt, zal bang zijn om zijn of haar baan te verliezen, ondanks dat er in de wet een ontslagverbod is opgenomen. Degene die van intimiderend gedrag wordt beschuldigd, ervaart dit vaak als onterecht. Dit is dan vaak een bron voor conflict en een ernstig verstoorde verstandhouding.

Anno 2017 is het onvermijdelijk om een op schrift gesteld beleid te hebben. Dit geldt niet alleen voor werknemers, maar ook voor stagiaires, uitzendkrachten of freelancers. Een werkgever dient werknemers niet alleen te beschermen tegen intimidatie door collega’s maar ook tegen intimidatie door derden zoals klanten, patiënten of gasten.

Een melding kan gaan over:

  • fysieke handelingen (aanraken)
  • non-verbaal gedrag, zoals iemand lang aanstaren, vieze foto’s laten zien, gebaren met een seksuele lading, de doorgang versperren
  • opmerkingen waarbij de waardigheid van een collega wordt aangetast

Niet-adequaat handelen kan erg kostbaar zijn. Seksuele intimidatie is het schoolvoorbeeld waarom een rechter een hoge billijke vergoeding kan toekennen bovenop de transitievergoeding.

1. Tref beschermende maatregelen om (seksuele) intimidatie te voorkomen. Denk hierbij aan:
- de inrichting van de werkomgeving
- het bespreekbaar maken van de bedrijfscultuur
- spreek collega’s aan die neigen naar grensoverschrijdende grappen
- leg het beschermende beleid schriftelijk vast
- benoem een interne of externe vertrouwenspersoon

2. Neem meldingen altijd serieus.
3. Pas hoor- en wederhoor toe.
4. Zorg dat de betrokkenen met elkaar in gesprek gaan, eventueel onder begeleiding van een derde (bijvoorbeeld een mediator).
5. Schakel bij een verdenking van strafbare feiten de politie in.

Bent u op zoek naar een schriftelijk beleid of worstelt u met een vergelijkbare situatie, neemt u dan gerust contact op via: Esmee.kuyt@advocaatlewin.nl.

Mesologie Castricum – Op een natuurlijke manier in balans Het Oude Administratiegebouw, kamer 0.57, Oude Parkweg 111, Castricum, tel. 06-18740363, www.mesologiecastricum.nl

Tineke van Roon in haar praktijk voor Mesologie Tekst en foto: Myrke van der Does

CASTRICUM – Soms heb je van die klachten die maar niet overgaan. Of je voelt je 'gewoon' niet fit. Tineke van Roon helpt de symptomen én oorzaak aan te pakken. In haar praktijk voor Mesologie in Het Oude Administratiegebouw ondersteunt ze haar cliënten om op een natuurlijke manier weer in balans te komen.

"Ik wil een brug slaan tussen de reguliere geneeskunde en alternatieve geneeswijzen en tussen de oosterse en westerse geneeskunde", vertelt Tineke, die jaren werkte als verpleegkundige en andere functies had in de gezondheidszorg. "Mesologie is een complementaire geneeswijze die op een natuurlijke manier kan helpen je blijvend beter te voelen."

Meso staat voor verbinding. Een mesoloog werkt onder andere op het bindweefsel. Tineke: "Het bindweefsel is enorm belangrijk voor het totale functioneren van de mens. Ik behandel mensen van alle leeftijden en met allerlei verschillende klachten, variërend van hoofdpijn tot obstipatie en van vermoeidheid tot huidproblemen. In veel gevallen gaat het om chronische klachten die dus al jaren spelen. Daarbij kijk ik naar de mens als geheel. Ieder mens is anders. Dezelfde symptomen kunnen bij iedereen een andere oorzaak hebben. Neem hoofdpijn, de een heeft hoofdpijn vanwege stress, bij een ander wordt hoofdpijn veroorzaakt door misschien wel een tekort aan bepaalde vitaminen of mineralen."

Het lichaam liegt niet

Aan de hand van een uitgebreide anamnese, pols- en tongonderzoek krijgt Tineke inzicht in het functioneren van het lichaam. Daarnaast meet ze acupunctuurpunten op handen en voeten. Op die manier wordt duidelijk of en waar sprake is van een disbalans. Tineke: "Afhankelijk van wat ik tegenkom, onderzoek ik of er voedingsovergevoeligheden spelen, of de mineralen goed worden opgenomen en of er tekorten zijn, bijvoorbeeld aan vitaminen of mineralen. Dit test ik met behulp van de Electro Fysische Diagnostiek. Hiermee kan ik het functioneren van de verschillende organen en systemen in het lichaam vastleggen; het lichaam liegt niet. Vervolgens test ik welke middelen ondersteunend kunnen zijn."

Balans hervinden
Gebaseerd op de uitkomst stelt Tineke een behandelplan op. "Het begint vaak met het anders inrichten van je leven. Bijvoorbeeld meer rust, anders eten, meer bewegen. Een leefadvies dus. Daarnaast zet ik homeopathische middelen en supplementen in. Meestal zijn zo'n vier tot zes behandelingen nodig. Als de klachten al lange tijd spelen, kan het soms langer duren. Veel aandoeningen worden veroorzaakt door vastzittende patronen. Het kost tijd om dat te veranderen, en ook motivatie en bewustwording. Maar uiteindelijk levert het veel op, namelijk het (her)vinden van je eigen balans. En daarmee een betere gezondheid."

De Taalcarrousel in Het Leeslokaal

UITGEEST - In Uitgeest hebben een aantal vluchtelingen als statushouder een woning aangeboden gekregen. "Zij werken hard aan hun inburgeringsexamen maar hebben weinig mogelijkheden het spreken en verstaan te oefenen," vertelt Trudy Demmers van de Stichting Participatie Anderstaligen (SPA). De stichting zoekt vrijwilligers in Uitgeest die het belangrijk en leuk vinden anderstalige medemensen te helpen om beter Nederlands te spreken. Onder deskundige begeleiding gaan tweemaal per week mensen met elkaar in gesprek. In het Leeslokaal start de bijeenkomst op dinsdag 7 november van 14.30 tot 16.00 uur en op vrijdag 10 november van 14.30 tot 16.00 uur. "Nederlandse deelnemers zijn zeer welkom. Want het is natuurlijk het mooiste om een-op-een met elkaar te praten," stelt Demmers. Door middel van de groepslessen in Lees Lokaal Uitgeest hopen de Stichting SPA en Lees Lokaal bij te kunnen dragen aan de taalontwikkeling van anderstaligen in Uitgeest. Het gesprek (de Taalcarrousel) wordt begeleid door medewerkers van de Stichting Participatie Anderstaligen (SPA). Mail voor opgave en informatie: info@spa-ijmond.nl of bel: 06-443-022-25.

Vrijwilligers Informatie Punt Uitgeest van start

Marisa Sanen, Wil Feenstra en Sigrid Wijsman zitten vanaf nu klaar in het Vrijwilligers Informatie Punt Uitgeest. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP) Uitgeest is vandaag, woensdag 1 november, officieel geopend door wethouder Tromp. In opdracht van de gemeente Uitgeest is Sigrid Wijsman als coördinator op 1 september gestart met het opzetten van het vrijwilligers informatie punt.

Samen met twee vrijwilligers, Wil Feenstra en Marisa Sanen, beiden woonachtig in Uitgeest, is in een hoek van de hal van het gemeentehuis de ruimte ingericht en staan ze klaar om inwoners en organisaties van Uitgeest te ontvangen. Inmiddels is er een website (vrijwilligerswerkuitgeest.nl) met vacaturebank ontwikkeld waar u informatie kunt vinden over vrijwilligerswerk in het algemeen en de mogelijkheden in Uitgeest.

Het Vrijwilligers Informatie Punt is geopend op maandag en woensdag van 9.30 - 12.00 uur.

Toekomstgerichte afspraken Uitgeester Senioren en Dorpshuis De Zwaan

UITGEEST - De besturen van de Stichting Uitgeester Senioren (S.U.S) en de Stichting Dorpshuis De Zwaan (SDDZ) hebben in aanwezigheid van de wethouders A.Tromp en A. de Vink overleg gevoerd. "Dat overleg heeft toekomstgerichte afspraken opgeleverd," meldt Jeannette van den Berg, secretaris S.U.S.

Zo zal onder leiding van een mediator gewerkt worden aan de relatie tussen de SDDZ en de S.U.S. Doel is onder andere ook in de komende jaren een plek te geven aan de programma's van de S.U.S naast die van de andere gebruikers van Dorpshuis De Zwaan. Een in te stellen programmaraad zal een bijdrage aan de invulling van tijden en plekken moeten gaan geven. Verder heeft het overleg opgeleverd dat voor het lopende seizoen, tot 1 mei 2018, de geplande activiteiten van de S.U.S. doorgang kunnen vinden. "Het bestuur van de S.U.S zal in samenwerking met de SDDZ bezien waar ruimte kan worden geboden aan mogelijke andere huurders van het dorpshuis," aldus Van den Berg.

Henk Verdonk junior staat niet langer droog

AKERSLOOT - Henk Verdonk junior uit Egmond aan de Hoef is er, na enkele weken droog te hebben gestaan, toch weer in geslaagd de winst te pakken in de wekelijkse donderdagavond wedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup.

Op papier zou het voor de latere winnaar Henk Verdonk junior een zware dobber moeten gaan worden met de naam van Wim Mandemakers uit Heiloo op de deelnemerslijst; Mandemakers was namelijk in de beginperiode van de KPB in Akersloot altijd de te kloppen man. Uiteindelijk was het weer Henk Verdonk junior die aan het langste eind trok en daarbij geen tegenstand van de anderen had te duchten. Veel spannender was de strijd om de overblijvende plekken op het podium tussen de eerder genoemde Mandemakers en Castricummer Vincent Beentjes. Samen strden zij om podiumbehoud en moesten daarvoor Wilfred Knegt (Uitgeest), Henk Louwe (Alkmaar), Wout Bakker (Heiloo) en de later oprukkende Henk Jan Verdonk senior (Egmond aan de Hoef) van zich at weten te houden.

Veelal reed Vincent Beentjes op kop met Wim Mandemakers aanklampend in het wiel en zelfs op een gegeven moment moest afhaken en Beentjes laten gaan. Op karakter slaagde Mandemakers erin weer aansluiting te krijgen bij Beentjes en even later deze op een bekende Mandemakersachtige wijze te verschalken. Uitslag: 1. Henk Verdonk junior Egmond aan de Hoef 2. Wim Mandemakers Heiloo 3. Vincent Beentjes Castricum 4. Wilfred Knegt Uitgeest 5. Henk Jan Verdonk senior Egmond aan de Hoef 6. Wout Bakker Heiloo 7. Henk Louwe Alkmaar 8. Chris Kemp Egmond aan de Hoef 9. Pleun Lodewijks Akersloot 10. Luuk Kooij Castricum.

FC Uitgeest zingt, vecht, huilt, lacht, werkt en wint

Uitgeest - Het bovenstaande is een beetje een vrije bewerking van de titel van een prachtig nummer van Ramses Shaffy maar geeft wel aan hoe en op welke wijze de 1-2 overwinning op het taaie LSVV werd beleefd. Want een gevecht was het daar op het heel goed bespeelbare kunstgras vlak achter de grote kerk in Zuid-Scharwoude. Maar voorafgaand aan de lach en het gezang na het laatste fluitsignaal moest er wel eerst heel hard gewerkt worden.

FC Uitgeest startte vandaag met Dennis de Wit op de plaats van Thomas Duijn terwijl Jordy Duijn de voorkeur kreeg boven Jorn Brouwer. Beide ploegen hadden er zin in en gingen duidelijk voor de overwinning. Kansen dus over en weer maar vooral ook slordigheden en veelvuldig balverlies. Wel leuk overigens voor het goed opgekomen publiek. Het waren in deze fase vooral de keepers die zich onderscheidde. Keeper Stet van LSVV redde op inzetten van Jelle Hopman en Mike Adrichem terwijl Sven Koning inzetten van Botman bekwaam verwerkte.

De tweede helft was nog maar twee minuten oud of FC Uitgeest kon wel "huilen" uit onmacht. De reden was een volkomen onterecht gegeven strafschop door de warrig leidende de Jong die de plaats delict , na een overtreding van de uit zijn doel gekomen Sven Koning, beoordeelde als binnen het strafschopgebied terwijl voor iedereen zichtbaar was dat het toch echt erbuiten was. Botman pakte het vroege Sinterklaascadeautje uit. 1-0

Vanaf dat moment restte de gasten maar één ding namelijk keihard werken. Met bewonderenswaardige ijver, gevoed door boosheid over onrecht , togen de blauwen (reserveshirts) naar voren. Het leverde vrije trappen en corners op en daaruit is FC Uitgeest altijd gevaarlijk. Dan gaat namelijk "de luchtmacht", bestaande uit Stan Vrouwe en Paul Groen, mee naar voren en begint vaak het grote beven bij de tegenstander die dat natuurlijk inmiddels ook wel weet. Tot twee keer aan toe was Stan Vrouwe bijna succesvol maar het was uiteindelijk zijn maatje Paul Groen die in de 78e minuut de bevrijdende gelijkmaker met zijn hoofd bewerkstelligde na een slim genomen vrije trap van Kick Smit. 1-1.

Zat er nog meer in? Jazeker. De 84e minuut. Vrije trap op een ideale plaats , namelijk rechts voor het doel, voor een linkspoot. En ja, daar heeft FC Uitgeest er maar één van namelijk linksback Jelle Hopman. Secuur meet hij zijn passen af ondertussen kijkend naar de opstelling van de muur. Heee, teveel naar rechts. De vier passen, de achter zwaai , het perfect raken met de binnenkant linkervoet en dan het zweven van de bal naar de korte hoek. Keeper Stet weet het. Kansloos. 1-2.

Het gefrustreerde LSVV, blijkens ook de tweede gele kaart voor Merks, doet nog van alles maar FC Uitgeest zong inmiddels de melodie van Ramses Shaffy. Dus " lacht en wint". Een terechte beloning voor staf en spelers voor geleverde strijd en getoonde inzet. En, oh ja, ook voor de meegereisde supporters want "niet zonder ons". (De Afvallende Bal)

Twee tegenstanders voor MHCU Dames 1

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Op papier een lastige wedstrijd voor Uitgeest Dames 1: als nummer voorlaatst op bezoek bij koploper Abcoude Dames 1. Inmiddels is wel duidelijk waar Abcoude de koppositie in de poule met name aan te danken heeft. Want naast het onstuimige weer en de harde wind trotseerde Uitgeest Dames 1 vooral de arbitrage.

Door: Paul van Laak

Waar u zou verwachten dat Uitgeest een eenvoudige horde zou blijken voor Abcoude, werd de koploper op eigen veld met haar eigen wapens bestreden; met een duidelijk plan, felheid, taakbewust hockeyen en hard werken werd de aanvalsdrift van Abcoude in de eerste helft vrijwel probleemloos getrotseerd. Tegen de rust liet Uitgeest zich steeds meer zien op de vijandelijke helft. De ruststand was 0-0, tot frustratie van de koploper.

In de tweede helft durfde Uitgeest zich meer te laten zien. Er ontstond een open wedstrijd, waarbij beide ploegen gelijkwaardig bleken, al hield Abcoude de overhand. Na zo'n 40 minuten resulteerde dat in de 1-0 voor de thuisploeg. Uitgeest liet zich echter niet van de wijs brengen. Binnen vijf minuten resulteerde dat in de 1-1 uit de rebound via Anouk Zoon. Er kwam meer ruimte en beide ploegen kregen kansen op de overwinning. Na ruim 70 minuten stond de 1-1 echter nog steeds op het scorebord. De underdog leek verdiend gestunt te hebben door een punt te pakken bij de koploper.

Tot verbazing van publiek, spelers en coaches lieten de scheidsrechters, al de hele middag erg op de hand van de thuisploeg, doorspelen. Dit ondanks het aantoonbaar verstrijken van de officiële speeltijd. Uitgeest bleef rustig en ging stug door verdedigen. Als de arbitrage echter wil dat je verliest, dan verlies je. In de 73e minuut viel uiteindelijk de 2-1, waarna het gek genoeg direct tijd was. Al met al een teleurstellend einde van een enerverende hockeymiddag voor de dames van Uitgeest.

Klaverjasdrive bij FC Uitgeest

Op Vrijdag 3 november organiseert de supporters vereniging Geel/Groen weer een klaverjasdrive. Dit vindt plaats in het clubhuis van FC Uitgeest aan de Zienlaan. "Wij zorgen voor mooie prijzen en we beginnen om 20.00 uur. U mag gerust Uw buurman/vrouw meenemen voor een ontspannen en fijne klaverjasavond", laat de organisatie weten.

Waar schijt de koe?

Waar schijt de koe? Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - Zondag 5 november, direct na de wedstrijd FC Uitgeest 1 - Hillegom 1 wordt een koe het hoofdveld opgestuurd. De bedoeling is dat de koe een geschikte plek op het hoofdveld gaat uitzoeken om een mooie vlaai te deponeren. Het hoofdveld is verdeeld in 600 vakken. Voor slechts tien euro per lot kan worden ingezet en de winnaar krijgt maar liefst duizend euro! Ook de acht omliggende vakken kunnen dan honderd euro winnen.

De opbrengst wordt door de selectie gebruikt om iets leuks buiten de wedstrijden om te organiseren. uit de opbrengst van deze 'poepactie' kan de vereniging bijvoorbeeld wat extra's bieden. Bijvoorbeeld het organiseren van een extra activiteit, of een aardigheidje voor de spelers die door ziekte of een blessure lange tijd niet kunnen voetballen. Heeft u ook belangstelling om een lot te kopen, neem dan contact op met één van de selectiespelers. Zij maken u graag deelnemer aan dit oudhollandse spel.

Kom dus kijken naar de wedstrijd en ondersteun de spelers en begeleiders. De wedstrijd begint om 14.00 uur. Terwijl de koe een plekje op het veld zoekt om te 'schijten' is er in het clubhuis een zanger die zorgt voor een gezellige middag bij FC Uitgeest.

Leuk, lekker, gezond en griezelig

Leuk en lekker voor tijdens de Halloween. Foto: Uitgeester

UITGEEST – Niet spelen met eten gaat deze keer niet op. De pompoen leent zich namelijk uitstekend voor (smul)plezier met het hele gezin. De kalebas is multifunctioneel: leuk, lekker, gezond en griezelig. Haal alles uit de pompoen met deze tips!

Halloweenpompoen maken
Stap 1:
Zoek een grote oranje pompoen uit. Stap 2: Allereerst snijdt u een dakje uit de pompoen. Zorg er wel voor dat u het mesje schuin in de pompoen steekt, dan kunt u het dakje er makkelijk uithalen en weer terugleggen zonder dat het in de pompoen valt. Stap 3: Dan het uithollen. Haal alle draden en pitten uit de pompoen zodat hij van binnen mooi schoon is (bewaar inhoud voor recept!). Stap 4: Bedenk wat voor vorm u uit wilt snijden. U kunt bijvoorbeeld gaan voor een gezichtje. Dit kunt u erop tekenen met een stift. Daarna snijdt u voorzichtig langs de getekende lijnen of het sjabloontje de vorm eruit. Stap 5: De laatste stap: de finishing touch. Als u een gezichtje hebt gemaakt, kunt u de zaden en draden uit de pompoen uit zijn mond laten hangen. Alsof hij dat uitspuugt. (bron: Koffietijd).

Recept pompoensoep
We hebben een mooie Halloweenpompoen gemaakt, maar van de inhoud van de uitgeholde pompoen maken we een lekkere pompoensoep. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant. De rest van de inhoud kan prima gebruikt worden voor de soep. Snijd de ui en knoflook fijn. Schil de winterpeen en snijd hem in plakken. Verhit de olie in een grote pan en bak de pompoen, winterpeen en ui vijf minuten. Voeg de knoflook, laurierblaadjes en komijn toe. Schenk het water erbij en voeg de bouillontablet toe. Breng aan de kook en laat alles in 30 minuten gaar worden. Verwijder de laurierblaadjes. Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met tabasco, peper en zout. Roer de crème fraîche los met een lepeltje, zodat deze smeuïg wordt. Schep de soep in diepe borden of kommen en schep er crème fraîche op. Eet smakelijk! (bron: Allerhande).

iPad-workshop voor senioren

UITGEEST - De Stichting Uitgeester Senioren houdt op donderdag 2, 9 en 16 november een iPad-workshop in Dorpshuis de Zwaan aan de Middelweg 5. U leert onder meer de functies van het aanraakscherm, basishandelingen zoals aanzetten, sliden en vegen, een tekst typen, zoeken met Google en wifi instellen, maar ook foto's en video's maken, mailen, e-books downloaden, apps installeren, standaard apps gebruiken (Apple ID / iTunes Store) en samenvoegen (mapjes maken). De cursus wordt op genoemde data gegeven van 09.30 tot 11.30 uur. Kosten twaalf euro voor drie workshops, inclusief koffie/thee en lesmateriaal.

Bewoners worden hoorndol van rookmelder

UITGEEST - Buurtbewoners van de Koningin Wilhelminastraat hebben donderdagavond rond 21.30 uur de politie en brandweer ingeschakeld, nadat er in een woning in de straat al geruime tijd een rookmelder afging. De bewoners waren niet thuis, waardoor zij de rookmelder zelf niet konden uitzetten.

Hierop werden de politie en de brandweer van Uitgeest ingezet, meldt 112-uitgeest.nl. De brandweer concludeerde al snel dat er geen brand was in de woning. Maar het brandalarm moest toch worden uitgeschakeld en omdat er niemand thuis was, waren alle deuren op slot. Een familielid met een sleutel van de woning werd ingeschakeld om de deur te openen zodat het alarm uitgeschakeld kon worden. Na een inspectie, waaruit bleek dat alles in de woning in orde was, is het alarm uitgeschakeld. (112-uitgeest.nl).

Handen uit de mouwen op Natuurwerkdag

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Tijdens de landelijke Natuurwerkdag op zaterdag 4 november kunnen Uitgeesters met groene vingers hun handen uit de mouwen steken bij De Crommenije. De werkzaamheden vinden plaats tussen 08.30 uur en 13.00 uur, verzamelen bij Busch en Dam 22 in Uitgeest bij Boerderijcamping de Rodenburghoeve. De Ham en Crommenije is een uiterst waardevol moerasgebied langs het water de Crommenije bij Krommeniedijk. Het gebied bestaat uit moerasbos, afgewisseld met botanisch zeer waardevolle rietlanden. Hier groeien talrijke orchideeën en ook het vleesetende plantje zonnedauw komt er voor. "Op de natuurwerkdag gaan we gemaaid bloemrijk riet afruimen en jonge boompjes wegsteken," laat locatieleider Jaap van Harlingen weten. De Natuurwerkdag is een initiatief van LandschappenNL. Ook in Castricum, Heemkerk en Krommenie zijn diverse activiteiten. Alle informatie is te vinden op natuurwerkdag.nl.

Halloween populairder dan ooit

De horror-klassieker Chucky doet het goed tijdens Halloween. Foto: Greet Verkleedt

UITGEEST – Halloween is populairder dan ooit en dat merken ze ook bij het kledingverhuurbedrijf Greet Verkleedt. De medewerkers draaien deze dagen overuren. Halloweenkostuums gaan als warme broodjes over de toonbank.

Maar niet alleen bijzondere en angstaanjagende outfits zijn deze dagen populair. "De trend van dit jaar zijn gekleurde lenzen, griezelig echt," vertelt Inge van Greet Verkleedt. De collectie van het kledingverhuurbedrijf is enorm en daarnaast ook uniek omdat veel kleding eigenhandig wordt gemaakt. De medewerkers ervaren dat er tijdens Halloween steeds meer feesten worden gegeven en dat de kostuums steeds meer worden uitgedost. "De meest uiteenlopende creaties worden verhuurd. Alles kan immers als je er maar de juiste schmink bij gebruikt. Zo hebben we wax, latex en bloed om de meest gruwelijke creaties te maken. Wij verhuren bijvoorbeeld Sneeuwwitje met lang zwart haar, bloed en schmink." Maar ook horrorklassiekers als Chucky ('do you want to play') zijn tijdens Halloween enorm populair. Halloween verkleedfeest gehad? Mail ons de foto's van het kostuum: redactie@uitgeester.nl.

Politieberichten

Ongeluk Geesterweg
Twee fietsers op e-bikes reden donderdagavond rond 19.50 uur over het fietspad langs de Geesterweg in de richting van Akersloot. De bestuurder van een personenauto kwam hen over de rijbaan van de Geesterweg achterop. Gekomen ter hoogte van de oprit naar de rijksweg A9 sloeg deze bestuurder rechtsaf. Eén van de beide fietsers stopte, teneinde de personenauto voorrang te verlenen. De andere fietser had de auto kennelijk niet opgemerkt en reed door. Hij kwam in aanrijding met de zijkant van de auto en kwam ten val. Ten gevolge hiervan liep hij hoofdletsel en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Diefstal fiets
Tussen donderdag 26 oktober en zondag 29 oktober werd vanaf het Stationsplein een herenfiets, merk Sparta Tyros, kleur blauw, ontvreemd.

Snelheidscontroles
Maandag 23 oktober op de Provincialeweg. 3817 passanten. 161 overtredingen. Hoogste snelheid: 123 km per uur.
Donderdag 26 oktober op de Geesterweg. 413 passanten. 25 overtredingen. Hoogste snelheid: 71 km per uur.

Even gluren...

Nieuwsgierig even gluren om te kijken hoe het staat met de verbouwing. Foto: De Uitgeester

UITGEEST – Nieuwsgierig even naar binnen gluren om te kijken hoe het staat met de verbouwing. Menig Uitgeester heeft de afgelopen dagen een blik geworpen door de ramen van de DekaMarkt aan de Middelweg. Vanaf zaterdag 21 oktober was de winkel dicht voor een grote verbouwing. Door de tijdelijke sluiting was het de afgelopen dagen extra druk bij supermarkt Jumbo. Overigens hoeft gluren niet langer, de winkel is vanmorgen (1 november) weer geopend voor publiek.

Pand Middelweg komt tot leven

Het bouwgruis ligt nog voor de deur, maar het pand komt tot leven Foto: De Uitgeester

UITGEEST – Het eind van de verbouwing van het pand op de hoek Middelweg, Dokter Burgmanstraat in Uitgeest komt in zicht. Al een paar maanden wordt er hard gewerkt. In het pand waar voorheen dierenwinkel Rentenaar/Hengelsport zat, zit sinds deze week een nieuwe rijwielzaak. In een ander gedeelte van het pand komen twee appartementen. Het winkelpand heeft een lange geschiedenis als pakhuis, kruidenierswinkel (J. Veenis) en dierenwinkel ('De Tijdgeest'). Nu krijg het pand, na lang leeggestaan te hebben, weer een nieuw leven.

Ted is de 1000e RKZ-baby

BEVERWIJK - Ted Ruiter is vorige week woensdag geboren in het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) en was daarmee de 1000e RKZ-baby dit jaar. "Wij feliciteren de kersverse ouders Erica Schefferlie en Lammert Ruiter met hun eerste kindje en wensen hun veel geluk toe!", laat het ziekenhuis weten. Jaarlijks vinden er op de kraamafdeling in het Beverwijkse ziekenhuis 1200 bevallingen plaats.

Programma OSU Radio

Maandag
00.00 – 02.00 OSU Love Songs.
02.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt UIT (HH).
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine.
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio.

Dinsdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Tom Jacobs – Jacobs in de Ochtend.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 16.00 OSU Carrousell – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
16.00 – 18.00 Bart van de Heuvel – Muzikale tijdmachine.
18.00 – 20.00 Camille Jansen – Hits from the Heartland.
20.00 – 22.00 Crackhelder – Dubbel & Dwars
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop.

Woensdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12:00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn.
20.00 – 22.00 Paul van den Berg – Carte Blanche.
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop.

Donderdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Tom Jacobs – Jacobs in de ochtend.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak.
13.00 – 16.00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale Informatie.
16.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit.
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain.
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop.

Vrijdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers.
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis.
17.00 – 19.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Max & Jord –
20.00 – 22.00 Joop Schouten – Thank God it's Friday.
22.00 – 24.00 Tom Jacobs (DJ Scoja) – Club 106.

Zaterdag
00.00 – 03.00 DJ Keanu – The Sound of Ibiza.
03.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 11.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
11.00 – 12.00 Oranje Top-30.
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend.
14.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle.
20.00 – 22.00 Back to the Dancefloor.
22.00 – 24.00 Ed Hoekmeijer – Tune Inn.
00.00 – 03.00 Jan van Dale – Sessions Mix.

Zondag
03.00 – 08.00 OSU Nonstop.
08.00 – 10.00 Zendtijd voor Kerken / Songs of Praise.
10.00 – 12.00 (Binnenkort nieuw programma).
12.00 – 14.00 Ricky Koole –
14.00 – 15.00 OSU Cabaret.
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox.
18.00 – 20.00 Intermezzo – OSU Klassiek
20.00 – 22.00 OSUJazz – Blues and Big Bands.
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters waarbij Uitgeester-gezelligheid en Lokale informatie voorop staat.

Lijkt het je leuk om ook een radio-programma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma verzorgen, de redactie helpen of heb je een programma idee en wil je graag meewerken? Van Jong tot Oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt de OSU in de ether 106FM, DAB+ 9C, Ziggo 104.5FM en Ziggo kanaal 918 en via internet.

Uitgeester Harmonie speelt Disney

UITGEEST - Samen met de AMV-leerlingen van de Nieuwe Muziekschool Uitgeest voert de Uitgeester Harmonie op zondag 5 november verschillende muziekstukken op uit bekende Disneyfilms.

Herkenbare, heerlijke en soms ontspannende muziekstukken uit Aladdin, The Lion King, Beauty and the Beast, The Aristocats, Frozen en 101 Dalmatiërs passeren de revue. Het orkest staat onder leiding van Thomas Eveleens.

Het concert is op 5 november om 15.00 uur in Dorpshuis De Zwaan. Gratis kaarten zijn te bestellen via kaartenconcert@gmail.com.

Kinderboekenbios in bibliotheek Beverwijk

Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - In de bibliotheek in Beverwijk is het op vrijdag 3 november weer Kinderboekenbios. Vanaf 15.00 uur wordt daar de nieuwe film 'Hotel de Grote L'' vertoond, gebaseerd op het gelijknamige boek van Sjoerd Kuyper. Kim en Lot hebben deze film gekozen. De film is geschikt voor kinderen vanaf negen jaar. Kom je kijken? Het is gratis! Iedere eerste vrijdag van de maand om 15.00 uur is het Kinderboekenbios. Wil jij zelf ook een keer een boekenfilm kiezen? Dat mag! Stuur een mailtje naar kinderboekenbios@obijmond.nl en kom samen met anderen naar je eigen uitgekozen film kijken!

Lezing door kattengedragstherapeut

UITGEEST - Katten doen waar ze zin in hebben en zijn eigenwijs. Katten kunnen toch niets leren? Kattengedragstherapeut Yvon Sweere laat in een lezing zien dat u katten wel degelijk iets kunt leren en hoe u dat moet aanpakken.

Met deze kennis is het mogelijk ongewenst gedrag zoals slopen of op het aanrecht springen te voorkomen, maar u kunt de kat ook leuke kunstjes aanleren. De lezing wordt gehouden op woensdagavond 8 november in Petit Café Lekker aan de haven, Lagendijk 1e in Uitgeest. Aanmelden kan via: info@kvg-uitgeest.nl en u ontvangt dan een bevestiging. Let op: er is een beperkt aantal plaatsen.

High Tea voor vrijwilligers Uitgeest

UITGEEST - Op zondag 5 november wordt van 14.00 tot 16.00 uur voor vrijwilligers een overheerlijke kosteloze High Tea geserveerd in restaurant 't Stokpaardje in Uitgeest. Aldaar kan genoten worden van zoete en hartige hapjes, elkaar ontmoeten en een fraai uitzicht. De activiteit wordt aangeboden in het kader van 'Vrijwilligers Bedankt 2017'. De gemeente Uitgeest spreekt met deze en andere activiteiten haar waardering uit voor de enthousiaste inzet van vrijwilligers in Uitgeest. Aanmelden voor deze en andere 'Vrijwilligers Bedankt'-activiteiten kan snel en eenvoudig op de website www.vrijwilligers-bedankt.nl. Telefonisch aanmelden kan bij Welzijn Castricum: telefoon 0251 65 65 62.

251tv gaat verder als RTV IJmond oude naam past niet meer bij uitzendgebied

251tv gaat vanaf nu verder onder de naam RTV IJmond. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - 251tv gaat vanaf vandaag, woensdag 1 november, verder onder een andere naam: RTV IJmond. Achter de schermen was de lokale omroep al langer bezig met het idee omtrent een nieuwe naam.

Eén van de redenen van de wijziging heeft te maken met een groter uitzendgebied. 251tv is afgeleid van het netnummer 0251 en dat volstaat niet meer vanwege diverse toekomstplannen van de tv-zender. RTV IJmond wordt vanaf 1 december namelijk meegenomen in de Mediahub. Deze hub gaat ervoor zorgen dat andere televisieproviders zoals KPN en Vodafone het signaal kunnen oppakken en uitzenden. Technisch zal het even duren voordat providers daadwerkelijk RTV IJmond zullen doorgeven op de kabel. KPN heeft alvast een streefdatum gepland en de verwachting is 1 maart 2018.

Een andere reden is de samenwerking tussen diverse omroepen. De drie partijen RTV Seaport, Radio Beverwijk en Heemskerk FM / 251tv hebben twee jaar geleden al een intentieverklaring getekend voor meer onderlinge samenwerking. 251tv en Seaport delen al enige tijd reportages en er is ervaring opgedaan met gezamenlijke producties zoals die van de IJmond-commissie. Naast de drie lokale omroepen zijn NH Nieuws (RTV-NH) en de websites Heemskerk- en Beverwijk.Nieuws.nl ook twee belangrijke partners voor de toekomstige samenwerking. Hoewel RTV Seaport voorlopig zelfstandig verder gaat, zijn er ideeën om de tv-tak van Seaport te integreren in RTV IJmond. Er zal dan een aparte dependance in Velsen blijven om vanuit die regio reportages en programma's te maken. Om dat te realiseren zijn er echter nog diverse besluiten nodig van beide partijen.

RTV IJmond is nu te zien in Heemskerk, Beverwijk, Wijk aan Zee, Uitgeest, Castricum, Bakkum en Zandvoort op Ziggo Kanaal 42 of analoog in Heemskerk op Kanaal 45. Dit zal de komende tijd uitgebreid worden met andere providers. Met de eventuele integratie van Seaport zal het signaal via Ziggo ook te bekijken zijn in Velsen, IJmuiden, Haarlemmermeer, Bloemendaal en Heemstede.

Programmering RTV IJmond

RTV IJmond is te bekijken via YouTube, Facebook en Ziggo Kanaal 42 (digitaal) en uitzending via KPN wordt verwacht rond 1 maart 2018

De nieuwste programmering start om:
19:00 uur Nieuws uit de regio
20:00 uur Informatie en Documentaires
21:00 uur Muziek en Entertainment
22:00 uur Herhaling bovenstaande programmering

Themacafé mantelzorgers in Uitgeest

UITGEEST - In het gemeentehuis van Uitgeest is er op dinsdag 7 november een themacafé voor mantelzorgers. Veel mantelzorgers hebben er moeite mee om hulp te vragen aan anderen. Het themacafé is op dinsdag 7 november van 19.00 tot 21.00 uur in het gemeentehuis van Uitgeest. Singer-songwriter en ervaringsdeskundige op het gebied van mantelzorg Ernst Buning treedt op. Zijn liedjes en verhalen zijn waarschijnlijk heel herkenbaar voor mantelzorgers. Daarna gaat een mantelzorgconsulent het gesprek aan met het publiek over wat het moeilijk maakt om hulp te vragen en welke drempels er zijn.

Het themacafé is bedoelt voor mantelzorgers, vrijwilligers en professionals uit de gemeenten Castricum en Uitgeest. Aanmelden kan via 088 - 9957788 of info@maatjez.nl.

Kunstavond in Lees Lokaal succesvol

Oskar uitleg over zijn werk. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De try-out van een kunstavond in Lees Lokaal was goed bezocht en zeker voor herhaling vatbaar. De jonge Zweedse designstudent en kunstenaar in spe vertelde vol passie over zijn schilderijen, posters en tekeningen waarbij duidelijk werd dat hij over ieder aspect goed had nagedacht. Door gebruikmaking van Frogtape uit de plaatselijke bouwwinkel en het brutaalweg omdraaien van de in Lees Lokaal aanwezige boeken wist Oskar waar nodig de volle aandacht van het publiek op zijn werk te richten.

Dienst Protestantse Gemeente Uitgeest-Akersloot

Op 5 november om 10.00 uur, Dielofslaantje Akersloot: Viering Avondmaal met voorganger ds. E. Plaisier.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte Uitgeest

Woensdag 1 november 19.00 uur: Allerheiligen H. Eucharistieviering m.m.v. de Cantorij.
Donderdag 2 november 19.00 uur: Allerzielen H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.
Vrijdag 3 november 19.00 uur: H. Eucharistieviering in Geesterheem.
Zondag 5 november 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. de Cantorij en kinderkerk.