De Uitgeester

14 februari 2018

De Uitgeester 14 februari 2018


Wandeling ouderen Geesterheem 'loopt weer op rolletjes' Tien nieuwe rolstoelen voor bewoners

Tien nieuwe rolstoelen voor de bewoners van het woonzorgcentrum Geesterheem. Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - Deelnemers aan de wekelijkse wandeling voor ouderen vanuit woonzorgcentrum Geesterheem hebben vorige week donderdag tien nieuwe rolstoelen gekregen. Door het groeiende aantal deelnemers dreigde een tekort van deze rolstoelen.

Als oplossing hebben de gemeente Uitgeest en ViVa! Zorggroep gezamenlijk tien rolstoelen gesponsord. Elke donderdag maken bewoners van woonzorgcentrum Geesterheem een wandeling, samen met de Uitgeester huisartsen. Vanuit ViVa! Zorggroep lopen de fysiotherapeut, een zorgmedewerker en een activiteitenbegeleidster van het Uitbureau mee. Na de wandeltocht wordt er gezorgd voor een gezellige koffietafel.

"Wandelen is voor ouderen heel belangrijk. Het draagt bij tot het in stand houden van het bewegingsmechanisme en bevordert de onderlinge sociale contacten. Ook het buiten zijn heeft een positief effect. Als drempel werd ervaren dat een half uur wandelen niet voor iedere deelnemer mogelijk is. Daarom zijn er voor deelnemers die slecht ter been zijn en anders binnen zouden blijven zitten, rolstoelen beschikbaar gesteld", laat de gemeente Uitgeest weten.

Indrukwekkende herdenking vliegramp Tweede Wereldoorlog

Consul General van de United States mr. McCawley legt een krans bij het monument. Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Op 10 februari 1944, 74 jaar geleden, is ter hoogte van Fort Veldhuis in Uitgeest, dichtbij de grens met Heemskerk, een Amerikaanse B17 neergestort. Deze bommenwerper verongelukte, na bestookt te zijn door Duitse jachtvliegtuigen, waarbij vier van de tien Amerikaanse luchtmachtstrijders het leven lieten.

Afgelopen zaterdag, 10 februari 2017, werd deze vreselijke gebeurtenis herdacht. Het was een indrukwekkende herdenking bij het monument aan de Communicatieweg. Voor het tweede opeenvolgende jaar vond daar de herdenking plaats. De herdenking werd gehouden op initiatief van de gemeente Uitgeest, waarbij de organisatie ter hand werd genomen door het Uitgeester Comité 4 mei en de gemeente Uitgeest, in samenwerking met de Aircraft Recovery Group '40-'45 (ARG). De herdenking vond plaats bij het gedenkteken dat zestien jaar geleden door de ARG is opgericht op 300 meter ten noorden van Fort Veldhuis.

Indrukwekkende herdenking
De openbare herdenking begon met een stille tocht vanaf Fort Veldhuis naar het monument aan de Communicatieweg. Na de Last Post werd om 13.20 uur, het historische tijdstip van de vliegtuigcrash, twee minuten stilte gehouden, gevolgd door het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus en een korte toespraak door burgemeester Wendy Verkleij. Lees het vervolg op pagina...

In een stille tocht liepen de aanwezigen van Fort Veldhuis naar het gedenkteken. Foto: De Uitgeester

Thuisbij - het dagboek van Jan

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

Er werd door wie nog kon vrijelijk gedanst en iedereen bladerde door de tekstboekjes om het Uitgeester volkslied uit volle borst mee te kunnen zingen

Vrijdag 2 februari 2018
Vanmorgen stond ik op en meteen wist ik dat het een heugelijke dag was, namelijk de verjaardag van Ilona. Ik deed ter wille van het feest na het wassen een beetje stinkie stinkie op. Dat is bij ons ten huize iets uit een flesje op naam van David Beckham. Dat ruikt niet alleen lekker maar ook erg feestelijk. Zo was ook de leenauto erg feestelijk, en zelfs de chauffeur Rob deed zijn best en schiep een feestelijke sfeer en repeteerde een Amsterdams volkslied.

De ochtend werd verder gevuld met koffie drinken en monchou taart eten en cadeautjes aan de feesteling overhandigen. En tegelijkertijd een dikke kus uitdelen op de linker of rechter wang. Of op beide wangen. Dat mocht ook. Daarna werden de taken verdeeld waardoor iedereen het idee had dat hij of zij uitgenodigd was op het feest.

In de Eerste Kamer waren de dames en heren volop aan het pilatussen onder leiding van cursusleidster Marrigje. Op die manier trachtte iedereen zich zo goed als maar enigszins kan voor te bereiden op het grote feest. Op die manier namelijk werd gewerkt aan een uitgelezen conditie van geest en lijf, zodat men duidelijk voorbereid was op het grote feest dat voor de middag op het programma stond.

In de Tweede Kamer werd met vrouw en macht gewerkt aan de voorbereiding van het middagmaal. Op het menu stond gado gado. Het gerecht volgens het recept van Ilona's moeder stond boven aan op Winnie's verlanglijstje. En de feesteling, onze Ilona, was zelf zo in de gloria dat ze jubelend meedeed aan de bereiding. Tess boog zich diep over de sperzieboontjes en liet niet toe dat iemand zich ook maar met één vinger aan haar boontjes kwam. Daarna kon iedereen smullen van het Thuisbij-feestmaal. Iedereen koos het woord van Tinie om het feestmaal te kwalificeren: het was – hoorden we menigmaal - 'verrukkuluk." Daarna was het tijd voor de meeste feestgangers een korte rustpauze op de ruststoelen in te lassen zodat zij zich uitgerust aan de after dinner party konden laven.

Op de party verschenen zo goed als alle partners van de dagelijkse Thuisbijers. De verrukkuluke begeleiding van de feestliederen werd op weergaloze wijze verzorgd door de zangstem van Hetty en uitnemend begeleid door de vingervlugge tonen van Jan's accordeon, kortom het werd een jubelend feest waaraan Ilona met grote glimogen deelnam. Er werd door wie nog kon vrijelijk gedanst en iedereen bladerde door de tekstboekjes om het Uitgeester volkslied uit volle borst mee te kunnen zingen, zelfs als zij van opa of oma dat volkslied nog niet geleerd hadden. Wat een party, wat een unieke sfeer, wat een verrukkuluk feest.

Lees alle dagboek verslagen op http://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Kerk in Beweging: 'Na de vloed'

UITGEEST - Evelien Plaisier is zaterdag 17 februari te gast bij Kerk in Beweging. Zij gaat voor in een eigentijdse viering, vol muziek, mooie verhalen en gebed.

Plaisier is sinds afgelopen september dominee in Uitgeest en Akersloot. Uitgangspunt van de viering is het verhaal over Noach en zijn gezin die de grote vloed hebben overleefd op de ark. Wat gebeurt er daarna? Wat staat er nog overeind als de wereld compleet is overspoeld? En, hoe gaat dat in ons eigen leven? Wat blijft er overeind staan als je te maken krijgt met tegenslag? Op wie of wat kun je vertrouwen? De viering is om 19.00 uur in de parochiekerk aan de Langebuurt. Het koor Sound of Life geeft een muzikale bijdrage. Na afloop is er koffie en thee in De Klop.

Restauratie molen De Kat in volle gang

Bij de werkzaamheden aan molen De Kat moest er vrijdag een grote hijskraan aan te pas komen. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De restauratie van molen De Kat in Uitgeest is in volle gang. Er zit inmiddels een nieuwe rieten kap op de molen en nu is de staart aan de beurt.

Afgelopen vrijdag zijn met behulp van een grote hijskraan de staartbalk, de schoren, de lange spruit en de vangstok verwijderd. "Daarbij bleek maar weer eens hoe noodzakelijk de opknapbeurt is. Het hout van de staartbalk was in dermate slechte conditie dat de balk halverwege op de las afbrak", vertelt Harry Lamers van Stichting Uitgeester en Akersloter Molens (SUAM). De schoren en lange spruit zorgen samen voor een solide verbinding met de staartbalk en de kap. Dit geheel zorgt ervoor dat de wieken naar de wind gedraaid kunnen worden om te kunnen draaien.

"Een andere tegenvaller was een scheur in de halssteen, waar de as van de wieken op draait. Ook de watergang onder de molen heeft een opknapbeurt nodig. De restauratie moet in mei zijn afgerond, maar door extra onvoorzien werk kan het nog wel wat langer duren voordat de molen weer als van ouds kan draaien", aldus Lamers.

Ingezonden brief: Geesterheeem (1965-1989-2020?)

Nu de laatste gemeenteraadsvergadering voor de verkiezingen zijn geweest, kunt u zelf de balans opmaken als het gaat om de miljoenen vergende plannen van de gemeente. Ieder plan is met uw sturende stem een aanmaning (verkapt referendum) voor de nieuw gekozen gemeenteraadsleden waarvan er hooguit vijf nieuwe gezichten schat ik, aan tafel zullen aanschuiven. Dit doet aan de visie van de 7 partijen niets af wat betreft de twee grote plannen waar ze niet uitkomen. Plan A. De scholenkwestie: 2 scholen één in het oude dorp en één in de Koog. Of één grote school (IKC) die uit zijn voegen barst. Plan. B. Een nieuw verzorgingscomplex waar de partijen het al over eens zijn, maar waar u bij wijze van spreken uw partij (stemrichting) de bouwlocatie gaat aanwijzen waar die beschikbaar komt. Bij sloop op de oude plek of richting de apotheek? Doormiddel van uw stem zal straks blijken wie van de partijen de kar gaan trekken en de plannen verwezenlijken, want op het ogenblik is er een patstelling. Succes! Lou Winter.

"Samen komen we nog sterker voor de dag" Uitgeverijen bundelen krachten

Frits Raadsheer van Kennemerland Uitgevers en Janneke Mars van Uitkijkpost Media. Foto: STiP Fotografie.

HEILOO - Uitkijkpost Media en Kennemerland Uitgevers werken sinds dit jaar intensief samen. Frits Raadsheer van Kennemerland Uitgevers: "We bundelen onze krachten om samen nog betere kranten te kunnen maken, overigens in combinatie met websites." Janneke Mars van Uitkijkpost Media: "Het idee elkaar te versterken ontstond enkele jaren geleden en gaandeweg kregen wij een steeds nauwere band. We zijn nu met elkaar de juiste weg ingeslagen."

De samenwerking is volgens de twee uitgeverijen een logische stap. Raadsheer: "Waarom zouden we met elkaar concurreren en in diverse kranten over dezelfde onderwerpen schrijven? Bovendien is het commercieel lastiger om met meerdere uitgeverijen in dezelfde vijver te vissen." Daarom helpt het personeel van Kennemerland Uitgevers en Uitkijkpost Media elkaar tegenwoordig waar nodig en delen zij hun artikelen en foto's. De samenwerking leidt tot verschuivingen in het aanbod van kranten, vertellen Frits Raadsheer en Janneke Mars. Kijk op Castricum valt sinds 1 januari niet meer op de deurmat in Castricum, maar wordt overigens nog wel online goed onderhouden met nieuws en andersoortige informatie uit Castricum. Daarnaast wordt vanaf dit voorjaar de Uitkijkpost niet meer in Akersloot verspreid maar uitsluitend in Heiloo, Limmen, Egmond aan den Hoef en Egmond-Binnen. In plaats daarvan krijgt De Castricummer, die ook in Akersloot wordt verspreid, een redactionele boost. Verder verdwijnt De Uitgeester Courant op 1 maart a.s. van het toneel. In plaats hiervan wordt De Uitgeester een nog sterkere uitgave. Ook De Uitgeester zal vanaf deze lente niet meer in Akersloot verschijnen. Winkelkrant Heiloo wordt al sinds begin dit jaar niet meer verspreid.

Specials

Verder komen specials in meerdere kranten terug. Bijvoorbeeld de wat uitgebreidere artikelen over bedrijven en instellingen (advertorials), die voorheen in de Winkelkrant Heiloo stonden, staan straks in de Uitkijkpost. Een ander voorbeeld is 'Lijf en gezondheid', een rubriek die in meerdere kranten terugkomt met artikelen over medische onderwerpen, psyche, uiterlijk en voeding. Kennemerland Uitgevers onderhoudt overigens ook de bijbehorende website www.lijfengezondheid.nl. Daarnaast besteden de kranten aandacht aan wonen in de rubriek Wonen.nl, dit met een duidelijke redactionele link naar deze goed bezochte website. Aantrekkelijke acties voor adverteerders zijn er ook: zo hebben adverteerders recht op een gratis webpagina op Wonen.nl.

Meer weten? Neem dan gerust contact op via www.kennemerlanduitgevers.nl, www.uitkijkpost.nl of www.uitgeester.nl.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Over ziektekiemen Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Huisarts Dirk Jan van Wijk

In de krant lees ik een artikel waarin wordt gewaarschuwd tegen de miljarden ziektekiemen op een dweil, de kraan, theedoeken, je tas, geld, knuffels, je pyjama, je nagels en het nagelschaartje, je schoenen, het (openbaar) toilet of een handvat.

Moet je je zorgen maken?
Volgens het artikel zijn er op 80 procent van de teddyberen besmettelijke bacteriën te vinden die diarree of astma kunnen veroorzaken en zou je ze regelmatig 2 dagen in de vriezer moeten stoppen en daarna op een zacht programma wassen en 2 dagen laten drogen. "Wat een onzin!", denk ik dan direct. Ik denk dat een kind meer last heeft van de afwezigheid van zijn knuffel die een week in quarantaine is, dan van de bacteriën. Ik moet het eerste kind nog tegenkomen dat diarree heeft gekregen van zijn knuffel.

Veel ziekmakers?
En wist je dat 89 procent van de theedoeken de besmettelijke E. Colibacterie bevat? En dat er een miljard bacteriën zitten op 1 vierkante centimeter dweil? En in je tas niet alleen je portemonnee zit, maar ook 10.000 ziektekiemen meeliften? En op je schoenzolen 421.000? (Hulde aan de wetenschapper die ze geduldig heeft zitten tellen!). En onder de nagels van 24 procent van de mannen zitten darmbacteriën. ("Die zijn lekker op vakantie", denk ik dan.) Ik wist dit alles in elk geval niet en ik hoef het ook niet te weten, want al deze bacteriën maken je helemaal niet ziek.

Vriendjes
Waarom niet? Omdat je nog veel meer bacteriën op en in je lijf hebt, die je vriendjes zijn en zorgen dat ongenode gasten geen kans krijgen. Alleen als het niet goed met deze vriendjes gaat of ze afwezig zijn, krijgen ziektekiemen vrij spel. Dat is bijvoorbeeld het geval in een ziekenhuis, waar gevaarlijke bacteriën kunnen gedijen doordat antibiotica en ontsmettingsmiddelen de goede bacteriën hebben vernietigd. En zo zullen jouw huidbacteriën niet blij zijn met de zeep en cosmetica die je er steeds op smeert. En kun je door wat je allemaal eet jouw natuurlijke darmflora zo veranderen, dat die darmen daardoor niet meer goed functioneren en eerder ziek worden of de verkeerde voedingsmiddelen opnemen (het zogenaamde 'lekke darm-syndroom', waarover steeds meer wetenschappelijke informatie bekend wordt).

Ontsmetting
Waarom gebruiken ze in het ziekenhuis dan ontsmettingsmiddelen en antibiotica, zal je je afvragen? Omdat een deel van de mensen die daar komen ziek zijn of een zwakke gezondheid (en zwakke eigen bacteriën) hebben. Daarom besteedt ook de huisarts aandacht aan de schoonmaak van zijn praktijk en zijn persoonlijke hygiëne. Wanneer een patiënt een wond heeft opgelopen door een ongeluk, wordt de wond wél ontsmet (er zitten veel 'vreemde' bacteriën in), maar wanneer de huisarts zelf een chirurgische ingreep verricht en een wond maakt met een steriel mes, dan is ontsmetten niet nodig of zelfs ongewenst.

Niet doen is goed
Bedenk eens of je jezelf minder vaak kunt wassen en in elk geval minder zeep kunt gebruiken. En met cosmetica maak je wellicht indruk op dat ene vriendje, maar beslist niet op die miljarden vriendjes op je huid! Je tanden en tandranden moet je poetsen (tandpasta hoeft niet), maar je mondslijmvlies wordt niet blij van (ontsmettende) mondspoelseltjes. En wanneer je suikers, melk en alcohol tot je neemt, zou je best eens een darmmilieu kunnen creëren waar jouw bacteriën zich niet fijn in voelen. Darmziekten worden tegenwoordig al behandeld met gezonde poep-transplantaties, om er maar voor te zorgen dat het juiste darmmilieu ontstaat!

Wees dus lief voor die miljarden vriendjes op je huid, in je mond en in je darmen en laat ze zoveel mogelijk met rust. Dan laten de ongenode ziektekiemen jou met rust!

Poging tot woninginbraak Melksuiker

UITGEEST – In de nacht van vrijdag 9 februari op zaterdag 10 februari is er gepoogd in te breken in een woning aan de Melksuiker in Uitgeest.

Rond 01:15 uur werden er door buurtbewoners twee personen gezien die opvallend in auto's en huizen keken. Deze personen werden door buurtbewoners aangesproken waarna ze het hazenpad kozen. Uiteindelijk bleek er te zijn geprobeerd in te breken in een woning. Er was getracht het slot van de voordeur te forceren. De politie heeft de personen uiteindelijk niet meer aangetroffen. Getuigen die mogelijk iets opvallends hebben gezien kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844. (Bron: 112-Uitgeest.nl).

Muzikale middag bij Boekhandel Schuyt

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Op zaterdag 17 februari zal in Boekhandel Schuyt een voorspeelmiddag plaatsvinden van de leerlingen van de pianodocent Gijs Braakman en harpdocente Colet Nierop van de Nieuwe Muziekschool.

Vanaf 15.00 uur zullen een aantal leerlingen van verschillende leeftijden en verschillende niveaus hun spel ten gehore brengen. Het wordt weer een gevarieerd programma met klassieke en hedendaagse muzikale verrassingen van piano- en harpmuziek. De voorspeelmiddag is vrij en gratis toegankelijk, de winkel is ook gewoon open. U bent dus van harte welkom om op deze muzikale middag een uurtje te komen genieten van (jong) Uitgeester talent.

Joos trimsalon, de vachtspecialist voor uw hond Adres: Meerkoetstraat 40 1911 XH Uitgeest; tel: 06-18272346; Mail:Joostrimsalon@ziggo.nl; Facebook. Openingstijden, maandag t/m vrijdag van 9.00 - 17.00 uur.

Foto: Aangeleverd

Sinds 21 januari 2018 opende Joos trimsalon haar deuren en kunt u uw hond(en) bij eigenaresse Jolanda Bakker uit handen geven voor een volledige trim behandeling. Vakkundig en in een ongedwongen sfeer trimt zij alle hondenrassen en geeft u graag professioneel advies over de totale vachtverzorging.

Jolanda specialiseerde zich in het trimmen van elk soort hondenras en heeft dus kennis van zaken met betrekking tot alle vachtsoorten. Hiervoor volgde zij een ABHB erkende opleiding te Harderwijk en behaalde de nodige certificaten. Regelmatig bezoekt zij ook diverse trimdemonstraties en -workshops, en blijft op deze manier op de hoogte met betrekking tot de nieuwste trends op trimgebied. "Het leuke aan dit werk is dat ik met diverse hondenrassen in aanraking kom en hun karakters leer kennen," vertelt Jolanda enthousiast. "Bovendien geeft het voldoening wanneer de trouwe viervoeter opgefrist en met een goed verzorgde vacht weer door het baasje wordt opgehaald."

Vertrouwen

Foto: Aangeleverd

Een intake gesprek voorafgaand aan de allereerste behandeling acht Jolanda wenselijk: "Door Informatie over het karakter en eventuele angsten kan ik beter rekening houden met het dier en tast ik het karakter af. Op deze manier win ik het vertrouwen, waardoor het dier meer ontspannen de behandeling ingaat."

Naar wens en soort hondenvacht wordt de hond geplukt, geschoren, geknipt en/of geëffileerd. Het streven is om elke hond zijn/haar natuurlijke uitstraling te laten behouden. Naar wens maak ik de oren schoon, knip de nagels en verwijder eventuele teken. Tijdens de behandeling controleer ik de hond ook op eventuele huidproblemen of anderszins. De heerlijke was- en blaasmethode waarbij altijd een milde shampoo en conditioner wordt gebruikt, helpt de hond sneller door de rui periode heen.

In deze prachtige trimsalon-aan-huis kunnen ook twee honden tegelijk gebracht worden. Tijdens de behandeling kan de andere hond eventueel vrij en veilig rondlopen in de beschutte tuin met sluispoort. Mocht het nodig zijn, dan is er vanzelfsprekend ook een bench beschikbaar.

Afspraak en Informatie

Een regelmatig bezoek aan Joos trimsalon voorkomt vacht- en huidproblemen. Het is verstandig om een pup van jongs af aan te laten wennen aan de trimsalon. Daarom is de eerste behandeling van uw pup tot 3 maanden, bestaande uit wassen en drogen gratis. Bel gerust voor nadere informatie over de trimprijs van uw hond, en/of het maken van een afspraak.

Tekst: Anita Webbe

"Precies op deze dag, precies op dit tijdstip" Indrukwekkende herdenking vliegramp Tweede Wereldoorlog

Een tiental aanwezigen hield precies om 13.20 uur (tijdstip vliegtuigcrash) 2 minuten stilte. Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Voor het tweede opeenvolgende jaar vond er afgelopen zaterdag een herdenking plaats van het neerstorten van een Amerikaanse B17 in een weiland in Uitgeest, dichtbij de grens met Heemskerk.

"Hoe waardevol kan het zijn om samen te gedenken wat hier 74 jaar geleden is gebeurd. Precies op deze dag, precies op dit tijdstip", zei Burgemeester Wendy Verkleij zaterdag tijdens de herdenking. "Dat wij hier met zijn allen samen zijn, vanuit zo'n brede en zelfs internationale achtergrond, is wat mij betreft niets minder dan een stukje gerechtigheid. We zijn dit verplicht aan de vier bemanningsleden die hier het leven hebben verloren. Verplicht aan hun nabestaanden. Verplicht aan de zes overlevenden die fysiek, maar zeker ook psychisch, de gebeurtenissen van die februari-dag hun leven lang mee hebben gedragen. Verplicht ook aan hún nabestaanden, voor wie de plaatsnaam Uitgeest jarenlang een bitterzoete nasmaak moet hebben gegeven", aldus Verkleij.

'Hells Belles'
De Boeing B17-G die door zijn bemanning 'Hells Belles' was gedoopt, nam op 10 februari 1944 deel aan een missie met meer dan 1000 toestellen. Opgestegen vanuit Norfolk zette de bommenwerper koers naar Braunschweig om industriële doelen te bombarderen. De 'Hells Belles' werd op de terugweg boven Nederland door Duitse jagers ontdekt en verschillende keren onder vuur genomen. Als gevolg daarvan brak de rechtervleugel af en werden verschillende bemanningsleden uit het toestel geslingerd. De B17 stortte neer in een weiland langs de Communicatieweg, aan de Uitgeester kant van de gemeentegrens Uitgeest-Heemskerk. Vier leden van de bemanning vonden de dood; de zes overlevenden werden afgevoerd naar Fort Veldhuis. Een van de overlevenden, copiloot Samuel Gundy, bezocht op uitnodiging van de Aircraft Recovery Group en de gemeente eind jaren tachtig de gemeente Uitgeest en de plaats van de crash.

Precies zeventien jaar geleden werd het gedenkteken aan de Communicatieweg opgericht op initiatief van de Aircraft Recovery Group '40-'45, die in Fort Veldhuis een oorlogsmuseum beheert. Bij de onthulling waren familieleden van omgekomen bemanningsleden aanwezig. Vorig jaar – 73 jaar na dato – vond voor het eerst op de dag en het tijdstip van de vliegramp een herdenking plaats van de tragische gebeurtenis op 10 februari 1944.

Burgemeester Wendy Verkleij hield zaterdag een toespraak tijden de herdenking. Foto: De UItgeester

Nu ook 'appen' mogelijk met gemeente Uitgeest

UITGEEST - Heeft u een vraag aan de gemeente Uitgeest? Stuur dan de gemeente Uitgeest een 'appje' op 06 - 821 592 96.

"Het werkt heel eenvoudig. Zet ons WhatsApp nummer in uw contacten en begin een gesprek. We doen ons best om binnen twee uur antwoord te geven op uw vraag. En we antwoorden alleen van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 17.00 uur en vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur. Stelt u een vraag in het weekend? Dan krijgt u maandag antwoord. Ons nummer 06 - 821 592 96 is dus alleen om te appen. Om te bellen blijft het nummer 14 0251," laat de gemeente Uitgeest weten.

Niet voor alle vragen
Wilt u bijvoorbeeld een kapotte lantaarnpaal doorgeven? Werkt de afvalwijzer niet of ligt er zwerfvuil op straat? Geef dit dan door via een 'melding openbare ruimte' op de website van de gemeente Uitgeest. "Voor dit soort vragen hebben we namelijk net even iets meer informatie nodig om te antwoorden en dan komt het meteen bij de juiste collega terecht," aldus de gemeente.

Manchester United naar ICGT 2018

UITGEEST - Manchester United komt dit jaar naar het ICGT in Uitgeest. Met deze grote naam heeft de organisatie de eerste deelnemer van het toernooi bekendgemaakt.

"Een absolute droomclub om op het toernooi te hebben. Manchester United is zonder twijfel een van de grootste clubs ter wereld en hoort in hetzelfde illustere rijtje thuis als bijvoorbeeld Barcelona en Real Madrid (dat vorig jaar meedeed op het ICGT). Daarmee belooft ICGT 2018 misschien wel nét zo'n sterk bezet toernooi te worden als het toernooi van vorig jaar!" laat de organisatie weten. Bovendien is Manchester United een prachtige deelnemer omdat het een fantastische jeugdopleiding heeft. Wie herinnert zich niet de gouden lichting van de jaren '90? David Beckham, Paul Scholes, Ryan Giggs en de broertjes Neville waren jarenlang vaste waardes in het 'Man. U' van Sir Alex Ferguson dat de Champions League-finale van Bayern München won.

ICGT ontzettend blij
Vanzelfsprekend is toernooidirecteur Mats Idema daarom ontzettend blij dat niemand minder dan Manchester United dit jaar op de voetbalvelden van FC Uitgeest te bewonderen is. "Vorig jaar hadden we met Real Madrid de mooiste deelnemer ooit uit de geschiedenis van ons toernooi. Wat ons betreft staat Manchester United op gelijke hoogte," vertelt Idema. "We zijn enorm trots dat er opnieuw een club van absoluut wereldformaat naar het ICGT komt. Manchester United is over de hele wereld bekend. We vinden het een eer dat de club ervoor kiest om op het ICGT te spelen. Dat zegt ook veel over de professionaliteit en het hoge niveau van ons toernooi. Daarmee is de komst van Manchester United een fantastisch compliment voor alle vrijwilligers die het ICGT elk jaar weer mogelijk maken."

De 33e editie van het ICGT wordt dit jaar gespeeld op 19 en 21 mei. Uiteraard is toegang weer gratis en wordt het Pinksterweekend weer een waar voetbalfeest, met onder andere het bedrijventoernooi, ABT en een bomvol feesttentprogramma.

Henk Verdonk junior niet te verzadigen

AKERSLOOT - Het was weer raak. Henk Verdonk junior uit Egmond aan den Hoef won in Akersloot wederom de wekelijkse donderdagavondwedstrijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup. Bijna met de regelmaat van een uurwerk rijgt Verdonk junior de zeges aan elkaar.

Slechts bij zijn afwezigheid weet een andere renner zich in de kijker te rijden. Op zijn nieuwe Theo Schilder Giant mountainbike was het in de eerste ronde al duidelijk dat er voor de anderen geen schijn van kans was Verdonk junior ook maar enigszins in de wielen te kunnen rijden en hem van winst af te houden. Achter eenling Henk Verdonk junior ontspon zich een mooie strijd tussen jongere broer Wim, Ben Visser uit Heerhugowaard, Vincent Beentjes (Castricum) en de jongeman uit Heiloo, Bruno van Beek. Van Beek lijkt zich te gaan ontpoppen als een toekomstige tegenstrever voor Verdonk junior, maar zo te zien is het nog even wachten. Nu al is Van Beek in staat de gevestigde orde redelijk partij te geven en ze zelfs tot het einde van de koers voor te blijven.

Veelbelovend is de prestatie van de eveneens uit Heiloo afkomstige Tom van den Kommer, die de toch altijd goed presterende Wilfred Knegt uit Uitgeest van zich af wist te schudden. Het kan er zomaar van gaan komen dat de twee jongens uit Heiloo, samen met de nu afwezige Wout Bakker, het mountainbiken in Heiloo flink op de kaart gaan zetten en straks een rol kunnen gaan spelen in de bezetting van het podium.

FC Uitgeest boekt verdienstelijk gelijkspel

UITGEEST - De betekenis van "gelijkspel" is in het woord zelf. Gelijk, in evenwicht, geen verschil, zelfde resultaat en aan elkaar geschreven. Het was allemaal van toepassing in de thuiswedstrijd van FCU tegen koploper en streekgenoot Fortuna Wormerveer.

Met de 1-1 eindstand waren uiteindelijk beide ploegen tevreden omdat er evenwicht was en weinig verschil. Voor FC Uitgeest was het daarmee niet voor het eerst dit seizoen dat de ploeg van Florian Wolf aantoonde mee te kunnen doen in de bovenste helft van de eerste klasse. Fortuna toonde in de wedstrijd tegen FCU aan een waardig kampioenskandidaat te zijn. De ploeg van Martin de Groot geeft weinig weg en heeft met Milan Klopper en Nick Snelders een paar hele goede voetballers in huis.

FC Uitgeest startte met de nog steeds licht geblesseerde Paul Groen op de bank en Tinus Putter op zijn plaats. Dat beide ploegen respect hadden voor elkaar was in de beginfase duidelijk want er gebeurde hoegenaamd niets. Pas in de 35e minuut was er enige opwinding maar dat had vervelend genoeg te maken met een blessure van keeper Sven Koning die bij een uittrap ineens kermend van de pijn op de grond lag. De daarbij opgelopen bovenbeenblessure was zodanig dat hij zich moest laten vervangen door Roy Schelvis die dat overigens uitstekend deed.De ploegen waren nog maar net de kleedkamer uit of de bal lag ineens achter keeper Roy Schelvis. Hinderlijk en lastig was de wind al gedurende de gehele eerste helft geweest maar nu was de stevige bries ineens bepalend. Een lange bal van achteruit kreeg als een zeilboot de wind vol op de zeilen, kwam harder en verder dan dat de verdediging van FCU inschatte zo niet door Snelders die als een duveltje uit een doosje bij de neerploffende bal opdook en beheerst scoorde. 0-1. De treffer bleek een wake up call voor de thuisploeg die vanaf dat moment alle schroom van zich afwierp en Fortuna terugdrong. In de 58e minuut volgde de beloning. Een ietwat verdwaalde bal kwam voor de voeten van de goed doorgelopen Mike Adrichem die knap een verdediger op het verkeerde been zette en met buitenkant rechts keeper Bakker kansloos liet. 1-1.

De wedstrijd werd er alleen maar leuker op maar afgezien van een paar kleine kansen voor Fortuna, waarbij keeper Roy Schelvis knap redde, bleef de wedstrijd verder in evenwicht. Zo eindigde de wedstrijd in een gelijk spel. De komende weken zullen spannend worden want dan volgen er wedstrijden tegen lager geklasseerde teams. Als de ploeg van Florian Wolf erin slaagt dezelfde inzet en discipline aan de dag te leggen als vandaag, moet dat punten gaan opleveren. Althans dat is mijn voorspelling. Maar ja, voorspellen is eigenlijk voorbehouden aan profeten en daar voel ik me zeker niet "gelijk" aan. (De Afvallende Bal).

Meisjes E3 winnen midwintercompetite

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Afgelopen zaterdag speelden 'MHCU meisjes E3' de laatste wedstrijd van de midwinter competitie bij hockeyclub Haarlem. Deze spannende partij eindigde in een 2 - 2 gelijkspel wat betekende dat de meiden uit Uitgeest als sterkste ploeg in hun poule eindigden. Onder leiding van coach Marjorie was het team geen enkele keer verslagen dit winter seizoen. Alle toeschouwers en ouders waren reuze trots op Nova, Noor, Evi, Colet, Bobbi, Laia, Sanne en Jennifer die in het zonnetje werden gezet door feestcommissaris Jeroen!

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd: Dennis de Wit

Dennis de Wit en Teun de Groot (pupil van de week). Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - Dennis de Wit is nieuw dit seizoen in de selectie van FCU. Hij kwam over van ADO'20 en heeft zich inmiddels ontpopt als een vaste basisspeler op de rechtsbackpositie. Dennis is een speler waar je als linksbuiten niet graag tegen speelt. Je moet hem drie keer voorbij en als je even niet oplet is hij langs de zijkant opgestoomd om een voorzet te geven. De jury zag dat vandaag en benoemde hem unaniem tot speler van de wedstrijd. Uit handen van pupil van de week, Teun de Groot, kreeg hij zijn verdiende prijs. (De Afvallende Bal).

Open Podium bij De Zwaan Cultureel

Zelikob zal spelen tijdens het Open Podium in De Zwaan Cultureel. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Zaterdag 17 februari is er weer het altijd gezellige en goed bezochte Open Podium bij De Zwaan Cultureel. Het programma staat weer garant voor een overheerlijk avondje muziek in allerlei genres.

Zelikob: Klezmermuziek heeft in zich de melancholie van de blues, de uitbundige vreugde van bruilofts- en dansmuziek en de mogelijkheid van jazzimprovisatie. Het is weemoed om op te dansen en plezier om bij te huilen. Bezetting: klarinet, tenorsax, basklarinet, sopraansax, accordeon en contrabas. Hans Elzinga: Gitaarmuziek, eigen werk, van swingend tot meditatief. Klankwatervallen om bij weg te dromen. Erik en Tjibbe Jonker: Gitaarmuziek van blues en gospel tot country en folk. Soms rustige luisterliedjes maar ook nummers met een lekkere groove.

Lee Razo: Speelt gitaarmuziek met invloeden van rock, funk, blues tot experimentele muziek. Lee is van Mexicaanse/Amerikaanse afkomst en woont al 15 jaar in Nederland. Hij speelt zijn eigen muziek zowel als covers. Teun van den Elzen: Standup comedy. Cees van der Poel: Fingerstyle gitaar en zang, ragtime en folk. Aanvang 20.30 uur en natuurlijk gratis toegang!

Uitslagen Tafeltennisvereniging Uitgeest

Invaller van de week: Youri Rasch. Foto: Aangeleverd

Team 1 had afgelopen week HBC 3 uit Heemstede op bezoek. Henk Spoelstra opende de avond tegen de sterkste van de tegenstanders, helaas kon Henk hier niemand verrassen. Zijn andere twee enkels won Henk weer soeverein. Billy Fatels stapte als tweede aan de tafel en werd steeds sterker maar de tegenstander maakte het net op tijd af om niet te verliezen. Ook tegen de sterkste speler, speelde Billy in een stijgende lijn, maar helaas. Bij de derde enkel pakte Billy eindelijk een winstpunt. De invaller van de week was Youri Rasch (foto), hij speelde eigenlijk sterker dan Billy en had twee vijfsetters, die hij helaas verloor, maar het scheelde niks. De dubbel ging helaas ook naar de tegenstander. HBC wint met 3-7.

Team 2 speelde tegen TSTZ Haarlem 5. Haarlem kwam met 1 man minder opdraven, waardoor Uitgeest 3 punten cadeau kreeg. Youri Rasch(foto), de aanvallendste speler van de club, verloor de eerste game, maar was genadeloos in de drie volgende welke hij ieder met 11-6 won. Zijn tweede partij verliep wat moeilijker, maar uiteindelijk kwam hij ook hier als winnaar uit. Zijn vader Patrick Rasch kwam er niet lekker in, wat vooral aan het materiaal van de tegenstanders lag. Jelle van Werkhoven speelde twee keer in 5 games en mocht het één keer verdiend vieren. Een 6-4 overwinning voor Uitgeest.

Team 3 was in de hoofdstad en nam het op tegen Amsterdam '78 8. De avond begon uitstekend. Marijn van Kampen stapte aan tafel en was superieur in zijn eerste partij, helaas waren de andere twee partijen minder succesvol. Dennis Janssen won van dezelfde tegenstander als Marijn, niet helemaal zo makkelijk maar zijn genadeloze linkshandige smash, zorgde wel voor een winstpunt. Voor de rest viel er alleen maar gezelligheid te halen. De dubbel en Roger Schuddeboom leverden deze avond geen punten op.

Auto te water in Noordhollandsch Kanaal

Foto: Ruben Noom / 112-Akersloot.nl

AKERSLOOT – Een bestuurder is zondagavond rond 22.00 uur met zijn auto in het Noordhollandsch Kanaal geraakt langs de Boekelerdijk in Akersloot / Alkmaar.

Direct werd er door de hulpdiensten groot ingezet, waarop ook de brandweer van Akersloot gealarmeerd werd. Ook een traumahelikopter werd gealarmeerd. Een politie-helikopter die in de buurt was gaf overzicht vanuit de lucht. De bestuurder kon op eigen kracht de auto verlaten en werd naar het ziekenhuis gebracht. De traumahelikopter hoefde niet ter plaatse te komen. De auto dreef naar de overkant van het Noordhollandsch Kanaal naar de Westdijk N244 waar de auto vervolgens zonk.

Voor de bergingsdiensten bleek het nog een grote uitdaging om de auto uit het water te krijgen. Een duiker werd opgeroepen die de auto onder water kon vastmaken aan de takel. Twee uur na het ongeval werd de auto uit het water getakeld. De oorzaak van het ongeval is niet bekend. De Westdijk N244 was tijdens het ongeval afgesloten. Verkeer kon via een parallelweg passeren. (Bron: 112-Akersloot.nl)

Open repetitie Time Square "De Jantjes"

UITGEEST - Time Square is vol enthousiasme aan het repeteren voor de musical De Jantjes. Onder muzikale leiding van Arno Hillege en met de regie van Ingrid Kluft krijgt dit Amsterdamse stuk steeds meer vorm.

Sanne Ooms haalt als nieuwe choreografe het beste in Time Square naar boven op het gebied van dans en beweging. Nieuwsgierig hoe de repetities verlopen? Belangstellenden zijn van harte welkom om een kijkje te nemen op de Open Repetitie, 19 februari om 19.45 in De Zwaan. Ook kunnen hier kaarten worden gekocht voor de musical, die op 20 en 21 april 2018 wordt opgevoerd in het Kennemer Theater in Beverwijk. Meer informatie over Time Square en De Jantjes? Ga naar time-square.nl.

"SUS-QUIZ" met leuke prijsjes

UITGEEST - De Stichting Uitgeester Senioren (S.U.S.) organiseert op woensdag 21 februari een SUS-QUIZ. Dit is een quiz waarbij de deelnemers in teamverband meerkeuzevragen beantwoorden die door een quizmaster gesteld worden. De teams zijn ter plaatse samen te stellen of vooraf bij opgave.

De quiz bestaat uit verschillende ronden. De vragen zijn ingedeeld in vijf rubrieken: algemeen, Uitgeest toen en nu, muziek, geschiedenis en topografie en cultuur en wetenschap. Er zijn leuke prijsjes te winnen. De quiz is op woensdag 21 februari, aanvang 14.00 uur. Duur ongeveer twee uur. Kosten 2 euro, inclusief koffie/thee in de pauze. Quizmaster: Thom van Son.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte Uitgeest

Woensdag 14 februari 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kerk m.m.v. de Cantorij.
Vrijdag 16 februari 15.00 uur: Kruisweg.
Vrijdag 16 februari: 19.00 uur Woord en Communieviering in Geesterheem.
Zaterdag 17 februari 19.00 uur: Kerk in Beweging m.m.v. Sound of Life.
Zondag 18 februari 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.

Programmering OSU Radio

Maandag
00.00 – 02.00 OSU Love Songs.
02.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt UIT (HH).
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine.
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio.

Dinsdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Tom Jacobs – Jacobs in de Ochtend.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 16.00 OSU Carrousell – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
16.00 – 18.00 Bart van de Heuvel – Muzikale tijdmachine.
18.00 – 20.00 Camille Jansen – Hits from the Heartland.
20.00 – 22.00 Crackhelder – Dubbel & Dwars
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop.

Woensdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12:00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn.
20.00 – 22.00 Paul van den Berg – Carte Blanche.
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop.

Donderdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Tom Jacobs – Jacobs in de ochtend.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak.
13.00 – 16.00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale Informatie.
16.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit.
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain.
22.00 – 24.00 Rob Offerhaus – Muziek voor het slapen gaan.

Vrijdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers.
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis.
17.00 – 19.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Max & Jord – De "No Name Show".
20.00 – 22.00 Joop Schouten – Thank God it's Friday.
22.00 – 24.00 Tom Jacobs (DJ Scoja) – Club 106.

Zaterdag
00.00 – 03.00 DJ Keanu – The Sound of Ibiza.
03.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 11.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
11.00 – 12.00 Oranje Top-30.
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend.
14.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle.
20.00 – 22.00 Richard Schmitt – Back to the Dancefloor.
22.00 – 24.00 Ed Hoekmeijer – Tune Inn.
00.00 – 03.00 Jan van Dale – Sessions Mix.

Zondag
03.00 – 08.00 OSU Nonstop.
08.00 – 09.00 Zendtijd voor Kerken / Songs of Praise.
09.00 – 10.30 Live kerkdienst
10.30 – 12.00 OSU Nonstop.
12.00 – 14.00 Ricky Koole – Ricky op Zondag
14.00 – 15.00 OSU Cabaret.
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox.
18.00 – 20.00 Intermezzo – OSU Klassiek
20.00 – 22.00 OSUJazz – Blues and Big Bands.
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.

U vindt de OSU in de ether 106FM, Ziggo 104.5FM en Ziggo kanaal 918 en via internet.

Paltroklocatie afgeraden als locatie voor IKC

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Paltroklocatie afgeraden als locatie voor IKC In de vergadering van de Commissie Grondgebied Zaken van 6 februari is het onderzoeksrapport betreffende de mogelijkheden tot het realiseren van een IKC op de Paltroklocatie besproken. De eindconclusie van het onderzoek is helder; de Paltroklocatie wordt afgeraden als locatie voor een IKC.

Voor het realiseren van een IKC op de Paltroklocatie zal een groot deel van het park opgeofferd moeten worden. Ook is het niet mogelijk om de verkeersdrukte tijdens het halen en brengen van de kinderen op een veilige wijze te reguleren. De vaak gebruikte term "groene long" is wat het CDA betreft juist op dit park van toepassing! 365 dagen per jaar kan er hier gewandeld, gefietst en gespeeld worden in een veilige, rustige en groene omgeving. Een groot verschil met het ijsbaanterrein, dat 4 maanden per jaar onder water staat en dan een aantal maanden moet opdrogen voordat het gebruikt kan worden. Wij willen van het ijsbaanterrein graag een échte groene long maken.

Een IKC in een multifunctioneel park, dat het hele jaar ruimte biedt aan sport, spel en ontspanning, niet alleen voor de jeugd, maar ook voor de ouderen in het nieuw te bouwen Geesterheem. Waarom zouden wij nog langer wachten met het nog mooier maken van ons dorp? Er was immers een ruime meerderheid voor het raadsbesluit van september 2015 voor één IKC. Een nieuwe moderne school voor kinderen van 0 tot 13 jaar met alle voorzieningen onder één dak. Een gebouw waar ook ruimte is voor het Leeslokaal, de Muziekschool en de Kuil, in het centrum van ons dorp. Er is voldoende volume nodig om een IKC met alle genoemde voorzieningen haalbaar te maken. Om dat te spreiden over twee nieuw te bouwen scholen op twee locaties is onmogelijk en voor Uitgeest bovendien onbetaalbaar. Uiteraard zal het reeds ingezette overleg met de IJsclub betreffende een vervangende locatie moeten worden voortgezet, om samen tot een goede oplossing te komen.

Om een IKC en park te realiseren mogen wij het financiële aspect niet vergeten. Er zijn kostendragers nodig en die liggen op de huidige schoollocaties. Op deze drie locaties kunnen woningen worden gerealiseerd voor starters en senioren, en huizen voor gezinnen met kinderen. Het CDA wil "Vooruitgang door Vernieuwing", duurzaam en financieel verantwoord.

Politieke partijen in het Lees Lokaal

UITGEEST - Politieke partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart in Uitgeest presenteren hun kandidaten en hun programma in het Lees Lokaal. D66 beet het spits af op zaterdag 10 februari.

De overige partijen presenteren hun kandidaten en programma op zaterdag 3 en zaterdag 10 maart. U treft hen aan de ronde tafel in Lees Lokaal. Wilt u weten wie de kandidaten zijn en waar zij voor staan? Kom dan langs op zaterdag 3 maart: 11.00 uur PvdA, 12.00 uur VVD, 13.00 uur CDA, 14.00 uur UVP. 10 maart: 11.00 uur PU, 14.00 uur Uitgeest Lokaal.

Maak kennis met kandidaten Uitgeest Lokaal

Nummer 3 op de lijst van Uitgeest Lokaal: Stephanie Cox. Foto: Uitgeest Lokaal

UITGEEST - Maak kennis met de kandidaten van Uitgeest Lokaal. Deze week nummer 3: Stephanie Cox.

Ik ben sociaal, vastberaden en creatief. Ik heb mijzelf verkiesbaar gesteld omdat ik mee wil werken aan een leefbaar en sterk Uitgeest. Ik heb enorm veel zin om deel uit te gaan maken van de gemeenteraad en als raadslid verwacht ik een positieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van Uitgeest. Door samen te werken en in contact te staan met de bewoners en ondernemers van Uitgeest wil ik werken aan een prettig leefbaar Uitgeest. Ik ben werkzaam als casemanager bij een maatschappelijke organisatie en deze ervaring neem ik mee wanneer ik mij kan richten op de sociale en maatschappelijke aspecten binnen de gemeente Uitgeest. Stem 21 maart op onze kandidaten. Samen Sterk, frisse kijk, heldere ideeën. Uitgeest Lokaal.nl. Like ons.

D66 gestart met verkiezingscampagne

UITGEEST - D66 Uitgeest startte vrijdagmiddag 9 februari haar verkiezingscampagne in Fort K'ijk met de presentatie van het verkiezingsprogramma 'D66, voor een progressief Uitgeest!'

De locatie van het Fort was bewust gekozen als symbool waar de partij voor staat: duurzaam en sociaal, met respect voor het heden en verleden maar met de blik op de toekomst. Voorzitter D66 Uitgeest, Cees Hazenberg: "Onze wethouder, Antoine Tromp, heeft zich de afgelopen jaren veelal achter de schermen ingespannen om de herbestemming van Fort Krommeniedijk mogelijk te maken. Het was dus een logische keuze hier alle leden bijeen te roepen voor de presentatie van het verkiezingsprogramma en ze tevens een rondleiding te geven door zowel het bezoekerscentrum als het woon-zorggedeelte."

Na een korte terugblik door Tromp op de afgelopen vier jaar richtte lijsttrekker en huidig fractievoorzitter, René Oud, de blik op vooruit. "Een progressief Uitgeest betekent voor inwoners dat er vooral ruimte komt voor hun initiatief. Nog te vaak werpt de gemeente obstakels op waardoor initiatieven niet of moeilijk van de grond komen. Daarom zijn wij bijvoorbeeld voorstander van een contract voor onbepaalde tijd voor zwembad De Zien. Maar ook zou er bij de ontwikkeling van het erfgoedpark ruimte gegeven moeten worden aan de stichting Cornelis Corneliszoon. Beide zijn mooie voorbeelden van initiatieven van inwoners die ruimte verdienen!" aldus René Oud.

Kandidatenlijsten Uitgeest bekend

UITGEEST - De voorzitter van het Centraal Stembureau van de gemeente Uitgeest, burgemeester Wendy Verkleij, heeft vrijdag om 16.00 uur in een openbare zitting de kandidatenlijsten voor de raadsverkiezingen van 21 maart 2018 Uitgeest officieel vastgesteld. Alle 7 ingeleverde kandidatenlijsten zijn geldig, in volgorde van PU, CDA, UVP, D'66, Uitgeest Lokaal, VVD en de PvdA. De lijsten zijn te vinden op de website van de gemeente Uitgeest: www.uitgeest.nl.

'Maak het zo efficiënt mogelijk'

Nino Groen staat nummer 4 op de lijst voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - Een slagvaardige gemeente, die snel beslissingen neemt, zodat het voor burgers én bedrijven duidelijk is waar ze aan toe zijn. Dat is waarvoor Nino Groen van VVD Uitgeest zich hard wil maken. "Dat we al vijftien jaar aan het praten zijn over een nieuwe brede school is toch eigenlijk belachelijk?"

De 24-jarige Groen staat nummer 4 op de lijst voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Al sinds 2012 is hij lid van de VVD, eerst als bestuurslid en later als lid van de commissie Algemene Zaken en Financiën. Financiën, en zeker gemeentefinanciën, zijn voor veel mensen een ver-van-hun-bed-show, realiseert Groen zich. "We moeten ons ervan bewust zijn dat alle uitgaven door de gemeente, door onszelf betaald worden. We vinden dat de gemeente alleen de broodnodige zaken moet doen en daarmee de gemeentelijke belastingen zo laag mogelijk houden."

Keuzes maken
"Wat ik graag zou zien is dat raadsleden sneller keuzes maken, in plaats van duur onderzoek te laten doen. Voor het nieuwe IKC is bijvoorbeeld extra onderzoek gedaan of de Paltroklocatie een mogelijkheid zou zijn. De negatieve uitkomst konden we al raden, alleen al omdat het qua ruimte niet gaat lukken. Het uitgeven van geld aan overbodig onderzoek vinden wij gewoon zonde." Om slagvaardig te handelen als gemeente, is duidelijkheid verschaffen het belangrijkst, vindt Groen. "Als gemeente moeten we duidelijk zijn over ons beleid en keuzes niet langer uitstellen, zodat burgers en bedrijven daarmee aan de slag kunnen. Dat we al vijftien jaar over een nieuwe school praten, is belachelijk. De nood om de gebouwen te vervangen is hoog."

Problemen aan de voorkant oplossen
Uitgeest maakt deel uit van de ambtenarenorganisatie BUCH waarin ook Bergen, Castricum en Heiloo zitten. De samenwerking binnen dat verband wordt steeds intensiever. Groen: "Sinds kort hebben we de inzet van meer boa's (buitengewoon opsporingsambtenaar) in de BUCH gerealiseerd. Handhaving is voor ons belangrijk. Anderzijds is het ook aan de gemeente om te zorgen dat problemen aan de voorkant opgelost worden." Een voorbeeld daarvan is parkeerproblematiek. "Als er ergens veel fout wordt geparkeerd, is dat misschien een signaal van structureel parkeertekort, en zou de gemeente kunnen voorzien in meer parkeerplaatsen. Daar help je de burger meer mee dan met boetes. Want niemand parkeert expres fout, mensen willen heus een goede parkeerplek opzoeken, maar die moeten er wel zijn. Los die problemen dus aan de voorkant op."

Efficiënt door eenheid in beleid
Groen wil zich in BUCH-verband gaan inzetten om zoveel mogelijk overeenstemming te zoeken in beleid. "Daarmee bedoel ik dat ambtenaren voor hetzelfde onderwerp niet voor de vier gemeenten zaken apart hoeven te regelen. Dat kost veel tijd en dus geld. Maak het zo makkelijk en efficiënt mogelijk." "Een concreet voorbeeld daarvan zijn de regels voor de gemeentelijke begraafplaatsen in alle BUCH-gemeenten. In de verschillende gemeenten waren de verordeningen anders. Onder andere onze wethouder heeft ervoor gezorgd dat de verordeningen in de gehele BUCH op elkaar zijn afgestemd. Ik denk dat we dat succes op nog veel meer vlakken voor elkaar kunnen krijgen, en daar ga ik me dan ook voor inzetten!"