De Uitgeester

16 augustus 2017

De Uitgeester 16 augustus 2017


De Noord-Hollandse Bierbrouwerij uit jasje gegroeid verhuist in 2018 van Molenwerf naar de Lagendijk Door: Anita Webbe

Kees en Roswitha Schouten Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De Noord-Hollandse Bierbrouwerij B.V. (DNHBB) heeft in 2012 een eigen productie-brouwerij opgericht in Uitgeest. De brouwerij, alweer vijf jaar gevestigd aan de Molenwerf in Uitgeest, is in de loop der jaren steeds groter geworden. Daarom zal het bedrijf volgend voorjaar verhuizen naar de Lagendijk, waar nu Watersportwinkel Blue Peter in is gevestigd.

Op de vraag waarom DNHBB gaat verhuizen is eigenaar Kees Schouten duidelijk: "Het bedrijf is uit zijn jasje gegroeid. We hadden dit nooit verwacht! Wat destijds begonnen is als een uit de hand gelopen hobby is binnen een paar jaar uitgegroeid tot een onderneming van formaat met ruim dertig huurbrouwers die elk drie tot vier soorten van hun eigen bier brouwen. De vraag naar bier is zo enorm toegenomen dat we in 2014 hebben besloten voorlopig alleen nog opdrachtbieren - huisbieren voor bijvoorbeeld cafés en restaurants en wat gelegenheidsbieren - in opdracht te brouwen."

De brouwcapaciteit benutten zij sinds 2014 volledig voor onder andere huurbrouwers: Deze huurders, bierbrouwers zonder apparatuur die zelf graag 500 tot 1000 liter willen produceren, wordt de mogelijkheid geboden om eigen bier in de bierbrouwerij van Kees en Roswitha Schouten te (laten) brouwen. Er is zelfs een Amerikaanse, naar Nederland geëmigreerde bierbrouwer die hier haar eigen bier op de markt wil brengen.

Eigen bier

"De opzet voor het bierbrouwen is anders geworden" vertelt eigenaar Kees Schouten. "Aanvankelijk zijn we begonnen met onze eigen bierlijn, bestaande uit het 'Uitgeester Duiveltje' en het 'Uitgeester Engeltje'. Deze zijn vanaf 2014 al volledig uitverkocht. Er waren bezwaren omdat er al een merk op de markt was met een soortgelijke naam, dus zijn we hiermee gestopt. In de toekomst op de nieuwe locatie zullen we onze eigen bieren weer gaan brouwen." Vanwege het 5-jarig bestaan van DNHBB zijn er dit jaar de eerste twee jubileumbieren 'Vlierbessen Stout' en '4 Kruiden Seizoen' uitgebracht. Na de verhuizing zal er een nieuwe bierlijn gelanceerd worden die gerelateerd is aan de haven en de historie van Uitgeest in onder andere de variaties wit, blond, tripel en bokbier.

Verdubbeling van capaciteit

De oppervlakte van de bierbrouwerij zal verdubbelen van 250 m2 naar maar liefst 500 m2. Buiten dat het huidige pand aan de Molenwerf te klein is geworden, is er nog een belangrijke reden dat zij verhuizen. Kees: "Aan de Lagendijk zullen we, met goede uitvalswegen, beter bereikbaar, vindbaar én letterlijk goed zichtbaar zijn: De bierbrouwerij wordt mooi transparant met veel glas."

De mogelijkheid van het produceren van eigen bier maakt DNHBB uniek in de regio. Dat is nu nog mogelijk vanaf 500-1000 liter, op de nieuwe locatie komen er zeven nieuwe tanks bij van 2000 liter, waardoor de capaciteit van de brouwerij zal toenemen naar ruim 200.000 liter per jaar. "We beginnen geen proeflokaal en schenken er ook geen bier. Wél zullen we bierproeverijen en rondleidingen organiseren in samenwerking met de aanwezige horecagelegenheden aan het Watersportcentrum in Uitgeest. Ook is er de mogelijkheid dat potentiële huurbrouwers worden opgeleid om zelfstandig bij de DNHBB hun eigen bier te brouwen," aldus Kees.

"Op het dak van de bierbrouwerij komt een afzuiginstallatie die eventuele geur elimineert en ook zal er voor afdoende geluidsisolatie worden gezorgd zodat de omgeving geen overlast ondervindt," zo belooft de gepassioneerde bierbrouwer. Watersportwinkel Blue Peter zal dit najaar al verhuizen naar het Watersportcentrum.

De Uitgeester met vakantie

Op 23 augustus verschijnt De Uitgeester niet vanwege de vakantie. Via onze website www.uitgeester.nl, Facebook en Twitter kunt u het nieuws uit Uitgeest wel de hele maand blijven volgen. Wij wensen u een mooie voortzetting van de zomer!

Theater Poppekus komt met nieuwe voorstelling 'In de dromenschijn' Maak kans op gratis kaarten!

Foto: Aangeleverd

CASTRICUM - Op 22 en 29 augustus speelt Theater Poppekus de nieuwe voorstelling 'In de dromenschijn' in de filmzaal van bezoekerscentrum De Hoep te Castricum. Een leuk uitje voor de kinderen in de laatste weken van de zomervakantie. De Uitgeester mag 2 keer 2 kaarten weggeven!

Daan logeert bij zijn opa. Hij mag in een tentje slapen, in de tuin naast het huis. Dat is best spannend! Gelukkig is het volle maan, dan is het niet zo donker. Hij heeft een héle gave droom! Hij droomt dat zijn opa een soort Super-opa is. Als hij 's morgens wakker wordt is er iets heel vreemds aan de hand… Was het wel een droom?
'In de dromenschijn' is een voorstelling voor de leeftijdsgroep 4 tot 8 jaar. Aanvang: 15.00 uur, duur 40 minuten. Toegangsprijs: € 5,00 per kind en € 2,50 per begeleider.
Reserveren via www.pwn.nl/natuur/activiteiten. Spontaan ter plaatse aanmelden kan ook, maar vol is vol!

Winactie
Beantwoord de volgende vraag en maak kans op 2 gratis toegangskaarten!
Bekijk op de Facebook pagina van theater Poppekus het filmpje over de voorstelling 'In de dromenschijn'. Het is een filmpje om 'jullie nieuwsgierigheid te prikkelen'. Daan slaapt in een tentje, maar hij heeft een probleempje. Welk probleempje is dat?

Stuur het antwoord op deze vraag voor 20 augustus onder vermelding van je naam en telefoonnummer naar marketing@uitgeester.nl. Onder de juiste inzenders verloten we 2 x 2 toegangskaarten.

Buitendeurcollecte voor MIVA

UITGEEST - Op zondag 27 augustus houdt de AMO na afloop van de H. Mis in de R.K kerk de buitendeurcollecte voor de MIVA.

Wereldwijd zijn er mensen die het als hun bestemming zien anderen te helpen. MIVA ondersteunt deze mensen met onmisbare vervoers- en communicatiemiddelen. Hierdoor vergroten wij hun bereik en zijn zij in staat om meer mensen te helpen. Eén mens kan het verschil maken in het leven van velen. Daarom steunt MIVA ontwikkelingsprojecten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Dit jaar vraagt MIVA aandacht voor een bijzonder project: Brommers voor veldwerkers in Burkina Faso. Hiermee kunnen zij de meest kwetsbare mensen zoals gehandicapten in dit arme land bereiken en helpen, zodat zij (weer) een plek in de maatschappij krijgen. Brommers zijn bij dit werk hier van levensbelang.

Natuurlijk is het ook mogelijk om een bijdrage over te maken op het rekeningnummer van de AMO: IBAN NL RABO 0152101950 onder vermelding van 'MIVA'. Kijk ook op: www.miva.nl

Uitreiking Bavo penningen

Vlnr: Teun Jonker, Piet Vessies, Ben Verheijde en pastoor Kaleab Foto: Joan van de Ven

UITGEEST - Na de Eucharistieviering op zondag 6 augustus sprak de vice-voorzitter van het locatiebestuur, Teun Jonker, twee afgetreden leden van de PCI ( Parochiële Caritas Instelling ) toe tijdens het koffiedrinken in De Klop.

De heren Ben Verheijde (voorzitter) en Piet Vessies (secretaris) hebben gedurende respectievelijk zestien en achttien jaar hun kennis en krachten gegeven aan het bestuurswerk van dit belangrijke onderdeel van de parochie. Teun Jonker had veel waardering voor hun werk en bedankte hen voor de verantwoordelijkheid die zij gedurende lange tijd hebben genomen voor de inkomsten en uitgaven alsmede voor de resultaten die zij, samen met de overige bestuursleden, hebben bereikt. Dank zij hen is het vermogen van de PCI in stand gebleven en zijn jaarlijks de financiële opbrengsten doelmatig besteed aan groepen en particulieren uit de Uitgeester samenleving die voldeden aan de charitatieve criteria. In zijn woorden betrok Teun Jonker ook de heer Siem Klous, die niet aanwezig was maar die zelfs 23 jaar als penningmeester het team meebestuurde.

Na zijn toespraak overhandigde pastoor Kaleab de door Bisschop Punt verleende Bavopenningen als waardering voor de verleende diensten. De nieuwe voorzitster Joan van de Ven speldde en de beide heren de draagspeld van de Bavo penning op. Ter ondersteuning van dit feestelijk gebeuren ontvingen de echtgenotes van de beide heren een mooie bos bloemen voor hun indirecte bijdrage.

Kerkdiensten van de Protestantse Gemeente Uitgeest-Akersloot

Op 20 augustus om 10.00 uur wordt er een dienst gehouden in Uitgeest aan de Castricummerweg met voorganger Hr. B. van der Bent.
Op 27 augustus om 10.00 uur wordt er een dienst gehouden in Uitgeest aan de Castricummerweg met voorganger Ds. B. Appers. Hij neemt afscheid als vaste gastpredikant.

Over slaap en slaapmiddelen, door huisarts Dirk Jan van Wijk

Huisarts Dirk Jan van Wijk Foto: Aangeleverd

Veel mensen hebben klachten over hun slaap en weinig mensen houden van wakker liggen. Meerdere keren per week krijg ik de vraag of ik een slaapmiddel wil voorschrijven. Zelden blijkt er echter sprake van een slaapprobleem en in de meeste gevallen is een slaapmiddel niet de oplossing van het probleem.

Normale slaap

Slapen dient om uit te rusten. Om geestelijk bij te tanken dienen we ongeveer 2-3 uur diep te slapen. Om lichamelijk te herstellen is het noodzakelijk om 6 tot 8 uur te liggen, waarbij het niet uitmaakt of je slaapt of niet. De meeste mensen hebben hun diepe slaap direct na het inslapen. Na enkele uren slaapt iedereen alleen nog oppervlakkig. En uit die oppervlakkige slaap kun je makkelijk wakker worden om te plassen, omdat je kramp in je been hebt, ergens over piekert of bijvoorbeeld last hebt van één of ander geluid.

Slaapproblemen

Het kan zijn dat je moeite hebt om in te slapen. Eigenlijk heb je dan moeite om je te ontspannen. Dat kan bijvoorbeeld komen omdat je nog te laat intensief bezig bent geweest, nog TV hebt gekeken of op de computer hebt gezeten, nog laat hebt gegeten of gesport of omdat je ergens over piekert. De oplossing moet je dan zoeken in betere ontspanning voor de nacht.

De meeste mensen hebben echter zogenaamde 'doorslaapproblemen'. Je wordt dan gemakkelijk wakker uit de ondiepe slaap van de na-nacht (je hoort elk uur de klok luiden) en dat geeft je een gevoel de hele nacht wakker te hebben gelegen. En dat heeft dan vaak weer tot gevolg dat je veronderstelt dat je de volgende dag wel erg moe zult zijn. En als je dat denkt, dan ben je dat waarschijnlijk ook…..Wanneer je je in deze situatie herkent, heb je geen slaapprobleem, omdat je de noodzakelijke 2 uur diepe slaap gewoon hebt gehad. Je probleem is dat de nacht zo lang duurt! In plaats van je te ergeren over het steeds wakker zijn is het wellicht beter te denken: "Gelukkig hoef ik er nog niet uit!"

De meeste mensen die mij om een slaappil vragen, hebben zo'n doorslaapprobleem. Omdat zij wel een paar uur diep geslapen hebben, zijn zij geestelijk voldoende uitgerust voor de volgende dag. Hun probleem is niet een slechte slaap, maar het vaak wakker zijn. En dan vragen ze mij om een slaappil.

Niet-wakker-pil

Het meest voorgeschreven slaapmiddel is temazepam. Maar ook voor andere slaaptabletten geldt wat ik nu ga vertellen: Ze zorgen ervoor dat je minder snel wakker wordt uit de ondiepe slaap. Helaas gaat dat ten koste van de diepe slaap. Door een slaappil herstel je geestelijk dus onvoldoende! Het zijn dus eigenlijk geen slaappillen, maar 'niet-wakker-pillen'! Uit onderzoek is heel duidelijk gebleken dat mensen die hun eigen slaap slapen (en eventueel veel wakker zijn), overdag veel beter functioneren, dan mensen die een slaapmiddel hebben gebruikt. Ook al hebben die het gevoel goed geslapen te hebben! Veel ongelukken in de ochtendspits zijn een gevolg van slaapmedicatie. Een tweede nadeel van een slaappil is de snelle neiging tot verslaving. Reeds na 1 week dagelijks gebruik, is je lichaam zó aan het middel gewend geraakt, dat je heel onrustig wordt wanneer je de pil niet meer neemt. Met wakker liggen als gevolg! Het derde nadeel, tenslotte, is dat je suf en slap wordt van zo'n pil. En dat is vooral vervelend voor bejaarden die 's nachts naar de wc moeten en dan hun heup breken….Kortom: Slaappillen zijn vrijwel nooit de oplossing voor slecht inslapen of doorslapen.

OSAS

Wanneer je overdag goed functioneert, kun je ervan uitgaan dat je geen slaapprobleem hebt. En heb je eens een slechte nacht (dat hebben we allemaal wel eens!), dan haal je de gemiste slaap de volgende nacht wel weer in. Er zijn echter mensen die wél slecht functioneren overdag, reeds moe opstaan en op elk moment overdag in slaap kunnen vallen. Die mensen ervaren heel vaak niet dat ze slecht slapen. Zij hebben mogelijk een Obstructief Slaap Apnoe Syndroom (OSAS). Mensen met OSAS snurken in hun oppervlakkige slaap en zodra ze in hun diepe slaap vallen, worden hun keelspieren zó slap, dat de luchtpijn dicht valt, ze geen lucht meer krijgen, minder diep gaan slapen of zelfs helemaal wakker worden en zo hun diepe slaap missen. Met bovengenoemde klachten tot gevolg.

Tips

Als je moeite hebt met inslapen, zorg dan voor meer ontspanning voor de nacht. Doorslaapproblemen zijn vervelend, maar door ergeren wordt het erger! Accepteer het en bedenk of je iets aan de oorzaak van het wakker worden kunt doen. Extreme moeheid overdag bij mensen die snurken, kan op een slaapprobleem zoals OSAS wijzen. Overleg dan eens met je huisarts.

Programma OSU Radio

Maandag
00.00 – 02.00 OSU Love Songs
02.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt UIT (HH)
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio

Dinsdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 Tom Jacobs – Jacobs in de Ochtend
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 16.00 OSU Carrousell – Nonstop met Lokale en Regionale informatie
16.00 – 18.00 Bart van de Heuvel – Muzikale tijdmachine
18.00 – 20.00 Camille Jansen – Hits from the Heartland
20.00 – 22.00 Crackhelder – Dubbel & Dwars
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop

Woensdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12:00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn
20.00 – 22.00 Paul van den Berg – Carte Blanche. (Start binnenkort)
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop

Donderdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak
13.00 – 16.00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale Informatie
16.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop

Vrijdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis
17.00 – 19.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie
19.00 – 20.00 Max & Jord – ……….. (Start 01-09-2017)
20.00 – 22.00 Joop Schouten – Musicbeats
22.00 – 24.00 DJ Scoja – Club 106

Zaterdag
00.00 – 03.00 DJ Keanu – The Sound of Ibiza
03.00 – 08.00 OSU door de Nacht – Nonstop
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 11.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie
11.00 – 12.00 Oranje Top-30
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend
14.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle
20.00 – 22.00 Return to the Dance Classics
22.00 – 24.00 Ed Hoekmeijer – Tune Inn
00.00 – 03.00 Jan van Dale – Sessions Mix

Zondag
03.00 – 08.00 OSU Nonstop
08.00 – 10.00 Zendtijd voor Kerken / Songs of Praise
10.00 – 12.00 Ricky Koole – Het Zondagochtend Gevoel
12.00 – 13.00 Peter de With – Cabaret
13.00 – 15.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sportief – Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox
18.00 – 20.00 Intermezzo – OSU Klassiek
20.00 – 22.00 OSUJazz – Blues and Big Bands
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters waarbij Uitgeester-gezelligheid en Lokale informatie voorop staat.

Lijkt het je leuk om ook een radio-programma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma verzorgen, de redactie helpen of heb je een programma idee en wil je graag meewerken? Van Jong tot Oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt de OSU in de ether 106FM, Ziggo kabel 104.5FM en Ziggo kanaal 918 en via internet.

Bites @ Beats evenement Slot Assumburg Met onder andere een eendjes-race ten behoeve van een leuke kinderattractie voor Zwembad De Zien.

Eendjes te koop ten behoeve van kinderattractie Zwembad De Zien Foto: Marianne Jonker

UITGEEST/HEEMSKERK - Stichting Zwembad De Zien is iedereen erg dankbaar voor alle hulp en donaties ten behoeve van het behoud van ons mooie openlucht zwembad. Wilt u nog een keer op een leuke manier bijdragen en ook nog eens kans maken op een prijs? Dat kan! Op zondag 27 augustus vanaf 12.00 uur vindt voor het vijfde jaar op rij het Bites & Beats-evenement plaats op Slot Assumburg in Heemskerk. Dit evenement is een culinair festijn waar de IJmondse horeca zich presenteert. Verder zijn er ook veel andere activiteiten, waaronder een live optreden van de band Van Dik Hout. Meer informatie is te vinden op: www.bitesbeats.nl.

Opbrengst eendjesrace naar Zwembad De Zien

Eén van de activiteiten is de eendjes-race om 15.30 uur. Tijdens deze race worden 1500 badeendjes met behulp van de Jeugdbrandweer Heemskerk door de slotgracht gespoten. De eendjes die als eerste aankomen vallen in de prijzen! Dit jaar gaat de volledige opbrengst van deze race naar De Zien. Stichting Zwembad De Zien wil met deze opbrengst dit mooie zwembad uitbreiden met een leuke kinderattractie in de vorm van een regenpaddenstoel in het peuterbad. Daarom willen zij u vragen één of meerdere eendjes te 'kopen'. De eendjes kosten € 2,50 per stuk en voor € 10,= krijgt u vijf eendjes/lootjes! U kunt de eendjes aanschaffen bij de kassa van het zwembad op 19 en 20 augustus of tijdens het Bites & Beats evenement op 27 augustus. Bent u niet in de gelegenheid om langs te komen? U kunt ook eendjes/lootjes reserveren via janenannekemetselaar@ziggo.nl.

Open Dag en diverse activiteiten van de S.U.S. en de Soos Woensdag 30 augustus van 10.00 – 12.00 uur in Dorpshuis de Zwaan, Middelweg 5 te Uitgeest

UITGEEST - Stichting Uitgeester Senioren (S.U.S.) en de Soos organiseren een Open Dag, zodat u kennis kunt komen maken met alle activiteiten die zij in het komende seizoen organiseren. Er zijn diverse informatie stands aanwezig waar de vrijwilligers, docenten en activiteitenbegeleiders aanwezig zijn om informatie te verstrekken en vragen te beantwoorden. Tevens kunt u zich inschrijven voor een activiteit of cursus van de S.U.S. of lid worden van de Soos. Wie zich tijdens de Open Dag inschrijft bij een cursus van de S.U.S. maakt kans op een leuke verrassing. De toegang en koffie/thee zijn gratis. Het complete programmaboek voor het seizoen 2017 – 2018 ligt voor u klaar op het kantoor van de S.U.S. en is te lezen op de website: www.uitgeestersenioren.nl.

ACTIVITEITEN van de S.U.S.

Schrijverskring Uitgeest Vindt u schrijven leuk? Naar aanleiding van een opdracht/suggestie of volgens eigen wens nemen de deelnemers een zelfgeschreven epistel mee. De deelnemers doen inspiratie op en leren van elkaar. Eenmaal per 3 weken op maandag van 10.00 – 12.00 uur. Startdatum 29 augustus 2016. Kosten € 13,50 voor 12 bijeenkomsten.

Vertelkring Uitgeest: De rijkdom van levenservaring wordt pas echt gewaardeerd wanneer je tot vertellen komt en niet verloren laat gaan. Vertellen, in een vertrouwde en veilige omgeving, met een ervaren en deskundige gespreksleider:Henk Beentjes. Eenmaal per 2 weken op donderdag van 09.30 – 11.30 uur. Startdatum 14 september. Kosten 16,-- voor 16 bijeenkomsten

Computercursussen en workshops: In september starten er weer diverse computercursussen: Windows beginners en gevorderden, cursus Word/Excel, digitale fotobewerking, workshops iPad en Tablet.

Fotocursus 'Met andere ogen kijken' Hier leert u betere foto's maken. Met aandacht voor vlakverdeling, lichtinval, diafragma en omgeving. Foto-opdrachten worden besproken. Maandelijks op dinsdag van 09.30- 12.00 uur, startdata 12 september en 26 september, kosten € 12,-- per seizoen.

SPORTIEVE ACTIVITEITEN van de S.U.S.

Dansen zonder partner (NIEUW) is gebaseerd op verschillende dansstijlen en voor iedereen toegankelijk, ongeacht niveau, leeftijd of danservaring. Plezier staat voorop en wordt gegeven door een gediplomeerde dansdocente. De choreografie begint eenvoudig en wordt aangepast aan het niveau van de deelnemers. U mag altijd een gratis proefles komen meedoen. Wekelijks op donderdag van 15.15 – 16.15 uur, startdatum 5 oktober (bij voldoende aanmeldingen), Kosten € 70,-- voor 25 lessen.

Pilates Training, balans en samenwerking van lichaam en geest, d.m.v. speciaal ontwikkelde oefeningen. Hierdoor wordt een algehele goede conditie bereikt. Pilates: zeer bewust bewegen met concentratie, controle, coördinatie, flow, precisie en een diepe ademhaling. De juiste lichaamshouding is zeer belangrijk om de beweging goed te kunnen uitvoeren. Maandag van 09.00 – 10.00 uur en van 10.15 – 11.15 uur.

Fifty Fit (50 + gym) Start met warming-up, gevolgd door mat- en grondoefeningen op muziek. Met materialen zoals tubes, dyna-bands, gewichtjes, ballen en stokken. Na de pauze is er afwisselend circuittraining, conditietraining, badminton, volleybal of steppen. Er is aandacht voor het conditionele gedeelte en voor spierversterkende oefeningen. Donderdag van 13.30 – 15.00 uur.

Yoga: Ontspannend bezig zijn met lichaamshoudingen, deze gebeuren in het ritme van in- en uitademing. Niet alleen ontspannend, maar ook goed voor geestelijk en lichamelijk welbevinden.
Dinsdag van 9.15 – 10.15 uur, vrijdag van 09.15 – 10.15 uur en vrijdag van 10.30 – 11.30 uur.

Voor bovengenoemde sportieve activiteiten geldt dat deze wekelijks plaatsvinden en starten in week 36 (de week van 4 september). Kosten € 84,- voor 30 lessen. Indien er meer lessen gegeven worden komt er € 2,80 per les bij.

Koersbal: Wordt gespeeld op een groene vilten mat, met acht ballen en een wit doelballetje (de jack). De spelers rollen om beurten de bal om deze zo dicht mogelijk bij de jack te krijgen. Best lastig, omdat de ballen aan één kant verzwaard zijn. Wekelijks op woensdag van 10.00 – 12.00 uur. Kosten € 10,-- per seizoen. Start 6 september.

CREATIEVE ACTIVITEITEN van de Stichting Uitgeester Senioren

Beeldhouwen en boetseren
Dit zijn creatieve en rustgevende bezigheden. Werken in speksteen, een zachtere steensoort, met gutsen, raspen of vijlen. Boetseren, met verschillende kleisoorten, is ook mogelijk. Het werk kan gebakken en geschilderd worden met o.a. acrylverf. Naar model/voorbeelden als naar eigen idee/impressie. Begeleiding door twee professionele en ervaren docenten. Eenmaal per 2 weken op donderdag van 09.30 – 11.30 uur. Startdatum 7 en 14 september. Kosten € 16,-- voor 16 lessen.

Kaarten maken door middel van direct borduren op de kaart en naar eigen inzicht versieren. De kaarten worden gemaakt in groepsverband. Eenmaal per 2 weken op woensdag van 13.30 – 15.30 uur, startdatum13 september, kosten € 16,-- voor 16 lessen

Tekenen en schilderen (aquarel, acryl, pentekenen), een zeer leuke hobby die veel voldoening en waardering geeft. Er is geen speciale aanleg of talent voor nodig, iedereen kan het leren. Eenmaal per 2 weken op woensdag van 14.00 – 16.30 uur, startdatum 13 september, kosten € 16,-- voor 16 lessen.

Theezakjes vouwen, kaarten, decoraties en mandala's maken van theezakjes.
De plaatjes worden uit theezakjes op een bepaald formaat geknipt of gesneden en in een patroon gevouwen. Creatief met prachtige resultaten. Maandelijks op de 2de donderdag van de maand van 09.30 – 11.30 uur. Startdatum 13 september, Kosten € 8,-- voor 8 lessen.

Quilten is een handwerktechniek waarbij drie lagen textiel met een doorstiksteek handmatig op elkaar genaaid worden. Bij deze activiteit is geen begeleiding aanwezig, u dient dus zelfstandig te kunnen werken.
Eenmaal per 2 weken op donderdag van 09.30 – 11.30 uur. Kosten € 16,-- voor 16 lessen. Startdatum 7 september.

INFORMATIE EN OPGEVEN:
Informatie en opgave op het kantoor van de Stichting Uitgeester Senioren, op de eerste etage van dorpshuis De Zwaan, Middelweg 5, 1911 EA Uitgeest, telefonisch: 0251 – 31 90 20 of via de mail: s.u.s@inter.nl.net. Zie ook de website: www.uitgeestersenioren.nl.

De mooiste zomerfoto's van 2017

Een koele avond, gevolgd door een warme dag en windstil weer: alle ingrediënten voor een schitterende zonsopgang dus! Om 5.30 een schitterend uitzicht over het Uitgeestermeer vanaf Schippersrijk Foto: Antoinette Valkering

De Uitgeester organiseert deze zomer een fotowedstrijd. Maakt u deze zomer een leuke, gekke, ontroerende, grappige of adembenemende foto? Stuur deze dan naar de redactie van De Uitgeester! U maakt daarmee kans op twee bollen ijs met slagroom voor het hele gezin bij IJssalon De Florijn én eeuwige roem door publicatie van de foto in De Uitgeester. Stuur uw foto (circa 1MB) naar redactie@uitgeester.nl. De mooiste inzendingen plaatsen wij gedurende het zomerseizoen in de krant en/of online (met deelname aan de fotowedstrijd geeft u toestemming tot publicatie in de krant en op internet/sociale media).

De tweede serie inzendingen zijn binnen en een aantal hiervan willen wij u niet onthouden, het is tenslotte nog steeds volop zomer! U kunt inzenden tot 1 september 2017, daarna maken wij de allermooiste zomerfoto van 2017 bekend.

Foto: Mevr. Molenaar
Foto: Mary Putter
Gekraakt! Foto: Maarten Duin
Oranje zusjes op het strand van Wijk aan Zee Foto: Lenneke Hulshof
Mooie vakantie in Zweden Foto: Esther de Reus
Foto: Saskia Spoelstra
Vier nichtjes op een prachtige stranddag Foto: Guurtje Brankenhof

Leer tennissen met Tenniskids bij TV De Dog

Mees Snijder in actie tijdens het 62 uur tennisevent. Foto: Marloes Blok

UITGEEST - Op een speelse manier en voordelig leren tennissen? Dat kan deze winter met Tenniskids BLAUW bij Tennisvereniging De Dog, speciaal voor de jongste jeugd.

Tenniskids is geheel afgestemd op de leeftijd en mogelijkheden van kinderen, daardoor leren ze het spel razendsnel spelen. Vier kleuren brengen hun vooruitgang in kaart, bij iedere kleur horen andere leeftijden, baangroottes en balsoorten. Rood, oranje en groen zijn inmiddels geïntroduceerd bij TV de Dog maar speciaal voor de jongste jeugd is er Tenniskids Blauw. Je bent 3 tot 6 jaar en dan ga je op een sport, maar wat voor sport? Je gaat meestal eerst je zwemdiploma halen en daarna heb je eigenlijk nog geen idee, misschien voetbal, hockey of handbal want dat gaan vriendjes/vriendinnetjes ook doen. Bij TV de Dog wordt er in de komende wintermaanden Tenniskids Blauw aangeboden. Dit houdt in dat kinderen geboren in 2013, 2012 en 2011 bij TV de Dog een strippenkaart kunnen kopen van 10 tennislessen voor maar € 50,-. De trainers van TV de Dog zullen deze periode kinderen kennis laten maken met de tennisbal en racket, veel gooien, rollen, vangen en slaan. Op een speelse manier met elkaar trainen. Kinderen die gaan spelen in de categorie Blauw hoeven nog geen lid te zijn van TV de Dog, zij krijgen alleen training (in Sport- en tenniscentrum Uitgeest) en er zal alleen onderling wellicht een soort van competitie worden gespeeld. Besluit het kind daarna lid te worden dan wordt de contributie voor 2018 door TV De Dog betaald, mits er zomerlessen worden afgenomen. Jongens en meisjes zijn van harte welkom, dus nieuwsgierig geworden? Lijkt dit je erg leuk en een mooie uitdaging? Geef je dan op door een e-mail te sturen naar: jeugdcommissie@tvdedog.nl of bel met Ronald Vlieland (de tennisleraar): 06-41720590.

Nick Vlaar verlegt zijn grenzen in Frankrijk Veel leermomenten voor Nick Vlaar op het Franse circuit Dijon-Prenois

Nick Vlaar#98 voor Joris Lentfert#18 en Ivar Doornbos#43 Foto: Kees Siroo

Met een twaalfde en vijftiende plaats in Dijon-Prenois was Nick zelf niet tevreden maar met veel leermomenten tijdens de races op het technische circuit heeft hij veel geleerd en ervaring opgedaan. Nick Vlaar gaat met stappen vooruit!

Dijon-Prenois

Voor de OWCup is racing-team Edwin Ott motoren afgereisd naar het circuit Dijon-Prenois in het oosten van Frankrijk. Het is een echt motorcircuit maar heel anders dan in Assen, met forse hoogteverschillen, een lang recht eind, naar beneden afdraaiende bochten gevolgd door snel accelereren in de bocht naar boven. Met topsnelheden op het rechte eind die dicht tegen de 300 per uur liggen. Dit geeft een hele andere dimensie aan het racen; anders remmen, anders insturen en daardoor uitdagend en vermoeiend. Het was voor de rijders bij de dubbele races hard werken maar ook opletten geblazen vanwege de wisselende weersomstandigheden.

Vrije trainingen en kwalificaties

Op donderdag 27 juli begon het veld met twee vrije trainingssessies gevolgd door de eerste kwalificatie. Hierin begon Nick voorzichtig om de nieuwe baan te leren en vanwege de compleet nieuwe omstandigheden. De vrije trainingen en eerste kwalificatie verliepen goed en alles was klaar om een goede kwalificatietijd neer te zetten in de tweede en beslissende kwalificatie. Helaas, motregen was de spelbreker waardoor het niet meer mogelijk was een scherpe kwalificatietijd neer te zetten wat een 24ste startpositie opleverde voor beide wedstrijden. Dit was natuurlijk niet tevredenstellend, ook omdat Nick tijdens het vorige raceweekend ook al slecht gekwalificeerd stond.

28 juli - OWCup races

Erop gebrand om met een goede start de slechte startpositie vroeg in de race te herstellen lukte het Nick om meteen 10 plaatsen goed rijden! Gedurende race kwam hij steeds meer in zijn ritme en kon het gaatje dichtrijden met de groep rijders voor hem. Voor de finish lukte het Nick om nog twee plaatsen naar voren te komen waardoor hij op de twaalfde plek eindigde. Al met al een goede race waarin hij zijn persoonlijk record met drie seconden heeft aangescherpt. Met dit resultaat was Nick redelijk tevreden maar hij bleef erop gebrand om in de tweede race dit op zijn minst over te doen!

Tijdens de tweede race kwam Nick niet zo goed van zijn plaats als in de eerste race maar na een felle strijd was hij toch nog aangekomen op de dertiende positie. De extra motivatie en inzet om verder naar voren te komen bracht helaas niet het gewenste resultaat en richting het slot van de race moest Nick twee plaatsen inleveren en kwam hij als vijftiende over de finish. Hiermee was Nick absoluut niet tevreden en zal er dus weer extra op gebrand zijn om het tijdens de volgende race te compenseren! Terugkijkend op de races was het absoluut een mooie eerste race en een goede prestatie op een technisch, nieuw circuit. De tweede race was er een om te vergeten, door het mindere resultaat staat Nick nu op de elfde plaats in het kampioenschap en zal hij alle zeilen bij moeten zetten in het weekend van 26 en 27 augustus. Dan wordt er weer een dubbele race gereden op het circuit in het Duitse Oschersleben.

Door: Edwin Ott

KP Biking: Henk Verdonk junior heeft met niemand genade door: Ton Kramer

AKERSLOOT - Henk Verdonk junior uit Egmond aan de Hoef blijft winnen, zo ook deze donderdagavondwedstrijd in Akersloot op Sportcomplex de Cloppenburgh om de wekelijkse Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup. Zonder ook maar enige twijfeling pakte Henk Verdonk junior resoluut de leiding om deze tot de finish niet meer af te staan. Vincent Beentjes was de enige die nog een beetje in het spoor van leider Verdonk junior kon blijven. Bij de eerste passage was al duidelijk wie na de streep het podium zouden gaan beklimmen. Plek een was overduidelijk voor Henk Verdonk junior, maar ook de volgende Vincent Beentjes (Castricum) en daarachter Henk Jan Verdonk senior (Egmond aan de Hoef); zij waren ook de mannen en in die volgorde de huldiging mochten ondergaan. Alkmaarder Henk Louwe voerde achter voorgaande mannen een solorit op. Daarachter leverden de Egmonders Emiel Prins en Dirk Dekker samen met de jonge Wout Bakker (Heiloo) strijd en maakte elkaar het leven redelijk zuur. Uit dit drietal kwam tenslotte Emiel Prins als winnaar terecht.

Uitslag mannen: 1. Henk Verdonk junior Egmond aan de Hoef 2. Vincent Beentjes Castricum 3. Henk Jan Verdonk senior Egmond aan de Hoef 4. Henk Louwe Alkmaar 5. Emiel Prins Egmond aan Zee 6. Wout Bakker Heiloo 7. Dirk Dekker Egmond aan Zee 8. Martin Meijer Heerhugowaard 9. Ad van Rijn Uitgeest 10. Mike Roelands Uitgeest Uitslag vrouwen: 1. Marita Bakker Heiloo.

Opbrengst Wereldduurrecord Dubbeltennis meer dan 50.000 euro

Ronald en Dennis in gesprek met Beau van Erven Dorens bij RTL Summer Night.

UITGEEST/AMSTERDAM - Het kan niemand ontgaan zijn: van 21 tot 23 juli vond het Wereldduurrecord Dubbeltennis plaats in Uitgeest, bij TV De Dog. Spelers Ronald Vlieland en Dennis Bakkum waren vrijdagavond 11 augustus aanwezig bij RTL Summer Night, de zomerversie van RTL Late Night, en hebben daar het eindbedrag bekend gemaakt: € 50.062,-! Een prachtig resultaat dat aan de Stichting Terre - Rett Syndroom Fonds wordt gedoneerd.

De stichting gaat het geld onder andere gebruiken om onderzoeken te ondersteunen waarin wordt gekeken welke fundamentele processen een rol spelen bij het ontstaan van het Rett Syndroom. Als dat bekend is kan men met nieuwe biomarkers in de moleculaire processen identificeren welke geneesmiddelen een aangrijpingspunt zouden kunnen zijn.
Nog even nagenieten? Of het evenement gemist vanwege de vakantie? Er zijn meerdere prachtige filmpjes gemaakt door onder andere de Telegraaf, 251tv en natuurlijk De Uitgeester (kijk op ons YouTubekanaal).

Een fantástisch bedrag voor Stichting Terre t.b.v. onderzoek naar het RETT- syndroom.
9 / 12

Foto: Marianne Jonker

Is de zomervakantie toch niet voldoende geweest om op te laden en heeft u een oppepper nodig? Of heeft uw kapsel juist die boost nodig? Wilt u gaan sporten maar liefst zonder blessures? Zoekt u de beste opvang voor uw kind? In deze bijlage vindt u informatie over allerlei vormen van zorg en ondersteuning en andere zaken die te maken hebben met Zorg en Welzijn.

Kinderdagverblijf De Regenboog biedt voorbereiding op basisschool

Lekker kliederen bij Kinderdagverblijf De Regenboog Foto: aangeleverd

Stichting Kinderdagverblijf De Regenboog bestaat alweer meer dan 25 jaar. In een veranderende branche als de kinderopvang is het een fantastische uitdaging in te spelen op de wensen van ouders en passende opvang te bieden binnen de veranderende wet- en regelgeving.

In het verleden bood de Regenboog peuteropvang, maar omdat de vraag terugliep, zijn wij van de horizontale peuteropvang afgestapt. In 2015 merkten wij dat de vraag weer aantrok en zijn wij gestart met de inmiddels zeer succesvolle Bliksem waar wij kinderen vanaf 3 jaar voorbereiden op de basisschool. Sinds begin 2017 bieden wij tevens halve dagopvang op woensdag en vrijdag aan peuters vanaf 2,5 jaar. Voor deze leeftijdcategorie is er intensief contact met scholen in Uitgeest. Zij zijn ook erg enthousiast over de opvang.

Informatieavond 'Obesitas: operatie ja/nee?'

Overgewicht is een groeiend probleem in de westerse wereld, ook in Nederland. Veel mensen die ermee kampen willen van de kilo's af, maar afvalpogingen lijken het probleem alleen maar te vergroten. De chirurgen van het RKZ Obesitascentrum organiseren in samenwerking met de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) op woensdag 23 augustus een informatieavond over ernstig overgewicht. Wanneer kom je in aanmerking voor een maagoperatie? Hoe is de begeleiding voor mensen met ernstig overgewicht? De antwoorden op deze en veel meer vragen komen aan bod tijdens deze avond.

Gezondheidsproblemen
Mensen met obesitas kunnen voor behandeling terecht in het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ), waar een professioneel en gespecialiseerd behandelteam in samenwerking met de NOK het volledige behandelpakket kan aanbieden.

Sprekers
Tijdens deze avond wordt u over het onderwerp geïnformeerd vanuit verschillende invalshoeken. Bijdragen worden verzorgd door een chirurg en een gespecialiseerd verpleegkundige en door de Nederlandse Obesitas Kliniek. Er is gelegenheid om vragen te stellen. De toegang is gratis.

Locatie en tijd
De bijeenkomst vindt plaats in de Professor de Grootzaal op de 1e etage vanaf 17.00 De zaal is open vanaf 16.30 uur.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden via de website: www.rkz.nl/agenda (aanmeldingsformulier). En bij het Patiëntenservicebureau van het Rode Kruis Ziekenhuis, tel. 0251-265111. Het PSB is geopend op maandag t/m vrijdag van 09.00 -16.00 uur.

Meerderheid Noord-Hollanders positief over hun eigen provincie

Mooi Uitgeest Foto: Antoinette Valkering

REGIO - Maar liefst 61% van de Noord-Hollanders is positief over de zomervakantie-opties in onze provincie, waarbij een zon-zee-strand vakantie het meest geliefd is.

Uit een representatief onderzoek onder ruim 1400 inwoners van de provincie (juni 2017), blijkt dat voor een op de vier inwoners Noord-Holland de favoriete zomervakantiebestemming is. Daarnaast is een duidelijke meerderheid van de Noord-Hollanders (61%) positief over de mogelijkheden om vakantie te vieren in eigen provincie. Slechts 14% is hier ontevreden over (25% neutraal). In de Kop van Noord-Holland beoordeelt maar liefst 87% van de respondenten de vakantie opties in eigen provincie als 'goed' of 'zeer goed'. In Amsterdam en Amstelland-Meerlanden is dit slechts iets meer dan 50%. Eenmaal gekozen voor een vakantie in Noord-Holland wint de tijdsbesteding 'zon-zee-strand' (60%) het ruim van cultuur (31%) en sport (10%).

Dit onderzoek maakt deel uit van de ontwikkeling van een omgevingsvisie voor Noord-Holland over de uitdagingen die tussen nu en 2050 op de provincie afkomen. De inrichting van de leefomgeving en de mogelijkheden tot recreatie zijn daarin een belangrijk element. Met de campagne 'Jouw Noord-Holland' nodigt de provincie iedereen uit om mee te praten en te denken.

Overige resultaten onderzoek

Behalve naar hun oordeel over vakantie in Noord-Holland zijn in het onderzoek ruim 1400 inwoners gevraagd om afwegingen te maken tussen verschillende keuzes voor de toekomst van Noord-Holland. Een toekomstperspectief waarin gezondheid en veiligheid centraal staat, kreeg 58% van de stemmen, tegenover 23% en 19% voor perspectieven waarin respectievelijk behoud van het karakteristieke Noord-Holland en de economische duurzaamheid van de provincie centraal staan.

Het voorkomen van wateroverlast heeft absolute prioriteit, 83% verkiest dijkverbreding en –verhoging boven behoud van het bestaande landschap met een verhoogd overstromingsrisico. Een ruime meerderheid (60 tot 76%) verkiest investeren in de kwaliteit van het grondwater, schone lucht, schoon openbaar vervoer en 'geen hinder van Schiphol en andere industrie' boven andere, economisch wellicht aantrekkelijkere, maar ook meer 'vervuilende' beleidsopties. De meningen zijn verdeeld (50/50) op het gebied van hoogbouw versus laagbouw, investeren in fysieke of digitale infrastructuur en investeren in kansrijke of kansarme gebieden.

Liefst 78% van de respondenten vindt het een 'goede' of 'zeer goede' zaak dat de provincie Noord-Holland de Omgevingsvisie met hen wil delen. Dit sluit aan bij het feit dat ruim driekwart van de huidige inwoners verwacht de rest van hun leven in de provincie te blijven wonen, zoals uit eerder onderzoek (februari 2017) bleek.

Over de campagne Jouw Noord-Holland

Noord-Holland is prachtig in al haar diversiteit. Veel van wat we nu zo mooi is, werd door mensenhanden gemaakt. Door klimaatverandering, bevolkingsgroei en nieuwe technieken moet nu worden nagedacht over de toekomst van de provincie. In het voorjaar van 2019 wordt de Omgevingsvisie vastgesteld. Daarin wordt vooruitgeblikt op hoe wonen, werken en recreëren zich ontwikkelen in Noord-Holland tussen nu en 2050. Onder de naam 'Jouw Noord-Holland' kan iedereen hierover meedenken en -praten. In twee kwantitatieve onderzoeken werd een representatieve groep van zo'n 3.000 Noord-Hollanders bevraagd. In huiskamergesprekken in elke regio en op de evenementen Bevrijdingspop Haarlem en SAIL Den Helder gingen Gedeputeerden in gesprek met ongeveer 500 Noord-Hollanders. De Facebookpagina heeft inmiddels bijna 6.000 volgers en bereikte tot nu toe circa 650.000 unieke personen.

Extreem beschadigd haar zo weer gezond

Foto: Aangeleverd

Wat te doen met extreem beschadigd haar? Als u denkt dat niets uw haar meer kan redden, dan wordt het tijd voor een afspraak bij Kapsters M/V. Vraag naar de Emergency Service Professional en laat u verrassen door het ongeëvenaarde resultaat. Het merk L'ANZA waar kapsalon De Kapsters M/V mee werkt, heeft een twee stappen-systeem ontwikkeld dat uw haar prachtig herstelt. Met de nieuwe Emergency Service van Keratin Healing Oil wordt het weer sterk, glanzend en veerkrachtig.

Deze service werkt in twee stappen:

  1. Uw haar wordt gewassen en behandeld met Thermal Therapy. De kracht van deze opbouwende therapie zit 'm in zijn zelf construerende peptiden. Die maken een driedimensionaal frame in de beschadigde gedeeltes van uw haar. Warmte is hierbij essentieel. Terwijl u vervolgens heerlijk kunt relaxen onder de droogkap, doet de kuur zijn werk. Na tien minuten wordt uw haar uitgespoeld. Het voelt direct sterk aan!
  2. De tweede stap is een Cream Cure. De componenten van deze kuur hechten zich aan de zojuist gebouwde frames. Ze brengen de anatomie van uw haar weer terug in originele staat. Het resultaat: mooi glanzend, veerkrachtig en glad haar, te stylen zoals u wilt.

Zelfs extreem beschadigd haar wordt zo weer gezond! Vraag uw kapper naar deze unieke 'reparatieservice' of loop even binnen! De Kapsters M/V heeft in augustus en september een leuke aanbieding. De kuur kost normaal € 19,95 maar in de maand augustus en september is deze behandeling voor slechts € 17,95.

De Kapsters M/V, Adres: middelweg 95, 1911 EC Uitgeest; Tel. 0251-312287; website: www.dekapstersmv.nl

Blessurevrij sporten met SMC-Uitgeest

Loopoefeningen in de zaal met de bal Foto: Aangeleverd

Sport is belangrijk voor de gezondheid van het kind. Maar zodra blessures ontstaan, kan de tol erg hoog zijn, soms met grote gevolgen.

In wetenschappelijke onderzoeken wordt aangetoond dat jongens en vooral meisjes in de leeftijd van 12-18 jaar een fors verhoogd risico lopen op het krijgen van knieblessures, in het bijzonder voorste kruisband blessures. Meisjes hebben op deze leeftijd vier tot zes keer vaker een voorste-kruisband letsel dan jongens. Het oplopen van zo'n zware knieblessure, heeft grote gevolgen voor de toekomst.

Loopoefeningen buiten met de speedladder Foto: Aangeleverd

De fysiotherapeuten van SMC-Uitgeest leveren in samenwerking met Joint Forces een uitdagend en effectief trainingsprogramma als warming-up ter preventie van knie- en voorste-kruisband blessures bij kinderen in deze leeftijdsgroep, waardoor de kans op een dergelijk ernstige blessure met 50% tot 70% afneemt. SMC maakt gebruik van een testprotocol, dat op een eenvoudige manier een snelle screening geeft op blessures.

Voor een afspraak bel 0251-750655 SMC-Uitgeest, Zienlaan 3.

Wandelen met je hond is gezond

Wandelen is gezond, niet alleen voor de hond Foto: Marianne Jonker

Iets wat we allang wisten, maar het wandelen met een hond heeft zeker positieve effecten. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.Mensen die een hond hebben bewegen dagelijks gemiddeld twintig minuten meer dan mensen zonder hond. Het draagt wel degelijk bij aan de dagelijkse behoefte aan lichaamsbeweging om gezond te blijven, zo blijkt uit een studie van BMC Public Health.

Lekker wandeltempo

Het wandelen met een hond heeft zeker invloed op de conditie. Het meerdere malen per dag uitlaten van de hond gaat meestal in een redelijk tempo en dit draagt bij aan het verminderen van de kans op problemen met bloeddruk, te hoog cholesterol of diabetes type 2. Ook hart- en vaatziekten treden minder snel op bij hondenbezitters.

Hondenbezitters leven langer

Naast het positieve effect van het wandelen met de hond op de lichamelijke conditie, is het ook goed voor de geest om een hond te hebben. Mensen die bijvoorbeeld kampen met depressieve gevoelens, vinden vaak troost bij een huisdier, zeker als dit affectie kan tonen zoals honden. Ook geeft het ze een doel om voor te leven. Vooral ouderen, die bijvoorbeeld hun levenspartner al hebben verloren, zouden een hond moeten overwegen. Voor de broodnodige beweging, en de liefde.

Bron: wandelmagazine.nu/NPR Science Desk

Praktijk Hanneke Visser Al ruim tien jaar ervaring en resultaat

Hanneke Visser Foto: Aangeleverd

Zomer: de tijd om uit te rusten en op te laden. Heeft u daarbij een extra zetje nodig? Denk dan ook eens aan een acupunctuur- of bioresonantie-behandeling bij Hanneke Visser.

Om de afvoer van afvalstoffen extra te stimuleren maakt Hanneke daarnaast gebruik van een ontspannende Chinese voetmassage. Zó kunt u weer echt opgefrist het najaar tegemoet zien! Hebt u gezondheidsklachten? U kunt de praktijk altijd bellen of mailen voor een vrijblijvend advies. Praktijk Hanneke Visser behandelt alle soorten gezondheidsproblemen, van zowel kinderen als volwassenen. Op de website van de praktijk kunt u hierover meer lezen: www.acupunctuuruitgeest.nl. Tevens dagelijks telefonisch bereikbaar: 06-18224671.

Praktijk Hanneke Visser is gevestigd in Uitgeest, op de Wethouder twaalfhovenstraat 67.