De Uitgeester

5 juni 2019

De Uitgeester 5 juni 2019


Gemeente: Terugkoop pand De Zwaan beste optie

Het gebouw van De Zwaan in Uitgeest. Foto: De Zwaan Cultureel

UITGEEST - De gemeente heeft de afgelopen periode laten onderzoeken hoe Dorpshuis De Zwaan het beste kan worden aangestuurd. Een extern bureau heeft van drie varianten de voor- en nadelen in beeld gebracht.

Hieruit blijkt dat 'terugkoop' van het pand van De Zwaan de beste optie is. "Belangrijk is dat zoveel mogelijk verenigingen en inwoners nu en in de toekomst goed gebruik kunnen maken van het dorpshuis, en dat kan op deze manier. Ook is het financieel het meest aantrekkelijk," aldus wethouder Cees Beentjes. Na het aftreden van het bestuur in juni vorig jaar heeft de gemeente Sport Servicepunt gevraagd voor het beheer van het dorpshuis. Deze interimperiode loopt af op 1 september.

Verschillende opties
De gemeenteraad besloot op 28 februari om drie opties te laten onderzoeken. Lees verder op pagina...

Campina Open Boerderijdag in Uitgeest

De familie Van Burgsteden. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Op maandag 10 juni (Tweede Pinksterdag) opent de familie Van Burgsteden tussen 10.00 uur en 16.00 uur haar staldeuren op Groot Dorregeest 6a in Uitgeest tijdens de Campina Open Boerderijdag.

Op deze dag kunt u een kijkje nemen op de boerderij, de dieren aaien, machines bekijken en lekker op het weiland tussen de koeien picknicken. De kinderen kunnen aan vele leuke activiteiten deelnemen zoals een ritje op de rodeostier, een boerderijhulpdiploma halen, deelnemen aan de melkwegrace, touwvlechten, lekker springen op het springkussen, of meedoen aan de koequiz. Ook kunnen kinderen zich laten schminken en een rondje ponyrijden. Campina zorgt voor een heerlijke zuivelproeverij en ook kunt u wat lekkers kopen op ons gezellige boerenterras. De entree is gratis!

Hockeykampioenen MHCU gehuldigd

Heel veel kampioenen bij MHCU. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Zondag 2 juni werden de hockeyteams van Mixed Hockey Club Uitgeest gehuldigd die afgelopen seizoen kampioen werden.

Dit hockeyseizoen werden maar liefst acht jeugdteams kampioen, in de zaal tijdens de wintercompetitie of tijdens het reguliere veldseizoen. De teams werden onder grote belangstelling van familie, vrienden en MHCU-leden gehuldigd. Naast de traditionele kampioenschapsmedailles ontving ieder team taart en kinderchampagne.

Thuisbij - het dagboek van Jan

Thuisbij - het dagboek van Jan

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

"Om half elf verzamelden de 'gelukkigen' zich op rondvaartboot de Claes Horn in de haven van Akersloot."

Woensdag 22 mei 2019

De vaste bezoekers van Thuisbij Uitgeest en Thuisbij Limmen vierden vandaag hun jaarlijkse dagje uit. Dat bestond zoals gewoonlijk uit een boottocht met de cliënten en hun trouwe mantelzorgers naar de Zaanse Schans en terug. Om half elf verzamelden de 'gelukkigen' zich op rondvaartboot de Claes Horn in de haven van Akersloot. Na de begroeting aan boord door kapitein Jan Sander vertrok het schip om precies 11.00 uur voor zijn rondtocht. De ongeveer 80 gasten voelden zich alras helemaal thuis op de boot. Er was dan ook volop gezelligheid te melden. Temeer omdat kapitein Jan en zijn bemanning (dit is zowel vrouwelijk als mannelijk bedoeld) ervoor zorgden dat het de dames en heren aan boord aan niets ontbrak. Zo was er verse koffie en zalig gebak.

Ilona en Annet vroegen ook het woord. Dat kregen ze. Zij vroegen om aandacht voor het lekkers dat ons aan boord geschonken werd. De dames van kapitein Jan zorgden daarvoor. Niet dat zij het lekkers zelf voor ons moesten betalen. Daar hadden wij – zo vertelden ons de gebakrondbrengers – onze sponsoren voor, zoals Autoschadespecialist P. Zonneveld uit Limmen, Stichting TriArcus, ACC Service uit Limmen en bouwmarkt Meelgro. Ook onze sponsoren Naja Vintage and More en Autobedrijf Dirk van der Steen mogen best tussen twee kopjes overheerlijke koffie genoemd worden.

Hoe goed de stemming aan boord was, bleek wel uit het feit dat er volop gespreksstof was. Het gebrom van de scheepsmotoren werd ruimschoots overstemd door pratende en lachende opvarenden. Zo nu en dan was het iets stiller aan boord. Dan wees de ene passagier de andere op een prachtige afgemeerde cruiser ter linkerzijde. Of ter rechterzijde. Dit op de terugweg. Toen we de eerste molens aan de oevers ontwaarden, wisten we dat we de Zaanstreek naderden. We kregen van kapitein Jan tot half twee wandeltijd. Met de hand op onze portemonnee stapten we de ene souvenirshop in en de andere uit. Toen we al het moois en al het kitscherigs drie keer gezien en niet gekocht hadden, namen we nog een foto van een draaiende molen of een zalig Zaans ijsje.

Iedereen was op de afgesproken tijd weer aan boord van onze Claes Horn voor de terugvaart. Op verzoek van kapitein Jan verlieten we ons rondvaartschip in de volgorde waarin we aan boord gekomen waren. Dat belette ons niet van de kapitein en zijn personeel hartelijk afscheid te nemen en hen tot weerziens te wensen in het volgende jaar van de Thuisbij-kalender. Lezers die zich tot het sponsorship geroepen voelen verzoeken wij zich niet te laten weerhouden.

Lees alle dagboekverslagen op https://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Gemeente: "Neem als fietser de ruimte op de Uitgeesterweg"

De vernieuwde Uitgeesterweg Foto: Website gemeente Uitgeest

UITGEEST - Sinds een aantal maanden is de Uitgeesterweg een fietsstraat. Een fietsstraat is een straat die is ingericht als fietsroute, maar waarop auto's zijn toegestaan. Het autogebruik wordt beperkt door het karakter en de inrichting van de fietsstraat. Zo zijn in Nederland fietsstraten vaak roodgekleurd, net als fietspaden.

Om dit nog eens te benadrukken plaatste de gemeente Uitgeest de volgende mededeling op Facebook: Wist u dat fietsers op de Uitgeesterweg in het midden van de rijbaan op het rode asfalt behoren te fietsen en dus niet op de zwarte naastgelegen strook asfalt (wat nu nog vaak gebeurt). Neem als fietser dus lekker de ruimte.

Het bericht leidde tot verontwaardigde reacties. Uit de meeste reacties bleek dat weggebruikers dit een onveilige situatie vinden.

Onderhoud bermen en watergangen

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Ook dit jaar zal Theo Klever B.V. in Castricum en Uitgeest het onderhoud van bermen en watergangen uitvoeren. Deze werkzaamheden zullen worden uitgevoerd in week 23 t/m 27 (3 juni t/m 4 juli a.s.). In deze periode zijn ook andere aannemers in de gemeentes Castricum en Uitgeest aan het werk.

U kunt ons helpen door in de uitvoeringsperiode uw boot, kano, aanhanger, paardentrailer e.d. uit het gras, walkant of watergang te halen, zodat wij ons werk goed en netjes kunnen uitvoeren zonder schade te maken. Bij het uitvoeren van deze werkzaamheden zult u misschien enige overlast ervaren. Wij proberen dit echter tot een minimum te beperken. Wij hopen op uw begrip als u even moet wachten, omdat een tractor of maaimachine voor u rijdt. Bedenk dan a.u.b. dat we voor u aan het werk zijn, om uw omgeving weer netjes en veilig te maken. Mocht u hierover vragen of opmerkingen hebben, stuurt u ons dan gerust een bericht via info@theoklever.nl, of bel ons op 0348–444529, Liliane Klever.

Door de lens van Bus

Foto: Ger Bus

Ger Bus: "Op het plein achter De Klop, naast de kerk aan de Langebuurt, werd zaterdag 1 juni van 9.00-15.00 uur de jaarlijkse markt gehouden voor Prijedor. De opbrengst gaat naar de allerarmste mensen in Prijedor en omgeving in Bosnië. Het was een gezellig gebeuren met mooi weer."

Column Monique Teeling - UFO's

Het houdt me nu een flinke tijd bezig sinds het volgende bericht op internet verscheen: 'Pentagon deed jarenlang geheim onderzoek naar UFO's'. De Verenigde Staten staken miljoenen in de speurtocht naar deze Unidentified Flying Objects. Maar liefst tweeëntwintig miljoen dollar trok Defensie uit voor het onderzoek naar buitenaards leven, verstopt in de begroting want ze wilden hier niet mee te koop lopen. Best veel, tweeëntwintig miljoen dollar, als je bedenkt dat vijfendertig miljoen Amerikanen in armoede leven, wat 12,1 procent van de bevolking is. Daaruit zou je kunnen concluderen dat er gegronde reden was tot onderzoek. Interessante vraag: wat weet het Pentagon wat wij niet weten? Je kunt op je sloffen aanvoelen dat wij in het immense heelal met ontelbare zonnestelsels niet de enige vorm van leven zijn. Ik googlede dus filmpjes en zag vage ver weg opnames van ruimteschepen die ergens in een desolate woestijn neerknikkeren waar vervolgens een alien uitkruipt met een soort hoofd en ledematen zoals wij die hebben. Waarom, vraag ik mij af, zou een alien eenzelfde vorm hebben als een mens? En hoezo zou een alien hier zomaar rond kunnen wandelen terwijl wij ons volledig moeten inpakken daar de ruimte buiten de aardse atmosfeer uiterst vijandig is omdat er geen luchtdruk is en geen zuurstof om in te ademen. Misschien zijn 'hullie' veel verder in techniek en is het voor hen de normaalste zaak van het heelal om op elke willekeurige planeet rond te banjeren maar dat komt mij toch vreemd voor. Als UFO's door u en mij worden waargenomen dan heb ik daar mijn bedenkingen over. Wij nemen vrij slecht waar en zien al snel een weerballon, drone of vlieger met lichtjes voor buitenaards voertuig aan. Maar zodra straaljagerpiloten iets onbekends waarnemen dán wordt het een ander verhaal. Daarom is het filmpje zo interessant dat plotseling verscheen bij hetzelfde Pentagonbericht. Twee gevechtspiloten zien hetzelfde object en snappen absoluut niet wat ze zien. De snelheid tegen de wind in en de rappe rotatie van de UFO zorgt bij hen voor grote opwinding. Stomverbaasde piloot 1 tegen piloot 2: "My Gosh, lóók at that thing dude, it's rotating!" Mensen die er altijd al in geloofden, weten het zeker en zijn behoorlijk volhardend in hun beweringen er één of soms meerdere gespot te hebben. En wat te denken van de vermeende ontvoeringen door aliens. Het internet staat vol met de wildste verhalen die meer weg hebben van een flinke paddotrip dan van een close encounter. Nog eens wat anders. Stel hè, stel dat ruimteschepen en aliens bestaan, waarom zouden zij ons überhaupt willen bezoeken? Zo'n gezellig ras zijn wij over het algemeen niet. We maken elkaar af als vliegen en zijn aardig op weg ons petieterige planeetje grondig te verzieken. Daar ga je toch niet vrijwillig naartoe om contact te leggen? Nee, ik zou echt knetterhard de andere kant op rotaten.

Monique Teeling

'Terugkoop' De Zwaan is de beste optie

UITGEEST - De gemeente heeft de afgelopen periode laten onderzoeken hoe Dorpshuis De Zwaan het beste kan worden aangestuurd. Er waren drie verschillende opties.

Optie 1, het werven van nieuwe bestuursleden, heeft voor- en nadelen. De lokale verbondenheid van de bestuursleden kan een succesfactor zijn. Nadeel is dat het afhankelijk is van personen en dat daardoor de continuïteit niet is gewaarborgd. Ook kan de gemeente geen invloed meer uitoefenen op het karakter en de functie van het dorpshuis en dat is wel de wens.

Optie 2, het beheer en de exploitatie overdragen aan een andere lokale partij, valt af na gesprekken met zowel huidige gebruikers als andere maatschappelijke organisaties. Geen enkele partij heeft interesse.

Optie 3, het terugkopen van het pand door de gemeente en het aanwijzen van een externe partij als exploitant, kan budgetneutraal worden doorgevoerd en levert mogelijk zelfs nog wat geld op. "De overdracht van het eigendom kan namelijk zonder daadwerkelijke betaling worden uitgevoerd, en levert mogelijk financieel zelfs nog wat op: de grond én dorpshuis zijn naar verwachting meer waard dan de lening die nog moet worden afgeboekt. Dit sluit aan bij de wens om het dorpshuis toekomstbestendig te kunnen blijven gebruiken."

Een extern bureau heeft van drie varianten de voor- en nadelen in beeld gebracht. Hieruit blijkt dat 'terugkoop' van het pand van De Zwaan de beste optie is.

Ter bespreking in commissie en raad
De commissie Samenlevingszaken bespreekt op 13 juni het voorstel van het college. Op 27 juni staat het op de agenda van de gemeenteraad. Als de raad instemt, kan de gemeente in gesprek met kandidaten voor de exploitatie.

Vol elan verder met belastingverhogingen

Bert Weijers, fractievoorzitter Uitgeest Lokaal. Foto: Uitgeest Lokaal

De commissie Algemene Zaken en Financiën behandelt 13 juni a.s. de Kadernota 2020. In deze kadernota staat op blz. 42 een overzicht van besparingsvoorstellen.

Het zijn echter geen besparingen maar voorstellen voor het invoeren van nieuwe belastingen en verhoging van reeds bestaande belastingen door het college. Zoals het er nu naar uitziet zal de meerderheid van de Raad deze belastingverhogingen goedkeuren. Bedrijven en verenigingen van Uitgeest zullen de rekening gepresenteerd krijgen. Is dat wat de huidige collegepartijen u hebben beloofd in hun verkiezingscampagne?

Progressief Uitgeest beloofde aan de hondenbezitters afschaffing van de achterhaalde hondenbelasting en geen verhoging van de gemeentelijke kosten voor de burger. Aan de verenigingen geen verlaging van de subsidies. De werkelijkheid is anders. De ozb wordt met 15% verhoogd en met 2% inflatie, dus totaal met 17%.

Dit college zal het hierbij niet laten en ook in 2021 de ozb met nog eens 15% verhogen, is de stellige overtuiging van Uitgeest Lokaal. De verenigingen worden gekort op hun subsidies vanaf 2021 met € 100.000,-, jaarlijks oplopend. Voor de winkels wordt er een belasting op reclame-uitingen ingevoerd en een verhoging van de precariobelasting voor reclame-uitingen op het trottoir. Uitgeest Lokaal zat met één wethouder in het vorige college, daardoor kon Uitgeest Lokaal de ozb-verhogingen 2016 (5%), 2017 (5%) en 2018 (2,1%) nog tegenhouden. Nu wij geen deel uitmaken van het nieuwe college zal dit niet meer mogelijk zijn.

Uitgeest Lokaal zal zich ook nu weer tot het uiterste inspannen en het college en de collegepartijen overtuigen de belastingverhogingen niet door te voeren. Als tweede partij van Uitgeest zijn wij dit aan u verplicht. Wij kunnen dit niet alleen, wij hebben de steun van de inwoners van Uitgeest hard nodig. Word daarom lid van Uitgeest Lokaal.

Bert Weijers, fractievoorzitter Uitgeest Lokaal

Zomervakantie-rooster stress

Tamara Koenders. Foto: Aangeleverd

De zomer is in aantocht en bij veel werkgevers regent het vakantieaanvragen. Hoe zorg je als werkgever dat er voldoende bezetting is zonder dat het vakantierooster een ingewikkelde puzzel wordt?

Maak afspraken
Valt jouw bedrijf onder een CAO? Check dan eerst of die een regeling heeft voor het aanvragen en opnemen van vakantie.

Als er geen CAO geldt of er niets is geregeld in de CAO, dan heeft een werkgever de vrijheid zelf regels op te stellen. Denk hierbij aan regels en afspraken over de volgende punten:

  • Hoe vraag je vakantiedagen aan? Gaat dit per e-mail, mondeling of via een verlofregistratiesysteem?
  • Bij wie moet je de aanvraag indienen?
  • Hoe lang van te voren moeten vakantiedagen worden aangevraagd?
  • Welke regels gelden voor aanvragen in de schoolvakanties?
  • Wie het eerst komt, die het eerste maalt? Of dienen afdeling dit van te voren samen met elkaar af te stemmen?
  • Gaat het bedrijf collectief dicht tussen kerst en oudjaar of in de bouwvakvakantie?
  • Hoe veel vakantiedagen mag je maximaal voor een vakantie opnemen?
  • Mogen vakantiedagen worden opgespaard voor andere jaren?
  • Mag je niet-opgenomen vakantiedagen afkopen?

Mag je de aanvraag voor vakantie weigeren?
Ja dat mag, maar alleen als de afwezigheid van de werknemer grote problemen geeft voor het bedrijf of als de werknemer al te veel vakantiedagen heeft opgenomen. Een afwijzing moet binnen twee weken worden medegedeeld, anders is de vakantieaanvraag automatisch goedgekeurd.

Mijn medewerkers willen tegelijk op vakantie. Wat nu?
Bieden de afspraken geen oplossing? Betrek dan de werknemers bij de planning en organiseer een gesprek met de betrokken werknemers. Zij hebben er ook belang bij dat hun taken worden overgenomen als zij vakantie zijn. Heeft u vragen? Neem dan contact op met Tamara Koenders (Koenders@advocaatlewin.nl) of bel naar 0251 – 362022.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 5 juni: 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel.
Donderdag 6 juni: 10.30 uur Afscheidsdienst voor Petrus, Jacobus Nicolaas (Piet van der Ham).
Vrijdag 7 juni: 19.30 uur Aanbidding in de Kapel.
Zondag 9 juni: Eerste Pinksterdag 09.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. de Cantorij.
Maandag 10 juni: Tweede Pinksterdag 10.00 uur H. Eucharistieviering met samenzang in de kapel.

Feest bij INKX huid en haar: in 12,5 jaar van kapsalon naar haar- en huidinstituut

Ingeborg en Anne Hilgersom. Foto: aangeleverd

INKX Wellness
Gildenplein 1
1967 KL Heemskerk
0251- 208 448
Website + webshop: www.inkx.eu
E-mail: info@inkx.eu
FB: @inkxwellness
Instagram: inx.huid.haar

Parkeren is gratis

Als je binnenloopt in de ruime moderne salon van INKX huid en haar kun je jezelf bijna niet voorstellen dat eigenaresse Ingeborg ooit in haar garage aan De Hoop in Uitgeest begonnen is als kapster. De garage werd te klein en Ingeborg begon de zaak en de activiteiten uit te breiden. "We richten ons tegenwoordig voornamelijk op medische behandelingen," vertelt Anne, de dochter van Ingeborg die werkzaam is in het bedrijf als schoonheidsspecialiste.

Inmiddels heeft de kapsalon zich ontwikkeld tot een heus haar- en huidinstituut en zijn zij al 12,5 jaar gevestigd aan het Gildenplein 1 in Heemskerk. Reden voor een feestje dus: op 7 juni a.s. is iedereen van harte uitgenodigd om te komen kijken van 09.00 uur tot 16.00 uur. Het wordt een feestelijke dag met een hapje, een drankje, een dj én prachtige jubileumkortingen op de bij INKX verkrijgbare producten.

INKX huid en haar gaat verder waar de rest stopt

Bij INKX huid en haar vindt u alles op beautygebied onder één dak, maar ze gaan net even verder waar de gewone beauty- en kapsalon stopt. Naast kappersbehandelingen kunt u bij INKX terecht voor Darling extensions, permanente make-up, verschillende medische peelings (maar wel op een zo natuurlijk mogelijke basis), behandelingen voor acne en hyperpigmentatie, anti-ageing en haarwerken. Ook is er regelmatig een cosmetisch arts aanwezig. De producten die INKX voert zijn allemaal 100% biologisch, dat wil zeggen: zonder parabenen en sulfaten.

Uniek in de regio zijn de behandelingen die INKX biedt voor dunner wordend haar. Denk maar aan scalp pigmentatie, een behandeling om bij dunner wordend haar de hoofdhuid te camoufleren met 100% natuurlijk pigment. "De behandeling geeft direct resultaat en het is fantastisch om mensen die onzeker binnenkomen met een brede lach de deur uit te zien gaan," vertelt Anne enthousiast.

Binnen een jaar uw eigen haar terug bij haarverlies

Ook biedt INKX een behandeling aan waarbij het haar wel degelijk teruggroeit, genaamd Stemcell Therapy. Een elixer met vitamines en mineralen activeert de eigen stamcellen om nieuw haar aan te maken. Na de eerste maand zijn er al donshaartjes zichtbaar, die geleidelijk langer en donkerder worden. Het hele proces duurt een jaar maar daarna is er niets meer te zien van de kale plek. Deze behandeling is ook zeer geschikt voor mensen met de haarziekte alopecia. "Als we aan het einde van de behandeling zien dat onze klanten hun zelfvertrouwen hebben teruggevonden kan onze dag niet meer stuk," vertelt Anne. De Stemcell Therapy is overigens ook zeer geschikt voor de wenkbrauwen.

Vooruitstrevend en maatschappelijk betrokken

De behandelingen komen uit Amerika en INKX huid en haar is voorloper op het gebied van deze noviteiten. Dat komt omdat eigenaresse Ingeborg zeer vooruitstrevend is en overal op afstapt, daarom is zij ook vaak op reis. Op deze manier blijft zij op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van beauty, wellness, cosmetische en medische behandelingen. Bij INKX huid en haar is het mogelijk om uw haar te doneren (minimale lengte van 25 cm) aan zieke kinderen die als gevolg van een behandeling of andere oorzaak een pruik nodig hebben. Dit gaat via de Stichting Haarwensen (haarwensen.nl) van Yvonne de Boer in het AMC.

Oer-IJ expeditie: een ontdekkingswandeltocht door een verborgen landschap

Arne bereikte als eerste wandelaar de stempelpost. Foto: Ger Bus

UITGEEST - Tijdens de Oer-IJ expeditie op 21 mei maakten de wandelaars een ontdekkingstocht door een verborgen landschap, dat zich laat lezen als een spannend geschiedenisboek. Tijdens de routes waren nog goed de restanten te zien van het Oer-IJ, een grillige zijtak van de Rijn, die tot het begin van de jaartelling bij Castricum in zee uitmondde.

Tijdens deze tocht maakten de wandelaars op een bijzondere manier kennis met het boeiende verleden van dit groene hart in Kennemerland. Het eerste stempelpunt in de route van de derde Oer-IJ expeditie was op het historische Reghthuysplein in Uitgeest. De langste route die men kon kiezen was 33 km, hieraan deden 392 wandelaars mee. De plaatselijke bakker deelde 3200 bolletjes uit en dit werd erg gewaardeerd. Het was een gezellige drukte met een muzikale omlijsting en je kon frisdrank, thee of koffie bestellen. Ook het Regthuys werd veel bezocht. Het wandelweer was volgens vele lopers ideaal.

De twee oudste deelnemers. Foto: Ger Bus
Foto: Ger Bus

Natuurdag op de Rodenburghoeve

De familie Rodenburg. Foto: Website van de Rodenburghoeve

UITGEEST - Net als vorig jaar organiseert vrijwilligersgroep De Crommenije samen met medewerkers van de biologisch-dynamische boerderij De Rodenburghoeve op luilakzaterdag 8 juni een natuurochtend op en rond de Rodenburghoeve. Een festijn dat bij uitstek geschikt is voor kinderen met hun (groot)ouders.

Een van de grootste attracties vormen de waterbakken die de kinderen zelf mogen vullen met 'griezelige' beestjes die ze met hun schepnetten uit de sloot hebben opgevist. Maar er is veel meer: uilenballen zoeken en zelf uitpluizen, braakballen bekijken die kleine muizenbotjes bevatten en die onder de aanwezige microscopen uitgroeien tot ware walvisbotten. De ballen zijn afkomstig van de kerkuilen uit de nestkast in de grote hangar.

Een blik in de stallen werpen? Met kalfjes, lammetjes, altijd leuk! Op de natuurochtend van vorig jaar kon men getuige zijn van de geboorte van een kalfje. Voor veel kinderen was het een openbaring om dat eens met eigen ogen te mogen aanschouwen. Misschien worden we ook dit jaar weer getrakteerd op beschuit met muisjes! In ieder geval is er ook aan de inwendige mens gedacht: na afloop kan iedereen in de kantine terecht voor een kopje koffie, thee of een glas limonade met een kleine versnapering. Er wordt soep geserveerd en voor de kinderen zijn er (gratis) verse pannenkoeken.

Al met al belooft het een vrolijke, leerzame, spannende en gezellige dag te worden. De natuurochtend vindt plaats op zaterdag 8 juni van 10.00 tot 13.00 uur op de Rodenburghoeve, Busch en Dam 22, Krommeniedijk/Uitgeest. Gratis toegang!

Voorstelling over de kip en het ei

De kinderen vermaken zich prima. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Ondanks het mooie weer en het lange weekeinde waren er toch 10 kinderen met (groot)ouders naar Lees Lokaal gekomen voor het het verhaal over Kip en haar ei. Zoals altijd bij het Voorleestheater voegen Tineke en Marjan met hun poppenspel en meegebrachte attributen een extra dimensie toe aan de altijd al rijk geïllustreerde verhalen.

Zo werd er ditmaal spaghetti gekookt in Lees Lokaal, werden er wollen truitjes gebreid, en werd er zelfs een kuil gegraven voor het ei waarna het met water werd besproeid. Alles om er maar voor te zorgen dat het kuikentje zo snel mogelijk uit het ei zou komen. Dat geen van deze pogingen succesvol was zal niemand verbazen, maar genieten van het verhaal deden de kinderen wel. Toen Kip uiteindelijk uitgeput in slaap viel gebeurde er een klein wonder en kwam het kuikentje alsnog uit het ei. Zaterdag 6 juli om 10.15 uur is alweer het laatste Voorleestheater van dit schooljaar. Zet de datum en tijd alvast in de agenda.

Intro Thema Genieten

Foto: Alexas_Fotos via Pixabay

Genieten doen we van alles wat groeit en bloeit. Natuurlijk is het deze weken ook volop genieten van heerlijk zonnig weer. De mooie regio Uitgeest heeft enorm veel te bieden. De jachthaven, het Uitgeestermeer en heel veel prachtig groen om ons heen. En, niet te vergeten, lekker eten, drinken en ijsjes! De Uitgeester pakt daarom uit met deze bijlage van 'Lekker Genieten'. Ga er maar lekker voor zitten en geniet!

Pas op voor oogschade door felle zon

Een goede zonnebril is in de lente en zomer erg belangrijk. Foto: Pixabay

UITGEEST - Vanwege het heerlijke weer trekken Nederlanders de komende dagen weer massaal naar buiten. Wat de meesten zich daarbij niet realiseren is dat uv-straling permanente schade aan de ogen kan veroorzaken.

Het Oogfonds adviseert om de ogen te beschermen met een goede zonnebril. Oogfonds-directeur Edith Mulder: "Uit een eigen peiling is gebleken dat Nederlanders laks zijn met het beschermen van hun ogen tegen de zon. Uv-straling zie en voel je niet, maar ongemerkt lopen je ogen onherstelbare schade op. Een goede zonnebril is net zo belangrijk als zonnebrandcrème. Zorg daarom dat je in de lente en de zomer altijd een zonnebril bij je hebt, zodat je deze op kan zetten als het nodig is."

't Hoorntje Akersloot: sfeervolle metamorfose van 't Achterom

Sfeervolle metamorfose van 't Achterom. Foto: Aangeleverd

AKERSLOOT - Al meer dan 40 jaar een unieke locatie om te varen en feesten aan het Alkmaardermeer! 't Hoorntje heeft twee rondvaartboten, 'De Nesch' en 'Claes Horn' en twee zalen, 'Op Zolder' en ''t Achterom'. Deze laatste heeft een metamorfose ondergaan.

Nieuw meubilair is geplaatst en bijpassende lampen en accessoires hebben de inrichting een prachtige uitstraling gegeven! Heeft u iets te vieren? 't Hoorntje verzorgt uw feest tot in de puntjes! U bent van harte welkom, dan bespreken we tijdens de koffie uw wensen voor een geslaagd feest. www.hoorntje.nl, info@hoorntje.nl of tel. 0251-312120.

Vrijwilliger in Beeld

Mohammad Alsharawneh. Foto: Anita Webbe

Deze maand zijn we in gesprek met Mohammad Alsharawneh (38). Sinds september 2018 is Mohammad (38) werkzaam bij de vrijwilligersorganisatie VluchtelingenWerk Nederland (VWN) als tolk en maatschappelijk begeleider van twee Syrische gezinnen in Uitgeest.

"Ik woon sinds 3,5 jaar in Nederland. Het lezen en schrijven gaat me inmiddels goed af, alleen het spreken is nog lastig," aldus Mohammad. "In Syrië werkte ik tien jaar als accountant en hier sinds kort in dezelfde functie bij Manpower. Op de Vrije Universiteit in Amsterdam studeerde ik Nederlands, behaalde het staatsexamen B2 en volgde een taalcursus bij NedLes. De Nederlandse taal beheersen is in eerste instantie het belangrijkst, je vergroot je kansen op een baan en sociale contacten. De maatschappelijke begeleiding van VWN is heel goed. Zij bieden mij diverse cursussen aan en meer mogelijkheden om (verder) te studeren.

Nu wil ik anderen die in dezelfde situatie zitten als ik zat, ook graag helpen. Als tolk Arabisch-Nederlands én als maatschappelijk begeleider en coach zodat ik de twee gezinnen uit Syrië kan helpen met de contacten en belangrijke zaken als school, gemeente en post. Ook leer ik nieuwkomers (met hulp van VWN en de gemeenten Uitgeest, Limmen, Castricum en Akersloot) omgaan met geld: hoe financiële problemen te voorkomen, hoe de app om te bankieren te gebruiken enzovoorts.

Momenteel volg ik via het Lees Lokaal Nederlandse les in lezen, schrijven, begrijpen en spreken. Door de kleinschaligheid (2-3 personen) is er veel aandacht. Door het vrijwilligerswerk dat ik doe worden mijn communicatieve vaardigheden ook steeds beter, spijker ik mijn Nederlands bij en tegelijkertijd bied ik steun voor anderen om een goed bestaan in Nederland op te bouwen. De dankbaarheid die ik krijg is groot zoals ik destijds ook dankbaar was voor de steun die ik kreeg. Dit geeft mij de voldoening om ook mensen te helpen."

Voor meer informatie over vrijwilligerswerk kunt u kijken op de website van het Vrijwilligers Informatie Punt: www.vrijwilligerswerkuitgeest.nl of kom langs op maandag of woensdag tussen 9.30-12.00 uur. U kunt ons vinden in de hal van het gemeentehuis.

Column - Jeugd- en Jongerenraad

Boas Plinck, lid Jeugd- en Jongerenraad Uitgeest. Foto: Aangeleverd

De afgelopen maanden zijn wij weer druk bezig geweest. Wij hebben weer verschillende groepen 7 lesgegeven over de politiek en een rondleiding gegeven door het gemeentehuis. Ook zijn de kinderen in gesprek geweest met de burgemeester en wethouders over hun ideeën om Uitgeest minder vervuilend te maken. Daarnaast hebben wij ook een enquête afgenomen over de woningbehoefte onder jongeren. De enquête is in totaal 337 keer ingevuld, wat laat zien dat het onderwerp leeft onder de jeugd. Wij willen daarom alle respondenten bedanken voor het invullen van de enquête. De resultaten zijn inmiddels schriftelijk en via een presentatie gedeeld met de gemeenteraad. Op 25 juni zullen wij tijdens een raadsinformatiebijeenkomst verder spreken met de gemeenteraad over dit onderwerp, deze bijeenkomst is overigens openbaar. Op dit moment hebben wij een lege zetel in de Jeugd- en Jongerenraad en na de zomer zullen een aantal leden stoppen. Wij zijn daarom op zoek naar nieuwe leden. Lijkt het jou leuk om je aan te sluiten bij de Jeugd en- Jongerenraad? Stuur een mailtje naar infojjruitgeest@gmail.com of stuur ons een DM op Instagram voor meer informatie.

Boas Plinck, lid Jeugd- en Jongerenraad Uitgeest

17 t/m 21 juni: Zwem4daagse bij De Zien

UITGEEST - Zwem je ook mee met je vader, je collega's, je vrienden of je zwemmaatjes? In het verwarmde water van De Zien (22 graden) zwem je 250 of 500 meter per dag.

Aanmelden kan vanaf woensdag 5 juni. Inschrijfformulieren liggen bij de kassa of zijn te downloaden op www.zwembad-dezien.nl. Kosten voor deelname zijn € 10,- bij voorinschrijving, abonnementhouders krijgen € 2,50 korting. Tijdens de Zwem4daagse is inschrijven ook mogelijk, dan betaal je € 12,50.

Burgemeester Verkleij: "De Hoop is kans voor ondernemer met goed plan"

Burgemeester Wendy Verkleij. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Eind maart keurde de gemeenteraad het nieuwe bestemmingsplan voor voormalig erfgoedpark De Hoop goed. Centraal in dit plan staat de werving van een 'recreatieve' ondernemer. Burgemeester Verkleij roemt de unieke locatie: "Midden in het Uitgeestermeer met alle aansluitingen voor fietsen, wandelen, varen en zelfs auto's, dat lijkt me een mooie kans…"

Burgemeester Verkleij, ook bestuurslid van het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer, is blij met het nieuwe bestemmingsplan. Het biedt meer ruimte aan ondernemers: "Erfgoedpark De Hoop is een prachtige, kansrijke locatie. Met het nieuwe bestemmingsplan is het echt mogelijk om er als ondernemer je eigen draai aan te geven, van aantrekkelijke dagrecreatie tot meerdaags verblijf, van diverse horeca tot aan een museum en detailhandel. Zelfs een sauna is genoemd."

Om de recreatieve en natuurlijke waarden van de locatie te bewaken, stelt de gemeente wel de nodige kaders. In gesprek met inwoners en bestaande ondernemers zijn de wensen, en dus ook de grenzen, voor deze ontwikkeling geïnventariseerd. Daarbij is het wel mogelijk om, naast de bestaande gebouwen, nieuwbouw te realiseren. Wat burgemeester Verkleij betreft, zijn zo goede voorwaarden gecreëerd voor een succesvolle exploitatie op langere termijn: "Een krachtige ondernemer met een goed plan mag zich daarom zeer welkom voelen."

Watersporthart
Het voormalig erfgoedpark De Hoop bevindt zich in het midden van recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer, het 'watersporthart' van de regio. Het park sluit aan op vele routes voor fietsen, wandelen en varen naar en van vele unieke plaatsjes, buurtschappen, natuurgebieden, strandjes, jachthavens en een snelvaargebied. Op dit moment al wordt het aangesloten recreatieterrein Zwaansmeer en de nabijgelegen surflocatie jaarlijks door 120.000 mensen bezocht. Ook via de snelweg A9 en de provinciale wegen N203, N8 en N246 is de locatie goed te bereiken, terwijl er op en rond de locatie circa 350 parkeerplaatsen zijn. De ligging en de verbindingen vormen op zichzelf al een uitstekende uitgangspositie voor een onderneming die aansluit op de recreatieve economie in de regio.

Bestaande opstallen
Het totale erfgoedpark bestaat uit zo'n 2 hectare met bestaande opstallen met een karakteristieke houten uitvoering. Deze opstallen betreffen onder meer een casco opgeleverd gebouw voor horeca-activiteiten, dat met verdieping circa 700 m2 beslaat. Daarnaast zijn er verschillende loodsen, schuren, een instructieruimte en een scheepshelling.

Meer informatie
Op www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl/werving is meer informatie te vinden, maar geïnteresseerde ondernemers zijn welkom tijdens de open dag op 13 juni 2019. Aanmelden hiervoor is wenselijk via pbakker@recreatienoordholland.nl.

Visie indienen voor 8 juli
De werving van een nieuwe ondernemer is een initiatief van Recreatie Noord-Holland, de beheerorganisatie van het recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Geïnteresseerde ondernemers kunnen hun visie indienen. Na beoordeling wil Recreatie Noord-Holland in juli bekendmaken met welke partij(en) deze visie(s) verder worden uitgewerkt. De uiterste datum voor het indienen van een visie is 8 juli 2019 voor 12.00 uur.

FC Uitgeest verliest dankzij/ondanks de scheidsrechter

FC Uitgeest in actie tegen FC Boshuizen. Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - Het is maar net hoe je het bekijkt, maar dat beslissingen of soms niet genomen beslissingen van arbiters een cruciale rol kunnen spelen in een potje voetbal is bekend. FC Uitgeest trof in de eerste wedstrijd in de nacompetitie tegen FC Boshuizen de heer Wassink. Mijnheer Wassink zat er af en toe behoorlijk naast en helaas in het nadeel van FC Uitgeest.

De actie van verdediger Owel in de 31e minuut tegen Max Dekker in het strafschopgebied en het niet bestraffen ervan was nog te billijken, maar de overtreding tegen dezelfde Max Dekker in de 40e minuut was een klassieke penalty. Maar niet bij de heer Wassink. Dan de laatste seconden van de verlenging. Stan Vrouwe trapt de bal uit. Nee hoor, hoekschop volgens de heer Wassink. De voorzet belandt op het hoofd van uitblinker Pisas die beheerst raak kopt. Ultieme winst voor FC Boshuizen. Is de nederlaag daarmee de schuld van de scheidsrechter? Natuurlijk niet, want daarvoor was FC Boshuizen vandaag net een maatje te groot en won het uiteindelijk verdiend van een dapper en moedig spelend FC Uitgeest.

FC Uitgeest startte weer met Mike Olgers in de basis maar zonder de afwezige Jorn Brouwer. Het begin was duidelijk voor FC Uitgeest. Het had echter de pech dat een mooi genomen vrije trap van Lester Half in de 8e minuut op de paal belandde. Toch kwam FC Uitgeest via dezelfde Lester Half op een verdiende voorsprong. Verdediger Adsalmis speelde de bal te laconiek terug op zijn eigen keeper waarna Lester Half er als de kippen bij was om te profiteren. 0-1. Het volgende grote gevaar was dus de bovengenoemde actie van Max Dekker, waarbij overigens bijna de tegentreffer viel, want gedurende de verontwaardiging van de gasten was Pisas ervandoor gegaan. Zijn inzet kon ternauwernood door Sem Bleeker worden gered. De tweede helft gaf een veel sterker FC Boshuizen te zien. De thuisploeg zette FCU vast op eigen helft en de gasten kwamen nauwelijks meer onder de druk vandaan. De beloning volgde in de 54e minuut, verdediger Adsalmis krulde een vrije trap keurig in de hoek. 1-1. FCU kon daarna alleen maar tegenhouden maar deed dat met verve.

Zo was er dus uiteindelijk de verlenging. Daarin waren er kansen over en weer, tot dus die vervelende 120e minuut van de wedstrijd toen de geheel vrij staande Pisas ongehinderd kon inkoppen. 2-1. Daarmee kwam er met een grote gongslag een einde aan het seizoen van FC Uitgeest. Een wisselvallig seizoen beloond met de mooie vierde plaats op de ranglijst en een hele aardige wedstrijd tegen een sterk FC Boshuizen. De mannen van Ton Pronk konden uiteindelijk met opgeheven hoofd van het veld lopen. Het was namelijk geen schande om van dit goede FC Boshuizen te verliezen. Maar verliezen door fouten van de scheidsrechter deed meer pijn. Dan blijft er altijd een gevoel knagen van 'wat als?'

FC Uitgeest: in ieder geval namens alle fans bedankt voor een mooi seizoen. Op naar het ICGT en wie weet volgend seizoen beter! (De Afvallende Bal)

FC Uitgeest Vrouwen 1 kan topseizoen niet bekronen met bekerwinst

Woman of the Match: Kelly Selvius. Foto: Aangeleverd

UITHOORN – FC Uitgeest Vrouwen 1 heeft een topseizoen, waarin het kampioen werd van de 4e klasse C, niet kunnen bekronen met het winnen van de KNVB-beker. CSW uit Wilnis was in Uithoorn op het complex van Legmeervogels met 4-0 te sterk voor de ploeg van trainer Frits Walsmit.

Door Ronald Arends

En zo kwam er op een zonnige vrijdagavond om even voor half tien een einde aan een gedenkwaardige jaargang voor de vrouwen van FC Uitgeest. Niet eerder was een team zo succesvol dat het in één seizoen zowel het kampioenschap behaalde als in de bekerfinale stond. Een kleine negen maanden geleden legde Vrouwen 1 met drie overwinningen in de groepsfase van de beker de basis voor het succesvolle seizoen. Die superstart kreeg een vervolg in de competitie. Met Sophie Walsmit, Sandy en Lenette Knaap als 'zomeraanwinsten' kreeg het middenveld er in één klap technisch vernuft, vechtlust en loopvermogen bij.

Tot aan de winterstop liet de hele ploeg zich van zijn allerbeste kant zien. Alle wedstrijden werden gewonnen, waarbij de defensie (met Danique van Weelden als sluitpost) maar acht keer werd gepasseerd. Anouk Vrouwe, Ivana Zeeuw, Kelly Selvius, Floor Glorie en Roos Vrouwe toonden zich regelmatig ware krijgers en gaven hun tegenstanders amper ruimte. En ook de aanval draaide op volle toeren. Lotte Smit, Bo Smit en Daniëlle Kortekaas regen de doelpunten aaneen, ondersteund door de veelzijdige Anouk de Goede en de creatieve Roxanne Kortekaas. Na de winterstop gaf de rentree van zowel Tanja Langendijk als Sanne Kaandorp ook weer een kwaliteitsimpuls aan de selectie, die tot het uiterste ging om op twee vlakken kansrijk te blijven.

En met succes! Op 28 april werd via een klinkende 6-0 zege bij Spaarnwoude het kampioenschap binnengehaald, terwijl de ploeg zich via drie overwinningen in de knock-outronde voor de bekerfinale plaatste. Met name de gewonnen halve finale (3-1) tegen Zeemacht (drie dagen na de veroverde titel) was een spektakelstuk. Op 12 mei tegen Velsen maakte Lotte de honderdste officiële goal voor de ploeg, die uiteindelijk 107 keer het net zou laten bollen. Prachtige cijfers in een even zo mooi seizoen, waarbij Robin Leijen en Nancy Walsmit eveneens een speciale vermelding verdienen. Ongelukkig door blessureleed, maar het team week in week uit trouw aanmoedigend. De supporters hebben van de ploeg genoten, dus op naar een mooie afsluiting in het pinksterweekend!

Woman of the Match: Kelly Selvius
Als een ware aanvoerder loodste Kelly haar ploeg door het hele seizoen. Coachend, sturend, tackelend, koppend en scorend ging ze elke wedstrijd voorop in de strijd. Afscheid nemen met de beker in handen was haar helaas niet gegund, maar tijdens het ABT komend weekend volgt ongetwijfeld een passend 'vaarwel'.

Eerste jeugdviswedstrijd groot succes

Veel plezier tijdens de eerste jeugdviswedstrijd in Uitgeest. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De eerste jeugdviswedstrijd van 2019 is een groot succes geworden. Met 24 deelnemers heeft AHB Uitgeest de hoogste opkomst ooit behaald voor de eerste dag. Met alle ouders en vrijwilligers meegerekend, stonden er ruim 60 mensen langs de waterkant. Helaas was de zon ver te zoeken, maar dat kon de pret niet drukken.

Grote winnaar van de avond was Misha Rood met een knappe vangst van acht vissen. Op een mooie tweede plaats eindigde Linn Nolten met zeven gevangen vissen. De laatste trede van het podium werd bestormd door Thomas Hees. Hij kreeg het voor elkaar om zes vissen op de kant te krijgen. Voor kinderen die helaas niet aanwezig konden zijn is het nog mogelijk om mee te doen. Op maandag 17 en 24 juni worden de laatste twee jeugdvisdagen georganiseerd.

Aanmelden is niet nodig en iedereen heeft altijd prijs. Als je om 18.45 uur aanwezig bent op de gebruikelijke verzamelplaats bij de Ziendervaart, kun je tegen betaling van € 1 meedoen. Onze vrijwilligers staan voor je klaar!