De Uitgeester

19 december 2018

De Uitgeester 19 december 2018


120-jarige De Uitgeester sluit jubileumjaar af met een huiveringwekkend verhaal uit 1934

Het drama speelde zich af in de grossierderij van dhr. Schoenmaker. Foto: Beeldbank Vereniging Oud Uitgeest

UITGEEST- Dit jaar bestond De Uitgeester 120 jaar en dat werd gevierd. Ook burgemeester Wendy Verkleij feliciteerde De Uitgeester met het 120-jarig bestaan, zij schreef daarbij de volgende mooie woorden:

"Er zullen niet veel lokale nieuwsbladen zijn die kunnen bogen op zo'n lange geschiedenis en als je beseft wat een lange weg er is afgelegd van gedrukt pamflet naar abonneekrant, huis-aan-huisblad en multimediaal bedrijf, dan wordt de waardering des te groter. Natuurlijk heb ik van die 120 jaar er nog maar drie van nabij meegemaakt. Toch is dat lang genoeg om het belang van De Uitgeester in onze gemeenschap op waarde te kunnen schatten. Door het wekelijks verspreiden van nieuws van en over Uitgeesters, verenigingen, instellingen en bedrijven draagt het weekblad bij aan de verbinding tussen al onze inwoners."

In deze laatste krant van het jaar sluiten we het jubileumjaar af met één van de meest huiveringwekkende gebeurtenissen in de geschiedenis van Uitgeest, lees verder op pagina.....

Cor Bakker en Lieke Opdam. Foto: Charlotte Opdam

UITGEEST - Op 14, 15 en 17 december gaf Cor Bakker drie concerten met de mooiste kerstliederen in imposante kerken. Natuurlijk werden de bekende en minder bekende liederen al naar een hoger niveau getild door het prachtige pianospel van Cor Bakker en zijn band, maar ook door de warme stemmen van de Amerikaanse (gospel)zangeres Madeline Bell en de Nederlands-Surinaamse (soul)zanger Humphrey Campbell. De vrolijke sfeer werd nog meer verhoogd door een aantal medleys, gebracht door het bekende Zwanenkoor uit Amsterdam en enthousiast meegezongen door het publiek. De concerten werden gepresenteerd door Jacques Klöters die tussendoor ook zijn eigen - natuurlijk met grappen verrijkte - kerstverhaal vertelde. Het concert op vrijdag, in de Grote of St.-Bavokerk in Haarlem, kreeg ook een Uitgeester tintje. Want naast voornoemde befaamde artiesten, schitterde daar ook de 10-jarige Lieke Opdam. Lees verder op pagina....

Toch nog een witte kerst?

Toch nog een witte kerst? Foto: Gertruud Rumphorst

UITGEEST - Zondagochtend veranderde Uitgeest in een waar winterwonderland. De redactie kreeg prachtige plaatjes binnen van vroege vogels die de onaangetaste sneeuw vastlegden. Kinderen konden niet wachten om naar buiten te gaan voor een sneeuwballengevecht of om gewoon de sneeuw even te voelen.

Voor de meeste mensen zijn Kerstmis en sneeuw onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het heeft iets magisch: een witte kerst. In de periode 1901 tot 2017 hebben we in Nederland slechts acht keer een officiële witte kerst gehad. De laatste keer was in het jaar 2010. Een kerst wordt officieel wit genoemd als er op beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek ligt in De Bilt, waar het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) is gevestigd.

Weerman Piet Paulusma had de sneeuw in december al voorspeld. Ook heeft hij voorspeld dat het een zeer koude winter gaat worden. "Ik sluit niet uit dat wij deze winter plaatselijk in de buurt van de -20 graden gaan uitkomen als laagst gemeten temperatuur." Deze eerste sneeuwvlokken waren dus zeker niet de laatste.

Foto: J. van Grootheest

De laatste Uitgeester van 2018

UITGEEST - Voor u ligt de laatste Uitgeester van 2018. Volgende week (26 december, Tweede Kerstdag) verschijnt de krant niet. De redactie van De Uitgeester kijkt terug op een fantastisch jaar. We kregen meer likes op Facebook en Instagram, meer bezoekers op onze website en u als lezer weet ons steeds vaker te vinden met bijzondere nieuwtjes en tips. De eerstvolgende krant verschijnt op 2 januari. Heeft u iets voor de redactie? Zorg dat het ruim op tijd bij ons binnen is! De redactie mailen kan via: redactie@uitgeester.nl. Namens het hele team van De Uitgeester: fijne feestdagen en een mooi 2018!

Foto: Ansjo Dokter

Dit is Shawn Dokter, hij bezorgt de Uitgeester al anderhalf jaar in 'zijn' wijk. Hij vindt het belangrijk dat de lezers hun krant op tijd ontvangen en doet daar graag zijn best voor. Omdat dit de laatste krant van het jaar is willen wij Shawn en daarmee ook de andere bezorgers van De Uitgeester graag in het zonnetje zetten. Meer over Shawn leest u op pagina....

Nieuwjaarsduik Zwaansmeer slaat een jaartje over

De nieuwjaarsduik in 2017. Foto: Ger Bus

UITGEEST - Een domper voor de Uitgeesters die het jaar op 1 januari fris van start wilden gaan: de nieuwjaarsduik in het Zwaansmeer gaat niet door. Op 9 december maakte Stichting Zwembad de Zien dit bekend via hun Facebookpagina, tot grote teleurstelling van veel inwoners van Uitgeest. Het gerucht ging al snel dat dit te wijten was aan een gebrek aan vrijwilligers. Door het lang aanhoudende mooie weer deze zomer hebben de vrijwilligers zich een slag in de rondte gewerkt, zouden er daarom mensen afgehaakt zijn? De Uitgeester sprak met Jacqueline Dozy, evenementencoördinator van Stichting Zwembad de Zien.

"Wij vinden het zelf ook ontzettend jammer dat het dit jaar niet mogelijk is om de nieuwjaarsduik te organiseren, helaas kampen we een gebrek aan vrijwilligers. We hopen natuurlijk dat we het volgend jaar weer op kunnen pakken. Of het prachtige en langdurige zomerseizoen meegespeeld heeft in het tekort aan vrijwilligers durf ik niet te zeggen. Ik kan wel zeggen dat er enorm veel komt kijken bij de organisatie van de nieuwjaarsduik: tenten moeten worden opgezet, spullen zoals geluidsapparatuur moeten naar de locatie gebracht worden, er moet warme chocomel worden geschonken. Hiervoor zijn tal van vrijwilligers nodig die het liefst de hele dag beschikbaar moeten zijn," aldus Jacqueline.

Stichting Zwembad de Zien is geen bedrijf, zoals veel mensen misschien denken. De Stichting met alle bijbehorende werkzaamheden wordt gerund door een club enthousiaste vrijwilligers. De vrijwilligers zijn verdeeld in werkgroepen; er is bijvoorbeeld een werkgroep kassa, een werkgroep techniek, er zijn watermakers en er zijn ook bijvoorbeeld sleuteldragers. Deze vrijwilligers zijn nodig om tijdens normale openingsdagen het zwembad draaiende te houden. Veel van deze werkgroepen staan te springen om nieuwe vrijwilligers.

De organisatie van de nieuwjaarsduik valt onder de werkgroep evenementen, ook voor deze werkgroep worden er vrijwilligers gezocht. "Een hele leuke groep, we hebben ontzettend veel lol onderling," vertelt Jacqueline. Jaarlijks worden er evenementen georganiseerd zoals Halloween, de Winterfair, de zwem4daagse, paaseieren zoeken en hondenzwemmen, meestal in combinatie met andere verenigingen zoals de Scouting of het Zienhouse. "In de aanloop naar een evenement komen we een aantal keer samen in de avonduren, tijdens het evenement ben je als vrijwilliger de hele dag aanwezig als je dat wilt," vertelt Jacqueline.

U kunt als vrijwilliger zelf bepalen hoeveel tijd u aan uw werkzaamheden wilt besteden, daar bent u helemaal vrij in. Alle hulp is welkom!

Als u zich wilt aanmelden als vrijwilliger dan kan dit via info@zwembad-dezien.nl.

Politienieuws: een roerige week in Uitgeest

Verkeerscontroles in Uitgeest

Op dinsdag 11 december tussen 15.00 uur en 16.30 uur werd er een snelheidscontrole gehouden op de Geesterweg nabij de kruising met de Uitgeesterweg. Er werd in beide richtingen gemeten. Er werden 132 hardrijders betrapt. De hoogste snelheid was 79 km/u.

Op woensdag 12 december werd er nabij station Uitgeest en de Zientunnel een verkeerscontrole gehouden. Er werd gelet op bromfietsen die door de Zientunnel reden, verlichting van brom- en snorfietsen en fietsen en op de opgevoerde brom- dan wel snorfietsen. Er werden 4 bromfietsers betrapt op het rijden door de Zientunnel. Verder werden diverse bekeuringen uitgeschreven voor de verlichting die er niet was of niet in orde was en er werden twee snorfietsers betrapt op de onjuiste constructiesnelheid.

Op zondag 16 december werd een 22-jarige Uitgeester betrapt met zijn snorfiets op de Castricummerweg. De snorfiets bleek niet verzekerd te zijn en er bleek een zogenaamde WOK-melding op te zitten in verband met overschrijding van de constructiesnelheid. De snorfiets bleek nog steeds 70 km/u te kunnen en daarom is de snorfiets uit het verkeer gehaald.

Vrijdagavond 14 december werden er twee bestuurders gecontroleerd op de Parallelweg en het Zwaansmeerpad. Beide bestuurders waren zwaar onder invloed van cannabis en kregen een rijverbod opgelegd.

Er wordt nog steeds op het Stationsplein geparkeerd buiten de vakken voor de wit-rode paaltjes en de nooduitgang. Afgelopen week zijn er 10 bestuurders bekeurd.

Geweld

Op zaterdag 15 december omstreeks 14.06 uur vond er nabij het Ooievaarsterrein te Uitgeest een vechtpartij plaats tussen 2 mannen. Een van de mannen spuugde op de grond, waar de ander wat van zei. Vervolgens pikte deze man het niet en zocht de ander op. Er werd vervolgens over en weer geslagen. Een van de mannen pakte vervolgens een voorwerp uit zijn zak en bedreigde de ander daarmee. Een van de mannen, een 36-jarige man uit Limmen, deed aangifte van bedreiging en eenvoudige mishandeling. Hij liep licht letsel op in zijn gezicht. De andere man is tot dusver onbekend gebleven. De politie is op zoek naar getuigen.

Aanrijding met letsel Geesterweg/Melis Stokelaan

Op donderdag 13 december vond er omstreeks 13.17 uur een aanrijding met letsel plaats op de bekende kruising Geesterweg/Melis Stokelaan/Castricummerweg. Een 34-jarige bestuurster uit Uitgeest stak met haar personenauto vanuit de Melis Stokelaan rechtdoor de kruising van de Geesterweg over om haar weg rechtdoor over de Castricummerweg te vervolgen. Op dat moment reed een 46-jarige bestuurster uit Beverwijk over de Geesterweg in de richting van Akersloot. Het zicht van de bestuurster die uit de Melis Stokelaan kwam werd ernstig belemmerd door de laagstaande zon en mede daardoor heeft zij de andere auto niet gezien. Op de kruising ontstond een botsing, waarbij de auto's zwaar beschadigd raakten. Een 14-jarige inzittende van de auto die over de Geesterweg reed, had letsel aan haar rechterheup. Zij is voor onderzoek door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Bromfietsdiefstallen station Uitgeest

Zowel op donderdag 13 als op vrijdag 14 december werd er een bromfiets gestolen vanaf het Stationsplein. Beide bromfietsen werden ontvreemd tussen 08.00 uur en 17.00 uur. Beide waren scooters van het type Vespa, merk Piaggio, kleur zwart. Kentekens D521VR en F648NH.

Inbraken in woningen Zwarte Venstraat en Startingerweg

Op zaterdag 15 december omstreeks 19.09 uur werd er een woninginbraak gepleegd aan de Zwarte Venstraat. Een buurman hoorde een luide knal en ging direct kijken bij zijn buren. Aan de achterzijde van de woning was alles in orde, maar de voordeur bleek met een breekijzer opengebroken te zijn. De daders werden duidelijk gestoord en waren snel verdwenen. Men is dan ook niet in de woning geweest.

Op zondag 16 december vond er omstreeks 19.54 uur een inbraak plaats gevolgd door bedreiging met geweld in een vrijstaande woning aan de Startingerweg te Uitgeest. De eigenaar van de woning kwam thuis toen bleek dat de twee daders nog in de woning waren. De daders droegen beiden een bivakmuts en hadden reeds een zoektocht door de woning gemaakt en geld weggenomen. Toen men probeerde te vluchten versperde de thuis gekomen eigenaar hun de vluchtweg. Een van de inbrekers heeft vervolgens de eigenaar bedreigd met een breekijzer/koevoet waarna de eigenaar hen de gelegenheid gaf om weg te komen.

Steekpartij in Heemskerk

Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Bij een steekpartij op het Europaplein in Heemskerk is maandagavond 10 december iemand gewond geraakt. Volgens de woordvoerder is er een ambulance geweest en is het slachtoffer nagekeken. "Het is onduidelijk of er daadwerkelijk gestoken is," aldus de politie. "Het slachtoffer heeft slechts oppervlakkige verwondingen en wil niet meewerken aan het onderzoek." Vermoedelijk is het slachtoffer een man, zo meldt een getuige.

Bron: NH Nieuws

Over denken bij kerst

Huisarts Dirk Jan van Wijk. Foto: Aangeleverd

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Dit is de laatste Uitgeester voor kerst. Daarom gaat deze column daarover.

Laat me eerst even je herinnering opfrissen: met Kerstmis vieren we de geboorte van Jezus, die op latere leeftijd zijn uiterste best deed om vrede en respect op aarde te bewerkstelligen. 2019 jaar later lijken we dat te zijn vergeten….

Mijmerend over hoe het kerstfeest ooit bedoeld was, kwamen de volgende regels in mij op:

Toen de Kerstman de kerst stal,

werd kindeke Jezus kribbig.

Christmas

Meestal waait in Nederland een westenwind. En met die westenwind waaien een heleboel Amerikaanse invloeden over zee naar ons toe. De laatste jaren waren dat Halloween en Black Friday, maar al eerder kwam de Kerstman op een arrenslee. En in die slee nam hij niet alleen cadeautjes mee, maar ook Engelstalige kerstliedjes, Las Vegas-verlichting en veel, heel veel, eten en drinken.

Kerstgedachte

Als ik jou vraag waar jij aan denkt bij Kerstmis, is de kans groot dat het beeld van de vorige alinea bij je opkomt. Terwijl de oorspronkelijke kerstgedachte er een is van eenvoud, soberheid, respect voor de medemens en de natuur, die leidt tot vrede en 'in de mensen een welbehagen'.

Biedt het kerstfeest anno 2018 de mensen een welbehagen? Ik hoop het. Ik hoop dat het kerstdiner mensen samenbrengt, gezelligheid biedt en waardering voor de welvaartsmaatschappij waarin wij leven, waarin wij ons zulke uitbundige maaltijden kunnen veroorloven. En ik hoop dat je Tweede Kerstdag goed opstaat en niet met pijn in je buik en een kater in je kop. En je je niet afvraagt hoe je al die calorieën er weer afgetraind krijgt. (En je portemonnee weer gevuld…)

Gezondheid

Ik heb het me al vaker afgevraagd in deze column: mensen vinden allemaal hun gezondheid hun belangrijkste bezit. Maar wie leeft daar ook naar? Wat bezielt mensen toch om keer op keer 'voor de gezelligheid' hun gezondheid op het spel te zetten? Ik wil daar twee dingen ter overdenking over schrijven:

In de eerste plaats lijkt het voor de gezelligheid nodig om te roken, te drinken, te eten en vuurwerk af te steken. Als dat er niet is, lijkt het niet gezellig te kunnen worden.

Gelukkig wordt roken buiten je eigen huis binnenkort verboden. Vuurwerk afsteken ligt terecht ook onder vuur. De leeftijd waarop je van de wet alcohol mag gaan drinken is opgetrokken naar 18 jaar. Maar als onze overheid het beste met onze gezondheid voor had, zou die leeftijdsgrens naar 23 jaar moeten. Dan pas zijn onze hersenen volgroeid en kunnen we verstandig met deze gifstoffen omgaan. Mensen die na hun 23e pas met alcohol in contact komen, zullen altijd gematigd drinken en niet verslaafd raken. En verstandig eten wordt vooralsnog geheel aan de burger overgelaten door de overheid. En die vindt dat gezelligheid door de maag gaat….

En in de tweede plaats gaat het bij eten en drinken om kort geluk en langdurige spijt: het moment van genieten duurt maar even, van de gevolgen heb je vervolgens een hele lange periode last.

Vrede

Nu is gezelligheid ook een belangrijke voorwaarde voor gezondheid. Dus pleit ik zeker voor gezelligheid (en niet alleen tijdens de feestdagen!). Maar ik geef je graag in overweging of je die gezelligheid ook op een gezonde manier kunt maken zonder achteraf lange tijd in onvrede met jezelf te leven. En de oorspronkelijke kerstgedachte is er een van vrede. Met jezelf en met elkaar.

Ik wens je gezellige feestdagen!

Shawn Dokter fietst zijn krantenwijk door weer en wind

Shawn zoals de lezers uit zijn wijk hem kennen. Foto: Ansjo Dokter

UITGEEST- De 13-jarige Shawn Dokter zit op het Kennemer College en heeft het hele jaar de Uitgeester bezorgd in de omgeving van de Benesserlaan, de Horneven en de Koppesven. De trouwe bezorger loopt de krant door weer en wind. Nu het buiten koud en guur is wordt het tijd om Shawn en natuurlijk alle andere bezorgers met hem, eens in het zonnetje te zetten.

"Ik heb de krantenwijk overgenomen van mijn zus die nu een baantje heeft bij restaurant Havenrijk. Ik loop de krant nu anderhalf jaar, eerst nog samen met mijn zus," zo meldt Shawn. Over de weersomstandigheden tijdens zijn werkzaamheden zegt hij: "Met mooi weer vind ik het niet erg om de krant te lopen, maar bij regen en harde wind is het echt geen pretje." Door zijn krantenwijk kan Shawn sparen voor games en kleding en hij wil graag een nieuwe telefoon.

Shawn heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel maar soms is het best lastig om de krant op tijd in de bus te gooien bij de lezers: "Mijn ouders helpen ook vaak mee want op woensdag ben ik pas om 16.00 uur thuis en de krant wil ik graag op tijd in de bus hebben," vertelt hij. "Vorige week lukte het door privéomstandigheden even niet. Mijn moeder heeft dat toen gemeld via een Uitgeester Facebookpagina. Er kwamen positieve reacties op: elke week wordt de krant trouw bezorgd en dan zijn klachten niet leuk, vandaar dat mijn moeder het berichtje postte."

De Uitgeester is erg blij met trouwe bezorgers zoals Shawn. Binnenkort zal uw bezorger de krant persoonlijk aan de deur komen brengen om u fijne feestdagen te wensen.

Uitgeestse Eline van Rijn voelt zich als een vis in het water tijdens NK korte baan

Eline in actie Foto: aangeleverd

UITGEEST- Het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven stond vanaf donderdag 13 december vier dagen in het teken van de Nederlandse kampioenschappen korte baan (25m) voor junioren en jeugd. KZC (Kennemer Zwemclub) stond met vijf zwemmers op verschillende afstanden aan de start. De zwemmers plaatsten zich de afgelopen periode door het behalen van limieten. De limieten zijn bepaald door een percentage van de wereldrecordtijden vast te stellen.

De 11-jarige Eline van Rijn uit Uitgeest zwom de 200m rugslag (2.49.57). Maya Petroutsos, 11 jaar, kwam uit op de 200m vrije slag (2.32.80) en 400m vrije slag (5.27.01). Wessel Treffers, 12 jaar, mocht de 200m vrije slag zwemmen (2.26.32) en de sprintafstand 50m vrije slag (30.78). In dezelfde leeftijd plaatste Feico de Jonge zich voor maar liefst zes afstanden. Hij zwom verdeeld over vier dagen de 200m vrije slag (2.23.98), 100m rugslag (1.13.93), 200m wisselslag (2.45.31), 400m vrije slag (5.10.14), de zware 400m wisselslag (5.50.39) waar aaneengesloten 100m vlinderslag, 100m rugslag, 100m schoolslag en 100m vrije slag werd gezwommen en afsluitend de 200m rugslag (2.39.90). Zijn broer Tycho zwom op dit kampioenschap bij de 14/15-jarigen de 400m vrije slag (4.33.14) en 200m vrije slag (2.07.27). Met 13 starts was KZC goed vertegenwoordigd op dit Nederlands kampioenschap.

"Eline heeft met de 200m rugslag geen podiumplaats behaald, maar dat was ook niet de verwachting", aldus Marco de Jonge. "Het belangrijkste was dat ze mee kan draaien met de nationale top met het zicht op de toekomst", zo meldt Marco, verantwoordelijk voor de communicatie van KZV. Uiteindelijk eindigde Eline op de 17de plaats met een tijd van 2:50.75.

Op de foto vlnr: Eline van Rijn, Maya Petroutsos, Tycho de Jonge, Feico de Jonge, Wessel Treffers en hun trainer Paul Martens Foto: aangeleverd

FC in de geest van Walking Football

Foto: Anita Webbe

UITGEEST - "Nee Willem, je mag niet rennen." "Die bal is te hoog scheids! Oh ja, er is geen scheids." "Peter, speel die bal nou eens in de voeten en niet voor me." "Nou, René dit tempo kun je wel aan." Uitgeester humor is nooit ver weg maar het is ook de kern van Walking Football: je wandelt naar de bal, met de bal en van je tegenstander af. Het is een spelletje met de bal, het lijkt op voetbal maar is het tegelijkertijd ook weer niet.

Donderdagavond 13 december 2018 in de kantine van FC Uitgeest. Ruim veertig mensen hebben zich verzameld om op uitnodiging van de voetbalclub en het Nationaal Ouderenfonds geïnformeerd te worden over een nieuw en in Nederland steeds populairder wordend fenomeen, namelijk Walking Football. Wat dat is? Koen de Jong, junior projectmedewerker Old Stars Walking Football, legt uit: "Het is een oorspronkelijk in Engeland ontstane vorm van voetbal waarbij hard lopen verboden is, er is geen fysiek contact toegestaan en de bal mag niet boven heuphoogte geschoten worden. Daarnaast speel je in de 6-tegen-6 vorm en is er geen keeper. Het doel is om door middel van deze spelvorm ouderen van ongeveer 55+ weer te laten bewegen, maar het is natuurlijk ook heel goed voor oud-voetballers die fysiek nog van alles doen."

De uitleg is helder maar het merendeel van de bezoekers is natuurlijk gekomen om het te doen. Ruim 25 zijn het er uiteindelijk. Dus wordt er omgekleed, is er op het veld een warming-up en worden de teams ingedeeld. Leuk is dat vanuit IJmuiden een aantal oud-spelers van Telstar, die het spelletje al een tijdje spelen, de oversteek over het kanaal hebben gemaakt om de deelnemers wegwijs te maken in de geheimen van het spel. Drie kwartier later komen de deelnemers toch enigszins bezweet van het veld. De reacties zijn divers: "Mij te statisch", "Gaat sneller dan ik dacht", "Moeilijk om goed positie te kiezen". Het zijn maar enkele van de vele reacties na afloop. Het merendeel ervan was echter positief en men vond het een leuke ervaring. Dus wordt er na afloop besloten om voorafgaand aan de nieuwjaarsreceptie op zondag 6 januari 2019 wederom een speelsessie te organiseren. De Afvallende Bal zal wederom van de partij zijn. Alleen zal ik dan sneller proberen te zijn. (De Afvallende Bal)

Zaalvoetballen op Tweede Kerstdag in Akersloot

Foto: Aangeleverd

AKERSLOOT - Op Tweede Kerstdag vindt het jaarlijkse AZV-zaalvoetbaltoernooi plaats in sporthal De Lelie. Vanaf 10.00 uur wordt door negen herenteams gestreden om de titel 'Beste zaalvoetbalteam van Akersloot'. Tijdens dit toernooi is er ook een wedstrijd voor de jongste jeugd van Meervogels die tegen elkaar gaan voetballen. De finale van het toernooi is rond 15.30 uur.

Tijdens en na het voetbalspektakel is er een verloting met meer dan 200 prijzen. Het geheel wordt vanaf het einde van de middag muzikaal omlijst. Dus als u er even tussenuit wilt op Tweede Kerstdag, u bent welkom bij het AZV-zaalvoetbaltoernooi in sporthal De Lelie.
        

Schaatsochtend bij De Meent voor volwassenen met minimuminkomen

Buurtsportcoach Chantal. Foto: Aangeleverd

UITGEEST- Op donderdagochtend 13 december kregen volwassenen met een minimuminkomen de gelegenheid om tegen een gereduceerd tarief te komen schaatsen in De Meent Bauerfeind in Alkmaar. De ochtend werd georganiseerd op initiatief van de buurtsportcoaches van de BUCH-gemeenten.

"Voor velen was het de eerste keer op schaatsen. Het gebruik van 'rekjes' was voor sommigen noodzakelijk, maar dit drukte de pret niet. Een aantal had een tijd geleden voor het laatst geschaatst, maar iedereen vond het fantastisch. Als er volgend jaar een nieuwe editie gehouden wordt zijn deze deelnemers zeker weer van de partij," zo meldt de buurtsportcoach van Uitgeest, Chantal Thomas.

De buurtsportcoaches zijn er voor alle inwoners van de BUCH. "Het is fijn om in de decembermaand iets extra's te doen voor deze doelgroep," aldus buurtsportcoach Chantal Thomas. "Jong en oud vanuit verschillende culturen komen tot elkaar. Deze ochtend was een mooi moment voor de deelnemers om (weer) in aanraking te komen met de Nederlandse schaatscultuur."

LieftingFit Personal Training, WOD, Fundamentals, (kids)Bootcamp, TRX Training, Teenfit, 60+ Fit, (Kick)Boxing, Yoga, Open Gym, (Corporate) Training on location & more

Ben jij op zoek naar een plek waar jij je thuis voelt, je de beste begeleiding en persoonlijke aandacht krijgt om jou doelen te behalen? Dan is LieftingFit in Uitgeest dé sportschool voor jou!

Wij nodigen je graag uit voor een vrijblijvende gratis proefles voor één van onze groepstrainingen, zodat je zelf kunt ervaren hoe het is om te sporten bij LieftingFit.

Voor aanmelden & meer informatie over de trainingen & mogelijkheden bent je van harte welkom in onze gezellige gym, zodat wij persoonlijk antwoord kunnen geven op jouw vragen. Contact opnemen kan ook via hello@lieftingfit.com. Tot snel!

10 / 16

"Vreeselijk drama te Uitgeest, twee dooden te betreuren" zo kopte de Alkmaarsche Courant in maart 1934

Alkmaarsche Courant 16 maart 1934. Foto: Regionaal Archief Alkmaar

UITGEEST - Op 15 maart 1934 werden de inwoners van het normaal gemoedelijke Uitgeest opgeschrikt door een van de meest huiveringwekkende gebeurtenissen in de geschiedenis van het dorp: de dubbele moord. Hoewel het in de volksmond 'de dubbele moord' wordt genoemd was het eigenlijk een moord waarbij de dader zichzelf gelijk daarna van het leven trachtte te beroven. De moord vond plaats in de grossierderij van de heer Schoenmaker, een groothandel die onder meer drank verkocht. De groothandel, ook wel 'De Gros' genoemd was te vinden aan de Middelweg, het pand is in 1968 gesloopt. De 37-jarige pakhuisknecht P. van der Kommer, getrouwd en vader van twee kinderen, vermoordde op deze donkere dag in de historie van Uitgeest zijn collega, de 64-jarige M. Twisk.

De heer Schoenmaker ontdekte de moord zelf toen hij even in het pakhuis moest zijn, hoewel hij in eerste instantie dacht dat hij met een vreselijk ongeluk te maken had. Dokter Brugman was er als eerste bij, hij woonde bijna tegenover de groothandel. Hij concludeerde dat het hier niet om een ongeluk was gegaan maar om een moord. Er waren sporen van een gevecht, Twisk had in zijn vlucht naar het tweede pakhuis waar hij de doodssteek kreeg een bloedspoor achtergelaten en het gebruikte mes lag nog naast de slachtoffers. Zuster Assumpta die in het zusterhuis aan de Langebuurt woonde werd erbij geroepen maar zij kon niets meer voor de slachtoffers betekenen. Het was een gruwelijk bloedbad: Twisk was al overleden aan zijn verwondingen en Van der Kommer werd met diepe snee in zijn hals in allerijl naar het ziekenhuis vervoerd waar hij de volgende dag overleed.

In de Alkmaarse Courant van 16 maart 1934 wordt vermeld dat de toenmalige burgemeester Van Roosmalen samen met gemeenteveldwachter Bornebroek een onderzoek instelde. Het enige vreemde wat er die dag was voorgevallen was dat de heren Twisk en Van der Kommer koffie naar het kantoor brachten om 10.00 uur in plaats van om 11.00 uur, wat de gewoonte was.Toen het kantoorpersoneel hier een opmerking over maakte werd er alleen geheimzinnig gelachen door de heren. Nog vreemder werd het toen zij om 11.00 uur weer terugkwamen om nog een keer koffie te brengen. Vervolgens vertrok het personeel om 12.00 uur om te lunchen en kwamen zij om 13.00 uur terug. Een half uur later voltrok zich het onvoorstelbare drama.

De inwoners van Uitgeest waren in shock. Hoe kon er zoiets gebeuren in het pittoreske Uitgeest waar iedereen elkaar kent? Veel mensen kenden Twisk en Van der Kommer, zij werkten al tien jaar samen en stonden bekend als fijne collega's van elkaar. Er was nooit een onvertogen woord gevallen tussen de twee. Er werd volop gespeculeerd en het meest aannemelijke verhaal is dat een van de heren te maken had met de drankendiefstal in januari van dat jaar.

Bron:

De Allkmaarsche Courant 16 maart 1934

Jaarboek Hutgheest - Vereniging Oud Uitgeest

Pianovirtuoos Cor Bakker kiest Uitgeestse Lieke om te zingen tijdens kerstconcert

UITGEEST- Op het podium in de Grote of Sint-Bavokerk kom je niet zomaar, daarvoor moet je prachtig kunnen zingen. De 10-jarige Lieke Opdam uit Uitgeest deed het. Op social media kondigde pianovirtuoos Cor Bakker aan het nummer 'Walking in the Air' uit de film The Snowman te willen spelen tijdens een van zijn kerstconcerten. Kinderen tussen de 8 en 12 jaar die dit nummer tijdens een van zijn kerstconcerten zouden willen zingen werden opgeroepen een filmpje in te sturen.

Puntjes op de i met Nienke van den Berg

Lieke besloot haar kans te wagen en niet veel later ontving zij bericht dat ze was uitgenodigd. Na van de schrik te zijn bekomen zette zij haar twijfels opzij en ging ze de tekst en melodie instuderen. Natuurlijk kende ze het nummer al uit haar hoofd maar nu moesten de puntjes op de i. De dag voor het concert kreeg Lieke, die natuurlijk erg van zingen houdt maar nog niet echt podiumervaring had opgedaan, tips & tricks van mede-Uitgeester Nienke van den Berg, zangcoach en zangeres van Apennoten. Daarna was Lieke er helemaal klaar voor.

Showtime!

Vrijdag was het showtime. Lieke zong de sterren van de hemel en mocht in de ijskoude St.-Bavokerk een hartverwarmend applaus in ontvangst nemen. Of dit het begin van een zangcarrière wordt, weet Lieke nog niet. De weg ernaartoe vond ze heel erg spannend, hoewel ze moet toegeven dat het optreden uiteindelijk erg leuk was.

Kerststukjes

Foto: Ger Bus

Op een zaterdagochtend in december heeft korfbalvereniging Stormvogels weer kerststukjes verkocht. Dat deden ze onder begeleiding van de Kerstman en zijn bakfiets, zodat de kerststukjes in veel Uitgeester woonkamers een plekje kregen. Een traditie die al ongeveer 20 jaar plaatsvindt.

Ger Bus wenst u allen fijne feestdagen voor straks en een gezond 2019.

Toen het nog geen Kerstmis werd

Illustratie: Marion Frieser

Op een mooie lentedag werd in het grote kerstbomenbos een babykerstboompje geboren. De grote bomen hielden babykerstboom uit de wind en beschermden hem met hun takken, zodat de zon niet zou branden op babykerstbooms kruintje.
Naarmate de seizoenen verstreken hoorde het kerstboompje steeds meer verhalen, zangerig in de wind, over iets heel bijzonders: het kerstfeest. Dan werden de kerstbomen opgetuigd met lichtjes en sliertjes en slingers en glinsterende ballen.
Het kleuterkerstboompje vroeg of het zo mooi was als een zonsondergang. Zoiets, zeiden ze, maar dan heel anders, dus toen wist hij het nóg niet.

Andere bomen in het bos lieten hun bladeren vallen, ze rustten tot de lente zou aanbreken. De kerstbomen niet. Die waren vol sappige, donkergroene naalden, met hier en daar een dennenappeltje.
Het kerstboompje voelde hoe de grote bomen hun sapstroom inhielden als er iets kraakte. Op een dag landde een grote schaduw met een hoop gerinkel en gekraak midden in het kerstbomenbos. Toppen bogen door, iedereen leunde in de richting van de gast die uit de lucht kwam vallen, met rendieren en slede en al.

Kleuterkerstboompje rekte zijn nekje. Hij zag een rode beweging. Er was gehak en gezaag. Doffe ploffen klonken over de bosgrond. Eén keer naderde een grote kop de kleuterkerstboom, en nibbelde de warme bek met rubberige lippen aan zijn taktopjes. Kleuterkerstboom giechelde. Het rendier brieste een wolkje in zijn richting, en was weer weg. Kleuterkerstboom sloot zijn oogjes, gewoon heel eventjes; het was wel erg spannend allemaal. Hij had zelfs een klein beetje in zijn broek geplast.

Het was donker, dat was het eerste wat hem opviel toen kleuterkerstboom zijn oogjes opende. Het was zo donker als midden in de nacht, maar dan stiller. Om hem heen was het leeg. De slee, de geluiden, de rode jas en muts, de rendieren: allemaal weg. De toppen die normaal tegen de hemel afstaken: verdwenen. Er stonden alleen kleine boompjes, nog kleiner dan hij, die niet eens dennenappeltjes konden maken.
Kleuterkerstboom begreep er niets van. Mocht hij niet mee naar het grote mooimaken? Naar de lichtjes en de slierten en de ballen?
Er stond nog slechts één heel grote boom, een soort opa-boom, zo oud. Hij had alleen takken aan één kant en werd de grote halve den genoemd. Hij leek sip. De weinige takken die hij had, hingen lager dan ooit.

Kleuterkerstboom huilde pareltjes hars. Zacht goud stolde in de ijzige wind.

Een spetter, twee spetters. Regendruppels sprongen stuk op de naaldjes en gleden omlaag. Maar... leken ze ineens zachter? En... langzamer? Ze sprongen niet meer stuk op de scherpe puntjes, maar vleiden zich er omheen als knisperig witte sjaaltjes.
Kleuterkerstboompje keek omhoog en lachte om al het gedwarrel. Het was dat hij stevig vastgegrepen stond, met al zijn worteltjes, anders was hij nog draaierig geworden van de warrelende wereld.

Sneeuw! Dat moest sneeuw zijn, besefte kleuterkerstboompje. Ook daar hadden de grote bomen het over gehad. Witte kerst, heette dat.
Het vrolijkte de kleine kerstboom op, dat witte spul, dat geluidloos opschoof naar de topjes van zijn takjes om met een zacht plofje in de sneeuwlaag rond zijn stammetje te verdwijnen. Vrijwel meteen vormde zich een nieuw laagje.
De oude, halve kerstboom zuchtte een zucht van het blije soort. Aan de horizon zag kleuterkerstboom een zachtgele gloed ontstaan. Van geel naar wit groeide het licht, steeds breder aan de hemel. De maan weerkaatste een licht dat zich graag liet weerkaatsen, van tak naar naald naar sneeuwvlok, van grote halve den naar kleuterkerstboom.

Zo ziet het kerstfeest eruit in het bos, juichte kleuterkerstboom van binnen. Lichtjes, slierten, gouden balletjes en slingers; alles was er. Hij lachte.
Grote halve den boog zijn oude top. Volgend jaar, seinde de boom hem toe. Dan mogen wij mee naar het kerstfeest.
Kleuterkerstboom verstond hem in de stilte. Zijn gouden bloed stroomde net iets sneller van zijn worteltopjes omhoog, tot waar het piekte in zijn kruintje.

- Vol liefs voor 2019,
Suzanne Buis

Illustratie: Marion Frieser- Uitgeest
Verhaal: Suzanne Buis- Heiloo

De kerststal bezichtigen in Onze Lieve Vrouwe Geboorte

De kerststal.

UITGEEST - De vrijwilligers van de Onze Lieve Vrouwe Geboorte Uitgeest aan de Langebuurt 37 hebben de prachtige kerststal weer van de zolder gehaald. Zoals elk jaar worden dan de oude beelden door vaste vrijwilligers uitgestald. Vanaf woensdag 19 december kunt u deze kerststal komen bezichtigen. De kerk is open van maandag t/m zaterdag van 09.00-15.00 uur en na de kerst van 09.00 uur tot 12.00 uur.

Het overige programma is als volgt:

Woensdag 19 dec.: 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel.

Vrijdag 21 dec.:        14.30 uur Kerstviering in Geesterheem m.m.v. Die Geestersangers.

Zondag 23 dec.:         09.00 uur Woord en Communieviering m.m.v. Laus Deo.

Maandag 24 dec.: 16.30 uur Kerstgezinsviering m.m.v. Sound of Life.

                                 20.00 uur Kerstnachtviering m.m.v. Laus Deo.

Dinsdag 25 dec.:        10.00 uur 1e Kerstdag: Kerstviering m.m.v. de Cantorij.

Woensdag 26 dec.: 10.00 uur 2e Kerstdag: H. Eucharistieviering in de kapel met samenzang.

Vrijdag 28 dec.:         Geen viering in Geesterheem.

Zondag 30 dec.:         09.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.

Maandag 31 dec.: Oudejaarsavond, 19.00 uur H. Eucharistieviering met samenzang in de kapel.

Dinsdag 1 januari: Nieuwjaarsdag, 10.00 uur H. Eucharistieviering met Laus Deo en koffiedrinken in de Klop.

Woensdag 2 jan.: Geen viering in de kapel.

Vrijdag 4 jan.:         Geen viering in Geesterheem.

Zondag 6 jan.: 09.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.

Op de vernieuwde website kunt u alle informatie vinden, zoals het maandprogramma met de vieringen in de kerk en met Kerstmis.

www.rkparochie-uitgeest.nl.

Oliebollenwandeling rondom de Kruisberg

Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - IVN Midden Kennemerland organiseert op vrijdag 28 december een prachtige winterwandeling rondom de Kruisberg. Wie na de kerstdagen zijn benen wil strekken en het mooie duinlandschap van Heemskerk wil verkennen is welkom. Enthousiaste natuurgidsen van IVN nemen u mee om te vertellen over het landschap en de winterse flora en fauna.

Het duingebied bij Heemskerk is een bijzonder gebied dat wordt gekenmerkt door grote paraboolduinen en oude landbouwontginningen uit het einde van de 19e eeuw, met de boerderij 'de Kruisberg' als middelpunt. De wandeling duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Ook voor kinderen is dit een geschikte wandeling. Onderweg zorgen wij voor een warm drankje en een overheerlijke oliebol. Geschikte (warme en waterbestendige) kleding is gewenst.

Aanmelden voor deze excursie kan via onze website https://www.ivn.nl/afdeling/midden-kennemerland/activiteiten/oliebollenwandeling. Vertrek is om 13.00 uur vanaf het parkeerterrein aan de Achterweg/Oudendijk ter hoogte van Oudendijk 29 in Heemskerk. Kosten zijn € 6,50 per persoon inclusief drinken en een oliebol onderweg. Kinderen tot 12 jaar betalen € 4. U kunt alleen contant betalen.

De kosten zijn exclusief een toegangskaart tot de duinen, deze is te koop bij de automaat aan de ingang van het duingebied. Een dagkaart kost € 1,80 en is alleen met chip of pin te betalen. Kinderen t/m 17 jaar gratis.

Nu ook zalm, kabeljauw, tonijn en Hollandse garnalen bij Dilvis

AKERSLOOT - Vishandel Dilvis in Akersloot is sinds kort gestart met de verkoop van zalm, kabeljauw, Hollandse garnalen en tonijn. Volgens Koen Dil zijn deze visjes 'hardlopers'. "Wij zijn natuurlijk bekend van de zoetwatervis, maar het werd tijd om het assortiment uit te breiden."

Koen is inmiddels de 5e generatie die aan het roer staat van het familiebedrijf. Al generaties lang, sinds 1884, doet de vishandel goede zaken. Koen begon in 2010 met de integratie van een webshop binnen het bedrijf: vis verkopen via internet. "Daar werd toen wel sceptisch op gereageerd, 'niemand wil online vis kopen' kreeg ik dan te horen." Het tegendeel bleek waar, de webshop werd een groot succes. "Voor ik het familiebedrijf overnam had ik zelf een internetbedrijf. Ik wist veel van internet en dat hielp natuurlijk enorm. Wat ik anders doe dan mijn vader? Ik ben meer bezig met promotie, marketing en natuurlijk online communicatie via Palingshop.nl."

Naast zoetwatervis verkoopt Dilvis nu ook zalm, kabeljauw, Hollandse garnalen, tonijn en gerookte makreel. "Wij staan natuurlijk bekend om onze gerookte paling," maar Dilvis heeft inmiddels ontzettend veel keus. De keuze om meer zeevis te verkopen komt niet alleen voort uit de vraag van klanten. Ook de naderende Brexit gaat volgens Koen grote gevolgen krijgen voor de vishandel. "Handel drijven met Noord-Ierland zal heel lastig worden. Voor de hele visserij komen er moeilijke tijden aan. Hoe en wat precies, daar is nog geen duidelijkheid over."

Koen hecht veel waarde aan duurzaamheid. "We investeren daar veel geld en energie in, omdat ik het erg belangrijk vind. Als je bij Dilvis een kilo paling koopt, storten we daar 1 euro van in het Duurzaam Paling Fonds. Dat zorgt voor uitzet van nieuwe paling in binnenlandse wateren. Ook zetten we zelf pootaal uit in onder andere het Alkmaardermeer."

De winkel van Dilvis is te vinden aan de Kerklaan 40 in Akersloot. Bestellen kan per e-mail, telefonisch, in de winkel en natuurlijk via de webshop: Palingshop.nl.

Uitgeesters geven gul aan collectanten Leger des Heils

UITGEEST - De opbrengst van de collecteweek van het Leger des Heils in Uitgeest bedraagt €1.637,14. Namens het Leger des Heils heel hartelijk dank. Collectebus gemist? Stuur een sms met het woord 'collecte' naar 4333 (€ 2,50 per bericht) of kijk op www.legerdesheils.nl.

Activiteiten van de Stichting Uitgeester Senioren

Filmmiddag in de kerstvakantie (woensdag 2 januari)

Een vrolijke Nederlands gesproken film voor kinderen van 6 jaar en ouder.

Woensdag 2 januari van 14.00–16.00 uur. Kosten: € 3,-- voor grootouders en € 1,-- voor kleinkinderen (incl. drinken en wat lekkers in de pauze). U kunt vooraf (op het kantoor van de S.U.S.) of aan de zaal (indien voorradig) een kaartje kopen.

Let op: het kantoor is van 24 december t/m 1 januari gesloten.

Bingo (woensdag 9 januari)

Op deze bingomiddag kunt u prachtige prijzen winnen en het is elke keer weer gezellig.

Woensdag 9 januari. Zaal open om 13.30 uur, aanvang 14.00 uur. Kosten € 5,--. Er worden 3 ronden gespeeld. Vooraf opgeven is niet nodig.

Cursus Windows 10 theorie & praktijk (woensdagmiddag)

In deze cursus krijgt u veel praktische tips in de omgang met uw computer. Daarnaast ook theoretische uitleg over de werking van computers: wat gebeurt er als u de computer aanzet? Wat te doen als er iets mis gaat? Hoe werkt e-mail? Wat is webmail? Wat is 'opslaan in de cloud'? Verder het omgaan met Windows 10: gebruik van linker versus rechter muisknop, instellen van het beeldscherm, manipuleren van vensters, gebruik van diverse accessoires, gebruik van usb-stick en/of externe harde schijf, gebruik van sneltoetsen, kopiëren en plakken van tekst en afbeelding via het klembord. Tot slot introductie populaire toepassingen als tekstverwerken (Word), rekenblad (Excel) en presentatie (PowerPoint).

Wekelijks op woensdag van 15.00–16.30 uur, startdatum 17 januari. Kosten € 30,-- voor 10 lessen inclusief koffie/thee.

Sportief het nieuwe jaar in

Heeft u goede voornemens en wilt u graag actief en sportief bezig zijn? Dan kunt u bij ons komen sporten. De lessen worden gegeven door ervaren en gediplomeerde docenten. U mag altijd vrijblijvend een gratis een proefles meedoen. Er zijn nog vrije plaatsen bij:

Yoga (dinsdagmorgen)

Bij yoga worden de oefeningen in een rustig tempo uitgevoerd. Er wordt gelet op ademhaling en rustige bewegingen. Tevens is er aandacht voor een stukje balans. Deze vorm van yoga is ook geschikt voor mensen die minder mobiel en slechter ter been zijn.

Wekelijks op dinsdag van 09.15–10.15 uur.

Fifty fit (50+ gym) (donderdagmiddag)

Begonnen wordt met de warming-up, gevolgd door mat- en grondoefeningen op muziek. Diverse materialen worden gebruikt, zoals tubes, dynabands, gewichtjes, ballen en stokken. Na de pauze is er afwisselend circuittraining, conditietraining, badminton, volleybal of steppen. Er is aandacht voor zowel het conditionele gedeelte als voor spierversterkende oefeningen.

Wekelijks op donderdag van 13.30–15.00 uur.

Bewegen op muziek (donderdagmiddag)

Bewegen op muziek is voor iedereen toegankelijk, mannen en vrouwen, ongeacht niveau, leeftijd of ervaring. Aan bod komen verschillende bewegings- en dansvormen. Het belangrijkste is het plezier hebben in het bewegen op diverse muziek- en dansstijlen.

Wekelijks op donderdag van 15.15–16.15 uur.
Kosten € 45,-- voor 15 lessen. Indien er meer lessen worden gegeven komt er € 3,-- per les bij.

Keuzes en de invloed van onze leefomgeving

Ruud Huisman. Foto: Aangeleverd

Ik ben opgeleid in Amsterdam in het eerste gezondheidscentrum van Nederland. Het was een linkse buurt en de huisartsen gaven tot in de jaren '80 stemadvies aan de patiënten. Inmiddels is de maatschappij geliberaliseerd en van burgers wordt eigen verantwoordelijkheid verwacht. Er is veel meer informatie waarop we onze keuzes kunnen baseren. Bijvoorbeeld wanneer het wijs is om naar de dokter te gaan, dat je toch echt beter nooit moet gaan roken, niet te veel te vet of te zoet eten. Vooral vers!! En bewegen natuurlijk, niet alleen van de koffieautomaat naar je bureau maar dus echt sporten, zweten.

Het vreemde is dat terwijl iedereen dit weet, we toch steeds meer mensen met overgewicht zien en steeds meer mensen suikerziekte hebben. Onze praktijkondersteuners hebben hun handen er aan vol. Ze zijn getraind in 'motivational interviewing', dat wil zeggen: ze beheersen de beste trucjes om mensen te bewegen tot gedragsverandering. Er worden heus resultaten geboekt maar toch is het regelmatig trekken aan een dood paard. Qua roken is het beter: er zijn minder rokers en het worden er nog minder. Maar hoe kan dat? Dezelfde motivational interviewing, andere resultaten?

Het antwoord is onze leefomgeving: de accijns op roken stijgt ieder jaar, het mag nergens en is überhaupt not done. Ja, dan wil je wel de gezonde keuze maken.

Een reep chocolade daarentegen kost minder dan een appel. Het is daarom heel jammer dat de minister in het Nationale Preventie Akkoord geen suikertaks heeft afgesproken. In Australië blijkt dat 15 cent belasting per liter frisdrank met meer dan 80g suiker, tot net zo veel gewonnen gezonde levensjaren leidt als dat er verloren gaan met roken. Niet zo gek dus dat de Gezondheidsraad een suikertaks adviseert.

De lobby van de Nederlands levensmiddelenfabrikanten houdt de suikertaks tegen. Zolang Unilever wint van de (bio)boer, bijten wij als huisartsen onze tanden stuk op eigen verantwoordelijkheid.

Misschien is zo'n stemadvies aan u toch niet zo'n slecht idee.

Gegroet, Ruud Huisman

Voorjaarscursussen 2019 bij Stichting de Nieuwe Kuil in Uitgeest

Bij de volgende cursussen is nog plaats:

Tekenen en schilderen (aquarel en acryl)

Cursus voor beginners en gevorderden. Nieuwe cursisten worden tijdens een extra half uur, voorafgaand aan de eerste drie lessen, geïnformeerd over basisprincipes m.b.t. materiaal, compositie, verhouding, perspectief, kleurstelling en kleurmenging.

14 lessen op dinsdagmorgen van 9.00 uur tot 11.30 uur. Aanvang cursus – 8 januari 2019.

Info/aanmelding bij docent Joop de Beer, tel. 0251-311348, e-mail: joop_de_beer@hotmail.com.

Bic–pen tekenen en mixed media

6 lessen op dinsdagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur (wekelijks). Aanvang cursus 15 januari 2019.                                

Wat maakt tekenen met pen zo leuk? Je hebt weinig nodig, alleen papier, een bic-pen en een idee. In de eerste les leer je hoe je de blauwe bic-pen kunt gebruiken. Aan de hand van alledaagse voorwerpen maken we krachtige, eenvoudige tekeningen. Naarmate de lessen vorderen zullen we uitgewerkte tekeningen gaan maken met gebruik van collagetechnieken.

Info/aanmelding bij docente Ellen van Putten tel. 06-40108861, e-mail: ellenvanputten@kpnmail.nl.

Qigong (Chinese bewegingsleer)

Qigong zijn allerlei bewegingen en bewegingsvormen om tot innerlijke stilte te komen. Ademhaling en ontspanning (loslaten) vormen de basis van Qigong.

7 lessen op dinsdagochtend van 10.00 uur tot 11.15 uur. Aanvang 5 februari 2019. Ook 7 lessen op woensdagavond van 19.30 tot 20.45 uur. Aanvang 6 februari 2019. Deze cursussen worden op een nog nader te bepalen locatie verzorgd.                                                                                                

Info/aanmelding bij docente - Marjolein Kaandorp tel. 0251-313322 / 06-15484453. E-mail: m_kaandorp@kpnmail.nl.        

De cursussen worden gegeven in het Cultureel Centrum aan de Hogeweg 8 in Uitgeest. Voor nadere informatie zie onze website www.denieuwekuil.nl. Voor algemene vragen kunt u terecht bij het secretariaat van Stichting de Nieuwe Kuil, mw. Anneke Heijne, Meerpad 2, 1911 AS Uitgeest. Telefoon: 0251-311776. E-mail anhvrijn@casema.nl.

Jerry Notenboom nieuwe directievoorzitter Rabobank IJmond

Jerry Notenboom is de nieuwe directievoorzitter van Rabobank IJmond. Foto: Katja Poelwijk

REGIO - Op 1 januari start Jerry Notenboom als nieuwe directievoorzitter bij Rabobank IJmond. Hij volgt hiermee Jakob Klompien op, die de Rabobank-organisatie na 35 jaar gaat verlaten. Frans Baud, voorzitter Raad van Commissarissen: "Jerry past uitstekend bij het profiel van Rabobank IJmond en haar klanten. De Raad van Commissarissen van de bank is blij dat ze een uitstekende opvolger voor Jakob Klompien hebben gevonden."

Jerry is een ervaren bankier die in de afgelopen 25 jaar zowel ervaring in het particuliere als in het zakelijke segment heeft opgedaan. Hij is zijn carrière in 1998 gestart bij Schretlen & Co en heeft diverse (directie)functies gehad binnen de Rabobank Groep. Na zijn functie als directievoorzitter bij Rabobank Regio Den Haag is Jerry verheugd deze functie nu in de IJmond te mogen vervullen. "IJmond is een uniek en zeer afwisselend werkgebied waar ik graag aan de slag ga."