De Uitgeester

10 juli 2019

De Uitgeester 10 juli 2019


Station Uitgeest minder gebruikt door reizigers

UITGEEST - Het gebruik van de trein is onder inwoners van de IJmond vorig jaar iets gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de NS.

Door: Mediapartner NH Nieuws

Vooral station Uitgeest werd minder gebruikt. Stapten hier op een gemiddelde werkdag in 2016 nog 5119 mensen in, in 2018 waren dit er nog 'maar' 4987. Ook de haltes in Driehuis en Beverwijk waren íets rustiger ten opzichte van het jaar ervoor. Wel gaat het hier om enkele tientallen passagiers. Heemskerk maakte juist een sterke groei door: daar trok het station in 2018 vijf procent meer reizigers dan in 2017. In de IJmond maken nu dagelijks zo'n 15.700 mensen gebruik van de trein. Ter vergelijking: in 2013 waren dit er nog 16.500.

Uitgeest geniet van kermis in het dorp

Op ruim 40 meter hoogte zweven boven Uitgeest: kermisplezier voor jong en oud. Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Hooivorkdarten, de Kermisloop, deunen en natuurlijk veel bier en feest. Uitgeest geniet deze week van een gezellige kermis en alles wat daarbij hoort.

De Kermisloop vormde zaterdag de start van de kermis. Al tijdens de loop gingen de taps open en stroomde het bier vanaf dat moment rijkelijk. Zondag was het de beurt aan het traditionele hooivorkdarten bij 't Portiertje. Maandag klonk om 08.00 uur de eerste 'deun' en barstte het feest los. Dinsdagavond ging het los bij Klaas met de Hollandse avond.

In deze editie van De Uitgeester veel aandacht voor de kermis. Lees verder op pagina...

Lekker door de modder en de sloten tijdens de derde Kermisloop. Foto: De Uitgeester
Hooivorkdarten was ook dit jaar weer gezellig druk bij 't Portiertje. Foto: De Uitgeester
Het deunen werd maandagochtend met een hoop vuurwerkkabaal ingeluid. Foto: De Uitgeester
Ook dit is natuurlijk deunen in Uitgeest: lekker gek doen! Foto: De Uitgeester
Volle bak, jong en oud. Uitgeest is ook dit jaar weer massaal aan het deunen. Foto: De Uitgeester

Afsluiting kruising Tolweg–Hoflaan voor asfaltwerkzaamheden

Het kruispunt Tolweg-Hoflaan-Gerrit van Assendelftstraat. Foto: Gemeente Heemskerk

REGIO - Deze week start Strukton Civiel West met de eerste asfaltwerkzaamheden van de vernieuwde Tolweg. Voor deze werkzaamheden is de kruising Tolweg–Hoflaan–Gerrit van Assendelftstraat in de avonden en nachten van woensdag 10 juli en donderdag 11 juli tussen 19.00 en 06.00 uur afgesloten voor het verkeer.

Tijdens de werkzaamheden wordt het doorgaand verkeer omgeleid met borden. De werkzaamheden aan de Tolweg vorderen gestaag. Met het asfalteren van de kruising Tolweg–Hoflaan–Gerrit van Assendelftstraat breekt een nieuwe fase in het project aan. Om de overlast voor verkeer tot een minimum te beperken vinden de werkzaamheden in de avond en nacht plaats. In de avond en nacht van woensdag 10 juli op donderdag 11 juli is de kruising gesloten voor het frezen van de oude asfaltdeklaag. In de avond en nacht van donderdag 11 juli op vrijdag 12 juli worden de slechte stukken uit de tussen- en onderlagen gefreesd. Daarna krijgt de kruising een nieuwe laag asfalt en nieuwe markering.

Werkzaamheden bij ingang naar park Assumburg
Naast de werkzaamheden aan kruising Tolweg–Hoflaan vindt op woensdag 10 juli een reparatie plaats op de Communicatieweg ter hoogte van de ingang naar park Assumburg. Er zit een verzakking in het asfalt. Voor het uitvoeren van de reparatie is de ingang naar park Assumburg tussen 07.00 en 16.00 uur afgesloten voor verkeer. Het verkeer op de Communicatieweg wordt door verkeersregelaars om het werkvak heen geleid.

Zeilen met een beperking: het kan bij Sailability in Uitgeest

'Iedereen met een beperking moet kunnen zeilen'. Foto: Mediapartner NH Nieuws

UITGEEST - Iedereen met een beperking moet kunnen zeilen. Dat is het credo van Bert Wessels, die zich met Sailability in Uitgeest al voor het tiende jaar inzet om mensen met een beperking te laten zeilen.

Door: Mediapartner NH Nieuws

"Er zijn nu vier mensen met een hoge dwarslaesie die zelfstandig kunnen zeilen," vertelt Wessels aan het Uitgeestermeer aan mediapartner IJmond Nieuws. "Iedereen die een beperking heeft en niet bij de reguliere sportvereniging terechtkan mag bij ons komen. Er is hier nog nooit iemand geweigerd," aldus Wessels. Om de mensen met een handicap te leren zeilen is de organisatie afhankelijk van giften en de inzet van vrijwilligers.

Het einde
Corrie Wijdema heeft een beperking en zeilt sinds een jaar - met haar hond - onder begeleiding van een buddy. via een tillift wordt ze bij de jachthaven in het zeilbootje geholpen. "Dit is het einde," lacht ze na terugkomst van de vaartocht. "Je vergeet alles en voelt je weer achttien." Er is één voorwaarde bij de aanmelding, vertelt Wessels. "Je moet wel een beperking hebben."

Ingezonden brief: beste Dirk Jan...

Elke week lees ik je column. Vaak goede tips en een kritische blik op het gebruikelijke medisch handelen. Maar in je column over vaccineren sla je de plank volledig mis en dat schreeuwt om een reactie. Laat ik mij beperken tot de discussie over het vaccineren van kinderen, de aanleiding voor je column. Zoals je schrijft zijn de vaccinaties tegen kinderziektes veilig. Mazelen is een gevaarlijke ziekte. Een broertje van mijn vader is er aan overleden en mijn oudere zus is ternauwernood aan de dood ontsnapt. Ze ondervindt daarvan nog dagelijks de gevolgen. Je schrijft dat per 10 jaar maar één kind aan de mazelen overlijdt. Weet je waarom het er zo weinig zijn? Omdat we vaccineren! Vroeger kreeg ieder kind de mazelen en waren kinderziektes de voornaamste oorzaak van kindersterfte. De discussie over het niet toelaten van ongevaccineerde kinderen gaat niet over scholen, maar over crèches. Het gaat dan ook niet om het gevaar voor gevaccineerde klasgenootjes, maar om het gevaar voor de kinderen op de crèche die jonger zijn dan 14 maanden. Deze kinderen kúnnen nog niet gevaccineerd zijn. Crèches die overwegen ongevaccineerde kinderen te weigeren voeren geen hetze, maar beschermen hun allerjongsten. Annelies Hopman.

Door de Lens van Bus

Foto: Ger Bus

Ger Bus: "Elke donderdagochtend wordt er gewandeld door een groep vrijwilligers om de bewoners van Geesterheem een paar mooie uurtjes te bezorgen. Zo werd 27 juni een bezoekje gebracht aan volkstuin 'Aan de Dije'. Grote hulde is dan ook op zijn plaats voor deze vrijwilligers en Dirk Jan van Wijk. Ook Jaap de Boer en zijn team verdienen veel dank voor de verzorging van een drankje en een plakje cake met aardbeien."

"Hoe landelijk kun je wonen?"

De schapen 'aan het werk' op de Anna van Renesselaan. Foto: Gerard Admiraal

UITGEEST - Deze prachtige foto kreeg de redactie van De Uitgeester opgestuurd van Gerard Admiraal. "4 en 5 juli zijn er schapen gesignaleerd op de Anna van Renesselaan in Uitgeest. Hoe landelijk kun je wonen?" aldus Admiraal.

Heb je ook een mooie foto gemaakt of ander nieuws? Mail het de redactie van De Uitgeester: redactie@uitgeester.nl.

Brandweer Uitgeest druk met meldingen duinbranden

UITGEEST - De brandweer van Uitgeest is vorige week druk geweest met meldingen van duinbranden in de regio. Gezien het warme weer van de afgelopen weken is er in Noord-Holland fase 2 van kracht.

Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert op natuurbranden en de brandweer zal groter inzetten bij meldingen van duinbranden. Dinsdagochtend 2 juli rond 10.05 uur werd de brandweer van Uitgeest gealarmeerd voor een mogelijke duinbrand in het natuurgebied Zwanenwater in Callantsoog. Ter plaatse bleek dat er hooibalen in brand stonden. De brandweer van Uitgeest was hier uiteindelijk niet nodig. (Bron 112-Uitgeest.nl)

Huisarts Dirk Jan van Wijk - Over zomeren

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Wat hebben we al prachtig weer gehad dit voorjaar! Wél jammer dat je daarvan vooral genoten hebt vanachter je bureau of vanaf de bank! Maar nu komt de vakantie eraan en ga je natuurlijk wél buiten genieten van hopelijk nóg meer mooi weer. Ik wil je daarvoor dan graag wat tips meegeven.

Bewegen

Ons lijf is ontworpen om te bewegen. En bewegen doen we het hele jaar al veel te weinig (bed-auto-bureau-bank). Waarom straffen we ons lijf dan ook tijdens de vakantie nog met luieren bij de tent of liggen op het strand? Ik zou het niet weten! Laat deze zomer de ligstoelen, luchtbedden en badhanddoeken eens thuis en gun je lijf de vrijheid van een beweeg-vakantie!

Hitte
Hoe warmer het is, hoe lastiger voor ons lijf om warmte kwijt te raken. Dat kan bij hoge temperaturen alleen nog door zweten. Dus zorg dat je goed kunt zweten: drink voldoende water en regelmatig ook bouillon om vocht en zout aan te vullen. Zoek de schaduw en (zwem-)water op! Voorkom directe straling op (kaal) hoofd en romp door een hoofddeksel en shirt te dragen! Voel je je slap of sloom, dan doe je te weinig van bovenstaande.

Zon
Van de zon word je blij, dus laten we hopen dat deze zich veelvuldig laat zien! En laat hem schijnen op je blote armen en benen! Draag wel een shirt en een pet. Dat is de beste zonnebrand voor (kaal) hoofd en romp, die niet zo goed tegen de zon kunnen. Bedenk dat zonnebrand met een factor 50 er alleen maar voor zorgt dat je 50% minder snel verbrandt in de eerste paar uur dat je het gesmeerd hebt. En bovendien komt alles wat je op je huid smeert, ook je lijf binnen (Test: probeer eens een slokje zonnebrand!). Alleen elke paar uur op je armen en benen dus, om verbranden te voorkomen!

Ongedierte
Allerlei prikbeesten hebben het op ons bloed voorzien en zoeken vooral onze blote huid op. Natuurlijk kun je deze huid insmeren met een DEET-bevattende crème of een (vaak niet werkend) huis-tuin- en keukenmiddeltje gebruiken nadat je bent gestoken, maar ook hier is het beter je blote lijf te bedekken. Bedenk dat in het buitenland de prikbeesten minder onschuldig kunnen zijn! Zo kan een teek in Oostenrijk een virus overbrengen dat hersen(vlies)ontsteking veroorzaakt.

Eten
Dit is het jaargetijde dat groente en fruit, onze gezondste voedingsbronnen, groeien en rijpen. Profiteer daarvan en eet vers en biologisch! (Voor de thuisblijvers: Winkel bij De Raat in de Beatrixlaan!) En voor het geval je dat niet weet: Als je fruit eet (in plaats van uitperst en drinkt), kunnen de suikers erin geen kwaad. Dus gooi de barbecue vol met zoete aardappel, courgette en aubergine! Eet smakelijk!

Drinken
Wat is er lekkerder dan een koud biertje of witte wijn als het warm is? En zeg eens eerlijk, van welke slok geniet je dan het meest? Juist, van de eerste. Dus waarom zou je er niet voor zorgen dat je vaker een eerste slok neemt? Mijn tip is om na elk glas alcohol een glas (lekker koud) water te nemen. Dan vul je niet alleen het vocht aan dat je door de alcohol verliest (en voorkom je een kater), maar smaakt het volgende biertje weer als de eerste! Ik wens je een gezonde vakantie, waarin je lijf kan bijkomen van het alledaagse ongezonde leven!

(Dit stuk verscheen eerder in De Uitgeester. Het is opnieuw geplaatst om Uitgeesters te helpen voorbereiden op een gezonde vakantie)

Rabobank IJmond steunt clubs en verenigingen met Rabo ClubSupport 'Samen met clubs en verenigingen vieren we de winst. De échte winst'

'Samen met clubs en verenigingen vieren we de winst. De échte winst.' Foto: Aangeleverd

REGIO - In juni is de campagne van Rabo ClubSupport van start gegaan. Verenigingen en stichtingen zijn uit naam van hun eigen lokale Rabobank uitgenodigd om zich in te schrijven voor Rabo ClubSupport. Of het nu een breivereniging of een van de vele voetbalclubs is, als maatschappelijke bank gelooft Rabobank in de kracht van clubs, verenigingen en stichtingen. Ze maken de leden, buurt en de lokale samenleving sterker.

Clubs en verenigingen die zich inschrijven voor Rabo ClubSupport, voeren campagne om stemmen te werven voor een zelf opgegeven bestedingsdoel. Iedere stem is daarbij geld waard. Zonnepanelen op het clubhuis, betere breinaalden, organisatie van een Ouder-Kind Toernooi; wat een club ook dringend nodig heeft of graag wil verwezenlijken, met Rabo ClubSupport is de kans groot dat het er daadwerkelijk van komt. En het mooie is, als lid van Rabobank heb je invloed en stem je mee op deze mooie doelen en initiatieven.

Samen vieren we de winst
En dat is belangrijk. Clubs en verenigingen moeten vaak creatief zijn om te kunnen voortbestaan. Terwijl ze veel meer betekenen dan alleen ontspanning bieden of mensen laten sporten. Clubs en verenigingen maken de leden, de buurt en de lokale samenleving sterker. Het is de plek waar leden samenkomen. Talenten ontplooid én benut worden. Dat is de échte winst. We ondersteunen hen zodat zij kunnen blijven doen wat ze nu al doen. Onze wereld, buurt voor buurt, beter en sterker maken.

Rabo ClubSupport
Rabobank IJmond stelt in 2019 in totaal 50.000 euro beschikbaar om te investeren in lokale clubs en verenigingen. Clubs en verenigingen hebben een persoonlijke uitnodiging uit naam van de lokale Rabobank ontvangen met een unieke code om zich in te schrijven voor Rabo ClubSupport. Verenigingen en stichtingen kunnen zich aanmelden tot en met 20 september 2019. De stemperiode start op 27 september 2019. Meer informatie over Rabo ClubSupport vind je op Rabobank.nl/clubsupport.

Ondernemers aan de slag met energie

REGIO - Een beter milieu is goed voor iedereen. Gemeenten, inwoners én ondernemers zijn nu aan zet. Op het aanbod van gemeente Heemskerk, GreenBiz IJmond en Omgevingsdienst IJmond om kosteloos een energiescan te laten doen, hebben inmiddels 30 ondernemers volmondig 'ja' gezegd.

Gemeente Heemskerk en GreenBiz IJmond hebben, ondersteund door Omgevingsdienst IJmond, ondernemers op bedrijventerrein De Houtwegen, De Waterwegen en De Trompet in Heemskerk energiescans aangeboden. Zo krijgen ondernemers inzicht in hun energieverbruik, een belangrijke eerste stap in de richting van kosten- en energiebesparing. Ook krijgen zij na het afnemen van de energiescan een jaar begeleiding in het treffen van maatregelen en worden de mogelijkheden voor het duurzaam opwekken van energie in beeld gebracht.

Deelname om verder te verduurzamen
Inmiddels hebben dertig ondernemers zich aangemeld. Het eerste bezoek werd gebracht aan BBA BV, Bouwkundige Begeleidings Adviesgroep. BBA BV is een bouwkundig adviesbureau dat ruim 35 jaar bestaat en gevestigd is op van oorsprong een van de duurzaamste bedrijventerreinen van Nederland, De Trompet. Zelf werken ze ook met energie: verduurzaming speelt een grote rol in hun branche van nieuwbouw en onderhoud, ze leveren zelf energieadviseurs aan opdrachtgevers. "De scan gaf ons de kans om met een frisse blik advies te krijgen zodat we ons pand nog verder kunnen verduurzamen," aldus Raymond Cenin, algemeen directeur van BBA BV. "Ons pand heeft al een energielabel A en met het verduurzamen van ons wagenpark hebben we de laatste 8 jaar 49,7% CO2-reductie gerealiseerd. Met de praktische en heldere rapportage van de energiescan kan verder verduurzaamd worden, en dat raden we elke ondernemer aan."

Geslaagd uitje Zonnebloem en Rode Kruis

Genieten van de dieren. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Op woensdag 3 juli vond het jaarlijkse gezamenlijke uitje van de Zonnebloem en het Rode Kruis Uitgeest plaats. "'s Ochtends vertrok de bus met 24 ouderen en 25 vrijwilligers richting Dierenpark Hoenderdaell te Anna Paulowna, waar wij na een voorspoedige bustocht arriveerden", aldus de organisatie.

Na een kopje koffie en een royaal stuk appelgebak konden de gasten ieder met een eigen vrijwilliger het Dierenpark in. Er werd genoten van het ruim opgezette park en het weer was heerlijk! De dag werd afgesloten met een lunch en een ijsje op het terras. "Mede dankzij de enthousiaste vrijwilligers, gezellige gasten en de goede verzorging van Bak Reizen en Dierenpark Hoenderdaell, kijken wij terug op een geslaagde dag. Vrijwilligers en gasten, bedankt!" besluit de organisatie.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 10 juli: Geen viering i.v.m. de kermis.
Zondag 14 juli: 09.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.

Wat is er deze zomer allemaal te doen?

Foto: Pixabay

Vakantie... alles mag en niks moet. Heb je zin om iets te doen, maar weet je niet wat? Geen probleem, De Uitgeester maakte een overzicht van allerlei activiteiten in de regio. Er zit vast wel iets leuks tussen!

6 juli tot en met 1 september: Hildes vakantiehuis (Castricum)
Hilde verwelkomt bezoekers in haar huis deze zomer met 'Hildes Vakantiehuis', een activiteitenprogramma van dag tot dag voor alle leeftijden. Er is er van alles te beleven rond de tentoonstelling 'Liefs van Julia', waaronder knutselen geïnspireerd op de bronstijd, leer vechten als een bronstijdstrijder of volg een workshop tingieten. Voor meer informatie en tijden: www.huisvanhilde.nl.

Iedere woensdag tot en met 28 augustus: Zomerbraderie (Egmond aan Zee)
Van 17.00 tot 22.00 uur bruist het tijdens deze zomerbraderie in de Voorstraat. Het dorp is gevuld met muziek, marktkramen en vooral veel gezelligheid. Het vakantiegevoel dicht bij huis!

11 tot en met 14 juli: Kermis Egmond aan den Hoef
Een ritje met de botsauto's, een rondje in de draaimolen of genieten van het sfeertje onder het genot van een oliebol of suikerspin. Het kan allemaal op de kermis.

12 tot en met 14 juli: Festival Bakkum Vertelt (Bakkum)
Camping Bakkum is podium voor de 8ste editie van dit muziek- & theaterfestival. Bakkum Vertelt creëert een unieke beleving: midden in de natuur, een intiem festival met een uitgebreid programma. Het is een festival voor het hele gezin en gratis toegankelijk! Meer informatie: www.bakkumvertelt.nl

14 tot en met 18 juli: Sprookjestuin in de Tuin van Kapitein Rommel (Castricum)
Van 09.30 - 16.30 uur wordt de Tuin weer omgetoverd in een waar sprookje. Kunstenares Anja Jonker heeft weer flink haar best gedaan om de sprookjesfiguren nieuw leven in te blazen. Zie www.tuinvankapiteinrommel.nl voor meer informatie.

17 tot en met 24 juli: Kermis Egmond aan Zee
Voor iedere kermisliefhebber wat wils op deze zomerkermis in Egmond aan Zee. Door de aanwezigheid van de vele toeristen waan je je op vakantie terwijl je geniet van de oer-Hollandse kermisactiviteiten.

18 juli: Hi-Glow (Heiloo)
De horecagelegenheden rondom de Witte Kerk organiseren in 2019 voor de eerste keer een sfeervolle lichtjesavond rondom de Witte Kerk. Zowel binnen als buiten gaan de lichtjes aan.

Iedere vrijdag van 19 juli tot en met 30 augustus: Kinderkaasmarkt (Alkmaar)
De kinderkaasmarkt is voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. De gids neemt de kinderen mee naar het deel dat normaal niet toegankelijk is voor publiek. De kinderkaasmarkt duurt van 10.30 tot 11.00 uur en van 11.00 tot 11.30 uur. Hier krijgen ze uitleg en hebben ze prima zicht op wat er allemaal gebeurt op de markt. Meer informatie: www.kaasmarkt.nl.

24 juli: zomerconcert Witte Kerk (Heiloo)
Orgelconcert van Dub de Vries in de sfeervolle Witte Kerk, van 12.00 - 13.00 uur.

25 juli tot en met 29 juli: Victorie Sail Alkmaar 2019
Alkmaar verwelkomt een unieke collectie van 200 historische binnenschepen, die voor een prachtig spektakel op het water gaan zorgen. Genieten rondom het Noordhollandsch Kanaal en de Alkmaarse binnenstad.

28 juli: Kofferbakmarkt (Heiloo)
De laatste kofferbakmarkt van dit seizoen aan De Omloop in Heiloo. Van 09.00 tot 15.00 lekker struinen, op zoek naar een verborgen schat. Meer informatie: Facebookpagina Kofferbakmarkt Heiloo.

3 tot en met 6 augustus: Kermis Akersloot
Breng een bezoekje aan de kermis en geniet van alles wat je ziet.

4 augustus: Schilderworkshop in de museumtuin van Kranenburgh (Bergen)
Meer informatie of opgeven: educatie@kranenburgh.nl of 072-5898927. Yvon Bos Eyssen neemt je mee naar het feest dat schilderen heet en laat je kennismaken met materialen, kleuren en technieken. Dat alles onder de bomen van Kranenburghs paradijselijke tuin!7 augustus: zomerconcert Witte Kerk (Heiloo) Orgelconcert van Hans Stehouwer in de sfeervolle Witte Kerk, van 12.00 - 13.00 uur.

7 augustus: Vakantiecocktail bij de Tuin van Kapitein Rommel (Castricum)
Een schilderij maken met boomschijfjes, van 13.00 – 16.00 uur. De prijs is € 4,- inclusief materiaal en iets te drinken. Opgeven is noodzakelijk via de website: www.tuinvankapiteinrommel.nl

14 augustus: zomerconcert Witte Kerk (Heiloo)
Orgelconcert van Peter Rijs in de sfeervolle Witte Kerk, van 12.00 - 13.00 uur.

17 augustus: Gondelvaart Koedijk
Aanschouw dit spektakel op het water. Kale dekschuiten worden omgetoverd tot heuse toneelvoorstellingen. Meer informatie: www.gondelvaartkoedijk.nl.

21 augustus: zomerconcert Witte Kerk (Heiloo)
Orgelconcert van Jan Visser in de sfeervolle Witte Kerk, van 12.00 - 13.00 uur.

21 augustus: Vakantiecocktail bij de Tuin van Kapitein Rommel (Castricum)
Een dromenvanger weven en versieren met takjes van bloemen en planten. De prijs is € 4,- inclusief materiaal en iets te drinken. Opgeven is noodzakelijk via de website: www.tuinvankapiteinrommel.nl

23 augustus tot en met 1 september: Kermis Alkmaar
De kermis strijkt weer neer op de vertrouwde locaties in het centrum van Alkmaar.

24 augustus: Pompoenconcert bij de Tuin van Kapitein Rommel (Castricum)
Jaarlijks openluchtconcert, dit jaar treedt Unicorn op. Tuin open vanaf 19.30 uur, optreden van 20.15 - 22.00 uur.

24 augustus Herrie in de Haven
Muziek evenement in de Jachthaven van Uitgeest. 15.00 - 20.00 uur.

Huttenweek Uitgeest 2018: 27 augustus t/m 31 augustus!
Huttenweek Uitgeest 2019 aan de Binnenkruierstraat. Kinderen in Uitgeest kunnen weer lekker timmeren. Het thema dit jaar is: JUNGLE.

28 augustus: zomerconcert Witte Kerk (Heiloo)
Orgelconcert van Gerard Leegwater in de sfeervolle Witte Kerk, van 12.00 - 13.00 uur.

30 augustus tot en met 1 september: Rock-'n-Roll Street Festival (Akersloot)
Akersloot gaat terug naar de jaren '50 en '60 met rock-'n-rollmuziek, vetkuiven, Solex en meer. Diverse activiteiten zoals een jaarmarkt, Solexrace en een oldtimerfestival. Voor meer informatie: Facebookpagina Rock en Roll Street Akersloot.

30 augustus tot en met 1 september: Willibrordus Draait Door (Heiloo)
3 dagen vol muziek, (straat)theater, kunstenaars, schrijvers, vertellers, rollende keukens en gezelligheid in Heiloo.

De kermisbarbecue bij familie Putter: al 27 jaar een traditie

Margot en Frans Putter met hun zoons Dirk, Piet en Thijs. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - De traditionele kermisbarbecue bij de familie Putter gaat het 27e jaar in. Op zondagmiddag rond 17.00 uur verzamelen ongeveer zestig vrienden, familieleden en kennissen zich op de Westergeest om gezamenlijk de kermis van Uitgeest in te luiden.

Door: Margreeth Anema


De jongere garde gaat rond een uur of acht de kermis op, de oudere garde blijft nog even gezellig naborrelen en gaat dan naar huis. Iedereen neemt iets lekkers mee en Grillmaster Jaap staat standaard achter de barbecue, dat is helemaal zijn ding.

Thuis ontnuchteren na feesten in de Bonte Vivant
De traditie begon toen Piet, de oudste zoon des huizes, 15 jaar was. Toen de Bonte Vivant nog the place to be was op de zondagmiddag en de kermiskaravaan door het dorp trok om iedereen op te halen om naar de kermis te gaan werd er standaard rond een uur of 5 een 'drinkpauze' ingelast. De jongens togen dan naar huis om even iets te eten en zichzelf op te lappen voor de avondsessie. Voor Margot en Frans een goede manier om de jongens even te laten ontnuchteren na een hele middag feesten in de Bonte Vivant. De jongens hoorden zelf overigens pas later dat het daar om ging. "Wij vonden het gewoon gezellig en wisten de achterliggende gedachte nog niet," glimlacht Piet die verklapt dat hij ook weleens naar bed is gegaan tijdens de kermisborrel om te ontnuchteren en dan pas wakker werd als iedereen allang weg was en het geen zin meer had om de kermis op te gaan.

Glazen melk werden vervangen door flesjes bier
In die begindagen van deze decennialange traditie kregen de jongens bij thuiskomst iets te eten en een lekker glas melk. Ze vleiden zichzelf dan op het gras om even uit te rusten van de kermismiddag en werden goed verzorgd door moeder Margot. De vriendengroepen van zoons Piet, Thijs en Dirk kregen hier lucht van en van lieverlee werd het al drukker tijdens de kermispauze. Na enkele jaren werden de glazen melk vervangen door Shandy en later door flesjes bier. De vriendengroep bleef komen en de jongens kregen een vriendin en kinderen, ook die kwamen mee. Dit resulteerde in de groep van ongeveer zestig volwassenen, jongeren en kinderen die deze zondagmiddag aanwezig waren op 'de start van de kermis', zoals Frans de kermisbarbecue noemt.

Jaap 'de grillmaster' Putter. Foto: Margreeth Anema
De kermiskaravaan: de platte kar ging door het dorp en rammelde ongeveer 150 kermisgangers hun bed uit om ze naar de Bonte Vivant te brengen. Foto: Theo Verduin

Kermis en samenzijn
"Het is wel een special trouwens vandaag," vertelt Frans, de heer des huizes. De Oranje Leeuwinnen spelen de WK-finale tegen Amerika. De wedstrijd valt samen met de kermisborrel. Maar dat is geen probleem: in de schuur hangt een tv, zo kunnen de voetballiefhebbers toch de wedstrijd kijken. "Ik dacht wel even hoe gaan we dat nou weer doen," vertelt Margot, terwijl ze ondertussen een pleister geeft aan een van de kinderen die zich heeft opengehaald aan het klimrek. Helaas verliezen de Oranje Leeuwinnen de wedstrijd maar dat zijn de gasten van de familie Putter zo weer vergeten. Vandaag is de kermis en het samenzijn het belangrijkst.

Digitale zomertoer op je mobiel

Deze zomer workshops met een VR-bril. Foto: Aangeleverd

REGIO - In de maand juli kun je in de bibliotheek in Castricum meedoen aan een workshop over apps van Facebook, DigiD, WhatsApp en Social Deal. In de bibliotheken in Akersloot en Limmen kun je kennismaken met virtual reality.

Al deze activiteiten zijn georganiseerd onder de noemer 'Digitale zomertoer op je mobiel'. Alle activiteiten zijn gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.

Apps
Op dinsdag 16 juli van 16.00 tot 18.00 uur kun je meedoen aan een workshop over apps voor je mobiel. Waar vind je apps voor je telefoon? Hoe werken apps en wat kan je ermee? Na deze eerste workshop over apps volgen er meerdere workshops over de afzonderlijke apps van Facebook (18 juli), WhatsApp (19 juli), DigiD (24 juli) en Social Deal (25 juli).

Virtual reality
Heb je zin in een ritje in een achtbaan, een wandeling door een prachtig natuurgebied of wil je net als Max Verstappen een ritje op het circuit maken? Kom dan op vrijdag 26 juli naar de bibliotheek in Limmen of woensdag 31 juli naar de bibliotheek in Akersloot. Daar kun je vanaf 15.00 uur spectaculaire korte filmpjes met een VR-bril bekijken.

Meedoen?
Je bent van harte welkom in de bibliotheek in Castricum (Geesterduinweg 1), Limmen (Lage Weide 2A) of Akersloot (Rembrandtsingel 1). Het complete overzicht van de 'Digitale zomertoer op je mobiel' met data en tijden kun je vinden in de agenda op www.bibliotheekkennemerwaard.nl.

Kermisloop opnieuw doorslaand succes

Extra zwaar, zo een krokodil meezeulen. Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Zaterdag was de derde editie van Kermisloop Uitgeest. De loop, waaraan 500 renners meedoen, wordt mogelijk gemaakt door de inzet van meer dan 100 vrijwilligers. Door de vele aanmeldingen van vorig jaar besloot de organisatie maar liefst twee runs te organiseren.

Ook dit jaar was de Kermisloop weer populair, de twee runs waren in mei al uitverkocht. Zaterdagmiddag was het dan eindelijk zover! Om 14.00 klonk het startschot en begon de eerste run. De deelnemers lieten zich niet door de regen tegenhouden en beklommen moedig de obstakels. Ook het publiek bleef niet binnen. Overal langs de route stonden mensen met of zonder paraplu de deelnemers aan te moedigen. Om 16.00 was de lucht opgeklaard en klonk het tweede startschot. Ook om deze tijd werd er aan alle kanten aangemoedigd. De deelnemers konden zich na de kermisloop opfrissen in sporthal De Meet.

Voor de oplettende toeschouwers onder ons: wijkagent Pals was één van de deelnemers aan de kermisloop. "Ik had een uitdaging inderdaad. Vorige jaar had ik een grote mond maar ik heb mijn woord gehouden en meegedaan. Het was een pittige loop, ik heb bij de finish mijn schoenen in de container gegooid. Later heb ik ze er toch weer uitgehaald, misschien loop ik volgend jaar ook mee", vertelt hij, en benadrukt daarbij dat hij niets beloofd.

Ook wijkagent Frans Pals deed mee aan de Kermisloop. Foto: De Uitgeester

Om 19.30 uur vond de prijsuitreiking plaats op het Klaasplein. Hier werden de winnaars uit elke categorie gehuldigd onder toeziend oog van vele toeschouwers. In de categorie dames was de snelste vrouw opnieuw Merel Schouten. Bij de heren was Duncan Steenbakker de snelste renner, maar hij deed mee in een team en niet individueel, en dus ging de prijs voor de snelste heer voor de derde keer op rij naar Mike Beentjes. Er waren dit jaar twee teams die de drie rondjes volledig aflegden. Het snelste team was dit jaar ijsclub Uitgeest! Na de prijsuitreiking werden er verschillende mooie prijzen verloot onder de deelnemers en de vrijwilligers.

Nederlander gaat deze zomer weer naar het buitenland

Er worden weer meer euro's in het buitenland uitgegeven. Foto: Pixabay

REGIO - Nederlanders verwachten in 2019 het grootste deel van de Nederlandse zomeruitgaven te besteden aan zomeractiviteiten (19%), buitenlandse reizen (15%) en zomerkleding en mode (11%).

Dit blijkt uit de Ferratum Zomerbarometer 2019. Naast deze top drie volgen de financiering van zomeractiviteiten voor kinderen (10%) en de renovatie aan het huis (9%). In vergelijking met 2018 ziet het Nederlandse uitgavenpatroon er voor 2019 behoorlijk anders uit. Waar in 2018 nog 12,8% aan binnenlandse reizen gespendeerd werd, blijkt dat we onze zomer dit jaar toch eerder buiten de landsgrenzen willen doorbrengen. Aan de financiering van zomeractiviteiten van kinderen besteden we dit jaar wat minder, terwijl renovatie aan het huis dit jaar terugkeert in de top vijf.

Vorig jaar gaven Nederlanders aan gemiddeld 47% van hun besteedbaar inkomen in de zomermaanden te besteden, dit jaar ligt dat percentage met 40% toch weer iets lager.

Finale WK vrouwenvoetbal kijken op de kermis

Het was nog lang gezellig op de kermiszondag.... Foto: Margreeth Anema

UITGEEST- Ook tijdens de finale van het WK vrouwenvoetbal was het druk op de kermis: de finalewedstrijd die zondag om 17.00 uur begon was in beide tenten te bekijken op een groot scherm.

Er was een grote opkomst. "Samen kijken met je kermismaatjes is natuurlijk veel leuker dan thuis voor de buis," aldus een van de enthousiaste voetballiefhebbers in een oranje shirt op het Klaasplein. Niet iedereen was in het oranje gekomen, ook de nieuwe kermisshirts van café 't Portiertje maakten onderdeel uit van de dresscode. De tekst op de nieuwe kermisshirts luidt op de voorzijde: "Een atje voor de sfeer", en op de achterzijde: "Het leven is te kort om nuchter te blijven". Dit werd uiteraard weer tot op het laatste moment strikt geheim gehouden door de eigenaar en medewerkers van het café.

Dat de Oranje Leeuwinnen de finale tegen Amerika verloren met 0-2 had geen invloed op de gezellige kermissfeer. Het was nog lang gezellig op de kermiszondag.

Hooivorkdarten blijft immens populair in Uitgeest

Opnieuw veel belangstelling voor het hooivorkdarten in Uitgeest. Foto: De Uitgeester

UITGEEST - De kermiszondag staat bij 't Portiertje traditioneel in het teken van het hooivorkdarten. Dit jaar hadden zich 21 teams ingeschreven.

Daarmee blijkt maar weer hoe immens populair het hooivorkdarten in het dorp is. De titelverdedigers van vorig jaar hadden voor de gein de wisselbeker voorzien van een stukje tape. De 2018 werd alvast vervangen voor 2019. Het was alsof de mannen voorkennis hadden. Ze waren ook dit jaar onverslaanbaar en wisten opnieuw de beker mee naar huis te nemen. Maar niet voordat deze was gevuld met het gewonnen bier.

Na het hooivorkdarten was er het optreden van de Woudrukkers en natuurlijk kon er voetbal gekeken worden op een groot scherm. Het bleef zondag nog lang onrustig en gezellig bij 't Portiertje.

Gezelligheid tegen eenzaamheid in de zomer

De prachtige kerktuin. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De schoolvakanties gaan beginnen. Heel wat mensen trekken eropuit en gaan genieten van hun welverdiende rust. Maar er zijn ook mensen die door omstandigheden niet met vakantie kunnen.

Voor die thuisblijvers kunnen de komende weken erg stil zijn en lang duren. Voor al die mensen, jong en oud, is er 'Zomerkoffie'. Op donderdag 18 juli, 1 augustus en 15 augustus is iedereen van 10.00–12.00 uur van harte welkom in het Jeugdhuis naast de kerk aan de Castricummerweg voor een kopje koffie, thee of limonade met wat lekkers. Gewoon voor de gezelligheid en een praatje met deze of gene. Bij mooi weer wordt de zomerkoffie geserveerd in de tuin achter het Jeugdhuis.

Uniek: deunen in Uitgeest met 1500 man op het Klaasplein

Wethouder Cecilia van Weel, raadslid Thijs van Herpen, wijkagent Frans Pals en BOA Joan Rückert Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Ieder jaar wordt het drukker: deunen in Uitgeest is populair. Vanaf 08.00 uur 's morgens stond het Klaasplein weer vol op de kermismaandag. Om 10.00 uur werd bovenstaande foto gemaakt vanaf het dak van het gemeentehuis.

Door: Margreeth Anema


Om 15.30 uur toog de verslaggever naar Uitgeest om de 'last man standing' te zoeken. Tot haar grote verbazing stond het Klaasplein nog bomvol. Pas toen Niek Groen, de eigenaar van restaurant Klaas, omriep dat de taps toch écht om 16.00 uur dicht gingen stroomde het plein leeg. Wijkagent Frans Pals had wel een verklaring voor het feit dat er weinig voortijdige Klaaspleinverlaters waren dit jaar: "Het komt door de temperatuur. Er wordt aardig gedronken maar minder snel omdat het niet zo warm is buiten." De kermis is prima verlopen volgens de wijkagent.

Een sfeer die je bijna nergens vindt
Ook wethouder Cecilia van Weel was aanwezig. "Ik kijk en luister met twee oren: als ik in mijn kamer op het gemeentehuis zit te werken en ik hoor de muziek dan wil ik naar buiten. Aan de andere kant zijn er ook omwonenden die last hebben van de muziek. Daarom is het belangrijk om goed te communiceren. Men moet rekening met elkaar houden tijdens dit volksfeest, want dat is het: een feest voor iedereen, voor jong en oud én voor de omwonenden." Van Weel was acht jaar 'kermiswethouder' in Hoorn en vier jaar in Beverwijk. "Ik heb dus vergelijkingsmateriaal maar de kermis van Uitgeest is echt uniek: het dorpse, de gezelligheid en de gemoedelijke sfeer vind je bijna nergens," zo vult zij aan. Door de hoge eisen aan de veiligheid en de concurrentie is het lastig om een kermis overeind te houden maar Uitgeest doet het heel goed, vindt de wethouder.

Jamie en Emma gaat straks pizza eten en daarna door naar de feesttent van 't Portiertje en Buona Sera. Foto: Margreeth Anema
Steffie en Doris redden de planten na afloop van het deunen. "Ze hebben nu water nodig, dat is logisch want dat drinken mensen ook als ze een kater hebben." Foto: Margreeth Anema
Margret en Francien speelden zondag traditioneel om de 'Idema bokaal' en gingen daarna de kermis op. Vanmorgen om 08.00 uur stonden ze er weer. Foto: Margreeth Anema
Wat doe je als je nog nét even te jong bent voor de 'natte' kermis? Juist, dan haal je een vette suikerspin, net als Eva en Juul hier deden. Foto: Margreeth Anema
Deunen 2019: om 10.00 uur volle bak.. Foto: Aangeleverd

Niemand staat alleen
Niek Groen, eigenaar van restaurant Klaas, neemt de bezem ter hand zodra het plein leeg is. "Het was fantastisch, vanaf 08.00 uur vanmorgen tot 16.00 uur vanmiddag was het volle bak. Volgens mij is er niemand naar huis gegaan tussen de middag om een soepje te eten, dit deden wij vroeger wel als we met vrienden naar de kermis gingen," zo vertelt hij enthousiast. Het attractieve kermisprogramma werpt blijkbaar zijn vruchten af. Op een onbewaakt moment is Niek even naar boven gelopen om de menigte vanuit het raam te aanschouwen: "De sfeer is gewoon waanzinnig. Overal zie je groepjes mensen staan, niemand staat alleen." Hij is zichtbaar trots op Uitgeest. Veel Uitgeesters komen even naar hem toe voor ze de aftocht blazen, zo ook Donny Limmen. Hij geeft Niek een ferme handdruk: "Bedankt Niek, ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Ik ben sprakeloos."

Vincent Beentjes goed op dreef

AKERSLOOT - Vincent Beentjes uit Castricum heeft met overmacht de wekelijkse donderdagavondwedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup gewonnen. Al na de eerste omloop op Sportcomplex de Cloppenburgh was de winst, behoudens pech, verzegd aan Vincent Beentjes.

Dus wat betreft de vraag wie er zou gaan winnen was de spanning weg. De strijd voor de overige podiumplekken ging tussen Uitgeester Wilfred Knegt, Sjaak Fatels uit Akersloot en in eerste instantie nog Chris Kemp uit Egmond aan den Hoef. Kemp werd echter gepasseerd door Egmonder Henk Jan Verdonk senior, die daarna zijn vizier richtte op Sjaak Fatels. Nadat deze missie van Verdonk senior ook was geslaagd en Fatels was teruggezet, leek de taaie Verdonk senior ook nog te gaan opstomen naar Wilfred Knegt. Knegt kon deze poging verijdelen en zich verzekeren van een verdiende tweede plek.

Ook in de achterhoede was de spanning te snijden. Daar was het trio Ton Wiering (Akersloot), Frank Lute (Castricum) en thuisrijder Vincent Tiebie aan elkaar overgeleverd. Vanaf het begin trokken ze met elkaar op, waarbij Ton Wiering al het kopwerk voor zijn rekening nam. Door een valpartijtje raakte Frank Lute even achterop, maar door de solidariteit kon Lute weer terugkomen. De geslepen Vincent Tiebie kon met zichzelf niet in het reine komen door plichtmatig naar de streep te rijden en ontsnapte in het zicht van de finish.

Cockie Vlietman te gast in Lees Lokaal

Cockie Vlietman in gesprek met de boswachter. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Voor de afsluiting van het schooljaar 2018/2019 had Tineke van Theater Poppekus een speciale gast uitgenodigd: Cockie Vlietman, schrijfster van het boek 'Vampie & Tick'. Vampie & Tick gaat over een jongen, Mick, die door een bijzondere sprinkhaan veranderd wordt in een teek.

Samen met Vampie beleeft hij vervolgens vele spannende avonturen. Voordat Cockie een hoofdstuk uit haar boek ging voorlezen stelde de boswachter van Theater Poppekus haar eerst allerlei vragen over haar motivatie/inspiratie voor het boek en natuurlijk ook over teken. Zo kwamen de aanwezige kinderen te weten dat de larve van een teek slechts 6 poten heeft en daarna verandert in een soort spinnetje met 8 poten. Een vrouwtjesteek drinkt drie keer bloed in haar leven, mannetjes slechts twee keer. Meestal kruipen ze op dieren om aan dat bloed te komen, maar soms komt er een lekker harig mensbeentje voorbij en kruipen ze daarop.

Nadat de boswachter had voorgedaan hoe je een teek moest verwijderen mochten de kinderen het zelf ook even proberen, en dat deden zij allemaal prima. Vervolgens mocht het publiek nog veel meer vragen stellen over teken. Tot slot signeerde Cockie haar boek voor alle kinderen/ouders die het boek graag wilden lezen of cadeau doen.

KWF Kankerbestrijding zoekt collectanten

UITGEEST - Trudy Berkhout-Krom: "Voor onze collecte die gehouden wordt van 1 t/m 7 september zoeken wij collectanten om ons team te versterken." Deze oproep is voor Uitgeesters die willen helpen met de KWF-collecte.


De opbrengst van de collecte wordt gebruikt voor kankeronderzoek om de kans op kanker te verminderen, de kans op genezing te vergroten en de kwaliteit van leven met of na kanker te verbeteren. U kunt zich aanmelden bij Trudy Berkhout-Krom via tel. 0251-311239. E-mailen kan ook: berkkrom@casema.nl.

Brandweer Uitgeest rukt groots uit voor kampvuur

UITGEEST - De vrijwillige brandweer van Uitgeest werd donderdagavond 4 juli rond 22.15 uur gealarmeerd voor een brand in een gebouw langs de N203 in Uitgeest.

Meerdere automobilisten die over de A9 reden hadden 112 gebeld omdat ze vlammen zagen bij het terrein van Rijkswaterstaat langs de N203. Omdat er meerdere telefoontjes binnenkwamen bij de meldkamer werd er opgeschaald naar een middelbrand, waarna ook de brandweer van Krommenie en de officier van dienst van de brandweer gealarmeerd werden. (Bron: 112-Uitgeest.nl)

Lees Lokaal Dichter van het schooljaar 2019/2020

De Lees Lokaal Dichters 2019/2020 met wethouder Cecilia van Weel-Niesten. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Zaterdagmiddag om 12.00 uur was het eindelijk zover. De bekendmaking van de Lees Lokaal Dichters 2019/2020 door wethouder Cecilia van Weel-Niesten. Van alle vijf basisscholen waren er vele kinderen naar Lees Lokaal gekomen om hun gedicht in te leveren en een gooi te doen naar de titel Lees Lokaal Dichter.

Uiteindelijk gingen de volgende vijf kinderen er met de titel vandoor: Joël (Kornak), Fien (Binnenmeer), Joanna (Vrijburg), Mariam (Molenhoek) en Zohal (De Wissel). Zij kregen alle vijf een prachtige beker met daarin hun eigen gedicht. Ook kregen zij te horen dat het winnen van de titel Lees Lokaal Dichter 2019/2020 slechts het begin was. In het nieuwe schooljaar zullen zij alle vijf regelmatig gevraagd worden om een gedicht voor Lees Lokaal te schrijven. De wethouder prees alle winnaars voor hun getoonde moed om niet alleen te dichten, maar hun gedichten ook gewoon heel stoer in te leveren bij Lees Lokaal.

Zij vertelde de leerlingen over de beroemde poesiealbums/poëziealbums van vroeger waarin familie en vrienden korte gedichten schreven voorzien van mooie plakplaatjes. Voor ieder van hen had zij ook een persoonlijk woordje. Joël die je met haar gedicht over het gemis van haar vader direct in het hart weet te raken. Mariam die in slechts vijf zinnen de kern van de Tweede Wereldoorlog wist te verwoorden. Zohal die de essentie van vriendschap zoveel beter wist te omschrijven dan 'rozen verwelken, schepen vergaan, maar mijn vriendschap voor jou zal altijd blijven bestaan' uit de poesiealbums van vroeger. Joanna die met een hele andere techniek de letters van Lees Lokaal gebruikte om duidelijk te maken dat lezen leuk is voor iedereen en dat Lees Lokaal de plek is om naartoe te gaan als je van lezen houdt. De jongste winnares, Fien, hield het kort maar o zo liefdevol. Dat haar gedicht een voltreffer was bleek wel uit de reactie van haar moeder die zat te stralen in het publiek.

De wethouder was zo enthousiast over de kwaliteit van de gedichten dat zij de kinderen vroeg of zij voor het einde van het jaar 2019 ook een gedicht wilden schrijven over welk ene ding zij zouden willen veranderen of aanpakken als zij voor één dag burgemeester van Uitgeest mochten zijn. Zij zou er dan voor zorgen dat deze gedichten begin 2020 in De Uitgeester worden gepubliceerd als 'opdracht' aan de burgemeester en wethouders van Uitgeest.

11 / 12