De Uitgeester

2 augustus 2017

De Uitgeester 2 augustus 2017


Riyal of Hamble 2017 Deel 3: To Faial for orders!

boek over de gijzeling van Paul en Rachel Chandler Foto: Bert Albrink

Vorig jaar kon men in De Uitgeester een mooie serie verhalen lezen over de avonturen met het zeiljacht de 'Riyal of Hamble'. De bemanning raakte geïnspireerd door het programma van Floortje Dessing 'Naar het einde van de wereld'. Bert Albrink heeft de smaak te pakken, want op zaterdag 3 juni vertrok hij met de bemanningsleden Rob Vooren en Siebe de Graad vanuit Seaport Marina in IJmuiden voor een nieuw avontuur.

Kapitein brult vanaf het achterschip van een zeilklipper: 'to Faial for orders, heave the ancors!' Vanaf het voorschip antwoord de voltallige bemanning; 'yeah captain, to Faial for orders', en in het ritme van een ingezette 'chanty' lopen ze aan de spaken van het spil rond om de ankerkettingen op te lieren. Een loodzware uren durende klus. Vanuit het Chileense Valparaiso vertrekt een zeilklipper met lading terug naar Europa. Een maanden lange reis via Kaap Hoorn moest de lading naar Europa brengen. Een zware beproeving vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Vanuit elke haven in de wereld kon men rond 1900 deze order horen. In een tijd van opkomende technologie maar algemene armoede was het Azoren eiland Faial doormiddel van een telegraafkabel verbonden met het vaste land van Europa. Via telexboodschappen konden reders hun schepen vanaf Faial, het centrum van de Noord Atlantische oceaan, naar elke haven waar de lading het meest opbracht dirigeren.

Met een biertje en een sigaartje kijk ik uit over diezelfde haven van die tijd en denk aan de verschrikkelijke omstandigheden waaronder men in die tijd moest werken en zien te overleven. Aan boord van deze schepen geen moderne navigatie en communicatie middelen wel honger en slecht drinkwater... Wat zijn wij bevoorrechte mensen; Navigeren is een stuk eenvoudiger, we hebben voldoende goed voedsel en drinken aan boord, bovendien zien we nu een levendige haven en stad vol rijk dom. Als communicatie centrum doet het eiland allang geen dienst meer maar sinds de jaren 60 weten wereldzeilers de Azoren-eilanden zeer te waarderen als laatste stop terug naar het Europese vasteland. Nu we zelf kennismaken met deze prachtige eilanden begrijpen we waarom. We zijn in korte tijd verliefd geraakt op deze schitterende eilandengroep.

Peter Café Sport Foto: Bert Albrink
Rob Vooren bekijkt de schilderingen op de haven Horta in Faial Foto: Bert Albrink

Peter Café Sport
Eindelijk zitten we dan in de leukste en onder zeilers meest bekende bar van het hele Atlantische gebied. "Nou, nu zitten we hier dan!" zegt Rob. "Wat doet dit nu met je?" Wat is dat eigenlijk: 'Peter Café Sport?' De bar met de blauwe gevel is veel meer dan een café, het is een instituut en bekend tot ver buiten de Azoren. Voor zeilers een must om hier na een lange zeilreis binnen te stappen en in een ongedwongen sfeer contacten met zeilers, locals en vakantiegangers te leggen. José Azevedo alias 'Peter' kreeg naar verluidt zijn bijnaam tijdens de tweede wereldoorlog van een Engelse kapitein, omdat die José niet kon uitspreken. Tientallen jaren was hij de 'vader' van de trans-Atlantische zeilers. Hij bewaarde hun post, gaf handige tips en wisselde geld tegen een gunstige koers. Vandaag de dag leidt zijn zoon José Henrique het café met succes. Inmiddels lieten honderden zeilers van over de hele wereld hier wimpels, vlaggen en foto's achter, waarmee de muren en plafonds van het café zijn behangen. Wij voegen hier het vlaggetje van 'onze ARZV' aan toe. Het iconische café serveert hier nog altijd hun legendarische gin-tonic. "Eerlijk gezegd doet het wereldberoemde café me minder dan ik gedacht had," laat ik Rob weten. "Eigenlijk hebben de eerste indrukken van de betrekkelijk onbekende Azoreneilanden veel meer indruk op me gemaakt."

Piraten
De Lynn Rival ligt hier aan de steiger. Acht jaar geleden was deze boot en zijn eigenaren om afschuwelijke reden wereldnieuws. Een nagenoeg zelfde zeiljacht van dezelfde werf als onze 'Riyal of Hamble'. Aan boord is Paul Chandler. Een vriendelijke, welbespraakte Engelsman. Onderweg van Guadeloupe naar de Azoren brak zijn vrouw Rachel haar arm. Het eerste eiland op hun weg naar de bewoonde wereld was het kleine Azoren-eiland Santa Maria. De armbreuk konden ze hier niet volledig repareren. Dit moest op het hoofdeiland Sao Miquel uitgevoerd worden voordat zij naar Engeland terug kon vliegen voor herstel. Dat dit voorval van twee weken terug maar een kleinigheid is blijkt uit het bizarre verhaal van inmiddels 7 jaar geleden. In 2009 werden ze door Somalische kapers aangevallen en meer dan een jaar gegijzeld in ruil voor miljoenen losgeld. Het heeft ze er niet van weerhouden hun zeilende nomadenbestaan voort te zetten. Ik krijg het persoonlijk door Paul gesigneerde boek 'Hostage'.

Google eens op Paul and Rachel Chandler of hun bootnaam Lynn Rival. Over onze belevenissen met walvissen, dolfijnen en vulkanen leest u meer in het volgende verslag. Een uniek filmpje van een springende potvis is alvast te bekijken via Facebook van De Uitgeester.
Tekst en foto's: Bert Albrink

Zeilbootje met kinderen omgeslagen op Uitgeestermeer

Foto: Hans Peter Olivier

UITGEEST/AKERSLOOT - De brandweer van Uitgeest werd vrijdagmiddag 28 juli gealarmeerd voor watersporters in de problemen op het Uitgeestermeer.

De brandweer van Uitgeest is daarop direct uitgevaren met de brandweerboot, tevens werden brandweerduikers uit Velsen-Zuid gealarmeerd. Twee kinderen bleken met hun zeilbootje omgeslagen. Rond 14.35 uur werd de brandweer Akersloot ingeschakeld om bijstand te leveren. De brandweer van Akersloot heeft de twee kinderen opgepikt en hen samen met het zeilbootje naar het surfstrandje aan de Lagendijk in Uitgeest gebracht. Hier werden de kinderen opgewacht door hun ouders. De kinderen zijn ter controle door de ambulancedienst meegenomen naar het ziekenhuis.

Nightswimming bij Zwembad De Zien

Nightswimming bij de Zien Foto: aangeleverd

UITGEEST - Maandag 7 augustus is Zwembad De Zien open van 20.30 tot 22.30 uur. Het zwembadterrein is sfeervol verlicht voor een bijzonder zwemmoment.
Iedereen met zwemdiploma is van harte welkom om een duik te nemen in het zwemwater van 23 graden. Baantjes trekken of op een vlot stoeien, en daarna naar de kantine voor een hapje of een (warm) drankje. Abonnementhouders en Vrienden van De Zien hebben gratis toegang, een avondkaartje kost 3 euro.

Thuisbij - het dagboek van Jan

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij dagbesteding Thuisbij.

Toen wreekte zich meteen het enige gebrek van het dier: hij had nog geen naam.

Vrijdag 28 juli 2017
Het grootste deel van de gesprekken aan de Thuisbij-tafel had maar een onderwerp, namelijk de nieuwe hond die op de planning van het gezin van Rob, Ilona, Bram en Daan stond. Enkele weken geleden berichten wij u in onze kolommen van het verscheiden van Arie, de huishond. Er kwam wel een nieuw huisdier maar – zo verzekerde men ons – niet meteen.

Nou, vandaag ging de beeltenis van het potentieel nieuwe huisdier van hand tot hand, klein en mollig, kleur diverse soorten bruin. Het ras werd er ook bij gezegd, maar aangezien uw kronikeur geen grote kenner van hondenrassen is, heeft hij slechts onthouden dat het een soort terriër is. Als alles gaat zoals gepland, wordt er aanstaande zaterdag kennis gemaakt in de wereldstad Losser in Twente.

De potentiële beeltenis van het toekomstige Thuisbij-dier stond al meteen op de telefoon van Ilona te prijken. Die ging van hand tot hand en werd door de meerderheid van de Thuisbijers bewonderend toegesproken in de trant van 'wat een schatje', 'wat een lieverdje', 'wat een poppie' en meer van dat soort namen. Toen wreekte zich meteen het enige gebrek van het dier: hij had nog geen naam. Maar daar zitten ze bij Thuisbij niet mee. Er werd een lief geel stukje karton te voorschijn gehaald en een vlot schrijvende zwarte stift en Ilona riep met blijde stem "Roept u maar".

En men riep dat het een lieve lust was. Ilona kwam al gauw met Harrie of Harry. Of Karel, dat weet ik niet meer. Dat zal het – als de jongeheren Thuisbij het eens kunnen worden - dan ook wel worden. U kunt – beste lezer - nog meedoen aan de keuze. Wel opschieten, je kunt zo'n dier niet te lang naamloos over de aarde laten lopen. Het moet van Ilona een beetje stoere naam zijn (het dier is een mannetje) die je ook nog een beetje leuk kunt afkorten.

De maaltijd van vandaag werd bereid door Erica. Met enig toverwerk werd het kleurrijke couscous in twee schalen opgediend en met graagte opgeschept en naar binnen geschept. Aan de ronde creativiteitstafel leefde men zich onder leiding van Marian helemaal uit aan de vervolgcursus van Thuisbij. De deelnemers aan de cursus waren urenlang heerlijk bezig en konden maar moeilijk tijd vinden om te komen happen. Op de vraag van een van hen of deze of gene techniek ook toegepast mocht worden, hoorden wij Marian enthousiast toelichten "Toe maar, leef je uit! "

We aten heerlijk Erica's couscous en opperden tussen de happen door nog minstens 30 stoere hondennamen. Allemaal enig.

Lees alle dagboek verslagen op http://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Draagvlak is het toverwoord (De SUS op een zijspoor)

Hoeveel plannen, ideeën, fusies, maatregelen van bestuur en wat dies meer zij zijn er niet ten onder gegaan of hadden een uiterst moeilijk verloop omdat er geen DRAAGVLAK voor was bij diegenen, die uiteindelijk al die plannen en fusies moesten uitvoeren, moesten DRAGEN? Geacht bestuur van "de Zwaan" en college van Uitgeest, hebben jullie met de volgende zaken rekening gehouden en zijn die in jullie brainstorming sessies langs gekomen? Ik heb er wat vragen over.
- Toen Uitgeest uiteindelijk koos voor samenwerking met de BUCH is ons als burgers van Uitgeest belooft dat het vooral een administratieve samenwerking zou worden. Merkwaardig dat bij de besluitvorming om het detacheren van een coördinator activiteiten zoals de S.U.S die nu kent, op te heffen, het argument wordt gebruikt dat de andere B(U)CH gemeenten een dergelijk fenomeen niet kennen. Mag Uitgeest in dit opzicht niet haar eigen plan trekken?
- Wat is er op tegen om een ambtenaar te detacheren naar een goedlopende, door de hele gemeenschap ondersteunde organisatie als de SUS, ook al is dit nog niet de gewoonte bij de andere BUCH gemeenten? Op deze manier kunnen ook zij met een uniek project kennis maken. Goed voorbeeld doet goed volgen! En een ambtenaar die alle ins en outs vann een organisatie kent,is toch van groot belang.
- Zijn het bestuur van "de Zwaan" en het college wellicht vergeten dat de leeftijdsgroep waar zij op mikken ( 25 j. – 50 j.) zich overdag met andere zaken bezighoudt dan met deelname aan allerlei cursussen? De mensen van deze leeftijdsgroep zijn namelijk bezig met het opbouwen van een carrière, zij hebben drukke banen (full- dan wel parttime) hebben jonge kinderen op te voeden en hebben echt heel weinig tijd om overdag de Zwaan te frequenteren.
- Hoe staat het met de activiteiten van het "Zienhouse" ? Wordt deze dure locatie voor jongeren optimaal benut?
- Welke vernieuwende plannen voor de toekomst heeft Stichting "de Zwaan" inmiddels uitgewerkt? In alle berichtgeving die hierover in de pers is verschenen, wordt daaraan uiterst vaag gerefereerd maar niemand weet nog hoe en op welke wijze al deze aangekondigde ambities aan ons zullen worden duidelijk gemaakt. En met balletles voor jonge kinderen, daar vul je geen weekprogramma mee. Ook al bedacht, meneer Hoekstra, dat jonge kinderen doorgaans op school zitten overdag? Dat moet u toch weten!
- Neemt het gemeentebestuur met al deze maatregelen niet een geweldig risico? Er zijn heel veel initiatieven in Uitgeest maar die behoeven steun vanuit het gemeentebestuur (de raad en het college). Hoe zeker kunnen de initiatiefnemers zijn van die steun op termijn?
Zomaar een paar vragen, stichting de Zwaan en college, zomaar een paar vragen.
Hetty Franzani

Misleidend gebroddel in Uitgeest

Beleid maken is moeilijk, maar wat ze in Uitgeest presteren lijkt meer op mis-leiding. Ze zijn met reces en laten dan stiekem weer allerlei zaken passeren tijdens vakantie van vele burgers. Je zou eigenlijk elke week op de gemeentesite moeten speuren wat ze allemaal hebben bekokstoofd. Want in de krant publiceren durven en willen ze niet. Daar krijg je alleen maar lastige zelfdenkende burgers van. Als je pas in september naar die site gaat, ben je te laat voor bezwaarprocedures. Dan zijn de zes bezwaar weken voorbij! Wij hebben hier een bestemmingsplan waarvan men wéér afwijkt. Dat plan geeft bij het UItgeestermeer aan, dat er watersport gerelateerde bestemmingen mogen zijn. Nu mag van onze B&W regeerders een bedrijf, een bierbrouwerij zich vestigen in de watersportwinkel, die vrij komt. De vrijstaat aan het meer, met zijn projectontwikkelaars mag daar weer afwijken van het bestaande bestemmingsplan. Men heeft er te veel dure bedrijfsruimtes gebouwd die men niet kan vullen met watersport gerelateerde bestemmingen. Dan gaf men ook nog toestemming voor de meest foeilelijke reuzen botenhal van Uitgeest. Ooit was er toestemming voor 3 horeca gelegenheden, Stokpaardje, Havenrijk en Schippersrijk. Niet méér! Nu is er al een Club 47 en een Caribbean bar (feest locaties), bij het Schippersrijk. Ook is er een eetgelegenheid waar een lekker patatje, ijsje of ander maaltje genuttigd kan worden. Winkel voor scheepsartikelen, Bleu Peter ziet zijn kans schoon om een ander pand te betrekken. Oke. Er is al een leuk hobby winkeltje gevestigd.(met watersport?) In al haar "wijsheid" heeft B&W besloten dat er een bedrijf van het bedrijventerrein mag verhuizen naar de leegkomende hal van Bleu Peter. Wáárom hebben wij toch een bedrijventerrein in Uitgeest ingericht? Er staan daar lege panden, huur en koop! Dit schept precedenten voor nog meer bedrijven in het havengebied. In de winter lijkt deze buurt al op een verkapt bedrijventerrein met al die opgebokte boten die op de kant liggen. Het buiten gebied wordt er dan niet mooier op, want ze zijn niet aan het zicht onttrokken. Nu nog een bierbrouwerij erbij met veel groot vrachtverkeer, geluidsoverlast en stank. De jeugd hijst alvast de "bleu peter" vlag! Komt allen! Als daarbij nog wordt geshowd hoe bier (gratis indrinken) wordt gebrouwen, zien we hier in het havengebied de uitgaande jeugd al lallend, via de Caribbean bar en Club 47 naar het dorp terugkeren. Onderweg hasj blowend onder het obscure viaduct van de A9, nemen zij dan de "bleu peter" als trofee mee naar het dorp!
Anita Smulders.

Brief aan het College van B&W van de gemeente Uitgeest

Betreft Locatie Huttenweekterrein

Geacht college,

Zoals u bekend, ik ben het niet eens met uw voorstel om het huttenweekterrein te bestemmen als locatie voor de ijsbaan en het besluit van de gemeenteraad hieromtrent. Ik heb het rapport van de Antea Group nogmaals kritisch gelezen en ben daarbij tot de conclusie gekomen dat de Antea Group een zeer beperkte opdracht heeft gekregen. Het betreft uitsluitend de locaties 1) rond molen De Kat en 2) het huttenweekterrein. Andere mogelijke locaties zijn, voor zover mijn informatie strekt, niet aan de orde gekomen. In de raadsvergadering werd schoorvoetend door de wethouder 'bekend' dat er even boven de kaart is gehangen.
Uw onderzoeksvraag aan de Antea Group was, ik citeer: Kan er op tenminste één van de twee locaties een ijsbaan gerealiseerd worden conform de wensen van de IJsclub Uitgeest. En, wanneer de wensen niet gerealiseerd kunnen worden, wat is dan op deze locaties maximaal haalbaar.
Bij mij ontstaan de volgende indrukken:
- Er heeft geen serieus, uitgebreid onderzoek plaatsgevonden naar andere mogelijke locaties voor de ijsbaan;
- Er heeft geen kritische beoordeling plaatsgevonden omtrent de mitsen en maren v.w.b. andere mogelijke locaties;
- De wensen van de IJsclub Uitgeest zijn zondermeer overgenomen en doorgegeven aan de Antea Group;
- Verkeers- en parkeerproblematiek zijn in het geheel niet aan de orde gesteld.
Mijn conclusie: er is m.i. sprake van een sterke sturing van B&W naar een gewenste uitkomst. Ik heb twee vragen waarop ik graag per omgaande een (onomwonden) antwoord van u krijg:
- Welke locaties zijn door de gemeente genoemd als mogelijke locaties voor een ijsbaan, welke criteria heeft de gemeente benoemd en gehanteerd bij het beoordelen van deze locaties op geschiktheid en haalbaarheid en hoe hebben de verschillende locaties gescoord in deze kritische beschouwing.
- Wat is het oorspronkelijke wensenlijstje van de IJsclub Uitgeest, welke kritische vragen heeft de gemeente gesteld over van dit wensenlijstje en waartoe heeft dit geleid.
U begrijpt dat er bij mij sprake is van een groeiend wantrouwen rondom de hele gang van zaken. Dit wordt extra gevoed door het ontbreken van enige burgerparticipatie en het tempo waarin u dit besluit nu denkt te moeten realiseren.
Hoogachtend,
K. Romkes

Humanitas zoekt vrijwilligers, leden en donateurs

UITGEEST/REGIO - Draagt u Humanitas een warm hart toe? En wilt u ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij.

Humanitas is een landelijke vereniging actief op gebied van ondersteuning op maatschappelijk en welzijnsgebied met 22.000 vrijwilligers en 60.000 mensen die hulp krijgen. Op het gebied van zelfredzaamheid en preventie. Hulp aan eenzame mensen of mensen met een psychische kwetsbaarheid. Maar ook migranten die eens steuntje in de rug nodig hebben, of kinderen bij begeleiding van bezoeken door een ouder na een scheiding.

Naast sponsoring van o.a. de postcodeloterij en fondsen van o.a. TriArcus zijn wij op zoek naar leden, donateurs en vrijwilligers. Kijk op www.humanitas.nl voor aanmelden en meer informatie. Humanitas zoekt nog diverse vrijwilligers voor de activiteiten in Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest en Velsen. Maar ook een coördinator voor het vrijwilligerswerk en twee bestuursleden, beleidszaken en een penningmeester. Is dit wellicht iets voor u? Wij zorgen voor een volledige opleiding, onkostenvergoeding en leuke activiteiten. Uiteraard kunt u zich ook bij ons aanmelden wanneer u zich wel eens eenzaam voelt of een steuntje in de rug kunt gebruiken.

Over het vrijwilligerswerk kunt u contact opnemen met Astrid van der Sluis, telefoon 06-35113435 of via www.humanitas.nl/afdeling/Ijmond.

Drempelhulpstuk bij boekhandel Schuyt

Hierbij wil ik boekhandel Schuyt hartelijk bedanken dat ze na een gesprek een prachtige drempelhulpstuk hebben geplaatst. Ik kan nu veilig met mijn scootmobiel naar binnen. Ze zijn klantvriendelijk en een voorbeeld voor anderen in Uitgeest. Want ook deuren die te zwaar of waar een dranger op zit kan ik niet naar binnen. Om gehandicapt of oud te zijn en gebruik te moeten maken van een rollator, rolstoel, daar kies je niet voor dat overkomt je. Dus ik hoop dat er meer zullen volgen want veel van je gezondheid opgeven is al zo moeilijk en zelf erop uitgaan, mensen tegenkomen een praatje maken maakt je dag weer goed.
Met vriendelijke groeten, Diana Zeeuw.

App voor Oer-IJ fietsroutes

Op de foto van links naar rechts de samenstelster van de routes Lia Vriend, voorzitter van de stichting Oer-IJ Evert Vermeer, directeur van de Rabobank Noord-Kennemerland Ugur Pekdemir en wethouder Kees Rood van Castricum. Foto: Aangeleverd.

De gids voor onderweg zit eigenlijk in je telefoon. Voor twee nieuwe fietsroutes door het Oer-IJ gebied vanuit Castricum is een app gemaakt die via internet kan worden opgehaald. Er zit navigatie in en als er in het landschap iets bijzonders te zien is, geeft het schermpje extra informatie; dat kan tekst zijn, maar ook historische foto's, een geluidsfragment of een filmpje.

Er is een begeleidend boekje gemaakt met een algemeen verhaal over het Oer-IJ. Daarin staat de eenmalig te gebruiken code voor het downloaden van de routes afgedrukt. De routes zijn te vinden in de app van AbelLife, de producent van dit nieuwe product. Rabobank Noord-Kennemerland en een fonds van de Stichting TriArcus uit Heemskerk hebben een en ander financieel mogelijk gemaakt.

De Stichting Oer-IJ is een initiatief van bewoners uit de regio die meer aandacht vragen voor de kwaliteit en kwetsbaarheid van het groene gebied in de driehoek Alkmaar, Velsen, Zandstad. Daar stroomde tot aan het begin van de jaartelling het Oer-IJ, een noordelijke zijtak van de Rijn. Van dat typische getijdenlandschap is –voor wie dat weet- nog veel terug te zien.

Foto: Aangeleverd

De Stichting Oer-IJ wil naast de traditionele lezingen, cursussen en excursies ook iets aanbieden waardoor de mensen op eigen gelegenheid actief op zoek kunnen gaan naar de geheimen van het Oer-IJ gebied. De app is daarvoor bij uitstek geschikt; we zijn door de auto inmiddels gewend geraakt aan navigatieapparatuur, de smartphone is gemeengoed geworden en de techniek maakt het mogelijk op de bijzondere locaties aanvullende informatie te geven.

Met de app wordt ook een andere wens van de stichting vervuld. Er wordt een fysieke verbinding gelegd tussen de tentoonstelling in Huis van Hilde en het werkelijke landschap van het Oer-IJ gebied, dat daardoor een soort buitenmuseum wordt. Het boekje met app-code is ondermeer verkrijgbaar bij Huis van Hilde in Castricum, Laan in Castricum, Veldt's Toko in Akersloot, Schuyt in Uitgeest en Stumpel in Heemskerk . Alle verkoopadressen staan op de website oerij.eu. De verkoopprijs is € 3,95. De digitale routes, zonder boekje, kosten € 2.29. Meer info op www.oerij.eu of www.abellife.nl.

Peter Haaker 40 jaar in dienst bij AC Borst Bouw

Peter wordt gefeliciteerd door zijn ouders en zijn partner Juliette. Foto: Aangeleverd.

UITGEEST/CASTRICUM - Uitvoerder Peter Haaker uit UItgeest was dinsdag 1 augustus 40 jaar in dienst bij AC Borst Bouw BV in Castricum. Collega's, ketenpartners, enkele directe familieleden en ook medewerkers van opdrachtgever WOONopMAAT feliciteerden Peter met deze mijlpaal!

Na de koffie mocht Peter genieten van een geheel verzorgde ontspannen dag met zijn partner Juliette. Volgend jaar is ook de directe collega van Peter, Martin Sturkenboom, 40 jaar in dienst. Deze jubilea zullen gezamenlijk gevierd worden met een feestdag voor alle personeelsleden. Peter werd gescout op de LTS in Beverwijk. Na zijn tijd op de LTS is Peter naar het SSPB gegaan. Daar heeft hij zijn diploma's Primair en Voortgezet Timmeren én Assistent Uitvoerder behaald. Daarna rondde hij de KOB opleiding in Haarlem met succes af en haalde hij zijn aannemersdiploma. Zo is Peter van leerling toen, nu hoofduitvoerder en heeft hij de leiding over renovatieprojecten. Peter heeft als uitvoerder een belangrijke taak bij een groot onderhoudsproject van WOONopMAAT in Heemskerk. In totaal 444 woningen uit de Muziekbuurt worden aangepast, waarna de woningen nog 50 jaar mee kunnen. Peter heeft de leiding over 264 woningen. Bewoners profiteren straks van meer comfort, een betere luchtkwaliteit en lagere energielasten. Het is een intensief traject voor de bewoners. Als uitvoerder staat Peter altijd voor hen klaar. In zijn hele loopbaan is zijn sociale karakter zijn sterke punt. Peter ontmoette zelfs zijn partner Juliette bij een renovatieproject. Door zijn positieve communicatie en inlevingsvermogen zijn bewoners tevreden met de verbouwing aan hun woning. Peter heeft veel werkvrijheid, waardoor hij zijn eigen ideeën kan toepassen. Hier maakt hij volop gebruik van. Hij is een zelfstandige én sociale werknemer. Peter, AC Borst Bouw bedankt je voor alle jaren van inzet. Gefeliciteerd!

Maisdoolhof in recreatiegebied De Buitenlanden weer open

Struinen door het maisdoolhof. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer heeft ook dit jaar weer het maisdoolhof laten aanleggen in recreatiegebied De Buitenlanden in Beverwijk. Het doolhof heeft een diameter van 100 meter en heeft 1000 meter aan paden.

Doolhof
Inmiddels staat het mais ruim twee meter hoog. Hierdoor is het doolhof niet meer te overzien en is het middelpunt moeilijk te vinden. Dus een echte uitdaging. In het midden staat deze keer een informatiepaneel over de verschijning van de heilige Agatha in Beverwijk in de 9e eeuw.

Route
De Buitenlanden is een dagrecreatiegebied, daarom mag het doolhof alleen overdag betreden worden. De route naar de ingang van het maisdoolhof is bewegwijzerd vanaf de parkeerplaats bij de Noorderweg.

Aanleg
Het doolhof is op verzoek van het recreatieschap door een loonbedrijf gemaakt. Dit bedrijf maakt al een paar jaren het ontwerp hiervoor. Wie het doolhof wil betreden, kan het beste schoenen aandoen die tegen een stootje kunnen. Want de ondergrond en dus ook het pad bestaat uit klei.

Einde
Het doolhof is tijdelijk. Naar verwachting wordt half september het mais geoogst en als veevoer gebruikt. Zodra de werkzaamheden hiervoor starten komt dit op www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl bij nieuws te staan.

Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer
Het recreatieschap beheert twee recreatiegebieden, De Buitenlanden en het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Een heerlijke plek voor een dagje uit. Kijk voor meer informatie op de website www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl.

De Cirkel leeft. Leve de Cirkel!

HEEMSKERK - Vanaf 1 september gaat de Cirkel weer van start met een keur aan mooie voorstellingen. Achter de schermen is er hard gewerkt om onze bezoekers weer te verrassen in het nieuwe seizoen. De komende periode zullen bekende en minder bekende artiesten de revue passeren. Wat kunt u verwachten als u bij ons binnen komt?

Uiteraard zijn we er weer met de wekelijkse filmvertoningen. De nieuwste films worden voor u door de medewerkers van de Cirkel geselecteerd. Wist u dat wij hierin al bijna 40 jaar ervaring hebben opgebouwd? Naast het reguliere aanbod zullen in januari 2018 natuurlijk weer de Heemskerkse Filmdagen plaatsvinden. Zeker iets om weer naar uit te kijken. Ook voor de allerkleinsten hebben we een mooi aanbod. Naast de speciaal voor de jeugd geselecteerde films bieden we een aantal mooie jeugdtheatervoorstellingen. Let op dat deze voorstellingen voortaan op zondag plaatsvinden.

Houdt u van cabaret? Dan komt u niets te kort. Wie er naar Heemskerk komen? Jochem Otten met zijn voorstelling Troosten, Lieve Bertha (Koen Brouwer & Rens Polman) met prachtexemplaar en nog vele anderen. Naast voor ons nieuwe artiesten komen er weer een paar oude bekenden terug. "Het Volk" is inmiddels niet meer weg te denken uit ons theater. Ook hebben we Camadou (Franse chansons) en Evgeny Suvorkin (bajan) weer kunnen boeken. In de serie kamermuziek komt het Apollo ensemble (barokmuziek) met maar liefst 15 personen optreden. Ons programmaboekje zal eind augustus het licht zien. Hierin staan alle voorstellingen genoemd en uiteraard waar u kunt reserveren. Wij, de vrijwilligers van de Culturele Cirkel, hebben er weer erg veel zin in. We hopen weer heel veel bezoekers te mogen begroeten bij de voorstellingen.

Politieberichten

Incidenten op de Rijksweg A9
Op 25 juli om 19 uur viel een fiets van de fietsendrager van een personenauto. Een achter dit voertuig rijdende bestuurder van een personenauto kon de fiets niet meer ontwijken. Deze reed er over heen, met als gevolg een klapband.

Op 30 juli rond 16.40 uur reden de bestuurders van een personenauto en een motor achter elkaar met hoge snelheid over de rechter rijstrook. Beiden haalden een voor hen rijdend voertuig rechts in. Vervolgens stuurde de bestuurder van de personenauto naar de middelste rijstrook. De achter hem rijdende bestuurder van de motor volgde hem en reed vervolgens de linker rijstrook op, teneinde deze personenauto in te halen. Op de linker rijstrook reed echter reeds een ander voertuig, waarmede de bestuurder van de motor in aanrijding kwam. Hij kwam te vallen en zijn motor gleed ca. 100 meter door. Beide voertuigen zijn weggesleept door een bergingsbedrijf. De motorrijder is per ambulance met onbekend letsel naar het ziekenhuis over gebracht.

Val bij het zwembad
Tijdens werkzaamheden op 25 juli om 15.40 uur viel een medewerker van zwembad de Zien van een trap. Hij is met onbekend letsel per ambulance voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis.

Inbraak
Op 25 juli om 5.30 uur vond een inbraak plaats op de Haverkamplaan, tijdens afwezigheid van de bewoners. Een getuige hoorde het inbraakalarm bij een woning. Hij hoorde tevens een klap en zag twee onbekende mannen op de oprit van de woning. Nadat hij de politie in kennis had gesteld, werd de omgeving afgezet. Er bleek te zijn ingebroken in de betreffende woning. Een cilinderslot was geforceerd. Een zoektocht naar de daders, waarbij onder meer gebruik werd gemaakt van een politiehond, leverde helaas geen resultaat op.

Bromfiets gestolen
Eveneens op 25 juli tussen 01.00 en 08.00 uur werd een bromfiets ontvreemd vanaf het Penningkruid. De bromfiets werd een dag later weer aangetroffen in een sloot. Er bleek echter een aantal onderdelen te ontbreken.

Xtc-pillen
Op 30 juli om 2.55 uur zag een oplettende beveiliger van een horecagelegenheid aan de Langebuurt dat een bezoeker voor de zaak iets uit zijn broekzak haalde, hetgeen op de grond viel. Nadat hij dit snel had opgeraapt en weer terug stopte, vroeg de beveiliger hem zijn zakken leeg te maken. Dit weigerde hij en gooide vervolgens een plastic zakje weg. Dit zakje bleek een aantal xtc-pillen te bevatten. De man werd aangehouden en overgedragen aan de politie. Hij is voor nader onderzoek ingesloten aan het politiebureau.

En dan ben je opeens al 25 jaar advocaat: een goed moment om terug te kijken

Mijn eerste jaren als advocaat (1992 – 1997).
p advies van mijn vader ging ik rechten studeren. Hij vond mij daar geschikt voor en ik kan in retroperspectief alleen maar beamen dat hij daar gelijk in had. De eerste jaren als advocaat besteedde ik voornamelijk aan strafzaken. Daarnaast bekwaamde ik me in kordaat optreden. Beslag leggen, kort geding of bodemprocedure starten? Voor mij geen probleem.

Van generalist naar inhoudelijke specialisatie (1997 – 2003).
Na vijf jaar was het tijd voor inhoudelijke verdieping Mijn nieuwe bazen zeiden regelmatig. "Je zegt dat wel, maar waar staat dat nou?" en ook de vier jaren daarna bij AKD hebben mij gevormd tot arbeidsrechtspecialist en mij overtuigd dat dit rechtsgebied mij als een handschoen past.

De groei van professional naar ondernemer (2003 – 2012).
In 2003 maakte ik de overstap naar Wybenga advocaten in Rotterdam en 2 jaar later werd ik partner. Deze tijd bereidde me (dacht ik) voor op de volgende stap, zelfstandig ondernemerschap.

Op eigen kracht vooruit (2012 – 2017).
Inmiddels was ik 20 jaar advocaat en heb ik de boeg omgegooid. Vanaf 1 september 2013 was het kantoor in Uitgeest een feit en in 2015 werd ik naast advocaat ook MfN-registermediator.

Elke dag werk ik met ontzettend veel plezier, samen met Leonieke als organisatorische sturende kracht en Esmée als vooruitkijkende rechterhand. Ik durf ook te zeggen dat onze cliënten de positieve energie voelen die wij als kantoor uitstralen, als ik kijk naar de frequente bossen bloemen die we de afgelopen vier jaren hebben ontvangen. Ik zie de toekomst met veel vertrouwen tegemoet.

Dit is een verkorte versie van mijn verhaal. Ik nodig u als lezer van harte uit om de volledige versie te lezen. Deze kunt u vinden op www.advocaatlewin.nl.

Natuurwandeling bij Een Zee van StaalKop

Beeldenpark een Zee van Staal Foto: aangeleverd.

WIJK AAN ZEE - Op 6 augustus is er een speciale rondleiding op het Beeldenpark Een Zee van Staal in Wijk aan Zee: een gecombineerde natuur- en cultuurwandeling langs alle monumentale beelden.
Tijdens de tocht wijst een natuurkenner de deelnemers op de bijzondere flora en fauna in dit Natura 2000-gebied. Misschien laat de roodborsttapuit zich zien, die het beeld The Messenger, van Ales Vesely (foto) gebruikt als uitvalbasis. Welke planten gedijen juist goed onder de rook van de Hoogovens? Toegang en rondleiding is gratis. Opgeven is niet nodig. Het beeldenpark bevindt zich op de hoek van de Bosweg en de Reyndersweg in Wijk aan Zee. De wandeling begint om 14 uur vanaf de entree van het park.

Zomerklooien met boeken bij Bibliotheek IJmond Noord

BEVERWIJK - Het is zomervakantie! En dat betekent maar één ding… dat we een hoop vrije tijd hebben om te vullen. Waar kun je dat beter doen dan in de Bibliotheek?

Dacht je dat je bij de bieb alleen boeken kunt lezen? Fout! Je kunt ze nu ook DOEN! Wat houdt dat in? Denk aan een tank besturen, stropdassen knopen, kevers verzamelen en glow in the dark-drilpudding maken. We verzamelden de gekste en gezelligste boeken boordevol activiteiten en stelden de Zomerklooi-collectie samen voor jou om te komen ontdekken. Doe mee met Zomerklooien, het lees- en doeprogramma bij de Bibliotheek en lees boeken die je aan het klooien zetten. Spaar stempels door mee te doen aan de verschillende activiteiten, bij een volle stempelkaart ontvang je een Zomerklooien-diploma! De Zomerklooi-collectie vind je tot en met 2 september op de 100-talenten jeugdafdeling in de vestiging Beverwijk, Kerkplein 5.
Meer informatie vind je op onze website: www.jeugd.bibliotheekijmondnoord.nl/agenda/event/187-zomerklooien-met-boeken.

Duivensport: Hein Berkhout winnaar van de 5e Jonge duivenvlucht vanuit Quiévrain.

Winnaar Hein Berkhout Foto: Aangeleverd

Afgelopen zaterdag 29 Juli de 4e Jonge Duivenvlucht vanuit het Belgische Quiévrain op een afstand van 245 km. Vroeg in de morgen kwam het water met bakken uit de hemel en stond er 'n harde Zuidwesten wind. Totaal géén duivenweer zo het leek, echter rond tien uur in de morgen trok de lucht geleidelijk vanuit het noordwesten geheel open. Hét sein om de wagens op de losplaats in gereedheid te brengen voor 'n snelle lossing om 10.45 uur. Met 'n prima vertrek spoeden de duiven zich richting hun hokken. Het aantal deelnemers was 5 en het aantal ingekorfde duiven bedroeg 61 stuks. Onder prima omstandigheden meldde om 13.12.03 uur de eerste én snelste duif zich bij Hein Berkhout in Uitgeest, met een gemiddelde snelheid van 1670,528 m.p/m. (ruim 100 km p/uur) Uitslag van deze vlucht in vereniging de Vliegende Vleugels luidt als volgt: 1-8-9-12-13e Hein Berkhout (Uitgeest), 2-4-6-7-17e Frank Rodenburg (Uitgeest), 4-5-10-14-15e Wim Rodenburg (Uitgeest) en 18e Niels Goeman (Uitgeest). De taart voor een duif op de laatste plaats in de uitslag gaat deze week naar Hein Berkhout en de attractieprijs geschonken door Frank Rodenburg gaat eveneens naar Hein Berkhout met een van zijn duiven op de 13e plaats. De eerste duif in de uitslag van Hein Berkhout was tevens goed voor een 3e plaats in het CC 3/A tegen 37 deelnemers met 585 duiven en 'n 8e plaats in de gehele Kring 3, tegen 77 deelnemers met 1248 duiven. Volgende week de vijfde jonge duivenvlucht vanuit Franse Péronne met een afstand van 314 km.

Frank Rodenburg winnaar op de laatste Midfondvlucht.

Diezelfde dag zaterdag 29 Juli stond de laatste Midfond vlucht vanuit Molincourt op het programma. Ook daar ongeveer de zelfde omstandigheden als met de jonge duivenvlucht, echter op de losplaats in Frankrijk was het weer al beduidend beter. Hierdoor werden de duiven reeds om 10.00 uur gelost richting de hokken. Het ging om de 6e Midfond vlucht met een afstand van 350 km. Het aantal deelnemers was 5 liefhebbers en het aantal ingekorfde duiven dat was 48 stuks. De duiven arriveerden ongeveer gelijk in tijd met de jonge duiven, altijd spannend wanneer de eerste oude duif zich zou melden. Om 13.25.29 uur meldde de eerste én snelste duif zich bij Frank Rodenburg in Uitgeest met een gemiddelde snelheid van 1705,240 m.p/m. (ruim 102 km p/uur). De uitslag van de eerste vijf liefhebbers in de vereniging de Vliegende Vleugels luidt als volgt: 1-6-9-15e Frank Rodenburg (Uitgeest), 2-13-14-16e Wim Rodenburg (Uitgeest), 3-11e Hein Berkhout (Uitgeest), 4-8-10e Piet Groentjes (Uitgeest) en 5-7-12e Peter Schellevis (Uitgeest). De taart voor een duif op de laatste plaats in de uitslag gaat deze week naar Wim Rodenburg. De eerste duif in de uitslag van Frank Rodenburg was tevens goed voor een 13e plaats in het CC 3/A tegen 22 deelnemers met 278 duiven en 'n 27e plaats in de gehele Kring 3, tegen 53 deelnemers met 707 duiven. Volgende week de afsluitende vlucht van het Oude Duiven seizoen met de laatste vlucht op de Dagfond vanuit Bourges op 626 km.
Eindstand Midfond Kampioenschap Oude Duiven:
Onaangewezen: 1e Frank Rodenburg, 2e Wim Rodenburg en 3e Peter Schellevis.
Aangewezen: 1e Frank Rodenburg, 2e Peter Schellevis, en 3e Dirk de Bruin.
Duifkampioen van de Midfond werd Frank Rodenburg met zijn duif de NL16-1432847 M.

TC Uitgeest: NUWEA & Wheelers Jeugdonderlinge 2017

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Zoals te doen gebruikelijk zal TC Uitgeest ook dit jaar weer in de laatste week van de zomervakantie (26 augustus - 2 september) de NUWEA & Wheelers Jeugdonderlinge organiseren voor alle tennissende Jeugdleden.

We beginnen zaterdag de 26e vanaf 16.00 uur met een spectaculaire opening met DJ D-Hunter, allerlei tennisspelen, hapje eten en een heuse sleep-over voor de Groen/Gele Jeugd (oudsten). De hele week worden wedstrijden gespeeld op alle niveaus, maar ook allerlei andere leuke activiteiten worden georganiseerd; van lasergamen tot waterspelletjes, van prijzentennis tot een ruilspel, een pannenkoekenlunch op woensdag en op vrijdag is er een barbecue voor alle jeugd. Op zaterdag sluiten we eind van de middag af met een prijsuitreiking en superloterij. Tevens zal er een prijs zijn voor de leukste selfie. Dit alles in de stijl van het thema van deze editie, via Facebook gekozen door de jeugd: the Year of Summer.

Daarnaast is er op dinsdagochtend 29 augustus om 10.00 uur een Kennismakingstraining/Open dag voor alle geïnteresseerde kinderen vanaf vier jaar, zoals ook aangekondigd in het boekje van Uitgeest Leeft. Aanmelden hiervoor kan nog steeds via trainers@tcuitgeest.nl.

Henk Verdonk junior wint weer

AKERSLOOT - Henk Verdonk junior uit Egmond aan de Hoef pakte donderdagavond, niet geheel onverwachts, de volle winst in de wekelijkse wedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup.
Het was de jonge Tino Meijer uit Heerhugowaard, die bij zijn eerste optreden op Sportcomplex de Cloppenburgh grote waardering kreeg. Met een jongensachtige bravour nam Timo Meijer de leiding. Ook de allerjongste Wout Bakker uit Heiloo liet zich verleiden mee te gaan in dit geweld, maar hierdoor in het verdere verloop zichzelf tegenkwam. Toen de ergste kruitdampen waren opgetrokken reden de broers Henk en Wim Verdonk fier aan de leiding en kwamen in deze volgorde over de streep. Spannend was de krachtmeting tussen Henk Jan Verdonk senior (Egmond aan de Hoef) en de eerder genoemde Timo Meijer. Het lukte Timo Meijer Verdonk senior voor te blijven en achter Vincent Beentjes (Castricum) als vierde te finishen. Uitslag: 1. Henk Verdonk junior, Egmond aan de Hoef 2. Wim Verdonk, Egmond aan de Hoef 3. Vincent Beentjes, Castricum 4. Timo Meijer, Heerhugowaard 5. Henk Jan Verdonk senior, Egmond aan de Hoef

Over verse kruiden

Foto: Aukje Verlinden

Verse kruiden zijn gezond en geven elk gerecht meer smaak.
Verse kruiden zijn te koop in potjes in de supermarkt of een tuincentrum, een moestuin is niet nodig. Ook kunt u zelf kruiden zaaien. De potten kunt u bewaren in de tuin of op het balkon. Gebruik bij voorkeur stenen potten en potgrond, geef ze zeker met warm weer regelmatig water. Basilicum, bieslook, peterselie, munt en tijm zijn zeer goed te bewaren.

Bewaren
Koopt u verse kruiden in bakjes in de supermarkt, let er dan op dat de kruiden fris van kleur en niet verlept zijn. De meeste kruiden, zoals dille, peterselie en munt, kunnen in vershoudfolie enkele dagen in de koelkast bewaard worden. Tijm en basilicum kunt u beter in een afgesloten zakje in de groentela bewaren. Bieslook is gewikkeld in vochtig keukenpaar zo'n twee dagen houdbaar in de koelkast. Peterselie en salie kun je ook in glas water zetten. Zachte groene kruiden kun je vaak niet drogen, maar deze kunnen wel in de diepvries. Stevige kruiden zoals tijm en rozemarijn kun je wel drogen. Doe dat altijd op een droge, warme en luchtige plek. Na het drogen behoudt het kruid nog zo'n jaar zijn smaak.

Wassen
De meeste kruiden moet je wassen voor gebruik. Salie en dille kun je voorzichtig schoonspoelen en daarna droogdeppen. Het verwerken hangt af van het kruid. Sommigen kun je vervolgens het beste snijden (munt, salie, koriander), bij andere werkt kneuzen (tijm), snipperen (bieslook en dille) of scheuren (basilicum) beter.

Gebruik
Ook de toepassing is verschillend. Kruiden met een sterke smaak zoals koriander, rozemarijn en tijm kun je gemakkelijk meebakken, koken of braden. De meeste andere kruiden kunnen het beste kort voor het serveren worden toegevoegd aan het gerecht. Probeer kruiden eens uit in een (fruit)salade (munt, basilicum, bieslook), groentegerecht (tijm, salie), stoofschotel (koriander, peterselie, laurier), of bijvoorbeeld bij gebraden kip (rozemarijn, tijm). Het maakt het gerecht zoveel smakelijker. Gebruik niet meer dan twee tot drie verschillende kruiden die bij elkaar passen. Eet smakelijk!

Georganiseerde fietstocht door Noord-Hollands waterlandschap.

Foto: Aangeleverd

UITGEEST/REGIO - Een uitdagende manier om kennis te maken met het Unesco Werelderfgoed "De Stelling van Amsterdam".

Zondag 3 september houden wij 3 toerfiets verenigingen UWTC Uithoorn, Alcmaria Victrix Alkmaar, en KTC Uitgeest (die zich met samen met stichting Raising Hope verenigd hebben in Fortza Velo), het Rondje Stelling. Het is een fietstoertocht over drie afstanden met drie start locaties. De afstanden zijn 170, 120 en 65 km. De start locaties zijn; Fort aan de Drecht Grevelingen 50 Uithoorn, Wheelerplanet zijkanaal C weg 6 Spaarndam, en Fort aan den Ham Busch en Dam 13 Uitgeest. De voorinschrijving voor deze tocht is open tot en met 1 september op www.rondjestelling.nl. Vanaf boven genoemde start locaties kan gestart worden vanaf 07:00 voor de 170 en 120 km voor de 65 km kan men pas starten om 09:00 uur Deelnemers die lid zijn van NTFU of KNWU kunnen op vertoon van hun deelname pas starten met Scan&Go zonder papieren inschrijving. Kijk voor exacte starttijden op www.rondjestelling.nl.

Van de opbrengst van de tochten, gaat een deel naar stichting Raisin Hope, een stichting die zich ten doel stelt om minder valide mede mensen ook te kunnen laten fietsen op een aangepaste fiets (www.raisinhope.nl).

EK Sharpiezeilen 2017 op het Alkmaardermeer

Foto: Vincent Bloothoofd

De haven van de Akerslootse Roei- en Zeil Vereniging (ARZV) is sinds afgelopen zondag 30 juli veranderd in een grote camping met veel nationaliteiten. Comité Alkmaardermeer organiseert en leidt de 54e editie van het Europees Kampioenschap zeilen in de internationale Sharpieklasse. Deze vindt van 29 juli t/m 4 augustus 2017 plaats op het Alkmaardermeer.

Op zondag 30 juli om 17.00 uur werd het EK officieel geopend door de Zaanse wethouder Leny Vissers-Koopman, tevens bestuurslid van het RAUM. Zij gaf het startsein samen met de voorzitter van de Nederlandse Sharpieklasse en de afgevaardigden van de verschillende landen. Best bijzonder, want het is lang geleden dat er op het Alkmaardermeer een Europees kampioenschap was: ergens in de jaren '60 van de vorige eeuw. Het Comité is heel blij dat ze dit evenement konden binnenhalen.

Er doen minimaal 41 bootjes mee, afkomstig uit Engeland, Duitsland, Portugal, Spanje en natuurlijk Nederland. In tien races wordt bepaald wie zich gedurende een jaar Europees Kampioen mag noemen in deze oud-Olympische klasse.

Foto: Vincent Bloothoofd
Foto: Vincent Bloothoofd

Voor zowel de zeilers als supporters, oud-Sharpiezeilers en de meer dan tweehonderd familieleden die meegereisd zijn is er een afwisselend sociaal programma. Op 4 augustus zal wethouder Rob Schijf van de gemeente Castricum bij de slotceremonie aanwezig zijn en mede de prijzen uitreiken aan de Europees Kampioen Sharpie-Klasse.

31e Lands Open Dog dubbeltoernooi gaat 12 augustus van start

Het altijd gezellige Lands Open Dog toernooi. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Na het daverende succes met het behalen van het 62 uur wereldrecord dubbelspel tennis staat bij TV de Dog alweer het volgende evenement voor de deur. Vanaf 12 augustus tot en met 20 augustus wordt het 31e Lands Open Dog dubbeltoernooi gespeeld.
In 26 verschillende categorieën wordt serieus getennist voor het behalen van de nodige wedstrijdpunten en dinerbonnen, die bij de plaatselijke horeca besteed kunnen worden. Minstens zo belangrijk is de gezelligheid die het toernooi kenmerkt en bij veel tennissers is week 33 dan ook rood omcirkeld in de agenda. Zelfs vakantieplannen zijn aangepast om maar mee te kunnen doen nu het toernooi dit jaar midden in de grote vakantie valt. Het thema is dit jaar 'Ibiza lounge' met op de woensdagavond een wijnproeverij die verzorgd door 'De Dikke Baron'. Vrijdagavond is de traditionele feestavond en gaan de voetjes van de vloer met de liveband 'Bluesix'. In het finaleweekend is huis-DJ Weizen van de partij om de sfeer te verhogen. De inschrijving voor het toernooi is inmiddels gesloten, maar kom ook als je niet tennist vooral kijken en sfeer proeven op het feestelijk ingerichte tennispark van TV de Dog.

Voorlezers gezocht voor de VoorleesBV

De VoorleesBV Foto: Aangeleverd.

IJMOND - De VoorleesBV start in september met het nieuwe voorleesseizoen. Bent u op zoek naar zinvol vrijwilligerswerk? Meld u aan als voorlezer!

De VoorleesBV is een voorleesproject van Bibliotheek IJmond Noord voor de jongste inwoners in Beverwijk en Wijk aan Zee. Het project laat kinderen al op jonge leeftijd kennismaken met voorlezen en boekjes. Kinderen van 1 tot 4 jaar worden 18 weken lang eenmaal per week thuis voorgelezen door een vrijwilliger. De voorlezer geeft samen met de ouders het voorleesritueel een blijvend plekje in het gezin. Meer weten of aanmelden als voorlezer? Neem contact op met Floor Braber, telefoon 06 -19404663, VoorleesBV@obijmond.nl.

De mooiste zomer-2017-foto

Dit is het blije koppie van Lynn van Yperen, op de kermis. De foto is ingestuurd door haar oma Jessica. Foto: Jos van Riessen

De Uitgeester organiseert deze zomer een fotowedstrijd. Maakt u deze zomer een leuke, gekke, ontroerende, grappige of adembenemende foto? Stuur deze dan naar de redactie van De Uitgeester! U maakt daarmee kans op twee bollen ijs met slagroom voor het hele gezin bij IJssalon De Florijn én eeuwige roem door publicatie van de foto in De Uitgeester. Stuur uw foto (circa 1MB) naar redactie@uitgeester.nl. De mooiste inzendingen plaatsen wij gedurende het zomerseizoen in de krant en/of online (met deelname aan de fotowedstrijd geeft u toestemming tot publicatie in de krant en op internet/sociale media).

De eerste inzendingen zijn binnen en een aantal hiervan willen wij u niet onthouden, het is tenslotte volop zomer! U kunt nog inzenden tot 1 september 2017, daarna maken wij de allermooiste zomerfoto van 2017 bekend.

Ook in de zomer kan de zee woest zijn! Foto: Ed van der Sluis
Naud Glorie (bijna 3 jaar) is #HAPPY op het strand. Foto: Marjolein Glorie Bouhuijzen
Gespot, net over de grens in België: de eerste GROENE bank! Niet klantvriendelijk zo te zien. Foto: Rodie Persijn
Deze koe zocht verkoeling op een vroege zondagochtend. Foto: Ruud en Ria Schoorl
Met de vier kleindochters naar de kermis in Uitgeest. Foto: Moniek Neele
Lynn ligt heerlijk te genieten van een lekker zomerzonnetje op haar eigen privéstrand. Er ontbreekt alleen nog een lekker ijsje van De Florijn... Foto: Wendy van Velzen
Een regenboog boven de eendekooi. Foto:Marja Rozemeijer

Elke dag gezelligheid voor iedereen tijdens kermis Akersloot

Badshoes. Foto: Aangeleverd.

AKERSLOOT - Van 5 tot en met 8 augustus is er weer kermis in Akersloot. Uiteraard is er elke dag weer van alles te beleven.

Kermis bij de Vriendschap

Zaterdag 5 augustus barst het kermisgeweld los in de Vriendschap met de band Badshoes. In medley-vorm laten zij alle hits van toen en nu op je los. Vervolgens zal DJ Juicy Jugs het feestje overnemen om zo iedereen tot laat in de nacht te laten dansen en swingen... party time! Op zondagmiddag staat Duo Reckless op het terras. Een zeer gevarieerd repertoire en altijd uitstekend bij de tijd! Zondagavond staat de Alkmaarse formatie Kink op het podium, samen met DJ Jerone. Zes professionele artiesten die zorgen voor een high level qua performance en zang. Maandagochtend zullen wij Akersloot laten dreunen met DJ XL NL, een Hollandse party met alle meezingers. Om 13.00 uur start de Hoge Hakken Race. De eerste editie en nu al een grote hit. Na de eerste deun zullen natuurlijk ook dit jaar 'The Chief' en Willem Schoone laten zien hoe kermis gevierd dient te worden. Zij spelen in de middag op het terras van De Vriendschap.

Maandagavond is gereserveerd voor de formatie Paper Plane. Het strakke, opzwepende geluid van de band kan het best worden omschreven als een mengeling tussen rock en pop. Een optreden van PaperPlane is een feest der herkenning waarbij het publiek actief wordt betrokken: Hompen!
Dinsdag zal vanaf 13.00 uur het traditionele ringsteken voor aangespannen paarden van start gaan. Ieder jaar genieten vanaf het terras van de paarden en de kunsten van de steeksters. Na het ringsteken treed de formatie The Wico´s op in de Vriendschap, zij zullen voor een ongekend kermissfeertje zorgen. De topformatie Paradise staat 's avonds weer op de planken in de Vriendschap. Bernard Karsten zal Paradise muzikaal afwisselen. Kortom, een geweldig kermis programma in de Vriendschap, Kerklaan 18 in Akersloot. Hele kermis vrij entree!

Henk Haanraads. Foto: Aangeleverd.
KiNK. Foto: Aangeleverd.
PaperPlane. Foto: Aangeleverd.
Paradise. Foto: Aangeleverd.

Kermis bij 't Voorom en 't Hoorntje

Zaterdag om 11.45 uur start de tractorenrondrit door Akersloot. Om 13.30 start het 'bakvoetbal' en 'touwtrekken' in Klaashoorn & Kijfpolder, u kunt zich nog opgeven. Voor kinderen zijn er ook verschillende dingen georganiseerd, zoals een zitmaaiertrekkertrekwedstrijd, schminken, ponyrijden en een springkussen. Na afloop is er een prijsuitreiking met Paul Vlaar en Royal Flush. Zondag is het familiedag met Het Kapiteinskoor, Given Horse, Fantasticfour. Maandag deunen met Tjoe&Jeroen en FeestdjMaarten. Het verkleed-thema luidt: 'Zomer in je bol!' Om 14.00 uur start het paalkussengevecht. Verder is er deze dag de BendevanEllendeDJset, Dries Roelvink, StijlloosDJset, DJBaba en Specialguests. Op dinsdag start om 10.00 uur het deunen, om 14.00 uur katknuppelen, Heeren17, Paul Vlaar, Jukebox en Rocky Vosse. Alle dagen gratis entree! Voor meer informatie mail naar jan@hoorntje.nl of bel naar 0251-312120.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte Uitgeest

Woensdag 2 augustus 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 4 augustus         19.00 uur H. Eucharistieviering in Geesterheem.
Zaterdag 5 augustus        GEEN VIERING.
Zondag 6 augustus         09.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.

Kerkdiensten van de Protestantse Gemeente Uitgeest - Akersloot

6 augustus, 10.00 uur: Uitgeest, Castricummerweg. Voorganger: Hr. G. J. Huisman en mevr. K. Wiegman
13 augustus, 10.00: Uitgeest, Castricummerweg. Voorganger: Ds. K. Bras.