De Uitgeester

3 januari 2018

De Uitgeester 3 januari 2018


Goed verlopen jaarwisseling in Uitgeest

UITGEEST - De jaarwisseling in Uitgeest is zonder noemenswaardige incidenten verlopen. Er waren voor de brandweer in Uitgeest geen (brand)meldingen tijdens oud en nieuw.

In de dagen voorafgaand aan de jaarwisseling kwamen er bij het landelijk 'meldpunt vuurwerkoverlast', van GroenLinks, vijftig overlastmeldingen binnen uit Uitgeest. De meldingen werden gedaan tussen Kerst en oud en nieuw.

Drankrijder
De politie heeft één incident in Uitgeest gemeld. Maandag 1 januari rond 06.10 uur kreeg de politie melding van een automobilist die op de A9 bij Uitgeest achter een bestelbus reed. De bestuurder van deze bus had de hele breedte van de rijbaan nodig en varieerde sterk in snelheid. De melder bleef achter de bus rijden totdat de bestuurder deze in Uitgeest parkeerde. De bestuurder van de bus, een 30-jarige Amsterdammer, bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Hij blies 595 ug/l. De man bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs.

Frisse start van het nieuwe jaar!

Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Ongeveer twintig Uitgeesters namen maandag 1 januari een nieuwjaarsduik in het Zwaansmeer in Uitgeest. Met een buitentemperatuur van rond de zeven graden was het flink klappertanden. Onder het toeziend oog van een grote groep toeschouwers doken deze 'helden', na een swingende warming up, het koude water in. Jong en oud gingen kopje onder en ze bleven zelfs korte tijd in het water. Daarna snel naar de kant, afdrogen en opwarmen. Voor de deelnemers en de toeschouwers stond er soep en warme chocolademelk klaar. Bekijk de foto's en een video op: www.facebook.com/DeUitgeester

Foto: Marianne Jonker

Prijswinnaars OVU Sint- en Kerstactie

Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - Op dinsdagochtend 2 januari verzamelden zich de winnaars van de OVU Sint- en Kerstactie in het gemeentehuis.

Na toespraken van burgemeester Wendy Verkleij en de voorzitster van OVU, Margret Smit, maakte de burgemeester de winnaars van de hoofdprijzen bekend.

De hoofdprijzen

  • Cadeaubon van Café-Restaurant Klaas t.w.v. € 200,- is voor de familie E.C. Groot en Mevr. P. Aarts;
  • Waardecheque aangeboden door de Regiobank, t.w.v. € 500,- (te besteden bij de Uitgeester ondernemers) is voor Mevr. C. Snippe;
  • Wooncheque van Color@Home t.w.v. € 750,- gaat naar de Familie van Goethem.

Alle winnaars van harte gefeliciteerd! Voor een overzicht van alle winnaars van de vorige trekkingen kunt u terecht op www.winkeleninuitgeest.nu.

Het koude water in? Het is gewoon kicken!

De 'Plonsgroep' in het Uitgeestermeer. Foto: Henk de Reus

UITGEEST - Wekelijks komt een groep van ca 25 personen bij elkaar om een duik te nemen in het Uitgeestermeer. Hieraan vooraf puffen zij een kwartiertje onder het afdak van 'Buurman en Buurman op Dorregeest. Na ja, puffen? Ze doen ademhalingsoefeningen, zoals deze zijn ontwikkeld door Wim Hof, alias 'The Iceman'. Waarom doen ze dit elke zondagochtend?

Koudetrainingsgroep

Henk de Reus is de motor achter de groep. Hij vertelt dat de Koudetrainingsgroep vier jaar geleden is ontstaan. Na een workshop van Wim Hof in Castricum nam tweelingbroer André het initiatief om een Koudetrainingsgroep in Castricum te starten. Henk was de eerste van de zeven personen die zich hiervoor aanmeldde. Inmiddels telt de groep 26 deelnemers. Henk: "De overgang naar het koude water heeft zeker een positieve uitwerking op je bloedsomloop. Je reset je lijf en energie gaat beter stromen. Eén ding is zeker: we krijgen er allemaal een energieboost van! Daarnaast is de groepsdynamiek ook leuk. We doen het allemaal met dezelfde intentie en het gezellige samenzijn achteraf, met Glühwein, koffie en chocolademelk, heeft ook wat en draagt bij aan de onderlinge verbondenheid."

De stoere 'Plonsgroep' op Dorregeest Foto: Henk de Reus
twee stoere plonzers Ina van Deursen (L.) en Jessica van Yperen tijdens de Nieuwjaarsduik in de zee bij Castricum Foto: Cees van Yperen

Wim Hof Methode

Wim Hof deed dertig jaar zelfonderzoek om de naar hem genoemde methode (WHM) te ontwikkelen. De methode omvat ademhalingsoefeningen en de blootstelling aan koude. Wim ontdekte dat onze manier van leven met zich meebrengt dat ons immuunsysteem verzwakt. We pamperen onszelf te veel en zien de kou als een vijand. Door het toepassen van zijn methode en de kou uit te dagen, versterken we onze weerstand en het immuun-systeem. Daardoor zijn we minder vatbaar voor invloeden van buitenaf, zoals ontstekingen, schimmels, etcetera. Dat zijn methode een positief effect heeft op het immuunsysteem is inmiddels via onderzoek bewezen.

Niet echt koud

Plaatsgenoot Jessica van Yperen maakt deel uit van de 'Plonsgroep'. Zij ervaart dat haar lichaam door het grote temperatuurverschil een flinke energie-boost krijgt. "Ik vind het eigenlijk wel kicken en probeer er elke zondag bij te zijn," vertelt Jessica. "Tijdens de training op Dorregeest beginnen we altijd met ademhalingsoefeningen om ons te focussen op de koude duik, dat lijkt op een soort meditatie. Vervolgens lopen we het water in tot de heupen en laten we ons rustig zakken tot borsthoogte. We proberen dit zo een paar minuten vol te houden. Vervolgens zoeken we de kant weer op en doen we samen een warming-up. Hoe vreemd het ook klinkt: eenmaal op de kant is het niet eens echt koud!" Jessica doet ook mee met de Nieuwjaarsduik op 1 januari 2018, maar dit keer met de hele groep aan het strand van Castricum. Er waren veel Nieuwjaarsduikers aanwezig op het strand maar men kon de 'Plonsgroep' zo herkennen: zij bleven nog zo'n vijf minuten in zee...

Tekst: Anita Webbe

Zij trouwden in Nieuw-Zeeland

Stip Fotografie

AKERSLOOT - Op 21 december 1957 traden Fons Kok (83 jaar) en Gré Kok-Veldman (86 jaar) in Nieuw-Zeeland in het huwelijk. Reden voor burgemeester Toon Mans om bij dit echtpaar in Akersloot langs te gaan om hen te feliciteren met hun diamanten huwelijksfeest.

Door: Yvonne van Stiphout

Fons, geboren in Anderlecht (België), verhuisde al vroeg in zijn leven met zijn ouders naar Amsterdam. Hij is zijn hele leven zeefdrukker geweest. Zowel in Nieuw-Zeeland als in Nederland. Gré kwam in Haarlem ter wereld en woonde een tijd lang met haar ouders op een woonboot in het Spaarne. Zij heeft voor haar huwelijk als costumier gewerkt. Ook is zij werkzaam geweest als hulp in de huishouding. De twee hebben elkaar ontmoet bij een weekendje weg in een jeugdherberg.

Op 21 december 1957 was het zover. In het verre Nieuw-Zeeland gaven Fons en Gré elkaar het jawoord. In Auckland stonden zij tegenover de trouwambtenaar om elkaar eeuwig trouw te beloven. En trouw zijn ze zeker aan elkaar. Door de gezondheid van Gré kunnen zij niet meer samen in Akersloot wonen en is Gré een half jaar geleden verhuisd naar ViVa! Zorggroep Heemswijk. Iedere dag gaat Fons met de taxi naar haar toe om zoveel mogelijk bij haar te zijn. Zo ook op hun diamanten huwelijksdag. Alleen niet met de taxi maar met een limousine. Als een prins in een witte limousine kwam Fons, keurig in pak, aan bij het verzorgingshuis waar Gré hem aan het einde van de rode loper opwachtte met een bruidsboeket in haar handen. Bij het zien van zoveel liefde voor elkaar pinkte menig familielid en personeelslid (van het verzorgingshuis) een traantje weg.

Binnenkort volgt er een etentje samen met de zeven kinderen, elf kleinkinderen en zes (de zevende is op komst) achterkleinkinderen van het echtpaar.

Thuisbij - het dagboek van Jan

Jan Baaij dirigeert Dickens' Sisters naar een perfecte samenzang Foto: Anita Webbe

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest. Met ondersteuning en zeer muzikale bijval van het enthousiaste publiek. Met graagte werd de bas-stem geleend van de toehoorders.

Dickens' Sisters brengen Kerst bij Thuisbij

Ze zijn maar met z'n vieren maar ze slagen erin met hun kerstliederen de kerstgedachte daar te brengen waar ze optreden. Dat mochten de 'bewoners' van Thuisbij afgelopen woensdagmorgen ervaren in hun huis aan het Regthuis-plein. De vier zangeressen – stammend uit wat ooit Kooriander was – zingen hun programma van hoofdzakelijk Engelse kerstliederen met hun zuivere stemmen op pleinen en zalen en zaaltjes voor hun belangstellende publiek. Van ademloos luisterend publiek was woensdag zeker sprake.

Het publiek van Thuisbij keek en luisterde geboeid naar het gebrachte programma van de a capella liederen, van Joy to the World tot Midden in de Winternacht. Zelfs de aanwezige fotografen deden hun werk met aandacht en zonder storende bijgeluiden. Kortom, zoals het hoort.

Na een pauze met koffie en slagroom werd het programma voor luister-grage oren met het tweede deel voortgezet. Met ondersteuning en zeer muzikale bijval van het enthousiaste publiek. Met graagte werd de bas-stem geleend van de toehoorders. Het is niet met zekerheid te zeggen, maar het zou best kunnen zijn dat de Dickens' Sisters volgend jaar met meer stemmen hun ronde doen in het dorp, maar dan wel te beginnen bij Thuisbij. Het dankbare applaus was er woensdagochtend een spannende en dus geslaagde aanzet toe.

Lees alle dagboek verslagen op http://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Ingezonden brief: Wet op de Lijkbezorging

Na middernacht wilden de gemeenteraadsleden in de vergadering van december hier geen besluit over nemen terwijl de voorzitter klaar zat met de hamer, dus moest er in de week erna een nieuwe vergadering belegt worden om 2017 op dit punt af te ronden. Een zichtbaar geëmotioneerd raadslid zei nog net niet, over mijn lijk, maar maakte iedereen duidelijk dat de verdubbelde tarieven van grafrecht en het begraven en as bijzetten onacceptabel waren. Dit kwam doordat de tarieven van de andere begraafplaatsen van de BUCH gemeentes gelijk getrokken werden. Dat brengt ook met zich mee dat twee tuinmannen uit Heiloo een graf komen delven en het onderhoud van de begraafplaats rond de Hervormde kerk zullen uitvoeren. In vergelijking met de katholieke kerk hebben zij daar de (tuinkabouters) vrijwilligers voor, en hanteren normale tarieven wat betreft uw eventuele uitvaart. 'T is maar een weetje. Om terug te komen op het onderhoud van de openbare begraafplaats wordt er nu beweerd dat het potje hiervoor nooit kosten dekkend was en er overgeheveld werd uit een ander potje (gemeentelijke belastingen), dus de katholieke en alle anders denkende waren in principe al jaren de klos! Lou Winter.

Kerstboom de deur uit...

UITGEEST De feestdagen zijn achter de rug, dus de kerstboom kan de deur uit. U kunt uw kerstboom klein knippen en in de gft-bak doen. U kunt op donderdag 4 januari 2018 tussen 13.30 uur en 16.00 uur uw kerstboom ter versnippering inleveren.

Dit kan op een van de volgende adressen: De Kleis, nabij de Deen supermarkt Oude Dorp, bij de Siro op de parkeerplaats De Koog, Jumbo supermarkt op de parkeerplaats Afvalbrengdepot, Molenwerf 27. Speciaal voor de jeugd: op donderdag 4 januari is iedere ingeleverde kerstboom vijftig eurocent waard.

Over huppelen 1 Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Huisarts Dirk Jan van Wijk Foto: Aangeleverd

Een nieuw jaar is begonnen. Het is weer tijd voor goede voornemens. En in elk geval doen de politieke partijen dat, want in maart zijn de gemeentelijke verkiezingen. En wat vind jij het belangrijkst in je leven? Juist: je gezondheid. En wat vind je daarover terug in de plannen van de diverse partijen? Tja…

Deed de HUP maar mee aan de verkiezingen! Deze Heilzaam Uitgeest Partij beoogt namelijk de gezondheid van alle Uitgeesters te bevorderen. Maar het staat alle andere politieke partijen natuurlijk wél vrij om het gedachtengoed van deze partij over te nemen. De HUP bedoelt met gezondheid niet alleen het beperken van ziekten en klachten, maar ook een optimaal welbevinden. Daarvoor zijn niet alleen een gezonde woon-en leefomgeving belangrijk, maar ook zaken als sociale contacten en bewogenheid en zingeving. In de komende 3 weken zal ik in deze column steeds een deel van het gedachtengoed van de HUP uitleggen.

Eigen verantwoordelijkheid
De HUP gaat ervan uit dat iedere Uitgeester zelf zorgt voor goede voeding, drank en beweging. In het partijprogramma gaat het alleen over de verantwoordelijkheid van de gemeente voor de gezondheid van de Uitgeesters.

Beweging
De mens is ontworpen om te bewegen en beperking daarvan (auto, bureau, computer, TV) leidt tot overgewicht (met vele ziekten als gevolg), toegenomen stress en stemmingsstoornissen. Fietsgebruik en fietsveiligheid kunnen worden bevorderd door het aanleggen van snelfietspaden naar de omliggende gemeentes, Corus en het duingebied. In het dorp dienen autovrije straten te komen. En bij winkels en horecagelegenheden dienen fietsoplaadpunten te komen. Wandelen kan bevorderd worden door snellere looproutes van het seniorengebied naar de winkels tot stand te brengen. (Denk aan een doorsteek van Wilhelminastraat naar Bollenhofgebied.) Waar mogelijk worden trottoirs verbeterd. Rond de Geesterweg en op het terrein van de ijsbaan zal een parkachtige omgeving met wandelpaden en recreatieve voorzieningen uitnodigen tot wandelen en bewegen. Er dient ook een wandelpad te komen aan de zuidzijde van het dorp tussen Waldijk (onder spoor en provinciale weg door) naar het havengebied, zodat rond het gehele dorp gelopen kan worden. Het hebben van een hond stimuleert tot bewegen. De hondenbelasting dient daarom te worden afgeschaft en de voorzieningen om de hond uit te laten (opruimplichtbakken en losloopgebied) te worden uitgebreid.

Voeding
Uitgeesters moeten worden gestimuleerd om betere (biologische) en duurzame voedingsproducten te gebruiken, waarvan bovendien bekend is dat deze eerder verzadigen, zodat men minder calorieën tot zich neemt. In de supermarkten moet voeding, die door de plaatselijke artsen en diëtisten wordt aangemerkt als gezond, te herkennen zijn aan een label. Deze worden op ooghoogte in de schappen aangeboden. Het zou een goed idee zijn als er een gemeentelijke subsidie komt voor de huisvesting van bedrijven die gezondheidsbevorderende voeding verstrekken.

Drank
De schade die alcoholische en suikerrijke dranken aan ons lichaam toebrengt is genoegzaam bekend. De HUP vindt dat de gemeente een belangrijke voorlichtende en stimulerende taak heeft om haar burgers zoveel mogelijk te behoeden voor het consumeren van deze giftige stoffen. Er komt, als het aan de HUP ligt, een alcoholbeleid in de gemeente dat er streng op toeziet dat er in openbare gelegenheden alleen nog een glas alcohol geschonken wordt als eerst een glas water (of thee) gedronken wordt Ook zal er strenge handhaving zijn van het verbod op verkoop van alcohol aan personen onder de 18 jaar en zal er een ontmoedigingsbeleid gevoerd worden voor alcoholgebruik onder de 23 jaar. De schadelijkheid van alcohol op de hersenen en de verslavingsgevoeligheid ontstaan immers vooral bij jongeren onder die leeftijd! Als het aan de HUP ligt, mogen aan mensen boven de 65 jaar nog slechts 'seniorenglazen' met de halve hoeveelheid alcoholhoudende drank worden verkocht (voor de helft van de prijs). Het gebruik van alcohol- en suikerhoudende dranken zal verder worden ontmoedigd door een gemeentelijke belasting van 25 tot 50 cent op ieder verkocht glas. Volgende week meer plannen van de HUP!

René Oud lijsttrekker D66 Uitgeest

Cees Hazenberg, Thijs van Herpen en Klaas Boer (boven). René Oud, Antoine Tromp en Martine Enthoven (onder). Foto: D66 Uitgeest

UITGEEST - D66 Uitgeest heeft de verkiezingslijst voor de gemeenteraadsverkiezing vastgesteld. De huidige fractievoorzitter, René Oud, is unaniem als lijsttrekker gekozen.

De huidige wethouder, Antoine Tromp, is terug te vinden op plaats vijf. Antoine is kandidaat-wethouder voor D66, mocht D66 plaats gaan nemen in het college. Runner up op de lijst is Thijs van Herpen. Thijs heeft deze raadsperiode de plek van de heer Kranenburg, helaas recent overleden, overgenomen in de commissie Algemene Zaken en financiën. Op plaats 3 staat Martine Enthoven (35). Martine woont in de Waldijk en is pas geïnstalleerd in de commissie Samenlevingszaken. Haar specialisme is echter ruimtelijke ordening. Het is dan ook de bedoeling dat Martine in de nieuwe raadsperiode deze portefeuille op zich zal nemen.

Cees Hazenberg, voorzitter van de partij, is op plek vier van de lijst terug te vinden. De voormalig gemeentesecretaris zorgt voor de nodige ervaring in de fractie. Lijstduwer is Klaas Boer, voormalig wethouder van onze partij en een van de founding fathers van D66. D66 ziet met vertrouwen de verkiezingen tegemoet. Het gaat deze keer over de vraag: willen we stilstaan en de consequenties aanvaarden of willen we werken aan de toekomst?

Anneke Terra lijsttrekker PvdA

Foto: PvdA Uitgeest

UITGEEST - Anneke Terra is de nieuwe lijsttrekker van de PvdA in Uitgeest. De nieuwe lijsttrekker, geboren en getogen in het dorp, kan niet wachten om als raadslid aan de slag te gaan.

"Ik wil ervoor zorgen dat de inwoners van Uitgeest tevreden zijn met hun woon- en leefomgeving. De saamhorigheid die hoort bij ons dorpsgevoel, koester ik. Een sociaal en groen Uitgeest. Daar zet ik mij voor in. De grootste prioriteit ligt nu bij het realiseren van een IKC-school en nieuwbouw voor Geesterheem. De PvdA blijft druk uitoefenen om de procedure geen vertraging te laten oplopen. Belangrijk daarbij is dat een zorgvuldige afweging van de locatie moet plaatsvinden," aldus Anneke Terra. De partij wil het groen in de gemeente behouden. Daarom nam de PvdA het initiatief voor een onderzoek naar de Paltroklocatie. Een alternatief voor bebouwing van de ijsbaan.

"Na een besluit kunnen we zorgen voor betaalbare woningen voor jongeren en ouderen op de vrijgekomen schoollocaties." Anneke weet waar ze over praat. Ruim 24 jaar was ze werkzaam bij een gemeente. Ze was financieel adviseur en verantwoordelijk voor de liquiditeit. Zij bewaakte zogezegd het huishoudboekje. Daarnaast was ze als lid van de Ondernemingsraad zeer betrokken bij het welzijn van haar collega's. Raadslid Jelle Brouwer en voorzitter Theo Buysman noemen Anneke Terra een aanwinst voor de lokale politiek. "Ze weet hoe de gemeente werkt en ze heeft een goed lokaal netwerk," aldus Brouwer, die voorheen de lijst aanvoerde.

Jack Zwarthoed lijsttrekker CDA Uitgeest

UITGEEST - Tijdens de ledenvergadering van het CDA is Jack Zwarthoed gekozen als lijsttrekker bij de komende Gemeenteraadsverkiezingen. In 2013 is Jack Zwarthoed lid geworden van het CDA en na de verkiezingen als fractievoorzitter in de raad gekomen.

Sinds november 2015 is hij lid van het college van Burgemeester en Wethouders, als wethouder financiën, facilitaire zaken en ICT. Daarnaast is hij projectwethouder van de ontwikkeling van de Smallekamplaan en de uitbreiding van de Jumbo. "Vrijwilligers zijn de basis van onze samenleving. Al meer dan twintig jaar ben ik actief als vrijwilliger bij FC Uitgeest, de KNVB, de zwembond en de zwemvereniging van mijn dochter. Uitgeest staat voor grote uitdagingen, welke grote invloed zullen hebben op de leefomgeving van onze inwoners. Ik zal mij er voor inzetten de overlast van vliegtuigen, treinen en autoverkeer niet verder te laten toenemen en waar het kan zelfs te verminderen. Ook staat de veiligheid van onze inwoners hoog in het vaandel. Kortom, er staat in Uitgeest de komende jaren veel te gebeuren, het CDA wil hier samen met de inwoners een rol in spelen en actief meedoen, want we willen wèl vooruit!"

In totaal telt de kandidatenlijst maar liefst twintig personen waaronder een aantal nieuwe leden. Het CDA verkiezingsprogramma, "Vooruitgang door Vernieuwing" en de volledige kandidatenlijst zijn binnenkort te vinden op de vernieuwde website van het CDA.

Column: Nancy Brantjes

Foto: Nancy Brantjes

Ik heb lang geleden geleerd dat L.S. "ode aan de lezer" betekent, in het Latijn. Nou is Spaans een Latijnse taal en Costa Rica is een Katholiek land, dus ik dacht dat men hier wel een beetje Latijn zouden spreken. Maar nee, hier spreekt of leest men helemaal geen latijn. Ik begin wel eens een briefje met L.S., als ik niet weet wie deze brief gaat lezen.

Ik vermoed dat de lezer niet weet wat dat betekent, maar men heeft het mij ook nog nooit gevraagd. Engels probeert het Latijn te verdringen als intellectuele taal, maar heeft de strijd nog niet gewonnen. En dat wil ik graag laten zien.

Deze tekst begon ik ook met L.S.. Voor u, als lezer. Want mijn leven in Costa Rica bestaat uit interessante en leuke gebeurtenissen en feiten, waar goed over te schrijven is. Maar ook bestaan er gewone en simpele dagen, waar ik niets over te vertellen heb. Dus dit is op dit moment mijn laatste stukje tekst. Ik hoop dat u van mijn stukjes hebt genoten. Of het in ieder geval interessant hebt gevonden te lezen hoe mensen aan de andere kant van de wereldbol leven. Want uiteindelijk lijken we allemaal op elkaar.

Of we nou groot zijn of niet zoveel zijn gegroeid, een donkere huid hebben of blank zijn, maakt niet uit van welke nationaliteit, of welke taal we spreken, we worden allemaal verdrietig om het verlies van een naaste, een huis, een herinnering of een droom. We worden allemaal boos om onrecht. En we worden allemaal blij van een klein goed bedoeld cadeautje, een cariñito, zoals we dat hier noemen, iets liefs. Het kan zoiets simpels zijn als een knuffel... Ik wens u allen een voorspoedig nieuwjaar toe.

Interessante arbeidsrechtelijke veranderingen in 2018 Namens Advocatenkantoor Lewin wensen wij u een gelukkig en gezond 2018!

Esmee Kuyt

Wetgeving verandert continu, zo ook in het nieuwe jaar. In deze column bespreken wij enkele interessante (aangekondigde) veranderingen in het arbeidsrecht. Een aantal van deze veranderingen hebben een definitieve status. Andere plannen zijn in het regeerakkoord opgenomen, maar hebben nog geen officiële status.

Definitieve veranderingen

  • Vanaf 1 januari 2018 hebben zelfstandige ondernemers, die arbeid verrichten op basis van een overeenkomst van opdracht, recht op minimaal het minimumloon (€ 1.578,00 bruto per maand op fulltime basis). Dit geldt ook voor personen die werken op basis van vervoers- en aanneemovereenkomsten.
  • Vanaf 1 januari 2018 mag een werkgever in een vacaturetekst geen onderscheid meer maken naar leeftijd. Eerder was dat wel toegestaan om jongeren- of ouderenwerkloosheid te bestrijden.
  • Vanaf 1 maart 2018 moet iedereen die of in de kinderopvang werkzaam is of als gastouder werkzaam is, zich inschrijven in een daarvoor bestemd personenregister. Deze verplichting geldt ook voor de conciërge en administratieve medewerkers.

Mogelijke veranderingen

  • Het nieuwe kabinet heeft zich voorgenomen ontslag in 2019 gemakkelijker te maken, door de leer van de voldragen ontslaggrond los te laten. Er kunnen dan weer ontslaggronden gecombineerd worden. Hier staat tegenover dat de rechter een extra vergoeding kan toekennen van maximaal de helft van de transitievergoeding.
  • De verwachting is dat in 2019 vanaf het begin van het dienstverband een aanspraak op de transitievergoeding wordt opgebouwd en niet pas na twee jaar, zoals nu het geval is.
  • In het regeerakkoord is het voornemen opgenomen om de ketenregeling weer uit te breiden naar 3 jaar in plaats van 2 jaar en langere proeftijden mogelijk te maken (variërend van drie tot vijf maanden afhankelijk van het contract).

Wilt u meer informatie over deze arbeidsrechtelijke veranderingen? Neem dan contact met ons op door te e-mailen naar: esmee.kuyt@advocaatlewin.nl

Karin's Voetverzorging voor gezonde, mooi verzorgde voeten

Karin Blok (rechts) en Wendy Sits verwelkomen je graag in de praktijk van Karin's Voetverzorging Foto: Marloes Blok

Adres: Uitgeesterweg 27, 1911 NK Uitgeest; tel. 06-11513627; website: www.karinsvoetverzorging.nl; mail: info@karinsvoetverzorging.nl; fb, instagram, LinkedIn

Voeten zijn een belangrijk onderdeel van het menselijk lichaam. Heb je last van voetproblemen of wil je deze voorkomen en/of wilt je ze verfraaien omdat u bijvoorbeeld naar een zonnige bestemming gaat en de voeten weer uit de schoenen in slippers mogen? Kies dan voor een voetbehandeling bij Karin's Voetverzorging.

Karin's Voetverzorging is een moderne pedicure praktijk aan de rand van Uitgeest met ruime parkeergelegenheid op eigen terrein. Op het gebied van voeten heeft Karin Blok-van der Meer ruim acht jaar ervaring en werkt zij met de modernste technieken. Zij volgde hiervoor een professionele opleiding aan de Haarlemse Academie in Uitgeest. Hygiëne staat bij Karin hoog in het vaandel.

Mooi verzorgde voeten zonder pijn

Niet alleen verfraait Karin jouw voeten door de nagelomgeving te reinigen, de nagels te knippen en te frezen, eelt te verwijderen en desgewenst mooi te lakken. Structureel behandelt Karin ook ingroeiende nagels, verwijdert zij likdoorns, en behandelt zij diverse nagelproblemen zoals beschadigde of schimmel- en/of traumanagels. Tijdens deze behandeling adviseert ze graag over goede voetverzorging en welke producten u het best kunt gebruiken, gevolgd door een korte, afsluitende voetmassage.

Sportpedicure

Tijdens het sporten de beste prestatie behalen? Kies dan voor een sportpedicure behandeling. Karin is sinds twee jaar gespecialiseerd sportpedicure. "Ik herken vaak de voetproblemen en de oorzaak daarvan," vertelt Karin. "Bij sport maak ik een statische en dynamische afdruk van de voet met carbon. De sportbehandeling richt zich uitsluitend op de voeten en onderbenen. Een heerlijke spa- of hotstone behandeling werkt vaak al heel verlichtend. Aan de hand van de voetproblemen geef ik graag advies of verwijs ik door naar andere disciplines. Het streven is dat men zonder pijn tijdens het sporten optimaal kan presteren en met goed verzorgde voeten verder kan."

Botanical Beauty

De huid is ons grootste orgaan. 60% van de ingrediënten van de verzorgingsproducten van Botanical Beauty kunnen worden opgenomen in de bloedbaan. Deze producten bevatten ingrediënten die 100% natuurzuiver en biologisch zijn. De producten zijn geschikt voor alle huidtypen en als je last hebt van eczeem, psoriasis, overtollig eelt, kloven of een droge of gevoelige huid. Wil je jezelf (of iemand anders) eens lekker verwennen, boek dan een Spa Pedicure waarbij uitsluitend wordt gewerkt met producten van Botanical Beauty.

Ruimere openingstijden

Karin's Voetverzorging heeft vanaf 1 januari 2018 ruimere openingstijden. Wendy Sits zal naast haar eigen praktijk aan huis in Heemskerk op de vrijdagen ook praktijk houden bij Karin's Voetverzorging. Zij is in juli 2017 geslaagd voor haar pedicure diploma aan de Haarlemse Academie in Uitgeest en verricht pedicure werkzaamheden volgens de nieuwste technieken en richtlijnen. Karin's Voetverzorging is dan vijf dagen in de week geopend! Via de website kun je direct online in de afspraken agenda een afspraak maken voor de behandeling die je graag wilt.

Tekst: Anita Webbe

Nieuwjaarsreceptie gemeente Uitgeest

UITGEEST - Burgemeester en wethouders van Uitgeest nodigen de inwoners en relaties van de gemeente van harte uit voor de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie.

Tijdens de receptie vindt de huldiging plaats van de Uitgeester sporters van het sportjaar 2017. De nieuwjaarsreceptie vindt plaats op: 8 januari 2018 van 19.00 - 21.00 uur in de hal van het gemeentehuis.

Jan de Wit (30 april 1941 - 25 december 2017)

UITGEEST - Op 76-jarige leeftijd is Jan de Wit op 25 december 2017 overleden. Een aantal maanden geleden was de ziekte ALS bij hem vastgesteld.

Jan de Wit was erelid van de vereniging FC Uitgeest en heeft veel betekend voor het voetbal in Uitgeest: Zo was Jan lid van de fusiecommissie en was hij de eerste voorzitter van FC Uitgeest. Daarvoor was hij wedstrijdsecretaris en voorzitter van USVU geweest. De laatste jaren deed Jan werkzaamheden in de groenploeg van de voetbalclub en was hij coördinator voor de bestuursdiensten op zondag.

Ook was hij enige jaren geleden voorzitter van de veilingcommissie, dat een groot succes werd. FC Uitgeest en de redactie van De Uitgeester wensen zijn vrouw Ria, zijn kinderen Paula en Eelco, Arjan en Jolanda en zijn kleinkinderen Loes en Bob veel sterkte toe.

Uitvaartverzorging Formanoij Maatwerk voor een goed verzorgde en betaalbare uitvaart Adres: afscheidscentrum 'de Swaen', Schipperslaan 4K, 1906 BG Limmen, telefoon: 06-11536587, website: www.uvdf.nl, e-mail: info@uvdf.nl

LIMMEN – Als iemand komt te overlijden gaat dat vaak gepaard met veel verdriet. Kort na het overlijden moeten er verschillende beslissingen worden genomen. Zaken waar u op dat moment eigenlijk helemaal niet over wilt nadenken, In die periode is het fijn om samen met een uitvaartverzorger in alle rust hierover in gesprek te gaan.

Uitvaartverzorging Formanoij zorgt er voor dat het een uitvaart wordt die aansluit bij uw wensen en die van uw dierbare. Uitvaartverzorging Formanoij werkt vanuit afscheidscentrum 'de Swaen'. Niet alleen zij kunnen vanuit deze locatie werken, de locatie is voor elke uitvaartverzorger toegankelijk.

Het begin
Tien jaar geleden is Jack Formanoij begonnen, vanuit de dienstverlening bij overlijden heeft hij het hele proces doorlopen om zo vijf jaar geleden uitvaartverzorger te worden. Door een eigen afscheidscentrum te hebben kunnen de kosten van een uitvaart lager blijven en wordt de sfeer persoonlijker en huiselijker.

Uitvaart op maat
Omdat Uitvaartverzorging Formanoij beschikt over een eigen afscheidscentrum zorgen wij er voor dat het een uitvaart wordt die aansluit bij uw wensen en die van uw dierbaren. In het afscheidscentrum is er naast een ruime centrale ontvangstkamer een drietal 24uurs-kamers gecreëerd. U kunt in het afscheidscentrum terecht voor een opbaring, condoleance en een afscheidsbijeenkomst. Er is audioapparatuur om muziek ten gehore te brengen. Daarnaast krijgen de nabestaanden de mogelijkheid om over een sleutel te beschikken van het afscheidscentrum, zodat zij op elk gewenst moment/tijdstip toegang tot het centrum hebben. In de opbaarruimtes is koeling aanwezig, ruimte voor kaarsen en/of bloemen. Ook gaat het licht nooit helemaal uit, er blijft indien gewenst, bij het verlaten van de ruimte een sfeerlicht bij uw dierbare branden.

Bij een afscheidsbijeenkomst biedt het centrum plaats aan 40-45 personen. Bij meerdere personen zal er uitgeweken worden naar buitenlocaties. Buitenlocaties waar uitvaartverzorging Formanoij mee samen werkt zijn onder andere: De Oude Keuken in Bakkum en De Burgerij in Limmen. Momenteel is hij met nog een aantal andere locaties in gesprek. Uitvaartverzorging Formanoij verzorgt uitvaarten in Limmen, Heiloo, Castricum, de Egmonden, Akersloot en Uitgeest.

Intro Afscheid

Foto: Marianne Jonker

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Vaak denken we dan aan vrolijke dingen. Echter, sombere tijden kunnen zomaar ontstaan, waarbij iedereen, vroeg of laat, ook te maken krijgt met een afscheid, wanneer een leven eindigt. Daarom staan we in deze editie weer even stil bij afscheid nemen en wat daarbij komt kijken.

Respect en liefde voor elkaar

Joan van de Ven van Lumen Uitvaart Foto: Foto: Anita Webbe

UITGEEST - "Mijn moeder verdient de duurste kist die er is", zei de oudste zoon. "Ze zou zich omdraaien in haar graf", antwoordde zijn jongere broer geïrriteerd. Het was mij al opgevallen dat de broers niet meer zo goed met elkaar konden opschieten als vier jaar geleden toen ik de uitvaart van hun vader begeleidde.

Nu was hun moeder overleden en blijkbaar was er in de tussentijd het nodige voorgevallen. Ik vroeg de oudste zoon waarom zijn moeder de duurste kist verdiende die er was. "Omdat ze zo vreselijk lief was en nooit iets voor zichzelf eiste", was zijn antwoord. "En hoe zou ze het vinden als ze nu die duurste kist zou krijgen?", vroeg ik hem. Hij dacht even na en zei: "Dat zou ze onzin vinden, zonde van het geld." De jongste broer was stil. Ik zag dat hij getroffen was door de liefde voor hun moeder zoals zijn oudste broer die uitsprak. Al doorpratend concludeerden wij dat hun moeder het beste van het beste verdiende maar dat dat niet uitgedrukt hoefde te worden in de prijs van de kist.

De dagen die er op volgden viel er geen onvertogen woord meer tussen de broers. Op de uitvaart spraken ze beide vol liefde over hun moeder. In veel families is er respect en liefde voor elkaar, in sommige families spelen conflicten. Juist bij het regelen van de uitvaart van de laatste ouder kunnen die tot uiting komen, ook omdat mensen moe en verdrietig zijn. Maar vaak ook schuiven broers en zussen juist die dagen hun conflicten aan de kant omdat ze samen één doel voor ogen hebben: een mooie uitvaart voor hun vader of moeder. Soms regelen ouders van tevoren hun uitvaart tot in de puntjes, juist omdat ze conflicten tussen de kinderen vrezen.

De feestdagen zijn bij uitstek familiedagen en daarom extra moeilijk voor diegenen die geen goede band met hun familie hebben en helemaal moeilijk voor mensen die een geliefd iemand moeten missen. Lumen uitvaart heeft oog en oor voor wat bij u past en neemt de tijd om te luisteren. Ik wens iedereen een goed jaar vol liefde, kracht en lichtpuntjes.

Lumen Uitvaart is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op: 06-20822260, zie ook www.lumenuitvaart.nl.

Wandelen door historisch en eigentijds Westerveld

Foto: Aangeleverd

Wandelen door historisch en eigentijds Westerveld Slingerpaadjes? Prachtige doorkijkjes? Wandelen in een groene oase van rust? Wandel eens door het gedenkpark van Begraafplaats & Crematorium Westerveld; ruim 125 jaar cultuurhistorie in een uniek heuvelachtig duingebied.

Een wandeling door Gedenkpark Westerveld is bijzonder. Het voormalige 'buiten' werd eind 19de eeuw door een aantal Amsterdamse notabelen gekocht die er een begraafplaats stichtten. De bekende landschapsarchitect Zocher tekende voor het ontwerp. Nu wandelt u er over prachtige paden in een groene oase van rust. U wordt verrast door de weelderige natuur en de bijzondere monumenten. Westerveld is als eerste gedenkpark in Noord-Holland opgenomen in een officiële wandelroute van het wandelnetwerk Midden-Kennemerland.

Kijk voor meer informatie op de website: www.bc-westerveld.nl Petit Café Westerveld Bij de entree van Westerveld ligt Petit Café Westerveld; een sfeervol café waar bezoekers en wandelaars iets kunnen eten en drinken. Het Petit Café is zeven dagen per week geopend: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur.

Testament, Algemene Volmacht, Levenstestament

Foto: Team Uitgeester Notariaat

Het is wel bekend dat u met een testament zelf kunt bepalen wie uw erfgenamen zijn en wie wat krijgt. U kunt bij dat testament ook meteen andere zaken voor na het overlijden regelen, zoals bijvoorbeeld het benoemen van een executeur (iemand die uw nalatenschap goed afhandelt).

Maar hoe is het met uw wensen tijdens leven?
Stel u moet voor enige tijd naar het ziekenhuis en u weet niet hoe u er na de operatie aan toe bent. Of u verblijft voor langere tijd in het buitenland. Het kan ook zijn dat u een dagje ouder wordt. Dan neemt de kans toe dat u afhankelijk wordt van anderen voor huishoudelijk werk, verzorging of financiële zaken. Het is op zo'n moment goed om erover te denken wie uw financiële belangen gaat behartigen als u dat zelf niet meer kunt. Dit kan tijdelijk of permanent zijn. In wie heeft u het volste vertrouwen? Neem tijdig de regie in eigen handen om alles volgens uw wensen en behoeften vast te leggen. Dit kan met een volmacht, levenstestament en een testament. Uw keuze is afhankelijk van wat u wilt regelen. Met een volmacht bepaalt u wie er namens u mag handelen als u daar zelf (al dan niet tijdelijk) niet toe in staat bent. U geeft volmacht aan iemand die u vertrouwt. Het opstellen van een levenstestament biedt u de mogelijkheid om uw belangen op financieel en medisch gebied te beschermen tijdens uw leven. Dit levenstestament is eigenlijk een combinatie van de algemene volmacht en een overzicht van uw persoonlijke wensen. In het levenstestament benoemt u mensen die zich kunnen ontfermen over bijvoorbeeld uw bankzaken en bezittingen. Ook kunt u hen medische beslissingen voor u laten nemen. U treft hiermee een regeling voor de situatie dat u - al dan niet tijdelijk - (lichamelijk of geestelijk) niet in staat bent om uw vermogensrechtelijke en/of persoonlijke belangen te behartigen.

Voor vragen en advies over het opstellen van een algemene volmacht, levenstestament en testament informeren wij u graag. U kunt een afspraak voor een (vrijblijvende) bespreking met ons maken. Team Uitgeester Notariaat.

Project 'Sporthero' in Uitgeest

UITGEEST - Op donderdag 11 januari gaat het project Sporthero in Uitgeest van start. Sporthero biedt kinderen de kans om in aanraking te komen met veel verschillende sporten en kennis op te doen over een gezonde leefstijl.

Wat is Sporthero? Sporthero is vooral heel erg leuk! Tijdens dit sportieve project werken kinderen in de leeftijd van 7 tot 14 jaar met (dreigend) overgewicht aan een gezondere leefstijl. De deelnemers en hun ouders worden hierin bijgestaan door diëtist Anne Harms, jeugd- en gezinscoach Bibi de Louw, kinderfysiotherapeut Karlijn Worp en buurtsportcoach Chantal Thomas.

De Sportheroes sporten één keer per week in een vaste groep onder begeleiding van de kinderfysiotherapeut en buurtsportcoach. Naast het sporten is er ook voorlichting over voeding en sociale emotionele onderwerpen. Er zal tevens een avond worden georganiseerd waarbij de kinderen samen met hun moeder of vader gezond leren koken. Daarnaast hebben de deelnemers drie keer in het jaar een individueel gesprek met de diëtiste over gezonde voeding en krijgt het gezin coaching van de jeugd- en gezinscoach van de gemeente Uitgeest.

De eigen bijdrage voor de ouders is 75 euro voor de gehele cursus. Het eerste sportmoment is op donderdag 11 januari van 16.30 - 17.30 uur. Meer informatie of uw kind aanmelden? Neem contact op met buurtsportcoach Chantal Thomas, tel. 06-43041145 of e-mail c.thomas@alkmaarsport.nl.

'Fences' te zien in Filmhuis De Zwaan

UITGEEST - Deze derde film van regisseur Denzel Washington is een verfilming van het, eerder door hem vertolkte, toneelstuk Fences. Hiermee wonnen hij en tegenspeelster Viola Davis beide een Tony Award. Fences volgt het verhaal van Troy Maxson, het hoofd van een Afro-Amerikaans arbeidersgezin in de jaren 50.

Troy is een vuilnisman in Pittsburgh. Hij had het graag gemaakt als honkballer maar kreeg nu eenmaal niet de kansen hiertoe vanwege zijn huidskleur. Dit maakt hem tot een verbitterde man, die er niet goed mee om kan gaan dat zijn zoon nu wél de kansen krijgt. Zijn vrouw Rose wijst hem erop dat hij vaak onnodig hard is voor de mensen om hem heen in één van de vele schitterende dialogen die de film rijk is. Niet onterecht sleept Viola Davis hiermee een Oscar in de wacht. Het hek wat Troy gedurende de film bouwt heeft voor ieder gezinslid een andere symbolische betekenis. Het buiten houden van het kwaad, het bij elkaar houden van het gezin en een emotionele barrière die Troy heeft opgeworpen tussen zichzelf en zijn zoons.

De film is te zien op vrijdag 5 januari 2018. De zaal is open vanaf 19:45 en de film begint om 20:15. Toegang € 6,- (vrienden van de Zwaan betalen € 5,-) inclusief een kopje thee of koffie voorafgaand aan de film. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Boekhandel Schuyt aan de Middelweg 139 in Uitgeest, of aan de zaal, indien nog beschikbaar.

Verkeersdeelnemers tolerant als het gaat om de rouwstoet

REGIO - Gelet op de verkeersregels zijn Nederlanders erg tolerant als het gaat om de rouwstoet. Bijna tachtig procent van de weggebruikers zegt waar mogelijk voorrang te verlenen aan de hele stoet ongeacht de verkeersregels die gelden.

Dat blijkt uit onderzoek van Nuvema uitvaartverzekeraar. Een vijfde van de automobilisten houdt zich vast aan speciale verkeersregels die gelden voor een begrafenisstoet. Slechts één procent geeft aan rouwverkeer hetzelfde te behandelen als ieder ander verkeer. Al het overige verkeer (78%) laat de rouwstoet dus voor ook al zouden ze zelf voorrang hebben.

Verkeersregels grotendeels bekend
Hoewel men niet massaal de voorkeur geeft aan de specifieke verkeersregels, heeft 63 procent die kennis wel paraat. Zo weet ruim de helft dat volgauto's in een rouwstoet speciale vlaggen bevestigd moeten hebben. Daarentegen denkt twee derde ten onrechte dat een rouwstoet binnen de bebouwde kom altijd voorrang heeft. Een kwart denkt zelfs dat de rouwstoet een rood stoplicht mag negeren.

Rouwstoet zeldzaam fenomeen
Dat we de regels redelijk goed kennen is bijzonder omdat we ze zelden toe hoeven te passen. Zo kwam een kwart van de Nederlanders nog nooit een rouwstoet tegen in het verkeer. Voor ruim de helft is het een jaarlijks fenomeen en één op de vijf mensen zegt maandelijks een lijkwagen met volgauto's voorbij te zien trekken. De rouwstoet is dus geen onderdeel van het dagelijks verkeer.

Wout Bakker, coming man 2018

AKERSLOOT - Wout Bakker uit Heiloo heeft met winst afscheid genomen van 2017. Dat deed hij in de laatste wekelijkse donderdagavondwedstrijd op Sportcomplex de Cloppenburgh in Akersloot. Dat met Wout Bakker in 2018 rekening moet worden gehouden in de reeks om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup, is bijna een zekerheid na een paar klinkende zeges op het eind van 2017.

Dit keer moest Wout Bakker nog een robbertje vechten met Henk Jan Verdonk senior (Egmond aan den Hoef) die hem tot het einde wist te vergezellen. De aanloop liet een Chris Kemp zien die boven zichzelf uit steeg en de eerste vier ronden de koppositie voor zijn rekening nam met een strak tempo. In de vijfde ronde sprong Wout Bakker uit het wiel van Chris Kemp weg met de attent reagerende Henk Jan Verdonk senior in zijn wiel.

Het tempo werd flink opgeschroefd, zodat de volgers het nakijken hadden. Alleen Chris Kemp kon na zijn enerverende start toch nog de laatste plaats op het podium voor zich veiligstellen. De spanning steeg tot een hoogtepunt toen de sluwe vos Verdonk senior er toch nog in slaagde drie ronden voor tijd de leiding van Wout Bakker af te pikken. Deze actie prikkelde de jonge Bakker zo, dat hij even later in de voorlaatste ronde op een moeilijk punt, vlak voor een kombocht, zich voor Henk Jan Verdonk senior kon worstelen, waarmee de overwinning bijna een feit was. Na nog een paar keer goed door trekken, was het beste er bij Verdonk senior af en kon Wout Bakker onbedreigd oud en nieuw gaan vieren.

Afvalwijzer: nieuwe app en website

UITGEEST - In Uitgeest kunnen inwoners voortaan nog makkelijker hun afval scheiden met de Afvalwijzer. De Afvalwijzer is een app en website waarop alle informatie over afval in Uitgeest te vinden is.

Zo is er voor ieder adres in Uitgeest een persoonlijke afvalkalender en is makkelijk en snel te vinden hoe afval het beste gescheiden kan worden. Een herinneringsbericht op de smartphone maakt gelijk duidelijk welke rolemmer of zak er naar buiten moet. De Afvalwijzer is een gratis app en website (mijnafvalwijzer.nl) waar alle informatie over afval in Uitgeest te vinden is.

Ook kunnen inwoners via mijnafvalwijzer.nl een persoonlijke afvalkalender uitprinten op postcode en huisnummer. Mocht dit niet lukken, dan kan men bij de informatiebalie in het gemeentehuis om een geprint exemplaar vragen.

Klaverjasavond bij FC Uitgeest

UITGEEST - Op vrijdag 5 januari organiseert de Supportersvereniging Geel/Groen een klaverjasavond. Deze vindt plaats in het clubhuis van FC Uitgeest aan de Zienlaan. "We zorgen voor mooie prijzen en we beginnen om 20.00 uur. U mag gerust uw buurman/buurvrouw meenemen voor een ontspannen en fijne klaverjasavond," laat de organisatie weten.

Mooie opbrengst voor Serious Request tijdens de Kersttrui Run!

Kersttrui Run Akersloot 2017 Foto: Vincent Bloothoofd

AKERSLOOT - Op vrijdagavond 22 december rond 19.00 uur wemelde het op het Wilhelminaplein in Akersloot van de 'foute' Kersttruien. Ook veel kinderen deden dit jaar mee met de Kersttrui Run. Voorwaarde: er moest drie kilometer worden gerend of worden gelopen in een meest foute kersttrui.

Rock en Roll Dansgroep Akersloot en Café De Vriendschap sloegen ook dit jaar weer de handen ineen en zorgden voor leuke kerstversiering langs het parcours, kerstmannen en gezellige kerstmuziek. Na afloop kon men in Café De Vriendschap bijkomen van alle inspanningen en genieten van warme chocolademelk of glühwein en swingen op de muziek van Boom Boom Barber. De opbrengst van maar liefst 1.500 was euro geheel bestemd voor Serious Request.

De Kersttrui Run was zelfs zaterdagavond 23 december te zien op TV bij NPO3. 3FM Serious Request 2017 haalt samen met heel Nederland geld op om ouders en kinderen te herenigen. Wereldwijd zijn meer dan vier miljoen familieleden elkaar kwijt door een ramp of conflict. De jaarlijkse kerstactie van 3FM, Serious Request, heeft dit jaar bij het sluiten van het Glazen Huis in Apeldoorn in totaal 5,02 miljoen euro opgebracht. Dat bedrag kan nog hoger worden, omdat sommige inzamelingsacties nog doorlopen.

'Vrijwilliger in beeld'

Jochem van Eerden en Marianne Breukers, toezichthouders bij Zwembad De Zien. Foto: Vrijwilligers Informatie Punt Uitgeest

UITGEEST - Elke maand laat het Vrijwilligers Informatie Punt een vrijwilliger actief in Uitgeest aan het woord. Deze maand zijn het er maar liefst twee: Marianne Breukers en Jochem van Eerden. Marianne (55 jaar) en Jochem (18 jaar) zijn beide toezichthouder bij Zwembad De Zien.

Marianne vindt het erg motiverend om haar hobby zwemmen te combineren met vrijwilligerswerk. "Er is leuk contact met de bezoekers en de onderlinge sfeer met collega's is heel prettig. Het zwembad organiseert regelmatig activiteiten voor vrijwilligers; van een gezamenlijk ontbijt tot een leuke feestavond. Door de inzet van de vrijwilligers kan het zwembad open blijven. Er zijn veel vaste bezoekers die regelmatig hun waardering laten blijken." Bijzondere ervaringen van afgelopen jaar waren voor Marianne de zwemvierdaagse en het diplomazwemmen. "Wat een topweek en een prachtige beloning voor de kids die het hele seizoen zo hun best hebben gedaan." Jochem vertelt dat je als toezichthouder oplettend, vriendelijk en verantwoordelijk moet zijn. "Ik vind het leuk om er voor te zorgen dat het gezellig en veilig is voor onze bezoekers. Als het mooi weer is, heb je het super druk en als het regent maken we het samen gezellig. Zonder vrijwilligers is er geen zwembad . Misschien is dit wel het leukste werk dat er is…" Marianne en Jochem kijken nu al uit naar de opening van het nieuwe seizoen! Word jij hun nieuwe collega Toezichthouder?, kijk op www.vrijwilligerswerkuitgeest.nl

Bijeenkomst collectieve verzekering
Voor vrijwilligers, mantelzorgers en maatschappelijke stagiairs heeft de gemeente Uitgeest een collectieve verzekering afgesloten. Wie verzekert de gemeente met de VNG Vrijwilligersverzekering? Hoe is de VNG Vrijwilligersverzekering opgebouwd? Schade en dan? Een greep uit de vragen die beantwoord gaan worden. Datum: Maandag 05 februari 19:30 - 21:30 uur. Locatie: Gemeentehuis Uitgeest. Opgeven kan via: www.vrijwilligersacademiebuch.nl

Werkzaamheden aan het spoor

UITGEEST - in de nacht van zondag 7 op maandag 8 januari vinden er werkzaamheden plaats aan het spoor, Uitgeest-Santpoort Noord, vanaf 00.35 uur. U kunt gebruikmaken van de bussen er rijden bussen in plaats van treinen tussen Uitgeest en Santpoort Noord. Extra reistijd een kwartier tot een half uur

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 3 januari 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 5 januari 19.00 uur: H. Eucharistieviering in Geesterheem.
Zondag 7 januari 09.00 uur: H. Eucharstieviering m.m.v. Laus Deo.