De Uitgeester

4 april 2018

De Uitgeester 4 april 2018


Han ter Heegde informateur in Uitgeest

UITGEEST - Han ter Heegde, burgemeester van de gemeente Gooise Meren, is benoemd tot informateur in Uitgeest. Deze week zullen de eerste gesprekken plaatsvinden.

Met zes van de vijftien zetels is Progressief Uitgeest (PU) de grootste partij in Uitgeest. Het is nu aan Ter Heegde om met alle partijen om tafel te gaan, om zo een coalitie te vormen. Han ter Heegde (VVD) is sinds januari 2017 burgemeester van de gemeente Gooise Meren. Daarvoor was hij burgemeester van Heerhugowaard en Langedijk. Diverse partijen in Uitgeest hopen voor de zomer de nieuwe coalitie rond te hebben.

Paaseieren zoeken bij zwembad De Zien Start van het nieuwe zwemseizoen!

De 2-jarige Mees geniet zichtbaar van zijn gevonden chocolade-ei. Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Een enorme drukte zaterdagmiddag bij zwembad De Zien in Uitgeest. Niet om een baantje te trekken, maar om paaseieren te zoeken.

Een paar honderd kinderen en hun ouders hadden zich verzameld bij het zwembad. Klokslag twee uur gingen de hekken open en na een uitleg van de paashaas kon het zoeken beginnen. In een mum van tijd waren de eieren gevonden. Daarna volgde nog een prijsuitreiking en natuurlijk mochten de chocolade-eieren worden opgesmikkeld.

De winnaar van de loting mocht de kraan van het zwembad opendraaien. Daarmee gaf de paashaas het startschot voor het nieuwe zwemseizoen dat op 27 april van start gaat.

Enorme drukte voor het paaseieren zoeken bij zwembad De Zien. Foto: De Uitgeester

Nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd

Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - Nu de verkiezingen achter de rug zijn en duidelijk is wie in de nieuwe gemeenteraad plaats mag nemen, was het tijdens de raadsvergadering van donderdag 29 maart zover: de nieuwe leden van de gemeenteraad van Uitgeest werden geïnstalleerd.

Burgemeester Wendy Verkleij hield een korte toespraak, waarin ze de nieuwe leden welkom heette. "U zult verantwoordelijk zijn voor besluiten over grote en minder grote vraagstukken. Als raadslid zal er veel van u verwacht worden, maar ook gevraagd. U wordt een ambassadeur van het dorp." Lees het vervolg op pagina...

Monique Teeling - Mars

Het voorjaar komt eraan. De zon schijnt en ik meen te voelen dat het warmer wordt, in ieder geval blijft het alweer langer licht. Spiedend taxeer ik de te snoeien bomen en struiken in mijn achtertuin. Daar krijg ik nog wel een paar dagen werk aan vermoed ik. Ik knip met mijn snoeischaar alles wat uitsteekt tot op het bot terug. Als dat dan achter de rug is, wil ik basilicum, peterselie en tijm kweken in zo'n grote stoere terracotta pot. Dan roep ik tijdens het koken trots tegen een gezinslid: "Haal jij even wat takjes basilicum uit de tuin alsjeblieft?" Ik heb ook wel eens zo'n supermarktpotje op het aanrecht staan maar dan moet je weer opletten dat er niet van die vlugge vliegjes uit opstijgen. Ach het meeste groeit toch best makkelijk. Heel anders schijnt dat op de planeet Mars te zijn las ik een paar weken geleden in de krant. De mens wil in de toekomst een nederzetting op Mars bouwen. Daarom hebben onderzoekers van de Wageningen Universiteit een kaart gemaakt van de bodemgesteldheid voor Marslandbouw. Eh pardon… Marslandbouw? De halve wereldbevolking komt om van de honger en wij gaan onderzoeken waar op de rode planeet rucola het beste woekert? Zullen we niet eerst op aarde de zaken fixen? Maar men is bloedserieus daar in Wageningen en er is zelfs een kaart samengesteld met de allerbeste landbouwlocaties. Een dingetje is overigens wel dat Marsgrond niet bijzonder geschikt is voor het telen van groente vanwege te weinig stikstof in de bodem. Dat moeten de aardbewoners of kolonisten, zoals ze worden genoemd, dan even zelf meenemen in de vorm van menselijke poep die tijdens de raketreis door astronauten wordt verzameld. De reis duurt per fusieraket circa 250 dagen dus invriezen maar die derrie. Nog een minpuntje, kleintje maar hoor, is dat er ladingen perchloraat en zware metalen als kwik, cadmium en lood in de Marsgrond zitten, alleen weten ze nog even niet precies waar. Die groenten moeten ondergronds verbouwd worden als bescherming tegen kosmische straling, wegens het vrijwel ontbreken van een magnetisch veld en atmosfeer. Mochten ze dat probleempje oplossen dan zitten ze nog met een temperatuur van pak 'm beet min 60 graden Celsius. Ik lees dat de onderzoekers van Wageningen het erg leuk vinden om verschillende labdata te koppelen om zo een duidelijk beeld van de mogelijkheden te krijgen. Fijn dat tenminste íemand er lol in heeft hiermee aan de slag te gaan. In het uiterste geval wil men de mens aan Mars aanpassen. Beetje sleutelen aan de genen van astronauten zodat ze bijvoorbeeld beter bestand zijn tegen straling. Dat alles om ons voortbestaan veilig te stellen. Voor de goede orde Ik. Ga. Niet. Naar. Mars! Ik wil niet de rest van mijn astronautenleven binnen blijven. Ik wil gewoon gezinsleden kunnen opdragen in de tuin basilicum te gaan halen. En snel een beetje.

Zwembad De Zien zoekt toezichthouders

Foto: aangeleverd

UITGEEST - Het nieuwe zwemseizoen staat weer voor de deur. Zoals elk jaar runt een grote groep vrijwilligers openluchtzwembad De Zien. "Vanaf eind april kan iedereen weer komen zwemmen. Maar er zijn nog wel nieuwe toezichthouders nodig", aldus de organisatie van het zwembad.

Ben je ouder dan 18 jaar, kun je goed zwemmen, heb je een scherpe blik én kun je goed met mensen omgaan: dan is zwembad De Zien op zoek naar jou. We gooien je niet in het diepe! Elke aspirant-toezichthouder krijgt een professionele training. Je doet onder andere een training reddend zwemmen en je haalt je BHV-diploma. De training duurt drie dagdelen op maandag 9, 16 en 23 april van 9.00 tot 12.30 uur.

Omdat het openluchtzwembad dan nog niet geopend is, volg je de training in zwembad De Witte Brug in Castricum. Daarna ben je klaar voor de start van het zwemseizoen. Als je eenmaal toezichthouder bent, bepaal je zelf welke dagen en uren je beschikbaar bent. Heb je interesse of wil je meer weten? Stuur dan een e-mail naar info@zwembad-dezien.nl.

Theater Poppekus leest voor in het Lees Lokaal Uitgeest

Foto: Lees Lokaal

UITGEEST - Na het succes "Mijn Held" op 24 februari is het al weer bijna tijd voor de tweede interactieve voorleesmiddag. Zaterdag 7 april om 14.00 uur leest Tineke voor uit het boek van Marjet Huiberts en Iris Deppe "We hebben er een geitje bij!"

Het is een prachtig prentenboek dat zich afspeelt in en om een kinderboerderij waar een nieuw geitje is geboren. Een hoofdrol voor het jongetje Mik, de boer, koe, kip, het paard, konijn en varken… Maar er zijn ook nog héél veel figuranten! Wel 13 verschillende vogels en nog zeker 11 andere dieren... We gaan ze allemaal zoeken! Natuurlijk gaan we het verhaal proberen na te spelen! Daarbij vraagt Tineke hulp van de kinderen.

Wie durft? Natuurlijk mag je ook gewoon lekker lui luisteren. Aanmelden zoals altijd via info@leeslokaal-uitgeest.nl of aan de balie van Lees Lokaal zelf.

Hartstichting gaat in Uitgeest voor veel (klein)geld

UITGEEST - Van 9 t/m 14 april 2018 breekt de collecteweek van de Nederlandse Hartstichting weer aan. 82 collectanten gaan door weer en wind de deuren van Uitgeest langs.

"
Hopelijk onthaalt u hen hartelijk en u heeft uiteraard al een potje met kleingeld (groot mag uiteraard ook!) klaar staan om in de bus te doen. Maakt u al geld over? Fantastisch, maar verminder dat met 5 euro en deponeer diezelfde 5 euro in de bus en u wordt bedankt via het dankbare gezicht van de collectant", aldus de organisatie in Uitgeest.

"Jaarlijks groeit de bijdrage gestaag en we hopen dit jaar net als vorig jaar in Uitgeest de 6000 euro te halen, zodat de Hartstichting daar weer veel goed werk mee kan verrichten. Laten we dit jaar samen laten zien dat de Uitgeester zijn/haar HART op de goede plaats heeft zitten. We zoeken trouwens nog een paar collectanten." Heeft u in de week van 9 t/m 14 april nog wat tijd over, neem dan contact op met Wim Brugman (06-26566543).

"Door de lens van Bus"

Foto: Ger Bus

Als je op een zaterdagochtend via de Uitgeesterweg een oer-Hollands gebeuren tegenkomt, is dat een foto waard dacht ik zo. In de ochtend laten de baasjes hun honden uit. Fried en Manja deden dat ook, maar wel met een shetlandpony. Ger Bus.

De zin en onzin van beleggen

Annelies Ruiterkamp-Bekman FFP is Vermogensmanager bij Rabobank IJmond. Foto: Alfred de Boer

REGIO - Dat de spaarrente laag is en waarschijnlijk nog wel even laag zal blijven, is voor u vast en zeker geen nieuws. Het is weer tijd om belastingaangifte te doen.

Wellicht wordt u ermee geconfronteerd dat de belasting op uw vermogen hoger is dan de rente die u ontving. Het gevolg is dat u inteert op uw vermogen. En dan heb ik nog niet eens rekening gehouden met de inflatie. Ik kan u vermoeien met een uitleg waarom de spaarrente zo laag is, maar wellicht bent u er meer bij gebaat als ik vertel wat u kunt doen om meer rendement uit uw vermogen te kunnen halen.

Vaak wordt gedacht dat beleggen alleen is weggelegd voor mensen met een groot vermogen. Het tegendeel is waar. Bij de Rabobank is er geen minimum inleg om uw geld te laten beleggen door experts. Ook al kunt u starten met elk bedrag, toch raden we u aan om te beleggen met minimaal € 5.000,-. Zorg wel voor het aanhouden van een veilige buffer.

Ook denken mensen dat beleggen heel risicovol is. Dat beeld ontstaat al snel als u uitsluitend afgaat op wat u in de media leest en hoort. U kunt grote zeperds voorkomen door uw vermogen breed te spreiden. Bij een goede spreiding kunt u denken aan wereldwijd beleggen, evenals een breed palet van bedrijfssectoren. Als u het beleggen uitbesteedt aan professionals dan kunt u ervan op aan dat u een goed gespreide beleggingsportefeuille hebt en loopt u geen onnodig risico.

Voordat u begint met beleggen, is het belangrijk om vast te stellen wat uw doel is. Is dat puur om ervoor te zorgen dat u niet inteert door belastingheffing en inflatie? Of wellicht wilt u eerder stoppen met werken en is het geld over tien jaar nodig. De beleggingshorizon is dan tien jaar. Maar misschien denkt u eraan om over drie jaar een ander huis te kopen waarin u eigen geld wilt investeren. In dat geval is het waarschijnlijk helemaal niet verstandig om te gaan beleggen, maar is sparen ondanks de lage rente een betere keuze. De tijdshorizon en het doel waarmee wordt belegd beïnvloeden dus in welke mate u bereid bent risico's te nemen.

Onrust op de markt is van alle tijden. De Brexit en de presidentsverkiezingen in Amerika zitten nog vers in het geheugen. Beleggers hebben de afgelopen jaren zoveel onrust gezien, dat zij er een beetje aan gewend zijn geraakt. Ze zien ook dat het helemaal geen zin heeft om zich bij beleggen te laten leiden door dit soort nieuws. De koersen reageren er soms op, maar op de lange termijn zijn dat niet de fundamentele krachten achter die koersen. Mensen beseffen bovendien steeds meer dat beleggen niet iets voor de korte termijn is, maar dat het voor een langere periode is.

U kunt uw beleggingsportefeuille zelf samenstellen. Maar waarop baseert u dan uw keuze en hoe zorgt u voor een goede spreiding van risico's? Wij nemen u die zorg graag uit handen. Bij Rabo Beheerd Beleggen kiest u niet alleen voor gemak, maar ook voor beleggen met een visie. Ons team van ervaren vermogensbeheerders stelt een goed gespreide portefeuille samen en beheert deze volgens de met u gemaakte afspraken. Wij zijn trots op de behaalde resultaten in Rabo Beheerd Beleggen, dat zich al jaren met de beste aanbieders kan meten!

In mijn ogen bent u nooit te jong of te oud om te beginnen met beleggen. Beleggen is een van de alternatieven om meer rendement uit uw spaargeld te halen. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op via (023) 513 35 00 of kijk op www.rabobank.nl/beleggen. Dan gaan we samen op zoek naar een oplossing die bij u past.

Aan beleggen zijn risico's verbonden. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Klaverjassen bij FC Uitgeest

UITGEEST - Op vrijdag 6 april organiseert Supportersvereniging Geel/Groen weer een gezellige klaverjasavond. Het begint om 20.00 uur en het clubgebouw van FC Uitgeest is vanaf 19.30 uur open. Er zijn zoals altijd mooie prijzen te winnen. "Neem gerust uw buurman/buurvrouw mee om een gezellige kaartavond te hebben", laat Jeanne Beentjes weten.

Vrijwilliger in Beeld

Foto: Vrijwilligers Informatie Punt Uitgeest

UITGEEST - Elke maand laat het Vrijwilligers Informatie Punt een vrijwilliger actief in Uitgeest aan het woord. Deze maand zijn we in gesprek met Aafke van Vlaanderen Oldenzeel.

Aafke van Vlaanderen Oldenzeel (55) is werkzaam bij De Zwaan Cultureel als secretaris, naast haar werkzaamheden bij Bibliotheek IJmond Noord. De Zwaan Cultureel helpt mee het culturele leven in Uitgeest te versterken door het organiseren van theatervoorstellingen, Open Podium, Filmhuis en klassieke concerten. Naast veel administratieve taken doet Aafke de PR en social media. Momenteel is zij druk met het programmaboekje voor het nieuwe seizoen.

"Ik beschouw het als mijn hobby om achter de schermen bezig te zijn met theater en cultuur. Mensen blij maken geeft mij veel voldoening, bovendien is het is altijd positief en dankbaar werk," aldus Aafke. "Iedereen bij De Zwaan Cultureel is vrijwilliger en doet werkzaamheden die hem/haar het best liggen, of het nu groot is of klein. De Zwaan Cultureel is eigenlijk een klein bedrijf waar je met zijn allen zorg voor draagt. De Zwaan Cultureel ontvangt geen subsidie en zou zonder vrijwilligers niet kunnen bestaan."

Naast de werkzaamheden biedt de organisatie twee keer per jaar een gezellige bijeenkomst voor de 30 vrijwilligers die elkaar doorgaans nooit tegelijk zien. Dit zijn inspirerende bijeenkomsten. Aafke: "Als kers op de taart kan ik ook de voorstellingen bijwonen, maar daar doe ik het niet voor."

Voor meer informatie over vrijwilligerswerk in Uitgeest kunt u kijken op de website van het Vrijwilligers Informatie Punt: www.vrijwilligerswerkuitgeest.nl of kom langs op maandag of woensdag tussen 9.30-12.00 uur. U kunt ons vinden in de hal van het gemeentehuis.

Mooie opbrengst collecte Reumafonds

UITGEEST - Het Reumafonds bedankt alle collectanten, comitéleden en inwoners van Uitgeest voor hun grote inzet en bijdrage aan de landelijke collecteweek. Tijdens de collecte van 19 tot en met 24 maart hebben zij met elkaar in totaal 4150 euro en 94 cent opgehaald.

Met deze donaties kunnen onderzoeken worden gefinancierd die de oorzaak van reuma kunnen achterhalen en verbeteringen in de behandelingen kunnen realiseren. Dit helpt het leven van twee miljoen Nederlanders te verbeteren.

April in 't Portiertje

Zondag 8 april in 't Portiertje: zanger Ben Karsten. Foto: Alfred de Boer

UITGEEST - "April zit boordevol gezelligheid bij ons. Zo hebben we zondag 8 april een oergezellige Hollandse middag, die geheel verzorgd wordt door zanger Ben Karsten", laat 't Portiertje weten. Dat is inclusief de geraniums op tafel en de Amsterdamse uien.

Woensdag 18 april is er weer de maandelijkse pubquiz. Deze avond wordt ook steeds drukker, dus gezelliger! Inschrijven is wel verstandig. Koningsnacht zijn ze er weer bij hoor: DJ Wendel en DJ Willy. Ze mogen er tot in de late uurtjes zijn, tot 04.00 uur zijn we open. Koningsdag gaan we bij mooi weer naar het gemeenteplein en uiteraard nemen we Fetherlite mee. Bij minder weer gaan we, net als vorig jaar, de Buona in.

Fetherlite zal rond 16.00 uur beginnen en ze maken er zeker weer een mooi feest van, binnen of buiten. Ook voor de kleintjes is er weer een springkussen op het gemeenteplein, dus nu maar hopen op mooi weer. Tot ziens in 't Portiertje!

Nieuw spaarsysteem bij Bakkerij Putter

Foto: Bakkerij Putter

UITGEEST - Goed nieuws voor de (vaste) klanten van Bakkerij Putter. De bakker met vestigingen in Uitgeest, Limmen en Krommenie introduceert een nieuw spaarsysteem.

Vanaf nu is elk bezoek aan de bakker een stempel waard. "Bij het oude spaarsysteem kregen klanten stempels vanaf een bepaald bedrag. Nu is elke besteding in onze winkels minimaal één stempel waard", vertelt bakker Willem Putter. Daarnaast zijn er producten waarop 'bonusstempels' zitten. Dit zijn wisselende producten. "Het kan dus zomaar zijn dat u bij aankoop van een slagroomsnit vijf bonusstempels krijgt en bij een witbrood twee bonusstempels. Dat zijn in één bezoek al acht stempels. Klanten hebben de spaarkaart op deze manier dus veel sneller vol."

Spaarkaart maandproduct waard
Elke maand wisselt het product wat een volle spaarkaart waard is. Op de voorpagina van De Uitgeester komt maandelijks het maandproduct te staan. Putter: "De spaarkaart is ook gehalveerd, vanaf nu zijn nog maar 35 stempels nodig. Het is dus veel makkelijker om een kaart vol te krijgen."

De komende weken is de oude spaarkaart ook nog geldig. "Klanten kunnen deze gewoon volmaken of laten overzetten op de nieuwe kaart middels factor 1/5." De nieuwe spaarkaart is verkrijgbaar in de winkel en zit ook bij de komende huis-aan-huisfolder. "Met het nieuwe spaarsysteem willen we echt onze vaste klanten belonen", aldus Willem Putter.

Burgemeester Verkleij: "Belang van samenwerking"

Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST – Donderdagavond werden de nieuwe leden van de gemeenteraad van Uitgeest geïnstalleerd. Burgemeester Wendy Verkleij hield een korte toespraak waarin ze wees op het belang van samenwerking.

"Het is goed om op zoek te gaan naar overeenkomsten en niet naar verschillen. Alleen ben je sneller, maar samen kom je verder. Ik wens u heel veel succes maar zeker ook plezier toe." De raadsleden legden daarna de eed of gelofte af en werden gefeliciteerd. Tevens werden op deze avond de voorzitters en plaatsvervangende voorzitters van de verschillende commissies benoemd.

Informateur
De grote vraag is nu welke coalitie gevormd gaat worden. Progressief Uitgeest is met zes van de vijftien zetels de grootste partij en is dus als eerste aan zet. De heer Schouten, lijsttrekker van PU, gaf aan dat de eerste gesprekken deze week plaats zullen vinden.

Dat gebeurt onder leiding van een informateur, Han ter Heegde. Hij is sinds januari 2017 burgemeester van de gemeente Gooise Meren, en daarvoor van Heerhugowaard en Langedijk. Het is de bedoeling dat voor de zomer de nieuwe coalitie rond is.

Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

Afscheid oude raad
Woensdag 28 maart werd afscheid genomen van de oude raadsleden. De heer Rodenburg (CDA) blikte terug op de afgelopen vier jaar, waarin hij stelde dat er op het gebied van het IKC niet is samengewerkt, maar eerder is tegengewerkt.

"Met als gevolg dat wij weer vier jaar zijn teruggeplaatst in de tijd. Geen nieuwe school waar al twaalf jaar om gevraagd wordt en geen nieuw Geesterheem waar ook al zes jaar terug om gevraagd is. Belangrijke beslissingen zijn uitgesteld door de oppositiepartijen, daarbij geholpen door een groep stamoudsten uit Uitgeest, opa's en oma's, die graag terugkijken op de goede oude tijd van Uitgeest."

De heer Rodenburg vindt het raar dat de PU het IKC nu al een breekpunt noemt. "Je kunt dat wel willen als grootste partij met 2690 stemmen, maar er zijn toch ook 3531 stemmen die wél voor één IKC zijn."

Rodenburg noemde ook een positief punt uit zijn raadsperiode. "Door mijn persoonlijke inzet is het wel gelukt om het voorstel van de coalitie, de nieuwbouw van Geesterheem op de locatie van de oude bibliotheek, met algemene stemmen aan te laten nemen. Ik hoop dat deze plannen nu snel worden doorgezet en hiermee wordt voorkomen dat onze ouderen tweemaal moeten verhuizen."

Project moestuinieren voor de jeugd binnenkort van start

UITGEEST - Komend seizoen gaat Volkstuindersvereniging De Kuil, gevestigd naast het zwembad in Uitgeest, een project starten met kindermoestuintjes.

Het is de bedoeling kinderen van 6 tot en met 13 jaar in contact te brengen met het moestuinieren zodat zij ervaren hoe groenten, kruiden en bloemen uit zaden groeien. Vanaf 28 april tot 30 september zijn er veertien tuinen van vier vierkante meter te huur voor de jeugd. De kinderen mogen alleen of samen met een vriendje/vriendinnetje een tuintje huren. Elke zaterdagochtend (bij droog weer) kunnen zij onder begeleiding en toezicht van vrijwilligers (medetuinders) tuinieren. Voor tuingereedschap wordt gezorgd. De huur van een tuintje bedraagt 25 euro voor het seizoen inclusief plantjes, zaden en een kweekkasje (exclusief borg van 15 euro). Na aanmelding krijgen de kinderen per tuintje een klein kweekkasje en wat zaden te leen om thuis alvast wat plantjes voor op het eigen tuintje op te kweken. Voor meer informatie of opgeven voor een tuintje mail info@vtvdekuil.nl.

"Cupfighter" FC Uitgeest uitgeschakeld

UITGEEST - Cupvoetbal associeer ik van jongs af aan met de Engelse FA Cup. Een zaterdag in mei, een vol Wembley, samenzang van twee supportersgroepen en de parade langs de spelers van The Duke of York. Tegenwoordig is dat prins William, Hertog van Cambridge. Daaraan voorafgaand altijd de verrassingen. Een van de grootste ooit was in januari 1989 de overwinning op Coventry van een klein amateurclubje, Sutton. Coventry was een grote club in de Premier League. Het team onder leiding van de leraar Engels Barrie Williams wint met 2-1 en is in één klap legende geworden.

Die roem gaat in Nederland aan FC Uitgeest voorbij maar een kleine stunt had er ingezeten op de prachtige voetbalavond van donderdag 29 maart. In een prachtige ambiance met een kleine duizend toeschouwers langs de lijn - waarvan enige honderden uit Baarn voorzien van trommels, vlaggen en vuurwerk - werd met 0-1 nipt verloren van hoofdklasser SDO. Natuurlijk had SDO de betere spelers, waren de spelers scherper in de duels en bleek het achteraf uiterst efficiënt met de kansen te zijn omgegaan, maar de thuisploeg zette daar een tomeloze energie tegenover en had op basis daarvan meer verdiend.

FC Uitgeest startte met de herstelde Sven Koning weer in het doel en Jelle Hopman op de backplaats, omdat zijn schorsing niet telde voor de KNVB-beker. Bijna was er de droomstart voor FCU. Al in de 1e minuut lag de bal achter de verbouwereerde keeper Van der Meer nadat Mike Olgers de bal tegen de paal had geschoten en Jordy Duijn de terugspringende bal in het doel schoof. Een van de door de bond aangestelde grensrechters meende echter buitenspel geconstateerd te hebben. Helaas. Vijf minuten later was er de domper. Een voorzet van de rechterkant werd op de rand zestien in één keer op de pantoffel genomen door Snijders. Een actie die doelman Sven Koning dermate verraste dat hij met bal en al in het doel vloog: 0-1.

FC Uitgeest wist wat het te doen stond. Beheerst maar vastberaden trok het ten aanval met kleine kansjes tot gevolg. In die fase bleek echter al de mate van georganiseerdheid van SDO. Steeds moeilijker werd het voor FCU om de vrije man te vinden, laat staan een gaatje te vinden in de afweer. Trainer Florian Wolf besloot voor de tweede helft om de inmiddels teruggekeerde topscorer van het afgelopen seizoen Lester Half in het veld te brengen. Uitgerekend hij was het die in de 59e minuut een unieke kans kreeg op de gelijkmaker. Alleen voor keeper Van der Meer gaf hij deze echter de kans op een "superparade". FC Uitgeest drong aan terwijl SDO niets anders deed dan tegenhouden, wat ze overigens zeer bekwaam of met enig geluk deden. Zo bleef het 0-1 maar konden de spelers na afloop een mooie herinnering stoppen in de koffer waarop staat "mooie levensherinneringen". Haal het later nog maar eens tevoorschijn en je zult trots zijn dat je erbij was. Geldt trouwens ook voor ons toeschouwers. (De Afvallende Bal)

FC Uitgeest en de wedstrijd van het zure verlies

UITGEEST - Voetbal is vaak opgetelde individuele psychologie. Zeker in situaties waarin als gevolg van een rode kaart het ene team met tien man komt te staan en het andere team zich ineens, bij een 2-1 voorsprong, in een overtalsituatie ziet.

Het gevolg: het team van tien krijgt iets onverzettelijks en de bijna zekere overwinnaar gaat twijfelen. Aanvallen of verdedigen? FC Uitgeest kwam er niet uit, Velsen toonde lef en werd beloond met een verdiende 2-3 overwinning.

FC Uitgeest startte weer eens met Lester Half in de basis, de afwezige Paul Groen in het hart van de verdediging werd vervangen door Tomas Duijn en Emiel Sinnige verving de nog geschorste Jelle Hopman op de linksbackplaats. FCU begon dramatisch aan de westrijd. Al na drie minuten lag de bal achter de verbouwereerde doelman Paul Roos nadat absolute uitblinker Groenewoud handig profiteerde van een foutje in de verdediging van de thuisclub. 0-1.

Het antwoord kwam snel. Een fraai uitgevoerde counter bezorgde in de 6e minuut de bal bij de snelle Mark Dijkkamp die een puike voorzet afleverde waar ( ja, ja daar is ie weer) Lester Half zijn voet tegenaan kon zetten. 1-1. Even later was het opnieuw raak en ook nu was Lester Half de maker. Goed doorzetten van Stan Vrouwe bracht de bal bij de handige spits die niet faalde. 2-1. Daarna volgde in de 26e minuut de domme actie van keeper Van der Lugt. Terwijl ploeggenoot Gutteling lag te kermen op de grond liet oud-toparbiter Roelof Luinge het spel doorgaan en dat was ook precies wat Mark Dijkkamp deed. Voor Van der Lugt het signaal om dit in zijn ogen staaltje van onsportiviteit te bestraffen met een poging Dijkkamp doormidden te schoppen. Dat pikte de arbiter weer niet dus exit Van der Lugt. Een op het oog gunstige wending voor de thuisclub. Niets was echter minder waar. Velsen kreeg kansen en al voor rust moest keeper Paul Roos een paar keer ingrijpen. Direct na rust was het wel raak. Rechtsbuiten Braaij liep eenvoudig binnen. 2-2. In de 64e minuut werd het allemaal nog erger toen Groenewoud eenvoudig profiteerde van een fout van keeper Paul Roos. 2-3. FCU wilde nog wel, maar was inmiddels onderdeel geworden van de wetten rondom "opgetelde individuele psychologie". Sportwetten waar ook coaches geen invloed meer op hebben. Zo eindigde voor FCU de derde wedstrijd in de week in een teleurstellende nederlaag. Jammer, maar er is gelukkig ook een andere psychologische voetbalwet en die luidt dat een team na een nederlaag altijd….? Na het zuur komt het zoet! (De Afvallende Bal)

Vrijstelling van de verplichting om te werken in afwachting van ontslag, mag dat?

Altijd een lastige vraag. Waar doet een werkgever goed aan? Een werknemer laten doorwerken, ondanks dat hij weet dat men van hem af wil? Of de werknemer vragen thuis te blijven om vast op zoek te gaan naar een andere baan?

Een ontslagaanzegging is ingrijpend, zelfs als de werknemer het ontslag ziet aankomen. Feit is dat de meeste werknemers daarna helemaal geen zin meer hebben om voor deze baas te werken en zich vaak ziek melden. Maar op het moment dat het de werknemer wordt verboden om nog naar het werk te komen, overheerst vaak boosheid en voelt de werknemer zich afgedankt.

Bovendien is er een risico dat een werknemer na vrijstelling, toch weer op enig moment terugkeert op de werkvloer. Als het niet lukt een beëindigingsovereenkomst te sluiten, is men afhankelijk van een externe partij, namelijk UWV of de kantonrechter. Sinds 2015 moet zowel UWV als de kantonrechter een verzoek afwijzen als de werkgever te snel naar het middel van ontslag heeft gegrepen.

Wat is wijsheid? Juridisch heeft een werknemer het recht om zijn werkzaamheden te blijven verrichten zolang hij in dienst is, tenzij sprake is van een redelijke en voldoende zwaarwegende grond. Een werknemer kan wedertewerkstelling vorderen in een spoedprocedure (kort geding). Het enkel nastreven van ontslag is onvoldoende grond voor een op non-actiefstelling. Er is wel sprake van een voldoende zwaarwegende grond als de werknemer veel schade kan aanrichten (het platleggen van het computernetwerk), als de situatie op de werkvloer onhoudbaar is of bij malversaties.

Strategisch is vrijstelling van werk meestal wel verstandig wanneer de ontslaggrond persoonlijk van aard is. Bij bedrijfseconomische redenen ligt doorwerken meer voor de hand.

Heeft u deze situatie aan de hand? Belt u dan gerust naar ons kantoor: 0251-362022. Wij zijn gespecialiseerd in arbeidsrecht.

Handbalshow bij Meervogels '60

AKERSLOOT - In sport- en cultureel centrum de Lelie in Akersloot wordt op zaterdag 7 april een handbalshow georganiseerd. Om 17.00 uur zal er worden gestart met een wedstrijd van de C1-jeugd.

Aansluitend wordt er voor alle jeugd uit Akersloot en de omliggende gemeente een clinic georganiseerd. Zo kan men kennismaken met de sport en meedoen aan een training. De clinic is van 18.00 tot 19.00 uur en zal worden afgesloten met een spannende 'shoot-out ronde'. Rond 20.00 uur zal Dames 1 van Meervogels `60 ook een wedstrijd spelen. Deze dames spelen op hoog niveau en ook dit belooft een spetterende wedstrijd te worden.

Verder is er een loterij en een blinde poule. Gezien het succes van afgelopen jaar zal ook het ook dit jaar weer een hele leuke middag en avond gaan worden.

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd: Lester Half

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Terug van weggeweest doet hij al gelijk weer van zich spreken. Na een blik op de wijde wereld is het oog nu weer gericht op de bal. En hoe! Met twee treffers was hij 1 april het lichtpunt in een voor de thuisclub moeizame wedstrijd. Ga zo door is de boodschap van de jury.

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd: Paul Groen

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd: Paul Groen. Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - Het was typisch een wedstrijd voor hem. Steeds weer slaagde hij erin om tegen het sterke SDO het woord "afweer" letterlijk vorm te geven. Mede dankzij hem kregen de gasten eigenlijk niet eens zoveel kansen. Complimenten namens de jury. Paul gefeliciteerd. (De Afvallende Bal)

'Maximaal' genieten bij Banketbakkerij Versteeg

Foto: Banketbakkerij Versteeg

UITGEEST - Zondag is het weer zover: Formule 1 autorace met Max Verstappen! Banketbakker Sander, en dat met nog heel veel andere mannen, komt er op zijn vrije zondag zelfs vroeg zijn bed voor uit!

Formule 1 autorace is hot! Daarom komt Banketbakkerij Versteeg met het "CHAMPION BROODJE". Max Verstappen gaat toch een keer wereldkampioen worden! Dit broodje is gevuld met champignon ragout, lekker voor- of tijdens de wedstrijd. Of natuurlijk "De Max Verstappen tompouce!" Gevuld met banketbakkersroom en aardbeienroom… om de overwinning mee te vieren!

Voor de harde kern: de "Formule 1 Max Verstappen taart" ( vanaf +/- 25 personen). Leuk voor een groep of natuurlijk een verjaardag! (wel even van tevoren bestellen). Dus elke Zaterdag voor de Race, deze speciale producten bij Banketbakkerij Versteeg.

Lumen Uitvaart - Laatste zorg

Joan van de Ven van Lumen Uitvaart. Foto: Lumen Uitvaart

UITGEEST - Een paar maanden voordat zij overleed had ik een gesprek met haar: een jonge vrouw van begin veertig met twee puberzonen en een echtgenoot. Ze was ernstig ziek en wist sinds kort dat de artsen haar geen behandeling meer konden bieden.

Bij het gesprek was haar echtgenoot niet aanwezig maar wel twee goede vriendinnen. Ze vertelde mij dat ze eigenlijk zou gaan scheiden maar dat ze toen ziek werd. Haar man had absoluut niet willen scheiden en ze hadden het de kinderen nog niet verteld. Min of meer noodgedwongen besloot ze niet te scheiden, ze had haar energie voor andere dingen nodig. Haar vriendinnen waren in deze zo verwarrende en zware tijd een grote steun. We bespraken de uitvaart en haar vriendinnen gaven aan haar - samen met mij - te zullen wassen en aankleden na haar overlijden. Toen ik een paar maanden later midden in de nacht bij haar huis aankwam - na een telefoontje van haar man dat ze was overleden - waren daar inderdaad haar vriendinnen en ook haar zonen en natuurlijk haar man. Nadat we even hadden gesproken over haar laatste weken vertelde ik de zonen dat ik haar met haar vriendinnen zou gaan wassen en aankleden. De jongste vroeg: "Zouden wij dat mogen doen?" Ik keek verrast de vriendinnen aan; natuurlijk 'mochten' ze dat maar hoe zou hun moeder dat gevonden hebben? De vriendinnen knikten ontroerd en zo zat ik even later met twee jongens van 14 en 17 op mijn knieën op het tweepersoonsbed. Ik keek toe en gaf wat aanwijzingen terwijl die twee jongens met ongelooflijk veel liefde hun moeders lichaam wasten, haar een luier omdeden en aankleedden.

"Zo deed zij dat vroeger bij ons," zei de jongste. De vriendinnen op de achtergrond waren in tranen en ook ik slikte wat weg. Hun vader stond wat onzeker bij de deur, niet goed wetend wat zijn rol nu was. "Kom pap," zei de jongste, "ze heeft écht wel van je gehouden, help ons maar mee" en vol liefde schoof hij even later haar trouwring nog voor een paar dagen om haar vinger. Lang niet iedereen wil aan de laatste verzorging zelf meedoen. In dat geval wassen en kleden wij uw naaste met liefde en aandacht. Lumen Uitvaart heeft oog en oor voor uw wensen en stemt af op wat de omstandigheden vragen.

Lumen Uitvaart is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op 06-20822260, zie ook www.lumenuitvaart.nl.

Intro afscheid

Voor u ligt het themanummer van De Uitgeester, waarin we aandacht besteden aan het thema afscheid in de breedste zin van het woord. Zo hebben we het over 'digitale nalatenschap' en het vaak niet weten wat de uitvaartwensen zijn van onze dierbaren. Dat en nog veel meer in deze voorjaarseditie over afscheid.

Wandelen door historisch en eigentijds Westerveld

Foto: bc-westerveld.nl

REGIO - Slingerpaadjes? Prachtige doorkijkjes? Groen dat elk seizoen weer uniek is? Wandel eens door het gedenkpark van Begraafplaats & Crematorium Westerveld; ruim 125 jaar cultuurhistorie in een heuvelachtig duingebied.

Een wandeling door Gedenkpark Westerveld is bijzonder. U wandelt er over prachtige paden in een groene oase van rust. U wordt verrast door de weelderige natuur en de bijzondere monumenten. Westerveld is opgenomen in een officiële wandelroute van het wandelnetwerk Midden-Kennemerland. Kijk voor meer informatie op de website: www.bc-westerveld.nl.

Workshop voor iedereen
Westerveld is een prachtig decor voor een wandeling, maar er gebeurt meer in het gedenkpark. Op 15 april organiseren we vanaf 14.00 uur een workshop voorjaarsstuk maken. Onze medewerkers begeleiden u in het maken van een mooi stuk met bloemen en planten van deze tijd. Een bloemstuk voor op een gedenkplek, of om thuis een mooie plek te geven. Na de workshop geniet u van een drankje en verschillende hartige hapjes. Kosten voor de workshop + hapje en drankje zijn € 20,-.

Komt u ook? Wilt u zich dan wel van tevoren aanmelden via info@bc-westerveld.nl? Dat kan tot 12 april o.v.v. uw naam en het aantal personen. Tot 15 april!

Uitvaart op afstand met virtual reality

REGIO - Als het vanwege omstandigheden niet mogelijk is om een uitvaart bij te wonen, zou tweederde van de Nederlanders gebruik willen maken van technologie om het afscheid op afstand te kunnen volgen.

Ondanks de gevoeligheid van een begrafenis of crematie zou ruim de helft ook de laatste ontwikkeling virtual reality (360 graden-video) als kijkmogelijkheid toejuichen bij een afscheid. Het komt regelmatig voor dat mensen een uitvaart niet bij kunnen wonen. Zo geeft 6 procent van de ondervraagden aan in het verleden de mogelijkheid te hebben gemist om een uitvaart op afstand te volgen. Als men zou kunnen kiezen is de veelgebruikte videostream voor ruim 40 procent de beste mogelijkheid om mee te kijken. Hoewel virtual reality nog niet wordt aangeboden in de uitvaart, ziet 14 procent die techniek als beste alternatief. Een derde van de Nederlanders ziet geen enkele manier van het bijwonen van een uitvaart op afstand zitten.

Virtuele gasten welkom
Als het gaat om onze eigen uitvaart, dan mag ook die op afstand gevolgd worden. De videostream is ook dan bij veel mensen populair (40%) en een op de vijf Nederlanders vindt virtual reality of de mogelijkheid om alleen mee te luisteren (ook) een goed alternatief voor belangstellenden. Opvallend is dat een live-verslag op Facebook nauwelijks op prijs wordt gesteld, mogelijk vanwege de privacygevoeligheid.

Testament, Algemene Volmacht, Levenstestament

Team Uitgeester Notariaat. Foto: Team Uitgeester Notariaat

UITGEEST - Het is wel bekend dat u met een testament zelf kunt bepalen wie uw erfgenamen zijn en wie wat krijgt. U kunt bij dat testament ook meteen andere zaken voor na het overlijden regelen, zoals bijvoorbeeld het benoemen van een executeur (iemand die uw nalatenschap goed afhandelt). Maar hoe is het met uw wensen tijdens leven?

Stel u moet voor enige tijd naar het ziekenhuis en u weet niet hoe u er na de operatie aan toe bent. Of u verblijft voor langere tijd in het buitenland. Het kan ook zijn dat u een dagje ouder wordt. Dan neemt de kans toe dat u afhankelijk wordt van anderen voor huishoudelijk werk, verzorging of financiële zaken. Het is op zo'n moment goed om erover na te denken wie uw financiële belangen gaat behartigen als u dat zelf niet meer kunt. Dit kan tijdelijk of permanent zijn. In wie heeft u het volste vertrouwen? Neem tijdig de regie in eigen handen om alles volgens uw wensen en behoeften vast te leggen. Dit kan met een volmacht, levenstestament en een testament. Uw keuze is afhankelijk van wat u wilt regelen. Met een volmacht bepaalt u wie er namens u mag handelen als u daar zelf (al dan niet tijdelijk) niet toe in staat bent. U geeft volmacht aan iemand die u vertrouwt. Het opstellen van een levenstestament biedt u de mogelijkheid om uw belangen op financieel en medisch gebied te beschermen tijdens uw leven. Dit levenstestament is eigenlijk een combinatie van de algemene volmacht en een overzicht van uw persoonlijke wensen. In het levenstestament benoemt u mensen die zich kunnen ontfermen over bijvoorbeeld uw bankzaken en bezittingen. Ook kunt u hun medische beslissingen voor u laten nemen. U treft hiermee een regeling voor de situatie dat u - al dan niet tijdelijk - (lichamelijk of geestelijk) niet in staat bent om uw vermogensrechtelijke en/of persoonlijke belangen te behartigen.

Voor vragen en advies over het opstellen van een algemene volmacht, levenstestament en testament informeren wij u graag. U kunt een afspraak voor een (vrijblijvende) bespreking met ons maken. Team Uitgeester Notariaat.

Uitvaartwensen vaak nog onbekend voor nabestaanden

REGIO - Nabestaanden weten vaak weinig over de wensen van hun dierbare met betrekking tot de uitvaart. Zelfs de voorkeur voor begraven of cremeren is niet altijd bekend.

Daarnaast verwacht slechts 21 procent van de ondervraagde 50-plussers dat de nabestaanden zich precies zullen houden aan de wensen voor hun eigen uitvaart. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Keurmerk Uitvaartzorg.

Wensen onbesproken
In 11 procent van alle gevallen tasten de nabestaanden volledig in het duister over de wensen ten aanzien van de invulling van de uitvaart. Dit blijkt uit het onderzoek, dat is uitgevoerd door DirectResearch onder ruim 1100 50-plussers. In dit geval komt het aan op de kundigheid van de uitvaartverzorger om hierop in te spelen. De wensen voor een uitvaart kunnen overigens worden vastgelegd in een wilsbeschikking bij een uitvaartonderneming.

Hoge waardering
De waardering voor de uitvaartzorg is hoog. Mensen die de afgelopen vijf jaar een uitvaart moesten regelen, zijn uitermate tevreden over het verloop daarvan. Maar liefst 94 procent van de ondervraagden geeft een rapportcijfer 7 of hoger. En 38 procent zelfs een 9 of 10. Men waardeerde met name de persoonlijke begeleiding van de uitvaartverzorger.

Nabestaanden ongewenst opgezadeld met digitale nalatenschap

REGIO - Ruim 59 procent van de Nederlanders heeft nog nooit nagedacht over wat er na overlijden met zijn of haar online profielen moet gebeuren. Dat blijkt uit onderzoek van uitvaartverzekeraar Nuvema.

Opvallend is, dat bijna de helft van de Nederlanders (45 procent) wil dat zijn of haar nabestaanden die beslissing nemen. En dat terwijl maar liefst 59 procent helemaal geen social media-accounts van overleden familie en vrienden wil beheren. Een groeiend aantal Nederlanders zit er niet op te wachten om na iemands overlijden beslissingen te moeten nemen over zijn of haar Facebook, Instagram, LinkedIn of Snapchat, of misschien wel dating account.

Nog maar weinig mensen zijn zich ervan bewust dat zij tijdens hun leven een enorme hoeveelheid data aanmaken, die voor altijd online blijft staan en waarmee nabestaanden geconfronteerd worden. Zo heeft 81 procent van de Nederlanders helemaal niets geregeld met betrekking tot zijn of haar digitale nalatenschap. Inmiddels is dan ook bijna de helft (47 procent) van de Nederlanders weleens geconfronteerd met een 'spookaccount': een online profiel van iemand die al overleden is.

42 procent wil dat profielen verwijderd worden
Slechts acht procent heeft weleens met iemand gepraat over zijn of haar eigen digitale nalatenschap en nog eens acht procent heeft voor nabestaanden wachtwoorden en gebruikersnamen opgeslagen. Een aantal mensen (twee procent) schakelt een organisatie in om na overlijden zorg te dragen voor zijn of haar online profielen. Ondanks het feit dat nog maar zo weinig mensen iets geregeld hebben, willen veel Nederlanders (maar liefst 42 procent) wel dat hun online profielen verwijderd worden. Slechts acht procent wil dat alles online blijft staan. Vijf procent heeft als wens dat zijn of haar digitale profiel een online gedenkplaats wordt.