De Uitgeester

15 februari 2017

De Uitgeester 15 februari 2017


In Uitgeest neergestorte bommenwerper herdacht

O.a. Burgemeester Verkleij en mevrouw Pamela J. Hack van het Amerikaanse Consulaat eren de slachtoffers Foto: Gerrit Bus

UITGEEST - Op 10 februari 1944, precies 73 jaar geleden, is ter hoogte van Fort Veldhuis in Uitgeest, dichtbij de grens met Heemskerk, een Amerikaanse B17 neergestort. Deze bommenwerper verongelukte, na bestookt te zijn door Duitse jachtvliegtuigen, waarbij vier van de tien Amerikaanse luchtmachtstrijders het leven lieten. Afgelopen vrijdag, 10 februari 2017 werd deze vreselijke gebeurtenis herdacht.

De herdenking werd gehouden op initiatief van de gemeente Uitgeest, waarbij de organisatie ter hand werd genomen door het Uitgeester Comité 4 mei en de gemeente Uitgeest, in samenwerking met de Aircraft Recovery Group '40-'45 (ARG). De herdenking vond plaats bij het gedenkteken dat zestien jaar geleden door de ARG is opgericht op 300 meter ten noorden van Fort Veldhuis. De openbare herdenking begon met een stille tocht vanaf Fort Veldhuis naar het monument aan de Communicatieweg. Ironisch genoeg, waren de weersomstandigheden tijdens de herdenking precies dezelfde als die bewuste zwarte dag: een temperatuur van onder nul, een schrale oostenwind en het had gesneeuwd. Na de Last Post werd om 13.20 uur, het historische tijdstip van de vliegtuigcrash, twee minuten stilte gehouden, gevolgd door het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus en een korte toespraak door burgemeester Wendy Verkleij.

Voor het eerst officieel herdacht
Burgemeester Wendy Verkleij benadrukte dat het volkomen juist is, dat sinds de oprichting van het monument in 2001, er naast de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei, nu ook deze herdenkingsdag erbij gekomen is. "Het is een stukje gerechtigheid en plicht aan de vier bemanningsleden, die hier het leven hebben verloren. Ook zijn we dit verplicht aan de zes overlevenden: Zij hebben deze gebeurtenis hun leven lang met zich mee moeten dragen, zowel fysiek als psychisch. Verplicht zijn we dit ook aan hún nabestaanden, voor wie de plaatsnaam Uitgeest jarenlang een bitterzoete nasmaak moet hebben gegeven", aldus de burgemeester.

Burgemeester Verkleij bij het monument Foto: Gerrit Bus

Met het leggen van bloemen, kransen en de voordracht van een mooi gedicht door gemeente-persvoorlichter Peter Dicker, werd de plechtigheid afgesloten. Niet alleen het monument is aan de ARG te danken, maar ook de vele tastbare herinneringen aan de gebeurtenissen van 10 februari 1944. Deze zijn te bekijken in het Luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis, Genieweg 1 te Heemskerk. Het fort is alleen op zondag geopend van 11.00-17.00 uur.

Hondenbezitters let op: strengere controle op opruimplicht!

Sinds maandag 13 februari staat dit honden-afvalbak geplaatst in het veld bij de Vrijburgschool Foto: Tilly van Hoolwerff

UITGEEST - De gemeente Uitgeest heeft vorig jaar diverse maatregelen genomen om de overlast van hondenpoep terug te dringen. Desondanks verzuimt een aantal hondenbezitters om de poep van hun hond op te ruimen.

Niemand wil in de hondenpoep trappen, zelfs hondenbezitters niet. Met zijn allen moet er dus gewerkt worden aan een mentaliteitsverandering. Overal in Uitgeest is een opruimplicht ingesteld (voorheen waren er nog gebieden waar dat niet hoefde). Over de volgende maatregelen heeft de gemeente in 2016 al regelmatig gecommuniceerd.

Dit waren de volgende:

• Er zal extra handhaving plaatsvinden, juist op honden gericht.
• De Buitengewoon Opsporings Ambtenaren (BOA's) hebben de mogelijkheid gekregen om te bekeuren.
• Er zijn op diverse plekken in Uitgeest borden en hondenpoepafvalbakken mét zakjes erbij geplaatst.
• Naar aanleiding van de recente klachten gaan de BOA's, in de tijd die ze beschikbaar hebben, extra aandacht schenken aan dit probleem.
• Verder is naar aanleiding van de klachten in de omgeving van de Vrijburgschool de prullenbak aan de Niesvenstraat vervangen door een hondenafvalbak met zakjes. Bovendien kunnen hondenbezitters, zowel op de gemeentewerf als op het gemeentehuis, vanaf deze week gratis (papieren) afvalzakjes ophalen.

Vrijwillig(st)er(s) gezocht voor lezingen, workshops en cursussen

Bert Albrink gaf een boeiende lezing over zijn zeilavontuur naar de Hebriden (Schotland) Anita Webbe

UITGEEST - Op donderdag 9 februari jl. gaf Bert Albrink uit Uitgeest een boeiende lezing over zijn zeilavontuur op de 'Riyal of Hamble' naar de Hebriden met als eindbestemming Canna.

Geïnspireerd door een aflevering van 'Naar het einde van de Wereld' met Floortje Dessing maakte hij deze reis samen met zijn wisselende bemanning: zijn echtgenote Joke, Peter Sanders en zijn echtgenote Ammy, Ton van de Brink en Willem Burgerink. De belangstelling voor zijn beleefde avonturen was groot: in de overvolle zaal luisterde men geboeid naar zijn spannende verhaal. Wilt u zijn avontuur nog eens nalezen, dat kan via uitgeester.nl/krantenarchief (8 juni). Google 'Floortje Dessing naar Canna' om de uitzending van 15 januari 2015 nog een keer te bekijken.

Heeft u ook een interessant verhaal te vertellen? De Stichting Uitgeester Senioren organiseert vele activiteiten, cursussen, lezingen en workshops voor senioren. Deze worden gegeven door enthousiaste en deskundige vrijwillig(st)ers. Heeft u nog tijd over en wilt u deze op een leuke manier besteden? Bent u ergens goed in? Bent u creatief? Kom dan bij ons een workshop, cursus of lezing geven over een leuk en/of leerzaam onderwerp. Heeft u interesse? maakt u dan een afspraak om de mogelijkheden te bespreken. Om u als vrijwillig(st)er te bedanken voor uw inzet wordt u jaarlijks uitgenodigd voor een feestelijke vrijwilligersavond en een gezellig etentje.

Opgeven
Op het kantoor van de Stichting Uitgeester Senioren, op de eerste etage van Dorpshuis de Zwaan, Middelweg 5, 1911 EA Uitgeest, telefonisch: 0251-319020 of via de mail: s.u.s@inter.nl.net. Zie ook onze website: www.uitgeestersenioren.nl

Eerste sneeuwklokjes piepen omhoog, hou ze in de gaten!

Ze heten vast niet voor niets 'Sneeuwklokjes' Foto: Margret Kruyshaar-Hollenberg

REGIO - Voorzichtig nog, klein maar dapper, komen de eerste Galanthussen alweer tevoorschijn. Wie de BeekalsBron-wandeling gaat maken, moet echt goed om zich heen kijken want, langs de korte route steken de eerste sneeuwklokjes alweer de kop op.

Net als winterakonieten en de paddentrek zijn dit de eerste voorboden van het voorjaar. Als de lente echt los gaat, zijn ze, voordat je met je ogen knippert, alweer verdwenen, dus hou ze in de gaten. Wroetende mollen in park Scheijbeeck, raggende honden bij De Baak, wegwerkzaamheden aan de Beeckzanghlaan, vervanging van kabels in het Nachtegalenlaantje: de 45.000 sneeuwklokken die in het najaar 2014 door BeekalsBron van de stichting Kunst & Cultuur Beverwijk werden geplant, hebben nogal wat moeten doorstaan. Behalve dat is het elk jaar weer spannend of deze frêle bloemetjes daadwerkelijk terugkomen. Opletten dus als je de korte BeekalsBron-route volgt!

Truus Zonneveld

Music&Memory project in Geesterheem

In het Woonzorg complex Geesterheem zijn wij voor onze cliënten gestart met een nieuw project, namelijk de Music&Memory.

Dit betekent concreet dat wij voor onze (vaak dementerende) cliënten, hun lievelingsmuziek zoeken en die op een iPod zetten. De cliënten kunnen dan met de iPod naar muziek luisteren die hen vaak herinnert aan vroeger. Wereldwijd zijn hier al hele mooie resultaten mee behaald. De medewerkers hebben een cursus gevolgd bij Music&Memory en wij van Geesterheem kunnen ons sinds kort met trots een gecertificeerde instelling noemen. Door de muziek beleving, zien we dat onze dementerende cliënten zich gelukkiger voelen en dat ze meer interesse krijgen in sociale contacten. De relatie met hun familieleden en de medewerkers kan zich hierdoor verdiepen. De cliënten genieten van een rustiger, sociale omgeving en de professionals hebben hiermee een extra instrument in handen gekregen om de afhankelijkheid van antipsychotica te verminderen. Ipods en koptelefoons hebben we in huis! Nu zoeken we alleen nog een laptop waar een cd in kan, zodat we via iTunes en cd's muziek kunnen downloaden. Om deze dan weer op de persoonlijke iPods te zetten. Wie zou ons willen sponsoren of heeft thuis nog een goede, bruikbare laptop staan? Namens de cliënten van Geesterheem alvast bedankt!

Contactpersoon Sylvana van Leuven, tel. 06-40279866 of mailen naar s.vanleuven@vivazorggroep.nl

Hulp nodig met uw Belasting aangifte 2016?

UITGEEST - De Belastingservice kan u helpen met het invullen van uw Belasting aangifte.

FNV-leden die van deze gratis service gebruik willen maken, kunnen zich melden vóór 10 maart aanstaande bij: W.Weber te Limmen, telefoon 06-11329887/07-5051210 (ma t/m vrij tussen 19.00 en 20.00 uur) of per e-mail: fnvbelservuitgeest@gmail.com. Er wordt ingevuld in het Clubgebouw van Speeltuinvereniging Kindervreugd, Middelweg 108/110 te Uitgeest op 14, 21, 28 maart en 4 april 2017.

Winter in Uitgeest: gelukkig hebben we de foto's nog!

IJsvogel Foto: Margret Kruyshaar-Hollenberg

Afgelopen zaterdagavond werd Uitgeest onder een mooie, witte sneeuwdeken gelegd. Dit was voor velen de aanleiding om de volgende dag, zondag 12 februari, prachtige plaatjes te schieten.

Foto: Jacob van Grootheest
Foto: Gertruud Rumphorst
Foto: Bo Deckers
Foto: Sebastian Broll
Foto: Saskia Spoelstra
Foto: Marianne Jonker
Foto: Sebastian Broll
Foto: Sebastian Broll
Foto: Anita Webbe
Foto: Gerrit Bus
De grootste van Uitgeest: 3.65m! Foto: Gerrit Bus
Foto: Antoinette Valkering
5 / 16

Basisschool Kornak een hele dag 'in de lucht'

UITGEEST - Basisschool Kornak heeft al geruime tijd een eigen radiostation, waar door enthousiaste kinderen van groep 7 en 8 regelmatig radio wordt gemaakt. Eén keer per twee weken verzorgen zij een uitzending van twee uur en één keer per jaar een marathon uitzending, die bijna de hele dag duurt. Afgelopen donderdag 9 februari mocht groep 8 de marathonuitzending verzorgen.

De kinderen bemanden het radiostation helemaal zelf, ieder in met een eigen taak, zoals bijvoorbeeld DJ, reporter, techneut, of catering. Juf Mieke: Kinderen leren hierbij veel vaardigheden, die ze tijdens de lessen en tijdens zo'n uitzending opdoen. Ze leren organiseren, plannen, omgaan met de apparatuur en (internet)verbinding maar ook om creatief en vernieuwend te zijn." Van Omroep Stichting Uitgeest (OSU radio) hebben de leerlingen vooraf een introductiecursus gekregen.

Tijdens een live marathon uitzending met als thema Valentijnsdag, was de radiozender van OSU bijna de hele dag te beluisteren vanaf de Kornak-locatie. De kinderen hebben hiervoor zelf het programma-draaiboek gemaakt. Mirthe Walsmit (12): "Van tevoren hebben we een lijst gemaakt met hits die wij leuk vonden, we hebben het radiojournaal gedaan en we hebben interviews gehouden met leerlingen en leraren. Sommige kinderen speelden zelfs live gitaar of piano dat ook op de radio te horen was. Ook lazen we Valentijns-brieven voor, die in een speciale brievenbus waren gedaan. Met de kleuters hebben we nog even gedanst op hun favoriete muziek. Het voordeel van ónze uitzending was vooral, dat er lekker géén reclame in zit!"

Lekker weg in eigen land

Oud-Uitgeestse Nancy Brantjes woont al 23 jaar in Costa Rica. Ze is verliefd geraakt op Johnny Alpizar én op het land. Ze trekt zich het lot aan van de armsten van centraal Costa Rica. Om haar doelen te bereiken is de Alpizar Stichting opgericht. Deze stichting ondersteunt vanuit de thuisbasis Uitgeest het werk van Nancy Brantjes.

In Nederland probeert men het toerisme in eigen land te promoveren. Hier in Costa Rica ook. Maar hier is het meer regel dan uitzondering dat Costaricanen in eigen land op vakantie gaan. Er zijn wel mensen die het hele jaar sparen en een leuke vliegtrip maken, maar dat zijn er maar weinig. Wat veel goedkoper is, is een busticket. Toch gaan niet veel Costaricanen de grens over.

Jarenlang was het gevaarlijk om de grens over te gaan, want in Panama en vooral ook in Nicaragua woedden oorlogen. Gelukkig zijn die oorlogen nu voorbij. Maar in Nicaragua wordt de orde gehandhaafd door het leger, dat slecht opgeleid en uitbetaald wordt, dus als er zich calamiteiten voordoen, zit je daar slecht. En dan de moeite die een Costaricaan moet doen om de grens over te gaan; geldig paspoort mét visum nodig bij iedere grens, daarmee in de warme rij staan en ook nog extra betalen voor een stempeltje in je paspoort. Nee, het is niet door gebrek aan vertier in andere Midden-Amerikaanse landen. Ik weet dat ieder Midden-Amerikaans land een eigen cultuur en heel bijzondere plekken heeft. We spreken bijna allemaal spaans, maar het is voor mij verbazingwekkend hoe verschillend de Midden-Amerikaanse landen zijn, in eten, muziek,vervoersmiddelen, mensen, gebouwen, geschiedenis.... Toch zijn de meeste Costaricanen geheel overtuigd van de charme van hun eigen land.

Januari is vakantiemaand in Costa Rica Foto: Nancy Brantjes

En zo zit ik nu zelf ook vakantie te vieren op 20 minuten bussen van mijn eigen huis, in een prachtig tropisch zwembad met glijbaan. De kinderen spelen met hun eigen vrienden. We passen op elkaars spullen of delen met elkaar. En dit zwembad staat in het dorp, waar ik normaal gesproken boodschappen doe, dus als ik wat nodig heb, weet ik waar ik dat kan vinden. Lekker weg in mijn eigen streek, heerlijk relaxed.

Romeinen en duikvondst japon Texel centraal in Huis van Hilde

De Japon van Texel Foto: Aangeleverd

In de voorjaarsvakantie is er voor alle leeftijden wat te beleven in Huis van Hilde. Nieuw is een presentatie over de spectaculaire duikvondsten bij Texel; op een groot digitaal aanraakscherm kun je het onderzoek naar de japon van Koninklijke allure op de voet volgen. Het kinderprogramma heeft een Romeins thema, aansluitend bij de tijdelijke tentoonstelling Romeinse kust die nog t/m 31 maart te zien is. In de ArcheoHotspot kun je elke dag zelf als archeoloog aan de slag.

In 2014 werd in een wrak bij Texel een aantal spectaculaire vondsten gedaan, waaronder een bijzonder goed bewaard gebleven japon van zijden damast uit de zeventiende eeuw, andere kledingstukken en een deel van een Oosters tapijt. De vondsten worden op dit moment in het depot van Huis van Hilde nader onderzocht. Op een groot digitaal scherm in de vaste tentoonstelling kun je alvast de verhalen, foto's en filmpjes bekijken, en het onderzoek naar deze intrigerende vondsten op de voet volgen. Er zijn ook duikvondsten van andere locaties rond Texel te zien.

Kinderprogramma
In de voorjaarsvakantie is er voor kinderen elke dag wat te doen. De meeste activiteiten zijn gratis. De Romeinse harnassen staan te blinken in de hal, dus hijs jezelf of je (groot)ouders er in en neem een foto! Op de knutselmiddag kun je een bijpassende helm maken. Wil je als archeoloog aan de slag, kom dan meewerken in de ArcheoHotspot. Natuurlijk zijn er ook ArcheoGames en speurroutes door de tentoonstelling.

Programma (18 t/m 26 februari 2017 (gratis na entree, tenzij anders vermeld)
· ArcheoHotspot: ga zelf aan de slag met vondsten. dagelijks 10.00-16.00 uur (ma.-vr.), 11.00-17.00 uur (za. en zo.)
· ArcheoLab Belevenis: kruip in de huid van een archeoloog. ma. en do. 13.00 en 15.00 uur (8 t/m 14 jaar) en 14.15 uur (4 t/m 7 jaar).
· Kinderknutselmiddag Romeinen. vrij. 24 februari 13.30-16.00 uur (€2,50 na entree).
· Kom een Romeins harnas passen! Dagelijks.
· Rondleiding: dagelijks 14.00-15.00 uur.
· Gratis kinderspeurtocht: Kom speuren, test je kennis en haal je gratis poster en lekkers.
· Speurroute voor kinderen: door de tentoonstelling met je eigen ArcheoPaspoort (€ 1,50).
· ArcheoGames: speel het digitale opgraafspel, doe mee in de interactieve zandbak of speel het Romeinse bootjesspel (dagelijks, gratis na entree).

Clusius College Castricum helpen PWN en leren in het Clusius Lab in Hoorn

Lessen Groen in het PWN-duingebied Foto: M. Walda, docent Groen Profiel

CASTRICUM - Voor het keuzevak 'Tuin en Landschap' zijn de 3e klasleerlingen van het Clusius College Castricum op woensdag 8 februari, onder leiding van docent Michel Walda, naar het PWN duingebied gegaan om daar te zorgen voor een mooi landschap. De houtige gewassen worden door de leerlingen weggestoken, zodat de andere vegetatie beter kan groeien! Een mooi staaltje van kruisbestuiving tussen het Clusius College Castricum en het PWN.

Clusius Leerlingen Castricum leren in het Clusius Lab Hoorn
Afgelopen maandag (6 februari) zijn 9 leerlingen van 4 Basis van het Clusius College Castricum in het kader van het keuzevak Groei en Oogst naar het Clusius Lab in Hoorn geweest. Daar hebben de leerlingen geleerd hoe ze via weefselkweek planten kunnen vermeerderen. Dat gebeurt in een laboratorium onder steriele omstandigheden. De reageerbuisjes- met eigen plantjes op een voedingsbodem- mochten de leerlingen mee terug naar school nemen. Nu staan ze in de kas en over een tijdje kunnen de leerlingen zien zien of alles is gelukt. Gaan de plantjes verder groeien of zijn ze toch besmet geraakt? Leren in de praktijk...leuker is er niet!

Leerlingen Bart en Abdi van klas 4B zijn druk bezig met de weefselkweek. ( foto's Yrina Res, docent Groen Profiel) Foto: Yrina Res, docent Groen Profiel

Nieuw: Marc Cain, spannend broertje van STIJL

Evert Visser

Marc Cain store Bergen, Kerkstraat 13, 1861 KR, Bergen. Telefoon: 072 8700218. Internet: www.stijlbergen.nl. Openingstijden: 7 dagen p/w geopend: ma 13.00-18.00, di-vr 10.00-18.00, za 10.00-17.00, zo 13.00-17.00.

BERGEN - Bergen heeft een Marc Cain Store, gevestigd in de Kerkstraat. Onderneemster Loes, volgens eigen zeggen 'dol op uitdagingen', was al eigenaar van Stijl, Stijl Sisters en Stijl Trend en is blij met haar nieuwe aanwinst.

Loes noemt Marc Cain een heerlijk merk. "De pasvorm is perfect en hetzelfde geldt voor de prijs-kwaliteitsverhouding". Stijl verkocht het merk al in de winkel maar nu biedt de Marc Cain Store de gehele collectie en alle lijnen: Marc Cain Collections, Marc Cain Additions, Essentials/Marc Cain, Bags&Shoes en ook de fitwear voor yoga en sport met bijbehorende accessoires en basis-shirts. "Het hele jaar door komen er om de twee weken nieuwe collecties binnen", benadrukt Loes.

Vrouwen zijn volgens Loes gek op deze winkel. Voorheen was de collectie van Marc Cain een klantentrekker in de winkel Stijl Trend, maar nu deze winkel is verdwenen, zijn enkele merken van Stijl Trend - zoals By Malene Birger en Ted Baker - ondergebracht aan de Dorpsstraat. En bij Stijl Sister&Trend zijn de merken SET, Twin-Set en Zoe Karssen te vinden, evenals de collectie van Nikkie Plessen. Ook de webshop verhuisde naar Stijl Sister&Trend.

Loes wil zich blijven ontwikkelen. Ze zit boordevol ideeën en staat niet stil. "Je moet goed bijblijven in deze snel veranderende wereld en dat lukt goed. We kunnen veel realiseren. Dat lukt mede dankzij mijn toegewijde collega's.".Loes kijkt tevreden terug op de recente opening van de nieuwe winkel. "We ontvingen veel belangstellenden en kregen zoveel leuke, lieve reacties. Echt een prachtige dag"!

Loes draagt zelf ook kleding van Marc Cain. "Ik draag het graag. Soms een heel ingetogen, poederroze jurk met cashmere shawl en een andere keer een goed gesneden pak. Of met sporten een sportoutfit van Marc Cain. I love it"!

Open Podium bij De Zwaan Cultureel

Mandy Lodder Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Nog nooit waren er zoveel verschillende instrumenten op het Open Podium. Check: gitaar, banjo, dobro, ukelele, accordeon, klarinet, dwarsfluit, contrabas, piano en saxofoon. Ze zijn allemaal te horen tijdens het Open Podium op zaterdag 25 februari.

De bijbehorende muzikanten zijn:
? Holy Cow met Ameriacan, Blues, Folk en Country. Zij spelen graag op feestjes, in huiskamers en op straatfestivals;
? Freilach met Klezmer muziek, van origine de instrumentale muziek van de Jiddischsprekende Asjkenazische Joden, onder leiding van Bertie Buis, accordeondocent in Uitgeest;
? Vocal Group 'Men@Work': 12 ervaren zangers met een passie voor meerstemmige zang, en een piano bespeelde door Frank Hoebe. Van Queen tot de Poema's, van Elton John tot Adèle.
- Johan Keeman: Eigen werk, singer/songwriter uit Haarlem.
- Mandy Lodder: Improvisatie Theater, zij vindt het heerlijk om zich te laten verrassen door suggesties uit het publiek en daarmee scenes te gaan spelen die zorgen voor een lach, een traan of ontroering.
- Marjan Weurding: speelt gitaar en zingt bekend poprepertoire.

Om 20.30 uur beginnen de eerste muzikanten te spelen, hoe laat de laatste klanken klinken is altijd maar de vraag. Natuurlijk is de toegang ook deze keer weer gratis!

Polderdorp Uitgeest

Waterschapshistoricus Diederik Aten Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Onder grote belangstelling opende wethouder Anke de Vink-Hartog op 12 januari jongstleden de tentoonstelling 'Polderdorp Uitgeest' van de Vereniging Oud Uitgeest.

De aanwezigen genoten volop van de boeiende inleiding, die de waterschapshistoricus Diederik Aten vervolgens gaf. Deze fraaie expositie kan nog t/m 24 februari a.s. worden bezichtigd tijdens de openingsuren van het gemeentehuis. De tentoonstelling is het bezoeken meer dan waard!

Ajax op volle oorlogssterkte naar het ICGT

Ajax is ook van de partij op ICGT Foto: AangeleverdUITGEEST – Ajax doet dit jaar mee aan het Internationaal Cor Groenewegen Toernooi (ICGT). De topclub is terug van weggeweest en komt op volle oorlogssterkte naar het ICGT. Hiervoor nemen de Amsterdammers hun grootste talenten mee naar Uitgeest. Alles om te bereiken wat Ajax eerder niet lukte: het ICGT winnen.

In het verleden deed Ajax al vaker mee aan het ICGT, met onder andere huidig aanvoerder Davy Klaassen in de gelederen. Daarna verschoof de focus van de Amsterdammers naar deelname aan het 'eigen' Next Gen –toernooi (de opvolger van Copa Amsterdam), maar dat evenement gaat dit jaar niet door. Omdat het ICGT het sterkste Pinkstertoernooi van Nederland is, doet Ajax dit jaar maar al te graag mee in Uitgeest.

De organisatie van het ICGT is daar uiteraard heel blij mee. "Ajax staat bekend om zijn fantastische jeugdopleiding", vertelt toernooivoorzitter Gerrit Idema. "Kijk maar naar het eerste van de club. Aanvoerder Klaassen komt uit eigen jeugd, net als andere belangrijke spelers zoals international Joel Veltman. Daarom is het fantastisch voor het ICGT dat Ajax dit jaar met zijn beste jeugdspelers meedoet aan ons toernooi. Mede hierdoor is het toernooi wederom verzekerd van kwalitatief hoogstaand en aanvallend voetbal."

Ajax is na FC Uitgeest, ADO Den Haag en AZ Alkmaar de vierde club die is bevestigd voor het ICGT. In de komende weken worden de laatste vier deelnemers bekend gemaakt. Eén detail kunnen we alvast verklappen: de resterende vier clubs komen niet uit Nederland en ook niet alleen uit Europa. "Daarmee heeft het ICGT dit jaar een echte, internationale uitstraling inclusief talent van eigen bodem. De editie van dit jaar belooft daarmee één van onze sterkste ooit te worden", aldus de toernooivoorzitter. Het ICGT vindt dit jaar plaats op 3 en 5 juni. Uiteraard op het terrein van FC Uitgeest.

MHCU zaalhockey kampioenen D1, C3 én MB2

Meisjes D3 Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Het was zaterdag 11 februari jongstleden nog spannend tijdens de zaalhockey competitie, maar het is gelukt: de hockeywedstrijden zijn gewonnen door de meidenteams D1 en C3 en B2. De competitie van deze winter werd voor deze MHCU- teams dus wel heel mooi afgesloten. ?

De bovengenoemde teams zijn kampioen geworden in hun poule. Voor D1 was het super spannend. Tijdens de laatste speeldag moesten de meiden, na zelf gespeeld te hebben, afwachten hoe de concurrenten het er in de allerlaatste wedstrijd vanaf zou brengen. Abcoude speelde gelijk, waarna het puntenaantal van dit team gelijk was aan dat van meisjes D1 Uitgeest. Uitgeest bleek meer doelpunten te hebben gemaakt, waardoor zij winterkampioen werden.

Meisjes D1 Foto: Aangeleverd
Meisjes B2 Foto: Lydia Reuzenaar

Bij Meisjes C3 leek op papier het kampioenschap iets makkelijker te zijn bereikt. Afgelopen zondag won C3 tweemaal, waardoor zij in puntentotaal de nummer 1 positie in de poule innamen. Maar Uitgeest had in tegenstelling tot de nummers 2, 3, 4 en 5 in de poule 2 wedstrijden minder gespeeld. Omdat zij na deze wedstrijden toch de lijst aanvoerde, werd besloten om de afgelaste wedstrijden niet meer in te halen. De top 4 kon door deze wedstrijden niet meer veranderen. Desalniettemin waren het twee super spannende wedstrijden die de meiden van C3 afgelopen zaterdag speelden. B2 werd zelfs ongeslagen kampioen na een spannende wedstrijd tegen de Amsterdamse Xenios.

Meisjes D1 speelden deze zaalcompetitie met : Lotte, Aimee, Isa, Pleun, Mara, Meike , Pien ,Irini en Luna.
Meisjes C3 speelden met Liselotte, Veerle, Cato, Fleur, Kee, Lisa, Anna, Birgit, Sterre en invalster Pleun.
Meisjes B2 speelden met Ramona, Kim, Isa, Anne, Isabel, Anna, Inge, Jesse, Fleur, Julia, Dian en Iza.

Wessel Nijman in jeugdselectie Nederlands Dartteam

Wessel Nijman Aangeleverd

Op 25 en 26 maart zal in België de tweede editie van het '4 Nations Tournament' plaatsvinden. Tijdens dit toernooi zullen de nationale teams van Duitsland, Luxemburg, België en Nederland in actie komen. Zij gaan strijden om de overall titel op zaterdag en individuele singletitels op zondag. Er komen namens Nederland in totaal 8 heren, 4 dames, 4 jongens en 2 meisjes in actie, die ieder spelen voor de prijzen binnen hun eigen categorie.

Wessel Nijman is vanwege zijn goede prestaties en huidige notering op de NDB Ranking door de Technische Staf toegevoegd aan de Nederlandse selectie. Veel succes Wessel!

9 / 16

Intro

Foto: Marianne Jonker

In deze special weer volop aandacht voor Zorg en Welzijn. We noemen ze in één adem, maar wat hebben zij eigenlijk met elkaar te maken? Het is makkelijker om de verschillen te benoemen, dan de overeenkomsten. Zorg neemt over, welzijn ondersteunt. Zorg gaat uit van een beperking, welzijn van de eigen kracht. Welzijn is een breder begrip dan zorg alleen en kan best opereren op kleine schaal, terwijl de zorg meestal grotere omvang nodig heeft om efficiënt te kunnen zijn. Deze special staat vol interessante artikelen, gericht op Zorg en Welzijn.

Gedichtje:

Mooie ellende

Foto: Marianne Jonker
Foto: Marianne Jonker
Foto: Marianne Jonker
Foto: Marianne Jonker
Foto: Marianne Jonker

Ik baal echt bij een zware hagelbui
In hartje juli loop ik nog in een dikke trui
Een zomerstorm is ook niet bepaald fijn

Op de ijsbaan kreeg ik bijna wintertenen
een kille romp en twee gevoelloze benen
Een woeste rukwind kan ik goed verdragen
Een warme kruik, ja daar ga ik straks om vragen

Nu ben ik echt snipverkouden
Een kop vol snot en het niezen niet te houden
Zo'n hoest van 's morgens vroeg tot 's avonds laat
Maar helemaal niet erg, omdat ik weet dat DIT weer over gaat...

Stress kan lichamelijke gezondheid aantasten

Ruud Huisman: "Een vrij lijf is zalig!" Foto: Aangeleverd

Tot wel 40% van ons dagelijks werk gaat over onverklaarbare klachten. We voelen iets, maar de dokter kan geen lichamelijke afwijkingen vinden. Er is niets mis met de hardware maar wel met de software. Hoe hier mee om te gaan?

Wat in ieder geval niet werkt, is het ene na het andere onderzoek ondergaan, ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Gelukkig voor ons allemaal, beschikken Uitgeesters over voldoende inzicht en is een (vaak opluchtend) gesprek mogelijk over die vechtscheiding, pestgedrag op het werk of wat ook. Vaak zien we dan, na een paar gesprekken, de lichamelijke klachten als vanzelf verdwijnen. De meeste stress-klachten komen niet eens op ons spreekuur, omdat mensen dit zelf al hebben opgelost door aandacht te geven aan de oorzaken.

Moeilijker wordt het als er langdurige stress is of diep verborgen problemen. Mensen die hiermee te maken krijgen, kunnen soms maanden of nog langer worstelen met pijn, ongemak of vermoeidheid, die maar niet opknapt. Als een lichamelijke oorzaak echt is uitgesloten, dan zal er verder gegraven moeten worden. Ik schakel dan meestal Ellen Pannenborg of Nicole de Bruin in. Zij zijn de praktijkondersteuners geestelijke gezondheidszorg en hebben tijd om langer te praten. Het kan ook echt ingewikkeld worden. Als je zoveel narigheid hebt meegemaakt, ernstig trauma, meestal als kind, dan kan het hele lijf op slot gaan. Dit werkt invaliderend en zo iemand kan vaak niet normaal functioneren. Hier in het Medisch Centrum Molenstraat zijn we ons bewust dat dan alles uit de kast moet worden gehaald om de zere plekken bloot te leggen zodat heling kan starten.

Er is: mindfulness, haptonomie, psychosomatische fysiotherapie, massage, familieopstellingen en nog veel meer. Onlangs las ik in een proefschrift dat mensen 50 jaar geleden vooral bij de dokter kwamen voor een luisterend oor, een goed gesprek. De jaren daarna zijn huisartsen veel meer hun aandacht gaan richten op het medisch technische. Wat mij betreft is de cirkel nu weer rond: bezoek uw dokter en praat met hem of haar over de hoge werkdruk, een oude familieruzie of zelfs die nare sexuele ervaring. Want echt, het helpt! Een 'vrij' lijf is zalig!

Een liefdevolle groet,

Ruud Huisman

Wintersport en workshops bij Mooier DAN

De winter is bepaald geen vriend van onze huid. Door kou van buiten en de warmte binnenshuis droogt de huid uit. De huid wordt schraal, droog en trekkerig en dient extra gehydrateerd te worden. Gaat u binnenkort op wintersport? Bescherm de huid met een hydraterende crème, serum en UV bescherming. Schoonheidssalon Mooier DAN verkoopt diverse producten zoals bijvoorbeeld een winter-crème voor het hele gezin voor € 24,95.

In het voorjaar staan er twee leuke workshops in de planning. Een workshop huidverzorging met natuurlijke verzorgingsproducten en een workshop make-up. De make-up workshop vindt plaats op zaterdag 1 april van 15.00-18.00 uur. Deze workshop is onder leiding van een professionele visagiste, duurt 2 à 3 uur en kost € 35 p.p. Meer weten? Schoonheidssalon Mooier DAN, Kooglaan 70 Uitgeest. Tel:06-12900228.

Fitkids bij Fysio Uitgeest

Karlijn Foto: Aangeleverd

Alle kinderen die willen sporten maar door langdurige beperkingen niet mee kunnen doen op reguliere sportclubs OPGELET!

Fitkids is een geprotocolleerd fitness- en oefenprogramma, opgezet door Stichting Fitkids, voor kinderen met een chronische ziekte, beperking of langdurige aandoening. Deze kinderen kunnen bij Fitkids gedurende een aantal maanden trainen en bewegen onder professionele begeleiding. Bij elk Fitkidscentrum is een kinderfysiotherapeut betrokken. In een Fitkids-uur wordt er zowel individueel, op fitnessapparatuur, als in groepsverband getraind. In groepsverband worden er allerlei soorten sport en spel gedaan.

Voor wie
Fitkids is er voor kinderen van 6 tot 18 jaar met een chronische ziekte, beperking of langdurige aandoening, die een inactief leven leiden. De kinderen worden meestal doorverwezen door een kinderarts of specialist. Aan Fitkids doen bijvoorbeeld kinderen mee met astma, taaislijmziekte, downsyndroom, diabetes, jeugdreuma, DCD, autisme of een aangeboren hartafwijking.

Doel van Fitkids
In Fitkids ontdekken de kinderen weer het plezier en het nut van bewegen. Een belangrijk doel is het verbeteren van de fysieke en mentale conditie. Voor ieder kind worden er ook individuele doelen gesteld. In Fitkids wordt het kind gestimuleerd om, na het doorlopen van het Fitkidsprogramma, door te gaan met een andere sport of activiteit.

Kosten
Fitkids wordt vergoed door de meeste zorgverzekeraars.

Fitkids bij Fysio Uitgeest
Het Fitkids-uur zal plaatsvinden op de dinsdag en donderdag van 16.00 – 17.00 uur in Medisch Centrum Molenstraat te Molenstraat 1 onder begeleiding van kinderfysiotherapeut Karlijn van de Worp.

Heb jij interesse in Fitkids?
Een informatiefolder met inschrijfformulier ligt op verschillende locaties; bij het Medisch Centrum Molenstraat. in de regio op de (basis)scholen, bij huisartspraktijken en bureau jeugdzorg. Stuur het inschrijfformulier op of kom langs bij de praktijk. Natuurlijk kan het ook via de website of telefonisch.

Karlijn van de Worp 0251-313040 of 0251-313894, Fysio Uitgeest, Molenstraat 1, 1911 BR Uitgeest www.fysiouitgeest.nl

Fysiotherapiepraktijk SMC Uitgeest

SMC-Uitgeest beschikt over een moderne, goed geoutilleerde praktijkruimte met ruime behandelkamers en een oefenzaal. Er is een intensieve samenwerking met de orthopeden van het Rode Kruis Ziekenhuis en het Kennemer Gasthuis. SMC verzorgt de fysiotherapeutische revalidatie na een knie-, schouder- of heupoperatie. Sport Medisch Centrum is één van de geselecteerde Fysio zorgplanpraktijken. Deze praktijken beschikken over de juiste ervaring, test- en meetinstrumenten om het revalidatieprogramma optimaal te laten verlopen. Eventueel volgt u voor de operatie al een trainingstraject. Sport Medisch Centrum maakt gebruik van de zorgplannen van OrthoXpert. Daarbij werkt u, onder begeleiding van de fysiotherapeut, twee tot meerdere keren per week aan het herstel van de knie, schouder of heup. Het behandelprogramma kent een duidelijke opbouw. Na verloop van tijd merkt u, dat u steeds hogere eisen aan uw lichaam kunt stellen. Die ervaring zorgt ervoor dat de behandelingen niet alleen nuttig zijn, maar ook steeds meer stimuleren. Afhankelijk van uw operatie kan dit behandelprogramma twee tot negen maanden duren.

Voor info of een afspraak kunt u bellen met SMC-Uitgeest 0251-750655 of mailen naar info@smcuitgeest.nl.

Dagbesteding 'Thuis bij' alweer een jaar actief in Uitgeest

Ilona en Frans drinken gezellig koffie met elkaar Foto: Rob Sluijter

UITGEEST - De behoefte in Uitgeest aan passende opvang voor ouderen met dementie, was mede de reden dat Ilona de Boer, samen met haar man Rob, in 2015 het initiatief nam om van start te gaan met 'Thuis bij.' Het moest een opvang worden met een dementie-vriendelijk karakter. Niet alleen vanwege haar persoonlijke principes, maar tevens omdat in ons dorp al een "dementie-vriendelijke" houding was, ook in politiek opzicht.

Dat heeft begin 2016 geresulteerd in een gastvrije dagbesteding aan het Regthuysplein. Het mooie woonhuis is volledig ingericht en afgestemd op zelfstandig, wonende ouderen die overdag extra begeleiding en/of ondersteuning nodig hebben. De onderneming 'Thuis bij' kent enkele belangrijke, klantgerichte uitgangspunten:

• De oudere kan zich volledig op zijn/haar gemak voelen in een plezierige, gastvrije huiskameromgeving.
• Lichaam en geest kunnen daar op zinvolle manier actief blijven, bijvoorbeeld door het gezamenlijk bereiden van de middagmaaltijd. Maar ook via hobbygerichte bezigheden zoals handwerken, schilderen en (kaart)spelletjes.
• Voor de begeleiding is er steeds een mix van professionele krachten en vrijwilligers aanwezig. Daardoor is er naast vakkundige ondersteuning ook alle tijd voor persoonlijke aandacht.
• De mantelzorger kan zich ontlast en gesteund voelen.
• Financiering door de wet Wmo.

Voor een dergelijke respectvolle dagbesteding, geschikt voor hen die met beginnende dementie geconfronteerd worden, of op andere gronden nog niet aan een verzorgingshuis toe zijn, kan men nu in ons dorp terecht. Uitgeest mag zich gelukkig prijzen, want in veel omliggende gemeenten, is die mogelijkheid er nog niet. Wèl is het zo, dat het waarschijnlijk niet lang zal duren dat de 'Thuis bij' formule ook in naburige gemeenten van de grond zal komen.

Humanitas zoekt in de IJmondgemeentes Velsen, Heemskerk, Beverwijk en Uitgeest:

Foto: Aangeleverd

Vrijwilligers begeleide omgangsregeling

REGIO - Een vrijwilliger helpt gescheiden ouders bij het afspreken én nakomen van een omgangsregeling. Alles is erop gericht om kinderen contact te laten houden met beide ouders. Een geschoolde vrijwilliger begeleidt de ouders. Wij houden geen dossier bij en rapporteren niet. Want ieder kind heeft het recht op omgang met beide ouders en ouders zijn deze omgang wettelijk verplicht. In de praktijk valt het opstellen en naleven van een dergelijk regeling niet altijd mee.

Begeleide Omgangsregeling (BOR) helpt gescheiden ouders om de omgangsregeling na te komen. Cliënten worden geholpen door vrijwilligers die uitgaan van het belang van de kinderen en de mogelijkheden van de ouders.

Werkzaamheden en doel
Als vrijwilliger help je gescheiden ouders bij het afspreken én nakomen van een omgangsregeling, ook bij spanningen. Jouw doel is om te werken aan een positieve, ontspannen sfeer, waarin kind en ouders zich vrij en ontspannen voelen bij elkaar. Want ieder kind heeft het recht op omgang met beide ouders. Heb je affiniteit met deze problematiek, goede sociale vaardigheden en ervaring met het opvoeden van/omgaan met kinderen? Dan ben je bij Humanitas aan het goede adres. Om ervoor te zorgen dat vrijwilligers goed voorbereid aan de slag gaan, wordt aan nieuwe vrijwilligers een introductiebijeenkomst en een basistraining aangeboden. Een aantal malen per jaar zijn er vrijwilligers- of intervisiebijeenkomsten. Bij de uitvoering van de werkzaamheden is er begeleiding door gekwalificeerde coördinatoren. Humanitas zorgt voor een WA-verzekering tijdens het werk en vergoedt de noodzakelijk te maken onkosten. Er is zorg en aandacht voor een veilige werkomgeving.

Neem voor meer informatie of aanmelding contact op via 06-36012956 of via e-mail bor.kennemerland@humanitas.nl

Een tip van Kliniek voor Gezelschapsdieren Uitgeest: Zorg goed voor het gebit van uw hond en/of kat

Het gebit van Chilla krijgt een grondige poetsbeurt Foto: Anje Andeweg

Veel honden en katten hebben last van een stinkende adem. Vervelend, vooral als ze bijvoorbeeld naast je op de bank zitten en je krijgt een lekkere lik op je wang! Goede gebitsverzorging is zowel voor mens als dier erg belangrijk, want als je niets aan je gebit doet, dan kost dat je je tanden en kiezen. Dat geldt dus ook voor de hond en kat.

Er zijn verschillende methodes om het gebit schoon te houden, waarvan het poetsen zéker op de eerste plaats komt. Elke hond of kat kun je dit van kleins af aan aanleren door ze elke keer te belonen voor goed gedrag. Een paar keer per week is al voldoende om het gebit schoon te houden. Als je kat of hond al ouder is, laat dan het gebit eens checken bij de dierenarts. Mocht het vies zijn of ruiken, dan kan het schoongemaakt worden, zodat je daarna het gebit zelf goed kan bijhouden.

Bodybuilding voor je haar

Verkrijgbaar bij De Kapsters M/V aan Middelweg 95

Ook zo jaloers op die filmsterren met zo'n volle bos prachtig haar? met L'ANZA Healing Volume kunt u zo de rode loper op! Deze 'bodybuilders' maken uw haar steviger en geven het volume. Zelfs als het fijn en dun is!

L'ANZA Healing Volume is verrijkt met organisch bamboe extract en bevat een zeer hoge concentratie natuurlijke silica: een lichtgewicht mineraal, dat de haarstructuur van binnenuit versterkt en verdikt. Dankzij de speciale nanotechnologie wordt de ultralichte bamboe tot diep in uw haar getransporteerd. Hier pept het de stijfheid en het volume van de haarvezel op. Het resultaat voelt en ziet u meteen: uw haar wordt steviger en voller. De bekende Keratin Healing System van L'ANZA herstelt uw haar en geeft het zijn natuurlijke glans en souplesse terug.

L'ANZA Healing Volume bestaat uit zes 'bodybuilders': drie verzorgende producten en drie stylingproducten. De sulfaatvrije Thickening Shampoo verwijdert vuil en overtollig vet, die het haar verzwaren. Tegelijkertijd verbetert de shampoo de dikte en stijfheid van elke haarvezel. De gewichtsloze Thickening Conditioner versterkt deze werking en geeft uw haar extra body, veerkracht en glans. Daily Thickening Treatment doet daar nog een schepje bovenop: deze kuur verdikt de doorsnede van elke haar en beschermt het tegen UV-stralen en de hitte van stylingapparaten.

Ook tijdens het stylen kunt u uw haar extra volume geven. Bijvoorbeeld met Zero Weight Gel: een alcoholvrije, super verstevigende gel. Geeft lichtgewicht textuur, body en glans. Voor een lange houdbare, prachtige volle look. Root Effects is ideaal als u meer volume wilt bij de aanzet van uw haar. En met Final Effects, een maximaal verstevigende aerosol spray, verzegelt u uw look en heeft u er de hele dag geen omkijken meer naar. Rol de loper maar uit!

Kinderdagverblijf de Regenboog: uitdagend en inspirerend

Spelenderwijs leren Foto: Aangeleverd

Kinderdagverblijf de Regenboog in Uitgeest begeleidt al sinds haar oprichting menig kind in zijn/haar groei door middel van uitdagende en inspirerende activiteiten. Door medewerkers te blijven scholen in onder andere Triple P en Uk & Puk blijft onze kwaliteit hoog.

De laatste tijd is de vraag naar voorschoolse educatie enorm gestegen. Al geruime tijd bereidt onze Bliksem (3+) kinderen voor op groep één. Scholen zijn enorm enthousiast over de resultaten. Kinderen zijn namelijk al heel vaardig als zij naar groep één gaan. Sinds kort hebben wij onze peuteropvang uitgebreid met De Dondersteentjes (woensdag en vrijdag van 07.30 tot 13.00 uur), voor kinderen vanaf 2,5 jaar. Vanwege de overweldigende animo voor de peuteropvang overwegen wij bij voldoende aanmeldingen ook op woensdagmiddag de Dondersteentjes te openen.

Inge Sikma-Peijnenburg, voorzitter bestuur
Stichting Kinderdagverblijf De Regenboog

Stormvogels maakt zich op voor kampioenschap

Danny Haije, 5 x succesvol, onderneemt een schotpoging Foto: Jelmer van Dam

UITGEEST - Een glunderende Ton van Duijn genoot afgelopen zondag zichtbaar van de overwinning van zijn team op concurrent Aurora. "Dit is waar ik van droomde", aldus de Stormvogels coach. Niet alleen zag hij Stormvogels zegevieren, maar ook ging naaste concurrent Vogel onderuit, waardoor de Uitgeester formatie het kampioenschap weer volledig in eigen hand heeft. Met nog één wedstrijd te gaan is de zaaltitel wel erg dichtbij.

Danny Haije opende de score voor de Uitgeesters door een strafworp te benutten, maar de Haarlemmers kwamen direct weer op gelijke hoogte. Dit was tekenend voor de beginfase, waarbij beide ploegen om en om tot scoren wisten te komen. Toch waren het de Uitgeesters die het initiatief in handen hadden en halverwege de eerste helft afstand wisten te nemen van de opponent. Bij een stand van 5-4 waren het respectievelijk Haije, Eveline Nootebos en Jeroen Kuijk, die de mand wisten te vinden en er daarmee voor zorgden dat break bereikt werd met een 8-4 voorsprong. Een tevreden Van Duijn vond vooral dat het defensief goed stond, maar dat er offensief meer pressie gespeeld moest worden. Zijn ploeg was de bovenliggende partij, maar om zeker te zijn van de winst, zou het prettiger zijn om meer afstand te kunnen nemen. Met dat in het achterhoofd werd de tweede helft aangevangen. Stormvogels kwam er in de beginfase niet aan te pas. Aurora wist drie maal op rij te scoren en de marge verdampte tot slechts één doelpunt. Gerard Valkering nam zijn ploeg op sleeptouw door op dat moment tot scoren te komen, waardoor zijn team weer in de wedstrijd kwam. Aurora stribbelde nog wel even tegen, maar Stormvogels liep halverwege het tweede bedrijf uit naar een 15-10 voorsprong en zou deze in het verloop van de partij ook niet meer weg geven. De wedstrijd eindigde tenslotte in een 20-16 overwinning voor onze dorpsgenoten, waar kort na afloop duidelijk werd dat de concurrentie punten had gemorst.

Op 12 maart volgt de wedstrijd voor het kampioenschap tegen hekkensluiter WWSV. Support is welkom, aanvang 15.20 uur in sporthal de Zien. Doelpunten: Danny Haije(5), Eveline Nootebos (4), Demi Erkelens(3), Jeroen Kuijk(3), Lisa Haije(2), Gerard Valkering(2) en Jose Heijne(1)

Tafeltennisverslag

REGIO - Afgelopen week werden er weer een aantal spannende potjes tafeltennis gespeeld.

Team 1 speelde uit in Haarlem tegen Spaarne 6. Uitgeest ging als een trein. Henk Spoelstra en Patrick Schuddeboom zagen de tegenstander wel dichtbij komen, maar wisten deze elke keer te verslaan. Patrick Rasch ging net zo makkelijk, totdat hij de laatste partij van de avond moest spelen. De tegenstander snoepte toch een puntje af van de perfecte winst. 1-9 in het voordeel van Uitgeest.

Team 2 had het moeilijk tegen GSV Heemstede 2. Marijn van Kampen debuteerde in de 4e klasse en speelde sterk en mooi tafeltennis en wist zelfs een partij te winnen. Jelle van Werkhoven is al enige tijd klaargestoomd voor de 4e klasse en wist met behulp van een beetje coaching 2 duels te winnen. Nico Baltus wist de 0 te behouden, maar we voelen de doorbraak steeds dichterbij komen. Met 3-7 pakte Heemstede de winst.

Team 3 speelde in eigen hal tegen Amstelveen 7. Beide Teams kwamen maar met 2 spelers opdagen. Er werden dus maar 4 enkels gespeeld en 1 dubbel, het leek de DUO-competitie wel. Huib van Leeuwen wist zijn eerste partij in een bloedstollend gevecht te winnen. De dubbel met Eugenie Rasch was net zo spannend, maar ging helaas verloren, net zoals de andere enkels. Het werd een 3-6 winst voor Amstelveen. In de DUO competitie spelen Team 1 en 2 in de 5e klasse. Eindelijk wat uitdaging voor Team 1, die zo klakkeloos door de 6e klasse wandelde. Nu was het alle zeilen bijzetten en dat was nog niet genoeg. Marcel Couwenberg en Rob de Boer werden hopelijk wakker geschud door de 2-3 nederlaag. Team 2 kwam een oude bekende tegen Patrios 6 die vorige keer 2e werd. Michel Switser verloor beide enkels in 5 games en is er echt heel dichtbij. Eugenie Rasch wist een enkel glorieus in 3 games te winnen. De dubbel ging helaas verloren en ook al voelde het als een winst voor Eugenie: Patrios won met 4-1.

Springwedstrijd Unitas

Vlnr: Anouk Valkering, Jonna Wagenaar, Meike van Zutphen, Dunja en Quinty Verhagen Aangeleverd

UITGEEST - Vrijdag 10 februari jl. werd in Sporthal de Meet de springwedstrijd voor de vrijdagmiddag groepen gehouden. Dit jaar wilden we eens iets anders en omdat het een week voor carnaval is, hebben we gevraagd of iedereen verkleed naar de springwedstrijd wilde komen. Het was een zeer geslaagde middag en alle kinderen straalden veel plezier uit en hebben genoten van deze middag.

Alle turnsters konden aan de volle tribune met ouders, opa's, oma's, andere familie en vrienden laten zien waar ze de afgelopen tijd zo hard voor hebben getraind. Nog een bedankje voor Carien, Esther en de selectie turnster, die mee geholpen hebben om deze wedstrijd tot een succes te maken. Iedereen ging naar huis met een medaille. De nummers
1, 2 en 3 zijn:

Recreatiegroep vrijdagmiddag 15.15 uur:
Groep 1: 1e Fien van de Vlugt, 2e Maaike Rol, 3e Emma van Geenen
Groep 2: 1e Jonna Wagenaar, 2e Anouk Valkering, 3e Meike van Zutphen

Jong Talent groep vrijdagmiddag 16.15 uur:
Groep 1: 1e, Eef Reulen, 2e Felicia Afriyieh, 3e Pip Loose
Groep 2: 1e, Lysanne Cooijmans, 2e Tess Szabo, 3e Lieke van 't Veer

Recreatiegroep vrijdagmiddag 17.15 uur
Groep 1: 1e, Isabel Carvalheira, 2e Liv Beentjes, 3e Lois Oudejans
Groep 2: 1e, Isa Groen, 2e Roos Frantsen, 3e , Fé Beentjes

Unitas geeft op vrijdagen van 17.15 tot 18.15 uur ook G-gym. Twee turnsters hebben mee gedaan met de springwedstrijd en zij mochten beiden een gouden medaille in ontvangst nemen. We gaan ons, na de voorjaarsvakantie, voorbereiden voor de onderlinge wedstrijden, welke worden gehouden op 1 april.

Nieuws van de Bridgeclub

Door: Paul Wijte

Goh, dat is toch bijzonder. Vorige week merkten wij op deze plaats op dat de kaarten in de A-lijn door veelvuldig gebruik wel erg dik werden. En, nog even afgezien van de samenstelling van de dikmakende substantie, daarmee nagenoeg onbruikbaar werden. En wat schetst onze verbazing? Woensdagavond, ruim voor de start van de wedstrijden, was een delegatie van het bestuur en de technische commissie bezig om de spelborden van de A-lijn te voorzien van nieuwe spellen! Het voelde alsof ik de week daarvoor met een toverstokje had gezwaaid, een toverspreuk had uitgeroepen, Sim Sala Bim, en dat er daarna gehoor werd gegeven aan die spreuk, aan de wens om fijne nieuwe kaarten. Is dat nou een gevalletje 'coïncidentie' of is er eerder sprake van 'serendipiteit?' Daar komen wij nog wel een keer op terug.

Om te voorkomen dat de lijn met de nieuwe kaarten te maken zou krijgen met extreme verdelingen, werden de nieuwe spellen met een heuse schudmachine 'voorgeschud.' En bij de start van de eerste ronde werden de spellen dan nog eens 'handgeschud.' Al dat geschud leverde ons maar een matige middenscore op. En juist degenen, waarvan ik heb vernomen dat ze liever niet in de A-lijn wilden spelen, scoorden met die nieuwe kaarten geweldig. Marian de Vries-Truus Jansen winnen afgemeten en staan na twee avonden ook nog eens fier op de tweede plaats. De hoogste score van de avond was in de D-lijn voor Fieneke en Joop de Beer, met ruim 64%. Overigens zijn de andere lijnen dan de A-lijn bij deze gewaarschuwd: Binnenkort worden ook daar de dikke, vieze, kaarten vervangen. En vooruit, voor degenen die zich afvragen wat 'serendipity' is toch alvast even een aansprekende definitie, gevonden op internet: 'Zoeken naar een speld in een hooiberg en eruit rollen met een mooie boerenmeid.' Dat is nog eens iets anders dan 13 bezoedelde kaarten oprapen, sorteren, afspelen.

A-lijn 1 Marian de Vries-Truus Jansen 58,75% 2 Aad Wijte-Fred van Andel 56,25% 3 Tineke Ligthart-Eric Molenaar 55,83%
B-lijn 1 Nellie Modderman-Ans Stephan 56,67% 2 Lea van Dommelen-Nel Weber 55,83% 3 Gré Appelman-Tineke van Sambeek 54,17% 3 Henk Groen-Herman van Sambeek 54,17%
C-lijn 1 Joke Mooy-Henk Jonker 63,33% 2 Theo Huising-Pieter Andringa 60,42% 3 Annie Bleeker-Ina Woerden 59,17% D-lijn 1 Joop de Beer-Fieneke de Beer 64,58% 2 Anneke Pel-Karel Romkes 60,94% 3 Jaap Molenaar-Karin Tushuizen 55,21% 3 André Hermans-Bert van der Pol 55,21%
E-lijn 1 Wies de Wit-Annie Nijman 64,38% 2 Ger van Andel-Rob de Neef 58,33% 3 Wim Nugteren-Henk de Wildt 57,50%

Programma FC Uitgeest

Zondag 19 februari aanstaande om 14.00 uur: FC Uitgeest 1 – Zaanlandia 1.                                

Politieberichten(poging tot) inbraak
Tussen 7 en 8 februari vond een poging tot inbraak plaats in de schuur van een woning aan de Sluiswachter. Het slot werd vernield en de deur bekwam braakschade.

Op 13 februari om 03.10 uur meldde een oplettende getuige, dat een voertuig op verdachte wijze in de omgeving van de Pr. Beatrixlaan reed. Op zijn aanwijzing werd de auto korte tijd later op de Krijgsman staande gehouden. In het voertuig werden onder een stoel inbrekerswerktuigen aangetroffen. Beide inzittenden zijn vervolgens aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek.

Ongeval

Op 6 februari ontdekte de eigenaar van een zwarte personenauto, merk BMW, dat zijn op de Hogeweg geparkeerde voertuig in de avonduren was aangereden. De buitenspiegel werd van het voertuig gereden. De veroorzaker reed na de aanrijding weg zonder bekendmaking van zijn identiteit. Er bleef een sierstrip van de vermoedelijke veroorzaker (een Citroën Berlingo) achter op de plaats ongeval.

Op 7 februari om 15.25 uur schrok een fietsster dusdanig van een kat, dat zij ten val kwam op de Hogeweg. Zij werd door een omwonende liggend naast haar fiets op straat aangetroffen. Zij is met aangezicht letsel, schrammen en pijnlijke knieën per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Op 11 februari om 16.30 uur verloor op de Rijksweg A9 de bestuurster van een personenauto door onbekende oorzaak de controle over haar voertuig, raakte in een slip en kwam tegen de vangrail tot stilstand. De auto werd met een zwaar beschadigde voorzijde weggesleept.IJsclub Uitgeest verrijdt 39e Volharding bokaal

Door: Kees Molenaar

ALKMAAR - Met buiten de baan een mooi wit winters landschap, maar binnen een straffe Oosten tegenwind. Onder deze erbarmelijke omstandigheden, met een gevoelstemperatuur van -10 graden, werd de 39e Volharding bokaal verreden.

Dit is een langebaan wedstrijd waaraan alle trainingsgroepen van de IJsbaan de Meent in Alkmaar deelnemen. Hierbij wordt per categorie, van pupillen tot veteranen, een afstand gereden. De pupillen 2x een 500m en de anderen een 500, 1000, 1500 en/of 3000m. Gezien het aantal leden van de Club kon niet voor elke categorie de juiste rijder uitkomen, maar moest men vaak in een hogere categorie rijden. Hierdoor was de einduitslag niet van belang, maar wel het laten rijden van zoveel mogelijk rijders voor het verbeteren van hun eigen PR. Helaas was dit door de weersomstandigheden bijna niet mogelijk. Een uitzondering hierop was Kris Aardenburg met maar liefst 2 PR's.

Uitslagen 500 meters
5 Leon Schot HPB 56.33 Rosa den Elsen DPB         DQ 5 Thijs van Tol HC2 50.56 6 Luna den Elsen DC2 55.20 11 Brian Bloedjes HC2 53.15 7 Roos de Boer DC2 52.82 9.Mike Roelands HC1 56.40 6.Femke Jongenotter DA1 52.82 11.Kris Aardenburg HB1 51.48 PR 5.Sanne Veenboer DN4 48.21 11.Benno van Tol H50 49.91 8.Joni Krom DN1 52.74 5.Kees Molenaar H55 50.14 4.Leon Schot HPB 56.62 6.Rosa den Elsen DPB 1:00.60
Uitslagen 1000 meters
4.Thijs van Tol HC2 1:40.65 7.Luna den Elsen DC2 1:58.11 10.Brian Bloedjes HC2 1:46.63 10.Roos de Boer DC2 1:52.75 6.Femke Jongenotter DA1 1:55.30 4.Willem Brantjes H55 1:37.83 3 Nancy Molenaar DAS 1:42.12 Uitslagen 1500 meters
9.Patrick Roelands HC1 3:07.32 7.Sanne Veenboer DN4 2:47.48 7.Willem Brantjes H55 2:27.53 4.Nancy Molenaar DAS 2:44.76 8.Kees Molenaar H55 2:41.39 11.Kris Aardenburg HB1 2:53.92PR
Uitslag 3000 meter
8.Benno van Tol H50 5:37.54

Paradijs

Foto: Aangeleverd

Ja zo mag ik het hier gerust wel noemen, na al die jaren Thailand ben ik best wel op veel plekken geweest maar dit was toch wel een van m'n mooiste uitstapjes. Het eiland heet Koh Mak ongeveer vijf uur rijden van Bangkok en dan drie uur met de boot. Het kán sneller: met speedboot ben je er in 50 minuten.

Ik zou de hele Uitgeester wel kunnen vullen met de meest mooie foto's... Je blijft schieten, zoveel mooie plekjes! Prachtige strandjes met glas helder water al zwemend waan je je in een aquarium, veel vogels en prachtige bloemen,er rijden hier bijna geen auto's, alleen de lokale bevolking hebben er een om toeristen van de boot naar hun resort te brengen. Mocht je meer willen weten over dit kleine eiland van zeven kilometer breed en een omtrek van 27 kilometer,
google dan Koh Mak Thailand. Maar ik moet ook eerlijk zeggen: ondanks dat er bij de resorts en ook langs het strand wat barretjes zijn is er verder niets te beleven; geen supermarkt, ook geen pinautomaat of toeristische winkeltjes. Je moet gewoon jezelf vermaken. Het is een rustoord en dat is ook wel eens lekker. Op mijn huurfiets trek ik er elke dag op uit, wel heuveltje op en af, maar geen echte hoge bergen. Het voordeel van fietsen is, dat je veel meer ziet. Een klein nadeel: als je in Holland fietst, kun je even uitrusten langs de kant van de weg. Hier dus niet. Je weet hier nooit wat je broekspijp in kruipt: dat kan een bijtende rode mier zijn maar ook een giftige duizendpoot of schorpioen, gewoon doorfietsen dus.

Op moment dat ik dit schrijf kijk ik over de zee en zie de palmboom waar ik op de foto bij sta. Ik zag net op teletekst dat het bij jullie sneeuwde! ook leuk toch ?
Voor mij nog een week of zes en dan zit deze periode in Thailand er ook weer op. Eén ding staat nu al vast: naar dit eiland kom ik zeker terug! Ik zit hier nu alleen, maar eigenlijk is dit het ideale eiland voor een romantische trip met je vriendin of vriend. Maar ik ben niet eenzaam hoor de reden dat ik op dit eiland beland ben, is omdat een goede vriend hier een restaurant heeft.

Sawatdee Gerbrand

Klaverjassen in Buurtcentrum de schuilhoek

The Krom Sailors Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Op dinsdagavond 14 februari organiseert Welschap Welzijn een gezellige klaverjasavond in Buurtcentrum de Schuilhoek in de Van Bronckhorststraat 1, 1962 TV Heemskerk. Vanaf 19.30 bent u van harte welkom. Voor meer info: 0251-253054.

Internetcafé
Elke donderdag kunt u terecht bij het Internetcafé van 13.00-14.00 uur (behalve in de schoolvakanties) Het internetcafé is bedoeld voor mensen die geen of weinig gelegenheid hebben om met een computer om te (leren) gaan of te gebruiken. Iedereen is van harte welkom in buurtcentrum het Spectrum, Lauraplein 1 te Heemskerk.

Op basis van de behoeften van de deelnemers wordt er uitleg gegeven over hetgeen zij willen leren. Zo kunnen taalprogramma's aan bod komen om het Nederlands te verbeteren, leren omgaan met de computer, type les volgen, de weg vinden op internet, gebruik van facebook etcetera. Het team vrijwilligers is inmiddels uitgebreid en kan daardoor meer vragen aan. De kosten zijn € 1,- per keer. Docente Pauline Snijders en vier vrijwilligers geven les in een gezellige, ongedwongen sfeer.

Zondagmiddagpodium 55+ (Beverwijk-Heemskerk)

Op zondag 26 februari aanstaande presenteert het Zondag Middag Podium voor 55 plussers het zeemanskoor The Krom Sailors in de Stut, Maasstraat 3 te Heemkerk. De zaal gaat open om 13:30 uur. De voorstelling begint om 14:00 uur en is om ongeveer 16:00 uur afgelopen.

The Krom Sailors is een shantykoor uit Akersloot dat ruim tien jaar geleden is opgericht en uit zeven broers en vier zwagers bestaat. Zij zingen shanty's en diverse populaire liedjes. Een optreden van The Krom Sailors staat garant voor een middagje gezellig meezingen! Welke optredens kunt u nog meer verwachten op het Zondagmiddagpodium 55+ dit seizoen? Op 26 maart is het gezelligheidskoor de Delta Singers in de Prinsenhof te Beverwijk. Het seizoen wordt op 23 april afgesloten in Wijk aan Duin te Beverwijk met het gezelligheidskoor 'FF Anders.'

Kaartverkoop De toegangsprijs is € 5,00 inclusief een kopje koffie of thee in de pauze. De zaalverkoop vindt op de dag van de voorstelling vanaf 13:30 uur plaats. Om teleurstellingen te voorkomen, raden wij u echter aan uw kaarten in de voorverkoop te kopen. De voorverkoop van kaarten voor bovenstaande voorstellingen kan op de volgende plaatsen:
• Buurtcentrum Het Spectrum, Lauraplein 1, Heemskerk, tel. (0251) 207777
• Wijkcentrum Prinsenhof, Beatrixlaan 2, Beverwijk, tel. (0251) 30 03 00 (tussen 09:00-13:00 uur)

Let op: vervoer moet u zelf regelen.

Maandag
00.00 – 02.00 OSU Love Songs.
02.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Infomagazine (HH).
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 17.00 Carrousel – Nonstop met Lokale informatie.
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt UIT (HH).
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine.
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio.

Dinsdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Nonstop.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 17.00 Carrousel – Lokale en Regionale informatie.
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine.
18.00 – 20.00 Country Train.
20.00 – 22.00 Crackhelder en Mella – Dubbel & Dwars
22.00 – 24.00 OSU Nonstop.

Woensdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12:00 OSU Nonstop.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 17.00 Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn.
20.00 – 24.00 Binnenkort nieuw programma.

Donderdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU – Nonstop.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak (Schoolradio).
15.00 – 17.00 Carroussel – Nonstop met Lokale Informatie.
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain
22.00 – 24.00 OSU Nonstop

Vrijdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU muziek Carrousel
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers.
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis.
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine.
18.00 – 20.00 Carrousel – Lokale en Regionale informatie.
20.00 – 22.00 OSU – Nonstop 70ties & 80ties
22.00 – 24.00 DJ Scoja – Club 106

Zaterdag
00.00 – 08.00 OSU Nonstop.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 11.00 OSU Nonstop
11.00 – 12.00 Oranje Top-30.
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend.
14.00 – 16.00 OSU -Infomagazine.
16.00 – 18.00 OSU Nonstop
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle.
20.00 – 22.00 Return to the Dance Classics.
22.00 – 24.00 Ed Hoekmeijer – Tune Inn.
00.00 – 03.00 Jan van Dale – Sessions Mix.

Zondag
03.00 – 08.00 OSU Nonstop.
08.00 – 10.00 Zendtijd voor Kerken / Songs of Praise.
10.00 – 12.00 Ricky Koole – Het Zondagochtend Gevoel.
12.00 – 13.00 Peter de With – Cabaret.
13.00 – 15.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sportief – Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox.
18.00 – 20.00 Intermezzo – OSU Klassiek
20.00 – 22.00 OSUJazz – Blues and Big Bands.
22.00 – 24.00 OSU – Nonstop

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters waarbij Uitgeester-gezelligheid en Lokale informatie voorop staat.

Lijkt het je leuk om ook een radio-programma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma verzorgen, de redactie helpen of heb je een programma idee en wil je graag meewerken? Van Jong tot Oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt de OSU in de ether 106FM, Ziggo kabel 104.5FM en Ziggo kanaal 918 en via internet.

Uniek klassiek concert bij De Zwaan Cultureel

Foto: aangeleverd

Door leraren van de Nieuwe Muziekschool Uitgeest

UITGEEST: Met trots kondigt De Zwaan Cultureel aan dat op zondag 26 februari drie docenten van de Nieuwe Muziekschool Uitgeest een klassiek concert met als titel 'Rondreis over de wereld in 60 minuten' voor u spelen.

Daniel Mathot, Sonja Tol en Gijs Braakman spelen werken van Turina, Rachmaninov, Jobim, Rota, Doppler, Büsser en Piazzolla. Ooit begon Daniel Mathot met viool en piano maar op 15-jarige leeftijd heeft hij de gitaar ontdekt. Dat was liefde op het eerste gezicht. Na een aantal jaren metal en rock kwam hij in aanraking met jazz. Hij werd toegelaten op het conservatorium en behaalde in 2009 zijn master. Naast jazz speelt hij ook Braziliaanse muziek, klassieke muziek, fusion, pop en rock in verschillende bands en projecten. Daniël kreeg les van o.a. John Abercrombie, Philip Catherine, Jesse van Ruller, Ed Verhoeff en Paul Hock.

Sonja Tol kreeg in Zaandam haar eerste dwarsfluit lessen. Ze studeerde in 1979 af aan het Stedelijk Conservatorium te Zwolle bij Eugenie van der Grinten. Na haar opleiding volgde zij lessen bij Abby de Quant en Marieke Schneeman. Zij speelt in een theaterorkest en het blaaskwintet 'Voor de wind.' Met Emma Ulrich vormt zij een duo voor piano en fluit. Gijs Braakman heeft hoofdvak piano gestudeerd aan de Amsterdamse Hoge School voor de Kunsten. Na zijn studietijd heeft hij diverse optredens gedaan, zowel solistisch als begeleidend. Van 2009 tot medio 2011 was hij de vaste begeleider van het koor Vocal Choice. Hij is de vaste pianist op de Rafaël school in Haarlem en ook muzikaal leider van het koor Take it Easy in Beverwijk.

Het concert begint om 11.00 uur in Dorpshuis De Zwaan. Belangstellenden kunnen gratis een toegangskaart afhalen bij Boekhandel Schuyt. Na afloop kunt u een vrijwillige bijdrage doneren.

De Schilderskring Uitgeest exposeert in De Zwaan

UITGEEST - Dit jaar zullen iedere maand, van januari tot en met juni, leden van de Schilderskring exposeren in de ontvangsthal van De Zwaan.

In het laatste weekend van 24-25 juni zullen alle leden van de Schilderskring gezamenlijk exposeren in Dorpshuis de Zwaan, als onderdeel van de Kunstroute Uitgeest 2017. De Schilderskring doet vanaf 2011 mee aan deze jaarlijkse Kunstroute. De Schilderskring Uitgeest is sinds oktober 2010, een collectief van zelf werkzame kunstschilders uit het dorp Uitgeest en omstreken. Zij komen regelmatig bij elkaar tijdens een inloopatelier. Momenteel is dat om de 14 dagen op maandagavond van 20.30 tot 22.00 uur (zie agenda De Zwaan). Iedereen is van harte welkom om eens een kijkje te komen nemen en de sfeer te proeven. De onderwerpen en technieken van de schilders zijn zeer verschillend, zowel in stijl als in materiaal.

Meer info vindt u op de website: www.schilderskringuitgeest.nl In de expositie maanden kunt u werk zien van: Dorota Poniatowski (januari), Hans Bruinsma (februari), Jaap Zwaan (maart), Marianne Cappendijk (april), Marie-Josée Hamers (mei) en Wilga Hoek (juni).

Met een groep vrijwilligers worden, met regelmaat, videoreportages voor de regio twee-vijf-één gemaakt. 251tv, televisie voor de regio twee-vijf-één, is te bekijken via YouTube, Facebook en Ziggo Kanaal 42 (digitaal).

De nieuwste programmering start om:
19.00 uur Nieuws uit de regio
20.00 uur Muziek & Entertainment
21.00 uur Informatie en documentaires
22.00 uur Herhaling bovenstaande uitzendingen

Kerkdienst Protestantse Gemeente Uitgeest-Akersloot

19 februari: Uitgeest Pastor K. Kint en Hr. Bovendorp.

Parochie O.L. Vrouwe Geboorte Uitgeest

Woensdag 15 februari om 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 17 februari om 19.00 uur Woord en Communieviering in Geesterheem.
Zaterdag GEEN VIERING.
Zondag 19 februari 09.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. de dames van de Cantorij en Lau's Deo.