De Uitgeester

27 juni 2018

De Uitgeester 27 juni 2018


Coalitievorming PU, VVD, D66 en PvdA gestrand

UITGEEST - De afgelopen weken is er onder leiding van formateur Henry Meijdam getracht om een coalitie te vormen. "Dit is helaas niet gelukt. De reden hiervoor zijn de politieke verschillen," aldus gemeentesecretaris van Uitgeest Peter Schouten in een persverklaring.

Een deel van de onderhandelaars is van mening dat er uit oogpunt van de haalbaarheid van de ambities een koppeling gemaakt moet worden tussen het realiseren van een school danwel scholen en woningbouw. Een belangrijke ontwikkellocatie is het stationsgebied. Hierbij is men het niet eens geworden om te onderzoeken of het nodig en wenselijk is om eventueel voorzieningen naar een andere centrale locatie te verplaatsen.

Het is bijna zover... Kermis Uitgeest! Vijf dagen lang bierdrinken, dansen en sjansen op de kermis der kermissen

Over paar dagen barst het feest in Uitgeest los... Archieffoto: Aangeleverd

UITGEEST - De kermis der kermissen staat voor de deur en de voorbereidingen zijn in volle gang. Van zaterdag 30 juni tot en met woensdag 4 juli staat Uitgeest weer op zijn kop.

Hier hebben we het hele jaar naar uitgekeken met zijn allen. Zo ook Arne Meintjens, leadzanger van Paper Plane. Zij verzorgen de wake-up call om 08.00 uur 's morgens tijdens de eerste deun op het plein bij Restaurant Klaas.

"Wij staan er zelf eigenlijk niet om 08.00 uur, maar al om 06.00 uur," vertelt de zanger. Paper Plane heeft op veel kermissen opgetreden maar de Uitgeester kermis is bijzonder. "Op maandagochtend 08.00 uur staan er twaalfhonderd Uitgeesters bier te drinken op een plein, dit gebeurt nergens," zegt hij enthousiast. De saamhorigheid onder de kermisgangers is hem al vaker opgevallen. Hij doet namelijk al jaren het licht en geluid tijdens de kermis met zijn bedrijf Higher Ground. Lees verder op pagina...

Indrukwekkende stoet van oude legervoertuigen door Uitgeest Regionale Veteranendag Castricum en Uitgeest

De legervoertuigen gingen in een optocht door Uitgeest naar Castricum. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Zaterdag 23 juni vond de elfde editie van Regionale Veteranendag Castricum en Uitgeest plaats. Deze wordt ieder jaar georganiseerd in de aanloop naar Nationale Veteranendag.

Door: Margreeth Anema


Een indrukwekkende stoet van oude legervoertuigen vertrok 's morgens om 09.00 uur uit Uitgeest en arriveerde om 10.00 uur bij Het Oude Raadhuis in Castricum, waar de beide burgemeesters de veteranen ontvingen voor een besloten samenzijn. Burgemeester Verkleij meldde zich 's morgens vroeg op het gemeentehuisplein in Uitgeest en mocht in een oude legerjeep van de US-army meerijden richting Castricum. De burgemeester geniet zichtbaar van de mooie verhalen die de veteranen en de belangstellenden te vertellen hebben. "Het is belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan onze veteranen. Eigenlijk is één keer per jaar te weinig als je nagaat wat ze voor ons betekend hebben," zo vindt burgemeester Verkleij. Lees verder op pagina...

Uitgeest heeft sinds een week 'de knapste wijkagent van Nederland' Vrouwen 'dreigen' met 'misdrijven'

De foto waar het vorige week allemaal mee begon... Foto: Wijkagent Frans Pals

UITGEEST - De nieuwe wijkagent in Uitgeest heeft heel wat losgemaakt onder de dames in Uitgeest en ver daarbuiten. Wijkagent Dennie is knap, heeft spierballen en daarbij straalt hij een bepaalde rust uit, hij is bescheiden, benaderbaar en ook nog eens erg aardig.

Door: Margreeth Anema


De ideale schoonzoon, mits je op je tellen past, want het blijft natuurlijk een wetsdienaar. De Uitgeester postte een foto op Facebook waarop de wijkagent en burgemeester Verkleij elkaar de hand schudden. Met inmiddels 6800 reacties en duizend likes voor onze nieuwe agent ontplofte Facebook, het bericht ging viral. Reacties als: "We gaan collectief verhuizen", "Het wordt vast onrustig in de wijk" en "Hallo Dennie" met veel hartjes erachter waren niet van de lucht. Door het bericht van De Uitgeester was er ook aandacht voor de wijkagent bij RTV NH, Hart van Nederland en veel andere landelijke media.

Dennie vindt het grappig en volgt de berichtgeving op de voet. Als we de burgemeester om een reactie vragen zegt ze lachend tegen onze verslaggeefster: "Natuurlijk weet ik dat hij leuk is, ik heb hem zelf aangenomen." Lees verder op pagina...

Thuisbij - het dagboek van Jan

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

"Ik zeg het nog maar een keer: dat is elke middag verrukkuluk. En het zij hier nogmaals gezegd: Zalig!"

Vrijdag 22 juni 2018

Gisteren zijn de voetbal-slagers van Argentinië zo goed als uitgeschakeld in Rusland. Je kunt natuurlijk uitrekenen dat dat uitschakelen gebeurde door de kwalijke krachten van Kroatië. Die zitten er dus nog in en doen nog mee. God zegene de greep. Ze slaan in iedere geval kruistekens bij het begin van elke helft van de wedstrijd. En ze kijken daarbij met gesloten ogen richting hemel. Gisteren hielp dat nog aan de kant van Kroatië. Maar met de benoeming van Mark van Bommel bij PSV verwacht ik niet beters dan Modric z'n kornuiten.

We hebben aan tafel pseudo-geoefend zonder de pilatus-gymjuf. We hebben gelukkig wel evenveel lol gehad. Als het allemaal goed is gegaan, heeft Marrigje in Beilen van ons vrije-gym een beeld omvangen. We hebben stevig geoefend. Ik heb na thuiskomst geprobeerd enige tijd te slapen. Dat lukte helaas maar matig.

Ik heb van Ilona twee nieuwe toestemmingsverklaringen voor de Gegevens-bescherming mee gekregen. Je denkt toch niet dat je meerdere verklaringen op een vel mag zetten. Nee, nee, elke verklaring moet op een nieuw blad van de ambtenarij.

We aten natuurlijk weer zalig. Of om het met Tiny te zeggen 'verrukkuluk' . Een van ons was zo weg van de sla met ei en komkommer dat zij ervoor pleitte, dat er van de overvolle salade-schaal een foto gemaakt werd die dan daarna prinsheerlijk op Facebook gezet werd. Jammer alleen dat je van een hapje foto de smaak niet proeven kon. Daarvoor moet je lijvelijk aanzitten aan de middagmaaltijd van Thuisbij. En wie dat eenmaal geproefd heeft, zal die smaak niet gauw vergeten. Kun je nagaan hoe bekwaam de vrijwillige koks zijn die in de Thuisbij-keuken elke middag koken. Ik zeg het nog maar een keer: dat is elke middag verrukkuluk. En het zij hier nogmaals gezegd: Zalig!

Vanmiddag eten we weer bij Teun-Jan en Mirjam. Dat is al meer dan 30 jaar een dierbare traditie. De ene keer kookt Margreet, de andere keer een van de twee anderen. De kookkunst van Jan heeft de toets der kritiek nog steeds niet doorstaan. Wij sparen dus in dit opzicht met liefde onszelf.

Zou er vanmiddag nog een voetbalwedstrijd zijn in Rusland?

Lees alle dagboekverslagen op http://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Kunstroute bij Lees Lokaal groot succes

Workshop stempel maken tijdens de Kunstroute in het Lees Lokaal. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De Kunstroute Uitgeest 2018 was gezegend met het ideale weer. De zon scheen, maar niet te uitbundig, en er viel geen spatje regen. Lees Lokaal Uitgeest deed voor de allereerste keer officieel mee en er was een continue aanloop van kunstliefhebbers.

Bij binnenkomst keek men soms even een beetje vreemd op omdat zij omringd werden door boeken, en op zaterdagochtend was er ook nog een workshop stempel maken. Eenmaal overtuigd dat zij toch op de juiste plek waren aanbeland genoot iedereen van de vele illustraties van Gertie Jaquet aan de wanden van Lees Lokaal.

Honderden mensen, van binnen en buiten Uitgeest hebben zowel zaterdag als zondag van de kunstroute genoten en gelijktijdig kennis kunnen maken met Lees Lokaal. Iedereen die voor het eerst binnenliep was onder de indruk van de locatie. Een soortgelijk initiatief in Wijk aan Zee heeft het uiteindelijk niet gehaald zo hoorden wij van enkele bezoekers. Gelukkig kan Lees Lokaal Uitgeest op de steun van de gemeente en de inwoners rekenen.

Bonte Vivant toch niet open tijdens kermis Uitgeest

Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Toch geen kermis voor de Bonte Vivant. De gemeente Uitgeest liet afgelopen week aan De Uitgeester weten dat het niet lukt om de benodigde vergunningen op tijd af te geven.

De gemeente reageert hiermee op het artikel dat de Bonte Vivant mogelijk toch open zou zijn tijdens de kermis in Uitgeest. "Het gaat om een drank- en horecavergunning, en de afhandeling hiervan duurt gemiddeld twaalf weken. Ook moet er een evenementenvergunning worden afgegeven. Daarvoor staat ook een doorlooptijd van twaalf weken. Het is niet dat de gemeente zich niet flexibel wil opstellen, maar de gemeente heeft deze tijd echt nodig omdat er onder andere advies moet worden ingewonnen van andere instanties zoals de hulpdiensten," aldus de gemeente Uitgeest.

Te veel obstakels
"Wellicht is er iets te regelen," liet Olly Satoer vorige week aan De Uitgeester weten. Afgelopen week zei Satoer: "Het is inderdaad niet dat de gemeente zich niet flexibel wil opstellen, maar er zijn te veel obstakels om dit te regelen. Helaas." Op vragen van De Uitgeester hoe het zit met de huidige horecavergunning van de Bonte Vivant zegt Satoer: "Met de opzegging van ex-uitbater George verviel ook de horecavergunning."

Geen vergunning
"Een drank- en horecavergunning is persoonsgebonden. De vorige exploitant heeft deze ingetrokken, er is nu dus niemand meer in het pand met de vereiste vergunning," vult de gemeente aan in een reactie. Dit jaar dus helaas geen kermis voor de klanten van de Bonte Vivant.

'Pinter's Omerta' door Huis van Theater in De Zwaan

Voorstelling Harold Pinter in De Zwaan. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli kan kan men in De Zwaan genieten van spanning met een flinke dosis zwarte humor, ofwel toneel van de Britse toneelschrijver Harold Pinter! Theatercollectief Huis van Theater verbindt twee kortere werken van de Britse Nobelprijswinnaar Pinter: 'Family Voices' en 'De Dienstlift'.

Door te zoeken naar de samenhang tussen beide eenakters is er een unieke nieuwe voorstelling ontstaan die nu voor het eerst als één geheel te ervaren is.

In 'De Dienstlift' wachten twee huurmoordenaars op de opdracht die komen gaat. Maar alle gebruikelijke routines verlopen anders dan gewoonlijk. Verontrustende vragen dringen zich op: 'Waarom is er hier geen gas?', 'Wie stuurde ons die lucifers?' En: 'Waar blijft Wilson?!' De jongeman uit 'Family Voices' vertelt hoe geweldig hij het naar zijn zin heeft op zijn nieuwe kamer in de stad. Wel krijgt hij meer en meer bedenkingen bij zijn medebewoners. Wat is dat gefluister 's nachts? Gaat Jane ooit naar school? En is Riley misschien van de geheime dienst?

Harold Pinter was een van de meest vooraanstaande toneelschrijvers van na de Tweede Wereldoorlog. Gerenommeerde regisseurs als bijvoorbeeld Quentin Tarantino zijn sterk door hem beïnvloed. Kenmerkend voor zijn werk is dat de handeling zich meestal afspeelt in een besloten ruimte en dat de personages in hun veiligheid bedreigd worden door onverklaarbare vijandigheden van een buitenstaander. Ook in 'Pinter's Omerta' spelen dreiging, beklemming en verwarring een grote rol. Maar door het absurde van de situatie en de typisch 'Pinteriaanse' dialogen, is het ook een stuk met een flinke dosis zwarte humor!

Huis van Theater is een nieuw theatercollectief dat vanuit bestaand repertoire vernieuwende en brutale voorstellingen wil maken. Spelers en makers hebben de Toneelschool, de Regieopleiding of een film-acteursopleiding afgerond. 'Pinter's Omerta' is hun eerste productie. Spel en regie: Bastiaan Toorenent, Yannick Weermeijer en Nico Meurs.

Zaterdagavond 30 juni / zondagmiddag 1 juli
De Zwaan - Uitgeest
Aanvang: 20.30 uur/15.00 uur
Meer informatie: dorpshuisdezwaanuitgeest.nl & www.huisvantheater.nl.

Geslaagde editie Kuilart-Tentoonstelling

UITGEEST - In het weekend van vrijdag 22 t/m zondag 24 juni is bij stichting de Nieuwe Kuil de traditionele Kuil Art tentoonstelling, van werkstukken gemaakt door de deelnemers aan de creatieve cursussen van het afgelopen seizoen, gehouden.

Dit jaar werden voor de tentoonstelling 95 schilderijen en 67 keramiek, klei en beschilderd porselein werkstukken ingebracht. De opening werd vrijdagavond door wethouder Mw. Anke de Vink verricht, die hierbij tevens aandacht besteedde aan de locale Kunstroute van Uitgeest die dit jaar voor het 10e jaar werd gehouden.Na deze opening zijn de prijswinnaars bekent gemaakt m.b.t. het tentoonstellingsthema "Vervoer". Aan het begin van het seizoen is aan alle cursisten, van de creatieve cursussen, gevraagd om een werkstuk te vervaardigen dat hierop betrekking had. Deze werden op donderdag door twee leden van de schilderskring Uitgeest (Anneke Brinkman en Jaap Zwaan) gejureerd.

Winnaars/genomineerden categorie: schilderijen
1 - Mw. Riek Koek - acryl: met z'n zevenen + bagage op de motor
2 - Mw. Sylvia Hilversum - aquarel: Omafiets in avondrood
3 - Dhr. Rob Nan - aquarel: Oldtimer auto
4 - Mw. Adrie Groen - aquarel: 3 fietsende koks
5 - Dhr. Teun de Boer - aquarel: Affiche stoomschip

Winnaars/genomineerden categorie: overige kunstwerken
1 Mw. Marijke de Goede Beschilderd keramiek Mieren met Ginkgo bladeren
2 Mw. Rika Wolthuis Beschilderd porselein schaal met binnenvaartschepen
3 Mw. Monique Vos Beschilderd porselein Kip met ei in kinderwagen
4 Mw. Riek Koek keramiek Bus met teveel passagiers
5 Mw. Marion Tervoort Beschilderd porselein Lelijke eend met opschrift: Waar is het feestje

Aan de winnaars werd na de bekendmaking de bijbehorende trofeeën uitgereikt.

De genomineerden/winnaars van de publieksprijstrofeeën bij de categorie Schilderijen:
1 Mw. Nel Riezenkamp aquarel Kleurrijke Haan 218 Pnt.
2 Mw. Marion Frieser aquarel Kat in boom 163 Pnt.
3 Mw. Marion Frieser aquarel Luchtballonnen 158 Pnt.
4 Mw. Gré Beemer aquarel Gekleurde huisjes 122 Pnt.
5 Mw. Riek Koek acryl gezin op motorfiets 115 Pnt.

Categorie: overige kunstwerken (keramiek, kleivoorwerpen en beschilderd porselein)
1 Mw. Marijke de Goede beschilderd keramiek Mieren met Ginkgobladen 506 Pnt.
2 Mw. Sonja Barhorst beschilderd porselein Dame met hoed 123 Pnt.
3 Mw. Rika Wolthuis beschilderd porselein Binnenvaartschepen 117 Pnt.
4 Mw. Caroline Engel Keramiek Vijf vrouwen 114 Pnt.
5 Mw. Barbara Bleake Keramiek Bol met mensen 99 Pnt.

De 3 hoogst geëindigde personen ontvingen, als aandenken, een gouden vogel trofee.

Feest vanwege 40 jaar Kerkbuurt Uitgeest

Een potje schaken op straat in de Kerkbuurt. Foto: Gertruud Rumphorst

UITGEEST - Dit jaar is het 40 jaar geleden dat de huizen op de Kerkbuurt werden opgeleverd. Ruim 100 bewoners hebben dit afgelopen zaterdag gevierd.

Na diverse activiteiten was er nu tijd voor een feestmiddag. Onder het genot van een hapje en een drankje kon jong en oud zich vermaken met oud-Hollandse spelletjes op het pleintje aan De Wilgen. Blikken gooien, sjoelen, schaken maar vooral het touwtrekken was populair. Voor de kleinsten was er een heus springkussen neergezet. Als klap op de vuurpijl kwam Mike iedereen nog voorzien van een ijsje.

Mede dankzij de weergoden was het tot 23.00 uur een gezellige boel in de Kerkbuurt.

Het touwtrekken was een populair spel tijdens deze feestdag. Foto: Gertruud Rumphorst
Mike voorzag iedereen van een ijsje. Foto: Gertruud Rumphorst
40 jaar Kerkbuurt: reden voor een feestje! Foto: Gertruud Rumphorst

Overzicht activiteiten kermis Uitgeest

Foto uit Archief: De Uitgeester

UITGEEST - Menig Uitgeester kijk er elk jaar naar uit: de kermis. Dit jaar van 30 juni tot en met 4 juli. Hier een (zo compleet als mogelijk) overzicht van alle activiteiten.

Zaterdag 30 juni
Zaterdag 30 juni: de eerste dag van de kermis. Op de Castricummerweg en Prinses Irenelaan kun je vanaf 14.00 uur terecht voor attracties, spelletjes en lekkernijen. Om 16.00 uur zal het startschot klinken van de tweede editie van de Kermisloop van Uitgeest. Het belooft wederom een sportief, uitdagend en gezellig evenement te worden, waarbij de veiligheid vooropstaat! Het parcours is dit jaar flink gewijzigd ten aanzien van vorig jaar. Na afloop is er een prijsuitreiking voor de snelste heer, dame en ploeg. Hierna barst de kermis los en kan iedereen even gezellig napraten, drinken en eten bij de feesttent van Restaurant Klaas.

Aansluitend speelt coverband Royal Flush in de feesttent op het Gemeentehuisplein om 20.00 uur. Op het Buitenpodium speelt het duo Ouwe Jongens Krentenbrood. In Restaurant Klaas, aan de Middelweg 13, treedt DJ B12 op vanaf 00.30 uur. Het optreden van Hardstyle met Bouncing Ball vangt ook aan om 00.30 uur, in de Bovenbar van Restaurant Klaas. De 'Klaas Vreetschuur' op het Gemeentehuisplein is geopend van 15.00 tot 04.30 uur.

Zondag 1 juli
Op zondag 1 juli begint om 13.30 uur de warming-up voor het 'Hooivork Darten' in Café 't Portiertje. De kermis is wederom geopend vanaf 14.00 uur. In de feesttent zijn vanaf 19.00 uur zanger Ben de Ruiter (bekend van het legendarische duo Ben en Ruurd), coverband Almost Famous Volendam en DJ Silvain aanwezig. Vanaf 21.00 uur kun je terecht in BuonaSera met DJ Heartex. De 'Klaas Vreetschuur' is open van 14.00 tot 02.30 uur.

Maandag 2 juli
Op maandag 2 juli vangt om 08.00 uur het befaamde Deunen in de feesttent aan. Hier treden feest- en rockband Paper Plane, Freestyle Maniacs, Dr. Rude en Moustache Monday DJ's op. Ook de kermis is te bezoeken vanaf 14.00 uur. BuonaSera is vanaf 21.00 uur geopend, met DJ Heartex. In Café 't Portiertje is de 'Afterdeun' met DJ Dolphin. Vandaag is de 'Klaas Vreetschuur' open van 08.00 tot 00.00 uur.

Dinsdag 3 juli
Op dag vier, dinsdag 3 juli, is de kermis weer geopend vanaf 14.00 uur. Om 15.00 uur begint in Café 't Portiertje het Bier Pong Toernooi. Om 20.00 uur begint hier de 90's & 00's Party. Op hetzelfde tijdstip is BuonaSera weer geopend met DJ Heartex. Op 3 juli is er een Hollandse Avond in de feesttent voor restaurant Klaas. Vanaf 20.00 treden John West, Rocky Vosse en Mats van der Zon op. In de bovenbar treedt DJ Mentwitt op.

Woensdag 4 juli
Woensdag 4 juli is alweer de laatste dag van de kermis in Uitgeest. Vanaf 14.00 uur is de kermis te bezoeken. In Café 't Portiertje vangt om 20.00 uur de Radio 10 Gold Drive-in Show aan. In BuonaSera ben je welkom vanaf 22.00 uur, wederom met DJ Heartex. Ook dit jaar zal de kermis traditioneel worden afgesloten met een vuurwerkshow op het ijsbaanterrein. (let op: wijzigingen voorbehouden).

Namens de redactie van De Uitgeester: iedereen een fijne kermis!

Kermisloop gaat door dorp en kerk

Ook dit jaar: sportiviteit, gezelligheid, kermis en een lekker zonnetje… Foto uit Archief: De Uitgeester

UITGEEST - Aanstaande zaterdag 30 juni, klinkt om 16.00 uur het startschot voor de 2e editie van de Kermisloop van Uitgeest! "Na het overweldigende succes van vorig jaar is de organisatie van de Stichting Kermisloop Uitgeest er weer voor gaan zitten en hebben we, naar eigen zeggen, wederom een mooi en uitdagend parcours uitgezet", aldus de organisatie.

Met de hulp van lokale ondernemers wordt aanstaande zaterdag de dorpskern gereed gemaakt voor de run. Vanaf 's morgens vroeg worden alle obstakels opgebouwd en het parcours ingericht. Het parcours wordt voorafgaand aan de start uitvoerig getest en om 16.00 uur zal Burgemeester Wendy Verkleij de deelnemers 'wegschieten' voor hun sportieve uitdaging. De lopers zullen onderweg een aantal uitdagende obstakels moeten trotseren, om te beginnen met het doorkruisen van de OLVG Kerk aan de Langebuurt.

"Trots is de organisatie op het feit dat het kerkbestuur haar medewerking wil verlenen aan dit sportieve evenement. Het kerkbestuur heeft laten weten dat zij graag mee willen werken ook omdat zij de kerk een meer maatschappelijk doel willen geven." Het kerkinterieur krijgt binnenkort een make-over en er wordt ruimte gemaakt voor het toelaten van diverse exposities en wellicht kleine concerten of optredens. De kerk zal hierdoor geen functie verandering krijgen, maar zoals de voorzitter van het kerkbestuur dhr. Jonker zegt; "Een functie-uitbreiding!"

De deelnemers zullen hun weg vervolgen en onderweg nog een tal van 'hobbels' tegenkomen. "Bij de run en de obstakels staat veiligheid voorop", aldus de organisatie. Het gaat erom dat iedereen die zich heeft ingeschreven op zijn of haar eigen tempo de loop kan volbrengen en dat het vooral veilig en gezellig is.

De warming-up wordt verzorgd door Lieftingfit, het evenement wordt verder muzikaal omlijst door o.a. DJ Weizen & DJ Drogba en voor de kids staat er een springkussen op het Gemeentehuisplein. Om 19:30 is de prijsuitreiking voor de snelste dame, snelste heer en het snelste team en voor iedere deelnemer is er een schitterende medaille. Aansluitend aan de prijsuitreiking is er nog een verloting, voor alle deelnemers en vrijwilligers, met mooie prijzen.

De organisatie hoopt op een grote opkomst zowel tijdens de loop langs het parcours als na de loop op het Gemeentehuisplein. "Kom dus allemaal aanstaande zaterdag de deelnemers aanmoedigen en na afloop gezellig een drankje doen! Sportiviteit, gezelligheid, kermis en een lekker zonnetje… Dat wordt een TOP dag!"

"Rek- en strekoefeningen ter voorkoming van blessures" Kermis in Uitgeest is topsport...

Eerste deun op het plein bij Restaurant Klaas. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Arne Meintjens, leadzanger van Paper Plane, verwacht dat zijn publiek maandagochtend om 08.00 uur behoorlijk moe is, "want échte Uitgeesters gaan zondagavond tot het gaatje zodat ze maandag met het snot van gister op hun lippen voor het podium staan, het wordt echt ieder jaar (te) gekker," aldus de zanger, die er enorm veel zin in heeft.

Als de band om 11.00 uur uitgespeeld is dan gaat hij zeker niet naar huis. Hij groeide namelijk op in Uitgeest, dus hij gaat lekker met zijn vrienden een biertje pakken en misschien wel twee. "Lees: vijftien, maar dat mag je niet opschrijven want dan wordt mijn moeder boos," vertelt hij lachend.

Arne heeft nog wel een goede tip voor de kermisgangers: zet je wekker maandagochtend tien minuten eerder voor wat rek- en strekoefeningen. Dit vermindert de kans op blessures. Verder moet je vooral zorgen dat je er goed uitziet en de allerbelangrijkste tip, nee het is meer een regel: WEES OP TIJD.

Maximaal twee uurtjes slaap
Niek Groen van Restaurant Klaas, de spil van de kermis, bevestigt de laatste regel; "8 uur sharp verwachten wij iedereen voor het podium voor de eerste deun van Paper Plane." Deze vijfkoppige band neemt het stokje dit jaar over van Trio Tjoe en Jeroen, zij hebben de eerste deun opgebouwd zoals hij nu is. Paper Plane met leadzanger Arne Meintjens is een waardige opvolger, zij kennen het publiek, ze spelen goed op het publiek in en bijna iedereen kent ze.

Niek heeft er zin in: "Vijf dagen per jaar zijn wij geen restaurant maar zijn wij dé kermis, het plein wordt dan ook het 'Klaasplein' genoemd. Vorig jaar zijn wij begonnen met het draaiboek van de vorige eigenaar. We hebben toen al wat aanpassingen gedaan, zoals een grotere tent neerzetten, de bars breder maken en de bierfusten zijn vervangen door tankbier. Dit jaar gaan we finetunen." We lenen extra medewerkers bij andere cafés die graag kermissen draaien zodat ons eigen personeel ook zelf kermis kan vieren. Desalniettemin heeft het grootste gedeelte van het personeel zich toch gemeld om te werken omdat ze dit gewoon gezellig vinden. Niek spreekt vol lof over zijn medewerkers. "Je moet nagaan dat zij zondagnacht pas om 03.30 uur kunnen gaan slapen en dat ze er maandag om 07.00 uur gewoon weer staan. Ze slapen maximaal twee uurtjes die nacht, we werken allemaal in een flow van adrenaline en na de kermis slapen we wel weer bij."

Niek heeft ook een tip voor de Uitgeesters die zich vanaf zaterdag in het feestgedruis gaan storten: goed frikadellen eten, drink goed, let op je vrienden en maak vooral veel plezier.

Bij kop en kont gepakt
Voor Frans Pals, wijkagent in Uitgeest, wordt dit zijn vijfde kermis. Er hebben zich onder zijn regime nooit ernstige incidenten voorgedaan. Hij heeft weleens iemands drank af moeten pakken en in het ergste geval heeft hij iemand bij kop en kont gepakt en de kermis afgegooid. Nieuwe wijkagent Dennie Bronneberg valt met zijn neus in de boter: de kermis wordt zijn eerste grote klus. Samen met Frans heeft hij dienst tijdens de eerste deun. De heren hebben er zichtbaar zin in. Frans heeft ook nog een tip: "Neem je goede humeur mee en laat je agressiviteit thuis," zegt hij met een strenge, doch rechtvaardige blik.

Wat kunnen we verder nog verwachten?
Op zaterdag 30 juni om 16.00 uur wordt er afgetrapt met de Kermisloop, binnen vier dagen waren alle startbewijzen uitverkocht. Een parcours van 3,2 kilometer met obstakels waar zo'n driehonderd deelnemers het sportiefste uit zichzelf gaan halen voordat ze zich in het feestgedruis storten.

Het 'power hour' dat Restaurant Klaas vorig jaar inlaste komt weer terug. Tussen 11.00 en 12.00 uur zal de DJ een combinatie van wat hardere stijlen draaien, voornamelijk herkenbare nummers in een ander jasje. Het is fijn om even een break te hebben van de 'normale' kermismuziek en ondanks het feit dat kermisgangers vorig jaar nog hun twijfels hadden over het nieuwe power hour, bleek het een groot succes. Iedereen kijkt er dit jaar naar uit.

Vorig jaar werden de fusten vervangen door biertanks, dit jaar wordt het drankenassortiment uitgebreid. Naast bier en wijn kunnen er nu ook andere drankjes besteld worden zoals Desperado's en Smirnoff Ice. Naast een goede line-up staan 't Portiertje en Buona Sera weer garant voor de spelletjes zoals bierpongen op dinsdag en het baanbrekende en populaire hooivorkdarten op zondag. Zondag om 19 uur treedt Ben de Ruiter op. "Hij is weliswaar verstandelijk beperkt maar desalniettemin is het een rasartiest," vertelt Niek. "Hij is muzikaal, brengt goede nummers uit en is een hit op social media. Ik vind dat hij een podium verdient, ik gun het hem."

Niek Groen van Restaurant Klaas heeft ook nog een primeur, al wil hij er niet te veel over loslaten. Het enige wat hij erover wil zeggen is dat kermisgangers maandag niet thuis hoeven te ontbijten maar dat ook geen broodjes meer worden gesmeerd op de kermis. De heren van Klaas hebben 'iets' geregeld zodat niemand met een lege maag aan de eerste deun begint. "Broodjes smeren is niet meer te doen voor de duizend man die om 08.00 uur voor het podium staan," aldus een mysterieuze Niek. Wat er wel gaat gebeuren blijft nog even geheim, dat maken we pas mee tijdens de eerste deun maandag om 08.00 uur. Spannend!

Kermis- en vakantiecollecte 2018

.

UITGEEST - Op 30 juni gaan de benen weer van de vloer en de biertjes en lekkernijen weer over de tafel. De kinderen gaan met ouders en opa's en oma's weer naar de kermisattracties en de 18-plussers massaal naar de horeca.

De Uitgeester kermis 2018 is van start gegaan en duurt tot 4 juli. Ook de vakantiegangers zien al uit naar hun vakantiebestemming en kijken uit naar de datum van vertrek. Maar de kerk blijft thuis, wakend over het dorp en in actie komend wanneer het nodig is.

Niet alleen de pastoor en het locatieteam maar ook heel veel parochianen zijn er trots op dat de kerk en de parochiegemeenschap 'Onze Lieve Vrouwe Geboorte' in deze tijd nog levendig zijn en er alles aan doen om dit zo te houden. Uitgeest, een dorp van tradities, laat zijn iconen niet zomaar vallen. Dit jaar wordt de kerk zelfs opgenomen in de kermisloop. Een van deze tradities is de jaarlijkse kermis-/vakantiecollecte waarvan de opbrengst geheel bestemd is voor de exploitatie en het in stand houden van onze mooie kerk.

Het is een belangrijke inkomstenbron voor de parochie. Pastoor Kaleab en het locatieteam doen ook dit jaar weer een beroep op u om uw kermis-/vakantiebijdrage niet te vergeten. Velen dragen de kerk uit Uitgeest nog altijd een groot en warm hart toe, waarvoor wij u oprecht danken. "Ten slotte wensen wij u een leuk kermisfeest toe en/of een mooie, ontspannen vakantie," aldus het locatieteam.

De bankrekeningnummers van onze parochie luiden als volgt: Parochiebestuur O.L.Vrouwe Geboorte Uitgeest NL85RABO 0152100539 of NL37INGB 0000291033.

Kermis in T' Portiertje en Buona

UITGEEST - "We gaan er weer voor dit jaar met een spetterend programma voor jong en bijna oud", aldus T' Portiertje en Buona. "Voor jong hebben we zaterdagavond 'Ouwe Jongens Krentenbrood', wat ook erg leuk is als je niet meer zo heel erg jong bent.

Andersom geldt precies het zelfde op woensdagavond met de 'Radio 10 Drive in Show' met DJ Rene Verkerk. "Ze beginnen rond half negen met hun zelf meegenomen superlichtshow, tot het laatste half uurtje van de kermis." Zondag is er natuurlijk het traditionele 'hooivorkdarten', met als afsluiter de band De Woutrukkers; rock & roll is het motto. "Dit wordt een feest van scheurende (boeren)rock en meebrullen met Lola en Believer. Deze mannen staan geen minuut stil, laten menig vrouwen hart op hol slaan en zetten met hun 'feestgedruis' de hele tent op zijn kop." Het optreden start om 18.00 uur.

Maandagochtend begint om 11.00 het 'afterdeunen', zoals elk jaar met Dolphin en dat gaat dan de hele dag door. Dinsdag is er uiteraard beerpongen. "Te laat voor het inschrijven? Kom dan gewoon gezellig kijken." Rond 19.00 uur klinken de eerste noten van Fetherlite in de Buona. "Deze jongens hoeven geen info, want wie kent ze niet?"

Het hele feestprogramma is te vinden op de Facebookpagina van T' Portiertje en Buona. "Dan rest ons alleen nog duimen voor mooi weer en dan gaat het helemaal gezellig worden. De entree is de hele kermis gratis. Dus tot ziens in T' Portiertje en Buona", aldus de organisatie.

Nieuwe wijkagent voor Uitgeest: Dennie Bronneberg

Het redactieteam van De Uitgeester in gesprek met wijkagent Dennie Bronneberg. Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Wijkagent Dennie Bronneberg is inmiddels een week actief in Uitgeest. Hij loopt mee met onze vertrouwde wijkagent Frans Pals. Hij heeft in zijn eerste week voornamelijk genetwerkt, zichzelf voorgesteld en de scholen bezocht.

Door: Margreeth Anema


Volgend weekend valt hij met zijn neus in de boter tijdens de kermis in Uitgeest. "Ik heb er heel veel zin in, tijdens de eerste deun ben ik samen met agent Pals aanwezig, schroom niet om me aan te spreken als er iets is."

Maar wie is Dennie Bronneberg nu eigenlijk als mens?
Dennie is 36 jaar en werkt inmiddels 17 jaar bij de politie. In 2002 startte hij in de Zaanstreek als surveillant, maar hij trok in 2006 naar het oosten van het land. Daar ging hij verder met zijn opleiding tot agent. Nu, na twaalf jaar, is hij in verband met privéomstandigheden terug verhuisd, Dennie woont nu in Castricum. Naast zijn werk als agent geeft hij sportlessen in een sportschool in Castricum en doet hij mee aan fitnesswedstrijden. Een sportman in hart en nieren dus.

Wat voor taken heeft hij als wijkagent?
Dennie wordt het aanspreekpunt van de Kleis en de Waldijk. Hij zal voornamelijk signaleren en ziet zichzelf als de spin in het web. Als er wat is kan hij het probleem oplossen en indien nodig overleg plegen met zijn netwerkpartners. Hij zal zich vooral richten op de jeugd en de horeca en daarom ook vaak in het weekend in het dorp actief zijn. Hij is van plan om veel en zichtbaar in de wijk aanwezig te zijn, zowel lopend als op de fiets. Een toegankelijke wijkagent die altijd in is voor een praatje.

Hoe kunnen we Dennie bereiken?
Dennie heeft een Instagram-account (wijkagent uitgeest) en natuurlijk is hij bereikbaar via het algemene nummer van de politie, 0900-8844.

Waarom heeft hij gesolliciteerd in Uitgeest?
Dennie heeft vanaf zijn jeugd al iets met Uitgeest, hij is dan ook heel blij dat hij als wijkagent in ons dorp aan de slag mag gaan. Hij sport al vanaf zijn achttiende, hij begon toen fanatiek met kickboksen in Uitgeest. Ook ging hij vroeger, zoals vele anderen, in het weekend uit in Bob's Saloon. Het dorp Uitgeest loopt eigenlijk als een rode draad door zijn leven.

Gaat wijkagent Frans Pals er nu mee stoppen?
Nee, Frans piekert er niet over om te stoppen, hij is ontzettend in zijn element in Uitgeest en is heel blij met Dennie als versterking in zijn dorp. Hij begeleidt Dennie waar hij kan. Frans kent iedereen en kan zodoende mensen bij naam aanspreken. Hij probeert Dennie zo goed mogelijk te introduceren in het dorp zodat hij ook een bekend gezicht wordt.

En dan nu de hamvraag: is Dennie vrijgezel?
Nee dames, ik moet jullie teleurstellen. Dennie woont samen en is gelukkig getrouwd. Meer zien van wijkagent Dennie? Bekijk het video-item op onze Facebookpagina: Facebook.com/DeUitgeester of De Uitgeester op YouTube.

Geweldige Zwem4daagse in De Zien

PartyRockers op de feestavond. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Zwembad De Zien organiseerde van 18 t/m 22 juni de traditionele Zwem4daagse. Bijna 300 zwemmers deden mee, en zwommen dagelijks 250 of 500 meter.

De week begon fris, maar gelukkig was er ook af en toe een zonnetje. Vol goede moed werd er gezwommen! Gezinnen, vriendengroepen, kinderen met een A-diploma of 'veteranen' die voor de 22e, 39e of zelfs 49e keer meezwommen. Veel Uitgeesters, maar ook mensen uit Akersloot, Heemskerk en Amsterdam doken vier dagen lang het water in.

Wanneer de laatste meters gezwommen waren kon je je kaartje laten knippen door jongeren van de Zienhouse. Koud? Dan snel aankleden! Maar veel kinderen renden door het ondiepe bad waar elke dag wat leuks werd georganiseerd. De waterloopballen zijn altijd een groot succes, en waterpolokeeper Patrick werd onder vuur genomen door heel veel kinderen die probeerden een doelpunt te scoren tegen hem. Woensdag kon je meekijken en meedoen met duikvereniging Spiro. Op donderdag kon je instappen in een junior-kano bij de kanovereniging uit Uitgeest. Optredens van dansstudio Just Dance en koor Out Loud en de aanwezigheid van Scouting Uitgeest zorgden voor nog meer sfeer op het terrein.

Langzaam werd toegewerkt naar de vrijdag. De dag van de medailles, de trekking van de loterij en de optredens van Nienke van den Berg en feestband de PartyRockers. Gelukkig werd het droog in de loop van de feestavond. Jong en oud heeft genoten van gezelligheid en muziek en de bijzondere sfeer die er hangt bij 'ons' zwembad!

Wouter en Lex duiken voor hun 500 meter. Foto: Aangeleverd
Waterpolokeeper Patrick in actie. Foto: Aangeleverd
Ook Scouting Uitgeest was aanwezig. Foto: Aangeleverd

"Een woord van dank aan iedereen die heeft geholpen bij de organisatie, die gesponsord heeft op welke wijze dan ook én alle 294 zwemmers die deze Zwem4daagse de sportieve uitdaging zijn aangegaan! Tot volgend jaar!" aldus de organisatie.

Henk Jan Verdonk senior kaapt de overwinning

AKERSLOOT - Henk Jan Verdonk senior uit Egmond aan den Hoef pakte de winst in de wekelijkse donderdagavondwedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup.

Al direct na de start was het Uitgeester Wilfred Knegt die zich manifesteerde als de te kloppen kandidaat voor de eindzege. Knegt nestelde zich op kop en kreeg even later gezelschap van Henk Jan Verdonk senior. Rondenlang liet Verdonk senior Wilfred Knegt zijn gang gaan en profiteerde op die manier van zijn luxe positie, lekker in het wiel. Wilfred Knegt reed met in zijn achterhoofd de gedachte: die Verdonk senior rijd ik in de laatste ronde nog wel uit het wiel. Maar dit was door Knegt buiten de waard gerekend, want de rollen werden omgedraaid.

In zijn reserves nam Henk Jan Verdonk senior de leiding over en presteerde het zelfs de uitgebluste Wilfred Knegt op afstand te rijden en de volle winst te pakken. De laagste plek van het schavot werd bezet door Uitgeester Dennis Talens als beloning voor de manier waarop hij in de laatste omloop de opstomende Alkmaarder Henk Louwe van zich af wist te houden.

Oranje leeuwin traint jeugd Uitgeest

MO13 FC Uitgeest krijgt training van Stefanie van der Gragt. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Woensdagavond 20 juni was de afsluiting van een sportief voetbalseizoen van het eerste team van meisjes onder 13. Een afsluiting met een oranje tintje.

Onder een strakblauwe lucht gaf Oranje leeuwin Stefanie van der Gragt, speelster van het Nederlands elftal, de meisjes training op het gebied van techniek en tactiek. Er werd hard en enthousiast getraind onder belangstelling van ouders en trainers. Het was voor de meisjes een leuke, leerzame en onvergetelijke avond. En mogelijk niet alleen een mooie afsluiting van dit seizoen, maar wie weet ook een goede start van het nieuwe seizoen.

Stormvogels kijkt terug op een succesvol toernooi

Negentien schoolteams deden mee aan het korfbaltoernooi. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Korfbalclub Stormvogels kan terug kijken op een succesvol korbaltoernooi voor scholen in Uitgeest. Negentien teams vertegenwoordigden alle scholen van Uitgeest, variërend van groep drie tot en met groep zeven.

Alle enthousiaste basisschoolleerlingen die hebben deelgenomen kijken terug op een geslaagd toernooi, waarbij de Binnenmeer er uiteindelijk met de beker vandoor ging. Geïnteresseerde kinderen kunnen op donderdag 28 juni om 19.00 vrijblijvend mee komen trainen op het terrein aan de Niesvenstraat 14.

'Dankbaarheid voor de soldaten die vochten voor onze vrijheid'

Een prachtig eerbetoon aan de soldaten die vochten voor onze vrijheid. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Zaterdag 23 juni vond de elfde editie van Regionale Veteranendag Castricum en Uitgeest plaats. Margreeth Anema, verslaggeefster van De Uitgeester, was bij dit evenement aanwezig.

Door: Margreeth Anema

De 33-jarige Uitgeester Ricardo Barrientos de Reus is de jongste veteraan die ik tref. Hij draagt zijn baret en een jasje met een indrukwekkende rits met medailles. Hij is in 2004 uitgezonden naar Irak en in 2008 naar Afghanistan. Inmiddels is hij al vier jaar gestopt. "Ik weet wat de eventuele gevolgen kunnen zijn van een uitzending, daarom ben ik gestopt toen ik kinderen kreeg. Dit om deze gevolgen te voorkomen, ik wil dat namelijk niet voor mijn kinderen, ik wil een goede en leuke papa voor ze zijn."

Oud-Indiëganger
Een van de oudere veteranen die ik tref op het gemeentehuisplein is de heer Voss. Hij loopt dan wel met een stok maar hijst zich kwiek in de oude legerjeep waarmee hij richting Castricum meerijdt. Hij vertelt dat hij oud-Indiëganger is, hij diende van 1947 tot 1950. Normaal gaat hij tijdens de Nationale Veteranendag naar Roermond maar hij wilde het graag eens meemaken in zijn eigen dorp. Opgetogen vertelt hij dat hij hier ook een oud-Indiëganger tegenkwam en hij hoopt diegene straks te treffen in het gemeentehuis.

Ook de burgemeester van Uitgeest was van de partij. Foto: Margreeth Anema

Terwijl burgemeester Verkleij zich mee laat leiden naar de prachtige stoet met oude voertuigen, waaronder niet alleen oude jeeps maar ook een ambulance, motoren, bepantserde trucks en andere spectaculaire vierwielers, benadrukt ze nog haar dankbaarheid voor de soldaten die hebben gevochten voor onze vrijheid in lieve woorden richting de aanwezigen. De Uitgeester Harmonie, die vijftien man sterk heeft plaatsgenomen in de achterste legertruck, zet de marsmuziek in en de stoet komt in beweging. De toeschouwers, jong, oud en veel kinderen zwaaien de bestuurders uit en de bestuurders zwaaien vrolijk terug.

Eerbetoon aan de inzet van veteranen
De veteranendag die is bedoeld als eerbetoon aan de inzet van veteranen voor vrede en veiligheid in Nederland, werd georganiseerd door de gemeenten Castricum en Uitgeest en het Veteranencomité. De tentoonstelling en rondritten in historische legervoertuigen worden mede mogelijk gemaakt door de Stichting Rijdend Museum Militair Erfgoed (S.R.M.M.E.). Zij gaan evenementen langs met de meest bijzondere voertuigen uit de oorlog. Veel van deze voertuigen zijn van een overleden verzamelaar. Zijn weduwe heeft de voertuigen in beheer gegeven bij de stichting. De bestuurders zijn overigens bijpassend gekleed in uniform met alles erop en eraan. Op zondag 26 augustus zal er van 10.00 tot 16.00 uur een demonstratie zijn van de stichting voor publiek tijdens het militair weekend op het Fort aan den Ham.

Lezing over het Himmelbett

REGIO - Op zondag 1 juli is het luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis, gelegen aan de Genieweg 1 te Heemskerk, geopend voor het publiek. Deze middag is er ook een lezing over het Himmelbett.

Om 14.00 uur wordt er door Ron van der Aar een lezing gehouden over het Himmelbett, een luchtverdedigingssysteem van de Duitsers om vooral de nachtbommenwerpers uit te schakelen voordat deze de Duitse steden konden bombarderen. Ook Fort Veldhuis heeft dienst gedaan als luchtverdedigingsinstallatie.

De Spreker
Ron van der Aar is al een aantal jaren lid van de Stichting ARG 1940-1945 en is lid van het bestuur. In zijn dagelijks werk is Ron opleidingsfunctionaris en dus gewend om presentaties te geven.

Toegang
Volwassenen € 3,50,-, kinderen van 8 tot 12 jaar € 2,50,-, kinderen jonger dan 8 jaar gratis en houders van een veteranenpas gratis. Openingstijden: van mei tot en met oktober alle zondagen van 11.00 - 17.00 uur.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 27 juni 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 29 juni 19.00 uur H. Eucharistieviering in Geesterheem met koffiedrinken.
Zaterdag 30 juni Vormselviering in Castricum.
Zondag 1 juli 09.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.