De Uitgeester

11 oktober 2017

De Uitgeester 11 oktober 2017


Prijs voor huisartsenpraktijk De Kleis

Oorkonde ‘beste leerbedrijf 2017' van de provincie Noord-Holland

UITGEEST – Jacquelien Veldboer is uitgeroepen tot 'beste praktijkopleider 2017' voor mbo-studenten in de sector zorg, welzijn en sport. Daarmee wint huisartsenpraktijk De Kleis in Uitgeest de verkiezing 'beste leerbedrijf 2017' van de provincie Noord-Holland.

Door studenten te helpen opleiden, leveren zij een belangrijke bijdrage aan de toekomst van het vakmanschap. Praktijkassistente Veldboer leidt sinds 2010 mbo-studenten op. Op de werkvloer van het bedrijf leren ze praktische en sociale vaardigheden. Veldboer is blij verrast met de prijs: "Wij vinden het belangrijk dat studenten bij ons leren in de praktijk omdat zij onze toekomstige collega's worden."

Donderdag 23 november is het de Dag van het mbo. Dan kiest een jury de beste mbo-student van Nederland. Op dat evenement worden ook de overall-winnaars van de verkiezing 'beste leerbedrijf' en 'beste praktijkopleider' bekendgemaakt. Zij mogen zich een jaar lang beste leerbedrijf of beste praktijkopleider van Nederland noemen.

Koninklijk bezoek in Uitgeest

Vlnr: Burgemeester Verkleij, gedeputeerde Joke Geldhof, Prof.Mr. Pieter van Vollenhoven, directeur Landschap Noord-Holland Ernest Briët Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Pieter van Vollenhoven heeft in Uitgeest het gerestaureerde en herbestemde Fort bij Krommeniedijk geopend. "Een monument zonder herbestemming is ten dode opgeschreven," zei Pieter van Vollenhoven tijdens de opening. Een unieke plek in Noord-Holland, Europa en misschien zelfs wereldwijd. In Fort K'IJK, zoals het nu wordt genoemd, komen diverse doelen samen; het bieden van een duurzame zorgplek voor jongeren en de openstelling van cultuurhistorisch erfgoed voor publiek. Voor het eerst heeft een Fort in de Stelling van Amsterdam zowel een sociaal-maatschappelijke als een ecologische bestemming gevonden. Lees het vervolg verderop in de krant...

Fiets kapot?

Fietsen van stationstrap naar beneden gegooid. Foto: Politie IJmond

UITGEEST - Twee jongens uit Heemskerk en Uitgeest zijn zondagochtend rond 05.30 uur aangehouden op het station van Uitgeest. Het tweetal stond in de vroege ochtend met fietsen te gooien. Ze sprongen op fietsen en gooiden ze van de stationstrap naar beneden. Agenten betrapten de vandalen, die vervolgens werden aangehouden. De verdachten zijn voor onderzoek meegenomen naar het politiebureau. Eigenaren van de vernielde fietsen kunnen contact opnemen met 0900-8844. Foto's van de kapot gemaakte fietsen staan op Facebook.com/politieijmond.

Op een rode paddenstoel...

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Wonderbaarlijke kleuren en verwondering bij de kinderen. De herfst heeft zoveel moois in zijn mars. Op de Breekamplaan in Uitgeest zag Nicole Pleging een prachtige 'rood met witte stippen' paddenstoel. De verwondering bij het kleine jochie is dan ook groot als hij dit prachtexemplaar ziet. Ook een mooie herfstfoto gemaakt in Uitgeest? Mail: Redactie@uitgeester.nl.

Ingezonden brief: Kiezersbedrog of zetelroof?

Onlangs heeft in Uitgeest een raadslid van de D66 besloten uit de fractie te stappen. Is het moreel te verantwoorden dat je je zetel meeneemt? Formeel is echter vastgelegd dat elk raadslid over een individueel mandaat van de kiezer beschikt. Een raadslid kan dan ook niet worden gedwongen om zijn of haar zetel op te geven. Maar wanneer je je zetel dan ook nog eens meeneemt naar een andere partij, is het dan kiezersbedrog of zetelroof? In 2014 heeft D66 met 765 stemmen 2 raadszetels gewonnen. Deze kiezers hebben op dit raadslid en de andere raadsleden gestemd als onderdeel van D66. Bijna 400 kiezers zien nu hun stem op D66 bij Progressief Uitgeest terechtkomen. Even heel ongenuanceerd mijn mening: als ik op D66 gestemd zou hebben, zou ik me nu flink genaaid voelen! Persoonlijk vraag ik me af wat Progressief Uitgeest dit raadslid voor heeft gehouden om haar te overreden haar zetel mee te nemen naar de PU. Een mooie plaats op de kieslijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen wellicht? Eén ding weet ik zeker en dat is dat ik mijn stem tijdens de komende verkiezingen niet toevertrouw aan een partij met dit raadslid in de gelederen. Wie zegt mij dat mijn stem dan niet bij een andere partij eindigt? Overdreven? Na enig informeren blijkt dat dit raadslid in Uitgeest al eerder van partij gewisseld zou zijn, dus wie zegt mij dat zij niet weer gaat hoppen als ze zich even niet meer kan vinden in de richting van de partij waar zij zich nu bij heeft aangesloten? Simon de Jong, Uitgeest

Ingezonden brief: Snel vooruit met IKC en Geesterheem!

De bouw van een Integraal Kind Centrum (IKC) voor kinderen van 0-12 jaar kan rekenen op breed draagvlak in de raad van Uitgeest. De PvdA is verheugd dat de leerkrachten van de drie basisscholen Binnenmeer, Molenhoek en Vrijburg met veel enthousiasme bezig zijn de visie op een IKC verder uit te werken, tezamen met de andere partners. De visie hoe je binnen het IKC wilt samenwerken in het belang van het kind staat los van de keuze waar de nieuwe school wordt gebouwd. Het is aan de gemeente een goede, veilige locatie ter beschikking te stellen, in overleg met de betrokken partijen en inwoners. Een snelle beschikbaarheid van de locatie is belangrijk; een bestaande schoollocatie is dan een groot voordeel. De raad heeft op 28 september besloten om het nieuwe Geesterheem te willen bouwen op de plek van het oude Geesterheem en niet op de plek van de oude bibliotheek. Dit heeft veel voordelen: de grond is al eigendom van de zorgorganisatie ViVa! Zorggroep, waardoor er geen risico is van vertraging door grondaankoop. De locatie heeft al de juiste bestemming, wat de juridische procedures aanzienlijk korter maakt. De locatie blijft tegenover de Slimp liggen, waardoor de zorg voor de bewoners van de Slimp makkelijker kan worden geleverd. De wijzigingen in het Centrumplan, waartoe op 28 september door de raad is besloten, kunnen zorgen voor een versnelling van de plannen met IKC en Geesterheem mits het college samen met Tabijn en partners en de ViVa! Zorggroep voortvarend te werk gaan. Jelle Brouwer.

Fort K'IJK in Uitgeest officieel geopend

Een toast op het prachtig gerestaureerde Fort K'IJK Foto: Anita Webbe

Vervolg van voorpagina
Zorg komt samen met landschap en toerisme


Door: Anita Webbe

UITGEEST - Fort Krommeniedijk oftewel Fort K'IJK, gelegen in de Stelling van Amsterdam, is vorige week woensdag officieel geopend door Pieter van Vollenhoven. Na een omvangrijke restauratie van acht jaar heeft het fortgebouw als nieuwe functie het bieden van woonruimte aan (jong)volwassenen met autisme.

Fort Krommeniedijk (1896-1903), gelegen in het mooie landelijke gebied van Uitgeest, is niet alleen omgebouwd tot een woon-, werk- en trainingscentrum voor jongeren met autisme, maar ook ingericht als belevingscentrum over natuur en landschap in de Stelling van Amsterdam, nu omgedoopt tot Fort K'IJK. Dit bezoekerscentrum is een belangrijk cultuurhistorisch monument, naar ontwerp van Hooyschuur Architecten.

Anderhalf jaar geleden, startte gedeputeerde Joke Geldhof symbolisch de restauratie van Fort bij Krommeniedijk (een van de 42 forten van de Stelling van Amsterdam). Het fort is in opdracht van Stadsherstel verbouwd met financiering van de Provincie Noord-Holland. Stadsherstel stimuleert dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van het cultureel erfgoed door dit waar mogelijk open te stellen voor publiek. Provincie Noord-Holland is als UNESCO 'siteholder' verantwoordelijk voor het behoud van dit werelderfgoed. Joke Geldhof is trots: "Zowel de natuur in dit gebied als de cultuurhistorie blijft op deze manier voor de toekomst behouden en komt nu samen met zorg. Dit is een mooi resultaat van een langdurig proces."

Wooncentrum voor autisten
Geleidelijk aan gaan in het fort jongvolwassenen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) wonen, trainen en werken in de theeschenkerij en in het bezoekerscentrum. Voor hen is het fort zeer geschikt om te verblijven. De Heeren van Zorg begeleidt deze weg naar zelfstandigheid, die zeer belangrijk voor deze bewonersgroep is.

Geopend voor publiek
Bezoekers kunnen het hele jaar door het fort bezoeken en via de expositie kennismaken met natuur en landschap in de Stelling. Kijken wordt hier echt 'zien'. Hoe werd een fort gebouwd en geheimgehouden? Welke bewegingen zijn er in de onzichtbare, zeldzame natuur? En wat zijn de toekomstdromen voor de Stelling? U vindt het fort aan de Lagendijk 22 in Uitgeest, vlakbij Krommeniedijk.

Walk-in concerten in Akersloot

AKERSLOOT - Een traditie die in ere gehouden moet worden: de walk-in concerten in Akersloot. Zondag 26 november wordt alweer de zesde editie van het muziekspektakel georganiseerd. Vijf jaar geleden hebben Jeckes van Baar en Gerard Struijf de Walk-in concerten naar Akersloot gehaald. Helaas zijn beide mannen van het eerste uur overleden.

Omdat hun initiatief voor deze mooie muziekmiddag niet verloren mag gaan, wordt de organisatie voortgezet en is de zesde editie aan hen opgedragen. De concerten draaien om enthousiaste muzikanten die in huiskamers, schuren, garages en woonkeukens hun muziek ten gehore brengen. Er zullen zo'n tien tot vijftien acts te zien en te horen zijn, verspreid over het hele dorp. De optredens beginnen stipt op elk half uur. De duur van elke set is een half uur, zodat iedereen voldoende tijd heeft om naar de volgende locatie te gaan. De muziekmiddag wordt traditiegetrouw afgesloten in de Storey Club waar de muzikanten en hun aanhang zich na afloop verzamelen voor nog meer muziek en gezellig napraten.

Ingezonden brief: 'Wij graven niet ons eigen graf'

Ik ben 82 jaar en woon al meer dan 45 jaar in Uitgeest, waar ik al die tijd met heel veel plezier gewoond en gewerkt heb. Ik werk en leef op dit moment samen met leeftijdgenoten en met mensen die veelal zelfs nog ouder zijn dan ik. Wij volgen de ontwikkelingen in ons dorp, waaronder de nieuwe plannen. In de laatste ontwikkelingen zagen wij veel pluspunten. Met genoegen keken wij naar de nieuwe school die heel hard nodig is, want de toekomst van onze jeugd is heel belangrijk. Ook waren wij blij met de voorgestelde plannen voor onze zorg in Uitgeest. Een mooie oplossing is toch een nieuw zorgcentrum bouwen en de ouderen maar één keer verhuizen, want verhuizen voor een ouder iemand is een grote ingreep. Ook een mooi plan was het bouwen van seniorenwoningen op de bestaande plek van Geesterheem, want hier is veel behoefte aan in Uitgeest. Gaat nu ook niet door! Maar nee, de oppositiepartijen besloten anders. De mensen die zorg nodig hebben moeten elders onder worden gebracht, zoals bij Meerstaten bijvoorbeeld. Velen vinden dit een hel, trekken dit niet en overleven dit niet. Het verwondert mij dan ook dat deze partijen in de gemeenteraad dat juist willen; wat hebben onze ouderen een fijn (slecht) vooruitzicht dat de meerderheid van de raad hier voor is. Dit getuigt niet van karakter. Ik zal mijn invloed aanwenden om bij de komende raadsverkiezingen alle ouderen niet op deze partijen te laten stemmen. Ik en met mij nog vele anderen gaan niet ons eigen graf graven. A.G. van den Ende

Smikkelen van duurzaam insectenhapje

Burgemeester Uitgeest op bezoek in groep 5/6 van de Molenhoek om te praten over duurzaamheid Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Hoog bezoek voor groep 5/6 van basisschool de Molenhoek in Uitgeest. Afgelopen maandag kwam burgemeester Wendy Verkleij in de klas. Dit vanwege de 'Dag van de Duurzaamheid', die landelijk werd georganiseerd op 10 oktober.

Verkleij was een dagje eerder. De burgemeester had 10 oktober andere afspraken in haar agenda staan. Toch wilde zij de gelegenheid om met kinderen in gesprek te gaan over duurzaamheid niet voorbij laten gaan. Daarom kwam de burgemeester al op maandag 9 oktober naar de Molenhoek toe. Samen met de kinderen sprak Verkleij over zaken waar de gemeente kan ondersteunen als het gaat om duurzaamheid en nog belangrijker: wat de kinderen zelf kunnen doen. Ook werd er voorgelezen uit het boek 'De wereld van voedsel'.

Smikkelen en smullen!
Door één dag geen vlees te eten, kan er net zoveel water bespaard worden als één hele maand douchen. Het proberen van een alternatief is dus best de moeite waard. Op het menu stond daarom een kaasstengel met buffalowormpjes. En niet alleen de kinderen, maar ook meester Jan en de burgemeester smikkelden van het heerlijke duurzame insectenhapje.

Open dag bij dagbesteding Thuisbij Uitgeest

Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - Thuisbij organiseerde afgelopen zaterdag een open dag. Een dag met een feestelijk tintje. Ilona de Boer, de drijvende kracht van Thuisbij, staat te stralen in de woonkamer van Achterloet 30 in Uitgeest.

Aan de tafel in de gezellige woonkeuken zitten buren, vrienden, familie en andere bezoekers te genieten van een kop koffie of thee met een punt versgebakken taart. Trots vertelt Ilona over de bezigheden die hier elke dag plaatsvinden en over de verbouwing van het pand. Heel blij zijn ze met de geweldig verbouwde (bollen)schuur van 'buurman Berkhout' die ervoor zorgt dat er nu extra ruimte is om de cliënten het echte 'Thuis' gevoel te geven. Afgelopen weekend kon iedereen een kijkje nemen bij Thuisbij Uitgeest. Ook was er een kleine rommelmarkt en fancy fair met verkoop van onder andere door cliënten gemaakte spulletjes. De open dag bij Thuisbij werd druk bezocht.

Foto: Marianne Jonker
Foto: Marianne Jonker
Foto: Marianne Jonker
Foto: Marianne Jonker
Foto: Marianne Jonker

Leraren scholen Uitgeest in actie

Docenten van de Binnenmeer in actie in Den Haag. Foto: Basisschool De Binnenmeer

UITGEEST - Leraren staakten vorige week donderdag massaal voor een beter loon en geld om hun werkdruk te verlagen. Ook de juffen en meesters van de basisscholen in Uitgeest staakten. Onder meer de docenten van de Binnenmeer en het Kornak togen naar de lerarenmanifestatie in het Zuiderpark in Den Haag. Ze willen allemaal hetzelfde duidelijk maken: het is code rood, basisscholen moeten snel meer steun krijgen. De kinderen in Uitgeest maakten er intussen maar een leuke vrije dag van met papa's, mama's, opa's, oma's of andere oppas.

Docenten van de Kornak in actie in Den Haag. Foto: Basisschool De Kornak

Column: het huis met de poten omhoog

Nancy Brantjes

Als je in Costa Rica het huis met de poten omhoog hebt, dan betekent het dat het een bende is in huis of dat er nog schoongemaakt moet worden. Ik vroeg laatst aan een buurman waar dat gezegde vandaan komt, want een huis heeft immers geen poten, en nog moeilijker om ze dan omhoog te hebben. Maar hij wist ook niet waar het vandaan kwam. Waar ik aan moet denken is aan de stoelpoten die omhoog steken zoals ze hier ondersteboven op de eettafel worden geplaatst om de vloer schoon te maken, zoals men in Nederland ook wel op scholen doet zodat na lestijd geveegd kan worden. Want vloeren zijn heel belangrijk in Costa Rica. Ik begrijp niet waarom, want in dit land is veel stof, blubber en bladeren die vloeren kunnen bevuilen. Misschien zien de mensen het wel als statussymbool, denkende dat ze in een superschone stad zonder stof wonen en zoekende naar een tegenpool van de vroegere aangestampte aardevloer die ze in veel huisjes hadden. De vloeren hebben verschillende stijlen en modes. Vijftig tot honderd jaar geleden waren mozaïekvloeren in de mode, handgemaakt van gekleurd cement of klei. Maar dat was alleen voor de rijken of voor in de kerk. De vloeren werden gepolijst en met was geboend tot ze spiegelden. Dertig jaar konden veel mensen zich een cementen of houten vloer veroorloven. Het cement werd rood gekleurd en daarna geboend tot het leek of er een laklaag op lag. Iedere dag werden de vloeren van de huizen geveegd, gedweild en geboend. Soms zelfs méér dan één keer per dag. De muren waren misschien gevlekt, het dak zwart van de rook van het houtvuur, maar de vloer was als een spiegel. Tegenwoordig zijn veel vloeren betegeld met praktische tegels. De rode boenwas wordt steeds minder verkocht. Maar nog steeds zie ik veel voorkeur voor spiegelende vloeren. Hier zal men mij wel een slordige huisvrouw vinden. Ik maak mijn vloer maar eens in de paar dagen schoon. En mijn vloer heeft tegels die niet spiegelen. Mijn huis heeft vaak de 'poten omhoog', want hier wordt geleefd, iedereen mag binnenkomen, ook met vieze schoenen.

ANWB Lichtbrigade naar Uitgeest

Foto: ANWB Lichtbrigade

UITGEEST - Nu de herfst is aangebroken en het 's avonds vroeger donker wordt en 's ochtend later licht, is het belangrijk dat fietsers goed zichtbaar zijn. Goede fietsverlichting is in deze periode van het jaar geen overbodige luxe. Het is zelfs van levensbelang.

Om fietsers te leren hoe ze zelf hun verlichting in orde brengen, werken Repair Café Uitgeest en de ANWB samen. Uit onderzoek blijkt dat 67% van de Nederlanders afgelopen winter een gevaarlijke verkeerssituatie heeft meegemaakt door fietsers zonder licht. Daarom gaat de ANWB Lichtbrigade dit jaar voor de zesde keer in oktober het land in om iedereen te wijzen op het belang van fietsverlichting. Samen met de hulp van bijna 11.000 vrijwilligers worden er 2600 fietsverlichtingsacties georganiseerd bij basisscholen, middelbare scholen en (sport)verenigingen door heel het land.

19 oktober in Uitgeest
Iedereen die op donderdag 19 oktober zijn of haar fiets met kapotte verlichting meebrengt, kan dit samen met een vrijwilliger van het Repair Café repareren in Dorpshuis de Zwaan. Nieuwe lampjes, gereedschap en ander materiaal is ruim aanwezig; de ANWB Lichtbrigade heeft alles in een grote gereedschapskoffer beschikbaar gesteld. Ook zijn er vrijwilligers aanwezig die u gaan helpen met reparatie aan kleding/textiel, elektrische apparaten, rollators, meubels/houten voorwerpen, computers en kleine huishoudelijke apparaten. Reparaties zijn kosteloos, maar u dient zelf zorg te dragen voor materialen die nodig zijn om een reparatie te verrichten.

Informatieavond over het 'gewone' leven na kanker

BEVERWIJK - Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk organiseert op donderdag 19 oktober een informatiebijeenkomst voor patiënten en belangstellenden over de gevolgen van de behandeling van kanker. Kanker en de behandeling ervan hebben vaak een enorme invloed op het dagelijks leven.

Het aantal mensen dat te maken heeft met de psychische, fysieke en sociale gevolgen van kanker, neemt toe. Het 'normale' leven weer oppakken na de behandeling valt veel kankerpatiënten zwaar. Veel patiënten kampen na chemo- en hormoontherapie onder andere met vermoeidheid, vergeetachtigheid en concentratieproblemen. Tijdens de behandeling houdt iedereen rekening met klachten en bijwerkingen. Als de behandeling klaar is, zijn de klachten echter niet direct verdwenen. Welke langetermijnbijwerkingen en klachten kunnen optreden? Gaat alles over? Diverse sprekers geven u graag adviezen en algemene tips over de gevolgen van de behandeling en het 'gewone' leven na kanker.

De informatieavond wordt donderdag 19 oktober van 19.00 tot 21.00 uur gehouden in het restaurant van het Rode Kruis Ziekenhuis op de 2e etage. De zaal is vanaf 18.45 uur open. De toegang is gratis. Aanmelden is verplicht. U kunt zich aanmelden via het aanmeldingsformulier op de website www.rkz.nl of telefonisch bij het patiëntenservicebureau, tel. 0251-265111.

Waterveiligheid centraal tijdens Waterdag

Een voorbeeld van een groene voortuin. Foto: Aangeleverd

CASTRICUM - Uitgeest en ook de rest van de regio had in september te maken met extreem veel regenval. Er viel ruim driehonderd millimeter in de hele maand september. Het klimaat verandert en daarom is waterveiligheid het thema van de 'Waterdag' in het PWN-bezoekerscentrum De Hoep in Castricum.

Het klimaat verandert. Extreme weersomstandigheden komen vaker voor. Langdurige droogte bijvoorbeeld of enorm veel regen. Gemeenten bereiden zich voor door in beeld te brengen waar wateroverlast optreedt en wat je ertegen kunt doen. Ook bekijken gemeenten hoe je een tekort aan water kan voorkomen in tijden van grote droogte. Eén ding is duidelijk: de gemeente kan het niet alleen. De meeste grond in een gemeente is in eigendom van particulieren. Van hen kan een belangrijk deel van de oplossing komen. Veel tuineigenaren kiezen voor een tuin die weinig onderhoud vraagt. In de praktijk leidt dat vaak tot tuinen met veel tegels. Regenwater kan zo moeilijk weg en stroomt vaak richting het riool, dat al het water steeds minder aankan. Daarom is het goed de tuin te 'ontharden': ervoor te zorgen dat regenwater in de grond kan weglopen.

Eveline Beukema, een ervaren ontwerper van groene tuinen, is aanwezig op de Waterdag. Belangstellenden kunnen bij haar een schetsontwerp laten maken van de eigen groene tuin. Neem hiervoor een plattegrond en foto's van uw huidige (voor)tuin mee. Bij de gemeenten bestaan ook subsidiemogelijkheden voor het aanleggen van een groene tuin. Inwoners van de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo kunnen vijftig procent van de realisatiekosten met een maximum van 1000 euro vergoed krijgen.

De Waterdag op 25 oktober (in de herfstvakantie) tussen 10.00 en 16.00 uur wordt georganiseerd door de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en PWN. Voor jong en oud is er van alles te beleven.

Limmen Cultuur opent met Uitmarkt

Foto: Aangeleverd

LIMMEN - Limmen Cultuur opent het nieuwe seizoen met de Limmer Uitmarkt. Artiesten uit het dorp geven acte de présence in Cultureel Centrum Vredeburg op zaterdag 14 oktober om 20.00 uur.

Cabaretier Henk Brandsma opent de Uitmarkt. Hij wordt muzikaal begeleid door Ton Valkering. Het cabaret gaat over de fusie van Castricum, Akersloot en Limmen, de voorgeschiedenis, perikelen en de gevolgen voor Limmen. Henk en Ton nemen dit met een kritische blik, vol humor en satire onder de loep. Met treffende liedjes vol nostalgie, afgewisseld met afbeeldingen. Daarna is er een optreden van de John Mayer Tribute Band. De bandleden Ruud, Zjon, Patrick en Bob spelen al vele jaren met volle overtuiging en passie de muziek van John Mayer. In het recente verleden hebben zij al diverse keren in Cultureel Centrum Vredeburg opgetreden. Na de pauze is het tijd voor de band Poker. De heren van deze band staan al jaren op de planken en zijn bekend in Limmen en omgeving. "De passie voor het optreden en de muziek is volop aanwezig en zolang dat zo blijft, zullen we blijven optreden," aldus de band. Het gaat een echt Limmense avond worden met cabaret en veel muziek. Voor meer informatie, kaartreserveringen, prijzen en onze overige voorstellingen: limmencultuur.nl of bel met telefoonnummer 072-5053274.

Klimop.coach, praktijk voor kindercoaching Adres: Benesserlaan 430, 1911 VP Uitgeest, Tel. 06-22864391, Mail: info@klimop.coach Website/Facebook: www.klimop.coach

Foto: Aangeleverd

Een jaar geleden startte Saskia Bleijendaal, tevens intern begeleider op een basisschool, haar inmiddels succesvolle kindercoachingspraktijk Klimop.coach in Uitgeest.

Zit je kind niet lekker in zijn/haar vel, vertoont een kind ongewenst gedrag of is het juist stil en teruggetrokken? Je wilt hier graag verandering in brengen door in gesprek te gaan. Dit blijkt in de praktijk niet altijd even eenvoudig: Er wordt gecommuniceerd volgens een bepaald patroon, de strijd wordt aangegaan enzovoorts. Je wilt je kind helpen, maar hoe? Dan is het tijd voor een gespecialiseerde kindercoach.

Doelen bereiken

Foto: Aangeleverd
Foto: Aangeleverd
Kindercoach Saskia Bleijendaal begeleidt kinderen naar hun gewenste doel Foto: Aangeleverd

Met de nodige kennis van zaken en analyserend vermogen helpt de kindercoach met het oplossen van vragen en problemen van zowel kinderen (vanaf vier jaar) als van de ouders. Door met een frisse blik op de situatie in te gaan worden stapsgewijs en op een speelse manier problemen opgelost om het gewenste doel van het kind te bereiken. Saskia legt uit: "Zowel kind als ouder begeleid ik om op de juiste manier gesprekken te voeren. De coachingsvragen, zoals bijvoorbeeld: 'Ik wil niet meer naar school', 'ik wil geen ruzie meer', 'ik kan niet met de kriebels in mijn buik omgaan', komen altijd vanuit het kind. Samen gaan we op zoek naar oplossingen. Wat zou een doel kunnen zijn? Wat wil je al lang maar doe je steeds niet?"

Echtscheiding

Saskia heeft zich gespecialiseerd in Kind en Echtscheiding, dat vaak een heftig en emotioneel proces is voor zowel de ouders als het kind. De emotionele betrokkenheid is groot, het kind kan zich moeilijk uiten, trekt zich terug of wil ouders niet tot last zijn. Wat kan je als ouders doen? Kinderen kunnen op hun beurt vragen hebben over de scheiding van hun ouders, die ze niet durven te stellen.

Ook bijvoorbeeld met betrekking tot hoogbegaafdheid, opvoedondersteuning en rouwverwerking biedt de kindercoach uitkomst. Naast individuele coaching biedt de kindercoach groepstrainingen aan in sociale vaardigheid en weerbaarheid, zoals bijvoorbeeld: Hoe ga ik sterker naar het voortgezet onderwijs?

Bij elke signalering dat het kind niet lekker gaat kunt u Klimop.coach inschakelen. Door middel van diverse handige tools worden handvatten aangereikt waarbij er stappen dichter bij het uiteindelijke doel gemaakt worden.

Wilt u meer weten over het aanbod van Kindercoaching Klimop? Kom dan naar de open dag en presentatie in de nieuwe praktijk op woensdag 18 oktober tussen 14.00 en 20.00 uur. Wilt u liever op een ander moment langskomen? Bel dan even.

Tekst: Anita Webbe

Vrijwilligers Uitgeest in het zonnetje

UITGEEST - Inwoners van de gemeente Uitgeest die actief zijn als vrijwilliger krijgen van 4 tot 12 november een bedankje voor hun werk. Onder het motto 'Vrijwilligers Bedankt!' organiseert de vrijwilligers- en welzijnsorganisatie Stichting Welzijn Castricum samen met de gemeente Uitgeest tal van gratis workshops, rondleidingen en voorstellingen.

"In de gemeente Uitgeest zijn wij blij met u als vrijwilliger! Daarom willen wij u namens de gemeente Uitgeest en Stichting Welzijn Castricum hartelijk bedanken voor uw inzet, tijd en toewijding. Wij wensen u alvast veel plezier bij een van de vele workshops en ontmoeten u graag tijdens een van de vele activiteiten!", laat de gemeente Uitgeest weten. De actie is een blijk van waardering voor al het werk dat vrijwilligers verzetten en waarvan inwoners in Uitgeest profiteren. Op de website www.vrijwilligers-bedankt.nl staat het complete overzicht van alle activiteiten. Vrijwilligers kunnen zich daar tot 31 oktober zelf inschrijven.

Jaarlijkse schouw van sloten in Uitgeest

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Schouwmeesters van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier controleren vanaf maandag 16 oktober de sloten in Uitgeest. De schouwmeesters kijken of de sloten voldoende schoon zijn.

Dit is nodig om het water snel af te kunnen voeren naar gemalen als het regent. De sloten moeten vrij zijn van (water)planten en afval waardoor de doorstroming van het water kan worden belemmerd. De najaarsschouw is elk jaar vanaf de derde maandag in oktober. Bent u eigenaar van een perceel gelegen aan een sloot, dan is de kans groot dat u hiervoor onderhoudsplichtig bent. Vul uw postcode in op onze website (hhnk.nl/leggerwateren) om te zien of u onderhoudsplichtig bent.

Een sloot is goed onderhouden als (water)planten, overhangende takken en afval de aan- en afvoer van de sloot niet belemmeren. Meer informatie staat op hhnk.nl/najaarsschouw.

Wedstrijdverslagen Tafeltennisvereniging Uitgeest

Team 1 speelde in Heemstede tegen HBC 3 in de 2e klasse. Henk Spoelstra won zijn eerste partij op het nippertje net als de andere twee, het was reuze spannend. René Kloet maakte tegen de eerste tegenstander weinig kans. In de dubbel met Henk kwamen ze dichtbij. En zijn volgende enkel won René, de laatste ging helaas verloren. Patrick Rasch wist zijn eerste tegenstander in een ultiem spannende vijfpitter te verslaan. Over zijn tweede enkel hebben we het liever niet en de laatste ging ook verloren. Het werd 5-5.

Team 2 had Tempo Team 10 over de vloer. Uitgeest was in topvorm en om de tegenstander niet zonder punten naar huis te sturen, hebben Jelle van Werkhoven en Renee van Buren ieder een puntje meegegeven. Youri Rasch ging voor alle punten die hij kon krijgen en bleef deze avond onverslaanbaar, ook in de dubbel samen met Jelle. Een 8-2 monsterzege voor Uitgeest. Hierdoor blijven ze gedeeld eerste met HBC 6 uit Heemstede. Youri werd in de 12 gespeelde partijen nog niet één keer verslagen.

Team 3 reisde af naar Amsterdam om De Volewijckers 2 het hoofd te bieden. Roger Schuddeboom heeft het iets lastiger in de 5e klasse, maar wist toch één punt mee naar huis te nemen. Marijn van Kampen heeft er totaal geen moeite mee en pakte alle drie, hoewel het wel spannend was. Nico Baltus haalt nu eindelijk zijn punten binnen, één seizoen geleden liep hij ze allemaal net mis. Nu wint hij er twee, waarvan één met gemak. 4-6 voor Uitgeest.

FC 'Uitfeest' voor de ogen!

UITGEEST - Fraai uitgedoste vrouwen in dirndls, stoere mannen in lederhosen. Een feest voor het oog. Wie dacht dat deze Oktoberfest uitrustingen alleen te bewonderen zijn op de Oktoberfesten in Beieren en omgeving heeft het al heel lang mis. Deze feesten, geworteld in een sterke Beierse traditie, vinden tegenwoordig plaats op veel plaatsen. Zo ook bij FC Uitgeest op zaterdagavond 3 oktober. Of dit nu de inspiratie is geweest voor de puike prestatie van het eerste elftal van FC Uitgeest de andere dag weet ik niet, maar dat de wedstrijd tegen vv Assendelft, vooral in de eerste helft, een feest voor het oog was is onmiskenbaar. De gasten hadden hoegenaamd niets in te brengen en dat er na 90 minuten maar 1-0 op het scorebord stond mag geschaard worden onder het door Co Adriaanse gelanceerde begrip 'scorebordjournalistiek'.

FC Uitgeest startte wederom overdonderend. Prachtige combinaties leverden kansen op voor de hardwerkende Jordy Duijn en de snelle Margel Murzo. Het dichtst bij de openingstreffer was nog Kick Smit die een fraai genomen vrije trap op de lat uiteen zag spatten. De beloning voor de sterke openingsfase kwam in de 24e minuut. Een combinatie uit het boekje, een feest in de ogen van de voetballiefhebber. Een snelle actie van achteruit brengt de bal bij Jordy Duijn die niet aarzelt en direct de in de diepte sprintende Jorn Brouwer bedient. Die ziet in zijn ooghoeken dat Margel Murzo er beter voor staat en schuift de bal precies op maat in zijn voeten. Margel Murzo aarzelt vervolgens niet en schuift beheerst binnen. 1-0. Natuurlijk had de wedstrijd daarna voor de thee allang beslist moeten zijn gezien het aantal kansen voor de thuisploeg, maar het zat niet mee.

De tweede helft gaf hetzelfde beeld te zien, namelijk een veel sterker FC Uitgeest dat verdedigend weinig weggaf en over de betrouwbare doelman Sven Koning beschikte, als er al een zwart-wit shirt in de buurt kwam. Ook nu weer kansen om de marge te verruimen maar wederom lukte dat niet. Zo kabbelde de wedstrijd naar het einde en pakte FC Uitgeest de eerste overwinning van een nieuw seizoen in de eerste klasse. De komende weken zullen duidelijk maken waar het team van trainer Florian Wolf echt staat, want dan zijn achtereenvolgens Fortuna Wormerveer en Zeeburgia de tegenstander. Grote namen en sterke ploegen. Eens zien waar 'FC Uitfeest voor de ogen' dan staat. (De Afvallende Bal).

Peuter- en kleutergymnastiek in Uitgeest

UITGEEST - Gymnastiekvereniging Unitas in Uitgeest start weer met peuter- en kleutergymnastiek. Elke woensdagmorgen van 09.00 – 10.00 uur en van 10.00 – 11.00 uur zijn er bewegingslessen voor peuters van anderhalf tot vier vier jaar in sporthal De Zien. Peuters kunnen dan samen bewegen met de oppas of met ouders. Er wordt aandacht besteed aan klimmen, klauteren, zwaaien, springen en schommelen op en aan diverse toestellen en matten. Iedereen mag vrijblijvend meedoen aan een proefles. In de gymzaal van OBS de Wissel is elke woensdag van 14.00 tot 15.00 uur kleutergymnastiek voor kinderen van vier tot zes jaar. De kleuters kunnen werken aan hun motorische vaardigheden zoals springen op een mini-trampoline en draaien, rollen en zwaaien aan de toestellen. Er is ook een grote trampoline beschikbaar om op te springen en een salto te leren. Ook hier kan er vrijblijvend meegedaan worden aan een proefles. Meer informatie over peuter- en kleutergymnastiek is te vinden op unitasuitgeest.nl.

Door douane met vier medailles

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Met maar liefst vier medailles (twee keer goud en twee keer zilver) kwam darter Wessel Nijman (17) afgelopen zondag terug uit Japan (Kobe). Op Schiphol kon de jeugdspeler rekenen op een feestelijk onthaal. In Japan werd Nijman onder meer wereldkampioen darts onder de achttien jaar. De Uitgeester deed dat samen met teamgenoot Justin van Tergouw in het dubbeltoernooi.

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd: Tinus Putter

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd: Tinus Putter, samen met sponsor van de wedstrijdbal Peter de Groot. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - In het voetbal kom je nog weleens de term "vuile meters" maken tegen. Voetballen zonder bal, snelle verplaatsingen in het veld. Niet altijd bedoeld om de bal te ontvangen maar om de ruimte dicht te lopen, rugdekking te geven of de bal te onderscheppen. Dergelijk spel onttrekt zich vaak aan het oog van de toeschouwer omdat deze de bal volgt, maar voor een team zijn zulke spelers onmisbaar. FC Uitgeest heeft Tinus Putter. Zondag werd hij daarom Bakkum en Krookspeler van de week, want de jury zag het wel. (De Afvallende Bal)

Webinar voor ouders over gamen

Foto: Aangeleverd

REGIO - De Brijder Jeugd organiseert donderdag 12 oktober een webinar voor ouders over gamen. De webinar duurt een uurtje en is na aanmelding via de eigen laptop, tablet of telefoon te volgen. "Twee professionals van Brijder Jeugd vertellen meer over de rol die gamen tegenwoordig heeft, over games en game-afhankelijkheid en over hoe ouders in gesprek kunnen gaan over gamen met hun kind," legt José Mertens van Brijder Jeugd uit. Tijdens de webinar kunnen deelnemers via een chat vragen stellen aan de experts en aan Lars, een 25-jarige game-ervaringsdeskundige. "Een aantal vragen zal live aan bod komen, andere vragen worden zoveel mogelijk beantwoord via de chat." Een webinar is een live, online uitzending waaraan iedereen vanaf elke gewenste plek via pc, laptop of tablet kan deelnemen. "Wij adviseren u de webinar niet met uw kind te volgen," aldus Mertens. Deelname is gratis en eenvoudig te regelen door een aanmelding via www.brijderjeugd.nl.

Ingezonden brief: Uitgeest in de 21e eeuw?

Het College van Uitgeest was goed op weg. Een nieuwe school voor ongeveer 500 leerlingen op het ijsbaanterrein, met nog voldoende groene ruimte voor sport en spel. Een sportzaal, die ook gebruikt kan worden door andere partijen. Kinderen hoeven niet meer naar een sportzaal te lopen of te fietsen. Géén verkeersonveilige situaties meer. Een nieuw zorgcentrum, waarin de senioren zonder tweemaal te verhuizen hun intrek kunnen nemen. Levensloopbestendige woningen waardoor er doorstroming komt en startende Uitgeester jongeren ook kans krijgen op een woning. Goed op weg dus. Tot de overstap van een D66-raadslid naar een passieve partij. Tegenwind voor de vernieuwing in ons dorp. Tijdrovende en geldverslindende onderzoeken moeten er plaatsvinden. Een IKC in twee bouwlagen op de plaats van de Paltrok. Voor zo'n school is hier geen ruimte, dus hoogbouw. Een sportzaal gaat hier niet passen, de kinderen moeten wéér de Geesterweg oversteken om te kunnen sporten. Onveilige verkeersbewegingen. Ook hier zal gelden 'Not in my backyard'. De keuze is nu het verouderde Geesterheem leeg laten lopen en na vele jaren, slopen en herbouwen. Een sterfhuisconstructie. Waar gaan de komende jaren onze senioren naartoe? Kritiek vanaf de publieke tribune en ingezonden brieven door steeds dezelfde oudere Uitgeesters. Nog even en deze personen zullen buiten Uitgeest een zorgwoning moeten zoeken omdat er in Uitgeest geen woning beschikbaar is. Wat is de mening van de jonge Uitgeesters, de ouders van schoolgaande kinderen? Bij PU heffen ze met Natasja het glas, daarna doen zij een plas en in Uitgeest blijft alles de komende jaren zoals het was. Elly Cornelisse-Putter

Vijf sterren voor slaappolikliniek RKZ

BEVERWIJK - Meer dan 5000 patiënten hebben meegedaan aan een tevredenheidsonderzoek in opdracht van de 'Apneu Vereniging'. Het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk komt bijzonder goed uit de bus.

De Slaappolikliniek van het RKZ krijgt vijf sterren toegekend in het jaarlijkse onderzoek van de Apneu Vereniging. Het Rode Kruis Ziekenhuis is een van de zeven Nederlandse ziekenhuizen met vijf sterren. Alleen slaapklinieken die bovengemiddeld presteren hebben sterren gekregen. De longartsen van het Rode Kruis Ziekenhuis hebben in samenwerking met kno-artsen, kaakchirurgen, neurologen en OSAS zorgcoaches een Slaappolikliniek opgericht. Binnen deze slaappolikliniek is er niet alleen veel aandacht voor het stellen van een diagnose en een behandeling van een slaapstoornis, maar ook voor lifestyle en verbetering hiervan. Hiervoor is er een intensieve samenwerking met een gespecialiseerde fysiotherapiepraktijk, waar diverse programma's kunnen worden gevolgd die zijn gericht op het stimuleren van lichaamsbeweging en eventueel gewichtsverlies. Het is hierbij belangrijk om fitter te worden. In de fysiotherapiepraktijken zijn ook diverse diëtisten werkzaam die de voedingspatronen begeleiden.

Yvonne Blokker vertelt over haar bestaan als zwerfster

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Zwerfster Yvonne Blokker geeft op donderdag 26 oktober in dorpshuis De Zwaan een inkijkje in haar zwervende leven. De organisatie van de lezing is in handen van de Stichting Uitgeester Senioren.

Blokker fietste jaren geleden bepakt en bezakt Nederland uit. Nergens liet ze meer iets achter. Zelfs haar fotoalbums deed ze weg. Alles wat ze had, droeg ze met zich mee. Al snel ging ook haar fiets weg, omdat die niet goed meer was. Haar bezittingen verminderden tot één rugzak. Blokker sliep buiten, of dat nu midden op een plein in Napels was of achteraf tussen de bomen in een groot bos. De eerste tijd zong ze voor geld en verkocht boeken die ze in vuilnisbakken vond. Maar al snel wilde Blokker weten hoe het was om zonder geld te leven. En zo leerde ze om schoon, lekker én gezond eten uit vuilnisbakken te halen, net zoals kleding. Blokker wilde leren te vertrouwen. Dat alles er wel zal zijn of je er nu moeite voor doet of niet. Ze leerde echter nog veel meer. Eenmaal terug in Nederland besloot ze om te blijven zwerven.

"Waarom?" vroeg ze zich af. En terwijl ze zocht naar antwoorden en haar bijzondere herinneringen voorbijkwamen, wist ze dat het leuk zou zijn voor anderen om dit te horen. De lezing is op donderdag 26 oktober van 09.30 tot 11.00 uur in dorpshuis De Zwaan. De kaarten kosten twee euro en zijn te verkrijgen op het kantoor van de Stichting Uitgeester Senioren of aan de zaal.

Ingezonden brief: Dorpsraad Uitgeest

Meteen na het begin van de raadsvergadering werden in ieder geval de toehoorders verrast door de mededeling van mevrouw Voordewind dat zij de fractie van D66 had verlaten en zich had aangesloten bij de PU. Deze beslissing had een grote impact op de besluitvorming van met name het voorgestelde Centrumplan. Zij verruilde namelijk de coalitie voor de oppositie. De gevolgen laten zich raden, de krappe meerderheid waar de Dorpsraad zich in ons vorig artikel over uitliet werd door deze overstap een minderheid en meteen werd dan ook een motie aangenomen om zowel de plaats van het IKC als de herbouw van Geesterheem te heroverwegen. Wat nu dreigt is een lange tijd van stilstand. Het College moet nu door als minderheidscollege. De Dorpsraad roept nu alle partijen op om constructief mee te werken aan de onderzoeken die nu gaan beginnen. Ook dient de financiële onderbouwing nadrukkelijk te worden meegenomen. Het is de wens van de Dorpsraad dat er bij deze onderzoeken vanaf het begin ruimte is voor burgerparticipatie in de ruimste zin van het woord en dat alle politieke partijen zich constructief zullen opstellen. Uitgaande van het feit dat alle partijen beweren een goede huisvesting voor de ouderen en goed onderwijs voor de jeugd te willen, moet dat kunnen lukken. Het woord is nu aan de politieke partijen om een dreigende stilstand te voorkomen. De Dorpsraad hoopt dat er een plan voor het Centrumgebied zal komen dat én bij de bevolking én bij een ruime meerderheid in de gemeenteraad op steun kan rekenen.

Politieberichten

Aanrijding Provincialeweg
Een motorrijdster is 3 oktober zwaargewond geraakt bij een een aanrijding op de Provincialeweg (N203). Rond 10.40 uur bracht de bestuurder van een personenauto zijn voertuig tot stilstand voor het rode verkeerslicht. Een achteropkomende bestuurster van een motorfiets, vermoedelijk gehinderd door de laaghangende zon, bemerkte dit te laat. Zij reed zonder snelheid te verminderen tegen de achterzijde van deze auto. Door de klap werd zij gelanceerd en kwam via de achterruit van de auto op het wegdek terecht. Zij raakte zwaargewond en werd per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis.

Snelheidscontrole Geesterweg
Bij een snelheidscontrole op de Geesterweg in Uitgeest zijn op 3 oktober 66 hardrijders bekeurd. De hoogst gemeten snelheid was 70 kilometer per uur.

Poging inbraak Middelweg
Bij een woning aan de Middelweg is op 5 oktober tussen 00.30 uur en 07.30 uur geprobeerd in te breken. Er werd een schroef in het slot van de achterdeur aangetroffen.

Diefstal buitenboordmotoren
Vanaf de jachthaven Zwaansmeerpolder zijn tussen 6 oktober en 8 oktober drie buitenboordmotoren gestolen. Nadat een toegangshek tot het terrein was verwijderd werden de motoren gedemonteerd van een drietal afgemeerde boten. Om eventuele herkenning van de daders te voorkomen werd een lichtmast onklaar gemaakt.

Bekeuring voor wildplassen
Een man is 8 oktober rond 04.00 uur bekeurd voor wildplassen. Dit gebeurde op de Schoolstraat in Uitgeest.

Speeddaten in het Rode Kruis Ziekenhuis

Verpleegkundig specialist Linda Stengs in één van de behandelkamers van het Borstcentrum Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Tijdens het open huis van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk kunnen bezoekers op zaterdag 14 oktober speeddaten met de specialisten van het behandelteam van het RKZ-borstcentrum.

Vijftien behandelaars, van plastisch chirurgen tot mammacare verpleegkundigen, leiden de bezoekers rond in de behandelkamers. Bezoekers kunnen tijdens het 'speeddaten' alles aan hen vragen, bijvoorbeeld over de pijnklachten na radiotherapie en de bijwerkingen van hormonale therapie. De radiologen demonstreren de nieuwe mammograaf. Vrouwen ervaren het maken van een mammografie met dit apparaat als minder pijnlijk.

Tijdens het open huis van het Rode Kruis Ziekenhuis is het borstcentrum van 10.00 – 15.00 uur geopend voor het publiek.

Ingezonden brief: Ouderen voor openbaar groen

Vorige week besloot de gemeenteraad dat er geen IKC komt op het ijsbaanterrein. De (wandelende) senioren in het oude dorp zouden nu graag zien dat de gemeenteraad nadenkt over een andere bestemming voor dit terrein, dat er nu al jaren nagenoeg ongebruikt bij ligt midden in ons dorp. De senioren stellen voor dat hier openbaar groen (park) met goed begaanbare paden en bankjes komt. Niet alleen voor de vele ouderen in het oude dorp, maar voor iedereen die gezond in de buitenlucht wil vertoeven zou dat een verrijking van de leefbaarheid in het oude dorp betekenen. Dirk Jan van Wijk (namens de wandelende ouderen van Uitgeest).

Rommelmarkt in Buurtcentrum De Schuilhoek

HEEMSKERK - Het Welschap Heemskerk organiseert op zaterdag 14 oktober van 10.00 tot 13.00 uur een rommelmarkt in Buurtcentrum De Schuilhoek. U kunt er weer heerlijk rondstruinen, op zoek naar dat ene artikeltje wat u net zocht. U kunt uw spullen ook te koop aanbieden. Voor 5 euro huurt u al een tafel. Per persoon worden maximaal twee tafels verhuurd. Als u zelf een kledingrek meeneemt wordt dit als tafel gerekend. De tafels kunnen vanaf 09.00 uur worden ingericht. Tafels reserveren en afrekenen kan op donderdag 12 oktober tussen 09.00 tot 10.00 uur in Buurtcentrum De Schuilhoek aan de Van Bronckhorststraat 1 in Heemskerk.Telefonisch reserveren is niet mogelijk.

Open dag Fabo Hobbyvereniging

UITGEEST - De Fabo Hobbyvereniging in Uitgeest heeft zaterdag 14 oktober een open dag. De vereniging verzorgt verschillende hobbyclubs voor jongeren van zeven tot vijftien jaar. Daarnaast zijn er clubs voor leden van zestien jaar en ouder. Elke twee jaar wordt er een open dag gehouden voor de kinderen. Jongeren in de leeftijd van zeven tot vijftien jaar kunnen 14 oktober zelf projectjes maken. Zo kunnen ze aanschuiven bij de 'knutselclub' voor het maken van dieren van glazen potjes. Bij de 'elektroclub' kan er een zenuwspiraal gemaakt worden. Bij de 'timmerclub' kan er een boter-, kaas- en eierenspel geknutseld worden. De 'modelbouwclub' geeft een demonstratie quadkopters vliegen. De toegang is gratis. De Fabo Hobbyvereniging is te vinden in het Zienhouse aan de Zienlaan 10 in Uitgeest. Meer informatie is te vinden op de website fabouitgeest.nl. De open dag is zaterdag 14 oktober tussen 11.00 en 16.00 uur.

Cabaretière Nicole Kovacs in de Zwaan

UITGEEST - Cabaretière Nicole Kovacs zal dinsdagavond 17 oktober optreden bij de Katholieke Vrouwenbeweging (KVB) Uitgeest. "Wat ze precies gaat doet blijft nog een verrassing, maar het zal zeker een hilarische avond worden," aldus de KVB. De avond wordt gehouden in de Zwaan en begint om 20.00 uur. De KVB organiseert van september tot en met april één keer per maand een gezellige avond voor de leden. Als u ook lid wilt worden, stuurt u een e-mail naar secretariaatkvb@gmail.com. De contributie is 15 euro per jaar. Meer informatie is te vinden op kvbuitgeest.nl.

Cabaret en zang in De Zwaan

Barbara Breedijk is één van de artiesten die zal optreden in De Zwaan Foto: Aangeleverd

Het is weer swingen geblazen tijdens het Open Podium in De Zwaan op zaterdag 21 oktober. Op het podium staan deze editie: Barbara Breedijk, Mankes, Bart van Beveren, Marjolein van der Heide en Lex van Amsterdam met Dick Pels. Het maandelijks 'Open Podium' staat in de wijde omtrek bij zowel artiesten als het publiek zeer goed bekend. In een ongedwongen sfeer en onder het genot van een drankje en een hapje luistert het publiek naar het altijd zeer gevarieerde programma. De zaal is open op zaterdag 21 oktober vanaf 20.15 uur, de optredens beginnen om 20.30 uur. De toegang is natuurlijk als altijd gratis. Het Open Podium is bedoeld voor allerlei podiumkunsten, maar met de nadruk op akoestische instrumenten. De muziek wordt zoveel mogelijk met microfoons versterkt om het akoestische karakter te behouden. Meer informatie over de artiesten is te vinden op dezwaancultureel.nl.

Informatieavond over het 'vormsel'

UITGEEST - De parochie 'Onze Lieve Vrouwe Geboorte' in Uitgeest organiseert op donderdagavond 19 oktober een informatieavond over het 'vormsel'. De avond is bedoeld voor ouders.

"Als uw kind dit jaar in groep 8 van de basisschool zit of in de brugklas, dan kan uw kind dit schooljaar deelnemen aan de vormselvoorbereiding van de parochie. We hebben een boeiend programma voor de kinderen ontwikkeld en in juni worden de kinderen gevormd," aldus Elly Twaalfhoven van de parochie.

De informatieavond in de pastorie aan de Langebuurt 37 in Uitgeest start donderdagavond 19 oktober om 19.30 uur. "Op deze avond krijgt u in een uurtje veel informatie over de voorbereiding op het vormsel. Ook ontvangt u een inschrijfformulier. We stellen het op prijs als u zich van tevoren aanmeldt voor deze avond," aldus Twaalfhoven. Per mail aanmelden kan via is het e-mailadres: rkparochie@zonnet.nl. Zet daarin uw naam, de naam van uw kind, de school en uw telefoonnummer.

Filmcrew 'Het Klokhuis' bij het Zwaansmeer

Opnames voor Het Klokhuis bij het Zwaansmeer Foto: recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer


UITGEEST – Het was geen zomerse dag, maar toch was het een drukste van jewelste bij het Zwaansmeer in Uitgeest. Vorige week waren er filmopnames voor het tv-programma Het Klokhuis. Een heuse filmcrew streek neer bij het meer. Het thema was zwemmen in natuurbaden en het onderwaterleven. Voor de opnames hesen acteurs zich in vreemde gele 'marsmannetjes' outfits. De datum van de uitzending is nog niet bekend.

Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 11 oktober - 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 13 oktober - 19.00 uur: H. Eucharistieviering in Geesterheem.
Zaterdag 14 oktober: GEEN VIERING.
Zondag 15 oktober - 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. de Cantorij en 19.00 uur: Rozenkransgebed in de kapel.

Dienst van de Protestantse Gemeente Uitgeest-Akersloot

Op zondag 15 oktober in Uitgeest aan de Castricummerweg om 10.00 uur met voorganger ds. E. Plaisier. Zondag voor het Werelddiakonaat Kindernevendienst.