De Uitgeester

22 mei 2019

De Uitgeester 22 mei 2019


AZ selectiedag bij FC Uitgeest: anderhalf uur alles geven wat je hebt

Na anderhalf uur voetballen pakken deze voetballers even hun rust. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - AZ selectiedag, open dag, de oefenwedstrijd FC Uitgeest 1 tegen jong AZ en als klap op de vuurpijl kon de finale van de eredivisie bekeken worden in het clubhuis. FC Uitgeest liet er geen gras over groeien op woensdag 15 mei, het was feest.

Kinderen van heinde en verre reisden af naar sportpark De Koog. Tijdens de AZ selectiedag werden de kinderen die zich ingeschreven hadden verdeeld in drie leeftijdscategorieën. Per categorie konden ze zichzelf anderhalf uur lang van hun beste kant laten zien tijdens vijf onderdelen. Vooral voor de jongsten (Jo8 en Jo9) was het zwaar. Na anderhalf uur kwamen de meesten uitgeput het veld af. Ze hadden alles gegeven.

Zichtbaar nerveus meldden de kinderen zich bij binnenkomst aan bij de organisatie, en ook sommige ouders staken hun zenuwen niet onder stoelen of banken. Nina van AZ-marketing stelt ze op hun gemak: "Het voornaamste is dat de kinderen een superleuke dag hebben en in beweging zijn." Erik Glastra, jeugdcoördinator FC Uitgeest van de kinderen onder 9 jaar en onder 10 jaar, heeft de dag samen met Dennis Zwagerman van de AZ jeugdopleiding georganiseerd. Voor hem is dit een speciale dag: "Dit is de eerste keer dat de AZ selectiedag hier plaatsvindt," vertelt hij opgetogen. De scouts begeven zich ondertussen onopvallend tussen de voetballende kinderen, maar uw oplettende verslaggever heeft de hoofdscout van de jeugdopleiding AZ toch al snel in het vizier. Lees verder op pagina...

Inloopavond stationsgebied goed bezocht

Veel belangstelling voor de inloopavond over het stationsgebied. Foto: Lucia Rodenburg

UITGEEST - De inloopavond over het nieuwe stationsgebied die de gemeente dinsdag 14 mei in samenwerking met ProRail organiseerde, is goed bezocht. Tijdens de avond werden verschillende varianten voor de te bouwen traverse gepresenteerd. Ook konden bezoekers al hun vragen stellen aan medewerkers van de gemeente, ProRail en het ministerie.

Wethouder Cecilia van Weel nam als eerste het woord. "Het ministerie en ProRail zijn druk bezig met Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Dat heeft ook consequenties voor Uitgeest. Daarom zijn we blij met de belangstelling van vanavond. Eerst waren er nog wilde plannen met de Groene Heuvel over het station heen, maar dat bleek veel te duur uit te pakken. Dat was niet haalbaar voor Uitgeest. Vervolgens gingen we terug naar de raad. Willen we de reizigers bovenlangs of onderlangs het spoor hebben? In augustus 2018 besloot de raad dat het bovenlangs zou worden, en wel door middel van een traverse. Voorwaarde was wel dat het een mooie traverse zou worden, passend bij Uitgeest."

Lees het vervolg op pagina...

Succesvolle Open Watersportdag Bijna 7000 bezoekers

Veel belangstelling voor de Open Watersportdag. Foto: Ger Bus

UITGEEST - Zondag vond de Open Watersportdag plaats bij Jachthaven Uitgeest. Deze editie was wederom een groot succes. De dag begon rustig, maar na 13.00 uur werd het druk.

Caroline Klein-Bart van De MeerParel loopt rond met een brede glimlach: "Na maanden van voorbereidingen zijn we blij dat het evenement weer zo'n groot succes is. We schatten dat we 7000 belangstellenden hebben mogen verwelkomen vandaag." Carola, kraamhoudster, vrijwilliger en mede-organisator van de markt: "Ondanks het hoge aantal bezoekers hadden de standhouders goed overzicht en op deze manier konden we iedereen ook persoonlijk te woord staan." Carola staat al jaren op de markt. In het begin waren er maar tien kraampjes, maar de markt is inmiddels behoorlijk uitgebreid. "Er zijn 74 kraamhouders en ook nog eens 52 mensen die alleen een standplaats hebben," vertelt ze. De markt begon als nautische markt maar om een breder publiek te bedienen werden er ook andere kraamhouders aangetrokken. Van regenjassen en andere kleding tot honing, alles was te vinden op de gezellige markt.

In de Caribbean Bar was het feest om 13.00 uur al in volle gang. Op de lekkere Caribische muziek van de Amigos Latinos gingen de voetjes van de vloer. Buiten stonden andere bezoekers gezellig een biertje te drinken en ook het terras van Bistro 't Schippersrijk zat gezellig vol. Natuurlijk was de badeendjesrace van de Rotary ook weer populair. Rond 15.00 uur toog iedereen naar de kop van de haven om burgemeester Wendy Verkleij het startsein te zien geven. Ondersteund door de jeugdbrandweer spoot zij met de brandweerslang onder luid gejuich van het publiek het eerste eendje door het poortje. Meer over de Open Watersportdag leest u op pagina....

Het startsein werd gegeven door burgemeester Wendy Verkleij en Menno Klein van De MeerParel. Foto: Ger Bus

Jeugdviswedstrijden van start

UITGEEST - De jaarlijkse jeugdviswedstrijden gaan maandag 27 mei weer beginnen. Om 18.45 uur wordt het startschot gegeven en om 20.00 uur wordt er afgefloten. Jeugdige visliefhebbers tot en met 15 jaar mogen zich verzamelen op de gebruikelijke plek bij de Ziendervaart.

De vrijwilligers van de Algemene Hengelaars Bond regelen het voer. U hoeft alleen maar een hengel en een goed humeur mee te nemen. Het is altijd prijs dus zelfs als uw kind een slechte dag heeft, eindigt de avond met een glimlach. Kosten bedragen slechts € 0,50.

Thuisbij - het dagboek van Jan

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest."

"Het kan niet anders, dat is dus het noodlot van de 'kunst' in het algemeen en kunst bij Thuisbij in het bijzonder."

Woensdag 8 mei 2019

Mijn rolstoel had al dagen zachte banden. Vanmorgen hield mijn chauffeur José bij het laadstation tegenover de keuken stil. Het moest er vandaag maar eens van komen. Zuster Gurie liep voor ons door de gang. Ze had er volgens mij verstand van. Ze opende de deuren en begon te sleutelen. Ik zat er in mijn rolstoel met mijn rug naartoe. Ik zag dus niet wat ze allemaal achter mijn rug uitspookte. Maar het werkte. Dat kon je trouwens wel aan José overlaten. Op een gegeven moment voelde chauffeur José aan een van de banden die prettig hard aanvoelde. We dankten zuster Gurie en reden de gang door naar buiten, de drisselregen in. Ik hoop nou maar dat José goed gekeken heeft, zodat zij het de volgende keer zonder hulp van een zuster klaarspeelt. Nog liever hoop ik dat mijn banden voorlopig hard blijven.

Bij Thuisbij constateerden wij dat de beroemde muurschildering van Marian, Tiny en nog vele anderen klaar was. Het is een prachtig schilderij geworden. Maar binnenkort gaat het houten paneel in de muur ervan af. Dan gaat Ilona het schilderij aan de een of andere instantie aanbieden. Die zullen daar blij mee zijn, maar ik vind het zonde. Maar het kan niet anders, dat is dus het noodlot van de 'kunst' in het algemeen en kunst bij Thuisbij in het bijzonder. Bij de rondetafelgesprekken hoorden we dat onze oud-Thuisbij'ers het erg aardig doen bij hun nieuwe woonadressen, zoals Strammerzoom in Akersloot en Meerstaate in Heemskerk. Daar krijgen ze de aangepaste zorg die bij hun nieuwe situatie past.

Aan het aanrecht wordt gewerkt aan een preischotel. Die verspreidde een heerlijke geur en smaakte later in de morgen verrukkelijk. Ik kreeg zoals in oude tijden een portie voor Margreet mee. Ons bereikte het bericht dat onze portierster Nathalie op haar oude plek terug is. Ik weet wel zeker dat dat voor ons huis een aanwinst is. Het idee alleen al is een oprechte aanwinst voor Geesterheem. Nou alleen maar hopen dat zij bij ons genoeg uren krijgt. Ze heeft bij ons haar oude functie terug. Ik hoop voor ons en voor haar dat ze de bijpassende uren ook terugkrijgt. Soms is terug naar de oude tijden geen achteruitgang maar een vooruitgang.

Lees alle dagboekverslagen op https://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Onvergetelijke Italiaanse taal- en cultuurreis in Matera

REGIO - Zaterdagavond is een groep cursisten van taalschool La dolce lingua teruggekomen van een reis naar Matera. Deze stad is dit jaar culturele hoofdstad van Europa. Het was een week van intense onderdompeling in de Italiaanse taal en cultuur.

De meeste cursisten logeerden in twee B&B's in de Sassi, de bijzondere benedenstad van Matera. Iedere ochtend ging de groep naar school voor Italiaanse les. Dit keer stond niet hun vertrouwde docent Anne Telkers voor de klas, maar Elisabetta, Daniela, Gabriella en Elvira en was het enkel Italiaans wat de klok sloeg. De meesten waren blij verrast dat ze bijna alles konden verstaan wat hun Italiaanse docent vertelde en dat gaf een enorme kick. Ook buiten het leslokaal ging het oefenen met Italiaans spreken en luisteren door. Als een cursist al werd aangesproken in het Engels, maakte hij daar direct korte metten mee door vriendelijk te zeggen: Scusi, in italiano per favore! 's Middags was er een cultureel programma met gespecialiseerde gidsen. In Matera bezochten de cursisten de grotkerk la Madonna dell'Idris om daarna buiten de stad de prachtige fresco's in de Cripta del Peccato Originale te bewonderen, geschilderd rond 800 na Christus.

De laatste middag ging een groep studenten op pad met een filmregisseur. Kriskras lopend door de Sassi werd gestopt bij locaties waar films waren opgenomen, om daar op tablets naar de desbetreffende filmscènes te kijken. In de tussentijd deden andere cursisten een kookcursus, thuis bij Anna Grazia. Daar werd 's avonds met een gezellige maaltijd de cursusweek afgesloten. Volgend jaar kunnen de cursisten mee op reis naar Sicilië.

Easyslim.nu: Zomeractie!

Via de pads op het lichaam worden vetcellen geleegd en spieren getraind. Foto: aangeleverd

REGIO - "Easyslim.nu gaat veel verder dan afslanken," aldus Karin van Twuyver, sinds anderhalf jaar eigenaresse van Easyslim.nu Limmen en vanaf november 2018 ook van Easyslim.nu Beverwijk. "We zien veel mensen die eerder al verschillende afslankmethodes hebben geprobeerd, sceptisch binnenkomen. Zij merken echter al snel dat Easyslim.nu werkt!"

Sinds de introductie van Easyslim.nu in 2015 door Karin Hut, zijn er inmiddels al 50 franchisevestigingen in Nederland. Wegens het grote succes gaat Easyslim.nu binnenkort ook de grens over naar Duitsland en België. "Onze klanten liggen ontspannen op de behandeltafel, terwijl het apparaat het werk doet," zegt Van Twuyver. "Zo simpel is het. Via ultrasound worden de vetcellen geleegd en tegelijkertijd worden de spieren door middel van elektrostimulatie getraind, zonder kans op blessures. Hierdoor gaat het afslanken snel! Easyslim.nu is laagdrempelig, niet alleen voor mensen die dat laatste extra randje niet wegkrijgen, maar ook voor mensen die niet meer actief kunnen of willen sporten. Het aantal benodigde behandelingen is afhankelijk van iemands doel. Dat is voor iedereen anders. Het is prachtig om te zien hoe onze klanten met de week slanker worden en meer zelfvertrouwen krijgen!" besluit Karin van Twuyver enthousiast.

Nieuwsgierig geworden? Bel voor een intake & proefbehandeling in Limmen en Beverwijk. Nu voor € 49 in plaats van € 89 (geldig tot 10-06-2019).

limmen@easyslim.nu
beverwijk@easyslim.nu

Voor info: www.easyslim.nu, of bel voor Limmen naar 06-85852603 en voor Beverwijk naar 06-36546338.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 22 mei: 18.30 uur rozenkrans bidden ivm de Mariamaand mei in de kapel waarna er om 19.00 uur een H. Eucharistieviering is.
Vrijdag 24 mei: 19.15 uur H. Eucharistieviering in Geesterheem met koffiedrinken.
Zaterdag 25 Mei: 19.00 uur Kerk in Beweging mmv Sound of Life.
Zondag 26 mei: 09.00 uur H. Eucharistieviering mmv Laus Deo.

'Sound of Silence' in Dorpshuis De Zwaan

UITGEEST - Op 8 juni verzorgen Niels van der Gulik en Joost Botman de show Sound of Silence, The Story of Simon and Garfunkel in Dorpshuis De Zwaan in Uitgeest.

Tijdens dit concert kun je genieten van prachtige muziek, verhalen en anekdotes uit de roerige jaren '60 en '70 en natuurlijk de bekende hits van Paul Simon en Art Garfunkel. Tickets zijn te koop via www.ticketkantoor.nl/shop/dezwaan.

FC Uitgeest verliest weer maar het blijft een 'leuk stel'

UITGEEST - Ach, zie ze daar eens staan. De selectie is verzameld in de bestuurskamer van FC Uitgeest om de uitreiking van de Bakkum en Krook speler van het jaar bij te wonen. Leuk ook voor de jongens van het tweede die zich met een 2-2 gelijkspel verzekerd weten van handhaving op het hoge niveau waar ze nu spelen. Een klaterend applaus is hun deel.

Maar ja, dan het eerste. Met vier nederlagen en maar één overwinning uit de laatste vijf wedstrijden is dit niet het meest succesvolle deel van het seizoen. Sinds het behalen van de periodetitel is de ploeg van slag. "Het wordt tijd dat het weer ergens over gaat," verzuchtte trainer Ton Pronk na afloop, doelend op de aankomende wedstrijden in de nacompetitie. Wie weet is dat de oorzaak van de onnodige 0-1 nederlaag in de reguliere competitie tegen Hoofddorp en niet een gebrek aan vorm bij veel spelers. Het zou mooi zijn. Met de nederlaag valt FCU terug naar een 7e plek en dat is teleurstellend.

FC Uitgeest startte zonder de geschorste Lester Half en de afwezige Dennis de Wit. Beide ploegen begonnen voorzichtig aan de wedstrijd. FC Uitgeest wilde vandaag absoluut niet verliezen en Hoofddorp ging vooral voor dat ene puntje. Het gevolg was een saaie eerste helft waarin hoegenaamd niets gebeurde. Beide ploegen deden aandoenlijk hun best maar grossierden in slordigheden met als gevolg dat er nauwelijks kansen waren. Hoofddorp was in de 35e minuut nog het dichtst bij met een mooie kans van Cornvallius die de bal eigenlijk had moeten afleggen.

Direct na rust in de 50e minuut was het wel raak. Uitblinker Vermeer (geen familie) kon gemakkelijk en ongehinderd intikken na een strakke voorzet van Chih. 0-1. Eindelijk werd FC Uitgeest wakker. Via Stan Vrouwe (mooie omhaal) en Max Dekker waren er kansjes op de gelijkmaker. In de 64e minuut leek de treffer eindelijk te vallen. Met een prachtige actie leek Max Dekker de 1-1 te scoren maar helaas belandde de bal tegen de paal. De thuisploeg bleef aandringen maar echt gevaarlijk werd het nooit. Wel viel in de 72e minuut nog een kopbal van Max Dekker te noteren en was er een gelukkige kopbal van Daan Hamaker op de kruising in de 90e minuut. Zo bleef het bij de 0-1 en moet FC Uitgeest zich echt zorgen gaan maken over de kansen in de nacompetitie. Mogelijk motiveren die wedstrijden meer en zien we dan wel passie, strijd, beleving en vooral meer scherpte. Dat hebben we de laatste weken een beetje gemist. Maar ja, het zijn toch vooral gasten die me doen denken aan de eerste zin van de schrijver Nescio in 'Titaantjes', namelijk 'Jongens waren we, maar aardige jongens'. Mede daarom blijft het 'een leuk stel'. Dat is ook wat waard tegenwoordig. (De Afvallende Bal)

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd: Tinus Putter

Jacob Groen, Tinus Putter en Rawan Karim. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Hoewel hij de wedstrijd in de 72e minuut na een botsing moest verlaten, had hij de jury al lang overtuigd.

Vanwege zijn voortdurende intercepties en 'stofzuigwerk' op het middenveld is hij een constante factor in het team van Ton Pronk en scoort hij altijd een ruime voldoende. Ook als het niet goed draait doet hij gewoon zijn werk. Daarom verdiende Tinus Putter het om vandaag 'Man of the match' te worden. Bovenal is Tinus gewoon een aardige jongen. Hier staat hij op de foto met de pupil van de week Rawan Karim van JO-9-5, die de door Jacob Groen van Media Meadows gesponsorde wedstrijdbal in handen heeft. (De Afvallende Bal)

Bakkum en Krookspeler van het seizoen 2018-2019: Max Dekker

Max Dekker, Rawan Karim en Jan Bakkum. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Omdat het alweer de laatste thuiswedstrijd van het seizoen 18-19 was kon in de aanloop daarvan alvast worden uitgerekend welke speler van FC Uitgeest in de thuiswedstrijden het hoogste gemiddelde heeft behaald.

Het lag uiteindelijk niet ver van elkaar af. Op de derde plaats eindigde Jorn Brouwer met een gemiddelde van 6,79. Een mooie beloning voor een constant seizoen. Op de tweede plaats eindigde de 'Man of the Match' van de laatst gespeelde wedstrijd, Tinus Putter. Hij scoorde 6,83. Winnaar werd echter Max Dekker met een gemiddelde score van 7,0. Het is zijn eerste seizoen bij FC Uitgeest maar na een razendsnelle aanpassing speelde hij vooral een hele goede eerste helft van het seizoen.

Max was twee keer 'Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd' en ook hij is gewoon een aardige en beschaafde jongen. Max, je verdient deze foto als speler van het jaar met sponsor Jan Bakkum van Bakkum en Krook. En natuurlijk ook Rawan Karim, de pupil van de week. (De Afvallende Bal)

Enthousiaste voetballertjes met als einddoel FC Barcelona of Ajax

AZ'er Mardoché Hidinga (R) van Jo14. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Fred Luesken, hoofd jeugdscouting AZ, heeft het druk: "Er lopen in iedere ronde wel talenten rond. Ik let hierbij op technische vaardigheden, motoriek, inzicht en kijkgedrag." Hij beaamt dat er de laatste jaren aardig wat talent bij FC Uitgeest vandaan is gekomen.

Door: Margreeth Anema


"Stuk voor stuk zitten ze in de race voor een vaste opstelling in het eerste van AZ," vertelt hij. Luesken is zich ervan bewust dat de meeste kinderen vandaag zenuwachtig zijn maar daar kijkt hij doorheen: "Onze scouts herkennen de kinderen met aanleg, die pikken we er zo uit. Je weet alleen nooit vooraf waar het plafond zit," zo legt hij uit. Hij hoopt in ieder geval dat alle voetballertjes een fijne middag hebben, dat vindt hij het belangrijkst.

"Alleen op zondag vrij? Dat ben ik altijd al"
Het elftal Jo14 van AZ is meegekomen om de onderdelen die de kinderen moeten uitvoeren te begeleiden. Ze helpen de scouts; Mardoché Hiddinga, die zelf vorig jaar gescout is, heeft al drie toptalentjes gespot bij zijn onderdeel. Mardoché speelde voor zijn club Hollandia een amateur KNVB-wedstrijd waar hij opviel. "Ik heb niet eens gemerkt dat ik op dat moment werd gescout. Ik weet ook niet meer of ik de wedstrijd goed speelde, blijkbaar wel," vertelt hij. De AZ'ers gaan naar scholen die samenwerken met AZ zodat ze om 14.00 uur op de club kunnen zijn voor hun dagelijkse training. Alleen op zondag zijn ze vrij.

De drukke week van de jonge AZ'ers schrikt de 8-jarige Luuk Jacobs, die graag bij FC Barcelona of FC Madrid wil spelen, niet af: "Ik ben ook alleen op zondag vrij, de andere dagen ga ik naar school. Zaterdag heb ik een voetbalwedstrijd en ik train twee keer per week bij FC Uitgeest." Hij ziet het dus evengoed wel zitten. Hij blijft wel realistisch: "Er werd vandaag op een hoger niveau gespeeld dan ik gewend ben maar het ging wel goed en ik vond het heel leuk." Vooral het partijtje en het sprinten vond hij leuk.

Onze eigen Luuk Jacobs is FC Uitgeester in hart en nieren, maar FC Barcelona wacht op hem. Foto: Margreeth Anema
Zeeburgia-speler Gabriël Semeleer. Zijn einddoel: Ajax. Foto: Margreeth Anema

Een topvoetballer in spe
De 11-jarige Gabriël Semeleer uit Amsterdam is aan het inschieten met zijn vader. Hij werd gewezen op de AZ selectiedagen en is helemaal uit Amsterdam gekomen omdat hij naar een betere club wil. Hij speelt bij Zeelandia en staat nu rechtsachter, hij wil graag middenvelder worden. "Ik was in de auto wel zenuwachtig maar ja, nu ben ik er toch," vertelt hij cool. ZIjn einddoel is Ajax, als Amsterdammer is dat zijn club. Zijn looks heeft hij in ieder geval al mee, hij ziet eruit als een echte topvoetballer in spe.

Organisator Erik Glastra kijkt tevreden om zich heen: het doel van de AZ-dag is dat FC Uitgeest zich profileert als actieve club in de regio. Met het ICGT-toernooi en het jeugdtoernooi dat er nog aankomt is deze doelstelling dubbel en dwars behaald. "We wilden onze eigen leden natuurlijk ook een leuke dag bezorgen en zorgen dat kinderen denken: Hé, dat is een leuke club, daar wil ik voetballen. Dat is mijn persoonlijke drijfveer," aldus Erik. Ook dat is gelukt. "En het weer zat ook nog mee," besluit hij voordat hij zich weer onder de enthousiaste kinderen mengt.

'De nautische feeling pakken' tijdens Open Watersportdag

Burgemeester Wendy Verkleij spreekt de bezoekers, de organisatie en de vrijwilligers toe. Foto: Ger Bus

UITGEEST - De organisatie had aan alles gedacht tijdens de Open Watersportdag in de jachthaven van Uitgeest. Parkeren kon bijvoorbeeld bij Dorregeest, waar je werd opgehaald door de luxe sloep 'Mambo', die je naar de overkant bracht. Bij Bistro 't Schippersrijk stapte je zo het evenemententerrein op. Op deze manier hadden de bezoekers gelijk 'de nautische feeling' te pakken.

Hockeyen, duiken en nog veel meer

Er waren veel verenigingen uit de omgeving aanwezig die demonstraties en clinics gaven, zoals bijvoorbeeld Mixed Hockey Club Uitgeest. Zij stonden er met twee hockeybanen waarop toekomstige hockeytalenten onder begeleiding hun skills konden oefenen. Maar ook bijvoorbeeld de duikvereniging was er. Daar stond weer de alom bekende watertank met ramen waarin de duikers konden laten zien wat zij kunnen onder water. "Duiken in Nederland is net zo leuk als duiken in Egypte. In Nederland is er minder zicht maar er liggen auto's, bussen en wrakken onder water. In het buitenland zie je meer visjes en mooi koraal," aldus Jennifer, een van de duikers. De kinderen die de Open Watersportdag bezochten vergaapten zich voor het raampje aan de kunsten en grapjes van de duiker.

Het publiek zit klaar voor de zinderende badeendjesrace. Foto: Ger Bus
Ook de kinderen mochten spuiten met de brandweerslang. Foto: Ger Bus
De kraam van de Rotary stond weer vol met prachtige prijzen. Foto: Ger Bus

De kleinste stoomboot van Nederland was ook bijzonder om te zien. 'De Sirius' is deels zelfgemaakt en de 9-jarige Sven, zoon van de uitvinder, mocht er zelfs een rondje mee varen. "Op een rustig hoekje dan," vult papa aan. De reddingsbrigade Heerhugowaard, die toezicht hield op het water en een demonstratie gaf, had het gelukkig niet opgemerkt. Sinds de reddingsbrigade Bergen alleen nog evenementen binnen de gemeente Bergen mag doen heeft de afdeling Heerhugowaard het van ze overgenomen.

De badeendjesrace voor lokale goede doelen

De badeendjesrace, georganiseerd door de Rotary, trok ook veel belangstelling. Rond 14.30 uur zocht iedereen zijn plekje langs de waterkant om het spektakel te aanschouwen. Voorzitter Herman Brinkman loopt rond met een brede lach: "Vanaf 13.00 uur gaat de lotenverkoop helemaal los, ik ben inmiddels door mijn vierde boekje heen." De badeendjesrace is een hele organisatie: er moeten sponsoren worden gezocht, prijzen worden geregeld, drukwerk moet worden verzorgd en zo zijn er nog veel meer dingen. De meeste Rotaryleden doen dit erbij naast hun dagelijkse werkzaamheden. "Maar de Rotary is gelukkig een geoliede machine: alle leden staan in de 'ja' stand en niets is voor ons een belemmering," aldus een trotse voorzitter. Met de opbrengst van de badeendjesrace werden verschillende lokale goede doelen gesteund: Kindervakantiedag 2019, Stichting Bij Elkaar, Thuisbij Uitgeest, Het 'Kaasvrouwtje'.

Ook de jeugdbrandweer Heemskerk was aanwezig. Kinderen mochten onder begeleiding een (nep) vuurtje blussen, als het gelukt was ontvingen de brandweerlieden in spe een leuke attentie. De jeugdbrandweer was niet alleen aanwezig om de kinderen te begeleiden, ze ondersteunden ook burgemeester Wendy Verkleij, die als eerste de brandweerslang ter hand mocht nemen om de badeendjes richting het poortje te spuiten. De 16-jarige Jarno mocht de burgemeester assisteren: "Ze deed het goed, als de slang op 35 bar staat ingesteld dan is hij best zwaar en moet je naar voren leunen. Daarbij moet iemand tegen je aan gaan staan om tegendruk te geven," aldus Jarno die een goed team vormde met de burgemeester.

Tegenwind

Burgemeester Wendy Verkleij had wel wat tegenwind: het water kwam bijna net zo hard terug als dat het uit de slang werd gespoten. "Nu hoef ik in ieder geval niet meer te douchen," lacht ze terwijl ze haar zonnebril droogt. Ze vond het wel heel leuk om te doen en was blij met de ondersteuning van Jarno. "Een prachtig evenement om watersport op de kaart te zetten en natuurlijk de kick-off van het watersportseizoen," zo beschrijft ze de Open Watersportdag. Zelf is burgemeester Wendy Verkleij ook een watersportfan: "Wij huren regelmatig een boot. Als we de kans hebben zijn we graag op het water. Heerlijk die vrijheid en ondertussen genieten we van de natuur en de omgeving," aldus de enthousiaste burgemeester.

Tekst: Margreeth Anema

Nieuw stationsgebied: "Er valt nog wat te kiezen"

Bezoekers kregen informatie over het nieuwe stationsgebied. Foto: Lucia Rodenburg

UITGEEST - De inloopavond over het nieuwe stationsgebied is afgelopen dinsdag goed bezocht. Bezoekers konden al hun vragen stellen aan medewerkers van de gemeente, ProRail en het ministerie.

Door: Lucia Rodenburg


Tijdens de avond werden verschillende varianten voor de te bouwen traverse gepresenteerd. Uitgeest krijgt een budget van 20 miljoen euro van het ministerie. Wethouder Van Weel: "Het is van groot belang dat we daarbinnen blijven, want meer is er gewoon niet. Zowel de traverse als de opknapbeurt van de fietstunnel moeten ervan worden betaald." Verder wil de wethouder benadrukken dat er op de avond nog te kiezen valt. "We zijn erg benieuwd naar uw mening, want u bepaalt vanavond waar de accenten komen te liggen. De locatie en de lengte staan vast, maar u bepaalt de breedte, afwerking en vormgeving."

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer
Roel van Bladel van ProRail vulde aan. "Het is nodig om station Uitgeest aan te passen in verband met het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer, waar Uitgeest het centrale middelpunt gaat vormen tussen Alkmaar en Amsterdam. Een van de plannen is om sprinters 6 x per uur naar Amsterdam te laten rijden. Om alles op tijd te kunnen laten rijden zijn aanpassingen nodig, bijvoorbeeld aan de sporen en de perrons."

Op panelen waren de diverse varianten te zien. Foto: Lucia Rodenburg

Verschillende varianten
Een van de varianten is bijvoorbeeld een 4,5 meter brede traverse met overkapping. Ook kan gekozen worden voor een 7 meter brede traverse. Dat is wel duurder, waardoor er minder geld overblijft voor de tunnel. Naast de traverse en de tunnel wordt ook de rest van het stationsgebied aangepakt. Er komen bijvoorbeeld 32 extra parkeerplekken aan de noordkant en ook het gebied aan de Anna van Renesselaan gaat op de schop.

Voorkeuren
Op verschillende panelen in de zaal werden de varianten en plannen getoond, waarbij medewerkers van de gemeente en ProRail uitleg gaven. De bezoekers konden al hun vragen stellen. Na afloop mochten de bezoekers via een formulier hun voorkeuren aangeven.

Ingezonden brief: Een ode aan de familie Scholten (AdB)

Lieve gezellige Cora, Sanne, Jeroen, Dennis & Jim! Heel erg bedankt voor wat jullie voor ons dorp hebben gedaan! Twee kerstdorpen, Fetherlite op Koningsdag op het gemeentehuisplein en later in de Buona, alle kermissen, het hooivorkdarten, de grote ommekeer van het eerste deuntje en massaal met zijn allen naar het Nederlands elftal kijken! Jullie hebben het georganiseerd, de verantwoordelijkheid genomen, naar het vele gezeik geluisterd en altijd alles met zoveel rust en plezier gedaan dat het uiteindelijk één groot feest werd voor iedereen. Dankzij jullie kan de jeugd nog stappen in het eigen dorp en is De Balken een eetgelegenheid geworden omdat het met zijn tijd mee moest gaan. Honderden verjaardagen, bruiloften en condoleances zijn de revue gepasseerd en daarvoor dankjewel! Ik denk dat het te weinig gezegd en beseft wordt, maar als er geen mensen zoals jullie opstaan wordt het echt een dode boel. Vroeger waren het Theo en Tanja die de boel oppakten voor 'het dorp', ook al ging het ten koste van hun eigen vrije tijd en waren evenementen vaak niet kostendekkend. Dit hebben jullie prachtig overgenomen. Nu wordt het tijd om zelf lekker te gaan genieten! Lieve mensen koop een bos bloemen, breng een fles drank of vertel ze gewoon eens hoe je genoten hebt van al het leuks de afgelopen 12,5 jaar. Of kom het vertellen tijdens het afscheid op 31 mei in 't Portiertje. Wij vinden het een applaus waard! Danielle Kaandorp