De Uitgeester

19 oktober 2016

De Uitgeester 19 oktober 2016


Uitgeest moet het binnenkort stellen zonder schoenmaker Tekst en foto: Anita Webbe

Henk en Corrie Heine: Nog een paar weekjes open en dan is het mooi geweest!

UITGEEST- Wie heeft niet zijn/haar schoenen weggebracht om te laten repareren door schoenmaker Henk Heine? Na bijna vijftig jaar vakkundig vele schoenen een nieuw leven ingeblazen te hebben, besluiten Henk en zijn vrouw Corrie om er aan het einde van dit jaar mee te stoppen.

Geen beroep maar ambacht

Het ambacht schoenmaker is Henk met de paplepel ingegoten. Zijn vader en oom waren ook schoenmaker, net als twee broers. Zijn vader is in de crisisjaren vertrokken naar Castricum, waar hij altijd zeer goed aangeschreven stond. Op 19-jarige leeftijd is Henk in 1967 als schoenmaker begonnen in de Schevelstraat. Dit pand moest echter gesloopt worden, dus zijn ze vanaf 1975 verder gegaan in het pand aan Middelweg 94 waar zij nooit meer zijn weg gegaan en al jaren een begrip zijn in de wijde omtrek. In het begin verkocht de gepassioneerde schoenreparateur ook nog mooie lederen tassen, riemen en portemonnees en kon men zelfs kleding laten stomen. Ook aanbreng voor schoenenwinkels behoorde tot de werkzaamheden. Maar toen Corrie 65 werd nam het echtpaar de beslissing dit alles van de hand te doen en zich met volledige toewijding te richten op het vakkundig repareren van schoenen.

Mooier dan nieuwe

Henk (69): "Ik ben nog vijf jaar leraar geweest in Amsterdam aan de Tweede Technische School. Er bestaat nog steeds een school waar je dit ambacht leert. Deze school bevindt zich in Utrecht en is een tweejarige opleiding met stage-mogelijkheden. Dit vakmanschap zal nooit verdwijnen want een schoenmaker is altijd nodig. Wat dit beroep zo mooi maakt? Het is zeer afwisselend werk en ik streef er altijd naar om de schoenen nog mooier te maken dan de schoenfabrikant ze leverde!" Eventjes heeft schoenmakerij lichte dip ondervonden vanwege de gympies en sneakers die in de mode waren. "Men weet niet dat deze ook gewoon gemaakt kunnen worden! De mode wordt hoofdzakelijk door de televisie bepaald en constateer dat de schoenen weer netter worden; hier let ik namelijk altijd goed op."

Stilzitten is geen optie

Het sluiten van de schoenmakerij gaat Henk wel aan zijn hart. "Ik heb hier altijd met heel veel plezier gewerkt en we hebben ons ontzettend thuis gevoeld in Uitgeest. Ik kom uit Castricum, maar ik zou niet meer terug willen." Corrie (71) vult aan: "We zullen de vaste klanten en het sociale leventje erg gaan missen, maar Henk zijn knie is versleten dus is het beter om te stoppen. Binnenkort wordt hij hieraan geopereerd." Die nieuwe knie moet echter nog even wachten, want Henk heeft nog geen tijd. Hij is namelijk erg actief in het bestuur van de Nederlandse schoenmakers Vereniging (NSV). Hij neemt examens af, geeft cursussen en blijft zich inzetten voor de schoenmakerij. "Ik wil één dag per week naar schoenmakers door het hele land en adviseren wat ze goed en eventueel beter kunnen doen." Henk is hoofdjurylid van de vakjury van de schoenmakerij. Samen met onder andere de secretaris beoordelen zij de beste schoenmakerij en schoenmaker van Nederland en doen aan de vakwedstrijden mee (die hijzelf al vier keer gewonnen heeft). Ook is Henk mede-organisator van een grote vakbeurs via het NSV.

Tegenwoordig gooit men ten opzichte van vroeger veel eerder schoenen weg, terwijl ze eigenlijk nog zo lekker lopen. Hoe fijn is het om er gewoon nog langer mee te kunnen doen? Mocht u dus nog schoenen in de kast hebben die een tweede leven waard zijn? Aarzel niet en breng ze snel ter reparatie langs, want per 1 januari 2017 sluit gerenommeerd schoenmakersbedrijf Heine haar deuren... voorgoed.

Buitendeurcollecte Missio 23 Oktober

UITGEEST - Op zondag 23 Oktober houdt de AMO- groep na afloop van de H.Mis in de R.K kerk de jaarlijkse collecte voor de Missio in het kader van Wereldmissiemaand.

Centraal staat dit jaar de Filippijnen. Thema is: 'Getuigen van Barmhartigheid'. De Filippijnen worden steeds weer getroffen door zware tropische stormen. In 2013 is de supertyfoon Haiyan over het land geraast en heeft een spoor van vernieling achtergelaten. Degenen die het overleefden, hadden niets meer. De armoede in de Filippijnen is groot. Veel mensen leven op straat. Veel anderen,met name vrouwen zoeken noodgedwongen hun toevlucht in het buitenland waar ze vaak worden uitgebuit en te maken krijgen met seksueel geweld. Missio steunt dit jaar diverse projecten van de religieuzen in de Filippijnen. Zij laten Gods barmhartigheid zien in hun handelen, zij zijn getuigen van Gods barmhartigheid. Dit is zichtbaar in bijvoorbeeld de bouw van een nieuw dorp voor vissersfamilies in Tacloban en de gezinscentrum Tuluyan waar dakloze gezinnen worden opgevangen en weer op weg geholpen.Hun voorbeeld is een inspiratie voor ons. Www. Missio.nl

Plaatsen vrij bij workshops en lezing

Jongetje Aak

UITGEEST - Vrijwilligers uit Uitgeest kunnen zich nog inschrijven voor workshops of een boeiende lezing over de Uitgeester historie in het kader van Vrijwilligers Bedankt. De gemeente Uitgeest organiseert samen met de vrijwilligers- en welzijnsorganisatie Stichting Welzijn Castricum gratis workshops, presentaties en een excursie in Uitgeest als waardering voor het prachtige vrijwilligerswerk dat in de gemeente verricht wordt.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar bij de natuurfotografieworkshop en excursie in Uitgeest, begeleid door fotograaf en docente Annemiek Zoetmulder. U hoeft geen ervaren fotograaf te zijn om aan deze workshop mee te kunnen doen. De workshop/excursie wordt verzorgd in en nabij de Tweede Broekermolen op zaterdag 5 november van 9.30 tot 12.00 uur. Ook op zaterdag 5 november, van 13.30 tot 15.30 uur, wordt een interessante presentatie gegeven in Dorpshuis De Zwaan door archeoloog Jan de Koning. Teruggeblikt wordt op het jongetje Aak en andere belangrijke vondsten in Dorregeest en vooral op het leven van weleer: in het land van Aak. Op woensdag 9 november van 13.00 tot 15.00 uur, kan in het 't Stokpaardje deelgenomen worden aan een heerlijk creatieve herfstdecoratie workshop 'Vogelkrans maken' van bloemiste Janny Dubbeld.

Wie zich aan wil melden voor een workshop of presentatie kan contact opnemen met Stichting Welzijn Castricum op werkdagen van 9.00 tot 12.30 uur: telefoon 0251 65 65 62. Aanmelden kan eveneens via: www.vrijwilligers-bedankt.nl. Op deze site kunt u ook meer informatie over de activiteiten vinden.

Bij De Zorgcirkel werken in een stijl die bij jou past

Als zorgstudent, verzorgende IG of (wijk)verpleegkundige vind je bij De Zorgcirkel een diversiteit aan werkmogelijkheden. Je kunt werken in de thuiszorg of in een van de locaties of een combinatie hiervan. Werken vanuit een rooster of vanuit een flexpool, dat kan allemaal bij De Zorgcirkel. Het biedt jou afwisseling en volop ontwikkelmogelijkheden.                                                                                                                                

Ben je flexibel en kun je alle diensten werken? Of zit je nu in een levensfase waardoor je alleen vanuit jouw beschikbaarheid kan werken? Werken combineren met leren of zorgtaken is mogelijk. We denken graag met je mee wat voor jou de beste plek in onze organisatie kan zijn.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden? Je kunt bellen met Teamcoach Joost Lammerts. Joost is te bereiken via 088 559 95 00. Of stel je vraag via de mail: vragenoverflex@zorgcirkel.com. We ontmoeten je graag!

Feestelijke bijeenkomst voor de vrijwilligers van de Rode Kruis afdeling Uitgeest

UITGEEST - Iedere week weer staan de vrijwilligers van het Rode kruis klaar om de deelnemers aan de maandagmiddag activiteiten in Geesterheem te begeleiden.

De deelnemers van de telefooncirkel worden dagelijks gebeld. Vrijwilliger zijn is wel vrijwillig maar niet vrijblijvend. Er wordt op je gerekend. Het bestuur van de afdeling is blij met ieders inzet en wil dat laten blijken, door als dank ,een feestelijke bijeenkomst te organiseren. Dit jaar kwam mevr. Joke Verduin ons de geheimen van het versieren van een taart bij brengen. Allereerst genoten alle vrijwilligers van een heerlijk verzorgde lunch. Dat de Uitgeester winkeliers het Rode Kruis een warm hart toedragen blijkt uit het volgende: Slager Dick Kok sponsorde de vleeswaren en de biologisch kaas werd door de Raat verzorgd. Na de lunch gingen alle vrijwilligers creatief aan de slag om een taart te versieren. Aan het eind van de middag ging iedereen met een mooi versierde taart naar huis!

Over nagels Door: huisarts Dirk Jan van Wijk

Eerder schreef ik al een stukje over 'huid en haar'. Eigenlijk horen nagels ook bij de huid en veel mensen hebben er klachten aan. Denk aan een 'kalknagel' of ingegroeide nagel. Hoe kun je die problemen voorkomen en behandelen?

Nagel

De nagel is een stukje gespecialiseerde huid aan het einde van de vingers en tenen. De harde nagelplaat dient bij de mens vooral als beschermlaag van de kwetsbare uiteinden. Deze laag wordt gefabriceerd door de lunula (het witte halve maantje) en groeit over het nagelbed tussen de beide nagelwallen. Een vingernagel is na ongeveer 3 maanden vernieuwd, een teennagel na ongeveer een jaar.

Hoe te knippen om ingegroeide teennagel te voorkomen

Nagelafwijkingen

Door stoten kan de nagel afbreken van de matrix. De nieuwe nagel groeit daarna onder de afgebroken nagel en drukt deze daardoor weg. Door zo'n trauma, maar ook door ontstekingen of aandoeningen van de nagelriemen en matrix, kunnen afwijkingen van de nagel ontstaan..

Schimmelnagel

Zo kan bijvoorbeeld de structuur van de nagelplaat veranderd zijn, waardoor schimmels (die iedereen op zijn huid heeft), die normaal niet in de keratinelaag kunnen doordringen, dat nu wel kunnen. De nagel verkleurt door die ingroei van schimmel. Als er op de huid veel schimmels zijn, raakt de huid daardoor geïrriteerd en ontstaat eczeem (denk aan 'zwemmerseczeem' tussen de tenen). En als er veel schimmel in de nagel zit, geeft dat ook irritatie, in de vorm van verdikking van de nagel en 'smurrie' eronder. Het wordt daardoor lastiger de nagel te verzorgen en er zijn ook mensen die het cosmetisch onaantrekkelijk vinden. In de volksmond heet dit een 'kalknagel', maar met kalk heeft het dus niets te maken! De enig werkzame remedie is dan een tablettenkuur van 3 maanden met een schimmeldodend middel. Vingernagels zien er daarna weer normaal uit. Bij teennagels duurt dat een jaar. Bedenk echter wel dat de kuur alleen de schimmels behandelt en niet de veranderde nagelstructuur. Bij vrijwel iedereen zal na verloop van tijd opnieuw schimmel in de nagel groeien.

Misleidende reclame

Reclames doen je geloven dat schimmelnagels 'besmettelijk' zijn en dus behandeld 'moeten' worden. Dat is dus onwaar. En de aangeprezen nagellakken tegen schimmels zijn bewezen onwerkzaam. Ik vind het misdadig dat het is toegestaan reclame te maken voor middelen die bewezen bedrog zijn.

Ingegroeide nagel

Door stoten of beklemd raken (en vooral als ook de huid door zweten week is) kan de rand van de nagel een wond in de nagelwal maken. De nagel zit dan in de wond en verhindert zo dat de wond kan genezen. Een chronische ontsteking met veel pijn is het gevolg, de zogenaamde 'ingegroeide nagel'. De wond kan alleen genezen als deze gescheiden wordt van de nagel. Vaak is daarvoor een ingreep van de huisarts of pedicure nodig. Om dit probleem te voorkomen is het belangrijk om de teennagels (vooral die van de grote teen) recht af te knippen, zodat de uiteinden van de nagel altijd voorbij de nagelwal komen. Het is namelijk bijna altijd dit hoekje van de nagel , dat het wondje en de ingroei veroorzaakt.

Andere nagelafwijkingen

Brokkelige of snel afbrekende nagels zijn meestal het gevolg van huidziekten die ook de lunula (het witte halve maantje) hebben aangedaan, zoals psoriasis. Daar is meestal weinig anders aan te doen dan de nagel te versterken met een hars. Tips Blijf niet te lang doorlopen met ontstekingen van de nagelriem. Knip de nagels van de (grote) tenen recht af, zodat de hoeken voorbij de nagelwal blijven uitsteken. Draag goed passend, maar bij de tenen voldoende ruim schoeisel, dat verkleint de kans op nagelbeklemming Zweetvoeten ontstaan vooral door kunststof schoenen en sokken. Trek dagelijks schone katoenen sokken aan.

Historische Vereniging Oud UItgeest

De eerste woningen rond 1950 Foto: archieffoto Vereniging Oud Uitgeest

Vroeger…

In 1904 bouwde Cornelis (Keessie) Rol huurwoningen tussen de Hogeweg en Middelweg. Hij was eigenaar van de grond. De straat kreeg de naam van zijn vrouw Wilhelmina. In de oorlogsjaren '40-'45 werd de naam veranderd in Tuinstraat. Na de oorlog werd het de Koningin Wilhelminastraat.

Op de hoek Middelweg/Wilhelminastraat stond het huis van Jonker. Daar achter de werkplaats met woonhuis van timmerfabriek Roozendaal. Tussen deze woningen liep een pad van de Middelweg naar de openbare school aan de Hogeweg, het Slimpad. De panden van Roozendaal werden verkocht aan de Hollandse Melksuiker Fabriek, met als doel daar werknemers in te kunnen huisvesten. Later opende Cees Grapendaal in de oude timmerfabriek zijn groentezaak.

De nieuwe woningen rond 1951 Foto: Archieffoto Vereniging Oud Uitgeest
Slimpad in de jaren '60 Archieffoto Vereniging Oud Uitgeest

Iets verder stonden twee woningen onder één kap. Op nr. 9 woonde de familie Berghuis, schoonfamilie van Simon Twisk die daar ook sliep. Op 23 april 1945 werd hij er op brute wijze vermoord. Aan de overkant lagen de tuinen van Klaas Zaadnoordijk. Op die grond werden op 22 juli 1949 18 nieuwe huurwoningen opgeleverd. Modern, met 3 of 4 slaapkamers en voorzien van douchecel. Het duurde echter nog 10 jaar voordat de bewoners daar gebruik van konden maken. De huur werd iedere week opgehaald en bedroeg toen f.5,35 per week. De bewoonster van het eerste uur, Mevrouw T. Bosman richtte in 1970 een buurtvereniging op en 22 jaar zijn de buren met elkaar op stap geweest. Inmiddels woont zij al 67 jaar in deze straat.

In 1969 werden de oude woningen van Rol afgebroken om plaats te maken voor 12 nieuwe huurwoningen. Deze werden op 1 juli 1971 opgeleverd. De huur voor deze huizen bedroeg toen f. 127,-- per maand.

In de Koningin Wilhelminastraat zijn heel veel kinderen geboren en opgegroeid. Er werd altijd buiten op straat gespeeld en op het braakliggend terrein achter de praktijk van dokter Karsemeijer. Het stuk grond lag aan de rechterzijde van het Slimpad tot aan het huis van dokter Smeets. Aan de linkerzijde lagen de tuinen van Schoehuijs. In 1965 werden daar de eerste bejaardenwoningen gebouwd en verdween het geliefde Slimpad waar veel oudere Uitgeesters nog goede herinneringen aan zullen hebben….. (Foto: Slimpad in de jaren '60) Foto's en advertenties uit de fotobeeldbank en advertentiebank van Vereniging Oud Uitgeest. www.ouduitgeest.nl

Uniek concert in Uitgeest

UITGEEST - Op zaterdag 29 oktober aanstaande geven vier koren een presentatieconcert onder leiding van hun dirigente Ineke Mulder.

Gemengd koor Puur Sangh zingt wereldse- en licht klassieke muziek en geeft twee maal per jaar een concert in Uitgeest. Het gemengd kerkkoor Cantorij zingt Nederlandstalige muziek en verzorgt een maal per maand een viering op zaterdagavond of zondagmorgen. Het gemengd kerkkoor Laus Deo verzorgt de klassieke zang tijdens de Hoogmis op de zondagmorgen. Het dameskoor Viridicanta repeteert iedere maandagmiddag Gregoriaanse gezang en oude muziek.

Het concert belooft een samenspel te worden van eigen liederen, muzikaal ondersteund door organist Ton Schoen en Gerard Jan Slegt. Iedereen is van harte welkom en bent u toevallig op zoek naar een koor om mee te zingen, dan is het zeker aan te raden om deze middag te komen luisteren.

Informatie kunt U inwinnen bij Ineke Mulder: 075-6219192 of bij de leden van de koren. Het concert begint om 14.30 uur. Toegang is gratis, na afloop is er een mogelijkheid voor een vrijwillige bijdrage.

5 / 16

De Zwaan Open Podium op 22 oktober Filmhuis op 28 oktober Cultureel op 29 oktober MUZIEK! Met Marjolein Meijers

Marjolein Meijers Foto: Aangeleverd

UITGEEST - In de Zwaan is er de komende periode weer heel wat leuks te aanschouwen en te beluisteren: Op zaterdag 22 oktober is er weer Open Podium: In een gezellige ongedwongen sfeer onder het genot van een kop koffie of een borreltje kunt u genieten van afwisselende optredens. Deze avond: Stefan Lerz, gitaar/zang en Jos Leijen mondharmonica: Fingerstyle blues. Blue: gitaar en zang Cindy Korsse, rustige mooie en soms zielige liedjes. Melodeon: 8x accordeon: Bekende en minder bekende Spaanse melodieën. The Visitors: Akoestische folk, country uit jaren 60 en 70. Dick Pels: singer/songwriter: Komt liedjes van zijn onlangs gepresenteerde CD 'Crosspath' zingen en spelen. Brago: Klein koortje van 5 personen: a capella gezongen liedjes uit De Balkan. De optredens zijn in willekeurige volgorde. De aanvang is 20.30 uur, toegang als altijd gratis.

In Filmhuis De Zwaan Op 28 oktober draait de film 'Mountains May Depart,' een mooie warme meeslepende film over familieleden die elkaar kwijt dreigen te raken tijdens het oud en nieuw in 1999 en eindigt in het jaar 2025 in Australië. Zaal open vanaf 19.45 uur. De film begint om 20.15 uur. Toegang: €6,00 incl. een kopje koffie voorafgaand aan de film (Vrienden €5,00) Kaarten in de voorverkoop bij Boekhandel Schuyt.

Marjolein Meijers maakt muziek, al een leven lang. Dit jaar staat zij 40 jaar op de planken! Met bandjes, De Berini`s, Jan Rot en solo met haar twee vaste muzikanten Walter en Onno Kuipers. MUZIEK! staat niet alleen bol van prachtige nieuwe muziek en liedjes, maar zit ook vol vrolijke en ontroerende verhalen. Ga mee met Marjolein op een muzikale wereldreis. We vertrekken uit Rotterdam en gaan via Ierland, Bulgarije en Turkije met een grote zwaai naar Amerika. Het optreden bruist, zindert, lacht en ontroert, kortom: een Wereldband! Zaterdag 29 oktober, aanvang 20.15 uur. De toegangsprijs is € 12,50, Vrienden van de Zwaan Cultureel € 2,50 korting. Kaartverkoop via boekhandel Schuyt of aan de zaal (mits nog beschikbaar), of via online reservering.

Open Podium Foto: Aangeleverd
Filmhuis Foto: aangeleverd

Voor meer informatie en andere voorstellingen zie de website van De Zwaan Cultureel (www.dezwaancultureel.nl).

Studio Miller/Copyshop Uitgeest, hét adres voor al uw repro- en sign-werk Langebuurt 11/13 Uitgeest, Tel. 0251-312168 / 06-10576694, Website: www.copyshopuitgeest.nl Mail: Info@Studiomiller.nl Tekst en foto: Anita Webbe

Grafische duizendpoot Marcel Molenaar Foto: Anita Webbe

Studio Miller is een professioneel en dynamisch bedrijf in copy en printservice en sinds 2003 gevestigd aan de Langebuurt. Elk bedrijf heeft een eigen en unieke stijl en wil een identiteit uitstralen. Studio Miller helpt zowel bedrijven, als particulieren hun gewenste reclame-uitingen te realiseren. Van visitekaartjes, reclameborden, (auto)belettering en spandoeken, tot een logo en huisstijl ontwerpen. Niets is zo belangrijk als een goed imago van een bedrijf, recreatieschap of gemeente.

Eigenaar Marcel Molenaar (50) heeft een zeer ruime ervaring met repro en sign werkzaamheden. "Met grote kennis en vakkundigheid begeleiden wij onze klanten tot het gewenste eindresultaat. Met een breed scala aan productietechnieken en de mogelijkheid om vele verschillende soorten materiaal toe te passen, kunnen wij allerlei signs en fraaie decoraties industrieel vormgeven. In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen is men bij Studio Miller aan het goed adres. We beschikken over hoogwaardige printapparatuur met grote capaciteit en hoogwaardige printtechnieken met water-gedragen inkt op milieuvriendelijk papier. Zelfs het bedrijfspand wordt momenteel milieuvriendelijk gerenoveerd met zonnepanelen en een warmte-terugwin-systeem."

Copyshop Uitgeest

Studio Miller heeft binnen het bedrijf sinds 2013 ook een sub-bedrijf voor hoofdzakelijk de particuliere markt, genaamd 'Copyshop Uitgeest'. Ook hier wordt met dezelfde vakmanschap en persoonlijke aandacht mooie en duurzame visuele communicatie gemaakt. Marcel: "Met zowel een eigen ontwerp, als een ontwerp door ons gerealiseerd kunnen wij inspelen op de behoeften van de klant. Te denken valt aan briefpapier, enveloppen, visitekaartjes met logo, tot aan gepersonaliseerde kaarten en uitnodigingen." Studio Miller/Copyshop Uitgeest heeft een grote capaciteit aan hoogwaardige printapparatuur. Niet alleen voor snelle levering van kopieer- scan en printwerk van documenten, verslagen, scripties, bouwtekeningen en posters kan men bij dit dynamische bedrijf terecht, ook het zorgvuldig en professioneel inbinden, lamineren, afwerken en zelfs thuisbezorgen behoort tot de mogelijkheden. Zowel een enkel exemplaar als in grotere oplage, in klein formaat of heel groot! Indien de afdruk op andere materialen dan papier moet worden afgedrukt zijn er ook legio mogelijkheden. "Zelfs een beschadigde, vergeelde foto heeft uit 'de oude doos' kan ik retoucheren en fine-tunen. Dit is specialistisch werk maar het is echt mogelijk!" aldus Marcel.

Zowel zakelijk als particulier staat Studio Miller/Copyshop Uitgeest creatief, flexibel vakkundig én snel voor u klaar. Wanneer u vragen, suggesties of opmerkingen heeft of u heeft het product wat u zoekt nog niet gevonden? Kom dan eens binnen voor een kennismaking en om vervolgens naar uw idee en wensen met een spetterend ontwerp en uitvoering te komen.

Grote donatie basisschool Kornak voor Stichting Zwembad de Zien

Foto: aangeleverd

UITGEEST - Op vrijdag 14 oktober jongstleden heeft basisschool Kornak maar liefst duizend euro aan zwembad De Zien kunnen schenken. Dit bedrag is voor de zomervakantie tijdens de sponsorloop opgehaald. Een medewerker van De Zien mocht tijdens de weeksluiting deze cheque in ontvangst nemen.

De Zien krijgt geen subsidie van de gemeente en kan blijven bestaan dankzij de inzet van vrijwilligers en donaties. Veel kinderen van Kornak maken in de zomermaanden gebruik van De Zien en daarom draagt de school graag haar steentje bij om het geliefde zwembad draaiende te houden. De Zien was zeer verrast met deze bijdrage. Ze zullen het geld gebruiken om er een nieuwe dikke mat voor in het zwembad van te kopen; de oude is namelijk dringend aan vervanging toe!

Na de schenking aan De Zien blijft er nog geld over voor de school zelf. Adjunct-directeur Irene Korstjens: 'We zijn enorm trots op de inzet van de kinderen tijdens de sponsorloop en het geld dat ze bij elkaar hebben opgehaald. Het geld zal geheel ten goede komen aan de kinderen.' De rest van de opbrengst van de sponsorloop besteedt de school namelijk aan materialen voor het schoolplein.

Leer toneelspelen bij "Kindervreugd"

Foto: aangeleverd

UITGEEST - Op woensdag 26 oktober start speeltuinvereniging "Kindervreugd" Uitgeest met een nieuw seizoen toneellessen van toneelgroep "Jong talent".

Onder leiding van Gerda Pie leren de kinderen in vijf maanden tijd de basisprincipes van het toneelspelen. Tijdens de eerste les, die om zeven uur begint, worden de kinderen verdeeld over twee groepen. De eerste groep heeft elke woensdagavond les, van half zeven tot half acht. De tweede groep volgt op donderdag van zeven tot acht uur. Naast het leren van de stukken zal er, met behulp van allerlei opdrachten, ook regelmatig worden geïmproviseerd. Natuurlijk wordt er vaak gelachen met elkaar en zeker niet om elkaar. Op het podium speel je namelijk iemand die je eigenlijk helemaal niet bent. Zo acteer je bijvoorbeeld een dokter, politieman of clown. Zelfs als je nog niet zo goed kan lezen, ben je van harte welkom, want toneelspelen doe je uiteraard zonder boekje.

Opgeven kan bij Gerda Pie via 06-46191683. Uiteindelijk zal er op zaterdag 25 maart 2017 een spetterende voorstelling worden gegeven voor familie, vrienden en andere belangstellenden. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de speeltuin, www.speeltuinuitgeest.nl.

Bokbierfestival: must voor bockbierliefhebbers

Foto: Marcel Mulder

AMSTERDAM - Houdt u van een bockbiertje? Dan mag u het PINT Bokbierfestival niet missen. Dit festival wordt van 28 tot 30 oktober gehouden in Amsterdam.

Voor de 39e keer wordt het PINT Bokbierfestival gehouden. Begonnen in een Amsterdams café met 65 bezoekers is het inmiddels uitgegroeid tot een evenement waar zo'n elfduizend bezoekers op afkomen. Sinds 1994 wordt het Bokbierfestival gehouden in de Beurs van Berlage. Er worden rond de negentig bieren geschonken, waaronder ook Belgische en Duitse bokbieren. Tijdens het festival zijn bijna alle Nederlands Bockbieren aanwezig en te proeven, alles van het vat. Jaarlijks maken bijna alle Nederlandse brouwerijen een bockbier. Het bockbier seizoen ligt rond oktober en november. Het unieke van dit festival is dat je een glas krijgt bij de ingang en dit jouw glas blijft gedurende je bezoek; je proeft een biertje, spoelt je glas om en gaat naar de volgende stand. PINT staat voor Promotie Informatie Traditioneel Bier en is opgericht in 1980 met als doel de biercultuur bevorderen in Nederland. Daarom organiseren zij verschillende activiteiten rondom bier zoals: festivals, bierproefavonden, excursies en vele andere dingen. PINT komt ook op voor de belangen van de bierconsument. Het PINT Bokbierfestival is te bezoeken op vrijdag 28 oktober van 17.00 tot 23.00 uur, zaterdag 29 oktober van 12.00 tot 23.00 uur en zondag 30 oktober van 12.00 tot 19.00 uur.

Bockbier of bokbier?
De naam bockbier is ontstaan aan het begin van de zeventiende eeuw in Beieren, Duitsland. Het bier zou een verbastering zijn van Einbecker Bier. Einbeck was in de Middeleeuwen een beroemde bierstad in Nedersaksen. Einbecker Bier werd op z'n Beiers als Ainpöckisch Bier uitgesproken, verkort Ainpöck en ten slotte vroeg men in het gewone spraakgebruik om "Ein Bock". Met een bok heeft de naam dus niets te maken, hoewel tegenwoordig op vele etiketten wel een bok wordt afgebeeld. In de periode tussen oktober en februari wordt er veel herfstbockbier gedronken. Dit is een seizoensbier, dat alleen in deze tijd van het jaar verkocht mag worden. Oorspronkelijk is bockbier een bier van lage gisting van rond de 6,5% alcohol, robijnrood van kleur en met een moutige en wat karamelachtige smaak. Tegenwoordig wordt daar niet meer streng op gelet en is alles mogelijk. De enige eis die aan bockbier wordt gesteld is dat het een stamwortgehalte van minimaal 15,5 Plato heeft.

(Bronnen: Biernet.nl & Beurs van Berlage)

Heerlijke herfst

Deze foto moet de hoofdfoto van het thema worden! Foto: Marianne Jonker

Nadat we verwend zijn met een heerlijke, lange nazomer is het nu dan toch echt herfst. De natuur toont haar prachtige gedaantewisseling, de dagen worden korter en de avonden binnen gezelliger. Kaarsjes aan, lekker knus bij elkaar op de bank, samen een spelletje doen of lekker lang tafelen. Quality time samen. Ook bij De Uitgeester is het najaar, zoals te lezen valt in dit themanummer. Met leuke herfstvakantietips, de nieuwste najaarsmodetrends en nog veel meer leuks. Wij wensen u veel leesplezier!

Foto: Marianne Jonker
Foto: Margret Kruyshaar
Foto: Gerrit Bus
Foto: Gerrit Bus
Foto: Gerrit Bus
Foto: Gerrit Bus
Foto: Gerrit Bus
Foto: Gerrit Bus

Mode & persoonlijke aandacht bij Klaver 5

Jeanette (l)en Angelique.

UITGEEST - De zomer lijkt nu echt voorbij en bij Klaver 5 is er volop aanbod van najaars/wintermode. Deze winter zien we veel rokjes en jurkjes in allerlei lengtes, die zowel chique met pumps, als sportief met sneakers gedragen kunnen worden. Daarnaast zijn er vele korte-mouwentops om te combineren met een lang vest of jasje, want in zo'n klimaat leven wij. De 'skinny' en 'leather-look' broeken van MAC zijn en blijven echte toppers. In de vakken komen we veel grijstinten, blauw, zwart en winters wit tegen. Voor de meeste dames is een goed advies heel belangrijk. Daarom vinden steeds meer klanten, van heinde en ver, de weg naar Klaver 5. Om het af te maken, is er een ruim assortiment van unieke handgemaakte sierraden van het merk 'Pimpsandpearls'.

Klaver 5 is ook dit jaar weer een van de deelnemers aan het food & fashion event van de Rabobank op 1 november aanstaande in de A9-studio's op de Westerwerf. Toegangskaarten hiervoor zijn in de winkel verkrijgbaar. Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws, volg en like Klaver 5 dan via Facebook of breng een bezoek aan www.klaver-5.nl

IJsbaan De Meent weer geopend

Foto: aangeleverd


ALKMAAR - Het nieuwe schaatsseizoen is begonnen. IJsbaan De Meent is er klaar voor, met een seizoen vol nieuwe schaatsactiviteiten in het vooruitzicht openden zij 15 oktober haar deuren voor het publiek. Dit jaar met ruimere openingstijden, gratis parkeergelegenheid én de felbegeerde secondewijzer terug op de klok.

De ijsbaan biedt volop activiteiten voor de recreatieve schaatsers, waaronder buffelavonden, spelletjesmiddagen, discoschaatsen, de wintertijdchallenge en gezellige vakantieprogramma's. Ook kunnen de schaatsers terecht bij de diverse verenigingen, met dit jaar onder ander ijshockey, kunstschaatsen, toerschaatsen, shorttrack en schoonrijden.

In de maand oktober staat er in de centrale hal van De Meent een Rad van Fortuin. Klanten die het Sportpaspoort verlengen of een rittenkaart aanschaffen zijn uitgenodigd om een draai te geven aan het rad. Er zijn diverse winterse prijzen te winnen variërend van warme chocomelk of gratis toegang tot de ijsbaan, tot een curling clinic voor 10 personen.

Meer informatie over het activiteitenprogramma vindt u op www.demeentalkmaar.nl

Halloween in De Zien

Sander Visser

UITGEEST - Kom griezelen op zaterdag 29 oktober! Er verzamelen zich dit jaar weer enge en angstaanjagende figuren bij Zwembad De Zien. Je kunt jouw toekomst laten voorspellen door een waarzegster, gillen bij een griezelfilm en je de stuipen op het lijf laten jagen in het doodenge spookhuis. Durf jij het aan?

Zwembad De Zien en Scouting Uitgeest organiseren voor alle kinderen uit de groepen 4 tot en met 8 het Halloweenfeest. Tijdens de Halloween-avond is De Zien van 19.00 tot 21.00 uur open. Entree is drie euro, inclusief een glaasje mysterieuze toverdrank. Je kunt je aanmelden voor 26 oktober via de website www.zwembad-dezien.nl. En neem gerust je ouders mee. Zij mogen gratis naar binnen, er is ook voor hen lekkers in de kantine te verkrijgen.

Versgebrande koffie van dorpsbranderij Putter... een streling voor de tong!

Willem Putter bij de koffiebrander.

(advertorial)

UITGEEST - Bakkerij Putter in Uitgeest heeft een eigen koffiebranderij, dus u bent verzekerd van de allerlekkerste koffie; verser en intenser kan het niet. Eerlijke koffie van verantwoorde duurzame kwaliteit, stevig en krachtig van smaak en vol van aroma.

In een land waar zoveel koffie wordt gedronken als het onze, mag je best kritisch zijn wat betreft de kwaliteit en smaak. Met die gedachte is de Dorpsbranderij Putter ontstaan. Kom zelf de verschillende soorten koffie proeven in het gezellige koffiehoekje, selecteer uw eigen smaak en ervaar de verrassende belevenis die een dagelijks kopje koffie tot iets bijzonders maakt. En als u het proces zelf wilt meemaken, dan bent u van harte welkom op vrijdag en zaterdag als bakker Willem Putter aan het branden is en hij u er alles over kan vertellen. Dorpsbranderij Putter is te vinden aan de Middelweg 113 in Uitgeest.

Gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen uit het water houden Herfstcontrole erfafspoeling bloembollentelers

Alleen bollenkisten zonder resten van gewasbeschermingsmiddelen mogen buiten staan.

Voor schoon, gezond oppervlaktewater controleert Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier vanaf half oktober tot december het erf van bloembollentelers op de juist omgang met gewasbeschermingsmiddelen. Voorkomen moet worden, dat gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen in het oppervlaktewater terechtkomen. De meeste agrariërs spannen zich al behoorlijk in om zogenoemde 'erfafspoeling' te voorkomen. Bij een kleine minderheid is nog veel eer te behalen. De flora en fauna in en om de sloot zijn gebaat bij een schone sloot. Schoon erf, schone sloot.

De herfstactie betreft het erf en de sloot rondom bloembollenbedrijven tijdens het ontsmetten van bloembollen vóór ze geplant worden. Ter plaatse bekijkt het hoogheemraadschap samen met de agrarisch ondernemer hoe deze het ongemerkt lozen van stoffen van zijn erf naar de sloot kan voorkomen. Een aantal praktische oplossingen zijn door bollentelers zelf bedacht in het gezamenlijke project 'Schoon erf, schone sloot'; een samenwerkingsproject van HHNK met de sector: KAVB, LTO, gewasbeschermingsmiddelenleveranciers groothandel om lozing van het erf via de put naar de sloot te voorkomen. Deze tips verspreidt het hoogheemraadschap. Bij overtredingen van de wet, wordt opgetreden. Zie ook het filmpje Schoon erf, schone sloot op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=mIBx_FUwxYc

Waterkwaliteitsverbetering

Vorig jaar controleerde het hoogheemraadschap ook. De resultaten van die controle geven aan dat de probleemstoffen die we in het water aantreffen inderdaad dezelfde zijn als die in ons gebied het meest gebruikt worden als gewasbeschermingsmiddelen bij bollentelers. We staan dus bij de bron van de verontreiniging in Hollands Noorderkwartier. 76% van de bezochte bedrijven trof vorig jaar de juiste maatregelen, 20% van de bezochte erven was voor verbetering vatbaar en 4% overtrad de wet. De toezichtactie is erop gericht om deze minderheid te bewegen om het net zo goed te doen als de andere ondernemers. Bijvoorbeeld door zo veel mogelijk overkapt te werken en zorgvuldig met middel en materiaal omgaan om morsen en versleping tegen te gaan. Want het middel dat "ziek en zeer" tegengaat op de bloembol, bestrijdt ook micro-organismen in de sloot en verstoort daarmee de voedselketen.

Andere acties van het hoogheemraadschap voor schoon en gezond water gericht op de bloembollenteelt zijn: luchtsurveillance op veldbespuitingen, verantwoorde opslag van mest en compost. De zorg voor schoon en gezond water deelt het hoogheemraadschap steeds meer met de bloembollensector.

Plant nu bloembollen!

Het is nu de tijd om lentebollen te planten.

Als je straks na een lange grijze winter naar een vrolijk voorjaar verlangt, plant dan nu lentebolletjes! Van januari tot mei/juni geven ze je tuin een extra dosis kleur. Met deze tips krijg je het beste resultaat:

1. Planttijd
Vroegbloeiende soorten als narcissen, krokussen en scilla's moeten vroeg geplant worden, rond september/oktober; zo kunnen ze voor de winter nog goed wortelen. Ook bolletjes die snel uitdrogen, zoals sneeuwklokje, Frittilaria en Erythronium, moeten snel de grond in. Maar tulpen en grote sieruien kun je het best planten als de bodem wat koeler is, in oktober of november.

2. Plantdiepte
Een handige vuistregel: bedek de bolletjes met een laag aarde ter dikte van tweemaal de bolhoogte. Dat betekent dus dat je een plantgat graaft van driemaal de bolhoogte, omdat de bol zelf onderin ook ruimte inneemt.
Er zijn een paar uitzonderingen: sneeuwklokjes plant je minstens tien centimeter diep. De kleine knolletjes van Anemone blanda en winterakoniet plant je zeven centimeter diep; week deze eerst een nachtje voor, dan slaan ze beter aan.

3. Verwilderingsbolletjes
Veel vroege bolgewasjes hoef je niet te rooien en komen trouw terug, zoals sneeuwklokjes, krokussen, sneeuwroem (Chionodoxa), Scilla siberica, anemonen, blauwe druifjes en kleine narcissen. Daardoor zijn ze bijzonder geschikt voor verwildering. Zet ze tussen borderplanten of onder bladverliezende bomen en heesters; daar krijgen ze in het voorjaar genoeg licht om een nieuwe bol voor volgend jaar aan te leggen. Veel soorten vermeerderen zich spontaan, zodat je op den duur kleurige tapijtjes krijgt.

4. Aantallen
Het effect van bollen in de tuin wordt vooral bepaald door de aantallen die je gebruikt. Bij kleine verwilderingsbolletjes heb je er al snel twintig tot veertig per vierkante meter nodig. Koop daarom liever van één of twee soorten een royaal aantal (honderd of meer), dan van veel soorten een beetje.
Bij tulpen in de border zijn twaalf tot vijftien bollen per vierkante meter al genoeg, dan kun je de vorm van elke individuele bloem goed zien. Ook de hoge sieruien zijn op hun mooist als je ze luchtig tussen de borderplanten weeft. Reken bij Allium Purple Sensation op zes á zeven per vierkante meter, bij de supergrote sieruien Allium Globemaster is drie of vier per vierkante meter al voldoende.

5. Uitstrooien en planten
Als je de bolletjes in de border uitstrooit en aanplant waar ze neerkomen, krijg je een heel natuurlijk effect. Zo lijkt het net alsof de bollen zich spontaan hebben uitgezaaid. Je kunt dit toepassen bij verwilderingsbolletjes onder heesters en bomen, maar ook bij bordercombinaties met tulpen. Meng de bollen eerst goed door elkaar in een emmer of kruiwagen en strooi ze daarna uit.

Voor een mooi aanbod van bloembollen kunt u terecht bij het Tuincentrum in Limmen: Nuyens Tuin & Groen Shop.

Herfstvakantie in het Pieter Vermeulen Museum

Kinderen kunnen in de herfstvakantie bosknutsels maken in het Pieter Vermeulen Museum.

VELSEN - Tijdens de herfstvakantie van 16 tot en met 23 oktober is het Rabo Museumkidsweek en dan is de doe- en ontdek-tentoonstelling Bos vol Geheimen te bezoeken in het Pieter Vermeulen Museum. Door een grote boom stap je als bezoeker dit magische bos binnen.

De tentoonstelling Bos vol Geheimen is geschikt voor kinderen van vier tot zeven jaar. Wandelend onder het bladerdek kunnen zij speuren naar diersporen en uitzoeken welk dier daarbij hoort. In het groeibomenspel leren ze waardoor een boom groeit én kunnen zij de boom echt laten groeien. In het bladpuzzelspel komt een aantal verschillende bladeren en vruchten aan bod. Er zijn diverse kabouterspelletjes zoals: paddenstoelspringen, eikelkegelen, paddenstoelensjoelen en zijn er leerzame voeldozen. En niet te vergeten: een boom met allerlei geheimzinnige deurtjes! Wie goed oplet komt misschien kabouters of elfjes tegen, maar ook dingen die niet in een bos thuishoren, zoals zwerfvuil.

Knutselen
Donderdagmiddag is er van 13.30 tot 15.30 uur de workshop Bijenhotel maken: € 3,50 plus de entreeprijs voor het museum. Meld je aan als je zeker wilt zijn van een plekje! Op vrijdagmiddag van 13.30 tot 15.30 kan men meedoen aan de workshop Bosknutsels maken: maak een collage met een boskabouter, een slak van klei met een echt huisje of een herfstmobile. Kosten € 1,50 plus de entreeprijs voor het museum. Zondag 23 oktober om 13.30 is er de gratis poppenkastvoorstelling Wie zorgt er voor ons Bos vol Geheimen? voor kinderen vanaf drie jaar.

Winactie
Speciaal voor deze tweede editie van de Rabo Museumkidsweek is er een landelijke winactie door de Rabobank samengesteld. Tijdens de Museumkidsweek kunnen kinderen in het Pieter Vermeulen Museum op zoek naar de Museumkids-mascotte Tikkit. Ze kunnen een mooie foto maken van zichzelf samen met Tikkit en deze uiterlijk 3 november 2016 op Museumkidsweek.nl plaatsen. Uit alle inzendingen worden vijf landelijke winnaars gekozen. Zij mogen met het hele gezin op VIP-bezoek in het natuurhistorisch museum Natura Docet Wonderryck Twente. Voor informatie over de openingstijden en entreeprijzen van het Pieter Vermeulen Museum: www.pietervermeulenmuseum.nl. Meer informatie en het volledige aanbod van musea is te vinden op www.museumkidsweek.nl.

Pieter Vermeulen museum uit Driehuis is het "Kidsproof Museum 2016"

Het Pieter Vermeulen Museum uit Driehuis is door 6.000 jeugdige Museuminspecteurs verkozen tot het "Kidsproof Museum 2016!". Met ruim 11.000 inspecties door Museuminspecteurs (kinderen t/m 12 jaar) zijn de Nederlandse musea het afgelopen jaar massaal gekeurd door de jongste generatie. Het Pieter Vermeulen Museum wordt door de inspecteurs geroemd om de "speurtocht waarbij je de natuur kunt beleven, dieren écht kunt voelen.

In totaal mogen dit jaar maar liefst 58 musea verspreid over het hele land zich kidsproof noemen. "Het Kidsproofmuseum 2016". Het liet daarbij musea als Aviodrome, Corpus en Natuurmuseum Fryslan achter zich.Het is de vijfde keer dat musea door Museuminspecteurs worden beoordeeld.
De feestelijke uitreiking werd gepresenteerd door Klaas van Kruistum en Saskia Weerstand. Vloggers Julia Tan, Nanne Meijer en Denise van der Kolk deden verslag. Het Pieter Vermeulen Museum is ontzettend blij dat de jeugdige bezoekers de tentoonstellingen en activiteiten zo leuk vinden. De laagdrempeligheid en het leren omgaan met natuur en milieu wordt enorm gewaardeerd door kinderen.

Nieuwe VTWonen Baden- en Tegelcollectie bij Ton Scholten Uitgeest

Foto: aangeleverd

UITGEEST - Al lange tijd weten de stylisten van VTWonen de indrukwekkende showroom van Ton Scholten Uitgeest te vinden. Sinds enige tijd heeft VTWonen onder eigen label een baden-en tegelcollectie, die uiteraard ook in Uitgeest niet ontbreekt.

De volledige wand- en vloertegelcollectie is er te zien, voelen en belopen. Ook de badencollectie wordt getoond, waardoor je de mooiste combinaties tegels en baden kunt maken, geheel in VTWonen stijl.

Op de Woonbeurs in Amsterdam, afgelopen september, is de badencollectie uitgebreid met een composiet powder white vrijstaand bad, een fraaie kranenserie in wit, zwart en chroom en wat accessoires om het geheel te completeren.

Foto: Foto: aangeleverd

Ook de tegelcollectie heeft een revolutionaire uitbreiding doorgemaakt. Beton tegels in formaat 90*90 70*70 40*120. En een beton douchetegel, voorzien van afvoergoot, om alles nog strakker te laten uitstralen. Naast de betontegels zijn er 2 metallic wandtegels dark gold & platinum, waarmee je de meest hippe wandjes kunt beplakken. Decoratieve strook bij de openhaard, in de keuken, hal of toilet bijvoorbeeld.

Kom naar de showroom en laat je inspireren.

Nieuws van Bridgeclub Uitgeest

UITGEEST - "Als arbiter mocht ik optreden bij een gevalletje 'onjuiste voorlichting'. Bij het bieden opende Zuid 2 harten, aan Noord werd gevraagd (dat mag bij bridge, de tegenpartij mag alles weten over de inhoud van biedingen en dat desgewenst vragen, 'full disclosure' heet dat) wat dat betekende, waarop Noord zei: 'sterk met hartens'. Later bleek dat de afspraak van Noord-Zuid was: 'zwak met hartens', waarop Oost de arbiter riep, en verontwaardigd meedeelde dat dat toch niet kon! Zo kreeg zij een heel verkeerd beeld van de kaarten, en kwamen zij, Oost-West, in het verkeerde contract terecht.

De arbiter kon niet veel anders doen dan Noord-Zuid een reprimande geven en het advies om de afspraken nog eens door te nemen. Oost-West waren, vond de arbiter, niet benadeeld, immers, Noord bood en handelde verder alsof Zuid inderdaad sterk had geboden. Terwijl de arbiter zich weer naar zijn eigen tafeltjes spoedde, ving hij nog net de bijna vileine opmerking van West op: 'Ik hoop dat je je kinderen beter hebt voorgelicht!' en met een nauw verholen glimlach vervolgde hij zijn pad.

De hoogste score is voor Jaap Molenaar-Karin Tushuizen, in de D-lijn. Zoals eerder gezegd, als je 68% scoort, heb je weinig fout en veel goed gedaan. In de B-lijn zien wij wederom sterk optreden van Riet Schafgans-Leo Tromp. Ze hebben meer dan 10% voorsprong op de nrs. 2, Lia Hendrikse-Corrie Nijsen. Riet en Leo staan ook het hoogste in de meesterpuntenranglijst van dit seizoen. Promotie naar A kan ze bijna niet ontgaan maar meesterpunten halen wordt dan wel lastiger, maar, elk meesterpunt dat je dan haalt voelt wel lekkerder. In de A-lijn zijn er twee koppels die strijden om de periodetitel (een periode is een setje van 6 wedstrijden), en die twee koppels, Carien Willemse-Jaap Willemse en Klaas de Groot-Peter Kossen, scoren ook vanavond het hoogste. Het is geen 'full disclosure' maar eerder orakeltaal als ik nu al zeg dat beide koppels een belangrijke rol gaan spelen bij het wereldkampioenschap van Uitgeest."

A-lijn 1 Klaas de Groot-Peter Kossen 67,01% 2 Carien Willemse-Jaap Willemse 65,63% 3 Marlene Heijne-Cas van Andel 58,68% B-lijn 1 Riet Schafgans-Leo Tromp 65,63% 2 Lia Hendrikse-Corrie Nijsen 55,21% 3 Henk Graafsma-Theo Vijn 53,65% 3 Tiny ten Hoeve-Aad Wijte 53,65% C-lijn 1 Jan Sinemus-Wim Weber 63,75% 2 Marry Zwaan-Gerda Geukes 59,17% 3 Nelleke van de Kraats-Joke Mooy 54,58% D-lijn 1 Jaap Molenaar-Karin Tushuizen 68,75% 2 Alijne Dumas-Han Dumas 53,47% 2 Riny van Wijk-Anton van Wijk 53,47% E-lijn 1 André Hermans-Bert van der Pol 58,13% 2 Hans Eijking-Roland Kiès 56,25% 2 Will Griffith-Loes Apeldoorn 56,25%.

Door: Paul Wijte, BCU

FC Uitgeest zingt "Bloed Zweet en Tranen"

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd: Joost de Jong

De klassieker van André Hazes is hèt lijflied van het Nederlands voetbalelftal. Zelden was de tekst toepasselijker dan afgelopen zondag in de thuiswedstrijd van FC Uitgeest tegen het Noord-Hollandse ZAP.

Op het tandvlees werd een 2-1 overwinning over de streep getrokken maar het had niet veel gescheeld of ZAP was in de eindfase nog naast de thuisploeg gekomen. "De koek was op" aan de kant van FC Uitgeest. In de fase daarvoor hadden ze met tien man heldhaftig de verdiende voorsprong verdedigd nadat scheidsrechter van Kampen de gasten een penalty had toegekend en Nayshel Marchena met twee keer geel van het veld was gestuurd. Een regelrechte "gamechanger " zoals de Engelsen dat zo mooi plegen te zeggen. Tot die tijd leek er niets aan de hand want er werd een 2-0 voorsprong gekoesterd. Maar plotseling was daar dus scheidsrechter van Kampen die vond dat "his finest moment" aanstaande was. Een hard ingeschoten bal vliegt met ongeveer 40 kilometer per uur richting gezicht van Nayshel Marchena die in een reactie de hand naar zijn hoofd brengt. Helpt niet veel want hij gaat volkomen groggy naar de grond terwijl in zijn gezicht "bloed, zweet en tranen" zich met elkaar vermengen. Het duurt zeker vijf minuten voordat de speler weer enigszins opgelapt is. Al die tijd staat scheidsrechter van Kampen schijnbaar bezorgd bij de speler. Als Nayschel eindelijk weer bij zijn positieven komt is het eerste wat hij ziet een gele kaart in de hand van de arbiter en vervolgens een rode. "Opzettelijk hands" luidde het oordeel van de strenge edoch niet zo rechtvaardige scheidsrechter van dienst. Gedecideerd wees hij naar de stip. Strafschop. Oordeelt u zelf over de juistheid van de arbitrale beslissing. Schouwvlieger van ZAP maakte vervolgens geen fout. 2-1.

FC Uitgeest miste vandaag Emiel Sinnige. Zij logische vervanger heette Sven de Wit. De thuisploeg begon sterk aan de wedstrijd. Al in het eerste kwartier waren er grote kansen en bijna doelpunten. Zo had Lester Half pech dat een prachtige inzet op de lat belandde en was Augustine Yeboah niet kordaat genoeg oog in oog met keeper van den Bosch. In de 29e minuut was het eindelijk raak. Een prachtige steekpass van Lester Half zette Jorn Brouwer alleen voor de goal die vervolgens de bal keurig in de hoek plaatste. 1-0. Zes minuten later was het andersom en bezorgde Jorn Brouwer de bal bij Lester Half die laag en hard binnenschoot.2-0. Niets aan de hand dus. Tot de 50e minuut toen scheidsrechter van Kampen alle aandacht voor zich opeiste. Coach Florian Wolf reageerde direct door aanvaller Augustine Yeboah naar de kant te halen en verdediger Mats Idema in te brengen. Goed werd het daarna niet meer. ZAP pompte bij voortduring de bal in de zestien en FCU gokte op een counter. De thuisploeg werkte zich in het zweet, gooide zich overal voor en stoorde zich een ongeluk. Tergend langzaam kroop de klok richting de negentig minuten. Nog meer tijd erbij, alweer een schot op het doel, keeper Sven Koning kansloos maar gelukkig is daar nog Jorn Brouwer op de doellijn. Eindelijk, het laatste fluitsignaal en dan de ontlading, maar ook de onnodige boosheid op een scheidsrechter die ook maar een mens bleek en gewoon een fout had gemaakt. Zo blijft FC Uitgeest koploper en is het nog steeds ongeslagen. Over twee weken de topper tegen Zilvermeeuwen. Hopelijk zingen we na afloop dan weer "Ik heb het goed gedaan" maar dan "bloed en tranen".

De Afvallende Bal FC Uitgeest: Koning, Marchena (52e Idema), Vrouwe, Putter, de Jong, Olgers, Smit (88e Tonin), de Wit (73e Post), Brouwer, Yeboah, Half. Bakkum- en Krookspeler van de week is Joost de Jong. De vorige thuiswedstrijden solliciteerde Joost al opzichtig naar de positie van Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd. Tegen ZAP was het dan zover. Joost beheerst het ambacht van linksback uitstekend en voegt daar vaak een vleugje aanvalswerk aan toe. Daarmee was hij ook vandaag weer van toegevoegde waarde. Joost gefeliciteerd!

Gezocht: de beste Uitgeester sporters en teams van 2016

Marianne Jonker

UITGEEST - Wethouder Judie Kloosterman heeft het initiatief genomen voor de Verkiezing Sportman, Sportvrouw en Sportteam Uitgeest 2016. Een deskundige jury wijst het beste sportteam aan en de beste sporters in acht categorieën, uitgesplitst naar sekse, leeftijd en beperking. De winnaars van de verkiezing worden tijdens de Nieuwjaarsreceptie in januari 2017 in het gemeentehuis in het zonnetje gezet.

Judie Kloosterman: 'Het college wil met deze verkiezing tegelijkertijd aandacht schenken aan de topprestaties van Uitgeester sporters en aan de amateursport in de volle breedte en de uitstekende sportfaciliteiten die we hebben in Uitgeest.' De wethouder roept daarom sportverenigingen, coaches, familieleden, vrienden en sportminnende inwoners op om uiterlijk 15 november 2016 hun beste team en/of sporter te nomineren. Dat kunnen zij doen door de namen door te geven van Uitgeester sporters die in of buiten Uitgeest actief zijn en voor de volgende categorieën:

  1. Beste sportvrouw t/m 17 jaar
  2. Beste sportvrouw 18 jaar en ouder
  3. Beste sportman t/m 17 jaar
  4. Beste sportman 18 jaar en ouder
  5. Beste sportvrouw t/m 17 jaar, met een beperking
  6. Beste sportvrouw 18 jaar en ouder, met een beperking
  7. Beste sportman t/m 17 jaar, met een beperking
  8. Beste sportman 18 jaar en ouder, met een beperking

Bij de opgave graag een beschrijving voegen van de belangrijkste prestaties van de genomineerde sporters. Dat kan bij voorkeur per e-mail naar: info@uitgeest.nl onder vermelding van: Sportman & Sportvrouw Uitgeest 2016. De nominaties worden voorgelegd aan een deskundige jury, onder meer bestaande uit (oud-) Uitgeesters die nationale of regionale roem in hun sport hebben vergaard. Het programma van de huldiging van de sporters tijdens de Nieuwjaarsreceptie wordt nog nader bekendgemaakt.

Voetbalplezier voor sporters met een handicap tijdens de AFAS G-voetbaldag

"Het was een geweldige, sportieve dag! Jullie zijn allemaal winnaars! Super dat ik hier als ambassadeur van Fonds Gehandicaptensport hier een bijdrage aan mag leveren!" aldus John van den Brom Foto: Ed van de Pol Fotografie

ALKMAAR - Op maandag 17 oktober jongstleden vond de 3e editie van het AFAS G-voetbaldag plaats bij het AFAS stadion van AZ in Alkmaar. 125 deelnemers met een handicap uit de regio Noord-Holland beleefden voetbalplezier op het trainingsveld van AZ.

Jong en oud hebben kennisgemaakt met G-voetbal tijdens diverse voetbalclinic onderdelen. De deelnemers ontvingen trainingstips & - tricks van AZ trainer John van den Brom en een aantal voetbaltrainers. De G-voetbaldag is een initiatief van AFAS Software en haar partners AZ en Fonds Gehandicaptensport. Het evenement ondersteunt de ambitie van Fonds Gehandicaptensport en haar partners om sport voor iedereen met een handicap mogelijk te maken.

Startsubsidie voor voetbalverenigingen
AFAS en Fonds Gehandicaptensport verstrekken subsidies aan verenigingen die met g-voetbal willen starten of die het g-voetbal aanbod willen verbeteren. "Met de organisatie van het AFAS G-voetbaldag willen we laten zien hoe leuk en belangrijk g-voetbal is en kan zijn", vertelt Martijn Delahaye, directeur Marketing en Communicatie AFAS Software. "Daarom willen we investeren in het G-voetbal en het G-voetbalkader van lokale voetbalverenigingen. Om zo het bestuur en de trainers klaar te stomen voor het g-voetbal binnen de verenigingen. Verenigingen kunnen bij Fonds Gehandicaptensport budget aanvragen voor het opleiden van kader. Daarnaast kennen we een jaarlijkse subsidie toe aan verenigingen die met een goed wervingsplan komen voor het aantrekken nieuwe g-voetballers." Tijdens het dagprogramma ontvingen bestuurders en trainers van lokale verenigingen informatie over de opleidings- en subsidiemogelijkheden.

Nieuwsberichten van 10-17 oktober 2016

Maandag 10 oktober vond er een aanrijding plaats tussen een fietser en een auto.
De aanrijding was op de kruising Weeg/Tolweg, waarbij er geen voorrang werd verleend door de automobilist, omdat hij de fietser over het hoofd had gezien. In eerste instantie gaf men door dat er ernstig letsel zou zijn bij de fietser. Gelukkig bleek het letsel mee te vallen. De fietser is, voor de zekerheid, wel vervoerd naar het Ziekenhuis.

Woensdag 12 oktober is er een snelheidscontrole geweest op de Geesterweg te Uitgeest.
Hierbij zijn 9 bekeuringen uitgedeeld en is er 1 rijbewijs ingevorderd.
Hoogst gemeten snelheid was 135 km/u waar de limiet 80 km/u is.

Donderdag 13 oktober, rond 08.30 uur, is er een kop/staart aanrijding geweest op de A9, waarbij 2 voertuigen betrokken waren. Er waren geen slachtoffers. Er was echter een grote chaos ontstaan waardoor de gehele A9 vanuit de richting Alkmaar geblokkeerd was. Hierdoor was er een file in beide richtingen op de A9. Op de andere rijbaan was dit ontstaan door kijkers.

Op de Juffer te Uitgeest was een werknemer gewond geraakt doordat het trapje, waarop hij stond, was omgevallen, terwijl hij met een diamantslijper aan het werk was. Hierbij liep hij letsel op aan zijn arm. Het bleek slechts een "smerige" snee te zijn en geen verdere gevolgen te hebben voor het slachtoffer.

Zaterdagnacht trok een snorfietser de aandacht van de politie doordat hij met zeer hoge snelheid door het dorp reed. Bij staandehouding bleek hij gedronken te hebben.Op het politiebureau bleek deze bestuurder 7 keer de toegestane gehalte alcohol te hebben. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Afgelopen week zijn er weer 3 fietsen gestolen vanaf het Stationsplein.
Advies is om de fiets met een extra slot af te sluiten.

Team Edwin Ott motoren laatste strijd in 2016

Eric Ott in actie Foto: aangeleverd

De coureurs van Edwin Ott hebben hun laatste wedstrijden verreden op het circuit van Assen onder mooie weer omstandigheden. Voorafgaande aan de training en wedstrijd dagen van de OWcup hebben Ed en Karin ook weer een dagje op het circuit gereden: Ed op 3 september en Karin op 22 september op onze geperfectioneerde Yamaha MT09, wat goed bevallen was en erg leuk, dus voor herhaling vatbaar! Hieronder de bevindingen van de coureurs over hun wedstrijden.

Eric: "Mijn kwalificaties veliepen matig, dus moest ik vanaf de 18e positie starten, aan de binnenkant van de startgrid, wat voor mij nadelig uitkwam. Na de start van de eerste race kwam ik dan ook in het gedrang in de eerste paar bochten waardoor ik meerdere plekken verloor. Ronde na ronde wist ik wel weer naar voren te komen tot ik alleen nog in gevecht was met Davy Thoonen. In de laatste ronde wist ik hem nog in te halen achterop het circuit en in de laatste bocht wist ik hem ook nog achter me te houden. Uiteindelijk had hij wel meer snelheid voor de finish maar kon ik nipt voor hem blijven over de finish. De start van de tweede race ging ook niet geweldig maar nu wist ik wel meer plekken te winnen in de eerste paar bochten. We zaten in een grote groep rijders en wisselde veel van plek. Tot ik samen met Jeremy Hofstra vooraan de groep zat en we naar de volgende groep gingen toerijden. Hiervoor had ik echter net te weinig snelheid en kon de aansluiting niet meer vinden."

Alex over de trainingen en kwalificatie: "Vrijdag 5 sport gridtimes, dit ging goed. Ik kon al vrij snel weer in de 1.45 geraken. Op dit soort dagen verstoken we nog gauw even wat oude banden, dus was de tijd zeker niet onredelijk. Helaas werd de dag geplaagd door plofblokken, gele vlaggen en oliesporen. Ook heb ik nog even voor Rob Juwett de R1 getest. Dit was uiteraard vreselijk gaaf. Man wat loopt dat ding hard. Helaas geen knappe tijd kunnen zetten door bovengenoemde incidentjes. De volgende dag kwalificatie, ik kon me met mijn 1.45.9 op de 13e plaats kwalificeren. Hier was ik tevreden mee, het niveau in de supercup 600 is de laatste jaren ontzettend toegenomen! Met een half seizoen rijden kom je er gewoonweg niet meer."

Race 1:

"Er was iemand op mijn 13e startplek gaan staan. Ik had geen zin om hier een probleem van te maken gezien de start dan uitgesteld word en er alleen maar ergernissen ontstaan. Starten vanaf p16 dus. Hou ik wel van, een extra uitdaging. De start ging redelijk, ik had mooi voor de eerste bocht de buitenkant gekozen daar het aan de binnenkant altijd erg druk is. Hierdoor kon ik enkele plaatsen pakken. De hele race mooie gevechten gehad met Ivar Doornbos en de gebroeders Wienen. Ik had mezelf aardig opgewerkt, namelijk P11. Hierna kwam ik snel in het volgende groepje terecht. Helaas eenmaal aangekomen bij dit groepje kon ik geen vuist meer maken. Door een foutje van Vasco vd Valk kon ik in de laatste bocht nog P10 pakken. Tevreden met dit resultaat!"

Race 2

"Dit keer wel gewoon vanaf de 13e plaats vertrokken. Tijdens de start en de eerste ronde kon ik wat plaatsen goedmaken. Dit doormiddel van een mooie actie, 1 coureur buitenom in de ramshoek en de volgende binnendoor in de GT. Een kleine poos reed ik rond op P10 maar dit duurde helaas niet lang. De eerder ingehaalde coureurs versnelden dus matig dat ze mij weer voorbij kwamen. Er ontstond een groepje van een man of 4 waar ik wel kon aanpikken maar inhalen heel erg lastig bleek. Dit duurde tot de laatste ronde waar ik helaas nog een plekje verloor! Uiteindelijk P13 gefinisht. Ook wederom tevreden met dit resultaat, en een mooie race gereden!"

Kerkdiensten

Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 19 oktober 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 21 oktober 19.00 uur: H. Eucharistieviering in Geesterheem.
Zaterdag 22 oktober: GEEN VIERING.
Zondag 23 oktober: 9.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo, 19.00 uur Rozenkransgebed in de kapel.

Iedere zaterdag van 10.00 tot 11.30 uur is er koffiedrinken in de Klop voor bezoekers van het kerkhof en voor mensen die even gezellig samen willen zijn.

MHCU brouwt eigen lustrumbier

foto: aangeleverd

UITGEEST - Mixed Hockey Club Uitgeest bestaat dit seizoen 40 jaar en dat wordt op verschillende manieren en momenten gevierd.

Zo was er afgelopen vrijdagavond 14 oktober een heuse 'bieravond' voor leden, vrijwilligers, sponsors en oud-leden. De 40e verjaardag werd die avond officieel gevierd met een bierproeverij van vijf verschillende soorten bier. De verrassing van de avond was de presentatie van het eigen MHCU jubileumbier dat geproduceerd wordt in het kader van het 40-jarig bestaan. De eerste vijf flessen van dit eigen jubileumbier werden in het clubhuis van MHCU symbolisch gebotteld door voorzitter Jaap Bos. Het exclusieve jubileumbier is een Trippel bier dat geleverd gaat worden in een unieke, genummerde beugelfles van 750 ml. Er zullen slechts 160 flessen geproduceerd worden die begin december geleverd worden aan de gelukkige bestellers.

Kien-middag voor het hele gezin én een klaverjasavond

HEEMSKERK - Op zondag 23 oktober aanstaande is er een gezins-kien-middag in buurtcentrum de Schuilhoek. van Brockhorststraat 1 Heemskerk Kosten : € 5,00 voor drie kienrondes en een loterij. Tijd: van 14.00 tot 17.00 uur. De zaal is open om 13.30 en iedereen is welkom. Voor meer info Ria Zieltjens Tel: 0251-255024

Op dinsdagavond 25 oktober organiseert Welschap Welzijn ook een gezellige klaverjas-avond op het bovenstaande adres. Vanaf 19.30 bent u van harte welkom. Voor meer info 0251 -253054

Militaria/Boekenbeurs in luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis.


HEEMSKERK - Op zondag 23 oktober organiseert de Aircraft Recovery Group 1940-1945 in samenwerking met de Documentatiegroep 40-45 een Militaria/Boekenbeurs in luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis. Verspreid door het museum staan zo'n 30 kramen opgesteld waar een schat aan militaire spullen, boeken over onderwerpen uit de oorlog, kranten, modellen enz. te koop worden aangeboden en te kijk worden gezet. Het is dus deze zondag meer dan de moeite waard om het museum te bezoeken, op de laatste dag van ons museumseizoen. De beurs wordt gehouden van 11.00 –16.00 uur.

De Documentatiegroep 40-45
De Documentatiegroep '40-'45 is in 1963 opgericht als vereniging van verzamelaars van documentatie en militaria, maar tegenwoordig is het merendeel van de leden gewoon sterk geïnteresseerd in alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft. De Documentatiegroep '40-'45 heeft zo'n 800 leden, niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland tot in Canada en Australië.

De Stichting
De Stichting Aircraft Recovery Group doet al meer dan 25 jaar onderzoek naar de luchtoorlog boven Nederland. De resultaten van deze onderzoeken zijn samengebracht in het luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis te Heemskerk.

Het Fort
Het Fort bij Veldhuis is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het Fort is gelegen aan de Genieweg 1, 1967 PS Heemskerk. De ligging van het fort is op de grens van Heemskerk en Zaanstad.

Toegang: Volwassenen: € 3,50 Kinderen 8 t/m 11 jaar: € 2,50
Jongere kinderen en houders van een Veteranenpas: Gratis

Luchtoorlogmuseum "Fort Veldhuis"Genieweg 11967 PS Heemskerk. Tel. 06-20298691, Mail: info@arg1940-1945.nl website: www.arg1940-1945.nl