De Uitgeester

15 mei 2019

De Uitgeester 15 mei 2019


Feestelijke heropening molen De Kat

Feestelijke vlaggetjes tussen de draaiende wieken. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - De poort van Uitgeest leeft weer: molen De Kat is vrijdag 10 mei officieel heropend in het bijzijn van burgemeester Wendy Verkleij en Jack van der Hoek, gedeputeerde van Provinciale Staten. Ook was Ingenieur Gijs van Reeuwijk aanwezig, die met zijn team grote kennis heeft op het gebied van de renovatie van molens, sluizen, gemalen en bruggen.

Door: Margreeth Anema


Voor Van Reeuwijk was het heel bijzonder om deze klus te begeleiden, op 14-jarige leeftijd begon hij namelijk op molen de Kat aan zijn opleiding tot vrijwillig molenaar. Molenaar Gerbrand de Vries kreeg de eer om de officiële openingshandeling te verrichten: door aan het vangtouw te trekken begonnen de wieken langzaam te draaien in de wind. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om het stokje officieel over te dragen aan Paul Schoffelmeer, de nieuwe eerste molenaar. De Vries heeft veel meegemaakt als eerste molenaar op molen De Kat en één voorval is hem altijd bijgebleven.

Lees verder op pagina….

Molenaar Gerbrand de Vries verricht de officiële openingshandeling. Foto: Margreeth Anema

Blauwe Vlag voor jachthaven Uitgeest

Blauwe Vlag en Groene Wimpel voor Jachthaven Uitgeest. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft dit jaar in Nederland 181 Blauwe Vlaggen toegekend aan 124 jachthavens en 57 stranden. Jachthaven Uitgeest ontving dit keurmerk vorige week.

De Blauwe Vlag is de internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, schoon en duurzaam zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of Jachthaven Uitgeest nog aan de vereisten voldoet.

Lees verder op pagina...

Jubileumconcert Die Geestersangers: een halve eeuw muziek en vriendschap

Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Zaterdag 11 mei was het zover voor de ongeveer 25 leden van het seniorenkoor Die Geestersangers: in de bijna volle Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk aan de Langebuurt gaven zij hun jubileumconcert. Het koor bestaat dit jaar een halve eeuw en dat werd goed gevierd. In het bijzijn van familie, vrienden, bekenden en belangstellenden brachten zij in de prachtige ambiance een grote variëteit aan liederen uit hun repertoire ten gehore.

Door: Margreeth Anema

De opkomst was overweldigend. Jan Rodenburg, het jongste koorlid, vertelde de dag voor het concert dat hij geen idee had hoeveel mensen er zouden komen kijken. Het konden er misschien 25 zijn, dat zou hij fantastisch vinden. Dit was een duidelijke miscalculatie: er waren maar liefst 150 belangstellenden aanwezig in de kerk, de bankjes zaten vol. Onder het publiek ook burgemeester Wendy Verkleij, die zichtbaar genoot van het koor en het enthousiasme van het toegestroomde publiek.

Van 'Tebe Poem' tot 'Omdat ik zoveel van je hou', er kwamen zowel Nederlandstalige als Engelstalige nummers voorbij. Vooral bij het laatste nummer ging het dak eraf. Lees verder op pagina...

MCM Column - Medicijntekorten

Patricia de Jong over medicijntekorten. Foto: Aangeleverd

Door leveringsproblemen zijn medicijnen steeds vaker voor korte of langere tijd niet beschikbaar. Soms is een medicijn (tijdelijk) niet te verkrijgen in de apotheek. Uw apotheker kan het medicijn dan ook niet voor u bestellen.

Dit is een toenemend probleem dat verschillende oorzaken kan hebben. De fabrikant wil het medicijn bijvoorbeeld niet meer produceren. Of de fabrikant heeft problemen met het leveren van een bepaald medicijn. Het is mogelijk dat de productie van een middel tijdelijk niet mogelijk is omdat een grondstof moeilijk leverbaar is. Er kan ook een toegenomen vraag naar een bepaald medicijn zijn. De fabrikanten leveren steeds vaker net op tijd; zij hebben uit financiële overwegingen geen ruime voorraad van geneesmiddelen.

Als uw medicijn niet beschikbaar is, zoekt uw apotheker naar een alternatief. Dit alternatief kan dezelfde werkzame stof bevatten en gemaakt zijn door een andere fabrikant. Of het is een ander medicijn met een soortgelijke werking, hoe verwarrend dit soms ook is. Apothekers zorgen er met veel kunst- en vliegwerk voor dat 99% van de problemen wordt opgelost. Hierdoor is de impact voor de patiënt in veel gevallen niet merkbaar en/of blijft deze binnen de perken.

Soms, maar niet altijd, kan de apotheker het medicijn uit het buitenland importeren of het zelf (laten) bereiden. Dit kan tot extra kosten leiden, die voor uw rekening kunnen komen. In een enkel geval lukt het de apotheker niet een alternatief te vinden en moet u het tijdelijk zonder een geschikt medicijn stellen. Het aantal problemen met de beschikbaarheid van medicijnen neemt toe. De apothekers vrezen voor tekorten in 2019. De beschikbaarheid van geneesmiddelen is wereldwijd een probleem.

Om patiënten op de hoogte te brengen van deze problematiek is op de website apotheek.nl het thema 'Beschikbaarheid medicijnen: kom niet zonder te zitten' gepubliceerd. Natuurlijk bent u ook zelf verantwoordelijk voor uw eigen medicijngebruik.

Apotheek Uitgeest
www.apotheekuitgeest.nl

Over en uit voor slijterij Cave du Vin

Zaterdag was de laatste uitverkoopdag. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Het doek is gevallen voor slijterij Cave du Vin. Vanaf zaterdag 11 mei om 17.00 uur was de slijterij dan ook echt gesloten voor haar klanten. Het huurcontract loopt nog een maand dus de heer Van der Kuil heeft besloten om nog even rustig op te ruimen in de dagen na de sluiting.

"Ik moet rustiger aan doen in verband met mijn gezondheid. Ik ben geen stilzitter maar ik moet nu echt naar het thuisfront luisteren," aldus de heer Van der Kuil, die sinds vier jaar aan het roer stond van de slijterij aan de Beatrixlaan. "De Uitgeester kruidenbitter blijft overigens gewoon verkrijgbaar, houd de kranten en social media in de gaten," voegt de slijter toe. Een andere partij gaat de verkoop van dit lokale drankje op zich nemen. Te zijner tijd wordt bekend wie dit gaat doen en waar het verkrijgbaar is.

Vooralsnog vindt de heer Van der Kuil het erg jammer dat hij de deuren moet sluiten: "Het is heel jammer, het was een goedlopende zaak, maar je leeft maar één keer," zo besluit hij het gesprek.

Rommelmarkt bij Zwembad De Zien

UITGEEST - Op zaterdag 25 mei is er een gezellige rommelmarkt bij De Zien. Van 10.00 tot 15.00 uur kun je komen struinen langs de tweedehandsspulletjes: servies, boeken, curiosa etc. Leuk om te weten: het Haakcafé is ook aanwezig op de rommelmarkt met gehaakte en gebreide cadeautjes.

De opbrengst van de markt is natuurlijk voor het zwembad! "
Heeft u nog schone en hele spullen voor de rommelmarkt? Wij zijn er blij mee! Inleveren kan op zaterdag 18 mei van 10.00 tot 12.00 uur. Groot meubilair en oude tv-toestellen kunnen we helaas niet innemen," aldus de organisatie.

Ingezonden brief: Petitie Geesterheem

Voor een toekomstig Geesterheem in het centrumgebied kunt u op https://petities.nl/petitions/toekomstig-geesterheem-in-het-centrumgebied uw naam invullen. Dat de teller met de dag toeneemt wordt ook door het gemeentebestuur gezien en zal straks niet te negeren zijn als ViVa! Zorggroep blijft vasthouden aan het plan om het hart van het dorp te verlaten. Vorig jaar voor de verkiezingen was er niets aan de hand en gingen de dure projectbureaus er dan ook vanuit dat het in het centrumgebied zou blijven. Op de laatste aangeleverde tekening door ViVa! Zorggroep is een nieuw Geesterheem met een gedeeltelijk bijgetrokken gemeentehuis te zien, maar voor het eind van de presentatie die avond werd er gezegd dat dit niet inpasbaar was. Dus zullen we moeten wachten op eentje die wel past! Lou Winter

De Edwin Evers Band komt naar Uitgeest!

UITGEEST - Vrijdag 24 mei a.s. zal de Edwin Evers Band, na enkele jaren van afwezigheid, weer op het podium van de A9 Studios staan.

De kaartverkoop voor de Edwin Evers Band loopt voorspoedig. Organisator Jos Baltus van het Heerhugowaardse bedrijf Partybookers.nl laat weten dat ruim 80% van de beschikbare kaarten al is verkocht. Het aantal beschikbare kaarten is beperkt volgens Baltus: "Het moet niet 'hutjemutje' vol zitten, er moet ruimte zijn om lekker te bewegen en te dansen. Deze avond belooft in ieder geval weer een supergezellig feestje te worden, ruim 70% van de bezoekers zijn vrouwen."

Het optreden start om 21.30 uur en zal 90 minuten duren. De afterparty wordt verzorgd door DJ Jacco Silver. Online tickets kosten €27.50. Tickets aan de deur €32.50. Meer info en kaartverkoop: www.bobs.nl.

Door de Lens van Bus

Foto: Ger Bus

Ger Bus: "Aan de oevers van het meer zijn vele mooie objecten te zien. Onder andere vier palen op een mooie onderlinge afstand van elkaar. Met de glinstering van de zon in het water, precies tussen deze palen, ontstond een verrassende spiegeling."

Column huisarts Dirk Jan van Wijk - Over pijnstillers

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

In deze serie over 'ontpillen' hoort het overmatig gebruik van pijnstillers uiteraard ook een plek te krijgen. Pijnstillers zijn immers met afstand de meest voorgeschreven pillen. En bovendien zijn ze gewoon vrij verkrijgbaar bij de drogist en de supermarkt. Wie neemt er nu niet af en toe een 'paracetamolletje'? Ik waarschuw je vast: dit wordt een pijnlijk stuk over pijnstillers!

Pijn leert ons dat er ergens in ons lijf iets niet in orde is. Er is iets kapotgegaan of een onderdeel functioneert niet goed. Het is een soort waarschuwingslampje op een dashboard. Wanneer we met een pijnstiller de pijn onderdrukken, negeren we het waarschuwingssignaal.

Oorzaak
Gelukkig herstelt ons lichaam de meeste kwalen vanzelf, ook wanneer we de pijn onderdrukken. Maar als de pijn steeds terugkeert of chronisch wordt, lukt dat dus niet (voldoende). Dan wordt het belangrijk de oorzaak te achterhalen en op te lossen. En die oorzaak blijkt nogal eens een psychodynamische te zijn. Vaak zijn stress, angst of frustratie de oorzaak en is pijn de manier waarop je lijf laat weten dat je iets niet goed doet.

Soorten pijn
Er zijn 3 soorten pijn, die ook gecombineerd kunnen voorkomen.

1. De meest bekende is de 'gewone pijn' die een gevolg is van een beschadiging: je hebt je gesneden of verbrand of er is een ontsteking gaande in je lichaam. Hier kunnen pijnstillers je helpen de pijn te verminderen.

2. Een minder bekende pijn is de 'neuropathische'. Deze pijn ervaren we (met onze hersenen), omdat de zenuwen een verkeerd signaal doorgeven. De zenuwen zijn dus ziek (neuropathie = zieke zenuw). Deze pijn ontstaat bijvoorbeeld als een zenuw klem zit (zoals bij een hernia) of ontstoken is (zoals bij gordelroos). Pijnstillers helpen hier niet. Dokters kunnen wel proberen verbetering van de klachten te bewerkstelligen door medicijnen die de zenuwen kalmeren, zoals antidepressiva of pillen tegen epilepsie.

3. Over de derde soort pijn (met een psychische oorzaak) had ik het hierboven: je ervaart pijn, maar er is geen lichamelijk probleem. Als pijnstillers hier helpen, komt dat door het placebo-effect.

Bijwerkingen
Voor de gewone pijn bestaan er verschillende soorten pijnstillers.

1. Het bekendst is paracetamol. Het is een veilig middel, maar bij overmatig gebruik kunnen toch leverfunctiestoornissen optreden en kunnen zij zelfs pijn veroorzaken! Wat ikzelf opmerkelijk vind is dat er bijna geen onderzoek is gedaan naar de werkzaamheid van paracetamol en dat uit dat weinige onderzoek bleek dat het maar nauwelijks beter werkte dan een placebo (dat is een pil zonder werkzaam bestanddeel).

2. Een tweede soort zijn de 'ontstekingsremmers', zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen. Deze middelen zijn veel gevaarlijker. Maag- en darmbloedingen komen het meest voor, maar ook verhoging van de bloeddruk en vermindering van de hart- en nierfunctie. Eigenlijk is het wonderlijk dat deze middelen vrij verkrijgbaar zijn.

3. En tot slot bestaan er meerdere soorten morfine. Vooral het middel oxycodon is de laatste tijd in opspraak geraakt vanwege de kans op verslaving. Verder maken deze middelen je (in het begin) suf en ga je er slechter van poepen.

Toch nuttig?
Pijnstillers kunnen het leven natuurlijk wel veraangenamen. Bij pijn van het bewegingsapparaat (spieren en gewrichten) kan een pijnstiller ervoor zorgen dat je beter blijft bewegen en daardoor het herstelproces bevordert. In die situatie kan het dus zelfs een geneesmiddel zijn! In veel gevallen is het echter het beste om pijn als een serieus signaal van je lichaam te zien. En als je dat signaal zelf niet snapt, snapt de huisarts het misschien wel.

Houd je dus vooral aan bovenbeschreven adviezen, maar stop nooit zomaar met medicijnen. Overleg altijd met je voorschrijvend arts.

Publiek zingt uit volle borst mee tijdens jubileumconcert Die Geestersangers

Een volle zaal met familie, vrienden en belangstellenden. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Het publiek werd tijdens het jubileumconcert niet vergeten door de koorleden van Die Geestersangers. Tijdens het nummer 'Omdat ik zoveel van je hou' nodigde de dirigente het publiek van harte uit om het refrein mee te zingen, en dit gebeurde dan ook uit volle borst en met heel veel plezier.

Door: Margreeth Anema

Dit bleek nog maar een opwarmertje te zijn, want de tekst van het laatste nummer 'Opzij, opzij, opzij' stond achterop het programmaboekje gedrukt. Het publiek werd in drie delen gesplitst en als afsluiter van het jubileumconcert werd het nummer van Herman van Veen samen met het koor in canon gezongen. Dit leidde tot veel hilariteit bij het publiek, dat op deze manier betrokken werd bij het concert. Ook maakte het nummer 'Wie kan zeilen' veel indruk, temeer omdat het werd uitgevoerd zonder pianobegeleiding. Het nummer werd tweestemmig uitgevoerd onder begeleiding van Hanneke van Galen op de dwarsfluit. Er werd zelfs een stukje geheel akoestisch gezongen. Het klonk prachtig en het publiek was verrukt.

Veel jeugdig publiek
Onder het publiek ook opvallend veel jeugd. De 13-jarige Nanouk bijvoorbeeld. "Mijn oma zit in het koor. Dit was de eerste keer dat ik haar zag optreden maar ik wil het wel vaker zien. Oma is heel muzikaal, als mijn nichtjes pianospelen dan zingt ze altijd mee," vertelt een trotse Nanouk. Ook de opoe van de 6-jarige Max en de 8-jarige Semmie zit in het koor. "Ik vond het heel knap van ze, ik hou zelf ook van zingen," vertelt Semmie. Burgemeester Wendy Verkleij neemt nog een kopje thee in De Klop na het spektakel: "Ik vond het een fantastisch concert: de energie, de samenwerking en de diversiteit is de kracht van dit hechte koor. Een halve eeuw is niet niks, dat vind ik heel bijzonder," aldus een enthousiaste burgemeester.

Een prachtig decor voor het jubileumconcert. Foto: Margreeth Anema
Nog even napraten met burgemeester Wendy Verkleij in De Klop. Foto: Margreeth Anema

Tenoren gezocht
Wim de Wit woont al veertig jaar in Uitgeest en zingt al vijftien jaar mee met Die Geestersangers. Hij is de bas van het koor (de laagste stem). "Zingen in het koor is voor mij een stuk ontspanning, even iets anders dan het normale dagelijkse gedoe," vertelt hij. Wim zong daarvoor in het bij velen bekende Times Square, een Uitgeester musicalkoor. Na zijn pensioen besloot hij dat hij een instrument wilde leren bespelen, hij koos voor een bariton. Daarvoor moest hij aan de studie en zodoende had hij minder tijd om te repeteren met Times Square. Hij besloot over te stappen naar Die Geestersangers, die een iets minder intensief repeteerschema hebben. "Het is een ontzettend leuk koor, er heerst een vriendschappelijke sfeer," aldus Wim die van de gelegenheid gebruikmaakt om nog maar eens aan te stippen dat het koor dringend op zoek is naar tenoren: "Maar ook iedere andere 50+'er is welkom om eens te komen luisteren of mee te zingen op woensdagavond tussen 19.45 uur en 21.30 uur in de recreatiezaal van Geesterheem."

Vlag en wimpel voor jachthaven Uitgeest

De jachthaven in Uitgeest. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Jachthaven Uitgeest ontving naast de Blauwe Vlag ook de zogenoemde Groene Wimpel. Deze Groene Wimpel is een waardering voor extra inspanningen die de koplopers van Blauwe Vlag-jachthavens verrichten op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Jachthaven Uitgeest ontving de Blauwe Vlag voor het 13e jaar op rij. "Het is ieder jaar weer een kroon op ons werk. Dat een onafhankelijke organisatie naar ons kijkt en onze jachthaven een Blauwe Vlag mét Groene Wimpel-certificering waard vindt," zegt een trotse Menno Klein van Jachthaven Uitgeest. "We investeren veel in een kwalitatief goed product waarbij duurzaamheid, natuur en milieu belangrijke onderdelen zijn. De criteria van de Blauwe Vlag vormen daarbij een goed instrumentarium. Alle medewerkers bij ons op de jachthaven weten wat ze ervoor moeten doen. Inmiddels zijn wij voor de recreatiewoningen ook gestart met de keuring voor de certificering van de Green Key."

Blauwe Vlag
Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland betrekt de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) overheden, ondernemers en recreanten bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur, een gezond milieu en duurzame jachthavens. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieuorganisatie.

Internationale jury
De internationale jury was vol lof over de Nederlandse kandidaten, de wijze waarop 'environmental education' wordt geïmplementeerd en de andere criteria worden toegepast.

Sportdiëtist Maaike Enthoven komt Sport Medisch Centrum IJmond versterken

Foto: Margreeth Anema

Toen in 2017 verschillende fysiotherapeuten en masseurs van het SMC en sportdiëtist Maaike Enthoven intensief samenwerkten tijdens de 62 uur durende wereldduurrecordpoging Dubbelspel Tennis bij TV de Dog in Uitgeest, ontstond het idee om in de toekomst een samenwerking in sportzorg op te pakken. Drie maanden geleden werd de samenwerking tussen SMC IJmond en Maaike Enthoven sportdiëtist officieel. "Wij zijn heel blij dat wij nu de expertise van Maaike op het gebied van sportvoeding mogen integreren in ons Sport Medisch Centrum. Zo kunnen wij (top)sporters nog efficiënter begeleiden naar betere prestaties en beter herstel. Een win-winsituatie dus," aldus Rob Jonker.

Voeding belangrijk onderdeel bij verbeteren prestaties

Rob Jonker is een gevestigde naam in Uitgeest. Hij begon in 1986 als fysiotherapeut in de regio IJmond. Ook bij FC Uitgeest is hij een bekend gezicht: "Toen mijn zoon begon met voetbal werd ik niet alleen trainer maar ook gelijk fysiotherapeut, toen nog intern bij FC Uitgeest. Drie jaar geleden kwam het gebouw van de Harmonievereniging vrij, hier is nu de praktijk van SMC gevestigd. De praktijk is voor iedereen met een klacht of blessure toegankelijk. Het SMC heeft daarbij sinds kort ook een nauwe samenwerking met de nieuwe sportpoli van het Rode Kruis Ziekenhuis. Een sportblessure wordt zo sneller gediagnosticeerd en behandeling kan hierbij multidisciplinair worden opgezet. Maaike adviseert hoe je met de juiste voeding het herstel in de spier of pees kunt bevorderen. Dit is een belangrijke schakel om een behandelprogramma extra kracht bij te zetten.

Maaike heeft inmiddels twaalf jaar werkervaring als diëtist. Ze heeft veel mensen begeleid met overgewicht, diabetes en eetstoornissen. "Mijn passie heeft altijd bij de sport gelegen, daarom koos ik ervoor door te studeren. In 2012 heb ik de internationale IOC-opleiding 'Sports Nutrition' afgerond en richtte mij helemaal op de begeleiding van (top)sporters." Maaike heeft o.a. de eredivisie waterpolo, het talentencentrum baanwielrennen en de Rugby Academy van voedingsbegeleiding voorzien. Naast topsporters begeleidt Maaike ook veel recreatieve sporters en mensen die aan hun gezondheid willen werken door hun leefstijl te verbeteren. "Je eetpatroon veranderen gaat voor de meeste mensen niet meteen vanzelf. Ik besteed daarom veel aandacht aan de dingen waar je tegenaan loopt in jouw situatie om zo sneller resultaat en ook blijvend resultaat te behalen."

Lekker sporten zonder bodybuilders om je heen

Bij Sport Medisch Centrum Uitgeest vindt u inmiddels alles onder één dak op het gebied van (sport)fysiotherapie en medische fitness. In de fitnessruimte is altijd begeleiding aanwezig. Patiënten in behandeling fitnessen op afspraak. "Rob, mag ik gaan hardlopen op de band?" vraagt een lid van FC Uitgeest die aan het herstellen is van een blessure. "Niet hardlopen, wel dribbelen," antwoordt Rob die alles goed in de gaten houdt in de fitnessruimte. De ruimte is gevuld met moderne apparatuur van Technogym en er is gratis koffie en thee verkrijgbaar. "Ik geef ook small group training; er zijn veel mensen die geen blessure hebben maar gewoon willen sporten in een toegankelijke, laagdrempelige sportruimte zonder bodybuilders om zich heen," glimlacht Rob. Small group training is ook zeer geschikt voor medewerkers van bedrijven. Bedrijfsfitness is voordelig voor zowel de werknemer als de werkgever. "In de toekomst kunnen Maaike en ik samen vitaliteitsprogramma's aanbieden voor het hele bedrijf," aldus Rob. Houd de website van SMC Uitgeest in de gaten om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

Sport Medisch Centrum IJmond-Uitgeest

Zienlaan 3

1911 TR Uitgeest

0251 - 750 655 www.smc-ijmond.nl

Maaike Enthoven sportdiëtist

06 - 55 18 72 16 www.maaikeenthoven.nl

Feest op molen De Kat: een gerenoveerde molen én een nieuwe eerste molenaar

De nieuwe eerste molenaar Paul Schoffelmeer met zijn vrouw en een van zijn dochters. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Als aftrap voor de Nationale Molendagen heropende molen De Kat zijn deuren na een grondige renovatie die een jaar duurde. Jan Kamphuys, voorzitter van de Stichting Uitgeester- en Akersloter molens, heette de aanwezigen van harte welkom.

Door: Margreeth Anema


Hij begon zijn toespraak met "Lieve molenvrienden", en er waren inderdaad veel molenvrienden op de feestelijke opening afgekomen. De molen kreeg in het afgelopen jaar een nieuwe rieten molenkap, staartbalk en een nieuw likje verf. De renovatie, die bijna 150.000 euro heeft gekost, werd gefinancierd door verschillende partijen, waaronder de Molenstichting, de gemeente Uitgeest en de Provincie.

Molenaar Gerbrand de Vries, sinds 1973 molenaar op De Kat, heeft veel meegemaakt in zijn periode als eerste molenaar. Hij vertelt over de verwoestende brand in 1971: "Door onvoorzichtigheid tijdens rietwerkzaamheden vloog De Kat in brand. De toegesnelde brandweerauto belandde tot overmaat van ramp in de sloot en er moest een kraan aan te pas komen om deze eruit te takelen." Het zit de molenaar nog dwars dat de toegesnelde hulpdiensten destijds besloten om de dikke eiken achtkantsstijlen van de molen maar gelijk omver te trekken omdat er toch een kraan aanwezig was. Hierdoor brak de as en was de molen niet meer te redden. "Dit hadden ze nooit moeten doen, de achtkantsstijlen zijn zo enorm dik dat de buitenste laag die was aangetast door de brand er makkelijk afgeschraapt had kunnen worden," aldus de bevlogen molenaar. Met een groep Uitgeesters kreeg hij het voor elkaar om eind 1973 de herbouwing van molen De Kat te voltooien.

Vandaag is niet alleen de heropening van De Kat, De Vries draagt ook het stokje over aan Paul Schoffelmeer. Paul liep al vier jaar mee met Gerbrand en mag zichzelf vanaf vandaag eerste molenaar noemen. Ook zijn vrouw is aanwezig en zijn dochter Leah, die in Uitgeest woont. "Het maakt me enorm trots dat mijn vader dit vrijwilligerswerk doet," vertelt een trotse dochter. Mieke, de vrouw van Paul, vult aan: "De studie voor molenaar is niet niks: drie jaar lang heeft Paul zitten blokken op de theorie en liep hij mee bij verschillende molens terwijl hij naast zijn vrijwilligerswerk ook een baan heeft als administrateur." Toen de kinderen het huis uitgingen viel het oog van Paul op een oproep in de krant dat er een molenaar werd gezocht. Hij dacht gelijk: dit past bij mij. Op zaterdag zal hij aanwezig zijn op de molen om belangstellenden te woord te staan en rond te leiden.

In de hut hangt nog een ingelijste foto van de brandweerwagen die in de sloot terechtkwam in 1971. Foto: Margreeth Anema
Jan Kamphuys, de trotse voorzitter van Stichting Uitgeester en Akersloter molens. Foto: Margreeth Anema

Onder het genot van een hapje en een drankje kijkt burgemeester Wendy Verkleij tevreden om zich heen: "Uitgeest is rijk aan échte Nederlandse historie, de Nederlandse molens zijn wereldwijd bekend. Molen De Kat, maar ook natuurlijk molen De Dog zijn prachtige markers voor onze omgeving en beide molens hebben veel historie, ik vind het belangrijk dat daar aandacht aan wordt besteed." Ook is ze blij met alle partijen die eraan hebben bijgedragen om de molen in goede staat te herstellen en natuurlijk vergeet ze ook de vrijwilligers niet te noemen: "Alles valt en staat met de vrijwilligers, de molenaar kan het niet alleen."

'Geesterheemmoeders' in het zonnetje gezet

Foto: Ger Bus

UITGEEST - Donderdag 9 mei gingen de bewoners van Geesterheem met hun begeleiders en een schare aan vrijwilligers gezellig wandelen door het dorp. Deze wandeling vindt, als het weer het toelaat, iedere donderdag plaats.

Deze donderdag, zo vlak voor Moederdag, wachtte de bewoners een verrassing. Tot grote vreugde kregen zij op de Beatrixlaan een bloemetje aangereikt door Karin Kroes. Zo werden ook deze moeders in het zonnetje gezet. (Tekst: Ger Bus)

Foto: Ger Bus
Foto: Ger Bus

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Zondag 19 mei: 19.00 uur Rozenkransgebed in de kapel.
Woensdag 22 mei: 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel.

FC Uitgeest Vrouwen 1 toont zich waardig kampioen

Woman of the Match: Sophie Walsmit. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Waar Uitgeest vorige week de teugels onbedoeld liet vieren en daardoor tegen een nederlaag opliep, was het in Velsen van belang het oude niveau weer op te pakken en zo een goede voorbereiding voor de bekerfinale neer te zetten. Velsen VR3 is dit seizoen een lastige tegenstander gebleken, dus Uitgeest wist dat het niets cadeau zou krijgen en keihard aan de bak moest.

De openingsfase op het zonnige hoofdveld van Velsen was voor Uitgeest. Al snel kreeg het grote kansen om de score te openen. Uiteindelijk was het Anouk de Goede die na een kwartier voetballen en de zoveelste mooie aanvalsopbouw, de bal prachtig over de keeper schoot. 0-1. Nog geen twee minuten later werd de score al verdubbeld. Sanne Kaandorp werd door Floor Glorie naar de buitenkant gestuurd, dribbelde naar binnen en schoot maar weer eens krachtig op doel. De bal raakte de binnenkant van de paal, waarna Lotte Smit zeer alert reageerde en rustig afrondde. 0-2. Velsen kwam af en toe wel gevaarlijk voor het doel, maar de jonge keeper Floor Ursem was een ware sta-in-de-weg voor de thuisploeg.

Velsen kwam fel uit de kleedkamer en liet zien dat ze zich niet zomaar gewonnen zouden geven. Het laatste halfuur gingen zij zelfs 1-op-1 spelen en met de behendige en snelle buitenspeler moest de verdediging van Uitgeest alle zeilen bijzetten. Middenvelders Sophie Walsmit en Sandy moesten hierbij veel vuile meters makers om de verdediging te ontlasten. Het was dan ook een fijn moment toen de aanvoerder in de 72e minuut liet zien dat zij niet alleen met het hoofd kan scoren. Bij een afgeweerde hoekschop, zette de goedspelende Tanja Langendijk druk op de tegenstander waardoor de bal via Daniëlle Kortekaas voor de voeten van Kelly Selvius kwam en zij de bal beheerst in de hoek plaatste. 0-3. Hoewel Velsen gas bleef geven en zelfs nog een mooie tegentreffer maakte, kwam de overwinning niet meer in gevaar. 1-3.

Een verdiende overwinning tegen een van de beste tegenstanders dit seizoen. De vrouwen van Uitgeest toonden zich waardig kampioen en kunnen zich langzamerhand gaan opmaken voor de bekerfinale. Deze belangrijke wedstrijd wordt vrijdagavond 31 mei om 19.30 uur gespeeld op het terrein van Legmeervogels in Uithoorn. De dames kunnen geschiedenis schrijven wanneer zij als eerste team van FC Uitgeest de beker weten te pakken, dus kom hen allen aanmoedigen!

Woman of the Match: Sophie Walsmit
De slimme en behendige regisseur op het middenveld. Ook nu weer ontzettend belangrijk met haar inzicht, balvastheid en gevoel voor timing. Deze wedstrijd een echte bepalende en uitblinkende speler.

FC Uitgeest verliest terecht

UITGEEST - Op een zondag waarin ook langs de lijn nog de wonden werden gelikt die op de memorabele voetbalavond op woensdag 8 mei werden geslagen, waren supporters van FC Uitgeest meer met hun mobieltje bezig dan met de wedstrijd AGB-FC Uitgeest. De reden? De ontknoping in de eredivisie en het uiteindelijke verlies van PSV en de winst van Ajax.

Logisch ook, want op het veld viel niet zo heel veel te beleven, al kon er genoten worden van één speler: Hursut Merich. Merich is inmiddels 35 jaar, maar wat een voetballer zeg! Bijna in zijn eentje bezorgde hij FC Uitgeest de 3-1 nederlaag. Merich is klein, heeft een gedrongen postuur en is loeisterk. Hij is bijna niet van de bal af te krijgen en ziet de voortzetting eerder dan zijn tegenstander. Het was FCU vandaag allemaal even te veel. Geen moment kreeg de ploeg van Ton Pronk vat op hem of de andere spelers.

Al in de 6e minuut keek de ploeg tegen een achterstand aan. Nadat eerst Sem Bleeker nog op miraculeuze wijze redding had gebracht was het even later toch Makraou die de 1-0 op het scorebord zette. FC Uitgeest zette daar weinig tegenover. De ploeg had weer eens een van zijn mindere dagen, zoals wel vaker in dit uiterst wisselvallige seizoen. Er ging niet veel goed terwijl het dit seizoen geplaagde AGB er lustig op los combineerde. Merkwaardige club toch, dat AGB. Een Turkse club met een vrouwelijke voorzitter van Turkse komaf, spelend op een complex waar menig amateurclub zich voor zou schamen. Zo moest er bijvoorbeeld voor deze wedstrijd worden uitgeweken naar het kunstgrasveld van buurman Vlug en Vaardig omdat het eigen veld te slecht was. Clubhuis en kleedkamer verdienen nauwelijks die naam en dan is de club dit seizoen ook nog eens door de KNVB onterecht beschuldigd van frauderen op het wedstrijdformulier. Een zaak waarbij vooral door de inspanningen van dezelfde vrouwelijke voorzitter, de KNVB zwaar bakzeil moest halen. Een club in de verdrukking dus van wie je het niet eens zo erg vindt dat je van ze verliest.

Kon FCU nog wat terugdoen? Ja, maar pas ver in de tweede helft nadat Asian in de 38e minuut de 2-0 had gescoord. In de 81e minuut tekende Daan Hamaker voor de tegentreffer en was het 2-1. Het gaf weer enige hoop maar die werd al snel tenietgedaan door uitblinker Merich, die met een fraaie lob in de 86e minuut zijn goede optreden beloonde met een doelpunt. 3-1. Toch werd er inmiddels gejuicht door een deel van de FC Uitgeest-aanhang, maar dat was vanwege het aanstaande kampioenschap van Ajax. Het gold niet voor FC Uitgeest dat zich volgende week in de laatste thuiswedstrijd tegen Hoofddorp maar moet herpakken en laten zien dat het team met de nacompetitie in zicht wel degelijk in staat is om goed te voetballen.

Fietspaden Klaas Hoorn- en Kijfpolder krijgen asfalt

De fietspaden zijn tijdelijk afgesloten. Foto: Aangeleverd

UITGEEST / AKERSLOOT - Half mei staan de afrondende asfalteringwerkzaamheden gepland voor de fietspaden in de Klaas Hoorn- en Kijfpolder bij Akersloot.

Op 15 mei zullen eerst de paden schoongeveegd worden. De dag erna komt op de paden grijze split. Deze steentjes zullen dezelfde grijze kleur hebben als voorheen. Tijdens de werkzaamheden kunnen de paden niet betreden worden. Hiervoor brengt het recreatieschap omleidingsborden aan. De fietspaden in de Klaas Hoorn- en Kijfpolder maken deel uit van het wandel- en fietsnetwerk. Ook thematische fietsroutes, zoals de Pontjesroute, lopen over deze paden. De routes zullen, als de paden zijn afgesloten, via de Kerklaan in Akersloot lopen.

Pluimendag en dichtwedstrijd Lees Lokaal

UITGEEST - Dinsdag 21 mei is er weer de jaarlijkse Pluimendag in samenwerking met de basisscholen van Uitgeest. Dit keer zal de pluim uitgereikt worden aan een zelfgemaakt gedicht dat door de school als mooiste is verkozen.

De pluimen zijn gemaakt en liggen klaar. Het bezoekrooster voor de vijf basisscholen is afgestemd met de scholen en er liggen pasjes klaar voor die kinderen die nog geen Vriend van Lees Lokaal zijn en graag willen beginnen met het ruilen van eigen boeken met boeken uit de altijd wisselende collectie van Lees Lokaal. Hoewel de pluimwinnaars op school al gekozen zijn, kunnen alle kinderen nog een gooi doen naar de titel Lees Lokaal Dichter. Hiervoor kunnen zij een of twee gedichten inleveren bij Lees Lokaal. De uiterste inleverdatum is volgende week maandag 20 mei.

Jeugdige dichters moeten dus wel een beetje haast maken en even in de pen klimmen, en hun gedichten snel naar Lees Lokaal brengen. De winnaars mogen dan twee keer per jaar een gedicht schrijven voor Lees Lokaal en deze gedichten krijgen dan een mooi plekje in de tweemaandelijkse nieuwsbrief.