De Uitgeester

28 september 2016

De Uitgeester 28 september 2016


Wie wordt vrijwilliger van het jaar?

Vrijwilligers kunnen gratis meedoen aan diverse activiteiten, zoals het maken van een vogelkrans.

UITGEEST - Net als vorig jaar worden in november in opdracht van de gemeente Uitgeest activiteiten en workshops gehouden voor Uitgeester vrijwilligers. Wethouder Judie Kloosterman: "Omdat we de rol van vrijwilligers in onze samenleving zo belangrijk vinden doen we dit jaar echter nog iets extra's. De meest opvallende vrijwilligers van het jaar 2016 krijgen een speciale ontvangst. Dat gebeurt op woensdag 7 december, als in veel landen van de wereld de jaarlijkse Dag van de Vrijwilliger wordt gevierd."

Wethouder Kloosterman: "We vragen instellingen, verenigingen en stichtingen ons op het spoor te zetten van vrijwilligers die het afgelopen jaar opvallende prestaties hebben geleverd. Door deze kanjers bijzondere aandacht te geven willen we onze grote waardering laten blijken voor het vele werk dat alle vrijwilligers in Uitgeest ook dit jaar weer belangeloos hebben verzet."

Voordragen
Besturen van verenigingen, instellingen en stichtingen kunnen tot 31 oktober 2016 de namen van de meest in het oog springende vrijwilliger van het afgelopen jaar aan de gemeente doorgeven. Met daarbij een (korte) omschrijving van de belangrijkste activiteiten van de genomineerde. Dat kan bij voorkeur per e-mail naar: info@uitgeest.nl onder vermelding van 'Vrijwilligers van het jaar 2016'. De genomineerde vrijwilligers krijgen op 7 december 2016 door de gemeente een bijzonder programma aangeboden. De inhoud daarvan wordt nog nader bekendgemaakt.

Activiteiten
Inwoners van Uitgeest die actief zijn als vrijwilliger krijgen van 5 tot en met 12 november een bedankje voor hun inzet. De gemeente Uitgeest organiseert samen met de vrijwilligers- en welzijnsorganisatie Stichting Welzijn Castricum gratis workshops, presentaties en een excursie in Uitgeest. Zaterdag 5 november van 9.30 tot 12.00 uur is er een natuurfotografieworkshop en excursie, begeleid door fotograaf en docente Annemiek Zoetmulder. Locatie voor de workshop is de historische Tweede Broekermolen in Uitgeest. Ook op zaterdag 5 november, van 13.30 tot 15.30 uur, wordt een presentatie gegeven in dorpshuis De Zwaan door archeoloog Jan de Koning. Teruggeblikt wordt op het jongetje Aak en andere belangrijke vondsten in Dorregeest en vooral op het leven van weleer: het land van Aak. Wie graag een bijzonder zilveren sieraad wil maken kan op dinsdag 8 november van 14.00 tot 17.00 uur terecht bij sieradenvormgever Mirjam Kruijff van byMirjam uit Uitgeest. Op woensdag 9 november van 13.00 tot 15.00 uur kan in het 't Stokpaardje deelgenomen worden aan een heerlijk creatieve herfstdecoratie workshop Vogelkrans maken van bloemiste Janny Dubbeld. En tot slot vindt op zaterdag 12 november van 16.00 tot 18.00 uur een wijnproeverij plaats mét presentatie en overheerlijke hapjes in Dorpshuis De Zwaan.

Inschrijven
Vanaf 1 oktober kunnen vrijwilligers inschrijven voor een van de bovenstaande activiteiten via www.vrijwilligers-bedankt.nl. Wanneer digitaal inschrijven niet mogelijk is kan telefonisch aangemeld worden bij Stichting Welzijn Castricum: telefoon 0251-656562. Langskomen bij Welzijn Castricum gedurende de openingstijden (9.00 tot 12.30 uur) is ook mogelijk: Geesterduinweg 5 in Castricum. Meer informatie over de activiteiten is te vinden op www.vrijwilligers-bedankt.nl.

Vredespaal bij De Oude Knegt

Foto: Anita Webbe

AKERSLOOT - Op de Internationale dag voor de Vrede, woensdag 21 september, onthulde burgemeester A. Mans, Mayor for Peace, een vredespaal bij molen De Oude Knegt. Voorafgaand aan de onthulling was er muziek van Henk Kerssens en een collega. Ook de kinderen van groep acht van basisschool De Brug leverden een bijdrage en ook John Wissenburg, voorzitter van Stichting Uitgeester- en Akersloter Molens, gaf acte de présence.
Op verzoek van Vrouwen voor Vrede IJmond hebben burgemeesters in de IJmond zich in 2008 aangesloten bij de wereldwijde organisatie van Mayors for Peace. Mayors for Peace werd in 1982 opgericht tijdens een speciale VN-zitting over ontwapening door de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki met als doel een nucleair vrije wereld te bereiken in 2020. Inmiddels zijn er wereldwijd bijna 7150 Mayors for Peace. Burgemeester Mans van Castricum is een van hen.
Vrouwen voor Vrede IJmond is sinds 1982 actief. Dat er kruisraketten geplaatst zouden worden in Nederland bracht hen op de been. Sinds die tijd vragen de vrouwen op diverse manieren aandacht voor ontwapening en geweldloze conflictoplossingen. De vredespaal, met de vredesboodschap in meerdere talen, is bedoeld om stil te staan bij vrede en een rechtvaardige wereld. Het plaatsen van vredespalen begon ooit in Japan als reactie op de vernietiging door de atoombommen. Inmiddels staan er velen verspreid over de wereld.

Brooklyn in filmhuis De Zwaan

Still uit de film Brooklyn.

UITGEEST – De film Brooklyn is te zien op vrijdag 30 september in filmhuis De Zwaan. De zaal is open vanaf 19.45 uur en de film begint om 20.15 uur.

Het is 1950. Eilis (Saoirse Ronan) ziet weinig toekomst in het veilige katholieke dorpje waar ze vandaan komt. Ze heeft geen werk en besluit de grote oversteek te wagen naar Brooklyn New York. Even lijkt ze verloren te zijn in de bruisende stad maar uiteindelijk wordt ze verliefd op Tony, een Italiaanse jongen die haar al het moois van de stad laat zien. Aan het sprookje lijkt een voortijdig einde te komen, wanneer een tragedie binnen de familie haar dwingt terug te keren. Thuisgekomen probeert iedereen haar in Ierland te houden. Dat lijkt te lukken. Eilis ontmoet Jim en zal een keuze moeten maken tussen twee landen en twee verschillende culturen.
Prachtig camerawerk en mooie decors geven een inkijkje in het leven van de jaren vijftig. Sommige voorspelbaarheden worden toegedekt door prachtig ingetogen acteerwerk. De film kreeg niet voor niets drie Oscar-nominaties en een Bafta voor de beste film.
Toegang: € 6,- inclusief een kopje koffie voorafgaand aan de film. Vrienden van het filmhuis betalen € 5,-. Kaarten in de voorverkoop verkrijgbaar bij Boekhandel Schuyt, Middelweg 139, Uitgeest.

Scholieren geven Dorregeesterpolder opfrisbeurt

Scholieren van het Bonhoeffer halen ongewenste boompjes weg in de Dorregeesterpolder.

UITGEEST - Leerlingen van 2 havo van het Bonhoeffercollege hebben recent ongewenste boompjes uit de rietkragen van de Dorregeesterpolder in Uitgeest weggehaald. In andere groepen ontwierpen ze ideeën voor de inrichting en gebruik van voormalig erfgoedpark De Hoop. Dit gebeurde onder leiding van docenten van de school en medewerkers van het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer.

Voor het opknappen van de rietkragen van de Dorregeesterpolder maakte een groep leerlingen eerst een overtocht met de werkboot van het recreatieschap vanaf het erfgoedpark naar de polder. Daar gingen ze bewapend met schep of zaag aan de slag. Door het warme weer kostte het veel moeite en zweet om de boompjes eruit te halen. Deze zaten met hun wortels goed verankerd in de grond. Uiteindelijk hebben ze een flink gedeelte weg kunnen halen.

Plannen erfgoedpark
De leerlingen hadden volop ideeën voor de inrichting en het gebruik van het voormalig erfgoedpark. Na een blik op het erfgoedpark te hebben geworpen gingen ze met plattegrond en (kleur)potloden aan de slag. Velen tekenden een pretpark met ook watergerelateerde speeltoestellen en horecalocaties op de plattegrond. Daarbij zaten soms tevens plekken voor overnachting, entertainment, dieren en groenteteelt.

Meerwaarde stage
Vanaf 2015 zijn maatschappelijke stages niet meer verplicht in het voortgezet onderwijs en ontvangen scholen en gemeenten hiervoor geen subsidie meer. Het Bonhoeffercollege en het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer hebben op 20 augustus 2015 een intentieovereenkomst getekend om te blijven investeren in Maatschappelijke Stages in het Groen. Hiermee wordt een positieve bijdrage geleverd aan de maatschappelijke betrokkenheid van jongeren, hun besef van waarden en normen, hun sociale ontwikkeling en het besef van een gedeelde verantwoordelijkheid voor de samenleving.

Kinderboekenweek bij Lees Lokaal

UITGEEST - Het Lees Lokaal organiseert de komende maanden diversen activiteiten, te beginnen met allerlei leukst tijdens de Kinderboekenweek van 5 tot en met 16 oktober. Het thema van de Kinderboekenweek is 'Voor altijd jong' en heeft betrekking op actieve opa's en oma's. Lees Lokaal biedt de jeugd van Uitgeest een aantal leuke activiteiten aan en heeft bovendien de nieuwste kinder- en jeugdboeken in voorraad. Woensdagmiddag 12 oktober geeft de Uitgeestse schrijfster en illustratrice Paulien van Tol een workshop: Verhalen schrijven, dat is stoer! Ook komt er een echte goochelaar, Guillaume Wibowo, die een show geeft, maar hij leert je ook een echte truc, die je aan opa en oma kunt voortoveren. Inschrijven via de mail. Kosten € 2,-.

Voorlezen
Omdat opa's en oma's, maar ook vaders en moeders door dit thema vast geïnspireerd zullen worden om voor te lezen - een van de belangrijkste activiteiten in het kader van taalontwikkeling - geeft Antoinette Govaers op 12 oktober de lezing 'Voorlezen en vroege taalontwikkeling bij jonge kinderen'. Aan de hand van aantrekkelijke prentenboeken en kinderboeken geeft zij praktische tips hoe ouders, grootouders en leerkrachten het voorlezen zo aantrekkelijk mogelijk kunnen maken. Een must voor iedereen die voorlezen belangrijk vindt. Wees er snel bij want er is maar beperkt plaats. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de balie van Lees Lokaal. Kosten: € 2,-. De lezing vindt plaats in het gebouw van Lees Lokaal aan de Brugmanstraat 11, van 19.30 tot 21.00 uur.

Kleuren
Vanaf 29 september stelt Lees Lokaal op de donderdagochtend om de veertien dagen het Lokaal open voor iedereen die houdt van kleuren. Aanschuiven aan de ronde leestafel en onder het genot van een kopje koffie kunt u komen kleuren in Lees Lokaal. Deelname is gratis, u brengt zelf uw materialen mee. Op deze ochtenden is Lees Lokaal ook open voor de Vrienden die boeken willen ruilen. In de loop van de herfst gaat schaakclub De Raadsheren schaaklessen verzorgen voor kinderen vanaf zeven jaar. Ook deze lessen zijn gratis en worden gegeven in Lees Lokaal. U kunt uw kind al inschrijven aan de balie van Lees Lokaal, maar informatie volgt via de scholen. Kijk voor meer informatie en openingstijden op de website: www.leeslokaal-uitgeest.nl.

Mens neemt ontslag om tuinhuis

Karel Mens. Foto: gemeente Uitgeest

UITGEEST - Karel Mens (VVD) heeft de gemeenteraad op 22 september per brief meegedeeld dat hij met onmiddellijke ingang ontslag neemt als wethouder. Een schuurtje in de tuin van de wethouder die daar is geplaatst zonder de benodigde toestemming, is de reden van het ontslag. VVD-voorzitter Kees Schouten over het vertrek van Mens: "Ik ben blij dat de wethouder zelf de verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn daden. Wat hij heeft gedaan, klopt niet. Als wethouder Ruimtelijke Ordening mag je verwachten dat je op de hoogte bent van het bestemmingsplan." Mens wilde zijn motor in het tuinhuis neerzetten. Hoewel het schuurtje inmiddels is verwijderd, heeft de wethouder de eer aan zichzelf gehouden. Schouten: "Een wethouder heeft een voorbeeldfunctie. Ik heb respect voor de manier zoals Mens het nu heeft aangepakt." Voor Schouten was het vertrek van Mens ook een verrassing en daar is hij blij mee. "Er was nu voor mij geen druk om politieke consequenties te verbinden aan zijn daden. Zijn ontslag is begrijpelijk, maar tegelijkertijd ook spijtig. We hadden in Mens een kundige wethouder." Maandagavond overlegden de collegepartijen CDA, D66, VVD en Uitgeest Lokaal over hoe nu verder. De uitkomst hiervan was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend.

Admers Advies

In de krant van twee weken geleden werd Admers Advies uitgelicht in de rubriek Bedrijf Belicht. Helaas is hierbij een onjuist telefoonnummer vermeld. Het goede nummer van Admers Advies moet zijn 0251 315172. Daarnaast kunt u Admers Advies bereiken via www.admersadvies.nl of info@admersadvies.nl.

Vriend van De Uitgeester

Word ook Vriend van De Uitgeester

U kunt De Uitgeester nog steeds steunen door Vriend van De Uitgeester te worden. Voor een bedrag van € 12,50 (méér mag ook!) profiteert u van allerlei extra's, zoals de krant wekelijks gratis in uw mailbox, een gratis Doeltreffertje, voordeel bij plaatselijke winkels en restaurants, bij concert- en theaterbezoek en winacties. Aanmelden kan via www.vriendenvandeuitgeester.nl.

Najaarsaanbieding voor de Vrienden van De Uitgeester:
een pond paling van palingrokerij A.C. van den Kommer voor 16 euro!

De normale prijs van een pond gerookte paling is 17,50 euro, u ontvangt dus een korting van € 1,50. Deze aanbieding is de hele maand oktober 2016 geldig, één bon per persoon. Vrienden van De Uitgeester ontvangen deze week de kortingsbon per e-mail. Heeft u deze niet ontvangen en wilt u wel gebruik maken van de aanbieding? Neem dan contact met ons op via info@uitgeester.nl. Of geef uw e-mailadres door via het contactformulier op de website www.vriendenvandeuitgeester.nl.

Nieuwe serie lezingen Oer-IJ Academie

CASTRICUM - Na het succes van vorig jaar komt de Oer-IJ Academie in samenwerking met het Huis van Hilde met een nieuwe serie bijzondere historische lezingen. Op 6 oktober bijt de historicus Arjan Bosman het spits af met een verhaal over de aanwezigheid van Romeinse havenforten bij Velsen, op plaats waar nu de tunnels onder het Noordzeekanaal liggen en tweeduizend jaar geleden het Oer-IJ stroomde. Op 27 oktober spreekt cineaste Pauline van Vliet over de aanleg van dat Noordzeekanaal (1865-1876). Ze gaat dieper in op de enorme effecten daarvan voor het landschap, de bewoners en de economie. Op 17 november komt Frits David Zeiler uit Bergen naar de Oer-IJ Academie. Als historicus weet hij alles over de oorsprong en achtergrond van namen die in Kennemerland zijn gegeven aan plaatsen en plekken. Op 8 december sluit archeoloog Jan de Koning de serie af met een verhaal over de bewoningsgeschiedenis van het Oer-IJ gebied van 2000 jaar voor tot 1500 jaar na Christus. Alle avonden worden gehouden in het Huis van Hilde te Castricum. Kaarten kunnen worden besteld via de website Oer-IJ.eu. Daar is ook meer informatie vinden over de lezingen en de kosten om die bij te wonen.

Gemeenteraad op bezoek bij vrijwillige brandweer

Raadsleden Rodenburg en Zuurbier hebben het 'slachtoffer' gered.

UITGEEST - De gemeenteraad was onlangs uitgenodigd om een kijkje in de keuken te komen nemen bij de vrijwillige brandweer van Uitgeest. Elf gemeenteraadsleden en burgemeester Wendy Verkleij waren op de oefenavond van de brandweer aanwezig waar zij uitleg kregen over de brandweer en haar werkzaamheden en zij de werkzaamheden ook eens zelf konden ervaren.
Allereerst vertelde ploegchef Marcel Gal van brandweer Uitgeest over Veiligheidsregio Kennemerland en brandweer Uitgeest. Van de raadsleden kwamen ook vragen, bijvoorbeeld over hoe om te gaan met elektrische auto`s en de gevaren van de industrie in de regio en hoe de brandweer hierop voorbereid is. Op het terrein van de gemeentewerf kregen de raadsleden een uitgebreide uitleg over de materialen en kleding van de brandweer. Daarna was het tijd om zelf eens te ervaren welke aspecten in het brandweervak voorkomen. Zo konden ze met een ademluchttoestel op de rug en een warmtebeeldcamera een slachtoffer zoeken in een ruimte waar een fictieve brand woedde. Even verderop werd er uitgelegd hoe de brandweer een slachtoffer uit een auto knipt na een ongeval. De raadsleden mochten onder begeleiding van twee brandweermannen met het brandweergereedschap een deurstijl of raamstijl doorknippen. De raadsleden en burgemeester waren onder de indruk van de werkzaamheden van de brandweer en kregen een mooi kijkje in de keuken. De brandweer was blij met de interesse van de gemeenteraad en de kans om een uitleg te geven. (Foto's: Ruben Noom)

Wethouder Tromp knipt de deur van de auto eraf.
Burgemeester Verkleij aan het werk met een knipschaar.

In de hakselaar en weg

UITGEEST - Ze werden te groot, stonden te dicht op de erfgrens en namen veel zonlicht weg. Daarom werden de vier hoge bomen aan de Terp onlangs gekapt. Buurtbewoner Cees Groot maakte er foto's van. "Ik keek hoe de mensen op vakkundige wijze deze klus klaarden. Binnen enkele uren waren deze bomen uit onze omgeving verdwenen en was alles keurig opgeruimd. De takken gingen in de hakselaar en de stammen werden met een kraanwagen op een auto geladen." Een beetje weemoedig is Cees wel. "Het is jammer dat deze mooie bomen weg moesten. Het is heel onwezenlijk nu." (Foto's: Cees Groot)

Kerkdiensten

Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 28 september 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 30 september 19.00 uur: H. Eucharistieviering in Geesterheem met koffiedrinken.
Zaterdag 1 oktober 19.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. de Cantorij.
Zondag 2 oktober 9.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo en kinderkerk. Na afloop is er koffiedrinken in de Klop, 19.00 uur: Rozenkransgebed i.v.m. de Mariamaand oktober.

5 / 12

Winkelier(s) aan het Woord Astrid Kleijne van schoonheidssalon BeauZen

Astrid Kleijne is de trotse eigenaresse van schoonheidssalon BeauZen.

Bekende en minder bekende winkels staan centraal in de rubriek Winkelier(s) aan het Woord. Ondernemers vertellen over hun bedrijf, hun assortiment, speciale acties of geven tips. Vandaag: Astrid Kleijne van schoonheidssalon BeauZen in Uitgeest.

Astrid: "Ik ben al acht jaar schoonheidsspecialiste in Uitgeest. Sinds 1 juni 2016 ben ik weer op de plek waar ik ben begonnen, de Benesserlaan 69. Achter in mijn tuin heb ik een prachtige salon gemaakt met eigen ingang, waar ook ruime parkeergelegenheid is. Hier kan ik in alle rust en ontspanning mijn passie in huidverbetering en het geven van ontspanningsmassages uitoefenen. Vele mensen uit Uitgeest en omstreken hebben mijn salon al weten te vinden. Ik werk met uiterst doeltreffende en gebruiksvriendelijke producten die huidveroudering en schadelijke invloeden van buitenaf helpen bestrijden. De productlijnen waarmee ik werk zijn: Sothys, een combinatie van zintuiglijkheid, natuurlijkheid en doeltreffendheid en Image Skincare, dat zeer effectief is bij zonbeschadiging, rosacea, pigmentvlekken, fijne lijntjes en tekenen van huidveroudering. Even een weetje: niet alleen zon maar ook langdurig verblijven in verwarmde ruimtes zorgen voor dehydratatie. Hydratatie van de huid (vochtbalans) is met name belangrijk om weer nieuwe producten op te nemen. Denk eraan regelmatig een peeling toe te passen zodat de huid wordt ontdaan van dode huidcellen en weer kan ademen. Gebruik het hele jaar door een dagcrème met SPF (zonfactor) om vroegtijdige huidveroudering tegen te gaan. Tot slot: Elke huid is uniek. Wil je weten wat voor jouw huidtype de beste manier is om hem te verzorgen en te verbeteren, kom dan langs bij mij in de salon BeauZen aan de Benesserlaan 69 in Uitgeest. Tel: 06-22911287.

Vormvast Creatief centrum in design

Foto: Myrke van der Does

Anna van Renesseplein 8, Uitgeest, 0251-258 251, 06-26 498 522, info@vormvast-ccid.nl, www.vormvast-ccid.nl

UITGEEST - "Ik kan hetzelfde wat een reclamebureau kan, maar dan sneller, efficiënter en goedkoper", zegt Vincent van Zandvoord lachend. Hij had nooit kunnen vermoeden dat zijn bureau voor grafische vormgeving binnen no time op de kaart stond bij grote en kleine bedrijven en organisaties door heel Nederland. Tot zijn klantenkring behoren uitgeverijen, gemeenten, ziekenhuizen en zorginstellingen, maar ook de kleinere ondernemer kan rekenen op de volledige inzet van Vincent. Tenslotte is die ene flyer van de kapper in 't dorp net zo belangrijk als het magazine voor een zorginstelling.

Flexibel
Tot 2011 zat Vincent met zijn bedrijf in Heemskerk en daarvoor runde hij met een compagnon een studio in Haarlem. En nu dus aan het Anna van Renesseplein, waar hij soms tot in de late uurtjes is te vinden. "Meer dan regelmatig ga ik voor een klant ook 's avonds aan de slag. Dat is het voordeel dat ik heb als kleine zelfstandige; ik ben heel flexibel. Klanten kunnen me altijd bellen, mailen of appen en krijgen bijna altijd direct antwoord. Want ik snap dat dingen soms niet kunnen wachten tot de volgende dag."

Samen
Vormvast maakt brochures, boeken, logo's, displays, belettering, advertenties, tijdschriften, maar ook websites, banners, digitale magazines en nog veel meer. Zorgen en ontzorgen, dat is het motto van Vincent. "Ik zorg voor de klant, door hem te ontzorgen bij het ontwikkelen van zijn drukwerk. Eerst ga ik met de klant in gesprek om erachter te komen wat de wensen zijn. Door goed te luisteren en de juiste vragen te stellen, vorm ik een beeld van wat iemand wil. En daar ga ik mee aan de slag. Zo rolt er een idee uit en dat leg ik vervolgens voor aan de klant. Samen komen we zo tot het gewenste eindresultaat." Desgewenst neemt Vincent ook andere zaken uit handen. Vormvast beschikt over een over een groot kwaliteitsnetwerk van onder meer fotografen, tekstschrijvers en drukkerijen.

Hobby
Vincent is nog net zo enthousiast over zijn vak als dertig jaar geleden, toen hij net zijn opleiding aan het grafische MTS (nu Media Academie) had afgerond. "Het is gewoon onwijs leuk werk", aldus de creatief. "Ik ben al mijn hele leven grafisch vormgever en ik heb nog geen dag met tegenzin gewerkt. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt, maar eigenlijk voelt het nog steeds als mijn hobby. Maar dan een stukje professioneler." (Tekst & foto: MVDD Tekst & Communicatie/Myrke van der Does)

Heemskerk leest voor! zoekt voorlezers

Een vrijwilliger leest voor.

HEEMSKERK - Tijdens de Kinderboekenweek in oktober start een nieuwe ronde Heemskerk leest voor! Voorlezers en gezinnen kunnen zich weer aanmelden. In het project worden kinderen van één tot en met drie jaar achttien weken lang eenmaal per week een uur thuis voorgelezen door een vrijwillige voorlezer. Voorlezen prikkelt de taalontwikkeling van kinderen, vergroot hun woordenschat en bovenal het plezier in taal. Het project is goed geland in Heemskerk en verdient een vaste plek in het aanbod voor jonge kinderen. Er is de afgelopen twee jaar bij meer dan honderd gezinnen thuis voorgelezen door vijftig vrijwilligers. Meedoen is leerzaam voor ouder en kind, het is goed voor de toekomst van het kind en het is vooral ook leuk om te doen. De vrijwillige voorlezer wordt speciaal voor dit project getraind, krijgt een lidmaatschap van de bibliotheek en een kleine onkostenvergoeding. Kijk voor de vacature op www.welschapwelzijn.nl of op www.vwdoen.nl. Heemskerk leest voor! is een project van Welschap Welzijn en werkt samen met het consultatiebureau en Centrum voor Jeugd en Gezin en de bibliotheek IJmond Noord. Voor meer informatie en aanmelding als gezin of vrijwilliger van het project: Welschap Welzijn, Tine Smits, tel: 0251-207737 / 06-41331507 of via e-mail: tine.smits@welschap.nl.

Politienieuws

Fietsendiefstal
UITGEEST - Twee fietsen werden afgelopen week gestolen vanaf het Stationsplein: op 22 september een zwarte opoefiets van een onbekend merk en op 24 september een zwarte Sparta Regular herenfiets.

Aanrijding
UITGEEST - Een fietsster en bromfietser kwamen 23 september rond 8.30 uur met elkaar in botsing op het fietspad langs de Provincialeweg. Tijdens een inhaalmanoeuvre, waarbij de bestuurder van de bromfiets de fietsster met een snelheid van circa veertig kilometer per uur inhaalde, raakten de sturen elkaar. Hierdoor kwamen beiden te vallen. De fietsster viel op haar hoofd en de bromfietsbestuurder had knieletsel. Zij zijn voor verder onderzoek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Ruim 6.100 euro voor KWF

UITGEEST - De collecte voor KWF Kankerbestrijding in Uitgeest heeft € 6.183,90 opgebracht. Met het geld dat de collectanten hebben opgehaald blijft KWF Kankerbestrijding zich inzetten voor minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven. Dat doet zij echter niet alleen, maar samen met patiënten, onderzoekers, artsen, donateurs en vrijwilligers. Wie de collectant heeft gemist kan alsnog een gift overmaken op giro 26.000 ten name van KWF Kankerbestrijding, Amsterdam.

Industriële interieurs steeds populairder in Nederland

In steeds meer woonhuizen in Nederland is vandaag de dag een strak interieur te vinden. Alles wordt netjes weggewerkt en er zijn minder details dan vroeger terug te vinden in een woning. Om het strakke interieur wat te breken, wordt er vandaag de dag steeds vaker gekozen voor industriële meubels of accessoires, zoals een industriële lamp of tafel. Meer en meer Nederlanders kiezen voor een industriële aanvulling op hun interieur en dat maakt dat industriële objecten aan populariteit winnen in Nederland.

De industriële inrichting is afgeleid van het interieur dat vroeger veelvuldig te zien was in grote fabrieken. De industriële stijl is al jarenlang heel erg populair in veel grote Amerikaanse steden. In veel woningen wordt de industriële stijl toegepast om het huis op een fraaie wijze in te richten. Daarnaast wordt in veel films gebruikt gemaakt van een industriële inrichting, waardoor het merendeel van de mensen er vast wel eens mee in aanraking is gekomen. De industriële trend lijkt enigszins overgewaaid te zijn vanuit de Verenigde Staten, want een industrieel interieur wint de laatste jaren ook in Nederland behoorlijk aan populariteit.

Mixen
In Nederland kiest vrijwel niemand ervoor om zijn woning geheel in te richten met industriële producten. Vaak wordt het gecombineerd met een andere stijl, zodat er uiteindelijk een mooie mix ontstaat. Meubels of accessoires uit de industriële tijd zijn bijvoorbeeld goed te combineren met een moderne stijl, een klassieke stijl of een Scandinavische stijl, maar het is ook prima te combineren met andere stijlen. Wanneer u de industriële stijl gaat mixen met een andere stijl, is het aan te raden om voor een grijze kleur te kiezen. Dit is namelijk makkelijk te combineren met andere interieurstijlen.

Robuust
De industriële stijl wordt vaak gekenmerkt als robuust. Bij een moderne inrichting van een woning kan deze stijl prima dienst doen om het interieur wat te breken. Daarnaast is het combineren van de industriële objecten met een landelijk interieur heel erg goed mogelijk. Beide stijlen zijn wat robuust, waardoor ze goed op elkaar aansluiten. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een industriële lamp tussen of naast twee landelijke stoelen te plaatsen. Op deze manier ontstaat er een gecombineerde inrichting waar de industriële objecten echt uitspringen.

Tijdloos
Zoals u hierboven al kon lezen zijn industriële meubels en accessoires prima te combineren met andere stijlen. Hierdoor hoeft u een industrieel product niet snel te vervangen. Bijkomend voordeel is dat deze stijl tijdloos is en dus ook nog eens jaren mee kan. Ook zijn industriële producten ontworpen om tegen een stootje te kunnen. Een industriële lamp heeft bijvoorbeeld vaak een metalen kooiconstructie om het glas te beschermen. Daarnaast past de industriële stijl in vrijwel iedere kamer van uw woning: van woonkamer tot slaapkamer en van keuken tot badkamer. Door industriële objecten aan te schaffen, hoeft u voorlopig dus niet meer naar uw interieur om te kijken.

Het thema van deze week, Lekker Wonen, roept ongetwijfeld bij iedereen andere associaties op. De één woont lekker in een vrijstaand huis met een enorm stuk grond, de ander verkiest een trendy appartement voor het ultieme woongenot. Eén ding geldt voor iedereen: lekker wonen doe je in een huis waar je je thuis voelt. En dat creëer je met meubels, behang, verf, raambekleding, accessoires én een hypotheek waar je blij van wordt. In dit themanummer volop inspiratie om lekker te wonen. Veel leesplezier!

Bad & Keuken Plaza Uitgeest: alles onder één dak

[advertorial]

UITGEEST - Een keuken of badkamer koopt u niet elke dag. U wilt er natuurlijk op kunnen rekenen dat u het beste advies, de beste kwaliteit en de beste service ontvangt. Dat alles natuurlijk voor de beste prijs en dat vindt u onder één dak in Uitgeest bij Bad & Keuken Plaza.

Bad & Keuken Plaza is al jaren het vertrouwde adres in Noord-Holland. In de sfeervolle showroom die is onderverdeeld in twee prachtige woonzaken, te weten Bakkum & Krook en Smits Keukens. Bij Bakkum &Krook vindt u diverse complete badkameropstellingen met tal van voorbeelden en opstellingen van een enorm assortiment badkamermeubelen, woonvloeren, inloopdouches, baden, kranen, toiletcombinaties, tegels, radiatoren en alle andere benodigdheden voor uw badkamer. Uw wensen worden vertaald naar een realistische 3D-tekening. Alle werkzaamheden worden door vakmensen tot in de uiterste precisie uitgevoerd, met een strakke planning.

Inspiratie
In de grote showroom van Smits Keukens doet u grandioze ideeën op en komen uw woonwensen tot leven. Uiteraard nemen adviseurs uitgebreid de tijd om naar u te luisteren. Uw wensen worden vertaald naar een realistische 3D-tekening, een persoonlijk advies op maat. Uw nieuwe aankoop wordt zorgvuldig geplaatst door vakkundige monteurs. Zij gaan pas weg als alles werkt. Ook levert Smits Keukens het 'Van slopen tot koken'-pakket waarbij alle werkzaamheden en planning uit handen worden genomen door vakmensen die hun vak verstaan. Van slopen tot loodgieterswerk, timmer-, stucwerk en alle andere bijkomende werkzaamheden. Niets is hen te veel. Tijdens uw bezoek aan de showroom zult u ervaren dat u bij Bad & Keuken Plaza altijd beter uit bent. Door de prijsstelling, maar ook door de zekerheden en de persoonlijke werkwijze van het begin tot het einde. Bad & Keuken Plaza doet er alles aan om haar belofte optimaal waar te maken. Beide bedrijven bestaan ieder al meer dan vijftig jaar en hebben dan ook ontzettend veel ervaring. Parkeren is gratis en de koffie is vers.

Bad & Keuken Plaza Geesterweg 10 (tegenover de Molen ) Uitgeest; Bakkum & Krook 0251-314750, Smits Keukens 0251-311880.

Teer Makelaars helpt u graag

U vindt Teer Makelaars o.a. aan de Middelweg 71 in Uitgeest.

UITGEEST - Tijdens de landelijke NVM Open Huizen Dag, zaterdag 1 oktober a.s., zetten verkopers van woningen ook in Uitgeest hun deuren weer open voor potentiële kopers. Er is momenteel veel vraag naar zowel eengezinswoningen als appartementen in Uitgeest en ook de prijzen zitten in de lift. Teer Makelaars helpt u graag als u een huis wilt verkopen of kopen. Heeft u plannen om te verhuizen, laat het de enthousiaste makelaars van Teer weten. Wellicht kunt u zelfs nog meedoen met het komende Open Huis. Doordat Teer Makelaars vier vestigingen heeft in de regio - binnenkort wordt er zelfs een vijfde vestiging geopend in Castricum - hebben deze professionals altijd de relevante marktkennis en ervaring in huis om klanten de tijd te geven die ze verdienen. In 2015 heeft Teer de Aankoopaward gewonnen. Onlangs is er ook een aparte taxatieafdeling opgestart. Dat is pas full-service! Voor informatie: 0251-320207.

Open Huizen Dag

Foto: Myrke van der Does

Tienduizenden huizen zijn op 1 oktober a.s. vrij te bezichtigen op de Open Huizen Dag van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM. Dit is een uitgelezen moment voor potentiële kopers om het huis van hun dromen uit te zoeken. Voor verkopers is het daarentegen een goed moment om te zien hoe hun huis in de markt ligt. Op de website van Funda kunt u zien welke verkopers meedoen aan de NVM Open Huizen Dag. Belangstellenden kunnen de deelnemende woningen bezoeken tussen 11.00 en 15.00 uur. Dit is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen vooraf op Funda een selectie maken van deelnemende huizen en deze zonder afspraak bezoeken.

Uitstekend moment
"We merken duidelijk dat de woningmarkt aantrekt", aldus NVM-woordvoerder Roeland Kimman. "In de meeste regio's gaat het economisch beter, dus worden er meer huizen verkocht. Dat betekent dat het aanbod aan te koop staande huizen iets terugloopt, maar er is nog steeds volop keus. De huidige lage rente maakt het kopen van een huis nog aantrekkelijker. De NVM Open Huizen Dag is een uitstekend moment om je daarop te oriënteren omdat je in korte tijd meerdere woningen kunt bezoeken. Ook voor verkopers is het een goede manier om hun woning in de etalage te zetten. Onderzoeken tonen aan dat huizen die meedoen aan de NVM Open Huizen dag sneller verkopen."

Nieuwe app
Veel mensen oriënteren zich via tablet en smartphone op de huizen en gaan dan met hun mobiel in de hand op pad. De NVM Open Huizen Dag kent dit jaar een nieuwe feature. De NVM introduceert de NVM Open Huizen Dag App, waarmee bezoekers kunnen aangeven welke huizen zij interessant vinden. Bezoekers van de NVM Open Huizen Dag die de app gebruiken kunnen bovendien vier weken lang een gratis krant van een van de vele titels van de Persgroep ontvangen. Daarnaast maken zij kans op een van de Somfy Smart Home make-overs ter waarde van € 1.500,-. Ook deelnemende woningeigenaren kunnen meedoen aan de actie. De app is nu al in de Appstore te downloaden voor iOS en Android.

't Ken vrieze, 't ken dooie

Door Paul Wijte
UITGEEST - Lang geleden, 't was nog op de HBS, had ik een vriend die nogal eens de uitdrukking bezigde: 'T ken vrieze, 't ken dooie, maar heet zal het niet worden!' U begrijpt dat hij met zesjes is geslaagd, en een onvoldoende voor Nederlands. Mijn maat en ik zijn de afgelopen twee sessies ook 'met zesjes geslaagd', maar daar heb je in de bridgecompetitie niets aan. Toppen, daar gaat het om, en als je dan twee avonden alleen maar een beetje kunt verdedigen, dan valt het nog niet mee om de loftrompet te steken over andere koppels bij wie de procenten lustig binnenstromen. Afgunst, dus, niks meer en niks minder. Een ander heeft of krijgt iets wat jij niet hebt of krijgt! Om die negatieve emotie het hoofd te bieden is het de kunst om te leren accepteren dat anderen meer geluk kunnen hebben dan jij, en om daar van te leren genieten. Vertel dat maar eens tegen bridgers! 'Goh, wat fantastisch voor jullie dat jullie twee overslagen hebben gehaald tegen ons! Daar word ik helemaal blij van!' No way! Er kan amper een besmuikt 'scoort goed' vanaf, het gevoel zegt eigenlijk: '@#$%&domme!'.

Hierbij tóch een zuinige poging om blij te zijn met hoge scores (van anderen)! In de A-lijn zien wij een mooie score van Paul van der Meij-Richard Hoeben, bijna 64%, ondanks belabberd afspel op spel 1! Riet Schafgans en Leo Tromp scoren een mooie 63% in de B-lijn en in de C-lijn zien wij de hoogste score van de avond, bijna 66%, van Annie Bleeker en Guurtje Brakenhoff (een gelegenheidskoppel, als ik het wel heb). In de D-lijn een dikke 60-er van Riny en Ton van Wijk, en in de E-lijn een prachtige 65-er van Will Griffith-Loes Apeldoorn.
Wij troosten ons met de gedachte dat de meteorologische zomer welhaast op zijn einde loopt, maar dat onze bridgezomer dit jaar nog moet beginnen. Hieronder de beste drie uit iedere lijn.

A-lijn: 1. Paul van der Meij-Richard Hoeben 63,89%, 2. Carien Willemse-Jaap Willemse 63,19%, 3. Arie van der Eng-Mart Rietjens 59,03;
B-lijn: 1. Riet Schafgans-Leo Tromp 63,75%, 2. Milja van den Booren-Jeanne Admiraal 57,5%, 3. Henk Graafsma-Theo Vijn 55,83%;
C-lijn: 1. Annie Bleeker-Guurtje Brakenhoff 65,97%, 2. Nelleke van de Kraats-Joke Mooy 60,42%, 3. Jac Sintenie-Piet de Wildt 50,69%;
D-lijn: 1. Riny van Wijk-Anton van Wijk 61,81%, 2. Marry Zwaan-Gerda Geukes 59,17%, 3. Joke Jacobs-Marianne Cappendijk 57,64%.
E-lijn: 1. Will Griffith-Loes Apeldoorn 65,28%, 2. Anneke Pel-Karel Romkes 58,33%, 3. Elly Stuijt-Aad Stuijt 54,86%.

Verdonken stelen show

AKERSLOOT - Henk Verdonk junior uit Egmond aan den Hoef heeft na enkele weken weer de wekelijkse donderdagavondwedstrijd op sportcomplex De Cloppenburgh op zijn naam geschreven. Bij de strijd om de Kids and Parents Bikeschool-mountainbikecup stond al direct vast dat de familie Verdonk flink aan de boom zou gaan schudden. De jongste Verdonk Wim met oudere broer Henk junior in zijn wiel trok het veld in een lang lint. Toen vielen er al meteen gaten in de groep met in het voorste gelid Alkmaarder Henk Louwe, Chris Kemp en de thuisrijders Femke Mossinkhoff en Peter Langevoort. Vader Henk Jan Verdonk wist na enkele ronden zijn bekende sprong, na rustig te zijn gestart, naar het front te maken. Het optreden van Femke Mossinkhoff baarde opzien doordat zij in het wiel van Henk Louwe wist te komen en te blijven en daardoor de eerste plaats bij de vrouwen bemachtigde voor Mariette Riesebosch uit Alkmaar. Dat de jeugd eraankomt bewijzen Bram Houtkooper en Hidde Buur. De finale bracht geen verassing doordat Henk junior zijn jongere broer Wim Verdonk op achterstand had gereden. Vader Henk Jan Verdonk stoomde daarna nog door naar plek drie en maakte daarmee het familiepodium compleet.

Uitslag:
Heren: 1. Henk Verdonk junior (Egmond aan den Hoef), 2. Wim Verdonk (Egmond aan den Hoef), 3. Henk Jan Verdonk senior (Egmond aan den Hoef), 4. Henk Louwe (Alkmaar), 5. Peter Langevoort (Akersloot).
Dames: 1. Femke Mossinkhoff (Akersloot), 2. Mariette Riesebosch Alkmaar.

Dreun voor Stormvogels

Gerard Valkering in actie voor Stormvogels.

AMSTERDAM / UITGEEST - Het zat Stormvogels niet mee afgelopen zondag. Tegen het Amsterdamse Sporting West had er zeker wel een puntje in gezeten, maar het mocht helaas niet zo zijn. De Uitgeester formatie ging weer in de slotfase onderuit waardoor zij nog steeds met lege handen staat.

De eerste helft was erg mager en niet vermakelijk voor het publiek. Beide ploegen wisten nauwelijks tot scoren te komen. Hoewel er volop kansen gecreëerd werden, schortte het voornamelijk in de afronding. Dat Sporting niet tot scoren wist te komen was ook de verdienste van de Stormvogels-defensie. Al met al wisten alleen Demi Erkelens en Gerard Valkering een treffer te maken, waardoor bij het klinken van het rustsignaal een schamele 2-3 tussenstand was genoteerd.

De tweede helft was doelpuntrijker. Gerard Valkering wist weliswaar de stand op gelijke hoogte te brengen, maar Sporting wist de mand net iets vaker te vinden. De Amsterdammers liepen via 3-6 uit naar 5-7 waarna Stormvogels weer aansluiting vond; Valkering was tweemaal trefzeker. Beide ploegen ontliepen elkaar in deze fase niet veel en de partij lag weer helemaal open. Via 8-8 kwam de opponent weer op een puntje voorsprong toen het noodlot tien minuten voor tijd toesloeg. Eveline Nootebos werd in een duel om de bal hard op haar hoofd getroffen en was enige tijd buiten bewustzijn. Medische hulp werd ingeroepen en het spel werd hierdoor zeker een half uur stilgelegd, waarna beide ploegen zich weer moesten herpakken. Stormvogels was toch ontdaan door de situatie en ging hier logischerwijs minder goed mee om, hetgeen uiteindelijk leidde tot een 9-13 eindstand. Nootebos sloot later op de middag weer bij haar ploeg aan, ogenschijnlijk in orde maar met flinke hoofdpijn. "Deze nederlaag komt letterlijk als een dreun aan," aldus een teleurgestelde trainer-coach Ton van Duijn.

Frank Rodenburg wint afsluitende vlucht seizoen 2016

UITGEEST - Het seizoen zit erop voor de leden van de Vliegende Vleugels. Vrijdagavond 16 september zijn op de afsluitende inkorfavond onder meer de Piet Meyer-prijzen 2016 en Jan Steen memoriaal-prijzen 2016 uitgereikt. De volgende morgen stond de laatste en tevens afsluitende natourvlucht van het vliegseizoen 2016 nog op het programma. Met een redelijke temperatuur maar wel met vrij veel lage bewolking en een zwak tot matig noordelijk en noordwestelijk windje op kop werd het toch nog een lastige laatste vlucht voor de duiven. Ze vlogen hun laatste en tevens vijfde natourvlucht vanuit Quievráin, over een afstand van 245 kilometer. Het aantal deelnemers was nog slechts vijf en het aantal ingekorfde duiven bedroeg nog slechts 72. Door de lage bewolking in de vorm van mist op de losplaats in de vroege ochtend konden de duiven pas 's middags om 13.15 uur worden gelost. De eerste duif en snelste duif meldde zich bij Frank Rodenburg in Uitgeest. De duif kwam met een gemiddelde snelheid van 1337.625 mtr p. min (ruim 80 kilometer per uur) naar zijn hok, wat goed was voor de eerste plaats bij vereniging De Vliegende Vleugels. De uitslag luidt als volgt: 1-2-6-8-9e Frank Rodenburg, 3-4-5-7-15e Piet Groentjes (Uitgeest) en 14e Comb. Kerssens-Krom (Akersloot). De eerste plaats van Frank Rodenburg was tevens goed voor een 55e plaats in het Rayon B tegen 57 deelnemers met 1147 duiven. De vereniging kan terugkijken op een redelijk verlopen vliegseizoen dit jaar, met op regionaal en provinciaal gebied enkele mooie uitslagen. Alleen de weersomstandigheden zaten in de weekenden niet altijd mee, uitgezonderd de eerste vluchten in het voorjaar, waren het niet altijd de beste omstandigheden om de duiven weer goed naar huis te krijgen.

Eindstand natour De Vliegende Vleugels:
Onaangewezen: 1. Frank Rodenburg, 2. Comb. Kerssens-Krom en 3. Piet Groentjes.
Aangewezen: 1. Comb. Kerssens-Krom, 2. Frank Rodenburg en 3. Piet Groentjes. Duifkampioenschap natour: de beste duif op de natoer de NL16-1432834 werd gewonnen door Frank Rodenburg (Uitgeest).

De Sjoelschijf

UITGEEST - De stand van de competitie na drie speelronden: A. Ruud van Kalmthout 25, Dennis Swart 18, Monique Brandsma en Anneke van den Heuvel 15; B. Jan de Groot 25, Margriet Duin 23, Ingeborg Bruijns 19; C. Sonja Pick 20, Jolanda Breed 19, Rita Hoogeland 17; D. Irma Wijntjes 21, Jannie Meems 18, Gerrit Spies 15. Weekscores: Monique Brandsma 1363, Dennis Swart 1336, Anneke de Groot 1328, Robert Pick 1305, Jan de Groot 1269, Margriet Duin 1268, Anneke van den Heuvel 1265, Martin Wilson 1254, Chris van Kalmthout 1239, Ab Brandsma 1232, Ingeborg Bruijns 1212, Gré de Graaf 1210. Koppels: Ingeborg Bruijns/Ruud van Kalmthout 647, Dennis Swart/Kees Konijn 646, Anneke van den Heuvel/Gré de Graaf 624, Dennis Swart/Jolanda Breed 615, Sonja Pick/Martin Wilson 613, Trees Knebel/Robert Pick 532. Vrijdag 28 oktober organiseert De Sjoelschijf een kienavond in de Jansheeren, Maltezerplein 1, Heemskerk. Aanvang 20.00 uur, de zaal is open om 19.30 uur. Er zijn drie kienronden inclusief gratis staande kien, de kosten zijn € 8,00. Tevens is er een loterij. De Sjoelschijf houdt de competitiewedstrijden elke woensdagavond vanaf 20.00 uur in de Jansheeren.

Zweetdruppels en pompoensoep

UITGEEST - De tweede tennisclinic voor leden van TC Uitgeest was een succes. De clinic werd vorige week maandagochtend gehouden. Dankzij een heerlijk zonnetje was het op elke baan genieten. Nadat de nodige zweetdruppels van het gezicht waren geveegd, sloten de deelnemers de leerzame en gezellige ochtend af met verse pompoensoep. Het doel van de trainers was bereikt, iedereen ging met een lach op zijn gezicht naar huis.

Sanghers gezocht

Puur Sangh.

UITGEEST - Gemengd koor Puur Sangh nodigt een ieder die zelf ook graag zingt of wil zingen uit om op een maandagavond eens te komen luisteren in parochiehuis De Klop aan de Langebuurt 39. Puur Sangh is als kamerkoor begonnen in 2004 met een kleine bezetting, maar inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig vierstemmig gemengd koor van 22 leden. Met heel veel plezier zingen zij een uitgebreid repertoire van wereld- en klassieke muziek. Het streven van Puur Sangh is om tweemaal per jaar een concert te geven. Vorig jaar gaf het koor een voorjaarsconcert en een kerstconcert. De leeftijd van de leden is 55+. Dirigent Ineke Mulder weet de mooiste klanken uit de leden te toveren.

Bent u geïnteresseerd? Loop dan vrijblijvend eens binnen in de Klop. Puur Sangh repeteert op maandagavond van 19.30 uur tot 21.30 uur van september tot en met juni. Wilt u eerst wat meer weten, mail dan naar neltromp@hotmail.com of bel 0251-311572.

FC Uitgeest is goed bezig

Lester Half.

UITGEEST - Is het de hand van de trainer die inmiddels de tijd heeft gehad om tijdens de trainingen zaken in te slijpen? Is het toegenomen zelfvertrouwen? Of misschien wel concurrentie op alle posities die spelers dwingt het beste uit zichzelf te halen? In ieder geval liet FC Uitgeest afgelopen zondag, vooral in de tweede helft tegen het echt niet zwakke Zaanlandia, zien dat het tot veel in staat is dit seizoen. De tegenstander werd in de sterkste fase van die helft door groengeel regelmatig van het kastje naar de muur gestuurd uiteengerafeld als het werd met ragfijne combinaties. Met drie doelpunten bekroonde de ploeg een inhaalrace die nodig was geworden na een onnodige goal van de gastheren in de 10e minuut . Zo stond er na afloop 1-3 op het scorebord en blijft FC keurig in het spoor van de koplopers.

FC Uitgeest moest het vandaag nog doen zonder Paul Groen. Daartegenover stond de terugkeer van spits Lester Half. De gasten begonnen overdonderend. Al in de 2e minuut was Mike Olgers eindstation van een prachtige aanval over links via de vandaag sterk spelende linksback Joost de Jong (net als rechtsback Nayshel Marchena overigens) en Lester Half. Helaas ging zijn inzet net over het doel. Toch was het Zaanlandia dat in de 10e minuut op voorsprong kwam. Nadat spits Emirdag eerst nog bij een vlammend schot keeper Sven Koning op zijn weg vond, was het direct daarna voor hem wel raak. Ongehinderd kon hij na een corner van dichtbij inkoppen: 1-0. Een domper want tot dan toe had FC Uitgeest verreweg het beste van het spel gehad. FC Uitgeest was het daarna 'effe' kwijt. Ballen werden onnodig ingeleverd en Zaanlandia groeide in de wedstrijd. Pas in de 17e minuut deed spits Lester Half weer van zich spreken. Tot twee keer aan toe nam hij de voortreffelijk keepende Bosma onder vuur maar die stond steeds uitstekend in de weg. Kansen waren er daarna nog voor Mike Olgers en Augustine Yeboah maar doelpunten leverde het vooralsnog niet op.

Trainer Florian Wolf moet geweten hebben na zijn tactisch praatje in de rust wat er zou gaan gebeuren want hij betrad aan het begin van de tweede helft breed lachend het veld. Vanaf het eerste fluitsignaal werd Zaanlandia bij de strot gegrepen dat zich gewaand moet hebben in een vroege Halloweenparty. Angst gierde door het lijf en al helemaal toen in de 46e minuut de rijzige gestalte van Stan Vrouwe bij een corner in het strafschopgebied verscheen. Snoeihard kopte hij de gelijkmaker binnen: 1-1. Het werd daarna steeds enger en enger voor de heren in het zwart-wit. De ene na de andere aanvalsgolf kwam op hen af. FC Uitgeest vergat ditmaal niet zichzelf te belonen. Goed doorzetten van Emiel Sinnige bracht spits Lester Half in stelling die zijn kwaliteiten weer eens liet zien door precies op het juiste moment voor verdediger Schavemaker te komen: 1-2. Vijf minuten later was het weer raak. Augustin Yeboah werd neergelegd in het strafschopgebied met een strafschop als gevolg. Mike Olgers was de trefzekere nemer: 1-3. FC Uitgeest speelde daarna de wedstrijd gedegen uit en kwam niet meer in de problemen. Zo kon het na afloop met groot genoegen de Halloweenmaskers afdoen en aan de gasten laten zien dat het toch echt aardige jongens waren. Maar niet tijdens de wedstrijd.

De Afvallende Bal

FC Uitgeest: Koning, De Jong, Vrouwe, Putter, Marschena, Olgers (81e Tonin), Smit, E.Sinnige, Brouwer, Yeboah (74e Aroma), Half.

Warme 32e Amakloop

De jeugd sprint weg na het startschot voor de 32e Amakloop.

AKERSLOOT - Traditiegetrouw werd op de laatste zondag van september de Amakloop gehouden. Met de warmste 25 september ooit gemeten was het heerlijk, maar ook best pittig met een stevige wind tegen langs het meer. Om 10.00 uur werd begonnen met de jeugd, die onder aanmoediging van familie, buren en vrienden enthousiast van start ging. Aan de finish kreeg iedereen een mooie medaille en waren er voor de winnaars mooie bekers te verdelen. Om 11.00 uur was het vervolgens de beurt aan de volwassen om te starten op de 5, 10 of 15 kilometer. Ook hier waren er op de verschillende afstanden prijzen te verdelen voor de heren en dames, waar dan ook hard voor werd gestreden.

Uitslagen jeugd:
Halve mijl jongens: 1. Thijs Oppewal, 2. Thiemen Dekker, 3. Tim Aalders;
Halve mijl meisjes: 1. Guusje de Groot, 2. Caylée Talman, 3. Sterre Lodewijks;
Hele mijl jongens: 1. Max Aalders, 2. Jayden Talman, 3. Thom Schoorl;
Hele mijl meisjes: 1. Lisa van der Lee, 2 Manon van der Lee, 3 Lenneke.Uitslagen volwassenen:

Uitslagen volwassenen:
Heren 5 km: 1. Rowan Dekker (21:23), 2. Sander Dekker (21:37), 3 Jeroen Hoogewerf (23:33);
Dames 5 km: 1. Esmée Bakker (22:22), 2. Jolinda Lute (24:00), 3. Femke Drijfhout (25:10);
Heren 10 km: 1. Oscar Wokke (36:00), 2. Edwin Aardenburg (37:18), 3. Patrick Ris (39:37);
Dames 10 km: 1. Susanne van den Hooff (51:26), 2. Mieke Min (54:44), 3. Ingrid Brasser (55:42);
Heren 15 km: 1. Gerard van der Berg (56:35), 2. Roy Frinking (57:09), Siem Meijne (1:01:31);
Dames 15 km: 1. Eline Lute (1:09:13), 2. Nikkie Woning (1:30:06), 3. Madelon Seignette (1:36:40).

Programma FC Uitgeest

Zondag 2 oktober 14.00 uur: FC Uitgeest 1 – De Blokkers 1.
Het volledige programma kunt u lezen op de website van de vereniging: www.fcuitgeest.nl.