De Uitgeester

1 juni 2016

De Uitgeester 1 juni 2016


Station Uitgeest 'hel op aarde'

Station Uitgeest valt in de categorie 'Slechte stations'. Foto: Aukje Verlinden

UITGEEST - Een hel op aarde. Zo omschrijft een treinreiziger station Uitgeest. Reisorganisator hield een enquête onder haar leden en daar kwam ons station als een van de minst gastvrije stations van Nederland naar voren. Alleen Amsterdam Muiderpoort en Rijswijk doen het nog slechter.

Station Uitgeest is een station dat reizigers liever mijden, zo blijkt uit het onderzoek. Het valt in de categorie: somber, kil, verlaten, donker, unheimisch, tochtig of vuil. Ook lange perrons met grote loopafstand naar de trap, gebrek aan menselijk toezicht en aan voorzieningen zijn redenen om een station als ongastvrij te beoordelen. Station Uitgeest scoort vooral slecht omdat hier weinig te beleven valt. "Te grote afstanden tussen perrons, tussen ingangen. Lange perrons, met name perron 1, met een groot traliehek. Onduidelijk waar je moet zijn. Overstappen aan het eind van een zeer lang perron, vooral zeer onaangenaam als het donker is," stelt een reiziger. Een andere reiziger noemt station Uitgeest zelfs "hel op aarde".

Meest gastvrij
Stations Rotterdam Centraal, Delft en Valkenburg zijn door Rover na een ledenenquête verkozen tot de meest gastvrije stations van Nederland. De stations vormen de winnaars in de categorieën grote, middelgrote en kleine stations en worden gevolgd door stations Amsterdam CS, Utrecht CS, Zutphen, Ede-Wageningen, Overveen, Dalfsen, Deurne en Ommen.
Rover vroeg aan de leden wat een station tot een gastvrij station maakt en welke stations hier een positief voorbeeld van zijn. Tijdens de ledenvergadering van Rover op zaterdagmiddag in Ermelo werden de winnaars door Ronald Nomes, directeur Stations van ProRail, bekendgemaakt.

Reuring
De meest aantrekkelijke eigenschappen van een groot station zijn volgens de reizigers ruimte, licht, overzichtelijkheid en duidelijke informatie, genoeg te doen en te zien, mogelijkheid om te eten en te drinken, een prettige drukte en aanwezigheid van voldoende personeel om iets aan te kunnen vragen. Ook de stationspiano wordt opvallend vaak genoemd als welkom vermaak. Om deze reden scoort vooral Rotterdam CS goed in de categorie grote stations, gevolgd door een tweede plaats voor Amsterdam CS. "Het station zie je nog steeds mooier en beter worden bij elke nieuwe fase in de werkzaamheden; prettige sfeer in de centrale hal door de piano waarop bijna altijd iemand aan het spelen is en meestal niet slecht", stelt een reiziger over Amsterdam CS. Anderen zijn het hier veelal mee eens: "De aankleding in de diverse nieuwe ''winkelstraten'' is echt mooi en wat kunstzinnig, mensen worden er vriendelijker van lijkt 't! De piano in de hoofdhal doet het ook goed, geeft ontspanning". Ook bij een aantal middelgrote stations vinden reizigers soms deze gewenste eigenschappen. Station Delft wordt geprezen om de mooie, ruime hal en de goede bereikbaarheid van stad en fietsenstalling.

Café
De best gewaardeerde kleine stations hebben ook een gemene deler: er gebeurt iets op het station, er is vrijwel altijd iemand aanwezig, de aanwezigheid van een café zorgt voor reuring en gezelligheid. De meest genoemde kleine stations zijn grotendeels stations met een recreatieve bestemming, waarbij reizigers soms direct op het terras stappen en zich omringd voelen door niet-gehaaste medereizigers. Dit zal ook zeker gelden voor station Valkenburg, dat verder wordt geroemd om het unieke stationsgebouw. De tweede plaats binnen de categorie kleine stations is voor Overveen. "Heel mooi stationnetje. Dorpse, landelijke en rustige uitstraling. Ligging in het groen. Op weg naar het strand", luidt één van de opmerkingen.
Diverse Rover-afdelingen gaan komende week op pad om de teams achter de winnende stations van een certificaat te voorzien. Rover gebruikt de opmerkingen die in de enquête zijn binnengekomen verder in overleggen met vervoerders en overheden.

Wat zou er volgens u moeten gebeuren om van Station Uitgeest de 'hemel op aarde' te maken in plaats van de 'hel' zoals een reiziger het station nu omschrijft? Mail uw suggestie naar redactie@uitgeester.nl.

Ruimte voor 800 woningen in Uitgeest

Door Lucia Rodenburg

UITGEEST - Met acht stemmen voor en zeven stemmen tegen heeft de raad van gemeente Uitgeest de Woonvisie Uitgeest 2025 vastgesteld. Dat bleek in de raadsvergadering van donderdag 26 mei. Daarmee maakt de gemeente plek voor achthonderd woningen.

In de Woonvisie wordt beschreven aan hoeveel en wat voor woningen de komende jaren behoefte is. In het rapport staat dat Uitgeest zal groeien met achthonderd huishoudens tot 2040. "De groei is de komende tien jaar het grootst. De eerste vijf jaar zelfs driehonderd huishoudens, dus ongeveer zestig huishoudens per jaar", staat in het rapport te lezen.

Aanzuigen
De PU kon zich niet in de Woonvisie vinden. Jan Dubelaar: "Als we akkoord gaan, gaan we akkoord met het bouwen van achthonderd eenheden. Wij vragen ons af of die nodig zijn, en waar we die moeten bouwen." Dubelaar stelt ook dat het bouwen van een bepaald type woning een aanzuigende werking heeft op mensen buiten Uitgeest. "Twee-onder-een-kapwoningen verkopen lekker, maar komen niet tegemoet aan de behoefte die er bestaat, namelijk bouwen voor senioren en starters. Deze visie houdt te weinig rekening met migratie. Achthonderd woningen zullen altijd onvoldoende blijven. En waar moeten we die kwijt? We kunnen niet voor heel Nederland bouwen."

Stolp
Bert Weijers (Uitgeest Lokaal) was het hier niet mee eens. 'Dit is een visie, de aantallen zijn niet vastgesteld. En deze visie is van prima kwaliteit. De PU wil weer een stolp rondom Uitgeest zetten, maar dan is niets meer mogelijk. Uw kinderen en kleinkinderen kunnen dan niet meer in Uitgeest wonen." De heer Schouten (VVD) sloot zich daarbij aan. "Als je akkoord gaat, stem je niet in met de bouw van achthonderd woningen. Het is een visie, het zijn geen harde aantallen."
De PvdA steunde het voorstel niet. Jelle Brouwer vond dat er niet goed genoeg geluisterd was naar wat de Uitgeester bevolking wil. Brouwer: "Die achthonderd woningen zijn nergens op gebaseerd. Deze Woonvisie is slecht onderbouwd."

Verbaasd
CDA, VDD en D66 brachten daar tegenin dat er juist wel uitgebreid onderzoek is gedaan onder de inwoners van Uitgeest. De heer Oud (D66) verbaasde zich over de houding van de PvdA. 'Wij kunnen instemmen met deze Woonvisie. Ik zie een pleidooi voor meer huurwoningen en dat vinden wij positief. Ik zie ook een aantal positieve punten voor de PvdA. Eigenlijk verschilt onze visie niet sterk van die van de PvdA. Ik verbaas me dan ook over de houding van de partij; ik vind deze weinig constructief."

'Wethouder houdt zich niet aan afspraken Smallekamplaan'

Door Lucia Rodenburg

UITGEEST - Wethouder Mens houdt zich volgens de PvdA niet aan de afspraken over woningbouw aan de Smallekamplaan. De partij vroeg tijdens de raadsvergadering vorige week een interpellatiedebat aan over het onderwerp.

Op de Smallekamplaan zullen vijftig appartementen gebouwd worden, waarvan vijftig procent huurwoningen en vijftig procent koopwoningen. De PvdA vindt dat de wethouder zich niet heeft gehouden aan afspraken met de raad. De heer Brouwer: "In december 2015 werd een voorstel beloofd over welk type woningen er precies gebouwd gaat worden. Dat voorstel is echter nooit gedaan. Daarmee is de raad buitenspel gezet bij de afweging welke woningen er gebouwd gaan worden."

Logisch
Wethouder Mens: "Met de bouw van vijftig woningen moet je constateren dat je geen woningmarktonderzoek hoeft te doen, omdat er toch wel behoefte is op deze krappe markt. Er is behoefte aan kleinere woningen. De locatie is misschien niet de meest ideale, omdat je beperkt bent qua ruimte. Het meest logische is dat je dan voor gelaagde bouw gaat van niet al te grote omvang. Met de huurwoningen komen we tegemoet aan de onderkant van de woningmarkt. Ik vond dit zo logisch dat ik verder geen discussie nodig vond."

Zorgen
Bert Weijers (Uitgeest Lokaal): "Al vier jaar geleden is unaniem besloten dat er vijftig startersappartementen gebouwd zouden worden. Meneer Brouwer, wilt u soms weer een nieuw bestemmingsplan met alle gevolgen van dien?" Brouwer: 'Dat is alweer vier jaar geleden en tijden veranderen. Het is niet 'eens beslist, altijd beslist'.' Het baart mij grote zorgen dat de wethouder deze afwegingen van de grondprijs, het type woningen enzovoort zomaar zelf maakt." Brouwer diende daarop een motie van afkeuring in tegen de wethouder. René Oud (D66) reageerde met verbazing: "Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Wij stemmen tegen." Ook Uitgeest Lokaal stemde tegen en Kees Schouten (VVD) vond de motie 'te hilarisch voor woorden'. De PU steunde de motie wel, omdat "de raad een controlerende functie heeft", zei Jan Dubelaar (PU). De motie redde het uiteindelijk niet met zeven stemmen voor en acht stemmen tegen.

Wat kan ík betekenen voor de politiek?

Groep acht van basisschool Kornak brengt een bezoek aan het gemeentehuis in het kader van het project Jongeren en Politiek van de Jeugd- en Jongerenraad. Foto: Eva Mark

Door Eva Mark

UITGEEST - Wat kan ík betekenen voor de politiek? Dat is een vraag waar verschillende groepen acht in Uitgeest zich mee bezig houden naar aanleiding van een project van de Jeugd- en Jongerenraad (JJR) van Uitgeest. Dit project, Jongeren en Politiek, heeft als doel leerlingen te laten inzien wat zij zelf kunnen betekenen. De kinderen uit groep acht van de Binnenmeer, de Molenhoek en de Kornak hebben inmiddels hun mooie ideeën al gepresenteerd in het gemeentehuis. De kinderen van de Vrijburg komen binnenkort aan de beurt.

De Jeugd- en Jongerenraad komt in de klas bij de leerlingen om een les te geven over politiek. Daarna vertrekken de leerlingen naar het gemeentehuis. Hier mogen zij een kijkje nemen achter de schermen. Zij krijgen een rondleiding van een echt raadslid. De leerlingen mogen overal kijken, zelfs in de kluis! Daarnaast hebben zij in groepjes mooie ideeën bedacht voor Uitgeest. Deze ideeën presenteren zij na de rondleiding in de raadzaal aan zowel de raadsleden als de burgemeester of locoburgemeester. En dat zorgt natuurlijk voor de nodige zenuwen...

Ideeën
"Ondanks de zenuwen worden er prachtige ideeën gepresenteerd", vertelt JJR-lid Eva Mark. "Van een ouderenmiddag tot een autovrije zondag tot een nieuwe kabelbaan. De jury kan echt zien dat de leerlingen hard aan hun plannen en ideeën hebben gewerkt!" De jury kiest elke projectdag één winnaar en uiteindelijk wordt er een overall winnaar gekozen. Zijn of haar idee wordt ook nog eens echt uitgevoerd!

Gehoord
De Jeugd- en Jongerenraad heeft als doel ervoor te zorgen dat de jeugd in Uitgeest weet bij wie ze terecht kan wanneer zij een goed idee heeft voor Uitgeest. Eva: "Daarnaast probeert de JJR de leerlingen iets te leren over politiek en natuurlijk meer stemmers te krijgen in de toekomst! Maar ook hoopt de JJR te bereiken dat de jeugd zich gehoord voelt. Zo zegt de jury ook dat de leerlingen altijd een brief kunnen schrijven naar de JJR of naar de gemeente wanneer zij een goed idee hebben. Dat kan ook wanneer hun idee niet als winnaar is gekozen, maar wel door de gemeente uit te voeren is. Want de jeugd is onze toekomst!"

Kerkdiensten

Onze Lieve Vrouwe Geboorte Uitgeest

Woensdag 1 juni: 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 3 juni: 19.00 uur H. Eucharistieviering in Geesterheem.
Zaterdag 4 juni: GEEN VIERING.
Zondag 5 juni: 10.00 uur 1e Communieviering m.m.v. Sound of Life.

Protestantse gemeente Uitgeest - Akersloot

Zondag 5 juni, 10.00 uur: Uitgeest, Castricummerweg, Mw. drs A. Klein

Politienieuws

Rijden onder invloed
UITGEEST - Een snorfietser werd 27 mei omstreeks 2.15 uur staande gehouden op de Pollen. Hij verkeerde onder invloed. De uitslag van de ademanalyse aan het bureau: 425 ugl. Bestuurder is bekeurd.

Vernieling
UITGEEST - Van een op de Krijgsman geparkeerde personenauto werd in de nacht van 29 op 29 mei de achterruitenwisser vernield.

Brandje
UITGEEST - De politie kreeg 28 mei een melding over een schuurbrand achter een woning op de Floraronde. Ter plaatse bleek het brandje reeds geblust. De brand was veroorzaakt door een buurman, die planten op de erfgrens aan het wegbranden was. Schade bleef beperkt tot de buitenzijde van de schuur.

Aanrijding
UITGEEST - Een ongeluk op de A9, zaterdag 28 mei omstreeks 14.30 uur. De bestuurder van een personenauto moest plotseling remmen voor een invoegend voertuig. Een achteropkomende bestuurder van een personenauto kon dit niet meer beremmen en stuurde naar rechts om een aanrijding te voorkomen. Hij verloor hierbij de macht over het stuur en kwam tegen de vangrail tot stilstand. Zijn voertuig is weggetakeld door een bergingsbedijf.

Leerlingenvervoer gegund aan drie nieuwe vervoerders

Vertegenwoordigers van de gemeenten uit Regio Alkmaar en de drie vervoerders tekenen de overeenkomst. Foto: Gemeente Alkmaar

UITGEEST - Het leerlingenvervoer is opnieuw aanbesteed, omdat de contracten met huidig vervoerder Connexxion per 31 juli 2016 aflopen. De gemeente Uitgeest heeft met Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk, Bergen, Castricum en Heiloo een regionale aanbesteding gedaan waar drie vervoerders als winnaar uit de bus zijn gekomen: Willemsen de Koning, Noot en De Vier Gewesten Personenvervoer.
Vrijdag 27 mei zijn de overeenkomsten met de drie vervoerders ondertekend. Willemsen de Koning gaat het vervoer doen naar scholen in de regio, Noot gaat het vervoer doen in de richting van Amsterdam en Haarlem en De Vier Gewesten Personenvervoer gaat het vervoer doen naar de verre bestemmingen. Het zijn alle drie ervaren vervoerders die in heel Nederland uitvoering geven aan leerlingenvervoer. De overeenkomst gaat van start in het nieuwe schooljaar 2016-2017. In Bergen is dat een jaar later.

Lepelaar op doorreis

Foto: Piet Vlaanderen

We kregen op de redactie deze prachtige foto binnen van een lepelaar. De foto is genomen door Piet Vlaanderen ter hoogte van de Lagendijk. Bijzonder, want de lepelaar komt niet veel voor in Nederland. Wij vinden hem zo mooi dat we hem graag met u delen.

5 / 12

Stormvogels kampioen

Knallende champagne bij Stormvogels na het behalen van het kampioenschap. Foto: Valkering Photography

UITGEEST - Er heerste een uitgelaten sfeer op het terrein van K.V. Stormvogels afgelopen zondag. Niet alleen stond de altijd beladen derby tegen HBC op het programma, bij winst zou de ploeg uit Uitgeest gedeeld kampioen kunnen worden met DTS uit Enkhuizen. DTS had zaterdag al gespeeld en was gebaat bij een nederlaag van 'de Vogels'. Al vrij snel werd duidelijk dat dat niet ging gebeuren.

Onder het toeziend oog van het talrijke publiek wisten Lisa Haije en Gerard Valkering de score te openen en kwam de ploeg al snel op een 2-0 voorsprong. Voorafgaand had coach Ton van Duijn benadrukt om vooral de ontspanning in het spel te houden. Daarin slaagde zijn team waardoor het duel tegen de Heemskerk Beverwijk Combinatie een andere lading kreeg dan gebruikelijk. Het spelplezier spatte er vanaf en Stormvogels kwam geen moment in gevaar. Bij rust leidde de ploeg dan ook met een comfortabele 5-10 voorsprong.

Publiekswissel
In de tweede helft liep Stormvogels alleen maar verder uit en gunde Van Duijn zijn routiniers Gerard Valkering en Eveline Nootebos een welverdiende publiekswissel. Ward Betjes, die pas sinds dit seizoen bij het eerste team is aangesloten en een stormachtige ontwikkeling heeft doorgemaakt, werd terecht uitgeroepen tot man of the match en kreeg ook een publiekswissel. Dit betekende de comeback van Danny Haije die na lang blessureleed zijn rentree opluisterde met twee prachtige afstandstreffers. Stormvogels won overtuigend met 18-9 waarna het kampioensfeest kon losbarsten. Van Duijn sprak vol lof over zijn ploeg. Aan het begin van zijn eerste seizoen bij de Uitgeesters sprak hij de ambitie uit om binnen zijn termijn bij de club voor het kampioenschap te willen gaan. Om dat in zijn eerste seizoen al bereikt te hebben is overweldigend. "De grilligheid is uit de ploeg en ook slechte wedstrijden kunnen naar zeges worden omgezet, dat is de winst die we dit seizoen hebben bereikt. In combinatie met een bijzonder hecht collectief dat voor elkaar door het vuur gaat, zijn we moeilijk te verslaan", aldus Van Duijn. Dat laatste zal moeten blijken op zaterdag 4 juni om 18.30, wanneer Stormvogels in het onderlinge duel met DTS zal gaan uitmaken welke ploeg naar de derde klasse zal promoveren. Houd de Facebookpagina van Stormvogels in de gaten om de locatie van het beslissingsduel te achterhalen, die is op dit moment nog onbekend.

Wie ontwerpt mooiste graffiti voor De Zien?

UITGEEST - Zwembad De Zien en jongerencentrum Zienhouse organiseren een graffitischetswedstrijd. Jongeren worden opgeroepen een schets te maken voor een wandschildering die past bij het zwembad. De mooiste schets wordt door een graffiti-artist verwerkt tot een muurschildering, die tijdens De Zwem4daagse onthuld wordt. De Zwem4daagse is van 20 tot en met 24 juni.

Voor wie een beetje op weg geholpen wil worden is er voor jeugd vanaf groep zeven van de basisschool op woensdag 8 juni van 14.00 tot 17.30 uur een gratis workshop graffitischetsen in het Zienhouse. Een deskundige jury zal onder alle inzendingen de winnaar kiezen. Dit schets moet gemaakt worden op papier met potlood, stiften of verf. De tekening kan vervolgens worden ingeleverd bij de kassa van De Zien voorzien van naam, leeftijd, telefoonnummer en mailadres. De winnende schets is de basis voor de graffiti die door een graffiti-artist wordt gemaakt. De winnaar mag samen met de artist donderdag 23 juni de graffiti op de muur van het zwembad zetten. Op de eerste dag van de Zwem4daagse wordt de winnaar bekendgemaakt. Tijdens de feestelijke afsluiting op 24 juni wordt de wandschildering onthuld.

Baantjes
Tijdens de Zwem4daagse kunnen zwemmers vijf dagen lang tussen 17.00 uur en 20.00 uur hun baantjes trekken. De afstanden zijn 250 of 500 meter per dag. Het is ook mogelijk om 's ochtends de Zwem4daagse-rondjes te zwemmen. De hele week worden ook allerlei activiteiten rond het zwembad georganiseerd. Woensdagmiddag 22 juni is er een speciaal kinderprogramma en een zomerbraderie. De Zwem4daagse wordt afgesloten met een feestavond. Inschrijven voor de Zwem4daagse kan via www.zwembad-dezien.nl, aan de kassa of via het inschrijfformulier dat verkrijgbaar is bij het gemeentehuis van Uitgeest.

Jagen in Thailand

Schrik niet, ik doe daar niet aan mee, maar het gebeurt daar zeker. Op het platte land en in de bergen heeft ook bijna iedereen wel een wapen in huis. Als je als inbreker wordt neergeschoten, dan wordt de schutter meestal vrijgesproken.
Wat hier in Nederland het nieuws denk ik niet zal halen is dat er deze week nog twee mensen door een tijger zijn gedood in Thailand. Op dit moment van schrijven is er een ware klopjacht aan de gang in de provincie Yala (uiterste zuiden). De politie en tweehonderd burgers zijn naar de tijger op zoek daar.
Je zult wel denken: je jaagt zelf niet, maar je staat op de foto met een geweer... Nou, dit geweer is van hout en als je goed kijkt loopt er langs de loop een elastiek; het is een katapult. Hij werkt voor geen meter, maar is wel grappig gemaakt.
Bij de familie waar ik regelmatig verblijf wordt wel gejaagd. Op de rijstvelden staan heel veel vallen en strikken om ratten en slangen te vangen, en 's avonds trekt men gewapend met een zaklantaarn eropuit om op de grond insecten te vangen, zoals krekels, kikkertjes, torren, spinnen en schorpioenen. Vrijwel alles wat beweegt gaat in de pan. Wat ik minder vind is dat ze ook op vogeltjes, hagedissen of eekhoorntjes jagen, soms met geweren die zo uit de eerste wereldoorlog zouden kunnen komen.
Eén manier van jagen heb ik wel gedaan en dat is vissen met een soort speer. Het lijkt makkelijk, maar valt niet mee; je moet eigenlijk vissen zoals een reiger doet: doodstil staan en wachten tot er een vis vlak voor je zit en dan bliksemsnel toeslaan.
Maar je staat dus in ondiep water waarin veel planten groeien en je voelt van alles kriebelen aan je tenen. En als je iets langs je voeten voelt zwemmen mag je niet bewegen, want dat kan natuurlijk ook een slang zijn. Beweeg je niet, dan zwemt hij gewoon door, raak je in paniek dan.... Je weet het nooit! Ik bleef doodstil staan; ik moest en zou een vis vangen, al was het alleen maar voor de foto. En toen ik er een had heel snel het water uit. Voortaan toch maar gewoon vanaf de kant met een hengel.

Groetjes Gerbrand

Fietsen voor de Katholieke Vrouwenbeweging

UITGEEST - Rabobank organiseert zondag 5 juni weer de traditionele sponsorfietstocht. Deelnemers kunnen fietsen voor een goed doel. De Katholieke Vrouwenbeweging Uitgeest hoopt dat veel leden zullen meefietsen. Het startnummer van de Katholieke Vrouwenbeweging is 73. Op verzoek kan men dit jaar kiezen uit drie nieuwe routes en twee afstanden. De fietsdag is daarmee toegankelijk voor jong en oud. De Noord- en Zuidroute zijn 25 km lang en leveren tien euro op per volle stempelkaart. De IJmondroute is circa 55 km lang en levert vijftien euro op per volle stempelkaart. Starten kan tussen 9.30 en 11.30 uur, finishen kan tot 16.00 uur. De startlocaties zijn o.a.: IJsclub Kees Jongert in Heemskerk en De Patatoloog in Heemskerk. Voor meer informatie: https://www.rabobank.nl/lokale-bank/ijmond/rabobank-fietsdag.

Jaarvergadering IJsclub Uitgeest

UITGEEST - IJsclub Uitgeest houdt donderdag 2 juni 2016 om 19.30 uur de Algemene Jaarvergadering in De Slimp (t.o. Geesterheem) aan de Dr. Brugmanstraat. De jaarstukken staan op de website van de ijsclub: www.ijsclubuitgeest.nl.

Bedrijf Belicht: BeauZen, voor huidverbetering en ontspanning

Astrid Kleijne. Foto: Anita Webbe

Benesserlaan 69, Uitgeest, 06-22911287

Door Anita Webbe

UITGEEST - Astrid Kleijne (51) is supertrots op haar beautysalon BeauZen aan de Benesserlaan 69. Ze is sinds acht jaar schoonheidsspecialiste en werkte hiervoor in het pand van Beauty for All aan de Middelweg. Vanaf 1 juni is ze klaar voor een frisse start in haar salon aan huis. geheel naar eigen smaak en wens ingericht: modern, maar niet klinisch. Klanten kunnen er terecht voor huidverbetering (Beau) en ontspanning (Zen).

Astrid: "Beau betekent 'mooi' en verwijst naar huidverbetering en de ontspanningsmassages vallen onder 'Zen'. Mijn specialisaties zijn huidverbetering en anti-aging. Ik werk met mooie en veilige producten die in korte tijd een fantastisch effect boeken." Een van de merken in Astrids salon is Sothys, een combinatie van zintuiglijkheid, natuurlijkheid en doeltreffendheid. Sinds juni is daar Image Skincare aan toegevoegd. "Deze uit Amerika afkomstige wonderproductlijn staat bekend om haar uiterst doeltreffende werking met betrekking tot het bestrijden van huidveroudering en schadelijke invloeden van buitenaf. Zeer effectief bij bijvoorbeeld de zonbeschadigde huid, pigmentvlekken en rosacea. De reacties en ervaringen zijn nu al enorm positief. Liggend in de relaxstoel met geïntegreerde verwarming zorgt de behandeling voor een heerlijke wellnesservaring."

Naaldloos
De HC3 Skinshooter ofwel naaldloze mesotherapie is hét paradepaardje van Astrid. Door middel van electroporatie komt het serum rechtstreeks in de huid. Het resultaat: een stralende teint en een jeugdige, stevige huid. Deze nieuwe methode bestrijdt huidproblemen zoals rimpels, vochtophoping, verslapping en pigmentstoring. "Om het effect ervan te optimaliseren en te verlengen, is het raadzaam de behandeling thuis verder met een goed serum te ondersteunen", vult Astrid aan. De HC4 is een variant op de skinshooter en werkt met ultrasone lichtimpulsen. "Ook hier voel je niets van. Er komt geen naald aan te pas en geeft ook direct resultaat."

Massages
Men kan bij BeauZen ook terecht voor verschillende massages. Naast de traditionelere massages geeft Astrid klankschaalmassage en de energetische Lomi-Lomi massage. "Deze laatste is echt een beleving en niet te vergelijken met een gewone ontspanningsmassage. Je kunt de Lomi-Lomi ook als duomassage reserveren. Leuk om bijvoorbeeld cadeau te doen aan een bruidspaar." Astrid vervolgt: "Een massage is een moment voor jezelf. Even ontspannen en jezelf lekker laten verwennen, jezelf op de eerste plaats zetten. De onderneemster volgde aan de Haarlemse Akademie de opleiding tot schoonheidsspecialiste en bij het Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS) de opleiding tot sportmasseur. Verder heeft zij diverse certificaten behaald en volgt zij nog steeds trainingen, zodat ze altijd up-to-date is met nieuwe behandelmethoden, producten en apparaten. De hele maand juni ontvangt iedere klant na behandeling een leuke giftbox. Kijk voor speciale acties ook op de Facebookpagina van BeauZen.

Nieuwe Uitgeester braderie moet ouderwetse gezelligheid brengen

Peter de Groot verwelkomt jong en oud zaterdag 11 juni op de braderie op de Prinses Beatrixlaan.

UITGEEST – 'Er worden te weinig leuke dingen georganiseerd in Uitgeest. We missen de gezelligheid in het dorp.' Dergelijke uitspraken kwam Peter de Groot regelmatig ter ore. Het zette hem aan het denken: waarom niet zelf iets doen? De betrokken Uitgeester voegde de daad bij het woord en organiseerde een braderie. Bezoekers zijn zaterdag 11 juni van 12.00 tot 17.00 uur welkom op de Prinses Beatrixlaan voor ouderwetse gezelligheid in een nieuw jasje.

"Ik heb geprobeerd een evenement te organiseren wat leuk is voor jong en oud", vertelt Peter de Groot, eigenaar van De Groot Verzekeringen en De Groot Makelaardij. "Wij zijn zelf met meerdere stands vertegenwoordigd en ook RegioBank levert een bijdrage. Er komt een pannaveld, waar de E- en F-pupillen van FC Uitgeest zullen voetballen en geleid worden door de gediplomeerde jeugdscheidsrechters en er is een springkussen."

Geld grabbelen
Voor de volwassenen die op het evenement afkomen is er ook genoeg te beleven. "Ik wilde per se een dynamische markt neerzetten", gaat Peter verder. "Dus niet alleen maar lopen en kijken, maar vooral ook dingen kunnen doen. Bij ons kan men geld grabbelen in een windturbine, er is een styliste die woonadvies geeft, er zijn diverse winacties, kinderen kunnen zelf limonade 'melken' uit een koe en zo is er nog veel meer te doen."

Burgemeester
Als de braderie aanslaat wil Peter er een terugkerend evenement van te maken. "Maar eerst maar eens kijken hoe druk deze editie bezocht wordt", lacht hij. Aan de organisatie zal het niet liggen; aan alles is gedacht. De Prinses Beatrixlaan tussen de Hogeweg en Prins Bernardstraat is afgesloten voor verkeer en OSU komt vijf uur lang uitzenden vanaf het evenement. Zanger en gitarist Marcel Kramer zorgt voor de muzikale omlijsting. De organisator heeft zelfs de burgemeester en verantwoordelijke wethouder uitgenodigd. Of ze ook daadwerkelijk komen? "Dat is nog een verrassing", grapt Peter.

Femmes Vocales zingt muziek door de eeuwen heen

Femmes Vocales heeft ook leden uit Uitgeest.

HEEMSKERK - A-capellakoor Femmes Vocales geeft zondag 5 juni een concert in de Dorpskerk in Heemskerk. Het programma varieert van stukken uit een ver verleden tot moderne popsongs in mooie bewerkingen voor vrouwenkoor. Het oudste stuk dateert uit de vijftiende eeuw, het nieuwste is een speciaal voor Femmes Vocales bewerkte versie van Good Night van Lennon en McCartney dat tijdens dit concert voor het eerst wordt uitgevoerd. Klassieke componisten als Purcell, Brahms en Sullivan komen aan bod, maar ook moderne als Carl Jenkins en Billy Joel. Het koor zoekt altijd een afwisselend en uitdagend repertoire, waarbij kwaliteit en muzikaliteit voorop staan. De koorzang wordt afgewisseld door twee intermezzo's. De dirigent van het koor, Piet Hulsbos, speelt met Lennie Kerkhoff quatre-mains de Zestien Walsen, Opus 39 van Brahms. Belangstellenden zijn welkom in de Dorpskerk aan het Kerkplein. Het concert begint om 15.00 uur en duurt ongeveer vijf kwartier. Na afloop is er een gratis hapje en drankje. Kaarten kosten € 10,- en zijn te koop in de kerk. Reserveren is mogelijk via tel. 0251-246973/023-8922033 of via e-mail: info@femmesvocalesheemskerk.nl.

Eerste overwinning voor Wim van Tol in negentien jaar

Outsider Wim van Tol pakt de laatste Vitesse-vlucht. Foto: Vliegende Vleugels

UITGEEST - Er stonden twee vluchten op het programma voor de leden van De Vliegende Vleugels afgelopen zaterdag. De eerste Dagfond-vlucht naar Chateaudun en de laatste Vitesse-vlucht van het seizoen.

Slechte weersvoorspellingen voor midden-Frankrijk noopte de organisatie de langeafstandvlucht vanuit Chateaudun op donderdag al af te lasten. Alleen de lossing van de kortere vlucht vanuit het Belgische Asse-Zellik zou hoegenaamd geen problemen geven, zodat enkel de vlucht vanuit Asse-Zellik zijn goedkeuring behield om de duiven in te manden op vrijdagavond.

Kampioen
Zaterdag 28 mei moest ook de beslissing vallen wie Vitesse-kampioen van 2016 zou worden van De Vliegende Vleugels. Met onderling nog een klein puntenverschil was in principe nog van alles mogelijk. De zevende en laatste Vitesse-vlucht werd gevlogen met negen deelnemers tegen 126 duiven over een afstand van 185 kilometer. Met redelijk goed weer op de vlieglijn konden de duiven om 10.00 uur met een noordoostelijke wind schuin op kop worden gelost. Om 12.27.42 uur werden de eerste twee duiven gemeld bij de meldpost van de vereniging door Peter Schellevis. Echter enkele minuten later kwam bij de meldpost de melding van de snelste duif die geconstateerd was bij Wim van Tol op 12.25.23 uur. De snelheid van deze duif bedroeg 1277,664 m.p.m., ruim 76 kilometer per uur.

Verrassing
De top-5 van zaterdag 28 mei: 1. Wim van Tol (Uitgeest), 2-3-14-15-18 Peter Schellevis (Uitgeest), 4-13-16-19-24 Hein Berkhout (Uitgeest), 5-8-9 Piet Groentjes (Uitgeest) en 6-25-26-31 Comb. Kerssens-Krom (Akersloot). De overwinning van Wim van Tol was voor ieder in de vereniging een grote verrassing. Reeds negentien jaar is hij al een trouw lid en deelnemer op de vluchten van de postduivenvereniging, maar nog nimmer was het hem gelukt om een overwinning te behalen. Groot was dan ook zijn verbazing, blijdschap en ongeloof om tot overwinnaar te worden uitgeroepen. Een mooie bekroning op vele jaren van inzet zonder beloning. Maar nu alle voldoening, die hij heeft verdiend en hem ook door alle leden van harte wordt gegund. Komende vrijdagavond (inkorfavond) zal hij dan ook in de bloemen worden gezet door de attractiecommissie mede namens de leden. De taart van deze vlucht gaat naar de Combinatie Kerssens-Krom.

Eindstand Vitesse-kampioenschap
Onaangewezen: 1. Peter Schellevis, 2. Frank Rodenburg, 3. Comb. Kerssens-Krom. Aangewezen: 1. Peter Schellevis, 2. Hein Berkhout, 3. Frank Rodenburg. De duif met de hoogste punten op de Vitesse-vluchten was van Peter Schellevis: NL2014-1849791 V. Komend weekend de derde Midfond-vlucht vanuit het Franse Ponte St. Maxence met een afstand van 388 kilometer.

FC Uitgeest op weg naar iets moois?

Kick Smit zorgde voor de blooper van dit voetbalseizoen.

UITGEEST - Niet verwacht en toch binnen handbereik. De eerste klasse. Want er werd met 1-4 gewonnen van ZSGOWMS en dat betekent dat FC Uitgeest de komende twee weken in een tweeluik met Elinkwijk uit Utrecht de kans krijgt om de hulpvaardige en sympathieke interim-trainer René van Marsbergen van FC Uitgeest een fantastisch afscheidscadeau te bezorgen. Het zou wat zijn. Tweemaal winst tegen de Amsterdamse ploeg liet in ieder geval geen twijfel bestaan over welk team verdiende naar de volgende ronde te gaan.

FC Uitgeest startte zonder de geschorste Emiel Sinnige waardoor er een basisplaats was voor Jordy Duijn. Gelukkig kon de geruime tijd geblesseerde Sander van den Helder een plaats op de bank innemen om later zelfs in te vallen. Een welkom teken van herstel van een speler die de aankomende weken weleens cruciaal zou kunnen zijn.

Vanaf de aftrap trokken de gasten het initiatief naar zich toe, vast van plan om de marge van één doelpunt die was opgebouwd in de thuiswedstrijd zo snel mogelijk te vergroten. Dat alles op een grasveld dat een stevige reclame leek te zijn voor de aanleg van kunstgrasvelden. Amateurclubs die nog twijfelen moeten vooral een bezoek brengen aan de Amsterdamse club. De eerste kansen waren voor FC Uitgeest maar de zwaar bewaakte Lester Half slaagde er vooralsnog niet in om keeper Attalje te verontrusten. Na een kwartier draaiden de rollen zich enigszins om en was het juist ZSGO dat kansen creëerde, maar gelukkig was keeper Sven Koning op zijn post. In de 28e minuut was Lester Half dicht bij de openingstreffer maar alleen voor de keeper kwam hij niet tot scoren. In de 42e minuut was het toch FCU dat op voorsprong kwam. Na een corner kwam de bal voor de voeten van Jordy Duijn die genadeloos uithaalde: 0-1. Bijna hadden de Amsterdammers de marge voor rust nog hersteld maar een schitterend genomen vrije trap van Kolle vloog op miraculeuze wijze via de onderkant van de lat weer het veld in.

Na rust werd het spelbeeld er niet beter op maar kwam FCU in de 48e minuut wel tot scoren. Wederom stichtte een hoekschop gevaar en was het verdediger Mats Idema die achteruit koppend keeper Attalje volledig verraste: 0-2. Wie daarmee dacht dat de buit binnen was vergiste zich deerlijk. Wederom rechtten de Amsterdammers de rug en waren het vooral de verre inworpen (wat een wapen zeg!) van verdediger Magnee die gevaar stichtten. In de 51e minuut leverde dat resultaat op. Bij zo'n inworp viel de bal voor de voeten van Suvakci die scoorde: 1-2. Het was het signaal voor de ploeg uit de wijk Ookmeer om nog eens alles op alles te zetten. FCU had het er niet gemakkelijk mee maar verzuimde de wedstrijd in de 76e minuut op slot te moeten gooien. Op aangeven van Lester Half bevond Kick Smit zich plotseling tot zijn eigen verbazing, met de bal aan de voet, op drie meter van een leeg doel. Geen garantie voor succes blijkbaar want de verder goed spelende middenvelder tekende voor de blooper van het voetbalseizoen door de bal alsnog naast het doel te krijgen. Een 'kickie' door middel van een polletje werd Kick teveel. Gelukkig voor hem en FCU bleef het zonder gevolgen want twee minuten later was de ingevallen Jur Hoekstra al bij zijn eerste balcontact succesvol. Prachtig de wijze waarop hij de diepte inging, de keeper omspeelde en beheerst scoorde: 1-3. Tot overmaat van ramp voor de Amsterdammers liep Chiddi ook nog eens tegen een domme rode kaart aan. Zo was de wedstrijd met nog tien minuten te gaan gespeeld. Dat vervolgens Jur Hoekstra zijn goede invalbeurt bekroonde met een tweede treffer (1-4) was voor de statistieken. Vervelender was de onnodige gele kaart die Lester Half opliep want dat betekent dat hij de eerste wedstrijd tegen Elinkwijk in Utrecht zal moeten missen. Het zij hem vergeven want zeggen de Engelsen niet 'It is no use crying about spilled milk'. Laat Elinkwijk maar komen!

De Afvallende Bal

FC Uitgeest: Koning, Zwarthoed, Vrouwe, Idema, T. Uit den Boogaard, De Wit, Olgers (72e T.Sinnige), Smit (77e Hoekstra), Koedijk (51e van den Helder), Duijn, Half.

Uitslagen De Sjoelschijf

UITGEEST - De stand na acht wedstrijden: A. Evert Hup 47 punten, Robert Pick 43, Martin Wilson, Anneke de Groot, Jan de Groot 37; B. Dennis Swart 71, Ruud van Kalmthout 49, Ank Versnel 41, C. Gré de Graaf 52, Rita Hoogeland 45, Frans Ponder 41; D. Gea Meijer 57, Trees Knebel 56, Aranka Hooiveld 47. Switch 1,2,3,4: A. Ruud van Kalmthout 24, Dennis Swart 23, Evert Hup 22; B. Frans Ponder 19, Kees Konijn en Jolanda Breed 17. Weekscores: Robert Pick 1358, Dennis Swart 1314, Anneke de Groot 1309, Martin Wilson 1300, Monique Brandsma 1289, Ab Brandsma 1264, Ruud van Kalmthout 1260, Ingeborg Bruijns 1254, Jan de Groot 1250, Margriet Duin 1229, Gré de Graaf 1204. De laatste speelavond van dit seizoen is op 8 juni, gevolgd door de slotavond op 15 juni. Op 7 september is de eerste sjoelavond van het nieuwe seizoen, met daarna op 10 september het trio-sjoeltoernooi in Den Helder; op 17 september is er het koppeltoernooi van De Sjoelschijf. De clubavond van sjoelvereniging De Sjoelschijf is elke woensdagavond in De Jansheeren in Heemskerk, aanvang 20.00 uur.

Twee districtskampioenen voor Unitas

AMSTERDAM/UITGEEST - Sarah Dumpelmann en Kim Schelvis van turnvereniging Unitas zijn afgelopen zaterdag districtskampioen geworden in de vierde divisie.

In Amsterdam beet de jeugd het spits af. Sarah Dumpelmann begon zeer stabiel met een mooie balk-en vloeroefening. Op de balk haalde zij het hoogste cijfer en op de vloer het derde cijfer. Het was tot het laatste toestel spannend. Sarah werd uiteindelijk eerste en promoveert hierdoor volgend jaar naar de derde divisie. Elina Muijskens had nog te kampen met naweeën van schoolkamp. Zie liet op de balk een steekje vallen en werd uiteindelijk 25e.

Sterk
Bij de junioren liet Kim Schelvis een dijk van een sprong zien en kreeg hiervoor het hoogste cijfer. Ook op de brug was zij zeer sterk en daarvoor kreeg ze het tweede cijfer. Ook hier was het tot het laatste toestel zeer spannend. Kim werd uiteindelijk heel knap eerste en daarmee districtskampioen. Ook zij zal volgend jaar promoveren naar de derde divisie. Op de andere baan was Jamie Beentjes aan de beurt. Zij begon met volle overtuiging aan haar nieuwe vrije oefening. Helaas kreeg ze niet het gewenste cijfer, maar Jamie vocht zich van de voorlaatste plaats terug naar een negende plaats.
Bij de senioren had Adaja Plinck helaas te kampen met ziekteverschijnselen. Met veel medicijnen turnde ze haar wedstrijd foutloos, maar het kostte haar heel veel energie. Adaja eindigde uiteindelijk op een mooie vierde plaats.

Wea Open Dog

UITGEEST - Tennissers uit de categorie 'Groen/Geel' kunnen zich inschrijven voor het tiende Wea Open Dog Jeugdtoernooi van TV De Dog. Dit toernooi wordt gehouden van zaterdag 18 tot en met zondag 26 juni. Voor spelers en speelsters in de categorie 'Rood/Oranje' is er een speciaal event. 'Groen-gelen' kunnen zich inschrijven via toernooi.nl. Kinderen in de categorie 'Rood/Oranje' kunnen zich inschrijven via tenniskids.toernooi.nl.

Wordt uw ommetje straks een officiële wandelroute?

REGIO - Landschap Noord-Holland zoekt de mooiste wandelroute van Noord-Holland. De eigen route-ontwikkelaars van de organisatie hebben al heel wat mooie routes ontwikkeld. Maar er zijn vast nog heel veel andere bijzondere ommetjes in Noord-Holland te vinden die zij nog niet kennen. Daarom een oproep aan alle wandelaars van Noord-Holland om hun favoriete ommetje (5-10 km) te delen met een deskundige vakjury. De winnende route wordt gepromoot als officiële en allermooiste wandelroute.

Iedere wandelaar heeft zijn of haar favoriete ommetje. Zo'n wandeling die nooit verveelt. Met dat bijzondere stukje bos. Dat mooie uitzicht. Of het meest bijzondere plekje in Noord-Holland. Vanaf nu kan iedereen zijn of haar favoriete wandeling indienen als mooiste wandelroute van Noord-Holland. Deelname is heel makkelijk via www.landschapnoordholland.nl/winroute. Op de website is een invulformulier, een overzicht van de criteria en de mogelijkheid voor insturen van de route te vinden. Insturen kan tot 1 juli a.s.

Winnaar
Uit alle inzendingen kiest de jury een winnaar. Samen met de winnaar werkt Landschap Noord-Holland de route verder uit tot een officiële wandelroute met een eigen naam, beschrijving, folder en plattegrond. Bij het start- en eindpunt van de route wordt een informatiepaneel geplaatst en Landschap Noord-Holland publiceert de wandelroute in haar tijdschrift. WandelVrienden ontvangen de nieuwe route als eerste in hun mailbox.

Opbrengst Ronde van JCI naar streethandbal en Philipoom

Enthousiaste deelnemers maken zich klaar voor de start van de derde Ronde van JCI.

REGIO - De opbrengst van de derde Ronde van JCI, die afgelopen zondag werd verreden, gaat naar sportvereniging DSS en sportschool Philipoom. DDS ontving een donatie van € 750,00 voor hun streethandbalinitiatief. Philipoom mag € 500,00 gaan besteden aan achterstallig onderhoud.

Ondanks de slechte weersvoorspellingen scheen zondag de zon en verschenen er honderdzestig enthousiaste deelnemers aan de start bij Bob's Party & Events in Uitgeest om 40, 70 of 120 kilometer door Noord-Holland te fietsen. Deelnemers waren verrast door de vele extra's van sponsoren als Kroone Liefting, Versbakkerij Goemans en Rick's Fruit en de mooie routes die JCI IJmond zelf had uitgestippeld.

GoedeDoelenFonds
Zij fietsten niet alleen voor hun eigen plezier, maar steunden met hun deelname ook het GoedeDoelenFonds van JCI IJmond. Een initiatief dat deze club dit jaar voor het eerst introduceert. Het GoedeDoelenFonds maakt het mogelijk om geld dat wordt opgehaald met evenementen als deze en Bites & Beats in augustus dit jaar te doneren aan diverse goede doelen. Dit jaar koos de organisatie voor het streethandbalinitiatief van DSS. "Dit is een enorme steun in de rug om jongeren op een nieuwe manier kennis te laten maken met de sport en gezamenlijk plezier te beleven. Ook geeft dit een boost om jongens te enthousiasmeren voor deze sport, zodat er weer meer herenteams gevormd kunnen worden. Op dit moment zijn de damesteams namelijk in de meerderheid.", vertelt Caroline van DSS.

Vrijwilligers
Ook José van Sportschool Philipoom was blij verrast met haar verkregen donatie van € 500,00. José vertelt dat sinds het overlijden van haar man, tevens eigenaar van de school, het centrum volledig gerund wordt door vrijwilligers. Ook haar eigen gezondheid speelt haar parten. Met man en macht proberen ze de zaak te draaien, maar zo ontstaat veel achterstallig onderhoud. 'Met deze donatie kunnen we eindelijk onze entree aanpassen en zo hopelijk een nieuwe lichting van leden verwelkomen', zegt Philipoom. Tijdens Bites & Beats op 21 augustus zal JCI IJmond de andere goede doelen die een donatie uit het GoedeDoelenFonds krijgen bekendmaken. De doelen die zich hebben aangemeld ontvangen hier tijdig bericht over.

25000 euro voor jarige Jostiband

De afvaardiging van de Jostiband met de cheque ter waarde van 25.000 euro. Foto: Erik Poffers

UITGEEST – "Het was in één woord fantastisch", blikt Arjan Putter terug op de feestavond ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van Aannemersbedrijf J.M. Putter. Ruim vierhonderdvijftig gasten waren afgelopen vrijdag op uitnodiging van het aannemersbedrijf naar het AZ-stadion gekomen. Daar genoten ze van een hapje en een drankje en muziek van onder andere Wolter Kroes en de Uitgeester zanger Bart Brandjes, die samen met de Jostiband een speciaal jubileumlied ten gehore bracht. Na dit optreden werd de band verrast met een cheque ter waarde van maar liefst 25.000 euro. De Jostiband bestaat dit jaar net als het aannemersbedrijf vijftig jaar en droomt van een optreden in Ziggo Dome. Het geld dat hiervoor nodig is, honderdduizend euro, probeert de band bij elkaar te krijgen via crowdfunding. Aannemersbedrijf J.M. Putter is begaan met de band en vindt dit zo'n mooi doel dat het bedrijf zijn jubileum hieraan koppelde. Voor de uitreiking van de cheque overhandigden zonen Arjan en Frank hun vader symbolisch een hamer, het gereedschap waarmee het vijftig jaar geleden allemaal mee begon. "Deze is om met een aantal van onze beste timmerlieden te helpen het decor in Ziggo Dome te bouwen". Het aannemersbedrijf geeft tevens de kinderen van woonvoorziening De Blauwe Reiger uit Bergen vrijkaarten voor het concert op 5 september. Voor de leden van de Jostiband kon de avond niet meer stuk en voor de familie Putter ook niet. Arjan Putter: "De reacties van de bandleden waren hartverwarmend, net als alle reacties van de relaties die op het feest aanwezig waren. Wij hebben genoten en zijn alle gasten ontzettend dankbaar voor de mooie avond." Op de website van de Jostiband, www.jostiband.nl, is meer te lezen over het jubileumoptreden en de bijdrage van Aannemersbedrijf J.M. Putter.

Af en toe ontvangen we bij De Uitgeester iets anders dan een persbericht. Zoals dit gedicht van Anouk. Leuk!

Zonnetje

Zonnetje komt nou, kom toch gauw.
Zodat de gasten kunnen zitten op het terras, ik dacht dat dat ook de bedoeling was.
Zorg dan ook ten duur voor een mooie temperatuur.
Niet te koud niet te benauwd.
Met een temperatuur waar iedereen in haar/zijn korte broek bevind en met een zuchtje wind.
Zou u daarvoor kunnen zorgen en het liefst elke morgen.
En de hele dag als het mag.
Van ons en elke andere gast, bedanken we u alvast.

Anouk

Veertig jaar Bloemenshop 't Hoekje

Veertig jaar geleden knipte Astrid het lintje door van de bloemenwinkel. Foto: privébezit

UITGEEST - Bloemenshop 't Hoekje bestaat veertig jaar! In mei 1976 werd het lintje doorgeknipt door Astrid Reulen, dochter van Thieu en Gre Reulen. Bijna twintig jaar later, in 1995, nam Yvonne het stokje over van haar ouders en zorgde zij ervoor dat Uitgeest en omstreken werd voorzien van mooie planten, bloemen en boeketten. Nu, veertig jaar later, werkt op zaterdag ook de derde generatie in de winkel, namelijk dochter Samara. Ook moeder Gre is er nog geregeld te vinden. Het is echt een familiebedrijf, want nichtje Jacqueline helpt ook altijd vrolijk mee en broer Thieu bezorgt op zaterdag de bloemen. Onlangs is Jose Groen gestopt, maar Marianne maakt het team weer compleet. Bloemenshop 't Hoekje is aangesloten bij Fleurop, waardoor zij door het hele land bloemen kunnen laten bezorgen. Voor 12.00 uur besteld is dezelfde dag nog geleverd. In de winkel kan men terecht voor onder andere mooie planten, losse bloemen en boeketten. Daarnaast maakt 't Hoekje ook veel rouw- en bruidswerk. "Dit doen wij met veel passie. Wij vinden het belangrijk dat mensen tevreden zijn en zorgen, door goed te luisteren naar onze klanten, voor het juiste bloemstuk voor elke gelegenheid.", vertelt Yvonne. Om daaraan toe te voegen: "Wij willen alle klanten hartelijk bedanken. Zij hebben er mede voor gezorgd dat wij ons veertig jarig jubileum nu kunnen vieren. Daarom hebben wij de komende week voor al onze klanten een aardigheidje klaarstaan in onze winkel. Tevens hebben wij speciaal voor deze gelegenheid een speciale actie in de winkel. Komt u gezellig langs? Wij hopen u snel te zien! Neem eens een kijkje op onze website www.bloemenshophethoekje.nl. Echt de moeite waard."
Bloemenshop 't Hoekje, Middelweg 52, 1911 EH Uitgeest, tel.: 0251-313186.

Bloemenshop 't Hoekje bestaat veertig jaar en dat wordt uitgebreid gevierd. Foto: 't Hoekje

Winkelier(s) aan het Woord Spaansen Tuin- en Bestratingsmaterialen

Bij Spaansen kunt u volop tuininspiratie opdoen. Foto: Spaansen Tuin- en Bestratingsmaterialen.

Voor een relatief klein dorp heeft Uitgeest een groot aanbod aan winkels. Van bloemen tot natuurproducten, van kleding tot boeken; je kunt in het dorp voor (bijna) alles terecht. Al die bekende en minder bekende winkels staan centraal in de rubriek Winkelier aan het Woord. Ondernemers vertellen over hun winkel, hun assortiment, speciale acties of geven tips. Vandaag: Spaansen Tuin- en Bestratingsmaterialen.

Spaansen: "De bomen worden groener, de temperatuur loopt op… 't Is voorjaar: we willen weer naar buiten! Wat is er dan lekkerder dan verse tuininspiratie opdoen? Met die gedachte in ons achterhoofd hebben wij onze showrooms aan de Zandwikke 14 in Winkel en Klein Dorregeest 13a in Uitgeest weer helemaal klaargemaakt voor uw bezoek.

De tuintrends van dit jaar? Dat zijn er veel! Duurzaam natuurlijk, met verantwoorde materialen en ecologisch tuinieren. Onderhoudsvrij ook: ideaal voor als u niet zulke groene vingers bezit, of gewoonweg weinig tijd hebt. Mooi kan namelijk óók gemakkelijk zijn! En wat denkt u van het versterken van buiten- én binnenleven? Uw interieurstijl buiten doorzetten; kleuren en materialen uit de tuin naar binnen halen. Tot slot is er de leefbaarheidstrend. Een veranda, terrasoverkapping of buitenverblijf: allerlei oplossingen om lekker lang te kunnen genieten van het buitenleven.

En, begint het al te kriebelen? Ons team helpt u verder. Ontdek wat er allemaal is, kan, en wat past bij u. Zin in een nieuw tuinontwerp? Wij geven graag tips en voorbeelden. Uiteraard kunt u ook uw eigen hovenier inschakelen. Grote kans dat ook hij u wijst op onze service en producten: met menig hovenier in de regio werken wij al jarenlang samen! Daar zijn wij trots op. Op alle vertrouwde klanten én op iedereen die bij ons ideeën komt opdoen. Nuttig en gezellig! Bent u de volgende?"

Meer informatie en openingstijden: tenb.spaansen.nl of 0224-544607.

De bezorgde werkgever en de privacy van de zieke werknemer anno 2016

Foto: Lewin

Herkent u dit? Uw werknemer belt u 's morgens op om te laten weten dat hij ziek is en niet kan komen werken. Als u als werkgever belangstellend vraagt wat er aan de hand is, vindt uw werknemer het in de meeste gevallen geen enkel probleem om te vertellen wat er is: een griepje, een gebroken been of een oude hartkwaal die weer eens opspeelt.

Ondanks dat u dit uit bezorgdheid of fatsoen vraagt, is dit strijdig met de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP). Werkgevers mogen niet naar medische informatie vragen. Werknemers zijn niet verplicht antwoord te geven. Werkgevers mogen een beperkt aantal vragen stellen over het ziekteverzuim:

* het telefoonnummer en (verpleeg)adres;
* de vermoedelijke duur van het verzuim;
* of de werknemer onder een van de vangnetbepalingen van de Ziektewet valt (bijvoorbeeld bij zwangerschap of orgaandonatie);
* of de ongeschiktheid verband houdt met een arbeidsongeval;
* of er sprake is van een verkeersongeval veroorzaakt door een derde.

Hogere boetes per 1 januari 2016
Vragen is één, maar het opnemen van 'verboden medische informatie' in het personeelsdossier heeft financiële consequenties. Als de Autoriteit Persoonsgegevens komt controleren, kunnen er flinke boetes worden opgelegd. Die boetes zijn per 1 januari 2016 verhoogd en kunnen voor grote ondernemingen oplopen tot het astronomische bedrag van maximaal € 820.000,00.

Bijhouden van personeelsdossiers met beleid
Aan de ene kant verlangt UWV een netjes bijgehouden dossier voor de WIA-beoordeling. Maar de werkgever moet ook rekening houden met de WBP. Belangrijk is dat de persoon die binnen de onderneming verantwoordelijk is voor het samenstellen van de personeelsdossiers zich realiseert welke informatie moet worden bewaard én welke niet mag worden bewaard.

Bezorgde werkgevers die meer willen weten over dit onderwerp kunnen contact opnemen met Janneke Keekstra: keekstra@advocaatlewin.nl.

11 / 12

Verenigingen en bedrijven kunnen zich nog steeds aanmelden Pieter de Waard verbindt zich aan Beursvloer IJmond Noord

Als voorzitter van Telstar weet Pieter de Waard alles over het belang van de band tussen bedrijfsleven en sportvereniging.

REGIO - Telstar-voorzitter Pieter de Waard heeft zich verbonden aan de Beursvloer IJmond Noord. Tijdens de zesde editie van dit sociale event, dat op 28 juni vanaf 15.30 uur plaatsvindt bij ADO '20 in Heemskerk, zal De Waard de aanwezigen entertainen met een inspirerend betoog met de titel 'Telstar, hoe bestaat het, vanaf 1963 geen bestaansrecht...' Het thema van de komende Beursvloer is het belang van de band tussen bedrijfsleven en sportvereniging en de onmisbare rol van vrijwilligers bij maatschappelijke organisaties en daar weet De Waard alles van. Verenigingen en bedrijven kunnen zich nog steeds aanmelden.

De uitnodiging aan alle maatschappelijke organisaties, verenigingen en stichtingen die vanuit de vrijwilligerscentrale Beverwijk/Heemskerk is verzonden, heeft al heel wat organisaties over de streep getrokken om zich aan te melden. De Beursvloer hoopt dit jaar op een recordaantal deelnemers en roept verenigingen en stichtingen dan ook op zich aan te melden. "Volgens mij kan elke maatschappelijke organisatie, vereniging of stichting wel hulp gebruiken", aldus aldus Menno Jansen, voorzitter van de Beursvloer IJmond Noord. "Of het nu gaat om het opnieuw betegelen van de kleedkamer, het opknappen van speeltoestellen van de speeltuin, vrijwilligers voor het uitje van het woonzorgcentrum; je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt erom vragen bij de Beursvloer.

Win-win
De vragende partijen bieden op hun beurt een tegenprestatie, in diverse vormen. Bij deze dan ook meteen een oproep aan bedrijven en ondernemers om zich aan te melden. Want er zijn bedrijven die zeggen: ik heb niets te bieden, maar het opknappen van de speeltuin kan ook met je kantoorpersoneel en is dan meteen een mooie teambuildingsactie. Ik zeg: win-win!", aldus Jansen.

Aanmeldingen
De Beursvloer publiceert elke week op haar website en via Facebook en Twitter een nieuw actueel overzicht zodat bedrijven van tevoren al kunnen inzien wat er zoal gevraagd wordt, zodat daar goed op ingespeeld kan worden tijdens de bijeenkomst zelf. Een greep uit de eerste aanmeldingen: Beverwijk Duurzaam is op zoek naar ondersteuning van de activiteiten en de publiciteit in ruil voor voorlichting over duurzaamheid: energie, klimaat, milieu; het Nova College is op zoek naar ondernemers die een gastles willen geven aan mbo-studenten in de financiële beroepen. Tegenprestatie in overleg met aanbiedende partij. Het Gehandicapten Platform Beverwijk is op zoek naar een notulist, tegenprestatie in overleg.

Appeltaarten
Het RIBW/KAM is op zoek naar een uitje voor haar vrijwilligers en naar een bedrijf wat vijfhonderd flyers dubbelzijdig in kleur voor hen zou willen drukken. Tegenprestatie: appeltaarten, reclame in de nieuwsbrief en op de website, een lunch op locatie. Viva Zorggroep zoekt hulp bij het opknappen van de achtertuin, hulp bij het organiseren van leuke uitjes voor de bewoners, lekker fruit of een lekkere maaltijd. Kortom, iets extra's voor de bewoners. Tegenprestatie: een zelfgemaakte maaltijd/gebak/high tea, een gezellige spelletjesmiddag, warm ontvangst van de ouderen van de dag en nog veel meer! Alle informatie over de Beursvloer is terug te vinden op de website www.beursvloerijmondnoord.nl. Daar kan men zich ook aanmelden en wekelijks de vernieuwde lijst met aanmeldingen checken.

Wie is wie?

Foto: Vereniging Oud Uitgeest

De rubriek Wie is wie is terug van weggeweest! Deze week foto 23710 uit de fotobeeldbank van de vereniging Oud Uitgeest uit het begin van de jaren dertig.

Waarschijnlijk zijn dit leden van zangvereniging Kunst na Arbeid die samen op stap waren, misschien wel naar een zangconcours. Achterste rij, tweede persoon van links is Jan Peperkamp. Daarnaast Suus Starreveld-Prent. Voor Peperkamp staat Gerrit Berghuis? Achteraan helemaal rechts Gerard of Herman Mulder? Vooraan zittend: o.a. Jan Bleeker, Mienis, de dirigent uit Krommenie, Marius de Vries. De man (met hoed ernaast) is Turkstra?

Wie kan iets meer vertellen over deze foto en deze vereniging? En welke mensen staan erop? Uw reactie kunt u kwijt op de website van Oud Uitgeest: www.ouduitgeest.nl bij Wie is wie. Hier kunt u de (genummerde) foto verder bekijken.