De Uitgeester

16 januari 2019

De Uitgeester 16 januari 2019


Het kerstdorp van Ron de Boer: 'the month after'

Het kerstdorp 2018 by night. Foto uit Archief: Ger Bus

UITGEEST- Het kleinste dorpje binnen de dorpsgrenzen van Uitgeest is niet meer. Na zeven weken gezelligheid in het kerstdorp van Ron de Boer op de Kleis 89 zijn de kerstlichtjes gedoofd. Alle huisjes, poppetjes en andere miniaturen zijn inmiddels gesorteerd en opgeruimd.

Dit ging niet makkelijk: "Door een operatie aan mijn rechterhand waarbij het herstel nogal is tegengevallen was het opruimen een lastige klus. Het was een beetje aanmodderen eigenlijk," zo stelt Ron de Boer. In totaal kwamen er 309 mensen naar Uitgeest om het kerstdorp te bezoeken, 100 meer dan vorig jaar. Omdat in het verleden bleek dat mensen graag een bijdrage achterlieten als dank voor het bezoek besloot Ron de opbrengst hiervan ieder jaar aan een goed doel te schenken. Dit jaar koos hij KiKa (Kinderen Kankervrij). De collectebus is inmiddels opgestuurd naar het hoofdkantoor en deze week zal blijken hoeveel Ron heeft opgehaald om KiKa te ondersteunen.

Lees het vervolg op pagina...

Reizigers station Uitgeest al weken in de kou

UITGEEST - Vanwege de verbouwing van de kiosk en bijbehorende wachtruimte op het NS-station van Uitgeest staan treinreizigers nu alweer weken in de kou. De wachtruimte is op slot en er is weinig bouwactiviteit te bespeuren.

"Om de verbouwing goed en veilig te kunnen laten verlopen is door de NS, ProRail en Zuiver Koffie onderzoek gedaan. Er zijn een aantal technische punten ontdekt waar eerst actie op moest worden ondernomen om de verbouwing tot een succes te kunnen maken. Op dit moment zijn wij afhankelijk van derden, in dit geval bouwbedrijven, om verder te kunnen gaan met de verbouwing van onze winkelruimte," laat uitbater Zuivere Koffie op vragen van De Uitgeester weten.

Na het sluiten van de Wiosk was ook de wachtruimte afgesloten. Tot grote blijdschap van vele reizigers kwam de NS toen met een oplossing. In de ochtend werd de ruimte door een NS-medewerker geopend en in de avond ook weer afgesloten. Juist in de wintermaanden is de wachtruimte een fijne schuilplaats op het koude, winderige en natte station.

Nog even afzien...
Voorlopig zit er niets anders op dan koukleumen. "De komende tijd wordt een rolluik geplaatst tussen de kiosk en de wachtruimte. Ons streven is dat in februari de reizigers weer van de wachtruimte gebruik kunnen maken. Zodra de nieuwe huurder de kiosk verder heeft ingericht, kunnen reizigers hier ook weer terecht voor koffie en een broodje", aldus Carola Belderbos namens de NS.

OSU Radio: een bereik van het Bakkummer strand tot de Zaanse Schans

Burgemeester Wendy Verkleij zette de zender officieel aan. Foto: Ger Bus

UITGEEST- Donderdag om 11.30 uur precies zette burgemeester Wendy Verkleij de zender aan van OSU Radio, die nu op zijn nieuwe plek staat. Een hele bijzondere plek: de zender staat nu namelijk in de Onze Lieve Vrouwe Geboortekerk aan de Langebuurt, middenin het centrum van Uitgeest.

De zendmast van 6 meter lang staat in de nok van de kerktoren, op 42 meter hoogte. Dit zorgt voor een groter bereik. "Wij zijn nu te beluisteren van het Bakkummer strand tot aan de Zaanse Schans op 106 FM," zo meldt een tevreden Richard Schmitt, het gezicht van OSU Radio.

Lees verder op pagina....

Winnaars verzilveren gratis minuut winkelen

Karren vol boodschappen na minuut gratis winkelen. Foto: Jumbo Uitgeest

UITGEEST - Bij Jumbo Uitgeest werd op woensdag 9 januari twee keer één minuut gratis gewinkeld. Dit naar aanleiding van de OVU kassabon spaaractie 2018.

De familie Boonstra en de familie Klaassen waren de winnaars en gingen met respectievelijk € 207,00 en € 236,00 aan gratis boodschappen naar huis. Het hele team van Jumbo Uitgeest feliciteert de winnaars.

Thuisbij - het dagboek van Jan

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

"Hoe goed bedoeld een gevonden onderdak ook is, het soms een pijnlijke scheiding van man en vrouw blijft, die soms vele jaren getrouwd waren."

Rolstoel-duwster Anca was aan de late kant vanmorgen, tenminste dat idee had ik. We snoerden van alles (dat wil zeggen: de sjaal, de pet en dikke winterjas) lekker vast en we gingen de voordeur van Geesterheem uit. We waren nog maar net de voordeur uit en halverwege de dokter Brugmanstraat toen we zo'n 100 meter voor ons mede-Thuisbijer Tinie met kwieke pas richting de Protestante kerk zagen lopen. Ik trachtte haar te beroepen, maar dat lukte pas ter hoogte van de genoemde kerk. Maar toen was het ook meteen bingo. We begroetten elkaar als oude bekenden. Met een blij gemoed stapten we achter elkaar bij Thuisbij naar binnen. Kun je nagaan hoe blij we zijn met ons gezellige opvanghuis. En wij niet alleen, alle bewoners van het knoertgezellige huis. Met recht heet het Thuisbij.

Aan het aanrecht nam Anca haar vertrouwde plaats aan het aanrecht in, tussen de telefoontjes door geassisteerd door Ilona. Wij aan de tafel lazen de krant of speelden een of ander bordspel of probeerden de puzzel in een van de kranten op te lossen. Dat laatste werd gedaan door Jan en Anne met behulp van de Ipad. Het is natuurlijk niet helemaal eerlijk, maar het schiet wel op. Wat mij wel een raadsel is, is het feit dat er ondertussen behoorlijk luide gesprekken van de ene kant van tafel met de gezetenen aan de andere kant van de tafel gevoerd worden.

Soms zijn dat eerlijke, openhartige gesprekken. Zo hoorden we dat een tafelgenoot een lief onderdak heeft gevonden in een huis in Heerhugowaard. Er is vooral veel begrip voor het feit, dat hoe goed bedoeld een gevonden onderdak ook is, het soms een pijnlijke scheiding van man en vrouw blijft, die soms vele jaren getrouwd waren. En kom in zo'n laatste geval niet aan met 'alles went'. Oké, als het op den duur uiterlijk went, dan blijft het een kwestie van veel verdriet. En ook in het opvangen van dat vele verdriet is Thuisbij een goed tehuis, waar bijvoorbeeld een knipoog van begrip, waar een arm op een schouder soms wonderen doet, waar iedereen begripvol de tranen bij een ander ziet.

Lees alle dagboek verslagen op http://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan.

Speeltuin Uitgeest blij verrast met donatie

UITGEEST - Speeltuinvereniging Kindervreugd in Uitgeest kreeg vlak voor de feestdagen een aangename verrassing in de mailbox. Elk jaar geven 'Vrienden van De Uitgeester' een donatie aan een goed doel en dit keer was de keus op de speeltuin gevallen.

Het bestuur van de speeltuin wil de vrienden via deze weg hartelijk danken voor dit mooie gebaar. Hier kan de vereniging een aantal leuke dingen van doen.

Kennismakingsworkshop Handmassage voor vrijwilligers

Kennismakingsworkshop Handmassage. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Het Vrijwilligers Informatie Punt Uitgeest organiseert op woensdag 27 februari van 13.00 - 15.00 uur een Kennismakingsworkshop Handmassage. De workshop wordt gegeven in Dorpshuis de Zwaan.

Wilt u graag op een bijzondere manier contact maken met anderen? Het geven van een handmassage is hier uitermate geschikt voor! De warmte van de handen, de geurende oliën en de persoonlijke aandacht zorgen haast direct voor een vertrouwde en ontspannende sfeer.

De workshop wordt verzorgd door Daisy Hatusupy, werkzaam bij Unity Care. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar opgeven is wel noodzakelijk en kan via de website van de Vrijwilligersacademie: www.vrijwilligersacademiebuch.nl.

Aanrijding op A9 zorgt voor lange file

UITGEEST – Op de A9 ontstond maandagochtend rond 06.00 uur een aanrijding tussen een vrachtauto, bestelauto en een personenauto.

Twee rijbanen werden geblokkeerd, waardoor er een enorme file ontstond. Ten gevolge van het ongeval raakte een 25-jarige man uit Alkmaar gewond aan zijn rug, maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis. Een andere bestuurder bekwam een bloedende mond doordat de airbag in zijn gezicht was gekomen. Zowel de bestelauto als de personenauto moesten worden afgesleept.

Op het hoogtepunt stond er een file tot Heerhugowaard wat een vertraging van bijna 3 uur opleverde. (Bron: 112-Uitgeest.nl)

Man steekt eigendommen in de brand langs Tolweg

UITGEEST - Een 32-jarige man uit Polen vond het zondagmiddag rond 15.00 uur het nodig om zijn koffer met boeken en kleding in de brand te steken. Dit gebeurde op de Tolweg tussen Uitgeest en Heemskerk.

De brandweer van Heemskerk werd hierop met spoed gealarmeerd om het brandje langs de Tolweg te blussen. Eerder was de man al uit de trein gezet vanwege het niet bij zich hebben van een vervoersbewijs. Door de politie werd de man gecontroleerd op de Tolweg. Hij vertoonde verward gedrag en kon zich niet legitimeren. Vervolgens is de man aangehouden en is zijn identiteit op het bureau vastgesteld. Het bleek een man te betreffen zonder vaste woon- of verblijfplaats. De man is door de politie overgebracht naar een daklozenopvang in Amsterdam. (Bron: 112-Uitgeest.nl)

Serie films 'Catholicism'

UITGEEST - "In onze parochie zijn wij begin 2018 gestart met de serie Catholicism. Dit is een serie films die een reis door ons katholieke geloof tonen," aldus Wilma Groot.

De Amerikaanse bisschop Robert Barron legt op een boeiende manier geloofsthema's uit. Ook is te zien hoe het geloof leeft en mensen tot steun is. Deze films tonen ons tevens mooie, inspirerende beelden van verschillende plaatsen over de hele wereld, zoals Rome, Madrid, Israël en Calcutta. "Onderhand hebben wij vier films gezien, waarvan de film over Liturgie en Eucharistie heel erg aansprak. Wij willen de mogelijkheid bieden aan alle parochianen en andere geïnteresseerden om deze te zien," aldus Groot. Op zondag 20 januari wordt na de Eucharistieviering de film gedraaid in De Klop. "Iedereen is van harte welkom. Kapelaan Antonio zal hierbij aanwezig zijn. We beginnen om 10.15 uur en eindigen om 12.00 uur. U hoeft u niet op te geven," aldus de organisatie. Eventuele vragen kunt u stellen via Wilma Groot, e.enw.groot@casema.nl of 0251-821730.

Elke woensdagmiddag KidsFit & TeenFit bij LieftingFit

KidsFit & TeenFit bij LieftingFit. Foto: www.lieftingfit.com

UITGEEST - Elke woensdagmiddag KidsFit in de LieftingFit Gym! Twee verschillende lesuren voor de échte kleintjes en de grote kleintjes.

Woensdag 13.30 - 14.30 uur groep 6 t/m 8 en 14.30 - 15.30 uur groep 3 t/m 5. Teenfit (13 – 17 jaar) dinsdag: 19.00 – 20.00 uur en woensdag: 17.00 – 18.00 uur. Beide abonnementen zijn flexibel, zodat je nergens aan gebonden bent en fijn geprijsd: het KidsFit abonnement bedraagt in totaal 45 euro voor 10 weken met elke week een les. Het abonnement kan daarna gewoon weer opnieuw worden afgesloten.

Het TeenFit abonnement bedraagt 24,95 euro voor 2 lesuren per week (di en woe) en is maandelijks opzegbaar! Je kunt ook kiezen voor een 10-rittenkaart voor 69,95 euro. Voor aanmelden en meer informatie ben je van harte welkom in onze gezellige gym op Molenwerf 36b in Uitgeest of stuur een e-mail naar: gym.lieftingfit@gmail.com. Tot snel!

Live in De Vriendschap: Johnny Cash door Def Americans en Old Turkey

Def Americans speelt in De Vriendschap. Foto: Gijs Spierings

AKERSLOOT - Akersloot zal zaterdag 16 februari weer een muzikaal hoogtepunt beleven met een optreden van de Def Americans in de zaal van De Vriendschap. Meer dan een halve eeuw na de eerste hits van Johnny Cash weten deze Eindhovenaren de swing, sfeer en rebellie van een optreden van deze legendarische Amerikaanse outlaw verbluffend goed te raken.

De songs die 'The Man In Black' zelf met zoveel liefde en bevlogenheid wist te brengen worden opnieuw leven ingeblazen door Def Americans Johnny Cash Tribute. De band schakelt moeiteloos tussen de rebellie van de Folsom Prison en San Quentin albums, Sun recordings rockabilly krakers en het vuur en de broosheid uit de comeback albums uit de American recordings reeks. Het definitieve 'seal of approval' werd afgegeven in 2013 toen de band werd benaderd om Johnny's jongere broer Tommy Cash te begeleiden tijdens zijn concerten in Nederland. Het moment dat de grote liefde in Johnny's leven, June Carter Cash, zich op het podium voegde was altijd heel bijzonder. En zo is het ook bij een Def Americans show, wanneer Kim 'Carter' Wolterink zich bij het gezelschap voegt, gaat het broeien voor en op het podium en wordt de show haast in hogere sferen bezegeld met de beste June en Johnny songs.

Naast het optreden van Def Americans komt er nog een topper op het podium van De Vriendschap, namelijk de Noord-Hollandse topformatie Cold Turkey, winnaar van de Grote Popprijs van Nederland en zeer succesvol de laatste jaren. De zaal van De Vriendschap, Kerklaan 18, in Akersloot opent zijn deuren om 20.00 uur. Aanvang muziek 21.00 uur. Entree 12,50 euro. Kaarten zijn online te reserveren via: ikbenaanwezig.nl of telefonisch 0251-312866, er is ook een mogelijkheid via WhatsApp, 06-51387333.

Word in 2019 ook Vriend van De Uitgeester

UITGEEST - Heel veel Uitgeesters hebben de afgelopen jaren De Uitgeester gesteund door Vriend van De Uitgeester te worden. Daarmee hebben zij vertrouwen getoond in het voortbestaan van De Uitgeester en ons geholpen de krant te verbeteren. Daarvoor willen wij alle vrienden hartelijk bedanken!

Ook in 2019 kunt u De Uitgeester steunen door Vriend van De Uitgeester te worden. Voor € 12,50 per jaar (méér mag ook) ontvangt u de krant wekelijks gratis in uw mailbox en profiteert u van voordeelacties. In 2019 zullen wij tevens weer een plaatselijk goed doel steunen. Aanmelden kan via www.vriendenvandeuitgeester.nl. Hier kunt u ook een machtiging afgeven. Door een storing werkte het formulier vorige week niet, dit is inmiddels verholpen.

Heeft u geen internet? Dan kunt u het bedrag overmaken op IBAN NL77 RABO 0307580237 t.n.v. Vrienden van De Uitgeester. Bij voorbaat hartelijk dank voor uw bijdrage!

Fusie van de vier D66-afdelingen binnen de BUCH

Het nieuwe bestuur van D66 Buch. Foto: D66 Buch

UITGEEST - De D66-afdelingen van Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo vormen vanaf nu één afdeling: D66 BUCH.

Fred Lindhout, de nieuwe voorzitter: "De samenwerking van de vier gemeenten heeft ons geïnspireerd om na te denken over een hechtere samenwerking binnen de vier D66-afdelingen. Dit heeft geleid tot een fusie per 1 januari 2019. Ik ben erg blij dat het proces om hier te komen zo soepel is verlopen. We hopen als bestuur slagvaardig te opereren." Tijdens de ledenvergadering van de vier afdelingen op woensdag 19 december 2018 is de nieuwe afdeling opgericht. Ook is een nieuw bestuur gevormd, dat bestaat uit Frits Roskam, Fred Lindhout (voorzitter), Anja de Ruiter, Evert Castelein, Marieke Hendriksen, Hans van Halem, Divera Borsboom en Jan Snijder.

Richards kruistocht als spreekbuis voor de inwoners van Uitgeest

Dennis Lute van OSU Radio zet de puntjes op de i en poetst nog even het raam van de zenderkast op. Foto: Ger Bus

UITGEEST - Tot 14 januari 2002 stond de zender in de schoorsteen van de stokkenfabriek aan de Meldijk, toen ging OSU Radio failliet en was er tot 15 januari 2014 geen lokale omroep in Uitgeest. "Mensen misten het, ik hoorde geluiden uit het dorp dat er geen informatievoorziening was vanuit de gemeente en de politiek," vertelt Richard.

Richard heeft een vooruitziende blik en zodra social media in opkomst raakte startte hij via een website, Twitter en Facebook een nieuwsdienst om de burgers op de hoogte te houden van het reilen en zeilen in Uitgeest.

Toen de toenmalige burgemeester, Theo van Eijk, hier lucht van kreeg werd Richard ontboden op het gemeentehuis voor een kop koffie. "Wat ben je aan het doen en wat is hier de bedoeling van," was de vraag die hij Richard stelde. Richard vertelde dat hij als het ware een spreekbuis was voor de inwoners van Uitgeest en de burgemeester stelde hem voor een businessplan te maken. 'Toevallig' had Richard deze bij zich, een 800 bladzijden tellend plan inclusief kostenramingen en bouwplannen. Hij kreeg carte blanche van de burgemeester en mocht zijn OSU-avontuur starten.

Hij schafte de zender met toebehoren aan, kreeg de benodigde vergunning van het Commissariaat voor de Media om een lokale omroep te starten en kreeg ruimte voor een studio in Zienhouse. Al snel groeide OSU Radio uit zijn jasje, er kwam steeds meer apparatuur bij en er kwamen steeds meer gasten in de programma's. In december 2015 betrok OSU het pand aan de Meldijk waar zij nu nog steeds gevestigd zijn. De zender bleef staan op het dak van de woning van Richard. Halverwege 2017 ging de lokale omroep op zoek naar een hogere locatie voor de zender. Het radiostation kwam namelijk niet overal even duidelijk door. Er werd zelfs aan de bel getrokken door gasten van camping Bakkum, de zender stoorde.

De eerste locatie die werd bedacht was op het dak van het gemeentehuis. Die bleek te laag. Toen kwam de katholieke kerk in beeld. Dat ging niet zomaar: er moest toestemming komen van het kerkbestuur. Bovendien is de kerk een nationaal monument dus de wettelijke regels moesten in acht worden genomen. Donderdag 10 januari was de kogel door de kerk, de zender was slechts 1,5 uur uit de lucht door de verhuizing.

Burgemeester Wendy Verkleij toog naar de kerk om de zender officieel aan te zetten. In een klein gezelschap vertelde ze hoe trots ze is op het team van OSU Radio en ze voegde daaraan toe dat Uitgeest een lokale omroep verdient. Ze sprak zelfs de wens uit voor een eigen Uitgeester tv-kanaal. En dat was niet tegen dovemansoren gezegd, want Richard Schmitt is nog lang niet klaar met zijn kruistocht als nieuwsbrenger van Uitgeest en omstreken.

>>>>>>>>>>>>>KADER<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Wat kunnen we binnenkort verwachten van OSU Radio?

Vanaf eind januari staat er iedere maand een politiek café in de planning. Iedere aflevering zullen er raadsleden ontvangen worden van diverse politieke partijen om het gesprek aan te gaan. "In begrijpelijke taal, zodat het voor iedereen te volgen is," zo meldt Richard die gesprekleider zal zijn. Momenteel is OSU Radio in gesprek met Dorpshuis de Zwaan om het politiek café in de foyer te kunnen laten plaatsvinden.

Op 2 maart vindt de huldiging van de sporters plaats bij LieftingFit, tijdens de 'fitste van Uitgeest' verkiezing. Rob Offerhaus: "Tot 23 januari kunnen sporters genomineerd worden en door middel van een poll op de website van OSUradio.nl kan er vervolgens tot 23 februari gestemd worden op de beste sporter, sportster of sportploeg." Dit evenement zal live worden uitgezonden in een vier uur durende uitzending.

Door de Lens van Bus

Foto: Ger Bus

Het publiek heeft de Russische soldaat in Huis van Hilde de naam 'Casimir' gegeven. De gesneuvelde Russische soldaat heeft daarmee een naam gekregen. In oktober werd zijn gezicht onthuld, dat met forensische technieken en op basis van de gegevens uit DNA-onderzoek is gereconstrueerd. Vanaf nu kan hij dus ook bij naam worden genoemd.

Onder de meer dan 700 reacties op de oproep die een maand op social media werd uitgezet is een viparrangement in Huis van Hilde en een jaarabonnement op Archeologie Magazine verloot. Een overtuigende meerderheid koos voor de naam 'Casimir', dat 'verkondiger van de vrede' betekent. Het publiek kon al eerder suggesties insturen voor een naam voor de onbekende soldaat; vanwege het overweldigend aantal inzendingen is toen besloten om uit een top zes (Pjotr, Boris, Aras, Casimir, Oleg en Andrey) de meest bijzondere, passende of mooiste naam te kiezen.

De betrokken Russische soldaat moet bij een van de veldslagen als gevolg van de invasie in 1799 zijn gesneuveld. In 2014 is zijn skelet ontdekt in de duinen in Castricum, vlakbij Huis van Hilde. DNA-onderzoek wees uit dat zijn familielijn uit Litouwen en omstreken stamt. Casimir is t/m 31 maart nog te zien in de tentoonstelling 'Vijand in het zand' die gaat over de invasie bij Castricum. Daarna zal hij een vaste plek krijgen tussen de andere figuren in het Archeologiecentrum in Castricum. Ger Bus.

Wethouder van Weel luidt actie Kerkbalans in

UITGEEST - Op zaterdag 19 januari gaat de actie Kerkbalans van start. Landelijk wordt daar aandacht aan besteed door het luiden van de kerkklok. De protestantse gemeente Uitgeest – Akersloot is een van de meer dan 100 gemeenten in Nederland die de klok zullen luiden.

Het is inmiddels een goede gewoonte dat het inluiden voorafgegaan wordt door een toespraak van een bekende plaatsgenoot. Dit jaar is dat mevrouw Van Weel, wethouder in Uitgeest. Zij heeft monumentenzorg in haar portefeuille. Dat sluit dus goed aan bij het doel van de actie Kerkbalans. De actie is voor en door de leden van de plaatselijke kerk. De opbrengst van de actie is voor het werk in de gemeente en voor het instandhouden van de gebouwen. En dat zijn de mooie dorpskerken in Uitgeest en Akersloot.

Na de toespraak zal de wethouder als eerste de kerkklok luiden. Dat is om de actie bekendheid te geven maar vooral ook om de vrijwilligers die meewerken te bedanken voor hun inzet. Het begint om 12.30 uur. Iedereen is daarbij van harte welkom. Het is een mooie gelegenheid om Kerkbalans te steunen, maar ook om eens te zien en te horen hoe de kerkklokken geluid worden.

Open dag basisschool De Wissel

Basisschool De Wissel in Uitgeest Foto: Foto: Google Maps

UITGEEST - Bent u benieuwd naar basisschool De Wissel aan de Hoop nummer 3 in Uitgeest? De basisschool in woonwijk de Kleis is een openbare basisschool voor Daltononderwijs.

Kort gezegd houdt dit in dat er veel nadruk ligt op het zelfstandig worden, op het samenwerken met andere leerlingen en op het leren omgaan met eigen verantwoordelijkheden. Belangrijke vaardigheden voor leerlingen op de basisschool maar ook voor later in het middelbaar onderwijs en daarna. Woensdag 20 maart is er open dag en heeft u de mogelijkheid de school beter te leren kennen! Op de open dag kunt u terecht van 9 uur tot 12 uur. U wordt ontvangen door leerlingen van groep 8. De school wilt u een zo compleet mogelijk beeld geven en ervaringen van leerlingen voegen daar een hoop aan toe.

U wordt rondgeleid door de directie. Daarnaast zijn er als ervaringsdeskundigen ook ouders aanwezig om uw vragen te beantwoorden. Wilt u langskomen op de open dag dan kan u zich aanmelden via info.dewissel@isobscholen.nl.

Wie is de fitste van Uitgeest?

Sportieve Uitgeesters genoeg... Foto: Ruben Noom

UITGEEST - "Het is belangrijk dat iedere inwoner kan sporten en bewegen op zijn of haar niveau," vindt wethouder Sport Cees Beentjes. Een keer per jaar worden de sporters uit Uitgeest die een opmerkelijke (top)prestatie hebben geleverd (ongeacht de leeftijd of beperking) en ook de trainer van het jaar gehuldigd.

Dit jaar worden de sportverkiezingen nog spectaculairder. Afgelopen jaar was er al een mooie samenwerking tot stand gekomen met OSU Radio. Deze samenwerking wordt voortgezet en uitgebreid met de kennis en kracht van Liefting Fit. De sportverkiezingen worden op 2 maart 2019 gehouden en gekoppeld aan de fitheidswedstrijd 'De fitste van Uitgeest'. Meld uw sportheld(en) aan voor 23 januari.

"Ik hoop op veel aanmeldingen vanuit de inwoners en sportverenigingen en wil op deze manier de sporters in het zonnetje zetten," aldus Cees Beentjes. Kent u een sporter, een sportteam of een trainer die een opmerkelijke prestatie heeft geleverd? Dan kunt u deze gegevens (met een korte toelichting over de prestatie) mailen naar redactie@osuradio.nl.

U kunt aanmelden tot 23 januari 2019, 12.00 uur. Tip: een opmerkelijke prestatie is bijvoorbeeld een jeugdige talentvolle sporter die grote vooruitgang heeft geboekt of een oudere sporter die voor de 30e keer heeft meegedaan aan de Dam tot Damloop. Kortom, het is aan u als inwoner om een sporter, trainer of team voor te dragen. Alle genomineerden komen in een lijst te staan op de website van OSU Radio (www.osuradio.nl). Op deze site kunt u uw stem uitbrengen op uw favoriete sporter/ploeg/trainer. Dat kan tot en met 22 februari 2019.

De uitslag van de poll telt voor 50% mee in de einduitslag. De overige 50% van de uitslag wordt beoordeeld door een jury bestaande uit wethouder Cees Beentjes, beleidsadviseur Samenleven Sebastiaan Huys, Roy Liefting van Liefting Fit, buurtcoach Chantal Thomas en OSU sportverslaggever/presentator Rob Offerhaus.

Meedoen aan de Fitste van Uitgeest!
Uitgeest en Liefting Fit zien graag dat Uitgeest het fitste dorp van Nederland wordt. Maar wie is de fitste van Uitgeest? Liefting Fit organiseert daarom een fitheidswedstrijd. Onderdelen zijn onder andere gewichtheffen en roeien. Nadere informatie over het programma volgt bij de bekendmaking van de genomineerden. Inschrijven kan via het mailadres redactie@osuradio.nl. Het maximum aantal deelnemers bedraagt 100, dus: vol=vol (inschrijving sluit 15 februari 2019).

'Kerstdorp Ron': "PowNews komt er nooit meer in"

Ron de Boer met de irritante presentator van PowNews. Foto: schermafdruk powned.tv

UITGEEST - Het bericht over het kerstdorp van Ron de Boer ging viral, het item van EditieNL over het kerstdorp had zelfs 270.000 views. Van heinde en verre kwamen programmamakers om Ron te interviewen, zo ook PowNews.

"De heren gingen ongegeneerd onderuitgezakt op de bank zitten en maakten terloops nog een seksistische opmerking over een vrouwelijke journaliste die nog aanwezig was," zegt Ron, die nog steeds geïrriteerd is. "Ik had ze er toen al uit moeten zetten, ze komen er in ieder geval nooit meer in." Ron, enigszins overrompeld, doet alles voor het goede doel en stond de heren van PowNews toch te woord. Van het feit dat zijn hobby het telen van perkplantjes is maakten ze dat hij een wietplantage zou hebben en aan het einde van het interview boden ze hem ook nog een cadeautje aan. "Ik hoopte dat dit een bijdrage voor KiKa zou zijn maar ik kreeg een goudvis in een zakje water. Ik heb de goudvis afgeslagen, wat moet ik daar nou mee," vertelt Ron.

Het programma werd uitgezonden en gelukkig was het merendeel van de kijkers niet geamuseerd door het feit dat Ron zo in de maling werd genomen door de zogenaamde grappenmakers.

Een ontroerend moment
Ron werd gebeld door een dame uit Hoorn, haar vader had haar kamer opgeknapt en zij wilde haar vader hiervoor bedanken. Onder het mom van een aangeboden diner haalde de dochter haar vader op en als verrassing reden ze naar Uitgeest. "Haar vader was namelijk ook kerstdorpgek en had zes of zeven huisjes op zijn dressoir staan, dochterlief wist dus zeker dat haar vader het enorme kerstdorp op de Kleis fantastisch zou vinden."

Ron de Boer tijdens het item op EditieNL, dat 270.000 keer bekeken is. Foto: schermafdruk EditieNL

Om 20.15 uur arriveerde het koppel en vader werd geblinddoekt. Voetje voor voetje schuifelde hij naar binnen met zijn dochter aan zijn ene arm en Ron aan zijn andere arm. Toen hij in positie was, middenin het kerstdorp, mocht hij zijn blinddoek afdoen. "Hij kreeg tranen in zijn ogen, hij vond het zo mooi!" zegt Ron, die bijna zelf geëmotioneerd was. Vader en dochter bleven tot 21.30 uur en elk huisje, poppetje en tafereeltje in het kerstdorp werd uitgebreid bekeken.

"Ik wil de bezoekers bedanken voor hun bijdrage en de gezelligheid," aldus een enthousiaste Ron de Boer. "Ik ben heel benieuwd hoeveel er dit jaar is opgehaald, het is voor mij een geweldige sport." De landelijke media-aandacht vond hij geweldig, al werd niet altijd duidelijk genoemd waar het kerstdorp zich precies bevindt. "Dat ga ik dus volgend jaar anders aanpakken, dan komen er vast nog meer bezoekers en zo kan ik meer ophalen voor het goede doel." Ron ziet er alweer naar uit.

Loop een uurtje mee met de Jantje Beton Collecte

UITGEEST - Loop een uurtje mee met de Jantje Beton Collecte van 25 februari t/m 9 maart. Deze oproep doet speeltuinvereniging Kindervreugd In Uitgeest.

Spelen is belangrijk. Kinderen moeten bewegen voor een gezonde ontwikkeling. En tijdens het spelen leren ze allemaal belangrijke dingen zoals vrienden maken en omgaan met tegenslagen. Jammer genoeg wordt buiten spelen steeds minder vanzelfsprekend. 1 op de 5 kinderen speelt niet of slechts een keer per week vrij buiten. Spelen houdt je vrolijk en open tegenover de wereld. Eigenlijk zou iedereen wat meer moeten spelen. Dit kan allemaal in de speeltuin in je eigen dorp. Doe daarom mee met de collecte. Je spekt daarmee de clubkas en helpt speeltuinvereniging Kindervreugd aan nieuwe speeltoestellen en materiaal voor het onderhouden van de bestaande toestellen. Collecteren kan ook als je geen lid bent van de speeltuin.

Geef je op en wij voorzien je van alle benodigdheden, zoals collectebussen en handige tips. Jij zorgt voor een goed humeur. Tijdens de collecteweek lopen we dan samen met alle vrijwilligers van de club langs de deuren.

Opgeven kan via mieke@speeltuinuitgeest.nl of telefonisch via 0251-314359.

Mats van der Zon in `t Portiertje

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Zondagmiddag zingt Mats van der Zon de sterren van de hemel in `t Portiertje. "Het gaat een gezellige Hollandse middag te worden en we verwachten dus wel gezellige meezingers," aldus de organisatie.

"De jonge Mats komt uit Heemskerk en weet dus wat we willen horen in het café." De energieke manier van optreden, zijn commerciële setlist met nummers als 'Zin in jou', 'Laat me' of 'Later als ik groter ben' moet toch het publiek meekrijgen. Ook nummers van Hazes, Tino Martin en Wesly Bronkhorst zitten in het repertoire. "Als dat geen gezellige Amsterdamse middag wordt dan weet ik het niet meer," aldus de organisatie. Elke derde zondagmiddag van de maand is er livemuziek in `t Portiertje. "De volgende voor in de agenda is 17 februari, dan is er weer iets heel anders. Dus tot ziens in T`Portiertje!"

Na een jaar van 'natte voeten' nu nieuw gras op sportpark De Koog

Metingen met de penetrologger. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Na een jaar van nattigheid en heel veel afgelaste wedstrijden heeft de gemeente Uitgeest Holland Sport advies gevraagd voor de velden op sportpark De Koog. Hoe kan er een goede bespeelbaarheid op deze velden worden gerealiseerd?

Een uitgebreid onderzoek en een advies de velden te voorzien van zandlamellen volgden. In de zomer zijn de geadviseerde werkzaamheden uitgevoerd en met ingang van het speelseizoen is het veld weer in gebruik genomen. In opdracht van de gemeente Uitgeest voert Holland Sport BV het onderhoud uit aan de velden van Sportpark De Koog. Bij het overdragen van dit onderhoud was al duidelijk dat er natte en onstabiele plekken in het B-veld zaten. Al snel volgde de opdracht voor een onderzoek naar de oorzaak van de problemen op het B-veld.

Marc Grooteman, sportveldenadviseur van Holland Sport en Fieldmanager of the Year 2018, vertelt: "We zijn gestart met algemeen onderzoek voor een eerste indruk. Hoewel er een heel nat stuk in de velden zat, waren het verder goede velden." Drainageputten zijn gecontroleerd en prima bevonden. De hoogte van het veld, gemeten met een laser, bleek ook voldoende. En de samenstelling van de toplaag is positief getoetst aan de aanlegnormen van de KNVB.

Afwatering
Pas onder de toplaag kwamen er problemen naar boven. "Bij controle van de veldopbouw met een penetrologger werden onder de toplaag grote verdichtingen waargenomen. Ook bij het graven van profielkuilen zagen we dat de toplaag in orde was maar dat daaronder problemen ontstonden met de waterdoorlaat naar het drainagestelsel," verhaalt Grooteman over zijn bevindingen. "De oorzaak van het veldprobleem was duidelijk, na regenval zakte het water niet weg door verstorende lagen in de veldopbouw. Hierdoor vormde zich een onstabiele toplaag waarop je niet kunt voetballen en niet met tractoren kunt rijden om onderhoud te plegen," legt Grooteman uit. "De velden zijn nog jong en het drainagesysteem is prima waardoor totale renovatie onnodig was. Ons advies was zandlamellen aanleggen door de gehele toplaag. Hierdoor wordt de afwatering naar de drainage hersteld. Een snel herstel waardoor bij de start van het nieuwe sportseizoen weer gevoetbald kon worden." Inmiddels zijn de werkzaamheden uitgevoerd en is het veld weer in gebruik voor trainingen en wedstrijden.

Wim Mandemakers terug van weggeweest

AKERSLOOT - Wim Mandemakers uit Heiloo heeft na een onderbreking van bijna twee jaar zijn zinnen weer gezet op de mountainbike en direct zijn eerste deelname aan de wekelijkse donderdagavondwedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) in winst omgezet.

Wim Mandemakers, in het verleden altijd de gedoodverfde favoriet als hij aan de start verscheen, was natuurlijk wel goed voorbereid begonnen aan deze comeback. De jonkies van de afgelopen periode, Wout Bakker (Heiloo) en Hidde Buur uit Akersloot, kenden Mandemakers niet en hadden geen notie van waar hij toe in staat is. Zij zagen wel een nieuw gezicht, maar waren toen nog niet onder de indruk en keken naar hem met het idee: wij zullen die veteraan wel een poepje laten ruiken. Vol overgave en zelfverzekerd trok het duo Bakker/Buur van leer met een afwachtende Mandemakers waakzaam in het wiel. Na de kat een omloop lang uit de boom te hebben gekeken, trakteerde Mandemakers de jonkies ter kennismaking op een splijtende versnelling, waarop zij het antwoord schuldig moesten blijven.

Voor de rest van de koers was het voor latere winnaar Wim Mandemakers een soort kat-en-muisspel, waarin hij niet tot het uiterste hoefde te gaan. Achter de maestro was het stuivertje wisselen tussen Buur en Bakker met uiteindelijk Bakker op kop, zodat zij beiden zaterdag vastberaden aan de Egmond-Pier-Egmond voor de jeugd kunnen beginnen. Henk Louwe uit Alkmaar eindigde net naast het podium, maar wel nadat hij Gerrit Jansen uit Schagen halfkoers drie omlopen lang voor zich had moeten dulden.

Buurtsportcoach stimuleert sport en bewegen in Uitgeest

UITGEEST - Als buurtsportcoach is Chantal Thomas hét aanspreekpunt voor vragen over sporten en bewegen voor sportaanbieders, instanties en bewoners in de gemeente Uitgeest. Zij ondersteunt de gemeente in het creëren van voldoende sport- en beweegaanbod voor alle inwoners van jong tot oud.

Sinds 1 juni 2017 is Chantal Thomas actief als buurtsportcoach in de gemeente Uitgeest en ze is ondertussen geen onbekend gezicht meer! Chantal is vaak aanwezig in en rond de gemeente om te zien wat er speelt en om actief op zoek te gaan naar vragen en mogelijkheden. Het doel van de buurtsportcoach is om verbindingen te leggen tussen de inwoners van Uitgeest en allerlei verschillende organisaties, waaronder sportaanbieders om zo een passend sport- en beweegaanbod te creëren voor alle doelgroepen. Chantal organiseert o.a. twee keer per jaar het Fit & Vitaal 60+ project en het Sportspektakel voor de jeugd in 'De Zien' waar verschillende verenigingen clinics verzorgen. Daarnaast steunt ze de wekelijkse wandelingen vanuit Huisarts van Wijk.

Elke woensdagmiddag van 13:00 – 15:00 uur is er een sportspreekuur op het gemeentehuis van Uitgeest met Chantal. Iedereen die deskundig en persoonlijk advies wilt hebben, kan bij Chantal terecht. Het kan, bijvoorbeeld als er sprake is van een chronische aandoening, lastig zijn om de juiste vorm van bewegen te vinden. Zij heeft kennis over beweegactiviteiten voor mensen die niet gewend zijn om veel te bewegen of te sporten. Bewegen is niet alleen gezond, maar ook leuk om te doen! Daarom zoekt Chantal als buurtsportcoach samen met u naar een aanbod waar mensen plezier aan zullen beleven. ''Heeft u geen advies nodig maar heeft u wensen met betrekking tot sport en bewegen in Uitgeest? Ik ga hier graag met u over in gesprek!'' aldus Chantal Thomas.

Contact
Heeft u vragen, ideeën of advies? Neem dan contact op met Chantal Thomas via 06-43041145, c.thomas@alkmaarsport.nl of kom op woensdagmiddag langs tijdens het sportspreekuur in het gemeentehuis van Uitgeest.

N.E.C. huurt Ferdy Druijf van AZ

Ferdy Druijf maakt het seizoen af bij NEC. Foto: NEC-Nijmegen

UITGEEST - N.E.C. heeft zich voor het komende halfjaar verzekerd van de diensten van Jong AZ-topscorer en oud FC Uitgeest speler Ferdy Druijf. De 20-jarige aanvaller, tot op heden goed voor 14 doelpunten in de Keuken Kampioen Divisie, maakt het seizoen op huurbasis af in Nijmegen.

"Met Ferdy verzekeren we ons van de diensten van een spits die past bij het N.E.C. dat wij voor ogen hebben. Ferdy is een energieke speler die een enorme drive en werklust koppelt aan zijn doelgerichtheid, dat zijn eigenschappen die passen bij een spits die we graag zien in de Goffert." Aldus algemeen directeur Wilco Van Schaik over de komst van Druijf.

"De komst van Ferdy is voor ons een buitenkans die we niet konden laten lopen en met zijn komst voorzien we onze aanvalslinie van kwaliteiten welke we nog niet hadden. Daarnaast verhoogt het de concurrentie voorin. Het is een compliment voor onze club dat Ferdy voor N.E.C. kiest, want er waren vele andere clubs die ook naar zijn diensten lonkten. We wensen Ferdy heel veel succes bij onze club."

Ferdy Druijf speelde tot op heden 37 wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie, hierin was hij goed voor 21 doelpunten en 3 assists. Ook kwam Druijf reeds 5 keer uit in de Eredivisie.

Hockeymeiden MHCU C1 op titelkoers

Nog geen enkele zaalwedstrijd verloren. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - MHCU MC1 ligt na afgelopen zondag op titelkoers in de 1e klas zaalhockey. In Amsterdam werden de 7e en 8e wedstrijd van dit zaalhockeyseizoen gewonnen. Een mooie reeks nadat ook de eerste zes wedstrijden al in een overwinning waren omgezet.

De eerste wedstrijd tegen rivaal IJburg verliep moeizaam, het bleef lang 0-0 en dit leek ook de einduitslag te worden. In de laatste 20 seconden van de wedstrijd werd tot grote vreugde van de speelsters en de ouders op de tribune toch nog de winnende goal gemaakt! In de tweede wedstrijd tegen Xenios ging het makkelijker. Tegen deze minder sterke tegenstander behaalden de meiden van MHCU een degelijke 3-0 overwinning. Na acht overwinningen op rij gaat MHCU C1 nu ruim aan kop en kunnen ze de laatste vier wedstrijden met vertrouwen tegemoetzien.

De Fabo zoekt handige Harry's en crea Bea's

De Fabo heeft voor ieder wat wils. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De Fabo is op zoek naar leiders voor onze knutselclub op woensdag, meidenclubs op vrijdagavond en de timmerclub op vrijdagavond. Deze hobbyclubs worden wekelijks gegeven aan kinderen tussen de 7 en 15 jaar. Dit doen we op de bovenverdieping van het Zienhouse aan de Zienlaan nr. 10 in Uitgeest.

"Onze leiders zijn allemaal vrijwilligers die het leuk vinden om onze leden met zoveel mogelijk technieken en materialen kennis te laten maken en handige tips te geven", aldus de organisatie.

De knutselclub wordt op woensdagavond gegeven van 19:00 tot 20:30 uur. De groep bestaat uit 10 leden tussen de 7 en 11 jaar oud. Zij krijgen elke week een nieuw project aangeboden waar door ze met heel veel verschillende materialen en technieken kennis maken. Tijdens de avond gaat het vooral om de gezelligheid, iedereen gaat altijd met een leuk werkstuk naar huis.

De meidenclub wordt op vrijdagavond gegeven van 19:00 tot 20:30 uur. De groep bestaat uit 10 meiden van 11 t/m 13 jaar oud (groep 8 en brugklas). Zij werken elke week aan hun eigen werkstuk, de leidsters van de club leggen uit welke materialen en gereedschappen de meiden kunnen gebruiken om tot het mooiste resultaat te komen.

De timmerclub VR jr wordt vrijdagavond gegeven van 19:00 tot 20:30 uur. De groep bestaat uit 10 leden tussen de 7 en 11 jaar oud, zij maken allemaal zelf een eigen project. De leiders helpen hiermee, zij leggen uit met welke machines en technieken de leden hun project zo mooi mogelijk kunnen maken.

De meidenclub XL wordt op vrijdagavond gegeven van 20:30 tot 22:15 uur. De groep bestaat uit 10 meiden van 13 t/m 20 jaar oud (2e klas en hoger). Zij werken elke week aan hun eigen werkstuk, de leidsters van de club leggen uit welke materialen en gereedschappen de meiden kunnen gebruiken om tot het mooiste resultaat te komen.

Wat verwachten wij van onze vrijwilligers?
Dat je er plezier in hebt om een groep kinderen te helpen bij het maken van hun werkstuk, je probeert de kinderen met zoveel mogelijk materialen en technieken kennis te maken. Ook zorg je ervoor dat de kinderen zich aan de regels houden, zodat iedereen gezellig en veilig kan werken.

De clubs worden wekelijks gegeven behalve tijdens de schoolvakanties, ons seizoen loopt van september tot en met mei. Geïnteresseerd? Kijk op onze site www.fabouitgeest.nl voor meer informatie, of bel naar ons info adres 06-51867712 (Mandy van Grootheest).

Programma OSU Radio

Maandag
00.00 – 02.00 Love Songs.
02.00 – 07.00 Relaxed door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 19.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
19.00 – 20.00 Bart van de Heuvel – Barts Guitar Place.
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine.
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio.

Dinsdag
00.00 – 07.00 Relaxed door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Nonstop met Lokale en Regionale Informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 15.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
15.00 – 18.00 Infomagazine
18.00 – 20.00 Camille Jansen – Hits from the Heartland.
20.00 – 24.00 Nonstop.

Woensdag
00.00 – 07.00 Relaxed door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12:00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 16.00 Tom Jacobs – Drie Decenia Hits.
16.00 – 18.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn.
20.00 – 22.00 Paul van den Berg – Carte Blanche.
22.00 – 24.00 Nonstop.

Donderdag
00.00 – 07.00 Relaxed door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Nonstop met Lokale en Regionale Informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak – Schoolradio
15.00 – 16.00 Nonstop met Lokale en Regionale Informatie.
16.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit.
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain.
22.00 – 24.00 Rob Offerhaus – Muziek voor het slapen gaan.

Vrijdag
00.00 – 07.00 Relaxed door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers.
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis.
17.00 – 20.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
20.00 – 22.00 Joop Schouten – Thank God it's Friday.
22.00 – 24.00 Mike Lambooij – Vinylized & More.

Zaterdag
00.00 – 03.00 DJ Keanu – The Sound of Ibiza.
03.00 – 08.00 Dancing door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 11.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
11.00 – 12.00 Oranje Top-30.
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend.
14.00 – 18.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle.
20.00 – 22.00 Richard Schmitt – Back to the Dancefloor.
22.00 – 24.00 Tom Jacobs – Club 106.
00.00 – 03.00 DJ Keanu – Sounds of Ibiza.

Zondag
03.00 – 08.00 Relaxed door de nacht.
08.00 – 09.00 Songs of Praise.
09.00 – 10.15 Live kerkdienst vanuit de Katholieke kerk.
10.15 – 12.00 Nonstop met lokale en regionale informatie.
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend
14.00 – 15.00 OSU Cabaret.
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox.
18.00 – 20.00 Intermezzo – Klassiek
20.00 – 22.00 Jazzylicius- Blues and Big Bands.
22.00 – 24.00 Nonstop met Lokale en Regionale informatie.

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters waarbij Uitgeester-gezelligheid en Lokale informatie voorop staat.

Lijkt het je leuk om ook een radio-programma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma verzorgen, de redactie helpen of heb je een programma idee en wil je graag meewerken? Van Jong tot Oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt de OSU in de ether 106FM, Ziggo 104.5FM en Ziggo kanaal 918 en via internet.

Middag van de kinderpoëzie Lees Lokaal

Theater Poppekus is ook van de partij. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Lees Lokaal Uitgeest organiseert op zaterdagmiddag 9 februari 'De middag van de kinderpoëzie' in Cultureel Centrum De Zwaan. Van 31 januari tot en met 6 februari vindt de landelijke poëzieweek plaats.

Alle scholen in Uitgeest starten rond deze tijd met een gezamenlijk poëzieproject. Het Lees Lokaal sluit zich hier op zaterdag 9 februari bij aan met een speciaal programma voor alle schoolkinderen van 5 tot 10 jaar. Omdat het Lees Lokaal zelf te klein is om alle kinderen te ontvangen wordt er uitgeweken naar Cultureel Centrum De Zwaan. Van 13.30 tot 16.30 uur vindt hier De middag van de kinderpoëzie plaats. Met deze middag wil het Lees Lokaal aantonen dat poëzie niet zwaar en moeilijk is, maar dat poëzie juist ook heel grappig en ontspannend kan zijn.

Het programma bevat naast tal van andere activiteiten liefst 2 Theater Poppekus-uitvoeringen van de speciaal voor het Lees Lokaal gemaakte voorstelling 'De verdwaalde leeuw'. Theater Poppekus laat hiermee zien dat poëzie niet saai is maar hartstikke leuk! Met behulp van een reuzeboek worden de kinderen meegevoerd in het verhaal over een leeuw die verdwaald is. Hij is zijn eigen verhaal en bladzijde kwijt!

Al zoekende komt hij in de andere verhalen van het boek terecht. De dieren uit deze verhalen willen hem wel helpen de weg terug te vinden, maar daar moet hij wel wat voor doen. Samen met de kinderen zal hij wat poëzieopdrachten moeten vervullen. Met hun hulp vindt hij vast zijn bladzijde weer terug! Tussen de voorstellingen door kunnen de kinderen zich vermaken met het voorlezen van zelfgemaakte of meegebrachte gedichten, het versieren van gedichten op papier, het maken van elfjes (korte workshop) en het lezen van poëzie.

Voorlopig programma in het kort:
13.30 uur - Opening van De middag van de kinderpoëzie.
13.45 uur - Theater Poppekus: De verdwaalde leeuw.
14.20 uur - Diverse poëzieactiviteiten.
15.30 uur - Theater Poppekus: De verdwaalde leeuw.
16.30 uur - Einde van De middag van de kinderpoëzie.

Toegang is gratis. In de foyer is er koffie en thee tegen betaling en gratis limonade beschikbaar.

Voorstelling: 'Gaan we katten?'

UITGEEST - Cabaret bij De Zwaan Cultureel Vrijdag 25 januari speelt Dorine Wiersma haar voorstelling 'Gaan we katten?' bij De Zwaan Cultureel. De voorstelling beging om 20.15 uur. Niet eerder liet Dorine zo begeesterd van zich horen.

Met rake verbale, maar vooral muzikale klappen slaat ze vrolijk om zich heen en zet ze haar nagels in het leven van vandaag. Want er valt een hoop te katten. Bijvoorbeeld op mensen met een vermeende glutenallergie, op brutale senioren die denken dat de hele wereld om hen draait en op de vele BN'ers waarvan niemand weet waarom ze BN'er zijn geworden. Zoals we van Dorine mogen verwachten, zit ook deze voorstelling weer vol met vakkundig geschreven teksten in de traditie van Kees Torn, Ivo de Wijs en Drs. P. De toegangsprijs is € 13,50, vrienden van de Zwaan Cultureel krijgen € 2,50 korting. Kaartverkoop via boekhandel Schuyt of aan de zaal (mits nog beschikbaar), of via de online kaartverkoop. Voor meer informatie en andere voorstellingen zie de website van De Zwaan Cultureel (www.dezwaancultureel.nl).

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte Uitgeest

Woensdag 16 januari 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 18 januari 19.00 uur: Woord en Communieviering in Geesterheem.
Zondag 20 januari 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.

BuurtAED gerealiseerd door de Floraronde

De AED op de Floraronde. Foto: Aimée Kniese

UITGEEST - In oktober vorig jaar begon Stan Klaarmond, bewoner van de Floraronde, een BuurtAED-actie. Binnen een maand werd het benodigde bedrag (€ 1629,-) opgehaald, waarmee de straat een automatische externe defibrillator kon financieren. Afgelopen vrijdag 11 januari werd de BuurtAED opgehangen.

Door: Aimée Kniese

Een BuurtAED verdubbelt de kans dat iemand een hartstilstand overleeft, aangezien de meeste hartstilstanden plaatsvinden in een woonwijk. De AED is dag en nacht bereikbaar. Daarnaast is de AED aangemeld bij het reanimatie-oproepsysteem 'HartslagNu'. Mocht iemand in de buurt een hartstilstand krijgen, dan zal de AED bediend kunnen worden door een burgerhulpverlener die opgeroepen wordt. Een burgerhulpverlener is getraind om in een dergelijke situatie hulp te verlenen. Een aantal mensen die in de buurt van de AED wonen krijgen binnenkort een AED reanimatietraining door ambulanceverpleegkundigen, zodat zij in staat zijn de AED te bedienen.

"Ik vind het een heel goed initiatief. Ik ben ervan geschrokken hoe weinig AED's er te vinden zijn in het dorp. De meeste AED's hangen bij sportverenigingen, maar deze zijn niet altijd bereikbaar," meent een bewoner van de Floraronde, die liever anoniem blijft. "Ik ben trots op de saamhorigheid in de straat, waardoor de AED op zo'n korte termijn gerealiseerd is."

Idealiter moeten er 30.000 AED's zijn in Nederland die altijd beschikbaar zijn, meent de Hartstichting. Op dit moment zijn dat 15.000 AED's, waarvan een derde niet altijd beschikbaar is. Deze hangen bijvoorbeeld achter gesloten deuren. De Hartstichting pleit ervoor dat heel Nederland een 'hartveilige zone', of '6-minutenzone' wordt. Dit houdt in dat slachtoffers van een hartstilstand binnen zes minuten hulp kunnen krijgen door middel van een AED. In de buurt rondom de Floraronde is dit nu het geval.

Initiator Stan Klaarmond, zelf ambulanceverpleegkundige: "Een AED verdubbelt de overlevingskans bij een patiënt met een hartstilstand. Door BuurtAED kunnen er AED's komen voor relatief weinig geld. Daar moeten we als burgers aan meewerken. BuurtAED is een actie van de Hartstichting en Philips. Normaal kost de AED € 2600,-, maar door sponsoring van Philips kost deze € 1600,-. Als iedereen in een straat meedoet, moet het lukken. Als professional zou ik graag op elke hoek van de straat een AED zien. Daarom verwijs ik iedereen naar www.buurtaed.nl."

De iedereen-doet-mee-tafel: van bredere stoepranden tot het verbinden van jong en oud

Wethouder Cees Beentjes heet de aanwezigen van harte welkom Foto: Margreeth Anema

Maandag 14 januari vond de tweede editie van de iedereen-doet-mee-tafel plaats in het gemeentehuis van Uitgeest. De gemeente Uitgeest wil dat iedereen in de samenleving mee kan doen en erbij hoort. Het maakt niet uit welke culturele achtergrond, geslacht, leeftijd, talenten of beperkingen iemand heeft: iedereen hoort erbij. Tijdens deze eerste 'iedereen-doet-mee-tafel' zijn dromen, verlangens en wensen uitgesproken door inwoners van Uitgeest en vertegenwoordigers van organisaties. Daarmee is een eerste stap gezet om in de gemeente met elkaar te werken aan een actieplan voor een inclusieve samenleving in Uitgeest.

Overhangende begroeiing op de stoep

De deelnemers zijn enthousiast: ze merken dat er écht iets gaat gebeuren met hun speerpunten. Sam bijvoorbeeld, inwoner van Uitgeest en slechtziend. Sam heeft voor de VN 3,5 jaar in Sierra Leone gezeten, daarna heeft hij een functie als beveiliger gehad. Sinds zijn veertigste levensjaar nam zijn erfelijke ziekte een agressieve wending en nu is hij slechtziend en is genoodzaakt om met een blindegeleidestok te lopen. Hij ergert zich aan de overhangende begroeiing over de stoep van voortuinen en heeft zichzelf voor de iedereen-doet-mee-tafel aangemeld. In de AVG staat volgens hem beschreven dat er geen overhangend groen op de stoep mag zijn en dat is er wel. Niet alleen blinden en slechtzienden hebben hier last van maar ook mensen met kinderwagens en scootmobiels. Hij legt uit dat blinden en slechtzienden de gevels van huizen als natuurlijke gids gebruiken en als er een struik overhangt gaat dat niet.

Jongerenwerkers Dimitri en Kim buigen zich met Paula van MEE & De Wering over de beschreven dromen Foto: Margreeth Anema

Paula van Hove, de projectleider van MEE & de Wering vertelt: "In de BUCH blinkt Uitgeest uit qua enthousiasme en ideeën. Een aantal van deze ideeën zijn zelfs snel realiseerbaar". Ook zijn er raadsleden aanwezig in de zaal met ongeveer 18 inwoners en professionals die allemaal willen meedenken over het actieplan. "Inwoners van Uitgeest zijn sowieso erg betrokken bij Uitgeest, we hebben een groot sociaal netwerk en dit is een grote plus voor het dorpsgevoel dat wij moeten koesteren'" , zo meldt Anneke Terra van de PvdA.

De dromen en voorstellen van de deelnemers van de bijeenkomst gaan van bredere stoepranden tot het gemis dat het wijkbeheer afgeschaft is. Jongerenwerkers Dimitri en Kim zijn ook aanwezig, in gesprekken met jongeren tussen de 15 en 22 jaar oud gaven zij aan dat ze zichzelf al stereotype willen verbeteren: "de jeugd heeft het gevoel dat zij als ballast worden gezien door de ouderen, wij hebben als speerpunten wederzijds begrip en respect", vertellen zij. "Er is ook weinig verbinding tussen de Kleis en het centrum, de jeugd noemt dit: Uitgeest oud en nieuw, hier willen we ook aan werken", zo meldt Dimitri namens de jongeren.

Dromen top 5

Elham is een jongere vluchteling, ze valt tussen de deelnemers op vanwege haar hoofddoek. In een gesprek met jongerenwerkers Dimitri en Kim vertelt zij dat ze een plek mist waar iedereen bij elkaar kan komen, zowel vluchtelingen als Nederlanders en waar ruimte is voor praktische vragen. Natuurlijk kunnen ze in de Zienhouse bij elkaar komen maar de taal bemoeilijkt de communicatie. Ook dit speerpunt gaat op het lijstje van beide partijen.

Tijdens de bijeenkomst wordt gevraagd om een top vijf te maken van de dromen en na een kwartier goed nadenken met aansluitend een speeddate tussen de deelnemers blijken de prioriteiten te liggen bij:

-Ruimte – een multifunctionele ruimte voor jong en oud is zeer gewenst

-Toegankelijkheid van infrastructuur en gebouwen

- Eenzaamheid en isolement

Wethouder Cees Beentjes die de tweede editie opende maakte bekend dat de ideeën op 14 februari in de commissievergadering worden besproken waarbij welzijn in een breder perspectief zal worden behandeld.