De Uitgeester

18 mei 2016

De Uitgeester 18 mei 2016


Uitgeester Harris beste basketballer van Nederland

Harris met zijn vader.

AMSTERDAM/UITGEEST - Harris Alhaj Saleh kwam zestien jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland. Hij kwam terecht op De Pollen, waar hij samen met zijn vader nog altijd woont. Buurtbewoners zien Harris bijna dagelijks dribbelend langslopen richting het basketbalpleintje in het park bij de Plevierstraat. Hier oefent en perfectioneert hij zijn schoten. Vorig jaar verruilde Harris de Lake City Players om bij Apollo in Amsterdam te gaan basketballen: vijf dagen per week trainen en spelen op het hoogste niveau. En met succes. Afgelopen weekend werd Harris met zijn team Nederlands kampioen én benoemd tot beste speler van Nederland.

Na een ruime overwinning tegen het team van Rotterdam Basketball tijdens twee wedstrijden in de halve finale is het team van Apollo mannen onder 20 er afgelopen zondag in geslaagd om Nederlands kampioen te worden. Daar waar Rotterdam nog werd opgerold was de wedstrijd tegen de The Black Eagles uit Rosmalen in de sporthal van Landstede Zwolle een ware thriller. Het team van The Black Eagles overdonderde Apollo in het eerste kwart met fysiek basketbal, een tomeloze inzet en goede aanvallen. Apollo pakte in het tweede kwart zijn spel weer langzaam op door sterke rebounds en dankzij scores van Harris.

Vader
Bij een ruststand van 40 - 31 in het voordeel van de Black Eagles had Harris al 13 punten op zijn naam staan en leek hij net als in de wedstrijd tegen Rotterdam een week eerder weer topscorer te gaan worden. In het derde kwart ontplofte de wedstrijd (en het meegereisde publiek) en steeg de spanning tot ongekende hoogte. Topbasketball in Zwolle met de tribunes gevuld door schreeuwende Brabanders en gillende Amsterdammers (of andersom). De meegereisde supporters van Harris uit Uitgeest, waaronder zijn vader, konden de spanning ook nauwelijks aan.
Apollo had veel fouten nodig onder het bord om te voorkomen dat De Black Eagles in het derde kwart verder uit liepen en wisten de score aan het einde van het kwart gelijk te trekken. Vooral de assist/pass (een zogenaamde Alley Oop) van Harris op teamgenoot Ruud Lutterman deed de zaal ontploffen en gaf het team van Amsterdam op het juiste moment een zetje in de rug.

Verlenging
In het vierde kwart golfde het spel heen en weer. De spelers maakten door de druk steeds vaker fouten en Apollo raakte hierdoor aan het einde twee belangrijke spelers kwijt. In de laatste minuten ging het spel gelijk op en met een eindstand van 69 tegen 69 moest er worden verlengd met vijf minuten.
Amsterdam kwam goed uit de startblokken en nam een kleine voorsprong. De ban was na drie minuten gebroken. Dankzij het maken van persoonlijke fouten door De Black Eagles om het spel stil te leggen konden de Amsterdammers de wedstrijd vanaf de strafworplijn op slot gooien. Met een eindstand van 73-79 is de overwinning van de afsluitende wedstrijd van de NBB finals naar Apollo in Amsterdam gegaan. De statistieken kregen ook deze keer gelijk. Het team dat de eerste punten in de verlenging scoort wint in de meeste gevallen de wedstrijd. Complimenten voor het hard werkende team uit Rosmalen voor wie de wedstrijdspanning te veel werd aan het einde van de wedstrijd en Amsterdamse bluf het verschil heeft gemaakt.

MVP
De beker werd zoals gebruikelijk overhandigd aan de MVP (Most Valuable Player) en onze plaatsgenoot viel die eer te beurt. Iedereen in de zaal was het erover eens: Harris heeft deze wedstrijd een sportieve prestatie van ongekend niveau laten zien. Met 21 punten, goede passes en intensief verdedigen heeft hij zijn team de overwinning bezorgt. De beker, medaille en het netje van de basket waren voor hem. Een eer die alleen de beste van het land te beurt valt. En nu? Harris wil graag na de zomer zijn ontwikkeling voortzetten in Amerika bij een collegeteam en proberen de absolute top in basketball te halen. "Wij van Lake City Players zijn trots op hem!", besluit voorzitter Sim Woud.

Terugblik op het ICGT en meer

Veel sport deze week in De Uitgeester. Met natuurlijk een terugblik op het ICGT 2016, dat ondanks het mindere weer fantastisch is verlopen. Was u er ook bij? Dan mag u dit verslag zeker niet missen! Verder een verhaal over darttalent Wessel Nijman. Want Uitgeesters kunnen méér dan voetballen. Dat bewijst ook Harris Alhaj Salheh, die de voorpagina siert met zijn topbasketbalprestaties. Wij wensen u weer veel leesplezier.

Collecte Oranje Fonds

UITGEEST - In het hele land collecteren organisaties deze week voor het Oranje Fonds. Zo ook in Uitgeest. De organisaties ontvangen de helft van hun opbrengst zelf en laten daarmee dromen in vervulling gaan. De andere helft van de opbrengst besteedt het Oranje Fonds aan sociale initiatieven in de provincie waar het geld opgehaald is. Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds, benadrukt het belang van al die initiatieven, klein en groot: "In 2015 ondersteunden we in Noord-Holland 1071 organisaties die stuk voor stuk mensen samen brengen en iets doen voor de eigen omgeving. De organisaties die tijdens de collecteweek op pad gaan zetten zich daar ook voor in. Het is uniek in Nederland dat de volledige opbrengst wordt besteed aan kleine dromen van organisaties die een belangrijke rol spelen in de buurt of het dorp. Met de opbrengst kan een buurtmoestuin bijvoorbeeld gereedschap en een mooie picknicktafel kopen. Dat lijkt niet veel maar de buurt heeft daar nog jaren plezier van! Zo versterken we maatschappelijke initiatieven en hopen dan ook dat iedereen gul geeft." Het Oranje Fonds steunt grote en kleine organisaties in het hele land en heeft tot doel om het contact te bevorderen tussen verschillende groepen mensen. Het Fonds is bekend van onder andere NLdoet, Burendag en de Appeltjes van Oranje. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Fonds.

Doktersassistente Romy neemt afscheid van De Kleis

Een van de laatste keren dat Romy patiënten van huisartsenpraktijk De Kleis te woord staat. Vanaf 1 juni gaat zij aan de slag als fysiotherapeut. .

UITGEEST - Na bijna negen jaar neemt doktersassistente Romy Sinnige afscheid van huisartsenpraktijk De Kleis. Per 1 juni gaat zij als fysiotherapeute aan de slag. Veel patiënten zullen Romy kennen als vriendelijk en behulpzaam aan de telefoon, geïnteresseerd in het verhaal van de patiënt. Romy is naast doktersassistente ook sportmasseur. Ze wilde verder studeren om uiteindelijk fysiotherapeut te worden. "Romy is een jaar geleden moeder geworden van een mooie dochter en is het voor haar nu tijd voor een volgende uitdaging, met dezelfde inzet en gedrevenheid. We zullen Romy missen als collega. Ze is altijd vrolijk en collegiaal en elk plan om de praktijk verder te ontwikkelen pakte ze enthousiast op", aldus het team van huisartsenpraktijk De Kleis. Praktijkassistente Menda zal Romy opvolgen. Meer info: www.huisartsendekleis.nl.

5000 euro voor SWOA

Sjors Veldt, bestuurslid van het coöperatiefonds Rabobank Noord-Kennemerland overhandigt een cheque van 5000 aan Liesbeth Putter, secretaris van de SWOA.

AKERSLOOT -- Een aanbouw aan 't Kruispunt is weer een stukje dichterbij dankzij een donatie van 5000 euro van Rabobank Noord-Kennemerland. 't Kruispunt is de thuishaven van Stichting Welzijn Ouderen Akersloot. Zij organiseert hier activiteiten voor ouderen. Door de toenemende belangstelling is het gebouw echter te klein geworden. Ook de indeling van 't Kruispunt moet worden aangepast omdat steeds meer senioren met een rollator of booster komen. De stichting is een sponsoractie gestart om de aanbouw van 't Kruispunt te kunnen financieren. Daar is ruim € 140.000 voor nodig. Rabobank Noord-Kennemerland heeft besloten dit initiatief financieel te steunen. "Uiteraard is het bestuur van de SWOA heel blij met deze royale gift. Het is een belangrijke stap in de richting van het beoogde doel. Het bedrag zal worden gebruikt voor aanschaf van verduisteringsgordijnen, aanvulling keukenapparatuur en aanvulling meubilair", aldus het stichtingbestuur.

Word ook Vriend van De Uitgeester

U kunt De Uitgeester nog steeds steunen door Vriend van De Uitgeester te worden. De krant ontvangt u gratis – per post en online -, maar voor een bedrag van € 12,50 (méér mag ook!) profiteert u van allerlei extra's, zoals de krant wekelijks gratis in uw mailbox, een gratis Doeltreffertje, voordeel bij plaatselijke winkels en restaurants en bij concert- en theaterbezoek en winacties. Er komen steeds nieuwe aanbiedingen bij. Wij hopen dat u De Uitgeester een warm hart toedraagt. Aanmelden kan via www.vriendenvandeuitgeester.nl. Iedere vijftigste aanmelding krijgt een spijsbrood van Bakkerij Putter; wie weet valt u ook in de prijzen!

Rommelmarkt bij Geesterheem

UITGEEST - Het Uitbureau Geesterheem organiseert een voorjaarsrommelmarkt in woonzorgcentrum Geesterheem. De rommelmarkt wordt gehouden op zondag 28 mei van 10.00 tot 15.00 uur. Buiten en in de hal staan diverse kramen opgesteld met woonaccessoires, meubels, kaarten, sierraden, decoratiemateriaal, serviesgoed, curiosa en nog veel meer hebbedingetjes. De spullen zijn verkrijgbaar voor kleine prijsjes. Bezoekers wordt gevraagd met gepast geld te betalen. Pinnen is niet mogelijk! De opbrengst van de verkochte spullen komt ten goede aan activiteiten voor de bewoners van Geesterheem.

Lisa, Lars en Pascal kleuren mooiste Leeslokaal

UITGEEST - Bij de opening van LeesLokaal op 19 maart startte er voor alle kinderen van de basisscholen in Uitgeest een kleurwedstrijd. Plaatsgenote Paulien van Tol ontwierp een feestelijke kleurplaat vol slingers, boeken en lezende kinderen en de tekst 'Hieper de piep, een nieuwe bieb!' Paulien maakte 7 mei bekend wie de kleurkampioenen van Uitgeest zijn! De gelukkige winnaars zijn Lisa Hemmer, Lars Metselaar en Pascal de Wit. Zij kregen een door Paulien geschreven en geïllustreerd boek. Voor alle andere deelnemers was er een troostprijs.

ICGT 2016: IJsschotsspringen met de ogenblikken (Remco Campert)

Publiek geniet van spannend voetbal.

UITGEEST - Het ICGT 2016 zit er weer op. Terugkijkend naar het toernooi moest ik denken aan de bovenstaande zin want koud was het en er gebeurt tegenwoordig zoveel op het ICGT dat je bijna niet anders kunt doen dan van het ene naar het andere ogenblik te springen. Het ICGT is inmiddels een veelomvattend spektakel geworden met als leidend motto 'voetbal en feest in Uitgeest'. Topvoetbal, amateurvoetbal en topartiesten zorgen het gehele weekend voor een ongekende sfeer. De waardering blijkt vooral uit het feit dat ieder jaar weer, dus ook deze editie, duizenden mensen uit de gehele regio hun weg naar het evenement weten te vinden. Op welke ogenblikken zijn we zoal geland?

ICGT Bedrijventoernooi
Een successtory. Dat is het, het ICGT Bedrijventoernooi. Dit jaar waren er ruim 65 teams die streden om de diverse prijzen in de verschillende poules. Het succes van het toernooi laat zich eenvoudig verklaren: het is vooral gezellig. Veel bedrijven doen eraan mee omdat zij, maar vooral ook het personeel, het leuk vinden om een gezamenlijke activiteit te ondernemen waarbij sportiviteit en gezelligheid voorop staan. Natuurlijk waren er prijzen te verdienen maar eigenlijk gaat het daar niet om bij dit toernooi. Waar het wel om gaat, dat bleek vooral tijdens het rodedraadspel, namelijk samen optrekken, -werken, -doen en vooral lachen. Dat werd dan ook in ruime mate gedaan. In ieder geval kan de organisatie en kunnen de deelnemers weer terugkijken op een zeer geslaagde editie van het ICGT Bedrijventoernooi 2016.

ICGT Clubavond
Ook dit jaar streden er weer teams van ADO en FC Uitgeest in een vriendschappelijke sfeer om de eer in diverse wedstrijden. Winnaars en verliezers waren er natuurlijk maar dat deed eigenlijk niet zo ter zake. Belangrijker was daarna het gezellige samenzijn in de grote feesttent.

Hét gezicht van Zappelin, Nienke van den Berg, vermaakt jong en oud tijdens de kindermiddag.
Atletico Paraneanse is de winnaar van het ICGT 2016.

ICGT Sponsoren
Sponsoren dragen het ICGT een warm hart toe en het ICGT heeft hart voor zijn sponsoren. Op zaterdagochtend na de openingswedstrijd tussen AZ en West Ham United waren de sponsoren uitgenodigd voor een bijeenkomst in het sponsorhome van gastheer FC Uitgeest. Speciale gasten daarbij waren Andy Houtkamp (Langs de Lijn) en de succesvolle trainer van AZ John van den Brom, die met elkaar in gesprek gingen over AZ en met name het jeugdvoetbal. Natuurlijk kreeg John de complimenten voor het succes van AZ na de winterstop, bekroond met een vierde plaats in de eredivisie. Maar hoe had hij dat toch geflikt? Dat het voor de winterstop niet zo goed ging verbaasde hem eigenlijk niet eens zo, want na de derde plaats van het seizoen ervoor waren er een aantal dragende spelers weggegaan. Er moest dus weer opnieuw opgebouwd worden. Toch is er juist tijdens die winterstop grondig geëvalueerd. Meer routine was gewenst. Gelukkig kwam daar Mounir El Hamdoui aanwaaien. "Trainer mag ik meetrainen?" Een paar weken later de van een blessure terugkerende Ron Vlaar: "Trainer mag ik meetrainen?" Voeg daarbij de komst van Ben Rienstra, de ijzersterke Stan Wuijtens, de spectaculaire ontwikkeling van Vincent Janssen en de ingrediënten voor het succes na de winterstop zijn volgens hem verklaard. Natuurlijk bestaat er ook nu weer het gevaar dat er spelers weggaan, maar ja "dat is helaas de realiteit voor een club als AZ", aldus John van den Brom.
Schalks informeerde Andy Houtkamp nog of hijzelf volgend jaar nog in Alkmaar te bewonderen was. Lachend wuifde de succesvolle trainer deze opmerking van de journalist Andy Houtkamp weg en beloofde de toehoorders volgend jaar gewoon op de bank te zitten in het AFAS stadion. Wel had hij goed nieuws voor de Uitgeester toehoorders want plaatsgenoot Ferdy Druijf, die onder contract staat bij de Alkmaarders, mag volgend jaar aansluiten bij de A-selectie van AZ. Op de vraag of hij dan ook een kans krijgt in het eerste kon hij natuurlijk niets anders zeggen dan "wie weet?" Over het ICGT toernooi was hij lovend. Voor jeugdspelers ook heel goed omdat er tegen sterke ploegen gespeeld wordt en de weerstand daardoor groot is. Daar leren spelers van. Marloes Jongejans, belast met de post sponsoring, bedankte de heren hartelijk, was ook blij met hun komst want voor je sponsoren moet je altijd iets extra's doen.

ICGT Veteranentoernooi
Voor de tweede keer maakte dit toernooi onderdeel uit van het ICGT. Was het vorig jaar nog Vitesse'22 dat de bokaal mocht meenemen, dit jaar werd gastheer FC Uitgeest winnaar van de foeilelijke bokaal.

ICGT ABT
Organisator Vincent van den Berg kon ook dit jaar weer terugblikken op een uiterst succesvolle editie van het ABT. Het toernooi voor lagere senioren is in haar soort een van de grootste van Noord-Holland en misschien wel Nederland. Met ook dit jaar weer 35 teams, enthousiaste deelnemers en een heel goede sfeer was de editie 2016 een hele mooie.

ICGT Kindermiddag
Daar was ze weer, het gezicht van Zappelin, Nienke van den Berg. De kinderen hingen aan haar lippen, zongen en joelden mee en zwaaiden enthousiast met hun kleine knuistjes. Het was de tweede keer dat het ICGT deze kindermiddag organiseerde. Met succes want ook nu weer wisten honderden ouders en kinderen de weg naar de tent te vinden. Het side-evenement lijkt daarmee een vaste plaats te krijgen op de zaterdagmiddag van het ICGT

ICGT Muziek
Voetbal en feest in Uitgeest en feest was het ook dit jaar weer in de feesttent op het fraai ingerichte ICGT Plaza. Op vrijdagavond wisten Royal Flush en Peter Beense het publiek massaal te laten meezingen en dat voorrecht genoten Sesam Sensation en Danny Lucassen op de zaterdagavond. Zondag, traditioneel de drukste dag in de feesttent, was het vooral het trio Tjoe en Jeroen dat de aandacht trok. Met een daverende lichtshow, prachtige meerstemmige duetten en een schier eindeloos repertoire speelde de band de frustratie van het missen van voorrondes van de Voice of Holland van zich af. Overigens viert de band volgend jaar haar 25-jarig jubileum. Door de heren Tjoe en Jeroen wordt zeer geheimzinnig gedaan over de wijze waarop dat gevierd zal gaan worden maar dat het groots wordt moge duidelijk zijn. Misschien wel de HMH? Daarna was het de beurt aan Trots en Dries Roelvink om de sfeer er in te brengen. Dat kon je wel aan hen overlaten want de feesttent ging helemaal uit z'n dak.

ICGT Topvoetbal
Mooi is dat altijd, de openingswedstrijd van het ICGT op zaterdag, ook dit jaar natuurlijk weer gespeeld door het elftal van gastheer FC Uitgeest. Tegenstander was het Engelse West Ham United. Opvallend was dat de amateurs van FC Uitgeest eigenlijk best goed partij gaven aan de professionele jeugd van 'The Hammers'. Een misschien onterecht gegeven penalty en een lekkere treffer van de West Ham zorgden ervoor dat de Engelsen toch hun overwinning kregen. De andere wedstrijd in de poule werd een nipte overwinning voor de regionale favoriet AZ dat het sterke Cruziero uit Brazilië met 1-0 wist te verslaan. Dat FC Uitgeest echt niet van plan was om zonder strijd het toernooi te vervolgen lieten de spelers zien in de volgende wedstrijd tegen Cruzeiro. Tot vlak voor tijd stond er namelijk nog 1-1 op het scorebord. Toch ging het echter nog fout in de zogenaamde 'dying seconds' van de wedstrijd toen Cruzeiro alsnog de bevrijdende tweede treffer wist te scoren. Door de winst van West Ham United op AZ (1-0) waren zij in ieder geval verzekerd van een vervolg in het toernooi. De laatste poulewedstrijden zouden beslissen over het tweede team uit deze poule voor de finalerondes. AZ won daarin overtuigend van FC Uitgeest terwijl Cruzeiro verloor van het sterke West Ham United. Zij en AZ dus door in deze poule.

In Poule B bleek na drie wedstrijden het Braziliaanse Atletico Paranaense de sterkste en werd Panathinaikos derde. Voor maandag leverde dat de volgende halve finales op namelijk West Ham United tegen Panathinaikos en Atletico Paranaense tegen AZ. Helaas moesten onze gasten uit Alkmaar het na een spannende halve finale afleggen tegen de Zuid-Amerikanen. In de andere halve finale won het Engelse West Ham United ook met strafschoppen van Panathinaikos. Dat was zuur want de Grieken stonden tot in de blessuretijd nog voor maar een late gelijkmaker en mindere strafschoppen bracht hen in de kleine finale. Ook hier moesten in de wedstrijd tegen AZ strafschoppen uitkomst brengen. Daarin wisten de Engelsen beter de weg naar het doel te vinden dan de Alkmaarders.

De finale dan tussen West Ham United en Atletico Paraneanse. Het werd een gelijkopgaande strijd waarin beide partijen er beter in slaagden om doelpunten te voorkomen dan dat ze kansen wisten te creëren. Wederom moesten daardoor stafschoppen uitkomst brengen. Ook nu waren de Brazilianen koelbloediger dan de tegenstander en dus mocht de Braziliaanse club zich huldigen als de winnaar van het ICGT 2016. West Ham United was de sportieve tweede. De strijd om de derde plaats tegen AZ (ook nu weer via strafschoppen) werd gewonnen door Panathinaikos.
Speler van het toernooi werd Elvis van Atletico Paranaense, doelman van het toernooi Warleson van Atletico Paraneanse en topscorer Martinez van West Ham United

Al met al kan de organisatie terugkijken op een mooie editie van het ICGT en is eigenlijk alweer bezig met de editie van 2017. Eerst nog maar even nagenieten van de 'mooie ijsschotsen' en de prachtige 'ogenblikken' die er dit jaar weer waren. Het ICGT bedankt alle sponsoren, medewerkers, vrijwilligers, FC Uitgeest, gemeente en instanties voor hun medewerking. Samen maken we het ICGT!

René Vermeer

5 / 12

E-biken langs vissers, kunstenaars, monniken en molenaars

Wethouders cultuur gemeenten Alkmaar, Heiloo en Bergen, samen met ontwikkelaar route Karin Geelink. Foto: Erna Faust

REGIO - E-bikers kunnen sinds donderdag 12 mei een speciale route fietsen door de gemeenten Alkmaar, Bergen en Heiloo. Deze fietsroute gaat langs culturele en historische hoogtepunten in het gebied. De route is ontwikkeld door cultuurmakelaar Karin Geelink in samenwerking met de ANWB. De highlights worden uitgelicht bij de knooppuntborden in de regio.

De route, met als titel 'Culturele ontdekkingstocht langs vissers, kunstenaars, monniken & molenaars' omvat zestig kilometer. Het is ook mogelijk kleinere rondjes van 31 en 42 kilometer te maken. Zo is de route ook te fietsen per gewone toerfiets. De route voert onder andere langs het kleinste winkeltje van Noord-Holland, een prachtige beeldentuin in Grootschermer, de bijzondere bedevaartkapel Onze Lieve Vrouwe Ter Nood in Heiloo, de slotkapel in Egmond aan den Hoef, de culturele buitenplaats Kranenburgh in Bergen en het Beatles Museum in Alkmaar. Onderweg zijn er voldoende mogelijkheden voor een drankje of een andere versnapering. Ook staan er verhuurbedrijven waar een e-bike gehuurd kan worden gehuurd op vermeld.

Knooppuntennetwerk
De nieuwe fietsroute maakt gebruik van het knooppuntennetwerk. Bij vijftien zogenoemde knooppuntborden treft men een onderbord aan met verwijzingen naar culturele instellingen of monumenten in de regio. Het dichtstbijzijnde knooppunt staat aangegeven, inclusief het aantal af te leggen kilometers ernaartoe. Ook handig voor fietsers die niet de culturele ontdekkingstocht aan het rijden zijn. Op deze wijze wordt kunst en cultuur(historie) in de gemeenten Alkmaar, Bergen en Heiloo beter zichtbaar gemaakt en de stap verkleind om een (onbekend) museum, theater of monument te bezoeken.

Gratis
De route is te downloaden via cultuurregioalkmaar.nl of alkmaarprachtstad.nl. De gedrukte route is ook gratis verkrijgbaar bij diverse toeristische en culturele instellingen in de regio. Deze nieuwe culturele fietsroute is een project dat voortvloeit uit het cultuurconvenant tussen de drie betrokken gemeenten en TAQA Energy bv. De route is tot stand gekomen met financiële steun van de gemeenten Alkmaar, Bergen en Heiloo, Nu.Hier.Noord-Holland, Coöperatiefonds Rabobank Alkmaar e.o. en het TAQA Cultuurfonds.

Winkelier(s) aan het Woord: Anneke Versluijs en Hans Haver van Fietsshop Uitgeest

Anneke Versluijs en Hans Haver van Fietsshop Uitgeest.

Anneke en Hans: "Fietsshop Uitgeest bestaat inmiddels alweer meer dan twaalf jaar. Een paar jaar geleden hebben wij de winkel vergroot zodat we alle e-bikes een plaatsje konden geven. We hebben nu dan ook veel verschillende uitvoeringen staan van onze merken Trek, Gazelle, Sparta en Scott. We proberen de collectie zo divers mogelijk te houden, zodat we de klant het beste advies kunnen geven voor zijn of haar keuze. Uiteraard kennen wij de verschillende systemen zeer goed.
Tijdens de verbouwing hebben wij ook onze werkplaats aanzienlijk vergroot. Nu hebben we volop ruimte om alle reparaties te kunnen uitvoeren. Wij kunnen bijna alle e-bikes repareren en natuurlijk ook alle gewone fietsen. Wij zijn gespecialiseerd in hightech mountainbikes. We kunnen het onderhoud uitvoeren van verschillen voorvorken, dempers, versnellingssystemen en remsystemen. Om alle onderhoud en reparaties te kunnen uitvoeren van alle verschillende fietsen en systemen volgen we regelmatig cursussen om up-to-date te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Zo weten we alles over 1x11 versnellingen en binnenkort ook over 1x12 versnellingen.
Om de klanten zo snel mogelijk te helpen, proberen we de kapotte fiets weer de volgende dag klaar te hebben staan. Daarom hebben we de meeste onderdelen op voorraad, zodat alles zo snel mogelijk vervangen kan worden. En als het iets langer moet duren of de klant de fiets niet kan missen, hebben we een aantal gratis leenfietsen ter beschikking, ook elektrisch.
De klanten kunnen bij ons voor alles op fietsgebied terecht. We hebben niet alleen alle soorten fietsen staan, maar we hebben ook alle mogelijke accessoires en onderdelen in de winkel. Zo hebben we een uitgebreide collectie fietskleding van Maloja en Zimtstern. Deze merken zijn net even anders en hebben wat meer casual fietskleding. Bijpassend daarbij hebben we ook veel fietsschoenen van Five Ten geschikt voor gewone of platformpedalen.
Nieuw is onze klantenpas. Vanaf deze week kunt u een klantenpas van ons krijgen en gratis punten sparen bij aankoop van alle producten en reparaties. De gespaarde punten kunt u later weer inleveren en dan krijgt u korting op het dan te betalen bedrag. Ook nieuw zijn onze maandelijkse advertenties in deze krant met kortingsbonnen voor verschillende producten. De advertentie is ook terug te vinden op onze website. En vanaf april zijn wij DHL Parcelshop geworden. Zo kunt u alles gemakkelijk combineren."

Kamerlid Rik Grashoff over economisme

Tweede Kamerlid voor GroenLinks Rik Grashoff komt naar Heemskerk om te praten over economisme.

HEEMSKERK - Tweede Kamerlid Rik Grashoff (GroenLinks) komt maandag 23 mei naar Heemskerk om zijn licht te laten schijnen over het economisme. Hij doet dit tijdens het Politiek Café dat van 19.45 tot 21.30 uur wordt gehouden in De Jansheeren aan het Maltezerplein 1. De avond zal kort worden ingeleid door John van Dongen, raadslid in Heemskerk. Hierna vertelt Grashoff over het economisme. Wat is het nu precies? Wat kunnen we ertegen doen? Het doel van de avond is om mensen te laten nadenken over de waarde van iets. Aanwezigen krijgen de kans om vragen te stellen of eventueel in discussie te gaan. Aanmelden voor het Politiek Café kan via glheemskerk@hotmail.com, maar is niet noodzakelijk.

Kerkdiensten

Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 18 mei 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 20 mei 19.00 uur: Woord en communieviering in Geesterheem.
Zaterdag 21 mei: Geen viering i.v.m. de priesterwijdingen in Haarlem.
Zondag 22 mei 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo, 19.00 uur rozenkransgebed in de kapel.

Protestantse Gemeente Uitgeest-Akersloot

22-05 10.00 uur: Akersloot, Dielofslaantje, ,mw. drs A. Klein

Dertigste Voluit stratenvolleybaltoernooi

UITGEEST - Vraag de gemiddelde Nederlander naar een bijzondere gebeurtenis in 1986 en het zal over het algemeen stil blijven. Stel dezelfde vraag aan een echte Uitgeester, en hij of zij zal direct aankomen met de eerste editie van het Uitgeester stratenvolleybaltoernooi. Zaterdag 11 juni houdt volleybalvereniging Voluit alweer voor de dertigste maal haar vermaarde toernooi.

Het toernooi was oorspronkelijk bedoeld voor stratenteams, maar is in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een evenement waar ook vrienden-, buren- en collegiale teams uit Uitgeest en haar wijde omgeving aan kunnen deelnemen. In een ontspannen sfeer - maar met een competitieve noot - wordt gestreden om de felbegeerde titel: Stratenvolleybalteam van het jaar 2016.

Sleutelkreten
Spanning, inzet, enthousiasme, samenwerking, aanmoediging, hilariteit, af en toe een topprestatie, ontspannen en vooral lekker gezellig bezig zijn, vormen enkele van de sleutelkreten voor de vele teams, met hun vaste supportersscharen, die de laatste jaren het toernooi bezoeken. Ook dit jaar maakt Voluit weer gebruik van de ijsbaan, het prachtige Uitgeester complex ten noordoosten van de hervormde kerk en het Cor Groen-honk, beschikbaar gesteld door Schaatsclub Uitgeest. In afwachting van het aantal deelnemende teams, wordt een strak, doch flexibel speelschema in elkaar gezet. Het toernooi zal rond het middaguur aanvangen en rond borreltijd is de winnaar bekend.

Opgeven
Haal de volleybalschoenen weer uit de kast en doe met je 'team van tien jaar geleden' - of een ander team natuurlijk - een gooi naar de titel Winnaar Voluit Stratenvolleybaltoernooi 2016. De organisatie verwelkomt graag oude bekenden op deze dag. Er kan worden deelgenomen onder een origineel gekozen teamnaam door deelnemers vanaf zestien jaar. Ieder team heeft minimaal twee dames in het veld en maximaal drie competitiespelende volleyball(st)ers. Het inschrijfgeld bedraagt € 20 per team en men kan zich tot 5 juni digitaal inschrijven via de website van volleybalvereniging Voluit: www.vvvoluit.nl. De inschrijving is definitief zodra het inschrijfgeld op de rekening van de penningmeester staat, rekeningnummer NL52RABO0152110445 t.n.v. volleybalvereniging Voluit o.v.v. de gekozen teamnaam.

Prijzen
De door de vele sponsoren geschonken gelden of prijzen zorgen ervoor dat Voluit het toernooi kan organiseren en de vereniging met perspectief naar de toekomst kan kijken. Na afloop is er een grote verloting waarbij men met gedurende de dag gekochte lootjes vele door de Uitgeester middenstand beschikbaar gestelde prijzen kan winnen. Bij eventuele vragen is een telefoontje naar de organisatie voldoende: 06-26566543 t.n.v. Wim Brugman, Haverkamplaan 34. Voluit hoopt dat veel teams de uitdaging zullen aangaan en heet u van harte welkom op deze dag!

Podium vol Verdonken

AKERSLOOT - Henk Verdonk jr. uit Egmond aan den Hoef heeft achteraf gezien niet geheel verrassend de donderdagavondwedstrijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup gewonnen. Vooraf was de spanning redelijk hoog met Ben Visser (Heerhugowaard) aan de start. Visser had goede papieren om seriewinnaar Henk Verdonk jr. de nodige tegenstand te kunnen bieden. Van deze confrontatie kwam het niet want Visser stond al in de eerste ronde aan de kant met een vastgelopen derailleurwieltje. Verdonk jr kon dus een strijdige onemanshow ten tonele brengen. Achter Verdonk jr trachtte het trio onder leiding van Henk Louwe (Alkmaar, Henk-Jan Verdonk sr. (Egmond aan den Hoef) en de jongste telg van de Verdonken, Wim, de schade zoveel mogelijk te beperken. Na half koers viel dit trio uit elkaar en moesten zij ieder voor zich hun boontjes zien te doppen. Uiteindelijk trok Wim Verdonk aan het langste eind en pakte voor zijn vader een mooie tweede plaats.Toch zag het er nog even naar uit dat vader Verdonk zijn jongste zoon een plek naar achter zou wijzen maar toen Wim dit in de smiezen kreeg kon hij in zijn laatste adem toch nog een versnelling plaatsen, wat hem een mooie tweede plaats opleverde en hij zijn vader dus voorbleef.

Uitslag:
1. Henk Verdonk jr. (Egmond aan den Hoef)
2. Wim Verdonk (Egmond aan den Hoef)
3. Henk Verdonk sr. (Egmond aan den Hoef)

Jeugdvissen in Ziendervaart

Jonge visliefhebbers kunnen weer meedoen aan de jeugdviswedstrijden van de AHB Uitgeest.

UITGEEST - De jeugdviscompetitie begint weer. Maandag 23 mei is de aftrap van de allereerste jeugdviswedstijd in 2016. Er wordt gevist in de Ziendervaart. De wedstrijden beginnen om 18.45 uur en het eindsignaal is om 20.00 uur. Verzamelen om 18.30 uur bij het Huttenweek-terrein. Deelnemers dienen zelf een hengel, aas en schepnet mee te nemen. Plus een emmer van minimaal tien liter om de gevangen vissen te bewaren totdat ze geteld en gemeten zijn. Er is een aantal ervaren viscoaches van de vereniging aanwezig om te helpen als dat nodig is. Na deze wedstrijden volgen nog drie wedstrijden, op 30 mei, 6 juni en de grote finale op maandag 13 juni. Deelname kost € 4 voor alle wedstrijden. Voor jeugdleden met een JeugdVISpas van AHB Uitgeest is deelname gratis. Indien je geen JeugdVISpas hebt en je wilt graag aan de wedstrijden meedoen, dan ontvang je van de vereniging op de eerste wedstrijddag een JeugdVISpas gratis. Iedereen heeft altijd prijs en vooraf aanmelden is niet nodig. AHB Uitgeest verwelkomt alle visjeugd op maandag 23 mei om 18.30 uur.

Kennismaken met korfbal

UITGEEST - Ook dit jaar organiseert korfbalvereniging KV Stormvogels Uitgeest weer een open dag en wel op zaterdag 21 mei op het sportcomplex aan de Niesvenstraat 14. Op de open dag zijn alle leerlingen van de Uitgeester basisscholen van harte welkom om vrijblijvend kennis te maken met de korfbalsport. Vanaf 10.00 tot 13.00 is de accommodatie geopend. Op het veld zijn verschillende balspellen te doen waarmee prijzen te winnen zijn. Tevens is er gelegenheid om deel te nemen aan een echte wedstrijd. Voor elke deelnemer is er een leuke attentie na afloop van de open dag.

Jeugdscheidsrechters FCU naar AZ-PEC Zwolle

De jeugdscheidsrechters van FC Uitgeest kijken hun ogen uit tijdens de wedstrijd AZ - PEC Zwolle.

UITGEEST - De jeugdscheidsrechters van FC Uitgeest hebben het seizoen afgesloten met een bezoek aan de wedstrijd AZ - PEC Zwolle, enkele weken geleden. Een groep van 25 scheidsrechters en begeleiders - die meteen als taxichauffeurs konden dienen, vertrok vanaf sporthal De Zien vertrokken, niet wetende dat het een waar doelpuntenfestijn zou worden: 5-1. In de rust trakteerde de sponsor van de jeugdscheidsrechters, Peter de Groot van de De Groot Verzekeringen en Regio Bank, het gezelschap op een natje en een droogje. Dit was een ware logistieke opgave want voor 25 personen drinken en broodjes worst meenemen is geen sinecure. Rik Kempers namens de scheidsrechterscommissie: "Ik wil iedereen bedanken voor de bijdrage op deze avond, zodat de jeugdscheidsrechters hebben kunnen genieten van deze mooie en leuke wedstrijd, maar met name Michael Koster voor het regelen van de kaartjes en Peter de Groot en natuurlijk FC Uitgeest, bedankt. Ook wil ik alle scheidsrechters bedanken voor hun inzet het afgelopen seizoen en ik hoop dat wij komend seizoen weer op ze kunnen rekenen."

Team Edwin Ott motoren negende en tiende

Rob Juwett in actie op het circuit van Assen. Foto: Kees Siroo

ASSEN/UITGEEST - Team Edwin Ott motoren reed zaterdag 14 mei de derde wedstrijd in de OWCup-serie op het circuit van Assen. De weersomstandigheden waren niet erg goed. Eric Ott startte vanaf P16 en eindigde in een zeer korte wedstrijd (code rood) op de negende positie. Rob Juwett mocht starten vanaf P17 en reed na een sterke wedstrijd naar de tiende positie.
Vrijdag 13 mei was het nog warm op het circuit. Eric kon vijf vrije trainingen rijden, dit ging helemaal niet goed; Eric had nog steeds een dikke knie van zijn val in de eerste wedstrijd. Gedurende de trainingen verbeterde het gevoel in de opspelende knie. Zaterdag tijdens de kwalificatietrainingen ging het wederom niet zoals het zou moeten. Ook nu zat het weer niet mee, met af en toe een klein buitje en zelfs een hagelbui. Het was ook een stuk kouder met veel wind.
Na de start had Eric gelijk wat plaatsen goed gemaakt, hij zat er weer beter op. Eric ging in ronde twee met gemak aan Joel Wienen en Jeremy Hofstra voorbij. Joey Louwes was de volgende. In de vijfde ronde ging het echter mis met de op de derde plaats liggende Danny van der Sluis, waardoor er een code-rood-situatie ontstond. Er kon niet meer worden herstart, zodat Eric uiteindelijk op de negende positie finishte. Jammer, want hij had nog om de vijfde tot achtste positie kunnen strijden, hij reed op het groepje voor hem in met snellere rondetijden (1:48.1) en met de goede move weer in het lijf. De volgende wedstrijd belooft weer beter te gaan. Bij Rob Juwett ging het perfect, hij maakte gelijk vijf plaatsen goed direct na de start. Daarna was hij twee ronden in strijd met Rintje Ritsma die hij toch voor moest laten gaan, Rob reed met een snelste tijd van 1:48.7 naar een tiende plaats. Videobeelden van deze wedstrijden zijn weer te vinden op de site van de OWCup. De volgende wedstrijd voor Eric en Rob zijn op zaterdag 11 juni op het circuit van Assen. De toegang is gratis.

Wessel Nijman (15) wint dartstoernooi Denmark Masters

Wessel Nijman bemachtigde een ticket voor de Winmau World Masters. Foto: Evert Zomer

UITGEEST - De vijftienjarige Uitgeester Wessel Nijman heeft begin deze maand het Deense dartstoernooi Denmark Masters gewonnen en daarmee een ticket bemachtigd voor Winmau World Masters, een van de grootste jaarlijkse dartstoernooien van de wereld. In de finale versloeg hij landgenoot Justin van Tergouw, de nummer één van de wereld bij de jeugd.

In de jongensfinale won Wessel de eerste twee legs, waarna hij zijn tegenstander weer even terug in de wedstrijd liet komen. Zo werd de voorsprong van 2-0 teruggebracht naar een iets minder comfortabele 3-2 en niet veel later stond het zelfs 3-3. Gelukkig wist de Uitgeester de zevende leg binnen te halen en won zo de finale met 4-3.

Ticket
De dag voor de finale speelde Wessel nog in de Denmark Open, waar hij werd verslagen door de nummer drie op de wereldranglijst. In de kwartfinale van het andere toernooi, de Denmark Masters, kwam hij hem weer tegen maar dit keer trok Wessel aan het langste eind. In de halve finale bleek ook de nummer twee op de wereldranglijst niet opgewassen tegen de jonge Wessel en later dus ook de nummer één niet. Met het winnen van de finale heeft Wessel Nijman ook een ticket bemachtigd voor de Winmau World Masters, een prestigieus toernooi binnen de dartswereld, dat in december plaatsvindt in Engeland.

Trillen
Zelf was Wessel voor het toernooi negentiende op de ranglijst en nu na het winnen van het toernooi in Denemarken staat hij tiende. Toch was hij niet zenuwachtig om in de finale tegen de nummer één te spelen: "Tijdens de wedstrijd had ik niet zo heel veel last van spanning maar daarna sta je natuurlijk wel te trillen. Dan besef je eigenlijk pas wat je gepresteerd hebt." Met de overwinning verdient hij vijftig punten voor de wereldranglijst. Ter vergelijking: bij een overwinning op de Dutch Open, het grootste toernooi, krijgt de winnaar maar tien punten meer.

Eerder was hij naar Tsjechië geweest voor een toernooi en daar was hij tweede geworden, net niet genoeg voor een ticket. Wessel is daarom erg blij dat hij nu wel een ticket heeft gewonnen voor de World Masters: "Ja dat voelt goed, hier doe je het eigenlijk voor. Je gaat al die toernooien af om zo'n ticket te bemachtigen." Toch heeft hij niet extra geoefend voor het toernooi: "Ik heb elke dag een uurtje geoefend, maar dat doe ik eigenlijk altijd."

Voetbal
Wessel speelt al sinds zijn negende darts; hij zag zijn broer Jesper altijd darten met zijn vrienden en is er zo zelf ook mee begonnen. Vroeger zat hij wel op voetbal maar daar is hij van afgestapt om zich volledig op het darten te kunnen focussen. "Darten is natuurlijk een individualistische sport, als je een keer iets fout doet dan heb je dat alleen aan jezelf te wijten. Ik heb het dan zelf volledig in de hand en daar houd ik wel van."

Droom
"Ik speel nu zo'n twee à drie jaar op internationaal niveau, dat is eigenlijk pas begonnen toen ik een sponsor kreeg. Sponsors zijn belangrijk in het darten want het kost veel geld om aan zo'n toernooi in het buitenland mee te doen." Met zijn vijftien jaar lijkt Wessel nog flink wat toernooien voor zich te hebben en hij lijkt zo nog genoeg tijd te hebben om z'n dartsdroom werkelijkheid te laten worden: het winnen van het Lakeside toernooi. "Dat is het grootste wat je kan winnen binnen de BDO dartsbond. De andere bond heeft bijvoorbeeld de Premier League Darts en de toernooien die je op tv ziet. De Lakeside zou ik wel heel graag willen winnen." (Frank Meijer)

Trilogie voor Peter Schellevis

De eerste drie duiven van het concours meldden zich bij Peter Schellevis.

UITGEEST - Voor de leden van postduivenvereniging De Vliegende Vleugels stond zaterdag 14 mei de eerste Midfondvlucht van het seizoen op het programma. Met wat ongunstige weersberichten in het vooruitzicht voor het weekend waren er verschillende liefhebbers voorzichtig met het aantal in te korven duiven. Dit alles had te maken met het feit dat er op de vorige vlucht bij veel liefhebbers in Uitgeest maar ook van andere verenigingen in de gehele afdeling Noord-Holland heel wat duiven zijn achtergebleven. Velen lieten hun overgebleven duiven dan ook thuis voor een weekje extra rust naar de nog komende Mid en Dagfond-vluchten. Het werd ondanks de mindere weersberichten toch een prima verlopen vlucht vanuit het Franse Péronne. Om 11.00 uur een goed vertrek vanaf de losplaats met stevige kopwind (35-40 km tegen) vanuit het noorden, met onderweg nog de mogelijkheid van een licht buitje regen. De afstand bedroeg 314 km en er waren voor deze vlucht slechts tachtig duiven ingekorfd van acht liefhebbers. Ondanks de pittige kopwind meldden de eerste drie duiven van het concours zich bij Peter Schellevis in Uitgeest (Limmerkoog). De eerste duif tikte aan om 15.26.57 uur met een snelheid van 1184,921 meter per minuut (ruim 71 km p/uur). De uitslag van zaterdag 14 mei van de eerste vijf liefhebbers luidt als volgt: 12-3-5-8e Peter Schellevis uit Uitgeest, 4-7-9-10-11e Frank Rodenburg uit Uitgeest, 6-13-16e Comb. Kerssens-Krom uit Akersloot, 18-19e Henk Brondijk uit Uitgeest, 22e plaats met één duif mee in concours de Comb. J. Hommes & Zonen uit Akersloot. De taartbon van de week gaat naar de Comb. Kerssens-Krom uit Akersloot met een van hun duiven op de laatste plaats. De attractieprijs voor de negende plaats geschonken door Dirk de Bruin uit Uitgeest gaat naar Frank Rodenburg uit Uitgeest. Slecht vijf van de acht deelnemers wisten zich in de uitslag te plaatsen. Deze superoverwinning van Peter Schellevis was tevens goed voor een vierde plaats tegen 115 deelnemers met 1826 duiven in het Rayon B. Volgende week gaan de duiven naar Frankrijk voor de tweede Midfondvlucht van 350 km vanuit Morlincourt.

Nel Tromp clubkampioen libre dames

Nel Tromp in actie tijdens haar finalewedstrijd.

UITGEEST - Acht dames streden maandag 9 mei om het kampioenschap libre in de biljartarena van dorpshuis De Zwaan. Na het spelen van de voorronde waren er nog vier dames over om de kruis?nale te spelen. Nel Tromp en Jose Krom waren te sterk voor hun tegenstanders. Na een zeer spannende ?nalewedstr?d was het Nel die de beker met de grote oren in ontvangst mocht nemen. Jose Krom en Lies Soentken werden respectievel?k tweede en derde. "Een leuk en mooi kampioenschap, met dank aan allen die er aan deelgenomen hebben", aldus de organisatie.

Activiteiten Stichting Uitgeester Senioren

Gezellig een spelletje doen of creatief bezig zijn; het kan tijdens het Open Atelier, elke donderdag van 9.30 tot 11.30 uur. Aangelever

Creatieve activiteiten tijdens het Open Atelier
Wilt u creatief bezig zijn onder begeleiding? Heeft u wensen? Laat het weten en kom naar het Open Atelier. Bep Nelis biedt tijdens het Open Atelier creatieve activiteiten aan. Zij is op dit gebied van vele markten thuis. Vorig jaar heeft zij het kralenrijgen aangeboden, dat is dit jaar ook weer mogelijk. Tegelijkertijd vindt de Spel-inloop plaats. Er zijn diverse spellen aanwezig die u met anderen kunt spelen.
Het Open Atelier en de Spel-inloop vinden plaats in mei t/m augustus, wekelijks op donderdag van 09.30 -11.30 uur. Bep Nelis is aanwezig van 9 juni t/m 11 augustus. Deelname is gratis.

Nog enkele plaatsen vrij bij excursie naar de Eendenkooi op woensdag 8 juni
Tijdens deze excursie leiden de gidsen u rond door een bijzonder natuurgebied: de Eendenkooi van Uitgeest. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Start om 10.00 uur. Verzamelpunt staat op uw deelnamebewijs vermeld. Duur ongeveer 1,5 uur. Kosten € 3 (hiervan is € 2 een donatie voor de Eendenkooi). Vooraf opgeven is noodzakelijk.

Begeleidster gezocht voor KoffiePlus
De KoffiePlus is een wekelijkse ontmoetingsochtend waar mensen die van contact en gezelligheid houden gelijkgestemden ontmoeten. Er wordt gezamenlijk koffie en thee gedronken, spelletjes gedaan en geluncht. Vanwege het vertrek van een van de begeleidsters zijn we op zoek naar een nieuwe begeleidster die, samen met drie andere begeleidsters, eens in de twee weken (op de oneven weken op maandag van ± 09.30-13.15 uur) wil komen meehelpen. Meer informatie op het kantoor van de S.U.S.

Programma seizoen 2016-2017
Het programmaboekje ligt klaar op het kantoor van de S.U.S. Hierin staan alle activiteiten en cursussen van de S.U.S. en Soos in vermeld. Het programma is gratis verkrijgbaar en ook te bekijken op de website www.uitgeestesenioren.nl.

Openingstijden kantoor S.U.S.
In mei t/m augustus is het kantoor van de S.U.S. geopend van maandag t/m donderdag van 09.00 uur tot 12.30 uur.

INFORMATIE EN OPGEVEN
Alle activiteiten vinden plaats in dorpshuis De Zwaan, tenzij anders vermeld. Informatie en opgave op het kantoor van de Stichting Uitgeester Senioren, op de eerste etage van dorpshuis De Zwaan, Middelweg 5, 1911 EA Uitgeest, telefonisch: 0251 – 31 90 20 of via de mail: s.u.s@inter.nl.net. Zie ook onze website: www.uitgeestersenioren.nl .

Nog meer kampioenen bij FC Uitgeest!

FC Uitgeest E5
UITGEEST - Ook FC Uitgeest E5 eindigde bovenaan in hun competitie. Op 7 mei werd het team kampioen.

FC Uitgeest C2
UITGEEST - Nadat de resultaten van FC Uitgeest C2 in de najaarscompetitie niet waren om over naar huis te schrijven (trainer/coach Jeffrey Lenaers: "We moesten een hoop nieuwe spelers inpassen en dan kost het toch de nodige tijd om de automatismen erin te slijpen"), liep het in de voorjaarscompetitie (2e Klasse 18) na een toch wat aarzelend begin een stuk beter. In de eerste vier wedstrijden werd er dan nog wel telkens gelijkgespeeld of nipt verloren, maar daarna kwam Uitgeest op stoom. In de resterende zes wedstrijden bleef het team namelijk ongeslagen en werden er zestien punten behaald. Omdat in deze competitie alle teams aan elkaar gewaagd waren, en de overige teams elkaar daarom ook regelmatig punten afsnoepten, was Uitgeest C2 één wedstrijd voor het einde van de competitie al officieus kampioen. Om dat kampioenschap vervolgens officieel te maken door tegen De Foresters C3 een zwaarbevochten 2-1 overwinning uit het vuur te slepen.
FC Uitgeest C2 bestaat uit een mooie mix van jonge, talentvolle eerstejaars, en ervaren, enthousiaste tweedejaars C-junioren. Samen vormen zij een vriendenteam, dat het hele seizoen hartverwarmend gestreden heeft, en waarvan de spelers voor elkaar door het vuur gaan. Daarnaast zijn er (met dank aan de niet aflatende inzet en motivatie van trainer/coach Jeffrey en zijn trainingen) op voetbaltechnisch en –tactisch gebied forse stappen gezet.

FC Uitgeest E5. V.l.n.r.: Roos de Groot, Michel Jonkman (coach) Tygo Liefting, Milan Jonkman, Jack Marcus (invaller), Kyrian vd Vlugt, Sander vd Vlugt (coach), onder Rens Al, Guus Rodenburg, Milan Rudolph  Op de foto ontbreken Sil Bouwens, Preben Vet en Sjoerd Bouwens (coach).
FC Uitgeest C2. Op de foto (staand, v.l.n.r.) Maarten Jongewaard, Lode de Jong, Daan Landman, Kian Shams, Stijn Hazevoet, Niek Putter, Jarno Ruiter, Jason van de Pas en trainer/coach Jeffrey Lenaers, (op de voorgrond, v.l.n.r) Nick Scholten, Kitho de Haan, Merijn Noordover, Alex van der Pol, Thomas Zoon en Thomas van der Zon. Nino den Brave ontbreekt op de foto.

FC Uitgeest C5
UITGEEST - Na een zinderende strijd met de nummer twee uit de competitie, Dynamo C2, zijn de jongens van FC Uitgeest C5 maandag 9 mei kampioen geworden. Het was voor de spelers maar zeker ook voor de toeschouwers een zenuwslopende wedstrijd. De uiteindelijke stand 5-5 was echter voldoende om het kampioenschap binnen te halen. De (kinder)champagnekurken konden knallen. FC Uitgeest C5 bestaat uit Jelle, Mischa, Nick, Robin, Sven, Thijmen, Vincent, Marco, Arwin, Matthijs, Julian, Aaron, Benjamin, Dré en de leiders Ron Dijkman Dulkes en Jeroen Kuiper.

FC Uitgeest beloont zichzelf met een periodetitel!

UITGEEST - In het laatste duel van de reguliere competitie heeft FC Uitgeest door een 0-1 overwinning op SC Spirit '30 zichzelf verzekerd van een periodetitel. Het duel zondagmiddag in Hoogkarspel werd een duel met een lach en een traan. De lach was voor FC Uitgeest: zij veroverde de periodetitel. De traan was voor SC Spirit '30. Door deze nederlaag degradeert de ploeg uit Hoogkarspel namelijk direct uit de 2e klasse A.

Coach René van Marsbergen moest het vandaag stellen zonder Emiel Sinnige vanwege een schorsing. Daarentegen kon hij wel weer beschikken over Sven de Wit (terug van een schorsing) en Mike Olgers (zacht ingepakte rechterhand vanwege een gebroken pink).

FC Uitgeest kwam goed uit de startblokken. Al in de vierde minuut werd Bart Zwarthoed op rechts door Kick Smit weggestuurd. Zijn voorzet werd door Lester Half ingeschoten, maar de keeper van Spirit stopte zijn inzet. De toon was gezet. FC Uitgeest had licht de overhand. Met bij vlagen goed combinatiespel creëerde Uitgeest een aantal gevaarlijke momenten. Ook Spirit '30 deed naar mate de eerste helft vorderde steeds meer van zich spreken. Welgeteld kregen de rood-witten uit Hoogkarspel vijf corners. Van de vijf corners leverde slechts één corner gevaar op. Kick Smit moest redding brengen door de bal van de doellijn te halen. Het spel golfde redelijk op en neer maar tot heel grote kansen kwam het voor beide ploegen niet.

In de tweede helft twee ongewijzigde ploegen. Het beeld onveranderd. Op en neer golvend spel. Mats Idema was in de 48e minuut dicht bij de 0-1. Zijn verlengde kopbal uit een vrije trap van Ruud Koedijk ging echter voorlangs. In de 62e was het wel raak. Een voorzet vanaf de linkerkant door Mike Olgers belandde op het hoofd van Ruud Koedijk. Hij schampte de bal en liet zo de keeper van SC Spirit '30 kansloos: 0-1.

Ook na de 0-1 bleek uit het spel van SC Spirit '30 niet dat ze voor hun laatste kans vochten. Een laatste kans om in ieder geval de nacompetitie te halen en directe degradatie te ontlopen. FC Uitgeest probeerde om via de prima spelende backs Tim Uit den Boogaard en Bart Zwarthoed de opening te zoeken. Verschillende goede combinaties resulteerde wel in een aantal mogelijkheden echter het vizier stond vanmiddag niet op scherp.

In de 82e ontving Jorn Brouwer een onnodige gele kaart voor het wegschieten van de bal. Deze kaart kwam hem duur te staan want een paar minuten voor tijd ontving hij zijn tweede gele kaart - dus rood - omdat hij te lang voor de bal stond bij een vrije trap voor Spirit.

In de blessuretijd een laatste offensief van SC Spirit '30. Keeper mee naar voren bij een vrije trap op 20 meter van het FC Uitgeest doel. Deze vrije trap ging over maar door een snelle spelhervatting van Sven Koning werd Lester Half bereikt. Echter de teruggesnelde keeper en laatste man van SC Spirit '30 wisten het hem zodanig moeilijk te maken dat zijn inzet in het zijnet eindigde.
Het eindsignaal klonk, de periodetitel behaald. Een mooie prestatie! FC Uitgeest heeft nu de mogelijkheid om een goed seizoen te bekronen met een promotie naar de 1e klasse via de nacompetitie.

De Reserve Bal

FC Uitgeest: Koning, Idema, Vrouwe, Uit den Boogaard, Zwarthoed (77e T. Sinnige), Olgers, Smit (75e Duijn) Brouwer, De Wit, Koedijk (89e De Jong),Half.

Volgende week start FC Uitgeest in de nacompetitie om een plek in de 1e klasse met een thuiswedstrijd tegen ZSGOWMS uit Amsterdam.

Politienieuws

Vernieling
UITGEEST - Een op het A. van Renesseplein geparkeerde personenauto, een stationcar, werd tussen 9 en 10 mei vernield. Er werd een diepe kras aangebracht op het portier. Tevens werd de auto aangereden. Vermoedelijk werd met een trekhaak een deuk in de achterbumper veroorzaakt. Ook een stationwagen die geparkeerd stond op het Ooievaarsterrein werd tussen 9 mei 21.30 uur en 10 mei 10.00 uur aangereden. Er ontstond schade aan de rechter voorzijde. Dit werd vermoedelijk veroorzaakt tijdens het in- of uitparkeren. De veroorzaker is na de aanrijding doorgereden.
Tussen 14 mei 18.00 uur en 15 mei 1.30 uur werd een boom een de voortuin van een woning aan de Dadelboom vernield. De boom brak volledig af.

Diefstal
UITGEEST - Een grijze heren mountainbike, merk Gazelle, werd tussen 9 en 12 mei ontvreemd vanaf het Stationsplein. In de nacht van 14 op 15 mei werd vanaf De Kuil een blauwe Gazelle Orange herenfiets meegenomen. Tussen 12 en 13 mei werd uit de voortuin van een woning aan de Wethouder Twaalfhovenstraat een zwarte bromfiets, merk Vespa S, kenteken FS998L, met windscherm en zilveren strips aan de zijkanten gestolen.
Een rotan plantenpot met daarin een buxus werd tussen 10 en 11 mei meegenomen uit de voortuin van een woning aan de Krijgsman.

Masaan in Filmhuis De Zwaan

UITGEEST - Filmhuis de Zwaan sluit vrijdag 20 mei het seizoen af met Masaan, een onafhankelijke Indiase arthousefilm met als thema onbereikbare en verboden liefdes in het moderne India. Jonge mensen vechten tegen de tradities van hun ouders en de vooroordelen van het aloude kastenstelsel in India. Tradities worden niet meer begrepen en opstandig getrotseerd. In deze film worden twee verhalen verteld. Het verhaal van Deepak die verliefd is op Shaalu, een meisje uit een hogere kaste. En het verhaal van Devi, een jonge onafhankelijke vrouw met een goede baan die haar ongebonden seksuele vrijheid zoekt. Regisseur Ghaywan bouwt zijn verhaal op als twee treinsporen die parallel aan elkaar lopen, die verschillende reizen dienen maar wel samen naar de horizon gaan. Naast de zinderende rivier de Ganges speelt de trein, een nationaal symbool in India, dan ook een belangrijke rol op de achtergrond van beide verhaallijnen. De beeldtaal is niet overdadig waardoor de film eenduidig is in beeld en gevoel. Ondanks de tragische thematiek is de film toch optimistisch en breekt het een lans voor de jongere generatie in India. Afgelopen jaar werd Masaan in Cannes bekroond met twee prijzen, waaronder de FIPRESCI-prijs, de prestigieuze prijs van de internationale organisatie van filmjournalisten.
De zaal is open vanaf 19.45 uur en de film begint om 20.15 uur. Toegang € 5, inclusief een kopje koffie voorafgaand aan de film. Vrienden van Filmhuis De Zwaan betalen € 4. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Boekhandel Schuyt, Middelweg 139, Uitgeest.

Aquarius organiseert Muziekfestijn

AKERSLOOT - Het Akersloter koor Aquarius organiseert zondag 22 mei een muzikale middag in de rooms-katholieke kerk van Akersloot. Het Aquariuskoor organiseerde al eerder grote muzikale activiteiten georganiseerd, met als hoogtepunt de musical Grootse Plannen in Akersloot ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum in 2015. Op 22 mei zullen er naast het organiserende koor een zeer breed scala aan muzikanten, koren en solisten optreden. De optredens starten om 13.30 uur met een optreden van Harmonie Excelsior. Ook treden solisten zoals Anne Graas, Linda Betjes, Lejla Duran op. Daarnaast zijn er optredens van onder andere duo Miller&Magpie, diverse koren zoals Sing-It en gospelkoor Joy. Diverse leden van Aquarius zingen solo of in voor de gelegenheid samengestelde duo 's of trio's. Op www.facebook.com/Aquariuskoor stellen de diverse acts zich al voor. De toegang voor deze middag is vrij. Adres: Kerklaan 37.

Avondwandelingen door Hempolder en Limmerdie

Damhek en ratelaars in Het Limmerdie. Foto: H. Buter

AKERSLOOT - Natuurliefhebbers kunnen 26 mei meedoen aan een georganiseerde wandeling door de Hempolder bij Akersloot. De Hempolder is een belangrijk broedgebied voor weidevogels. Ieder jaar nestelen hier diverse vogels, zoals de grutto, kievit, tureluur, slobeend en gele kwikstaart. In deze tijd van het jaar hebben ze jongen. De wandeling duurt van 19.00 tot 20.30 uur en doet ook de vogelkijkhut aan. Vertrekpunt is werkschuur De Dodde, Hemweg 1 in Akersloot.
Zondag 29 mei van 10.00 tot 12.00 uur is er een wandeling door Het Limmerdie. Deze bijzondere natuurplek ligt langs de A9 tussen Akersloot en Limmen en is eens per jaar te bekijken met de boswachter. Vanaf de snelweg zijn de kleuren in Het Limmerdie goed te zien. Maar als men hier wandelt valt pas goed op hoeveel planten er bloeien; de gele vlekken van de ratelaar die hier massaal groeit en roze velden van de echte koekoeksbloem. Ook het wit van het zeldzame veenpluis valt op. Bijzonder is dat hier ook veel orchideeën staan. En men gaat op zoek naar het bevertjesgras, een heel fotogeniek plantje.
Het startpunt voor deze wandeltocht is als volgt te vinden: Neem vanaf de Kennemerstraatweg tussen Heiloo en Limmen de afslag bij Fletcher hotel naar de Lage Laan richting de A9. Ga dan over het viaduct van de A9 met de bocht naar rechts en beneden bij de parallelweg linksaf. Aan het einde van de weg parkeren. De kosten zijn € 7 en € 3 voor kinderen tot twaalf jaar (per wandeling). Beschermers betalen respectievelijk € 4 en € 2. Reserveren is noodzakelijk en kan op www.gaatumee.nl. Het is verstandig om laarzen of stevige schoenen aan te trekken.

Het leven in de Tweede Wereldoorlog in Vondst van de Maand

Sigarettendoos gevonden in Limmen in 2011.

CASTRICUM - In de nieuwe Vondst van de Maand-vitrine in Huis van Hilde liggen vanaf vandaag enkele archeologische vondsten uit de Tweede Wereldoorlog. In het depot van het archeologiecentrum worden ook voorwerpen uit die tijd bewaard. De persoonlijke bezittingen van burgers en soldaten, zoals een carbidlamp, een sigarettendoos, muntgeld en knopen, zijn de stille getuigen van het dagelijks leven in oorlogstijd in Noord-Holland. Foto's illustreren onder meer de bevrijding van Castricum en Egmond.

De vondsten zijn divers en indrukwekkend in hun eenvoud, en ze vertellen iets over de herkomst van hun vroegere eigenaren. Zo is er een koperen sigarettendoos die toebehoorde aan een bemanningslid van een Engels vliegtuig dat, volgeladen met munitie op weg naar Duitsland, op 8 september 1944 tijdens noodweer crashte, neerstortte en ontplofte in Oosterveld bij Limmen. Allerlei kleine voorwerpen, zoals een vork uit de Verenigde Staten en een messing knoop uit Canada, duiden op de herkomst van de toenmalige gebruikers: de geallieerden die in Nederland vochten tegen de Duitse bezetter.

Rijwielbelasting
Er zijn ook vondsten te zien uit het dagelijks leven in die tijd, zoals zinken, koperen en zilveren centen, knopen, een carbidlamp en fraai gedecoreerde messing rijwielbelastingplaatjes uit Grootebroek en Weesp; een bewijs dat de eigenaar belasting had betaald voor het gebruik van zijn fiets. Huis van Hilde is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. www.huisvanhilde.nl.

Kunst tussen de bollen

Kunstenaars uit Akersloot en omgeving exposeren in de tuin aan de Buurtweg.

AKERSLOOT - Kunstenaars uit Akersloot en omstreken exposeren zaterdag 21 en zondag 22 mei met hun meest recente werkstukken in de voormalige bollenschuur aan de Buurtweg in Akersloot.

Dit initiatief van Gerda Velzeboer, die als 'dochter van de kolenboer'zelf een atelier aan huis heeft, is inmiddels traditie geworden. Gerda, die al jaren met groepen boetseert en keramieken vervaardigt, heeft opnieuw een groep kunsttalenten bereid gevonden om hun werken en objecten te presenteren. Ook dit jaar zal de voormalige bollenschuur en tuin aan de Buurtweg 49 in Akersloot worden omgetoverd tot een heuse expositieruimte.

Reuring op het erf
Bewoonster Carla van der Eng heeft de afgelopen jaren enorm genoten van de belangstellende bezoekers en de bijkomende reuring op het erf. Zij stelt de ruimte daarom ook dit jaar weer met veel plezier beschikbaar. Dit jaar heeft Gerda keramieken geselecteerd van: Joop Koopman, Ester Veen en Jacqueline Fluitman. Daarnaast worden er beeldhouwwerken getoond van Ellen Boots en zus Ciska Velzeboer. Andere zus Rina presenteert haar mooiste foto`s en Naomi de Bruijne toont een flink aantal sieraden. Om het 'aanbod' compleet te maken zijn er schilderijen te zien van Vera Kramer, Ineke Mink, Lenie Verduin, Kees Glorie (op hout) en Bea Hageman (tekeningen).

Demonstraties
Tijdens de openingstijden van 11.00 tot 16.00 uur wordt op beide dagen geïllustreerd hoe zo`n beeld of keramiek tot stand komt met korte demonstraties hakken in steen en hout en raku stoken. Op zondag is er om 12.00 uur een optreden van popkoor De Limbeats uit Limmen met populaire Nederlands- en Engelstalige songs. Om 14.00 uur speelt Ingrid Rookhuijzen op accordeon.