De Uitgeester

6 april 2016

De Uitgeester 6 april 2016


Toen De Uitgeester nog Weekblad voor Uitgeest en Omstreken was

Mevrouw Bos is al haar leven lang trouw aan De Uitgeester. Foto: Wendy Jongejans

Door Wendy Jongejans

UITGEEST - Mevrouw Bos-Waagmeester is 96 en al haar hele leven trouw lezer van De Uitgeester. Ze las de krant vroeger bij haar ouders thuis. De Uitgeester heette toen nog Weekblad voor Uitgeest en Omstreken. "Toen was De Uitgeester nog heel belangrijk voor de laatste politienieuwtjes en vooral de burgerlijke stand. Er was toen nog geen tv, internet en andere snelle bronnen van het nieuws", aldus de 96-jarige inwoonster van Uitgeest. Na de Tweede Wereldoorlog werd mevrouw Bos zelf ook lid van de Uitgeester, dit tot eind december 2015. Sinds de huis-aan-huisverspreiding vanaf januari 2016 leest ze hem nog wekelijks met veel plezier.

Mevrouw Bos-Waagmeester werd geboren op 25 oktober 1919 aan de Middelweg (het huidige 151) in Uitgeest. Ze ging naar de openbare lagere school aan de Hogeweg en daarna naar de Huishoudschool in Beverwijk. Na haar opleiding ging ze aan het werk bij een welgesteld Amsterdams gezin als kinderjuffrouw en later bij dameshoedenatelier Poppert in Amsterdam, waar ze de genaaide hoeden keurde en garneerde. Ze ontmoette haar latere man Jacob Bos in een van de jachthavens van Uitgeest, waarna ze vervolgens afspraken om te gaan dansen in De Ooievaar.

Terschelling
Jacob woonde in Castricum maar kwam van oorsprong van Terschelling. Tijdens de oorlog in 1942 besloot het verliefde paar te gaan trouwen. Dit omdat alle vrije jongemannen te werk werden gesteld. Ze gingen wonen bij de ouders van mevrouw Bos aan de Middelweg. Opa en oma Waagmeester woonden ook aan de Middelweg in het huis genaamd De Berg. Na het overlijden van opa Waagmeester gingen meneer en mevrouw Bos er wonen. Hier kregen ze zoon Cor (1946-2010) en dochter Wil (1949) kregen. Een nieuw huis werd in 1958 gekocht aan de Geesterweg, waar mevrouw Bos tot op heden woont. De vakanties werden steevast op Terschelling gevierd. Vier weken ging mevrouw Bos met de kinderen naar Terschelling, de laatste twee weken kwam meneer Bos ook de vakantie meevieren.

Bibliotheek
Mevrouw Bos heeft in de tijd dat ze nog bij haar ouders thuis woonde de eerste bibliotheek in Uitgeest opgericht. Als lid van de VCJB, de Vrijzinnig Christelijke Jeugd Bond, kon ze boekenkisten met boeken lenen die ze weer verder uitleende in Uitgeest. Dit groeide uit tot een bibliotheek in het jeugdhuis, naast de hervormde kerk. Daar kon je op vrijdagmiddag terecht om boeken te komen lenen. Dit deed mevrouw Bos samen met mevrouw Horrius en later met mevrouw Schenk. Onder leiding van mevrouw Bos van de hervormde bibliotheek en meneer Vincent Krah (katholieke bibliotheek) is de algemene bibliotheek ontstaan. De bibliotheek is vorig jaar opgeheven, maar in een andere vorm - met vrijwilligers - doorgestart. Mevrouw Bos is ondertussen al 96 jaar, maar staat nog volop in het leven. Helaas is meneer Bos in 1994 overleden. Elke dag wordt ze gebeld door medewerkers van het Rode Kruis om even een praatje te maken en voor de sociale controle; even kijken of ze de nacht veilig is doorgekomen. Ze maakt legpuzzels, kruiswoordraadsels en woordzoekers. En ze leest nog steeds veel, waaronder dus haar favoriete De Uitgeester.

Groene beschutting voor bewoners Melksuiker

Initiatiefneemster Serena Doeve draagt haar steentje bij tijdens het boomplanten. Foto: Gerrit Bus

UITGEEST - Bewoners van De Melksuiker hebben eindelijk waar ze al lange tijd naar verlangden: rust en een groener uitzicht. Er werd al een tijd lang geklaagd over de keiharde windstoten bij het HMS-terrein. Om dit tegen te gaan werden afgelopen zondag met behulp van zestien vrijwilligers 6500 bomen en struiken geplant in de driehoek tussen de weg en het spoor. Bewoonster en raadslid Serena Doeve had bij de gemeente een verzoek ingediend voor de bomen en struiken. Er werd over een oppervlakte van 6700 vierkante meter groen geplant. Nadat men vrijdagochtend was begonnen met vlakken en bemesten, konden zondag vanaf 9.00 de bomen en planten de grond in. Er werd gewerkt in tweeploegendiensten. Eerst werd een buitenlijn aangebracht met onder meer Hedera en Prunus. Hiervandaan werd naar het midden toegewerkt met onder andere de Taxus Baccata en Tilia Vulgaris. In totaal staan er nu zeventien plantensoorten. De gemeente gaat proberen om medewerkers van de sociale werkplaats in te schakelen om het planten af te ronden en zwerfvuil op te ruimen. Na een paar jaar moet er een dicht bosplantsoen staan.

Loonbedrijf wil Koogdijk herstellen

Door Lucia Rodenburg

UITGEEST - Het loonbedrijf dat onlangs de Koogdijk flink beschadigde, wil graag in gesprek met de gemeente Uitgeest om zelf de dijk te herstellen. Dat zei wethouder Mens in de raadsvergadering van donderdag 31 maart. "Er rust geen zegen op de dijk", begon Mens. "Ik ben blij dat ik hier de gelegenheid krijg er iets over te zeggen. We hebben contact gehad met het loonwerkersbedrijf en uiteraard zijn ze er zelf ook niet gelukkig mee. Ze zijn in staat om de dijk zelf te herstellen en willen in gesprek om het een en ander uit te leggen. Daarnaast willen ze ook praten over een aanpassing aan de dijk. We gaan kijken of er ontsluiting mogelijk is, zodat in de toekomst niet meer over de hele dijk gereden hoeft te worden. Dat gesprek vindt plaats op 11 april." Mens wil nog wachten met een eventueel verkeersbesluit. "Dit is niet zomaar onderhoud, maar herstel van een monumentale dijk. Dat is een andere procedure. We gaan hierover om tafel en we zullen u op de hoogte houden."

Voorkomen woninginbraak hoge prioriteit bij gemeente

Door Lucia Rodenburg

UITGEEST - Ongerustheid over de top 10-notering van Uitgeest als het gaat om het oplossen van delicten. Kees Schouten (VVD) haalde tijdens de raadsvergadering op 31 maart een artikel aan dat onlangs in het NRC verscheen. Hierin stond dat Uitgeest in de top 10 prijkt van de gemeenten in Nederland waar het minste aantal delicten wordt opgelost. Het NRC baseert zich op cijfers van het CBS. De heer Schouten vroeg hierover opheldering aan de burgemeester. Burgemeester Verkleij: "Dit onderzoek geeft een vertekend beeld. De top 10 bestaat uit overwegend kleine gemeenten, waar doorgaans bij ieder misdrijf aangifte wordt gedaan. In Amsterdam wordt nauwelijks aangifte gedaan als een fiets wordt gestolen of als een spiegel van een auto is vernield. Bovendien rekent het CBS ook bijvoorbeeld ongevallen op de snelweg als misdrijf. Uiteindelijk drukt dat dan op de verhouding onopgeloste zaken. Het neemt niet weg dat we er bovenop blijven zitten, maar we moeten ook prioriteiten stellen. Bij ons staat het voorkomen van woninginbraak hoog op de prioriteitenlijst. We hebben daarover goedbezochte sessies gehouden met inwoners en ex-inbrekers. Dat heeft de inwoners goed aan het denken gezet hoe ze de kans op inbraak zo klein mogelijk kunnen houden. We proberen dus vooral preventief te werken."

De Wissel wordt Wissellijst

UITGEEST - De kinderen van basisschool De Wissel gaan niet langer naar hun eigen school. De komende drie weken zitten ze namelijk op basisschool De WisselLIJST. De school staat de komende weken in het teken van kunst. Het kunstproject is woensdag feestelijk van start gegaan met een vossenjacht door de wijk. In de wijk hadden verschillende kunstenaars zich verstopt, naar wie de kinderen op zoek moesten. Als ze het juiste antwoord gaven op de vraag van de kunstenaar, kregen ze een stukje van een puzzel. De puzzelstukjes samen vormden uiteindelijk de tekst Uit de kunst!, waardoor het thema van het project duidelijk werd. Bij terugkomst van de vossenjacht was de hal van de school mooi versierd, er hingen zelfs al een aantal schilderijen. Alle kinderen en kunstenaars verzamelden zich vervolgens in de speelzaal voor een foto-moment: alle kunstenaars staan bij elkaar in één grote lijst. Het is de bedoeling dat kunstatelier De WisselLIJST de komende weken steeds mooier en voller wordt dankzij de kunstwerken die de kinderen gaan maken. Het eindresultaat zal op woensdag 20 april te bewonderen zijn tijdens een echte expositie.

Regiotaxi Noord-Kennemerland

UITGEEST/ALKMAAR - Wethouder Van de Ven van Alkmaar ondertekende 31 maart namens de regiogemeenten een contract met Connexxion. Connexxion is nu officieel de vervoerder van de Regiotaxi Noord-Kennemerland. Het gaat om een contract dat de gemeenten in de regio Alkmaar - Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk, Heiloo, Bergen, Uitgeest en Castricum - gezamenlijk hebben afgesloten. De Regiotaxi Noord-Kennemerland is er voor inwoners die geen gebruik kunnen maken van eigen vervoer of het reguliere openbaar vervoer. De Regiotaxi rijdt zeven dagen per week tussen 06.00 en 24.00 uur. Op de website van de gemeente staat meer informatie over reserveren, voorwaarden en vergoedingen.

Groot Dorregeest

Foto: Gerrit Bus

Voor degenen die dit gebied niet kennen deze week een mooie foto van buurtschap Groot Dorregeest. Dit buurtschap ligt pal ten noorden van Uitgeest aan het Uitgeestermeer. Groot Dorregeest vormt samen met Klein Dorregeest het gebied Dorregeest. Een deel van dit gebied is tegenwoordig natuurgebied. Als je van de snelweg het buurtschap inrijdt, ga je als het ware terug in de tijd en dompel je je onder in een zee van rust. (Tekst + foto: Gerrit Bus)

Tieme vindt gouden Zien-ei

Foto: Sander Visser

UITGEEST - Tieme Hes (8) was de gelukkige winnaar van een seizoensabonnement van zwembad De Zien. Tijdens het paaseieren zoeken op 26 maart vond hij het gouden ei, dat recht gaf op deze prijs. Uit handen van de paashaas ontving hij een waardecheque. 270 bezoekers zochten op het zwembadterrein naar paaseieren. Hugo Binkhorst (5) won een waterspelpakket. Vanaf 27 april kan er weer een heel seizoen lang worden gezwommen in De Zien.

Uitgeester jongeren spelen Shrek

De cast van Shrek.

UITGEEST - Drie enthousiaste kinderen uit Uitgeest staan 12, 13, 14 en 15 april op het podium van het Jac. P. Thijsse met de musical Shrek. Zij repeteren al een half jaar lang twee keer per week met JPTeens on stage. Na audities, waaraan meer dan negentig leerlingen meededen, zijn er 44 leerlingen geselecteerd waaronder Joep Kok en Emma en Teun Sombroek. Joep, een leerling uit de brugklas, speelt de hoofdrol Shrek. Emma en Teun Sombroek zitten in het ensemble. Emma, leerling uit 3-vwo, speelt een van de drie biggetjes en Teun, ook een brugklasleerling, vertolkt Peter Pan in de musical. Deze weken wordt er nog extra gerepeteerd. Daarna volgen acht voorstellingen voor medeleerlingen en de Zonnebloem. 's Avonds zijn er vier voorstellingen voor ouders en andere belangstellenden.

Shrek de musical vertelt het verhaal van Shrek, een zeer gevreesde oger. Wanneer alle sprookjesfiguren door heer Farquaad, een egoïstisch mannetje, in zijn moeras worden gedumpt, gaat hij samen met zijn beste vriend Ezel verhaal halen bij heer Farquaad. Heer Farquaad heeft net op dat moment een held nodig om prinses Fiona te redden uit een zwaarbewaakte toren. Hij wil namelijk met haar trouwen om zo koning te worden. Shrek moet prinses Fiona redden om zijn moeras terug te krijgen. Het avontuur is dan echt begonnen.

JPTeens on stage
JPTeens on stage is een musicalgroep die bestaat uit enthousiaste leerlingen van het Jac. P. Thijsse College. Zij delen allemaal één ding: hun passie voor entertainen. Dit jaar hebben meer dan negentig leerlingen auditie gedaan en gingen er uiteindelijk 44 door. De audities bestaan uit dansen, zingen en acteren. Leerlingen uit alle leerjaren mogen meedoen. Dat zie je ook in de rolverdeling: brugklasser Joep speelt Shrek en een leerling uit 5-vwo speelt heer Farquaad. JPTeens on stage repeteert twee keer per week, waarvan één keer zang en één keer spel en dans. In de repetitieweekenden worden de puntjes op de i gezet. Tijdens deze repetities moet er serieus gewerkt worden, maar er wordt ook heel veel gelachen.

De posters hingen net, de krantenartikelen waren nog niet eens opgestuurd en de reguliere voorstellingen op 13, 14 en 15 april waren al uitverkocht. Vanwege deze overweldigende belangstelling komt er op dinsdagavond 12 april om 19.30 uur een extra voorstelling (première). De kaarten kosten € 6,- voor kinderen tot en met twaalf jaar en € 7,50 voor volwassenen. Kaarten zijn verkrijgbaar via de receptie van het Jac. P. Thijsse College (0251-652571) en Boekhandel Laan.

Brand in container

Foto: 112-Uitgeest.nl

UITGEEST - De vrijwillige brandweer van Uitgeest werd vrijdagavond 1 april omstreeks 20.50 uur met spoed gealarmeerd voor een containerbrand aan de Dr. Brugmanstraat. Ter plaatse stond de inhoud van een puincontainer in de brand. De puincontainer was gevuld met materiaal uit de oude bibliotheek. De brandweer heeft de inhoud van de container geblust. De container stond vlak voor het nieuwe Leeslokaal, maar het pand heeft geen schade opgelopen door de brand. De oorzaak van de brand is niet bekend. (Bron + beeld: 112-Uitgeest.nl)

Verkeersbesluit De Melksuiker blijft overeind

UITGEEST - Er is een einde gekomen aan een jarenlange procedure. De Raad van State heeft uitspraak gedaan in de hogerberoepsprocedure omtrent het verkeersbesluit dat het college destijds heeft genomen voor de wijk De Melksuiker. De Raad van State stelt, net als de rechtbank, de gemeente Uitgeest in het gelijk. Kort gezegd overweegt de Raad van State dat het college beoordelingsruimte heeft als het gaat om de veiligheid van de weg en de bruikbaarheid van de weg en dat het besluit van het college voldoende gemotiveerd is. Appellanten (bezwaarmakers) hebben niet aannemelijk gemaakt dat er sprake is van een concrete toezegging uit het verleden over een andere verkeersafwikkeling (eenrichtingsverkeer in de Burg. Van Roosmalenstraat) en ook niet dat het verkeersbesluit onaanvaardbare parkeerhinder ten gevolg zal hebben. Het verkeersbesluit blijft overeind en de procedure is hiermee ten einde gekomen.

Reumafonds bedankt Uitgeest

UITGEEST - Het Reumafonds bedankt alle collectanten, comitéleden en bewoners in Uitgeest voor hun grote inzet en bijdrage aan de landelijke collecteweek. Tijdens de collecte van 21 t/m 26 maart 2016 is in Uitgeest totaal 3625.36 euro opgehaald. Hiermee levert Uitgeest een belangrijke bijdrage aan de reumabestrijding in Nederland.

5 / 12

Inschrijving jaarmarkt Rock 'n Roll Street Akersloot geopend

De jaarmarkt in Akersloot trekt altijd veel publiek.

AKERSLOOT - Het duurt nog even, maar in het weekend van 26,27 en 28 augustus staat Akersloot weer in het teken van Rock 'n Roll Street. Tijdens dit drie dagen durende festival zijn er naast drie dagen rock-'n-rollmuziek tal van activiteiten op en in de nabijheid van het Wilhelminaplein. Op vrijdag 26 augustus start het evenement met de jaarmarkt. De markt is vorig jaar opnieuw opgezet. Met een zeer actieve werving heeft de organisatie maar liefst 115 plaatsen weten te vullen. Het succes van afgelopen jaar willen zij nu voortzetten. Op de markt is ruimte voor alle mogelijke handel, zowel nieuwe als tweedehands goederen. Maar ook voor hobbyisten, nijverheid en goede doelen. Vorig jaar stonden voor het eerst ook een aantal lokale verenigingen op de markt. De organisatoren hopen dit jaar op nog meer verenigingen. De jaarmarkt is de ideale plek om in contact te komen met de inwoners van het dorp. Het lokale koor Aquarius geeft dit jaar een optreden op de markt. Er wordt nog gezocht naar één of twee extra koren. De organisatie houdt de verdeling van de kramen goed in de gaten waardoor bezoekers een goed en gevarieerd aanbod te zien krijgen. Opmerkingen en verbeterpunten van standhouders en bezoekers zijn verwerkt waardoor de editie van 2016 nog beter tot zijn recht komt. De markt is dit jaar van 16.00 uur tot 22.00 uur. Voor € 35,00 kunt u een kraam met verlichting huren. Voor reserveringen of meer informatie: anna.oorthuis@quicknet.nl. Lokale verenigingen of goede doelen kunnen voor een speciaal tarief een kraam verkrijgen. De organisatie is tevens op zoek naar vrijwilligers die tijdens de markt willen helpen. Bel met Rob Dekker op 06-16294024 voor meer info.

11 april 1991

René Froger in Turbo 2000
De populaire Amsterdamse zanger René Froger komt a.s. zaterdag 13 april naar Turbo 2000 Uitgeest. René Froger, die al vroeg door de Turbo-directie is ontdekt, heeft in het verleden al vele Amsterdamse avonden in Turbo 2000 verzorgd. Inmiddels is René uitgegroeid tot een artiest van wereldformaat. Met zijn single 'Winter in America' begon het succes, en de grote doorbraak kwam met zijn single 'Een eigen huis' samen met Het Goede Doel.

Joodse onderscheiding voor mevrouw Jos Sprengers-Deijle
Vandaag is mevrouw Jos Sprengers-Deijle in Amsterdam onderscheiden. In het RAI-Congrescentrum ontving zij te zamen met een aantal landgenoten de Yad Vashem Medaille uit handen van de Ambassadeur van Israël. Een onderscheiding welke door het Israëlisch Rijksinstituut voor Oorlogsdokumentatie wordt toegekend aan niet-joden die in de Tweede Wereldoorlog hun leven hebben gewaagd om Joodse burgers te redden. Postuum werd ook haar vader Cor Deijle geëerd.
Trots staat de Tweede Broeker aan de Lagendijk, maar veel Uitgeesters noemen hem nog steeds de molen van Deijle. Cor Deijle trok er in 1915 in en woonde er tot zijn dood in 1963. De molen die dateert uit 1613, was tot 1923 eigendom van de Broekpolder waar Cor Deijle in dienst was. Hij redde de Uitgeester molen van de ondergang door hem in dat jaar van het polderbestuur te kopen. Toen de oorlog uitbrak woonde hij er met zijn dochter Jos. Zij was achttien en de jongste van het gezin; haar zusters en broer getrouwd, haar moeder jong overleden. 'Ik deed het huishouden en in het vroege voorjaar van 1942 kwam meneer Hollander uit Limmen aan de deur. Hij was een oude schoolvriend van mijn vader en vroeg of we Joodse onderduikers wilde nemen. We hebben erover gepraat en de knoop doorgehakt. Per trein kwamen ze de volgende avond naar Uitgeest.'

Harrie Jonkman overleden
Tijdens de uitoefening van zijn dienst is afgelopen maandagavond onze oud-plaatsgenoot Harrie Jonkman overleden. De auto waarmee wachtmeester Jonkman en een collega op weg waren naar een ongeval, raakte van de weg en sloeg over de kop. Jonkman werd naar het ziekenhuis vervoerd, maar bij aankomst aldaar bleek hij te zijn overleden. Het bericht van de plotselinge dood van Harrie Jonkman leidde tot grote ontsteltenis in Uitgeest. Zijn vriendenkring in ons dorp was groot. Zo was hij een zeer gewaardeerde collega van de Groep Uitgeest van de Rijkspolitie. Ook voor de jongerenclub van 'De Kajuit' heeft Harrie Jonkman in zijn Uitgeester jaren veel betekend. Tenslotte was hij gedurende de laatste tijd, dat hij in Uitgeest verbleef, zeer aktief bij de lokale radio, de OSU.

Buurtbewoners willen speelterrein terug
Met negentig handtekeningen van bewoners van o.a. De Pollen, de Moor, Watermunt zijn twee verontruste vrouwen naar het gemeentebestuur gestapt. Zij hebben burgemeester en wethouders van Uitgeest gevraagd er op korte termijn voor te willen zorgen, dat het speelterrein aan de Grote Aak weer terugkomt. Twee weken geleden heeft een familie dit terrein met een hek omgeven en het speeltuig uit de grond gehaald, zodat de kinderen uit de buurt er niet meer kunnen spelen. Burgemeester Verdier heeft de betrokken bewoners van de Grote Aak verleden week donderdag aangezegd de oude situatie binnen drie dagen weer in de oude toestand te herstellen.

Twaalhoveniers trakteert De Wissel op nieuwe leilinde

De leerlingen van De Wissel steken hun duimen op voor Bas en Martin van Twaalfhoveniers, die hen verblijdden met een nieuwe leilinde.

UITGEEST - Soms is het fijn om iets te kunnen doen voor de medemens. Zomaar, zonder tegenprestatie. Dat vond ook Martin Twaalfhoven van Twaalhoveniers. Zijn bedrijf bestaat 12,5 jaar, reden om te trakteren op... een boom! Op 24 maart schonk hij een nieuwe leilinde aan basisschool De Wissel nadat hij in de krant had vernomen dat de oude boom vernield was. De leerlingen en leerkrachten van De Wissel zijn heel blij met hun nieuwe boom en zijn Martin erg dankbaar.

Muzikale afsluiting van het seizoen KVB

UITGEEST - De Katholieke Vrouwen Beweging (KVB) sluit het seizoen af met een muzikale avond op dinsdag 12 april in dorpshuis De Zwaan. Dj Mark van de Singeltjes Klubb test vanaf 20.00 uur de muzikale kennis van de leden. Het belooft een gezellige avond te worden.

Mijn ideale Uitgeest 'Een echt plattelandsdorp, mooi in zijn eenvoud'

Theo Buysman.

De gemeente is bezig met het opstellen van een nieuwe structuurvisie voor Uitgeest tot 2030. In deze rubriek laten wij Uitgeesters aan het woord over hun visie op Uitgeest in 2030. Hoe ziet hun ideale Uitgeest er dan uit? Hoe zouden ze dit realiseren? Welke ontwikkelingen en eventuele problemen voorziet men? En wat valt hieraan te doen? Vandaag deel 7: het ideale Uitgeest in 2030 van Theo Buysman (69).

"Ik ben geboren en getogen in Uitgeest en ondanks alle veranderingen en uitbreidingen vind ik dat Uitgeest haar dorpse karakter behouden heeft. Mijn ideaal is dat dit zo blijft. Hiervoor zijn een paar dingen noodzakelijk. Om te beginnen groenzones. Belangrijk kenmerk van ons dorp zijn de open groenzones tussen de omliggende gemeenten. Anders gezegd: Uitgeest is nog een pareltje in het groen. Deze zones zullen de komende jaren mogelijk bedreigd worden. Denk daarbij o.a. aan de uitbreidingen van Saendelft en de aanleg van de verbinding tussen de A8 en de A9. Van deze laatste heeft de A0+ variant, waarbij de N203 de verbindingsweg blijft, mijn voorkeur. Voorwaarde is wel dat deze variant voor Krommenie een aanzienlijke verbetering geeft. Het handhaven van de groenzones heeft voor ons dorp natuurlijk gevolgen. Zo kan niet gebouwd worden tot aan de eigen grenzen en dit beperkt onze uitbreidingsmogelijkheden. Gelukkig is er nog een bouwlocatie bij de kassen van Baars, om de groei van inwoners de komende jaren op te vangen. Hiervoor is wel noodzakelijk dat we met man en macht de provincie overtuigen om akkoord te gaan met deze locatie, die kan uitgroeien tot een modelwijk, dat wil zeggen energieneutraal, levensloopbestendige woningen en voldoende sociale woningbouw."

Laagbouw
"Voor het plattelandskarakter is het absoluut noodzakelijk dat er geen (verdere) hoogbouw komt in ons dorp. In de jaren zeventig, toen er op een aantal plekken hoogbouw (tien verdiepingen) gepland was, heeft het dorp zich hier met hand en tand succesvol tegen verzet. Helaas is dit bij de bebouwing van het HMS-terrein niet gelukt. De binnenkomst daar is grootstedelijk en een aanfluiting voor het dorpse karakter van Uitgeest. Natuurlijk wordt aangevoerd dat dit financieel noodzakelijk was, maar ook in de zeventiger jaren werd dit als belangrijkste argument gehanteerd. Echter onder hoge druk van de eigen burgers is men creatief geworden en bleek hoogbouw financieel niet noodzakelijk."

Open plekken
"Vanaf mijn jeugd hebben de open plekken het dorpse karakter benadrukt. Ook in de nieuwe wijken zijn deze gelukkig terug te vinden en dat wil ik graag zo houden. Bedreigingen liggen hier echter op de loer. De grootste bedreiging komt van de Provincie, die hertenkamp, zwembad en sportvelden het liefst (grootstedelijk?) wil volbouwen om hun beleid ten aanzien van Openbaar Vervoer (OV)-knooppunten te realiseren. Zelf zullen we selectief moeten zijn met inbreilocaties. Dorpsbepalende grote open plekken zijn voor mij: de bestaande parken, de ijsbaan en de windruimtes rond de molens."

Gemeenschapszin
"Ons dorp heeft een sterke wil om de bestaande voorzieningen te behouden. Het is fantastisch om te zien hoe de initiatieven om de muziekschool, het zwembad en de bibliotheek te behouden succesvol zijn. We zijn als Uitgeesters duidelijk bereid ons steentje bij te dragen om ons dorp een hechte en levendige gemeenschap te laten blijven. Dit elan zal blijvend gestimuleerd moeten worden om ook in 2030 dit hoge niveau van gemeenschapszin, dat elementair is voor een bloeiende en gastvrije dorpsgemeenschap, te handhaven."

CARENT advies, fiscaliteit en mediation bij scheidingen

Judith van den Nieuwenhuijsen-Duits helpt mensen in een (echt)scheidingssituatie. Foto: Myrke van der Does

CARENT, Anna van Renesseplein 8, 1911 KN Uitgeest. T: 0251-362065, www.carent.nl.

Door Myrke van der Does

UITGEEST – De wens om meer te doen met de menselijke kant van haar vak, maakte dat fiscaal expert mr. Judith van den Nieuwenhuijsen-Duits zich ging specialiseren tot familiemediator. Twee jaar geleden opende ze CARENT. Sindsdien heeft ze al talloze mensen geholpen hun scheiding in goede banen te leiden.

"Ik ben van origine belastingadviseur, dat heb ik 21 jaar gedaan", vertelt Judith. "Steeds vaker kreeg ik te maken met de problematiek rondom echtscheidingen. Op financieel en emotioneel gebied. Een scheiding gaat bijna altijd gepaard met veel emoties. Maar ondertussen moet er wel van alles geregeld worden. Ik vind het een voorrecht als ik mensen in die emotionele periode kan helpen om alles weer op de rit te krijgen, op een manier zoals zij zelf voor ogen hebben."

Kinderen
Judith volgde de opleiding tot professioneel mediator en Register Financieel echtscheidingsadviseur (RFEA). Als MfN registermediator begeleidt ze mensen bij het gehele scheidingsproces, van het opstellen van een ouderschapsplan tot het vaststellen van partner- of kinderalimentatie. Zij doet dit niet alleen voor particulieren, maar ook voor ondernemers. Mediation is bedoeld om de gang naar de rechtbank te vermijden. Judith: "Wanneer een rechter uitspraak moet doen is de kans groot dat beide partijen niet tevreden zijn. Er zijn dan geen winnaars, alleen maar verliezers. Bij mediation heb je de uitkomst zelf in de hand." Mediation helpt om conflicten te voorkomen of op te lossen. Dat is zeker wenselijk als er kinderen in het spel zijn. Je kunt immers ex-partners zijn, maar ouders blijf je altijd. Judith: "Een scheiding heeft veel impact op iedereen, maar vooral op kinderen. Desgewenst begeleid ik kinderen ook bij dit proces. Hiervoor werk ik samen met een gerenommeerde (kinder)coach."

Financiën
Naast het welzijn van de kinderen heeft Judith veel oog voor het financiële aspect van een scheiding, mede dankzij haar fiscale achtergrond. Judith: "Het belang en de impact van fiscaliteit wordt vaak onderschat of niet erkend. Zaken kunnen juridisch goed geregeld zijn maar fiscaal ongewenste gevolgen hebben. Door mijn financiële kennis weet ik precies welke haken en ogen er aan een bepaald besluit vastkleven. Daarmee kan ik mensen veel onnodig leed besparen. De scheiding zelf is tenslotte al ingewikkeld genoeg."
Iedereen die bij CARENT komt krijgt eerst een (gratis) intakegesprek. Vervolgens gaat Judith met beide partijen om de tafel zitten om te kijken wat er speelt, wat de belangen zijn om vervolgens tot een oplossing te komen. Daarbij werkt Judith vooral sturend. "Als mediator heb ik geen mening en ben ik volstrekt onpartijdig. Mijn taak is om cliënten zo goed mogelijk te informeren en begeleiden in het proces. Zodat zij hun zelf een goed doordacht besluit kunnen nemen. Een besluit waar beide partijen zich in kunnen vinden."

Bowlsvereniging zoekt nieuwe leden

HEEMSKERK - De Heemskerkse bowlsvereniging De Rink bestaat twintig jaar. Hieraan besteedt men aandacht op vrijdag 15 april. Wilt u lichte lichaamsbeweging, sociale contacten en ontspanning dan nodigen wij u uit om op vrijdag 15 april langs te komen om het spel in de praktijk te zien. Op die dag wordt gespeeld van 10 tot 12 uur in sporthal 2 van De Waterakkers, Kerkweg 217 in Heemskerk.

Bowls wordt gespeeld op groene matten van dertig meter lang en vier meter breed. De bowls (ballen) zijn enigszins afgeplat en aan één kant iets zwaarder. Daardoor maken ze bij het rollen over de mat een lichte bocht. Het is de kunst om de bowl met de juiste snelheid en richting te spelen zodat deze zo dicht mogelijk eindigt bij de jack of een andere bowl van de tegenpartij wegtikt. Een jack is een klein balletje met een lichte kleur die ongeveer 25 meter ver ligt van de plaats waar men de bowl in het spel brengt. Het spel is geschikt voor alle leeftijden, echter het meest gespeeld door 50-plussers. De vereniging heeft ongeveer veertig leden, zowel vrouwen als mannen uit Heemskerk, maar ook Beverwijk, Alkmaar, Krommenie en Zaandam. De laatste speeldag is 20 april en we gaan weer spelen begin september a.s. De normale speeluren zijn dinsdag van 13.30 tot 15.00 uur en woensdag van 10.30 tot 12.00 uur.

Bridgeclub Uitgeest

Door Paul Wijte

UITGEEST - We hebben nog twee avonden te gaan en dan is het club-bridgeseizoen over. In september pakken we dan de draad weer op. Wie dat zeker zullen doen zijn Nellie Modderman-Ans Stephan! De dames bungelden (zij lijken mij niet meer zo piep dat je zou kunnen denken aan jumpen, laat staan bungeejumpen, bungelen is mooi genoeg) zo'n beetje tussen B-lijn en A-lijn, maar schieten nu toch wel degelijk uit hun slof met een mooie derde plaats afgelopen woensdag, met 58%. En dat niet alleen, trots staan zij daarmee op een keurige vierde plaats in het klassement van de A-lijn. A-blijvertjes dus, voor het nieuwe seizoen? Andere koppels zien weer mogelijkheden om juist uit de A-lijn weg te komen. Als aan het einde van de avond wordt voorgelezen: 'onder de 40', dan slaken die koppels een zucht van verlichting. Gelukkig! In de B is het veel gezelliger! Geen A-blijvers, maar eerder A-mijders. Nou ja, ik denk dat Nellie en Ans daar niet zo'n last van zullen hebben. Rustig en gedegen verder kaarten, zou ik zeggen (ook al hebben mijn maat en ik last van jullie positie in het klassement!). Andere kaarters waar we in het volgende seizoen zeker meer van zullen horen zijn Paul van der Meij-Richard Hoeben. Als nieuw-instromers weten ze nu hoe de Uitgeester hazen lopen, en hun fraaie eerste plaats van afgelopen woensdag is een voorschotje voor toekomstige grootse daden. Momentane grootse daden werden verricht door Lisette Klein-Ronald Klein. Hun dikke 63% was de hoogste score van de avond. En niet zo hoog, maar wel mooi, was de score van Jac Sintenie met Piet de Wildt. Nieuw koppel voor komend seizoen?

Hieronder de beste drie van iedere lijn:

A-lijn: 1 Paul van der Meij-Richard Hoeben 61,00% 2 Harry Twaalfhoven-Eric Molenaar 60,42% 3 Nellie Modderman-Ans Stephan 58,00%;
B-lijn: 1 Evelien Huising-Ria Weel 62,85% 2 Lia Hendrikse-Corrie Nijsen 62,15% 3 Tiny ten Hoeve-Aad Wijte 57,64%;
C-lijn: 1/2 Piet de Wildt-Jac Sintenie 60,00% 1/2 Hans Eijking-Henk Zwaan 60,00% 3 Auke Hulshof-Gonny Hulshof 53,75%;
D-lijn: 1 Lisette Klein-Ronald Klein 63,54% 2 Tineke de Groot-Constance Dirks 56,77% 3 Margriet de Beurs-Tineke Eijking 55,73%;
E-lijn: 1 Riet Jaape-Petra de Ruyter 62,50% 2/3 Ger van Andel-Rob de Neef 58,33% 2/3 Alyne Dumas-Han Dumas 58,33%.

Henk Verdonk junior niet te temmen

AKERSLOOT - Henk Verdonk junior heeft voor de zoveelste achtereenvolgende keer de volle winst gepakt in de koers om de Kids and Parents (KPB) mountainbike cup. Op sportcomplex Cloppenburgh was de verwachting bij de deelnemers dat Milosj van Renesse uit Alkmaar het dit keer Henk Verdonk junior weleens moeilijk kon gaan maken en zo zijn successenreeks tot een stop kon brengen. Het eerste kwartier waren de kaarten nog niet echt geschud. Wel lag Verdonk junior aan de leiding op korte overbrugbare afstand gevolgd door Milosj van Renesse. Uit de rest van de groep was buiten Van Renesse niemand kandidaat voor de eerste plaats. Toch werd in het verdere verloop snel duidelijk dat ook Milosj van Rensse nog niet zover was om Henk Verdonk junior van zijn troon te kunnen stoten. Runner up Wim Verdonk, de jongere broer van Henk, pakte de resterende podiumplek.

Uitslag:
1 Henk Verdonk junior (Egmond aan Zee)
2 Milosj van Rensse (Alkmaar)
3 Wim Verdonk (Egmond a/d Hoef)
4 Henk Louwe (Alkmaar)
5 Henk Verdonk senior (Egmond a/d Hoef)

Weekbericht De Sjoelschijf

UITGEEST - De voorjaarscompetitie is van start gegaan na de jaarlijkse ledenvergadering. A. Robert Pick en Evert Hup 8 punten, Nel Henneman 6; B. Dennis Swart 10, Chris van Kalmthout 8, Ruud van Kalmthout 6; C. Rita Hoogeland en Frans Ponder 8, Gré de Graaf 5; D. Aranka Bakker 8 (uit 2), Patrick Ferket en Fokje Hoekman 7. De hoogste weekscores: Robert Pick 1377, Evert Hup 1368, Dennis Swart 1335, Nel Henneman 1334, Anneke de Groot 1298, Anneke van den Heuvel 1242, Ruud van Kalmthout 1228, Chris van Kalmthout 1222, Ab Brandsma 1213, Martin Wilson 1191 Vrijdag 8 april 2016 houdt de vereniging een kienavond in De Jansheeren, aanvang 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur. Er zijn drie kienronden, een staande kien en een verloting. Zaterdag 16 april is er het NK sjoelen in Barneveld waaraan zeven leden van De Sjoelschijf meedoen. De clubavond van sjoelvereniging De Sjoelschijf is elke woensdagavond in De Jansheeren in Heemskerk, aanvang 20.00 uur.

Vriendinnendag FC Uitgeest

Zo'n 140 meiden doen mee aan de traditionele Vriendinnendag van FC Uitgeest.

UITGEEST - FC Uitgeest organiseert zaterdag 8 april weer de traditionele Vriendinnendag. Er hebben zich ruim 140 meiden ingeschreven. De wedstrijden op het terrein van FC Uitgeest beginnen om 17.00 uur. De vrijwilligers staan vanaf 16.00 klaar in de kantine om presentjes uit te delen. FC Uitgeest nodigt alle belangstellenden uit om te komen kijken. Na vele uren voorbereiding denkt de organisatie, in handen van Shari Breetveld en Nancy Walsmit, dat alles geregeld is. Shari Breetveld: "Na een paar uur puzzelen hebben wij de teamindelingen definitief kunnen maken. Daarnaast krijgen alle meiden een T-shirt en daarvan moesten de maten doorgegeven worden aan de drukker. Al met al een hele klus!"

MCHU ME2 op de gezonde toer

Snoeptomaatjes voor MHCU ME2 na de zege op Alkmaar.

UITGEEST - Mixed Hockey Club Uitgeest neemt sinds deze week deel aan een pilot van Greenco. Twee maanden lang worden sportgroenten van Team Tommies verkocht in het clubhuis. In het assortiment zitten snacktomaatjes, -paprikaatjes en -komkommertjes die te koop zijn voor € 0,80 per zakje. Deze sportgroenten bevatten belangrijke vitaminen die de kinderen helpen nóg meer plezier uit de wedstrijd of training te halen. Tijdens deze pilot zal ook een keer een sample team van Team Tommies langskomen om testzakjes snackgroenten uit te delen. Verder is er een wedstrijd voor de jeugdteams waarbij een volledig team kansmaakt op een uitje naar keuze ter waarde van € 350,-. Afgelopen zaterdag startte de pilot bij MHCU. Na de 7-3 winst op Alkmaar ME4 genoten de speelsters van MHCU ME2 volop van de snoeptomaatjes.

Dubbele winst voor TTV Uitgeest

Marijn van Kampen.

UITGEEST - Team 2 en team 4 van tafeltennisvereniging Uitgeest kwamen dit weekend in actie. Team 4 boekte weer een monsterzege tegen GSV Heemstede. Marijn van Kampen en Erik van Breukelen lieten niks heel van de tegenstander en poeierden de ballen met geweld over de tafel. Huib van Leeuwen speelde sterk en won twee van zijn drie partijen. De uitwedstrijd eindigde met een 1-9 winst voor Uitgeest. Team 4 staat nu gedeeld eerste in de poule met Rijsenhout 3. Team 2 gaat als een stoomtrein richting winst. De mannen van team 2 moesten het in Weest opnemen tegen de mannen van The Victory 6. Het was een luidruchtige kleine zaal met veel interrupties deze avond. Patrick Rasch, René van Buren en Billy Fatels wonnen ieder twee van de drie enkels. René en Billy speelden samen de dubbel en zorgden hier gemakkelijk voor een overwinning. Uitgeest 2 staat met een voorsprong van zestien punten voor DOKO (V) 3 op de eerste plaats in de poule.

FC Uitgeest verliest, en de wereld een 'voetbalvriend'

UITGEEST - FC Uitgeest verloor het afgelopen weekend met 2-0 van Alkmaarsche Boys. Veel meer nog verloor de wereld een 'vriend van het voetbal'. Donderdag 24 maart 2016 overleed in Barcelona Johan Cruijff. Helaas werd hij maar 68 jaar. Mooi aan zijn leven was dat hij niet alleen van enorme betekenis is geweest voor het Nederlandse en het internationale voetbal maar vooral ook voor veel kinderen in de hele wereld. Via zijn Cruyff Foundation werden overal voetbalveldjes aangelegd, werd gehandicapte jeugd ondersteund maar was voetbal vooral ook een middel om te verbinden.
Zondag werd door middel van een indrukwekkend en ontroerend eerbetoon zijn leven herdacht in Camp Nou, de ArenA en op veel Nederlandse voetbalvelden. Overal werd in de 14e minuut het spel even stilgelegd en klonk er klaterend applaus van de tribunes. Bij Alkmaarsche Boys tegen FC Uitgeest miste Jordy Duijn in de 14e minuut een kans. Ik had het bijna gemist.
Trainer René van Marsbergen kon ook deze zondag niet beschikken over Sander van den Helder. Hij lijkt echter wel op de terugweg. Het was de ploeg uit Alkmaar die uit de startblokken vloog. Blijkbaar was het team na een hectische week waarin oud FC Uitgeest trainer Jurg Bosman zijn ontslag had ingediend zeer geïnspireerd om een goede prestatie neer te zetten. Het scheelde dan ook niet veel of FCU was in de eerste minuten overlopen, zoveel kansen kregen de gastheren. FCU herstelde zich snel en kreeg zowaar ook een aantal kansen. Zo werd een inzet van Jordy Duijn van de lijn gehaald en was Ruud Koedijk in de 9e minuut dicht bij de openingstreffer. Zijn schot werd echter knap gehouden door de vandaag uitblinkende keeper Pluijmers. In de 15e minuut leek Mike Olgers dan eindelijk te gaan scoren maar opnieuw was keeper Pluijmers een sta in de weg. "Voetballen is heel simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen". Hoe waar dat is bleek maar weer eens in de 22e minuut. Gepruts achterin bij FCU, keeper Sven Koning die te laat is en een speler van Alkmaarsche Boys die eenvoudig scoort. Hoe simpel kan het zijn?
FC Uitgeest leek van slag. "Vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt" sprak de wijze voetbalgrootmeester ooit. De gasten slaagden er steeds minder in om gevaar te stichten voor het doel van Pluijmers. Na de rust werd het er allemaal niet beter op bij FCU hoewel Joost de Jong in de 48e minuut nog zomaar had kunnen scoren. Zijn kopbal vloog net naast. Steeds vaker kwamen ze een stapje tekort . Zei Johan: "Er is maar één moment dat je op tijd kunt komen. Ben je er niet , dan ben je of te vroeg of te laat." Toch was FCU in de 58e minuut dicht bij de gelijkmaker. Een fraai genomen vrije trap van Ruud Koedijk werd echter spectaculair uit het doel geranseld door keeper Pluijmers. Daarna werd 'toeval logisch'. Een lage voorzet van Kooge in het strafschopgebied kwam in de 78e minuut ietwat gelukkig voor de voeten van spits Van Wort die eenvoudig kon intikken: 2-0. Dezelfde speler overigens die in de 48e minuut door scheidsrechter Lagerwey van het veld gestuurd had moeten worden na een slaande beweging tegen Kick Smit. Het zou FCU vandaag waarschijnlijk niet gered hebben. "Je gaat het pas zien als je het door hebt." FC Uitgeest zag het vandaag niet.

FC Uitgeest: Koning, Out (53e Brouwer), Vrouwe, E. Sinnige, T. Uit den Boogaard (83e T. Sinnige), de Wit, Olgers, Smit, Duijn, Koedijk, de Jong.

Eric Ott crasht tijdens eerste wedstrijd

Eric Ott net op de eerste positie. Foto: Kees Siroo

UITGEEST/ASSEN - Eric Ott is zaterdag 26 maart tijdens zijn eerste wedstrijd van het seizoen onderuit gegaan. Daarbij is de rijder vrijwel ongedeerd gebleven en heeft de motor lichte schade opgelopen.

Team Edwin Ott motoren was vrijdag 25 maart op het circuit van Assen om te trainen met Eric Ott op de 600cc Yamaha YZF R6 en Rob Juwett op de 1000cc Yamaha YZF R1. Vrijwel de hele dag bleef het nat, maar voor Eric was er een sessie waarbij een droog spoor op de baan was waardoor hij de snelste tijd van de dag kon neerzetten. Zaterdag beloofde betere omstandigheden, het was zonnig maar er stond nog wel een harde wind. De baan was echter nog nat toen Rob zijn eerste kwalificatie mocht rijden, maar voor de tweede kwalificatie was het wel droog. Rob wist een tijd neer te zetten van 1:52.3 wat hem de negentiende startpositie opleverde. Eric kwalificeerde twee keer op een droge baan, met een tijd van 1:47.3 mocht hij van de vierde positie starten in de SuperCup 600.

Rob vocht gedurende de wedstrijd met Matthijs Keddeman en Bertus Folkertsma. Rob eindigde op de veertiende positie en reed een snelste rondetijd van 1:48.8. Nadat Eric slecht startte vanaf de vierde positie maakte hij veel goed in de eerste bocht. Hij was kort verwikkeld in een strijd met Jaimie van Sikkelerus en Danny van der Sluis. Voor de 'Ruskenhoek' wist hij met gemak Jaimie en Jasper Bobbink te verschalken waarna hij bij het accelereren ook gelijk Joey Louwes een plek terug wist te verwijzen. Een drietal bochten later ging Eric ook voorbij aan Danny en zodoende kwam hij na een ronde op de vierde positie te liggen. Na het gat dicht te hebben gereden was Eric beland bij Renzo van Emmerik wie hij achterop het circuit wist in te halen en in de laatste bocht ging Eric ook voorbij aan Ricardo Brink. Eric lag nu op de tweede positie en begon aan zijn opmars richting Coen Bouwmeester. Na driekwart ronde had Eric de aansluiting alweer gevonden en ging hij voorbij aan Coen voor de koppositie. Eric wist de eerste positie vast te houden tot het fout ging in de vijfde ronde; Eric verschakelde zich waardoor de motor in een 'valse vrij' kwam te staan en hij zonder motorrem op de laatste bocht afstevende. Eric probeerde de motor nog af te remmen maar tevergeefs ging hij onderuit.

De motor van Eric wordt op dit moment weer gerepareerd door Edwin Ott en Eric herstelt ook snel van zijn blessure waardoor hij er de volgende wedstrijd op 23 april weer bij kan zijn. Ook Rob Juwett zal 23 april aanwezig zijn voor de tweede wedstrijd in de SuperCup 1000. Deze wedstrijden zullen ook worden verreden op het circuit van Assen. Iedereen is welkom, de toegang is gratis. De videoverslagen van de SuperCup 1000 en SuperCup 600 zijn te vinden via de website van de OWCup, OWCup.nl, of op YouTube via het kanaal van CRT Holland: YouTube.com/CRTHolland.

Frans van Zijl nieuwe voorzitter FC Uitgeest

Frans van Zijl.

UITGEEST - Na het plotselinge aftreden van Jack Zwarthoed als voorzitter van FC Uitgeest is het bestuur op zoek gegaan naar een geschikte kandidaat voor deze functie. Het bestuur van FC Uitgeest is dan ook verheugd dat Frans van Zijl zich kandidaat heeft gesteld voor de functie van voorzitter bij FC Uitgeest. Frans is 46 jaar en nog steeds actief voetballer in het 10e van FC Uitgeest. Daarnaast is hij ondernemer en eigenaar van autoschadebedrijf Heiloo. Het bestuur heeft de overtuiging dat FC Uitgeest in de persoon van Frans van Zijl een goede voorzitter heeft gevonden die een belangrijke rol zal vervullen bij de verdere ontwikkeling van onze club. In de eerstvolgende Algemene Ledenvergadering zal het bestuur van FC Uitgeest hem voordragen voor de positie van voorzitter.

KVU bezoekt Pieperrace

Vanuit hun kano keken de leden van KVU naar de deelnemers aan de Pieperrace.

UITGEEST - Kanovereniging Uitgeest opende afgelopen zaterdag 3 april het nieuwe kanoseizoen met een bezoek aan de traditionele Pieperrace bij Volendam. Het was een uitgelezen dag: eindelijk was de kou uit de lucht en er was net genoeg wind om de bruine vloot in haar volle glorie te kunnen bewonderen. De Pieperrace is een traditie die herinnert aan de Tweede Wereldoorlog, toen de vissers uit Volendam gevaarlijke tochten ondernamen om in Friesland aardappelen (piepers) te gaan halen voor de hongerende bevolking in Amsterdam. Tegenwoordig is dit een jaarlijks spektakel waaraan een groot aantal traditionele schepen deelneemt op de Gouwzee en het Markermeer. Een groep kanoërs van de KVU was er ook dit jaar weer bij. Startpunt was een recreatiestrand bij Edam, vanwaar werd overgestoken naar Marken. Daar werd het prachtige oude stadje bezichtigd, waarbij de vele toeristen niet eens vreemd opkeken van die mannen in hun rubberpakken. Na de verse koffie in het café aan de haven werd koers gezet naar het noorden, waar precies om twaalf uur de start van de wedstrijd plaatsvond. De kano's bleven net buiten de vaargeul dobberen, terwijl grote en kleine klassieke schepen met volle zeilen elkaar haast verdringend voorbij voeren het Markermeer op. Toen de laatste zeilschepen voorbij waren staken de KVU-ers nog over naar Edam, waar op het strand bij de watersportvereniging de meegebrachte boterhammen werden geconsumeerd. Daarna was het tijd om de terugtocht te aanvaarden, met slechts een korte pauze bij Volendam, om voor de files weer naar huis te kunnen rijden.

Vroege Akerpop herleeft in Storey Club

Akersloot kent een rijke popgeschiedenis.

AKERSLOOT - De Historische Vereniging Oud-Akersloot presenteert zondagmiddag 24 april het jaarboek 2016, dat eerder die week verschijnt. In het jaarboek wordt het eerste deel van de Akerpop-geschiedenis uitgebreid belicht. De presentatie vindt plaats in de Storey Club.

Dat het dorpje aan het Alkmaardermeer een rijke popgeschiedenis heeft is algemeen bekend, maar dat er sinds de jaren '60 meer dan veertig aan Akersloot gelieerde bands hebben bestaan is ronduit verrassend. Daarom is door de redactie van de 'Groene Valck', het jaarboek van de Historische Vereniging Oud-Akersloot, aan dorp- én muziekkenner Peter Velzeboer gevraagd of hij eens wilde onderzoeken welke muzikanten en bands er in of vanuit Akersloot popmuziek hebben gemaakt. Peter wist op het jaarlijkse Walk-In evenement een aantal muzikanten te strikken om met hen de volledige Akerpop-geschiedenis in beeld te brengen.

Zondagmiddag 24 april wordt het jaarboek op het podium van de Storey Club gepresenteerd aan een groot aantal van de in dit eerste deel beschreven bands en muzikanten. Bluesdiva Tineke Schoemaker, de zangeres van Barrelhouse, zal dan samen met De Tophitters een paar nummers spelen en ook het Alpha Trio, Jan Verduin van De Troubadours, Henk Kerssens en een paar bandleden van Switch hebben beloofd om muziek te komen maken. The Magic Strings verzorgt de rest van de middag de muzikale omlijsting. Iedereen is vanaf 15.00 uur welkom in de Storey Club. De boekpresentatie staat rond 16.00 uur gepland.

Politienieuws

Fietsendiefstal
UITGEEST - Een goud met blauwe Batavus damesfiets werd 29 maart ontvreemd vanaf het Stationsplein.

Botsing
UITGEEST - Een botsing 31 maart om 13.45 uur op de Geesterweg. Een automobiliste wilde de oprit naar de A9 oprijden. Zij schrok van een bromfiets waardoor ze hard op haar rem trapte. Een achteropkomende automobilist merkte dit te laat en kwam in aanrijding met de achterzijde van zijn voorgangster. Beide voertuigen hadden schade maar konden wel verder rijden.

Snelheidscontrole
UITGEEST - Bij een snelheidscontrole op de Geesterweg werden 26 van de 588 passanten bekeurd voor de hard rijden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 66 kilometer per uur.

Autodiefstal
UITGEEST - Op een parkeerplaats aan De Melksuiker werd 31 maart om 8.30 uur een personenauto aangetroffen. Deze bleek kort daarvoor te zijn ontvreemd bij een woninginbraak in Almere. De auto is afgevoerd door een takelbedrijf.

Wildplassen
UITGEEST - Twee jongeren kwam het plassen tegen een kerk zaterdagnacht duur te staan. Voor het wildplassen kregen zij ieder een boete van 140 euro per persoon.

Hoe flexibel is flexibel werken?

Janneke Keetsra.

Per 1 januari 2016 geldt de Wet flexibel werken. De belangrijkste verandering is dat werknemers ook een verzoek kunnen doen om dagen op een andere plek of thuis te werken.

Elke werknemer, die minimaal een half jaar in dienst is en werkt bij een bedrijf met meer dan tien werknemers, kan zijn werkgever eenmaal per jaar vragen om een aanpassing van zijn werkplek, aanpassing van zijn werktijden en/of van de arbeidsduur per week. Een wijziging kan niet eerder ingaan dan twee maanden na de aanvraag.

Wanneer moet de werkgever meewerken aan voorstellen van werknemers?

- Een verzoek om aanpassing van de werktijden mag de werkgever alleen weigeren als er een zwaarwegend bedrijfsbelang is om deze wijziging niet toe te laten. Dit is ook de norm bij een verzoek om uitbreiding of vermindering van de arbeidsduur per week, bijvoorbeeld wanneer een fulltime werkende werknemer voortaan 24 uur per week wil werken.

- Een verzoek tot aanpassing van de werkplek (zoals een verzoek tot thuiswerken) mag een werkgever afwijzen zonder dat sprake is van zwaarwegende bedrijfsbelangen. Wel heeft de werkgever de verplichting een verzoek serieus te overwegen en te bespreken met de werknemer.

Een afwijzing moet schriftelijk met toelichting en tijdig (minimaal één maand voor de ingangsdatum) worden verstuurd. Is de werkgever te laat met zijn afwijzing, dan wordt verzoek als ingewilligd beschouwd.

UITNODIGING
Bent u freelancer of ZZP-er? Werkt uw bedrijf regelmatig met zelfstandigen? Bent u voorbereid op het verdwijnen van de VAR per 1 mei? Op dinsdag 12 april 2016 geven wij om 16.00 uur weer een open seminar, dit keer in samenwerking met Rianne Demmers van Admers Advies Administraties & Fiscaal Advies: Veilig contracteren met freelancers en zzp'ers in 60 minuten. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via: www.advocaatlewin.nl. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Annegreet van Bergen vertelt over Gouden Jaren

Annegreet Van Bergen. .

LIMMEN - Limmen Cultuur organiseert een lezing met schrijfster en journaliste Annegreet van Bergen. Deze lezing wordt gehouden op vrijdag 8 april om 20.00 uur in cultureel centrum Vredeburg aan de Dusseldorperweg 64.

Het boek Gouden Jaren van Van Bergen verscheen anderhalf jaar geleden. De recensies waren meer dan lovend. Sinds die tijd heeft zij al meer dan 250.000 boeken verkocht. Ook staat zij al zeer lang in de top 25 van bestverkochte boeken. Haar boek was genomineerd voor de NS-publieksprijs en het stond op de shortlist voor de Libris Geschiedenisprijs. Gouden Jaren vertelt het verhaal van de ongekende naoorlogse groei die ons leven op alle fronten heeft veranderd.

Van Bergen schrijft boeken over uiteenlopende onderwerpen die haar zeer aan het hart liggen, zoals zelfbeschikking en burnout. Wekelijks schrijft zij ook column in de krant van Zutphen. Annegreet van Bergen komt in Limmen vertellen over haar boek en neemt foto's en digitale beelden mee. Meer informatie over prijzen en het reserveren van kaarten is te vinden op www.limmencultuur.nl.

Duo Echte Noten bij De Zwaan Cultureel

Duo Echte Noten.

UITGEEST - Na het overweldigende succes van het koffieconcert in januari volgt zondag 17 april wederom een klassiek koffieconcert bij de Zwaan Cultureel.

Het koffieconcert wordt verzorgd door Duo Echte Noten, bestaande uit Annet Wilschut op de piano en Hans Boetje op de altsaxofoon. Het duo legt zich toe op licht-klassieke muziek en voelt zich vooral thuis in een informele setting. Voor het koffieconcert is een gevarieerd concertprogramma samengesteld met het accent op klassieke saxofoonmuziek.

Sax
Voor velen is de saxofoon vooral bekend uit de jazz- en populaire muziek. Er is echter voor het in 1846 door Belg Adolphe Sax uitgevonden instrument ook veel muziek gecomponeerd. Landgenoot Singelee was een van de eerste componisten die voor saxofoon schreef. Hij schreef tussen 1850 en 1870 voor alle leden van de saxofoonfamilie solostukken (sopraan, alt, tenor en baritonsaxofoon). Sax verhuisde al vroeg met zijn instrumentenfamilie naar Parijs. Vandaar dat er veel Franse saxofoonmuziek is gemaakt.

Singelee
Duo Echte Noten brengt naast Singelee een aantal werken van Eugene Bozza en Robert Planel. Voor de uitvinding van de saxofoon is ook veel muziek geschreven die geschikt is voor dit instrument. Zo worden er ook stukken van Händel en Byrd gespeeld. De aanvang van het concert is 11.30 uur en de toegang is gratis. Na afloop kunt u een bijdrage doneren voor de onkosten.

Kerkdiensten

Protestantse Gemeente Uitgeest/Akersloot

Zondag 10 april, 10.00 uur: Uitgeest, Castricummerweg, ds. B. Appers

Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 6 april: 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 8 april: 19.00 uur H. Eucharistieviering in Geesterheem.
Zaterdag 9 april: GEEN VIERING.
Zondag 10 april: 09.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.

Rommelmarkt

HEEMSKERK - Welschap organiseert zaterdag 9 april van 10.00 tot 13.00 uur een rommelmarkt in buurtcentrum De Schuilhoek. Tafels zijn te huur voor € 5,00 per stuk. Per persoon worden maximaal twee tafels verhuurd. Als men zelf een kledingrek meeneemt dan wordt dit als tafel gerekend. De tafels kunnen vanaf 9.00 uur worden ingericht. Tafels reserveren en afrekenen kan op donderdag 7 april tussen 9.00 tot 10.00 uur in De Schuilhoek, Van Brockhorststraat 1 in Heemskerk. Telefonisch reserveren is niet mogelijk. Voor informatie: 0251-253054.