De Uitgeester

14 september 2016

De Uitgeester 14 september 2016


Van de ene ziekte naar de ander

Kevin Wubbels (links) met zijn goede vriend Jan Mors. Foto: Frank Meijer

Door Frank Meijer

UITGEEST - Kevin Wubbels kreeg kanker en genas. Een paar jaar later werd hij weer ziek. De diagnose: progressieve spinale musculaire atrofie (PSMA). Over zijn ziekte, maar vooral zijn leven, schrijft hij nu een boek.

Kevin Wubbels is 37 jaar, getrouwd en heeft drie jonge kinderen. Op zijn 28ste hoorde hij dat hij een non-Hodgkin-lymfoom had, een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Er werd een tumor ter grootte van een sinaasappel gevonden in zijn bekken. Na chemotherapie en bestraling werd de kanker uiteindelijk overwonnen en werd Kevin door de dokters genezen verklaard. Maar in de jaren die volgden kreeg Kevin last van de spieren in zijn benen en voeten. Zo had Kevin een klapvoet, wat inhield dat hij zijn voorvoet niet goed kon optillen en waardoor hij wel eens struikelde. De dokters zagen het als een symptoom van de chemo en bestraling, die zouden toch het een en ander stuk hebben gemaakt in Kevins lichaam. Toen hij later ook last begon te krijgen van spierverslapping in zijn handen, begonnen de alarmbellen toch te rinkelen bij de dokters. Er werd onderzoek gedaan en de uitslag was een mokerslag: progressieve spinale musculaire atrofie (PSMA), een neurologische ziekte die erg op ALS lijkt en daar uiteindelijk ook in kan over gaan, waarbij langzaam steeds meer krachtverlies in de spieren optreedt en uiteindelijk verlamming.

Kevin zit thuis in een rolstoel, zijn armen en benen kan hij niet meer bewegen. Voor hem hangt een computerscherm met een sensor die precies kan zien waar Kevin naar kijkt op het scherm. Als hij het virtuele toetsenbord opent op zijn computer en lang genoeg naar de letters kijkt, verschijnen er woorden op het scherm. Zo is Kevin in staat om met de mensen om hem heen te praten. Ook staat Kevin zo in contact met de buitenwereld. Hij kan met mensen chatten, e-mails versturen, werken en het nieuws bijhouden. "Ik volg alles", schrijft Kevin. Omdat de communicatie via het scherm een stuk langzamer verloopt dan praten, is zijn goede vriend Jan Mors aangeschoven om namens Kevin te spreken. Kevin en Jan zijn jeugdvrienden en kennen elkaar al heel lang, wanneer Kevin iets begint te schrijven op het scherm weet Jan vaak al meteen wat Kevin bedoelt.

Boek
In december werd er bij Kevin een canule aangebracht, een buisje in de luchtpijp met een opening bij de keel, die moet helpen bij de ademhaling. Voor Kevin was dit een zware operatie omdat zijn lichaam verzwakt was na jaren van ziekte. "In 2011 had Kevin een longontsteking gehad en dat was al kantje boord", zegt Jan. "Als ik de operatie overleef, dan schrijf ik een boek", zei Kevin daarom voor de operatie. De operatie verliep succesvol en dus is Kevin sinds januari bezig met zijn boek Focus. Een boek dat zich afspeelt tussen de tijd dat hij te horen kreeg dat hij kanker had en het heden. Een positief boek met veel ellende er in, noemt Kevin het. Een op het eerste gezicht lastige combinatie maar volgens Kevin wel mogelijk: "Met behulp van humor." Kevin wil met zijn boek vooral zijn verhalen kunnen vertellen aan zijn kinderen, die zo jong zijn dat zij weinig tot geen herinneringen van hem hebben dat hij nog niet ziek was. "De beste manier om dat te doen, is op papier."

Een oud-zakenrelatie van Kevin benaderde Jan om te vragen of hij wat voor Kevin kon doen, waarop Jan vertelde dat Kevin graag een boek wilde schrijven. Niet veel later werd er een heel bussinessplan opgesteld om te kijken wat ervoor nodig was om het boek te schrijven. Naast de verhalen voor zijn kinderen wil Kevin ook dat andere mensen zijn verhaal kunnen lezen, dus moesten er plannen worden gemaakt met een uitgever om het boek in de boekwinkels te krijgen. "Als Kevin ergens voor gaat, dan gaat hij er helemaal voor. Daarom willen wij het boek in de nationale boekwinkels krijgen en niet alleen in de plaatselijke Bruna", zegt Jan. Er werd een team opgesteld met onder andere een schrijfster, die de door Kevin aangeleverde tekst herschikt en waar nodig herschrijft. Maar het herschrijven bleek na het lezen van de eerste pagina's bijna niet nodig. "Bij het lezen van de eerste paar pagina's kregen wij al een brok in onze keel en de schrijfster zei dat zij er bijna niets meer aan hoefde te doen", zegt Jan. Bij het vragen of Kevin al schrijfervaring had opgedaan, gaf Kevin al een voorproefje van de humor die hij in zijn boek wil verwerken, door te antwoorden met: "Sinterklaasgedichten".

Emotioneel proces
Kevin heeft ondertussen al 45 A4'tjes geschreven en blijft elke dag bezig met schrijven. "Volle bak mee bezig. Mensen hebben nu verwachtingen", schrijft Kevin. "Omdat wij nu naar buiten toe hebben laten weten dat Kevin met een boek bezig is, hebben mensen daar verwachtingen bij. Hij moet er nu dus wel echt mee bezig zijn", vult Jan aan. "Maar dat is natuurlijk ook heel vermoeiend," vervolgt Jan. "Want het is een emotioneel proces. Het zijn herinneringen die weggestopt zijn en waar je niet zo graag op terugkijkt." Kevin denkt dat het zo'n tweehonderd pagina's zullen worden, wat naast zijn schrijfwerk zal worden aangevuld door interviews die de schrijfster houdt met mensen in Kevins omgeving. Mensen als zijn vrouw Wendy en andere familieleden. "Naast Wendy en veel familieleden, kan ik bouwen op mantelzorgers en professionals. Zonder hen is mijn bestaan onmogelijk en ik ben ze dan ook enorm dankbaar", zegt Kevin.

Met zijn boek wil Kevin mensen laten zien hoe fijn zij het eigenlijk hebben. Op de vraag of dat iets is wat Kevin zich voor zijn ziekte zelf ook te weinig realiseerde zegt hij: "Ik behoor denk ik wel tot die groep." Waarop Jan aanvult: "Ik denk dat dat voor bijna iedereen wel geldt. Het gold op het moment dat Kevin de diagnose kreeg natuurlijk ook voor de mensen om hem heen; voor hen valt dit ook rauw op hun dak. Je wordt je op zo'n moment heel bewust van iets waar je niet dagelijks bij stil staat, zoals dat je gewoon gezond bent. Mensen zijn bezig met de toekomst en wat zij allemaal willen, terwijl het geluk toch eigenlijk moet worden gezocht in iedere dag."

Crowdfunding
De titel van het boek, 'Focus', is er een die volgens hen meerdere betekenissen heeft: "Kevin moet zich natuurlijk elke dag focussen op het scherm om het boek te schrijven en te communiceren. Daarnaast is de ziekte ook een mindgame zoals Kevin het noemt. Als jij tien minuten stil in je bed gaat liggen, krijg je bijvoorbeeld overal last van kriebeltjes en jeuk. Dat is iets waar Kevin de hele dag mee te maken krijgt en hij moet zich dus focussen om zich daarvan af te sluiten. Ten slotte betekent de titel ook dat er meer focus is gekomen op wat echt belangrijk is in het leven", zegt Jan. "Absoluut", bevestigt Kevin.

Sinds begin september zijn Kevin en zijn team druk bezig om het boek onder de aandacht te brengen. Zo is op 5 september de website www.kevinwubbels.nl online gegaan en is er een crowdfundingactie opgezet. Jan: "RTV Noord-Holland komt langs en ook op Facebook loopt het storm. Het is op dit moment the talk of the town. Met het geld dat wordt opgehaald uit donaties wordt het mogelijk gemaakt om het boek uit te geven. Ook komt er geld binnen uit de voorverkoop van het boek, waarbij al meer dan 350 exemplaren zijn verkocht. Een deel van de opbrengst zal uiteindelijk worden gebruikt voor een stichting, die Kevin op wil zetten om medepatiënten te helpen."

Afzwemmen, ZienGames én hondenzwemmen in De Zien

Spierballentest tijdens de ZienGames. Foto: Anita Webbe

UITGEEST - 23 kinderen hebben afgelopen zondagochtend hun A-, B-, of C-diploma gehaald in zwembad De Zien! Vanaf begin mei hebben deze kanjers in weer in wind, met zowel regen en kou als tropische temperaturen geoefend met juf Els. Hiermee zijn de zwemlessen voor dit jaar afgesloten. Diezelfde middag werden in en rond het zwembad voor het eerst de ZienGames gehouden. Er werd fanatiek geploeterd in en rond het vierde bad. Het was een gezellige boel met een groot aantal enthousiaste en fanatieke kinderen en een enkele volwassene.

Initiatiefnemer van de ZienGames is Roy Liefting (Liefting Personal Training): "We hadden in eerste instantie een obstacle run in gedachten, waarbij je moet denken aan het Mud Masters-concept. In verband met de veiligheid hebben we uiteindelijk toch besloten om er de ZienGames van te maken. De kinderen vonden het super, dus zeker voor herhaling vatbaar. Het was gelukkig ook nog eens prachtig weer. We hopen wel dat volgend jaar nog meer volwassenen mee gaan doen!"

Badeendjes
Aan de ZienGames deden ruim 45 kinderen mee. Ze konden hun zwemtalent laten zien tijdens de wedstrijdjes waterpolo, uitdrijven én de enthousiaste sportievelingen moesten zo snel mogelijk op de rode matten naar de overkant zien te zwemmen. Ook werd hun uithoudingsvermogen onder water getest door het opduiken van echte hoefijzers! Verder waren op het veld rond het zwembad vele behendigheidsspelletjes te doen zoals badeendjes vangen, zaklopen, balanceren op bosu's (halve ballen), basketbal, bekertjeswaterspel, tennisballen- en voetbalspel, kogelstoten, strongman touwtrekken, heavy slambal-lift en push-up en sit up. Ook waren er een farmers walk-parcours, een sprint-parcours en een tire obstacle-parcours uitgezet. Er werd naar hartelust genoten van deze sportieve middag.

Voor 23 kinderen is het harde werken beloond: zij hebben hun zwemdiploma 'in the pocket'! Foto: Anita Webbe

Hondenzwemmen
Aanstaande zondag, op 18 september van 13.00 tot 15.00 uur mogen alle honden weer komen zwemmen met hun baasjes. Entree per hond is 4 euro, het baasje mag gratis mee. Deze dag is tevens de laatste dag dat zwembad De Zien open is. Kom dus de laatste paar dagen nog langs voor een frisse duik en houd de website en facebook in de gaten voor activiteiten en openingstijden. Corry Mijnster van Stichting De Zien: "We kijken terug op een prachtig seizoen 2016 en we zijn heel trots dat alle vrijwilligers, sponsors en gasten er samen een gezellig zwemseizoen van hebben gemaakt!"

(Anita Webbe)

Collecteweek Prinses Beatrix Spierfonds

UITGEEST - Collectanten van het Prinses Beatrix Spierfonds komen deze week langs de deuren om geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten. Het is de grootste jaarlijkse actie voor de tweehonderdduizend mensen met een spierziekte in Nederland. Het fonds bestaat dit jaar zestig jaar. Naast de collecte aan de deur zet het fonds dit jaar ook de digitale collectebus in. Er zijn zeshonderd verschillende spierziekten. Sommige zijn dodelijk, sommige zijn erfelijk en ze hebben allemaal een verlammend effect op de spieren. Het doel van het Prinses Beatrix Spierfonds is om alle spierziekten de wereld uit te krijgen, het middel is wetenschappelijk onderzoek. Het fonds financiert en stimuleert onderzoek naar genezing en, omdat dit vaak een lange weg is, naar een betere kwaliteit van leven voor patiënten nu.

Kerkdiensten

Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 14 september 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 16 september 19.00 uur: Woord en Communieviering in Geesterheem.
Zaterdag 17 september 19.00 uur: H. Eucharistieviering met samenzang.
Zondag 18 september 9.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.

Protestantse Gemeente Uitgeest - Akersloot

Zondag 18 september 10.00 uur: Uitgeest, ds. B. Appers, Startzondag, Gezinsdienst

Snuffelmarkt voor Prijedor

UITGEEST - In verband met de wegwerkzaamheden in het dorp is de snuffelmarkt voor Prijedor al twee keer uitgesteld. De markt wordt nu gehouden op zaterdag 1 oktober van 9.00 tot 15.00 uur op het plein achter De Klop. De opbrengst van de markt komt ten goede aan de inwoners van Prijedor, Bosnië.

Politienieuws

Fietsendiefstal
UITGEEST - Er werden de afgelopen dagen diverse fietsen gestolen. Op 5 september werd een blauwe Batavus damesfiets meegenomen vanaf het Stationsplein. Op 7 september werd een zwarte Popal Elize damesfiets ontvreemd vanaf deze plek en op 8 september een zilverkleurige RIH Sigma voor dames. Op 10 september werd een grijze Sensa Superlite herenfiets gestolen vanaf de Kruiskamplaan.

Gestolen tractor
UITGEEST - Een tractor werd in de nacht van 6 op 7 september gestolen vanaf een afgesloten erf aan de Lagendijk. Het betreft een blauwe Landini 5500 met cirkelmaaier.

Poging tot inbraak
UITGEEST - Bij een woning aan de Spin werd geprobeerd in te breken in de nacht van 6 op 7 september. Getracht was de sloten bij twee achterdeuren te forceren.

Ongeval
UITGEEST - Een fietser sloeg 8 september rond 16.45 uur over de kop op de Geesterweg. De val werd veroorzaakt door een kuil in het wegdek. Het slachtoffer had letsel aan het gezicht en gebit. Hij werd per ambulance voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis.

Start seizoen KVB

UITGEEST - De Katholieke Vrouwen Beweging (KVB) start dinsdag 20 september het nieuwe activiteitenseizoen met een mis in de Onze Lieve Vrouwe Geboorte-kerk om 19.00 uur. Om 20.00 uur wordt er bingo gespeeld in De Klop, waarbij men kans maakt op diverse prijzen.

Activiteiten Stichting Uitgeester Senioren

Dinsdag 27 september staat een bezoek aan het Hoogovensmuseum op het programma.

Modeshow op woensdag 21 september
Voor deze modeshows is modehuis Marion Mode uitgenodigd. De modellen showen op de catwalk de nieuwste mode. Na afloop is er voldoende gelegenheid om de kleding te passen. Er is een paskamer aanwezig. Er worden twee waardebonnen van € 25,- verloot. Uw entreekaartje is tevens uw lotnummer. Dit is elke keer weer een gezellige middag, waarop u de nieuwe mode van het komend seizoen kunt bekijken.
Woensdag 21 september van 14.00 – 16.00 uur. Zaal open om 13.45 uur. Kosten € 2,- inclusief koffie/thee en cake in de pauze. Geen voorverkoop, alleen zaalverkoop.

Excursie Hoogovensmuseum op dinsdag 27 september
De Hoogovens, inmiddels Tata Steel, zijn opgericht in 1918. Het Hoogovensmuseum biedt een gedetailleerd overzicht van de ontwikkeling van het bedrijf en over de processen om van steenkool en ijzererts staalplaat de maken. Modellen van installaties, vele voorwerpen, foto's en films vertellen het verhaal van bijna honderd jaar geschiedenis van het staal maken in de IJmond en van de mensen die er werkten. Begonnen wordt met koffie/thee en een introductiefilm over de Hoogovens. Vervolgens een rondleiding met gids Wim de Wit.
Dinsdag 27 september om 10.00 uur verzamelen voor het Hoogovenmuseum. Adres staat vermeld op uw deelnamebewijs. Kosten € 4,-.

Film op woensdag 28 september
Maandelijks wordt er een leuke film gedraaid. Deze keer een komische film van Zweedse oorsprong. Wilt u weten welke film? Er hangen posters in dorpshuis De Zwaan of u kunt langskomen op het kantoor van de Stichting Uitgeester Senioren, waar u een filmboekje in kunt kijken. In verband met de restrictie van de licentie mogen de filmtitels hier niet genoemd worden.
Woensdag 28 september van 14.00 – 16.00 uur. Zaal open om 13.45 uur. Kosten € 3,- inclusief koffie/thee en cake.

Excursie Paleis op de Dam op dinsdag 25 oktober
U kunt zich nu alvast opgeven voor deze interessante excursie. Met de trein wordt vanuit Uitgeest vertrokken richting Amsterdam. De loopafstand tot de Dam bedraagt circa 900 meter. Na een kop koffie/thee gedronken te hebben geeft de gids een rondleiding van een uur door het paleis.
Dinsdag 25 oktober, vertrek om 09.30 uur. Kosten € 17,- zonder MJK en € 7,- met MJK. Dit is inclusief entree, rondleiding met gids, een kop koffie/thee en exclusief reiskosten. Vooraf opgeven is noodzakelijk en mogelijk tot 11 oktober.

Koersbal op woensdag
Koersbal wordt gespeeld op een groene vilten mat, met acht ballen en een wit doelballetje (jack). De spelers rollen om beurten de bal met de bedoeling deze zo dicht mogelijk bij de jack te krijgen. Het rollen van de bal naar de jack levert echter problemen op, omdat de ballen aan één kant verzwaard zijn. Ze rollen niet in een rechte lijn, maar met een bocht (een koers) naar de jack toe.
Wekelijks op woensdag van 10.00 – 12.00 uur. Kosten € 10,- per seizoen.

Handwerken op woensdag
Borduren, haken en breien. Creatief en leerzaam bezig zijn, onder begeleiding van twee enthousiaste en deskundige vrijwilligsters die u goede tips en adviezen kunnen geven. U mag met eigen inbreng en initiatieven komen. Een leuke bezigheid, waarbij behalve de creativiteit ook de gezelligheid een belangrijke rol speelt.
Eenmaal per twee weken op woensdag van 09.30 – 11.30 uur, Kosten € 17,- voor 17 lessen.

Koor 'De Zingende Zwanen' op vrijdag
Er worden liedjes in allerlei soorten gezongen: smartlappen, zeemans- en popliederen. Soms zijn er optredens. De dirigent is tevens de pianist. Het koor wordt ondersteund door een eigen orkestje.
Wekelijks op vrijdag van 13.30 – 15.30 uur, kosten € 90,- per seizoen, dirigent Karin Ravenstein.

Informatie en opgeven:
Alle activiteiten vinden plaats in dorpshuis De Zwaan, tenzij anders vermeld. Informatie en opgave op het kantoor van de Stichting Uitgeester Senioren, op de eerste etage van dorpshuis De Zwaan, Middelweg 5, 1911 EA Uitgeest, 0251 – 31 90 20 of
s.u.s@inter.nl.net. Zie ook www.uitgeestersenioren.nl.

Internetcafé

HEEMSKERK - Voor mensen die geen of weinig gelegenheid hebben om met een computer om te (leren) gaan of te gebruiken is er het internetcafé in buurthuis Het Spectrum. Vanaf 15 september kan men elke donderdag van 13.00 tot 14.00 uur (behalve in de schoolvakanties) terecht in het buurthuis aan het Lauraplein 1. De bijdrage is verlaagd naar € 1,- per deelnemer per keer. Op basis van de behoeften van de deelnemers wordt uitleg gegeven over hetgeen zij willen leren. Zo kunnen taalprogramma's aan bod komen om het Nederlands te verbeteren, leren omgaan met de computer, de weg vinden op internet, gebruik van Facebook etc. Docente Pauline Snijders en twee vrijwilligers geven les in een gezellige, ongedwongen sfeer.

Keezen of Klaverjassen

HEEMSKERK - Omdat er weinig animo meer was voor een spelletje Rummikub tijdens de recreatiemiddag, kan er in het nieuwe seizoen naast het klaverjassen nu een spelletje Keezen gespeeld worden in buurthuis Het Spectrum. Keezen is een gezellig bordspel dat wordt gespeeld met een vast maatje. Het spel is een soort Mens-erger-je-niet, maar in plaats van met een dobbelsteen wordt het gespeeld in combinatie met kaarten. U kunt hiervoor wekelijks terecht (behoudens de schoolvakanties) tussen 13.30 en 16.30 uur in het buurtcentrum aan het Lauraplein 1. De kosten bedragen € 64,- voor 32 bijeenkomsten. Het klaverjassen is elke maandag vanaf 19.30 uur. Deelname € 3,50. U kunt zicht inschrijven via de website: www.welschapwelzijn.nl of aan de balie van buurtcentrum Het Spectrum, Lauraplein 1. Voor meer informatie: 0251-207777.

Carel Kraayenhof opent theaterseizoen De Zwaan Cultureel

UITGEEST - Bandoneonist Carel Kraayenhof opent vrijdag 23 september het nieuwe seizoen van De Zwaan Cultureel. Samen met de Argentijnse pianist Juan Pablo Dobal brengt hij het programma Hotel Victoria. Het hotel is het baken in de zee voor reizende muzikanten. Er zijn tijden in hun leven dat zij 'uit de koffer' leven en van hotel naar hotel trekken. Hoeveel avonden en nachten na concerten eindigen niet in de kleedkamer van het theater of in de hotelbar. En daar wordt dan weer de bandoneón uit de koffer getrokken en de oude hotelvleugel opengeslagen. En dan de volgende ochtend wakker worden en niet meer weten waar je ook al weer was...
Een muzikantenleven is een gek, mooi leven, dat van een 'loco lindo'. Van groots en ruig tot verfijnd en liefdevol: Carel Kraayenhof en Juan Pablo Dobal slepen u mee in het brede scala van de Argentijnse volksmuziek, aangevuld met eigen composities. Tango's, milonga's, polyritmische dansmuziek en meer. De prachtige, unieke klank van Kraayenhofs bandoneon en het spel van Dobal op de vleugel zullen de bezoekers van De Zwaan Cultureel vullen met hartstocht en melancholie. Pinkt u gerust een traantje weg, niemand kijkt. De voorstelling op vrijdag 23 september begint om 20.15 uur. De toegangsprijs is € 17,50, Vrienden van de Zwaan Cultureel krijgen € 2,50 korting. Kaartverkoop via boekhandel Schuyt of aan de zaal (mits nog beschikbaar), of via de online kaartverkoop. Voor meer informatie en andere voorstellingen zie de website van De Zwaan Cultureel (www.dezwaancultureel.nl).

5 / 12

Mahjong

CASTRICUM - Mahjong is een Chinees-spel van meer dan tweeduizend jaar oud dat gespeeld wordt met vier personen. In Castricum is er sinds kort een heuse Mahjong-club. Vanaf maandag 10 oktober wordt er wekelijks van 13.30 tot 16.30 uur Mahjong gespeeld in de Burchtzaal van dorpshuis De Kern aan de Overtoom 15. Meedoen kost twaalf euro per maand, inclusief consumpties. Wilt u samen met een bekende spelen, dan kunt u dit aangeven bij het aanmelden. Wanneer u nog nooit Mahjong heeft gespeeld, krijgt u les aan een speciale tafel. Voor informatie of opgave kunt u contact opnemen met Cootje Koomen, tel: 0251-651669, email: koomen65@hetnet.nl.

Oncologiefair

HEEMSKERK - Zaterdag 1 oktober a.s. is er voor de derde keer op rij een oncologiefair op het Maltezerplein 25 te Heemskerk. Een dag voor mensen met kanker of die kanker hebben gehad en hun naasten. Het zorgplein van Heemskern, alsmede de fysiotherapieruimte van Hart van Heemskerk zijn het decor van deze markt. De standhouders hebben affiniteit met de doelgroep en er kan 'geproefd' worden aan wat men te bieden heeft. U vindt er kappers, schoonheidsspecialistes, een pedicure, kleding en diverse masseurs. Er worden afwisselend workshops en demonstraties gegeven met o.a. yoga, waar u kennis kunt maken met deze boeiende bewegingsvorm. U bent welkom vanaf 11.00 tot 16.00 uur. Deelname is gratis, ook de koffie en thee met iets lekkers! Er is ook een verloting met leuke prijzen, gedoneerd door lokale ondernemers. Tevens is er kinderopvang aanwezig en live muziek. Voor meer info over de deelnemers en sponsoren: www.oncofysiomk.nl of op Facebook: Oncologie Fysiotherapie midden Kennemerland.

Winkelier(s) aan het Woord: Ylenia Borsato van Italiaansekok.nl

Ylenia Borsato.

Bekende en minder bekende winkels staan centraal in de rubriek Winkelier(s) aan het Woord. Ondernemers vertellen over hun bedrijf, hun assortiment, speciale acties of geven tips. Vandaag: Ylenia Borsato alias de Italiaanse Kok uit Heiloo.

Ylenia: "Verschillende wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het leren van een vreemde taal diverse goede psychologische effecten heeft op een mens. Om een paar ervan te noemen: het bevordert de ontwikkeling van onze hersenen, vertraagt het ontstaan van dementie omdat het een boost aan het geheugen geeft, verbetert ons vermogen van multitasking, vergroot onze aandachtspan, geeft een nieuwe visie op de wereld en verbetert bovendien de kennis van onze moedertaal. Als u al deze positieve effecten op een rijtje leest, waarom zou u er niet meteen aan beginnen? Bijvoorbeeld met de Italiaanse taal? Het leren van deze taal is een uitdaging die velen voor u, jong en oud, zijn aangegaan. Met verschillende motivaties: vakantiedoelen maar ook verbreiding van de persoonlijke kenniswereld of ook werkdoelen. En hoe leuk en plezierig is dat, al zeg ik het zelf! Ja, want het leren van de Italiaanse taal bij mij, de Italiaanse Kok, betekent ook kennis maken met de cultuur en de keuken van dit Zuid-Europese land. Niet alleen hier in Nederland, maar ook ter plekke, in Italië zelf. Waarover de meeste van mijn cursisten zich zorgen maken is de grammatica, die in de Italiaanse taal wel van fundamenteel belang is. Maar die bezorgdheid is snel verdwenen als ze het in een conversatie leren toepassen en merken wat voor belangrijke effecten het heeft in de contacten met locals, als ze op vakantie in Italië zijn. Ze komen met de leukste ervaringen terug! Wilt u dat persoonlijk ervaren, dan bent u te allen tijde welkom om een les bij te wonen om te kijken of het u aanspreekt! Wilt u liever alleen de heerlijke Italiaanse keuken proeven? Dan bent u bij mij ook op het juiste adres! Bel mij op het nummer 06-15677390 of kijk eens op www.italiaansekok.nl. Allora….arrivederci!

Colors@Home Snijder: alles in huis op interieurgebied

Ton Snijder (links) en zonen Pim en Ivo. Foto: Anita Webbe

Prinses Beatrixlaan 5, 1911 HP Uitgeest, tel. 0251-310871, mail: info@snijderuitgeest.nl, website/facebook: www.colors@homesnijder.nl

UITGEEST - Colors@Home Snijder is een echt familiebedrijf en als gerenommeerd interieur- en woonwinkel al 45 jaar een begrip in Uitgeest. Men vindt er alles voor een prachtig interieur voor woning of bedrijfspand, vanaf de vloer tot in de nok én voor elk budget.

Vader Ton Snijder verzorgt de verkoop, de administratie en de offertes. Tons zonen Pim en Ivo werken ook graag in de zaak en doen het uitvoerende werk, zoals vakkundig meten, monteren en plaatsen. Met passie, kennis en interesse zorgen ze als team ervoor dat zowel particulieren als ondernemingen een eerlijk advies en een uitstekende service krijgen én mooie producten in huis halen voor een betaalbare prijs. Ton: "We gaan zelfs nog een stapje verder: we ontzorgen ook. In deze tijd wil men steeds minder zelf regelen. Wij kunnen de volledige inrichting en verbouwing coördineren op het gebied van bijvoorbeeld verslepen, ontruimen, alsmede de tijdelijke opslag van het interieur. Ook kunnen we eventueel afvoeren, zodat men hier geen omkijken naar heeft. De lijnen zijn bij ons kort en wij houden alles in eigen beheer."

Topmerken
Altijd inspelend op de nieuwste woontrends heeft Color@Home Snijder vele topmerken in huis zoals bijvoorbeeld Eijffinger, Luxaflex, Colors, Tarkett, en Forbo. In de showroom vindt u alle denkbare soorten behang en raamdecoratie voor binnen én buiten in prachtige dessins. Ook voor horren en shutters bent u aan het goede adres. "Trots zijn we op ons brede assortiment harde pvc-vloeren, niet van echt hout of plavuizen te onderscheiden en bijzonder duurzaam, net als de Marmoleum-vloeren van Forbo. Diverse tapijtsoorten en karpetten hebben we ook. Zelfs kunstgras in allerlei kleuren, van laag- tot hoogpolig, dus gazons leggen we ook!" aldus Ton lachend.

Voordelen
Deze inspirerende woonwinkel valt onder franchise Color@Home, dat maar liefst honderdzestig vestigingen in Nederland heeft. Toch werkt deze firma als zelfstandig familiebedrijf. Ton verklaart: "Franchise biedt zowel ons als de klant een aantal voordelen: we staan sterk in de markt en adverteren landelijk. Vrijblijvend en ongebonden mogen wij zelf onze leveranciers uitzoeken. Het franchise-concept levert ook voordelen op voor de klant. Deze maand bijvoorbeeld kunnen we maar liefst 21% korting bieden op raamdecoratie." Het CBW-keurmerkwaardige Colors@Home Snijder bestrijkt zowel de particuliere als de zakelijke markt van Haarlem tot Amsterdam en Alkmaar, maar zeker ook grote projecten buiten deze driehoek worden niet geschuwd. Vele mooie projecten bij gerenommeerde ondernemingen staan al op hun conto, zoals Vomar Alkmaar, Rabobank, PWN en Forbo.

Een nieuwe woning gekocht of toe aan vernieuwing van uw interieur? Loop eens binnen en laat u inspireren en adviseren in de prachtige showroom van Colors@Home Snijder. Vrijblijvend en kosteloos kan er opgemeten en een offerte uitgebracht worden. Geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00- 17.30 uur en op zaterdag van 10.00-17.00 uur.

(Tekst & foto: Anita Webbe)

Troubadeux in Culturele Cirkel

Troubadeux.

HEEMSKERK - Het seizoen van de Culturele Cirkel Heemskerk is weer begonnen. Voor het eerste optreden in de serie koffieconcerten is Hans van Gelderen uitgenodigd, een gitarist uit de regio. Hans van Gelderen heeft al meerdere malen opgetreden onderdeel uitmakend van diverse bezettingen. 18 september komt hij met Troubadeux het uitdagende programma Van Hof tot Nachtclub uitvoeren. Het optreden begint om 11.30 uur.

De koffieconcerten van de Cirkel starten dit jaar op luchtige wijze met het duo Troubadeux, gespeeld door Hans Wesseling en Hans van Gelderen. De laatste heeft u in de Cirkel al vaker gehoord: als begeleider van Camadou, de Frans-Canadese chansonnière. Als klassiek (op het Sweelinck Conservatorium) geschoold gitarist bouwde Hans van Gelder een internationale carrière op. Naast het klassieke repertoire speelt hij muziekstijlen zoals fado en kleinkunstrepertoire. Momenteel begeleidt hij o.a. fadista Maria de Fatima. Samen met Hans Wesseling (afgestudeerd bij Pieter van der Staak en Gusta Goldschmidt) vormt hij meerdere duo's. 'Van Hof tot Nachtclub' is de titel van het nieuwe programma van Troubadeux. Het is een muzikale reis van twee muzikanten op dertien instrumenten op meer dan honderd snaren. Troubadeux bestaat uit Hans van Gelderen (vihuela, klassiek gitaar, viola, steelstring-en elektrische gitaar) en Hans Wesseling (renaissance gitaar, barok gitaar, tertsgitaar, Portugese gitaar, armandolino, mandoline, Napolitaanse- en elektrische mandoline). Van renaissance tot jazz, via barok richting romantiek, middels een Choro in Brazilië met een tussenstop van een Guitarrada in Portugal naar een Canzone Napoli in Italië, van guiterne tot elektrische gitaar, van een Gnossienne van Satie tot een standard van Dave Brubeck, brekend door tijdsbarrières en sociale lagen, gaan hun snaren de wereld over.
Aanvangstijd: 11.30 uur, Cirkel 1, Heemskerk (midden op het terrein van Harteheem aan de Hoflaan, tegenover het ODIN sportcomplex). Toegangsprijzen: Standaard: € 10,00, CJP: € 9,00, kinderen tot 12 jaar: € 7,00. Kaarten kunt u telefonisch reserveren via tel. 0251-821445 of e-mail: reserveren@decirkelheemskerk.nl.

De Sjoelschijf

UITGEEST - Bij sjoelvereniging De Sjoelschijf is 7 september de competitie begonnen. De eerste uitslagen: Martin Wilson 1348, Robert Pick 1292, Ruud van Kalmthout 1291, Anneke de Groot 1268, Jan de Groot 1247, Sonja Pick 1223 (tevens PR), Gré de Graaf 1208, Margriet Duin 1187, Chris van Kalmthout 1185, Ingeborg Bruijns 1172, Ank Versnel 1169, Jolanda Breed 1153. De punten: A. Ruud van Kalmthout 9, Martin Wilson 6, Robert Pick en Anneke van den Heuvel 1149; B. Gré de Graaf, Jan de Groot, Ank Versnel 6; C. Sonja Pick 10, Frans Ponder en Rita Hoogeland 8; D. Jannie Meems 9, Gerrit Spies 6, Irma Wijntjes 5. Koppels: Sonja Pick/Jolanda Breed 481, Gerrit Spies/Frans Ponder 475, Robert Pick/Gré de Graaf 471. Op 10 september vond het trio-sjoelen in Den Helder plaats. Van De Sjoelschijf behaalden Gré de Graaf, Margriet Duin en Aranka Hooiveld de eerste plaats in klasse C (118,45 gemiddeld). In dezelfde klasse werden Anneke van den Heuvel, Chris en Moniek van Kalmthout derde (115,45). Cock Tukker, Kees Kuijpers en Iko van Elberg wonnen in de A-klasse: 136,93. Aanstaande zaterdag 17 september organiseert De Sjoelschijf haar vierde koppeltoernooi in De Jansheeren. Daar worden ook elke woensdagavond de competitiewedstrijden gehouden vanaf 20.00 uur.

Wimmen maken dienst uit

AKERSLOOT - Wim Verdonk heeft toch nog met overmacht de wekelijkse donderdagavondwedstrijd om de Kids and Parents Bikeschool(KPB) mountainbikecup gewonnen. Onder zomerse omstandigheden was het good old Henk Jan Verdonk senior die op sportcomplex De Cloppenburgh middels een pikstart een afscheiding probeerde te forceren. Aanvankelijk sloeg Verdonk senior een gaatje, maar al in de eerste ronde werd hij tot de orde geroepen en nam jongste zoon Wim het roer over. Wim Verdonk kwam op voorsprong, maar moest beducht zijn voor de ervaren en als een aasgier loerende Wim Mandemakers uit Heiloo. Al bij een foutje van Verdonk had Mandemakers zomaar weer kunnen aansluiten. Maar Wim Verdonk bleef allert en liet geen steken vallen, integendeel, het gat werd zo groot dat van enige dreiging vanuit de hoek van Wim Mandemakers geen sprake meer was. De strijd om de resterende plaats op het podium ging tussen Alkmaarder Henk Louwe, Henk Jan Verdonk senior en de man uit Uitgeest Wilfred Knegt, waarvan de laatste de overgebleven plek op het podium mocht innemen. De deelname van een vijftal jeugdige mountainbikers uit de regio toont aan dat zij ook de weg naar Akersloot weten te vinden.

Uitslag
Heren: 1. Wim Verdonk (Egmond aan den Hoef); 2. Wim Mandemakers (Heiloo); 3. Wilfred Knegt (Uitgeest) 4. Henk Jan Verdonk senior (Egmond aan den Hoef); 5. Henk Louwe (Alkmaar); 6. Bram Houtkooper (Alkmaar) 7. Koen Houtkooper (Alkmaar); 8. Jacco Kemp (Egmond aan den Hoef); 9. Ronald Mossinkhoff (Akersloot); 10. Hidde Buur (Akersloot).
Vrouwen: 1. Femke Mossinkhoff; 2. Mariette Riesebosch (Alkmaar).

Stormvogels eervol onderuit

Stormvogels houdt een minuut stilte voor clubicoon Riet de Bruin.

UITGEEST - Voor de korfballers van Stormvogels begon het seizoen afgelopen zondag. Er wachtte meteen een zware tegenstander na de promotie naar de derde klasse, namelijk het uit de tweede klasse gedregadeerde Haarlem. De opponent had voor aanvang uitgesproken wel even over de Uitgeesters heen te walsen, maar Stormvogels gaf niets cadeau. Het leidde tot een enerverend duel.

Voor aanvang van de partij werd een minuut stilte gehouden, ter nagedachtenis aan het onlangs overleden clubicoon Riet de Bruin. Stormvogels, derhalve spelend met rouwbanden, opende fel en kwam op voorsprong door een treffer van Sebastiaan van den Bosch. Haarlem liet vervolgens zijn klasse zien door vrij snel uit te lopen naar 1-4, maar de Uitgeesters lieten zich niet van de wijs brengen. Door treffers van Eveline Nootebos en Jord Betjes (2) kwamen onze dorpsgenoten zowaar langszij en lieten zij zich geenszins afbluffen. Haarlem had weliswaar het betere van het spel, maar kon geen grote afstand nemen. Bij rust keek Stormvogels slechts tegen een kleine achterstand aan (7-9) en zou er misschien een stunt in de lucht kunnen hangen. Bij aanvang van de tweede helft hadden de Uitgeesters het momentum; Gerard Valkering scoorde twee keer op rij en de stand was weer gelijk. Niet veel later nam Stormvogels brutaal het initiatief over en kwamen zij op voorsprong: 12-10. Helaas kon de ploeg niet doordrukken, Haarlem bleef pressie spelen en vertaalde dat naar doelpunten daar waar Stormvogels scorend niet kon bijblijven. De krachten vloeiden zoetjes aan weg na ruim drie kwartier spelen en Haarlem leunde op een 13-17 voorsprong. Jord Betjes, die een goede wedstrijd speelde, liet zijn individuele klasse nogmaals zien en bracht zijn team terug naar 15-17 door twee treffers op rij, maar in de slotfase was het Haarlem dat er met de punten vandoor ging. Eindstand 15-19. Trainer/coach Ton van Duijn keek tevreden terug op de partij. "Deze nederlaag was ingecalculeerd, maar ik heb voldoende aanknopingspunten gezien om de competitie vol vertrouwen tegemoet te gaan. Ik heb genoten van mijn ploeg."

E-tjes winnen overtuigend

UITGEEST - Een beetje zenuwachtig, maar vol enthousiasme stonden de vijf spelers van Stormvogels E1 zaterdag klaar voor hun eerste wedstrijd. Het veld werd uitgelegd en de palen werden neergezet. Korven erop en een bal erbij. Bram, Twan, Rianne, Gwen en Eana vormen dit nieuwe team en hadden er duidelijk zin in. Ook de spelers van tegenstander OKV waren fanatiek aan het inschieten. Toen het fluitsignaal klonk waren alle E-tjes in opperste concentratie. Gooien, vangen, aanvallen en verdedigen, alles werd even serieus gedaan. En toen een schot op de korf… raak! Applaus aan de zijlijn: Stormvogels staat met 1-0 voor. En die voorsprong zouden ze niet meer uit handen geven. Met 4-3 gingen ze de rust in. Na een beker limonade en nog wat aanwijzingen van de coach stapten er weer acht spelers het veld in. De scheidsrechter vertelde nog even duidelijk welk team op welke korf kon scoren en daar gingen ze weer. OKV gaf goed tegenstand, maar Stormvogels sleepte de overwinning binnen. Met een veld vol rode gezichten en een prachtige eindstand van 7-4 klonk het eindsignaal. Alle spelers bedankten elkaar voor de wedstrijd en ook de scheidsrechter kreeg een hand. Wat hadden de kinderen genoten van hun eerste korfbalwedstrijd.

Wethouder Judie Kloosterman opent nieuw hockeyveld

Foto: Eva Mark

UITGEEST - Onder grote belangstelling van leden, sponsors en genodigden opende wethouder Judie Kloosterman afgelopen zondag 11 september het spiksplinternieuwe kunstgrasveld van Mixed Hockey Club Uitgeest. Dit gebeurde onder toeziend oog van voorzitter Jaap Bos. Even daarvoor werd er nog een feestelijke handeling verricht. MHCU bestaat dit seizoen veertig jaar. Dit jubileumjaar werd ingeluid door het hijsen van de speciale MHCU-vlag door het oudste lid, Piet Linnartz, en het jongste lid van MHCU, Stijn Kinders Vroklage. Naast het nieuwe kunstgrasveld is het terras voor het clubhuis fors uitgebreid en opnieuw ingericht. Medio 2017 zal het tweede nieuwe veld dat samen met KV Stormvogels gebruik gaat worden, worden opgeleverd. MHCU is dan helemaal klaar voor verdere groei komende jaren.

Frank Rodenburg pakt de overwinning op Quievráin

UITGEEST - Voor de leden van duivenvereniging De Vliegende Vleugels stond afgelopen zaterdag 10 september de vierde en voorlaatste Natoer-vlucht vanuit Quiévrain op het programma. De laatste vluchten van het seizoen geven altijd wel het probleem om nog een respectabel aantal duiven aan de start de krijgen. Door het verkorten van de dagen gaat de duif op natuurlijke wijze haar verenpak vernieuwen en wordt het voor de liefhebber moeilijk om nog een aantal duiven voor de wedstrijd uit te zoeken. Vooral als de duiven hun zogenaamde dek- en kopveertjes gaan vervangen wordt het steeds moeilijker om zich tegen een eventuele regenbui te beschermen. Het thuiskomen van de vlucht zal geen probleem geven, maar een goede uitslag zal er dan niet meer in zitten. Door het daglicht op het duivenhok vanaf de langste dag op gelijke lengte te houden is het mogelijk de duiven nog lang hun oude verenpak te laten behouden, maar zo rond de eerste weken van september gaat de natuur toch z'n werk doen en komt er een einde aan het vliegseizoen voor de duif. Zo konden afgelopen vrijdagavond maar vijf liefhebbers nog 82 duiven inbrengen voor de voorlaatste vlucht. Met prima weer op zowel de losplaats als rond de hokken werden de duiven om 9.30 uur gelost voor een afstand van rond de 245 kilometer. Oud en jong waren gezamenlijk vertrokken en het is altijd weer verrassend of de jonge duiven de oudere duiven kunnen verslaan. Ditmaal meldde zich een jonge duif als eerste en snelste om 11.52.32 uur bij Frank Rodenburg in Uitgeest. De snelheid die werd gemaakt door de eerste duif van de winnaar bedroeg 1726,111 m.p.min. (ruim 104 km per uur). De uitslag van de eerste vier deelnemers was als volgt: 1-3-5-6-7e Frank Rodenburg (Uitgeest), 2-15-25-26e Piet Groentjes (Uitgeest), 4-8-12-14-21e Comb. Kerssens-Krom (Akersloot) en 13-23e Wim Rodenburg (Uitgeest). Eén deelnemer kon zich helaas niet plaatsten in de uitslag van deze week. Zowel de taart als de attractieprijs (geschonken door Frank Krom) gaat deze week naar Frank Rodenburg met een van zijn duiven op de zesde en de laatste plaats in de uitslag. De eerste plaats in de vereniging van Frank Rodenburg, die bezig is met een prima vluchtseizoen, was tevens goed voor een derde plaats in het rayon B. tegen 68 deelnemers met 1571 duiven. Volgende week de laatste Natour-vlucht van dit jaar, eveneens vanuit Quiévrain.

FC Uitgeest en de zwaarbevochten remise

FCU is klaar voor de wedstrijd tegen LSVV.

UITGEEST - Tot ver in het eindspel van een boeiende wedstrijd tussen twee teams die vol op de winst speelden leek het nog alle kanten op te kunnen gaan. Uiteindelijk kwam er 1-1 op het wedstrijdformulier te staan en daar konden beide teams na afloop mee leven. In de eerste helft waren het de gasten uit Noord-Scharwoude die de goede zetten deden terwijl de tweede helft voor de thuisploeg was. Duidelijk was in ieder geval dat zowel LSVV als FC Uitgeest gaan meedoen om de prijzen dit seizoen. De Langedijkers omdat ze verzorgd en georganiseerd voetbal spelen en de Uitgeesters omdat er voldoende kwaliteit in de selectie zit om niet te verliezen en iedere wedstrijd naar zich toe te trekken.
Trainer Florian Wolf moest (net als de aankomende weken) spelers missen vanwege allerlei verplichtingen. Hij mag zich echter gelukkig prijzen met een brede selectie waardoor bijna alle posities goed kunnen worden ingevuld. Een streep door de rekening was het uitvallen van de ervaren middenvelder Emiel Sinnige. Al in de 18e minuut moest hij vanwege een liesblessure worden vervangen door Jorn Brouwer.
Vanaf het eerste fluitsignaal maakten de jongens uit de polder duidelijk dat ze vandaag voor maar één ding waren gekomen namelijk de volle winst. FCU had het er maar knap moeilijk mee. De kansen regen zich aaneen voor de gasten maar gelukkig was doelman Sven Koning goed bij de les hoewel hij daar in de 23e minuut de hulp van de paal bij nodig had. In die fase was het allang niet meer de vraag of de treffer zou vallen maar wanneer. De 32e minuut dus. Een handeling in paniek leverde iets buiten de zestien een vrije trap op voor LSVV. Boy Kansen nestelde zich achter de bal om vervolgens het leder verwoestend hard in de bovenhoek te jagen: 0-1. Voor rust was het helaas niet FCU dat de aandacht op zich vestigde maar scheidsrechter Verbij. Pas na 42 minuten spelen was het hem opgevallen dat Brinkkemper van LSVV een nauwelijks zichtbare slidingbroek onder zijn voetbalbroek had. Toen hij daar door de strenge Verbij op werd gewezen kreeg hij de lachers op zijn hand door de broek iets te laten zakken. Verbij zag er de humor niet van in en stuurde de speler onverwijld naar de kleedkamer om zich van het kledingstuk te ontdoen. Het was maar goed dat hij daarna geen deelgenoot werd gemaakt van onvervalste staaltjes voetbalhumor als 'zeker thuis de broek niet aan' en 'daar zakt mijn broek van af'.
De tweede helft gaf een heel ander FC Uitgeest te zien. Fel werd er gejaagd op de bal en er was een gezonde drang naar voren. Al na vijf minuten volgde de beloning. Een afgemeten voorzet van Kick Smit bracht de bal bij de geheel vrijstaande Jorn Brouwer die fraai scoorde: 1-1. Het spel golfde daarna heen en weer maar lat (Joost de Jong 67e minuut) en scheidsrechter (goal LSVV afgekeurd wegens vermeend buitenspel) zorgden ervoor dat de stukken tot en met het eindspel in evenwicht bleven. Beide teams blijven daardoor na twee wedstrijden nog ongeslagen. Dat is lekker. Vooral voor FCU vinden wij.

De Afvallende Bal

FC Uitgeest: Koning, De Jong, Vrouwe, Groen, Putter, Olgers, E. Sinnige (18e Brouwer), Smit (73e de Wit), Koedijk (81e Duijn).

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd: Paul Groen
Na twee seizoenen ODIN en een jaartje ADO'20 is hij met ingang van dit voetbaljaar weer te bewonderen in de hoofdmacht van FC Uitgeest. Direct belangrijk ook want met zijn postuur en inzicht zorgt hij voor rust in de verdediging. Nu al goed en let op, hij gaat alleen nog maar beter worden. Vandaag in ieder geval beloond met de prijs voor de Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd.

Geslaagde clubkampioenschappen De Dog

UITGEEST - Tennisvereniging De Dog stond van 22 augustus tot en met 10 september in het teken van de clubkampioenschappen in het enkelspel en dubbelspel. Er werd in maar liefst zeventien categorieën gestreden om een plek in de finale. De gevestigde namen mogen zich langzaam zorgen gaan maken, want een aantal nieuwe leden bleek goede voorbereidingen te hebben gehad. Het was gezellig druk bij de tennisvereniging en ook op de finaledag waren de weergoden De Dog welgezind en kon er op de baan of op het terras genoten worden van het heerlijke zonnetje. Er werd gestreden met veel inzet, wat veel prachtige wedstrijden opleverde. De Dog is trots op haar kampioenen!

Honderd rondjes keihard fietsen

BEVERWIJK - Wielervereniging BRC Kennemerland houdt zaterdag 17 september een 100 Ronden Wedstrijd. Na het succes van voorgaande jaren ditmaal de derde editie, waarbij niet alleen het fietsen, maar zeker ook gezelligheid centraal staat. De 100 Ronden Wedstrijd is een zogenaamde puntenkoers, een discipline die vaak op de baan wordt gereden. Elke 25 rondes wordt er gesprint, wat een waar spektakel is voor de toeschouwers. De wedstrijd wordt georganiseerd voor de sportklasse, de masters, de recreanten, de junioren en de elite, maar ook niet-clubleden met een basislicentie mogen meedoen aan deze puntenkoers. Ook wordt er een speciale wedstrijd voor dames georganiseerd en is er voor de jeugd een tijdrit.
De 100 Ronden Wedstrijd is weer eens wat anders. Niet alleen is het fietsen spectaculair om naar te komen kijken, ook is het een gezellige dag voor familie en vrienden. BRC zorgt ervoor dat de toeschouwers, en na de koers ook de renners, aan hun trekken komen: er is live muziek, een springkussen, een ijscokar voor de kleintjes en voor hapjes en drankjes is ook gezorgd. Na afloop van de wedstrijd is er een barbecue en is er gezelligheid met live muziek tot in de avond. De start van de wedstrijd is om 14.00 uur en om 17.15 uur is de tijdrit voor de jeugd. Om 18.00 uur volgt de prijsuitreiking. Deelname is gratis en inschrijven kan via brc100rondenkoers@hotmail.com. Het wordt een sportieve en gezellige dag en BRC nodigt ook niet-deelnemers uit om een kijkje te komen nemen op de club. Voor meer informatie: www.brckennemerland.nl.

Gerrie van Andel nieuwe penningmeester FC Uitgeest

UITGEEST - Leo Veldt is na een periode van negen jaar bij FC Uitgeest per 1 juli jongstleden gestopt met zijn functie van penningmeester van FC Uitgeest. Dit was zijn tweede periode daar hij al eerder gedurende acht jaar bestuurslid was van USVU. In die periode was hij de laatste vijf jaar tot de fusiedatum penningmeester van USVU. Het bestuur is het afgelopen seizoen op zoek gegaan naar een nieuwe geschikte kandidaat en heeft deze gevonden in de persoon van Gerrie van Andel. Gerrie van Andel is bereid gevonden om deze functie over te nemen. Begin juli is er een eerste overdracht van de werkzaamheden geweest tussen Gerrie en Leo. Leo stopt met zijn bestuurlijke werkzaamheden, maar blijft diverse administratieve werkzaamheden uitvoeren. Gerrie zal plaatsnemen in het bestuur. De komende tijd zullen zij gebruiken om de werkzaamheden op een soepele manier over te dragen. Het bestuur heeft de overtuiging dat FC Uitgeest in de persoon van Gerrie van Andel een uitstekende opvolger van Leo Veldt heeft gevonden en dat hij voor FC Uitgeest een belangrijke rol zal vervullen bij de verdere ontwikkeling van onze club. In de eerstvolgende Algemene Ledenvergadering zal het bestuur van FC Uitgeest hem voordragen voor de positie van penningmeester.

Wandelen en meteen zelf je maaltijd bij elkaar plukken

Bramen zijn nu volop te vinden.

REGIO - Een landelijke netwerk van maaltijdwandelingen en –fietstochten is nu voor iedereen toegankelijk. Aan de hand van lekkere recepten en een wandel- of fietsroute kun je zelf ingrediënten voor een maaltijd verzamelen. In Noord-Holland zijn dit er met drie nieuwe routes nu negen, landelijk zijn er meer dan tachtig. Deze tijd van het jaar is bij uitstek geschikt om te gaan wildplukken.

Foodwalks zijn wandelingen of fietstochten van tussen de veertien en veertig kilometer met een vast start- en eindpunt. Aan de route is een recept gekoppeld waarvoor je tijdens de tocht ingrediënten plukt uit de natuur of koopt bij (biologische) verkooppunten op de route. In Noord-Holland zijn door Landschap Noord-Holland negen Foodwalks ontwikkeld door de hele provincie van Heemstede tot aan Wieringen.

Nieuwe routes
Afgelopen periode is hard gewerkt aan drie nieuwe Foodwalks in Noord-Holland. Het gaat om een fietsroute in West-Friesland met vlierbloesempannenkoeken, een wandeling in het tuindergebied van Heemskerk met een wilde kruidensalade met Heemskerkse rode aardappelen en spekjes. In IJmuiden is een verrassende wandeling door het havengebied met als recept vis met verse kruiden uit IJmuiden. Stuk voor stuk aanraders om er met het hele gezin op uit te gaan en bovenal, de meeste van de ingrediënten zijn nú vers te plukken.

Foodwalks is een initiatief van LandschappenNL en Stichting wAarde. In Noord-Holland is samengewerkt met onder andere de IJmondgemeenten en lokale ondernemers. Zo zijn de afgelopen jaren landelijk meer dan tachtig Foodwalks ontwikkeld met als doel: natuurbeleving als dagelijkse kost. In iedere streek, voor ieder seizoen. Voor alle Foodwalks en recepten kijk je op www.foodwalks.nl of op www.landschapnoordholland.nl/foodwalks.

Economische visie 2026 voor de Regio Alkmaar

REGIO - De toekomst biedt tal van economische kansen voor de Regio Alkmaar. Met een gezamenlijke economische visie willen de samenwerkende gemeenten hier een substantiële bijdrage leveren en samen de kracht van de regio duidelijker neerzetten.

De economie in de Regio Alkmaar (Uitgeest, Castricum, Heiloo, Bergen, Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk) is breed, flexibel en innovatief. De regio gaat uit van ondernemen en investeren als basis voor het creëren van werk. De verwachting is dat vooruitkijkend over tien jaar de ontwikkeling rondom de versnelde implementatie van technologische vernieuwing centraal staat (Internet of Things). Op de middellange termijn worden de persoonlijke kwaliteiten van mensen nog meer van betekenis (Economy of People / Economie van Personen). De economische visie van de regio Alkmaar heeft vier belangrijke speerpunten:

Gevarieerd aanbod Toerisme en Detailhandel
De samenwerkende gemeenten willen meer toeristen verleiden de Regio Alkmaar als bestemming te kiezen door het onderscheidend karakter ten opzichte van andere regio's in Nederland niet alleen te benadrukken, maar ook te faciliteren. Toeristisch-recreatieve ondernemers moeten daarvoor relevante investeringen kunnen doen die bijdragen aan dit onderscheidend vermogen. Daarbij is vernieuwing in de winkelcentra nodig om ook in de toekomst een aantrekkelijk winkelklimaat te bieden, zowel in de dagelijkse als de niet-dagelijkse goederen.

Door energie gedreven
De regio stuurt op een duurzame en brede regionale economie met energie en agribusiness als profiel. Het gaat hierbij om sectoren die van belang zijn voor het functioneren van metropoolregio's en daar nu per definitie geen voedingsbodem hebben.

Demografische opbouw
Economische ontwikkeling en demografische opbouw zijn nauw met elkaar verbonden. Het aandeel jonge gezinnen (25-45 jarigen) in de regio is de afgelopen jaren afgenomen. Als deze trend doorzet, kan dit op termijn leiden tot verlies aan denk- en werkkracht, koopkracht en draagvlak voor voorzieningen en verenigingsleven. De regio staat voor de uitdaging in 2026 de demografische opbouw meer in evenwicht te brengen.

Samenwerking bedrijven, zorg, onderwijs en gemeenten
Industriële bedrijven, zorg, onderwijs en gemeenten moeten meer samenwerken, zodat het economisch en sociaal domein als vanzelfsprekend met elkaar zijn verbonden en de 'schotten' tussen regelgeving en budgetten zijn weggenomen. Hierdoor worden voor iedereen (naar mogelijkheden) kansen op de arbeidsmarkt gecreëerd en geeft het onderwijs van nu invulling aan de economie van morgen.

De colleges van B&W van alle betrokken gemeenten hebben ingestemd met de economische visie 2026. Op woensdag 7 september zijn de gemeenteraden geïnformeerd over de hoofdlijnen van de visie. Op korte termijn staat de economische visie 2026 op de agenda's voor de raadsvergaderingen.

Maalboek van een poldermolen – 75

Volgens de geit kon zij het niet korter krijgen. Foto: Edwin Blok

In de rubriek Maalboek van een poldermolen doet molenaar Edwin Blok elke maand verslag van het reilen en zeilen rond molen de Dog. Deze week aflevering 75.

In de molen hangen verschillende foto's en het worden er steeds meer. Er is een foto waar Peter op staat met een meneer en twee jongens. Die meneer en de eerste jongen ken ik van de school waar ik werk. Maar wie was nou de tweede jongen op de foto? Het antwoord op deze vraag kwam vanzelf toen een groep van mijn school op bezoek kwam in de molen. Er was een jongetje bij dat tijdelijk van een rolstoel gebruikmaakte. Mazzel dat er naar de molen twee tegelpaden lopen, dat was al geen hindernis meer. Wat wel een hindernis leek was het trappetje dat de molen ingaat. Er is speciaal voor dit soort gevallen een leuning aangebracht, maar die bleek hij niet nodig te hebben. Hij nam plaats op het trappetje en ging trede voor trede omhoog. Zijn rolstoel werd naar binnen getild en het probleem was opgelost. Het eerste wat het jongetje deed toen hij binnenkwam was wijzen naar de foto. Kijk, dat ben ik. De onbekende had plotseling een naam gekregen. De herkomst van nog een naam is achterhaald, dat is de naam Jannie Acquoy, die geschilderd staat in de kap op het boventafelement. Bij een rondleiding werd gevraagd of er in de oorlog ook mensen in de molen hebben gewoond. Daar kon ik geen antwoord op geven, de enige die dat misschien wel kon was de buurman van voormalig café de Driesprong. Dezelfde middag al kon ik de vraag aan hem stellen. Inderdaad hebben er in de oorlog mensen in de molen gewoond. Een moeder met acht kinderen. Ze hebben geslapen op de tussenzolder en hun naam was Acquoy, waarmee de naam in de kap verklaard is. Jan Dam, de laatste beroepsmolenaar van de Dog, heeft altijd beweerd dat er in de oorlog meel in de Dog gemalen is. Dat heeft de buurman ook bevestigd. Waar alles precies gestaan heeft kon hij niet aangeven, wel dat er meel gemalen is. Een molen kan verschillende functies hebben, van de combinatie poldermolen/korenmolen hadden we nog niet eerder gehoord. Wat we wel gehoord hadden was dat Willem, de onderhoudsman van de molen, zich bezighoudt met het bouwen van modelmolens. De hekkens van het molentje van Stan waren niet goed. Stan trok de stoute schoenen aan en heeft gevraagd aan Willem hoe hij dat moest veranderen. Met z'n tweeën gingen ze aan de slag. Kijk, zegt Willem, je hebt een bovenste heklat, en een onderste heklat. Daartussen span je een touwtje, alle tussenliggende heklatten moeten het touwtje raken. Zo zijn ze samen een tijdje in de weer geweest aan het eerste deel. Stan heeft goed opgelet want hij heeft thuis het tweede deel gemaakt. Terwijl zij daaraan bezig waren kon ik me gaan richten op de bankschroef. Een bankschroef heeft een zogenaamde bek. Twee metalen delen waartussen het werkstuk geklemd wordt. Het voorste deel was losgeraakt en in de loop van de jaren diverse keren gelijmd. Maar de krachten die erop kwamen te staan waren zodanig dat het telkens losging. Dat moet nu maar eens over zijn, dacht ik, en ik pakte de accuboormachine om dwars door de hele bek en bankschroef een gat te boren. Helaas, de accuboormachine kwam niet verder dan een halve centimeter. Op dat moment vroeg de molen om aandacht en liet ik het boren voor wat het was. Enige tijd later schoot me te binnen dat we ook een elektrische boormachine hadden die het misschien wel aankon. Gouden greep, het gat zat er zo in, en een lange krom geslagen spijker houdt nu de bek op zijn plaats. Hoe eenvoudig kan de oplossing zijn. Dat gaat ook op voor het maaien van het gras rond de molen, dat laat weleens te wensen over. Hadden we de geiten maar terug, die hielden het altijd keurig bij. We hebben in de molen een zeis hangen, maar dat is ook niet de juiste methode. Er is veel ruimte nodig om de zwaai te maken, en het kost ook flink wat moeite om de zeis goed op scherpte te krijgen. De oplossing werd gegeven door Stan, hij had van bij hem thuis een elektrische grasmaaier meegenomen. Voor ons molenaars is het belangrijk dat het gebied direct naast de molen goed begaanbaar is. Dat gedeelte ging Stan te lijf en het ging hem goed af. Opvallend was dat de buren van de Driesprong op dat moment ook hun gras gingen maaien. Ze deden dat al lopend met drie bermmaaiers. En dat Jan Dam ook zijn gras ging maaien, met een middenmaaier. Zittend op zijn maaimachine met direct onder zich de messen heeft hij de velden rond zijn huis onderhanden genomen, en alsof dat nog niet genoeg was ook nog de twee paden die naar de molen toe lopen. Nooit beseft dat vers gemaaid gras zo lekker ruikt. Wat nu nog overbleef was het gras op het veld voor de molen dat vrij hoog stond. We doen met dat veld weinig tot niets, hoogstens de zeilen te drogen leggen en opvouwen. Wat ik weleens zie is een kudde schapen die door de eigenaar op een afgebakend stuk land gezet wordt. Dat landje wordt dan door de schapen begraasd. Misschien leuk om dat bij de molen ook eens te doen. Even zoeken op internet. Die middag vierde ik mijn verjaardag, en ik liet me bij toeval ontvallen dat ik een elektrische bermmaaier ging kopen. Niet doen, zei mijn broer. Ik heb er nog eentje in de schuur staan, bijna niet gebruikt. Die mag je zo meenemen. Een leuker verjaardagscadeau kon ik me niet wensen.

Edwin Blok