De Uitgeester

14 november 2018

De Uitgeester 14 november 2018


Sinterklaasintocht 2018

Ook in 2017 was de intocht van de Sint een fantastisch feest. Foto uit Archief: Ger Bus

UITGEEST - Zondag 18 november komt de Goedheiligman samen met zijn gevolg aan in Uitgeest. Om ongeveer 13.00 uur meert zijn boot aan in de gemeentehaven aan de Meldijk.

Daarna volgt Sint, voorafgegaan door de Uitgeester Harmonie, samen met ruitervereniging Sterneo een route door het dorp. Het Sinterklaasfeest wordt mogelijk gemaakt door Ondernemersvereniging Uitgeest (O.N.V.). Lokale omroep OSU Radio doet de hele middag live verslag op de radio. Dus ook de thuisblijvers hoeven niets te missen. Meer over het Sinterklaasfeest en een exclusief interview met de Sint vindt u op pagina…

Voetbaltalenten FC Uitgeest in 'Future team' KNVB

Voetbaltallenten Liz Buur en Tess Tiebie. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De voetbaltalenten Liz Buur en Tess Tiebie van FC Uitgeest zijn door KNVB uitgenodigd voor de selectie activiteiten. Liz en Tess zijn geselecteerd uit 160 meiden voor het talentontwikkelingsprogramma van de KNVB.

Dit betekent dat zij om de week trainen bij de KNVB met het 'Future team'. Dit is een unieke prestatie voor Liz en Tess die al vanaf de kabouters bij FC Uitgeest voetballen. Liz en Tess laten wekelijks hun voetbalkunsten zien bij JO13-1 en voetballen respectievelijk 2 en 3 jaar bij de KNVB. "FC Uitgeest is trots op de prestaties van Liz en Tess en wensen de meiden heel veel succes en voetbalplezier toe", aldus de club.

Lampionnen, gezelligheid, leuke liedjes en heel veel snoep

De meiden van de Molenhoek zingen uit volle borst. Foto: Anique de Vries

UITGEEST - Gewapend met lampions en een tassen belden de kinderen, niet gehinderd door kou en regen, zondagavond bij veel huizen in Uitgeest aan. 11 november is de dag, dus trokken kinderen langs de deuren. Sint Maarten is een traditie die in Uitgeest nog altijd springlevend is.

Zodra de voordeur open gaat zingen de kinderen een liedje in afwachting van een snoepje. Sint Maarten wordt van oudsher gevierd in dorpen en steden waar een katholieke kerk of parochie aan Sint Maarten is gewijd. De viering is inmiddels los komen te staan van de kerkelijke traditie. Door de straten van Uitgeest klonk het dan ook: "Sint Maarten, Sint Maarten, koeien hebben staarten, meisjes hebben rokjes aan, daar komt Sintemaarten aan." Lees het vervolg op pagina...

Bedreiging met (mogelijk) vuurwapen in Uitgeest

UITGEEST - De politie is op zoek naar getuigen van een bedreiging in Uitgeest. Deze vond plaats op vrijdag 9 november op de Groskamplaan.

Vrijdag rond 12:30 uur reed een 45-jarige vrouw uit Uitgeest in haar auto over de Groskamplaan. Ze reed vanuit de richting van de tennisbaan in de richting van het station toen een man ter hoogte van het zebrapad plotseling voor haar auto sprong. Hij richtte toen een (mogelijk) vuurwapen op de vrouw. Nadat hij een beweging maakte alsof hij zou schieten, liep de man weer weg.

De 50-jarige verdachte is later in de middag aanhouden. De politie trof bij de man enkele messen aan. Een (mogelijk) vuurwapen is echter niet aangetroffen. De politie is voor goede afhandeling van de zaak op zoek naar getuigen die iets kunnen verklaren over het incident. Getuigen kunnen bellen naar 0900-8844.

Thuisbij - het dagboek van Jan

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

"Rob en zijn vrouw Truus luisterden ontroerd naar het Thuisbij-gemengd koor."

Vrijdag 9 november 2018

Mijn vaste ophaalster was deze vrijdagmorgen afwezig wegens ziekte. Dat is voor Thuisbij niet een echt probleem, daar trekken ze zo te zeggen een blik vrijwilligers open en dus was daar om half tien duwster Erica. Het duwen viel haar redelijk zwaar. Ik hoorde achter mij haar ademhaling duidelijk zwoegen. Ik schijn dus toch een tamelijk zwaar persoon te zijn. We haalden zoals gewoonlijk collega Thuisbij-er Nel op. Die was zoals gewoonlijk best te spreken. Nel heeft 's ochtend altijd haar beste bui. Eenmaal bij Ilona bereidden wij ons voor op de felicitatie van chauffeur Rob, die was eergisteren jarig. We zongen vandaag zijn door Jan gemaakte feestlied. De aanwezigen zongen het op de bekende melodie van Tulpen uit Amsterdam. Rob en zijn vrouw Truus luisterden ontroerd naar het Thuisbij-gemengd koor. Later zongen de aanwezigen het lied nog een keer voor Marrigje, onze gymjuf. Die was bij de eerste uitvoering nog niet binnen. Ze was net als Rob en Truus ontroerd. We hebben bij ons koor twee Riet-ten. De tweede is nog maar nieuw bij de club. Zo gaat dat bij Thuisbij.

Met de regelmaat van de klok stapt er een nieuw lid binnen. We hebben er nog een nieuw lid bij, maar daarvan is uw kronikeur de eigen naam nog niet machtig, die houden de lezers nog te goed, beloofd is beloofd. Vanavond is er weer damesvoetbal op de tv. Onze Oranje-dames spelen een zeer belangrijke wedstrijd tegen de dames van Zwitserland. Als ze het goed doen mogen de Nederlandsen te zijner tijd naar het wereldkampioenschap ergens in Zuid Amerika. We kijken en duimen. Mijn rechter pink is nog niet geheel genezen. Oké, het gips is er af, maar ik typ nog met één hand (links), de andere doet nog veel pijn. De dames van Thuisbij bieden allerlei wijze raad, met name onze Nel. Ik moet met mijn pijnlijke hand in de wisselbaden (warm-koud), ik moest die hand om en om dompelen. Maar zij bereidde mij voor op voorlopig nog een pijnlijke hand.

En Nel van 97 jaar kan het weten. Ze heeft tenslotte zelf zo'n hand gehad. In de hal van Geesterheem staat een kanjer van een (gehaakte) paddenstoel. Het kunstwerk is gemaakt door een zuster. Haar naam staat er niet bij, maar die houd je van zo'n reuze paddenstoel in dit huis niet lang geheim. Daarom zetten wij die er in onze rubriek gewoon bij. De creatieve haakster luistert naar de naam Leonie. Onze hulde gaat hier bij.

Lees alle dagboek verslagen op http://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Watertappunt ook bij NS-station Uitgeest

Het watertappunt in Alkmaar, straks ook in Uitgeest. Foto: NS

UITGEEST - Eind oktober werd het eerste NS-watertappunt geopend op station Alkmaar. NS ziet het aanbieden van drinkwater als extra service en wil de toegang tot water zo makkelijk mogelijk maken voor alle ov-reizigers.

NS heeft de ambitie om voor het eind van 2019 op 200 stations in Nederland watertaps aan te leggen. Ook Heiloo, Castricum en Uitgeest krijgen een watertappunt. Hiermee komt straks 90% van alle treinreizigers in Nederland op zijn of haar reis langs een watertappunt. NS investeert ruim 3 miljoen euro om de watertappunten te realiseren en de komende 10 jaar te laten onderhouden. In Noord-Holland werkt NS hiervoor samen met drinkwaterbedrijf PWN. Na Alkmaar is Heerhugowaard het eerstvolgende station. Tijdens de vorstperiode worden de watertaps verwijderd.

Nieuwe invulling voor kiosk NS-station Uitgeest

De posters met de aankondiging dat 'Zuivere Koffie' naar Uitgeest komt. Foto: Aimée Kniese

UITGEEST - Binnenkort opent op Station Uitgeest koffiebar 'Zuivere Koffie'. Voorheen was gemakswinkel Wiosk gevestigd op het station, maar dit was genoodzaakt te sluiten toen de uitbater in financiële problemen raakte.

Zuivere Koffie is al te vinden op meerdere plekken in de regio: zowel in Zaandam als op Station Zaandijk Zaanse Schans. Daarnaast heeft het een koffiebranderij in Westzaan. Zuivere Koffie biedt gemotiveerde (ex-)gedetineerden kansen door het leren van een ambacht. Door te werken in de branderij of winkels krijgen zij de kans om succesvol terug te keren in de samenleving.

Bussen in plaats van treinen: "Af en toe houd ik mijn hart vast"

De halte bij station Uitgeest. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - In het weekend 10 en 11 november reden er bussen in plaats van treinen door Uitgeest en de omgeving omdat ProRail werkt aan het spoor. De redactie kreeg verschillende meldingen van buurtbewoners in verband met overlast die de bussen zouden veroorzaken rondom de Anna van Renesselaan en de Gorskamplaan.

Door: Margreeth Anema


"Van 's morgens vroeg tot laat in de avond worden wij geconfronteerd met aan een stuk door langsrijdende bussen," zo meldt een woordvoerder van de omwonenden. "Natuurlijk begrijpen we dat ze het spoor verbeteren in ons belang, maar er is toch wel sprake van overlast," zo wordt er gemeld.

Ter plaatse vertelt een bewoner dat veel bussen ook asociaal hard door de buurt rijden. "Af en toe houd ik mijn hart vast. Op het zebrapad aan de Anna van Renesselaan is het al een paar keer bijna misgegaan, het is zeker gevaarlijk als er net een kind uit het steegje komt." De bewoner snapt wel dat de halte in de wijk is geplaatst en niet aan de andere kant van het station waar de bushaltes zijn. "Daar komen ze natuurlijk moeilijk weg," vertelt hij. "Als het druk is staat er een lange rij bussen, helemaal tot aan Deen," weet hij ook te vertellen.

Plassen bij Deen
De heer Pala, bedrijfsleider van supermarkt Deen, beaamt dat er weleens een rij met bussen staat opgesteld voor zijn winkel. "Soms levert dit wel gevaar op voor andere verkeersdeelnemers, het is dan een chaotische situatie," meldt hij aan de krant. Hij heeft aan de gemeente Uitgeest gevraagd of er betere voorzieningen getroffen kunnen worden voor de reizigers en de buschauffeurs. "Er zijn bijvoorbeeld geen toiletten beschikbaar. Nu komen veel passagiers vragen of ze bij ons het toilet mogen gebruiken. Ons toilet is niet in de openbare ruimte en er moet dus altijd iemand meelopen. Er zijn dagen dat ik bijna een extra personeelslid moet neerzetten om mensen met hoge nood naar het toilet te begeleiden en dat kan toch niet de bedoeling zijn," vertelt hij. Het zou fijn zijn als er een ecotoilet wordt neergezet bij de halte. Hij vult aan: "Kindjes mogen natuurlijk altijd naar het toilet hier, dat wil ik wel even benadrukken."

Bij de halte staan twee begeleiders van de NS, herkenbaar aan de gele hesjes. De jongens staan hier om reisinformatie te geven aan de passagiers. Vooral oudere mensen hebben bijvoorbeeld moeite met in- en uitchecken. "Wij helpen ook passagiers met het inladen van koffers en buggy's, dat hoeft eigenlijk niet maar we doen dat graag," vertelt een van de vrolijke begeleiders. Als de bus arriveert gaat hij vrolijk bij de deur staan, oudere mensen die de bus uitkomen helpt hij even met het laatste afstapje en nieuwe passagiers krijgen een warm welkom.

"Ik had het erger verwacht"
De ingezette bussen komen van heinde en verre. Een van de buschauffeurs die vandaag pendelt tussen Amsterdam en Alkmaar vertelt dat hij normaal alleen op het buitenland rijdt. Dit is dus even andere koek: vanaf vanmorgen half zes legt hij steeds dezelfde route af en hij is pas om half zes vanavond klaar. "Vanmorgen had ik wel een paar mokkende passagiers, misschien omdat het zondag is." Het pendelen is niet helemaal zijn ding maar samen met de begeleiders van de NS en een kopje koffie maakt hij er het beste van. De meeste passagiers zijn overigens heel tevreden: "Dit is mijn eerste keer dat ik met de bus moet reizen, ik vind het eigenlijk wel relaxt, ik had het erger verwacht," meldt een jongedame.

Sintemaarten mikmak, mijn moeder is een...

Sommige tuinen waren 's middags al vrolijk versierd. Foto: Gertruud Rumphorst

UITGEEST - Zondag 11 november, rond 17.30 uur komt Gulsum de Dekamarkt uit gelopen met een grote zak vol snoepjes. "Ik was niet vergeten dat het vanavond Sint-Maarten is maar mijn vriend en ik zijn onverwachts thuis, dus ik heb snel een lekkere zak snoep gehaald." Gulsum woont met haar vriend in een appartementencomplex en ze verwachten niet zoveel kindjes. "De kinderen gaan eerder langs eengezinswoningen, toch?" vraagt de vriend van Gulsum zich hardop af.

Door: Margreeth Anema

Dat dit niet het geval is blijkt op de Burgemeester Roosmalenstraat. Op nummer 31 in de flat Houtzaagmolen maken de bewoners het de kinderen en zichzelf makkelijk. Op ludieke wijze doen deze vindingrijke flatbewoners gezellig mee met het sint-maartensfeest. Er hangt een briefje met instructies aan de gevel: Druk op de bel bij de deur van de flat, zing door de intercom, ren terug en kijk omhoog. Aldaar zien de verraste kinderen een emmertje met snoep aan een touw vanaf tweehoog naar beneden zakken. Hilarisch!

"De huizen waar we een mandarijn kregen sloegen we over"
Sterre, Indy, Jessica en Iris zitten in groep 8 van de Molenhoek. Bij Jessica is haar lampion al kapot en het is nog maar 18.00 uur. Het deert de meiden niet. Ze zingen uit volle borst bij de voordeur van Michel, hij woont op een A-locatie aan de Middelweg. Zijn huis is niet te missen voor de sint-maartenlopers. "Ja, mijn deur kan wel open blijven staan, het is altijd druk hier," vertelt hij. "Ik was er zelf zo eentje die tot half negen doorging, en de huizen waar je een mandarijn kreeg sloegen we over. Op een gegeven moment wisten we precies welke huizen dat waren," lacht hij. Zelf heeft hij dan ook een enorme schaal met Milky Ways, gummiberen en andere snoepjes, en de tuin heeft hij gezellig gemaakt met kaarsjes. De overbuurman, Henk Heine, heeft twee jaar geleden zijn schoenmakerij gesloten en omgetoverd tot woonhuis, maar hij mist de aanloop wel. Daarom geniet hij vanavond extra van de kinderen die bij hem komen zingen voor een zakje chips. "Vroeger zeiden ze tijdens Sint-Maarten: kom, we gaan naar de schoenmaker, daar krijg je een oude zool." Hij moet er nog om lachen.

Ludieke actie van de flatbewoners van de Houtzaagmolen. Foto: Aangeleverd

Rode koontjes
Pip en Sanne zitten samen op de Binnenmeer, ze hebben op school een hele coole rap geleerd. Ze volgen een uitgestippelde route en eindigen bij opa en oma. De jongste sint-maartenloper op dat moment aan de Middelweg is de 2-jarige Lizzy. Ze heeft een prachtige lampion geknutseld met haar moeder en er hangt een koord met gekleurde lichtjes om haar schoudertjes. Haar rugtasje is half gevuld maar ze is al onderweg naar huis met mama, het was een kort rondje maar aan haar rode koontjes te zien is het ook bedtijd.

Op social media was te lezen dat het in omliggende gemeenten rustiger was dan normaal. Daar was in Uitgeest niets van te merken. Tussen 18.00 uur en 19.00 uur kwam Sint-Maarten rustig op gang tussen Cafetaria Family en de pizzeria, want wat is nu lekkerder dan de avond te starten met een patatje of een pizzapunt? Rond 19.00 uur stond de teller bij een huis aan de Middelweg al op 160 kinderen: "Een indrukwekkende opkomst," aldus de bewoner.

Boekhandel Schuyt doelwit van inbrekers

UITGEEST - In de nacht van dinsdag 6 op woensdag 7 november werd rond 03.30 uur geprobeerd in te breken bij Boekhandel Schuyt aan de Middelweg in Uitgeest.

Getuigen zagen drie mannen die zich verdacht ophielden bij het pand, zij informeerden de politie. Ter plaatse trof de politie verse braaksporen aan. De getuigen hadden de drie verdachten weg zien rijden in een auto. Door de goede omschrijving konden de daders even later staande worden gehouden op de N203.

"De daders zijn niet binnen geweest en er is dan ook niets gestolen," zo meldt de eigenaar van de boekhandel.

Door de Lens van Bus

Foto: Ger Bus

Ger Bus: "Een foto gemaakt tijdens de herfstperiode van een stervend blad met z'n schitterende kleuren en nieuw leven in de vorm van knoppen aan een kastanjeboom."

Uitgeester René Vermeer in Nepal: Tehuis in Nepal

School in Nepal. Foto: René Vermeer

UITGEEST - Op 25 april 2015 trilde de aarde in Kathmandu op een manier zoals de Nepalezen nog nooit eerder hadden meegemaakt. Een verwoestende aardbeving met een kracht van zeker 7,6 op de schaal van Richter trof de stad die al zo gewend is aan aardbevingen. Maar nee, dit hadden velen nog nooit eerder meegemaakt.

Gebouwen stortten als kaartenhuizen in elkaar, ravage in de hele stad en overal doden en gewonden. Gerda Oosting, vice-voorzitter van de Stichting Straatkinderen van Kathmandu was ten tijde van de aardbeving net buiten de stad achter op de motor van Temba Sherpa. "Het eerste wat ik dacht was: waarom word ik zo raar in mijn hoofd, maar Temba schreeuwde gelijk dat ik in het weiland op de grond moest gaan liggen. Zodra het weer kon zijn we direct teruggereden naar de stad, althans wat daar nog van over was, omdat we erg bezorgd waren over de kinderen in het tehuis. Godzijdank waren er onder onze kinderen geen slachtoffers maar het tehuis was flink beschadigd."

De stichting onder leiding van Lies Vink is na de aardbeving vrijwel direct aan de slag gegaan om een nieuw en aardbevingsbestendig huis te bouwen. Met behulp van een bevriende aannemer uit Kathmandu staat er nu een prachtig nieuw onderkomen dat in mei 2017 feestelijk is geopend. In het tehuis met de prachtige naam Thiom Laura Marinka Home verblijven nu 91 kinderen in de leeftijd van 2 tot en met 18 jaar. Vijftien personeelsleden zorgen ervoor dat in het tehuis alles op rolletjes loopt.

Op het moment van mijn bezoek aan het tehuis waren in verband met de schoolvakanties maar rond de dertig kinderen aanwezig. Wat direct opvalt bij binnenkomst is de open en positieve sfeer die zowel personeel en kinderen uitstralen. Iedereen is blij en trots deel uit te maken van het kindertehuis. De kinderen hebben allemaal een groepsslaapkamer verdeeld over jongens- en meisjesruimtes en gegroepeerd rond leeftijd. Er zijn ontspanningsruimtes waar kinderen tv kunnen kijken, muziek kunnen maken of kunnen oefenen in dansen. Op het schoolplein kun je voetballen en natuurlijk moest ik even meedoen. Wat dan opvalt is hoe handig sommige van die jongens zijn met de bal. Er lopen echt talenten tussen. Wat ik begreep is dat voetbal in Nepal steeds populairder wordt en sterk in ontwikkeling is. Misschien iets voor het ICGT 2020?

Om 18.00 uur gaat er een bel en begeven de kleinsten van het tehuis zich naar de eetzaal waar door de drie koks van het tehuis Nepals culinaire trots Dal Bat wordt geserveerd. Witte rijst, een overheerlijk gekruide bonensaus, fantastische kipkluifjes en een scherpe tomatensaus. De kinderen eten zonder bestek maar zijn verdraaid handig in het eten met hun handen, overigens wel met de verplichting om na afloop hun handjes keurig te wassen. Opvallend genoeg eten ze ook allemaal hun bordje leeg. Na deze shift komen de grote jongens en meisjes en herhaalt het tafereel zich.

De meeste kinderen van het tehuis zitten op de dichtbijgelegen Jeevan Tara Acedemy, een zogenaamde Secondary Modern School. Het is een private school. Bij mijn bezoek had ik een gesprek met een van de hoofden van de school. Hij vertelde dat hij ontzettend trots was op de resultaten, want zijn school behoorde tot de beste tien van de ongeveer 120 scholen in de regio.

Tsja, en dan loop je als verwende onderwijsman uit Nederland eens door de school heen. Je ziet de kleine klaslokalen, je hoort hoeveel moeite het kost om de juiste boeken voor de kinderen te krijgen en wat ze allemaal moeten doen om grotere hoeveelheden studenten te huisvesten. Het gevolg van veranderende wetgeving. Meer kinderen zullen de komende jaren naar groep 11 en 12 gaan. Dan weet je ook weer hoe bevoorrecht onze kinderen in Nederland zijn.

Deze school beschikt toevallig over goed gekwalificeerde leerkrachten waarvan velen een bachelor- of masteropleiding hebben gedaan, maar vooral ook onderwijsmensen die ondanks primitieve omstandigheden goed onderwijs geven. Temba Sherpa, de leider van het kindertehuis, is in ieder geval heel tevreden over de school en heeft ook regelmatig overleg over de resultaten van zijn kinderen. Die zijn zonder uitzondering goed.

Zo wordt er net als in heel Nepal hard gewerkt aan een betere toekomst voor de kinderen in het tehuis in het bijzonder en Nepal in het algemeen. Meer weten over het werk van de stichting? Ga naar www.straatkinderenvankathmandu.nl.

Acties in Uitgeest om buurtAED aan te schaffen

Een AED voor de buurt om levens te redden. Foto: BuurtAED

UITGEEST - Raimon Metselaar, inwoner van Uitgeest, is een actie gestart via BuurtAED.nl zodat bewoners kunnen doneren om een AED aan te schaffen voor de omgeving van het Anna van Renesseplein. Hij geeft aan dat er een AED in de supermarkt hangt maar dat die alleen te gebruiken is tijdens openingstijden.

Per jaar krijgen ongeveer 17.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis; binnen 6 minuten reanimeren en een AED gebruiken zorgt voor de grootste overlevingskans. Elke minuut daalt de overlevingskans bij een schokbare hartritmestoornis met 10%. Een ambulance is vaak te laat, die doet er gemiddeld 8 tot 10 minuten over. Daarom is een AED in de buurt van levensbelang, zo is te lezen op de website BuurtAED.nl. "Bovendien vergroot dit de kans op overleven van het slachtoffer aanzienlijk in vergelijking met reanimeren zonder AED," zo vult Raimon aan.

De doelstelling is om 2.681 euro op te halen, inmiddels is er nog 1.629 euro te gaan. Als u ook wilt doneren dan kunt u dat doen via buurtaed.nl. Ook loopt er een AED-actie voor de Haverkamplaan. Voor een AED op de Floraronde in Uitgeest is inmiddels genoeg geld opgehaald.

Netwerkbijeenkomst over geldzaken

UITGEEST - De Sociale Teams van Gemeente Uitgeest en Castricum organiseren op dinsdag 20 november een netwerkbijeenkomst over het thema geldzaken. Deze bijeenkomst vindt plaats in het Huis van Hilde van 14.30 tot 17.30 uur.

De bijeenkomst is gericht op het delen van informatie over de eerste ervaringen met het inloopspreekuur geldzaken, nadere kennismaking en samenwerking tussen sociale partners en met de Sociaal Teams van de gemeenten Uitgeest en Castricum. Centraal staat hierbij de doelgroep inwoners die vragen kan hebben of krijgen over (problematische) geldzaken.

Sociale partners en medewerkers van het Sociaal Team krijgen de mogelijkheid om nader kennis met elkaar te maken rond het thema geldzaken. De deelnemers gaan met elkaar in gesprek over een intensievere samenwerking rondom het thema, en de wijze waarop partners deze samenwerking nog meer kunnen vormgeven. Hierbij is vooral aandacht voor preventie en vroegsignalering van geldproblemen.

Sociale partners (met cliënten) in Uitgeest en Castricum op het gebied van zorg, welzijn, participatie, verslaving en aanverwante professies kunnen zich aanmelden. De aanmelding verloopt via OndersteuningMTSL@debuch.nl en de sluitingsdatum is 15 november.

Workshop voor verenigingen BUCH over ongewenst gedrag binnen de organisatie

UITGEEST - Op woensdag 28 november vindt een workshop plaats over het omgaan met ongewenst gedrag binnen organisaties. Deze workshop wordt kosteloos aangeboden aan vrijwilligersorganisaties en verenigingen in de BUCH-gemeenten.

Overal waar mensen samenkomen ligt het risico van ongewenst gedrag op de loer, vrijwilligersorganisaties en sportverenigingen vormen daarop jammer genoeg geen uitzondering. Denk bijvoorbeeld aan pesten, seksueel grensoverschrijdend gedrag, roddelen, discriminatie of machtsmisbruik. Het is goed wanneer je weet wat je moet doen als er zich zoiets voordoet. Tijdens de workshop worden waardevolle handvatten aangereikt. Er wordt uitleg gegeven over risico's, signaleren en het voorkomen van ongewenst gedrag, ook wordt er advies gegeven over wat je kunt doen om hierover goede afspraken te maken binnen de organisatie/vereniging. Deelnemers krijgen informatie over het beleid van de BUCH-gemeenten, de ondersteuningsmogelijkheden via de steunpunten vrijwilligerswerk en het gebruik van de tools 'In veilige handen' en 'Veilig sportklimaat'.

De training vindt plaats in het Trefpunt, Abraham du Bois-Hof 2 in Heiloo en start om 19.30 uur. De avond wordt verzorgd door de Vrijwilligersacademie in samenwerking met Loek Stam, projectleider Vrijwilligerspunt West-Friesland. Voor meer informatie en deelname: www.vrijwilligersacademiebuch.nl. U kunt ook contact opnemen met Sigrid Wijsman, s.wijsman@vipuitgeest.nl, of via telefoonnummer 06-48500912.

Tafeltennisvereniging Uitgeest doet goede zaken

V.l.n.r. Dennis, Eugenie en Nico. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Team 1 speelde tegen Het Nootwheer 7 uit Purmerend. Henk Spoelstra en Billy Fatels waren in topvorm vandaag, ze wonnen alle enkels en samen de dubbel. Patrick Rasch begon sterk en behaalde 1 punt voor het team, maar kwam net iets tekort voor het tweede punt. De derde kwam niet zo dicht in de buurt. Een mooie 8-2 overwinning.

Team 2 had Amstelveen 5 over de vloer. Het werd een mooie gezamenlijke overwinning. Rob de Boer, Wim Baltus en invaller Dennis Janssen wonnen ieder twee enkels. Dennis liet weer eens zien dat hij best meekan doen in de 4e klasse. De dubbel ging helaas verloren, maar toch een 6-4 winst voor Uitgeest.

Team 3 liet alweer zijn tweede 10-0 zege zien dit seizoen. Voor Dennis Janssen was het een eitje en Eugenie Rasch kwam eigenlijk ook niet echt in de problemen. Nico Baltus maakte het nog wel spannend en won in vijf games, met 12-10 in de laatste. De dubbel was ook een makkie voor Eugenie en Dennis.

In de DUOCompetitie heeft Peter Middel en Rob de Boer (Team 1) een 3-2 winst weten te boeken tegen DOKO (V) 1 uit Velsen-Noord. Hier was het nog een discussiepunt of een backspinbal die terugspringt boven de helft van de tegenstander geslagen mag worden en dat mag. Helaas werd het punt opnieuw gespeeld en ging de dubbel hierdoor verloren.

Nick de Vries en Dimitry van der Park (Team 3) hebben geweldig gespeeld, alleen Nick liet een puntje liggen. 4-1 voor Uitgeest.

Strijdvaardig FC Uitgeest Vrouwen 1 laat zich niet van de wijs brengen

Woman of the Match: Daniëlle Kortekaas. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De vrouwen van Uitgeest hadden deze zondag een lastige uitwedstrijd voor de boeg, namelijk het goed voetballende Overbos VR2. Het late tijdstip van de wedstrijd bood een mooie gelegenheid voor een verzorgde gezamenlijke lunch (bedankt Tiny en Lyda!) voorafgaand aan de wedstrijdbespreking.

De boodschap van de trainer luidde ongeveer hetzelfde als vorige week: scherp starten en alert zijn in de positieovernames. Het werd een lastige wedstrijd. Al vrij snel werd duidelijk dat de scheidsrechter weinig waarde hechtte aan consistentie en daarbij de thuisploeg regelmatig bevoordeelde. Zaak voor Uitgeest om zich niet van de wijs te laten brengen en gefocust te blijven. En dat deden ze. Binnen 10 minuten stond de 0-1 op het scorebord. Roxanne Kortekaas lanceerde zusje Daniëlle Kortekaas, die de assist gaf op de goedspelende Lotte Smit. Toch bleef Uitgeest op haar hoede en moest het de frustraties in bedwang houden richting scheidsrechter, die een aantal dubieuze beslissingen nam. Vlak voor rust kregen zij iets meer zuurverdiende lucht, nadat Sandy een goede balcontrole opvolgde met een uitstekende pass op Bo Smit. Het schot van Bo werd gekeerd door de keeper, maar Daniëlle stond als altijd klaar om de rebound binnen te tikken, 0-2.

De rust had de scheids geen goed gedaan. De tweede helft werd een opeenstapeling van arbitraire dwalingen. Anouk Vrouwe kreeg een gele kaart na een gelijkwaardig duel. Trainer/coach Frits Walsmit werd voor het eerst in zijn 33-jarige trainerscarrière uit de dug-out gestuurd, omdat hij vroeg hoe lang Anouk op de bank moest plaatsnemen. Kelly Selvius kreeg een vrije trap tegen, omdat zij haar eigen naam riep om de bal te koppen, terwijl zij dit al de hele wedstrijd had gedaan. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Op het moment dat Uitgeest met 10 spelers kwam te staan, werd de druk van Overbos opgevoerd. Zeker nadat zij de 1-2 maakte uit een onterecht gegeven vrije trap. Eenmaal weer in volledige formatie kon Uitgeest beter onder de druk vandaan voetballen, waarbij de goede duelkracht van o.a. Floor Glorie en Dana Half erg belangrijk was alsook de meevoetballende invalkeeper Daphne Mostert. Halverwege de tweede helft kwam dan eindelijk de verlossing. Bij de hoekschop werd Bo in een wurggreep naar de grond getrokken, maar de scheids liet doorvoetballen. Een zeldzaam goede beslissing, zo bleek. De bal kwam via verschillende voeten in zicht van de niet aarzelende Daniëlle, die de bal laag in de hoek schoof, 1-3. Uitgeest heeft zich volwassen geweerd tegen de externe factoren en zegeviert als terechte winnaar, waarmee het de koppositie nog maar eens verstevigt.

Woman of the Match: Daniëlle Kortekaas
Ze heeft gewoon een neusje voor de goal, staat altijd op de goede plek. Met twee doelpunten en een assist in deze wedstrijd daarom een echte uitblinker.

Nieuwe vacatures vrijwilligerswerk Uitgeest

UITGEEST - Vrijwilligerswerk Uitgeest heeft weer een aantal vacatures. Wie heeft er wat tijd over voor de volgende werkzaamheden?

Hulpdienst Uitgeest zoekt klusser voor kleine klussen in huis of tuin en chauffeurs voor vervoer van inwoners naar bijvoorbeeld een specialist, het ziekenhuis of de tandarts. Brood en Spelen zoekt overblijfmedewerkers voor basisschool de Wissel. Kom jij het team versterken? Geesterheem zoekt vrijwilligers voor de receptie om bezoekers te ontvangen en verder te helpen, u bent het eerste aanspreekpunt. Basisschool de Kornak zoekt een fietsvrijwilliger die meefietst met de bovenbouwgroepen en hun meester of juf naar sporthal De Zien op donderdag of vrijdagochtend.

Aan de slag? Meer informatie over genoemde vacatures en meer vrijwilligerswerk in Uitgeest is te vinden op de website van het Vrijwilligers Informatie Punt: www.vrijwilligerswerkuitgeest.nl of kom langs op maandag of woensdag tussen 9.30-12.00 uur. Wij zijn te vinden in de hal van het gemeentehuis.

Vincent Beentjes houdt juiste tred

AKERSLOOT - Vincent Beentjes (Castricum) is donderdagavond in Akersloot voor de derde keer op rij winnaar geworden van de wekelijkse wedstrijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup.

Onder schitterende weersomstandigheden was het de man uit Heerhugowaard Ben Visser die meteen aan de touwtjes ging trekken op Sportcomplex de Cloppenburgh. Visser deelde de eerste klap uit en sloeg ineens een gaatje op de groep, die zelfs Vincent Beentjes moest toestaan. Dit wegglippen van Ben Visser werd al in de tweede omloop van twee kilometer door latere winnaar Beentjes rechtgezet. Gelijk erop en erover was het antwoord van de op hol geslagen Vincent Beentjes. Dubbele pech was het voor Ben Visser dat hij niet veel later door pech de koers moest verlaten en als enthousiast toeschouwer verder ging. De jonge Wout Bakker uit Heiloo handhaafde zich voortreffelijk in het voorste gelid, waarbij hij de gevestigde orde zoals Henk Louwe (Alkmaar), Jeroen Hoogewerf (Sint Pancras) en de momenteel fysiek iets mindere Henk Jan Verdonk senior uit Egmond aan den Hoef achter zich wist te laten.

Geslaagd korfbaltoernooi in De Zien

Geslaagd korfbaltoernooi van Uitgeester Stormvogels. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Afgelopen zaterdag betraden 17 jeugdploegen Sporthal de Zien, voor een mini jeugd-toernooi ter voorbereiding op de zaalcompetitie. Verenigingen verspreid over Noord Holland bezochten de Uitgeester Stormvogels in verschillende leeftijdscategorieën.

In de F-categorie ( leeftijd 5-7 jaar) wisten de jonge Vogels uitstekend te presteren met twee teams, de E-categorie ( leeftijd 7-9 jaar) werd vertegenwoordigd door 1 ploeg en ook de D-categorie ( leeftijd 10-13) had een afvaardiging van twee ploegen. De dag duurde van 10.00 tot 14.00 en leverde veel spektakel maar bovenal plezier op. De ploegen lieten diverse spannende wedstrijden zien, en wisten het publiek te trakteren op prachtige doelpunten. Het toernooi werd door zowel spelers als publiek enthousiast ontvangen en is zeker voor herhaling vatbaar.

Ben jij ook enthousiast over korfbal en wil je een keer vrijblijvend meetrainen? Dat kan! De jeugd traint op woensdagavond van 19:00-20.00 in Sporthal de Zien, de allerjongste jeugd (F) traint op woensdagmiddag van 16:00-17:00 ook in de Zien.

Winactie: raad het gewicht en maak kans op een heerlijke visschotel!

Het team van Viswinkel Bont. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Met Sinterklaas lekker aan de vis? Bij Viswinkel Bont is er genoeg keuze. Raad het gewicht van de zalm die Robert in zijn handen heeft en maak kans op een waardebon van 50 euro! Stuur uw oplossing voor 29 november met uw naam en telefoonnummer naar marketing@uitgeester.nl. De winnaar krijgt voor het weekend van 1 december bericht.

Intro: Thema December Feestmaand

Foto: Pixabay

UITGEEST - De komende weken is het weer genieten van een mooie en gezellige tijd samen met familie en vrienden. Sinterklaas, de kerstdagen en oud- en nieuw. Samen met veel lekkers en warm kaarslicht de koude en donkere dagen beleven. We nodigen u uit om even achterover te leunen met een lekker kopje warme chocolademelk... Geniet even lekker en laat u inspireren door onze gezellige bijlage!

Het is weer tijd voor surprises maken

Ben jij al klaar om je surprise te maken?

UITGEEST - Wat hoort er bij Sinterklaas? Natuurlijk, surprises. Vorig jaar hadden we de M&M surprise.

Twee halve eieren of ballen van styropor (piepschuim) geel of rood verven, twee halve balletjes styropor eronder plakken en je hebt de gele of rode M&M. Zo kan je van karton ook hele leuke surprises maken, bijvoorbeeld het boek van Sinterklaas, een toffee of een verfkwast. In onze winkel hebben we allerlei soorten lijm, karton, styropor, crêpepapier, verf en nog veel meer materialen om een mooie surprise te kunnen maken. Hebt u vragen over een surprise? Wij proberen u te helpen om uw surprise zo mooi mogelijk te maken. Maar houd er wel rekening mee dat ook wij niet alles kunnen bedenken.

Bob Hes, Kerkweg 72, 1961 JE Heemskerk, 0251-241999, www.bobhes.nl.

Nederlanders beginnen in de herfst al met kerstshoppen

Kerstshoppen steeds vaker online. Foto: Aangeleverd

REGIO - De kerstkriebels zijn al vroeg voelbaar bij winkelend Nederland. Ruim een vijfde van de Nederlandse shoppers (21%) geeft aan dat ze in het begin van de herfst al starten met shoppen voor kerst.

Het onderzoek is gehouden onder ruim 1.000 consumenten in Nederland. De inkopen voor de feestdagen doet men graag vanuit het comfort van het eigen huis. Uit de Index blijkt dat 47% van de shoppers artikelen of cadeaus voor de feestdagen online koopt. Vrouwen (49%) doen dit iets vaker dan mannen (45%). Ook voor Sinterklaas laten de consumenten zich online bedienen: 23% winkelt de complete surprise via webshops bij elkaar.

Cadeaukoopjes scoren tijdens de shopfeestdagen
Veel consumenten grijpen de in populariteit groeiende shopfeestdagen, Black Friday (23 november) en Cyber Monday (26 november), aan om inkopen voor de feestdagen te doen. Uit het onderzoek blijkt dat een derde (31%) van de Nederlandse consumenten wacht met het plaatsen van een aankoop tot de sale op Black Friday en Cyber Monday. Op deze dagen lopen de emoties vervolgens hoog op: 14% van de Nederlandse consumenten is bereid iemand weg te duwen om het allerlaatste item te grijpen tijdens een Black Friday sale. Mannen zijn hier veel sneller toe bereid (19%) dan vrouwen (9%).

December glanst bij Beers & Komen Jewels

Diamonds are a girl's best friend... Foto: Erik-jan Fokker

HEEMSKERK – De mooiste kerstbomen, warm kaarslicht en al die duizenden twinkelende lichtjes: het is toch een gouden tijd, die laatste weken van het jaar. Dé tijd ook om je geliefde of jezelf te trakteren. Op goud natuurlijk, want dat is het helemaal deze kerst.

Pak gewoon eens uit deze feestdagen, dan pakt juweliershuis Beers & Komen Jewels in Heemskerk het feestelijk voor je in. En als klap op de vuurpijl is een tweede sieraad de komende weken maar 1 euro! Automatisch blijf je deze weken even stilstaan bij de etalage van Beers & Komen Jewels aan de Kerkweg 48. Tegen een decor van mysterieus zwart krijgt het glanzende goud een extra dimensie. "Goud geeft een sprankelend en super feestelijk gevoel," zegt eigenaar Elly Beers. "Klassiek of modern, geel-, wit- of roségoud of juist een mix van deze kleuren: alles kan in dat ene speciale pakje onder de kerstboom. Voor die ene speciale persoon of gewoon speciaal voor jezelf. Of voor allebei, want tijdens onze eindejaarsactie betaal je voor elk tweede sieraad maar 1 euro."

Diamonds are a girl's best friend
Van kleine oorknopjes voor de jongste kerst(b)engeltjes tot een uitgebreide collectie verlovings- en trouwringen: je raakt niet uitgekeken bij Beers & Komen Jewels. En niet alleen in goud, ook in zilver is er genoeg te kiezen. Zo zijn er prachtige zilveren en gouden horloges van diverse mooie merken én lengtecolliers, al dan niet met hanger met kleurstenen of glinsterende briljant. "Of kies eens voor de droom van elke vrouw: een ring met briljanten," zegt Elly. "Want Marilyn Monroe zei het al: 'Diamonds are a girl's best friend'."

Exclusief interview met Sint-Nicolaas

De intocht van de Sint in Uitgeest. Foto uit Archief: Margaret Kruyshaar

UITGEEST - Uitgeester Jan van de Kommer organiseert de intocht samen met zijn vrouw. De Sint is zo tevreden over de organisatie dat zij dit al dertig jaar voor hem mogen verzorgen.

Door: Margreeth Anema

"Het is altijd veel werk maar als ik de enthousiaste kinderen zie dan is dat een machtig gezicht, daar doe ik het voor," vertelt Van de Kommer. "Alles hangt natuurlijk af van het weer. Het is weleens bloedheet geweest, zelfs de Pieten kregen het toen heet, maar het heeft ook weleens gesneeuwd, toen moest de harmonie stoppen met spelen, de instrumenten bevroren namelijk," vertelt hij glimlachend.

OSU Radio doet live verslag van de intocht vanaf drie punten: Het Regthuys, de haven en verslaggever Rob Offerhaus is speciaal uitgenodigd door de Sint om een stukje mee te varen op de boot. Verslaggever Rob vaart de boot van Sint-Nicolaas eerst tegemoet en zal halverwege het Uitgeestermeer overstappen op de boot van Sint. Eenmaal op de boot zal hij namens de kinderen van Uitgeest controleren of Sint en Pieten compleet zijn, of er genoeg snoepgoed aan boord is en natuurlijk het belangrijkste: of alle cadeautjes meegekomen zijn.

Cadeaupapier in plaats van wc-papier
Wij van De Uitgeester konden even contact krijgen met de Sint via een satellietverbinding, inmiddels is hij onderweg vanuit Spanje. "We varen nu halverwege, ongeveer voor de kust van Bordeaux, het is mooi weer en het is een fijne tocht," vertelt Sint. Ook zegt hij: "We hebben er heel veel zin in: in Uitgeest zijn over het algemeen alleen maar lieve kindjes en de meeste ouders zijn natuurlijk ook wel lief." Het is Sint wel opgevallen dat sommige vaders en moeders in Uitgeest soms hun eigen schoen zetten: "We hebben al een aantal keer moeten constateren dat er ook ouders zijn die hun schoen proberen te zetten. We zien dat natuurlijk aan de grootte van de schoen, maar dit is natuurlijk niet de bedoeling." Helaas moet Sint het kort houden, er is wat trammelant met domme Piet. "Luister, domme Piet heeft net per ongeluk cadeaupapier gebruikt als wc-papier. Gelukkig hebben we genoeg cadeaupapier maar ik moet natuurlijk wel even een hartig woordje met hem spreken, graag tot zondag! We hebben er veel zin in," zo besluit Sint het korte interview.

De route van Sint
Sint zal de volgende route afleggen: Meldijk, Langebuurt, Brugmanstraat, Hogeweg en de Kerkbuurt. Bij het Oude Regthuys zal burgemeester Verkleij dan om ongeveer 13.45 uur de Sint en zijn gevolg welkom heten in Uitgeest.

Daarna gaat Sint om 14.15 uur verder en maakt hij met zijn Pieten een rit door het dorp via de Schevelstraat, Bonkenburg, Populierenlaan, de Geesterweg over naar de Wiekenlaan/Plevierstraat, Kooglaan, Voorvenstraat, Benesserlaan, Zwarte Venstraat, Kooglaan, Beatrixlaan, Geesterweg over, Beatrixlaan, Pr. Bernhardstraat, dr. Brugmanstraat tot Geesterheem. Bij Geesterheem wordt de stoet ontbonden en gaat de Sint de bewoners een bezoek brengen, de planning is dat dit ongeveer rond 14.40 uur zal zijn. Hierna stappen Sint en Pieten over in speciaal vervoer. Bij droog weer in open auto's, motoren en brandweerauto, anders in gesloten voertuigen.

Na het overstappen vervolgt de Sint zijn rondrit door de Kleis en Waldijk. Daarna zullen Sint en zijn Pieten hun welverdiende rust nemen voordat zij 's avonds de huizen langsgaan om de schoentjes te vullen van de jongste inwoners van Uitgeest.

Jaarboek Hutgheest 2018 Vereniging Oud Uitgeest

Jachthaven Zaadnoordijk. Foto: Vereniging Oud Uitgeest

UITGEEST - Het is weer november. De maand van de uitgave van het jaarboek de 'Hutgheest' van Vereniging Oud Uitgeest. Ook dit jaar staat het weer vol met boeiende verhalen uit het verre verleden, maar ook met interessante artikelen uit de recente geschiedenis.

Het openingsartikel is gewijd aan de 'Uitgeesters in dienst van de VOC'. In dit artikel wordt het ontstaan van de Verenigde Oost-Indische Compagnie beschreven en in welke periode daarvan Uitgeesters werkzaam waren op de schepen. Prachtige afbeeldingen van schilderijen die betrekking hebben op deze geschiedenis maken het geheel compleet.

Met het artikel 'Uitgeest en zijn criminelen' wordt de rechtsgang beschreven rond 1700. Het leven van Huijbert Dircksz en zijn gezin, woonachtig op Dorregeest, staat centraal in dit boeiende artikel. Huijbert is eigenaar van vele percelen grond, maar wordt als notoire wanbetaler der 'Gemeene landts lasten' en zijn criminele gedrag uiteindelijk veroordeeld tot 6 jaar cel.

In het artikel 'Zaadnoordijk: van bollen naar boten' wordt uiteengezet hoe Roelof Zaadnoordijk uit Haaksbergen in 1778 tuinman en bloemist werd in Uitgeest. Hij kocht land en begon een bloembollenbedrijf. Vijf generaties hebben dit tot 1958 standgehouden. Rinus Zaadnoordijk gooide het roer om en begon met het vervaardigen van boten.

Eén ei is geen ei. Dat gold zeker voor Eierhandel Vermeulen. Jan sr., enige zoon van kruidnier Ab Vermeulen, begint met de in- en verkoop van eieren op kleine schaal, om vervolgens een mooi bedrijf op de Kleis neer te zetten. Zijn zonen namen het na zijn tragische dood over. Uiteindelijk vonden miljoenen eieren vanuit het bedrijf op de Kleis hun weg naar binnen- en buitenland.

In het vervolg op het artikel 'Het ontstaan van de KAJ(UIT)' in de Hutgheest van 2017 wordt beschreven hoe het vanaf 1967 verder ging met de Kajuit. In de loop de jaren werden heel veel activiteiten ontwikkeld en vonden vele generaties Uitgeesters hun vertier in de locatie naast de RK-kerk. Door de veranderde tijd werd de belangstelling minder en in 2002 sluiten de deuren van de Kajuit voorgoed. Door kortsluiting brandt op 30 april 2003 het gebouw af.

Ten slotte worden in de Kroniek 2017 verschillende bijzondere gebeurtenissen in Uitgeest beschreven. Het jaarboek is vanaf 15 november verkrijgbaar bij boekhandel Schuyt en bij de secretaris van de Vereniging Oud Uitgeest (tel. 0251-314290;
secretaris@ouduitgeest.nl).

Programmering OSU Radio

Maandag
00.00 – 02.00 Love Songs
02.00 – 07.00 Relaxed door de Nacht
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 Nonstop met lokale en regionale informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 19.00 Nonstop met lokale en regionale informatie
19.00 – 20.00 Bart van de Heuvel – Barts Guitar Place
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio

Dinsdag
00.00 – 07.00 Relaxed door de Nacht
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 Nonstop met lokale en regionale informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 15.00 Nonstop met lokale en regionale informatie
15.00 – 18.00 Infomagazine
18.00 – 20.00 Camille Jansen – Hits from the Heartland
20.00 – 24.00 Nonstop

Woensdag
00.00 – 07.00 Relaxed door de Nacht
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12:00 Nonstop met lokale en regionale informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 16.00 Tom Jacobs – Drie Decennia Hits
16.00 – 18.00 Nonstop met lokale en regionale informatie
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn
20.00 – 22.00 Paul van den Berg – Carte Blanche
22.00 – 24.00 Nonstop

Donderdag
00.00 – 07.00 Relaxed door de Nacht
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 Nonstop met lokale en regionale informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak – Schoolradio
15.00 – 16.00 Nonstop met lokale en regionale informatie
16.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain
22.00 – 24.00 Rob Offerhaus – Muziek voor het slapen gaan

Vrijdag
00.00 – 07.00 Relaxed door de Nacht
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 Nonstop met lokale en regionale informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis
17.00 – 20.00 Nonstop met lokale en regionale informatie
20.00 – 22.00 Joop Schouten – Thank God it's Friday
22.00 – 24.00 Mike Lambooij – Vinylized & More

Zaterdag
00.00 – 03.00 DJ Keanu – The Sound of Ibiza
03.00 – 08.00 Dancing door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 11.00 Nonstop met lokale en regionale informatie
11.00 – 12.00 Oranje Top-30
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend
14.00 – 18.00 Nonstop met lokale en regionale informatie
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle
20.00 – 22.00 Richard Schmitt – Back to the Dancefloor
22.00 – 24.00 Tom Jacobs – Club 106
00.00 – 03.00 DJ Keanu – Sounds of Ibiza

Zondag
03.00 – 08.00 Relaxed door de nacht
08.00 – 09.00 Songs of Praise
09.00 – 10.15 Live kerkdienst vanuit de katholieke kerk
10.15 – 12.00 Nonstop met lokale en regionale informatie
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend
14.00 – 15.00 OSU Cabaret
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox
18.00 – 20.00 Intermezzo – Klassiek
20.00 – 22.00 Jazzylicius- Blues and Big Bands
22.00 – 24.00 Nonstop met lokale en regionale informatie

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters, waarbij Uitgeester gezelligheid en lokale informatie vooropstaan.

Lijkt het je leuk om ook een radioprogramma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma te verzorgen, de redactie te helpen of heb je een programma-idee en wil je graag meewerken? Van jong tot oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt de OSU in de ether op 106FM, Ziggo 104.5FM, Ziggo kanaal 918 en via internet.

De Fabo Hobbyvereniging Uitgeest zoekt handige harry's en crea bea's

Handige harry's en crea bea's gezocht. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De Fabo is op zoek naar leiders voor onze knutselclub op woensdag, meidenclub op vrijdagavond en timmerclub op vrijdagavond. Deze hobbyclubs worden wekelijks gegeven aan kinderen tussen de 7 en 15 jaar. Dit doen we op de bovenverdieping van het Zienhouse aan de Zienlaan nr. 10 in Uitgeest.

"Onze leiders zijn allemaal vrijwilligers die het leuk vinden om onze leden met zoveel mogelijk technieken en materialen kennis te laten maken en handige tips te geven," aldus de organisatie.

De knutselclub wordt op woensdagavond gegeven van 19.00 tot 20.30 uur. De groep bestaat uit 10 leden tussen de 7 en 11 jaar oud. Zij krijgen elke week een nieuw project aangeboden waardoor ze met heel veel verschillende materialen en technieken kennismaken. Tijdens de avond gaat het vooral om de gezelligheid, iedereen gaat altijd met een leuk werkstuk naar huis.

De timmerclub wordt vrijdagavond gegeven van 19.00 tot 20.30 uur. De groep bestaat uit 10 leden tussen de 7 en 11 jaar oud, zij maken allemaal zelf een eigen project. De leiders helpen hiermee, zij leggen uit met welke machines en technieken de leden hun project zo mooi mogelijk kunnen maken.

De meidenclub wordt op vrijdagavond gegeven van 19.00 tot 20.30 uur. De groep bestaat uit 10 meiden van 11 t/m 13 jaar oud (groep 8 en brugklas). Zij werken elke week aan hun eigen werkstuk, de leidsters van de club leggen uit welke materialen en gereedschappen de meiden kunnen gebruiken om tot het mooiste resultaat te komen.

"Wat verwachten wij van onze vrijwilligers? Dat je er plezier in hebt om een groep kinderen te helpen bij het maken van hun werkstuk, en je probeert de kinderen met zoveel mogelijk materialen en technieken kennis te laten maken. Ook zorg je ervoor dat de kinderen zich aan de regels houden, zodat iedereen gezellig en veilig kan werken," aldus de organisatie.

De clubs worden wekelijks gegeven met uitzondering van de schoolvakanties, ons seizoen loopt van september tot en met mei. Geïnteresseerd? Kijk op onze site www.fabouitgeest.nl voor meer informatie, of bel naar ons informatieadres 06-51867712 (Mandy van Grootheest).

Enorme stijging aantal klachten over openbaar vervoer

Gemiddeld gaven passagiers het ov in de regio Haarlem-IJmond een 7.7. Foto: Provincie Noord-Holland

UITGEEST - De provincie heeft vorig jaar fors meer klachten ontvangen over het openbaar vervoer in Haarlem en de IJmond. Het aantal klachten steeg ten opzichte van 2016 met maar liefst 32% tot bijna 2.000. De klachten gingen onder andere over buslijn 73 van Haarlem naar Uitgeest.

Door: Mediapartner NH Nieuws

Dat blijkt uit het jaarverslag over het openbaar vervoer in Noord-Holland in 2017. Hierin staat dat te veel bussen van vervoerder Connexxion te laat kwamen of zelfs uitvielen. Vooral passagiers op de lijnen 2, 3, 73 en 80 hadden het te verduren. Zo kwam 15,6% van de bussen niet op tijd bij de belangrijkste bushaltes. Hiermee overschreed Connexxion de gestelde norm van maximaal 15% vertraagde ritten. Ook kwamen te veel bussen überhaupt niet opdagen: 0,24%.

Tevreden
Volgens de provincie zijn de klachten vooral toe te schrijven aan wegwerkzaamheden aan de Parklaan in Haarlem. Passagiers van lijn 80 hadden vooral problemen door de toegenomen verkeersdrukte in Amsterdam. Reizigers waren overigens over het algemeen tevreden met het openbaar vervoer in 2017. Gemiddeld gaven passagiers het ov in de regio Haarlem-IJmond een 7.7.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 14 november 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 16 november 19.00 uur: Woord en Communieviering in Geesterheem.
Zondag 18 november 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.

Zonnebloem Uitgeest sponsor kerstviering

UITGEEST – Op vrijdag 14 december 2018 organiseert Stichting Uitgeest Senioren (S.U.S.) weer een gezellige kerstmiddag met een concert van Kamerkoor Pur Sang. Het unieke is dat de toegang gratis is, omdat vereniging De Zonnebloem Uitgeest deze happening sponsort.

Zo neemt de vereniging de volledige kaartverkoop voor haar rekening en worden de gasten in de pauze verwend met heerlijke glühwein of warme chocolademelk met slagroom en kerstbrood met roomboter. Hiermee wil de vereniging de aandacht vestigen op het feit dat mensen met een lichamelijke beperking zorgeloos en vanzelfsprekend moeten kunnen deelnemen aan dit soort activiteiten. Door de opbrengsten van donateursgelden en de succesvolle lotenverkoop kan dit, naast de overige activiteiten, mede mogelijk worden gemaakt. De kaartverkoop is gestart en sluit op woensdag 12 december. Het concert vindt plaats op vrijdag 14 december 2018 van 14.00–16.00 uur in Dorpshuis de Zwaan aan de Middelweg in Uitgeest.