De Uitgeester

29 maart 2017

De Uitgeester 29 maart 2017


'Omwonenden voelen zich niet gehoord' Beeldkwaliteitsplan nieuwe centrumgebied liefst deze zomer al klaar

De presentatie werd gegeven door Mark Smit (adviesbureau Res en Smit) Foto: Vincent Bloothoofd

UITGEEST - Maandagavond 27 maart vond in het gemeentehuis een drukbezochte informatieavond plaats over het nieuwe centrumgebied in Uitgeest. Omwonenden werden geïnformeerd over de stand van zaken, de vervolgstappen en ze kregen de gelegenheid vragen te stellen.

Het nieuwe centrumgebied beslaat het ijsbaanterrein, de sporthal, het gemeentehuis, Geesterheem en de Kuil. De bedoeling is dat er een Integraal Kind Centrum (IKC) komt met sportfaciliteiten, zorgwoningen maar ook koop- en huurwoningen. Daarnaast krijgt daghoreca een plek, in de vorm van een grand café/restaurant met terras. Voor het nieuwe centrum moet een beeldkwaliteitsplan worden gemaakt. Wethouder Jack Zwarthoed en Mark Smit van adviesbureau Res & Smit wezen erop dat in zo'n plan nog niet veel vastligt. "Alleen in grote lijnen, waarbij alle betrokken partijen de ruimte krijgen voor inspraak."

4 workshops in april en mei

Die mogelijkheid tot inspraak wordt gegeven in april en mei, tijdens vier workshops. Smit: "Hier kunnen niet te veel mensen aan deelnemen, omdat anders de besluitvorming lastig wordt. Het beste is om dit met niet meer dan tien mensen te doen." Die 10 mensen bestaan uit 2 omwonenden en een vertegenwoordiger van stichting BOB, een vertegenwoordiger van Kennemer Wonen, een van Viva Zorggroep en een van Tabijn. Daarnaast de grondeigenaar van het tuinbedrijf, een stedenbouwkundige, een adviseur van Res & Smit en een projectleider van gemeente Uitgeest.

Omwonenden ondervertegenwoordigd

Dit stuitte op verzet uit het publiek. Een bezoeker vond de omwonenden met 2 personen erg ondervertegenwoordigd. "Er zitten veel adviseurs bij, waarom niet meer bewoners? Wij hebben zo wel erg weinig inspraak." Deze uitspraak kon op bijval en applaus rekenen. Een andere bezoeker miste een goede ontsluiting met de Geesterweg. "Straks komt er een school met 600 kinderen die allemaal gehaald en gebracht worden. Dat wordt veel te druk en leidt tot sluipverkeer." Smit en Zwarthoed antwoordden dat tijdens de workshops ook veel aandacht zal worden besteed aan de verkeersveiligheid.

Aanmelden

Er bestonden daarnaast zorgen over welke plek de zorg voor demente ouderen krijgt, maar ook of de muziekschool en culturele activiteiten een plaats krijgen. Smit antwoordde daarop dat mensen zich met deze zorgen vooral voor de workshop moeten aanmelden, en dat het aantal omwonenden dat mee kan doen niet in beton gegoten is. "Dat kunnen er best meer dan twee zijn." Niek Groen van restaurant Klaas stelde voor om per groep een belangenbehartiger uit te kiezen. "Denk dan bijvoorbeeld aan iemand die de groep ouderen vertegenwoordigt, iemand die de horeca vertegenwoordigt en een persoon die de belangen van jongeren behartigt." Dit voorstel kon op steun rekenen uit het publiek. Smit: "Dit is een mooi voorbeeld van hoe we de inspraak meteen concreter kunnen maken."

In de zomer naar de raad

Zwarthoed wil vaart achter het proces zetten. De bedoeling is dat het plan in juni of juli aan de raad wordt voorgelegd. Dit vonden veel bezoekers te snel gaan. "Het IKC wordt ons opgedrongen. Wij hebben het gevoel dat dit hele plan er doorgedrukt wordt en dat er niet naar ons geluisterd wordt. Is het niet verstandig om wat langer de tijd te nemen voor een goed plan?" Zwarthoed: "We moeten nu echt haast maken. Het centrum is zwaar aan het verouderen en ViVa Zorggroep wacht al tijden op duidelijkheid. We willen hier niet te lang hiermee wachten. We kunnen nooit iedereen tevreden stellen, maar we streven er wel naar om zoveel mogelijk mensen mee te krijgen. Wij zullen wel naar u luisteren en u zult ons het vertrouwen moeten geven."

Positieve geluiden

Er waren ook positieve geluiden te horen uit het publiek. Een dame stelde dat we niet alleen maar beren op de weg moeten zien. "We krijgen nu de kans om mee te denken. Ik stel voor om erop te vertrouwen dat er een mooi nieuw centrum in Uitgeest komt." Ook zij ontving applaus.

Wilt u zich aanmelden voor de workshops? Dat kan nog tot en met vandaag, woensdag 29 maart. Mail dan naar gemeentebestuur@uitgeest.nl

Opgeruimd staat netjes Kanovereniging Uitgeest schoont het Uitgeestermeer op

Verstrikt gansje Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Zaterdag 25 maart jl. was uitgeroepen tot Nationale Opschoondag. Voor de Kanovereniging Uitgeest een gelegenheid om ons geliefde vaarwater te bevrijden van rondzwervend afval. Hoewel de voorzitter had voorspeld, dat het wel erg mee zou vallen, bleek de hoeveelheid vuilnis, die werd verzameld door de twaalf enthousiaste deelnemers, ronduit schokkend.

Er werd in kleine groepjes gezocht bij o.a. de Hempolder, de dam tussen het meer en het Kogerpolder-kanaal, langs het erfgoedpark en bij molen de Woudaap. Een zgn. canadees en tien zeekajaks werden ingezet om met behulp van lange haken, grijpertjes en plastic vuilniszakken zoveel mogelijk zwerfvuil te verwijderen. De open canadees kwam goed van pas om grote objecten, zoals enkele tuinstoelen en grote emmers te vervoeren. De vuilzakken waren al snel overvol met plastic, petflessen, flessen en andere verpakkingen. Het is eigenlijk moeilijk te bevatten dat er zoveel rommel in het water wordt gedumpt. Of moeten we aannemen dat al dit materiaal per ongeluk het water in waait?

Twee van de opruimers troffen een onfortuinlijke gans aan, die volkomen verstrikt was geraakt in een grote rol gaas, die was achter gelaten op de reeds genoemde dam. Een andere enthousiasteling sloeg bijna om bij zijn pogingen om een groot afdekzeil te bergen. Kortom, er was geen moeite teveel om eens flink op te ruimen.

Een Canadees en tien zeekajaks kwamen goed van pas voor vervoer van grofvuil. Foto: Aangeleverd
De buit, bijeen geschraapt door Kano Vereniging Uitgeest Foto: Aangeleverd

De beloning was een welverdiende pauze op het terras van restaurant De Woude, waar iedereen, in het lentezonnetje, even kon bijkomen en moed kon verzamelen om met de zware vracht het meer over te steken naar het gebouw aan de Meldijk. Daar was het nog een heel karwei om alle boten weer schoon te krijgen. De firma Zonjee bood, onder de indruk van de grote berg afval, aan om de hele boel maandag af te voeren. De kanovereniging kijkt terug op een geslaagde, even zinvolle als sportieve actie.

www.kanovereniging-uitgeest.nl

Nationale Pannenkoekdag op de Vrijburgschool

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Afgelopen vrijdag 24 maart was het Nationale Pannenkoekdag op de Vrijburgschool. Op die dag staan de ouderen centraal, dus hoe leuk is het om dan je eigen opa en of oma uit te nodigen om een pannenkoek op school te komen eten!

Vele opa's en oma's gaven gehoor aan deze oproep. Ook aan de kinderen op school is gedacht, want zij kregen allemaal rond de pauze van 10.00 uur een pannenkoek aangeboden. De hele ochtend waren er ouders met de kinderen aan het bakken voor de opa's en oma's. De bakmixen, tafelkleden, mutsen, pannen en servetten werden door de organisatie van de Nationale Pannenkoekdag geleverd. Maar... thuis hebben ook nog eens ouders staan bakken voor alle kinderen, zodat wij ruim 200 pannenkoeken als verrassing konden uitdelen in alle groepen. Om kwart over 12 waren echt alle pannenkoeken op! De reacties van de grootouders waren unaniem: wat een ontzettend leuk initiatief!! Volgend jaar weer?

Goudvissen in Uitgeestermeer Serieuze bedreiging voor inheemse vissoorten!

Het sluisje aan de Meldijk enige doorgang voor de goudvissen naar de kleine sloten Foto: Aangeleverd

Door: Anita Webbe

UITGEEST - Sommige mensen binden hun huisdier aan een boom wanneer ze op vakantie gaan. Maar wat doe je met je goudvisjes? Onlangs kwam aan het licht dat vorig jaar iemand het nodig vond om goudvissen in het Uitgeestermeer te dumpen.

Waarschijnlijk werd gedacht dat dit 'niet zoveel kwaad kon'. Arie Pril, Algemene Hengelaarsbond Uitgeest (AHB): "Je zou dit denken, maar goudvissen gelden in Nederland als een 'invasieve exoot': een dier dat hier niet thuishoort en daardoor schade kan toebrengen aan de inheemse vissoorten. Het uitzetten van exotische soorten in het wild is in Nederland verboden."

De goudvissen in het Uitgeestermeer werden ontdekt door een inwoner van Uitgeest, die ze zag zwemmen in het sluisje aan de Meldijk. Deze lichtte onmiddellijk de AHB in. Daar werd uitgelegd, dat de goudvissen momenteel de kleinere, ondiepe wateren opzoeken om te paaien en daardoor massaal door de sluis trekken. Arie: "De paai van inheemse soorten zoals karpers vindt plaats vanaf een watertemperatuur van ongeveer 18 graden, veelal op ondiepe, met planten begroeide plaatsen. Dit wordt 'rijen' genoemd. Op deze manier zouden de goudvissen zich zo kunnen mengen met de inheemse soorten, waardoor deze in hun voortbestaan worden bedreigd. Dit moet natuurlijk voorkomen worden!"

Help mee!

Een gecoördineerde aanpak zal nodig zijn om een catastrofe te voorkomen. "Het loslaten van exoten in de natuur kan desastreuze gevolgen hebben", zegt Arie. Op zeer korte termijn moeten zoveel mogelijk goudvissen worden gevangen. Daarom is elke vorm van hulp (vanaf 16 jaar) zeer welkom. Een klein voordeel is wel dat, door de stroming, dit sluisje de enige doorgang is naar de slootjes in Uitgeest voor de goudvisjes. Heeft u een lang schepnet, hengel en tijd? Help deze catastrofe te voorkomen en kom aanstaande zaterdag om 10.00 uur de AHB assisteren met goudvissen vangen!

Tijdens de Boekenweek bij Schuyt: Verboden Vruchten en Muzikale Noten

UITGEEST - In de Boekenweek, die nog tot dit weekend duurt, is er bij Boekhandel Schuyt een speciale actie. Vanwege het thema van deze Boekenweek, Verboden Vruchten, is er een Verboden Vruchten IJsje te winnen. Bij aankoop van een boek in de Boekenweek van tenminste €12,50 krijgt u het Boekenweek geschenk 'Makkelijk leven', geschreven door Herman Koch, kado.

U maakt tevens kans op een heerlijk Verboden Vruchten IJsje. Trekt u de goede kaart uit de set van drie, die de medewerkers u aanbieden na aankoop van uw boek, dan kunt u het ijsje ophalen bij IJssalon de Florijn. Speciaal voor deze Boekenweek heeft de vermaarde ijssalon speciaal Verboden Vruchten ijs gemaakt. En mocht u bij de boekhandel niet in de prijzen vallen, dan raden wij u aan deze week toch het Verboden Vruchten ijs te proberen bij de ijssalon. Wees er op tijd bij, de Boekenweek duurt nog tot en met zondag 2 april a.s.!

En dan is er op zaterdagmiddag 1 april (geen grap!) in deze bijzondere week voor de boekhandel ook nog een muzikaal optreden. Gijs Braakman en Koen Fliermann spelen vanaf 15.00 uur walsen van Brahms voor quatre mains. Alle reden dus om deze week nog even langs te komen in de boekhandel. We zouden kunnen zeggen: het wordt dubbel genieten deze week in de boekhandel.

Rectificatie

Metalen weidemolentje Foto: Marianne Jonker

Excuses: per abuis is vorige week de verkeerde molen bij het artikel van Nico Brantjes geplaatst. Daarom nu de goede foto van het metalen weidemolentje, dat sinds kort staat te glimmen langs de Castricummerweg, tussen Uitgeest en de fietstunnel en ten noorden van de eendenkooi. Deze staat er om op windkracht water in een stukje polder te reguleren of in de hand te houden. Het complete artikel is niet alleen in de krant van vorige week te lezen, maar ook via de website of facebook van De Uitgeester.

De kraan staat weer open!

De eerste liters in het zwembad Foto: Sander Visser

UITGEEST - De baden lopen vol, zodat het zwemwater weer lekker op temperatuur is tijdens de feestelijke opening op Koningsdag.

Op 27 april a.s. is er voor jong en oud van alles te doen op het zwembadterrein. Kom je ook van 14.00-16.00 uur? Als voorproefje voor het komend zwemseizoen lopen zaterdag 1 april a.s. de vrijwilligers van De Zien tussen 11.00 -12.00 uur van de Dekamarkt, via de Beatrixlaan en Prinses Irenelaan naar de Jumbo. De optocht wordt feestelijk omlijst door muziek van De Upmates. Zoek de vrijwilligers in het dorp; ze delen kaartjes uit!!

Sofie zet de kraan open en zorgt dat in 8 dagen het zwembad wordt gevuld! Foto: Sander Visser

Werknemer en brandweervrijwilliger, een prima combinatie

Vlnr: Ton Kruyshaar (57), Jacques van Beek (50) en Tim Pool (31) Foto: Aangeleverd


UITGEEST - Facta is specialist in aandrijf-, lift- en besturingstechniek, riool- en pomptechniek, onderhoud en revisie van rotating equipment, (vuilwater)pompinstallaties en besturingspanelen. Binnen de vestiging in Uitgeest zijn drie medewerkers actief als vrijwilliger bij de brandweerpost in Uitgeest: monteur buitendienst Tim Pool (brandwacht), medewerker logistiek en inkoop Ton Kruyshaar (hoofdbrandwacht) en veiligheidskundige Jacques van Beek (ploegchef en bevelvoerder).

Tim Pool is bij de brandweer gekomen "door de verhalen van collega Ton en mijn vroegere wens om bij de KNRM te gaan. Mijn passie is werken met techniek. Dat, in combinatie met het helpen van mensen, was voor mij de reden mezelf aan te melden als vrijwilliger bij de brandweer. Ik doe dit nu alweer tien jaar. Als het kan vaar ik met de brandweer mee om te assisteren bij een redding op het water."

Jeffrey Schotvanger, directeur bij Facta: "Voor mij speelt maatschappelijke betrokkenheid een rol. Vooral naar de gemeenschap toe vind ik het belangrijk. En verder zie ik meer 'aandacht en gevoel' bij veiligheid. Brandweermannen zijn natuurlijk alerter op brandveiligheid binnen het bedrijf. Als medewerkers daarvoor de ruimte krijgen, zie ik dat als toegevoegde waarde. Je zou het een extra arbeidsvoorwaarde kunnen noemen. Dat doet iets voor de motivatie van medewerkers. En vergeet niet, de brandweer staat ook voor ons klaar als wíj ze nodig hebben." Ton Kruyshaar vult aan: "Je bent voor de werkgever een getrainde bedrijfshulpverlener, stressbestendig en hebt veel kennis over brandveiligheid. Het aantal uitrukken tijdens werkuren op jaarbasis valt reuze mee. Misschien rukken we ongeveer twintig keer uit, de rest is in de avonden en weekenden. Als het nodig is, werk ik een andere keer extra door. Het blijft geweldig om met je ploeg de klus te klaren. De waardering en het respect van de mensen, daar doe je het toch voor. Het is fijn om te kunnen helpen."

Jacques van Beek is bevelvoerder in Uitgeest tijdens zijn kantooruren bij Facta. Daarnaast is hij ook brandweervrijwilliger in zijn woonplaats Castricum: "Een plus is als een ondernemer zijn pand kan en wil inzetten als oefenlocatie voor de brandweer. Dit heeft voor de brandweer én de ondernemer meerwaarde. De brandweer weet hoe het pand in elkaar zit. En heel belangrijk; beiden kennen de aandachtspunten. Verder voelt het goed als mijn werkgever begrip heeft voor mijn passie en functie bij de brandweer." Ton: "Het is een bijzondere uitdaging en een super mooi beroep. Ik ben al meer dan dertig jaar vrijwilliger bij de brandweer. Je doet hetzelfde als de beroepsbrandweer en oefent ook op dezelfde manier. Waar mag je gratis je groot rijbewijs halen, je vaarbewijs, elke oefening of cursus volgen die je maar wilt? Je leert zoveel meer." Tim: "Juist, en vooral dat laatste. Door de bijzondere omstandigheden waarin je komt, het contact met slachtoffers, het verrijkt je en geeft je andere kennis dan uit een lesboekje."

Jacques: "De uitdaging zit in de inventiviteit dingen op te lossen, improviseren en natuurlijk de onderlinge kameraadschap. Die is zo bijzonder." Jeffrey: "Als ik dan nog iets mag toevoegen zeg ik: een 24/7 brandweervrijwilliger en werknemer bij Facta is een prima combinatie. En voldoende capaciteit bij de brandweer blijft altijd belangrijk.

Word vrijwilliger bij de brandweer!

Heb jij hart voor Uitgeest en heb je altijd al bij de brandweer gewild? Of bedenk je: dit is misschien wel iets voor mij? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Kom naar onze informatieavond op dinsdag 11 april 2017 om 19.30 uur in de kazerne aan de Molenwerf 25 in Uitgeest. Meld je aan via info@brandweeruitgeest.nl of kom eens kijken tijdens onze oefenavonden op dinsdag vanaf 19.15 uur.

Brandweerpost Uitgeest is onderdeel van Brandweer Kennemerland.

Paas-Woordzoeker Zoek mee en win een mooie prijs!

Over een paar weken is het Pasen. We hebben daarom een leuke woordzoeker gemaakt waarmee u mooie prijzen kunt winnen.

De prijzen:

Enorm Siro/Marskramer: Cadeaubon € 15,-
Bakkerij Putter: Spijsbroodje
Cafe Restaurant Klaas: Cadeaubon € 25,-
Vreeburg 2.0: Doosje rosé 6 flesjes
Dick kok Keurslager: Smulsteen t.w.v. € 17,50 met 6 soorten hapjes voor 4 personen op een steen (opwarmen in de oven)
Beauzen: Rugmassage t.w.v. € 25,-
Monkey town: 2 x 2 toegangskaarten van € 7,50 per stuk
Dilvis: Pondje gerookte paling t.w.v. € 15,95
Jumbo: Boodschappentas of krat gevuld met boodschappen t.w.v. € 50,-
Hema: Paas voorjaarspakket met chocolade t.w.v. € 20,-
Versteeg Banketbakkerij: Gebakstuk naar keuze t.w.v. € 10,-
Cafetaria Family Uitgeest: Menu voor twee personen t.w.v. 25,-
Papion: Cadeaubon € 20,-
Bistro Nadar: Lunchproeverij voor 2 personen t.w.v. € 20,-
De Kapsters: Cadeaubon € 25,-
Snackbar 't Luifeltje: Cadeaubon € 7,50
Apotheek Scharlei: Beautypakket t.w.v. € 25,-
Beauty for All: Cadeaubon € 10,-
Loods 47: Lunch cadeaubon t.w.v. € 30,-
Bloemenshop het Hoekje: Boeket t.w.v. € 25,-
Bobs Party & Events: Paasbrunch voor 2 personen t.w.v. € 29,50 per persoon.
Boek- & Kantoorboekhandel Schuyt: Boekenbon € 15,-
Mooier DAN schoonheidssalon: Cadeaubon € 15,-
Size Up Fashion: Cadeaubon € 25,-

De prijzen zijn beschikbaar gesteld door de genoemde bedrijven.

In de woordzoeker zijn 25 bedrijfsnamen verstopt. Eén naam komt wel voor in de woordzoeker maar niet in het lijstje met de prijzen. Stuur de oplossing per e-mail naar: marketing@verkoop.nl. Of vul de gegevens in op het formulier en stuur deze naar:
De Uitgeester, p/a Populierenlaan 27, 1911 BJ Uitgeest.
De uiterste inzenddatum is 9 april a.s.
De prijzen worden verloot onder de goede inzendingen. De winnaars ontvangen nog voor Pasen bericht.

Naam:
E-mailadres:
Telefoon:
Oplossing:

5 / 12

Eten in Costa Rica; hoe bewerkelijker, hoe lekkerder?

familie maakt Tamales Foto: Aangeleverd

Eten is belangrijk in Costa Rica. We eten veel rijst en bonen. Een combinatie, die je in Nederland niet veel tegenkomt, maar ik kan u verzekeren dat dit wel degelijk lekker kan zijn. Naast elkaar op een bord of gemixt en opgebakken. Gecombineerd met vlees, kaas, ei en groenten.

Veel mensen hier eten driemaal per dag warm. Van oudsher was brood moeilijk verkrijgbaar. In de meeste huizen werd 's-morgens het houtvuur aangemaakt en een groot deel van de dag bleef dat aan. De hele dag werd er gekookt en iedereen kon aanschuiven. Bij mijn schoonouders werd altijd met tortilla's ontbeten. Mais van eigen land werd daarvoor een paar uur gekookt totdat het zacht was. 's-Morgens vroeg werd deze mais in een handmolen tot deeg gemalen. Daarna werden de tortilla's gevormd en gebakken. Veel werk, maar erg lekker en voedzaam. Tegenwoordig bestaat er gelukkig kant en klaar maismeel. Iets opmerkelijks aan de Costaricaanse keuken vind ik dat men hier vaak verse kruiden en zout aan het eten toevoegt aan het begin van het kookproces. In Nederland kruidt men meestal aan het eind, want dan kun je proeven of je het goed doet.

Hier wordt me wel eens gevraagd wat men in Nederland eet. Dan zeg ik dat we veel aardappels eten, met groente en vlees, en ook veel brood, maar dat je geen culinaire hoogstandjes hoeft te verwachten. Immers, een Hollandse stamppot kan lekker zijn, maar op het eerste gezicht ziet zo'n brij er niet aanlokkelijk uit. En dat terwijl men hier veel let op de presentatie van het eten. Er wordt een natuurlijke kleurstof gebruikt, achiote. Deze geeft een prachtig, oranjerode kleur aan rijst, groente of vlees. Vaak wordt op een bord rijst, bonen, vlees, verschillende soorten groenten en salade geschept, netjes naast elkaar geschikt, een lust voor het oog.

Tamales in grote kookpan Foto: Aangeleverd
Foto: Aangeleverd

Soms wordt écht heel veel werk van het eten gemaakt. Zoals de tamales met kerst. Veel families trekken hier in december een hele dag voor uit. Ouders, (schoon-)zussen, (klein-)kinderen en buren spreken met elkaar af en snijden bananenbladeren, koken een enorme pan maisdeeg en maken groenten en vlees klaar. Dan worden daar honderden pakketjes eten van gemaakt. Gezellig, en met kerst staat niemand lang in de keuken; iedereen krijgt een opgewarmde tamal!

Nationale Boomplantdag 2017 Uitgeest verbindt Oud en Nieuw in Waldijk met 'historisch fruit'

Nico Brantjes en wethouder Anke de Vink trots op aanplant fruitbomen in Uitgeest Foto: Anita Webbe

Door: Anita Webbe

UITGEEST - De gemeente Uitgeest vierde woensdag 22 maart jl. het zestigjarig jubileum van de stichting Nationale Boomfeestdag. Voor deze bijzondere gelegenheid gebruikte de gemeente, naast eigen plantmateriaal, twee oude, lokale hoogstam-fruitrassen. Deze hoogstam-fruitrassen, te weten de Assumer Peer en Uitgeester Zoet, zijn aangeboden door Uitgeester groenman Nico Brantjes.

Nico Brantjes en wethouder Anke de Vink-Hartog planten fruitboom
Een plaque ter herinnering aan dit heuglijke feit

Omdat beide fruitrassen hun oorsprong hebben in de omgeving van Assum, is het idee ontstaan om de twee historische boompjes op boomfeestdag in de buurt van Assum aan te planten. De fruitboompjes werden aangeplant op twee terpen in het park aan de Haverkamplaan, met daaromheen divers klein fruit met aan de buitenzijde een beschermende en groenblijvende zilverbes haag.Voor het aanplanten heeft de gemeente groep 7A van basisschool Kornak uitgenodigd om hierbij te helpen. Wethouder Anke de Vink-Hartog opende deze mooie actie.

Anke: "Erg leuk dat we hier deze speciale bomen gezamenlijk planten. Over 4 à 5 jaar zullen deze boompjes hun eerste vruchten afwerpen. Ook de aardbeien en aalbessen eromheen zijn eetbaar. Het haagje aan de buitenkant is bedoeld om de kwetsbare aardbeien en aalbessen te beschermen." Zij bedankte als een van de eerste 'Fruitgeesters' Nico Brantjes en de kinderen voor hun bereidwilligheid. Nico bedankte op zijn beurt de gemeente en de kinderen voor hun bereidheid mee te werken aan dit initiatief: "Het is vooral mooi dat deze historische bomen, die hun oorsprong vinden het buurtschap Assum, nu op deze manier een verbintenis leggen met het nieuwe Waldijk, dat er pal achter ligt. Wel 150 jaar terug, toen men hier nog met paard en wagen reed, ontdekte een kweker de soorten fruitbomen, die wij nu planten." De geselecteerde rassen gaf hij de naam van het dorp en buurtschap. Vele soorten zijn verdwenen maar deze twee zijn weer teruggevonden, mede dankzij de Pomologische Vereniging van Noord Holland.

De Assumer Peer kan men hopelijk over enige jaren plukken en eten, maar niet bewaren of verder laten rijpen, want ze zijn snel melig. De Uitgeester Zoet zal van groen/geel naar rood kleuren en wordt, naarmate deze langer ligt, zoeter. Naast een goede bewaarappel is hij ook geschikt als kookappel. Het zou mooi zijn als er nog veel meer fruitbomen in het openbaar plantsoen van Uitgeest worden geplant. Op particulier terrein zal dat wel lukken want ruim 75 Uitgeesters, nu dus Fruitgeesters, hebben al een geënt boompje besteld. Samen met de wethouder plantte hij de twee hoogstambomen en daarna mochten de kinderen, onder begeleiding van de buitendienst, het andere fruit aanplanten. Als beloning voor hun werk werden de kinderen getrakteerd op een gezonde versnapering.

Goedkope rijbewijs keuring senioren in Heemskerk

REGIO - Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten, die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor terecht bij Goedkope Keuringen op 12 en 19 april, 10 en 17 mei a.s. en vervolgens tweemaal per maand in De Vrijburcht, Vrijburglaan 2. Voor informatie en een afspraak belt u naar het landelijke afsprakenbureau: 085 - 48 83 616. Zelf een datum reserveren kan via de website: www.goedkopekeuringen.nl.

Tarieven (incl. BTW): 75+ B/E € 25,00, medisch € 35,00,C/D/E (ook voor code 95) en Taxipas € 45,00. Leden van CNV/ouderenbonden en/of thuiszorgorganisaties krijgen € 2,50 korting op bovengenoemde prijzen (geldt uitsluitend voor 75+ B/E en medisch). Let op: Het is niet mogelijk rechtstreeks bij de locatie een afspraak te maken.

De verwerking en beoordeling van de Eigen Verklaring door het CBR kan tot drie maanden in beslag nemen. Geadviseerd wordt om ten minste vier maanden voor het verlopen van de geldigheid van het rijbewijs een afspraak te maken voor een keuring. Inwoners uit omliggende gemeenten, dus ook Uitgeest, zijn van harte welkom.

Wie is de leukste kapsalon of (ZZP) kapper in Uitgeest?

UITGEEST - De nominatieronde bij de 6e editie van de Verkiezing van de Leukste Kapsalon in de gemeente Uitgeest is gestart. Voor het eerst kunnen er naast kapsalons ook ZZP kappers strijden om de titels in de gemeente Uitgeest. Kappers en inwoners van de gemeente Uitgeest kunnen nu (gratis) nomineren via www.kapsalonvanhetjaar.nl

Mensen laten zich lokaal knippen, gemeente titel zeer waardevol
"Het overgrote gedeelte van de mensen, die naar de kapper gaan, doet dat binnen een straal van een paar kilometer. De lokale titels, die kappers bij deze verkiezing kunnen winnen zijn zeer waardevol, want ook de concurrentie zit lokaal", aldus Niels Groot van Vote Company, die de verkiezing in 2017 voor de zesde maal organiseert. De winnende kapsalon en ZZP kapper uit de gemeente Uitgeest maakt ook kans op een provincie- en zelfs een landelijke titel.

Partners van de verkiezing

De verkiezing wordt georganiseerd in samenwerking met FNV MOOI, Thermen Soesterberg en Wentink & Partners. De organisatie van de verkiezing is in onafhankelijke handen van Vote Company. Deze specialist in verkiezingen faciliteert bijvoorbeeld ook de AD Publieksprijs bij de Musical Awards, De Zoover Awards en onlangs nog de Verkiezing van het Mooiste Natuurgebied (met finale bij De Wereld Draait Door).

Programmering 251tv

251tv, televisie voor de regio twee-vijf-één, is te bekijken via YouTube, Facebook en Ziggo Kanaal 42 (digitaal).

De nieuwste programmering start om:
19.00 uur Nieuws uit de regio
20.00 uur Muziek & Entertainment
21.00 uur Informatie en documentaires
22.00 uur Herhaling bovenstaande uitzendingen

Reumafonds haalt €3.888,27 op in Uitgeest

UITGEEST - Het Reumafonds bedankt alle collectanten, comitéleden en bewoners in Uitgeest voor hun grote inzet en bijdrage aan de landelijke collecteweek. Tijdens de collecte van 13 t/m 18 maart jl. is in Uitgeest in totaal € 3.888,27 opgehaald. Met deze donaties financiert het Reumafonds wetenschappelijk onderzoek om reuma te bestrijden.        

Onzichtbare ziekte
Reuma is een verzamelnaam voor ruim 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Elke dag krijgen 700 mensen de diagnose reuma. In totaal kampen twee miljoen Nederlanders met een vorm van reuma, zoals artrose, reumatoïde artritis of jeugdreuma. Dat is 1 op de 9 Nederlanders. Daarmee is reuma de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. De kenmerken van reuma zijn vaak onzichtbaar. De grote meerderheid van reumapatiënten wordt dagelijks beperkt door pijn, vermoeidheid of verminderde mobiliteit.

Steun van iedere Nederlander nodig         
De afgelopen 90 jaar heeft het Reumafonds al veel bereikt in de strijd tegen reuma. De sleutel om reuma helemaal de wereld uit te helpen, is nog meer wetenschappelijk onderzoek. Het Reumafonds is de belangrijkste financier van onafhankelijk wetenschappelijk reumaonderzoek in Nederland. Het fonds is volledig afhankelijk van giften van particulieren en bedrijven. Naast het financieren van wetenschappelijk onderzoek geeft het Reumafonds voorlichting, ondersteunen we patiëntenactiviteiten en komen we op voor de belangen van mensen met reuma bij politiek en zorg. Dat brengt ons dichter bij een wereld zonder reuma. We zijn blij met iedere gift, die hieraan bijdraagt. Bankrekeningnr: NL86RABO0123040000, Amsterdam. www.reumafonds.nl

Lakeside Blues festival 2017 zet Uitgeest op zijn kop Een must voor liefhebbers van onvervalste blues!

UITGEEST - Diegenen, die van de pure sfeer van livemuziek houden, kunnen weer hun hart ophalen tijdens het Lakeside Blues Festival. Dit gezellige evenement wordt gehouden op zondag 2 april a.s. in de café's in het centrum van Uitgeest. Dan klinken bij Café Buona Sera, Restaurant Klaas en Café 't Portiertje van 15.00 tot 22.00 uur meeslepende blues-akkoorden uit de Bluesrock, Mississippi blues en Chicago blues etc. De initiatiefnemers Tjoe ( Theo Tromp ) en Ficus ( Ronald Plant ) is het dit jaar weer gelukt een zéér gevarieerd programma samen te stellen.

Deelnemende bands
Bluesfellas (Utrecht), Smokin Dynamite (Lelystad), Bluesbende (Drente), The Ashgrove (regio Alkmaar), E.B. Bluesband (Zaanstreek), Ruben Hoeke (Zaanstreek). Als hoofdact staat Ruben Hoeke, die met zijn 25-jarig jubileum toert door Nederland en daarbuiten. Ruben heeft de organisatie zelf benaderd, omdat hij tijdens de eerste editie van Lakeside Blues daar ook heeft gestaan en het toen zo geweldig vond.

Om de organisatiekosten enigszins te dekken, wordt een bescheiden bedrag aan entree gevraagd. De toegang voor dit hele spektakel is slechts € 5,00 in de voorverkoop en € 7,50 aan de deur bij de deelnemende horecagelegenheden. Maar voor die paar euro's kun je je urenlang onderdompelen in live bluesmuziek van een hoog niveau. Voor de inwendige mens is ook gezorgd. Er zijn weer diverse broodjes en snacks verkrijgbaar. Lakeside Blues zet Uitgeest wederom muzikaal op de kaart.

Stukje Italië in Heiloo Mail: info@tuindiner.nl, website: www.tuindiner.nl

Ylenia en Remco Borsato: onvervalste Italiaanse passie Foto: aangeleverd

HEILOO - Een zomeravond in bourgondische sferen is genieten van gezelligheid, gastvrijheid en de meest smakelijke gerechten op een bijzondere locatie. Waarbij alles wat ter tafel komt biologisch is en zo veel mogelijk uit de authentieke Italiaanse keuken komt. Dat zijn de voornaamste ingrediënten van Tuindiner(.nl), dat komende zomer maar liefst 27 keer plaatsvindt bij Jack Zoon Tuincreaties. Op die unieke avonden is daar de orangerie omgetoverd tot een stukje Italië op Heiloose bodem.

Tuindiner.nl is een beproefd en voor de gasten altijd weer verrassend concept van Remco en Ylenia Borsato, die beiden zijn opgegroeid in Italië. In de omgeving van het Gardameer brachten zij hun jeugd door, en daarmee ook talloze uren in de keuken van het ouderlijk huis. De liefde voor de wereldwijd befaamde Italiaanse keuken werd hen met de paplepel ingegoten. "Zodoende beschouw ik mezelf als passiekok," vertelt Remco Borsato, wanneer hij samen met Ylenia uitlegt waar het met tuindiner.nl allemaal om draait. "Om een voor iedereen onvergetelijke avond in een unieke ambiance."

Biologisch Italiaans

De eerste geslaagde gastronomische avonden die Remco en Ylenia verzorgden, vonden zeven jaar geleden plaats op een kunstenaarsevenement in de Schermer. "Bezoekers misten er nogal het nodige op eetgebied, waarna wij iets hebben opgezet om in die behoefte te voorzien," vervolgt Remco. "Dat vormde de basis van ons huidige concept, dat zich kenmerkt door onder meer twee lange eettafels in een mediterraanse entourage, een diversiteit aan gasten, die gezellig bij elkaar aanschuiven om een avond lang culinair te worden verwend door een enthousiast team van medewerkers, waarbij bijna al het geserveerde biologisch én Italiaans van aard is."

Idyllisch

Waren de eerste twee jaar in de Schermer nog twintig gasten per avond, nu is dat inmiddels uitgebreid tot vijftig personen en dat 27 avonden lang. En voor het derde jaar in Heiloo. "In de idyllische orangerie van Jack Zoon Tuincreaties beschikken we over een gedroomde plek om onze gasten een hele avond culinair te laten genieten," zegt Ylenia. "Ieder krijgt een vijfgangen-verrassingsmenu geserveerd, door ons zelf bereid met de Italiaanse passie voor koken zoals ooit thuis geleerd. Het geheim van de kok, die alle dagverse producten betrekt van bedrijven als Ecoplaza Heiloo, De Groene Slager in Alkmaar, Mercato Italiano in Heerhugowaard en kakelverse vis uit IJmuiden."

Lokale samenwerking

Afgelopen december werd Tuindiner.nl onderscheiden met de In De Kijkerprijs van de Rabobank, via Ondernemend Heiloo. "Een kroon op ons werk, waar we enorm dankbaar om zijn. Dit jaar voegen we nóg meer lokale elementen toe, door bijvoorbeeld samen te werken met plaatselijke B&B's, muzikanten en het eigen Heiloose bierlabel. Zo versterk je elkaar en is het voor iedereen alle avonden een feestje."

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte Uitgeest

Woensdag 29 maart: 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel
Vrijdag 31 maart:        15.00 uur Kruisweg
Vrijdag 31 maart:        19.00 uur H. Eucharistieviering in Geesterheem en na afloop is er koffiedrinken
Zaterdag 1 april:         GEEN VIERING
Zondag 2 april:         09.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo met kinderkerk en koffiedrinken in de Klop

Expert Castricum viert 50 jaar Expert

Expert: 50 jaar aan vakmanschap en service Foto: aangeleverd

CASTRICUM - Expert de Graaf is inmiddels bij vele een bekend adres aan de Torenstraat in Castricum.

Sinds de oprichting in 1930 heeft het familiebedrijf een hele ontwikkeling meegemaakt. Na vele verhuizingen en verbouwingen is de zaak aan de Torenstraat 54 in Castricum inmiddels een enorme winkel van 550m2. Ook aan de Zaanweg 115 in Wormerveer heeft Expert de Graaf een winkel. Expert, die in 1967 begon met één winkel is uitgegroeid tot 140 winkels en een eigen webwinkel www.expert.nl met 50 jaar vakmanschap en service. Expert Castricum is een klantgerichte vak speciaalzaak in home-elektronica, die zich onderscheidt met de pijlers; Beste Service, Persoonlijk Advies en Vertrouwd Dichtbij.

"Inmiddels 50 jaar Expert en dat vieren we met heel veel jubileum knallers," volgens Danny de Graaf. "Naast de acties uit de folder hebben we in de winkel nog vele andere 'gouden' aanbiedingen. Tenslotte is dit ons gouden jubileum jaar en maken we er het hele jaar een mooi feest van. Iedereen is uitgenodigd!"

Ferry Karssen de sterkste Door: Ton Kramer

AKERSLOOT - Alkmaarder Ferry Karssen is donderdagavond met overmacht winnaar geworden van de wekelijkse wedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup. Na de sinds een aantal weken ingevoerde jeugdontmoeting was het de beurt aan de mannen. Voor de start werd al gesproken over de tweestrijd, die zou volgen, bij afwezigheid van de gebroeders Verdonk, tussen Alkmaarder Ferry Karssen en Uitgeester Wilfred Knegt.

Dit pakte toch wel anders uit, nadat Ferry Karssen meteen het initiatief in handen nam. Even kon Wilfred Knegt nog wat tegensputteren, maar daar bleef het dan ook bij. Knegt moest zich beperken tot het verdedigen van zijn tweede plaats. In het tweede deel van de koers kwam Castricummer Vincent Beentjes vanuit de middenmoot sterk opzetten en leek een bedreiging te worden voor Wilfred Knegt. Nadat Vincent Beentjes erin was geslaagd Wilfred Knegt terug te zetten naar de laagste plek van het podium, moest Knegt ook nog alles op alles zetten om die positie vast te houden. Weergaloos was het optreden van Henk Jan Verdonk senior, die vanuit kansloze positie wist op te stomen naar mede-plaatsgenoot Niels Bras en Alkmaarder Henk Louwe en deze, niet de minste mannen, ook nog in te pakken.

Uitslag: 1. Ferry Karssen Alkmaar 2. Vincent Beentjes Castricum 3. Wilfred Knegt Uitgeest 4. Henk Jan Verdonk senior Egmond aan de Hoef 5. Niels Bras Egmond aan de Hoef 6. Henk Louwe Alkmaar 7. Dirk Dekker Egmond aan Zee 8. Jarno Betlem Krommenie 9. Chris Kemp Egmond aan de Hoef 10. Ramon van de Laarschot Hoorn.

Annemarie den Boer District Kampioen 3e divisie

Annemarie den Boer (L) en Kim Schelvis Foto: Aangeleverd

AMSTERDAM/UITGEEST - Zaterdag 25 maart jl. is Annemarie den Boer District Kampioen in Amsterdam geworden.

Annemarie den Boer en Kim Schelvis hadden zich via de voorwedstrijden geplaatst voor deze wedstrijd. Tijdens deze wedstrijd doen er veel turnsters uit noord en oost Nederland mee. Annemarie en Kim begonnen de wedstrijd op balk en dit was een goede start van hun wedstrijd. Vanaf ronde 1 heeft Annemarie op de 1e plaats gestaan. Annemarie heeft, als voorbereiding op de halve finale, nog wat nieuwe elementen op de andere toestellen geturnd.

Er waren 2 wedstrijden met junioren en Unitas was ingedeeld in de 1e wedstrijdronde. Annemarie is nog een wedstrijdronde in Amsterdam gebleven om bij de officiële uitslag te zijn. Het was het wachten meer dan waard. Kim heeft een goede wedstrijd geturnd, maar komt op brug nog kracht tekort en je zag dat de meeste turnsters moeite hebben met dit toestel en dat op de brug ook het verschil is gemaakt. Annemarie gaat zich rustig voorbereiden op de halve finale op 7 mei a.s. in Rotterdam.

Turnwedstrijden op 1 april
Op zaterdag 1 april a.s. organiseert Unitas Uitgeest de Onderlinge Wedstrijden in sporthal de Meet aan de Castricummer weg in Uitgeest.
De selectie turnsters starten om 09.30 uur met hun turnwedstrijd; om 12.15 uur starten de jong talent- en recreatie meisjes. Er is een demonstratie en natuurlijk een grote tombola en de catering staat klaar. Toegang is gratis.

Nieuws van de Bridgeclub Door: Paul Wijte

Dit keer een 'non-embedded journalism'-verslag. Een ingewikkelde manier om te zeggen dat mijn maat en ik, in de nek-aan-nek race om het kampioenschap, verstek moesten laten gaan en dat dit verslag moet worden gemaakt op basis van de kale scores. Het is niet anders, de kruitdamp moeten u en ik er zelf maar bij denken. Maar niet getreurd wij steken een andere keer onze nek wel weer uit.

Goed om te zien dat onze Limmer vrienden Arie vd Eng en Mart Rietjens de vloer aanvegen met de ganse A-lijn. Dit jaar spelen zij geen rol van betekenis, waar het gaat om het kampioenschap. Volgend jaar wellicht? Maar dan moeten wij wel ons 'reglement' aanpassen aan vakanties, die toch veelvuldig voorkomen bij bridge-pensionado's, zoals al eerder betoogd. Arie en Mart winnen met ruim 64% en dan doe je niet zo heel veel verkeerd. In hun kielzog scoren Paul vd Meij en Richard Hoeben ook niet verkeerd. Af en toe krijg je het idee dat die gasten uit hun nek … maar geef ze geen ruimte! En Nellie en Ans? Pas gepromoveerd uit de B-lijn, en alweer een hoge score. Ik vermoed dat ze buiten ons zicht bijles krijgen. Het laat zich raden van wie! In de B-lijn scoren Wim Hoogeboom-Nico Molenaar als de besten. Ook zij zijn, als ik het wel heb, pas gepromoveerd. De mannen moeten nu hun schroom maar eens afschudden en stevig een greep doen naar de macht in de B-lijn. Rug recht houden, mannen! Afijn, de zomertijd is ingegaan, het weer is omgeslagen naar lenteachtig en het spul spuit de grond uit, vooral het onkruid. De schoffel lonkt. Nu nog even snel het kaartseizoen afmaken, effe kijken wie kampioen wordt en dan op naar een lange hete zomer. Volgende week weer een 'embedded' verslag.

A-lijn 1 Arie vd Eng-Mart Rietjens 64,24 2 Paul vd Meij-Richard Hoeben 62,50% 3 Nellie Modderman-Ans Stephan 57,29%
B-lijn 1 Wim Hoogeboom-Nico Molenaar 59,17% 2 Ed de Ruyter-Siem Wijte 55,83% 3 Tiny ten Hoeve-Aad Wijte 55,42%
C-lijn 1 Ria Admiraal-Wout Admiraal 60,42% 2/3 Joop de Beer-Fieneke de Beer 53,47% 2/3 Annie Bleeker-Ina Woerden 53,47%
D-lijn 1 André Hermans-Bert vd Pol 62,92% 2 Toos Schalk-Jaap Schalk 57,92% 3 Alijne Dumas-Han Dumas 56,25%
E-lijn 1 Ger v Andel-Rob de Neef 60,42% 2/3 Tineke de Groot-Constance Dirks 55,56% 2/3 Agnes vd Hoorn Jacqueline Hoeben 55,56%

Verslag Tafeltenniswedstrijden

Team 1 vertrok speelde tegen AMVJ 2 te slaan. Patrick Rasch, René van Buren en Billy Fatels wonnen alleen maar van de 'zwakste' van de drie tegenstanders. Ook wisten Patrick en Billy de dubbel te winnen.Toch een beetje een teleurstellende 6-4 uitslag in het voordeel van AMVJ 2.

Team 2 zorgde voor meer vreugde binnen de vereniging. Zij speelden tegen US 13 uit Amsterdam. Marijn van Kampen ging als eerste aan de tafel en moest zich nog een beetje warm spelen, de eerste partij ging helaas naar de tegenstander. Zijn tweede partij won hij rigoureus in drie games en de derde en ook laatste partij van de avond werden in 5 bloedstollende games gespeeld. Marijn ging met een goed gevoel als winnaar naar de bar. Dennis Janssen wordt nooit makkelijk opzij gezet. Met zijn harde allesvernietigende smashes wordt hij overal gevreesd. Hij wist twee van de drie partijen te winnen. Dennis en Marijn hebben ook de dubbel weten te winnen. Jelle van Werkhoven heeft een slecht seizoen en trekt vaak aan het kortste eind. Hij wist maar een punt voor het team te winnen. 6-4 winst voor Uitgeest.

Team 3 had De Volewijckers 2 uit Amsterdam over de vloer. Peter Middel begon de avond en haalde gelijk het eerste punt binnen. Het leek een goede start. Helaas werden we diep teleurgesteld, want het bleek het enige puntje te worden. Hoe hard de Uitgeesters ook vochten, het was niet genoeg. Antoine van der Spek en Huib van Leeuwen hebben tenminste wel voor het nodige zweet bij de tegenstander gezorgd. 1-9 voor De Volewijckers.

De DUO-competitie was op donderdag een klein highlight met twee thuispelende teams:

Team 1 met Rob de Boer en Marcel Couwenberg hebben goed gespeeld tegen HTC 4 uit Hoofddorp. Een tegenstander was te sterk en hier gingen 2 punten verloren, de overige 3 punten werden door Uitgeest binnen gehaald. 3-2 voor Uitgeest.

Het meest spannend was het toch bij Team 2, die tegen HTC 3 de strijd aanging. Eugenie Rasch en Michel Switser gingen tot het uiterste bijna, elke set werd in 5 games gespeeld en telkens weer trok Uitgeest aan het kortere eind. 0-5 voor HTC 3.

Benningskamplaan wint 'Stratentoernooi Uitgeest'

Vlnr: Bas Zoon, Jesca Bakker, Mieke Nan. Zittend: Irene Enkt, Ruud Hangjas, Ge Elbrink Foto: Perry Meijer

UITGEEST - Afgelopen zaterdag 24 maart jl. was de tweede editie van het 'Stratentoernooi van Uitgeest' op het park van TCU.

Onder een stralende zon streden diverse teams om de felbegeerde titel 'Best tennissende Straat van Uitgeest.' Na vele wedstrijden, rode draad spel, een overheerlijk buffet en een spannende quiz, werd de uitslag dan eindelijk bekend gemaakt. Met het minimale verschil van één punt, bleek dat de Benningskamplaan de sterkste was! Zij mogen zich een jaar lang de 'Best Tennissende Straat van Uitgeest' noemen! De organisatie kan terug kijken op een geslaagde editie en kijkt alweer reikhalzend uit naar volgend jaar.

Weekbericht van de Sjoelschijf

REGIO - Op woensdag 29 maart is de voorjaarscompetitie van de Sjoelschijf gestart. De uitslagen van de bekercompetitie worden bekend gemaakt tijdens de ledenvergadering op 26 april a.s.

Naast de reeds bekende afvaardiging naar het NK in Barneveld is ook Robert Pick uitgenodigd voor het NK op zaterdag 15 april 2017. De eerstvolgende kienavond van de Sjoelschijf is op vrijdag 7 april a.s.; er zijn drie kienronden (€ 8,00 inclusief staande kien). Aan het einde van de avond is er een grote verloting (4 lootjes voor € 1,25) De zaal is om 19.30 uur open en de aanvang is om 20.00 uur. Afgelopen zondag was er een delegatie van de vereniging om het sjoelen te promoten op de Bazaar. Diverse wedstrijdjes werden er gehouden:

Rita Hoogeland scoorde over 10 bakken: 1165 1181 1135 1147 en 540 (5 bakken), Gré de Graaf 1187 1148 1166 1296 en 638. Ruud van Kalmthout bracht het tot 1348 1348 1306 1376 670 (5 bakken). In de Jansheeren worden elke woensdagavond de competitewedstrijden gehouden vanaf 20.00 uur.

FC Uitgeest expres dendert voort

FC Uitgeest expres dendert voort

Als een TGV door het Nederlandse landschap glijdt FC Uitgeest in de tweede klasse op weg naar misschien een hele mooie bestemming. Ook het Noord-Hollandse Blokkers werd als station overgeslagen en soepel gepasseerd. 0-5. De luidruchtige commentator van dienst van de plaatselijke omroep, die zich gedurende de wedstrijd steeds meer ontpopte als beginnend cabaretier, kon niet anders dan vermelden in zijn verslag dat 'zij van De Blokkers steeds een stapje tekort kwamen.' Daarmee drukte hij het overwicht van FC Uitgeest nog heel voorzichtig uit. Met maar liefst 0-5 werd de thuisploeg opgerold. Die moeten zich net als de reizigers op een perron hebben gevoeld, waar zojuist de TGV is langs gedenderd.

FC Uitgeest startte zonder Paul Groen. De kracht van FC Uitgeest op dit moment is echter, dat posities moeiteloos kunnen worden overgenomen. In dit geval door Tinus Putter. Joost de Jong keerde terug op de linksbackplaats.

Ondanks de lage positie op de ranglijst gaf FC Uitgeest er vanaf het begin blijk van, de tegenstander op geen enkele wijze te onderschatten. Fel en agressief werden de zaken, vooral op het middenveld, aangepakt en was er drang naar voren. De tegenstander werd 'hoog' vastgezet met als gevolg kansen voor de gasten. Al in de 7e minuut was Mike Olgers dichtbij de openingstreffer maar hij zag zijn bal via de binnenkant van de paal weer terug het veld in komen. Drie minuten later was het wel raak. Lester Half werd alleen voor de keeper gezet. In eerste instantie wist keeper Pool zijn hand er nog wel achter te krijgen, maar in de rebound schoot Jorn Brouwer onbarmhartig raak. 0-1.

Vreemd genoeg bleek dat ook het einde van het offensief. FC Uitgeest liep terug en gaf daarmee De Blokkers de gelegenheid terug te komen in de wedstrijd. Het leidde terstond tot een aantal hele en halve kansen voor de thuisploeg, die zowaar begonnen te geloven in meer. Pas in de 33e minuut viel er weer een doelpoging te noteren van FCU. Een prachtige aanval eindigde op de voet van Mike Olgers, maar zijn schot vloog net naast. Vlak voor rust was het wel raak. Een inzet van Lester Half werd ook nu weer gekeerd door keeper Pool, maar de terugspringende bal werd daarna door de veel scorende spits gepromoveerd tot doelpunt. 0-2

In de tweede helft was een mogelijke titelkandidaat aan het werk. Er werd achterin hoegenaamd niets weggegeven en voorin liep het als de bekende trein. Vooral het koningskoppel Lester Half en Jorn Brouwer gaven maar weer eens blijk van onzichtbare lijntjes, die hen kennelijk in het veld met elkaar verbindt. De 48e minuut een prachtige pass van de niet zelfzuchtige Lester Half, die blind vertrouwde op de er nog beter voor staande Jorn Brouwer. Een strakke schuiver in de goal. 0-3. Daarna een rake kopbal van Joost de Jong (0-4) en een slotakkoord van Lester Half in de 92e minuut, waarmee de 0-5 eindstand een feit werd. De steeds grappiger wordende commentator besloot maar met de opmerking dat 'zij van Blokkers vandaag voetballes hadden gehad, maar dat hij dat al wist vanaf het moment dat hij FC Uitgeest had zien arriveren met een bus.' Hij had niet goed gekeken. Het was een TGV.

De Afvallende Bal

FC Uitgeest: Koning, Marchena (45e Out), Vrouwe, Putter, de Jong, E.Sinnige, Smit (68e Aroma), Olgers, Yeboah (75e Duijn), Half, Brouwer.

Zes Shoot Out-kampioenen MHCU

Achter vlnr: Laura Duijn, Annique van den Ende. Voor: Tara Hulan, Vincent van Zijtveld, Kristian Jongewaard Foto: Hessel Sutterland

UITGEEST - Op zondag 26 maart jl. vonden, onder ruime publieke belangstelling én een lekker zonnetje, de Shoot Out-kampioenschappen bij Mixed Hockey Club Uitgeest plaats. Tijdens deze kampioenschappen streden de beste jeugdspelers van MHCU om een plaats in de districtsfinale.

Vanuit ieder team hadden zich één of meerdere kandidaten gekwalificeerd voor het clubkampioenschap. Na een spannende strijd bleven er zes winnaars over; Tara Hulan (M8E1), Laura Duijn (MB1), Annique van den Ende (MB1), Vincent van Zijtveld (JD1), Kristian Jongewaard (JD1) en Wouter de Vries (JB1).

Deze zes toppers zullen op 7 mei a.s. in Weesp, tijdens de districtsfinale, strijden om een plaats in de landelijke finale op 24 juni 2017 in Den Bosch. Wouter de Vries ontbreekt op de foto met de winnaars.

Duinstreek Kamermuziek Festival ook in Castricum

Hannes Minnaar.

CASTRICUM - De derde editie van het Duinstreek Kamermuziek Festival is uitgebreid met muziek in prachtige locaties in de duinstreek van Kennemerland, namelijk de gloednieuwe theaterzaal Koningsduyn in Castricum, de Witte Kerk in Heiloo, de Ruïnekerk in Bergen en de Slotkapel in Egmond aan de Hoef.

Het festival vindt plaats van 31 maart tot en met 2 april en staat in het teken van de muziek van Franz Schubert met in Castricum (op 1 april) zijn beroemde Forellenkwintet (met pianist Hannes Minnaar), in Heiloo 'Der Erlkönig' en strijkkwintet in C en in Egmond het Octet. Aanvang iedere dag 20.00 uur. Een koffieconcert is er op 1 april in de Slotkapel in Egmond aan den Hoef vanaf 11.00 uur.

Maria Milstein
Artistiek leider violiste Maria Milstein - bekend van het tv-programma Podium Witteman - weet zich omringd door jonge en prijswinnende musici. De Volkskrant over artistiek leider violiste Maria Milstein: 'Milsteins spel was onweerstaanbaar en liet de luisteraars in de Grote Zaal van Tivoli Vredenburg naar adem happen…'

Informatie en reserveren kan via www.duinstreekkamermuziek.nl of telefonisch via 06 50584308. Kaarten, mits nog voorradig, zijn verkrijgbaar in de zaal en via boekhandels in ieder dorp. Kijk ook op www.geesterhage.nl en www.duinstreekkamermuziek.nl.

Programma FC Uitgeest

UITGEEST - Op zondag 2 april a.s. speelt FC Uitgeest 1 een thuiswedstrijd tegen Zilvermeeuwen 1. De wedstrijd begint om 14.00 uur.                                                                                                                                                                        

Expeditie Aconcagua 2017 deel 4 Uitgeester broers Frank en Jan Rodenburg beklimmen hoogste berg van de Andes

Jan en Frank (R.) Rodenburg Foto: Aangeleverd

Frank Rodenburg is samen met broer Jan in februari op expeditie geweest en beklommen de Aconcagua in Zuid Amerika. Inmiddels hebben zij de draad van alledag weer opgepakt. Frank is echter nog wel speciaal voor De Uitgeester in de pen geklommen.

Op kamp 3 aangekomen merk je dat er mensen onderweg zijn naar de top of juist weer van de top afkomen. Er staan een aantal lege tenten. We zitten inmiddels op 5900 meter hoogte en hier slapen we ook nog twee nachten. Het wordt aan het einde van de middag snel kouder en het gaat sneeuwen.

De expeditie 'on top of the world' Foto: Aangeleverd
Frank Foto: Aangeleverd

's-Avonds na het eten wordt de kleding verzameld, die we nodig hebben voor Summit-day. Advies van hoofdgids is: bovenlichaam vier lagen kleding en onder twee of drie. Ook de handwarmers worden getest. Het is verder vroeg slapen, want de volgende ochtend om 03.30 uur worden we gewekt om eerst 'even' twee liter warm water, in combinatie met Isostar of thee te nuttigen. Na de nodige voorbereidingen staan we met z'n allen om 05.00 uur klaar voor vertrek. Het weerbericht geeft aan, dat de dag zonnig en rustig begint. Vanaf 13.00 uur kans op sneeuw en iets meer wind. Maar volgens onze gids hebben we heel gunstige omstandigheden om te lopen vandaag. Dus hoofdlampjes op en gaan! Acht uur en veertig minuten later staan na een inspannende tocht vijf van de tien leden van onze groep op de top van de Aconcagua. Ikzelf ben één van hen!

Broer Jan haakt het eerst af op 6100 meter. Hij voelde zich 's-nachts al niet fit en hoe hoger hij komt, des te minder het wordt. Met de beroerde dag richting kamp 1 in het achterhoofd gaat hij terug. Later haken er nog vier mensen om verschillende redenen af. Boven de 6000 meter gaat de mentaliteit een grote rol spelen. Dit in combinatie met weinig eten en drinken (lichaam geeft niet meer aan), de hoogte en de verminderde hoeveelheid zuurstof.

Helaas waren het laatste uur van de beklimming veel wolken omhoog gekomen en ging het sneeuwen, zodat we op 6962 meter hoogte weinig uitzicht hadden. De afdaling was heel gevaarlijk. Het begon harder te sneeuwen, te waaien en er werd ook onweer waargenomen. Voor de ongeveer 40 mensen, die nog onderweg naar de top waren, was afdalen het devies. Dit zorgde voor wat chaotische taferelen op de Canaleta, een heel steile helling vlak onder de top. Verschillende mensen vielen of gleden weg ook kwam er iemand langs rollen, die daarna stil bleef liggen. Gelukkig kregen ze die persoon weer bij kennis, maar de reddingspoging moet zelf ondernomen worden, want hulp van beneden duurt veel te lang en helikopters kunnen er niet komen.

Later en wat lager op de berg was het bij het afdalen vooral genieten van de omgeving, van het momentum en weer heelhuids terugkeren op het kamp. Na een tocht van 13,5 uur werd om 18.30 uur het kamp bereikt en was het een (emotioneel) weerzien met de mensen, die het niet hadden gehaald. We waren het er allemaal over eens dat iedereen zijn eigen top gehaald had die dag. Bijzonder is dat je ondanks een heel inspannende en energie vretende dag weinig trek hebt. Een soepje en goed diner gingen er met moeite in.

Na een iets mindere nacht qua slaap de volgende ochtend alle spullen weer bij elkaar rapen voor de tocht naar het basiskamp, op 4200 meter hoogte, aan de andere kant van de berg. Dit is de zogenoemde 'normaalroute' en ging heel steil naar beneden. De grote expeditieschoenen waren daar niet echt geschikt voor, want die zijn erg stug. Vijf uur later zaten we in een groepstent op het basiskamp en kregen we hamburgers en cola voorgeschoteld, waar je lichaam ook weer erg aan moet wennen. 's-Avonds bij het diner werd de fles champagne ontkurkt en sliepen we met de hele groep in de groepstent.

Woensdag 16 februari jl. was de laatste dag lopen in de bergen. Een 7 uur lange afdaling naar de uitgang van het park. De duffel met meeste gear kon met de muilezels mee en de dag rugzak om. Vanaf 3500 meter is er weer groen te zien in de vorm van mossen en gras. Als we om 16.30 uur bij de uitgang van het park aankomen, duurt het nog even voordat een bus arriveert. Een uurtje later zitten we voldaan in ons hotel in Penitentes en krijgen de gidsen als kadootje een literfles bier bij het eten. De eerste douche na twee weken voelt trouwens ook prima.

Omdat we geen reservedagen nodig hadden voor onze toppoging, bleef er nog bijna een week vakantie over in Mendoza en is het genieten met een wijntour. Mendoza staat wereldwijd bekend als wijnstreek. Met paragliding, een bezoek aan Magui en familie, met onze groep lekker uit eten en de kroeg in, is er een einde gekomen aan deze schitterende expeditie.

Door: Frank Rodenburg

Programmering OSU Radio

Maandag

00.00 – 02.00 OSU Love Songs
02.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU Infomagazine (HH)
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 18.00 Carrousel – Nonstop met Lokale informatie
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt UIT (HH)
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio

Dinsdag

00.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 Tom Jacobs – Jacobs in de Ochtend
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 16.00 OSU Nonstop
16.00 – 18.00 Bart van de Heuvel – Muzikale tijdmachine
18.00 – 20.00 Camille Jansen – Hits from the Heartland
20.00 – 22.00 Crackhelder en Mella – Dubbel & Dwars
22.00 – 24.00 OSU Nonstop

Woensdag

00.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12:00 OSU Nonstop
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 18.00 Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn
20.00 – 24.00 Binnenkort nieuw programma

Donderdag

00.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU – Nonstop
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak (Elke 2-weken Schoolradio)
13.00 – 16.00 Carroussel – Nonstop met Lokale Informatie
16.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain
22.00 – 24.00 OSU Nonstop

Vrijdag

00.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU muziek Carrousel
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis
17.00 – 20.00 Carrousel – Lokale en Regionale informatie
20.00 – 22.00 Richard Schmitt – Back to the 70ties & 80ties
22.00 – 24.00 DJ Scoja – Club 106

Zaterdag

00.00 – 03.00 DJ Keanu – The Sound of Ibiza
03.00 – 08.00 OSU Nonstop
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 11.00 OSU Nonstop
11.00 – 12.00 Oranje Top-30
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend
14.00 – 18.00 OSU – Info Carrousel
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle
20.00 – 22.00 Return to the Dance Classics
22.00 – 24.00 Ed Hoekmeijer – Tune Inn
00.00 – 03.00 Jan van Dale – Sessions Mix

Zondag

03.00 – 08.00 OSU Nonstop
08.00 – 10.00 Zendtijd voor Kerken / Songs of Praise
10.00 – 12.00 Ricky Koole – Het Zondagochtend Gevoel
12.00 – 13.00 Peter de With – Cabaret
13.00 – 15.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sportief – Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox
18.00 – 20.00 Intermezzo – OSU Klassiek
20.00 – 22.00 OSUJazz – Blues and Big Bands
22.00 – 24.00 OSU – Nonstop

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters waarbij Uitgeester-gezelligheid en Lokale informatie voorop staat.

Lijkt het je leuk om ook een radio-programma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma verzorgen, de redactie helpen of heb je een programma idee en wil je graag meewerken? Van Jong tot Oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt de OSU in de ether 106FM, Ziggo kabel 104.5FM en Ziggo kanaal 918 en via internet.

Studietips van KatWijs

Op 10 mei a.s. starten de Centraal Schriftelijke Examens voor vmbo, mavo, havo en vwo. KatWijs zet een aantal studietips voor alle examenkandidaten op een rijtje. EN: deze tips zijn ook handig voor scholieren en studenten, die nu geen examen doen. Vandaag komt het onderwerp 'plannen' aan bod.

Maak een planning

Een heleboel scholieren en studenten ervaren dat een planning niet werkt, ze zeggen dat ze zich er toch nooit aan houden..MAAR:

  1. Het feit dat alle te bestuderen stof toch is ingepland, zorgt wel voor overzicht.
  2. Plan ook niet alleen maar studie-activiteiten in, plan alles in: bijbaantjes, sport en ontspanning.
  3. Deel je studietijd in, in kleine eenheden. Plan bijvoorbeeld steeds stukjes van 30 minuten en neem dan even pauze en bedenk van tevoren wat je in die pauze gaat doen, bijvoorbeeld de hond uitlaten of je social media checken op je telefoon. Bedenk ook van tevoren wat je in elke 30 minuten gaat bestuderen.
  4. Bepaal precies wat je aan het eind van die 30 minuten af wil hebben.
  5. Als het je niet lukt om 30 minuten achter elkaar te studeren, plan dan kortere tijdseenheden in; in ieder geval zolang als je jezelf kunt concentreren. Neem in ieder geval elk uur even pauze, want als je te lang achter elkaar doorgaat, word je te moe.

KatWijs wenst je heel veel succes! En heb je nog een tip, die je graag wilt delen? Mail die naar: info@katwijs.nl Volgende week geven we tips over hoe je slim kunt studeren.

Politieberichten

Op 22 maar tjl. om 17.30 uur zagen politie agenten een jongeman op een bromfiets over de Populierenlaan rijden. Hij deed dit zonder helm en al bellend met de telefoon aan zijn oor. Na staande houding bleek het kenteken niet overeen te komen met de gegevens van het RDW. De bromfiets werd voor onderzoek in beslag genomen en de bestuurder is een proces-verbaal aangezegd. Later bleek, dat er een foutieve kentekenplaat op het voertuig was aangebracht (verschilde een letter).

Vernieling
Tussen 22 en 23 maart jl. werd een op het Anna van Renesseplein geparkeerde personenauto vernield. Deze werd aan beide zijden van voor tot achter met een scherp voorwerp bekrast.

Snelheidscontrole
Op 23 maart jl. werd snelheid gemeten aan de Broekpolderweg (toegestane snelheid 80 km p/u). Er waren vier overtredingen met als hoogste snelheid 124 km p/u. Tevens een bekeuring voor het niet handsfree bellen.

Ongeval
Op 20 maart jl. om 07.18 uur schoot een aanhangwagen los van een bedrijfsauto in de bocht op de Kleis. De aanhanger kwam vervolgens in aanrijding met een tegemoetkomende personenauto. De personenauto raakte dusdanig beschadigd, dat deze moest worden afgevoerd.
Op 25 maart jl. om 14.30 is een oudere vrouw ten val gekomen op de Voorvenstraat. Zij was gestruikeld bij het oversteken en bekwam een hoofdwond. Zij werd ter behandeling per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Diefstal
Op 25 maart jl. is er een zwarte herenfiets, merk Gazelle Esprit gestolen vanaf het Stationsplein.

Baldadigheid
Op 25 maart jl. om 04.00 uur zagen agenten, dat een aantal jongeren op een cementwagen was geklommen. Eén van hen was in de weer met een op de wagen bevestigde waterspuit. Hem is een proces-verbaal voor baldadigheid aangezegd.

Activiteiten van de Stichting Uitgeester Senioren

BINGO op woensdag 5 april 2017
Op deze bingomiddag kunt u prachtige prijzen winnen en het is elke keer weer gezellig.
Zaal open om 13.30 uur, aanvang 14.00 uur. Kosten € 4,50 voor een bingokaart. Er worden drie ronden gespeeld. Vooraf opgeven is niet nodig.

Fietsen op woensdagmorgen, start op woensdag 5 april 2017
Als het weer het natuurlijk toelaat, gaan we weer fietsen. We beginnen rustig aan. We starten vanaf Dorpshuis de Zwaan, welke kant wij op fietsen hangt van de wind af. (het liefst terug voor de wind). We vertrekken om 09.30 uur met een E-bike, onderweg wordt ergens koffie gedronken met wat lekkers erbij. We nemen een broodje mee en eten we onderweg ergens in de natuur op. Met elkaar maken wij er een gezellige dag van. Op deze manier komen wij op afstanden van ± 60-70 kilometer. Er zijn mogelijkheden genoeg om elke week een andere kant op te fietsen. U fietst op eigen risico.

Wekelijks op woensdagmorgen (bij goed weer), start om 09.30 uur (vanuit Dorpshuis de Zwaan) tot ongeveer 15.00 uur. Deelname is gratis, koffie/thee en wat lekkers zijn voor eigen rekening.
Inlichtingen bij Arie Sengers, telefoonnummer 0621430570.

INFORMATIE EN OPGEVEN:
Al onze activiteiten vinden plaats in Dorpshuis de Zwaan, tenzij anders vermeld.
Informatie en opgave op het kantoor van de Stichting Uitgeester Senioren, op de eerste etage van dorpshuis De Zwaan, Middelweg 5, 1911 EA Uitgeest, telefonisch: 0251 – 31 90 20 of via de mail:
s.u.s@inter.nl.net. Zie ook de website: www.uitgeestersenioren.nl