De Uitgeester

28 november 2018

De Uitgeester 28 november 2018


Grote brand verwoest woning Uitgeest

De brandweer kan niet voorkomen dat de woning flinke schade oploopt. Foto: 112-Uitgeest.nl / Ruben Noom

UITGEEST - Een vrijstaande woning aan het Nieuwland in Uitgeest heeft flinke rook- en waterschade opgelopen bij een brand. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd rond 00.20 uur de brand ontdekt.

Al snel werd de brand door de hulpdiensten opgeschaald naar 'Grote Brand / Grip 1'. De brandweer van Uitgeest werd bijgestaan door diverse brandweerkorpsen uit de regio. De brand was uitslaand en ging gepaard met een flinke rookontwikkeling. De rook trok richting de Geesterweg. "Blijf zoveel mogelijk uit de rook of sluit uw ramen en deuren om rook buiten te houden," was het advies van de Veiligheidsregio (VRK) op Twitter.

Onder controle
De bewoners wisten het pand op tijd te verlaten. Rond 02.00 uur had de brandweer het vuur onder controle. De woning liep aanzienlijke schade op. Bij de brand raakte niemand gewond. Zaterdagochtend rond 06.30 uur is de brandweer nogmaals opgeroepen. De brand was opnieuw opgelaaid. De brandweer heeft het vuur opnieuw geblust. Lees het vervolg op pagina...

De vlammen slaan bij aankomst van de brandweer uit het dak. Foto: 112-Uitgeest.nl / Ruben Noom

Wijkagent Pals: "Dievengilde heeft Uitgeest weer gevonden"

UITGEEST - "Het dievengilde heeft Uitgeest weer gevonden," meldt Uitgeester wijkagent Frans Pals aan De Uitgeester. Afgelopen week werd er maar liefst vier keer ingebroken in het dorp.

Afgelopen zaterdag werd er tussen 12.30 uur en 20.00 uur ingebroken in een tweetal woningen aan de Anna van Renesselaan. De woningen werden doorzocht en diverse goederen werden weggenomen. Bij een van de woningen werd aan de achterzijde het keukenraam met een breekijzer opengebroken. Pals: "Ook bij de andere woning heeft men zich via de achterzijde toegang verschaft." Mensen met informatie en/of getuigen kunnen bellen met 0900-8844.

Extra waakzaam
Wijkagent Frans Pals roept de bewoners van Uitgeest op extra waakzaam te zijn en verdachte situaties, voertuigen en/of personen door te geven aan de politie. "Sluit aan bij de WhatsAppgroepen, Burgernet en informeer de politie."

Foto: Aukje Verlinden

UITGEEST – Het alweer bijna december. Dus Uitgeest is gezellig versierd met lichtjes in de bomen. Het plein voor het gemeentehuis heeft prachtig verlichte bomen en ook op andere plekken in het dorp is er feestverlichting opgehangen. Een plaatselijke ondernemer, specialist in ledverlichting, heeft diverse plekken in het dorp voorzien van sfeerverlichting. Laat 'december feestmaand' maar komen. Uitgeest is er klaar voor!

Thuisbij - het dagboek van Jan

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

"Zij zei niets maar stuurde mijn ogen in de richting van de linkerzijde van mijn rollator. En wat zag ik daar hangen?"

Vrijdag 23 november 2018

Gisteren bracht de Sint een mooi, warm kussen met een rendier erop. Het is het laatste wat ik onthouden heb van de donderdag. Daarna kwam zuster Lia me wekken en uit bed halen. Aansluitend kwam Erica me halen en naar Thuisbij vervoeren. Dat gaat tegenwoordig lopend. Erica loopt achter de rolstoel en brengt me naar de tafel vol gasten. Dat levert een aantal boeiende gesprekken op. Onder meer over het afscheid van Nel. Zij gaat naar Strammerzoom in Akersloot. Wij zullen haar missen, maar het vertrek is door medische zaken ingegeven.

Andere Nel is vandaag jarig. Er is dus weer taart bij de koffie, in vier soorten. Allicht dat er een smaak voor iedereen bij is. Er wordt door de aanwezigen alvast een stuk gebak op het bord gedeponeerd. De gesprekken leiden ons richting Marrigje, de gymjuf, die vandaag onze stramme leden onder handen komt nemen. We doen genadeloos de Pilatesoefeningen tot we zuchtend en steunend zo nu en dan pauzeren.

Ondertussen staat kok Erica met haar rug naar ons toe aan het aanrecht. Als we vragen wat zij vandaag voor ons kookt, vertelt zij van het Ericationele (haar eigen kookboek!). Daaruit heeft zij voor vandaag een herfststoofpotje gekozen. Het wordt stil en rustig aan de tafel. Er wordt gesmikkeld en gesmuld. Erica zit te glimmen bij het aanhoren van de complimenten voor haar herfststoofpotje. Die complimenten komen uit verschillende monden aan tafel. En dat zelfs verschillende keren. Wat kan een stoofpot toch lekker zijn. Van Erica horen we dat het gerecht dit keer met hamlappen is bereid en dat zij – Erica – het de volgende keer met draadjesvlees gaat klaarmaken. Dat is pas echt lekker.

Erica is mijn chauffeur voor de heen- en terugweg. Deze keer hebben we – Erica en ik – ons ongans gezocht naar mijn sleutels. Nergens te vinden. Erica zou ze nog eens zoeken bij Thuisbij. Zij werd afgelost met meezoeken door zuster Eveline. Sleutels in geen kledingzak te vinden, wij maar hopen dat die sleutels ergens in d'een of d'andere hoek aan het Regthuisplein verloren lagen te liggen. Op een gegeven ogenblik reed zuster Eveline met mijn rollator zachtjes tegen mijn scheenbeen. Zij zei niets maar stuurde mijn ogen in de richting van de linkerzijde van mijn rollator. En wat zag ik daar hangen? Mijn verloren gewaande sleutelbos. Zuster Eveline en ik hebben ons eerst even tranen gelachen. Daarna heeft de zuster met Ilona getelefoneerd. Misschien hebben ze bij Thuisbij ook wel zo hartelijk gelachen.

Margreet en ik hebben die avond zoals gewoonlijk gegeten bij onze trouwe vrienden Teun en Mirjam. Evenals de pot die in Uitgeest gekookt was, smaakte de pot bij Teun en Mir zalig. De stoofpot die Erica gekookt had was even lekker. Zo hadden wij tweemaal die dag een verrukkuluke maaltijd.

Lees alle dagboekverslagen op http://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Burenconflict? Schakel buurtbemiddeling in!

UITGEEST - Niemand zit op ruzie te wachten, al helemaal niet met de buren. Geluidsoverlast, ruzie om een parkeerplek, pesterijen, intimidatie, onenigheid over bijvoorbeeld de tuin? Buurtbemiddeling helpt en is gratis voor inwoners uit Uitgeest.

Buurtbemiddelaars
Bemiddelaars zijn getrainde vrijwilligers die ingeschakeld kunnen worden om problemen tussen buren naar tevredenheid te helpen oplossen.

Werkwijze van bemiddelaars
Als u hulp vraagt van buurtbemiddeling, dan komen er twee bemiddelaars op bezoek. Zij luisteren naar het verhaal van beide buren, geven geen oordeel en zijn onpartijdig. De gesprekken zijn vertrouwelijk. Onder begeleiding van de bemiddelaars volgt een gezamenlijk gesprek met de buren om tot een oplossing te komen.

Bemiddeling nodig?
Wilt u gebruikmaken van buurtbemiddeling? Dat kan door te bellen naar Tineke Wols, projectverantwoordelijke buurtbemiddeling Uitgeest, 06-41198606.
Voor meer informatie kunt u kijken op www.debemiddelingskamer.nl. Buurtbemiddeling Uitgeest wordt gefinancierd door Gemeente Uitgeest en wooncorporatie Kennemer Wonen.

Meldijk en Sluisbuurt voor het laatst afgesloten

UITGEEST - Deze week tot en met vrijdag 30 november zijn de Meldijk en de Sluisbuurt voor het laatst afgesloten. Na deze week zijn de werkzaamheden (écht) afgerond.

De straten zijn afgesloten om de veiligheid te waarborgen tot aannemer Twisk & Bosman klaar is. Het verkeer wordt door middel van borden omgeleid. (Brom)fietsers, voetgangers en bewoners van de Meldijk en de Sluisbuurt hebben wel toegang.

Inspirerende Limmense Winterfair bij Anastasia

Gezellige en sprookjesachtige wintersfeer bij Anastasia. Foto: Aangeleverd

LIMMEN - Het was gezellig druk tijdens het eerste weekend van de zesde editie van de Limmense Winterfair bij Anastasia wooncadeaus. In de overdekte achtertuin met garage en uiteraard de winkel is weer een gezellige en sprookjesachtige wintersfeer gecreëerd. Veel bezoekers waren blij verrast, ook de trouwe bezoekers van de Winterfair in voorgaande jaren. Zij genoten van de vele woondecoraties, de handgemaakte winterse deurkransen, tafeldecoraties en nog veel andere schattige cadeautjes. In deze knusse omgeving kan men inspiratie opdoen om tijdens de koude, donkere winterdagen in en om het huis een gezellige en warme sfeer te creëren. Je kunt hier zeker iets vinden om jezelf of een ander te verwennen met romantische cadeautjes met een persoonlijke touch. Alleen al de manier waarop en de zorg waarmee het cadeautje wordt ingepakt maakt je blij. Tijdens het genieten van alle mooie landelijke accessoires wordt men goed verzorgd met een heerlijk kopje koffie of thee met wat lekkers en voor de liefhebbers een lekker geurende glühwein.

De Winterfair wordt nog de volgende drie weekenden (tot en met 16 december) gehouden van vrijdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 op de Dusseldorperweg 97 in Limmen. De entree is gratis en iedereen is van harte welkom.

Nieuwe voorzitter voor de Stichting Uitgeester en Akersloter Molens (SUAM) John Wissenburg stopt ermee, Jan Kamphuys neemt het stokje over

De vertrekkende en de komende voorzitter. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - John Wissenburg heeft afscheid genomen als voorzitter van de Stichting Uitgeester en Akersloter Molens en hij is opgevolgd door Jan Kamphuys. John is tien jaar bestuurlijk betrokken geweest bij de molens De Kat in Uitgeest en De Oude Knegt in Akersloot, maar omdat hij vanuit Akersloot is verhuisd naar Zaandijk heeft hij besloten de voorzittershamer neer te leggen.

Jan Kamphuys is een geboren Zaankanter, een telg uit een familie die van oudsher houtzaagmolens bezat. Niet zo vreemd dus dat inmiddels zo'n jaar of acht geleden zijn interesse gewekt werd door de plannen voor de bouw van een historisch houtzaagmolencomplex op het terrein van het Erfgoedpark de Hoop in Uitgeest. Ongeveer tegelijkertijd zag hij in de lokale krant een oproep van Theo Visser, die op zoek was naar nieuwe vrijwilligers voor 'zijn' molen De Oude Knegt.

Jan heeft zich aangemeld en is begonnen aan de opleiding voor vrijwillig molenaar, met in zijn achterhoofd dat hij misschien ooit molenaar van de nog te realiseren houtzaagmolen zou kunnen worden. Voorlopig is hij al jaren elke eerste zaterdag van de maand als tweede molenaar te vinden op De Oude Knegt in Akersloot. De SUAM heeft twee molens in bezit, De Kat in Uitgeest en De Oude Knegt in Akersloot, en voelt zich daarnaast verantwoordelijk voor de instandhouding van een aantal andere molens in de regio. Zo wordt de kleine 'lattenzager', De Corneliszoon, op het Erfgoedpark in Uitgeest draaiende gehouden.

Als eerbetoon aan de uitvinder van het houtzagen op windkracht, Cornelis Corneliszoon uit Uitgeest, zou daaraan een volwaardige houtzaagmolen worden toegevoegd. Na de opstartfase zijn de plannen helaas in het slop geraakt, maar het recent aangepaste en verruimde conceptbestemmingsplan voor het gebied biedt toch goede hoop dat dit ooit gerealiseerd zal worden. De nieuwe voorzitter van de SUAM wil zich daarvoor graag inzetten.

Marjolein Geldermans - De Dorpsraad

De afgelopen paar weken was ik in Nepal om een trektocht te maken door de Himalaya. Een indrukwekkend gebergte met ijzige kou op grote hoogte, waar armoede en ontberingen zijn, en waar de dag bestaat uit klimmen, klauteren en weer dalen over rotsachtige paden die eigenlijk geen paden zijn. Na het oversteken van een hoge pas volgde een steile afdaling naar een dorpje dat iets meer in de bewoonde wereld lag. Daar konden we overnachten in een lodge, een tochtig houten gebouw zonder stromend water, dat daar ook wel 'Hotel' wordt genoemd. Het dorpje bestond uit een paar huisjes met in het midden een klein grasveld. Ineens kwamen er acht Nepalese mannen aangelopen, sommigen mooi gekleed in pofbroeken en met een traditioneel hoedje, die tot mijn verrassing midden op het grasveld in een kring plaatsnamen op de grond. Een van de mannen nam het woord en er ontstond een discussie waarvan de inhoud mij ontging, maar waarbij wel duidelijk werd dat er hier sprake was van een heuse dorpsraad! De mannen stonden na een poosje tegelijkertijd op en liepen onze lodge binnen. Daar werd het gesprek voortgezet, achter gesloten deuren. Toen ze, een beetje gewichtig kijkend en lopend, even later weer naar buiten kwamen leken ze belangrijke beslissingen genomen te hebben ten behoeve van het dorp. Dus zelfs een piepklein dorpje in de Himalaya heeft zoiets als een dorpsraad! Net als wij hier de Dorpsraad Uitgeest hebben behartigt ook de dorpsraad in de Himalaya de belangen van de bewoners. Een dorpsraad bestaat uit vrijwilligers en is een onafhankelijke organisatie, die los staat van politieke belangen of kerk en die kan samenwerken met de gemeente. En samenwerking leidt bij alle partijen tot grotere betrokkenheid bij de leefbaarheid binnen het dorp, en tot meer tevredenheid en begrip. Een soort kruisbestuiving dus, waar we allemaal ons voordeel mee kunnen doen. Daar is binnen de sociale wetenschappen veel onderzoek naar gedaan. Een dorpsraad treedt als het ware op als de oren en ogen van de gemeente. Zij kan aangeven wat bewoners belangrijk vinden voor de leefbaarheid en welke problemen in het dorp moeten worden aangepakt. De Dorpsraad Uitgeest wil dan ook graag de spreekbuis zijn voor ons als dorpsbewoners. Omgekeerd kan de gemeente beleidsplannen toetsen door deze aan de Dorpsraad voor te leggen. Ik vind het mooi dat er zo'n organisatie bestaat die kan zorgen voor een gevoel van verbinding en betrokkenheid tussen dorpsbewoners en gemeente. In een klein dorp moeten we het tenslotte hebben van het ouderwetse 'nabuurschap' waarmee we een beetje voor elkaar en voor het dorp zorgen. Daarom wil ik ook graag lid zijn van zoiets als de Dorpsraad. En hoe meer leden, hoe meer zeggenschap de Dorpsraad Uitgeest kan hebben. Aanmelden is een kleine moeite en kost maar 8 euro per jaar! Op www.dorpsraaduitgeest.nl

Brand verwoest woning aan het Nieuwland

De woning is afgezet met rood-witte linten. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Zaterdagmiddag 14.30 uur: op de Geesterweg is de geur van verbrand hout nog duidelijk te ruiken, op de Populierenlaan wordt het sterker en als je rechts afslaat het Nieuwland in dan sta je oog in oog met de troosteloze aanblik van de enorme woning waar het vuur een paar uur eerder nog uit het dak sloeg.

Door: Margreeth Anema


De ramen aan diggelen, de ramen die nog heel zijn zwartgeblakerd, het dak is volledig uitgebrand, de voordeur is afgezet met rood-wit lint en de verbrande dakpannen liggen op de stoep. Het woonhuis is voorzien van een groot terrein dat aan jachthaven Zonjee grenst. Er woont een jong gezin met kind die zichzelf gelukkig op tijd in veiligheid konden brengen. Aan de overige woningen in het doodlopende straatje is weinig te zien, terwijl de huizen dicht op elkaar staan. De buurtbewoners zijn niet thuis of ze slapen eindelijk, de brandweer instrueerde de buurtbewoners namelijk 's nachts om niet te gaan slapen omdat de brand weer kon oplaaien. Een goede instructie, want een alerte buurman constateerde rond half 7 's morgens dat de vlammen weer uit het dak sloegen en waarschuwde opnieuw de brandweer. Nu is het is stil in de straat. Je kunt er een speld horen vallen, iedereen in de buurt heeft zich even teruggetrokken om bij te komen van deze vreselijke nachtmerrie.

Een ramp voor de bewoners
Wel zijn er inwoners van Uitgeest die zelf een kijkje komen nemen. De meesten blijven even staan: "Oh wat erg voor de bewoners, wat een ramp," zegt een mevrouw geschrokken. Een andere meneer, die de route van het uitlaten van zijn hondje vandaag even heeft aangepast, zegt: "Wat een geluk dat de bewoners zichzelf op tijd in veiligheid konden brengen, je moet er toch niet aan denken." Een jong stel dat de berichtgeving op het nieuws niet heeft gevolgd komt aangereden, ze parkeren de auto en hun mond valt open: "Dit was gisteren nog niet zo," ze staan vol verbazing te kijken en weten niet wat ze meemaken. Omstanders ontfermen zich over het stel en praten ze bij over de verwoestende brand.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de brand in de woning rond 00.20 uur ontdekt. Volgens omstanders door een buurman die een melding maakte van brand in de bijkeuken. Als mogelijke oorzaak van de brand wordt de wasdroger genoemd.

De woning aan het Nieuwland is totaal verwoest. Foto: Margreeth Anema

Grote Brand/ Grip 1
Al snel werd de brand door de hulpdiensten opgeschaald naar 'Grote Brand / Grip 1'. De brandweer van Uitgeest werd bijgestaan door diverse brandweerkorpsen uit de regio. De brand was uitslaand en ging gepaard met een flinke rookontwikkeling. De brandweerkorpsen rukten uit met groot materieel, er was zelfs een hoogwerker ter plaatse om de enorme brand te bestrijden. Vanwege de waterwinning werd een groot watertransport aangelegd voor voldoende bluswater. Om 2.00 uur 's nachts was de brand onder controle maar om 6.30 uur werd de brandweer opnieuw opgeroepen, want de brand laaide weer op.

Burgemeester Wendy Verkleij kwam 's nachts ter plaatse om zich te laten informeren over de situatie.

Door de lens van Bus

Foto: Ger Bus

UITGEEST "Zie de maan schijnt door de bomen... Voor de gezinnen die pakjesavond vieren: veel gezelligheid en surprises toegewenst!" Ger Bus

Heiloo on Ice Winkelen in winkelcentrum 't Loo is nóg leuker tijdens de feestdagen

REGIO - Van donderdag 20 december tot en met zaterdag 5 januari wordt winkelcentrum 't Loo omgetoverd tot een waar winterwonderland. Op het Looplein zal namelijk een heuse schaatsbaan verrijzen en met de schaatsbaan als middelpunt zullen er allerlei activiteiten worden georganiseerd door de ondernemers in en rondom winkelcentrum 't Loo.

Door: Margreeth Anema


Vaders en moeders kunnen fijn winkelen terwijl de kinderen vermaakt worden op de schaatsbaan. Schaatsen kunnen ter plekke gehuurd worden voor slechts 2 euro en er is begeleiding aanwezig. Als de kinderen nog niet zijn uitgeschaatst na de boodschappen dan kunt u gezellig plaatsnemen in de Stube om een warme chocomel te drinken. De ondernemers van de winkeliersvereniging vonden het tijd worden om in en om 't Loo iets moois te organiseren. Zij zijn heel blij met de gemeente, die toestemming heeft verleend het Looplein twee weken af te sluiten voor verkeer. Daardoor kan het groots worden aangepakt.

Het 'Oostenrijkgevoel' in een gemütliche Stube
Horecabedrijven in de omgeving van winkelcentrum 't Loo hebben de handen ineengeslagen en met vereende krachten wordt het 'Oostenrijkgevoel' gecreeerd in de gemütliche Stube." In de Stube en op het gezellige terras zullen alle koek-en-zopieklassiekers langskomen, denk maar aan glühwein, warme chocomel, apfelstrudel, snert en broodjes worst.

Vier dagen lang grote kerstmarkt in en om 't Loo
Op donderdag 20 december start ook een vierdaagse kerstmarkt met maar liefst meer dan vijftig kramen tussen 't Loo, de Witte Kerk en tot aan Herberg Jan. De kerstmarkt is een heerlijk uitstapje om uzelf alvast onder te dompelen in het kerstgevoel en de laatste presentjes te kopen voor onder de boom. Tijdens de kerstdagen is de schaatsbaan natuurlijk ook gezellig open.

Entertainment
Natuurlijk mogen er tijdens het evenement geen leuke optredens ontbreken. Elke dag is er wel wat te beleven. Live muziek op het podium, akoestische act in en om het winkelcentrum, optredens van de Heilooer koren, een heuse Nijntje show op zaterdag 22 december, fluitketel curlen en veel meer leuke activiteiten. Hou de publicaties in de gaten.

Op zondag 23 december en op zondag 30 december zijn de koopzondagen ingelast en tijdens of na het shoppen is er op zondag 30 december tussen 14.00 uur en 16.00 uur gratis glühwein voor iedereen op het terras bij de Stube. Het wordt dus een beregezellige winter bij winkelcentrum 't Loo.

Uitgeestse Judith Kat met pabo-studenten naar Sri Lanka

De groep pabo-studenten van vorig jaar. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De meeste mensen herinneren zich 26 december 2004 nog goed. Niet wat er aan de kerstdis geserveerd werd, maar wel de allesverwoestende tsunami in onder andere Sri Lanka. Marja van Leeuwen, ooit betiteld als 'de op hol geslagen huisvrouw', begon met een individuele hulpactie en realiseerde met hulp van ruim 500 vrijwilligers en heel veel support vanuit het bedrijfsleven het weeshuis 'Somawathi Holland House of Hope'.

Door: Monique Teeling


In dit boeddhistisch kindertehuis worden 104 verweesde en verlaten kinderen liefdevol verzorgd tot hun 18e jaar. Hier zijn zij verzekerd van onderdak, eten, drinken en onderwijs. Toen Simon Klein, pedagoog bij Hogeschool Inholland Pabo, dit tehuis bezocht in zijn vakantie, raakte hij in gesprek met Marja en vroeg of hij iets voor haar kon betekenen. Zo ontstond het idee om met pabo-studenten iets extra's te doen voor Somawathi Home. Vorig jaar is de eerste groep van dertig studenten afgereisd om de kinderen in de vakantie een mooie tijd te bezorgen.

Dit jaar is Uitgeestse Judith Kat, een collega van Simon, er bij betrokken. Judith: "Wij gaan in december met twintig pabo-studenten van Hogeschool Inholland de kinderen op verschillende manieren helpen. Studenten, van Den Haag tot Alkmaar, konden zich hiervoor aanmelden. Onze rol is vooral die van een 'animatieteam' maar dan wel met een educatief karakter waarbij de focus ligt op Engels, wat wij op een speelse manier onder de aandacht brengen." Een aantal weken geleden kwam de groep voor het eerst bij elkaar om kennis te maken en ideeën te spuien. Judith lachend: "Die waren er genoeg, van muurschilderen, Hollandse spelletjes en koekjes bakken tot een modeshow en disco. Iedere dag krijgt een thema, dat varieert van lichaamsdelen en kleuren, tot dieren en eten."

Zelf krijgen de studenten en begeleiders een cursus Boeddhisme en zullen Simon en Judith de Sri Lankaanse kleuterjuffen in Engels onderwijzen. Omdat er de afgelopen tijd veel in de media verscheen over weeshuistoerisme, waaruit bleek dat de kinderen niet altijd gebaat waren bij goedbedoelde bezoekjes, wil Judith het een en ander duidelijk stellen. Judith: "Dit weeshuis is niet heel arm maar wel zeer basaal. Wij gaan daar naartoe om de kinderen een fijne vakantie te bezorgen omdat de meesten nog nooit uit het dorp zijn geweest. Denk hierbij aan een bezoek aan de plaatselijke dierentuin, het installeren van een pingpongtafel of de aanschaf van knutselmaterialen. Wij willen alles ter plekke aanschaffen om de plaatselijke economie te steunen. Op 30 november is er een markt bij Hogeschool Inholland Haarlem waar wij loten verkopen om sponsorgeld binnen te halen. Overigens bekostigen wij onze reis geheel zelf. De studenten zijn er uiteraard ook voor hun studie. Zij maken een verslag of vlog, moeten doelen stellen en krijgen hier ook studiepunten voor. Door de totaal andere cultuur krijgen zij een andere kijk op het onderwijs, het is een life changing experience."

De groep vertrekt 6 december en keert terug op 22 december met een rugzak vol verhalen. Voor informatie: Facebook: CCE Sri Lanka of www.weeshuissrilanka.nl. Voor sponsoring mail: judith.kat@gmail.com.

30 november is er een markt bij Hogeschool Inholland Haarlem.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboortekerk

Woensdag 28 november 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 30 november 19.00 uur: H. Eucharistieviering in Geesterheem met koffiedrinken.
Zondag 2 december 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.

FC Uitgeest Vrouwen 1 niet te stoppen!

Woman of the Match: Lenette Knaap.

UITGEEST - Met een nog altijd ongeslagen status stond deze zondag de thuiswedstrijd tegen SVIJ VR1 op de agenda. Hoewel het buiten koud is, schijnt voor FC Uitgeest VR1 nog altijd de zon. Ze hebben nog geen punt verloren en staan daarom fier bovenaan de ranglijst. Zaak om dat wedstrijd voor wedstrijd vast te houden.

Net als de wedstrijdbalsponsor, Onderhoudsbedrijf Fred v.o.f., bezit Uitgeest deskundige en veelzijdige spelers, die samen zorgen voor het onderhouden van een stabiele fundering. Met Demi Welboren in het doel, als invaller voor de helaas nog altijd geblesseerde Danique van Weelden, schoot Uitgeest uit de startblokken. Dankzij de stabiele basis van de thuisploeg kon jongeling Demi zich moeiteloos voegen in dit team. Al in de 2e minuut gaf Anouk de Goede een diagonale pass richting Lotte Smit, die fantastisch in de verre hoek schoot, 1-0. Gedurende de eerste helft bleef Uitgeest dominant, maar wist het niet alle kansen te benutten. Tot vlak voor rust. De perfecte aanname bij Bo Smit gevolgd door een sublieme steekpass op Anouk de Goede, die het een net zo mooi gevolg gaf door tussen drie man door in de verre hoek te pegelen, zorgde voor de 2-0.

De tweede helft was voor de zusjes Kortekaas. Ook liet Bo 'Steekpass' Smit weer haar goede inzicht zien door Anouk de Goede nogmaals weg te sturen met een steekpass. Anouk gaf deze bal voor, die de keeper bereikte maar werd losgelaten. Daniëlle Kortekaas zorgde voor het storen van de keeper, zodat Roxanne Kortekaas kon afronden, 3-0. Diezelfde Roxanne mocht twintig minuten later ook de 4-0 vanaf 11m binnenschieten, nadat Lotte, weggestuurd door Lenette Knaap, niet meer reglementair van de bal kon worden gezet door de tegenstander. Het laatste doelpunt kwam op naam van Daniëlle. De uitstekend spelende Floor Glorie vervolgde met een steekpass op Lenette. Zij verlengde de bal op Daniëlle, die twee tegenstanders voorbijliep en vervolgens de bal langs de keeper schoof, 5-0.

Een bijzonder stabiele wedstrijd van de kant van Uitgeest. De tegenstander heeft geen enkele mogelijkheid gehad. Zo blijft het zonnetje heerlijk schijnen voor de dames van Uitgeest met 21 punten uit 7 wedstrijden.

Woman of the Match: Lenette Knaap
Ze won vrijwel al haar duels, was een verbindende speler op het middenveld en bood aanvallend de juiste ondersteuning. Dat maakt haar de echte uitblinker van deze wedstrijd.

FC Uitgeest heeft weer een lach op het gezicht

UITGEEST - In de week dat het Nederlandse weer definitief kleur op de wangen kreeg was er vooral 'de lach'. Een prachtige foto in Voetbal International, voor wie het even ontgaan is.

Voorafgaand aan de interland Nederland-Frankrijk lopen de spelers het veld op met aan hun hand meestal jonge voetballertjes. Ditmaal leek het de KNVB een goed idee om dat met G-voetballers te doen. Tijdens het spelen van de volksliederen was een van de jongetjes uit de rij gestapt en stond ten overstaan van een miljoenenpubliek, geheel opgesloten in zijn eigen wereldje, te dansen. Strakke koppies van de spanning bij de spelers van het Nederlandse elftal maar niet bij Frenkie de Jong, die het tafereel een tikkeltje ontroerd maar met een gulle lach stond gade te slaan. Prachtig beeld. Bij FC Uitgeest zag ik weer 'de lach' op het gezicht. Ditmaal niet bij een speler maar bij een heel team. Gewonnen met 3-0 van AGB en een geweldige revanche na de 0-4 thuisnederlaag vorige week tegen DSOV.

FC Uitgeest startte in precies dezelfde opstelling als vorige week. Bewust handelen van de coach om het team de kans te gunnen zich te revancheren. Dat deden ze. Van meet af aan stond er een ander FCU dan de week ervoor. Fel en agressief werden de spelers van AGB opgejaagd, snel waren de combinaties en actief zochten spelers bij balbezit de vrije ruimtes op. Al in de 5e minuut leverde dat resultaat op. De bij momenten ongrijpbare Max Dekker werd neergelegd in het strafschopgebied waarna Jorn Brouwer koelbloedig het vonnis voltrok. 1-0. AGB stelde daar voorlopig weinig tegenover en FC Uitgeest bleef zoeken naar een tweede treffer. Die viel in de 29e minuut, met wederom een hoofdrol voor Max Dekker. Na een splijtende pass van Mike Olgers nam hij de bal geweldig aan, behield het overzicht en legde de bal keurig terug op de meegekomen Jorn Brouwer. Die faalde niet. 2-0.

De tweede helft gaf een ander AGB te zien. Fel drong de Amsterdamse ploeg aan en het was te danken aan onnauwkeurigheid van de spitsen dat de aansluitingstreffer achterwege bleef. Langzaam ontworstelde FCU zich enigszins aan de druk. In de 69e minuut leverde dat wederom een strafschop op. Weer was het Max Dekker die de actie maakte in het strafschopgebied en weer trok een verdediger aan de noodrem. Ditmaal schoot Jorn Brouwer de toegekende strafschop veel te slap in waardoor het voor de keeper een koud kunstje was om de bal te pakken. Trainer Ton Pronk had inmiddels verdedigend gewisseld en Daan Hamaker ingebracht. Zo kabbelde de wedstrijd naar het einde, met in de 90e minuut nog een mooi moment voor invaller Gerben van Rossum die, helemaal alleen voor de keeper verschijnend, koelbloedig bleef. 3-0. Zo waren er na afloop alleen maar lachende gezichten te zien en had de ploeg gedaan wat moet na een nederlaag, namelijk revanche nemen. Maar toch, die lach van Frenkie de Jong naar een jongen die anders is dan wij. Een glimlach waard. (De Afvallende Bal)

Tweede langebaanwedstrijd IJsclub Uitgeest

UITGEEST - Zaterdag 24 november was de tweede langebaanwedstrijd van het schaatsseizoen. Met een temperatuur rond nul graden en de kennis dat de geheel vernieuwde ijsvloer nu steeds beter begint te worden waren de verwachtingen hoog om vele persoonlijke records te kunnen rijden.

Met het harde en snelle ijs komt het echter niet alleen op kracht aan maar vooral op techniek. En vooral wedstrijdervaring. Onze jongste pupillen, die uiteraard de grootste progressie maken, reden alle 2 persoonlijke records op hun afstanden met maar liefst 5-6 seconden verbetering op de 500m. Stan de Ruijter reed zelfs 20 seconden van zijn 1000m tijd af. Bij de heren Junioren B laat Brain Bloedjes met 45.91 en 1:34.11 zien met wie er rekening gehouden moet worden tijdens het Club Kampioenschap op 2 februari 2019. De gebroeders Mike en Patrick Roelands volgen op gepaste afstand. Bij de dames geeft Sanne Veenboer met tijden van 12.34 (100m) en 48.18 (500m) aan waar de andere dames zich op moeten richten.

Kijk voor programma, uitslagen en nieuws op de website www.ijsclubuitgeest.nl.

Koppositie voor MHCU Jongens D1

Mooie actie van Maxim de Jongh. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Afgelopen zaterdag moest MHCU JD1 hockeyen tegen FIT JD2 in Amsterdam-Noord. De Uitgeester jongens kwamen langzaam op gang tegen de nummer 5 van de ranglijst.

In de loop van de wedstrijd werd het krachtverschil duidelijk en werd het publiek keer op keer getrakteerd op mooie aanvallen die resulteerden in acht mooie doelpunten. Tegenstander FIT JD2 brak één keer door de Uitgeester verdediging heen en redde de eer met een doelpunt. Einduitslag 1-8, waardoor MHCU JD1 nu stevig koploper is met drie punten voorsprong op nummer 2. Komende zaterdag kan het veldseizoen, bij winst of gelijkspel, afgesloten worden met een mooie eerste plek.

FC Uitgeest verzekert zich van hoofdsponsors

Bestuur FC Uitgeest met de hoofdsponsoren. Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - Sponsors zijn onontbeerlijk voor een club als FC Uitgeest. Daarom waren er alleen maar lachende gezichten te zien in de bestuurskamer van FC Uitgeest. Tijdens de rust van de wedstrijd tegen AGB tekende het bestuur, vertegenwoordigd door FC Uitgeest-voorzitter Frans van Zijl, een nieuw vijfjarig sponsorcontract met de nieuwe 'oude' hoofdsponsor De Groot Vastgoed Adviseurs BV en Aannemersbedrijf J.M.Putter.

Voor Peter de Groot is dat niets nieuws want dat doet deze clubman in hart en nieren al heel lang, maar voor Arjan en Frank Putter is het een nieuwe ervaring. Maar ook zij hebben zich nu met hart en ziel verbonden met de voetbalclub van groen en geel. Samen met alle andere sponsors zorgen zij voor stabiliteit binnen de club en de ruimte om op het huidige niveau te kunnen blijven presteren. Een lach waard. (De Afvallende Bal)

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd: Max Dekker

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd Max Dekker samen met Lars Offerhaus. Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - Je hoeft alleen maar het verslag van de wedstrijd te lezen om te begrijpen waarom de jury vandaag bij hem uitkwam. Zonder te scoren was hij zondag toch van groot belang voor de overwinning.

Bovendien is Max een aardige en sympathieke jongen die je zo'n prijs ook nog eens gunt. Samen met pupil van de week, Lars Offerhaus van JO-8-3, die de door SMC Uitgeest Fysiotherapie ter beschikking gestelde wedstrijdbal mocht ontvangen, ontving hij na afloop de Bakkum en Krook prijs voor de beste FC Uitgeest-speler van de wedstrijd. Max, gefeliciteerd! (De Afvallende Bal).

Gemeenten in actie bij aantreffen hennepkwekerij

21 hennepplanten betekent twee maanden sluiting van het pand. Foto: Politie.nl

REGIO - De gemeente Heemskerk heeft, net als de gemeenten Uitgeest, Beverwijk en Velsen, een Beleidsregel vastgesteld waarin staat hoe de burgemeester optreedt bij drugsvondsten. De politie treft namelijk regelmatig hennepkwekerijen en andere drugs aan in woningen of andere panden.

De burgemeester heeft de mogelijkheid om in het belang van de openbare orde die woningen of panden te sluiten. Deze beleidsregel is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeenten Beverwijk, Uitgeest en Velsen. Met regelmaat worden binnen de gemeente hoeveelheden drugs in woningen of andere panden aangetroffen, die voor de handel zijn bestemd. Meestal gaat het om een hennepkwekerij. Het telen en verhandelen van hennep (en het maken en verhandelen van andere drugs) is verboden.

Hennepplantages en drugslabs zijn gevaarlijk voor de omgeving
De aanwezigheid van een hennepplantage vergroot de kans op brand door kortsluiting en lekkage. De schade die door de hennepteelt aan woningen en andere panden wordt veroorzaakt, is bovendien vaak groot. Ook andere drugslabs zijn gevaarlijk voor de omgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan brand en ontploffingsgevaar. Verder komt het voor dat criminelen die zich bezighouden met illegale hennepteelt onderling geweld gebruiken. Dit kan ook risico's opleveren voor omwonenden.

21 hennepplanten betekent twee maanden sluiting van pand
In de Beleidsregel handhaving Wet Damocles 2018-2 staat hoe de gemeente Heemskerk en andere gemeenten omgaan met het vinden van hennepkwekerijen of andere drugs in woningen en andere panden. Een woning met een hennepkwekerij met 21 hennepplanten wordt bijvoorbeeld twee maanden gesloten.

Gesloten woning in Heemskerk
Op last van de burgemeester is een woning aan het Euratomplein in Heemskerk voor twee maanden gesloten. In de woning is een handelshoeveelheid hennep aangetroffen. De politie heeft de hennep in beslag genomen. De burgemeester heeft besloten de woning voor twee maanden te sluiten. De eigenaar van de woning is hierover inmiddels geïnformeerd. De sluiting geldt tot 20 januari 2019. De eigenaar mag in die periode de woning niet in en ook anderen hebben geen toegang tot de woning. De duur van de sluiting is bedoeld om de loop van eventuele drugsgebruikers en -handelaren naar het pand te onderbreken en te beëindigen en de openbare orde te herstellen.

Landijsbaan Uitgeest: It giet oan!

Alle ogen zijn gericht op de ijsmeester tijdens de meting van de ijsdikte (voorjaar 2018). Foto uit Archief: Aangeleverd

UITGEEST - Zaterdag 1 december gaat de pomp aan en wordt het ijsbaanterrein aan de Castricummerweg onder water gezet. Het terrein lijkt deze week nog op één grote zandvlakte.

Door: Margreeth Anema

IJsmeester Nico Brantjes vertelt: "We slaan eerst de palen in de grond in een ovaalvorm, daarna laten we het terrein onderlopen met water uit de Ziendervaart, dit duurt ongeveer twee dagen. Vervolgens is het wachten op de vorst. Ik ben al 20 jaar ijsmeester en er zijn jaren geweest dat er geen vorst kwam en ons werk helaas voor niets was." Maar ook voordat de vorst intreedt heeft Nico het druk: "Ik hou tussendoor het water op niveau en zorg dat het schoon blijft, rotzooi zoals blaadjes, takken en afval vissen we eruit."

Vorst: alle ogen gericht op de ijsmeester
Wanneer Koning Winter de schaatsliefhebbers van Uitgeest goed gezind is en het begint te vriezen, zijn alle ogen op ijsmeester Nico gericht: wanneer kunnen de schaatsen uit het vet? Elke dag boort hij een gat in het ijs en meet hoeveel centimeter de ijslaag telt. "Bij 5 centimeter is de baan goed begaanbaar voor de jeugd, vanaf 7,5 centimeter is het ijs ook sterk genoeg voor de volwassen schaatsliefhebbers." Ter vergelijking: bij de Elfstedentocht moet er op het gehele traject een ijsdikte zijn van minimaal 15 centimeter. "Bij de Elfstedentocht is de belasting namelijk groter," zo vult Brantjes aan.

Tijdens de periode dat de ijsbaan in gebruik is, coördineert Nico de baanverzorging. Dit doet hij met behulp van een ploeg vrijwilligers. "Er zijn veel vrijwilligers betrokken bij de ijsbaan, niet alleen bij de baanverzorging maar ook bij de kaartverkoop en de kantine met koek-en-zopie." Nico vergeet zichzelf en de leden van de organisatie hierbij te benoemen. Zonder vrijwilligers, de schaatsmeester en de organisatie, die veel tijd in de ijsbaan steken, zou er helemaal geen ijsbaan zijn. Inwoners van Uitgeest zijn de dames en heren hiervoor zeer dankbaar.

Nu nog zand, maar straks hopelijk minimaal 5 centimeter ijs. Foto: Aukje Verlinden
Het terrein is nu nog één grote zandvlakte. Foto: Aukje Verlinden

Nieuwe wethouder doet bijzonder aanbod
De gemeente maakte onlangs de ondergrond van de ijsbaan vlak met zand. "In de voorgaande jaren hadden we veel last van de hoogteverschillen: op het ene punt was het ijs dikker dan op het andere punt." En er is nog een voordeel: "We hebben nu per saldo minder water nodig uit de Ziendervaart." Een bijzonder aanbod van de nieuwe wethouder die graag iets voor de ijsclub wilde doen. Vorig jaar stemde nog een kleine meerderheid van de gemeenteraad voor het bouwen van een IKC (Integraal Kindcentrum) op het terrein. Gelukkig is dit besluit op de lange baan geschoven en kan er voorlopig nog lekker geschaatst worden.

Nico Brantjes, zelf fervent schaatsliefhebber, heeft de Elfstedentocht overigens zelf maar liefst drie keer gereden. "Mocht het er dit jaar van komen dan hoop ik hem weer te rijden," zo vertelt de bijna 70-jarige Brantjes. Ter voorbereiding neemt hij deel aan de zogenaamde 'buffelavonden' bij ijsbaan De Meent Bauerfeind in Alkmaar. Hij is in topvorm en momenteel al klaar voor de Elfstedentocht, want hij schaatst nu zo'n 125 ronden op één avond.

Wanneer kunnen de schaatsen uit het vet?
Maar wanneer kunnen de schaatsen dit jaar uit het vet? Als ik Nico Brantjes om een voorspelling vraag antwoordt hij: "Ik hoop dat we eind januari kunnen schaatsen, ik voel het niet aan m'n tenen, ik zie het niet aan de mollen, maar het is gewoon intuïtie. Ik kan het dus ook gewoon mis hebben." Meer informatie over de landijsbaan, zoals openingstijden, kosten voor entree en hoe u lid kunt worden, is te vinden op de website www.ijsclubuitgeest.nl.

Zaalseizoen Stormvogels van start

UITGEEST - Afgelopen zondag was de start van het microseizoen voor de ploegen van KV Stormvogels. Het eerste team trad aan tegenhet Brabantse DKB (Best).

De Uitgeesters hebben het niet getroffen met de indeling. Zij zullen de strijd aan moeten gaan met voornamelijk tegenstanders uit Zuid-Holland en Noord-Brabant, wat lange reistijden tot gevolg zal hebben. Zondag was Stormvogels echter de ontvangende ploeg. Trainer/coach Ton van Duijn kon geen inschatting maken van de speelwijze van de opponent, maar beschikte wel over de kennis dat DKB op het veld in de tweede klasse uitkomt en daar in de bovenste regionen meedraait. Bij voorbaat een geduchte ploeg! Het was dan ook onfortuinlijk dat Van Duijn in deze wedstrijd niet kon beschikken over maar liefst 4 basisspelers, maar desalniettemin kon er een volwaardige ploeg worden opgesteld. Bovendien een ploeg die niets te verliezen had.

DKB wist al vroeg in de wedstrijd op voorsprong te komen, waarna de, naar later bleek, zeer trefzekere Eveline Nootebos de stand gelijk trok. De opponent wist onze dorpsgenoten in de fase die daarna volgde te overrompelen en liep in korte tijd uit naar een 1-4 voorsprong. Toch wist Stormvogels zich bijzonder goed te herpakken, kwam halverwege de eerste helft op gelijke hoogte (6-6) en wist boven verwachting de stand bij rust nog steeds in evenwicht te houden (11-11). Van Duijn kon niet anders dan tevreden zijn met het vertoonde spel en spoorde zijn ploeg tijdens de onderbreking aan om het behaalde niveau vast te houden. Wellicht was er een kleine stunt in de maak…

Stormvogels begon echter niet scherp aan de tweede helft. Net als bij aanvang van de wedstrijd domineerde DKB in de beginfase en toonde bij vlagen hoogstaand korfbal met vee lindividuele klasse. De bezoekers kwamen op een riante 11-18 voorsprong, waarna het verzet was gebroken. Scorend kwam Stormvogels pas in de 10e minuut weer in beeld (een treffer van Ward Betjes), waarna de ploeg van Van Duijn zich weer goed op de kaart zette. De ontmoeting met DKB eindigde uiteindelijk in een doelpuntrijke 19-25 nederlaag, waarin Van Duijn kon berusten.

"Deze tegenstander was een maatje te groot, maar ik heb genoten van beide ploegen," aldus de coach.

Activiteiten van de Stichting Uitgeester Senioren

UITGEEST - De Stichting Uitgeester Senioren (S.U.S.) heeft de komende maand weer een aantal leuke activiteiten op het programma staan. We zetten ze graag even voor u op een rijtje.

Lezing over gezond worden

We willen allemaal gezond blijven en weten ook dat gezonde voeding en voldoende beweging belangrijk is. Misschien zijn er toch wetenswaardigheden waardoor we kwaaltjes en klachten kunnen voorkomen of deze zelf heel goed kunnen verhelpen. Hoe voorkom je bijvoorbeeld hoge bloeddruk, teveel cholesterol, overgewicht en diabetes? In hoeverre is je geestelijke gesteldheid verbonden met je lichamelijke gezondheid? Welke invloed heeft je sociale leven op je gezondheid? Allemaal aspecten die tijdens deze lezing aan bod komen. Er is uiteraard voldoende gelegenheid tot het stellen van vragen. Lezing door huisarts Dirk Jan van Wijk.

Lezing door huisarts Dirk Jan van Wijk. Donderdag 6 december van 09.30 – 11.30 uur. Kosten € 3,-- inclusief koffie/thee in de pauze. U kunt vooraf (op het kantoor van de S.U.S.) of aan de zaal een kaartje kopen.

Kunstlezing 'Van rariteitenkabinet tot museum'
Musea zoals we die tegenwoordig kennen zijn pas in de laatste twee eeuwen ontstaan. De eerste verzamelingen bestonden uit uiteenlopende artistieke voorwerpen, maar ook allerhande wonderbaarlijke zaken waren het waard om in een collectie te worden opgenomen. Dat betrof vernuftige door mensenhanden vervaardigde voorwerpen alsook bijzondere, vaak exotische voorwerpen uit de natuur. Zo verzamelde men naast kostbare koralen ook menselijke afwijkingen als misgeboorten. Verder waren fabelwezens als draken, basilisken en eenhoorns erg gewild. De grenzeloze weetgierigheid van de gepassioneerde collectioneur leidde tot encyclopedische verzamelingen die bezoekers van heinde en verre trokken. Men schiep thuis een wereld in het klein. In de 18e en 19e eeuw ontstond het meer gespecialiseerde museum. Er kwam toen een steeds grotere scheiding tussen kunst en natuur. Pas tegen het eind van de 19e eeuw werd het algemene publiek de belangrijkste doelgroep en vormde educatie het voornaamste doel. Uiteindelijk heeft in onze dagen het goddelijke van de natuur duidelijk aan kracht ingeboet, maar heeft daarentegen de kunst een aura van heiligheid gekregen met het museum als haar tempel. In deze lezing starten we met enige wonderbaarlijke collecties over de grens en vervolgens richten we de aandacht op Nederlandse verzamelingen en musea.

Lezing door Bertus Bakker. Donderdag 13 december van 09.30 – 11.30 uur. Kosten € 5,-- inclusief koffie/thee in de pauze. U kunt vooraf (op het kantoor van de S.U.S.) of aan de zaal een kaartje kopen.

Nieuwe bedden voor Hospice Midden-Kennemerland

Lopers uit o.a. Uitgeest haalden geld op voor nieuwe bedden. Foto: Aangeleverd

REGIO - Woensdag 14 november zijn er vier volledig elektrische bedden geleverd bij Stichting Hospice Groep Midden-Kennemerland. Het geld voor de bedden is via Stichting Roparun geregeld, na een tip van team 130 Keep on Running om financiële ondersteuning aan te vragen bij Roparun.

Door: Marije Smit


Het sportieve team met toppers uit o.a. Castricum, Limmen, Heiloo, Uitgeest en Heerhugowaard volbracht in mei de Roparun, de meer dan 500 kilometer lange estafetteloop van Parijs naar Rotterdam.

Doneren
Team Smit & Partners Keep on Running heeft zich ingezet om het grote bedrag van € 36.000 te kunnen doneren voor het goede doel 'Samen voor ondersteunende zorg voor mensen met kanker'. Het geld van Stichting Roparun wordt toegekend aan instellingen, goede doelen of projecten die een bijdrage leveren aan het motto van Roparun: 'Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven'.

Het mag duidelijk zijn dat Hospice Groep Midden-Kennemerland, ook bekend als 'Bijna Thuis Huis', in aanmerking komt voor steun. In de karakteristieke villa in Beverwijk zijn vier kamers ingericht voor mensen die terminaal ziek zijn. De aanvraag voor vier speciale en elektrische bedden werd toegekend en twee teamleden van team 130 Keep on Running mochten er woensdag bij zijn toen de bedden werden afgeleverd. Onder de indruk van de mooie Hospice vertelden zij: "Je beseft des te meer hoe belangrijk het is dat palliatieve zorg financieel ondersteund kan worden. En ook hoe dankbaar een stichting en de mensen zijn die zorg nodig hebben. Wij wisten al waarvoor wij ons zo hebben ingezet om geld in te zamelen, maar het blijft van groot belang dat er geld naar de goede doelen gaat."

Hanneke Bourgui, bestuurslid van de Stichting Hospice Groep Midden-Kennemerland, vult aan: "We zijn superblij met onze speciale bedden en het is prachtig dat team 130 dit via Stichting Roparun mogelijk heeft gemaakt. Fijn dat zij ook nog andere goede doelen met het enorme sponsorbedrag kunnen steunen."

Historische rondleiding door Fort K'ijk

Kookpotten en kanonnen, beleef het soldatenleven in Fort K’ijk. Foto: Sabine van Keulen

UITGEEST - Altijd al eens een echt fort van binnen willen bekijken? Kom dan op donderdag 6 december om 13.30 uur naar Fort K'ijk, bij Uitgeest. Ontdek meer over het leven van de 263 soldaten in dit fort, hoe ze sliepen en hoe het 'kiekeboe' kanon werkte, en later een prachtig uitkijkpunt werd.

In de keuken staan nog drie kookpotten en originele pannen, je zou er zo aan de slag kunnen. De gidsen hebben een persoonlijke binding met deze plek en kunnen je er smeuïge anekdotes en bijzondere weetjes over vertellen. Fort K'ijk is onderdeel van de beroemde Stelling van Amsterdam en ligt prachtig aan de rand van een uitgestrekt veenweidelandschap. Het fort is onder beheer van Landschap Noord-Holland en sinds een jaar opengesteld voor publiek. Je kunt bij een bezoek ook genieten van een versnapering in de Theeschenkerij en een audiotour volgen over de Stelling en de omliggende natuur.

Zin om mee te gaan, reserveer een plek op www.gaatumee.nl. Wanneer: donderdag 6 december 2018 van 13.30 tot 14.30 uur. Waar: Fort K'ijk, Lagendijk 22, 1911 MT Uitgeest.

Pietenfeest bij Fort K'ijk

Kom je ook naar het Pietenfeest bij Fort K'IJK (Fort bij Krommeniedijk) op zaterdag 1 december? Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Fort K'ijk (Fort bij Krommeniedijk) organiseert op zaterdag 1 december het Pietenfeest. Van 12.00 tot 16.00 uur staat het fort helemaal in het teken van Sinterklaas. Een vrolijke middag vol gezelligheid voor het hele gezin.

In de Theeschenkerij kunnen kinderen een kleurplaat maken of een eigen pietenmasker knutselen. Voor de gelegenheid staan er winterse lekkernijen op het menu, zoals Sint-Choco en huisgemaakte appel-speculaastaart. Natuurlijk wordt er ook heerlijke koffie, thee en lunch geserveerd. Doe ook de audiotour in het fort. Deze dag betaal je slechts 3 euro per persoon! De audiotour brengt je door het Belevingscentrum en vertelt van alles over de Stelling van Amsterdam, het landschap en de natuur. Leuk voor kinderen vanaf 6 jaar.

Natuurlijk is het feest niet compleet zonder Pieten. Daarom heeft Fort K'ijk twee Pieten uitgenodigd om het fort te bezoeken. Wij verwachten de Pieten rond 13.00 uur. Ben je erbij om ze te verwelkomen?

Weerwolven en pannenkoeken in het Zienhouse

UITGEEST - Alle eerste- en tweedeklassers van de middelbare school zijn op vrijdag 30 november welkom in het Zienhouse.

Samen gaan zij pannenkoeken bakken en spelletjes spelen, zoals De Weerwolven van Wakkerdam. De avond begint om 17.00 uur, maar binnenkomen kan de gehele avond. Rond 22.00 uur is de avond afgelopen. Entree is gratis.

Nog dit jaar een hoortoestel?

Foto: Aangeleverd

REGIO - Nu het einde van het jaar in zicht komt is er goed nieuws binnen de hoorbranche. In meer dan 81% van de gevallen bij aanschaf van uw nieuwe hoortoestel bij HoorCare Audiciens, krijgt u meer terug via de aftrek zorgkosten Belastingdienst dan van uw zorgverzekeraar.

Oók als uw huidige hoortoestel nog geen 5 jaar oud is. Verder gaat het lage btw-tarief van 6% naar 9% waardoor hoortoestellen volgend jaar duurder zullen worden. De vergoeding voor hoortoestellen daalde gestaag de afgelopen vijf jaar. U krijgt elk jaar minder van uw zorgverzekering. Er zijn echter mogelijkheden om kosten terug te vragen via de Belastingdienst, HoorCare laat dit voor u berekenen door een unieke samenwerking met een onafhankelijke accountant. Is uw eigen risico 2018 al opgebruikt? Ook dan kunt u nog dit jaar terecht bij HoorCare in Heemskerk, Castricum en Santpoort-Noord.

Maak een afspraak bij het derde generatie familiebedrijf HoorCare om kosteloos te laten berekenen hoeveel u kunt terugvragen door te bellen met 0251 - 234 167 of een e-mail te sturen aan info@hoorcare.nl.