De Uitgeester

19 juni 2019

De Uitgeester 19 juni 2019


Officiële opening bedrijfspand Boge Kompressoren BV door burgemeester Verkleij

Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Op vrijdag 14 juni vond de officiële opening plaats van het bedrijfspand van Boge Kompressoren aan de Westerwerf 24 in Uitgeest. Burgemeester Wendy Verkleij verrichte de openingshandeling.

Ze feliciteerde country manager Roland Engberts en wenste hem en zijn team vele gezonde zakelijke jaren toe. Ook benadrukte ze dat de vestiging van de multinational een aanwinst is voor Uitgeest. "Door de vestiging van dit soort bedrijven wordt Uitgeest met zijn centrale ligging op de kaart gezet," zo sprak zij de aanwezigen toe.

Op 1 januari 2018 vestigde het van oorsprong Duitse familiebedrijf zich in Uitgeest. De filialen in Amersfoort en Zaanstad waren uit hun jasje gegroeid en na een complete renovatie van het pand aan de Westerwerf nam de Nederlandse divisie hier haar intrek. De multinational heeft wereldwijd 14 vestigingen, onder meer in Australië, China en Groot-Brittannië. Er waren veel buitenlandse collega's aanwezig, zo ook General Manager Northern Europe Mark Whitmone, die De Uitgeester enthousiast te woord stond.

Foto: Ilse Boon

Lees verder op pagina.....

Uitgeester bier valt in de prijzen

Bier door Mannen op het podium met de prijs. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De tripel 'Staal' van Bier door Mannen uit Uitgeest is in de prijzen gevallen tijdens de Bierverkiezing Noord-Holland. De Uitgeester buurmannen pakten de tweede prijs in de categorie 'zwaar bier'.

De prijs werd uitgereikt in de Grote Kerk in Alkmaar tijdens het Noord-Hollands Bierfestival. "Dit hadden we niet durven dromen. We zijn nog niet eens een jaar bezig en dan al zo'n prachtige prijs in de wacht slepen. Geweldig," zegt Ricardo Barrientos de Reus vol trots. In totaal deden er bijna vijftig Noord-Hollandse bieren mee. De vakjury was vol lof over het bier van Bier door Mannen. Lees verder op pagina...

Hallo Jumbo... even gesloten

De winkel was zaterdagavond compleet leeg en verlaten. Foto: Jumbo Uitgeest

UITGEEST - Het was zaterdag gierend druk bij de Jumbo in Uitgeest. Versproducten, diepvries- en vele andere (beperkt houdbare) producten waren deze dag afgeprijsd met 50% korting.

Dat trok op de toch al drukke zaterdag extra publiek naar de winkel. Lege schappen en volle karren waren het gevolg. "Zo, dat scheelt wel even," zegt een vrouw als ze de prijs voor haar boodschappen hoort. "Het lijkt wel oorlog, alles is leeggeplunderd," zegt een man die op zoek is naar wat barbecuevlees. Na sluitingstijd werd met man en macht de complete supermarkt leeggehaald.

De komende twee weken ondergaat de supermarkt een complete metamorfose. Woensdag 3 juli gaat de vernieuwde en verbouwde supermarkt weer open voor het publiek.

Organisatie 'OVER en UITgeest' in volle gang

Het team van OVER en UITgeest. Foto: Anita Webbe

UITGEEST - "Dat er best veel te doen is in Uitgeest gaan we laten zien tijdens het nieuwe evenement OVER & UITgeest dat plaatsvindt op zaterdag 7 september," vertelt Chantal Thomas, Buurtsportcoach en betrokken bij de organisatie. "Het is ontzettend leuk om met verschillende organisaties dit op te pakken en verbindingen te leggen. We krijgen veel energie en inspiratie van elkaar."

"OVER & UITgeest is een verenigingen-, vrijwilligers- en culinaire markt voor alle inwoners van Uitgeest. Op deze dag zullen verschillende organisaties en verenigingen laten zien wat zij voor inwoners kunnen betekenen en daarnaast worden er leuke optredens en activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk dan kun je direct in gesprek met de aanwezige organisaties en met het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP)," aldus Sigrid Wijsman, werkzaam bij het VIP.

Het culinaire gedeelte van de markt wordt georganiseerd door Young Leaders, ondersteund door Jongerenwerk Uitgeest. Kim Stolk, jongerenwerker: "In samenwerking met nieuwkomers uit verschillende landen worden overheerlijke hapjes verzorgd. Er wordt een hotdog- en taartbakwedstrijd georganiseerd. De komende weken zal het aanbod steeds meer vorm krijgen. Houd ons in de gaten via de verschillende media."

OVER & UITgeest is een initiatief van de Buurtsportcoach, Jongerenwerk Uitgeest en het Vrijwilligers Informatie Punt en wordt mede georganiseerd door medewerkers van het Lees Lokaal, Dorpshuis De Zwaan, Young Leaders, De Zwaan Cultureel, de Dorpsraad, S.U.S. en het Hertenpark. Voor meer informatie en vragen kan contact opgenomen worden met het Vrijwilligers Informatie Punt: info@vipuitgeest.nl, www.vrijwilligerswerkuitgeest.nl.

Thuisbij - het dagboek van Jan

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

"Het blijft niet aldoor goed gaan. Liever niet steeds weer de goden verzoeken."

Woensdag 22 mei 2019

Het gewone praatje van mijn chauffeuse José gaat op woensdag bijna altijd over de geurige koffie waarheen we altijd koersen als ik naar Thuisbij gebracht wordt. Maar deze woensdag was in zoverre bijzonder dat het de thuisvaartwoensdag van Ilona en haar gezin zou zijn. De familie De Boer kwam namelijk terug van 3 weken rondreizen door Canada met een gehuurde camper. Aan de foto's te zien hadden ze het geweldig gehad.

In het pand van Thuisbij aan het Reghthuysplein werd na de ochtendkoffie driftig gesleuteld om het pand op te tuigen voor een feestelijke ontvangst van de wereldreizigers De Boer. Er werden frisgekleurde slingers opgehangen met de veelzeggende tekst Welkom Thuis erop. Er werden feestelijk gekleurde ballonnen opgeblazen. Dat gebeurde met zoveel overgave dat de 'blazers' er rode koppen van kregen. Het ophangen van de slingers en ballonnen gebeurde met levensgevaar voor de op een stoel staande Sandy en Hannie.

De maaltijd werd ondertussen met de bekende overgave bereid door Anka. Om op alles voorbereid te zijn gingen we om kwart voor twaalf na een kort gebed aan de dis van rijst met sperzieboontjes en zalig gekruide kip. Geheel zoals Ilona het onze koks geleerd had. Daarna werden de ruststoelen bemenst voor een verdiende middagrust. Met de ogen dicht, maar tegelijkertijd was er de gedeelde waakzaamheid. We wilden allemaal wakker zijn als de De Boeren zouden thuiskomen. De geplande cadeautjes lagen keurig op volgorde van naam klaar, onder handbereik. Graag hadden wij de blijde thuiskomst van de wereldreizigers gefilmd zodat de niet-aanwezigen achteraf hadden kunnen meegenieten. U – lezers – hoort er vast nog van. Waar u nu alvast van hoort zijn de complimenten van alle Thuisbij'ers voor de oppasmoeders. Ja ja, de De Boeren kunnen t.z.t. gerust weer op reis gaan. Er zijn nog werelddelen te bezoeken.

Voor de thuisblijvers: de meidenvoetballers doen nog mee. Oké. Het was een dubbeltje op zijn kant, die eerste wedstrijd. Maar hebben is hebben, die drie punten. Die zitten in de pocket. Maar het is toch beter als de dames het niet zo spannend maken de volgende keer. Het blijft niet aldoor goed gaan. Liever niet steeds weer de goden verzoeken.

Lees alle dagboekverslagen op https://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Oproep aan de jongeren van Uitgeest

UITGEEST - Ben jij tussen de 18 en 28 jaar en wil jij meepraten over de toekomst van Uitgeest? En wil je ook graag in ons dorp blijven wonen? Heb je wensen en ideeën over hoe ons dorp eruit moet gaan zien? Dan is de Dorpsraad Uitgeest op zoek naar jou.

Dorpsraad Uitgeest is o.a. bezig met de toekomst van ons dorp en vraagt zich af: hoe willen de bewoners van Uitgeest in 2030 leven en wonen? En hierbij hebben we de meningen en inzichten van ouderen en jongeren nodig. Volgens onderzoek van de Jeugd- en Jongerenraad blijkt dat ruim 90% van onze jongeren graag in ons dorp blijft wonen. Dat is mooi om te weten, maar dan moet er wel wat gebeuren om dit mogelijk te maken. De kans is groot dat je daar zelf mee te maken krijgt. Dus, praat hierover mee en meld je aan voor de bijeenkomst, op woensdagavond 26 juni van 19.30 tot 21.00 uur in De Zwaan, door je op te geven via info@dorpsraaduitgeest.nl.

Kor Berghuis van Dorpswerk Noord-Holland is de gespreksleider, hij heeft de nodige kennis in huis om deze avond te doen slagen.

Ingezonden Brief: Toekomstig Geesterheem

Inmiddels hebben al 300 burgers de petitie ondertekend om de wethouder en ViVa! Zorggroep op andere gedachten te brengen. Deze handtekeningen zullen hard nodig zijn als de politieke partijen over Geesterheem gaan stemmen. 3 van de 7
(5: 9) politieke partijen hebben hun mening hierover al gegeven tijdens de afgelopen raadsvergadering, maar waarom de andere partijen tegen de motie stemden kunt u waarschijnlijk wel raden: hoe houd ik mijn dwalende wethouder op het pluche! Bij de definitieve toekomstige stemronde zullen de zwijgende partijen toch met de billen bloot moeten, want bij een verkeerde stemkeuze zou een volksopstand hun wethouder weleens de kop kunnen kosten. Hier zitten ze denk ik niet op te wachten en ze zullen wel eieren voor hun geld kiezen. U kunt nog een duit in het zakje doen door mond-tot-mondreclame te maken in het dorp voor meer ondertekenaars: ga naar petities.nl, tik Geesterheem in het zoekscherm, en klik daarna op Toekomstig Geesterheem in het Centrumgebied. Voor dit plan is overigens weer een nieuwe projectleider van buitenaf aangetrokken met een riant salaris. Lou Winter.

Zomer Braderie op de Middelweg

UITGEEST - Zaterdag 22 juni organiseert de Oranje Stichting Uitgeest de Zomer Braderie op de Middelweg, met weer een verscheidenheid aan kramen.

Daarbij gaan zij oude tijden laten herleven. Kom zoveel mogelijk op de fiets. Van 11.00 tot 16.00 uur bent u van harte welkom. Tijdelijke afsluiting vanaf de Middelweg Zonvaart tot aan Loliyo Wilhelminastraat.

Presentatie Romeinse vondsten op Fort aan den Ham

Romeinse soldaten. Foto: Aangeleverd

REGIO - Tijdens het weekend van 29 en 30 juni vindt in Fort aan den Ham een presentatie plaats over de vondsten uit de Romeinse tijd op het Provily Sportpark in Krommenie.

Het is opmerkelijk dat de Romeinen op korte afstand van het Fort aan den Ham, behorend tot de Stelling van Amsterdam, ook een bouwwerk hadden ter verdediging van het Romeinse rijk. Bij de opgravingen afgelopen herfst en winter hebben de archeologen van de gemeente Zaanstad een aantal opmerkelijke vondsten gedaan. Behalve resten van een palissade is er ook veel aardewerk gevonden. Tijdens het weekend geven de archeologen uitleg over de vondsten en wordt er een continue fotopresentatie gegeven.

Bovendien zal het fort gastheer zijn van het Legio Secvnda Avgvsta, een groep die geheel in Romeinse stijl een kamp op zal slaan op de binnenterreinen van het fort. Daar zullen ze, gekleed als Romeinen, demonstraties geven van het leven van de Romeinse soldaten. Ook voor kinderen zal dit een zeer leerzaam bezoek worden. Het geeft een goed beeld hoe het leven bij het Romeinse verdedigingswerk in Krommenie er zo'n 2000 jaar geleden uit heeft gezien.

Bezoekers zijn welkom op 29 en 30 juni van 11.00 tot 16.00 uur op Fort aan den Ham, Busch en Dam 13 in Uitgeest.

Milieutuin maakt meer ruimte voor de natuur

UITGEEST - Op zondag 23 juni zet de Milieutuin Uitgeest de poorten weer open voor iedereen die geïnteresseerd is in ecologisch tuinieren. De tuin was oorspronkelijk vooral gericht op het kweken van biologische groenten voor eigen gebruik.

Maar daarnaast proberen we de laatste jaren steeds meer ruimte te creëren voor de natuur. Omdat het aantal insecten, vogels en andere wilde dieren in Nederland terugloopt, willen wij van onze tuin een veilig plekje voor al deze dieren maken. Dat doen we door middel van een vlindertuin, bijenkorven, schuilplaatsen voor egels, nestkasten voor diverse vogels en vleermuizen, etc. Tijdens de open dag krijgen bezoekers uitleg over deze nieuwe activiteiten. Daarnaast zijn er groenten, fruit, bloemen en planten in de aanbieding.

Voor de kinderen is er een ruilbeurs voor DEKA tuinlego, en tot slot zijn er enkele (amateur) kunstenaars uitgenodigd om hun werk op te stellen in de prachtige ambiance van de tuin. Belangstellenden zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen op zondag 23 juni van 10.00 tot 16.00 uur. Er worden rondleidingen verzorgd en er zijn hapjes en drankjes verkrijgbaar. De tuin is te vinden aan de Tolweg in Uitgeest, tegenover nr. 6, juist voorbij de kruising met Assum en De Weeg.

Hans Luijendijk Outdoor Coaching bestaat 5 jaar en trakteert Boek tijdelijk vrijblijvende stress-check

Hans Luijendijk. Foto: Aangeleverd

REGIO - Aanhoudende vermoeidheid, de beleving dat werk en taken nooit ophouden, angst om tijdens je examen ineens alles te vergeten, het eenzame gevoel dat je niet begrepen wordt, frustratie dat je een sportdoel niet haalt, boos om je eigen of iemand anders onvermogen: stress kent vele bronnen en kan tot serieuze gezondheidsproblemen leiden zoals burn-out.

Meet nu vrijblijvend jouw stressniveau bij Hans Luijendijk Outdoor Coaching, hét adres voor maatwerk op het gebied van energie, emotie en ambitie, en ontvang direct een persoonlijke versterking. Enkele reacties van klanten, die onder meer het Persoonlijk Ambitie Programma hebben gevolgd: "De boks- en meditatiesessies, nooit gedacht ooit te doen, hebben ertoe geleid dat ik meer zelfkennis en gevoel heb mét toepassingen. Hierdoor stel en bereik ik nu helderder doelen voor mezelf en in mijn bedrijf. En oprechte gesprekken. Aanrader, topcoach, gewoon doen!'' "Geen kunstmatige technieken, maar echt no-nonsense contact. Daardoor obstakels overwonnen en ruimte voor nieuwe ambities! Hans is een creatieve, écht betrokken coach. Hij schuwt de confrontatie niet, maar altijd vanuit respect." "Authentiek en warm, prikkelend."

Meld je nu aan voor 'vrijblijvende stress check' via https://www.hansluijendijk.nl/aanmelden/. Let op: beperkt aantal plaatsen! Hans Luijendijk Outdoor Coaching, Oude Parklaan 111 in Castricum.

Onopgeloste pijnklachten? Doe de 'pijncheck'

Willem de Boer Foto: Aangeleverd

REGIO - Vaak lopen mensen nog steeds met pijnklachten rond terwijl ze al verschillende specialisten hebben bezocht. Willem de Boer van Reactivated richt zich op mensen met pijnklachten die elders vastlopen.

Een mooi voorbeeld: veel mensen kunnen niet doen wat ze willen doen vanwege rugklachten. Bijvoorbeeld niet meer sporten, een partijtje voetballen of tennissen. Ze voelen zich minder lekker en gaan daarom maar niet meer overal naartoe. Hoe fijn zou het zijn om je weer lekker fit te voelen, een partijtje te voetballen of tennissen zonder dat het in je rug schiet of er weer lekker op uit te gaan en energie op te doen.

"De oorzaak van rugklachten vinden wij vaak terug in de heup en niet in de rug zelf," aldus Willem de Boer van Reactivated. "Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld veel zitten waardoor de heupbuigers korter worden en de heupstrekkers niet goed kunnen aanspannen waardoor er veel spanning op de rug komt. Wanneer je hier niets aan zou doen, slijt het probleem verder in en wordt de klacht steeds hardnekkiger." Willem de Boer snapt dat er veel aanbod is en dat mensen met pijn echt willen weten of Reactivated kan helpen. Daarom heeft Reactivated een vrijblijvende 'pijncheck'.

De Boer: "Vaak kunnen wij tijdens de 'pijncheck' al verlichting bieden en kunnen we laten zien en voelen of wij iets kunnen betekenen. Meer informatie is te vinden op www.reactivated.nl, of bel 06-49104827.

Door de Lens van Bus

Foto: Ger Bus

Ger Bus: "De hommel komt vooral voor in gematigde en koelere klimaten. De hommel is aangepast aan lagere omgevingstemperaturen door het relatief grote lichaam dat zowel lang- als dicht behaard is, waardoor de warmte goed wordt vastgehouden. Hommels kunnen hierdoor zelfs op de arctische toendra en in het hooggebergte leven."

Bonhoeffer College Castricum geslaagden

REGIO - "Het Bonhoeffer College is trots op zijn leerlingen die een prachtige prestatie hebben neergezet. We duimen nog even voor enkele herkansers, die nog een keer de examenzaal in moeten. We gaan ervan uit dat binnenkort ook voor hen de vlag uit kan," aldus de school.

Gymnasium

Cum laude geslaagd: Alex Hanrath, Laura Hanrath.
Lisa Baltus, Bram Brantjes, Siebe Dekker, Willem van Essen, Morris de Graaf, Alex Hanrath, Laura Hanrath, Remco Jak, Kas Kornblum, Julia van der Leij, Isis Lute, Geertje Pennink, Dirk van Seventer, Stijne de Winter,Yannick Wishaupt.

Atheneum
Cum Laude geslaagd: Stella Janssen.
Mieke Bakker, Dyon Beekmans, Rosanne Beentjes, Sem Beentjes, Marnix van den Berge, Tisha Boutmy, Sanne Briefjes, Erik Buis, Antal Deurloo, Sacha Deurloo, Laura Dijkhuizen, Manon Duijn, Sophie van den Elzen, Renze Folkeringa, Roel Gaal, Michelle van de Glind, Stephanie Graas, Pieter de Greef, Esmee Greveling, Friso Harlaar, Luuk de Heer, Jort Houben, Isa van der Hout, Melle Huijsman, Timothy Ithurbure, Charlie Jansen, Stella Janssen, Wiek Janssen, Meike Jongen, Anne Jordens, Thijs Koek, Thomas Koene, Fleur Kolk, Nikita Korver, Stein Kösters, Silke Kuijs, Igor Lenting, Janneke van der Linden, Diede van Marle, Sebastiaan Mellema, Irene Molenaar, Meike Mooij, Ids Nijmeijers, Nathalie Nolten, Marit de Pagter, Iris Peters, Sjoerd van der Plaat, Simen Polman, Priscilla Reulen, Inge Reuzenaar, Noa Rozemeijer, Lex de Ruijter, Jessie Sap, Demi Scheerman, Mirte Schermer, Thomas Smit, Jop Swart, Joni Themmen, Nicole van den Toorn, Guido Verdú Fruijt van Hertog, Iris Vervoort, Lizzy Vlaar, Tessa Vlek, Sophie Walsmit, Lucas van Wijngaarden, Jens de Zeeuw.

Havo
Aisha Abduljabar, Rik van Andel, Isabeau van Baaren, Puck Beets, Lex Bleeker, Danique Blok, Roos de Boer, Michelle Bontje, Sander Bontje, Ingrid Bosma, Stijn Braakman, Ruben Buddingh, Dennis Creemers, Jade Daniels, Damon Dekker, Leon van Deursen, Huub van Dijke, Savan Doornink, Andrea van Egmond, Kim van Esch, Luna van Essen, Nando Fransen, Thomas Gianotten, Tobias Giltjes, Zarah Groot, Jonne de Haan, Levi Hartendorp, Kimberley van Heijst, Max Hess, Sophia van Hoek, Luke van 't Hof, Floris Honing, Idse van der Horst, Nick Huissen, Olaf Husslage, Marleen Janssen, Gijs Jasperse, Dani Jonker, Meike Juffermans, Nina Kappenburg, Rein Kiebert, Maxwell Kievit, Sarah Klaver, Nick Koet, Per van der Kolk, Jesse Kops, Maarten Kops, Max van der Kruijssen, Dora van Kruistum, Tjerk Kuhlman, Jelle Kuiper, Cas Lagerwaard, Kiki Lambrecht, Merrit Lammers, Róisín Leuwerink, Bram Levering, Colin van der Linden, Koen Lute, Melvin Lute, Eva Marcus, Adri Molenaar, Thomas Naber, Faye Nicolasen, Jasper Nierse, Jesse Oomen, Elia Oor, Beaudine Overtoom, Yannick Pijlman, Bo Pirovano, Maartje van Randeraat, Aaron van Riet, Thijs Rinsema, Bart van der Sande, Dante Schmit, Xander Schoemaker, Jesse Schuuring, Laura Seegers, Zoë Shepley, Manoe Sjoers, Bob Spiegeler, Guido Stengs, Auke Straatsma, Nick Stroomer, Jesse Struik, Ezri van Til, Yannick Tuin, Carlos Twisk, Thijs Vaalburg, Léon van Veelen, Steven Vlekke, Taco van Vliet, Annejet Vreeburg, Harald de Vries, Milan Walraven, Aaron Wesselius, Mika de Winter, Joëlle de Wit, Savine Wollrabe, Roos Zeestraten, Cor Zeeuw, Koen van Zeggeren, Melle Zwart, Pepijn Zwart.

Vmbo
Kelly Aardenburg, Roy Backer, Ruben Bakker, Sophie Beekhuis, Milan Berkhout, Mees de Boer, Beau te Buck, Jonne Buur, Pleuni Buur, Renzo Casu, Sem Deidda, Mandy Denneman, Quinten Diemeer, Max Dijkman, Michael Droog, Teun van den Elzen, Sydney Gertenbach, Steef de Groot, Dominique Guitoneau, Pamela van Heijst, Fabian Hendrix, Julia Hes, Ivana van der Horst, Noortje Hos, Valery Hummeling, Sarah Ishak, Luuk Jansen, Niek Janssen, Mandy de Jong, Tom Jonker, Thomas Kabel, Twan Kamphuis, Mart Kingma, Eva van der Kraan, Delilah Kruidenberg, Luna Lambinon, Eva Langeveld, Ivana Langeveld, Ties Leendertse, Milan Ligtermoet, Danny Ligthart, Myron van Lint, Tijs Los, Kevin Mayer, Dani van der Meer, Jesper Meijer, Rick Meurs, Angel Moes, Daphne Mostert, Yrla van Nooijen, Valentijn Peek, Rick Pekel, Lotte Poelman, Luuk Putter, Diego Ramón Schluter, Jelmer Reuvekamp, Anouk Rijcken, Patrick Roelands, Lionel van der Roest, Richard Röling, Jimmy Rudolph, Annabel Sep, Veerle Serrarens, Julie Shalders, Ramon Twisk, Thijn Ursem, Kim van de Velde, Noah de Vré, Vianne de Vries, Jessica van Waveren, Quint van Weenen, Bram Weijgertse, Cas de Wildt, Sem de Wit, Aaron Witteman, Loek Zoon.

Geslaagd! Van harte gefeliciteerd! Deze pagina is mogelijk gemaakt door gemeente Uitgeest

Hoeraaa! Quinty is geslaagd, ze heeft haar havodiploma in the pocket. Ze gaat hierna verpleegkunde studeren, maar eerst even flink vakantie vieren. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Woensdag 12 juni was een spannende dag voor veel jeugdige inwoners van Uitgeest. Menig Uitgeester kreeg het verlossende telefoontje van school dat ze waren geslaagd voor hun eindexamen.

De verslaggever van De Uitgeester ging het dorp in om verslag uit te brengen hoe deze dag verliep, hierbij een compilatie van een aantal gelukkigen die hun diploma mochten ophalen.

"Wij, als college van burgemeester en wethouders van gemeente Uitgeest feliciteren alle eindexamenkandidaten die geslaagd zijn met dit heugelijke moment. De toekomst ligt nu voor jullie open! Heel veel plezier tijdens jullie welverdiende vakantie en veel succes bij de eventuele vervolgopleiding.", aldus burgemeester Wendy Verkleij namens het college van B&W van de gemeente Uitgeest.

Martijn feliciteert zijn geslaagde zus Lisette. Zij heeft haar havodiploma gehaald en is nu op school om haar diploma in ontvangst te nemen. Broer Martijn is supertrots op jou! Foto: Margreeth Anema
Twee keer is scheepsrecht! Terwijl Patrick allang op school zijn diploma aan het halen was zat tweelingbroer Mike nog in spanning te wachten op het verlossende telefoontje. Bijna als laatste van zijn klas werd hij gebeld met goed nieuws: hij is geslaagd! Een saillant detail: de diploma-uitreiking is op de maandag van de kermis, hoe de broers dat gaan doen weten zij nog niet... Foto: Margreeth Anema
Yes! Kris is ook geslaagd met een 10 voor haar examenopdracht tekenen en kunstgeschiedenis. En terecht: wat een prachtig portret van haar vriendin Danique. Het zal niemand verbazen dat zij nu de vooropleiding voor de Hogeschool van de Kunsten gaat doen. Foto: Margreeth Anema
He did it! Voor Mack was het een spannende dag: een 'twijfelgevalletje' noemde hij het zelf, maar niets was minder waar want hij kreeg het verlossende telefoontje om exact 15.30 uur. Vanavond drinkt hij een biertje met zijn vrienden maar morgen gaat hij weer gewoon aan het werk bij NR.10 Interieurbouw. Foto: Margreeth Anema
Havoleerling Merijn was nog op school maar broer Floris, neef Sil en vriendinnetje Ella verrassen hem graag door hem via De Uitgeester te feliciteren. "Hij heeft keihard geleerd, vooral de laatste maand. Het is echt heel knap van hem en we zijn apetrots," aldus de fans van Merijn. Foto: Margreeth Anema
Joepie! Dominique heeft ook haar diploma gehaald aan het Bonhoeffer College. Straks gaat ze lekker uit eten met haar familie en ze verheugt zich op haar vakantie naar Frankrijk. Na de vakantie gaat ze een opleiding tot bedrijfsadministrateur volgen in Haarlem. Foto: Margreeth Anema
Go go go Johnny! Na een vakantie in Kreta kreeg hij ook nog het goede nieuws dat hij geslaagd is, het kan niet op! Het wordt alleen geen uitslapen voor hem in de vakantie, want hij loopt de ochtendkrant en om 05.45 uur staat hij op! Foto: Margreeth Anema
Vanavond lekker uit eten! Ook bij Marinthe is het feest. Ze slaagde vandaag voor haar havo-examen en gaat Toerisme Management studeren in Haarlem. Ze werd laat gebeld dus ze heeft hem wel even geknepen, maar na de taart en de champagne was ze dat snel weer vergeten. Foto: Margreeth Anema
Whoop whoop! Na een welverdiende vakantie in Mallorca kreeg Thijs vandaag de uitslag van zijn vwo-examen: geslaagd met een prima eindlijst! Na de vakantie gaat hij economie en bedrijfseconomie studeren aan de UVA, maar hij blijft voorlopig nog wel even gezellig in Uitgeest wonen. Foto: Margreeth Anema
In één keer geslaagd! Net als haar drie zussen die haar voorgingen. Met haar havodiploma in the pocket gaat Ingrid nu genieten van een heerlijke vakantie! Ze begint daarna aan de opleiding Commerciële Economie in Amsterdam. Foto: Margreeth Anema

Geslaagden - Jac. P. Thijsse College

Geslaagden vmbo uit Uitgeest
Steijn van As, Pien Biere, Bryant Bleeker, Tobias de Boer, Bram de Boer, Shanna Bosman, Laura Duijn, Nadia Duinmaijer, Lars Half, Sam Heijne, Mats Kraay, Jelle Nak, Mika Nelis, Rens de Ree, Sem Zuurbier.

Geslaagden havo uit Uitgeest
Siebe Adrichem, Monica van Assema, Babet Bakkum, Brian Bloedjes, Daan de Boer, Abe de Boer, Annemarie den Boer, Youri Brandjes, Demi Doorakkers, Loes Duin, Luna den Elsen, Floor van der Eng, Pilar Garita, Ilse Goverde, Romy de Graaf, Quinty Harland, Marco Hegeman, Luuk Honders, Jochem Houtkoop, Jolijn van Kooten, Amber Kremers, Hielke van der Laan, Leonie Min, Marinthe Mulder, Merijn Noordover, Abbey Oosterbos, Lois Oudejans, Kris Reijersen v. Buuren, Lisette Rem, Daan Rodenburg, Janouk Scholten, Wessel Sno, Lisanne van Tol, Nino Torrisi, Barry Veldhuis, Jeremy de Vrij, Linda Winter.

Geslaagden vwo uit Uitgeest
Iris Adrichem, Mohja Alhaj Saleh, Nora Dam, Fabiënne Groen, Hieke van Heesch, Twan Hofland, Lisa Postema, Emma Ros, Jarno Ruiter, Quinty Sanen, Eva Schimmel, Merel Schouten, Kian Shams, Emma Sombroek, Romée Vanacker, Anouk Weerman, Roel Wijte.

Buurtbemiddeling Uitgeest ontvangt kwaliteitskeurmerk

UITGEEST - Als je in de gemeente Uitgeest een conflict hebt met je buren en er zelf niet uitkomt, kun je een beroep doen op buurtbemiddeling. Buurtbemiddeling is een methode om buren die onderling problemen hebben, met elkaar in gesprek te brengen.

Daarbij bieden goedgetrainde vrijwillige bemiddelaars hulp. Veel van deze conflicten worden opgelost, een prachtig resultaat! Het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid) heeft een strenge kwaliteitstoets ingesteld voor buurtbemiddeling. Als landelijk aanspreekpunt en beheerder van de aanpak controleert het CCV de uniformiteit, integriteit en zorgvuldigheid van de uitvoering van de methodiek. Wanneer de kwaliteit is bewezen, wordt een erkenning en certificering afgegeven.

Stichting De Bemiddelingskamer, uitvoerder van Buurtbemiddeling Uitgeest, is trots op de onlangs behaalde erkenning en het certificaat! U kunt erop rekenen dat buurtbemiddeling Uitgeest de werkwijze en organisatie uitstekend op orde heeft. De Bemiddelingskamer organiseert buurtbemiddeling in Uitgeest, Castricum, Heiloo en Bergen. Hulp via buurtbemiddeling is voor bewoners geheel gratis. De Gemeente Uitgeest en Kennemer Wonen zijn financiers van Buurtbemiddeling Uitgeest. Voor advies, informatie en aanmelding kunt u bellen met De Bemiddelingskamer op 06–41198606 of mailen naar info@debemiddelingskamer.nl. Meer informatie vindt u op www.debemiddelingskamer.nl.

Zomer bij Mooier DAN

Zomer bij Mooier DAN. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Nog een paar weken, dan begint voor veel mensen de zomervakantie. Heerlijk uitrusten en genieten van de zon! Ga wel goed beschermd de zon in is mijn advies als schoonheidsspecialist, want de uv-straling van de zon richt schade aan en zorgt voor huidveroudering.

Zonbescherming

Om uw huid gezond en mooi te houden, verkoop ik zonbeschermingsproducten van het kwaliteitsmerk Cenzaa. Deze verzorgen en hydrateren de huid. Graag beveel ik aan: de Cenzaa crème met een kleurtje, zoals de BB crème met spf 15 en de CC crème met spf 30, bescherming voor het gezicht met een spf 15 of 25 en een zonspray spf 50. Na het zonnen verzorgt u de huid met de 3-in-1 aftersun.

Aanbieding
Maak gebruik van de speciale zomerse actie: wanneer u twee zonproducten aanschaft ontvangt u een sun magazine en bij 3 producten ontvangt u de aftersun t.w.v. € 25,95 cadeau!

Vakantiekit
Uw favoriete producten mee op vakantie? Dat kan, ik heb productboxen van Cenzaa in miniatuur, zodat u uw favoriete producten niet hoeft te missen tijdens uw vakantie. Deze zijn vanaf 1 juli verkrijgbaar.

Wimpers en wenkbrauwen verven
Geen zin in uitgelopen mascara na het zwemmen? Laat uw wimpers en wenkbrauwen verven. Heel prettig tijdens uw vakantie, met weinig of geen oogmake-up heeft u altijd een mooie oogopslag die ruim 4 weken mooi blijft.

Nieuw: Nu ook Henna Brows! Ik kijk ernaar uit u voor de zomervakantie in mijn salon te mogen ontvangen. Met zonnige groet, Danny van Lieshout, www.mooierdan.nl, Kooglaan 70 Uitgeest, 06-12900228.

Provincieplannen voor de IJmond: spitspont Velsen behouden en snelfietsroutes aanleggen

UITGEEST - De provincie heeft het coalitieakkoord gepresenteerd. De belangrijkste plannen voor de komende vier jaar zijn bekend, maar wat betekent dat concreet voor de IJmond? NH Nieuws zet 't op een rijtje.

Door: Mediapartner NH Nieuws

Allereerst valt op dat de provincie veel potentie ziet in waterstof als duurzame energieoplossing. Zowel voor personen- als vrachtvervoer, zo staat in het coalitieakkoord. "De havens in het Noordzeekanaalgebied en Den Helder kunnen zich ontwikkelen tot energiehavens voor het onderhoud van de windparken op zee en de productie en opslag van waterstof."

Spitspont Velsen
Om Noord-Holland bereikbaar te houden is een belangrijke rol weggelegd voor fietsers. Steeds meer mensen pakken de tweewieler als alternatief voor de auto en om al die fietsers te faciliteren, zijn meer snelfietsroutes nodig. In de regio Haarlem-IJmond, maar ook in de Gooi- en Vechtstreek en de regio Alkmaar wordt geïnvesteerd in zulke nieuwe routes.

Het college ziet de spitspont bij Velsen als een belangrijk onderdeel van het regionaal fietsnetwerk. Daarom moet die verbinding behouden blijven, zo valt in het akkoord te lezen. "We spannen ons, in overleg met het Gemeentelijk Vervoersbedrijf, de regio en Rijkswaterstaat, in om dit te bewerkstelligen."

Verbinding A8-A9
Over de veelbesproken verbinding A8-A9 wordt opgemerkt dat de huidige voorkeursvariant verder wordt onderzocht. "Om het landschap te sparen zal gekeken worden of het mogelijk is de weg verdiept of in een tunnel aan te leggen." [...] "Om op korte termijn iets te doen aan de grote overlast voor de omwonenden van de N203 bij Krommenie investeren we in de leefbaarheid, bijvoorbeeld in maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren", wordt daar nog aan toegevoegd.

Bij de definitieve keuze voor een verbinding is het behoud van de werelderfgoedstatus van de Stelling van Amsterdam leidend.

Tata Steel
In het akkoord staat vreemd genoeg niets over Tata Steel. Over het staalbedrijf is veel te doen, vooral vanwege de grafietoverlast in Wijk aan Zee. Adnen Tekin, gedeputeerde namens de PvdA, legt uit waarom.

Het akkoord is het resultaat van ruim zes weken onderhandelen onder leiding van formateur en Tweede Kamerlid Laura Bromet. Zita Pels (GroenLinks), Cees Loggen (VVD), Ilse Zaal (D66) en Adnan Tekin (PvdA) bereikten overeenstemming over de speerpunten van de provincie voor de komende vier jaar.

Verkeersregelaars gezocht voor superleuk evenement

UITGEEST - Op zaterdag 7 september wordt in Uitgeest de verenigingen-, vrijwilligers- en culinaire markt 'OVER & UITgeest' georganiseerd. Voor deze dag zijn we op zoek naar vrijwilligers die zich willen inzetten als verkeersregelaar.

Een verkeersregelaar regelt het verkeer en zorgt voor de veiligheid van weggebruikers. Het is een verantwoordelijke functie waarbij je rekening moet houden met meerdere partijen. Hierbij moet je denken aan weggebruikers, omstanders en natuurlijk jezelf en je collega's. Het gaat om een goede verkeersdoorstroming en veiligheid op de plek van het evenement. Voor deze functie moet je minimaal 18 jaar zijn en bereid zijn een e-learning voor verkeersregelaar te volgen. De werktijden zijn van 14.00-17.30 uur en/of 17.30-21.00 uur.

Lijkt het jou leuk om een bijdrage te leveren aan dit evenement dat in het teken staat van verbinding tussen Uitgeesters, meld je aan! Meer informatie en aanmelden: Vrijwilligers Informatie Punt Uitgeest, Sigrid Wijsman, s.wijsman@vipuitgeest.nl, 06-48500912.

Vrijwilliger Hertenpark Uitgeest ontvangt koninklijke onderscheiding

Koninklijke onderscheiding voor Hennie Lenselink. Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Woensdag 12 juni vierde Hertenpark Uitgeest het heugelijke feit dat een van de vrijwilligers 25 jaar actief is in het park. Dit wilde het bestuur niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Hennie Lenselink doet veel meer dan belangeloos de dieren van het hertenpark verzorgen. Zo is zij jaren actief geweest bij de dierenambulance. Ook voor anderen staat ze altijd klaar als zich een (nood)situatie voordoet. Tijdens een gezellige bijeenkomst met koffie en gebak kwam burgemeester Wendy Verkleij om Hennie lovende woorden toe te spreken en een lintje op te spelden. Dit had Hennie niet zien aankomen, maar ze was zeer verguld.

Wat is een mooiere aanloop naar het grote feest van het hertenpark als het 55-jarig jubileum gevierd gaat worden?

Emmett Techniek cursus zaterdag 6 juli

Emmett Techniek. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Emmett Techniek is een therapie waarbij lichte druk wordt toegepast op specifieke punten van het lichaam. Het werkt via de fascia en het brein. Deze methode is snel en geeft vaak direct resultaat.

De spieren ontspannen en de gewrichten krijgen meer bewegingsruimte. Het lichaam komt weer in balans. Tijdens deze dag leert u 11 speciaal geselecteerde, effectieve manuele handelingen om mensen op eenvoudige manier te helpen bij klachten van nek/schouders, rug, benen of als ze moeite hebben met balans. Nuttig bij armklachten van computerwerk of na een blessure waar nog steeds wat spierspanning overblijft en andere ongemakken. Praktijk: Schevelstraat 3 Uitgeest. Info Vidya-touch.nl, tel. 06-45414566. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Vereniging Oud Uitgeest: de verbrande boerderij van Wittebrood

Jan Ploeger tekende de boerderij van Wittebrood met gekleurd krijt. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Op donderdag 10 augustus 1961 werd Uitgeest opgeschrikt door een brand. Het ging om een boerderij ten zuiden van Westergeest en ten noorden van de Burgemeester van Roosmalenstraat. Waarschijnlijk was de brand veroorzaakt door vonken die bij het verbranden van tuinvuil op het rieten dak waren terechtgekomen.

Het riet vatte vlam en binnen de kortste keren stond de boerderij in lichterlaaie, die tot de grond toe afbrandde. De brand betekende een verarming voor ons dorp, want het was een bijzonder pand. De Uitgeester schrijft in 1961: 'Dit witte boerderijtje, zo fraai gelegen aan het einde van het laantje, uitkomende op de Middelweg, was een pronkstuk. Het is daarom niet te verwonderen dat zowel fotografen als schilders juist dit boerderijtje uitkozen om te vereeuwigen.' Wanneer de kleine met riet bedekte stolp is gebouwd valt moeilijk te zeggen. Het zal misschien zo rond 1700 zijn geweest. Het was een vroege volledige stolp zonder een langhuis ervoor. Langhuisstolpen waren in Uitgeest al vroeg bekend, maar een volledige stolp was een zeldzaamheid. En niet alleen in ons dorp.

De boerderij was sinds 1929 eigendom van Matthijs Wittebrood die het pand samen met Jacob Mooij van zijn vader had overgenomen. Die had het op zijn beurt in 1861 gekocht van Arie Zonneveld. Zoals foto's laten zien waren muren witgepleisterd. De voorgevel had twee forse ramen met luiken ernaast. Geheel links was een klein opkamerraam. Ongeveer in het midden van het voorste dakschild was een kleine dakkapel. Een grote gemetselde schoorsteen stond wat hoger. Er was geen voordeur in de voorgevel, hoewel hier het woongedeelte was.

Er zijn nog altijd veel mensen die zich het boerderijtje kunnen herinneren en over de brand spreken als een schokkende gebeurtenis. Echter, hoe akelig het ook was, de stolp stond sowieso op het punt te verdwijnen. Want, zo meldt De Uitgeester in 1961: 'Sinds enkele weken was dit pittoreske gebouwtje eigendom geworden van de gemeente en voor afbraak bestemd.' Het gebied waar de boerderij stond was bedoeld voor de bouw van woningen. De locatie staat tegenwoordig bekend als De Terp.

Wie meer wil weten over boerderijen in Uitgeest die zijn verbrand of werden gesloopt doet er goed aan de rubriek 'Verdwenen boerderijen' van de beeldbank op de website van de Vereniging Oud Uitgeest te raadplegen.

"Het voelde als thuiskomen"

Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - De 32-jarige Roland Engberts, country manager van Boge Kompressoren BV heette de aanwezigen van harte welkom nadat burgemeester Wendy Verkleij de officiële openingshandeling had verricht. Boge bestaat 112 jaar en hij is trots op waar Boge nu staat. In de laatste jaren is het bedrijf enorm gegroeid, en het aantal medewerkers is van drie naar vijftien gegaan in zeer korte tijd.

Mike Whitmone, de General Manager Northern Europe die verantwoordelijk is voor de vestigingen in Groot-Brittanië, België, Frankrijk en Nederland, werd aangetrokken om een locatie te zoeken voor de nieuwe vestiging in Nederland. "Ons bedrijf in de UK verhuisde na 30 jaar. Ik mocht de verhuizing begeleiden en omdat dat naar tevredenheid van de directie was gegaan vroegen ze mij om ook de verhuizing van ons Nederlandse filiaal te begeleiden." In augustus 2017 toog hij naar Nederland, hij begon logischerwijs met zijn zoektocht naar een pand rondom Amsterdam. "Het was verschrikkelijk weer: storm, onweer en regen. Toen wij doorweekt bij de laatste locatie aankwamen die we gingen bekijken brak spreekwoordelijk de zon door: het pand aan de Westerwerf was perfect. De ruimtes, maar ook de ligging van Uitgeest. Het voelde als thuiskomen," vertelt Whitmone enthousiast.

Waar hij er in Groot-Brittanië vier jaar over deed om zijn bedrijfspand te verhuizen was dit in Uitgeest in nog geen halfjaar gepiept. "Het hoofdkantoor in Duitsland zag ook gelijk de potentie van het pand op het mooie bedrijventerrein in het centraal gelegen Uitgeest. De vergunningen waren ook snel geregeld, de samenwerking met de gemeente verliep prima," aldus de General Manager Northern Europe van Boge Kompressoren BV.

Foto: Margreeth Anema

Uitgeester Kunstroute 2019

Werk van Kitty Meijering. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Op zaterdag 22 en zondag 23 juni 2019 vindt de inmiddels traditionele kunstroute van Uitgeest plaats. Van vrijdag 21 t/m zondag 23 juni kunt u ook de Kuilart-tentoonstelling bezoeken van Stichting de Nieuwe Kuil.

De Kunstroute voert langs elf ateliers en tentoonstellingsruimten in de gemeente Uitgeest. U kunt genieten van vele vormen van kunst: keramiek, sculpturen, schilderijen (olieverf, acryl, aquarel), beelden etc. De Kunstroute is te bezoeken van 11.00 uur tot 17.00 uur. Een informatiefolder over de Kunstroute van Uitgeest, met foto's van voorbeelden van tentoongestelde werkstukken, kunt u bekijken op www.denieuwekuil.nl. De folder is vanaf begin juni gratis verkrijgbaar bij o.a. het Gemeentehuis aan de Middelweg 28 en bij het Lees Lokaal aan de Dr. Brugmanstraat 5 in Uitgeest. Eveneens zal de folder op zaterdag en zondag, gedurende de openingstijd van de Kunstroute, beschikbaar liggen bij de deelnemende exposanten. Een van de bezoekerslocaties van de Kunstroute betreft de Kuilart-tentoonstelling van Stichting de Nieuwe Kuil, organisator van cursussen op het gebied van creativiteit, cultuur en bewegingslessen. Deze tentoonstelling van werkstukken, die door deelnemers aan de creatieve cursussen zijn gemaakt, kunt u het gehele weekend bezoeken.

Tijdens uw bezoek wordt u in de gelegenheid gesteld om uw waardering over de tentoongestelde werkstukken kenbaar te maken. De werkstukken zijn hiertoe in twee categorieën ingedeeld, te weten schilderijen en overige kunstzinnige creatieve uitingen. Op een in te vullen strookje noteert u hiertoe, in beide categorieën, de in uw ogen mooiste drie werkstukken. Na afloop van de tentoonstelling worden, met de toegekende waarderingspunten, de publieksprijzen voor de exposerende cursisten bepaald. Tijdens de Kuilart-tentoonstelling presenteren de deelnemers aan de porseleinschildersgroep 'Art op Wit' van Anneke Heijne, een uitstalling van beschilderd porselein, en zal er een demonstratie van het porselein beschilderen worden verzorgd. Anneke en haar groep heten u van harte welkom in het Cultureel Centrum van Stichting de Nieuwe Kuil aan de Hogeweg 8 in Uitgeest.

De openingstijden van de Kuilart-tentoonstelling zijn: vrijdag 21 juni van 19.00 tot 22.00 uur en op zaterdag 22 juni en zondag 23 juni van 11.00 tot 17.00 uur.

Een barre tocht midden in de nacht: het lot van een vluchteling

Anita, Esther, Ida, Marjon, Monique ,Nel, Thea en Ted bij de finish Foto: aangeleverd

UITGEEST - In de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 juni liepen ruim 5000 mensen op vier plekken in Nederland een tocht van 40 kilometer tijdens de tiende editie van de 'Nacht van de Vluchteling'. Hiermee halen de lopers geld op voor Stichting Vluchteling, maar dat is niet de enige doelstelling.

Door: Margreeth Anema

"De loop start altijd om klokslag 12.00 uur 's nachts en dat is om aandacht te creëren voor het lot van de vluchtelingen. Ook zij lopen vaak 's nachts. Wij weten nog waar we heen moeten maar vluchtelingen weten dat niet, ze weten niet hoe lang het gaat duren en ze trainen er ook niet voor. Het is dus ook bedoeld als een stukje bewustwording en inleving in het lot van deze mensen," aldus Ted Bruijn, die meeliep in een van de 950 teams.

"Een bofkont dat ik in Nederland ben geboren"
Team 'Het loopt lekker in de IJmond' bestaat uit acht dames van wie er drie in Uitgeest wonen, zo ook Ted Bruijn. Zij liepen dit weekend van Amsterdam naar Haarlem. In het dagelijks leven werkt Ted als beleidsmedewerker bij Gemeente Heemskerk en is zij in haar vrije tijd taalcoach voor anderstaligen. "Een aantal jaar geleden, tijdens de hausse van vluchtelingen, had ik gemengde gevoelens: ik vroeg me af wat dit voor de inwoners van Nederland betekende. Anderzijds maakte ik me ook zorgen om de reacties van mijn landgenoten. Ik vind mezelf een bofkont dat ik in Nederland ben geboren: een veilig land met een goed politiek stelsel. Voor ons is dit vanzelfsprekend, de vluchtelingen moeten zich als het ware invechten in een vreemd land. Ik dacht bij mezelf: als ik dit allemaal vind dan moet ik misschien iets gaan doen," zo vertelt Ted. Ze meldde ze zich aan als taalcoach. Tijdens haar werk als taalcoach voor de vluchtelingen kwam ze erachter dat we meer gemeen hebben dan dat we verschillen.

De dames zijn op de helft Foto: aangeleverd

"Dit doe ik nooit meer"
De volgende stap nam ze vorig jaar, ze liep mee met de 'Nacht van de Vluchteling' van Nijmegen naar Arnhem. Ze vertrok om 12.00 uur 's nachts en kwam om 10.00 uur 's morgens aan op de eindbestemming. Het was bijzonder om de zon op te zien komen gedurende de loop maar toch dacht Ted dat dit de eerste, maar ook de laatste keer zou zijn: "Mijn teamgenoten kwamen uit Maastricht en dat hield in dat ik alleen moest trainen: kilometers maken en nog eens kilometers maken. Ik vond dat niet gezellig en dacht bij mezelf: dit doe ik nooit meer." Toen de volgende 'Nacht van de Vluchteling' zich aandiende en het mogelijk was om van Amsterdam naar Haarlem te lopen besloot ze om toch weer mee te doen: "Ik kom zelf namelijk oorspronkelijk uit Haarlem," verduidelijkt Ted.

Kwakende kikkers en de zon die opkwam

Een flinke omweg bracht de dames op de bewuste nacht waar ze het allemaal voor gedaan hebben, samen met nog 800 andere wandelaars van de Westergasfabriek door het Erasmuspark naar het pikdonkere Amsterdamse Bos voor het eerste rustpunt. Daarna verder langs de ringvaart rondom de Haarlemmermeerpolder, begeleid door luid kwakende kikkers. Via Zwanenburg en Halfweg, waar ze de zon zagen opkomen, naar het groene gebied van Spaarnwoude. Toen IKEA en de PTT-toren in Haarlem in beeld kwamen, waren ze er nog niet; eerst nog naar de laatste rustplaats aan de Mooie Nel, daarna over de voormalige vuilstortplaats Schoteroog naar Stadsstrand de Oerkap waar hun familieleden de dames in de armen sloten. Moe, blij en trots.

De top twintig qua opbrengst sponsoren
"De voorbereiding was het belangrijkst: we hebben verschillende wandelingen gemaakt in wisselende samenstelling. Sommigen hadden nog nooit zo lang gewandeld maar we merkten al snel vooruitgang. Ook moesten er sponsoren gezocht worden. Ik schreef een tekst die iedereen kon delen via vrienden," aldus Ted die zich toch wel de akela van de groep voelt. Als snel zat 'Het loopt lekker in de IJmond' op een bedrag van 4150 euro, bij elkaar gebracht door ruim 200 vrienden, familieleden en collega's. "In het begin vonden we het lastig om mensen om een donatie te vragen, maar na een aantal positieve reacties kregen we hier meer lol in. De leuke reacties werkten motiverend," vertelt Ted enthousiast. Van de 950 teams eindigden zij in de top 20 qua opbrengst. Een prachtig resultaat dus. "Ik heb me laten overhalen en ik ben hartstikke blij en trots, maar dit doe ik nooit meer.", aldus een van de wandelaars bij de finish. Maar enkele dagen later zijn er al weer plannen voor een volgende gezamenlijke wandeling. Volgend jaar nog een keer de Nacht van de Vluchteling? Het zou zomaar kunnen.

Kom uit je schuld, ook in Uitgeest

Uitgeest sluit aan bij de campagne 'Kom uit je schuld'. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Gemeente Uitgeest steunt deze landelijke campagne en nodigt inwoners met schulden uit in actie te komen en schulden met hulp van de gemeente aan te pakken.Een echtscheiding, een ontslag of een maand huurachterstand; het kan het begin zijn van grote financiële problemen.

Naar schatting 1,4 miljoen huishoudens in Nederland hebben problematische schulden of een risico daarop. Mensen met schulden vragen vaak geen hulp of doen dit erg laat, vanwege schaamte of trots. Hierdoor stapelen de problemen zich op. Het kabinet wil dit schuldentaboe doorbreken en roept met de landelijke campagne 'Kom uit je schuld' op om geldzorgen bespreekbaar te maken.

Vier jaar schuld alvorens hulp te zoeken
Wethouder Van Weel: "Ook in Uitgeest lopen mensen gemiddeld vier jaar rond met schulden voordat ze aan de bel trekken. Een kleine schuld kan dan uitgegroeid zijn tot een onoplosbaar probleem dat het leven beheerst. Stress, een slechtere gezondheid en verlies van werk kunnen het gevolg zijn. En het kan echt iedereen overkomen. Mijn oproep is om niet met financiële problemen door te lopen, maar over de schaamte heen te stappen en tijdig hulp te zoeken bij familie, vrienden, de gemeente of maatschappelijk werk. Maak schulden bespreekbaar en pak ze aan."

Inloopspreekuur geldzaken
In Uitgeest kunnen inwoners op vrijdagochtend van 09.00 tot 10.30 uur in het gemeentehuis aan de Middelweg 28 terecht met hun vragen over geldzaken. Op andere dagen in de week kunnen zij ook terecht in Bergen, Heiloo of Castricum. Informatie hierover staat op https://www.uitgeest.nl/aanvragen-en-regelen/hulp-bij-schulden/.Op alle werkdagen kunnen inwoners met schulden telefonisch contact opnemen met Sociaal.nl op 088-7624225 of e-mail schuldhulp@sociaal.nl.

Enorme vangst

De vangst was goed tijdens de derde jeugdvisdag. Foto: aangeleverd

UITGEEST - Twintig graden, een mooi zonnetje en windstil. Het was het ideale recept voor een goede vangst tijdens de derde jeugdvisdag. De kinderen hebben de Algemene Hengelaars Bond Uitgeest ook absoluut niet teleurgesteld. Met een totale vangst van 112 vissen werden wederom alle records gebroken.

Het werd een spannende strijd voor de nummer 1-positie, maar uiteindelijk wist Kes van Tol met 20 gevangen vissen de winst uit het vuur te slepen. Op een goede tweede plaats eindigde Thomas Hees met 18 vissen in het net. De derde trede van het podium werd bezet door Kiara de Vink. Zij ving ook 18 vissen, maar kwam qua gewicht net tekort. Bij een gelijkspel maakt het gewicht van de vissen namelijk het verschil.

Maandag 25 juni vindt alweer de laatste jeugdwedstrijd plaats. Ieder kind mag gewoon meedoen, ook als hij de voorgaande wedstrijden heeft gemist. Zoals altijd worden op de slotdag de grote bekers uitgereikt. De nummers 1 tot en met 3 van het algemene klassement mogen een mooie trofee in ontvangst nemen. Mis de grote finale dus niet. Deelnemen kost slechts € 1.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte Uitgeest

Woensdag 19 juni: 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel.
Zaterdag 22 juni: 19.00 uur Kerk in Beweging m.m.v. Sound of Life.
Zondag 23 juni: 09.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.

Jury vol lof over Bier door Mannen

De prijs voor de bierbrouwers uit Uitgeest. Foto: Aangeleverd


UITGEEST - Brouwerij Bier door Mannen uit Uitgeest is in de prijzen gevallen met hun tripel 'Staal'. De vakjury was lovend over het bier van drie buurmannen uit Uitgeest.

"Hij is kruidig, fris, fruitig, romig, vol van smaak, verwarmend en goed in balans. De overtuiging voor de jury is de mooie, goed in balans zijnde rooksmaak geweest," zei juryvoorzitter Frans Ruiter bij de uitreiking. Bier door Mannen ontving de tweede prijs in de categorie 'zwaar bier' tijdens het Noord-Hollands Bierfestival in de Grote Kerk in Alkmaar. 'Naughty Badass Modder Fokker' van Brouwerij Tamesteut uit Hoorn ging ervandoor met de eerste prijs.

Aardig uit de hand gelopen
"We zijn nog geen jaar bezig en dit hadden we totaal niet verwacht," aldus Stefan Hollenberg. "Het begon als een grap, maar is inmiddels aardig uit de hand gelopen." De wedstrijd werd georganiseerd door regionale omroep NH Media. Aan de wedstrijd deden bijna 50 Noord-Hollandse bierbrouwers mee. Ook grote namen zoals Brouwerij Hoop, Dampegheest, Happy Face en Texelse Bierbrouwerij. "Dat zijn niet de minste namen in de Noord-Hollandse brouwwereld. Wij zijn relatief klein en hebben ook geen eigen bierbrouwerij. Ons bier maken we in de ketels van De Noord-Hollandse Bierbrouwerij in Uitgeest," aldus Roderick.

De drie mannen uit Uitgeest begonnen in 2017 hun opmerkelijke zoektocht naar het ultieme mannenbier. "De beste ideeën ontstaan tijdens een avond bier drinken. Zo ook dit idee: Bier door Mannen," vertelt Ricardo Barrientos de Reus. De drie Uitgeester mannen besloten om hun eigen bier te gaan brouwen. "Er zijn ontzettend veel bieren. Maar we misten een echt mannenbier."

Pannen en potten
Het drietal besloot daarom zelf aan de slag te gaan. "Dat betekent potten en pannen op het vuur en brouwen maar," vertelt Stefan Hollenberg. Samen gingen de mannen op zoek naar het ultieme recept. "Het moest een stevig bier worden met een fijne, frisse afdronk. Een bier dat je drinkt bij een goed en groot stuk gebraden vlees van de barbecue," vertelt Roderick, man nummer 3. Met dit idee in het achterhoofd zijn de Uitgeester mannen aan de slag gegaan.

Nadat na maanden brouwen in de keuken het recept was vastgesteld besloten de mannen de stoute schoenen aan te trekken. "We zijn naar De Noord-Hollandse Bierbrouwerij in Uitgeest gegaan. Daar hebben we ons idee uitgelegd en we konden er in een groot volume brouwen," vertelt Roderick. Eind augustus 2018 heeft het drietal ruim 500 liter bier gebrouwen.

"Dat was in paar weken uitverkocht. In het voorjaar van 2019 hebben we ruim 2000 liter gemaakt. Daar hebben we gelukkig nog voldoende van op voorraad," stelt Ricardo lachend. Bier door Mannen is te koop via de website BierDoorMannen.nl. Ook ligt het bier in de schappen van Jumbo Uitgeest, The Spirit of Wine en Simons Kaas en Noten in Heemskerk. In de horeca is het verkrijgbaar bij Steakhouse Bij de Buurvrouw in Castricum, Café Asgard in Beverwijk en Jack's Bier Café in Heemskerk.

Zomerbraderie
"Speciaal voor de Uitgeesters staan wij zaterdag op de zomerbraderie op de Middelweg met een eigen kraam. De Jumbo is aan het verbouwen en de slijter is gesloten. Zo kunnen we toch nog ons eigen bier verkopen in het dorp", besluit Stefan.

Alle winnaars van de Noord-Hollandse Bierwedstrijd. Foto: Aangeleverd

Dubbel feest voor Fedde de Jong

Fedde de Jong uit Uitgeest onder contract bij AZ. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Fedde de Jong, een van de talenten uit de stal van FC Uitgeest, tekende donderdagochtend om 9.00 uur 's morgens zijn 3-jarige contact bij AZ.

Zijn dag kon niet beter beginnen want op dezelfde dag werd Fedde ook nog eens 16 jaar en dit was dus een prachtcadeau voor zijn verjaardag. Fedde kijkt met veel genoegen uit naar de komende drie jaar en is blij dat hij deze mooie uitdaging aan mag gaan.

Provincie houdt koers met golfbaanvariant A8-A9: actieleden woedend

REGIO - Een enorme domper voor actiegroep 'Houd Broekpolder Leefbaar'. Het nieuwe provinciebestuur gaat de komende periode verder waar het vorige college van Gedeputeerde Staten (GS) was gebleven: het landschapsonderzoek naar de golfbaanvariant om de A8 met de A9 te verbinden.

Door: Mediapartner NH Nieuws

De provincie bekijkt de komende periode de mogelijkheden om het landschap te doorkruisen met een tunnel of verdiept door het land, zodat de werelderfgoedstatus van de Stelling van Amsterdam behouden kan blijven. Enkele leden van de actiegroep waren woedend na het lezen van het coalitieakkoord. "We hebben jaren ons best gedaan om gehoord te worden en het lijkt wel alsof we niet bestaan," zegt Els Noom voor de camera. "We worden in het hele akkoord niet één keer genoemd en de impact voor onze wijk is groot. Meer fijnstof, meer geluidsoverlast en het resultaat is drie minuten reistijdbesparing," aldus Noom. Ook bij de andere leden is het chagrijn groot.

De plannen voor een verbindingsweg staan al jaren onder druk vanuit zowel de Zaanstreek als de IJmondregio. Activisten zien vooral de negatieve gevolgen in de regio's, zoals meer verkeersdrukte en verslechtering van de luchtkwaliteit. De provincie wijst naar de problemen die ze willen oplossen, zoals de betere bereikbaarheid voor de regio.

Nieuwe acties
De leden van de actiegroep kondigen nieuwe acties aan. "We gaan verder om de politiek te bewerken," zegt Cees van der Kolk. "De overlast is hier minstens zo groot als in bijvoorbeeld Krommenie en we worden niet eens genoemd. Ze gaan nog vaak van ons horen, hier is zeker het laatste woord nog niet over gesproken."

Henk Verdonk junior pakt zijn prijs

AKERSLOOT - Henk Verdonk junior heeft op Sportcomplex de Cloppenburgh in Akersloot de wekelijkse donderdagavondwedstrijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup gewonnen.

Verdonk junior ontbrak de afgelopen weken op de deelnemerslijst, maar kon nu weer een gaatje vinden in zijn trainings- en wedstrijdprogramma. Toch was Hidde Buur niet bereid zijn hoofd op het hakblok te leggen. Meteen na de start wist hij bij Verdonk junior aan te klampen. Al snel bleek dat dit voor het Nationaal Talent Aangepast Sporten op dit moment te hoog gegrepen is. Zo werd het voor Henk Verdonk junior, na zich ontdaan te hebben van zijn belager Hidde Buur, een koud kunstje om van de rest van de koers een ware zegetocht te maken. Daarna was het voor Hidde Buur zaak om de als altijd later op stoom komende Henk Jan Verdonk senior van zich af te houden, nadat laatstgenoemde even daarvoor nog Chris Kemp tot de orde had weten te roepen.

Schoolkorfbaltoernooi Stormvogels

UITGEEST - Zaterdag 22 juni organiseert Korfbalvereniging Stormvogels de titelstrijd om het schoolkorfbalkampioenschap van Uitgeest. Na een succesvolle competitie in 2018 wordt er dit jaar opnieuw gestreden om het kampioenschap.

Verschillende vrijwilligers van de vereniging verzorgden in de afgelopen periode gymlessen bij diverse basisscholen in Uitgeest om de jeugd te enthousiasmeren voor de korfbalsport. Het toernooi richt zich op de groepen 3 tot en met 8 van het basisonderwijs maar ook aan de jongere jeugd wordt gedacht. De dag zal worden opgesplitst in twee delen. Vanaf 10.30 uur is er ruimte voor alle kleuters van het basisonderwijs. Deze ochtend zal in het teken staan van kangoeroe-activiteiten: spelenderwijs kennismaken met de korfbalsport met tot slot de mogelijkheid tot het spelen van een wedstrijd.

Opgeven voor deze dag kan via de leerkracht, maar inschrijving ter plekke op het terrein aan de Niesvenstraat 14 behoort ook tot de mogelijkheden. Na een korte pauze zal aansluitend van 13.00-16.00 uur het scholenkampioenschap voor de groepen 3 tot en met 8 plaatsvinden. Inschrijven kan via de intekenlijsten die beschikbaar zijn in de klaslokalen bij de deelnemende scholen. Kun je geen team vormen, maar wil je wel meedoen? Individuele opgave is ook mogelijk. Neem dan contact op met Nico Molenaar via 06-51218643.