De Uitgeester

14 juni 2017

De Uitgeester 14 juni 2017


Café-Restaurant Klaas viert éénjarig bestaan Wat is hun visie en het geheim van hun succes?

Niek Groen (links) en Jos Keijsper Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Het is alweer een jaar geleden dat Café-Restaurant Klaas in Uitgeest haar deuren opende. Op 9 juni 2016, na een vijf weken durende verbouwing met hulp van familie en vrienden, hebben de eigenaren Niek Groen en Jos Keijsper dit pand eigen gemaakt en zwaaien er de scepter, vol liefde voor het vak. Hoe is het hen in het afgelopen jaar vergaan en wat brengt de toekomst voor dit nu al gerenommeerde restaurant. Wat is hun geheim?

Klaas onderscheidt zich door perfectie in combinatie met het creëren van de nodige gezelligheid. Niek (gastheer): Vanuit mijn opleiding en ervaring bij gerenommeerde restaurants als de Librije, de Bokkedoorns, Apicius en De Nederlanden heb ik geleerd om perfectie na te streven. Daarbij voegen wij bij Klaas een dosis gezelligheid toe. Waar ik de gasten probeer te 'managen' door hen een thuisgevoel te laten beleven, doet chef-kok Jos dat met zijn gerechten. Van jong tot oud kan men genieten van de heerlijke, voornamelijk Hollandse keuken, met soms een uitstapje naar een culinair buitenlands gerecht. Jos heeft twee jaar gereisd en heeft zodoende kijk op internationale gerechten. Daarnaast heeft Jos zijn ervaring opgedaan bij het Amstel Hotel, Marlet en Chapeau. Niek benadrukt: "Over alles is nagedacht en niets wordt aan het toeval over gelaten. De gerechten moeten kloppen! Alles wordt vers bereid, wat de essentie is van het koken. Van een kinderpannenkoek, een hoofdgerecht tot een heerlijk 3-gangen menu met mooie wijnen. Alle voorgerechten zijn onder de € 10,00 en alle hoofdgerechten onder de € 20,00.

Wetenswaardigheid
Klaas is een oom van Niek. Klaas is getrouwd met een nicht van Jos, genaamd Annette. Samen wonen zij in Nieuw Zeeland. Door hen wisten Jos en Niek van elkaars bestaan. Later ontmoetten Niek en Jos elkaar op de kermis in Uitgeest en is de samenwerking ontstaan. "Iedereen kent wel een Klaas, een lekker toegankelijke en mooie naam" dit is de werkelijke reden waarom de naam gekozen is, maar de eerder genoemde reden mag ook" aldus Niek lachend.

Het 'geheim' van hun succes
Niek en Jos komen beiden uit grote families. Er gaat hier geen dag voorbij of we kennen wel mensen die hier binnen stappen. Niek: "Hoe mooi is het om familieleden hier te kunnen ontvangen in een ambiance waar men zich prettig voelt. We spreken ze weinig. Hoe leuk is het dan wanneer ze hier komen eten! Bij alle gasten voelen we ons altijd betrokken en zijn we geïnteresseerd. Wat het geheim is van hun succes? "Door ervaringen die we meegenomen hebben en door alles met veel liefde voor het vak en veel zelf te maken, hebben we een eigen identiteit. We hebben een goede sfeer kunnen neerzetten. Mensen uit de omgeving weten ons ook te vinden. Zelfs uit Heemskerk, waar toch veel horeca te vinden is. Dit zegt wel wat!"

Voor iedereen
Een meespelende factor voor het succes is, dat Klaas er voor iedereen is: Zowel voor de mensen die er dineren, maar ook voor de mensen die er werken, alsmede de Uitgeester ondernemers. Van de vier personen in vaste dienst en 25 part timers komt negentig procent uit Uitgeest. De versproducten komen rechtstreeks van uit het dorp; het heerlijke brood wordt exclusief gebakken door bakker Putter, het vlees wordt door slagerij Dick Kok vers geleverd, de speciaal-bieren door de Noord-Hollandse Bier Brouwerij en gedistilleerd door de Tweekoppige Phoenix. Groenten en fruit worden niet geleverd, maar hoogstpersoonlijk geselecteerd en zelf opgehaald door Jos bij Van Der Lem. Verder toont Klaas zijn maatschappelijke betrokkenheid door sponsoring van FC-Uitgeest, dames 35+, TCU en De Dog. Bovendien zijn ze actief met georganiseerde activiteiten zoals de Kerstmarkt, Kermisloop en kermis. "Wij hebben een hoge gunfactor naar hen en andersom ook," aldus de gepassioneerde ondernemer.

Het afgelopen jaar is voor Niek en Jos voorbij gevlogen. "Het voelt als een rijdende trein vol positiviteit," vertelt Niek. "Het is te gek wanneer de visie en de plannen die je van tevoren hebt ook slagen. Het afgelopen jaar hebben we tal van hoogtepunten bereikt. De reacties op het restaurant zijn zeer positief." In februari werd Klaas gerecenseerd in de culinaire rubriek 'Over de Tong' van het Noord-Hollands Dagblad. Een 9- als resultaat, wat resulteerde in nog meer boekingen, vooral van gasten buiten Uitgeest.

Maar Niek en Jos blijven er nuchter onder en houden vast aan hun visie. "We zijn nu 5 dagen per week open, behalve dinsdag en woensdag. De tafels zijn nagenoeg altijd bezet, dus misschien komt er binnenkort een dag bij."

Tekst en foto: Anita Webbe

Nightswimming bij Zwembad De Zien Zwemmen bij kaarslicht

Lekker dobberen in de schemering. Foto: aangeleverd

UITGEEST - Vrijdag 9 juni grepen bijna honderd zwemmers de kans om te zwemmen, spelen, glijden of voetballen in de schemering. Het was mooi rustig weer, en met een watertemperatuur van 23 graden was het een heerlijke avond om een duik te nemen.

De volgende Nightswim-avond is op vrijdag 7 juli van 21.00 tot 23.00 uur.

Open dagen biologische tuinen

Open tuinen Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Margret de Reus en Ineke Rumphorst zijn twee zussen die houden van biologisch tuinieren en wonen op een deel van de oude bloembollenkwekerij van hun ouders. De tuinen zijn ruim 2500 m2 groot en onderling verbonden.

In de tuinen zijn borders met bloemen en planten, er is een wilde bloemen pluktuin en er zijn twee grote moestuinen met fruitbomen, klein fruit en kruiden. Er wordt op de open dagen biologische producten van eigen tuin verkocht: plantjes van de kwekerij, verschillende soorten biologische jams, chutneys en ingemaakte producten. Er zijn diverse leuke hoekjes met zitjes om even te genieten van de natuur. Dit kan de bezoeker doen onder het genot van een biologische Italiaanse koffie, kruidenthee en een ruim assortiment homemade gebak. Op de tuin staat sinds een aantal jaren een bijenkas van Imker Martien Kaptein. Hij is deze dag ook aanwezig met informatie over de bijen en met honing van onze tuinen en omgeving. Daarnaast houdt ook boerderij 'De Barg' open dag. Deze boerderij is ongeveer 150 jaar oud. Hier is een expositie van beeldend kunstenaar Jacob Kleijn en meubelmaker Rob Sleutelberg.

Open dagen biologische tuinen zondag 18 juni en zondag 25 juni van 11.00 tot 17.00 uur. Op zondag 25 juni kunnen de Open Tuinen gecombineerd worden met de Kunstroute. Plaats: Hogeweg 64, 66 en 70 te Uitgeest.

Demonstratie Paling Roken in Akersloot

De palingen in de rookkast. Foto: aangeleverd

AKERSLOOT - Het ambacht van het paling roken altijd eens van dichtbij willen meemaken? Op zaterdag 17 juni zet Dilvis uit Akersloot de deuren van de palingrokerij open, zodat u kunt zien hoe het proces van het eeuwenoude ambacht paling roken eraan toe gaat.

Tijdens deze demonstratie paling roken kunt u van 09.00 tot 15.00 uur zien hoe de rookmeester (die al meer dan 50 jaar in dienst is bij het bedrijf dat sinds 1884 bestaat) op ambachtelijke wijze paling verwerkt en rookt. De fijne kneepjes van het vis roken worden aan u uitgelegd. Iedereen mag komen helpen houtjes hakken, de kasten paling draaien, een stukje zoetwatervis proeven of meedoen met de prijsvraag. De toegang is gratis.
Adres: Kerklaan 40, 1921 BL Akersloot

Auto te water langs N203 Uitgeest

Foto: 112-uitgeest.nl

Bron: 112-uitgeest.nl

UITGEEST – De hulpdiensten werden maandagmiddag 12 juni rond 15.30 uur gealarmeerd voor een voertuig te water langs de N203 in Uitgeest.

Brandweer Uitgeest en Velsen-Zuid, twee ambulances en de traumahelikopter uit Amsterdam werden direct gealarmeerd voor het ongeval. Ter plaatse bleek dat tussen het station en Castricum een auto van de weg af was geraakt. Deze stond met de linkerkant in de sloot. De bestuurder kon op eigen kracht de auto verlaten. Voor de brandweer was er ter plaatse weinig te doen en deze kon snel retour naar de kazerne. De traumahelikopter uit Amsterdam werd boven Zaandam afgemeld en kon terug naar het VUmc in Amsterdam.

De oorzaak waardoor de bestuurder met de auto van de weg raakte is niet bekend. Een bergingsbedrijf heeft de auto uit de sloot gehaald en afgevoerd. Het geheel zorgde voor wat vertraging in beide richtingen. Rond 16.30 uur was de N203 weer vrij.

Over drijven Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Huisarts Dirk Jan van Wijk Foto: Aangeleverd

"Dokter, is heb de laatste tijd zo'n last van drijven!" De dokter begrijpt niet wat de patiënt bedoelt. Overdrijven misschien, of afdrijven? Hij besluit tot een gevatte oplossing: "Ik stel voor dat ik u dan een tube zinkzalf voorschrijf!"

Aan deze grap van Herman Finkers moest ik denken toen ik aan dit stukje over 'drijven' begon. Want veel mensen hebben last van 'drijven' en hun 'drijvers' (Engels: 'drives').

Drijfveren

De manier waarop we denken en dingen doen gaat grotendeels automatisch. We worden gestuurd door onze normen en waarden, die ons van-huis-uit zijn aangeleerd, en door wat ons in het leven is overkomen. Ons denken en handelen wordt grotendeels geregeerd door wat wij 'vanzelfsprekend' vinden. En dat gaat vooral onbewust. En zo wordt iedereen in meer of mindere mate gedreven door ambitie, doelen, liefde, barmhartigheid, werklust en meer van dergelijke positieve, zingevende, drijfveren. Drijfveren zijn meestal nuttig voor ons (want anders hadden we ze niet 'geleerd') en zorgen ervoor dat we de meeste dingen automatisch volgens een bepaald patroon doen. Maar hoe nuttig deze drijfveren ook kunnen zijn, je kunt er ook behoorlijk last van hebben. Er ontstaat dan een bepaald type probleem, dat je gedurende je leven elke keer weer parten speelt. Want door je 'drives', je drijfveren, kun je ook elke keer automatisch weer iets doen dat juist níet goed voor je is. Er ontstaat dan een 'zelf-ondermijnend thema'. We stoten ons steeds weer aan dezelfde steen.

Zelf-ondermijnend thema

Nogal wat mensen lopen in hun leven vast op hetzelfde type probleem. Zo zijn er mensen die in de eerste plaats zorgen voor anderen en weinig rekening houden met zichzelf. Vroeg of laat breekt ze dat op. Wanneer ze niet de waardering krijgen die ze verdienen en waar ze heimelijk op hopen, kunnen ze afknappen of een burn-out krijgen. Anderen hebben regelmatig het idee dat ze onrecht wordt aangedaan. En weer anderen dat ze niet de moeite waard zijn, er niet toe doen. En ook zijn er mensen die bang zijn voor mislukking (faalangst). Veel mensen doen dingen die ze eigenlijk niet willen uit angst voor ruzie of conflict. Herken je dergelijke patronen bij jezelf of anderen? Of misschien vraag je je regelmatig af: Waarom word juist ik gepest, waarom mislukken mijn relaties steeds, waarom voel ik me zo vaak machteloos, waarom lukt het toch steeds maar niet om onze familieruzie bij te leggen?

Oplossingen

Deze 'zelf-ondermijnende thema's', problemen die elke keer weer opduiken, lijken met 'gezond verstand' opgelost te kunnen worden. Maar rationele oplossingen, zoals 'afstand nemen', 'leren om nee te zeggen', 'je er niets van aantrekken', blijken vaak nog niet zo eenvoudig. Het zijn problemen die voortkomen uit onbewuste drijfveren. Psychotherapeuten maken gebruik van ons 'gezonde verstand' om ons weerbaarder te maken tegen de aanvallen die het leven steeds weer op ons doet. Zo kunnen bijvoorbeeld assertiviteitstrainingen goed helpen om meer voor jezelf op te komen en cognitieve gedragstherapie om je anders te gaan gedragen in ziekmakende situaties.

Een andere manier om af te rekenen met dergelijke zelf-ondermijnende thema's is het opstellen van het thema in een (familie)opstelling. De opstelling laat je zien waarom dit thema zich steeds weer aandient bij jou en wijst je doorgaans ook de alternatieve levensweg. In het MCM wordt elke maand een opstellingenavond georganiseerd.

We hebben allemaal heel veel 'drives'. Gelukkig. Maar bijna iedereen heeft door zijn drijfveren ook één of meerdere zelf-ondermijnende thema's. En als we die gemakkelijk kunnen accepteren ('zo ben ik nu eenmaal') is dat prima. Heb je echter steeds maar weer last van die ene eigenschap en lukt het je maar niet om daar anders mee om te gaan, informeer dan eens bij je huisarts of POH-GGZ of je er psychologische hulp voor kunt krijgen of dat het thema zich leent voor een 'opstelling'.

Voorkom dat jouw 'drijvers' je laten 'zinken'!

Aanrijding met fiets
4 juni, 01.45 uur:
Een fietser raakte op de Tolweg (in de richting Uitgeest) in de berm en verloor de controle over zijn voertuig. Hierdoor kwam hij op het weggedeelte voor het tegengestelde verkeer en kwam in aanrijding met een tegemoetkomende fietsster. Beide vielen en bekwamen licht letsel. De veroorzaker werd per ambulance voor controle overgebracht naar het ziekenhuis.

Fietser over de kop
4 juni,18.45 uur:
Een fietser zag op het bruggetje aan de Zienlaan vermoedelijk een paaltje over het hoofd en sloeg over de kop. Hij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Brandstichting
4 juni, 20.00 uur, Niesvenstraat:
Bij de renovatiewerkzaamheden op de sportvelden aan de Niesvenstraat werden door onbekenden meerdere schuttingdelen in brand gestoken. De brand werd door de brandweer geblust.
4 juni, 23.09 uur:
Kooglaan:
Van een geparkeerde personenauto werd de bumper aan de voorzijde in brand gestoken. Het vuur sloeg door onder de motorkap naar het interieur. De voorruit barstte. Door de brandweer werd de brand geblust. Het voertuig kan als verloren worden beschouwd.
Binnenvenstraat:
Hier werd de kunststof ruit van een caravan in brand gestoken. Door omwonenden werd met emmers water de brand geblust. De caravan raakte zwaar beschadigd.
Kuipersvenstraat:
Van een camper werd aan de achterzijde een kunststof ruit in brand gestoken. De brandweer bluste de brand. Er ontstond veel schade.
Meerkoetstraat:
Bij een onder een carpoort geparkeerd staande personenauto werd de kentekenplaat aan de achterzijde in brand gestoken. De brand bleef beperkt tot de achterzijde, doordat deze door de eigenaar met water kon worden geblust.
Meerkoetstraat:
Van een geparkeerd staande personenauto werd de rechter voorband in brand gestoken. De eigenares werd wakker van de leeglopende band. Zij handelde snel en kon de brand blussen met een brandblusser, waardoor verdere schade kon worden voorkomen.

Snelheidscontrole
8 juni, 10.30 uur, Geesterweg:
Aantal passanten: 544
Aantal overtredingen: 49
Hoogste snelheid: 70 km p/u

Valpartij met fiets
11 juni, 10.30 uur, Busch en Dam:
Door onbekende oorzaak ontstond een valpartij binnen een groepje wielrenners. Één wielrenner werd met verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Een tweede had schaafwonden.

Uitgeest trendsetter met vintage tiny house

Foto: aangeleverd

Door: Wim Groot

Het bouwen of plaatsen van kleine, betaalbare en duurzame wooneenheden neemt de laatste jaren een vlucht. Overal worden percelen geschikt gemaakt voor de kleine verplaatsbare wooneenheden. Duurzaamheid en energieneutraal zijn daarbij sleutelwoorden. Talloze ontwerpen en varianten rollen van de tekentafels, of uit de Auto Cad computers. Maar wat in Uitgeest te zien is, is werkelijk uniek. Geïnspireerd door de historische architectuur van de 17e eeuwse Zaanse Houtbouw is het eerste tiny house met de pinksterdagen in Uitgeest geplaatst. Het voldoet aan de meest strenge eisen die te bedenken zijn op het gebied van energie, duurzaamheid en milieubelasting.

Het huis is geheel opgetrokken van zachthout met FSC-keur, gekapt uit gecontroleerde productiebossen. Al het hout is geschilderd met watergedragen verf. Er wordt geen elektra gebruikt, voor licht is het daglicht voldoende. Water uit de omliggende sloten wordt gebruikt voor drink- en waswater. Er is geen gasaansluiting voor verbrandingstoestellen, warmte levert de zon en lichaamwarmte van de bewoners. De wind zorgt voor de nodige ventilatie. Een eenvoudige strooien dek bedekt de vloer als een comfortabel matras. Voldoende voedsel groeit op het erf rondom. Dat vervolgens bemest wordt door de eigen uitwerpselen. De woning wordt bewoond door de familie Geitenbrijer, twee zusters en hun vier kinderen. De woning staat op de erfafscheiding met het land van de heer de Bok. Deze kan bij tijd en wijle gebruik maken van de achterdeur om de dames te bezoeken.

Een tiny house als parel in het open Uitgeester agrarische landschap. Al met al een voortrekkers ontwikkeling op het gebied van de alternatieve woonmarkt in Uitgeest. Hiermee is Uitgeest een gedurfd, innovatief initiatief rijker, dat zeker navolging verdiend. Waarin Uitgeest groot, of toch klein, kan zijn.

Midzomerwandelingen bij Avond

Één, twee, in de maat... Foto: aangeleverd

REGIO - Op woensdag 21 juni gaan de Laatste Loodjes de Midzomerwandelingen lopen met keuze uit twee afstanden. De wandelafstanden zijn 10 en 15 kilometer. De start is vanuit Trias Sportcentrum Saendelverlaan 2 in Krommenie. De starttijd van de 10 kilometer (groepswandeling) is om 19.00 uur precies en van de 15 kilometer (geen groepswandeling) is tussen 18.00 en 18.30 uur.

De 10 kilometer gaat door Krommenie richting Fort Krommeniedijk en weer terug via Busch en Dam naar de finish. De 15 kilometer gaat ook door Krommenie, verder naar molen De Woudaap en een eventuele rust is mogelijk bij Restaurant Havenrijk op 9 kilometer. Daarna gaat de route terug naar Fort Krommeniedijk en via Busch en Dam naar het Trias Sportcentrum. Inschrijven is mogelijk vanaf 17.45 uur (15 kilometer) en 18.15 uur (10 kilometer). Lid of geen lid, iedereen is welkom om op deze zomeravond een mooie wandeling te maken. DLL-leden betalen €1,50. Niet DLL-leden maar wel Bondslid betalen € 2,50. Overige deelnemers betalen € 3,50. Hiervoor ontvangt men tevens een parkoersbeschrijving en een kopje koffie of thee. Alle verdere informatie is te vinden op de website: www.wsvdelaatsteloodjes.nl

Spinnenvrees

Een gouddraadspin die in 2015 bij onze voordeur woonde Foto: Nancy Brantjes

Ik had altijd een gezonde Nederlandse spinnenvrees. Dus toen ik voor de eerste keer naar Costa Rica ging, vroeg ik me af of er hier veel vogelspinnen zouden zijn. En ook wat mijn reactie zou zijn als ik oog-in-oog zou staan met zo'n monster.

Maar nee, veel spinnen waren er niet. Alleen een paar spinnen die 's avonds tevoorschijn kwamen vanachter een schilderij of kast. Deze spinnen waren wel een beetje groot, maar niet harig. Ze zaten alleen heel stil op de muur. Ik besloot iedere avond één moment mijn angst te overwinnen om er één dood te slaan. Ik sloeg er vijf dood, en toen was ik eigenlijk aan deze spinnen gewend, ze deden niets, dus ik liet ze maar. Eigenlijk zijn spinnen heel nuttige wezens. Angsten zijn aangeleerd. In Costa Rica hebben mensen heel andere angsten dan in Nederland. Men is bang voor slangen, aardbevingen, padden, sprinkhanen of andere insecten, maar bijna nooit voor spinnen. Waarom ook eigenlijk?

In ons huis gebruiken we bijna nooit gif, dus alle beestjes kunnen hun gang gaan. We hebben een paar jaar last gehad van schorpioentjes. Andere jaren kwam er iedere avond een vogelspinnetje binnen rennen. Nu hebben we kleine hagedisjes. En natuurlijk zo hier en daar het gebruikelijke ongedierte van ieder tropisch huis; kakkerlakken en mieren. Veel beestjes gaan uit zichzelf weer weg. Vaak worden ze door andere beestjes opgegeten.

De oranjemond tarantula die 's avonds uit de zool van de klomp tevoorschijn komt Foto: Nancy Brantjes

In oktober afgelopen jaar zag ik dat er vier zwarte, harige pootjes uit een gat in de zool van een opgehangen klomp staken. Overdag zag ik alleen een spinnenweb, maar rond 20.00 uur verschenen vaak de pootjes. En op een dag in november zag ik 'm helemaal: een joekel van een vogelspin! Ik nam een foto. Het was al 21.00 uur. Ik deed de computer aan om te kijken wat voor een beest het was. Het beeldscherm stond al snel vol met fotos van de meest verschrikkelijke spinnen. Met angstzweet ging ik naar buiten om ons nieuwe huisdier te observeren en te vergelijken met de foto's. Te veel soorten, ik kwam er niet uit. Pas laat ging ik naar bed en ik kon niet slapen. Zou deze spin in mijn bed kunnen kruipen?

Een paar dagen later ging ik maar weer eens in de computer op zoek naar de spin, nu meer zoekend in de websites waar deze beesten te koop worden aangeboden. En nu kwam ik er achter wat voor een spin ik waarschijnlijk bij mijn voordeur had wonen: Psalmopoeus reduncus, een oranje mond tarantula. Nee, ik heb het beest niet in zijn mond gekeken, maar de morfologie en het gedrag kwam overeen. Het is een boomspin, en zal dus gelukkig niet in mijn bed of keukenkast kruipen. In december begon de droge tijd, waar deze spin niet van houdt. En sinds die tijd heb ik 'm niet meer gezien, maar ik blijf wel respect houden voor de klomp. Zo nu en dan kijk ik naar binnen door het gordijn van spinnenweb; zouden er misschien eitjes zijn gelegd?

Kunstroute van Uitgeest 2017

Een prachtige aquarel van Hannie Riewerts. Foto: aangeleverd

UITGEEST - Zaterdag 24 en zondag 25 juni staat Uitgeest in het teken van de kunst. Op een twaalftal locaties in het dorp zijn twee dagen lang tussen 11.00 uur en 17.00 uur exposities van lokale en regionale kunstenaars gratis te bewonderen. Deze week licht de Uitgeester een tweetal kunstenaars uit, die tijdens de kunstroute exposeren.

Hannie Riewerts uit Bodegraven
Sinds Hannie op haar 21e in aanraking kwam met de aquareltechniek door een bevriende kunstenaar heeft zij het nooit meer losgelaten. "Er is altijd een fijne spanning tussen het vloeien van het water, het pigment, het papier en mijzelf; soms krijg je onverwachte cadeautjes en soms moet je opnieuw beginnen." Sfeer en licht spelen een rol in al haar werk. De vloeiende aquarel vindt Hannie zo'n mooi medium omdat licht en contrast er voortreffelijk mee uitgebeeld worden. "Zacht tegen scherp, donker tegen licht. Je moet de techniek goed in de hand hebben, maar als je weet hoe de verf zich gedraagt, kun je het sturen. En je krijgt soms dingen cadeau. Er is geen enkele techniek waarin je zo mooi de kleuren in elkaar kunt laten vloeien en tegelijkertijd ook zo transparant kunt werken."

Hannie heeft twee bachelor studies afgerond: in Art and Design en in Fine Arts and Education. Daarnaast heeft zij diverse aquarelstages gevolgd van gerenommeerde kunstenaars in binnen en buitenland. In de meer dan 35 jaar erna heeft het haar veel gebracht. Op dit moment exposeert zij vooral in het buitenland: het afgelopen jaar in Italië, Canada, Turkije, Portugal, Bulgarije, België en Griekenland en in november 2016 tekende zij een contract om een jaar lang in diverse gerenommeerde art Galeries in China te mogen exposeren. In 2013 heeft de Koninklijke Talens een afbeelding van Hannie Rieuwerts voor één van haar werken op de aquarelsets afgebeeld ter ere van de 'It's Me' campagne in het van Gogh jaar. De sets werden in meer dan 40 landen wereldwijd verkocht.

Marian Timmer legt de laatste hand aan haar kunstwerk. Foto: aangeleverd

Hannie kwam vijf jaar geleden in aanraking met de International Watercolor SocietY (IWS) in Turkije. Vorig jaar werd IWS Holland een stichting, met Riewerts als voorzitter. Het doel: de aquarel meer op de kaart zetten. Vorig jaar werd geschreven in de volkskrant: "Tsja, wie aquarelleert er nog? Te moeilijk, te braaf, techniek is uit de gratie geraakt". En ook daarom wil Hannie laten zien dat deze techniek niets 'stoffigs' heeft. Tijdens de Kunstroute kunt u werk van Hannie Riewerts zien en tevens zal zij daar verschillende demonstraties van haar aquareltechniek geven. Al vast een kijkje nemen kan op de website: www.aquarieuwerts.nl. Te bezichtigen in de Verfschuur, Middelweg 65 te Uitgeest.

Marian's keramiek straalt blijschap uit
Marian Timmer-Funneman is een succesvol keramist. Op nationale en internationale tentoonstellingen valt haar werk vaak in de prijzen. Op de Goudse keramiekdagen won ze vier keer de publieksprijs en tijdens Nationale Kunstdagen van de NABK (Nationale Associatie voor Beeldend Kunstenaars) is een top vijf klassering normaal geworden. Creativiteit kreeg Marian via haar moeders genen. Jaren experimenteerde ze met een grote variëteit aan kunstvormen. Van driedimensionale wandkleden tot schilderijen. Maar alles viel samen toen ze begin deze eeuw met keramiek in aanraking kwam. Na de drie jaren aan de Nederlandse keramiek opleiding, volgde Marian nog extra leerjaren draaien en handvormen. In het handvormen kwamen haar liefde voor dieren samen met de behoefte om zich kunstzinnig te uiten.

Een ommekeer in het werk van Marian werd veroorzaakt door beelden van het journaal van tien jaar geleden. Bij het Frieze Marrum was een kudde paarden door het hoge water dagen lang afgesloten geweest van het vaste land. Een meisje te paard wist de kudde te redden. De kudde paarden volgen haar galopperend als een eenheid door het water naar de veilige haven. Een beroemd geworden beeld. Sindsdien is het een terugkerend thema in haar werk: dieren versmolten tot een eenheid, met een goede karakteristiek van de diersoort, het unieke van ieder lid van de groep, maar vooral de geborgenheid van de kudde. Inspiratie voor de dieren vindt Marian bij de vele dieren om haar huis. Paarden, kippen, poezen, honden, vogels, vele schildpadden, het houdt niet op. Tijdens de vele reizen met haar man en gezin komt Marian met nog veel dieren in aanraking. Vooral safari's in Afrika dragen daar aan bij.

In haar atelier aan huis in Berkenwoude werkt Marian dagelijks aan nieuwe creaties. Ze gebruikt verschillende kleisoorten en ook de glazuren maakt ze zelf. Het werk van Marian krijgt internationale erkenning. Dit jaar exposeert ze op verzoek in Brussel, Parijs en Kopenhagen. Maar ook in Nederland is haar werk veelvuldig te bewonderen. Dit jaar werkt Marian mee aan de Kuilart tentoonstelling en kunstroute en zal zij op 24 en 25 juni exposeren in het Gemeentehuis van Uitgeest. Een indruk van haar werk is al te krijgen op haar website: mariantimmerkeramiek.nl. Maar om de warmte, liefde en vrolijkheid van haar werk te ervaren, kan een bezoek aan het Gemeentehuis niet gemist worden.

Maaien van waterplanten van start Rekening houden met kleine vissen en dieren

De speciale maaiboot. Foto: aangeleverd

REGIO - Donderdag 15 juni start het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier met het maaien van de waterplanten uit 5.700 km sloten. Dat doen ze om wateroverlast te voorkomen. Door te maaien kan het water beter doorstromen en via gemalen uiteindelijk in zee terechtkomen. Zo blijft Noord-Holland droog. Vroeger werd alles zo veel mogelijk kaal gemaaid, tegenwoordig wordt bij het maaien rekening gehouden met de natuur.

Ruimte voor natuurwaterplanten is belangrijk voor de waterkwaliteit. Ze houden de bodem en zwevende deeltjes vast, ze nemen licht en voedingsstoffen op en gaan daarmee de strijd aan met (blauw)algen. Ook bieden ze een schuilplaats voor kleine dieren en vissen. In zijn algemeenheid geldt: hoe meer soorten, hoe beter de kwaliteit van het water.

Planning maaiboot
De maaiboot komt twee keer per jaar langs. Van 15 juni tot 1 augustus wordt circa 60% van de waterplanten weggehaald, zodat er genoeg leefruimte overblijft voor de waterdieren. Vooral het diepere middengedeelte van de sloot wordt gemaaid, aan de zijkanten laten ze de waterplanten zo veel mogelijk staan. Dat zijn de plaatsen waar kleine vissen, kikkers, salamanders en torretjes zich schuil houden, en die willen ze zo min mogelijk verstoren. In september/oktober is de tweede maaironde. In deze tijd is de natuur minder gevoelig voor verstoring en wordt circa 90% weggemaaid. Het water wordt klaargemaakt voor de winter. Het regent dan meer en er moet dan extra veel water worden afgevoerd. Waterdieren krijgen zoveel mogelijk kans om te ontsnappen.

Rekening houden met de dieren
De maaikorf van de boot heeft extra brede mazen en als het water te warm is, maait het Hoogheemraadschap niet, omdat de vissen dan sloom kunnen zijn en snel tekort aan zuurstof krijgen. Het maaiafval blijft nog vijf dagen langs de kant liggen, zodat dieren die zijn meegeschept nog terug kunnen naar de sloot.

Maaien van riet
Als riet de doorstroming van het water teveel belet, dan wordt het verwijderd. Als er genoeg ruimte is, dan beheert het Hoogheemraadschap het op een manier waar de waterkwaliteit en de ecologie zo veel mogelijk profijt van heeft. Dit betekent op de meeste plekken dat ze het riet eens in de drie jaar gefaseerd maaien: steeds laten ze een deel van het riet staan, zodat dieren zich in het riet kunnen verschuilen. Het maaien van riet doen ze in de winter.

DoggyDayPark: de ideale (dag-)opvang voor uw hond

Marlon Boogaard Foto: Anita Webbe

Adres: Klein Dorregeest (naast het gemaal), Tel.: 06-58910115, Mail: info@doggydaypark.nl, Website/Facebook: www.doggydaypark.nl Maandag t/m vrijdag geopend van 08.00-18.00 uur.

Net over de grens van Uitgeest is er sinds 1 juni 2017 in Akersloot een nieuw bedrijfje gevestigd, genaamd: DoggyDayPark. De naam zegt het al: een creche/dagopvang voor honden uit Uitgeest, Akersloot en omstreken.

Eigenaresse Marlon Boogaard maakt hiermee een grote droom waar. Na haar werkzaamheden en ervaringen bij andere opvangcentra besloot zij voor zichzelf een hondenopvang te starten. Ze volgde een gedegen HUS-plus opleiding bij Martin Gaus en start binnenkort een opleiding Kynologisch Gedragstherapie, alsmede een instructieopleiding. Als positieve hondentrainster zal Marlon de nabije toekomst diverse trainingen en workshops gaan geven, zowel voor gedrag en gehoorzaamheid als in sport en spel. Ook is Marlon van plan zich laten certificeren als leerbedrijf voor stagiaires.

DoggyDayPark heeft plaats voor maximaal twintig honden. Er zijn drie velden ingericht, met ruimte voor 10 honden per veld. Eén veld blijft beschikbaar voor haar eigen honden of honden die gedragsproblemen vertonen. Wat is er nou leuker voor uw hond dan een hele dag tussen hun soortgenoten zijn, de hele dag kunnen spelen en rennen en tussentijds genieten van een heerlijk dutje op een nog fijner plekje?

Bij slecht weer zijn er kennels aanwezig met eigen benches met een kleedje. Bij warm weer verblijven ze buiten met gecreëerde schaduwplekken, inclusief zitzakken en zelfs zwembadjes!

Haal- en brengservice

DoggyDayPark beschikt over een busje, waarmee de honden tussen 8.00-10.00 uur worden gehaald. Deze bus is uitgerust met aparte vakken waarin de honden comfortabel en in rust vervoerd kunnen worden. Zowel de kennels, als de bus worden dagelijks hygiënisch gereinigd, alsmede het buitenverblijf. Alle honden dienen ingeënt te zijn, maar een titerbepaling volstaat ook. Bovendien moeten de honden ontwormd en ontvlooid zijn. Men heeft drie keuze mogelijkheden in de service;

  1. Een volledige haal- en brengservice
  2. Een combinatie van alleen brengen of alleen halen
  3. Zelf ophalen en wegbrengen

Uiteraard verloopt alles in goed overleg en is bespreekbaar.

Kan uw hond niet alleen thuis zijn? Ook voor twee uurtjes kan op uw hond worden gepast. Wanneer er een kleine groep goed luisterende honden aanwezig is, neemt Marlon ze soms ook mee naar een buitengebied voor een lange wandeling.

Vakantie

Opvang tijdens uw vakantie is ook bespreekbaar. Dan verblijven zij niet in de kennel maar in huiselijke sfeer bij Marlon thuis. Uw hond zal ten alle tijden in goede handen zijn en liefdevol worden verzorgd.

Intake

De eerste keer worden de kenmerken en bijzonderheden van uw hond besproken tijdens een intake gesprek. Er zal hiervan een status worden opgemaakt. Heeft u vragen, wilt u een afspraak maken voor een intake gesprek, of kunt u wat coaching gebruiken met betrekking tot uw hond? Neem dan vrijblijvend contact op.

Een leuk filmpje over DoggyDayPark, gemaakt door Daan Kouijzer kunt u bekijken op de website www.uitgeester.nl (rubriek Bedrijf Belicht), Facebook of Youtube.

Tekst en foto: Anita Webbe

Eerste Communie viering

De feestelijk versierde kerk. Foto: Gertruud Rumphorst

UITGEEST - In een versierde Rooms-Katholieke kerk vond afgelopen zondag een feestelijke Heilige Mis plaats: namelijk die van de Eerste Heilige Communie. Voor Alicia, Misha, Kick, Anna, Jadon, Max, Pim, Jasper, Samuel en Feijtse is dit de eerste keer dat ze als Katholieke gelovigen mogen deelnemen aan de maaltijd van Jezus Christus. Ze krijgen hierbij een hostie uitgedeeld: een klein stukje brood dat in de Heilige Mis is veranderd in het 'Lichaam van Christus'.

FC Uitgeest JO-11 4 Kampioen 2016/2017

FC Uitgeest JO-11 4 Foto: aangeleverd

UITGEEST - Het vierde van de FC Uitgeest jeugd onder de 11 jaar (JO-11 4) is kampioen van seizoen 2016/2017. De ploeg won de laatste wedstrijd van dit seizoen met 12-0 van Koedijk.

Dit was echter nog niet genoeg om de competitie te beslissen. Het kampioenschap hing af van naaste concurrent Foresters uit Heiloo. Deze jongens kwamen aan het einde van de competitie sterk terug, maar lieten het toch op het einde liggen. Tragisch verlies voor Foresters en dus kampioenschap voor de Uitgeesters. De mannen van FC Uitgeest gingen voortvarend van start in het seizoen. De ploeg zette regelmatig mooi voetbal neer, met oog voor elkaar en voor het doel. Een aantal serieuze 'goal getters' wisten het doelpuntensaldo flink op te schroeven. Uiteindelijk had Uitgeest dit niet nodig en haalde het kampioenschap glorieus binnen op een mooi puntenvoorsprong.

Unitas bij Districtskampioenschappen Amsterdam

Vlnr: Linda den Boer, Silvia Berkhout en Isa Timmermans. Foto: aangeleverd

UITGEEST/AMSTERDAM - Drie jeugdturnsters mochten Unitas vertegenwoordigen op de Districtskampioenschappen in Amsterdam. De hoogst haalbare wedstrijd in hun niveau. Zaterdag 10 juni mochten Isa Timmermans, Linda den Boer en Silvia Berkhout in een deelnemersveld van 35 turnsters turnen om het Kampioenschap.                        

De turnsters begonnen hun wedstrijd op balk. Isa en Silvia turnden hun balkoefening zonder er af te vallen. Linda turnde een mooie balkoefening, maar viel van de balk met een radslag. Hierna werd vloer geturnd. Isa, Linda en Silvia dansten en turnden een prima vloeroefening en kregen mooie cijfers. Silvia zelfs een 14.95. Op naar sprong waar Silvia het derde en Isa het vierde cijfer voor kregen. Linda liep helaas een keer mis en kreeg hier 1 punt aftrek voor. Als laatste toestel was brug, waar Linda een mooie brugoefening liet zien en Isa voor het eerst op een wedstrijd de zolendraai zou doen. Helaas was Isa iets te voorzichtig waardoor ze net niet genoeg rond kwam en op de grond stond. Totaal over alle toestellen kwam Isa op plaats 24, Linda op plaats 21 en Silvia eindigde op een tiende plaats. Een mooie prestatie van deze turnsters. Op 24 juni doet Unitas nog mee aan de teamwedstrijden en daar mogen deze turnsters hun nieuwe vrije oefening laten zien, want na vier jaar verplichte oefenstof zijn ze toe aan de keuze oefenstof.

Programma Zwem4daagse De Zien

De Zwem4Daagse gaat bijna van start. Foto: aangeleverd

UITGEEST - Van 19 tot en met 23 juni organiseert Zwembad De Zien de Zwem4daagse. Zwemmen is gezond, een leuke sportieve bezigheid voor jong en oud. Doet u ook mee? Inschrijven voor de 250 of 500 meter kan tijdens openingstijden bij de kassa van De Zien.

Tussen 17.30 en 20.00 uur liggen de lijnen in het grote bad voor de enthousiaste zwemmers en is er van alles te beleven in en om het bad. Als het 's avonds slecht uitkomt, er kunnen ook baantjes getrokken worden van 9.00 tot 11.00 uur en vanaf 15.00 uur. Op vrijdag 23 juni is er een spetterende afsluitingsavond met een optreden van de band Paper Plane. Die avond kun je tot 18.30 uur starten. Om 19.00 uur is het bad leeg, zijn de medailles uitgedeeld en start het slotfeest.

Zwemmen staat centraal, maar er is deze week nog veel meer te beleven bij De Zien. Het complete programma:
Maandag: opening Zwem4daagse.
Dinsdagavond: waterpolo-clinic door Aquafit Castricum.
Woensdag: vanaf 15.00 uur buikschuifbaan en limbodansen. 's Avonds is manege De Meijerij aanwezig en kunnen kinderen tegen een kleine vergoeding ponyrijden. De dansers van Dansstudio Just Dance uit Uitgeest showen hun moves, voetjes van de vloer!
Donderdagavond: Kanovereniging Uitgeest geeft een demonstratie, even zelf in de kano stappen is ook mogelijk. Aeroclub Heemskerk geeft op de ligweide een demonstratie met modelvliegtuigen.
Vrijdagavond: een duikdemonstratie in het kleine bad. Van 19.00 tot 23.00 uur een optreden van Paper Plane, gratis toegang.
Maandag tot en met donderdag is Scouting Uitgeest aanwezig bij het bad en op de ligweide. Ieder jaar verrassen ze ons met spannende bouwwerken en uitdagende spellen.

Hockeykampioenen Uitgeest gehuldigd

Alle kampioenen van MHCU Foto: aangeleverd

UITGEEST - Zondagmiddag 11 juni zijn de kampioensteams van Mixed Hockey Club Uitgeest gehuldigd na de wedstrijd van Dames 1.

De opkomst was groot, het weer was goed, een perfecte ambiance voor MHCU om de kampioenen in het zonnetje te zetten. De volgende teams zijn gehuldigd: MD1, MC2, MC3, MB2 (zaalkampioen) en JC1 en MA1 (veldkampioen). Niet alle teams konden compleet aantreden voor deze huldiging. M8E1 werd ook zaalkampioen, de meiden ontvingen de medailles echter zaterdagmiddag al tijdens hun toernooi in Alkmaar.

Jeugdtoernooi FC Uitgeest "Man, man, man wat een dag!"

Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - Zaterdag 10 juni begon met een prachtige zonsopkomst. De belofte dat het een mooie dag zou worden... En dat werd het! De dag waarop bij FC Uitgeest het grootste Jeugdvoetbaltoernooi in Noord-Holland plaatsvond. Een toernooi dat als motto heeft: 'iedereen is winnaar'.

Het toernooi werd gehouden op het terrein van FC Uitgeest aan de Zienlaan. Op één dag kwamen 96 teams van 28 verenigingen strijden om de verschillende kleuren medailles. 's Morgens werd begonnen met de kleinsten. De teams waren verdeeld in diverse poules en om een uur of twaalf werden de eerste prijzen uitgereikt. Ieder team kreeg een beker en voor alle voetballers was er een medaille. Vanaf 13.00 uur was het de beurt aan de iets oudere kinderen om in sportieve wedstrijden te bepalen welk team er met de eerste, tweede, derde of vierde prijs vandoor ging.

Gedurende de dag stonden op het attractieveld diverse springkussens waar, tussen de wedstrijden door, naar hartenlust geklommen, gesprongen en naar beneden gegleden kon worden. Speciaal voor de allerkleinsten was er een echte zweefmolen die overuren gedraaid heeft! In de avond was het de beurt aan de JO13 en JO15. Terwijl de zon langzaam onderging, werkten deze jongeren zich in het zweet om met de beste medailles om hun nek huiswaarts te keren. De prijsuitreiking van deze groep werd muzikaal begeleid door DJ Sven.

De wedstrijden stonden voor een groot deel onder leiding van jeugdscheidrechters aangevuld met een aantal ervaren (KNVB) scheidsrechters. Al dit speelplezier is mogelijk gemaakt dankzij de financiële bijdragen van vele lokale en regionale sponsors. Dankzij hen en de vele vrijwilligers is het voor iedereen - spelers, spelende broertjes en zusjes, ouders, grootouders en alle andere belangstellenden - een fantastische dag geweest!

Coup Verdonk verijdeld

AKERSLOOT - Toch weer was het Henk Verdonk junior (Egmond aan de Hoef) die in Akersloot de bloemen meenam na de door hem gewonnen wedstrijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup.

Steeds meer goede mountainbikers weten inmiddels de weg te vinden naar de donderdagavondstrijd op Sportpark de Cloppenburgh in een poging veelvraat Henk Verdonk junior zijn dadendrang om zeep te helpen. Ditmaal kwam een aantal gevestigde bikers als Vincent Beentjes (Castricum), Heli Koopman (Egmond aan de Hoef), Alwin Hes (Bakkum) en Maurice Monch (Alkmaar) in een poging de zegereeks te doorbreken, waarin zij echter van een koude kermis thuiskwamen. Bijzonder jammer was het wel voor Alwin Hes, die een geplande opmars in het honderd zag lopen. Hes had het zo berekend dat hij, met nog twee rondes te gaan, Maurice Monch zou kunnen terugpakken en dan in een één tegen één gevecht moest afsprinten. Door een klein foutje van de jury werd er een ronde te vroeg voor de laatste omloop gebeld, waardoor Alwin Hes nog geen aansluiting met Monch kon krijgen en zijn plannetje in duigen viel. De jury bood Hes zich daarvoor welgemeende excuses aan, maar dat bakte geen brood meer.

Uitslag mannen: 1. Henk Verdonk junior (Egmond aan de Hoef), 2. Maurice Monch (Alkmaar), 3. Alwin Hes (Bakkum), 4. Heli Koopman (Egmond aan de Hoef), 5. Henk Jan Verdonk senior (Egmond aan de Hoef), 6. Henk Louwe (Alkmaar), 7. Vincent Beentjes (Castricum), 8. Martin Meijer (Heerhugowaard), 9. Ryan Barneveld (Heerhugowaard), 10. Lars van de Wijngaard (Akersloot). Uitslag vrouwen: 1. Femke Mossinkoff (Akersloot), zij werd zesde overall.

Combinatie Jan Hommes & zonen pakken tweede Dagfond vanuit Vierzon

Jan Hommes en zonen Nick en Rens. Foto: aangeleverd

UITGEEST/VIERZON - Eigenlijk weer eens een normaal verlopen vlucht het afgelopen weekend. Géén verplaatsing van de duiven of een uitgestelde lossing, maar gewoon met prima weer op de vlieglijn en een ouderwetse vroege lossing 's morgens om 6.30 uur.

Afgelopen donderavond werden door zeven liefhebbers van de Dagfond in totaal 133 duiven ingebracht voor de vlucht vanuit het Franse Vierzon op een afstand van 620 kilometer. Na de vlotte lossing vroeg op de zaterdagmorgen vertrokken de duiven met een zuidelijke wind in de staart richting Noord-Holland waar de wind in de namiddag wat westelijker was gaan waaien. Na ruim zeven uur vliegen meldden de eerste duif zich om 13.56.31 bij de Combinatie J. Hommes & zonen Nick en Rens in Akersloot. De duif van de Combinatie maakte een snelheid van 1396,039 meter per minuut (ruim 83 kilometer per uur).

De uitslag van de eerste vijf liefhebbers van de tweede dagfondvlucht op zaterdag 10 juni luidt als volgt; 1-4-5-8-10e Comb. J. Hommes & Zonen (Akersloot), 2-3-6e Hein Berkhout (Uitgeest), 7e Combinatie Kerssens-Krom (Akersloot), 9-12-18e Piet Groentjes (Uitgeest) en 11-17-24-29-32e Peter Schellevis (Uitgeest). De taartprijs van deze vlucht gaat naar de duif op de laatste plaats in de uitslag van de Combinatie J. Hommes & Zonen en de attractieprijs geschonken door Piet Groentjes gaat ook naar de Combinatie J. Hommes & Zonen met een van hun duiven op de 5e plaats in de uitslag. Deze overwinning van de Combinatie J. Hommes & Zonen was tevens goed voor een 31e plaats in het CC 3/A tegen 46 deelnemers met 713 duiven en een 57e plaats in de gehele Kring 3, tegen 87 deelnemers met 1229 duiven. Volgende week de derde vlucht op de middenafstand vanuit het Franse Pont St. Maxence (388 kilometer).

Gesigneerde ICGT wedstrijdbal voor Oliver

Selectiespeler Wouter Uit Den Boogaard reikt de bal uit aan Oliver Verstreate (3 jaar), bijgestaan door zijn broer Valentijn Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - Tijdens de prijsuitreiking van het Jeugdtoernooi van FC Uitgeest werd afgelopen zaterdag ook de gesigneerde ICGT wedstrijdbal van de winactie uitgereikt aan de jonge, maar beretrotse winnaar Oliver.

Selectiespeler Wouter Uit Den Boogaard overhandigde de bal aan de 3-jarige Oliver Verstreate, een voetballer in de dop. De ouders van Oliver vertellen: "Al 2 jaar gaat Oliver met zijn grotere broer Valentijn mee naar FC Uitgeest. Maar met zijn 3 jaar is hij nog te jong om zelf mee te doen. Dat vindt hij niet leuk, dus staat hij altijd met zijn eigen Minion-bal tussen de velden een balletje te trappen. Hij laat menig voetballertje versteld staan als hij een overgeschoten (echte) bal terug schopt het veld in, over het lage hek!"

Selectiespeler Wouter Uit Den Boogaard reikt de bal uit aan Oliver Verstreate (3 jaar), bijgestaan door zijn broer Valentijn Foto: Marianne Jonker

Maalboek van een poldermolen – 84

Foto: Edwin Blok

Door: Edwin Blok

Het maken van de werkbank in molen de Kat was betrekkelijk eenvoudig. Een frame van vijf balken, vastgemaakt aan de weegdelen. Op de voorste hoeken van dit frame heb ik twee planken vastgemaakt die de poten van de werkbank vormen. Daarop drie brede planken die het werkblad van de werkbank maken. Daarmee was de werkbank in principe al klaar. Op aanraden van mijn oudste zoon, die voor meubelmaker aan het leren is, heb ik ook nog twee achterpoten gemaakt. Deze hebben nu niet zo zeer een functie. Mocht nu echter de werkbank losgemaakt worden van de weeg, dan blijft de werkbank gewoon staan. Ik heb het qua afmetingen zo gemaakt dat er zo min mogelijk afval overbleef. De delen van het frame heb ik gemaakt van de aanwezige balken die ik alleen maar heb gehalveerd. De planken die de poten van de werkbank vormen heb ik ook alleen maar gehalveerd, afval vier keer vijf centimeter om het goed op maat te maken. De drie planken die het werkblad vormen verschilden zo weinig van lengte dat ik daar niets van af heb gehaald. De langste zit voor, en ze zijn keurig gecentreerd. Afmetingen: lengte werkblad 190 cm, hoogte werkbank 108 cm. Het enige wat het echt gekost heeft, zijn 30 schroeven, en natuurlijk wat meet- en denkwerk. Al met al een goedkope werkbank. Mijn bakfiets had ik volgeladen met gereedschap wat mogelijk nodig was. Zware trap aan gehad. Achteraf had ik het niet hoeven doen, ik kon het af met een decoupeerzaag, twee accuboormachines, een waterpas en een rolmaat.

Het is wel leuk om in een molen rond te lopen en te beseffen wat voor molen het geweest is. Ik wist er al een hoop van, maar lang leve internet, daar haalde ik nog weer flink wat extra info van af. De Kat was een stellinghoutzaagmolen in Alblasserdam, aldaar gebouwd op een scheepswerf in 1842. Het heette 'Ons Genoegen', en had een vierkante gemetselde onderbouw met een houten aanbouw aan weerszijden. Veel onderdelen aan de molen werden in ijzer uitgevoerd, dat is nu nog steeds zo. De Kat is slank en getailleerd, dit in tegenstelling tot de Dog die veel breder is, terwijl de lengte van de wieken gelijk is. Dit komt door de verschillen in bouwwijze tussen Noord-Hollandse en Zuid-Hollandse molenmakers. Tijdens de Tweede wereldoorlog heeft 'Ons Genoegen' elektriciteit opgewekt. Na de oorlog werd de molen steeds minder gebruikt. In 1952 wordt de molen gesloopt omdat de nieuwe eigenaar van de werf andere plannen had waar de molen niet in paste. De onderdelen werden in Haarlem opgeslagen om daar als de Adriaan herbouwd te worden. Tot in 1971 molen de Kat afbrandde, toen werd de houtzaagmolen uit Alblasserdam in Uitgeest als poldermolen herbouwd. De Adriaan is er toch gekomen, in 2002.

Polder de Zien was het. Wat nu de Koog is, was vroeger polder de Zien. Het enige wat er nu qua water van over is, wordt gevormd door de Ziendervaart langs de Geesterweg. Er zijn wat afsplitsingen, onder andere richting de sportvelden en vlak langs de Dog. Onder de provinciale weg gaat met twee buizen een verbinding richting het spoor. Hoe het daarna verder gaat, heb ik nog niet kunnen achterhalen. De grens van polder de Zien is bij de driesprong Weeg/Tolpad/Ziendijk. Daar dicht in de buurt gaat een landweggetje tussen de velden door. Bij een bocht naar rechts is duidelijk te zien dat het weggetje het Tolpad kruist, precies tussen twee veeroosters door. Dit is de Koogdijk. De Koogdijk vormt een lus aan de Ziendijk. De Ziendijk is aangelegd in de twaalfde eeuw, de Koogdijk op een iets later tijdstip.

Bij een verplaatste molen zijn nog wel eens wat sporen te vinden van de werktuigen die in de oude situatie gebruikt werden. Bij de Kat blijft dat beperkt tot een ijzeren beugel op een veldkruis, niet bekend is waar die van geweest is. De koningsspil bestaat uit twee delen. In het midden worden ze aan elkaar gekoppeld door een viertal zware beugels. Het bovenste deel komt van de houtzaagmolen, het onderste deel is van de Kat. Over de naamgeving van een molen worden wel eens vragen gesteld. Voor de Kat geldt dat deze molen tot de jaren vijftig de Zien heette, en in de jaren daarna de Kat genoemd werd. Dit blijkt uit foto's die in de hut van de Kat hangen en die staan in het boekje over de historie van de houtzaagmolen in Alblasserdam. Niet bekend is waarom de naam gewijzigd is. Misschien duik ik weleens in het archief wat zich in de hut bevindt. Vier lades vol met informatie over alle molens in Uitgeest.

Ondertussen blijft het werk bij de Dog gewoon doorgaan. Peter en Stan zijn regelmatig aan het grasmaaien, Peter heeft deuren geschilderd, en ik heb naar voorbeeld van het spinnetje van molen de Kat een hond op de staart van het spinnetje van de Dog gemaakt. Eigenlijk zijn het er twee, aan beide kanten van de staart zitten ze. Aan de twee geverfde oranje zeilen heb ik al een aantal reparaties moeten verrichten, de kwaliteit was niet voldoende meer. Voor de zeilmaker heb ik daarom een aantal metingen verricht, hij gaat twee nieuwe oranje zeilen voor de Dog maken. Van de oude oranje zeilen hebben we toch een hoop plezier gehad.

Stan Baltus (10) molenaar in Limmen

Bron en foto: Facebookpagina gemeente Castricum

LIMMEN/UITGEEST - We hebben er een jonge (aankomend) molenaar bij. Stan Baltus is de naam en zo jong als hij is (bijna 11): hij heeft aan zijn roeping gehoor kunnen geven. Vanaf 7 juni draagt hij zorg voor het onderhoud van de Limmer wipmolen aan de Koningsdam. Hij neemt het stokje over van Cees Pepping, die indertijd de molen na een brand opnieuw opbouwde en zo het werk van zijn vader kon herstellen en voortzetten. Wethouder Rob Schijf bedankte de heer Pepping voor zijn jarenlange tomeloze inzet en verwelkomde Stan als nieuwe beheerder.

De heer Pepping bracht bij de overdracht zijn fotoalbum mee met een schat aan historische plaatjes van de molen. Stan is gek van molens en weet er echt alles van. In Uitgeest doet hij al vrijwilligerswerk aan de molens De Kat en De Dog. Nu wil het geval dat Cees Pepping inmiddels op hoge leeftijd is en heeft aangegeven de zorg te willen overdragen.

De waterwipmolen is vijfenhalve meter hoog, en is daarmee half zo groot als de originele wipmolens die ooit werden ingezet als watermolens. Jaap Pepping maakte de molen in 1973 voor de Limmer bevolking. In 2003 werd de molen in brand gestoken. Zoon Cees Pepping bouwde de molen exact hetzelfde weer op met de tekening van zijn vader en sinds 2004 siert de molen weer het eilandje naast de Dusseldorpervaart. Pepping is al die jaren het onderhoud blijven doen. De gemeente stelde de materialen ter beschikking.

Onder auspiciën van Wijkbeheer van de gemeente en met een beetje hulp van zijn vader zorgt Stan er voortaan voor dat de molen er pico bello uit blijft zien. Laten we zeggen dat dit koren op zijn molen is. En laten we ook zeggen dat in dit geval de ambtelijke molens niet lang hoefden te malen om tot deze oplossing te komen.

Internetcafé buurtcentrum het Spectrum

HEEMSKERK - Elke donderdag kunt u terecht bij het internetcafe van 13.00 uur tot 14.00 uur (behalve in de schoolvakanties).

Het internetcafé is bedoeld voor mensen die geen of weinig gelegenheid hebben om met een computer om te (leren) gaan of te gebruiken. Elke donderdag van 13.00 uur tot 14.00 uur is iedereen van harte welkom in buurtcentrum het Spectrum, Lauraplein 1 te Heemskerk. Op basis van de behoeften van de deelnemers wordt er uitleg gegeven over hetgeen zij willen leren. Zo kunnen taalprogramma's aan bod komen om het Nederlands te verbeteren, leren omgaan met de computer, typeles volgen, de weg vinden op internet, gebruik van facebook etcetera. Het team vrijwilligers is inmiddels uitgebreid en kunnen daardoor meer vragen aan. De kosten zijn € 1,- per keer. Docente Pauline Snijders en vier vrijwilligers geven les in een gezellige, ongedwongen sfeer.

Uitgeester Lees Lokaal Moment zet het leesplezier in het zonnetje Uitreiking LeesLokaalpluimen, bezoek basisscholen en 251TV

Leerlingen van basisschool De Binnenmeer tonen hun favoriete boek. Foto: aangeleverd

Uitgeest - Dinsdag 20 juni 2017 beloofd een ongekend drukke dag te worden in Lees Lokaal. Op deze dag worden de allereerste LeesLokaalpluimen uitgereikt door Wethouder A. Vink-Hartog, belast met Kunst en Cultuur, en mevrouw Y. Groen, gebiedsregisseur BUCH voor de gemeente Uitgeest.

Ongeveer 150 kinderen van de vijf basisscholen komen samen met hun leerkracht naar Lees Lokaal om deze pluimen in ontvangst te nemen. Groep 4 van de Binnenmeerschool bijt om 08.45 uur de spits af. Juf Petra Bijman zal als eerste een Leeslokaalpluim krijgen voor het door de leerlingen gekozen boek De wereld van de gorgels, geschreven door Jochem Meijer. Een boek dat volgens de kinderen vooral heel erg grappig is. De overige vier LeesLokaalpluimen worden om 09.45 uur (groep 4 Kornak), 10.45 uur (groep 6/7 De Vrijburg), 13.00 uur (groep 3 De Molenhoek) en om 14.00 uur (groep 7 De Wissel) uitgereikt. 251TV is de gehele dag aanwezig om verslag te doen van de feestelijke afsluiting van het eerste jaar van het samenwerkingsverband tussen de vijf basisscholen en Lees Lokaal. Ook fotograaf Gerrit Bus zal op deze dag niet ontbreken.

Aan het einde van hun bezoek aan Lees Lokaal krijgen alle kinderen een Vriendenpas en een Lees Lokaal tas. Ook mogen de kinderen die langskomen met een eigen boek dit direct ruilen. De leerkracht krijgt een Lees Lokaal tas vol met kleurplaten en rebussen mee voor alle leerlingen van de school. Tot uiterlijk 4 juli kunnen de kinderen de rebus of de kleurplaat inleveren bij Lees Lokaal en kans maken op het winnen van een van de met een pluim gewaardeerde boeken. De winnaars ontvangen dezelfde week nog bericht om hun prijs op te komen halen.

Samenwerkingsverband Lees Lokaal en openbare basisscholen Uitgeest
Lees Lokaal Uitgeest is een burgerinitiatief met financiële ondersteuning van de Gemeente Uitgeest. Aan de verstrekte subsidie van de gemeente aan Lees Lokaal en de basisscholen zat een opdracht verbonden. Er moest samengewerkt worden aan het leesonderwijs in Uitgeest. Op voorstel van Lees Lokaal is op iedere school nu een leescoördinator aangesteld. Deze coördinator is zes dagen per jaar vrij geroosterd. Op deze zes dagen bundelen Lees Lokaal en de vijf leescoördinatoren hun krachten. Onder begeleiding van Marieke Jansen Hendriks van Echtwaer ontstond er ruimte voor kennisoverdracht en werden taken gedeeld zodat er werkdrukvermindering kon ontstaan. Gedurende deze sessies werd er leespromotiemateriaal voor de leerlingen ontwikkeld. Korte opdrachten waarmee leerlingen elkaar enthousiasmeren voor een boek. Er zijn inmiddels voldoende lessen gemaakt om deze volgend schooljaar in een prachtige presenteermap aan iedere groep te kunnen overhandigen. Volgend schooljaar worden deze lessen nog meer aangevuld.

Vieringen RK parochie

Woensdag 14 juni: 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel
Vrijdag 16 juni:         19.00 uur H. Eucharistieviering in Geesterheem
Zaterdag 17 juni:         GEEN VIERING
Zondag 18 juni:         09.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo

In de maanden juli en augustus zal het kerkhof op woensdagavond open zijn tot 20.00 uur. Het secretariaat is van 15 juni t/m 6 juli op donderdag gesloten.

Muziek op het Water

UITGEEST - Zaterdag 24 juni wordt de zomer gevierd met Muziek op het Water bij Bistro 't Schippersrijk in Uitgeest. Bluesix en Santana Hot Collective verzorgen tijdens deze editie vanaf het water voor de zomerse klanken.

Bluesix is een Rhythm- and Bluesband met oude rotten uit de IJmondiale muziekscene waarmee de voetjes vanzelf van de vloer gaan. Met hun nieuwe frontman Dick Huisman is het repertoire verbreed en speelt deze zich af tussen de jaren '60 en '80. De mannen van de tributeband Santana Hot Collective brengen de grootste hits van meestergitarist Santana ten gehore. Met hun latin ritmes kan het publiek gewoon niet stil blijven staan. Met nummers als Samba Pa Ti, Maria Maria, Smooth en She's Not There brengt Santana Hot Collective de sfeer van de Caribische nachten naar Uitgeest. Aanvang 20.30 uur, Bistro 't Schippersrijk. Toegang is gratis.

Zondag 18 juni, 10.00 uur: Uitgeest, Castricummerweg. Voorganger is nog niet bekend, met medewerking van de Cantorij

G-hockeyteam zoekt versterking!

Het G-hockeyteam kijkt uit naar nieuwe teamleden. Foto: aangeleverd

CASTRICUM - Het G-hockey team van MHCC Castricum kan wel wat versterking gebruiken. G-hockey is bedoeld voor kinderen en jongeren met een (licht) verstandelijke beperking.
We hebben twee enthousiaste teams die spelen in verschillende competities. Ook al heb je nog geen ervaring met hockey: iedereen is van harte welkom!

De training is op maandag en woensdag in kleine groepjes. Ben je benieuwd? Kom dan eens langs tijdens de open trainingen op woensdag 21 en 28 juni van 17.30 uur tot 18.30 uur. Je kan een hockeystick lenen. Op maandag 11 september begint het nieuwe seizoen. Komt dit niet uit of wil je wat meer informatie? Kijk op de website www.mhcc.nl (Klik op Hockey, daarna op G-hockey) of bel Niel van Vuuren op 0251-650258.