Café-Restaurant Klaas viert éénjarig bestaan
Wat is hun visie en het geheim van hun succes?

UITGEEST - Het is alweer een jaar geleden dat Café-Restaurant Klaas in Uitgeest haar deuren opende. Op 9 juni 2016, na een vijf weken durende verbouwing met hulp van familie en vrienden, hebben de eigenaren Niek Groen en Jos Keijsper dit pand eigen gemaakt en zwaaien er de scepter, vol liefde voor het vak. Hoe is het hen in het afgelopen jaar vergaan en wat brengt de toekomst voor dit nu al gerenommeerde restaurant. Wat is hun geheim?
Klaas onderscheidt zich door perfectie in combinatie met het creëren van de nodige gezelligheid. Niek (gastheer): Vanuit mijn opleiding en ervaring bij gerenommeerde restaurants als de Librije, de Bokkedoorns, Apicius en De Nederlanden heb ik geleerd om perfectie na te streven. Daarbij voegen wij bij Klaas een dosis gezelligheid toe. Waar ik de gasten probeer te 'managen' door hen een thuisgevoel te laten beleven, doet chef-kok Jos dat met zijn gerechten. Van jong tot oud kan men genieten van de heerlijke, voornamelijk Hollandse keuken, met soms een uitstapje naar een culinair buitenlands gerecht. Jos heeft twee jaar gereisd en heeft zodoende kijk op internationale gerechten. Daarnaast heeft Jos zijn ervaring opgedaan bij het Amstel Hotel, Marlet en Chapeau. Niek benadrukt: "Over alles is nagedacht en niets wordt aan het toeval over gelaten. De gerechten moeten kloppen! Alles wordt vers bereid, wat de essentie is van het koken. Van een kinderpannenkoek, een hoofdgerecht tot een heerlijk 3-gangen menu met mooie wijnen. Alle voorgerechten zijn onder de € 10,00 en alle hoofdgerechten onder de € 20,00.
Wetenswaardigheid
Klaas is een oom van Niek. Klaas is getrouwd met een nicht van Jos, genaamd Annette. Samen wonen zij in Nieuw Zeeland. Door hen wisten Jos en Niek van elkaars bestaan. Later ontmoetten Niek en Jos elkaar op de kermis in Uitgeest en is de samenwerking ontstaan. "Iedereen kent wel een Klaas, een lekker toegankelijke en mooie naam" dit is de werkelijke reden waarom de naam gekozen is, maar de eerder genoemde reden mag ook" aldus Niek lachend.
Het 'geheim' van hun succes
Niek en Jos komen beiden uit grote families. Er gaat hier geen dag voorbij of we kennen wel mensen die hier binnen stappen. Niek: "Hoe mooi is het om familieleden hier te kunnen ontvangen in een ambiance waar men zich prettig voelt. We spreken ze weinig. Hoe leuk is het dan wanneer ze hier komen eten! Bij alle gasten voelen we ons altijd betrokken en zijn we geïnteresseerd. Wat het geheim is van hun succes? "Door ervaringen die we meegenomen hebben en door alles met veel liefde voor het vak en veel zelf te maken, hebben we een eigen identiteit. We hebben een goede sfeer kunnen neerzetten. Mensen uit de omgeving weten ons ook te vinden. Zelfs uit Heemskerk, waar toch veel horeca te vinden is. Dit zegt wel wat!"
Voor iedereen
Een meespelende factor voor het succes is, dat Klaas er voor iedereen is: Zowel voor de mensen die er dineren, maar ook voor de mensen die er werken, alsmede de Uitgeester ondernemers. Van de vier personen in vaste dienst en 25 part timers komt negentig procent uit Uitgeest. De versproducten komen rechtstreeks van uit het dorp; het heerlijke brood wordt exclusief gebakken door bakker Putter, het vlees wordt door slagerij Dick Kok vers geleverd, de speciaal-bieren door de Noord-Hollandse Bier Brouwerij en gedistilleerd door de Tweekoppige Phoenix. Groenten en fruit worden niet geleverd, maar hoogstpersoonlijk geselecteerd en zelf opgehaald door Jos bij Van Der Lem. Verder toont Klaas zijn maatschappelijke betrokkenheid door sponsoring van FC-Uitgeest, dames 35+, TCU en De Dog. Bovendien zijn ze actief met georganiseerde activiteiten zoals de Kerstmarkt, Kermisloop en kermis. "Wij hebben een hoge gunfactor naar hen en andersom ook," aldus de gepassioneerde ondernemer.
Het afgelopen jaar is voor Niek en Jos voorbij gevlogen. "Het voelt als een rijdende trein vol positiviteit," vertelt Niek. "Het is te gek wanneer de visie en de plannen die je van tevoren hebt ook slagen. Het afgelopen jaar hebben we tal van hoogtepunten bereikt. De reacties op het restaurant zijn zeer positief." In februari werd Klaas gerecenseerd in de culinaire rubriek 'Over de Tong' van het Noord-Hollands Dagblad. Een 9- als resultaat, wat resulteerde in nog meer boekingen, vooral van gasten buiten Uitgeest.
Maar Niek en Jos blijven er nuchter onder en houden vast aan hun visie. "We zijn nu 5 dagen per week open, behalve dinsdag en woensdag. De tafels zijn nagenoeg altijd bezet, dus misschien komt er binnenkort een dag bij."
Tekst en foto: Anita Webbe