De Uitgeester

17 januari 2018

De Uitgeester 17 januari 2018


Oproep: De Uitgeester 120 jaar

UITGEEST - Het is een bijzonder jaar voor De Uitgeester. Deze krant bestaat dit jaar maar liefst 120 jaar! Dit laten we uiteraard niet ongemerkt voorbijgaan.

Zo prijkt op de voorpagina ons speciale '120 jaar logo'. Elke laatste Uitgeester van de maand blikken we terug op de rijke historie van deze krant. Nostalgische advertenties, oude foto's en '120 jaar De Uitgeester'-verhalen. Voor deze jubileumrubriek zijn wij op zoek naar verhalen, knipsels en foto's.

Oproep: De Uitgeester 120 jaar
Ooit in De Uitgeester gestaan? Dan zit het krantenartikel vast nog wel ergens in een fotoboek geplakt of ligt het in een doos op zolder. Duik samen met De Uitgeester terug in de tijd! Zoek het op, maak een foto of scan het in en mail het naar redactie@uitgeester.nl. Dan plaatsen wij het met een '2018 tekst' opnieuw in de krant. De redactie is benieuwd naar de verhalen en herinneringen van de Uitgeesters. Alles is welkom.

In de krant van 31 januari blikken we voor het eerst terug op 120 jaar De Uitgeester!

Doek valt eind maart definitief voor Wiosk Na dertien jaar: "De koek is op"

Brief "De koek is op" op de deur van de Wiosk op het station van Uitgeest Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Het is eind maart over en uit voor de Wiosk op het station van Uitgeest. Op de deur hangt inmiddels een brief met de treurige kop: "De koek is op". Vrijdag 30 maart is de laatste verkoopdag voor de kiosk.

Doordat er geen spoorwijziging kan plaatsvinden in de huidige dienstregeling op het knooppunt tussen Amsterdam Centraal en Hoorn is de uitbater in financiële problemen geraakt. Voorheen stopten er op het middenperron genoeg treinen en werd de Wiosk druk bezocht. Door een aanpassing in de dienstregeling stoppen nu bijna alle treinen op het perron aan de noordzijde. De Wiosk loopt daardoor zoveel klanten mis dat de winkel niet langer levensvatbaar is.

Station straks tochtgat zonder faciliteiten
Met het verdwijnen van de Wiosk zal ook de warme en windvrije wachtruimte op het station van Uitgeest verdwijnen. Reizigers met hoge nood hebben pech: ook de wc is vanaf eind maart gesloten. Met het verdwijnen van de 'Wiosk Gemakswinkel' verdwijnen ook deze belangrijke faciliteiten op het station. Zo blijft er van station Uitgeest, toch al bestempeld als het lelijkste station van Nederland, enkel nog een onbewaakt tochtgat over.

"Wij Wiosk Gemakswinkel willen de klanten bedanken, die de afgelopen 13 jaar de winkel hebben bezocht", schrijft de uitbater. Inmiddels zijn de openingstijden drastisch ingeperkt. Zo is de winkel in het weekend al compleet gesloten. Vanaf 19 maart is het uitverkoop: 50 procent korting op alle food-artikelen.

Uitgeest stralend middelpunt van het levenslied

Pierre van Dam en Koos Alberts op het podium in de A9 Studio's. Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Voor liefhebbers van het levenslied was het afgelopen zondag genieten in de A9 Studio's in Uitgeest. Alle grote Nederlandse volkszangers waren vertegenwoordigd tijdens de Koos Alberts Awards.

De Koos Alberts Awards werden dit jaar voor de derde keer uitgereikt. Het evenement is een initiatief van zanger Koos Alberts en zijn vrouw Joke. Naast een tiental optredens van onder meer; De Alpenzusjes, Django Wagner, Peter Beense, Stef Ekkel en René Karst werden er ook vele prijzen uitgereikt. De winnaars in diverse categorieën kregen een bronzen borstbeeld van de Amsterdamse volksartiest.

Bijzonder borstbeeld
Een bijzonder moment was de onthulling van het borstbeeld van Joke Hoeben, de vrouw van Koos. Het echtpaar deelt al vijftig jaar lief en leed. Joke was zichtbaar ontroerd toen ze uit handen van haar man Koos haar eigen borstbeeld kreeg. De middag in de A9 Studio's was een groot feest en werd natuurlijk afgesloten met een optreden van Koos Alberts zelf.

@NICO: DIT GRAAG IN EEN KLEUR KADERTJE BIJ ARTIKEL (NAAST FOTO?)
Overzicht winnaars Koos Albers Awards

Oeuvre prijs: Tineke de Nooij
Nieuw Nederlands talent: Mike Peterson
Beste artiest (man): Tino Martin
Beste artiest (vrouw): Samantha Steenwijk
Beste Producent: Edwin van Hoevelaak
Beste Groep: Echte Vrienden
Beste Single: André Hazes
Beste Album: John West
Beste Oktoberfest act: De Alpenzusjes
Populairste Horeca artiest: Wesley Bronkhorst
Levenslied Helden: Jacques Herb
Beste Levenslied zanger: Frank van Etten
Beste Après artiest: Marco Kraats
Beste Feest artiest: Snollebollekes
Beste Feest act: Helemaal Hollands
Radio NL Publieksprijs: Jannes

Oldtimers beleven wedergeboorte

Martin van Riessen gunt BMW '02 nieuw leven Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Op het eerste oog ziet niemand dat het rustieke woonhuis aan de Hogeweg 110 op een enorme kavel staat. Achter het huis, omzoomd door bomen en planten staat, heel decoratief, een oude roestige Mini Cooper op het erf.

Een prachtige varen lijkt via de bodemplaat een glimp zonlicht te willen vangen. Ook staat er een enorme compleet ingerichte loods met werkplaats van maar liefst ruim 350m2. Vol passie voert Uitgeester Martin van Riessen hier zijn hobby uit: het restaureren van oude auto's. Lees het vervolg op pagina...

Nieuwe service tijdens gemeenteraadsverkiezingen

Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Het lijkt nog ver weg: de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Voor treinreizigers in Uitgeest is er toch al nieuws over te vermelden. Zo zal de gemeente Uitgeest een nieuwe service instellen: stemmen bij het NS-station.

Op 21 maart wordt een tijdelijk stembureau ingericht bij het NS-station van Uitgeest. Dit stembureau komt naast de stationsingang aan de dorpszijde (Stationsplein 1) en is bedoeld als extra service voor de forenzende Uitgeesters. Die kunnen hier al vanaf 06.00 uur (en tot 20.00 uur) hun stem uitbrengen. De mobiele stemlocatie is uiteraard ook toegankelijk voor andere Uitgeesters.

Aandacht voor lokale politiek
De komende weken zal De Uitgeester veel aandacht besteden aan de gemeenteraadsverkiezingen in Uitgeest.

"Het sleutelen zit in mijn bloed" Oldtimers beleven wedergeboorte dankzij Uitgeester

Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Op het eerste oog ziet niemand dat het rustieke woonhuis aan de Hogeweg 110 op een enorme kavel staat. Op het erf achter het huis staat er een enorme loods van maar liefst ruim 350m2, compleet ingericht als hobbywerkplaats. Hier voert Uitgeester Martin van Riessen zeer gepassioneerd zijn hobby uit: het restaureren van oude auto's.

Martin van Riessen (67) begon op 17-jarige leeftijd bij het toenmalige autobedrijf Overeem dat destijds verderop in dezelfde straat gevestigd was. Hier werkte Martin tot 1985 als automonteur en maakte vervolgens de overstap naar monteur in de koeltechniek. Echter, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Sinds zijn pensionering drie jaar geleden, heeft hij alle tijd en begon met het restaureren van o.a. een BMW 2002, een Mini en een MG TD. Inmiddels staat de loods vol met oldtimers die smachten om weer de weg op te kunnen. "Ik maak er graag een sport van om deze oudjes een nieuw leven te geven. Alle vrije uurtjes besteed ik aan het sleutelen en ik struin oldtimerbeurzen af op zoek naar de juiste onderdelen." Martin heeft door de jaren heen ook de nodige machinerie verzameld om de auto veilig en rijklaar te maken.

"Klaar als ik 130 ben"
Met trots laat Martin zijn oldtimers zien die onder een dikke stoflaag staan, half verscholen tussen auto-onderdelen, gereedschap en andere spullen. "Er staan momenteel 17 auto's, waarvan er enkele donor zijn. Een donorauto wordt na gebruik van de bruikbare onderdelen totaal gestript afgevoerd," legt hij uit. "Her en der kwam ik wel eens wat tegen, zoals oude Renaults met schade of mankementen die ik voor een zacht prijsje kon bemachtigen." Martin geeft toe: "Het is een uit de hand gelopen hobby. Ik ben ermee opgegroeid en sleutelen zit me blijkbaar in het bloed."

Martin's trots: Een MG GT ofwel 'Jan Kruis-auto' uit 1950 Foto: Anita Webbe
Martin van Riessen restaureert een BMW '02 Foto: Anita Webbe
De MG TD ofwel een 'Jan Kruis auto' is Martin's trots Foto: Anita Webbe

Precisie en perfectie zijn de ideale eigenschappen die Martin bezit. "Ik doe geen concessies: elk onderdeel, elk boutje moet origineel zijn. Ik heb ook geen haast en zoek net zolang tot ik het gevonden heb. Tegen de tijd dat ik alle auto's rijklaar heb ben ik ongeveer 130 jaar oud," lacht Martin.

"Jan Kruis-auto"
Er staan vier oude Mini's waarvan er al één rijklaar is. Verder een MG B GT uit 1969, een Volvo 480 uit 1988, een Alfa Romeo Spider, een Porsche 924, en een Citroen DS Special (Snoek) in opslag. Ook staan er vier Renaults 4 CV uit de jaren '50-'60, waarvan er twee overblijven.

"Als ik een auto af heb, verkoop ik deze wel eens aan een liefhebber om e.e.a. te bekostigen." Maar niet zijn MG TD uit 1950, die hij liefdevol 'Jan Kruis auto' * noemt. "Deze auto houd ik zelf. Leuk om mee te toeren en rally's mee te rijden!" besluit de trotse automonteur. "De echt Engelse techniek is zo mooi maar het is ook een Spartaanse auto: Ze lekken altijd motorolie en als ze niet lekken dan is de olie op! De MG TD is een Engelse schoonheid met rechtse besturing. Deze wil ik aan de linkerkant hebben. Een hele lastige klus maar ik ga de uitdaging graag aan!"

"Mijn grote hobby"
Oldtimers een goede investering? "Ik hoef mezelf niet rijk te rekenen. Dit is voor mij puur een grote hobby. Voor auto's ouder dan 25 jaar behoefde men voorheen geen wegenbelasting te betalen. Door een overheidsbesluit is dit opgeschroefd naar 40 jaar in verband met milieubelastingwetgeving. Oldtimerrijden wordt dus niet bepaald gestimuleerd door de overheid."

Elk nadeel zijn voordeel
Dit jaar wordt het dak van de loods vervangen. "Dat wordt ook nog een behoorlijke klus, maar het voordeel hiervan is dat we flink kunnen opruimen en ordenen, want dat is er een beetje bij ingeschoten," geeft Martin toe. "Bovendien vind je spullen terug waarvan je niet wist dat je die nog had..."

* Libelle-stripverhalen van Jan Kruis: 'Jan, Jans en de Kinderen.'

Tekst en foto's: Anita Webbe

Thuisbij - het dagboek van Jan Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

Dus, huppakee, de brandweer afbestellen. Dat is in Uitgeest vlugger gezegd dan gedaan.

Woensdag 10 januari 2018
Vandaag is nicht Annet van Margreet begraven in Almere. De Uitgeestertak van de familie is er vanmorgen heengegaan met Hans en Corine. Het verslag van de dienst en het verhaal dat er bij hoort hoor ik later vandaag, als Margreet thuis komt. Dat is dan na haar yoga cursus, zal dus gauw een uur of negen worden. Al met al ben ik vandaag zo goed als de hele dag alleen. Niet leuk, maar we hebben niet veel of vaak contact met de Wolven-familie, dus ik vond dat zij erheen moest gaan.

Ik ben vandaag naar Thuisbij geweest. Daar hoorden we het goede nieuws van Anne. Hij is vandaag bij ons geweest en vertelde dat hij door de dokter genezen is verklaard. Hij heeft aangeboden vrijwilliger bij Thuisbij te worden. Hij blijft dus komen om met mij te cryptogrammen en gaat ook de klaverjas begeleiden. Al met al wordt het afwachten met hoeveel mannen we bij Thuisbij blijven komen. Het ziet er nu naar uit dat we bij onze club met een vorstelijk vrouwenoverschot moeten dealen. Vanmorgen was de stand vrouwen-mannen ongeveer 11-3.

Ik heb gehoord dat we morgen weer gaan wandelen met dokter Dirk-Jan. Die schijnt zo ongeveer terug te zijn. Tenminste, als hij niet ergens in de drie-meter- dikke sneeuwlaag aan het skiën is. Als je in 3-meter- sneeuw überhaupt kunt skiën. Ik heb vanmorgen onze conciërge over het brandweerbezoek van gisteren aan Geesterheem gesproken toen ik naar Ilona ging. Het zat zo: op een van de kamers was de vlam in de pan geslagen. Maar dat had de huisbrandweer snel onder controle. Dus, huppakee, de brandweer afbestellen. Dat is in Uitgeest vlugger gezegd dan gedaan.

Onze mensen grepen de telefoon en probeerden de brandweer te bellen. Wij (Geesterheem dus) kregen geen contact met de blusmannen. Die reden met gillende sirene door het dorp. We hadden van de brandweer wel een nieuw telefoonnummer gekregen. Dachten we. Helaas, niet het juiste nummer, dat telefoneert lastig. We kregen pas contact toen de rode auto voor de deur remde. Geheel overbodig dus. Ik neem aan dat de brandweermannen een verse bak koffie kregen voor ze naar huis (de brandweerkazerne) reden. Even een bakkie mannen?

Lees alle dagboek verslagen op http://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van- jan

Praten als medicijn tegen depressie Door Audrey Buerman, psycholoog bij Dokter Bosman

Foto: Aangeleverd

Het ministerie van Volksgezondheid is onlangs een campagne begonnen om depressies bespreekbaar te maken. Als psycholoog kan ik me daar helemaal in vinden. In Nederland krijgen jaarlijks 800.000 mensen in Nederland een depressie.

En maar liefst 1 op de 5 krijgt ten minste 1 keer in zijn of haar leven een depressie. Het zijn enorme aantallen. Hoe kan het dan dat veel mensen met een depressie het heel lastig vinden om er over te praten met hun familie, vrienden of collega's? Ondanks dat er steeds meer aandacht is voor psychische klachten, waaronder depressies, rust er klaarblijkelijk nog steeds een taboe op. Praten over je sombere gevoelens is nu juist zo belangrijk. Praten lucht op, het helpt te relativeren, het geeft troost en kan helpen om de zaken voor jezelf op een rijtje te zetten. En als de mensen in je omgeving weten dat je niet goed in je vel zit, kunnen ze rekening met je houden en je helpen.

Als je tijdelijk een sombere periode in je leven hebt dan kan een goed gesprek de lucht klaren. Soms is praten met de omgeving niet genoeg. Bijvoorbeeld als de sombere gevoelens niet verdwijnen of bijna 24 uur per dag aanwezig zijn. Als er veranderingen zijn in je slaappatroon, als je lusteloos of juist rusteloos bent, je concentratievermogen minder is, of als je merkt dat je minder goed functioneert, ga dan naar je huisarts. Je kunt een depressie hebben. Met een depressie kun je terecht bij een psycholoog of psychiater. Bij een ernstige depressie zijn soms medicijnen nodig, maar veel mensen hebben aan therapie genoeg om van hun depressie af te komen.

Ben jij somber en wil je met iemand praten? Neem contact op met Dokter Bosman. Wij kijken samen met jou naar de mogelijkheden voor een snelle start van een diagnose en behandeling met een persoonlijke aanpak.

Nieuwe Jan aan het roer bij Progressief Uitgeest

Jan Schouten (rechts op de foto) neemt het stokje over van Jan Dubelaar. Foto: Progressief Uitgeest

UITGEEST - Bij de aanstaande verkiezingen zal Jan Dubelaar geen lijsttrekker meer zijn van Progressief Uitgeest (PU). Het stokje zal worden overgenomen door Jan Schouten.

Dubelaar is al lang actief in de gemeentepolitiek. Van najaar 1995–1998 als raadslid, daarna vier jaar niet en vervolgens vanaf 2006 tot op heden weer als raadslid, waarvan de laatste negen jaar tevens als fractievoorzitter van PU. In die periode heeft hij zich als partijleider, in de raadszaal en daarbuiten, ingezet voor het dorp. Dubelaar heeft besloten om een stap terug te doen, maar staat nog wel op een verkiesbare plek op de kandidatenlijst van PU voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart.

Jan Schouten
De nieuwe lijsttrekker is Jan Schouten. "Ook hij draait inmiddels tien jaar mee in gemeentelijke commissies en de raad van Uitgeest. Ervaring heeft hij ook als wethouder. In het vorige college nam hij zitting namens Progressief Uitgeest," laat de partij weten. Kortom, Progressief Uitgeest verliest met Jan Dubelaar een gedreven lijsttrekker, maar krijgt er met Jan Schouten een niet minder ervaren partijleider voor terug.

Bedrijfsbestemming voor parkeerplaats A9 Studio's

Deel van parkeerterrein omgeven door hek en vol bouwmateriaal Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Via sociale media gaan geruchten door het dorp dat op de parkeerplaats achter de A9 Studio's aan Westerwerf 1 een Albert Heijn XL zou komen of wellicht een McDonalds filiaal. Of zou het toch een ideale locatie zijn voor het veelbesproken Integraal Kind Centrum (IKC)...? Niets van dit alles is aan de orde en kan naar het land der fabelen verwezen worden.

Door: Anita Webbe

Eigenaar van A9 Studio's en Bobs, familie Martens, heeft plannen om een bestemmingswijziging door te voeren met betrekking tot het naastgelegen parkeerterrein van 8000 m2. Martens acht het wenselijk om een deel van het parkeerterrein om te zetten in bedrijventerrein. Hierover zijn gesprekken gaande met de gemeente.

Van zware naar middelzware horeca
In 1998 heeft de gemeente Uitgeest een overeenkomst gesloten met de eigenaar van Bobs en A9Studios met betrekking tot bijbehorende parkeergelegenheid aan de Westerwerf 1 te Uitgeest. Deze overeenkomst houdt in dat de horeca eigenaar de mogelijkheid heeft om de bestemming van het parkeerterrein te wijzigen in een bedrijfsbestemming, inclusief de bouwrechten voor bedrijfsgebouwen. Hiervoor in de plaats zou de zoals nu beschreven de 'zware horecabestemming' worden aangepast naar een 'wegbestemming tot maximaal een middelzware horecabestemming'.

Wijzigingsplan
Het College verleent in principe medewerking aan het opstellen en in procedure brengen van een wijzigingsplan voor de Westerwerf in Uitgeest, conform de voorwaarden zoals bedoeld is in de wet Ruimtelijke Ordening. Dit wijzigingsplan met ruimtelijke onderbouwing zal door de initiatiefnemer worden opgesteld, waaruit blijkt dat er sprake is van een goede ruimtelijke ordening. Alle ruimtelijk relevante aspecten zullen hierin worden meegenomen. Uiteraard zal dit gebeuren in overleg tussen initiatiefnemer en de gemeente. Andere stakeholders, voor zover nodig of wenselijk is, worden betrokken. Het (laten) opstellen van het wijzigingsplan is voor rekening van initiatiefnemer en niet voor de gemeente Uitgeest.

Inmiddels is een deel van de betreffende parkeerplaats al omgeven door een hekwerk. Onbekend is nog wat er met dit stuk gaat gebeuren. Er zijn afspraken gemaakt dat ten tijde van een evenement het terrein open staat voor extra parkeergelegenheid.

Oud papier voor basisschool De Wissel

UITGEEST - Wist u dat u bij basisschool De Wissel in Uitgeest ook eens per maand uw oude kranten kunt inleveren? De Wissel is hier erg blij mee want de opbrengst van het oude papier wordt nuttig gebruikt!

Zo kunnen hier speelmaterialen mee worden aangeschaft voor op het schoolplein. Dit schooljaar wordt er met het geld bijvoorbeeld een hek om het voetbalveld geplaatst. Naast spullen voor op het schoolplein worden er van de opbrengst van het papier ook bijvoorbeeld materialen voor in de gymzaal gekocht.

Wilt u weten waar en wanneer u uw oud papier kwijt kunt? Waar: OBS de Wissel, de Hoop 3 in Uitgeest. Wanneer: het eerstvolgende moment dat de container er staat is aanstaande zaterdag 20 januari. De container staat er van 9.30 uur tot 11.30 uur.

Fitheid senioren Uitgeest wordt opnieuw onder de loep genomen

Foto: Logo: Holland Sport

UITGEEST - Donderdag 22 februari organiseert de buurtsportcoach van Uitgeest voor de derde keer een gratis fittest voor senioren. Tijdens de test worden vaardigheden als kracht, lenigheid, balans, reactievermogen en uithoudingsvermogen bekeken en getest.

Het vervolg op de fittest is het 8-weeks sportprogramma Fit & Vitaal 60+ dat in samenwerking met lokale sportaanbieders georganiseerd wordt. De fittest wordt op donderdagmiddag 22 februari afgenomen bij Liefting Fit aan de Molenwerf 36b. Deze fittest maakt onderdeel uit van het project 'Fit & Vitaal 60+', een 8-weeks sport- en beweegprogramma voor ouderen georganiseerd door de buurtsportcoach Uitgeest. Als deelnemers besluiten zich op te geven voor het 8-weekse sportprogramma 'Fit & Vitaal 60+' zullen zij gedurende 8 weken tweemaal per week gezamenlijk gaan sporten.

Eenmaal per week trainen zij onder begeleiding van de deskundige trainers van Liefting Fit. Deze trainingen zijn gericht op het verbeteren van conditie, kracht, lenigheid en coördinatie. De tweede keer in de week maken de deelnemers kennis met het aanbod van de diverse sportverenigingen in Uitgeest. Deze sportmomenten zullen overdag plaatsvinden. Het programma start op woensdag 7 maart om 10.30 uur. De kosten voor het totale 8-weekse sportprogramma bedragen 20 euro per persoon. Natuurlijk is er tijdens en na afloop van iedere training tijd voor een praatje.

Het sociale element is namelijk ook erg belangrijk bij het beoefenen van een sport. Het project is twee keer eerder uitgevoerd. Met groot succes, want bijna alle oud-deelnemers sporten nog wekelijks. Dit is aanleiding geweest voor de buurtsportcoach om het programma ook dit voorjaar weer op te zetten. Inwoners van Uitgeest die mee willen doen aan de fittest en/of het sportprogramma zijn welkom. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan bij Chantal Thomas, c.thomas@alkmaarsport.nl of 06- 43041145. Na aanmelden ontvangt u van ons het exacte tijdstip waarop wij u verwachten op donderdagmiddag 22 februari voor de fittest.

Old Alkmaar Boardingtoernooi 2018 een groot succes AZ verslaat Ajax na een ware voetbalthriller

Foto: aangeleverd

AKERSLOOT - Vrijdagavond startte de 11e editie van het Old Alkmaar Boardingtoernooi in sporthal De Lelie met een kwalificatietoernooi voor de JO13 teams uit de omgeving van Akersloot. Na de poulewedstrijden werd er door middel van twee kruisfinales gestreden om twee tickets voor de wedstrijden op de zondag, waar zij zouden mogen strijden tegen AZ, Ajax, FC Utrecht en Volendam.

Het eerste ticket ging naar een zeer sterk AFC'34 JO13, zij wonnen met 6-0 van FC Castricum JO13 in de beslissende kruisfinale. Om het tweede werd ticket gespeeld door ADO'20 JO13 en FC Uitgeest JO13. Na een 2-0 achterstand kwam FC Uitgeest op gelijke hoogte en eindigde de wedstrijd in 2-2. FC Uitgeest nam de penalty's net iets beter en wist hiermee een ticket voor de zondag af te dwingen. Op zaterdagochtend werd gestart met de JO9 poule. De spannende finale tussen FC Castricum en Kolping Boys eindigde in een 2-1 overwinning voor FC Castricum.

Aansluitend werd de JO10/11-poule gespeeld. Na de poulewedstrijden ging de finale tussen HSV en Foresters. Een heuse en spannende derby die door Foresters met 3-2 werd gewonnen. Als laatste was het de beurt aan de teams van de JO11-hoofdklasse met dit jaar AZ JO11 als debutant. Hier ging de finale tussen AZ team A en AZ team B. AZ team A wist in een prachtige finale beslag te leggen op de eerste plaats door met 3-2 te winnen. Hier hoorden wij voor het eerst dit weekend het liedje "Wij zijn de kampioen, wij zijn de kampioen", uit de mond van de Alkmaarse talenten!

De zondag stond het Old Alkmaar Boardingtoernooi geheel in het teken van de JO12/JO13. Dit jaar ook weer met de jeugdteams van AZ, Ajax, FC Utrecht en FC Volendam. Zij namen het op tegen regionale teams van Meervogels'31, FC Uitgeest, Foresters en AFC'34. Deze talenten hebben een wervelende voetbalshow laten zien van hoog niveau. Het toernooi werd afgesloten met de gedroomde finale tussen AZ en Ajax. Na een ware voetbalthriller hoorde het publiek in Sporthal de Lelie wederom het "Wij zijn de kampioen, wij zijn de kampioen", uit Alkmaarse hoek vandaan komen.

AZ won namelijk de zenuwslopende finale met 2-0 en werd hiermee de grote winnaar van het Old Alkmaar Boardingtoernooi 2018.

Vroege zwangerschapsvoorlichting in het Rode Kruis Ziekenhuis

Kinderen kijken en krijgen uitleg over een couveuse tijdens open dag in Rode Kruis Ziekenhuis. (Archieffoto) Foto uit Archief: De Uitgeester

BEVERWIJK - Aan het begin van een zwangerschap wil je graag meer weten over gezonde voeding en gezond leven, en ook over de mogelijke prenatale testen en echo's in de zwangerschap. Daarom organiseert Geboortezorg Midden Kennemerland in samenwerking met Jeugdgezondheidszorg Kennemerland (JGZ) informatieavonden over het begin van de zwangerschap en kun je al je vragen stellen.

De volgende onderwerpen worden besproken: Leefstijl en voeding; Verloop van de zwangerschap; Uitleg over bloedonderzoek; Uitleg over echoscopie en prenatale onderzoeken. De bijeenkomsten worden gehouden op de volgende donderdagavonden om 19.15 uur (inloop vanaf 19 uur): 18 januari, 8 februari, 1 maart, 22 maart, 12 april, 3 mei, 24 mei, 14 juni, 5 juli en 26 juli.

Je kunt je al opgeven vanaf je kinderwens, de eerste weken tot ongeveer 14 weken van je zwangerschap. Je kunt je aanmelden via www.cjgactiviteiten.nl. De toegang is gratis. De bijeenkomsten vinden plaats in een dependance van het Rode Kruis Ziekenhuis, de O&O zaal, Beeckzanglaan 54, 1942 LT Beverwijk.

Nieuwe salon bij schoonheidsspecialist Mooier DAN

Foto: Mooier DAN

UITGEEST - Schoonheidssalon Mooier DAN opent op 27 januari tijdens een Open Dag een nieuwe salon aan de Kooglaan 70 in Uitgeest. Klanten en iedereen die geïnteresseerd is om de nieuwe ruimte te bekijken en kennis te maken met behandelingen en producten, is van harte welkom op zaterdag 27 januari van 12.00 – 17.00 uur.

Programma

Open Huis 27 januari. U bent van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in de nieuwe salon, een demonstratie bij te wonen of deel te nemen aan een gratis workshop. 12.00 – 13.00 uur: Demonstratie kruidenpeeling, huidverbeterende behandeling. 14.00 – 14.45 uur: Workshop natuurlijke huidverzorging, mini behandeling.

Voor deelname aan de demonstratie of workshop is aanmelding vooraf gewenst via e-mail info@mooierdan.nl of WhatsApp 06-12900228. Geïnteresseerden kunnen tussen 12.00 en 17.00 uur gewoon binnenlopen voor een rondleiding.

Maak kans op gratis behandeling
Voor alle bezoekers is er een mooie attentie en kans op een gratis gezichtsbehandeling MOOI die verloot wordt onder de bezoekers. Graag tot ziens bij Mooier DAN (www.mooierdan.nl) in de nieuwe salon!

Klokken dorpskerk luiden actie Kerkbalans in

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De Protestantse gemeente Uitgeest- Akersloot luidt ook dit jaar de landelijke Kerkbalans-actie in door het luiden van de kerkklokken. Op zaterdag 20 januari start de actie en is er een korte bijeenkomst in de dorpskerk in Uitgeest.

Het begint om 12.30 uur. Iedereen is daarbij van harte welkom. Cees Vroegop, een van de gemeenteleden, houdt samen met zijn kleinzoon Bas van Vliet een korte inleiding over het belang van Kerkbalans en van het bestaan van kerken en kerkgebouwen in onze gemeenschappen.

"Daarna gaan we gezamenlijk naar de kerktoren en luiden precies om 13.00 uur de kerkklokken. Dat is om de actie bekendheid te geven maar vooral ook om de vrijwilligers te bedanken voor hun inzet. Voor iedereen een mooie gelegenheid om Kerkbalans te steunen maar ook om eens te zien en te horen hoe de kerkklokken geluid worden," laat Gerrit van Duijn namens de organisatie weten.

'Vrachtwagenverbod voor Uitgeesterweg'

Uitgeesterweg straks verboden voor vrachtwagens. Foto: Anita Webbe

UITGEEST - De Uitgeesterweg wordt in het 'Verkeersplan Uitgeest' benoemd als sluiproute en fietsroute. Het doel is om de verkeersveiligheid en het fietscomfort en de instandhouding van de kwaliteit van de rijbaan te bevorderen.

Het is gewenst om een verbod voor vrachtwagens in te stellen op de Uitgeesterweg, tussen de Geesterweg en de Startingerweg. Op de Uitgeesterweg rijden zo'n 80 vrachtwagens per dag. Deze dienen via de N203 richting Castricum en Limmen te rijden, of op termijn gebruik te gaan maken van de nieuwe aansluiting op de A9 bij Heiloo. Dit wordt gedaan om de verkeersveiligheid voor de fietsers op de Uitgeesterweg te borgen en om de kwaliteit van de weg en de berm hoogwaardig te houden.

In verband met de bereikbaarheid van bedrijven en woningen langs de Uitgeesterweg wordt een uitzondering voor bestemmingsverkeer gemaakt.

Andere voorrangsregeling op T-splitsing

De haaientanden in het wegdek van De Kuil worden binnenkort weggehaald. Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - De T-splitsing De Kuil-Kooglaan-Prinses Beatrixlaan krijgt op korte termijn een andere voorrangsregeling. De haaientanden in het wegdek van De Kuil worden weggehaald.

Voortaan geldt hier dat verkeer van rechts voorrang heeft. De wijk De Koog wordt in zijn geheel ingericht als 30-kilometerzone. Hiertoe worden ook verkeersborden weggehaald en andere juist weer geplaatst.

Florian Wolf aan de slag bij Legmeervogels

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Florian Wolf, nu nog trainer bij FC Uitgeest, zwaait vanaf komende zomer de scepter bij competitiegenoot Legmeervogels. De 31-jarige trainer volgt daarmee Michel Nok op, die eerder aankondigde na dit seizoen te vertrekken.

Florian Wolf, de ambitieuze trainer van FC Uitgeest, heeft kort geleden aan het bestuur van FC Uitgeest aangegeven een volgende stap in zijn carrière te willen maken. Dat gaat dus nu gebeuren bij Legmeervogels in Uithoorn. Legmeervogels staat op dit moment tweede in de competitie. Op 4 februari komen beide ploegen elkaar tegen in competitieverband, nadat Legmeervogels aan het begin van het seizoen al met 1-3 won in Uitgeest.

Bestuurslid FC Uitgeest, voetbal technische zaken, Frits Walsmit: "Florian heeft met deze groep, mede door zijn uitstekende inhoudelijke kennis, op voetbaltechnisch gebied grote stappen gemaakt. Het zal voor ons een uitdaging worden om een trainer van dergelijk kaliber voor volgend jaar aan te trekken."

Ben Visser gelukkige winnaar

AKERSLOOT - Ben Visser uit Heerhugowaard is donderdagavond in Akersloot na de wekelijkse wedstrijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup tot winnaar uitgeroepen. Ben Visser liet er na de start geen twijfel over bestaan dat hij uit was op een klinkende zege, maar dan moest hij eerst op Sportcomplex de Cloppenburgh zien af te rekenen met Alkmaarder Ferry Karssen.

Iedere ronde kwam Ben Visser welliswaar als leider door, maar dat was nog geen zekerheid tot de winst. Ferry Karssen volgde steeds op enkele tientallen meters en er is van hem bekend dat hij in een mum van tijd in staat is zo'n gaatje te overbruggen. Zo leek het dit keer ook te gaan gebeuren, doch door oponthoud door een achterblijver in de laatse omloop ging het plan van Karssen in rook op en kwam hij niet verder dan het rubber van de achterband van Ben Visser. Ongelukkiger kwam Henk Louwe er vanaf; nadat Bram Houtkoper was ontsnapt uit het groepje met op kop zoals gewoonlijk de Alkmaarder Louwe, Wout Bakker uit Heiloo en Henk Jan Verdonk senior (Egmond aan de Hoef), raakte Louwe met zijn stuur een boom met een slato tot gevolg.

De geschrokken Bakker en Verdonk senior stapten af om te kijken en te vragen hoe het ging, waarop het antwoord van Louwe snel verder te gaan en op jacht te gaan naar de man op plek drie Bram Houtkoper. Maar van het achterhalen van de jonge Houtkoper kwam daardoor niets meer terecht.

Tim de Goede winnaar Arends Darts Event

Tim de Goede winnaar zevende editie Arends Darts Event (ADE) Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Tim de Goede is de trotse winnaar geworden van de zevende editie van het Arends Darts Event, beter bekend als het ADE. In Sporthal De Zien streden afgelopen zaterdagavond liefst 36 spelers om de felbegeerde trofee die voor de winnaar klaar stond.

Vanwege de jarige deelnemer Iwan de Wit (28 lentes) werd de zevende editie van het evenement omgedoopt tot 'Iwan de Wit's birthday edition'. Titelverdediger was Olaf Sombroek, die er alles aan deed om als eerste speler in de toernooigeschiedenis de beker twee keer op rij te veroveren. En ook Frank Deijkers, nummer 1 op de 'all time ranking' van het toernooi maar nog altijd zonder eindoverwinning, was gebrand op de winst. Maar Olaf en Frank slaagden niet in hun missie.

Na de poulewedstrijden kwamen Robert van Haaster, Marc Huig, Tim de Goede en Kevin Kruidenberg als vier beste spelers uit de bus. Tim versloeg in de eerste halve finale Marc met 2-0 in een 'best of three legs', en datzelfde kunstje flikte Kevin tegen Robert in de tweede halve finale. In de finale kroonde Tim zich met opnieuw een 2-0 zege tot verdiende toernooiwinnaar. In de 'kleinere finales' vielen Guus Boersma, Paul Brondijk, Jan Brasser en Martin van den Berghe in de prijzen.

Een overtuigende Jord Betjes weet te scoren voor KV Stormvogels. Foto: Jelmer van Dam

UITGEEST - Afgelopen zondag stond voor Stormvogels de wedstrijd tegen middenmoter OKV op het programma. De heenwedstrijd tegen de bezoekers uit Oostzaan leverde winst op voor de ploeg van Ton van Duijn en ook dit weekend wist zijn ploeg de punten overtuigend in Uitgeest te houden.

Sebastiaan van den Bosch, die dit weekend zeer trefzeker was, opende de score voor de Uitgeesters in de 4e minuut. Beide ploegen waren elkaar enigszins aan het aftasten in het eerste kwartier waardoor de stand gedurende deze periode in evenwicht bleef (4-4) De Uitgeesters hadden wel het betere van het spel en gooiden vervolgens alle schroom van zich af. De ploeg liet uitstekende aanvallen zien, wist deze ook om te zetten in doelpunten en gaf OKV daarmee het nakijken. Dit leidde tot een 11-7 voorsprong bij rust.

Bij aanvang van de tweede helft bracht Lisa Haije haar ploeg in een zetel door twee maal op rij te scoren. De Uitgeesters lieten zich niet afbluffen door het fysieke spel van OKV en ook de vele wissels die de bezoekers toepasten hadden geen effect. Van Duijn zag zijn ploeg geen enkel moment in gevaar komen. Aanvallend is iedereen in staat om te scoren en daarnaast kan er worden geleund op een betrouwbare, solide verdediging. De wedstrijd eindigde in een dik verdiende 19-14 overwinning waardoor Stormvogels momenteel de derde plek op de ranglijst bezet.

Cursus EHBO in Uitgeest

Foto uit archief: Marianne Jonker

UITGEEST - Wilt u ook een nuttige start maken in 2018? De EHBO-vereniging Uitgeest wil graag met u een nieuwe cursus EHBO starten, inclusief reanimatie en het bedienen van een AED. Twijfelde u nog? Stap nog snel in, dan heeft u eind maart een volledig EHBO-diploma! De kosten worden bij de meeste ziektekostenverzekeraars grotendeels vergoed. Stuur een mailtje naar ehbouitgeest@gmail.com of bel voorzitter Jan Krom 0251-310150.

Programmering OSU Radio

Maandag
00.00 – 02.00 OSU Love Songs.
02.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt UIT (HH).
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine.
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio.

Dinsdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Tom Jacobs – Jacobs in de Ochtend.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 16.00 OSU Carrousell – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
16.00 – 18.00 Bart van de Heuvel – Muzikale tijdmachine.
18.00 – 20.00 Camille Jansen – Hits from the Heartland.
20.00 – 22.00 Crackhelder – Dubbel & Dwars
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop.

Woensdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12:00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn.
20.00 – 22.00 Paul van den Berg – Carte Blanche.
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop.

Donderdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Tom Jacobs – Jacobs in de ochtend.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak.
13.00 – 16.00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale Informatie.
16.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit.
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain.
22.00 – 24.00 Rob Offerhaus – Muziek voor het slapen gaan.

Vrijdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers.
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis.
17.00 – 19.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Max & Jord – De "No Name Show".
20.00 – 22.00 Joop Schouten – Thank God it's Friday.
22.00 – 24.00 Tom Jacobs (DJ Scoja) – Club 106.

Zaterdag
00.00 – 03.00 DJ Keanu – The Sound of Ibiza.
03.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 11.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
11.00 – 12.00 Oranje Top-30.
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend.
14.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle.
20.00 – 22.00 Richard Schmitt – Back to the Dancefloor.
22.00 – 24.00 Ed Hoekmeijer – Tune Inn.
00.00 – 03.00 Jan van Dale – Sessions Mix.

Zondag
03.00 – 08.00 OSU Nonstop.
08.00 – 09.00 Zendtijd voor Kerken / Songs of Praise.
09.00 – 10.30 Live kerkdienst
10.30 – 12.00 OSU Nonstop.
12.00 – 14.00 Ricky Koole – Ricky op Zondag
14.00 – 15.00 OSU Cabaret.
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox.
18.00 – 20.00 Intermezzo – OSU Klassiek
20.00 – 22.00 OSUJazz – Blues and Big Bands.
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters waarbij Uitgeester-gezelligheid en Lokale informatie voorop staat.

Lijkt het je leuk om ook een radio-programma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma verzorgen, de redactie helpen of heb je een programma idee en wil je graag meewerken? Van Jong tot Oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt de OSU in de ether 106FM, Ziggo 104.5FM en Ziggo kanaal 918 en via internet.

Buiten bewegen voor senioren

HEEMSKERK - Iedere maandag is het mogelijk om van 13.30 uur tot ongeveer 14.30 uur te sporten in de Heemskerkse duinen. Zowel mannen als vrouwen vanaf 60 jaar, die nog een stevige wandeling kunnen maken, kunnen meedoen aan deze sportactiviteit.

Er wordt gestart met een uitgebreide warming-up. Daarna wordt er gelopen en stevig doorgewandeld, afgewisseld met oefeningen. Het betreft dus geen hardloopgroep. We sluiten gezamenlijk af met een stretching. Het uitgangspunt is dat sporten met leeftijdsgenoten op het eigen prestatieniveau gezelligheid en ontspanning biedt.

Geïnteresseerden kunnen zich om 13.30 uur verzamelen bij de duiningang Rijksstraatweg (Kraaijennest) in Heemskerk. Voor vragen, bel: 0251-310370 of 0251-245065.

Lezing Huis van Hilde: 'Het Holland van vóór de graven'

Een gevonden vikinghelm. Foto: Provincie Noord-Holland

CASTRICUM - De archeologie van het vroegmiddeleeuwse Holland is erg mysterieus. Het is een periode waarvan weinig schriftelijke bronnen bestaan maar waarin veel gebeurde: de val van het Romeinse rijk, de ontwikkeling van Holland en de aanzet tot het latere graafschap Holland.

De bijzondere archeologische vindplaatsen in het kustgebied maken dit een van de meest fascinerende periodes in de Middeleeuwen. Henk van der Velde, hoofd archeologie van ADC ArcheoProjecten en verbonden aan de Universiteit Leiden, belicht deze periode in zijn lezing 'Het Holland van vóór de graven'. De lezing is onderdeel van de serie 'Hilde kan me nog meer vertellen' van de Stichting Oer-IJ en Huis van Hilde, en wordt gehouden op 18 januari van 20.00 tot 22.00 uur in Huis van Hilde aan Westerplein 6 te Castricum.

De kosten bedragen 10 euro inclusief koffie (vrienden van het Oer-IJ krijgen 10 procent korting). Kaarten voor de lezing zijn te koop via www.oer-ij.eu.

Excursie naar kasteel Marquette

Kasteel Marquette in Heemskerk Foto: Maxime Laamens

HEEMSKERK - De Stichting Uitgeester Senioren (S.U.S) organiseert een excursie naar kasteel Marquette in Heemskerk. Een kasteel met een rijke geschiedenis, diverse eigenaren en verbouwingen.

Tegenwoordig een congrescentrum en trouwlocatie en alleen te bezoeken met een gids tijdens een groepsrondleiding. Een unieke kans. Na afloop wordt er koffie/thee gedronken. U kunt zich nu alvast opgeven. De excursie is op dinsdag 13 februari, aanvang 10.00 uur. Duur rondleiding: 1 uur. Kosten: 5 euro inclusief entree, rondleiding met gids en een kop koffie/thee. Vooraf opgeven op het kantoor van de S.U.S.

De meiden van LOS zoeken 'VASTigheid'

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Voor de derde keer komen de meiden van LOS Muziektheater naar Uitgeest. Zaterdag 27 januari is hun voorstelling in De Zwaan Cultureel.

Het is voor de meiden van LOS tijd om volwassen te worden. Ze zijn nu rond de 30 en staan voor belangrijke keuzes. VASTigheid is voor de meiden een droom en een nachtmerrie tegelijk. Terwijl ze zich staande proberen te houden op hun hoge hakken, vallen ze van de ene in de andere komische en herkenbare situatie. Dat deze voorstelling van LOS weer bomvol hilariteit, muzikaliteit en fysieke uitspattingen zit, dat staat wel VAST.

De meiden van LOS spelen in De Zwaan Cultureel op zaterdag 27 januari, aanvang 20.15 uur. De toegangsprijs is 15 euro. Vrienden van de Zwaan Cultureel krijgen 2,50 euro korting. Kaartverkoop via boekhandel Schuyt of aan de zaal (mits nog beschikbaar), of via de online kaartverkoop. Voor meer informatie en andere voorstellingen zie de website Dezwaancultureel.nl.

Hoe zag Uitgeest er vroeger uit?

UITGEEST - De 'Vrouwen van Nu' hebben op donderdag 18 januari de eerste bijeenkomst van het nieuwe jaar. De heer Bank Beentjes neemt de bezoekers die avond mee naar het oude Uitgeest. Wie woonden er toen en wat waren er voor bedrijven? Aan de hand van verhalen en beelden wordt dit een mooi inkijkje naar vroeger. "Bent u ook nieuwsgierig hoe ons dorp er toen heeft uitgezien, kom dan kijken in De Zwaan", laat de organisatie weten. Niet leden zijn ook welkom; zij betalen 5,00 euro voor entreé, koffie of thee. Inloop vanaf 19.30 uur en de avond begint om 20.00 uur.

Expositie 'Monumentaal Uitgeest'

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Het beeld van het dorp Uitgeest wordt voor een belangrijk deel bepaald door zijn vele (ca. 85) monumenten. Voor de Vereniging Oud Uitgeest was er dan ook alle aanleiding om aan de hand van tekeningen, kaarten en foto's een speciale tentoonstelling te wijden aan dit onderwerp: 'Monumentaal Uitgeest'.

Bovendien sluit deze tentoonstelling goed aan bij de voorgaande exposities over boerderijen, de Middelweg, de Meldijk en de Uitgeester polders. Op de tentoonstelling in het gemeentehuis hangt een overzichtskaart waarop de verspreiding van de monumenten over het dorp is weergegeven. Samen met de gebouwde omgeving, de stratenstructuur en het landschap bepalen zij de identiteit van het dorp. De panelen van de tentoonstelling zijn gerangschikt naar diverse typen monumenten: rijksmonumenten (kerkgebouwen, molens, Kooghuis, Regthuys), provinciale monumenten (forten, beschermde landschapsdijken), ongeveer 60 gemeentelijke monumenten (boerderijen, villa's, herenhuizen, rentenierswoningen), archeologische monumenten en een aardkundig monument.

Vanaf 1992 is in de gemeente Uitgeest een monumentenverordening van kracht, waarin de bescherming van monumenten in regels is vastgelegd. Bij deze verordening hoort een lijst van te beschermen objecten. Van elk monument is een beschrijving gemaakt waarin de geschiedenis, de bouwstijl en de ontwikkeling van een pand is gedocumenteerd. De beschrijvingen worden door de gemeente bewaard. De meeste foto's van de expositie zijn in 1992 gemaakt.

Tijdens de procedure voor het verkrijgen van een bouwvergunning voor een monument is de gemeentelijke monumentencommissie een van de instellingen die een bouwplan moet passeren. Al 25 jaar lang voert de gemeente Uitgeest een succesvol monumentenbeleid. In die periode is de bescherming van het bouwkundig erfgoed met zorg uitgevoerd.

Bijzonder is het paneel met zes foto's van panden die herbouwde monumenten zijn. Ze werden van de monumentenlijst afgevoerd, omdat het nieuwbouw betrof zonder oude en originele onderdelen. Dankzij hun vroegere monumentenstatus bleef de oorspronkelijke uiterlijke vorm behouden. Een opvallend rijksmonument is de oude kerk aan de Castricummerweg. De toren is als monument eigendom van de gemeente, terwijl de kerk een apart monument is van de protestantse gemeenschap. Op een fraaie foto van 1915 ziet men de toren die gerepareerd wordt en smid Peperkamp in een groepje mensen bij de Hervormde pastorie. Peperkamp was degene die het zware ijzeren kruis op de torenspits moest plaatsen. Vanaf die tijd was de term 'zakke Peep' in Uitgeest in gebruik als er iets opgehesen of getild moest worden, want deze kreet klonk voor het eerst toen Peperkamp het zware kruis op de spits moest laten zakken.

De Vereniging Oud Uitgeest is er weer in geslaagd een aantrekkelijke expositie samen te stellen waarbij het materiaal op een speelse en boeiende manier wordt gepresenteerd. De tentoonstelling is zowel voor het publiek als voor de gemeente van belang omdat op een overzichtelijke manier wordt getoond welke monumenten zich in Uitgeest bevinden en wat de aard van de objecten is. Levende geschiedenis is het, gestold in baksteen, hout en glas. Op 22 januari zal de tentoonstelling in het gemeentehuis om 20.00 uur worden geopend door wethouder De Vink-Hartog.

'Oudhollands snoep en nostalgische reclames'

UITGEEST - Dinsdag 23 januari wordt een zoete avond bij de Katholieke Vrouwen Beweging. Dan komen namelijk de heer en mevrouw De Bruin een presentatie geven onder de naam 'Koek en Snoepie' over Oudhollands snoep en nostalgische reclames.

Vergezeld van bijbehorende beelden geven zij uitleg waar de Oudhollandse snoepjes vandaan komen, afgewisseld met andere dingen uit de jaren 40, 50 en 60. Er zal ook een quiz worden gehouden waarbij een groot Oudhollands snoeppakket gewonnen kan worden. Natuurlijk mag er geproefd worden uit de Koek en Snoepie stand! Leden van de KVB zijn van harte welkom om 20.00 uur in de Zwaan.

Wilt u ook lid worden? Stuur dan een e-mail naar secreatriaatkvb@gmail.com met uw naam en adres.

De klank van de harp, klassiek concert bij De Zwaan Cultureel

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Colet Nierop en Emilie Bastens, beiden bevlogen musici, laten het publiek kennismaken met de veelzijdigheid en grootsheid van de harp. Ze willen het publiek raken door de veelheid van klankkleuren die het instrument te bieden heeft en hen een breed palet van deze klanken laten ervaren.

De harp biedt immers een bijna onuitputtelijk scala aan mogelijkheden van muziek en verschillende stijlen. Colet Nierop en Emilie Bastens: DuoDyade. Twee harpistes die ondanks het feit dat ze heel verschillend zijn, toch een eenheid vormen in het musiceren met elkaar. Met veel plezier, passie en vakmanschap brengen zij de harp in de vorm van een duo dichter bij het publiek.

Duo Dyade speelt voor u op zondag 28 januari een mooi en sprankelend programma. Aanvang van het concert is 11.30 uur. Kaartverkoop via de website van De Zwaan Cultureel of bij boekhandel Schuyt. Indien nog beschikbaar ook aan de zaal.

Vieringen in de Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 17 januari 19.00 uur: H. Eucharistievering in de kapel.
Vrijdag 19 januari 19.00 uur: Woord en Communieviering in Geesterheem.
Zondag 21 januari: 09.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.