De Uitgeester

2 januari 2019

De Uitgeester 2 januari 2019


Kinderkerstviering in de Onze Lieve Vrouwe Geboortekerk

Foto: Ger Bus

UITGEEST- Zondag 24 december vond er in de Onze Lieve Vrouwe Geboortekerk aan de Langebuurt een speciale kinderkerstviering plaats.

De kinderen mochten verkleed komen als Maria, Jozef, een engel, de os, de ezel, een herder, een schaap, de koning of als helper om zo een mooie levende kerstgroep te vormen op het priesterkoor. De opkomst was groot en alle kinderen deden enthousiast mee, zelfs de allerkleinsten.

Na de mis konden de bezoekers de beeldenkerstgroep bewonderen die dit jaar een speciaal plekje kreeg achterin de kerk.

Foto: Ger Bus

Tekst: Ger Bus

Jaaroverzicht 2018: het jaar in woord en beeld

In 2018 haalde Uitgeest maar liefst drie keer de landelijke media: het kerstdorp van Ron de Boer, de aanstelling van wijkagent Dennie en de drugsvangst bij Van der Lem BV: het zal niemand ontgaan zijn.

Maar er gebeurde meer in Uitgeest, ieder van ons zal zich bepaalde dingen herinneren. Sommige dingen leken onbelangrijk maar bleken later een grote uitkomst te hebben. Sander Dijkhuizen bijvoorbeeld, die een foto inzond voor de wedstrijd van National Geographic en de hoofdprijs kreeg. Of de drie Uitgeester vrienden die halsoverkop naar Nederland vertrokken omdat ze in Indonesië werden verrast door een enorme aardbeving.

Dit en nog veel meer is te lezen in het jaaroverzicht van 2018. Lees verder op pagina....

Scooterongeval: bestuurder met letsel naar ziekenhuis

UITGEEST - Dinsdag 25 december rond 11.30 uur vond er op de kruising van Geesterweg, Castricummerweg en Melis Stokelaan een ongeval plaats. Een scooterbestuurder kwam ten val toen zij schrok van een auto die op haar af kwam gereden. Volgens wijkagent Frans Pals werd er door de bestuurder van de auto geen voorrang verleend. De scooterbestuurder hield letsel aan mond en kaak over aan het ongeval. Zij moest op Eerste Kerstdag een spoedoperatie ondergaan, zo meldt haar moeder op Facebook. De politie zoekt getuigen van het ongeval. Heeft u meer informatie dan kunt u contact opnemen via 0900-8844.

Thuisbij - het dagboek van Jan

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

"We luisterden geboeid naar het smeuïge taaltje, dat ons de geschiedenis van Adam en Eva vertelde."

Vrijdag 21 december 2018

Deze vrijdag vierden we de 'kerst' bij Thuisbij. Bij de maaltijd werden we meer dan verwend door de kookvrouwen Natasja en Erica. Tjonge, wat hadden de dames hun beste beentje voorgezet. Ze hadden er alle tijd voor genomen. Natasja stond al om 08.00 achter het aanrecht van Thuisbij. Ze waren al bezig toen ik naar binnen geloodst werd. Hoe laat Erica haar werkplek innam weet ik niet, maar dat moet ook op tijd geweest zijn, je rook het feestmaal al van verre. De 'meiden' werken het menu uit dat Natasja uitgekozen had. En wie Natasja een beetje kent, weet dat die altijd in ruime mate te werk gaat bij haar keuze.

Wij zaten al gauw aan tafel, die feestelijk gedekt was. Wij zaten gezellig aan over twee tafels. Tijdens de maaltijd hield gast Jan Buur een kostelijke lezing in het West-Fries. We luisterden geboeid naar het smeuïge taaltje, dat ons de geschiedenis van Adam en Eva vertelde. Jan deed het hele hoofdstuk van Genesis uit zijn hoofd zonder een keer te haperen. Daar kan menige pastoor in de 2018-kerk een voorbeeld aan nemen.

Opmerkelijk was het eetgedrag van de heren/gasten Henk en Jan. Bekend mag worden verondersteld dat de heren bij hun keuze van de warme maaltijd steevast kiezen voor de Hollandse pot, te weten aardappelen, groenten en vlees met vette jus. Maar vandaag was dat anders. De kroonprinsessen Natasja en Erica hadden hun best gedaan iets bijzonders te creëren. En dat ging erin. Er werd zelfs door de heren minstens twee keer opgeschept, zo lekker was het.

Juf Marrigje van de ballen was er ook eventjes. Ze gaat vandaag op vakantie naar de Franse sneeuw. Ze vertelde nog even gauw dat ze met dochter Anne al iets van ideeën had bedacht voor de tekeningententoonstelling van de werken van Anne.

De warme maaltijd ging probleemloos over in de kerstborrel. Dat leidde tot warme gesprekken aan de beide tafels. De zogenaamde uitloop van het kerstdiner was een voorbeeld van gezellig natafelen. En daar werd ruimschoots gebruik van gemaakt. Het was – zoals Ilona mij ooit vertelde – een voorbeeld van niks moet, maar alles kan.

Lees alle dagboekverslagen op http://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan.

Verder kijken dan je scheiding lang is…

De ScheidingsMakelaar.

UITGEEST - De ScheidingsMakelaar kan in de arm worden genomen op het moment dat een relatie beëindigd gaat worden. Groot voordeel voor het uit handen geven van een echtscheidingszaak is dat er objectief naar de feiten kan worden gekeken. "Als de twee betrokkenen de kwestie helemaal zelf zouden regelen, zouden ze te maken krijgen met een hele rits aan instanties en deskundigen," vertelt Hans van Son, ScheidingsMakelaar in de regio IJmond en Haarlem. Hij noemt als voorbeeld een makelaar en notaris bij de verkoop van een huis, een advocaat voor de omgangsregeling, een fiscalist voor het verdelen van de in het huwelijk opgebouwde pensioenrechten en een mediator bij het bemiddelen van conflicten. "In De ScheidingsMakelaar hebben man en vrouw één aanspreekpunt. Dat houdt de communicatie tussen partijen open. Als er kinderen zijn, is dat harde noodzaak. Je moet dan kunnen blijven overleggen."

Er komt nogal wat kijken bij een scheiding: kinderen, huisvesting, verdelen van geld en pensioenen, verzekeringen, hypotheken. Hoe komt Hans zo allround? Hans: "Ik heb altijd in de financiële sector gewerkt. Jarenlang bij een bank en daarna 10 jaar bij een financieel adviesbureau. De ScheidingsMakelaar is een landelijke organisatie die voortdurend trainingen geeft. Onze kennis wordt blijvend geactualiseerd door specialisten als familierechtadvocaten, notarissen, mensen van het Nibud, specialisten in hypotheken of verzekeringen, noem maar op. Bovendien delen we ervaringen met elkaar. Dat is meer ervaring dan je zelf in een mensenleven kan opdoen!"

Scheiden: ook een nieuw begin

Als meerwaarde van zijn dienstverlening ziet Hans vooral de aandacht die De ScheidingsMakelaar besteed aan het zorgen voor een opstapje naar de toekomst voor 'zijn' stellen. "De juridische afwikkeling is een onderdeel van onze dienstverlening. Tijdens de gesprekken zie ik vooral twee mensen die hun leven opnieuw vorm moeten geven."

Hans van Son is ScheidingsMakelaar voor de IJmond en Haarlem. Reageren? 023-6200989 of 06-21236301 of son@scheidingsmakelaar.nl

Heftige incidenten tijdens de feestdagen in Akersloot

Foto: Ruben Noom - 112 Akersloot

AKERSLOOT – Het begon op Eerste Kerstdag: de brandweer van Akersloot werd rond kwart over zeven gealarmeerd voor een brand aan de Akerhof in Akersloot. Er werd direct opgeschaald waarna ook brandweer Uitgeest en de officier van dienst van de brandweer gealarmeerd werden. Ter plaatse bleek dat een winkel vol met rook stond. De rook was afkomstig van een mistgenerator die de winkel vol met rook zet na een inbraakalarm. Er was geen sprake van brand of een inbraak maar een deel van het plafond was naar beneden gekomen door een waterlekkage. Door de beweging van de vallende plafondplaten werd de mistgenerator in werking gesteld.

Schuurbrand
Op zaterdagochtend 29 december werd de (vrijwillige) brandweer rond kwart voor elf wederom gealarmeerd, dit keer voor een buitenbrand aan de Delving in Akersloot. Ter plaatse stond er in de achtertuin van een woning een schuur in brand. De brand werd opgeschaald naar middelbrand waarna ook brandweer Uitgeest ter assistentie gealarmeerd werd. Voor de waterwinning werd er ook de tankwagen van brandweer Uitgeest gealarmeerd. Bij de brand raakte één persoon gewond. Deze kon ter plaatse door de ambulancedienst behandeld worden. Rond twaalf uur was de brand geblust. Voor de schadeafhandeling is Salvage gealarmeerd. Over de oorzaak van de brand is niets bekend.

Overval: getuigen gezocht
Daarna was het weer raak in de Akerhof op zaterdagmiddag 29 december. Dit keer betrof het een overval: twee jongens overvielen rond vijf uur Veldt`s Toko. De twee kwamen Veldt`s Toko binnen met een mes en bedreigden de winkelier. Hierna zijn de twee in onbekende richting gevlucht. Een van de jongens was donkergetint en de ander had een masker op. Beiden hadden handschoenen aan. De waterlekkage waarvoor de brandweer uitrukte op Eerste Kerstdag bleek ook in Veldt's Toko te hebben plaatsgevonden.

Getuigen die mogelijk iets gezien hebben of in de omgeving iets verdachts hebben gezien kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844.

Bron: 112-akersloot.nl

Over winterbescherming

Dirk Jan van Wijk.

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Als het buiten koud en droog weer is (zoals in de afgelopen tijd), dan lijkt de huisartspraktijk wel een huidartspraktijk! In de krant lees ik deze week dat men in de nabije toekomst onze zweetlucht gaat gebruiken als identificatiemiddel naast de vingerafdruk. Het lijkt dus de bedoeling dat ik in deze column iets over de huid ga vertellen.

De seizoensinvloeden zijn ook duidelijk merkbaar in de spreekkamer van de huisarts: In het voorjaar bloeit het allergieën, in de zomer schij(n)t vooral de diarree, in de herfst waait het verkoudheden en in de winter daalt het stemmingsniveau onder nul met depressieve buien.

Onze huid moet zich gedurende het jaar voortdurend aanpassen aan de omstandigheden. Denk aan warmte en zonnebrand in de zomer. En in de herfst en in de winter maken wind en kou de huid droog en daardoor kwetsbaar voor irritatie in de vorm van eczeem.

Wintervacht

Hoe komt dat nu? Waarom kan onze huid niet beter tegen de winterse omstandigheden? Elke diersoort heeft een natuurlijke oplossing om de winter door te komen (winterslaap of wintervacht). Alleen mensen doen het met hulpmiddelen (trui, muts, winterjas). Waarschijnlijk is met de ontwikkeling van ons denkvermogen een andere natuurlijke selectie ontstaan. In de dierenwereld overleeft de sterkste, in de mensenwereld de slimste. Wij moeten dus de winter doorkomen zonder wintervacht. En zonder winterslaap. Wel is ons lijf goed in staat een vette voorraad voor de winter aan te leggen. Maar omdat er geen schaarste aan voedsel is in de winter, zit dat vet er in het voorjaar nog steeds!

Vitamine D

In de zomer hoort onze huid voldoende vitamine D, dat zo belangrijk is voor spieren, botten, stemming en afweer, aan te maken om de winter door te komen. Omdat vitamine D alleen wordt aangemaakt als de zon hoger staat dan 45 graden, doen we dat alleen in de zomer tussen 11.00 en 15.00 uur. En in die tijd zitten de meeste mensen binnen en leggen we geen vitamine D-voorraad voor de winter aan. Dus krijgen we griep en worden we moe en depressief. Tenzij we allemaal dagelijks een vitamine D-pil slikken.

Vet

Daarnaast maakt onze huid zijn eigen vet aan om zichzelf te beschermen tegen koude, uitdroging en allerlei schadelijke stoffen. Maar wat doen we met z'n allen? We wassen die vetlaag er elke dag onder de douche af met zeep (= schadelijke stof!). En smeren er daarna weer een of ander chemisch goedje op (dat helemaal niet goed is, dus beter 'slechtje' zou kunnen heten!). Arme huid! En die huid had het al zo moeilijk om vet te blijven in de wind en de kou! Geen wonder dus, dat allerlei 'onderhuidse' irritaties in de winter ineens de kop opsteken in de vorm van eczeem. Wanneer je daar last van krijgt, vraag jezelf dan af wat de oorzaak kan zijn. Dat kunnen schadelijke stoffen zijn (ook van schimmels of bacteriën), maar ook psychische factoren, waardoor je 'slecht in je vel zit'.

Zweet

Tot slot zweet je huid, om afvalstoffen te lozen en warmte kwijt te raken. Zweten is dus uiterst nuttig. Maar in zweet gaan bacteriën groeien, die er een speciale lucht aan geven. Het is dus zaak om het zweet vrij baan te geven en goed te laten verdampen. Strakke en warme kleding, vooral wanneer die van kunststof is gemaakt, verhindert dat dit gebeurt. Een washand met water verwijdert het zweet en de lucht, indien gewenst. Jouw huid zit echt niet te wachten op zeep of deodorant!

Tips

Wij hebben onze wintervacht verloren, maar laten we zorgvuldig omgaan met de winterbescherming die we wél hebben! Neem dagelijks een vitamine D-tablet, douche je veel minder frequent en beperk het zeepgebruik. Draag ook in de winter luchtige kleding van natuurlijke materialen en overweeg een paar keer per dag het zweet van je oksels te vegen i.p.v. het gebruik van deodorant. En is je huid droog, smeer er dan vet op dat je ook kan eten (roomboter, kokosolie etc.). Want wat je mond niet lust, vindt ook je huid niet lekker.

Vrouwen van Nu presenteert: Venetië in Uitgeest

UITGEEST - Bij Vrouwen van Nu in Uitgeest komt op 17 januari de heer Klaas Bakker een avond verzorgen over Venetië - het ritme van de zee.

Het programma bestaat uit muziek van bekende en minder bekende Venetiaanse componisten, o.a. Gabrieli, Vivaldi en Marcello zijn te beluisteren. Zij brengen een verscheidenheid aan composities: gondelliederen, serenades en vissersliederen. In filmbeelden wordt veel aandacht geschonken aan leven op het water, de gondels, de nauwe straatjes, de vele bruggen, de pleinen met kerken. Ook carnaval en de oude ambachten worden getoond.

De avond is in De Zwaan aan de Middelweg 5 in Uitgeest. Inloop vanaf 19.30 uur, het programma start om 20.00 uur. Kosten € 5,-, inclusief koffie en thee. U bent van harte welkom.

Kano's van KVU lichten het Uitgeestermeer op tijdens kerstborreltocht

Foto: aangeleverd

UITGEEST - Op 22 december organiseerde Kanovereniging UItgeest (KVU) een gezellige kerstborreltocht. KVU-lid Anne Marie schreef een kort verslag:

De loods was versierd en de koffie/thee stond klaar net als gesmeerde broodjes en chocolade. De route was aangepast aan de wind voor de niet zo zekere vaarders. Iedereen had zijn stinkende best gedaan om de boten van licht en kerstversiering te voorzien. Hoofden waren bedekt met kerstmutsen en lichtjes op de pet, de vaarders werden uitgeleide gedaan door leden. Op het pannenkoekeneiland was het kampvuur met chocolademelk en koek. Bij terugkomst stonden er leden om te bewonderen en te assisteren, de warme glühwein stond klaar. Daarna werd de origineelste kajak gelauwerd, iedereen vond het fantastisch."

Meer foto's van dit schitterende evenement kunt u vinden op de website van de kanovereniging: www.kanovereniging-uitgeest.nl.

Oud papier voor OBS De Wissel

UITGEEST - Bewaart u uw oude papier alstublieft voor de krantencontainer bij De Wissel.

Zaterdag 12 januari staat er weer een oude krantencontainer op De Hoop 3 (woonwijk de Kleis). Hier kunt u van 9.30 tot 11.30 uur al uw oude papier kwijt. De Wissel is hier erg blij mee want de opbrengst van het oude papier wordt nuttig gebruikt. Zo wordt hier bijvoorbeeld materiaal van gekocht voor in de gymzaal. Ook kunnen er spullen worden aangeschaft voor op het schoolplein. Alle extraatjes helpen om deze extra spullen te bekostigen! Het is zonde als uw oude papier gewoon in de container op de gemeentewerf belandt, voor De Wissel levert het wat op!

Eens per maand op zaterdag staat de krantencontainer bij De Wissel.

De data die volgen na 12 januari zijn:

zaterdag 9 februari
zaterdag 9 maart
zaterdag 6 april
zaterdag 11 mei
zaterdag 8 juni
zaterdag 6 juli

Sofasessies – stand-up therapy bij De Zwaan Cultureel

UITGEEST - Hoe therapie mij niet heeft geholpen en vooral waarom niet. 'Sofasessies' is een komische, openhartige en pittige voorstelling voor iedereen die ooit hulp heeft gehad, het had willen hebben, of het had kunnen gebruiken.

Jarenlang is Marian Mudder op zoek geweest naar de juiste therapie tegen haar stressgerelateerde klachten en depressies: reguliere en alternatieve therapieën, - van NLP tot rebirthing -, talloze workshops en zelfhulpboeken. Ze kreeg de meest uiteenlopende en bizarre diagnoses. Sofasessies is een kruising tussen een memoir en een zelfhulpboek over haar zoektocht in therapieland.

Marian Mudder is actrice (o.a. 'Baantjer') en schrijfster (o.a. 'Geluksblind', 'Volgende keer bij ons', 'Opium').

Marian Mudder treedt op zaterdag 5 januari op. De toegangsprijs is € 17,50, vrienden van De Zwaan Cultureel krijgen € 2,50 korting. Kaartverkoop via boekhandel Schuyt of aan de zaal (mits nog beschikbaar), of online via www.dezwaancultureel.nl.

The Leisure Seeker bij Filmhuis De Zwaan

Foto: McFadden

UITGEEST - John (Donald Sutherland) en Ella Spencer (Helen Mirren) spelen een al jaren getrouwd stel dat een roadtrip maakt en hun leven onder de loep neemt. The Leisure Seeker draait op vrijdag 4 januari 2019 in Filmhuis De Zwaan.

Samen hebben ze een mooi leven opgebouwd, kinderen gekregen en ze genieten van hun oude dag. Maar voormalig professor John wordt steeds vergeetachtiger en Ella krijgt steeds meer gezondheidskwaaltjes. In een opwelling besluiten ze met hun camper een trip door de VS te maken en het huis van Ernest Hemingway te bezoeken. Tijdens de reis gaat het geheugen van John steeds verder achteruit en blijkt Ella lichamelijk erg broos te zijn.

Wanneer John weet wie Ella is, kan hij heel erg charmant en lief zijn, maar zijn vergeetachtigheid leidt bij haar ook tot frustratie. De twee acteurs vullen de rollen mooi in en schakelen moeiteloos tussen grappige momenten en emotionele en zwaar beladen scènes. Hun chemie houdt de aandacht vast en is van tijd tot tijd indrukwekkend.

De zaal is open vanaf 19.45 uur en de film begint om 20.15 uur. Toegang € 6,- (Vrienden van de Zwaan € 5,-). Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Boekhandel Schuyt aan de Middelweg 139 in Uitgeest, of aan de zaal, indien nog beschikbaar.

Privacy – over piercings, hanenkammen en hoofddoeken op het werk

Tamara Koenders. Foto: Norbert Reijngoud

Kan een werkgever het dragen van sieraden en piercings verbieden? Is een hanenkam voor een politieagent acceptabel? Kan een stewardess verboden worden haar hoofd kaal te scheren? En kan een werkgever geloofsuitingen verbieden zoals een hoofddoek of een ketting met een crucifix eraan?

Werkgevers hebben een visie op de wijze waarop hun werknemers gekleed horen te zijn. Maar mag een werknemer dan niet zelf weten hoe hij of zij eruitziet? Er zijn toch grondrechten, zoals het recht van bescherming van de persoonlijke levenssfeer, vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst? Waar ligt de grens?

Er zijn beroepen waar voorschriften gelden in verband met de veiligheid of hygiëne. Grondrechten moeten hier sneller voor wijken. Zo mag men in de zorg geen sieraden dragen, omdat daarmee patiënten mogelijk gewond kunnen raken.

Maar in hoeverre mag een werkgever van een werknemer verlangen zich representatief te kleden? En wie bepaalt dan wat representatief inhoudt? Een werkgever die kledingvoorschriften hanteert, moet goed kunnen uitleggen waarom deze voorschriften belangrijk en relevant zijn. Voor een bouwvakker zullen zichtbare tatoeages niet snel een bezwaar zijn, maar voor een advocaat ligt dat anders. De verwachtingen van de klantenkring van een werkgever spelen een belangrijke rol.

Stelt u als werkgever eisen aan het uiterlijk van uw personeel? Het is belangrijk dat u deze eisen op duidelijke wijze schriftelijk vastlegt in een reglement en ervoor zorgt dat de inhoud bij uw werknemers bekend is.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met Tamara Koenders (Koenders@advocaatlewin.nl).

Benieuwd of KLM een werkneemster mag verbieden een extreem kort kapsel te hebben? Kan een politieagent verboden worden zichtbare piercings te dragen of een hanenkam te hebben? Lees mijn blog op onze website: www.advocaatlewin.nl.

Door de lens van Bus

Foto: Ger Bus

UITGEEST - Een bezoekje gebracht aan Assum 15. Op het erf van Adri staat een heel markant gebouwde Zaanse schuur. Deze is 8 meter breed en een ontwerp en uitvoering van Leo Witteman. Leo was tevens molenaar van de Nekkermolen in Wijdewormer, zijn zoon Stefan doet nu deze werkzaamheden. De nok is gesierd met een speciaal voor Adri ontworpen makelaar. Het is dus geen familiemakelaar, maar wel de voltooiing van de Zaanse schuur. De zetting van de makelaar is, van onder naar boven: het hart, een ruit, zandloper, x x + x, palmtak, vuurrad (symbool uit de Germaanse periode), 2 duiven en een pijl verwijzend naar de hemel. Een interessante ochtend al met al.

Vrijwilliger in beeld

Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Elke maand laat het Vrijwilligers Informatie Punt een vrijwilliger actief in Uitgeest aan het woord. Deze maand zijn we in gesprek Wim Weber (72).

Het is teveel om op te noemen wat Wim Weber als vrijwilliger doet. Hij is al 12 jaar gepensioneerd maar zit allesbehalve stil. Sinds vier jaar is Wim verslaggever bij RTV IJmond. Bij uiteenlopende reportages doet hij verslag, met sport als specialisme. Wim maakt goed gebruik van zijn capaciteiten, zoals zijn communicatieve vaardigheden.

"Het raakt me en geeft me voldoening als ik iets kan betekenen voor een ander, voor de maatschappij en het sportief belang in de regio. RTV IJmond is hiervoor een uitgelezen medium. De variatie van onderwerpen maakt het interessant en ik pik eruit wat mij aanspreekt. Die keuzevrijheid is prettig.
Het leuke is dat je altijd en overal met open armen wordt ontvangen. De herkenning is leuk en de kijkdichtheid wordt steeds hoger doordat RTV IJmond steeds meer aan de weg timmert. Je moet voor deze functie communicatief sterk zijn, je kunnen inleven in een ander én over improvisatievermogen beschikken.
Ik heb ooit premier Rutte geïnterviewd, alsmede bekende olympische sporters. Daar ben ik best trots op! Mijn ervaring is dat als je eenmaal vrijwilligerswerk doet, er ook vaker een beroep op je wordt gedaan. Een teken dat vrijwilligerswerk echt nodig is!"

Voor meer informatie over vrijwilligerswerk in Uitgeest kunt u kijken op de website van het Vrijwilligers Informatie Punt: www.vrijwilligerswerkuitgeest.nl of kom langs op maandag of woensdag tussen 9.30-12.00 uur. U kunt ons vinden in de hal van het gemeentehuis.

Het Vrijwilligers Informatie Punt bestaat 1 jaar

In de eerste jaar is er hard gewerkt aan de zichtbaarheid van het VIP en de aandacht voor vrijwilligerswerk in het algemeen.

·         Er zijn 33 organisaties/verenigingen bezocht ter kennismaking.

·         38 organisaties/verenigingen die vrijwilligers zoeken registreerden zich bij het VIP.

·         Op de inloop op maandag- en woensdagochtend werden we bezocht door ca. 120 geïnteresseerden in vrijwilligerswerk en organisaties die zelf vrijwilligers zoeken. Daarnaast waren er vele digitale bezoekers.

·         We organiseerden de gemeentelijke Vrijwilligers Bedankt-week.

·         Er is samenwerking gezocht met De Uitgeester, waarin elke maand een vrijwilliger uit Uitgeest aan het woord komt.

·         Het VIP was aanwezig op de Winterfair van zwembad De Zien en op de braderie in juni waar veel gesprekken met bezoekers gevoerd zijn over vrijwilligerswerk.

·         Organisaties en geregistreerde vrijwilligers worden regelmatig op de hoogte gehouden van ontwikkelingen en informatie betreffende vrijwilligerswerk en deskundigheidsbevordering via de Vrijwilligersacademie, via nieuwsbrieven en via verschillende media.

·         Er wordt samengewerkt met de buurtsportcoach, de gebiedsregisseur en collega-steunpunten vrijwilligerswerk in de BUCH.

Wat gaan we doen in 2019:

·         Vergroten naamsbekendheid van het VIP en vrijwilligerswerkmogelijkheden onder inwoners van Uitgeest.

·         Organisatie netwerkbijeenkomst voor vrijwilligersorganisaties en verenigingen.

·         Inventarisatie behoefte en organisatie deskundigheidsbevordering voor vrijwilligers en organisaties/verenigingen via de Vrijwilligersacademie.

·         Aandacht voor de landelijke NLdoet dag op 15 en 16 maart 2019. Naast het motiveren van de inwoners om een dagje aan de slag te gaan, maken basisscholieren van groep 8 kennis met vrijwilligerswerk.

·         Organisatie van een verenigingen- en vrijwilligersmarkt aan het eind van de zomervakantie 2019 i.s.m. de buurtsportcoach en organisatie en verenigingen.

Sportieve voornemens in 2019? LieftingFit helpt jou!

Foto: Aangeleverd

Personal Training, WOD, Fundamentals, (kids)Bootcamp, TRX Training, Teenfit, 60+ Fit Training, (Kick)Boxing, Yoga, Open Gym, (Corporate) Training on location & more.

Heb je sportieve doelen gesteld voor 2019, maar vind je het moeilijk om te starten met sporten? Zoek je een sportschool waar jij je thuis voelt en de beste begeleiding & persoonlijke aandacht krijgt om jouw doelen te behalen? Dan is LieftingFit Uitgeest dé gym voor jou!

We begrijpen dat je zelf wilt ervaren hoe een small group training bij LieftingFit eruitziet, daarom verwelkomen wij jou graag vrijblijvend voor een gratis proefles voor de training die jij graag wilt proberen!

Voor aanmelden & meer informatie ben je van harte welkom in onze gezellige gym of kun je een mailtje sturen naar gym.lieftingfit@gmail.com. Tot snel!

www.lieftingfit.com

Molenwerf 36b, Uitgeest

gym.lieftingfit@gmail.com

Uitvaartkosten vaak onderschat

Foto: Pixabay

Een groot deel van Nederlanders, voornamelijk jongeren en jongvolwassen, zijn niet goed op de hoogte van de daadwerkelijke kosten die bij een uitvaart komen kijken. Dit blijkt uit een onderzoek van Uitvaartverzekering.nl.

In 2017 kost een gemiddelde uitvaart €7.500,-, aldus de Consumentenbond. Er is echter wel een verschil in prijs tussen begrafenissen en crematies. Een gemiddelde crematie kost tussen de €6.500,- en €9.000,-. Een begrafenis kost normaliter tussen de €8.500,- en €11.000,-.

Uit het onderzoek komt naar voren dat 65 procent van de jongeren tussen 18 en 29 denkt dat een gemiddelde uitvaart minder kost dan €6.000,-. Slechts 35 procent van hen heeft een reëel beeld van uitvaartkosten.

Klaarblijkelijk groeit het inzicht in de kosten met de jaren. Ruim de helft van de volwassenen tussen 30 en 39 jaar kan de juiste prijs van een uitvaart inschatten. Bij de volwassenen tussen 40 en 49 jaar is dit al ruim 70 procent. 50-plussers zijn zich het best bewust van de kosten van een uitvaart, meer dan 80 procent van hen weet wat zij zouden betalen voor een uitvaart. Dit inzicht heeft waarschijnlijk te maken met het afsluiten van een uitvaartverzekering op latere leeftijd.

Bij een begrafenis komen verscheidene componenten kijken. Een uitvaartorganisatie rekent al snel €1.000,- voor regeling en begeleiding van de begrafenis. De vanaf prijs van een grafkist is €300,- en de verzorging van de overledene ruwweg €100,-. Rouwrijden binnen de woonplaats kost gemiddeld €190,-. Voor 50 standaard rouwbrieven inclusief postzegels betaal je €235,-. Het gebruik van een online condoleanceregister is ruim €40,-, de opbaring van de overledene thuis €400,-. Aan een advertentie in de krant of huis-aan-huisblad hangt vaak een prijskaartje van plusminus €300,-. Het verzorgen en het opmaken van liturgieën voor de rouwdienst is €150,-. Een koopgraf met grafrechten is bijzonder kostbaar. Hiervoor ben je ruim €3.000,- kwijt. Vier dragers op de begraafplaats, twee volgauto's en een groot bloemstuk bij de uitvaart kosten gezamenlijk al snel €800,-. Achteraf wordt vaak nog €600,- aan kosten gemaakt, bijvoorbeeld voor koffie en cake na de begrafenis, dankbetuigingskaartjes en een dankbetuigingadvertentie in de krant.

Thema Afscheid: intro

Foto: Pixabay

Voor u ligt het themanummer van De Uitgeester, waarin we aandacht besteden aan het thema afscheid in de breedste zin van het woord. Zo hebben we het over 'een duurzaam afscheid na een duurzaam leven'. Dit en nog veel meer in dit themanummer over afscheid.

Goed afscheid van belang in rouwproces

Foto: Wikimedia Commons

Wie positief terugkijkt op de uitvaart van een naaste, ondervindt drie jaar later nog steeds dat de uitvaart een bijdrage leverde aan de verwerking van het verlies. Dit wordt duidelijk in een onderzoek van de Universiteit Utrecht en uitvaartorganisatie Yarden. Hoofdzakelijk sociale steun en persoonlijke rouwrituelen helpen het verlies te verwerken.

Mensen die meer steun krijgen uit de omgeving blijken drie jaar na het verlies minder last te hebben van depressie, posttraumatische stress en rouwreacties. Paul Boelen, hoogleraar klinische psychologie aan Universiteit Utrecht: "Deze uitkomst bevestigt weer eens hoe belangrijk het is dat steun aan elkaar niet beperkt blijft tot de eerste weken na een verlies, maar ook de maanden erna. Daarmee uit je dat een overledene van betekenis was. Dit is vooral belangrijk bij verliezen waar mensen zich moeilijk mee kunnen verzoenen, zoals het voortijdig of plots verliezen van een dierbare."

Een groot deel van de Nederlanders hecht veel waarde aan rituelen rondom de rouw. Deze helpen tevens om te gaan met het verlies van een dierbare. Het belangrijkste ritueel is over het algemeen de uitvaart. Boelen: "Mensen zijn in dit onderzoek opvallend positief over de uitvaart. Ook opvallend is dat die positieve kijk en het gevoel zo stabiel zijn over de jaren heen. Het lijkt erop dat een goed beleefde uitvaart zorgt voor een troostende herinnering."

Andere rituelen zijn bijvoorbeeld het bewaren van een foto van een overledene op een speciale plek in huis, het graf of de plek waar de as is verstrooid bezoeken of een kaars aansteken voor de overledene.

Sabrina Franken, directeur Uitvaartverzorging Yarden: "Waar mensen vroeger hun religie of geloof volgden en daarmee meer collectief rouwden, kiezen steeds meer Nederlanders nu voor persoonlijke rituelen. Door herinneringen levend te houden, kunnen nabestaanden vaak beter met verlies omgaan. Ondanks dat er nog steeds een taboe bestaat rondom de dood, durven we steeds openlijker met elkaar te praten over pijn en gevoelens bij verlies van een dierbare. Steun en een luisterend oor vanuit de omgeving zijn daarbij erg belangrijk."

Het onderzoek toont aan dat sociale steun erg belangrijk is. Steun bieden blijft echter vaak lastig voor de omgeving. De dood blijft een lastig gespreksthema. "In het geval van suïcide bijvoorbeeld, zien we vaak dat de omgeving zich geen raad weet met de situatie. Het onderwerp wordt vermeden omdat het zo gevoelig ligt. Hoe moeilijk het vaak ook is, nabestaanden zijn hiermee niet geholpen. Door het geven van voorlichting en het organiseren van activiteiten blijft Yarden zich inzetten om het taboe rond de dood te doorbreken en een passend afscheid voor iedereen bereikbaar te maken," meent Franken.

Duurzaam afscheid na duurzaam leven

Foto: Pixabay

Steeds meer Nederlanders wensen een duurzame uitvaart, aldus Uitvaartverzekering.nl. Een vijfde van de Nederlanders kiest bewust voor een of meer duurzame elementen tijdens de uitvaart. Hierbij valt te denken aan een milieuvriendelijke kist of biologisch afbreekbare urn, maar ook aan een natuurbegraafplaats met organisch grafmonument. Een andere mogelijkheid is kiezen voor een 'groene' rouwstoet. Dit houdt in dat er tijdens de rouwstoet geen gebruik wordt gemaakt van vervoermiddelen die CO2 uitstoten. Te denken valt bijvoorbeeld aan een fiets, platte kar of elektrische auto. Sommige soorten bloemen zijn minder belastend voor het milieu en dus een verstandige keuze voor een rouwboeket.

Een jonge ontwikkeling rondom uitvaarten is de duurzame crematie. Steeds meer uitvaartorganisaties willen bijvoorbeeld van het gas af. Dit doen zij door de gasovens te vervangen door elektrische crematoria. De crematieoven wordt verhit door middel van verwarmingselementen. Als deze worden verhit door middel van duurzaam opgewekte stroom is de crematie energieneutraal en milieuvriendelijk.

Bij een gemiddelde crematie komt 113 kilo aan CO2 vrij. Door een elektrische oven te gebruiken voor een crematie vermindert de CO2-uitstoot aanzienlijk. Daarnaast bespaart het gebruik van de elektrische oven energie. Bij een crematie met een gasoven verstookt men ruim 60 kubieke meter aan gas. Na 25 crematies is er net zoveel gas verstookt als een huishouden in een jaar verstookt. Dit is niet het geval bij een elektrische oven.

Nu duurzaam leven steeds meer gemeengoed wordt, is het voor velen logisch dat ook het afscheid duurzaam plaatsvindt.

Lumen uitvaart voor een betrokken en stijlvolle begeleiding van uw uitvaart.

Foto: Anita Webbe

We staan aan het begin van een nieuw jaar. Altijd weer een moment om terug te blikken en vooruit te kijken.

Misschien bent u het afgelopen jaar gezegend met groot geluk: een goede gezondheid, de geboorte van een gezond (klein)kind, een (nieuwe) grote liefde of vriendschap.

Maar misschien verliep het afgelopen jaar niet zo fijn: liet uw gezondheid het afweten, was er onmin in uw familie. Tijdens deze (feest)dagen weegt alles extra zwaar: mensen die -voor het eerst- kerst zonder hun partner moeten vieren, missen diegene natuurlijk het hele jaar, maar als iedereen gezellig samenkomt en de wereld even stil valt, laat het gemis zich vaak extra voelen. Zo is dat ook als we vooruit kijken naar 2019: zijn we hoopvol en verlangend naar de fijne dingen die naar verwachting staan te gebeuren of angstig en verdrietig omdat de toekomst er niet zo fijn uitziet?

Mocht het er naar uitzien dat u het komend jaar afscheid van iemand moet nemen, of zelf afscheid van het leven moet nemen, dan kan het rust geven rust om voorbereid te zijn op wat mogelijk komen gaat. U kunt geheel vrijblijvend uw wensen voor uw uitvaart of voor de uitvaart van degene die naast u staat met mij bespreken. In een gesprek leg ik u de verschillende keuzes en de daarbij horende consequenties voor zodat u bewust kunt kiezen wat passend is. Naar aanleiding van ons gesprek maak ik een transparante kostenbegroting voor u.

Lumen betekent licht. Licht kan een gids zijn, het kan verwarmen, het kan verhelderen.

Op deze manier wil ik, Joan van de Ven, u begeleiden.

Ik wens iedereen een goed jaar vol liefde, goede gezondheid, kracht en lichtpuntjes.

Lumen uitvaart is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op:

06-20822260, zie ook www.lumenuitvaart.nl. Facebook: lumen uitvaart

Old Alkmaar Boardingtoernooi 2019 in sporthal De Lelie

Foto: Ton van der Eng

AKERSLOOT - Van vrijdag 11 tot en met zondag 13 januari 2019 vindt de 12e editie van het Old Alkmaar Boardingtoernooi plaats in Akersloot. Locatie zal wederom sporthal De Lelie zijn.

Dit jaar maakt PSV voor het eerst haar opwachting. Gezien de stand in de eredivisie wordt dit natuurlijk een spannende strijd met de jeugd van Ajax, maar sluit zeker niet de opponenten AZ, FC Volendam of een verrassing van de hoofdklasseteams uit. De betaaldvoetbalorganisaties doen deze jaargang enkel mee op zondag 13 januari.

Naast het voetballen is er ruimte voor overige activiteiten. Iedere deelnemer speelt een voetbalquiz met aansluitend een finale voor vier teams. Op zondagmiddag is er een rhönraddemonstratie onder leiding van een wereldkampioen. Dit belooft veel spektakel en show. Speciaal voor de finales heeft het geluidsteam aanpassingen gedaan om de 'Champions' opkomst voor de finalisten nog mooier naar voren te laten komen en alle voetballers een onvergetelijke ervaring te laten beleven.

Vrijdagavond wordt het toernooi om 18.00 uur afgetrapt met een kwalificatietoernooi voor de JO13 uit de regio. Zij spelen om drie tickets voor het toernooi op de zondag. Zaterdagochtend begint het spektakel alweer om 9.00 uur voor de JO9-teams uit de regio. In de middag wordt er door JO10/JO11-teams uit de 1ste en 2de klasse gestreden om de felbegeerde bokaal, en zaterdagavond laten de JO11-hoofdklasseteams zien waarom zij de trofee mee naar huis willen nemen! Op zondag 10 januari wordt het Old Alkmaar Boardingtoernooi afgesloten met de drie vrijdag-qualifiers en plaatselijke trots Meervogels '31, die de strijd aan moeten gaan met de jeugdspelers van Ajax, AZ, PSV en FC Volendam. Voor de finale is er een demonstratie van de finalewedstrijd en het rhönradteam 'Lycurgus Hygieä'.

Sinds enkele jaren staat er een extra tribune in de sporthal om zo veel mogelijk supporters van het voetbalspel te kunnen laten genieten. Een toernooi in deze vorm, waarbij de boarding een essentieel onderdeel is van het spel, staat garant voor veel doelpunten, acties en verrassingen. Voor meer informatie: www.boardingtoernooi.com.

LCP Scholenbasketbaltoernooi groot succes

De trotse winnaars: The Dreamteam van de Vrijburg. Foto: Marianne Jonker

UITGEEST- Op de valreep van 2018 kregen de kids van groep zeven en acht van de Uitgeester basisscholen geheel volgens traditie de kans om de strijd met elkaar aan te gaan op de basketbalvelden tijdens het LCP Scholenbasketbaltoernooi op vrijdag 28 december. Voorafgaand aan het toernooi was het nog even spannend of ook dit jaar genoeg animo voor het toernooi zou zijn; uiteindelijk meldden vijf teams zich in de aanloop naar de kerstvakantie aan. Desalniettemin gonsde het op de bewuste vrijdagochtend al om 10.00 uur van de spanning in de kantine en kleedkamers van de sporthal. Naast meer dan zestig kinderen waren ook een behoorlijk aantal ouders en leerkrachten naar De Zien afgereisd om hun team naar de overwinning te juichen.


In een roulatieschema werd gedurende de ochtend fanatiek gestreden, hierbij speelde elk team 4 wedstrijden tegen verschillende tegenstanders. Op alle velden was goed te zien dat er met veel plezier en enthousiasme gespeeld werd, niet alleen de kinderen maar ook de coaches gingen helemaal op in hun rol.
Na een korte lunchpauze kon 's middags met hernieuwde energie verder worden gespeeld in het knock-outschema van het toernooi. Hierbij hadden de overgebleven teams één kans om een ronde verder te komen, dit was dan ook duidelijk te merken aan het fanatisme dat er vanaf spatte in deze allesbepalende wedstrijden. Alle teams vochten voor wat ze waard waren, extra spannend was dat beide halve finales echte derbywedstrijden waren tussen de teams van de Vrijburg en de Molenhoek. Langs de kant deden de aanmoedigende kreten van ouders, opa's en oma's en bevlogen leerkrachten er nog een schepje bovenop.
Uiteindelijk werd de strijd om de eerste plaats uitgevochten in een zinderende finale. Deze finale werd gespeeld door 'The Dreamteam' van de Vrijburg en 'De Molenhoekers' van de Molenhoek.

Beide teams lieten zien dat ze over een goed staaltje samenwerking en doorzettingsvermogen beschikten, maar uiteindelijk lieten de jongens en meiden van The Dreamteam de tegenstanders achter zich en sleepten de grote beker in de wacht. De tweede en derde prijs werden met luid gejuich in ontvangst genomen door de teams van de Molenhoek, en ook de Wissel is in de prijzen gevallen door het winnen van de All Star schietwedstrijd.
Naast de officiële prijzen is er een creativiteitsprijs weggegeven aan het team met de origineelste naam, dit jaar is de creativiteitsprijs gewonnen door de 'Bengels (basketbal engels)'. Het einde van de prijsuitreiking betekende helaas ook alweer het einde van deze gezellige dag. Alle kinderen vertrokken met rode koppies terug richting huis, terwijl de velden werden opgeruimd en de hal werd schoongemaakt.

Tekst: Claudia Visser

14 / 20

De nieuwjaarstoespraak van burgemeester Wendy Verkleij.

Op 1 januari startten ongeveer 20 Uitgeesters het nieuwe jaar met een frisse duik in het Zwaansmeer. Helaas zal deze niet plaatsvinden in 2019 wegens een gebrek aan vrijwilligers.

Op 8 januari vond de traditionele nieuwjaarstoespraak plaats door burgemeester Wendy Verkleij. Ze riep inwoners op om "met elkaar vóór ons dorp te gaan en niet tégen elkaar" met het oog op de aankomende gemeenteraadsverkiezingen.

Op 14 januari was Uitgeest het stralende middelpunt van het levenslied. De Koos Alberts Awards werden uitgereikt in de A9 Studios. Koos Alberts is op 28 september 2018 helaas overleden.

De nieuwjaarsduik in het Zwaansmeer, helaas gaat het dit jaar niet door. Foto: Facebookpagina Stichting Zwembad de Zien
De Koos Alberts awards in de A9 studio's.
Een zware storm veroorzaakt veel schade. Foto: Ruben Noom

Januari werd afgesloten met een zeer zware storm: er reden geen treinen, snelwegen werden afgesloten en bomen waaiden om. De zware storm zorgde voor veel overlast en schade.

Wim Groen. Foto: Frank Meijer

De vlag bij FC Uitgeest gaat halfstok want Wim Groen overlijdt op 79-jarige leeftijd. In december 2017 werd hij benoemd tot erelid van FC Uitgeest, hij was zijn hele leven aan de club verbonden als vrijwilliger. Daarnaast was hij ook Lid van Verdienste van de KNVB.

Uitgeester Robert E. moet acht jaar de cel in voor het doodschieten van de Zandvoortse goudhandelaar Hennie Schipper. Hij schoot zijn vermeende afperser dood op klaarlichte dag op het parkeerterrein van Van der Valk.

Luchthaven Schiphol wil zijn nachtvluchten voorlopig te verhogen naar 32.000. De gemeente Uitgeest ziet keert zich tegen dit plan.

Het parkeerterrein waar Hennie Schipper werd doodgeschoten.
Gemeente Uitgeest is tegen de verhoging van nachtvluchten van Schiphol.

De gemeenteraadsverkiezingen

IJsmeester Nico Brantjes sprak donderdag 2 maart de verlossende woorden: It giet oan! Maar liefst 350 kinderen kwamen schaatsen en de dag erna mochten volwassenen ook de ijzers onderbinden.

Maart was ook de maand van de gemeenteraadsverkiezingen, op 14 maart stond de Uitgeester geheel in het teken van de verkiezingen. Op 21 maart kwam het moment van de waarheid, de stemlokalen gingen open. De verkiezingsuitslag werd bepaald door de IJsbaan en het Integraal Kindcentrum (IKC). Progressief Uitgeest (PU) werd met de nieuwe lijsttrekker Jan Schouten de grote winnaar van de verkiezingen met zes zetels.

Jan Schouten (rechts op foto) neemt het stokje over van Jan Dubelaar (links).
It giet oan!
De nieuwe leden in de Orde van Oranje-Nassau Foto: Ger Bus

Burgemeester Verkleij verwelkomde donderdag 26 april een zestal nieuwe Leden in de Orde van Oranje-Nassau. Als ludieke actie haalde zij de Uitgeesters voor de uitreiking op in een golfkarretje Jan Willem van den Berg, Guurtje Brakenhoff-Van der Eng, Jo van Dam, Bob Post, Arie Sengers en Rom Zwaan kregen een lintje.

De avondvierdaagse 2018 Foto: Marloes Blok fotografie

Maandag 23 april startte de Avondvierdaagse: 998 kinderen en volwassenen liepen mee.

Villa Buitenlust staat te koop aan de Middelweg 141. De villa heeft een reusachtige mancave met kroeg én strippaal. Naar verluidt is de woning niet verkocht en uit de verkoop gehaald door de eigenaar.

Huis te koop met strippaal op Middelweg Foto: website Funda.nl/ Kee Garantiemakelaars

Juni

Dorpshuis de Zwaan is stuurloos

Dorpshuis de Zwaan raakt stuurloos: boos liep Gerard Hoekstra, voorzitter van Dorpshuis de Zwaan, weg uit de raadsvergadering van gemeente Uitgeest. Dit nadat duidelijk werd dat zijn herbenoeming door 7 van de 15 raadsleden niet gesteund werd. In augustus wordt duidelijk dat het bestuur van het dorpshuis tijdelijk wordt overgenomen door Sportservice Langedijk. In december nam het college afscheid van het oude bestuur met een gezamelijk diner.

Tuinliefhebbers in Uitgeest stelden op 16 en 17 juni hun tuin voor het publiek open tijdens het 'Open Tuinen Weekend' van Groei en Bloei. Een van de elf tuinen is die van Ans Twaalfhoven aan de Bonkenburg. Er was veel belangstelling.

Wil de echte wijkagent Dennie opstaan
Open tuinendag Foto: Ger Bus

De aanstelling van onze nieuwe wijkagent Dennie Bronneberg maakte heel wat los. Met 6800 reacties en duizend likes voor onze nieuwe agent ontplofte Facebook, het bericht ging viral en ook de landelijke media nam het bericht over. Ook tijdens de kermis werd Uitgeest een walhalla voor de dames: een stel creatieve vrienden hadden veel bekijks met hun Dennie-masker op.

Juli

Het afschuwelijke ongeval op de Provincialeweg.

Onze eerste editie van juli stond geheel in het teken van de kermis: de kermisloop vormde op zaterdag de start van de kermis. Al tijdens de loop gingen de taps open en stroomde het bier rijkelijk. Zondag was het de beurt aan het traditionele hooivorkdarten bij 't Portiertje. Maandag klonk om 8.00 uur de eerste 'deun' en barstte het feest los. Bijzonder was dat Paperplane voor het eerst optrad tijdens het deunen. De mannen rockten de tent plat en werden goed ontvangen door het publiek.

Jelle Brouwer (PvdA), Cecilia van Weel-Niesten (UVP) en Cees Beentjes (PU) werden welkom geheten als de nieuwe wethouders van Uitgeest. Samen met burgemeester Wendy Verkleij vormen zij het college van B&W. De heer Schouten, formateur en fractievoorzitter van PU, met zes van de vijftien zetels de grootste partij, was in zijn nopjes en deelde mee dat er een nieuwe coalitie was gevormd bestaande uit PU, UVP en PvdA.

De datum 4 juli 2018 staat velen in het geheugen gegrift. Op de Provincialeweg N203 komen drie jonge mensen om het leven bij een frontale botsing tussen een personenauto en een vrachtwagen.

Jelle Brouwer (PvdA), Cecilia van Weel-Niesten (UVP) en Cees Beentjes (PU). Foto: Ger Bus
De kermisloop. Foto: Ruben Noom
Kermis Uitgeest. Foto: Margreeth Anema

Het RIVM kondigde het Nationale Hitteplan af: juli was namelijk heet, heel heet. Half juli was het even schrikken voor de bezoekers van zwembad De Zien in Uitgeest. Spullen van de zwembadbezoekers werden de lucht in geslingerd door een kleine windhoos. Bezoekers moesten rennen voor hun leven om hun spullen in veiligheid te kunnen brengen.

September

Foto: Dierenambulance Kennemerland

In de laatste week van de zomervakantie verrees er een heus dorp in Uitgeest: in het kader van het thema 'Reis om de wereld' had het Huttenweekdorp eigenlijk alles wat ook écht in een dorp hoort te zijn: een eigen café, een eigen reisbureau en gezellige buren.

Op zaterdag 8 september openden acht monumenten hun deuren voor het publiek. In de Stokkenfabriek stelde Arie Zonjee zijn bijzondere ansichtkaartenverzameling tentoon.

Ook werd dé zomerfoto van 2018 gekozen aan de hand van meer dan honderd inzendingen. Het was een mooie zomer! Anoeska van Leeuwen behaalde de eerste prijs met haar foto 'Catch the Summer'.

Bridgen met uitzicht bij bistro 't Schippersrijk. Foto: Ton Dumas
Catch the Summer - Zomerfoto 2018. Foto: Anoeska van Leeuwen
Reisbureau 'De Sleurhut' tijdens de Huttenweek. Foto: Margreeth Anema
Arie Zonjee van de stokkenfabriek aan de Meldijk met zijn ansichtkaartenverzameling tijdens Open Monumentendag. Foto: Margreeth Anema

De vijfentwintigste editie van de kroegenbridgedrive die zaterdag 15 september plaatsvond was een groot succes. Voor het eerst konden de deelnemers bridgen met uitzicht: 't Schippersrijk, De Caribbean Bar, 't Stokpaardje, Loods 47 en de Botenloods waren namelijk dit jaar de prachtige nieuwe decors van het evenement.

Er meldde zich ook een exotische toerist op De Bakker in Uitgeest, in de wijk De Kleis. Dierenambulance Kennemerland vermoedde dat de slang is meegelift vanuit het buitenland.

Oktober

Foto: Marloes Blok/ Marloesblokfotografie.nl

Drie Uitgeester buurmannen, beter bekend als 'Bierdoormannen', veroveren Uitgeest en omgeving met een tripelbier met de naam 'Staal'. In oktober ging het bier eindelijk de flesjes in bij De Noord-Hollandse Bierbrouwerij (DNHBB) in Uitgeest.

Bert Weijers stapt in oktober uit de fractie van Uitgeest Lokaal. "Om mij moverende redenen," is de verklaring van Weijers. Zijn zetel geeft hij niet terug aan Uitgeest Lokaal en dit leidt tot veel onduidelijkheid. Verderop in de krant plaatst Loek Breetveld een ingezonden brief waarin hij de heer Weijers verdenkt van 'kiezersbedrog'.

En weer haalt Uitgeest het landelijke nieuws: het is pas oktober maar het treintje tuft, de lichtjes branden, de molentjes draaien en de kerstmuziek maakt het helemaal af. Op Kleis 89 is het kerstfeest vroeg begonnen: het kerstdorp van Ron de Boer staat alweer in vol ornaat.

Bert Weijers. Foto: raadsleden.nl
Foto: Bierdoormannen.nl
Ron de Boer (L) en Rienk Wolderling (R). Foto: Ger Bus

Op het Halloweenfeest op het zwembadterrein aan de Zienlaan kwamen tientallen kinderen af. Ook veel ouders waren aanwezig. Gezellig was niet het juiste woord, griezelig wel. Stoere jongens die gilden als kleine meisjes en zelfs het weer werkte mee: koud en guur.

Augustus

Zwaarbewapende agenten op het terrein van Van der Lem BV. Foto: Ruben Noom

Er wordt maar liefst 700 kilo wit poeder gevonden tussen de bananen bij Van der Lem BV, vermoedelijk cocaïne met een straatwaarde van circa 25 miljoen euro. Weer haalt Uitgeest de landelijke media. Het terrein wordt hermetisch afgesloten door zwaarbewapende agenten.

Rens, Job en Cas, drie Uitgeester vrienden, keren heelhuids terug vanuit Gili Trawangan (Indonesië) waar zondag 5 augustus een aardbeving plaatsvond. Het epicentrum lag circa 22 kilometer ten noordoosten van Noord-Lombok op een diepte van ongeveer 15 kilometer. Door de beving met een kracht van 6,9 op de schaal van Richter liep het dodental op tot 436 en meer dan 13.000 mensen raakten gewond.

Twee uur voor de verwoestende aardbeving.

November

Raadslid Judie Kloosterman sluit zich voor de resterende raadsperiode aan bij het CDA. De eenmansfractie Uitgeest Lokaal komt daarmee in de gemeenteraad te vervallen. Het aantal politieke partijen valt hierdoor terug naar 7. Het CDA groeit door de komst van raadslid Kloosterman naar 2 raadszetels.

Nico Brantjes, beter bekend als duizendknoopjager, deelde de lang verwachte Assumer Peer en Uitgeester Zoet-boompjes uit aan 'Fruitgeesters'.

Sander Dijkhuizen (14) werd in november door de vakjury uitgeroepen tot winnaar in de categorie 'Dier' van de National Geographic Junior Fotowedstrijd. In Hotel Arena in hartje Amsterdam kreeg het jonge fotografietalent het verlossende woord te horen.

Een warm welkom voor alle Fruitgeesters. Foto: Anique de Vries
Diederik Samsom.
Foto: Marloes Blok/ Marloesblokfotografie.nl
Sander met de winnende foto. Foto: Bas Losekoot
De woning is afgezet met rood-witte linten.

Op 18 november kwam Sint Nicolaas aan in Uitgeest.

Hoog bezoek: politicus Diederik Samsom was op 20 november te gast in het gemeentehuis van Uitgeest. Hier sprak hij met raadsleden, wethouders en betrokken organisaties over het Klimaatakkoord en de energietransitie.

Een vrijstaande woning aan het Nieuwland in Uitgeest liep flinke rook- en waterschade op bij een brand. De bewoners konden zich gelukkig tijdig in veiligheid brengen.

December

En in december sloten wij het jaar af met de eerste sneeuw. Onze lezers stuurden prachtige foto's in, onder meer van deze besneeuwde kerstboom. Iedereen hoopte op een witte kerst maar dat zat er helaas niet in dit jaar.

In de laatste krant van het jaar sloot De Uitgeester het jubileumjaar van het 120-jarige bestaan af met een van de meest huiveringwekkende gebeurtenissen in de geschiedenis van Uitgeest: de dubbele moord in 1934. De redactie dook de archieven in en vond bijzonder oude anekdotes over Uitgeest, waarvan dit toch wel een van de meest bizarre gebeurtenissen was.

Foto: Gertruud van Rumphorst