De Uitgeester

20 juni 2018

De Uitgeester 20 juni 2018


Geslaagd of gezakt? Examenleerlingen wachten nagelbijtend op het verlossende telefoontje

Dit jaar kreeg Lotte gelukkig beter nieuws dan vorig jaar. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Woensdag 13 juni was het D-day voor veel eindexamenleerlingen in Uitgeest. Klappertandend of nagelbijtend zat menig student bij de telefoon te wachten op dat ene verlossende bericht.

Door: Margreet Anema


Het enige wat ze wilden horen was: "Je bent geslaagd", maar als een telefoontje op een bepaald tijdstip gaat komen, dan duurt wachten lang. De vader van de 17-jarige Lotte Kaandorp besloot dan ook op dit cruciale moment even de schuurmachine aan te zetten in de tuin. Lotte moet er nog om lachen: "Dat doet hij altijd, vorig jaar ging hij op het moment dat er gebeld kon worden uitgebreid telefoneren met mijn tante." Dit jaar kreeg Lotte gelukkig beter nieuws dan vorig jaar: om 15.20 uur werd ze gebeld met de mededeling dat ze geslaagd was. Lees verder op pagina...

Bonte Vivant mogelijk toch open tijdens kermis

De Bonte Vivant tijdens de kermis een paar jaar geleden. Dit jaar ook? Foto: Bonte Vivant

UITGEEST - Er is een kans dat de Bonte Vivant tijdens de kermis in Uitgeest toch nog open gaat. Vooral de wat oudere Uitgeesters waren erg teleurgesteld dat de Bonte Vivant tijdens de kermis dicht zou zijn.

Gelukkig is er een klein beetje hoop, laat Olly Satoer aan de redactie van De Uitgeester weten. Vorige maand heeft uitbater George Satoer besloten te stoppen. Sinds dat moment is de Bonte Vivant gesloten. Dit tot grote teleurstelling van veel Uitgeesters. "Thijs dicht, Bonte dicht... Waar moeten we als oudere jongeren heen tijdens de kermis?" schrijft Albert van Braam op onze Facebookpagina. Pim Kortekaas: "Wat een trieste vertoning weer. Met weemoed denk je terug aan de kermis van een jaar of 30 terug."

Oude tijden herleven
Toch blijkt er toch nog enige hoop te zijn. "Wellicht is er iets te regelen," laat Olly Satoer aan De Uitgeester weten. De broers Donald en Olly Satoer gaan hun best doen om in ieder geval zondag 1 juli speciaal voor de kermis open te zijn. "Oude tijden zullen dan herleven met een optreden van JPS, bekend van het Bonte lied 'We zijn weer binnen voor de bui'. Daarnaast zijn er optredens van twee Uitgeester bands. "Donald en ik hopen op een grote opkomst van Bonte liefhebbers, zowel jong als oud. Of het lukt om open te gaan hangt van de flexibiliteit van de gemeente Uitgeest af. Dus alles is nog onder voorbehoud, maar aan ons zal het zeker niet liggen," besluit Olly Satoer.

Succesvol 'Open Tuinen Weekend' in Uitgeest

Foto: Ger Bus

UITGEEST - Tuinliefhebbers in Uitgeest hebben afgelopen weekend hun tuin voor het publiek opengesteld tijdens het 'Open Tuinen Weekend' van Groei en Bloei. Een van de elf tuinen is die van Ans Twaalfhoven.

Haar tuin aan de Bonkenburg in Uitgeest kon rekenen op veel belangstelling. Fotograaf Ger Bus: "De tuin was een pracht van fruit, bollen, groenten, vaste planten, beelden, waterfonteinen en vogels." Ook de andere tuinen van ondermeer de
Binnenmeerschool en de Milieutuin Uitgeest (Tolweg) ontvingen veel bezoekers.

Geneesmiddelen en verkeersveiligheid

Patricia de Jong over Geneesmiddelen en verkeersveiligheid. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Wanneer iemand een geneesmiddel gebruikt, die de rijvaardigheid beïnvloedt en gaat autorijden, lopen hij en andere verkeersdeelnemers grote risico's. Jaarlijks zijn in Nederland tussen de 33 en 66 doden in het verkeer toe te schrijven aan het gebruik van rijgevaarlijke geneesmiddelen Bovendien is rijden onder invloed, niet alleen van alcohol, maar ook van geneesmiddelen, strafbaar! Daarom leek het mij zinvol dit jaar mijn column aan dit onderwerp te wijden.

Bij aflevering krijgen geneesmiddelen die het reactievermogen beïnvloeden een waarschuwingsboodschap in de vorm van een gele sticker en/of een waarschuwing op het etiket met de vermelding "dit geneesmiddel kan de rijvaardigheid beïnvloeden". De invloed op het reactievermogen van geneesmiddelen binnen één bepaalde groep kan echter zeer uiteenlopen. Bovendien houdt de waarschuwingsboodschap geen rekening met het onderliggend ziektebeeld, geneesmiddelgebruik, leeftijd, dosering en hoe lang iemand het geneesmiddel al gebruikt.

Bij het starten of (abrupt) stoppen met een geneesmiddel, bij verhoging van de dosering of overstappen naar een ander geneesmiddel kan de invloed op het reactievermogen groter zijn dan wanneer iemand een geneesmiddel al enige tijd zonder wijzigingen gebruikt. De informatie op de sticker en het etiket is te weinig onderscheidend om geschikt te zijn als betrouwbaar advies of de gebruiker wel of niet aan het verkeer kan deelnemen.

In de praktijk voldoet deze aanpak dus niet, getuige ook het feit dat meer dan de helft van de mensen, die rijgevaarlijke geneesmiddelen gebruiken het rijgedrag niet aanpast. Ook sommige zelfzorgmiddelen die je bij de drogist kunt kopen, kunnen invloed hebben op het rijgedrag, bijv. middelen tegen hooikoorts of reisziekte. Met vragen over geneesmiddelen en verkeersveiligheid kunt u altijd bij uw apotheek terecht, maar u kunt ook informatie vinden op de volgende sites: Is jouw medicijn veilig in het verkeer? www.rijveiligmetmedicijnen.nl www.thuisarts.nl: medicijnen en verkeersveiligheid.

Daarnaast wil ik nog graag de volgende adviezen bij geneesmiddelengebruik geven: Laat bij verkeersdeelname iemand uit de omgeving kijken of u veilig genoeg rijdt. Deze kan bijv. zien of u met wisselende snelheden rijdt, slingert en/of geïrriteerd reageert op normaal gedrag van medeweggebruikers. Ga niet rijden of stop met rijden als u onscherp ziet, slaperig of duizelig bent, wanneer u moeite heeft zich te concentreren of wakker te blijven of als u niet meer weet langs welke route u naar uw bestemming bent gereden. Drink geen alcohol als u gaat rijden. Rijdt niet langer dan één uur, ook al voelt u zich goed. Rijdt niet 's nachts of bij slecht weer.

Let op! Goed opletten en snel reageren kan ook in andere situaties belangrijk zijn, bijv. als u gevaarlijke machines (zaag, graafmachine, ploeg etc.) bedient of als u op een trap, ladder of steiger staat.

Gesprekken gaande met PU, D66, VVD en PvdA

Formateur Henry Meijdam. Foto: Linkedin

UITGEEST - Ongeveer twee maanden geleden begon formateur Henry Meijdam aan de gesprekken met de politieke partijen in Uitgeest om tot een nieuw college te komen. Hoe staat het er nu mee?

Door: Lucia Rodenburg

Toen de eerste optie met PU, VVD en PvdA niet vruchtbaar bleek, zijn er eerst weer gesprekken geweest met de partijen apart. Afgelopen weekend sprak Meijdam met PU, D66, VVD en PvdA gezamenlijk. Als die combinatie zou slagen, zouden ze maar liefst 11 van de 15 zetels bezetten.

IKC belangrijkst
"Een ruime raadsmeerderheid", zo stelt Meijdam. "Er is echter een aantal punten waarover de meningen verdeeld zijn, waaronder de woningbouwopgave, de financiële opgave en de nieuwe stationsomgeving. Maar het belangrijkste punt is wel het IKC. Pu heeft altijd gepleit voor twee scholen, VVD, PvdA en D66 voor één school."

"Bij het stationsgebied probeert men om noord en zuid beter met elkaar te verbinden en tegelijkertijd het aantal woningen bij te stellen. De vraag is of er een plan valt te verzinnen dat evenveel oplevert als het kost. Uitgeest is namelijk geen rijke gemeente en er moet goed op de kleintjes gelet worden."

Aantrekkelijker om te wonen
Dat betekent dat met de opbrengst van de projectontwikkeling voor nieuwe huizen de nieuwe inrichting van het gebied moet worden betaald. Meijdam: "Dat heeft overigens nog een verstrekkender doel. Uitgeest is een kleine gemeente, en om voorzieningen betaalbaar te kunnen houden is het van belang dat het inwonertal omhoog gaat. Dat betekent dat er meer huizen gebouwd moeten worden. En dat we aantrekkelijker moeten worden voor mensen die hier opgroeien, studeren in de stad maar toch later weer graag in Uitgeest willen wonen. Zij kunnen namelijk lastig iets geschikts vinden."

Hoeveel en op welke manier dat ingevuld moet worden, daar is nog discussie over, zo stelt de formateur. "Bijvoorbeeld over de verhouding tussen sociale woningbouw en het middensegment. Maar over de noodzaak zijn de partijen het eens. De grote vraag is: welke mogelijkheden zijn er om tegemoet te komen aan de vraag vanuit de markt? Daarover en over de andere vraagstukken gaan we de komende tijd in beraad."

Lotenverkoop Zonnebloem Uitgeest weer gestart

UITGEEST - De jaarlijkse verkoop van loten door de Zonnebloem, afdeling Uitgeest, is weer gestart. U kunt dus weer veel vertrouwde lotenverkopers aan de deur verwachten.

"
Koopt u dus vooral gul. Een deel van de opbrengst mogen wij als afdeling namelijk behouden om activiteiten mee te financieren voor onze eigen gasten. U weet waar u het voor doet. Wij hopen dat er weer veel loten worden verkocht", aldus de organisatie. Mocht u ook mee willen helpen bij de verkoop van de loten 2018, wij kunnen altijd extra lotenverkopers gebruiken. U kunt zich daarvoor opgeven bij: Gerarda Postema, telefoon 313285.

"Op zaterdag 23 juni 2018 staan wij als afdeling Uitgeest op de grote braderie in Uitgeest. Deze braderie vindt plaats op het terrein naast speeltuin de Siro. U bent tussen 15.00 en 21.00 uur van harte welkom bij de stand van de Zonnebloem. Wij hopen van harte u daar te ontmoeten", aldus het bestuur van de afdeling Uitgeest van de Zonnebloem.

Over moed

Over moed

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Een uur lang heb ik onze kleindochter van 2 maanden in mijn armen. Vredig ligt ze te slapen. Een slaap waarin van alles gebeurt, als ik dat zou mogen afleiden uit alle gelaatsuitdrukkingen die ze heeft. Glimlachen en ontspannen tevredenheid, maar ook fronsende wenkbrauwen en diepe zuchten. Zijn dat babyzorgjes? Maar de vrede op haar gezicht blijft, alsof ze er ook helemaal vrede mee heeft dat ze af en toe moet fronsen of zuchten.

En opeens is er dan toch onvrede, die zich uit in wat gekreun, een licht huilen, onrustige bewegingen. Zou ze honger hebben? Mijn zoon voelt het anders en geeft haar een speen, waar ze aan begint te zuigen. En de vrede keert terug. Even later ook zonder speen.

Wat heerlijk, denk ik, als je zo vredig in het leven kan staan. Dat je je niet laat beïnvloeden door de hectische wereld om je heen. Dat je het vertrouwen hebt dat je om hulp kunt vragen als je een behoefte hebt en dat die hulp dan ook geboden wordt. Dat je niet sterk hoeft te zijn, om je in het leven staande te houden. Dat je het niet alleen hoeft te doen. Dat het veilig is om je heen.

Steeds moeilijker
Zo eenvoudig kan het zijn. Een baby kan gelukkig zijn met het weinige dat het heeft. Het zou dan steeds beter met je moeten gaan, naarmate je ouder wordt en je mogelijkheden toenemen, zou je zeggen. Maar de realiteit is anders: Er komen zorgen, waarover gepiekerd moet worden, we moeten van alles van onszelf en de omgeving, er komen verwachtingen en dientengevolge teleurstellingen en we veronderstellen dat anderen verwachtingen van ons hebben en die anderen willen we niet teleurstellen.

Onderdrukken
En zo doen we van alles om onze gevoelens van onvrede toch maar niet te voelen. We ontwijken problemen of ontkennen ze. En ineens moeten we heel veel moeite doen om in vrede met onszelf te leven. Angst en negatieve stemmingen kunnen we soms goed en soms minder goed onder de duim houden. We blijken het leven ontzettend moeilijk en ingewikkeld voor onszelf te kunnen maken.

Angst
Zo doen veel mensen veel moeite om conflicten te vermijden, omdat ze eigenlijk bang zijn om niet aardig gevonden te worden en heimelijk hopen op waardering van de ander. Anderen gaan hun hele leven voor een 10, omdat het gevoel om niet goed genoeg te zijn, onverdraaglijk is. Weer anderen zijn hun hele leven op zoek naar bevestiging om het immer aanwezige gevoel van onzekerheid te verdrijven. Om nog maar te zwijgen van alle mensen die een enorme drang tot controleren hebben vanwege dezelfde angst dat dingen fout kunnen gaan. En weer anderen putten zich uit in sociale contacten uit angst om alleen te zijn.

Kracht
Hoe ouder we worden, hoe meer kracht het ons kost om de vrede in onszelf te houden of krijgen. In feite kost het ons kracht om de zwakte en kwetsbaarheid van onszelf te erkennen en te laten zien. Daar is moed voor nodig. Moed die we als baby hadden, maar gaande het leven zijn kwijtgeraakt. Het doet mij denken aan een serie stellingen over kracht en moed, die ik hieronder uit het Engels heb vertaald:

Het vergt kracht om sterk te zijn en er is moed voor nodig om zachtaardig te zijn.
Het vergt kracht om op te passen en er is moed voor nodig je hoede te laten verslappen.
Het vergt kracht om te overwinnen en er is moed voor nodig om je over te geven.
Het vergt kracht om zeker te zijn en er is moed voor nodig om te twijfelen.
Het vergt kracht om je aan te passen en er is moed voor nodig om op te vallen.
Het vergt kracht om de pijn van een vriend te voelen en er is moed voor nodig je eigen pijn te voelen.
Het vergt kracht je eigen pijn te verbergen en er is moed voor nodig deze te laten zien.
Het vergt kracht om misbruik te doorstaan en er is moed voor nodig om het te stoppen.
Het vergt kracht om alleen te staan en er is moed voor nodig om op een ander te leunen.
Het vergt kracht om te beminnen en er is moed voor nodig om bemind te worden.
Het vergt kracht om te overleven en er is moed voor nodig om te leven.

Hoe zit het met jouw moed?

Column Jeugd- en Jongerenraad: Denise Jonker

Foto: Aangeleverd

Het is donderdagavond half zeven en de eerste kinderen komen zenuwachtig de raadszaal binnen schuifelen. Langzaam vullen de vele stoelen zich met juffen, meesters, familieleden, vriendjes en vriendinnetjes. Tegen zeven uur is de zaal zo vol dat het overige publiek aan de zijkanten moet gaan staan. Vandaag is de finaledag van het project Jongeren en Politiek van de Jeugd- en Jongerenraad. Het is de dag dat vier groepjes kinderen uit de groepen 7 van Uitgeest hun idee mogen presenteren. Het winnende idee zal daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Om zeven uur leidt de burgemeester kort de avond in en dan is het zo ver: alle groepjes presenteren één voor één hun idee. Nerveus nemen ze plaats vooraan in de raadszaal. Het is nu aan hen om de raadsleden ervan te overtuigen dat zij het beste idee hebben. Aangemoedigd door het publiek vertellen ze met behulp van PowerPoints en posters hun verhaal. De presentaties zijn goed voorbereid en creatief. Het publiek en de raadsleden zijn duidelijk onder de indruk, meesters en juffen staan trots naar 'hun' leerlingen te kijken en ouders lijken soms nog zenuwachtiger te zijn dan hun kroost. Het eerste groepje (Binnenmeer) zou graag een café zien in Uitgeest waar jong en oud samenkomen. Het tweede groepje (Kornak) wil het materiaal van een houten huisje hergebruiken om het klimparcours in het park van de Waldijk uit te breiden. Het derde groepje (Vrijburg) zou graag een praathuis willen in Uitgeest waar kinderen met leeftijdsgenoten kunnen praten over hun situatie. Denk hierbij aan gescheiden ouders, pesten of een zieke vader of moeder. Het vierde groepje (Kornak) wil dat alle kinderen van basisscholen op pad gaan met een schep, emmer en zaden voor een bloemrijk Uitgeest.

Na de presentaties is het tijd voor de raadsleden om in beraad te gaan en een winnend idee te kiezen. Een zware taak, want alle ideeën zijn het zéker waard om uitgevoerd te worden. Hoe langer het beraad duurt, des te zenuwachtiger de kinderen en des te luider het geroezemoes in de zaal. Wanneer de raadsleden terug de zaal in komen wordt het doodstil. Gespannen wachten de kinderen de uitslag af. Een gedeelde tweede plaats gaat naar een groepje van de Kornak, het groepje van de Vrijburg en het groepje van de Binnenmeer. Ze worden naar voren geroepen om de bekers in ontvangst te nemen. De eerste plaats gaat naar de Kornak met hun idee voor een bloemrijk Uitgeest. Blij komen ze naar voren om de gouden beker en een cheque van €500,- in ontvangst te nemen. Nadat ze op de foto zijn geweest met de burgemeester doen ze nog een vreugdedansje om de overwinning te vieren.

Het was een zeer geslaagde avond: een mooie avond om mijn tijd bij de Jeugd- en Jongerenraad mee af te sluiten. De afgelopen jaren heb ik de Jeugd- en Jongerenraad boven zichzelf zien uitstijgen: onze projecten zijn steeds beter gaan lopen en steeds meer mensen weten wie wij zijn en wat we doen. Ik heb met groot plezier bijgedragen aan het werk dat de Jeugd- en Jongerenraad doet. Het meest trots ben ik op het verkiezingsboekje wat in maart bij iedereen tussen de 18 en de 30 jaar in de brievenbus is beland. Dit boekje is door ons met veel zorg samengesteld. De vele positieve reacties kwamen niet alleen van de jongeren, maar ook van hun ouders, die met behulp van ons boekje een weloverwogen stem hebben kunnen uitbrengen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Na 3.5 jaar is het voor mij tijd om te stoppen bij de Jeugd- en Jongerenraad en te beginnen aan een nieuw avontuur: in november ga ik starten met mijn wereldreis. Ik heb bij de Jeugd- en Jongerenraad veel geleerd en vrienden gemaakt voor het leven. Lieve leden van de Jeugd- en Jongerenraad, ik wil jullie bedanken voor alles.

Ik ga jullie missen.

Denise Jonker
ex-lid van de Jeugd- en Jongerenraad

Collecte Rode Kruis in Uitgeest

UITGEEST - Van 24 tot 30 juni is de nationale Rode Kruis collecteweek. Vrijwilligers van de plaatselijke afdeling komen met hun collectebus bij u langs om een bijdrage te vragen.

Met de opbrengst van de collecte kunnen wij leuke dingen organiseren voor mindervaliden, ouderen en mantelzorgers, zoals maandagmiddagactiviteiten in zorgcentrum Geesterheem, de jaarlijkse verrassingstocht voor ouderen en mindervaliden, het kookproject Meet & Eat voor mantelzorgers en alleenstaanden en het organiseren van een dagelijkse telefooncirkel. "Zonder uw donatie is dit allemaal niet mogelijk, onze collectanten hopen dan ook op een royale bijdrage", aldus de organisatie.

Voor alle duidelijkheid: de afdeling Uitgeest blijft zeker tot 2020 activiteiten voor Uitgeesters organiseren en de volledige opbrengst van de collecte blijft in Uitgeest.

Midzomer Braderie

Foto: Oranje Stichting Uitgeest

UITGEEST - Op zaterdag 23 juni organiseert de Oranje Stichting Uitgeest weer een Midzomer Braderie. Vorig jaar stonden er 33 kramen.

De braderie start om 15:00 uur en duurt tot 21:00 uur. De braderie is te vinden op het Marskramer-/Siroterrein aan de Middelweg 110 in Uitgeest. Mocht je interesse hebben om op de Midzomer Braderie te staan, meld je dan aan via oranjestichtinguitgeest@outlook.com.

'Wiphond' voor speeltuin Kindervreugd

De kinderen nemen het veerelement voor de 'wiphond' feestelijk in ontvangst. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Tijdens de Nationale Buitenspeeldag afgelopen woensdag is in speeltuin Kindervreugd een nieuw speeltoestel onthuld. De allerkleinsten kunnen nu spelen op de 'wiphond'.

Fabrikant Proludic kwam naar Kindervreugd om het veerelement feestelijk te overhandigen. De speeltuin heeft het nieuwe toestel gewonnen via Facebook. Sinds deze week is de 'wiphond' te bewonderen.

Veel blije examenleerlingen in Uitgeest

Teun Cornelisse kan nu zijn koffer pakken voor een welverdiende vakantie. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Op veel plekken in Uitgeest ging de vlag met rugtas uit. Onze verslaggeefster trok door Uitgeest opzoek naar 'geslaagden'.

Door: Margreeth Anema

Voor Teun Cornelisse hangen er twee vlaggen in Uitgeest, één op zijn eigen adres en één op het adres van de beste vriendin van de moeder van Teun. Die laatste was zo trots op de eerstgeborene van het Uitgeester vriendinnengroepje dat ze ook de vlag hees, het was ook behoorlijk spannend of Teun het wel zou halen. Zijn moeder beloofde hem dat hij op vakantie mocht als hij slaagde voor zijn examens op het Kennemercollege: na het verlossende telefoontje om 14.45 uur kon Teun zijn koffer gaan pakken om met vijftien Uitgeester casanova's af te reizen naar Lloret de Mar.

Bij de 18-jarige Michelle Oort thuis hangt de vlag vrolijk te wapperen aan de gevel. Michelle heeft vandaag ook goed nieuws gehad, ze is geslaagd voor het VWO. Het was behoorlijk spannend want alles hing af van Scheikunde, ze had werkelijk geen idee hoe ze dit gemaakt had. Michelle gaat na de vakantie notarieel recht studeren in Leiden, maar voordat ze zich volledig in het studentenleven werpt gaat ze eerst een paar dagen met vriendinnen naar Brussel en naar Egypte.

Thijmen Kuiper wist op zijn achtste al dat hij architect wilde worden. Hij is nu 17 jaar en hoorde vanmiddag dat hij geslaagd is voor HAVO 5, het eerste deel van de weg naar zijn droom zit er op. Hij was ook niet zenuwachtig, hij wist dat alles in orde was. Na de vakantie gaat hij bouwkunde studeren in Amsterdam. Hij is net terug uit Rome. "Als je architect wilt worden moet je Rome gezien hebben", had vader Jeroen Kuiper bedacht en hij nam zijn zoon voor vijf dagen mee. Rome was prachtig maar Thijmen heeft wel bedacht dat hij later een modernere stijl gaat toepassen.

Thijmen Kuiper gaat straks bouwkunde studeren in Amsterdam. Foto: Margreeth Anema

Veel blije examenleerlingen dus woensdag in Uitgeest, allen met een apetrotse familie om zich heen. Er zijn woensdagavond veel familiefeestjes gevierd in het dorp, maar daarna togen de geslaagde studenten toch nog even massaal naar "de stad" om bier te drinken.

Tom Abbenhuijs geslaagd voor havo

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - "Tom Abbenhuijs is geslaagd voor het havo-diploma op het Luzac College in Alkmaar. Na vorig jaar de mavo gehaald te hebben op het JPT nu de havo in 1 jaar! De komende maanden kun je Tom vinden als zeilinstructeur bij de Zeilschool Uitgeest. Na de zomer naar een nieuwe school en naar een nieuw huis!" laat een trotse Frank Abbenhuijs aan De Uitgeester weten. Ook namens de redactie: gefeliciteerd!

Geslaagden Jac. P. Thijsse College

UITGEEST - Dit zijn de Uitgeester leerlingen van het Jac. P. Thijsse College die zijn geslaagd.

MAVO

Kick Castricum, Isa Eijck, Denzel Lievers, Marvin Looijenga, Floortje Maas, Teun Stokkel, Matthew Unterberger, Lars van Wees, Wessel van der Werff, Loïs van der Gragt.

HAVO
Renzo Boesveld, Hamish Castricum, Inger Dekker, Malin Docter Arunya Guillot, ,Ina Hu, Sophie Kniese, Thijmen Kuiper, Matthijs van de Lageweg, Teun de Leeuw, Max Meintjens, Niels Mittertreiner, Swen Muijskens, Lieke Reiff, Jermo Reijers, Stan Roozendaal, Benjamin Sarkodie, Ferry van Tol, Thijs van Tol, Tamar Twaalfhoven, Sterre Vreeburg, Lars Zonneveld.

VWO
Sophie Bredewoud, Thomas Bredewoud, Bas Dekker, Merle Dümpelmann, Shira de Haan, Bo Bette van er Lee, Annabel Maas, Lisa Nijman, Michelle Oort.

Geslaagden Bonhoeffercollege (AdB)

UITGEEST - Dit zijn de Uitgeester leerlingen van het Bonhoeffercollege die zijn geslaagd.

GYMNASIUM
Benjamin Aartsen, Kim Jonker.

ATHENEUM
Katinka Boterman, Isabel van de Bree, Nick Brenninkmeijer, Jochem van Eerden, Tim Huijbens, Eva Jansen, Kim Jonker, Mariëlle Kuin, Nienke van der Pas, Jasper Spaans, Jurian Webbe.

HAVO
Irene Aafjes, Wencke Bosma, Annique van den Ende, Anne de Haan, Dana Half, Lode de Jong, Thomas Krom, Yong Lai, Danilo Manese, Isa Marcus, Sara van den Nieuwendijk, Mandy van der Spoel, Isa Struikmans, Mats van Velzen, Aaron de Vos, Rohan Webbe.

MAVO
Diego Dekker, Meike Dekker, Maarten Jongewaard, Sem Kool, Yousif Korkis, Maartje Lörinc, Daniël De Menezes, Nick Scholten.

Regionale Veteranendag Uitgeest en Castricum

Foto: Lou Winter

UITGEEST - Op zaterdag 23 juni organiseren de gemeenten Castricum en Uitgeest in nauwe samenwerking met het Veteranencomité de Veteranendag 2018.

De gemeenten eren op deze wijze hun lokale veteranen met een feestelijk programma. Deze regionale Veteranendag is bedoeld om (hernieuwd) kennis te maken en bij te praten met mensen die dezelfde ervaringen delen. Naast de onderlinge kennismaking staat de dag natuurlijk in het teken van waardering voor het bijzondere werk van de veteranen.

Stoet historische legervoertuingen trekt door de twee gemeenten
Het Veteranencomité, bestaande uit Marcel Jansen en Hans Walrave, heeft samen met de gemeenten een interessant en aantrekkelijk programma opgesteld. Een stoet historische legervoertuigen trekt op zaterdagochtend door de twee gemeenten. De colonne begint in Uitgeest en via de omliggende dorpen eindigt de rit bij het gemeentehuis van Castricum. Daar worden de veteranen ontvangen door burgemeester Mans en collega-burgemeester Verkleij van Uitgeest. De gemeenten Uitgeest en Castricum waarderen het als de inwoners op 23 juni de Nederlandse vlag uithangen.

Na het welkomstwoord door burgemeester Verkleij volgt een lezing van de heer Patrick Choenni over de hedendaagse krijgsmacht. De ochtend wordt na enkele plichtplegingen vervolgd met een informeel samenzijn en de traditionele 'Blauwe hap'. De bijeenkomst zelf is uitsluitend bedoeld voor veteranen. De veteranen die staan ingeschreven bij het Veteraneninstituut hebben inmiddels een persoonlijke uitnodiging ontvangen of ontvangen deze binnenkort.

Tentoonstelling en rondrit oude legervoertuigen
Voor liefhebbers en andere geïnteresseerden is het mogelijk de oude legervoertuigen te bezichtigen. In Uitgeest kan dat bij het gemeentehuis van 08.50 tot 09.00 uur; in Castricum bij hotel Het Oude Raadhuis van 10.00 tot 10.40 uur en bij het gemeentehuis van 11.30 tot 14.30 uur. Na aankomst bij het gemeentehuis Castricum heeft het publiek de mogelijkheid om tegen betaling van €1,50 een rondrit te maken door Castricum.

Bijeenkomst gemeentehuis
De bijeenkomst in het gemeentehuis is uitsluitend bedoeld voor veteranen.

Café de Driesprong, het nieuwe dorpshart van Uitgeest Baltus Bouw Burgemeester van Roosmalenstraat 7 1911 EZ Uitgeest Tel. (0251) 31 56 84 Fax (08) 4722 6972 Mob. (06) 1546 1551 E-mail info@baltusbouw.nl

Foto: Baltus Bouw

De droom van ondernemer Hans Baltus
Hans Baltus van Bouwbedrijf Baltus heeft een droom, maar niet voor zichzelf, het is een droom voor alle Uitgeesters. Hij ziet een nieuwe ontmoetingsplek voor zich: een café op een A-locatie in het dorp met een knus zaaltje erbij waar verjaardagen, familiefeesten, kermisborrels of andere partijen gevierd kunnen worden, een groot terras op het zuiden onder de verlichte molen, misschien nog wel een biljart waar jong en oud een keutje kunnen leggen en een ijskar die tijdens zomerse dagen gezellig tingelt voor de kinderen en de fietsers die langskomen. "Dit is namelijk precies wat we nu missen in het centrum van Uitgeest", vertelt Hans.

En als het er dan toch van zou komen dan zou hij er ook een Bed&Breakfast bij willen bouwen voor toeristen. Die vertoeven hier namelijk graag: Uitgeest ligt precies tussen Alkmaar en Amsterdam en je zit zo op het strand. Hij denkt aan ongeveer vijf kamers van alle gemakken voorzien. "Dan zou het natuurlijk ook leuk zijn om daarbij fluisterbootjes en fietsen te gaan verhuren", zo gaat de ondernemende Hans verder, hij zit vol ideeën.

Café de Driesprong nieuw leven inblazen
Hans liet er geen gras over groeien en kocht twee jaar geleden de Driesprong, het bekende café aan de Geesterweg 12 van Bertus de Vries en later van zijn zoon Siem. Hans besloot op deze mooie stek zijn droom te verwezenlijken. De bank stond klaar om te financieren maar door de voorwaarden die de bank op het laatste moment stelde voelde Hans zich onder druk gezet. Hij wilde niet onder het juk van regelgeving van de bank gaan werken. Toen hij bijna van zijn plan wilde afzien stelden vrienden en familie voor om te investeren.

Voorafgaand aan de aankoop verhuurde Hans een ander appartement in Uitgeest via Airbnb, de verhuur liep als een trein. Daardoor wist hij dat een B&B op de Geesterweg ook een succes kon worden. Daarnaast liet hij een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren, ook die had een positieve uitkomst en daarna gingen alle lichten op groen.

De bedoeling is om het hele gebouw plat te gooien en er een nieuw, zo energieneutraal mogelijk, gebouw neer te zetten. Het project start begin oktober en zal naar verwachting in mei 2019 gereed zijn. De kordate ondernemer heeft inmiddels de bouwvergunning en de horecavergunning geregeld.

Crowdfunding
Het hele project gaat 450.000 euro kosten en dit wil Hans via crowdfunding bij elkaar brengen. Hij hoopt het dus te kunnen financieren met een aantal enthousiaste mensen die Uitgeest een warm hart toedragen. "Dit is niet risicovol", vertelt Hans, "want de hele exploitatie wordt door de B&B gedragen". De crowdfunders kunnen rekenen op een rendement van 5% over 3, 5 of 10 jaar maar natuurlijk ook op een leuke nieuwe community waar zij met korting een feestje kunnen organiseren. Als dank belooft Hans alvast om één keer per jaar iets leuks te organiseren voor de investeerders.

Zaterdag 23 juni gaan de deuren van café de Driesprong aan de Geesterweg 12 open voor belangstellenden en potentiële investeerders. Iedereen is op deze dag tussen 13.00 uur en 16.00 uur van harte welkom om de bouwtekeningen te bekijken en vragen te stellen onder het genot van een lekkere kop koffie.

Informatie over het project: www.dedriesprong-uitgeest.nl

Door de Lens van Bus

Foto: Ger Bus

Wonen op een boerderij doen Ineke en Anton Bijman in de buurtschap Groot-Dorregeest. Ze vertelden aan Ger Bus: "Vier jaar terug zijn we gestopt met de Boerderij, maar er bleef toch wel iets knagen en dat was een koe. We hebben er samen over gesproken en we wilden een 'liggende koe'. Nu was het zoeken, waar is deze te verkrijgen. In Friesland vonden we een firma die het kon verwezenlijken. In de eerste week van juni konden we onze 'koe' ophalen. Achter in de tuin is onze 'koe' met een kraan op een terp geplaatst. Nadat de 'koe' geplaatst was hebben we oormerken in de oren geplaatst. Het nummer: 'NL 3588 1592 3' was in het verleden van een van onze koeien en droeg de naam Hoekstra. Rondom de 'koe' is de grond nu ingezaaid met onder andere klaprozen. En zoals vaak lopen er koeien langs de tuin die het nabij gelegen weiland in gaan en de eerste keer bleven de koeien staan bij onze 'koe' en dachten wat is dit nou. Op de foto staan we met gedrieën vereeuwigt."

Ben Visser speelt geen spelletje

AKERSLOOT - Heerhugowaarder Ben Visser heeft, voor de afwisseling bij afwezigheid van veelvraat Henk Verdonk junior, de overwinning in de wekelijkse donderdagavondwedstrijd in Akersloot op zijn naam geschreven. Het is wel eens leuk als Verdonk junior niet voorkomt op de deelnemerslijst van de strijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup op Sportcomplex de Cloppenburgh.

Nu stond de naam van Ben Visser op de startlijst, die in staat moest worden geacht de anderen te kloppen. Niemand, maar dan ook niemand twijfelde daaraan en dat het hem dan op een speelse manier moest gaan lukken. Maar dan als een duveltje uit een doosje streed daar dan de voor allen onbekende Uitgeester Dennis Ebert in het voorste gelid. Niet zomaar volgend achter Ben Visser, maar zelfs bedreigend als een tijger die zijn prooi wilde bespringen. Steeds moest Ben Visser tot het uiterste gaan om nieuwkomer Dennis Ebert van zich af te houden. Tot bij het ingaan van de laatste omloop van twee kilometer leek het te gaan lukken, maar toen was bij Ebert de pijp leeg en liet hij het lopen, zodat Ben Visser toch nog een welverdiende overwinning mocht pakken. De spanning op de laagste plek op het podium bleef ook tot in de laatste ronde bestaan en werd in het voordeel beslist van Henk Jan Verdonk senior (Egmond aan den Hoef) voor thuisrijder Pleun Lodewijks.

Afhaalmaaltijd in plaats van romantisch dineren Stroomstoring van ruim zes uur

UITGEEST - Klanten van Liander aan de Lagendijk, Meldijk en Sluisbuurt hebben donderdag 14 juni ruim zes uur zonder stroom gezeten. Volgens de website van Liander werden minder dan 250 klanten getroffen.

Rond kwart voor drie `s middags viel de stroom uit door, zoals Liander zelf op haar website meldde, 'een spontane storing door het uitvallen van een kabel'. Volgens buurtbewoners en ondernemers ligt de oorzaak bij de werkzaamheden aan de Meldijk. Ook horecagelegenheden aan de Lagendijk en Sluisbuurt werden getroffen door de storing. Klanten van Bistro 't Stokpaardje en het Havenrijk waren genoodzaakt om ergens anders te gaan eten. De restaurants konden door de stroomstoring niet open en moesten de reserveringen annuleren. "De stroom is er nu voor de zoveelste keer af door de werkzaamheden op de Meldijk Uitgeest. Helaas zijn we vandaag wederom genoodzaakt De Bistro te sluiten! Liander bedankt!", schrijft 't Stokpaardje op Facebook.

Havenrijk ook niet blij
"Wij hebben al onze gasten af moeten bellen, omdat wij vanaf de middag tot en met de avond geen stroom hadden. De oorzaak was dat er voor de zoveelste keer problemen waren ontstaan bij de langdurige werkzaamheden op de Meldijk in Uitgeest. Liander bedankt!", schrijft het restaurant op Facebook.

Lange zit
Linda van Lammeren zat ook zonder stroom. "Het was een lange zit, want je merkt dat je zonder elektriciteit erg onthand bent en toch wel erg verwend. Koffie en thee konden we op de ouderwetse manier zetten: water koken in een steelpannetje. Verder was het afwachten en vermaken met huishoudelijke klusjes en de e-reader," aldus Van Lammeren.

Rond tien over negen, ruim zes uur na het ontstaan van de storing, brandde er weer licht aan de Lagendijk, Meldijk en Sluisbuurt. Volgens Liander krijgen de getroffen huishoudens automatisch een compensatievergoeding als de huishoudens langer dan 4 uur zonder stroom hebben gezeten.

Slotavond Zwem4daagse 2018

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Vrijdag 22 juni is de slotavond van de Zwem4daagse in Uitgees.t Een gezellige avond waarbij nog kan worden gezwommen tot 18.30 uur, maar er is nog veel meer te beleven!

Van 17.00 tot 18.30 uur is er een open training van de waterpolo-ers van Aquafit. Zin om mee te doen? Je bent van harte welkom! Nienke van de Berg treedt op vanaf 16.30 uur, met aansluitend een meet & greet. Op de foto, even kletsen of een handtekening; het kan allemaal! "Om 18.30 uur sluiten we de Zwem4daagse af met een optreden van de PartyRockers, een professionele feestband. Ze spelen de beste hitsongs van toen en de heetste hits van nu. We zijn trots op zo'n mooie afsluiter van een gezellige en sportieve week bij De Zien", aldus de organisatie.

Prijsuitreiking Poëzieposters op 14 juli

UITGEEST - Het afgelopen schooljaar hebben de 5 basisscholen van Uitgeest in samenwerking met het Lees Lokaal, poëzie de scholen in gebracht. De Lees Lokaal Pluimen zullen dit jaar dan ook volledig in het teken staan van poëzie.

Om te laten zien dat de kinderen zelf heel creatief kunnen zijn heeft Lees Lokaal een wedstrijd uitgezet waar alle kinderen van groep 1 tot en met 8 aan mee kunnen doen. Zij hebben een poster ontvangen die zij kunnen versieren of kunnen gebruiken om een eigen gedicht op te zetten. De posters/gedichten moeten uiterlijk vrijdag 22 juni bij Lees Lokaal ingeleverd worden. De mooiste inzendingen verdienen een bijzondere prijs.

De prijsuitreiking volgt op zaterdag 14 juli. "We hopen op veel inzendingen", aldus de organisatie.

Leden kanovereniging Uitgeest behalen certificaat

Acht leden kanovereniging Uitgeest halen Kanovaardigheid A-examen. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Afgelopen weekend hebben acht leden van de kanovereniging Uitgeest hun Kanovaardigheid A-examen afgelegd en behaald. Dit examen is afgenomen door een gediplomeerd instructeur van het opleidingencentrum Zeekajak.

Theorie en praktische vaardigheden omtrent persoonlijke veiligheid zijn behandeld. "Het behalen van dit certificaat biedt de mogelijkheden om door te gaan naar cursussen kajak veiligheid en zeekajak vaardigheid", aldus
Theo Koning.

Hockeykampioenen gehuldigd

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Zondagmiddag zijn deze Uitgeester hockeyteams die afgelopen seizoen kampioen werden, gehuldigd bij MHCU: Meisjes B1, C2, D1, D3 en Jongens D1. De teams werden onder grote belangstelling in het zonnetje gezet, ontvingen hun medailles en mochten daarna hun welverdiende taart aansnijden.

Kuil Art - tentoonstelling & Kunstroute Uitgeest 2018

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Stichting "de Nieuwe Kuil", organisator van cursussen op het gebied van kunst/creativiteit en bewegingleer, houdt in het weekend van vrijdag 22 juni t/m zondag 24 juni 2018 in het Cultureel Centrum aan de Hogeweg 8 1911GH in Uitgeest, haar traditionele Kuil Art – tentoonstelling van werkstukken, die door deelnemers aan de creatieve cursussen zijn gemaakt.

De openingstijden zijn: vrijdag van 19.00 uur tot 22.00 uur en op zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur. Bezoekers kunnen zich laten informeren over de nieuwe cursussen, waarvan de meeste in september van start zullen gaan. "Het nieuwe programmaboekje voor het seizoen 2018– 2019 ligt voor u klaar", aldus de organisatie. Tevens is er gelegenheid om zich voor de cursussen in te schrijven.

Tijdens uw bezoek, wordt u in de gelegenheid gesteld om u waardering over de tentoon gestelde werkstukken kenbaar te maken. De werkstukken zijn hiertoe in twee categorieën ingedeeld t.w. schilderijen en overige kunstzinnige creatieve uitingen. Op een in te vullen strookje noteert u hiertoe, in beide categorieën, de in uw ogen mooiste drie werkstukken. Na afloop van de tentoonstelling worden, met de toegekende waarderingspunten, de publieksprijzen voor de exposerende cursisten bepaald.

Voor meer informatie ga naar: Denieuwekuil.nl of u kunt telefonisch contact opnemen met het secretariaat van Stichting de Nieuwe Kuil (Mw. Anneke Heijne Meerpad 2 1911 AS UITGEEST - 0251 311776). "De organisatoren en exposerende cursisten van stichting de Nieuwe Kuil zijn zeer vereerd met uw bezoek aan de tentoonstelling", aldus de organisatie.

Kunstroute van Uitgeest 2018
Op zaterdag 23 en zondag 24 juni 2018 maakt de Kuil Art - tentoonstelling van stichting "de Nieuwe Kuil" deel uit van de Kunstroute van Uitgeest 2018. De route voert langs een dertiental ateliers en tentoonstellingsruimten in Uitgeest. De kunstroute is te bezoeken van 11.00 uur tot 17.00 uur. Een informatiefolder over de Kunstroute is gratis aan de balie van onder andere het gemeentehuis, het Lees Lokaal en de bibliotheken in de regio om Uitgeest verkrijgbaar. Tevens zal de folder op zaterdag 23 en zondag 24 juni, gedurende de openingstijd van de Kunstroute, bij de deelnemende exposanten beschikbaar zijn.

Werk van Gerd Wilfert Gemeentehuis. Foto: Aangeleverd

Kerk in Beweging in Uitgeest

UITGEEST - Zaterdag 23 juni om 19.00 uur is er een eigentijdse viering in de RK-kerk aan de Langebuurt. Het thema is 'Beloond worden door ergens in te geloven'.

Er zijn veel voorbeelden te vinden in de Bijbel waarbij een rotsvast geloof werd beloond. In ons dagelijks leven is het fijn te merken dat als je ergens je best voor doet en ergens in blijft geloven, je inspanningen vaak worden beloond. Vier verschillende persoonlijke teksten komen die avond samen, de verhalen van toen en nu blijken grote overeenkomsten te hebben! Het koor Sound of Life zingt toepasselijke liedjes. U bent/je bent van harte welkom bij deze woord- en gebedviering.

Geniet nog voor de laatste keer dit seizoen van het Open Podium

Op het programma onder andere Marjolein v.d. Heide op piano. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Zaterdag 23 juni is het laatste Open Podium van dit seizoen. "En om maar een beetje in festivaltermen te spreken: we hebben een mooie line-up voor deze avond", aldus de organisatie.

Op het programma: Lydia Mentink: meezingers met begeleiding van piano en gitaar. NoFake: akoestisch duo Dirk en Sheila met classic rocknummers. Marjolein v.d. Heide op piano en Arieke Woudstra en Brian van Popering: eigen werk, o.a. kleinkunst. Martin Molenaar: fingerstyle gitaar. Otto Cepella: fingerstyle gitaar en Avagardner: semi akoestische band met covers.

De eerste keer na zomerstop is 22 september, daarna is er als vanouds weer iedere maand een open podium. De zaal is open vanaf 20.15 uur, de optredens beginnen om 20.30 uur. De toegang is natuurlijk ook dit keer gratis. Meer informatie www.dezwaancultureel.nl

Fort aan Den Ham open voor het publiek

UITGEEST - Komende zondag 24 juni is Fort aan Den Ham (Busch en Dam 13 te Uitgeest) voor publiek geopend. Van 11.00 tot 16.00 uur bent u welkom.

De vrijwilligers hebben van het fort een militair museum gemaakt met behoud van de oude sfeer. Zoveel mogelijk wordt het fort in de oude staat gehouden of teruggebracht met ziekenzaal, keuken, officierskantine en de privaten van de manschappen. Er is radioverbinding met andere forten. Er zijn diverse exposities te zien over de Stelling, WO-2, militaire communicatie, de Linie van Beverwijk, de Slag bij Castricum en de politionele acties gedurende 1945-1950 in voormalig Nederlands-Indië. Het fort ligt net over het spoor tussen Krommenie en Uitgeest aan de provinciale weg N203.

Nu een rustige plek in het Noord-Hollandse landschap maar in de mobilisatietijden 1914-1918 en 1940 vol met soldaten en zware kanonnen. Ieder uur rondleidingen met gids. Vrij rondlopen mag ook. Het fort is rolstoelvriendelijk en honden zijn, mits aangelijnd, toegestaan. Meer informatie op www.fortaandenham.nl.

Heren Laus Deo zingen De Keulse Mis

UITGEEST - Zondag 24 juni om 09.00 uur zingen de heren van Laus Deo de 'Eerste Keulse Mis' van componist J. Lasser. Deze Keulse Mis is vermoedelijk de oudste mis, die zelfs al in de Waterstaatskerk (1823-1860) werd gezongen.

De Waterstaatskerk is de voorloper van de huidige parochiekerk. Als motetten worden 'O, Jesu amori' en 'O, bonne Jesu' gezongen. Omdat alles a capella wordt gezongen, zingen de heren op deze zondag voorin de kerk, in plaats van op de koorzolder.

Kerkdiensten protestantse gemeente Uitgeest-Akersloot

Zondag 24-06 10.00 uur: Uitgeest, Castricummerweg, Ds. E.Plaisier.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 20 juni 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 22 juni 19.00 uur H. Eucharistieviering in Geesterheem.
Zaterdag 23 juni 19.00 uur Kerk in Beweging m.m.v. Sound of Life.
Zondag 24 juni 09.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.

Nico Brantjes: "Help de duizendknoop bestrijden"

De Japanse duizendknoop bij het station, aan het eind van de parkeerplaats. Foto: Nico Brantjes

UITGEEST - Uitgeester Nico Brantjes luidt de noodklok over de Japanse duizendknoop. Het is een nogal agressieve plant die overal doorheen groeit.

Ook de reuzenberenklauw baart Brantjes zorgen. "Nu is het dus de Japanse duizendknoop die het ons lastig maakt door in de grond te woekeren en zich blijkbaar overal kan nestelen. Die plant groeit onder vochtige en droge omstandigheden, op rijke en arme gronden, in het zon en in de schaduw. Hij is dus bodemvaag. Hij trekt zich niets aan van asfalt, funderingen, tegels en beschoeiingen en kan er dwars doorheen groeien," vertelt Brantjes.

"Redenen genoeg om hem adequaat te bestrijden maar dan wel zo milieuvriendelijk mogelijk. Maar om het van deze plant te winnen moet je ze wel grondig te lijf gaan. Je moet ze dood pesten in de groei. Eerst zal je alle bovengrondse delen moeten verwijderen door ze uit te steken met zo veel mogelijk wortels eraan, want de grond is verzadigd van wortels. Doe dat met een scherpe steekschop, want de wortels zijn stug. Het gewas moet daarna worden afgevoerd," aldus Brantjes. Ook heeft hij een tip: "Niet in de groencontainer doen, maar liefst direct in de huisvuilcontainer."

"Doe het secuur, maar als de grond bovengronds weer vrij is van het gewas dan ben je er nog niet. Het schoonhouden en vrijmaken vereist discipline, want telkens als de plant zijn kop boven de grond steekt dan moet je die wegsteken. Werk schoon, want elk stukje wortel dat je laat liggen kan weer aanslaan en uitgroeien. Uitputten dus ofwel dood treiteren en dat proces kan lang duren. Geef de moed niet op, want het is de enige methode om er voorgoed vanaf te komen. Het zou een goede zaak zijn als we elkaar een beetje steunen en elkaar scherp houden door de vervuilde plekken te melden," vertelt Brantjes.

"Nog mooier zou zijn dat we in onze woonomgeving (mag ook daarbuiten) actief meewerken aan de bestrijding. Een stuk Japanse duizendknoop adopteren bijvoorbeeld. Mensen helpen die het niet meer zien zitten. Zelf ben ik al gestart met de adoptie van een hoek (60m2) duizendknoop in de gemeente Uitgeest. Zo zouden we elke melding in tuinen en plantsoenen, voor particulieren en overheden kunnen aanpakken. Omdat we veel flexibeler zijn dan de soms trage overheden kunnen we de planten regelmatiger en vlotter te lijf gaan," zegt Brantjes.

Heb je ook een woekerend probleem met de duizendknoop of de reuzenbereklauw of wil je graag helpen om Uitgeest en omgeving vrij te houden van dit probleem? "Stuur dan een mailbericht naar mij zodat we samen deze woekeraars aan kunnen pakken zonder chemische middelen." Mail Nico Brantjes op: nico.brantjes@gmail.com.

Een blikvanger van jewelste!

Foto: Frank van der Ouderaa

UITGEEST - In de mailbox van de Uitgeester ontvangen we met enige regelmaat prachtige foto's. Zo ook afgelopen week.

"Hierbij stuur ik u een foto van Castricum in de avond, genomen vanuit De Koog in Uitgeest. Ik vind hem zelf erg geslaagd. Misschien een publicatie waard?", schrijft Frank van der Ouderaa in een mail aan De Uitgeester. Absoluut hebben we ruimte voor deze prachtige foto! Ook mooie foto's gemaakt? Mail ze ons: redactie@uitgeester.nl.

Stempelworkshop Gertie Jacquet in Lees Lokaal tijdens Kunstroute Uitgeest

Beeld: Aangeleverd

UITGEEST - Lees Lokaal is dit jaar officieel opgenomen in de Kunstroute (locatie nr. 2) en heeft met Gertie Jaquet gelijk een topper in huis. Gertie is een bekend illustratrice van kinderboeken. Het bekendst zijn de boeken over Haas.

Haar werk zal tijdens de kunstroute in Lees Lokaal te bewonderen zijn, maar daarnaast geeft Gertie ook een workshop 'Stempel maken'. Deelname is mogelijk voor zowel volwassen als kinderen vanaf 8 jaar. De kosten zijn €10 (inclusief materialen). De workshop zal plaatsvinden op zaterdag 23 juni van 11.00 tot 12.30 uur. Er is slechts plaats voor 12 personen, dus wil je graag meedoen, geef je dan gauw op via info@leeslokaal-uitgeest.nl of in aan de balie in Lees Lokaal.