De Uitgeester

12 april 2017

De Uitgeester 12 april 2017


Solo met kano naar de Noordkaap

Wieger Tomassen goed voorbereid op grote tocht Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Wieger Tomassen (55) peddelt sinds zijn jeugd in een kano en is inmiddels 12 jaar lid van Kanovereniging Uitgeest (KVU). Altijd fantaserend over grote tochten besluit Wieger zijn grote droom werkelijkheid te laten worden. Afgelopen maandagochtend vertrok hij goed voorbereid in zijn bepakte en bezakte kano vanuit de gemeentehaven aan de Meldijk.

Wieger: "Ik ben altijd wel bezig geweest met fantaseren over tochten en haalde ook inspiratie uit binnen- en buitenlandse kajakkers, die prachtige tochten ondernamen. Een Nederlands kano-stel voer al eens rond Ierland en rond IJsland. Ook zijn er kanoërs geweest, die rond Nieuw Zeeland, Australië en Zuid Amerika hebben gevaren. Ook Noorwegen is al vaker gedaan."

Sinds Wieger lid is van de KVU is hij op zee gaan kanoën. Dat is een aparte tak van kanosport. "Een zeekano is een behoorlijk zeewaardig vaartuig afgeleid van de eskimo kajaks. Een zeekano kan niet zinken dankzij waterdichte schotten, waarmee de voor- en achterpunt afgesloten zijn. In die waterdichte ruimtes kan behoorlijk wat bagage. "Ik heb kampeerspullen mee en zal elke avond een overnachtingsplek zoeken. Dat kan op campings of in het wild. In Scandinavië is wildkamperen toegestaan, onder de naam 'Allemans-recht.' Ik kan voor een week voedsel meenemen, ik zal in de praktijk wel vaker boodschappen doen. Water neem ik mee in een 10 liter waterzak. Het aangename van kanovaren is dat je al dit gewicht niet hoeft te dragen," aldus Wieger.

Voorbereiding

Wieger heeft zich goed voorbereid. "Ik heb de afgelopen jaren diverse zee-vaardigheidsopleidingen gedaan. Tijdens deze opleidingen leer je naast kanotechniek allerlei reddingmethodes en ook leer je navigeren, rekening houdend met stroming en wind." De stoere kanovaarder heeft inmiddels veel zeetocht-ervaring. Niet alleen op de Wadden maar ook in Bretagne, Wales en Schotland. Wél altijd in groepsverband. Afgelopen jaar nog was Wieger samen met zijn vriendin een week in Schotland en ook een week met de zee-kajak in Venetië.

Wieger Tomassen "goed voorbereid op de grote tocht"

Ruim een half jaar is de kanofanaat bezig geweest met de voorbereidingen op deze tocht met veel aandacht voor kaarten, weersinformatie, stromingen en getijden. Ook heeft hij veel potentiële kampeerplekken opgezocht, via Noorse sites en Google Earth.
Wieger: "Ik neem een GPS mee, waarin ik al die plekken als waypoints heb ingevoerd. Er is overal langs de Noorse en Zweedse kust prima GSM- en internetbereik." Ook fysiek heeft hij zich goed voorbereid met meerdere keren per week stukken varen en in winterse omstandigheden kamperen op een eilandje in het Uitgeestermeer. In de kou oefende hij ook de reddingstechnieken.

"De eerste zes dagen (vanaf Uitgeest tot Groningen) varen twee vrienden mee, daarna ben ik op mezelf aangewezen. Mijn vriendin komt me in ieder geval opzoeken onderweg." Voor communicatie bij noodsituaties is Wieger aangewezen op zijn mobieltje, een marifoon en een SPOT. "Het thuisfront wil ik via een blog op de hoogte houden. Verder zal ik af en toe via Facebook communiceren."

Half september verwacht Wieger weer terug te zijn in Nederland.
"Voor de terugweg ben ik van plan gebruik te maken van de Hurtigruten, een veerdienst, die langs vrijwel de hele Noorse kust vaart. Mogelijk heb ik dan daadwerkelijk de Noordkaap bereikt maar misschien ook niet, het gaat me om het op weg zijn en ik wil mezelf niet verplichten of forceren om steeds door te varen als de omstandigheden riskant zijn."

Tekst en foto: Anita Webbe

Even voorstellen…

Foto: aangeleverd

Mijn naam is Anne Kaandorp, ik ben 27 jaar jong en sinds begin april de nieuwe hoofdredacteur van de Uitgeester. Deze taak neem ik over van Anita Webbe, die heel wat mooie edities heeft afgeleverd. Anita blijft gelukkig verbonden aan de Uitgeester en zal regelmatig gewapend met pen en fotocamera in Uitgeest te vinden zijn.
Door mijn vorige baan heb ik vele fietskilometers in de benen in en rondom Uitgeest en in de aankomende tijd hoop ik mij verder te kunnen onderdompelen in de Uitgeester cultuur. In mijn vrije tijd breng ik graag tijd door in de natuur, kamperen en lange trektochten zijn favoriet. Daarnaast ben ik fervent muziekliefhebber en doe ik aan volleybal ( en daardoor ook wel eens in sporthal 'De Zien' te vinden). Mochten er vragen of opmerkingen zijn, schroom dan niet om contact op te nemen (redactie@uitgeester.nl), dan neem ik zo snel mogelijk contact met u op.

Gewijzigde inleverdatum redactie Uitgeester

Vanwege de Paasdagen hanteert de Uitgeester deze week andere inleverdata voor uw teksten en foto's die u graag op 19 april in de krant wilt terugzien. De gewijzigde inleverdatum is vrijdag 14 april om 09.00 uur. Dit geldt niet voor sportberichten met een terugblik op het weekend: sportberichten kunt u wel in het Paasweekend verzenden.

Hier werken brandweervrijwilligers Uitreiking eerste bordje door burgemeester en commandant als blijk van waardering

Foto: Marianne Jonker

UITGEEST – Op donderdag 6 april jl. reikten de burgemeester van Uitgeest, Wendy Verkleij-Eimers, en de commandant van Brandweer Kennemerland Frans Schippers het eerste bordje 'Hier werken brandweervrijwilligers' uit aan Facta Pomp- en Besturingstechniek BV in Uitgeest. Het bordje is een initiatief van de vrijwillige ploegchef van de brandweerpost in Uitgeest. Het is bedoeld als blijk van waardering en erkenning voor bedrijven met brandweervrijwilligers in dienst.

Drie vrijwilligers bij Facta
Facta heeft drie brandweervrijwilligers in dienst, die zich naast hun dagelijkse werkzaamheden, professioneel inzetten voor de veiligheid van hun omgeving. "Voor mij speelt maatschappelijke betrokkenheid een rol. Vooral naar de gemeenschap toe vind ik het belangrijk. En verder zie ik meer aandacht en gevoel bij veiligheid. Brandweermannen zijn natuurlijk alerter op brandveiligheid binnen het bedrijf," aldus directeur Jeffrey Schotvanger.

Kennis in huis van brandbestrijding
Het voordeel voor ondernemers is dat elke vrijwilliger, geheel op kosten van de brandweer, minimaal een opleiding tot Brandwacht krijgt. Dit betekent mensen met kennis van brandveiligheid in het bedrijf. Wanneer een medewerker het diploma heeft, is hij of zij vrijgesteld voor de (herhaling) opleiding Bedrijfshulpverlener (BHV).

Winnaars Paas-woordzoeker

In de krant van 29 maart stond een Paas-woordzoeker waarbij vele mooie prijzen te winnen waren. De juiste oplossing was: Bistro 't Stokpaardje. Uit de vele inzendingen hebben we 24 winnaars getrokken. Dit zijn geworden:

Enorm Siro/Marskramer: Cadeaubon € 15,-
Ann Schoonenberg

Bakkerij Putter: Spijsbroodje
J. Dekker

Cafe Restaurant Klaas: Cadeaubon € 25,-
A Hulsebosch

Vreeburg 2.0: Doosje rosé 6 flesjes
Peter Pijnakker

Dick kok Keurslager: Smulsteen t.w.v. € 17,50
A.J. Groenendijk

Beauzen: Rugmassage t.w.v. € 25,-
Corina Welboren

Monkey town: 2 x 2 toegangskaarten van € 7,50 per stuk
Tessa Molenaar

Dilvis: Pondje gerookte paling t.w.v. € 15,95
N.J. Wiegers

Jumbo: Boodschappentas of krat gevuld met boodschappen t.w.v. € 50,-
Truus Schoon

Hema: Paas voorjaarspakket met chocolade t.w.v. € 20,-
Mevr. Vessies

Versteeg Banketbakkerij: Gebakstuk naar keuze t.w.v. € 10,-
Fam. Th Bakkum

Cafetaria Family Uitgeest: Menu voor twee personen t.w.v. 25,-
P. Nolten

Papion: Cadeaubon € 20,-
Gitta Twaalfhoven

Bistro Nadar: Lunchproeverij voor 2 personen t.w.v. € 20,-
Bram de Goede

De Kapsters: Cadeaubon € 25,-
Wil Schlaman-Burgers

Snackbar 't Luifeltje: Cadeaubon € 7,50
Gerrit Muijs

Apotheek Scharlei: Beautypakket t.w.v. € 25,-
Marloes Jongejans

Beauty for All: Cadeaubon € 10,-
Brenda de Groot

Loods 47/Bistro 't Stokpaardje: Lunch cadeaubon t.w.v. € 30,-
Gerard van Haagen

Bloemenshop het Hoekje: Boeket t.w.v. € 25,-
M. Schuurman

Bobs Party & Events: Paasbrunch voor 2 personen t.w.v. € 29,50 per persoon.
Frank Berkhout

Boek- & Kantoorboekhandel Schuyt: Boekenbon € 15,-
Joost Koelman

Mooier DAN schoonheidssalon: Cadeaubon € 15,-
Marianne Colcombe-Rutters

Size Up Fashion: Cadeaubon € 25,-
M.E. Glorie

De winnaars zijn inmiddels op de hoogte gesteld.
Wij wensen alle winnaars heel veel plezier met hun prijs en bedanken de bedrijven die een prijs beschikbaar hebben gesteld!

Sportspektakel Uitgeest drukbezocht

UITGEEST - De eerste editie van het Sportspektakel in Sportcentrum De Zien in Uitgeest op woensdag 5 april was een groot succes. Maar liefst 250 kinderen in de leeftijd tot 12 jaar kwamen op dit sportieve evenement af.

Op initiatief van de Buurtsportcoach van de gemeente Uitgeest, Astrid van Baar, werd voor het eerst een sportspektakel georganiseerd. Dit om de kinderen een leuke, sportieve middag te bezorgen én om ze kennis te laten maken met verschillende verenigingen. Van 13.00 uur konden alle jonge deelnemers zich uitleven op de 17 meter lange stormbaan, de opblaasbare bananenboom, in de pannakooi, Megatwister, Vier op een rij XXL en op de vele leuke luchtkussens. Daarnaast mochten kinderen meedoen met diverse clinics, waaronder rolstoelhandbal, gegeven door tweevoudig Europees kampioen rolstoelhandbal Frank Hooning, dansen met Just Dance uit Uitgeest of tennissen, georganiseerd door TC Uitgeest. Alle clinics werden druk bezocht met veel enthousiaste kinderen. De selectie van Just Dance gaf tot slot nog een aantal spetterende optredens weg. Astrid van Baar is dik tevreden met de opkomst. "We hebben veel enthousiaste reacties ontvangen," aldus Van Baar. Het streven is dan ook om in de toekomst vervolg aan deze editie te geven.

Studietips KatWijs 3: Leef gezond Op 10 mei a.s. starten de Centraal Schriftelijke Examens voor vmbo, mavo, havo en vwo. KatWijs zet een aantal studietips voor alle examenkandidaten op een rijtje. EN: deze tips zijn ook handig voor scholieren en studenten die nu geen examen doen! Vandaag komt het onderwerp "gezond leven" aan bod.

Het klinkt misschien raar, maar een gezonde levensstijl is heel belangrijk bij succesvol studeren!

  1. Slaap voldoende: het is heel verleidelijk om, voor het examen, een nachtje door te gaan, dit werkt helaas juist contra! Je kunt alleen maar stof opnemen en reproduceren als je brein uitgerust is. En misschien is het wel leuk om te weten dat juist tijdens je slaap nieuwe verbindingen tussen hersencellen worden gelegd; van slapen word je dus slim.
  2. Beweeg voldoende: beweging heeft een positieve invloed op je concentratie. Door te sporten en te bewegen kun je je beter ontspannen, je maakt endorfine aan. Hierdoor maak je je hoofd leeg en dat geeft weer ruimte voor…alles wat je voor je examens moet onthouden.
  3. Eet gezond: ook daardoor kun je je beter concentreren. Vermijd in ieder geval veel suiker. Dat zit vooral in frisdrank, snoep en koek. Door teveel suiker te eten, krijg je pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel, en daardoor kun je je erg moe voelen, waardoor het je niet lukt te studeren. Neem gezonde tussendoortjes als fruit, komkommer, tomaatjes, melk en yoghurt. Eet niet te vet, vetten verteren traag en daardoor voel je je moe. Eet graanproducten zoals volkorenbrood, havermout en muesli.

Heb je nog een tip, die je graag wil delen? Mail die naar: info@katwijs.nl Volgende week geven we tips over het gebruik van social media en over hoe je jezelf kunt belonen.

KatWijs wenst je heel veel succes!

Schuif eens aan tafel bij Christine's Keuken 'Een goede maaltijd brengt goede mensen samen!' (Socrates)

Christine van der Boor: "Ik maak het mensen graag naar de zin" Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Sinds vorig jaar heeft Christine van der Boor haar eigen bedrijf 'Christine's Keuken' met een maaltijdservice. Vanaf 21 april 2017 lanceert zij ook keukentafel diners. Ja, u hoort het goed: 'gewoon' (h)eerlijk eten wat de pot schaft bij haar thuis aan de keukentafel!

Christine (52): Twee jaar geleden heb ik in Castricum mijn koksdiploma behaald en ben eerst met de maaltijdservice begonnen, Ik bereid heerlijke maaltijden, niet in plastic bakjes maar in echt serviesgoed. Niet vanuit de diepvries, maar vers bereid met gezonde biologische producten. Via de website, Facebook en telefonisch kunnen bijvoorbeeld mensen met een drukke baan of ouderen van dinsdag tot en met donderdag een heerlijke maaltijd bestellen, afhalen of laten bezorgen. Op deze dagen kun je tot 12 uur 's middags doorgeven met hoeveel personen je mee wilt eten. Ook voor het laten cateren van een verjaardag of een borrel kun je bij Christine's Keuken terecht. Wil je een dinertje geven, maar heb je zelf geen zin om te koken? Christine komt op locatie koken en verzorgt een heerlijk diner.

Eten aan Christine's Keuken tafel

Eén van de culinaire hoogstandjes van Christine Foto: Anita Webbe

Christine heeft dit concept gecreëerd vanuit haar liefhebberij voor koken. "Het idee van koken voor anderen in huiselijke sfeer heb ik niet zelf bedacht. In Amsterdam doen ze dit al langer en het blijkt een groot succes. Dit wil ik ook graag introduceren in Uitgeest. Hoe gezellig kan het zijn, wanneer je als 40-50 jarige single heerlijk kunt eten met een gezellige groep mensen in een ongedwongen en huiselijke sfeer! Zo ontmoet je ook weer nieuwe mensen en kom je tot nieuwe inzichten. Dit is boeiend, verrijkend en blik verruimend."

Vanzelfsprekend kookt Christine hierbij ook vers en biologisch, met seizoensgebonden producten uit de omgeving. Per reservering is er plaats voor 7-10 personen. De bedoeling is dat mensen zich met niet meer dan 2 personen opgeven, wil je als groep komen eten dan kun je een andere avond boeken. 's Zomers is het ook mogelijk om in de sfeervolle tuin te eten. "Ik heb heerlijke eigen recepten, maar ook doe ik ideeën op via blogs en internet. Verder geef ik een eigen 'swung' aan de recepten naar eigen inzicht. Als men na afloop met een voldaan gevoel van tafel gaat en een gezellige avond heeft gehad is mijn missie bereikt", aldus de enthousiaste kokkin.

Tekst en foto: Anita Webbe

Hans Bruinsma exposeert bij Schuyt in Uitgeest

Vissers op het strand van Ghana (Afrika) Foto: aangeleverd

UITGEEST - In de maanden april, mei en juni is er een expositie van Hans Bruinsma in de boekhandel. Het betreft een kleine selectie van aquarellen, pastels en olieverf schilderijen gemaakt in de afgelopen 15 jaar.

Geboren in Den Haag kwam Hans al jong in aanraking met tekenen en schilderen vooral door zijn vader, die de schilderkunst op gewaardeerd niveau heeft beoefend. Tijdens een gedegen cursus tekenen van een jaar bij de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, leerde hij de basisregels van het tekenen. Gedurende zijn studie en werkzame leven kwam deze artistieke activiteit op een laag pitje. Na zijn pensionering heeft hij deze hobby weer opgepakt, mede dankzij zijn buurvrouw Hetty Spaanderman, die recentelijk ook bij de boekhandel exposeerde. Zij raadde aan om lid te worden van 'Perspectief', een tekenschool in Castricum. Hij heeft daar een paar cursussen gevolgd, evenals bij Rob De Reus in Uitgeest. Sinds 2011 is hij lid van de Schilderskring Uitgeest. Inspiratie wordt opgedaan tijdens vakantiereizen en wandelingen in de omgeving van Uitgeest. De gemaakte schetsen en foto's zijn een belangrijke ondersteuning voor zijn werken. De onderwerpen zijn zeer gevarieerd en uitgevoerd in meerder technieken, zoals houtskool, inkt, aquarel, acryl, pastel en olieverf.

De expositie is tot 23 juni te bewonderen in de boekhandel.

Wie is wie?

Foto: aangeleverd

UITGEEST - Afgelopen zondag was het Palmpasen. In de beeldbank van vereniging Oud Uitgeest werd deze foto uit de collectie van Lida Klinkenberg-Woudt uit Castricum gevonden. Oud Uitgeest denkt dat ook deze groep kinderen zich klaarmaakt voor de jaarlijkse palmpaasoptocht. De foto is uit 1956. Deze kinderen van toen zijn nu ongeveer 71 jaar.

Bekend zijn de namen van nummer 3 (Lida Woudt) en nummer 8 (Rita Eckhart (?)). Uiteraard wil Oud Uitgeest ook de namen van de anderen invullen bij deze foto. Graag uw reactie. U kunt reageren via de website: www.ouduitgeest.nl bij 'Wie is wie'. Hier kunt u de foto op uw scherm verder bekijken. U kunt ook bellen met Herman Tervoort: 0251- 31 31 96 of Nel Tromp-van Baar: 0251 - 31 15 72. Heeft u ook foto's, waarvan u denkt dat ze voor vereniging Oud Uitgeest interessant zijn, dan houden zij zich graag aanbevolen.

5 / 12

Sneak-preview bezoekerscentrum Fort K'IJK in Uitgeest

Foto: Tinker Imagineers

UITGEEST - Het is zo ver, u bent welkom in het nieuwe Fort bij Krommeniedijk dat nu de naam Fort K'IJK draagt. Zondag 16 april (eerste Paasdag) staan de deuren van het belevingscentrum open, aanmelden is verplicht via www.fortkijk.nl. Fort K'IJK huisvest een belevingscentrum over 'Natuur & Landschap in de Stelling van Amsterdam' en straks ook een woon-werk-trainingscentrum. Deels is het nog een bouwplaats, maar een klein deel is nu al open voor publiek. Kom meegenieten in een zogenaamde 'sneak-preview'.

Eerste dag open: programma 16 april
In dit tweede belevingscentrum in de Stelling van Amsterdam komen 'Natuur & Landschap' tot leven. Bureau Tinker Imagineers ontwierp en KloosterboerDecor bouwde dit belevingscentrum. Kijken wordt hier echt 'zien'. Hoe werd een fort gebouwd en geheim gehouden? Ervaar de inundatie. Welke bewegingen zijn er in de onzichtbare, zeldzame natuur? En wat zijn de toekomstdromen voor de Stelling? Volg de Stellinglijn als bron van alle verhalen en neem deel aan dit verhaal. Medewerkers van De Heeren van Zorg heten u welkom met koffie en versnaperingen op het terras. Kinderen mogen Paasschilderijtjes maken en meenemen naar huis.

Deels nog in verbouwing
Het linkergedeelte van het fort is nu nog volop in verbouwing, daarom is er om 12.00 uur een presentatie door Stadsherstel Amsterdam. Stadsherstel restaureert en verbouwt het fort met financiering van de Provincie Noord-Holland. Stadsherstel stimuleert dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van het cultureel erfgoed door dit waar mogelijk open te stellen voor publiek. Precies een jaar geleden gaf Gedeputeerde Joke Geldhof het officiële startsein voor de restauratie en herbestemming van Fort bij Krommeniedijk (één van de 42 forten binnen de Stelling). Provincie Noord-Holland is als UNESCO 'siteholder' verantwoordelijk voor het behoud van dit werelderfgoed.

Grand opening najaar 2017
In het najaar van 2017 gaan in het fort jongvolwassenen met het Autisme Spectrum Stoornis wonen, trainen en werken in de Theeschenkerij en in het bezoekerscentrum. De Heeren van Zorg begeleidt deze weg naar zelfstandigheid. Telly Noutsis van De Heeren van Zorg: "Het Fort is voor ons een unieke locatie waar wij begeleiding, behandeling en werk-dagbesteding kunnen bieden onder één dak. Er zijn veel mensen met autisme, die niet in staat zijn om direct midden in de maatschappij te wonen. Voor hen is het fort zeer geschikt om te verblijven. Dankzij onder andere de nieuwe theeschenkerij in het fort kunnen wij de maatschappij juist naar binnen halen. De verwachting is dat in het najaar 2017 de bewoners hun intrek in het fort zullen nemen."

Aanmelden verplicht
Omdat het terrein nog een bouwplaats is, is aanmelding vooraf verplicht via www.fortkijk.nl. Honden kunnen helaas niet worden toegelaten. U vindt het fort aan de Lagendijk 22 in de gemeente Uitgeest, vlakbij Krommeniedijk. Er is op en rond het fort geen parkeerruimte beschikbaar daarom vragen wij u op de fiets of lopend te komen. Parkeren kunt u bijvoorbeeld bij de parkeerhaven bij Lagendijk 33.

Belangrijkste financiers
De belangrijkste financiers voor de restauratie zijn de Provincie Noord-Holland en Stadsherstel Amsterdam. De inrichting van het bezoekerscentrum wordt gefinancierd vanuit de provincie samen met de Visie Erfgoed en Ruimte (VER).

Dit weekend start ook het Fortenseizoen. Kijk op www.stellingvanamsterdam.nl en/of www.forten.nl wat er in welk fort te doen is!

Leerlingen Kornak schitteren tijdens landelijk debattoernooi Door: Linde Huisman en Anne-Lieve Zaadnoordijk

Foto: aangeleverd

UITGEEST/DEN HAAG - Zaterdag 8 april 2017 kwamen de allerjongste debaters van Nederland in actie tijdens het grootste landelijke debattoernooi voor leerlingen van de basisschool. Linde en Anne-Lieve van basisschool Kornak deden mee en doen verslag:

'Zaterdag hebben wij deelgenomen aan het Madurodam basisschool Debattoernooi. We gingen met twee teams van basisschool Kornak naar Den Haag. De teams waren: Team 1 aanvoerder Linde, Vera, Jens, Florian, Finn, back-up Sophie en jurylid Kristian. Team 2 aanvoerder Anne-Lieve, Wouter, Aimee, Noah, back-up Joris en Jurylid Daniëlle. Toen we in het Segbroek College in Den Haag aankwamen, moesten we eerst met z'n allen verzamelen in de aula van de school en daar werden steeds alle stellingen omgeroepen. Als er een stelling omgeroepen werd, stond er op een lijst die de aanvoerder had gekregen naar welk lokaal je moest. Ook kreeg je pas op dat moment te horen of je voor of tegen was, want je had op school voor en tegen voorbereid. Behalve de verrassingsstelling, want die kreeg je pas te horen op het moment dat de derde stelling bekend werd gemaakt. Als de verrassingsstelling dan bekend was, kreeg je met je team 20 minuten de tijd om die stelling voor te bereiden.

Eenmaal in het lokaal waar de debatten tegen een andere school plaatsvonden, werd eerst de aanvoerdersspeech gehouden. Dit was een speech waarin de aanvoerders van beide teams anderhalve minuut kregen om uit te leggen waarom ze voor of tegen waren. De speech mocht niet langer duren dan anderhalve minuut, dan kreeg je strafpunten. Daarna kwam de reactiefase. Dit is de belangrijkste fase waarin beide teams om de beurt op elkaar reageren. Hier moest je dus echt goed samenwerken, want in deze fase van het debat was het niet de bedoeling dat je alles in je eentje deed. Daarom hadden we hier heel goed op geoefend. Aan het eind kwam nog de slotfase en in deze fase mochten we nog een keer duidelijk maken waar we met ons team voor stonden, dit was meestal een zin per persoon.

De 4 stellingen waren:
1. De kinderombudsman moet een kind zijn
2. Alle landgrenzen moeten open voor iedereen
3. Alleen als je risico neemt kun je een held zijn
4. Op alle scholen moet anti-stress les worden gegeven

De vierde stelling was de verrassingsstelling. We hebben helaas niet gewonnen maar dat maakt niet uit, want het was een hele leuke ervaring!'

Politieberichten Uitgeest week 14

Auto in sloot
09-04-2017 02.10 uur Provincialeweg N203. In de nacht van zaterdag op zondag verloor de bestuurder van een personenauto de macht over het stuur en belandde in de sloot. Er bleek drank in het spel. Uitslag ademanalyse; 805 UGL. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Wielrenner ten val
09-04-2017 11.30 uur. Afgelopen zondag reed een wielrenner in een groepje over Busch en Dam. Hierbij tikte deze het achterwiel van zijn voorganger aan en kwam ten val. Door de ambulance is hij voor de behandeling van zijn verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.

Diefstal fiets
01-04-2017 Ziendervaart; damesfiets, merk Trek T300, meerkleurig
02-04-2017 Stationsplein; damesfiets, merk Trek X400, kleur wit

Uitgeester aangehouden na achterlaten kind in auto Door: http://112-uitgeest.nl

UITGEEST/ALKMAAR - De politie heeft zondagmiddag 9 april jl. rond 16.00 uur een 31-jarige Uitgeester aangehouden, omdat hij zijn kind langere tijd in een afgesloten auto in Alkmaar had achtergelaten.

Omstanders belden de politie, nadat ze een 3-jarig meisje alleen, overstuur, in een geparkeerde auto zagen zitten. Gezien de warme buiten temperatuur en de stijgende hitte in het voertuig, werd er melding gemaakt bij de politie, die direct ter plaatse kwam. De agenten hadden ondertussen de eigenaar van de auto gesproken en hem gesommeerd direct naar zijn auto te keren om het meisje te bevrijden. De ouders bleken in de stad te zijn.

Het meisje bleek bijna twee uur alleen in de auto te hebben gezeten. De agenten schatten de temperatuur in de auto op 35 graden. Het meisje was bezweet en had enorme dorst. De vader van het meisje leek niet onder de indruk van zijn daad en het optreden van de agenten. De vader is aangehouden en zit nog vast. Het meisje heeft niets aan dit voorval overgehouden.

Activiteiten van de Stichting Uitgeester Senioren

Foto: aangeleverd

Optreden 'Ons Dorp' van Muziekgroep van Piet en Trudy op woensdag 19 april 2017
Achttien enthousiaste deelnemers zijn al twee seizoenen bezig met zingen en zichzelf te begeleiden op gitaar, keyboard, accordeon en ukelele. Eén deelneemster speelt prachtig dwarsfluit. Als afsluiting van het seizoen wordt er een feestelijk optreden gegeven en gaat de groep 'Cornelis Corneliszoon' bezingen, een havenwals en 'De vijf jaargetijden' spelen. Afgesloten wordt met 'Hoi wat is dit dorpje mooi' en natuurlijk met het 'Uitgeester volkslied'. Alle belangstellenden zijn van harte welkom.
Woensdag 19 april van 10.30 – 11.30 uur. De toegang is gratis. Vooraf opgeven is niet nodig.

Modeshow op woensdag 19 april 2017
Voor deze modeshows is modehuis Marion Mode uitgenodigd. De modellen showen, op de catwalk, de nieuwste mode. Na afloop is er voldoende gelegenheid om de kleding te passen. Er is een paskamer aanwezig. Er worden twee waardebonnen van € 25,-- verloot. Uw entreekaartje is tevens uw lotnummer. Dit is iedere keer weer een gezellige middag, waarop u de nieuwste mode, van het komend seizoen, kunt bekijken. Woensdag 19 april van 14.00 – 16.00 uur. Zaal open om 13.45 uur. Kosten € 2,-- inclusief koffie/thee en cake in de pauze. Alleen zaalverkoop.

Repair Café Uitgeest op donderdag 20 april 2017 – ook rollatorcontrole
De gouden formule van het Repair Café is inmiddels al op zo'n duizend locaties in het land geïntroduceerd. Duurzaamheid, repareren als alternatief voor weggooien en sociale interactie zijn de speerpunten van het Repair Café. Uitgeesters kunnen tijdens het Repair Café hun kapotte spullen ter plaatse, samen met vrijwillige reparateurs, weer in orde te maken. Er zijn vrijwilligers aanwezig, die u kunnen helpen met reparatie aan: kleding/textiel, elektrische apparaten, fietsen, rollators, meubels/houten voorwerpen, computers en kleine huishoudelijke apparaten De toegang is gratis. Vooraf aanmelden is niet nodig. Er wordt een kleine vergoeding voor koffie/thee gevraagd. Reparaties zijn kosteloos, maar u dient zelf zorg te dragen voor materialen, die nodig zijn om een reparatie te verrichten. Donderdag 20 april van 09.30 - 11.30 uur.

Filmmiddag voor grootouders met kleinkinderen op woensdag 26 april 2017
Het is meivakantie en daarom een film, waarbij de opa's en oma's met hun kleinkinderen ook van harte welkom zijn. Deze keer boekverfilming van een bekende Nederlandse schrijfster. Een spannend en erg leuk verhaal. Geschikt voor kinderen vanaf 5-6 jaar. Wilt u weten welke film? U kunt bellen, mailen of langskomen op het kantoor van de S.U.S. (waar u een filmboekje in kunt kijken). Ook hangt er een poster in het dorpshuis. In verband met de restrictie van de licentie mag de filmtitel hier niet worden genoemd. Woensdag 26 april van 14.00 – 16.00 uur. Zaal open om 13.45 uur. Kosten senioren/grootouders € 3,-- inclusief koffie/thee en cake, kleinkinderen € 1,-- inclusief limonade en wat lekkers in de pauze. U kunt vooraf of aan de zaal (indien voorradig) een kaartje kopen.

Informatie en opgeven
Op het kantoor van de Stichting Uitgeester Senioren, op de eerste etage van Dorpshuis de Zwaan, Middelweg 5, 1911 EA Uitgeest, telefonisch: 0251 – 31 90 20 of via de mail: s.u.s@inter.nl.net. Website: www.uitgeestersenioren.nl.

Paaseditie superzaterdag afsluiting winterseizoen 'Kindervreugd'

Foto: aangeleverd

UITGEEST - Het winteractiviteitenseizoen van Speeltuinvereniging "Kindervreugd" wordt op 15 april 2017 afgesloten met een speciale superzaterdag. Maar liefst drie leuke activiteiten staan tijdens deze paaseditie van dit evenement op het programma. Om 10.00 uur begint men in het clubgebouw aan de Middelweg 108-110 in Uitgeest met het versieren van houten (paas)eieren. Daarna volgen nog een paasbingo en een paashazendisco. Tussendoor wordt er een lekkere paaslunch geserveerd.

Tijdens de gezellige workshop kunnen de kinderen zich van hun creatiefste kant laten zien. Wie maakt het mooist versierde houten ei? Rond 11.30 uur worden de briefjes en balletjes tevoorschijn gehaald en zijn er leuke prijzen te winnen tijdens de paasbingo. Ondertussen bereiden de vrijwilligers, achter de schermen, een lekkere lunch voor. Na het eten starten de dj's rond 13.30 uur met een te gekke paashazendisco. Samen met de lichteffecten, bellenblaas, rookmachines en lasers maken zij er weer een geweldig feest van.

Vooraf inschrijven
Kinderen, die het leuk vinden om bij deze speciale superzaterdag aanwezig te zijn, moeten vooraf worden opgegeven. Dit kan via www.inschrijven.speeltuinuitgeest.nl. Aanmelden is mogelijk tot 13 april a.s., 17.00 uur. Kun je niet bij alle activiteiten zijn? Dat is niet erg. Het is uiteraard ook mogelijk om later aan te schuiven. Geeft dit dan even aan bij het inschrijven.
Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de speeltuin: www.speeltuinuitgeest.nl

Honderden wandelaars aan start 56e avondvierdaagse Uitgeest

Foto: aangeleverd

UITGEEST - Op 18, 19, 20 en 21 april wordt de 56ste Avondvierdaagse in Uitgeest gelopen. Start en finish zijn al deze dagen bij de speeltuin aan de Middelweg 108-110. Op de vrijdag is de feestelijke binnenkomst op het Reghthuysplein aan de Kerkbuurt. De Harmonie zorgt voor muziek, waarna iedereen doorloopt naar de speeltuin om de verdiende medaille op te halen.

Tijdens de route komen de lopers langs de mooiste en verborgen plekjes van Uitgeest. Op dit sportieve evenement is gezelligheid troef. Kinderen, ouders, grootouders, iedereen komt elkaar tegen. Op de eerste dag speelt bij de finish het Uitgeester dixielandorkest 'The Upmates'. Basisschoolkinderen tot en met groep vijf lopen elke dag een route van vijf kilometer door het dorp. Zij starten om 18.00 uur.

Basisschoolkinderen van groep zes tot en met acht en ouder, alsmede volwassenen, vertrekken om 18.15 uur en lopen elke dag tien kilometer. Hun routes gaan ook door de buitengebieden. Een grote groep vrijwilligers zoals verkeersregelaars, stempelaars, meefietsers, eindlopers en een klein vast organisatieteam zullen zorgen voor een leuke en veilige wandelvierdaagse. De Avondvierdaagse is te volgen via de Facebookpagina van Speeltuin Kindervreugd en via www.avondvierdaagse.speeltuinuitgeest.nl.

Racingteam Ott Motoren in de officiële Yamaha Racing kleuren

UITGEEST - De twee nieuwe Yamaha YZF-R6 motoren, die Racingteam Ott Motoren heeft aangeschaft, worden voor het nieuwe raceseizoen in de officiële blauwe Yamaha Racing kleurstelling gespoten. Het kuipwerk is al binnen, het wachten is nu nog op de levering van de nieuwste 2017 YZF-R6 modellen. Ott Motoren heeft al vele jaren een zeer nauwe samenwerking met Yamaha Motor Europe, branche Nederland en is vanwege deze intensieve samenwerking hét aanspreekpunt op het Paddock voor de technische ondersteuning vanuit Yamaha Motor, de YEC Racing Parts en de Yamalube Racing olie. Om deze jarenlange samenwerking én de algehele Yamaha serviceverlening nog effectiever op het paddock te kunnen uitdragen, heeft Racingteam Ott Motoren gekozen voor een volledige metamorfose van hun teampresentatie. Niet alleen de motoren en de racetrailer, maar óók de volledige teampresentatie, in én om de pitbox, zullen volledig naar de officiële Yamaha Racing kleuren worden aangepast.

De eerste wedstrijd zal nog worden verreden met de huidige 2016 YZF-R6 motoren. De tweede wedstrijd, op zaterdag 6 mei, zal de vuurdoop zijn voor de nieuwe 2017 YZF-R6 motoren. Op zondag 21 mei 2017 zal er in Uitgeest een teampresentatie gehouden worden, zodat iedereen kennis kan maken met de nieuwe motoren en hun coureurs (Eric Ott, Nick Vlaar, Rob Juwett) in de nieuwe officiële Yamaha Racing kleurstelling. Eric en Nick zullen rijden in de competitie NK Supercup 600 met de YZF-R6, Rob zal weer uitkomen in het NK Supercup 1000 met de 2016 YZF-R1. De eerste wedstrijd is in Assen op zaterdag 15 april. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

FC Uitgeest JO8-1 kampioen in de Hoofdklasse Door: Erik Glastra

FC Uitgeest JO8-1 kampioenen: (voor) Sefidun Ghaiad, Ramses Vet, Mart de Waal, Jelle Peijs, (midden) Luca Weijsters, Bob Heijnen, Jaron Lammerts van Bueren, Syd Glastra, Job Tiebie (achter) coaches Marcel de Waal en Erik Glastra Foto: aangeleverd

UITGEEST - Het is vroeg zaterdagochtend en de spanning is wel een beetje zichtbaar op de koppies. Vandaag staat de wedstrijd om het kampioenschap tegen Monnickendam op het programma. Bij een gelijkspel is het kampioenschap officieus binnen, gezien de grote voorsprong in doelsaldo op de nummer twee Hillegom. Maar een echte kampioen wint natuurlijk zijn kampioenswedstrijd.

Om 09.00 uur is de aftrap en al snel wordt duidelijk dat Monnickendam geen partij is voor onze jongens. De een na de andere aanval gaat richting het doel van de tegenstander en beide palen en de lat zijn meerdere keren een sta in de weg voor het eerste doelpunt. Dan krijgt FC Uitgeest de zoveelste corner, Bob Heijnen neemt hem voortreffelijk en het is Syd Glastra die de bal hard de kruising in kopt. 1-0 voor FC Uitgeest en tevens het eerste kopdoelpunt van het seizoen.

Na de rust verandert het spelbeeld niet, Monnickendam wordt continu op eigen helft gehouden en verdedigt met alles wat ze hebben. Aanval na aanval proberen onze jongens in de weg tikkende tijd nog meer doelpunten te maken, echter hij wil er niet meer in. Dan klinkt het eindsignaal en is FC Uitgeest JO8-1 kampioen in de Hoofdklasse. Voorwaar een mooie prestatie tegen de JO8-1 van Hillegom, Dios, Koninklijke HFC, Monnickendam en de Rijp.

Dames 1 van Lake City Players overtuigend kampioen

Bovenste rij, v.l.n.r.: Peter de Goede (coach), Marijn Sno, Chiara Satta, Claudia Visser, Jeanine Kruijver, Lisette Coppens. Onderste rij v.l.n.r.: Dionne Adrichem, Tess van der Bie, Tamar de Goede, Wendy Bart, Eva de Goede, Nikki de Goede Foto: aangeleverd

UITGEEST - Op zaterdag 8 april heeft het damesteam van basketbalvereniging Lake City Players voor de ogen van een goed vertegenwoordigd thuispubliek een sterk seizoen bekroond met het kampioenschap.

Na een jaar afwezig te zijn geweest in de competitie, werd al vroeg in het seizoen duidelijk dat de dames begonnen waren aan een goede comeback. Na de eerste speelronden is direct de koppositie in de poule veroverd, deze is gedurende het hele seizoen niet meer uit handen gegeven. De laatste wedstrijd werd met grote cijfers gewonnen van SVU Basketbal uit Amstelveen, de eindstand van 80-14 zette het uiteindelijke doelsaldo op +597 uit totaal 17 wedstrijden. Na huldiging door een afgevaardigde van de Nederlandse Basketball Bond (NBB) is de, geheel door Robot Vloerverwarming, verzorgde feestavond gevierd in de kantine van Sporthal de Zien.

Buitengewoon veel te doen dit seizoen in recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer

Foto: aangeleverd

UITGEEST - Het is lente en dus weer tijd om er op uit te trekken. Al fietsend genieten van de natuur of de mooiste plekjes ontdekken met een wandeling of vaartochtje. Onderweg koffie op het terras of uitrusten bij de picknickplekken met een broodje. Het recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer is er klaar voor en op de vernieuwde website www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl staan heel veel leuke suggesties.

Actief op het water
Het meer is dé watersportplek in de omgeving. Zeilen, windsurfen, waterskiën, suppen, er is van alles te doen. Het huren van spullen of het volgen van een les kan bij de diverse ondernemers aan het meer.

Fietsen en wandelen
In en om het recreatiegebied is het fantastisch fietsen en wandelen. De routes hebben verschillende lengtes en een eigen karakter in een verrassend groene omgeving.

Overnachten en verblijf
Er is ruime keuze aan campings en bed-and-breakfast locaties, in en om het gebied, of huur een waterwoning, direct gelegen aan het water van het Uitgeestermeer.

Speciaal voor kinderen
Voor kinderen staan op de recreatieterreinen diverse speeltoestellen. Bij De Hoorne staat een halfpipe skatebaan en bij Dorregeest en het Zwaansmeer zijn afgebakende zwemplekken met strandjes speciaal voor de allerkleinsten.

Eigen activiteit
Een eigen activiteit of evenement organiseren kan ook. Neem dan voor een vergunning of ontheffing contact op met het recreatieschap via info@alkmaarder-enuitgeestermeer.nl of bel naar (0251) 311410.

Nieuws van de Bridgeclub Door: Paul Wijte

UITGEEST - Bridgen is voor een belangrijk deel een rationeel spelletje. Je telt je punten, kijkt naar je verdeling, hoort je maat bieden volgens een afgesproken systeem en de tegenstanders doen net zo, dus alles bij elkaar kun je plussen en minnen en redelijk inschatten wat de mogelijkheden zijn. Dat gaat vooral op als de verdelingen een beetje normaal zijn. Dat wordt anders als de verdelingen wat wilder worden, als er zowel voor de ene partij een mooi contract in zit als voor de andere. Dan schakelen wij bridgers nogal eens over van de ratio naar de emotio en dat zie je bijvoorbeeld aan het venijn, waarmee een stapeltje biedkaarten wordt gepakt en neergeploft of aan de bozige manier, waarop gepoogd wordt het 'doublet-kaartje' met kracht door de tafel heen te duwen.

De volgende casus doet zich voor. We zijn in een competatief biedverloop bezig. De andere partij biedt 3SA, en ik, met een 7-kaart schoppen en weinig punten, en wetend dat mijn maat mijn schoppentjes steunt, bied 4 schoppen. 'Dat doubleer ik!' schalt het door de zaal, en het getormenteerde doublet-kaartje wordt op de tafel neergesmeten. Afijn, de maat van de doubleerder moet uit en 'du moment' dat de dummy de kaarten heeft neergelegd, roep ik, onderhand ook getergd, en bluffend: '790!', zijnde de score van een gedoubleerd gemaakte kwetsbare manche. Dat hoort niet, maar het voelde wél goed, op dat moment én na afloop, met inderdaad 790 punten in de knip. En vooral ook omdat later bleek, dat als de tegenpartij de emotie had uitgeschakeld en rustig 4SA had geboden, zij dat met overslagen hadden gehaald. Hieronder ziet u de beste drie van iedere lijn. De hoogste score van de dag is voor Paul van der Meij-Richard Hoeben. Zij slaagden er in om de ratio zo goed mogelijk te koppelen aan de emotio en dat leverde hen ruim 72% op. Gelukkig doen ze dat niet iedere woensdagavond. Nog een mooie score was voor Joop en Fieneke de Beer. Ruim 65%, dan heeft het niet alleen maar meegezeten. Rest mij nog om te vertellen dat de inschrijving is geopend voor de 24e Kroegenbridgedrive Uitgeest, die begin september 2017 zal plaatsvinden. Haast u om u in te schrijven, ook Uitgeester thuisbridgers. Zie http://kroegenbridgeuitgeest.123website.nl/

A-lijn: 1. Paul van der Meij-Richard Hoeben 72,57% 2. Hans Wijte-Paul Wijte 58,68% 3. Klaas de Groot-Peter Kossen 58,33%
B-lijn: 1. Jan Sinemus-Wim Weber 56,67% 2. Wim Hoogeboom-Nico Molenaar 56,67% 3. Theo Huising-Pieter Andringa 52,92%
C-lijn: 1. Joop de Beer-Fieneke de Beer 65,28% 2. Henk Groen-Gerard Smit 54,17% 3. Jac Sintenie-Piet de Wildt 52,78%
D-lijn: 1. Ans Andringa-Ria de Wildt 60,94% 2. Jaap Molenaar-Karin Tushuizen 55,73% 3. Toos Schalk-Jaap Schalk 52,08%
E-lijn: 1. Tineke de Groot-Ger van Andel 56,67% 2. Wim Nugteren-Nel van Bergen 55,14% 3. Riet Jaape-Petra de Ruyter 51,52%

Unitas turnsters door bij regiokampioenschap Amsterdam

Van links naar rechts: Silvia Berkhout, Linda den Boer, Julia de Wildt en Isa Timmermans Foto: aangeleverd

UITGEEST/AMSTERDAM - Zaterdag 8 en zondag 9 april kwamen de beste meisjes, uit de regio, uit de D1 - D2 en de vierde en vijfde divisie, in Amsterdam bij elkaar om te strijden voor de titel Regiokampioen 2017.

Zaterdag 8 april 2017 begon Iris de Ruijter niet goed bij het eerste toestel balk. Iris raakte uit balans met opkomen en viel van de balk en dat kostte haar een heel punt en dat punt had ze aan het eind nodig om door te mogen stromen naar de volgende wedstrijd. De andere toestellen heeft ze prima gedaan, maar het niveau ligt zo dicht bij elkaar dat je geen foutje kan maken. In de laatste ronde streden vier turnsters van Unitas. Julia de Wildt heeft haar oefeningen goed uitgevoerd, maar komt op dit niveau, om door te stromen, net nog iets te kort. Ze mag tevreden zijn met haar wedstrijd. Op de andere baan Isa Timmermans, Silvia Berkhout en Linda den Boer. Zij begonnen met sprong en daar krijg je meestal een lager cijfer dan op de andere toestellen. Per ronde zag je de turnsters een aantal plaatsen omhoog gaan. Bij het laatste toestel vloer, waar ze allemaal dertien punten kregen, stegen ze nog een aantal plaatsen. Linda eindigde op een mooie derde plaats, Silvia vijfde en Isa twaalfde en alle drie mogen door naar de volgende wedstrijd.

Iris de Ruijter Foto: aangeleverd

Zondag 9 april was het aan Zoë Guit om de dag te beginnen. Een tegenvallende brugoefening, maar een kanjer van een balkoefening, leverde een zeventiende plaats op voor Zoë, waarmee ze door mag naar het district. Daarna mochten Jamie Beentjes, Cleo Schoute, Billie Boyle en Elina Muijskens. Alle vier de turnsters hadden goede oefeningen, maar helaas was de jury bij brug erg streng en bij vloer hadden ze een paar sprongenseries niet geteld bij Jamie. Helaas is Billie net niet doorgestroomd. Elina werd elfde, Cleo zesde en Jamie zevende en hiermee zijn ze door naar de volgende wedstrijd. Als laatste waren Eva Schimmel en Demi Hanssen aan de beurt met een goede start op sprong en brug. Balk was niet het toestel van Eva en Demi, maar beiden hebben de wedstrijd goed afgerond met een mooie en goede vloeroefening. Eva werd elfde en is door naar de volgende wedstrijd. Voor Demi was dit haar laatste wedstrijd.

FC Uitgeest 'strijdt en lijdt'... Door: De Afvallende Bal

...maar zal niet breken. Althans, dat is mijn stellige overtuiging. Dat FCU in de uitwedstrijd, tegen het onderaan staande ZAP, niet verder kwam dan 0-0 mag eerder een hemels mirakel worden genoemd dan het gevolg van hoogstaand spel van de thuisploeg, die overigens wel een pluim verdiende voor inzet en vechtlust. FC Uitgeest ook, alleen had het vandaag de pech dat doelman Van den Bosch een engeltje op de lat had zitten. Waren het al niet zijn eigen wonderbaarlijke reddingen, dan stonden paal en lat tot drie keer toe een verdiende voorsprong voor FC Uitgeest in de weg. Zo sloop aan het einde van de wedstrijd steeds meer het 'lijden' in de ploeg, die zichtbaar was aangedaan door het misfortuin. Er ging niet veel meer goed met als gevolg dat de 0-0 op het scorebord bleef staan.

FC Uitgeest startte zonder de geblesseerde Emiel Sinnige, de geschorste Kick Smit en Jorn Brouwer, die na hun onnodige gele kaarten van de vorige week, deemoedig op de tribune hadden plaatsgenomen. Zo kon er voor het eerst sinds lange tijd weer eens een basisplaats worden ingeruimd voor Bart Zonneveld, die als gevolg van een ernstige knieblessure lange tijd uit de roulatie was, maar nu alweer een tijdje goed mee draait in het tweede. Waarvan de trainer Richard Grapendaal overigens - maar dit terzijde - na een motorongeluk in het ziekenhuis ligt. Richard van harte beterschap.

FC Uitgeest deed vanaf het begin wat het moest doen, namelijk aanvallen: 5e schot Mike Olgers, redding keeper, 8e Romario Aroma net geen kans, 21e fraaie volley Bart Zonneveld over, 27e grote kans Romario Aroma keeper redt fraai, 32e levensgrote kans Lester Half keeper redt nog fraaier, 37e schitterende aanname Lester Half schot tegen de paal, 40e kopbal Stan Vrouwe keeper redt in eerste instantie en in tweede instantie op het schot van Bart Zonneveld. Oh ja, in de 43e minuut een schotje van ZAP op doel. Ruststand: 0-0

De tweede helft: 48e bijna kans Yeboah Augustin, 49e prachtige volley Mike Olgers op de lat, 50e snoeiharde uithaal Lester Half tegen de paal, 55e volley Bart Zonneveld naast. Het was allemaal om moedeloos van te worden en dat werden de gasten ook eigenlijk wel. Het geloof in een goed einde ebde langzaam weg, de strijdt nam af en het lijden toe. De vrouwelijke FC Uitgeest supporters langs de kant weenden en voor FC Uitgeest werd het steeds vaker vallen en opstaan. Zo kwam voor FCU het laatste fluitsignaal, van de goed leidende en zeer jonge arbiter Spaan, eigenlijk als een verlossing. 0-0 en West Frisia weer twee punten dichterbij.

Spannend? Natuurlijk. Maar de wedstrijd tegen ZAP is geen graadmeter, want die had eigenlijk gewonnen moeten worden. Dus FC Uitgeest, blijven doen wat er gedaan moet worden en vooral niet het kruis gaan dragen van "ongeloof " in een goede afloop. Nergens voor nodig. Ik verzeker je aan het einde van de weg is er de glorie. Ik geloof daar in. Jullie toch ook?

FC Uitgeest: Koning, de Jong (85e W. Uit den Boogaard) , Vrouwe, Groen, Marchena, Olgers, Putter, Zonneveld (75e Hoekstra), Yeboah (78e Duijn), Aroma, Half.

Stormvogels hard onderuit

UITGEEST - Dat Stormvogels geen gemakkelijke opgave zou hebben tegen koploper Haarlem was ingecalculeerd, maar de manier waarop de Uitgeesters zondag onderuit gingen, was schrijnend. Trainer/coach Ton van Duijn benadrukte, voorafgaand aan de wedstrijd, geen verwachtingen te hebben. Puntverlies was ingecalculeerd, maar Van Duijn wilde zijn ploeg vooral vrij zien korfballen. Haarlem ligt op titelkoers en moest presteren, terwijl Stormvogels niets te verliezen had.

Op het zonovergoten sportpark waren het de Haarlemmers, die van begin af aan lieten zien, wie de bovenliggende partij zou zijn. Binnen een tijdsbestek van twaalf minuten keken onze dorpsgenoten tegen een 6-0 achterstand aan. Twee treffers van Ward Betjes gaven nog een beetje kleur aan de match halverwege de eerste helft, maar goed was het allerminst. De ploeg van Van Duijn zat geen moment in de wedstrijd, het spel oogde slap en inspiratieloos. Elke vorm van beleving ontbrak, waardoor de opponent gemakkelijk kon uitlopen naar een 10-2 voorsprong. Gerard Valkering en Demi Erkelens waren allebei nog een keer trefzeker, maar konden niet voorkomen dat bij rust de wedstrijd eigenlijk al gespeeld was. (11-4)

Een furieuze Van Duijn confronteerde zijn ploeg tijdens de break met het gebrek aan bezieling en dat in zijn ogen geen enkele speler, zijn of haar gebruikelijk niveau, haalde. Met het schaamrood op de kaken verliet hij de kleedkamer om zijn ploeg de gelegenheid te geven met elkaar tot een plan van aanpak te komen om in ieder geval de tweede helft nog iets redelijks neer te zetten. Eerherstel was de opgave, maar in de beginfase van de tweede helft leek het leed alleen maar groter te worden. Haarlem liep uit naar een 14-4 voorsprong, waarna Ward Betjes zijn derde treffer van de dag noteerde. Van Duijn schroomde niet om zijn wisselspelers te benutten, en bracht Sjoerd Noorda en Romy Erkelens in. Erkelens zette haar invalbeurt kracht bij door onmiddellijk te scoren en herhaalde dit kunstje in de slotfase van de wedstrijd. "Het is schrijnend, om te moeten constateren, dat invalster Erkelens de beste speelster van mijn ploeg was", aldus een gedesillusioneerde Van Duijn. Komende week moeten de neuzen echt weer dezelfde kant op, met het oog op de echt belangrijke wedstrijden, waar Stormvogels punten moet halen om degradatie te voorkomen. Deze 22-14 moet snel worden vergeten.

Doelpunten: Ward Betjes(4), Demi Erkelens(3), Gerard Valkering(3), Romy Erkelens(2), Jose Heijne(1) en Sjoerd Noorda(1)

251tv programmering

251tv, televisie voor de regio twee-vijf-één, is te bekijken via YouTube, Facebook en Ziggo Kanaal 42 (digitaal)

De nieuwste programmering start om:

19.00 uur Nieuws uit de regio
20.00 uur Muziek & Entertainment
21.00 uur Informatie en documentaires
22.00 uur Herhaling bovenstaande uitzendingen

OSU Radio programmering

Maandag
00.00 – 02.00 OSU Love Songs.
02.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Infomagazine (HH).
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 18.00 Carrousel – Nonstop met Lokale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt UIT (HH).
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine.
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio.

Dinsdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Tom Jacobs – Jacobs in de Ochtend.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 16.00 OSU Nonstop.
16.00 – 18.00 Bart van de Heuvel – Muzikale tijdmachine.
18.00 – 20.00 Camille Jansen – Hits from the Heartland.
20.00 – 22.00 Crackhelder en Mella – Dubbel & Dwars
22.00 – 24.00 OSU Nonstop.

Woensdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12:00 OSU Nonstop.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 18.00 Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn.
20.00 – 24.00 Binnenkort nieuw programma.

Donderdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU – Nonstop.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak (Elke 2-weken Schoolradio).
13.00 – 16.00 Carroussel – Nonstop met Lokale Informatie.
16.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain
22.00 – 24.00 OSU Nonstop

Vrijdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU muziek Carrousel
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers.
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis.
17.00 – 20.00 Carrousel – Lokale en Regionale informatie.
20.00 – 22.00 Richard Schmitt – Back to the 70ties & 80ties.
22.00 – 24.00 DJ Scoja – Club 106

Zaterdag
00.00 – 03.00 DJ Keanu – The Sound of Ibiza
03.00 – 08.00 OSU Nonstop.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 11.00 OSU Nonstop
11.00 – 12.00 Oranje Top-30.
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend.
14.00 – 18.00 OSU – Info Carrousel.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle.
20.00 – 22.00 Return to the Dance Classics.
22.00 – 24.00 Ed Hoekmeijer – Tune Inn.
00.00 – 03.00 Jan van Dale – Sessions Mix.

Zondag
03.00 – 08.00 OSU Nonstop.
08.00 – 10.00 Zendtijd voor Kerken / Songs of Praise.
10.00 – 12.00 Ricky Koole – Het Zondagochtend Gevoel.
12.00 – 13.00 Peter de With – Cabaret.
13.00 – 15.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sportief – Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox.
18.00 – 20.00 Intermezzo – OSU Klassiek
20.00 – 22.00 OSUJazz – Blues and Big Bands.
22.00 – 24.00 OSU – Nonstop

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig, maar vooral voor en door Uitgeesters, waarbij Uitgeester-gezelligheid en lokale informatie voorop staat.

Lijkt het je leuk om ook een radio-programma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma verzorgen, de redactie te helpen of heb je een programma idee en wil je graag meewerken? Van jong tot oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt de OSU in de ether 106FM, Ziggo kabel 104.5FM en Ziggo kanaal 918 en via internet.

Diensten van de Protestantse Gemeente Uitgeest -Akersloot am

Witte Donderdag 13 april om 19.30 uur in Akersloot, Dielofslaantje. Voorganger ds. B. Appers: Avondmaal
Goede Vrijdag 14 april om 19.30 uur in Uitgeest, Castricummerweg. Voorganger Hr. J.W. v.d. Straten m.m.v. de Cantorij
Stille Zaterdag 15 april om 22.00 uur in Uitgeest, Castricummerweg. Voorganger Hr. J.W. v.d. Straten: Paasnachtdienst m.m.v. de Cantorij
Paaszondag 16 april om 10.00 uur in Akersloot, Dielofslaantje. Voorganger Hr. J.W. v.d. Straten: Dienst met paasontbijt

Inez Timmer treedt op bij Vrouwen van Nu Lili Marleen, Eeuwfeest van het verboden lied

UITGEEST - Inez Timmer vertelt op 20 april op meeslepende wijze over het leven van Lili Marleen en zingt haar liederen.

De Duitse soldaat Hans Leip, schrijft in 1915 een gedicht dat in de 2de wereldoorlog bekend wordt als 'het strijd lied' gezongen door Lili Marleen. Een mars-achtig karakter en een dromerige tekst riep heimwee op bij de soldaten. Een aanrader en misschien een mooie avond om samen met vriend of vriendin van te genieten. (€ 5,00 voor gasten, koffie en thee gratis) Locatie: dorpshuis De Zwaan. Middelweg 5 in Uitgeest. Zaal is open om 19.30 en we beginnen de avond om 20.00 uur.

Vieringen Parochie O.L. Vrouwe Geboorte Uitgeest

Woensdag 12 april: 19.00 uur géén viering in de kapel.
Witte donderdag 13 april: 14.30 uur Paasviering in Geesterheem met medewerking van Laus Deo, 19.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Sound of Life.
Goede vrijdag 14 april: 15.00 uur Kruisweg, 19.00 uur Kruisverering (geen eucharistieviering, maar wel met communie) m.m.v. Laus Deo. Er mogen bloemen worden meegenomen naar de kerk voor het versieren met Pasen.
Stille zaterdag 15 april: 21.30 uur Paaswake m.m.v. de Cantorij.
1e Paasdag 16 april: 10.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo en koffiedrinken in de Klop.
2e Paasdag 17 april: 10.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Sound of Life.

Kom in de Kas tulpen komen in gemeentehuis Heemskerk

Foto: aangeleverd

HEEMSKERK - Het werk van 400 basisschoolleerlingen wordt tijdens de tentoonstelling Tulp gepresenteerd met 400 kunsttulpen in een bed van bollenkistjes in de hal van Gemeentehuis Heemskerk. Dit is het werk van leerlingen van 8 verschillende basisscholen in Heemskerk; De Zilvermeeuw, Leonardus, De Bareel, Tweespan, Lunetten, De Ark, De Vlinder en de Anne Frankschool. Zij hebben deelgenomen aan het project 'Kom in de Kas'. Het project is een co-productie tussen Brede School Heemskerk, het Groene Hart en Cultuurcentrum Heemskerk en is een groot succes geworden, gezien het aantal werken dat wordt tentoongesteld.

Naar aanleiding van een bezoek aan een tulpen- of blauwe druivenkas kregen de leerlingen een workshop in de klas. Tijdens deze workshop leerden de leerlingen kleuren mengen met soft pastel. Dit heeft geresulteerd in een heel kleurrijk bloemengeheel. Na schooltijd hebben de leerlingen, die daarmee verder wilden gaan, in de Brede School Heemskerk drie bijeenkomsten gevolgd. Ze zijn letterlijk met hun neus de tulp ingedoken. De tulpen werden van heel dichtbij bekeken en wat de leerlingen daar zagen, hebben zij proberen te vangen in een groot schilderij dat zij maakten. Deze schilderijen, zo'n 32 stuks, zijn ook te bewonderen in de gemeentehal. Het is een kleurrijk voorjaarstafereel geworden, die de hal van het gemeentehuis Heemskerk van 4 tot en met 19 april zal opfleuren. De expositie is zeker een bezoekje waard!

Steun en word vriend van Stichting B.O.B.

REGIO - Onlangs is de Stichting Burgerbelang Omgevingskwaliteit BUCH-regio formeel opgericht, een bundeling van krachten door het samengaan van 'Participatieplatform Uitgeest 2030' en de in 2006 opgerichte 'werkgroep Acties Uitgeest & omgeving'. Met deze status wordt de gang naar de bestuursrechter mogelijk maken. De stichting volgt alle ontwikkelingen waarbij de belangen van de burgers in het geding zijn in Uitgeest en in de BUCH regio. Uitgeest kan niet stil staan maar moet vooruit; een vooruitgang in samenspraak met u als burgers en belanghebbenden en op basis van een democratische gelijkwaardigheid.

Vanaf heden is Stichting B.O.B. bereikbaar op Facebookpagina "Stichting Burgerbelang Buch" en op www.infobob.nl, voor alle nodige informatie omtrent onder andere de werving van vrienden en fondsen van Stichting B.O.B. In deze 'De Uitgeester' treft u de eerste flyer met informatie aan. Mocht u geen flyer hebben ontvangen, kijk dan even op de website bij 'Support & crowdfunding'. Uw reactie als bewoners van Uitgeest is zeer gewenst: laat uw stem weerklinken, het kan nu nog! Stuur uw reactie naar info@infobob.nl

Speciale Goede Vrijdag Avondkruisverering

Goede Vrijdagavond om 19.00 uur zingt het koor Laus Deo tijdens de Kruisverering o.a. 'Tenebrea en 'Stabat Mater' in de parochiekerk. Pastoor Kaleab gaat in deze speciale viering voor. Ook is er gelegenheid om de communie te ontvangen. Men mag een bloem of bloemen meebrengen als eerbetoon aan het kruis. In stilte wordt de kerk verlaten.

Paasviering in Geesterheem

Door de protestantse gemeente te Uitgeest-Akersloot wordt op Goede Vrijdag, 14 april, een Paasviering verzorgd in de recreatiezaal van Geesterheem aan de Dr, Brugmanstraat in Uitgeest. De viering begint om 15.00 uur. Voorganger is mw drs G. Bijl uit Beverwijk. Verder werken mee: mw R. Pijlman, piano en de heer F. Stark, zang. In deze dienst wordt de periode, vanaf het laatste avondmaal, langs de kruisiging tot aan de opstanding op paasmorgen, in een korte sfeervolle dienst samengevat.

Hulp bij lezen en schrijven

HEEMSKERK - Wilt u vrijwilligerswerk doen en vindt u het belangrijk dat iedereen kan meedoen in de samenleving? Lezen, schrijven, rekenen en werken op de computer zijn basisvaardigheden, die mensen nodig hebben om mee te kunnen doen. Ruim 2 miljoen Nederlanders hebben die vaardigheden niet of onvoldoende. Voor hen is het lezen van een brief of andere informatie, het invullen van een formulier, het op orde houden van hun administratie of digitale communicatie een groot probleem.

Bent u benieuwd hoe u iemand hiermee kunt helpen? Kom dan naar de informatiebijeenkomst over laaggeletterdheid in buurtcentrum Het Spectrum, Lauraplein 1 in Heemskerk op vrijdag 21 april om 13.00 uur. Aanmelden kan via josje.bisschop@welschap.nl.

HEEMSKERK - Elke donderdag kunt u terecht bij het Internetcafe van 13.00 – 14.00 uur (behalve in de schoolvakanties). Het internetcafé is bedoeld voor mensen die geen of weinig gelegenheid hebben om met een computer om te (leren) gaan of te gebruiken. Elke donderdag van 13.00 tot 14.00 uur is iedereen van harte welkom in buurtcentrum het Spectrum, Lauraplein 1 te Heemskerk.

Op basis van de behoeften van de deelnemers wordt er uitleg gegeven over hetgeen zij willen leren. Zo kunnen taalprogramma's aan bod komen om het Nederlands te verbeteren, leren omgaan met de computer, typeles volgen, de weg vinden op internet, gebruik van Facebook etc. Het team vrijwilligers is inmiddels uitgebreid en kunnen daardoor meer vragen aan. De kosten zijn € 1,- per keer. Docente Pauline Snijders en vier vrijwilligers geven les in een gezellige, ongedwongen sfeer.