De Uitgeester

22 augustus 2018

De Uitgeester 22 augustus 2018


Uitgeest, een broeinest van topsporters in diverse disciplines

Anissa in de ring bij Mike's Gym in Oostzaan. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Veel inwoners weten het niet, maar Uitgeest is de bakermat van verschillende topsporters in diverse disciplines. Sommige disciplines liggen niet zo voor de hand: wat dacht u van Anissa Haddaoui, viervoudig wereldkampioene kickboksen. De 27-jarige Anissa woont samen met haar vriend in Uitgeest en met haar lieve glimlach is het haar niet aan te zien dat ze zo'n harde sport beoefent. In China is ze zelfs razend populair. Wellicht kent u Gavin de Gelder? Een 17-jarig golftalent met handicap 2.0. Gavin leeft voor zijn sport en is vastbesloten de beste te worden. "Mijn handicap gaat steeds meer omlaag," zo meldt de fanatieke golfer gelijk als het over zijn nu al verbazingwekkende handicap gaat. Daarom reist hij ook heel wat af onder begeleiding van zijn vader. En de 18-jarige Millen Baars is bijvoorbeeld ook zo'n talent: iedereen heeft hem zien voetballen tijdens het ICGT-toernooi op sportpark De Koog waar hij uitkwam voor Manchester United, niet ver van zijn ouderlijk huis in Beverwijk. Ook al zo'n toptalent die je vast vaak op straat bent tegengekomen. Of darter Wessel Nijman, 17 jaar en al eerste op de wereldranglijst. In 2017 kwam hij thuis in Uitgeest met twee titels en twee zilveren medailles die hij won op het WK in Japan. De komende tijd zullen wij in De Uitgeester aandacht besteden aan deze jonge talentvolle topsporters waarvan Uitgeest de bakermat is.

Rens, Job en Cas: "Een aardbeving valt haast niet te omschrijven"

De jongens bij vertrek. Foto: aangeleverd

Door: Monique Teeling

UITGEEST - Na alle berichtgeving van de afgelopen tijd weten we inmiddels dat Indonesië aan de Pacifische Ring van Vuur ligt, een hoefijzervormig gebied rondom de Grote Oceaan dat bekendstaat om de veelvuldige aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Maar hoe groot is de kans zo'n natuurramp mee te maken? Bali, Lombok en de Gili's zijn paradijselijke eilanden waar menig toerist een prachtvakantie beleeft. Zondag 5 augustus vond er een aardbeving plaats, het epicentrum lag circa 22 kilometer ten noordoosten van Noord-Lombok op een diepte van ongeveer 15 kilometer. De beving met een kracht van 6,9 op de schaal van Richter werd niet alleen op Lombok zelf gevoeld maar ook op de Gili-eilanden, Bali en Oost-Java. Het dodental liep op tot 436 en meer dan 13.000 mensen raakten gewond. Drie Uitgeester vrienden, Rens, Job en Cas vierden op dat moment vakantie op Gili Tranwangan en kregen de schrik van hun leven toen de aarde begon te trillen.

Lees het verhaal op pagina….

Keepers verbeteren ogen met speciale bril dankzij Uitgeester Olly Satoer

Uitgeester Olly Satoer. Foto: website Heracles Almelo

UITGEEST- Een vreemde aanblik op het veld tijdens de training bij voetbalclub Heracles in Almelo: de komende maanden staan de keepers eens per week ongeveer een half uur met de speciale bril op het trainingsveld. De zogenaamde Senaptec Strobe Glasses zien eruit als zonnebrillen, maar hebben een speciale eigenschap. Satoer: "De bril zorgt voor steeds meer belemmering van het zicht. Het brein moet de visuele informatie echter zo goed mogelijk blijven verwerken. Het houdt in dat aspecten als reactiesnelheid, het laterale zicht en dieptezicht enorm verbeterd zullen zijn als de visuele belemmering er niét meer is." Van Loo vult aan: "Door eerst met de bril te trainen, daarna zonder en dan weer met, kun je echt verschil ervaren."

Keeperstrainer Brian van Loo: "Bij keepen komt veel meer kijken dan alleen maar ballen vangen. We evalueren continu wat en hoe we moeten trainen om elk individu naar een hoger niveau te krijgen. Dat doen we nu onder meer op deze innovatieve manier. Veel topsporters in grote sporten wereldwijd gebruiken deze bril om hun visuele informatieverwerking te verbeteren. Dat doen ze niet voor niets."

Thuisbij - het dagboek van Jan

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

"Het is wel belangrijk om te weten dat onze Nel de gezegende leeftijd van 97 jaar bereikt heeft. Bij die leeftijd hoort iets aparts."

Woensdag 8 augustus 2018

Vrijdags maken wij bij Ilona altijd de maaltijden voor de komende week op. Ilona heeft dan een potloodje of een balpen en een papiertje bij de hand en wij mogen dan roepen wat we op maandag en dinsdag enzovoorts willen eten. Afgelopen week was onze Nel aan de beurt om te roepen wat zij op woensdag wilde happen. Het is wel belangrijk om te weten dat onze Nel de gezegende leeftijd van 97 jaar bereikt heeft. Bij die leeftijd hoort iets aparts. Nou, dat kwam uit. Toen zij aan de beurt was, riep Nel dat ze wel weer een keer stoofaal wilde eten.

Niemand keek van die wens op. Ilona zei dat ze even met Jan van den Kommer (72) ging bellen, dat is tenslotte het adres waar je in Uitgeest moet zijn voor visgerechten. En dus stond Janneke (70), Jan's echtgenote, vandaag om 10 uur bij ons in de keuken. Want ze hadden bij Van den Kommer gezegd: "Onze aal is beroemd tot ver buiten de grenzen van Uitgeest, maar dan moet je wel weten hoe je zoiets echt lekker klaarmaakt."


Nou dat hebben ze bij Thuisbij geweten. Precies op tijd stond Janneke boven de pan in de keuken van Thuisbij om aan haar meesterwerk te beginnen. Echtgenoot Jan had de aal al professioneel in het bedrijf aan de Meldijk voorbereid zodat Janneke meteen met de stoofaal beginnen kon. Dat deed ze dan ook.


De dames Riet en Tinie schilden samen de aardappelen, want dat hoort bij stoofaal. Toen ze daarmee klaar waren, zorgde Janneke voor kruimige gekookte piepers. U kunt wel nagaan, beste lezers, hoe wij met het water in de mond zaten toen wij de pruttelende aal van Janneke begonnen te ruiken.


Helaas is stoofaal geen gerecht dat aan iedereen besteed is, hoewel niemand zich dat voor kon stellen. Dat gold zelfs voor Janneke. Die paste toen de kostelijke aal opgeschept werd. Ik zat aan tafel naast haar en paste ook voor het lekkers, waarvan de dampen uit de pan opstegen. U begrijpt, dat schept een band. Niemand nam het 'passen' van de mee-eters kwalijk. Des te meer bleef er voor hen over in de pan. Dat werd lekker nog een keertje opscheppen. En als we dat niet deden was de kostelijke hap besteed voor de happers van de familie De Boer.

Rest ons slechts te zeggen dat na de stoofaal van Van den Kommer het toetje van de familie De Boer op tafel kwam: vanilleijs met 'rode' saus. Heel gewoon, maar ook heel lekker.

Lees alle dagboekverslagen op http://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Ingezonden brief: Monster van Uitgeest komt wéér terug!

Het "Monster van Uitgeest" Foto: Uitgeest Lokaal

Het eerste besluit dat dit nieuwe college aan de raad voorlegt op 30 augustus a.s. doet afbreuk aan de toekomst voor de komende drie generaties in Uitgeest, zowel qua ontwikkelingen en verbeteringen rond het stationsgebied, als voor de mogelijkheden voor woningbouw en andere ruimtelijke ontwikkelingen. De gemeenteraad heeft in januari 2018 unaniem voor de stationsvisie gekozen, waarin als vervanging voor de huidige tunnel gekozen werd voor een bredere tunnel met meer licht en meer mogelijkheden voor toekomstige ontwikkelingen. Dit vanwege het verbeteren van de veiligheid en een betere verbinding tussen de wijken in Uitgeest. In het kader van leefbaarheid en de grote vraag naar meer woningbouw is er besloten om naast de keuze voor een bredere tunnel te onderzoeken of het mogelijk is om het spoor en de Provincialeweg te overkluizen, het zgn. Groene heuvel plan. Hierdoor zouden er aanzienlijk meer appartementen, starterswoningen en andere type woningen gebouwd kunnen worden, naast het feit dat de leefbaarheid een stuk verbeterd wordt.

Door nu te kiezen voor een traverse, een grote brug over het station, kijkt u straks naast het spoor en het asfalt ook nog eens tegen een groot gedrocht aan, het 'Monster van Uitgeest'. Ook zullen we met het behoud van de oude tunnel voor het fietsverkeer en deze traverse de gestelde doelen niet bereiken, namelijk het verbeteren van de veiligheid en een betere verbinding tussen de wijken. De titel van 'minst aangename station van de provincie' zullen we waarschijnlijk wel behouden.

Als argument voor deze keuze worden de financiële risico's aangevoerd. Dit zonder de mogelijkheden te hebben verkend ten aanzien van provinciale, landelijke en zelfs Europese subsidies. Verder is er alleen gekeken naar de kosten en niet naar de opbrengsten. De mogelijkheid tot aanzienlijk meer woningbouw zorgt ook voor meer inkomsten, denk aan de onroerendezaakbelasting. Hierdoor kunnen we de mooie voorzieningen, zoals zwembad De Zien, het Leeslokaal, de muziekschool etc. behouden. Ook kunnen we dan de vele verenigingen blijven subsidiëren, zodat ook zij kunnen blijven voortbestaan. Naast financiële opbrengsten zien wij het ook als opbrengst dat onze jongeren in Uitgeest kunnen blijven wonen en niemand meer het dorp uit hoeft om op zoek te gaan naar een appartement of een andere woning. Doordat dit college de plannen die er lagen in de prullenbak gooit, wordt er een hoop tijd, energie en € 100.000,- aan onderzoekskosten weggegooid en worden alle mogelijkheden voor woningbouw rond het station geblokkeerd. Doordat Provincie, ProRail en het Ministerie meebetaald hebben aan de onderzoekskosten, verwachten wij als Uitgeest Lokaal dat de gemeente Uitgeest enorme imagoschade oploopt. De gemeente Uitgeest is met dit nieuwe college een onbetrouwbare partner geworden. Waar de afgelopen jaren vooruitgang geboekt was op verschillende grote dossiers wordt alles nu teruggedraaid of stilgelegd en daar wordt de inwoner van Uitgeest de dupe van. Inwoners van Uitgeest, laat van u horen voor en tijdens de raadsvergadering van 30 augustus a.s.
Judie Kloosterman - Uitgeest Lokaal

Boot met motorproblemen op Uitgeestermeer

UITGEEST- De vrijwillige brandweer van Uitgeest werd vrijdagmiddag 17 augustus rond kwart voor zes met gepaste spoed gealarmeerd voor een incident op het Uitgeestermeer. Ter plaatse troffen zij een bootje met motorproblemen. De motor was stilgevallen op het meer.

De brandweer sleepte het bootje met de brandweerboot naar de jachthaven aan de Lagendijk waar de schipper het probleem verder kon afhandelen.

Bron: 112 Uitgeest

Rookontwikkeling bij vrachtwagen met vastgelopen remmen

Foto: Vincent Bloothoofd

UITGEEST- Een vrachtwagencombinatie strandde donderdagavond 16 augustus rond vijf voor acht met vastgelopen remmen op de vluchtstrook van de A9. Vanwege de rookontwikkeling door de vastgelopen remmen werd de brandweer Uitgeest gealarmeerd die met spoed ter plaatse kwam. De vrachtwagenchauffeur kon met een poederblusser de ergste vlammen doven.

De brandweer heeft de remmen van de vrachtwagencombinatie daarna verder gekoeld. De chauffeur heeft zijn combinatie daarna onder begeleiding naar de Twaalfmaat gereden.

Bron: 112 Uitgeest

Over etiquette

Huisarts Dirk Jan van Wijk. Foto: Aangeleverd

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Met elkaar hebben we allerlei afspraken gemaakt over hoe we onszelf jegens anderen dienen te gedragen. Er zijn wetten die uitwassen moeten tegengaan. En we kennen allerlei omgangsvormen, die tot doel hebben om op een prettige manier samen te leven en een ander niet te hinderen, de 'etiquette'.

Dat is een goede zaak voor medemens en maatschappij! Maar niet altijd voor de eigen gezondheid.

Regels

Ongeschreven regels zijn er in elke maatschappij. En grappig is dat die enorm verschillen. Zo zijn er landen waar het de bedoeling is dat je met je handen eet, terwijl wij hier geacht worden met bestek te eten. Liefst de vork in de linker- en het mes in de rechterhand.

Deze maatschappelijke gewoontes (ook wel 'etiquette' genoemd) zijn er niet alleen op het gebied van eten, maar ook van kleding, omgang met elkaar etc.

Ooit zijn die regels bedacht en afgesproken. Ik denk dat deze omgangsvormen ons helpen om respectvol met elkaar om te gaan, heldere verwachtingspatronen te creëren en ons een maatschappelijke identiteit te geven. Mooi dat ze er zijn, dus.

Maar is bij het instellen van die normen nu wel altijd rekening gehouden met onze gezondheid? Nee!

Benen op de stoel

Zo is het onbehoorlijk om te zitten met je benen op tafel of op een andere stoel. Benen horen ónder je eigen stoel en dienen stil gehouden te worden. Maar daardoor hoopt het bloed zich op in je benen en ontstaan spataderen en dikke enkels. Beter voor de gezondheid zou een etiquette zijn die het juist gewénst maakt je benen hoog te leggen bij zitten en het toestaat ze te bewegen. (En nóg beter is het natuurlijk om zo min mogelijk te zitten. Daarover heb ik al eerder een stukje geschreven!)

Neus ophalen

Of wat dacht u van de etiquette die zegt dat je je neus behoort te snuiten in plaats van op te halen? Terwijl ophalen veel gezonder is: in dat geval zuig je het snot uit je neus en bijholtes naar de keel, de natuurlijke weg van het snot. Bij snuiten pers je het juist in de verkeerde richting.

De gewoonte om de hand voor de mond te houden bij hoesten is zeer begrijpelijk en is bedoeld om anderen niet te besmetten. En in onze maatschappij is het gebruikelijk om elkaar bij de begroeting een hand te geven. Maar (ook dat schreef ik al in een eerder stukje) de meeste verkoudheidsvirussen dragen we juist via de handen over! Zou die etiquette soms bedacht zijn door dokters die zaten te wachten op extra klandizie?

Boeren en winden

Ook goed voor anderen, maar niet voor jezelf, is het gebruik om geen boeren of winden te laten. Lucht in je longen is prima, maar in je maag en darmen geeft het een hoop last!

Er zijn echter ook culturen waar het laten van een boer een uiting van waardering voor de kok betekent en dat zou ook hier een gezondere etiquette zijn!

Overigens kun je de hoeveelheid lucht in je ingewanden beperken door rustig te drinken, uitvoerig te kauwen en niet te praten tijdens het eten. Daardoor heb je ook meer aandacht voor de smaak van het eten.

Wat nu?

Ik stel me zo voor dat u zich na het lezen van dit stukje voorneemt om bij het avondeten de benen op een andere stoel te leggen, regelmatig de neus op te halen en vooral alle boeren en winden vrij baan te geven! Dat is immers beter voor uw gezondheid!

Toch zou ik dat niet willen aanmoedigen. De etiquette is dan wel niet altijd goed voor de eigen gezondheid, maar houd ook rekening met wat aangenaam is voor anderen!

(Dit stukje verscheen al in 2015 in De Uitgeester, maar is nog altijd actueel.)

Lees Lokaal is weer open

Theater Poppekus presenteert een verhaal over de vier jaargetijden. Foto: aangeleverd

UITGEEST- De zomersluiting van Lees Lokaal is voorbij gevlogen. Vanaf 20 augustus is iedereen weer welkom om zijn of haar boek te komen ruilen voor een boek uit de collectie van Lees Lokaal. De collectie bevat weer vele nieuwe titels, dus kom langs met je vakantieboeken en ruil ze voor leuke andere boeken.

Natuurlijk gaan we ook weer vrolijk verder met Theater Poppekus. Na het insectenhotel en volle tribunes in de Milieutuin van Uitgeest keert Tineke op zaterdag 1 september om 14.00 uur weer terug naar Lees Lokaal. Ditmaal kan iedereen genieten van een prachtig verhaal over de vier jaargetijden. Als je mee wilt helpen het verhaal tot leven te brengen, of gewoon wilt luisteren en genieten, kom dan naar Lees Lokaal op zaterdag 1 september.

Op de Facebookpagina van Lees Lokaal staat weer een leuk promofilmpje, dus de voorpret kan nu al beginnen.

Militair evenement bij Fort aan den Ham

Een van de prachtige militaire jeeps die te bewonderen zijn tijdens het evenement. Foto: aangeleverd

UITGEEST - Zondag 26 augustus is het open dag op Fort aan Den Ham en er wordt tevens, alweer voor de vierde keer, het Militair Evenement georganiseerd. De organisatie ligt in handen van Stichting Rijdend Museum Militair Erfgoed (srmme.nl) die daarbij wordt ondersteund door onder meer Stichting Fort aan den Ham. Het fort is geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Het Militair Evenement wordt deels georganiseerd om stil te staan bij ons historische verleden, dat te herdenken en te vieren, en deels om de bekendheid van en het draagvlak voor de Stelling van Amsterdam te vergroten. Speciale aandacht wordt besteed aan Fort aan den Ham, waar het evenement plaatsvindt. Het evenement staat in het teken van vrijheid, 73 jaar bevrijding en het handhaven van vrijheid na de Tweede Wereldoorlog. Het wil een indruk geven van de inspanningen die mensen en materieel geleverd hebben in de strijd voor vrede.

Het Militair Evenement richt zich op een brede doelgroep van ouders met kinderen, maar ook andere doelgroepen zoals veteranen en liefhebbers van militaria. Kaartjes voor het evenement zijn online te bestellen via www.srmme.nl of kunnen op de dag zelf gekocht worden aan de poort van Fort aan den Ham, Busch en Dam 13 te Uitgeest.

Rotaryclub Heemskerk-Uitgeest organiseert gezellige Kindervakantiedag in de jachthaven

Een heerlijk dagje vakantie voor kinderen die het goed kunnen gebruiken. Foto: Facebookpagina Rotary Heemskerk-Uitgeest

UITGEEST - Lekker weg of gewoon thuis genieten van zon, zee en zomer: de zomervakantie is voor de meeste kinderen een heerlijke periode van plezier en ontspanning. Helaas zijn er ook kinderen die weinig tot geen vakantie kunnen vieren. Door ziekte van een ouder bijvoorbeeld, of omdat er geen geld is voor uitstapjes.

Speciaal voor deze groep kinderen organiseert Rotaryclub Heemskerk-Uitgeest op 8 september een gezellige vakantiedag in de jachthaven van Uitgeest. Er staat een spannende speurtocht op het water op het programma, een knutseluurtje én natuurlijk iets lekkers te eten en te drinken.

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Kent u kinderen die in aanmerking komen voor deelname? Stuur dan een mail met korte toelichting naar caroline@demeerparel.com. Er zijn geen kosten verbonden aan de Kindervakantiedag.

Anissa Haddaoui, onze bescheiden goedlachse Uitgeester vechtmachine

Anissa in actie. Foto: Facebookpagina Anissa Haddaoui

UITGEEST - De 27-jarige Anissa uit Uitgeest is viervoudig wereldkampioene kickboksen in de gewichtsklassen - 65 kg, - 64 kg en - 61,5 kg. Je ziet het niet aan haar, het is gewoon een leuke, gezellige goedlachse dame en het is moeilijk voor te stellen dat zij transformeert in een geoliede vechtmachine zodra ze de ring instapt. In China is ze razend populair omdat ze daar een van de Chinese supersterren versloeg. Anissa traint vijf dagen in de week, 's morgens twee uur lang en 's avonds ook nog een uur. Daarnaast krijgt ze twee keer per week krachttraining in Rotterdam. Ze leeft 24 uur per dag, week in, week uit voor haar sport.

De kickbokstrainingen volgt zij bij Mike's Gym in Oostzaan. Hier trainen grootheden uit de kickbokswereld zoals onder andere Badr Hari, Joerie Mes en Murthel Groenhart. Op donderdagavond wordt er gespard, dat wil zeggen: er wordt een wedstrijd nagebootst, net als in de ring waarbij de vechters full contact met elkaar trainen. Er komen dan ook wedstrijdvechters van buitenaf die zin hebben in een beetje uitdaging. "Die donderdagavond valt niet mee, het gaat er hard aan toe," glimlacht Anissa. Dat harde is tekenend voor Nederland als kickboksland: "Wij Nederlanders hebben daarbij een goede mindset en een stevig doorzettingsvermogen. Ik kan gerust zeggen dat wij de beste zijn," aldus een zelfverzekerde Anissa.

Als er een wedstrijd aankomt dan draait alles om de juiste mindset, vertelt Anissa. "Je hebt een doel en je hebt er zin in." De trainingen worden opgeschroefd en ze past haar voeding aan. Ze moet meestal afvallen om op een bepaald lichaamsgewicht te komen en dat doet ze graag op een natuurlijke manier. Slimme foefjes zijn aan haar niet besteed, dan is ze bang dat het afbreuk doet aan haar kracht. Sowieso is Anissa 24 uur per dag bezig met haar sport. In het weekend traint ze minder en dan neemt ze ook minder voedsel tot zich. "Ik zie mijn lichaam als een Formule 1-auto, een geoliede machine," vertelt Anissa.

Anissa zoals je haar op straat tegenkomt. Foto: David Meulenbeld

De inmiddels viervoudig wereldkampioene zit nu op haar hoogtepunt en dit wil ze zeker nog drie jaar vasthouden. Haar doel op korte termijn is de aankomende wedstrijd op 22 september tegen Jorina Baars. Die laatste daagde haar uit via de podcast 'Vechtersbazen'. Anissa accepteerde de uitnodiging graag met de woorden: "Kom maar op, ik sla je kop eraf". Zo gaat dat in het kickbokswereldje. "Je hebt allebei een grote mond en daar komt commotie van," vertelt Anissa. Ze wil graag een rematch tegen Jorina, ze heeft namelijk ooit een wedstrijd van haar verloren. Haar doel op lange termijn zal in een andere discipline liggen, ze denkt bijvoorbeeld aan professioneel boksen.

Op haar weg naar de top heeft ze geen tijd om te werken of naar school te gaan, ze leeft van sponsoring en het is geen vetpot. Ze kan nog wel wat extra sponsoring gebruiken. Tot voor kort volgde ze een studie maar ze moest kiezen, "anders blijf je in alles gemiddeld," zegt de fanatieke Anissa. "Sport brengt me dichter bij mezelf, het is een zegen dat ik deze sport mag doen. Als je een droom hebt dan moet je ervoor gaan. Bij 100% focus lukt het altijd." Ook is ze realistisch en dankbaar: "Mijn droom werd werkelijkheid en daarvoor ben ik iedereen heel dankbaar die achter mij staat: mijn team, mijn sponsors, mijn familie en vrienden en bovenal mijn vriend, zonder hem was ik nooit zo ver gekomen." De vriend van Anissa doet overigens iets heel anders, hij is mechanisch onderhoudsmonteur.

Nico Brantjes gaat met een leger vrijwiligers de Japanse duizendknoop te lijf

Nico gaat met vrijwilligers de Japanse duizendknoop te lijf. Foto: aangeleverd

UITGEEST - Het is inmiddels wel bekend dat de Japanse duizendknoop een woekeraar is. Ook weten vele bewoners dat hij schade aan kan brengen aan tegelwerk, asfalt en funderingen. In Uitgeest staat deze plant op veel plaatsen in bermen en tuinen. Onze plaatsgenoot Nico Brantjes heeft het initiatief genomen om ze op een milieuvriendelijke manier te bestrijden en heeft daarbij hulp gekregen van een aantal vrijwilligers. Zelf heeft hij een zevental locaties met Japanse duizendknoop op de korrel, die hij drie keer per week bestrijdt. Twee andere plekken in het dorp zijn al geadopteerd en dat maakt de verantwoording gedeeld. Hij geeft daarbij instructies hoe de plant het beste kan worden aangepakt.

Maandag 7 augustus kwam een aantal vrijwilligers op bezoek bij een particulier aan de Kleis om de bewoner te helpen zijn erf zodanig schoon te maken dat hij daarna verder kan met de daadwerkelijke handmatige bestrijding. Grote perken van wel drie meter hoog zijn door hen die avond te lijf gegaan en bij de grond afgestoken. Het was een mooi voorbeeld van samenwerking en gemeenschapszin en een succes voor iedereen.

Met de bestrijding van de duizendknoop in Uitgeest gaat het de goede kant op want je ziet de planten verzwakken naarmate je er genoeg bovenop zit. Dan is de strijd ook te winnen volgens de initiatiefnemer. Als veel Uitgeesters opletten en meehelpen deze woekeraar een kopje kleiner te maken dan is ons dorp misschien de eerste gemeente die vrij kan worden verklaard van de Japanse duizendknoop.

WIe maakt dit jaar de mooiste zomerfoto?

Dochters Isabella en Katie op het strand. Foto: Lenneke Hulshof

UITGEEST - Hier een greep uit de mooie zomerfoto's die wij de afgelopen weken ontvingen op de redactie. U kunt nog meedoen: maakt u deze zomer een leuke, gekke, ontroerende, grappige of adembenemend mooie foto? Stuur deze dan naar de redactie van De Uitgeester. De winnaar ontvangt een heerlijke slagroomtaart van Banketbakkerij Versteeg, een tijdschriftenpakket én krijgt eeuwige roem vanwege de 'Mooiste zomerfoto van 2018'. Stuur uw foto (vanaf 1 MB) naar redactie@uitgeester.nl. De mooiste inzendingen publiceren wij deze zomer in de krant en/of online*. Inzenden kan tot 1 september 2018, de winnaar maken wij daarna bekend.

*Door deelname aan de fotowedstrijd geeft u toestemming voor publicatie in de krant en op internet/sociale media.

Kleinzoon Fedde doet lekker gek omdat hij niet op de foto wilde bij zwembad De Zien. Foto: Anneke Metselaar
De 13-jarige Amber maakte deze prachtige foto van haar 11-jarige zusje Danique. Foto: Amber Opdam
Visite opgepast! Maxim is dol op zijn waterpistool! Foto: Tamara Deen
Eef Reulen helpt een handje in de schooltuin van de Binnenmeer. Foto: Githa Reulen

Rens, Cas en Job: "We stonden doodsangsten uit!"

De betonblokken die bovenop de jongens terecht kwamen. Foto: aangeleverd

UITGEEST - Het leek de drie vrienden een prima plek voor een eerste Azië-ervaring, gezien de vele westerse toeristen die Bali bezoeken. Net in Kuta aangekomen was er een aardbeving op Lombok met een kracht van 6,4. Rens: "Vrienden appten of alles oké was maar wij hadden niets gemerkt. Na een aantal dagen vertrokken we naar Gili Trawangan, een eiland met een leuk, druk uitgaansgebied, ons resort lag aan het strand." Job laat een foto zien waar ze aan een schommel boven zee hangen: "Dit was twee uur voor de aardbeving, hier wisten we nog van niets." Zondag 5 augustus vertrokken de jongens naar de andere kant van het eiland met gehuurde fietsen en 's avonds op de terugweg schenen ze met hun telefoonzaklamp omdat het zonder straatverlichting aardedonker was. Aan beide kanten was een betonnen muur en toen links een poort begon te klapperen en bomen bewogen alsof het stormde, deden de jongens nog lacherig. Totdat de aarde onder hun wielen begon te trillen. Job herinnert zich dat hij "Het lijkt wel een aardbeving" riep en een paar seconden later vielen ze om. Rens: "Plotseling lagen we onder de muur en Cas lag bovenop mij." Job herinnert zich hoe het begon maar niet wat daarna gebeurde, waarschijnlijk was hij even buiten westen.

Cas: "Het is onwerkelijk, je kunt niet blijven staan, dat zware dreungeluid, je hoort de kracht van de aarde." Hun spullen visten ze onder de puinhopen vandaan maar de fietsen waren total loss. Een Australisch echtpaar in een restaurant verderop behandelde hun wonden en vertelde hen alert te zijn op naschokken: "Kijk omhoog, anticipeer". Nauwelijks bijgekomen van de shock rende een grote groep locals hun kant op, roepend: "Water, water!" Rens: "Ze hingen aan onze armen want er zou een tsunami komen. Job, ernstig: "Je voelt echt doodsangst, ik had buikpijn en keek steeds om me heen omdat je niet weet waar het vandaan komt."

Een grote tsunami bleef uit. Job kreeg als eerste contact met Nederland: "Mijn zusje heeft toen heel stoer alle ouders gebeld!" Twee uur na de beving liepen ze richting strand en zagen een moskeekoepel midden op de weg. Cas: "Zo raar, het leek nep." Soms renden ze stukjes om stroomkabels of vallende stenen te ontwijken. In een oud dorpje was werkelijk alles stuk. Rens, bedrukt: "Ik zei dat we voor ons moesten kijken, anders zien we doden." De eerste nacht zaten ze op een stoel. Toen het licht werd haalden ze hun spullen uit het resort tegenover de bootafvaart, waar mensen acht tot twaalf uur in de rij stonden te wachten. Er volgde een derde beving, mensen vochten om een plekje op de boot naar veiliger gebied. Rens: "We kregen te eten van een aardige kok maar ik heb ook nog een fiets gepakt en ben door een kapotgeslagen raam van een supermarkt naar binnen gekropen om flessen water en wat eten te pakken. De eigenaar stond er grijnzend bij en riep: "Thank you for free shopping". De vrienden lachen maar meteen komt de ernst op hun gezicht terug. Job: "We kregen nul informatie en moesten zelf beslissingen nemen. Gelukkig konden we heel goed met elkaar overleggen en waren we het met elkaar eens. We moesten geduld hebben."

De schade op het eiland was enorm. Foto: aangeleverd
Twee uur voor de verwoestende aardbeving. Foto: aangeleverd

Tweeënvijftig uur lang sliepen de vrienden niet en uiteindelijk kwam er een boot die hen meenam. Die bootreis naar Bali was bijna net zo eng als de aardbeving maar eenmaal op Bali mochten ze, na een heldenontvangst door de politie, naar hun luxe appartement.

Langzaam drong het tot de jongens door dat zij ternauwernood een ramp hadden overleefd. Rens: "Toen een meisje gillend in het zwembad sprong, vlogen wij alle drie op van schrik… een dichtslaande deur en de adrenaline jaagt door je lijf." Cas vult aan: "Ritselende blaadjes van bomen of struiken en je staat rechtop." Nog steeds worden de vrienden geplaagd door nachtmerries, wat aangeeft hoe groot de impact van deze gebeurtenis is. Alle drie: "Het is haast niet over te brengen op een ander wat zoiets met je doet. Wij kunnen er met elkaar gelukkig over praten, wat vast goed is voor de verwerking. Het is heel fijn om weer thuis bij onze familie te zijn."

Tekst: Monique Teeling

kader:

Moeder Mirjam aan het woord

"Ik was thuis toen ik een appje van Job's zusje kreeg waarin stond dat de jongens een aardbeving hadden meegemaakt maar dat alles goed was. Ik wilde Rens meteen bellen maar dat lukte niet. Gelukkig kregen we vlak daarna een berichtje van Job dat hij zo snel mogelijk zou bellen en dat ze niet meer in gevaar waren. Dat is hetgeen je je vooral afvraagt, zijn ze in gevaar en hoe erg is het met hen. Wij vertrokken de dag erna naar Sneek voor een korte vakantie maar je gaat niet lekker weg, je bent er continu mee bezig. Er werd een groepsapp met alle ouders aangemaakt waarin wij elkaar op de hoogte hielden. Als een van de jongens belde, werd dat erin gezet. Wat wij vooral moeilijk vonden, was het beperkte contact, je moet lijdzaam afwachten. Natuurlijk hadden we vertrouwen in de jongens maar je moet de neiging onderdrukken er naar toe te gaan. We hadden pas rust toen we het bericht 'we zijn weer op Bali' kregen. Hun aankomst op Schiphol was behoorlijk emotioneel. Toen we de jongens door het raam zagen hebben we met alle drie de moeders een groepshug gedaan."

Welvertrouwd bij Welboren Financieel Advies!

Foto: aangeleverd

UITGEEST - Aan de Middelweg 2a stap ik het kantoor binnen van René Welboren, een toegankelijk en ruimtelijk kantoor met in het midden een groot bureau van waarachter de goedlachse René mij hartelijk ontvangt. Het kantoor en de man achter het bureau stralen rust uit: je bent hier in goede handen.

Ook opvallend is dat er geen brochures of leaflets te vinden zijn in het kantoor. "Dat klopt, wij zijn namelijk volledig onafhankelijk. Bij anderen is het uitgangspunt het product, waar je dan brochures van in handen krijgt gedrukt. Bij ons is het uitgangspunt de klant, wij kijken wat er bij de klant past en kiezen daarbij een product," aldus René.

Welboren Financieel Advies adviseert cliënten over uiteenlopende zaken als hypotheken, verzekeringen en belastingen, maar ook over niet alledaagse zaken als nalatenschappen en de financiële afwikkeling van een echtscheiding. René is gespecialiseerd in arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zzp'ers. "Zelfstandigen parkeren dit onderwerp graag in verband met de hoge kosten. Dat moet je niet doen, kom gewoon even langs, er zijn heel veel mogelijkheden, ook zaken waar je niet snel aan denkt," aldus de deskundige financieel adviseur.

Hij benadrukt ook dat Welboren adviseert, en een advies kan ook zijn: doe het niet. Veel mensen gaan bijvoorbeeld voor een hypotheek naar de bank. Zij bepalen aan de hand van een loonstrook of je de hypotheek wel of niet krijgt. René kijkt net even verder: "Wat is je gezinssituatie, hoe ziet die er over vijf jaar mogelijk uit? Wat kan je verwachten qua onderhoud van het huis? Wat beweegt je om juist dit huis te kopen? Wat zijn nu je maandlasten?" René denkt mee met zijn cliënten en als hij het niet ziet zitten gaan alle seinen op rood. De cliënt kan rekenen op duidelijkheid, want dat is de kracht van Welboren Financieel Advies.

René was manager op een groter kantoor in Heiloo, hij had het gevoel dat hij als manager mijlenver van de cliënt af stond. Zodoende richtte hij negen jaar geleden Welboren Financieel Advies op in zijn eigen woonplaats. "Ik ambieer geen groot kantoor, want dat leidt tot afdelingen, onpersoonlijkheid en afstand en dat wil ik niet. Mensen kunnen bij mij altijd binnenlopen, een afspraak moeten maken vind ik een barrière," meldt René.

De Uitgeester voelt zich als een vis in het water in zijn woonplaats. 's Morgens fietst hij naar kantoor en groet hij iedereen die hij tegenkomt. "Hé, daar heb je die lange met die bril, die kan je uitleggen hoe het zit met je hypotheek," hoort hij vaak op de tennisclub. Graag geeft hij dan een advies op het terras onder het genot van een biertje. René heeft een fijne klantenkring waar hij erg trots op is en andersom is dat ook zo: op de website advieskeuze.nl wordt Welboren Financieel Advies door cliënten beoordeeld met maar liefst een 9,8.

Welboren Financieel Advies

René Welboren

Middelweg 2a

1911 EG Uitgeest

0251-860212

06-54 30 58 15

info@welvertrouwd.nl

www.welvertrouwd.nl

Tekst: Margreeth Anema

Heb jij ook zin in wat verfrissing na de zomer? Kom vrijwilligerswerk doen!

Vrijwilligerswerk: leuk voor jezelf, goed voor een ander. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Wil je graag iets betekenen voor andere mensen? Heb je iets met taal? Kun je goed met Nederlands uit de voeten? Word dan taalmaatje bij Vluchtelingenwerk. De taalmaatjes van Vluchtelingenwerk helpen mensen, voor wie Nederlands nieuw is, met huiswerk, beter leren spreken, lezen en schrijven.

Stichting Uitgeester Senioren zoekt een enthousiaste beheerder die in de periode van september t/m april op de woensdagochtend beschikbaar is voor het openen en/of sluiten van het gebouw en het klaarzetten van de zalen.

De Dierenbescherming zoekt promotiemedewerkers en fondsenwervers. Als promotiemedewerker bedenk je acties, organiseer je fondsenwervende evenementen en/of zet je jouw communicatieskills online en offline.

Humanitas Home-Start zoekt vrijwilligers. De Home-Start vrijwilligers gaan wekelijks bij gezinnen met kinderen in de leeftijd van 0-14 jaar op bezoek. De gezinnen geven zelf aan waar ze steun bij kunnen gebruiken. Home-Start vrijwilligers volgen een training en ontvangen ondersteuning van de coördinatoren.

Aan de slag? Meer informatie over genoemde vacatures en meer vrijwilligerswerk in Uitgeest is te vinden op de website van het Vrijwilligers Informatie Punt: www.vrijwilligerswerkuitgeest.nl of kom langs op maandag of woensdag 9.30-12.00 uur. Wij zijn te vinden in de hal van het gemeentehuis.

Eén groot kraamfeest tijdens de opening van het Hertenpark

De jonge nandoes Foto: aangeleverd

UITGEEST - Eindelijk is het dan zover! Na lang wachten gaat het Hertenpark in Uitgeest op zondagmiddag 2 september van 13.30 tot 16.00 uur open.

Er is dan ook heel wat werk verzet, maar ze zijn er nog niet helemaal. Zoals bekend was het park elke winter een grote modderpoel, wat de hoeven van de beesten niet ten goede kwam. Het Hertenpark heeft echter een hoeveelheid grond gekregen van de firma Beentjes en hopelijk krijgen zij nog een lading om het terrein helemaal egaal te maken. Daarna moet er dus weer gras op groeien.

Voor wat de beesten betreft heeft het Hertenpark nu alles rond. Er heeft een enorme verjonging plaatsgevonden, op dit moment zijn er negen jonge nandoes. Maar ook de kippen hebben kuikens uitgebroed en de eendenjongen zijn ongeveer al zo groot als hun ouders. Intussen is er ook een jong hertje geboren en dat loopt al parmantig bij zijn moeder op de wei rond. De nieuwste aanwinsten zijn twee schapen, nog een beetje onwennig maar dat is zo voorbij.

Het Hertenpark is op het punt aangekomen dat ze een aantal zondagmiddagen open kunnen zijn voor het publiek. Daarmee wordt gestart op zondagmiddag 2 september van 13.30 tot 16.00 uur, dan 9 september, 16 september, 23 september, 30 september, 7 oktober en 14 oktober. Altijd de zondagmiddag en telkens van 13.30 tot 16.00 uur.

Door de lens van Bus

Parende vliegen. Foto: Ger Bus

De huisvlieg is een alleseter die leeft van zowel dierlijk als plantaardig voedsel. Ook beschimmeld en hevig rottende, in staat van ontbinding verkerende organische substanties zoals dode dieren zijn geschikt als voedsel. Vrijwel alle voedingsstoffen die door de mens worden genuttigd zijn geschikt als voedsel. Deze grote tolerantie in voedselaanbod heeft ervoor gezorgd dat de vlieg zich met de mens heeft verspreid en in alle delen van de wereld voorkomt. Oorspronkelijk, toen de mens nog niet was ontwikkeld, leefde de huisvlieg op de mest van grote zoogdieren.

Als de vlieg uit de pop kruipt duurt het ongeveer drie dagen voordat de vlieg kan paren. De paring vindt altijd op een vaste ondergrond plaats en nooit in de lucht. De paring van de vlieg verloopt altijd volgens een vast voorspel. Het mannetje immobiliseert hierbij een vrouwtje door haar met zijn poten tegen de grond te drukken. Vervolgens brengt hij zijn stempelachtige zuigsnuit tussen haar ogen. Na dit voorspel brengt het vrouwtje haar legbuis in de geslachtsopening van het mannetje. Hierin bevindt zich het mannelijke geslachtsorgaan zodat het mannetje haar kan bevruchten.

Tekst: Ger Bus

Bron: Internet

Open dag voor de jeugd bij Tennis Club Uitgeest

Foto: aangeleverd

UITGEEST - Nog een aantal weken en dan start het nieuwe schooljaar in Uitgeest. Een nieuw schooljaar betekent voor veel sportclubs en verenigingen nieuwe teams en een nieuwe trainingsindeling. Voor sommige kinderen betekent een nieuw schooljaar dat ze beginnen aan een nieuwe sport. Maar wat als je nog geen sport hebt?

Tennis Club Uitgeest organiseert samen met de trainers een open dag voor geïnteresseerde jeugd. Op donderdag 30 augustus vindt er een kennismakingstraining plaats van 10.00 tot 11.00 uur op het tennispark van TC Uitgeest. In september starten de nieuwe trainingsgroepjes op ieder niveau. Dus ook op jouw niveau!

De open dag vindt plaats tijdens de Jeugdonderlinge. Het wordt een gezellige ochtend. De ochtend sluiten we af met een echte traditie van de club: BINGO! Geen tennismateriaal? Geen probleem! Daar zorgen wij voor. Wil je meedoen aan de open dag van TC Uitgeest? Stuur dan snel een mailtje naar trainers@tcuitgeest.nl

Veilig werk voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties

Foto: Aukje Verlinden

UITGEEST - De gemeente Uitgeest vindt het belangrijk dat vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties veilig hun werk kunnen doen en dat de organisaties een beleid hebben voor sociale veiligheid. In opdracht van de gemeente ontwikkelde het Vrijwilligers Informatie Punt Uitgeest daarom een aantal instrumenten die de vrijwilligersorganisaties kunnen helpen het beleid goed op te zetten.

Wat is sociale veiligheid? Sociale veiligheid betekent: bescherming tegen handelen van anderen. In het beleid worden daarom omgangs- en gedragsregels opgenomen waarover alle betrokkenen worden geïnformeerd en wordt een meldprotocol ontwikkeld rondom grensoverschrijdend gedrag. Daarnaast wordt een vertrouwens(contact)persoon aangesteld. Een veilige organisatie geeft daarmee vertrouwen aan alle betrokkenen.

De gratis regeling VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) van het Rijk wordt per 1 november 2018 uitgebreid om de veiligheid in het vrijwilligerswerk te stimuleren. De nieuwe regeling Gratis VOG gaat daarom gelden voor alle vrijwilligers die werken met mensen in een afhankelijkheidssituatie. De bestaande regeling komt te vervallen.

Voor organisaties en verenigingen die (nog) geen eigen vertrouwens(contact)persoon hebben, is het mogelijk om hun vrijwilligers, leden en cliënten te wijzen op de mogelijkheid van een externe vertrouwenspersoon. Deze vertrouwenspersoon kan direct benaderd worden via onderstaande contactgegevens:

Mevrouw Zita Onderwijzer, sociaal Raadsvrouw SOCIUS, e-mail: zonderwijzer@socius-md.nl, telefoon: 088-8876900.

Meer informatie of ondersteuningsvragen? (Vrijwilligers)organisaties en verenigingen kunnen voor meer informatie en ondersteuning bij het opzetten van een sociaal veiligheidsbeleid terecht bij:

Vrijwilligers Informatie Punt Uitgeest, Sigrid Wijsman, 06-48500912 of www.vrijwilligerswerkuitgeest.nl.

Het aanmelden voor de training 'Hoe maak ik mijn organisatie veilig?' kan via www.vrijwilligersacademiebuch.nl.

Plaatsgenote richt Egelwerkgroep Nederland op

Een egel in de nacht. Foto: Merel Klaarmond

UITGEEST - Een bekende verschijning in voor- en achtertuin: de egel. Sinds kort heeft het stekelige diertje ook zijn eigen werkgroep, opgericht door Merel Klaarmond uit Uitgeest. Om meer onderzoek naar de egel mogelijk te maken is de Egelwerkgroep Nederland opgericht. Momenteel bevindt het zich nog in de beginfase. Uiteindelijk hoopt de werkgroep een verbinding te vormen tussen de wetenschap, egelopvangcentra en het brede publiek, om zich samen in te zetten voor een betere bescherming van de egel in Nederland.

"Het gaat niet goed met de egel in Nederland. Niet alleen worden de dieren vaak verkeersslachtoffer, ook worden ze verstoord tijdens hun winterslaap of lijden ze aan allerlei ziekten," vertelt Merel. De egelwerkgroep wil daarom meer onderzoek naar de egel mogelijk maken. Dit alles met als belangrijkste doel de egel in Nederland beter te beschermen.

Iedereen, van jong tot oud, kan zich inzetten voor de egel. Binnenkort, op 15 en 16 september, vindt het Egelweekend 2018 plaats. Tijdens dit weekend roepen de Zoogdiervereniging en Egelwerkgroep Nederland iedereen op om egelwaarnemingen door te geven. Hiermee draag je al een steentje bij. Heb je een egel gezien, levend of dood? Geef dat dan door! Meer informatie over het melden van een egel kun je vinden op de Facebookpagina van de werkgroep: www.facebook.com/egelwerkgroepnederland.        

Iedereen is welkom om zich bij Egelwerkgroep Nederland aan te sluiten. Lijkt het je leuk om als hobby mee te werken aan onderzoek naar de egel? Of mee te helpen om meer kennis over de egel te verspreiden? Stuur dan een mailtje naar egelwerkgroepnederland@gmail.com.

Thema Huttenweek 2018: 'Reis om de wereld'

Het terrein dat vanaf maandag volledig volgebouwd gaat worden door onze jonge timmermannen en -vrouwen. Foto: aangeleverd

UITGEEST – Nog even en dan start de Huttenweek 2018 in Uitgeest. Van maandag 27 tot vrijdag 31 augustus kan er weer naar hartenlust gebouwd worden.

Het thema dit jaar is 'Reis om de wereld'. Het belooft een week met een prachtige reis te worden en veel activiteiten. Wie maakt de mooiste hut? En wie wint de 'Huttenweek got talent' show? Ook dit jaar kun je de hele week door gouden munten verdienen. De hut met de meeste munten krijgt donderdagavond een prijs uitgereikt. Tijdens de week wordt duidelijk gemaakt waarmee je precies die munten kunt verdienen. Dagelijks zullen er leuke activiteiten georganiseerd worden in de speciale activiteitentent.

Maandag 27 augustus 2018 is de start.

8:30 uur – Op deze dag word je verwacht op het huttenveld om je aan te melden bij een van de marktkramen. Neem je getekende inschrijfbevestiging mee! Tijdens je aanmelding ontvang je een naambandje en T-shirt. Het bandje houd je de hele week om en het T-shirt heb je natuurlijk ook zoveel mogelijk aan!

9:00 uur – De Huttenweek zal officieel geopend worden door de burgemeester en er is een speciaal optreden!

Uiteraard is ook dit jaar de OSU vier dagen live aanwezig met de bekende Huttenweek-uitzending. Tijdens deze dagen is de muziek in handen van de kinderen en zijn er vele interviews en bouwverslagen te horen. De uitzending is in Uitgeest en daarbuiten in de ether te ontvangen op de 106FM of via Ziggo 104.5FM, Ziggo 918 of via KPN en via Tele2 op kanaal 1129.

Door: OSUradio.nl

Tennistoernooi De Dog groot succes

Het drukbezochte en zeer geslaagde Open Dog toernooi. Foto: Aukje Verlinden

UITGEEST - Afgelopen zondag waren de finales als afsluiting van een mooie week tennis bij vereniging TV De Dog.

Meer dan 130 deelnemers hebben deelgenomen in 13 verschillende categorieën. Zij streden om de punten en de bijbehorende dinerbon voor de winnaars, te besteden in de plaatselijke horeca. Maar ook de verliezers gingen met een fles oranje prosecco naar huis. Er zaten echt hele mooie partijen bij en dat werd mede mogelijk gemaakt door een grote groep vrijwilligers en diverse sponsoren. Met zijn allen hebben zij dit toernooi tot een succes gemaakt.

Minstens net zo belangrijk is de sfeer rondom dit toernooi en die was weer geweldig. Het toernooi had een zonnig thema: 'Be Dutch, ik hou van Holland'. Die aanmoediging hadden de deelnemers ook wel een beetje nodig na het ontbreken van het Nederlands voetbalelftal op de wereldkampioenschappen. Elke avond was het tot in de late uurtjes lekker druk. De feestavond op vrijdag was in die zin ook top, met muzikale begeleiding van Edwin en Faake. Er was geen mobieltje te zien. Nou... er waren toch wat heimelijke cameraopnames op WhatsApp/Facebook te zien van luidkeels meezingende leden. En op zondag was L.P. van Galen er om iedereen in de juiste stemming te brengen voor de finales en de prijsuitreiking.

Uitslagen:

HD5 17+: 1e Robbert vd Steen/John Warmer, 2e Rob Bloedjes/Niels Neele

DD5 17+: 1e Anouk van Duin/Michelle Mooij 2e Jessica Heijne/Tessa Klaver

HD6 17+: 1e Erwin Molenaar/Rick Quax 2e Jeroen Bart/Rogier Maat

DD6 17+: 1e Carline Zandstra/Shelley Zandstra 2e Bettina van Egmond/Veronique Tan-Barnhoorn

GD6 17+: 1e Carl Kezer/Suzanne Schuijt 2e Jasper de Gans/Josine Putter

HD7 17+: 1e Jeroen van Gelderen/Raymond Smit 2e Martijn Dijkman Dulkes/Danny Heijne

DD7 17+: 1e Amber Bakker/Tineke Bakker 2e Leontien Brondijk/Michelle Brondijk

GD7 17+: 1e Jelle Limmen/Martise Leemhuis 2e Hans Kloosterhuis/Natasja Kloosterhuis

HD7 35+: 1e Andre Theunissen/Kees Theunissen 2e Robert van Leeuwen/Cees den Nijs

DD7 35+: 1e Sandra Stengs Schram/Ineke Tienstra 2e Ellen Heijne Pauw/Antoinette van Tol

GD7 35+: 1e Jaap Schalk/Toos Schalk-Zonneveld 2e Willem van der Spil/Annemiek Steeg

HD8 17+: 1e Cees Lust/Jelmer Schoolderman 2e Paul van der Meij/Hans Velzeboer

DD8 17+: 1e Manon van Tunen/Mischa van Tunen 2e Jacqueline van Egmond/Angela Kleverlaan

Voor de overige uitslagen wordt verwezen naar de KNLTB site.

Tekst: Ernst van Andel

Speciale brillen van Olly Satoer ook te gebruiken in onderwijs en medische wereld

Janis Blaswich, de succesvolle keeper van Heracles Almelo. Foto: website Heracles Almelo

Wie voetbal volgt, zal Janis Blaswich's bijzondere reactiesnelheid niet zijn ontgaan. De Duitser, die uitkomt voor Heracles, keepte op zaterdag 11 augustus in de wedstrijd Ajax tegen Heracles Almelo. Dit tempo van reageren is terug te leiden naar zijn training met 'Senaptec Vision Performance Strobebrillen'. Deze brillen zijn ontworpen om de verbinding tussen de ogen, het brein en het lichaam te trainen. Ze gebruiken een zogenaamde 'liquid crystal' technologie, waarbij de lenzen flikkeren tussen transparant en ondoorzichtig. Dit verwijdert visuele informatie en dat noodzaakt de persoon informatie efficiënter te verwerken.

Blaswich werkt voor wedstrijden een aantal trainingsvormen af met de bril, waardoor hij zijn waarnemingssnelheid flink heeft verbeterd. Keeperstrainer Brian van Loo legt op de website van Heracles uit waarom hij de doelmannen, waaronder Blaswich, laat trainen met de Strobebrillen: 'Bij keepen komt veel meer kijken dan alleen maar ballen vangen. We evalueren continu wat en hoe we moeten trainen om elk individu naar een hoger niveau te krijgen. Dat doen we nu onder meer op deze innovatieve manier. Veel topsporters in grote sporten wereldwijd gebruiken deze bril om hun visuele informatieverwerking te verbeteren. Dat doen ze niet voor niets.'

In de medische wereld komen de strobebrillen ook van pas: mensen die een beroerte hebben gehad, met traumatisch hersenletsel, autisme, dementie, enkelblessures of multiple sclerose kunnen voordeel hebben bij het trainen met een strobebril, ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Senaptec USA.

Een ander concept is het 'Senaptec Sensory Station'. Dit geeft een analyse van het visueel systeem van een individu. Dit is een soort touchscreen op ooghoogte. Door middel van allerlei testen op dit scherm kan men de visuele vaardigheden testen. Denk hierbij aan het toetsen van de oog-hand coördinatie door een spelletje te spelen op dit scherm.

Dit trainingsstation kan worden ingezet in het onderwijs, aangezien het kan bijdragen aan het verbeteren van leesvaardigheid, het onthouden van visuele informatie, ruimtelijk inzicht en schrijfvaardigheid.

Uitgeester Olly Satoer is eigenaar van de in Uitgeest gevestigde OS Optical Nederland en tevens oprichter van het platform Functionele Oogzorg Nederland, een multidisciplinaire oogzorgorganisatie en hielp de doelmannen van Heracles bij het gebruik van de Strobebrillen. Hij meent dat veel mensen niet 'visueel fit' zijn. De reden hiervoor is dat men voornamelijk gecontroleerd wordt op scherp zicht en gezondheid van de ogen. Andere aspecten van het zien zijn bijvoorbeeld contrastgevoeligheid, diepteperceptie, reactiesnelheid, visueel geheugen, oogvolgbeweging en de snelheid van het schakelen van diverse kijkafstanden. Satoer is van plan om in Uitgeest een Functionele Oogzorg Centrum te starten, waarbij men zich kan laten testen verbeteren op hun visuele prestaties. Waar dit centrum zou moeten komen, is nog niet bekend. Hier gebruikt hij uiteraard het 'Senaptec Sensory Station'. Op die manier zijn ook alle Uitgeesters in staat visueel fit te worden en te blijven.

Meer informatie kunt u vinden via:

www.os-optical.com en www.info-fo.nl.

Tekst: Aimée Kniese

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Onze Lieve Vrouwe Geboorte Uitgeest. Foto: aangeleverd

Woensdag 22 aug.: 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel.

Vrijdag 24 aug.:         19.00 uur H. Eucharistieviering in Geesterheem.

Zondag 26 aug.:         09.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. de Cantorij.