De Uitgeester

28 februari 2018

De Uitgeester 28 februari 2018


"Opgepast voor klunende inbrekers"

UITGEEST - Vorige week liet wijkagent Frans Pals weten: "Het is weer inbraaktijd". Het vooruitzicht op ijs en schaatsen helpt daar niet bij: een bevroren sloot is een rode loper naar de openstaande achterdeur.

Susanne Schat van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV): "Water wordt gezien als een barrière waardoor het huis onbereikbaar is, maar zeker als er ijs ligt, loop je er als inbreker zo naartoe." Landelijk projectleider woninginbraken bij de politie Sybren van der Veld waarschuwt dat ook spullen in de tuin niet altijd veilig zijn. "Een dief kan er zomaar vandoor gaan met een parasol, bankje of tuinstoel."

Buurt-WhatsAppgroep
Schat en Van der Veld geven als tip: "Meld je aan voor een buurt-WhatsAppgroep en spreek met je buren af om een oogje in het zeil te houden. Dat kan prima als ze langs schaatsen." Aanmelden voor de WhatsAppgroepen Uitgeest kan via het online formulier op www.112-uitgeest.nl/burgeralert.

Voorkom inbraak: beveilig tot de 'kern'
De laatste jaren wordt vaak ingebroken met behulp van de cilinderkerntrekmethode. Ook in Uitgeest was dit twee weken geleden het geval, bij een woning op De Melksuiker bleef het gelukkig bij een poging tot woninginbraak. Bij 'kerntrekken' draaien inbrekers een schroef in het slot, waarna ze met speciaal gereedschap de cilinder kapot trekken en de deur simpel kunnen openen. Er zijn twee manieren om dit te voorkomen: voorzie de deurschilden van een kerntrekbeveiliging of investeer in nieuwe cilinders die hiertegen bestand zijn.

It giet oan! Of toch niet...?

IJsmeester Nico Brandjes test of het ijs al dik genoeg is. Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - Spannende en cruciale dagen voor IJsmeester van Uitgeest Nico Brandjes. Er ligt nu ongeveer anderhalf tot vier centimeter ijs (dinsdag gemeten) en dat moet minimaal vijf tot acht centimeter worden.

Grote vraag de komende dagen: is de ijsvloer aan de Castricummerweg in Uitgeest sterk genoeg voor het nodige schaatsplezier? "In de nacht vriest het matig, later in de week ook streng en overdag komt het kwik tot en met vrijdag niet boven nul," laat de lokale weerman Rico Schröder van RicoWeer.nl aan De Uitgeester weten. Deze voorspelling is goed nieuws voor de ijsbaan in Uitgeest. Brandjes: "Afhankelijk van de kwaliteit van het ijs, kan bij minimaal 5 cm dikte de (schoolgaande) jeugd erop. Bij 8 cm dikte kan hij open voor alle schaatsende bezoekers."

It giet oan! Of toch niet...?
Het verlossende antwoord is de komende dagen te vinden op: IJsclubuitgeest.nl/Liveblog

Leerzame 'afvalreis' voor Uitgeesters naar SUEZ Rotterdam

Uitgeesters volgen eigen PMD afvalzak door afvalverwerker SUEZ Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Wat gebeurt er met het PMD-afval nadat de zak aan de straat is gezet? Afvalverwerkingsbedrijf SUEZ nodigde de gemeente Uitgeest uit om eens een kijkje te komen nemen en uitleg te krijgen over welke route het PMD aflegt om tot grondstof te worden gerecycled.

Op vrijdag 23 februari om 9.30 uur vertrok er een bus vanaf het gemeentehuis met aan boord wethouder/reisleidster Anke de Vink-Hartog en Rina de Wildt (Medewerker Beheer Afval BUCH). Samen vergezelden zij de raadsleden Jan van den Berg (UVP), Mike Zuurbier (VVD) en Wim Rodenburg (CDA) en geïnteresseerde inwoners op deze trip 'Van afval naar grondstof'. Lees het vervolg op pagina...

Ingezonden brief: weer kaalslag in Uitgeest

Alweer moeten burgers de gemeente op het matje roepen. Vijfendertig bomen zijn een kopje kleiner gemaakt, ten behoeve van nieuwbouw voor een project aan het Uitgeestermeer. Weet u nog? Er was weer een kavel aan het meer te koop, een villakavel. Kaalslag aan het meer. Twee bestaande villa's en nu nog een derde staan in de kijker aan het meer. Bij het aangrenzende weiland telde ik 35 gesneuvelde bomen en rond het vergeven kavel stonden nóg meer bomen! WEG!!! Bij de nostalgische woonboten, aan het slootje tegenover de molen, mag een gigantische woonboot worden gebouwd; twee verdiepingen hoog!! Ik hou mijn hart vast als op het schiereilandje van het RAUM nieuwe plannen worden toegestaan door de gemeente voor de ontwikkelaars die dáár het grote geld in zien. De bierbrouwer bouwt groots op het recreatiepark van de Meerparel, waar álles mag. Dit groeiende bierbrouwbedrijf schept precedenten voor nog meer bedrijfsactiviteiten in het recreatiegebied. De gemeente houdt zich van de domme en antwoordt níets op bezwaarschriften! De "Vereniging tot behoud van het Uitgeestermeer" heeft nergens bezwaar tegen en zwijgt in alle talen. Zitten zij ook in de broekzak van ontwikkelaars aan het meer of lopen ze aan hun leiband? Ze doen zelfs niet mee met de nieuw opgerichte organisatie van Midden-Kennemerland, Oer-IJ en andere Buch-organisaties. Hierbij zeg ik mijn donateurschap van deze vereniging op! Bedankt voor nooit thuis geven, toen u voor het Uitgeestermeer had moeten opkomen. Hopelijk doen de rest van de omliggende gemeentes hun best om nog iets van het aanzicht van ons meer te redden. In Uitgeest is het vechten tegen de BIERKAAI!!!

Anita Smulders

Thuisbij - het dagboek van Jan

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

"Het zal je toch maar gebeuren, dat de zuster die je des ochtends vrolijk helpt bij het aankleden nu met overgave "Westenwind" van de Cats staat te mimen."

Vrijdag 23 februari 2018

Een grootse afvaardiging van de Thuisbij-ers verzamelde zich donderdagmiddag in de restaurantzaal van Geesterheem. Zij waren medegetuigen van de jaarlijkse playback-show, die de personeelsleden van het huis verzorgden voor de bewoners. Dat feest bestaat uit een feestelijke show van twee uur. De zusters, het huishoudpersoneel, de leden van de technisch staf, het keukenpersoneel en de leden van de andere diensten, zij sloofden zich heerlijk uit in het bekende playback-spel.

Te oordelen naar het luide applaus aan het eind van de middag mag het resultaat er best wezen. De Thuisbij-ers spraken er vrijdag bij Thuisbij nog lovend over. Ze hadden daar maar net aan tijd voor want er moest ook nog gepilatust worden onder leiding van gymjuf Marrigje. En rond 12.00 uur moest er nadrukkelijk naar de Olympische Spelen gekeken worden, want onze Kjeld scoorde weer goud.

Maar goed, eerst de playback show. In een uur tijd kwamen in Geesterheem de grote hits van onze Nederlandse artiesten voorbij, soms live gezongen, soms geplaybackt. De bijeenkomst werd geopend door Lady Gaga met een medley van hits uit de Sound of Music, helemaal in de stijl van een in blauw geklede diva. Een bewoonster van Geesterheem legde ons (Thuisbij-ers) uit waarom het zo'n heerlijke giller was. "Het zal je toch maar gebeuren, dat de zuster die je des ochtends vrolijk helpt bij het aankleden nu met overgave "Westenwind" van de Cats staat te mimen."

De sfeer van het geheel wordt het beste weergegeven door "Het geeft allemaal niet, want wie holt van elkaar." Je zult toch maar een afdelingshoofd hebben dat probleemloos mee gaat doen met twee collega's die een Uitgeester versie van You are the greatest lover van Luv brengen, keurig geschminkt en in kleding uit de jaren Zeventig.

Soms was de zang niet geplaybackt maar werd die live gebracht. Karin bracht een voorbeeld van hoe dat moet in 'Hé, ouwe' van André Hazes jr. Het was zo goed, dat het publiek ademloos toehoorde. De vrolijke noot werd gezellig vertolkt door Imca Marina, die de luisteraars makkelijk wist te verleiden tot het handen-meezwaaien boven de hoofden. Of men zong opgewekt mee met Sugar Lee Hooper, tijdens haar Wandelclub, waarbij de artiest zichzelf begeleidde op een uit de keuken geleende pan.

Het was tijd voor een versnapering, een schijfje worst met augurk en een broodje kroket van eigen keuken. Daarna was het tijd voor de bekende uitsmijter, in de vorm van Andre van Duin en zijn Klokkenluiders, bim ,bam, bom, waarbij de hele zaal smakelijk meelachte. Over een goed verzorgd programma gesproken. De uitvoerenden en de organisatie konden terugzien op een geslaagde middag, te oordelen naar het dankbare publiek.

De Thuisbij-ers deden voordat ze weggingen een hartelijke duit in het applauszakje en lieten zo hun oprechte waardering voor het gebodene blijken.

Lees alle dagboek verslagen op http://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Gaslekkage aan de Meldijk in Uitgeest

Foto: Ruben Noom/112-Uitgeest.nl

UITGEEST - De brandweer werd woensdagavond 21 februari rond 18:30 uur met spoed gealarmeerd voor een gaslekkage aan de Meldijk in Uitgeest.

Op 12 februari is er begonnen met de werkzaamheden voor de herinrichting van de Meldijk. Volgens buurtbewoners werd de gasleiding afgelopen maandag al geraakt maar omdat de nutsbedrijven bezig waren met het vervangen van kabels en leidingen gingen de bewoners er vanuit dat het wel gerepareerd zou worden. Het lek werd toen inderdaad gerepareerd.

De reparatie bleek toch niet afdoende waardoor de leiding vanavond toch weer ging lekken. Hierop werd door buurtbewoners de brandweer ingeschakeld. Ter plaatse bleek de grootte van de gaslekkage mee te vallen. De brandweer heeft het lek provisorisch gedicht waarna een medewerker van Liander ter plaatse kwam om het lek goed af te dichten. (Bron: 112-Uitgeest.nl).

Brandstichting woning Kruiskamplaan

UITGEEST - Bij een woning aan de Kruiskamplaan in Uitgeest is zaterdag rond 03.30 uur brand gesticht. Een persoon heeft via de brievenbus van de woning een stuk brandend papier naar binnen gegooid, waardoor de deurmat vlam vatte en de voordeur aan de binnenzijde in brand vloog.

"Een geluk bij een ongeluk was het dat de brand zich niet verder uitbreidde dan de voordeur. De bewoner was op vakantie. Dit had zoveel slechter kunnen aflopen", laat wijkagent Frans Pals weten aan De Uitgeester. De politie heeft dan ook een onderzoek ingesteld.

Over tollig

Huisarts Dirk Jan van Wijk

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Je wordt wakker, draait je om en de hele wereld begint als een ouderwetse tol om je heen te draaien. Alsof je uit een draaimolen stapt! Dat voelt helemaal niet goed! Je belt de dokter in paniek! Maar die is uiterst laconiek: "Ik kom wel even kijken".

Doodstil liggend (want door bewegen begint het weer te tollen) wacht je diens komst af. Als lichamelijke klachten paniek veroorzaken, is er dikwijls ook iets serieus aan de hand. Acute draaiduizeligheid is daarop echter een uitzondering. Het is natuurlijk erg lastig, maar niet ernstig.

Acute draaiduizeligheid ontstaat meestal doordat de bewegende delen in één van je evenwichtsorganen (die zitten naast je gehoororgaan in het rotsbeen achter je oor) vast zitten. Daardoor worden de bewegingen van je hoofd niet goed doorgegeven naar je hersenen en die raken dan in de war, met het duizelige gevoel als gevolg.

Oorzaak
Het vastzitten wordt veroorzaakt doordat je langere tijd niet hebt bewogen (bijvoorbeeld door langere bedrust) of doordat je een virusinfectie van het evenwichtsorgaan hebt opgelopen. Naarmate je ouder wordt, neemt de kans om het te krijgen toe.

Oplossing
Omdat bewegen direct duizeligheid veroorzaakt, houd je je hoofd maar angstvallig stil. Maar je krijgt het vastzittende deel van je evenwichtsorgaan juist los door de duizeligheid-veroorzakende beweging steeds opnieuw te maken. Door juist de duizeligheid op te zoeken, dus. Eigenlijk net zoals wanneer je stijve gewrichten of spieren hebt. Ook dan geeft de eerste beweging de meeste klachten, maar door meer te bewegen, wordt alles weer soepel. Ook het evenwichtsorgaan.

Bewegen
Ik zeg het meerdere malen per dag tegen de patiënten: Ons lichaam is ontworpen om te bewegen. Heel veel klachten van ons bewegingsapparaat komen voort uit een gebrek aan bewegen en worden door wél te bewegen opgelost. Maar veel mensen leven van bed via auto, bureaubaan en weer auto naar bank voor de tv. En beweeg je dan ineens wel fanatiek, dan is de kans groot dat je juist een blessure oploopt. Beweeg dus niet sóms, maar altíjd!

Kraken
Heb je wel eens last van 'krakende gewrichten' (bijvoorbeeld als je je nek beweegt)? Dan komt dat niet door 'slijtage', maar doordat zich in de gewrichtsvloeistof kristallen hebben gevormd door gebrek aan beweging. Die kristallen geven de sensatie van 'zand in de machine'. Door meer te bewegen lossen de kristallen weer op en verdwijnt het 'kraken'.

Hersengymnastiek
En bewegen helpt niet alleen om ons lijf soepel te houden of te krijgen, maar ook onze geest knapt er van op. Even stretchen en oefenen verbetert de doorbloeding en activeert ook de hersenen ('arousal'), waarna je weer scherper bent. De meest effectieve behandeling van depressie en burn out is bewegen. En lichaamsbeweging kan ook dementie voorkomen of vertragen.

Wat beweegt jou?
Vraag je dus af of je eigenlijk niet beter de fiets kunt nemen in plaats van de auto. Onderbreek je werk aan de computer elk kwartier met een oefeningetje. Gebruik het reclameblok op de televisie om even iets van boven of uit de schuur te halen en haal de batterijen uit de afstandsbediening (dan moet je opstaan om te zappen).

Bedenk wat jij allemaal kunt veranderen in jouw dagelijkse activiteiten om het zitten te beperken en meer te bewegen. Dát voorkomt dat jij nu of later de tol (over tollen gesproken!) betaalt voor een inactief leven!

Aanbiedingen voor Vrienden van De Uitgeester

Heeft u zich al aangemeld als Vriend van De Uitgeester in 2018? Voor € 12,50 per jaar (méér mag ook) steunt u De Uitgeester. U ontvangt de krant wekelijks gratis in uw mailbox en profiteert van voordeelacties bij plaatselijke winkels, restaurants en theaterbezoek. Aanmelden kan via www.vriendenvandeuitgeester.nl. Hier kunt u ook een machtiging afgeven. Heeft u geen internet? Dan kunt u onder vermelding van uw naam het bedrag overmaken op IBAN NL77 RABO 0307580237 t.n.v. Vrienden van De Uitgeester.

Bij reservering van een high tea gratis een uur bowlen bij Bobs

Als Vriend van De Uitgeester kunt u het hele jaar een uur gratis bowlen indien u reserveert voor het gezellige High Tea arrangement van Bobs Party & Events.
Spelregels:
- minimaal reserveren voor 6 personen
- maximaal 1 bowlingbaan per reservering
- vooraf reserveren o.v.v. Vrienden van De Uitgeester actie
- per adres mag er 1x gebruik worden gemaakt van de actie
- deze actie is geldig t/m 31-12-2018, niet geldig op feestdagen of i.c.m. andere acties.
Voor meer informatie en reservering: www.bobs.nl of 0251 - 315150.

Geniet van 'Waits meets Young' in de Zwaan met € 2,50 korting

Gitarist/pianist/songwriter Frank Blueka brengt op 10 maart een muzikale complottheorie tot leven over Tom Waits en Neil Young. Twee iconen in de popmuziek die een geheime ontmoeting hebben in een oud café in San Diego aan de Amerikaanse westkust. Verheug jezelf op een spannende muzikale voorstelling vol onverwachte en verrassende wendingen. De normale prijs van deze voorstelling is € 13,50. Als Vriend van De Uitgeester betaalt u slechts € 11,-. De aanbieding is geldig op zaterdag 10 maart voor maximaal 2 personen per kortingsbon. Meer informatie: www.dezwaancultureel.nl.

Vrienden van De Uitgeester ontvangen deze week voor beide acties de waardebon per e-mail. Heeft u deze niet ontvangen en wilt u wel gebruikmaken van de aanbieding? Neem dan contact met ons op via info@uitgeester.nl. Of geef uw e-mailadres door via het contactformulier op de website www.vriendenvandeuitgeester.nl.

'Duurzaam moet je gewoon doen'

Hans Weeren op zijn favoriete plek in Uitgeest. Foto: Foto: Marianne Jonker

Duurzaamheid is een kwestie van gewoon doen en zelf de eerste stappen zetten. Dat vindt Hans Weeren, directeur van het gelijknamige schoonmaakbedrijf in Beverwijk. De Uitgeester staat nummer 6 op de lijst voor de VVD voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen.

"Groen zit bij mij in het bloed", zegt de ondernemer, die gevraagd werd om lid te worden van VVD Uitgeest. "In het bedrijf zijn we jaren geleden al gestart met opwekken van energie via zonnepanelen. Het pand is voorzien van energiezuinige LED-verlichting en een windmolen. Daarnaast maken we gebruik van biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen." In 2009, toen er nog maar zo'n 300 elektrische auto's in Nederland waren, had Weeren voor zijn bedrijf ook al elektrische auto's rondrijden. "Niet alleen bedrijfsmatig probeer ik het zo duurzaam mogelijk te doen, ook persoonlijk. Het nieuwe huis wat wij momenteel laten bouwen, heeft bijvoorbeeld geen gasaansluiting meer, maar zal verwarmd worden door aardwarmte."

Veel praten
Met deze voorbeelden wil Weeren duidelijk maken dat duurzaamheid bij mensen zelf vandaan moet komen, die dan zelf concrete stappen gaan zetten. "In de politiek mis ik dat nog een beetje. Er wordt veel over gepraat, dat is het probleem niet. Maar het ook daadwerkelijk doen? Ik zie vooral veel window dressing. Wel zie ik veel bedrevenheid onder lokale politici. De wil is er."

Zwembad de Zien
Zwembad de Zien ziet de ondernemer als een mooi voorbeeld van wat er bereikt kan worden als ze samen de schouders eronder zetten. "Het zwembad dreigde te moeten sluiten, maar nu is voor elkaar gekregen dat het zwembad kan draaien zonder subsidie en er zijn slimme investeringen gedaan in zonnecollectoren en warmtepompen. Het is prachtig dat het zwembad behouden kan blijven dankzij de inzet van vrijwilligers, het Uitgeester bedrijfsleven en de gemeente."

Enthousiasmeren
Met welke stappen kunnen inwoners zelf beginnen als ze duurzamer willen leven? "Het gaat in de eerste plaats om bewustwording. Waarom de lampen of de verwarming laten branden in ruimtes waar je niet bent? Toen ik mijn eerste elektrische auto reed, kon ik maar 130 km per dag rijden. Het leuke is dat je dan je routes veel efficiënter gaat indelen. Je gaat erover nadenken. Dat zijn de eerste simpele stappen die je kunt zetten; ik noem dat altijd het laaghangende fruit."

Weeren ziet daarbij ook een rol voor de wethouders weggelegd. "Die kunnen een sleutelrol spelen bij het inventariseren, adviseren en enthousiasmeren. En ik zie het als mijn persoonlijke taak om dat bij mijn collega-ondernemers te doen. Samen met enkele andere ondernemers in de regio heb ik GreenBiz IJmond opgezet, waarbij we bedrijven adviseren hoe ze zo duurzaam mogelijk aan de slag kunnen gaan. Want samen kun je veel meer bereiken."

Mooiste plek Uitgeest
Tot slot: wat is voor Hans Weeren de favoriete plek in zijn dorp? "Als vaarliefhebber ga ik voor het gebied bij de gemeentehaven. Daar heeft zich vroeger altijd veel bedrijvigheid afgespeeld en het heeft een rijke geschiedenis, ook als doorgangsweg vanuit de Zaan naar Alkmaar."

CDA en Sociaal Domein

Lezing palingvissen door Jan van den Kommer bij de SUS. Foto: Ger Bus

UITGEEST - Eén van de speerpunten uit het CDA-programma is Sociaal Domein. Dit valt in Uitgeest onder de commissie Samenlevingszaken waar Cor Duinmaijer en Annemiek van de Vliet namens het CDA zitting in hebben.

Inwoners van Uitgeest kunnen een beroep doen op voorzieningen die door de gemeente worden geregeld: vervoer van schoolkinderen, woningaanpassingen voor ouderen of mensen met een beperking, thuiszorg, bijstandsuitkeringen etc. Hierbij wordt samengewerkt binnen het BUCH verband. Efficiënt en economisch. Sociaal Domein is niet "zomaar" een CDA speerpunt; wij staan er voor dat mensen die hulp of ondersteuning nodig hebben op de Gemeente kunnen rekenen!

Nog even iets anders: 7 augustus 2017 stuurde het CDA een brief naar B&W waarin wij ons ongenoegen uitten over de plotselinge stopzetting van ondersteuning aan de SUS. Deze door de SUS zeer gewaardeerde actie resulteerde na veel politieke discussie in behoud van de ambtelijke ondersteuning voor de SUS!

Maak kennis met kandidaten Uitgeest Lokaal

Nummer 6 op de lijst van Uitgeest Lokaal: Ricardo Barrientos de Reus. Foto: Uitgeest Lokaal

UITGEEST - Maak kennis met de kandidaten van Uitgeest Lokaal. Deze week nummer 6: Ricardo Barrientos de Reus.

Ik ben een echte inspirator en motivator die zich graag tussen de mensen begeeft. Ook ben ik vader van twee jonge kinderen waardoor de toekomst van Uitgeest voor mij nog belangrijker is geworden. Dit is één van de redenen waarom ik mij wil inzetten voor onze gemeente.

Mede door mijn ruime ervaring bij defensie ben ik er een groot voorstander van om in een efficiënt, daadkrachtig en sterk team te werken. Dit zie ik terug bij Uitgeest Lokaal en daarom heb ik mij bij deze politieke partij aangesloten. Als kandidaat neem ik dit ook mee richting de raad.

In mijn huidige loopbaan ben ik werkzaam in de voedingsmiddelenindustrie als hoofd productie. Hierin zorg ik mede voor innovaties op de werkvloer. Deze ervaring helpt mij om met een frisse kijk uitdagingen aan te gaan en hier heldere ideeën uit voort te brengen.

Stem 21 maart op onze kandidaten! Samen sterk, frisse kijk, heldere ideeën. Uitgeestlokaal.nl

Hier de lijst van de Uitgeester Vrije Partij (UVP)

Foto: Uitgeester Vrije Partij

UITGEEST - Het is een lijst met betrokken Uitgeesters met hart voor hun dorp die zich er voor willen inzetten om alles zo goed mogelijk in samenspraak met de burgers te besturen en meehelpen de goede besluiten te nemen. Vindt u dat ook stem dan 21 maart UVP.

Hier de kandidatenlijst UVP:
1 G Krom
2 G Wiewel
3 J vd Berg
4 S Castricum
5 W Terol
6 R Jansen
7 B Krom
8 L Cedee
9 W Duin
10 R Duin
11 A Kick
12 D Kaandorp
13 J Schaper
14 S Groet
15 E Zweris

Multinational Boge Kompressoren BV vestigt zich in Uitgeest

Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - De 31-jarige Ronald Engberts uit Heiloo, die nu vier jaar in dienst is bij Boge Kompressoren BV, staat sinds twee jaar als General Manager Nederland aan het hoofd van de Nederlandse divisie van deze multinational. Het bedrijf heeft zich sinds 1 januari dit jaar gevestigd op de Westerwerf 24 in Uitgeest. Begin juni zal de burgemeester het pand officieel openen.

Door: Margreeth Anema

"Toen onze filialen in Amersfoort en Zaandam uit hun jasje groeiden moesten wij op zoek naar een nieuw pand. Wij hebben in Uitgeest de ideale locatie gevonden, vooral vanwege de perfecte bereikbaarheid. Je zit zo op de A9," vertelt Engberts enthousiast.

Het pand is helemaal gerenoveerd en ziet er strak uit. Het Boge logo prijkt markant op de gevel. In het grote magazijn staan de standaardmaten compressoren netjes opgesteld en in de schappen ligt een keur aan onderdelen, klaar om verstuurd te worden aan dealers en klanten.

Familiebedrijf
Boge Kompressoren BV is van oorsprong een familiebedrijf. De fabriek is gevestigd in het Duitse Bielefeld. In 1907 werd het bedrijf opgericht door Otto Boge. Inmiddels staat de vierde generatie aan het roer van het familiebedrijf en zijn zij actief in 120 landen. In Nederland zijn zij nu sinds 40 jaar gevestigd en Engberts heeft momenteel vijftien medewerkers die zich bezighouden met verkoop, service, marketing en buitendienstwerkzaamheden. Boge doet alles zelf, van de fabricage tot het onderhoud van de machine. In twee jaar tijd zag Engberts zijn omzet en personeelsbestand verdubbelen en hij verwacht deze trend vast te houden.

Compressoren
"Alle industrieën hebben compressoren nodig," vertelt Engberts. "Van drukkerijen die ze gebruiken om kranten te persen tot de vliegtuigindustrie, die met enorme compressoren onderdelen maken." Boge is zeer actief in de medische branche, veel ziekenhuizen krijgen hun ademlucht uit de compressoren van Boge. De kleine compressoren kom je vaak tegen bij tankstations, die worden gebruikt om banden op te pompen. En niet te vergeten: die heerlijke tompouces van de HEMA, zelfs deze worden gemaakt met compressoren van Boge.

Boge heeft onlangs een bijzondere deal gemaakt met DAF Trucks; alle trucks worden nu gemaakt met de nieuwe 100% olievrije High Speed Turbo compressoren van Boge. Maar ook op lokaal niveau doet Boge goede zaken. Afvalverwerker GP Groot bijvoorbeeld gebruikt op zijn terrein in Heiloo meerdere compressoren van Boge.

Regionaal investeren
Engberts heeft een hectische, maar wel enorm leuke periode achter de rug. De verhuizing van het bedrijf naar Uitgeest viel namelijk samen met de geboorte van zijn eerste kindje. Nu de rust een beetje is wedergekeerd ziet Engberts ernaar uit om te integreren in de regio en te gaan investeren in personeel en faciliteiten. In verband met de uitbreiding heeft Boge technisch en commercieel personeel nodig. De vacatures staan op de site van Boge en Engberts nodigt mensen uit de regio van harte uit om te solliciteren.

Adres: Westerwerf 24, 1911 JA Uitgeest; Tel. 0251 – 652434; Website: www.boge.com; E-mail: nl@boge.com

Openbaar politiek debat op 8 maart

Foto: Gertjan Zeeman

UITGEEST - In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart vindt een openbaar toegankelijk politiek debat plaats tussen de lijsttrekkers van de politieke partijen in Uitgeest.

Dat gebeurt op donderdag 8 maart 2018 vanaf 20.00 uur in het gemeentehuis van Uitgeest. De onderwerpen die aan de orde komen zijn: bestuur, welzijn, zorg, sport, jongeren, ouderen, en cultuur (in Uitgeest). Het programma van de avond wordt nog nader bekendgemaakt. Alle inwoners van Uitgeest zijn van harte welkom op deze avond. Organisaties op genoemde terreinen ontvangen een uitnodiging.

Wie vragen heeft aan politieke partijen kan deze vóór 6 maart aanleveren via griffie@uitgeest.nl. Waar mogelijk worden deze in het debat ingebracht.

Heeft u vragen aan het CDA betreffende de Gemeenteraadsverkiezingen?

Het CDA bij het één jarig bestaan van Leeslokaal Foto: CDA Uitgeest

UITGEEST - Kom dan kennismaken met de kandidaten van het CDA op zaterdag 3 maart, van 13:00 tot 14:00 uur in "Het Leeslokaal", Dokter Brugmanstraat 11. Jack Zwarthoed, Annemiek van de Vliet, Wim Rodenburg en overige kandidaten zullen hier een toelichting geven op het verkiezingsprogramma van CDA Uitgeest.

Het CDA zegt wat zij doet, maar doet ook wat zij zegt. Wij draaien niet om de feiten heen en gaan voor Vooruitgang door Vernieuwing. Met 20 kandidaten op onze lijst willen wij de verscheidenheid binnen de partij aangeven, qua leeftijd en achtergrond. Om te laten zien dat de CDA fractie terug kan vallen op een brede kennis en verschillende expertise van een groot aantal actieve CDA leden in Uitgeest. Om de kiezer echt te laten kiezen! En op wie u ook stemt, via UW favoriete CDA kandidaat, komt uw stem hoe dan ook goed terecht en blijft het een stem op het CDA.

Uitgeest Lokaal uit de startblokken!

Foto: Ger Bus

UITGEEST - Judie Kloosterman, lijsttrekker van Uitgeest Lokaal, heeft maandagmiddag het verkiezingsprogramma overhandigd aan de heer André Hermans, voorzitter van de Dorpsraad.

Vervolgens drukten de heren André Hermans en Ton de Ruijter (penningmeester Dorpsraad) gezamenlijk op de digitale knop op de website van Uitgeest Lokaal, waarna deze vanaf nu digitaal beschikbaar is. Judie benadrukte dat niet voor niets gekozen is voor de slogan 'Nu doorpakken!'. Het is de hoogste tijd om op vele terreinen besluiten te nemen en te bewegen.

In 16 standpunten legt de partij op de flyer (die bij deze Uitgeester is bijgevoegd), uit waarom uw stem op Uitgeest Lokaal een goede is. "Een stem op Uitgeest Lokaal is een stem voor een dorp met een vitale toekomst voor iedereen!", aldus de lijsttrekker.

Toen en nu: Ton Scholten Tegels & Sanitair

Foto: Anita Webbe

Ton Scholten Tegels & Sanitair, vroeger bekend als Tegeltiek is gevestigd aan Westerwerf 2 en bestaat sinds 8 februari 44 jaar!

Bob Scholten vertelt: "De werkzaamheden zijn vrijwel hetzelfde als destijds, al zijn er veel nieuwe technieken zoals 3D-ontwerpen, waardoor er beter gevisualiseerd kan worden en maatwerk tot in de perfectie uitgevoerd kan worden. Ook is er veel meer keus in materialen en wordt er meer rekening gehouden met het milieu, zoals: water- en energieverbruik, recyclebaarheid van materialen etcetera. Ten opzichte van vroeger is het tegenwoordig moeilijker om jong uitvoerend personeel te vinden die dit ambacht verstaat.

Het ondernemen is in de loop der jaren uitdagender en minder vanzelfsprekend geworden, mede door de komst van internet veel dynamischer en sneller. Vroeger was er, behalve de gedrukte media, ook nog sponsoring en radio of tv. Er is een hele nieuwe wereld ontstaan om jezelf onder de aandacht te brengen bij de consument. Social Media is voortdurend in beweging, waarbij je je continue afvraagt waar de klant naar op zoek is. Men is tegenwoordig visueler ingesteld: lezen woonbladen, laten zich inspireren door woonprogramma's op tv en kijken bijvoorbeeld op Pinterest om alvast een idee op te doen voor de toekomstige badkamer, vloer of het toilet. Zo komt de klant voorbereid de showroom in en zoekt naar een passend soortgelijk 3D advies.

Toch blijft ook de gedrukte media, zoals de huis-aan-huis bladen en woonbladen gelukkig nog belangrijk. Wij zijn actief op Facebook en Instagram en onze website www.tonscholten.nl passen wij regelmatig aan om goed vindbaar en up-to-date te blijven. De webshop dient als verlengstuk van de showroom: voor accessoires en schoonmaakmiddelen, zodat klanten, die wijd verspreid door Nederland wonen, een product via de webshop kunnen bestellen.

"Elk tijdsbestek brengt nieuwe uitdagingen met zich mee en dat houdt je scherp, anders zou het maar saai worden. Het is prachtig om met alle generaties door elkaar te werken en in de winkel te ontmoeten."

Toen en nu: Edwin Ott Motoren

Foto: Anita Webbe

Edwin Ott Motoren bestaat sinds 1 april 1984 en dit familiebedrijf is alweer 34 jaar gevestigd aan Middelweg 17 in Uitgeest.

De verschillen tussen vroeger en nu zijn duidelijk merkbaar volgens Alex Ott: "Tegenwoordig gaat alles een stuk sneller/makkelijker dan vroeger: bestellingen, betalingen, pakketten versturen, communicatie met de klant etcetera. De klanten zijn over het algemeen beter geïnformeerd wanneer ze onze winkel binnenstappen. Door middel van het internet, waar bijna alles op te vinden is, doet men vooraf meer onderzoek voordat men iets koopt. Gelukkig kunnen wij vaak genoeg aanvullende informatie geven. Namelijk niet alles wat op het internet staat is waar..."

Edwin Ott Motoren is goed actief op sociale media via Facebook: @edwinottmotoren, en via hun Website en webshop: www.ott-motoren.nl. "Door te adverteren op bijvoorbeeld Facebook bereiken we nu ook de wat jongere klanten," aldus Alex. "Dit uit zich in het feit dat we bijvoorbeeld vorig jaar wat nieuwe jonge klanten hebben mogen verwelkomen. Hopelijk worden dat er dit jaar nog meer."

Op de vraag of het gezegde 'vroeger alles beter' van toepassing is, antwoordt Alex: "Ja en nee, echte koopjes vind je bijvoorbeeld bijna niet meer door de komst van bijvoorbeeld marktplaats. Dit geldt zowel voor ons als voor particulieren. Wél is het tegenwoordig veel makkelijker om de klant te bereiken. Bijvoorbeeld doormiddel van Facebook of onze Webshop en website. We hebben hierdoor klanten door het hele land, die ons anders nooit hadden gekend. Het gezegde 'vroeger was alles beter' geldt voor het huidige ondernemen zeker niet!"

Toen en nu: Bakkerij Putter

Foto: Anita Webbe

Bakkerij Putter bestaat al sinds 1855 en is niet meer weg te denken uit Uitgeest. Het geslacht Putter bestond uit bakkers, boeren en tuinders.

Zoals het allemaal begonnen is met de bakkerij aan de Langebuurt 55, is dezelfde nostalgie aan de Middelweg 113 nog altijd te beleven, modern maar met een prachtige ambachtelijke uitstraling. Ook in Krommenie en Limmen heeft de bakkerij een filiaal. Willem Putter (5e generatie): "Het ambacht bakker is nog steeds zeer levend. Vroeger was er alleen keuze uit wit-, bruin- en volkorenbrood, inmiddels zijn er veel soorten bijgekomen: van hard tot zacht, wit tot donker, mét of zonder zaden. Gezonde voeding is vandaag de dag belangrijker geworden. Spelt- en Desembrood is momenteel 'trendy'. Wij maken al het brood met de beste kwaliteit grondstoffen, waardoor het brood gezonder is en lekkerder smaakt. De kracht van de ambachtelijke bakker is kwaliteit en daar kiest de klant voor."

Sinds 10 jaar (december 2007) is bakkerij Putter 'Hofleverancier'. Dit predicaat mag gevoerd worden wanneer een bedrijf langer dan 100 jaar bestaat, een familiebedrijf is, aan de voorwaarden van de voedsel- en warenwet voldoet en onbesproken gedrag hebt. Kortom: zoals je het letterlijk aan de koning zou kunnen verkopen.

Vandaag de dag kun je bij deze gerenommeerde bakkerij zelfs diverse soorten koffie kopen of nuttigen op het indoor terras, al dan niet met een luxe belegd broodje. "Qua aandacht en inspelen op de behoefte van de klant is adverteren nog steeds een must en kunnen we niet buiten de media zoals krant, website (www.bakkerijputter.nl) en Facebook (@bakkerijputter.nl)," vertelt Willem. Wegens het 10-jarig hofleverancier-zijn en het 155-jarig bestaan adverteert bakkerij Putter volgens een nieuw concept in de actieweek van 1 t/m 10 maart. Dit alles in combinatie met De Uitgeester en met het prijsplankje van weleer. Hierover binnenkort meer!"

Toen en nu: Boek- en Kantoorboekhandel Schuyt

Foto: Anita Webbe

Boek- en Kantoorboekhandel Schuyt, vernoemd naar toenmalig eigenaar Schuyt, is ruim 60 jaar gevestigd in Uitgeest aan de Middelweg 139.

In de jaren '50 nog een klein winkeltje met wat schrijfwaren, boeken en speelgoed, sinds tien jaar flink verbouwd, uitgebreid en volledig als boek- en kantoorboekhandel ingericht. Tussen 2008-2015 was er een korte crisis merkbaar: de boekenverkoop ging omlaag, mede door het digitale tijdperk van online (boeken) lezen. "Er is een duidelijke verschuiving merkbaar van leescultuur naar beeldcultuur," vertelt huidig eigenaar Han Haagsman. "De jongere generatie leest minder en vindt een boekenkast thuis maar 'stoffig.' De ervaring leert toch dat degene die boeken leest ook de digitale boekenlezer is. Op vakantie is het digitale lezen immers makkelijker, zonder gesleep met boeken. Het boek in papieren versie blijkt over het algemeen het meest geliefd, ook als tastbaar geschenk."

Het digitale tijdperk heeft voor- en nadelen meent Han: "Het voordeel is dat onze website (www.blz.nl/Boekhandel/Schuyt), webshop en e-mail ons en onze producten goed vindbaar maken. Men kan vanuit huis zoeken, bestellen en eventueel thuis laten bezorgen. Het nadeel daarentegen is dat de computer ook invloed heeft op de verkoop van bijvoorbeeld schrijfgerei en ansichtkaarten. Ook agenda's zijn tegenwoordig minder populair, aangezien alles op de telefoon, tablet of computer op te zoeken en/of te noteren zijn. Daarentegen zijn we nu breder georiënteerd in kunst en cultuur in de vorm van exposities: er hangt kunst in de winkel en er staat zelfs een piano waarop geregeld wordt gespeeld."

"Door het digitale wordt het tastbare gemist. Ik ben er zeker van dat er zomaar een retro-effect kan optreden, kijk maar naar de vinyl langspeelplaten! Elke tijd heeft zijn charme, waar we met het team elke dag nog veel plezier aan beleven. Uitgeest moet zuinig zijn op haar winkels. Wij hopen in ieder geval nog lang te kunnen blijven bestaan."

Terugblik: Uitgeesters in De Uitgeester

Foto: Hans Daan

UITGEEST - Dit krantenartikel kreeg De Uitgeester toegestuurd van Hans Daan. Deze inzender stond jaren geleden zelf in de krant: "De initiatiefnemers en vertolkers van het enige echte Uitgeester Oranjelied."

Oproep: De Uitgeester 120 jaar

Ooit in De Uitgeester gestaan? Dan zit het krantenartikel vast nog wel ergens in een fotoboek geplakt of ligt het in een doos op zolder. Duik samen met De Uitgeester terug in de tijd! Zoek het op, maak een foto of scan het in en mail het naar redactie@uitgeester.nl. Dan plaatsen wij het met een '2018 tekst' opnieuw in de krant. De redactie is benieuwd naar de verhalen en herinneringen van de Uitgeesters. Alles is welkom.

De tijdgeest van Uitgeest

Een aantal ondernemingen zitten diepgeworteld in en vastgenageld aan Uitgeest en vormen ruim dertig jaar het vertrouwde beeld van ons dorp. Hoe beleven en doorstaan zij de 'tand des tijds' en wat zijn de invloeden door de jaren heen op het ondernemerschap?

Leerzame 'afvalreis' voor Uitgeesters naar SUEZ Rotterdam

De Uitgeester excursiegroep tijdens de tour bij afvalverwerker SUEZ. Foto: Anita Webbe

UITGEEST/ROTTERDAM - Wat gebeurt er met het PMD-afval nadat de zak aan de straat is gezet? Speciaal voor inwoners van Uitgeest organiseerde de gemeente Uitgeest op vrijdag 23 februari jongstleden een leerzame excursie naar afvalverwerkingsbedrijf SUEZ in Rotterdam.

Door: Anita Webbe

SUEZ nodigde de gemeente Uitgeest uit om een kijkje te komen nemen en uitleg te krijgen wat er met haar zorgvuldig gescheiden PMD-afval gebeurt nadat het bij dit afvalverwerkingsbedrijf wordt aangeleverd. Op vrijdag 23 februari om 9.30 uur vertrok een bus met twintig personen vanaf het gemeentehuis richting Rotterdam. Wethouder/reisleidster Anke de Vink-Hartog vergezelde samen met Rina de Wildt (Medewerker Beheer Afval BUCH) de raadsleden Jan van den Berg (UVP), Mike Zuurbier (VVD) en Wim Rodenburg (CDA) en geïnteresseerde inwoners op deze trip 'Van afval naar grondstof'.

Wethouder Anke de Vink-Hartog volgt hoe het PMD wordt gescheiden bij afvalverwerker SUEZ. Foto: Anita Webbe

Circulaire economie
Aan de hand van een powerpointpresentatie werd uitgelegd waarom het streven naar een circulaire ofwel kringloopsluitende economie (van eindproduct tot grondstof en weer tot eindproduct) belangrijk is: grondstoffen als olie en aluminium dreigen schaars te worden door een groeiende bevolking en welvaart in de wereld. Hergebruik van PMD (plastic, blikjes, drankflacons) scheelt in de uitstoot van CO2 omdat het niet verbrand wordt. Van gerecyled plastic kan bijvoorbeeld kleding, een broodtrommel of een tuinbank worden gemaakt. Van oud blik wordt nieuw blik gemaakt, of zelfs een nieuwe fiets. Drankflacons krijgen bijvoorbeeld een tweede leven als toiletpapier.

Bronscheiding
Tijdens de interessante rondleiding door de volautomatische sorteerinstallatie was te zien welke reis de drie hoofdstromen van diverse plasticsoorten, blikjes en drankflacons afleggen en van elkaar gescheiden worden, om vervolgens tot grondstof te worden gerecycled. Maar liefst 100.000 ton PMD per jaar wordt bij SUEZ op deze manier verwerkt, waardoor er relatief weinig restafval overblijft. SUEZ pleit voor bronscheiding: het thuis scheiden van afval levert kwalitatief de beste grondstof op voor hergebruik.

Ons PMD wordt niet naar de dichtstbijzijnde afvalverwerker HVC in Alkmaar gebracht omdat HVC een 'nascheidings' afvalverwerker is voor restafval dat hoofdzakelijk verdwijnt in de verbrandingsoven. Ook HVC pleit overigens voor goede afvalscheiding van PMD. Bij het verbranden zouden deze goed bruikbare grondstoffen verloren kunnen gaan, dat ook veel geld kost. Het is dus slim om afval goed te scheiden.

Eruit halen wat erin zit
Uitgeest zamelt de PMD-zakken iedere twee weken in, die vervolgens naar overslagbedrijf Sortiva in Alkmaar worden gebracht. Daar wordt het geperst en vervolgens getransporteerd naar Rotterdam. "Deze vorm van inzamelen is pas het begin," vertelt wethouder Anke de Vink-Hartog. "We zijn op de goede weg met verantwoord afval scheiden. Nog steeds komen veel herbruikbare materialen terecht in het restafval. Dat is zonde. Door het PMD-afval, mits goed en schoon gescheiden, in de daarvoor bestemde PMD-zakken aan de lantaarnpalen te hangen, halen we er samen uit wat erin zit! Samen met de BUCH gemeenten gaan we evalueren om het scheiden en ophalen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, waarna het echte recyclen kan beginnen."

Alle informatie over uw afval en ophaaldienst is te vinden op de website mijnafvalwijzer.nl waar ook de handige app gratis te downloaden is. Alle regels voor het goed sorteren van afval staan hier vermeld. Bekijk ook het informatiefilmpje over SUEZ via de website www.uitgeester.nl of Facebook.

Spannende voorleesmiddag in Lees Lokaal

Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Tineke van Theater Poppekus kwam afgelopen zaterdag naar het Lees Lokaal in Uitgeest. Zij nam de aanwezige kinderen mee op een spannend avontuur waarin twee muizen en een touw de hoofdrol speelden.

Met de hulp van niet 1, niet 2, niet 3 maar bijna alle aanwezige kinderen bracht zij het boek Mijn held van Ingrid en Dieter Schubert tot leven. De kinderen die dat wilden mochten allemaal een rol spelen. Zo waren er ook nog een kameel, drie boeven, een heleboel vissen en een boze kat nodig. Natuurlijk kon je ook gewoon luisteren en kijken naar het verhaal.

Na afloop mochten de kinderen natuurlijk even op de foto en konden er weer een paar jeugdige vrienden van Lees Lokaal worden bijgeschreven. Vanaf zaterdag 7 april komt Tineke voortaan iedere 1e zaterdag van de maand om 14:00 uur samen met de poppen van Theater Poppekus naar het Lees Lokaal.

Actief ontspannen in 10 weken

Foto: Aangeleverd

HEILOO De lessen zijn een combinatie van Yoga, thai chi en oosterse bewegingen. Het doel van deze training is om te leren ontspannen en het energieveld te versterken.

Je verbetert je concentratie en je lichamelijke en emotionele gezondheid. Het is voor iedereen die zich fitter en energieker wil voelen. Speciaal voor mensen die moeilijk slapen, piekeren, hoog ademen of stress ervaren. Wanneer: dinsdag 6 maart in Heiloo. Meld je nu aan: www.actiefontspannen.nu

Ingezonden brief: Het kan niet op de Paltrok!

We willen nog even reageren op dat verbazingwekkende artikel: ''Het kan wel op de Paltrok'' van de heer Brouwer. Heeft hij zand in zijn ogen moet hij naar ''Specsavers'' of heeft hij meer verstand van zaken dan het onderzoekbureau die daar uitgebreid naar hebben gekeken?? Hoe lang moeten we nog wachten op al het touwtrekkerij van de gemeenteraad? Wanneer gaan ze nu eens knopen doorhakken? Hoe lang moeten de kleuters nog in koude noodlokalen zitten? Gaat het tenslotte niet om de toekomst van onze ouderen en kinderen? Wat is nu belangrijker een mooi I.K.C. in het centrum van Uitgeest waar heel veel mensen dagelijks gebruik van kunnen maken, of een ijsbaan waar misschien twee dagen in een jaar op geschaatst kan worden? Trouwens in welke gemeente vind je een ijsbaan midden in het centrum?Nergens! Dit kan bij ons toch ook op een andere plek gerealiseerd worden! Hopelijk komt de gemeenteraad na de verkiezingen eindelijk tot een goede beslissing! Stem dus op de juiste partij! Jaap en Annemarie Zonneveld, Uitgeest.

FC Uitgeest gaat eigenlijk best goed!

UITGEEST - En dan niet alleen het eerste elftal maar wat ook te denken van "ons" tweede elftal onder leiding van trainer Tom Smit dat zich in een zware klasse zowaar in de bovenste regionen handhaaft en daarbij gerenommeerde teams als de Koninklijke HFC verslaat en ADO'20 2 onder zich laat. Het geeft maar weer eens aan hoe breed de selectie van FC Uitgeest is. Ook "ons" eerste deed zondag goede zaken.

Na de moeizame en zwaarbevochten winst op EDO doet het team van de scheidende coach Florian Wolf nog mee om prijzen in de Eerste klasse A. Periodekampioen en (optimistisch gedacht) heel hoog eindigen behoren allemaal nog toch tot de mogelijkheden.

FC Uitgeest startte zonder de nog steeds geblesseerde Sven Koning en de afwezige Emiel Sinnige. Omdat het A-veld van de vereniging was afgekeurd werd uitgeweken naar het kunstgrasveld alwaar die supporters die de moeite hadden genomen om toch te komen werden getrakteerd op een snijdende Oostenwind die het daarnaast moeilijk maakte om goed te voetballen.

Het lager geklasseerde EDO begon verassend goed aan de wedstrijd. Met gevarieerd aanvalsspel werd de verdediging van FC Uitgeest flink onder druk gezet. De beloning voor de gasten kwam in de 21e minuut. Een strakke voorzet van oud FC Uitgeest speler Aroma werd door Faissal hard binnen geschoten. 0-1. Het was de opmaat voor een periode waarin de thuisclub het moeilijk had en alle zeilen moest bij zetten om een tweede treffer te voorkomen maar ondertussen, uit het niets, wel de gelijkmaker scoorde. Een handig aangegeven bal werd, niet voor het eerst dit seizoen, vanaf twintig meter vol op de pantoffel genomen door Dennis de Wit die daarmee keeper Albers kansloos liet. 1-1. Ook daarna bleef EDO de betere ploeg. Het was maar goed dat de verdediging van FC Uitgeest goed bij de les bleef waardoor verdere schade voorkomen werd.

De tweede helft gaf een heel ander beeld te zien. Nu, met de wind mee, was het FC Uitgeest dat de lakens uitdeelde. Het leidde al snel tot succes. Nadat eerst met pijn en moeite een inzet van Mike Adrichem werd gekeerd viel de afvallende bal voor de voeten van Tinus Putter die vernietigend uithaalde. 2-1

EDO probeerde daarna nog van alles maar de verdediging van groengeel hield stand en zelfs waren er nog enkele kansjes om de score uit te bouwen. Dat gebeurde niet en zo bleef het bij 2-1 en pakte FC Uitgeest wederom drie zwaarbevochten punten, in een klasse waar het verschil tussen de eerste plaats (DEM) en de vijfde (FC Uitgeest) vier punten bedraagt. Wel met de opmerking dat Fortuna en JOS minder wedstrijden hebben gespeeld.

Hoezo spannend? FC Uitgeest doet in ieder geval mee om de prijzen en "dat is eigenlijk best goed". Hadden we toch niet bedacht aan het begin van het seizoen. (De Afvallende Bal).

Uitslagen Tafeltennisvereniging Uitgeest

Henk Spoelstra in actie. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Team 1 had een drukke week en moest twee keer aan de tafel. Eerst thuis tegen JOVO 3 uit Amsterdam. De vorige donderdag verloren de uitgeesters nog met 8-2 van hun.

Het enige verschil nu was dat Patrick Rasch de invaller was i.p.v. Jelle van Werkhoven. Henk Spoelstra die vorige keer twee won, zorgde weer voor twee punten. Samen met Billy Fatels wisten ze met gemak de dubbel te winnen, wat de vorige keer onmogelijk leek. Billy ,die zonder punten was in de uitwedstrijd, wist nu twee te winnen. Het waren twee ontzettend spannende vijfpitters, welke beide met maar twee punten verschil in de laatste game beslist werden. Patrick speelde redelijk netjes, maar raakte ook geirriteerd door de "lange pauzes" van de tegenstander tussen de games. Patrick kwam om te tafeltennissen en niet om te pauzeren, helaas pakte de tactiek van de tegenstander beter uit. Hiermee behaalde Team 1 hun beste uitslag deze competitie 5-5.

Op vrijdag speelde Team 1 in Heemstede tegen HBC 3. Thuis verloren ze met 3-7 en ook hier kwamen ze voor een ijskoude verrassing te staan. De kachel in de zaal deed het niet, dus was het niet alleen maar om punten bibberen maar ook letterlijk van de kou. Billy Fatels kreeg de vlam maar niet aan en won niet eens een game. Patrick Rasch wederom de invaller, speelde duidelijk beter en maakte het super spannend maar verloor toch in 5 games. Henk Spoelstra (foto) wist er een enkel te bemachtigen en bijna twee, maar de tegenstander had net wat meer geluk. Henk won de eerste twee games duidelijk, maar de derde ging met 11-9 naar de tegenstander en vierde en vijfde verloor Henk beide met 14-12. De dubbel die Henk samen met Billy speelde, begon veelbelovend. Hun kwamen weer met 2 games voor en de laatste 3 games werden weer door de tegenstander afgepakt. Met een treurige, koude 9-1 nederlaag vertrokken de Uitgeesters weer naar huis. Het zat allesbehalve dan mee.

Discotennis in de A9 Studio's

UITGEEST - In de A9 Studio's in Uitgeest is het zondag 11 maart weer tijd voor discotennis. "Het is voor kinderen tot en met 10 jaar en of je nu wel of niet kan tennissen maakt ons niet uit, als we maar plezier hebben", laat de organisatie weten.

Er is plek voor 250 kinderen, verdeeld over de hele dag. "Je tennist in een blok van 2 uur in de discotheek met muziek van een echte DJ. Tijdens dit blok ga je verschillende onderdelen af," aldus Ingmar Bruinsma en Ronald Vlieland van de organisatie. De kosten zijn 10 euro per kind. Wil je meedoen? Schrijf je snel in via discotennis2018@yahoo.com.

Henk Verdonk junior winterhard en weer de sterkste

AKERSLOOT - Henk Verdonk junior uit Egmond aan den Hoef heeft onder koude omstandigheden in Akersloot de wekelijkse donderdagavondwedstrijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup op zijn naam geschreven.

Bij een temperatuur onder nul was het op Sportcomplex de Cloppenburgh al weer snel klaar als een klontje dat er geen maat stond op Henk Verdonk junior, die er dan ook, om zich warm te houden, vol voor ging en zodoende zijn solo-optreden winnend kon afsluiten. Voor het overige waren het allemaal onderlinge gevechten, waarbij Jan Langeveld uit Bakkum en Henk Jan Verdonk senior (Egmond aan den Hoef) een superprestatie wisten neer te zetten door zich van achter uit het deelnemersveld op te werken naar respectievelijk de derde en vijfde plaats in de uitslag.

Uitgeester Wilfred Knegt, terug van een mindere periode, presteerde optimaal en kon de na de start op stoom geraakte Henk Jan Verdonk senior, hoewel het zich in eerste instantie anders liet aanzien, op afstand te houden.

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd: Stan Vrouwe

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Trots was hij, Daan van Duin voetballer van Jongens onder 8- 2, dat hij op de foto mocht met die grote stoere aanvoerder van FC Uitgeest 1 die vandaag gekozen was tot speler van de wedstrijd. Onbreekbaar, onverzettelijk als altijd en als het moet spijkerhard had hij zich weer eens meer dan voortreffelijk van zijn taak gekweten. De beloning was daar. Stan Vrouwe Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd. (De Afvallende Bal)

Spectaculair vogelkijkweekend Fort bij Krommeniedijk

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Landschap Noord-Holland zet over een paar dagen de sluizen open. De weilanden rondom Fort bij Krommeniedijk raken de komende weken langzaam onder water en dit trekt honderden vogels aan.

Kom op zaterdag 10 en zondag 11 maart kijken tussen 10 en 16 uur. Vogelaars, natuurliefhebbers en gezinnen met kinderen: iedereen is welkom op het fort met mooi uitzicht op de natte weilanden. Dit is hét mooiste moment van het jaar, wat u niet mag missen! Boswachter Jelle Abma: "Elk jaar zetten we een deel van de Uitgeesterbroekpolder onder water (inunderen). Zo ontstaat een plas-drassituatie die honderden en soms duizenden vogels aantrekt. Juist hier komen vooral steltlopers en eenden op krachten voor ze doorvliegen naar hun broedgebied of een broedplek ter plaatse. Voedsel wordt door het vernatten beter bereikbaar. En de vogels vinden het ondiepe water prettig om de nacht door te brengen! De meeste grutto's zijn nu onderweg naar Nederland, we verwachten hier binnenkort al de eerste grutto's te zien."

Beleef Fort K'IJK
Naast de vogels verdient ook het fort aandacht. Binnen staat de koffie voor u klaar, neem plaats en geniet! Het gerestaureerde fort is nu ook woon-trainingscentrum (voor jongvolwassenen met autisme) van De Heeren van Zorg, zij heten u hartelijk welkom in de comfortabele theeschenkerij. Tijdens dit weekend kunt u ook een modelwoning zien, inmiddels zijn 14 units bewoond. Stadsherstel Amsterdam geeft een boeiende lezing over de restauratie. Bezoek daarna met de audiotour het nieuwe belevingscentrum over 'Natuur & Landschap'. Stemmen van de fortwachter en boswachter nemen u mee op ontdekking langs de lichtlijn. Wist u dat de Stelling van Amsterdam eerst de mens beschermde en daarna het landschap? Laat u verrassen door de verbeelding en het verhaal en zie hoe uniek de natuur hier is. www.fortkijk.nl.

Boswachter Jeroen Engelhart: "Wees erbij op 10 en 11 maart want vanaf het fort zijn de weilanden uitstekend te overzien. Vanaf 15 maart willen we de weilanden weer droog hebben, dan kunnen de grutto's, kieviten en tureluurs er hun nesten bouwen." Vogelaars van Vogelbeschermingswacht 'Zaanstreek' en de boswachters maken samen met u een indrukwekkende lijst met gesignaleerde vogelsoorten. Denk aan de kuifeend, grutto, goudplevier, slechtvalk, wintertaling of wulp. Meestal wel zo'n 50 soorten op z'n minst. Deskundigen van Cameraland uit Alkmaar zijn aanwezig met verrekijkers en telescopen.

Toegang en bereikbaarheid
De toegang tot het fortterrein bedraagt € 2,- (kinderen tot 12 jaar en Beschermers gratis). Toegang tot het belevingscentrum en consumpties betaalt u apart. Honden kunnen helaas niet worden toegelaten. U vindt het fort aan de Lagendijk 22 in de gemeente Uitgeest, vlakbij Krommeniedijk. Vanwege beperkte parkeerruimte vragen wij u op de fiets te komen! Wanneer het parkeerterrein vol is kunt u bijvoorbeeld bij Lagendijk 33 parkeren, ongeveer 20 minuten wandelen naar het fort.

Foto: Aangeleverd

Programmering OSU Radio

Maandag
00.00 – 02.00 OSU Love Songs
02.00 – 07.00 OSU door de Nacht
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt UIT (HH)
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio

Dinsdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale Informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 16.00 OSU Carrousell – Nonstop met Lokale en Regionale informatie
16.00 – 18.00 Bart van de Heuvel – Muzikale tijdmachine
18.00 – 20.00 Camille Jansen – Hits from the Heartland
20.00 – 22.00 Crackhelder & Joe Davinci – Dubbel & Dwars
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop

Woensdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12:00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 16.00 Tom Jacobs – Drie Decenia Hits
16.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn
20.00 – 22.00 Paul van den Berg – Carte Blanche
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop

Donderdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale Informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak
13.00 – 16.00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale Informatie
16.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain
22.00 – 24.00 Rob Offerhaus – Muziek voor het slapen gaan

Vrijdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis
17.00 – 19.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie
18.00 – 20.00 Max & Jord – De "No Name Show"
20.00 – 22.00 Joop Schouten – Thank God it's Friday
22.00 – 24.00 Tom Jacobs (DJ Scoja) – Club 106

Zaterdag
00.00 – 03.00 DJ Keanu – The Sound of Ibiza
03.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 11.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie
11.00 – 12.00 Oranje Top-30
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend
14.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle
20.00 – 22.00 Richard Schmitt – Back to the Dancefloor
22.00 – 24.00 Ed Hoekmeijer – Tune Inn
00.00 – 03.00 Jan van Dale – Sessions Mix

Zondag
03.00 – 08.00 OSU Nonstop
08.00 – 09.00 Zendtijd voor Kerken / Songs of Praise
09.00 – 10.30 Live kerkdienst
10.30 – 12.00 OSU Nonstop
12.00 – 14.00 Ricky Koole – Ricky op Zondag
14.00 – 15.00 OSU Cabaret
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox
18.00 – 20.00 Intermezzo – OSU Klassiek
20.00 – 22.00 OSUJazz – Blues and Big Bands
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters waarbij Uitgeester gezelligheid en Lokale informatie voorop staat.

Lijkt het je leuk om ook een radioprogramma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma te verzorgen, de redactie te helpen of heb je een programma-idee en wil je graag meewerken? Van jong tot oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt de OSU in de ether 106FM, DAB+ 9C, Ziggo 104.5FM, Ziggo kanaal 918 en via internet.

Uniek klassiek concert bij De Zwaan Cultureel

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - "Met trots kondigen wij aan dat op zondag 4 maart om 11.30 uur drie docenten van de Muziekschool Uitgeest een klassiek concert voor u spelen", zo laat de organisatie weten.

Daniel Mathot, Sonja Tol en Gijs Braakman spelen werken van Philippe Gaubert, Henri Büser, Albert Franz Doppler, Ravel, McCartney en Piazzolla. Daniel Mathot begon met viool en piano maar heeft op 15-jarige leeftijd de gitaar ontdekt. Dat was liefde op het eerste gezicht. Na een aantal jaren metal en rock kwam hij in aanraking met jazz. Hij werd toegelaten op het conservatorium en behaalde in 2009 zijn master. Naast jazz speelt hij ook Braziliaanse muziek, klassieke muziek, fusion, pop en rock in verschillende bands en projecten.

Daniël kreeg les van o.a. John Abercrombie, Philip Catherine, Jesse van Ruller, Ed Verhoeff en Paul Hock. Sonja Tol kreeg in Zaandam haar eerste dwarsfluitlessen. Ze studeerde in 1979 af aan het Stedelijk Conservatorium te Zwolle bij Eugenie van der Grinten. Na haar opleiding volgde zij lessen bij Abby de Quant en Marieke Schneeman. Ze speelt in een theaterorkest en blaaskwintet "Voor de Wind " en vormt met Emma Ulrich een duo voor fluit en piano. Gijs Braakman heeft als hoofdvak piano gestudeerd aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Na zijn studietijd heeft hij diverse optredens gedaan, zowel solistisch als begeleidend.

Van 2009 tot medio 2011 was hij de vaste begeleider van het koor Vocal Choice. Hij is de vaste pianist op de Rafaëlschool in Haarlem en ook muzikaal leider van het koor Take it Easy in Beverwijk. Het concert vindt plaats in Dorpshuis De Zwaan, Middelweg 5 in Uitgeest. Belangstellenden kunnen gratis een toegangskaart afhalen bij Boekhandel Schuyt, Middelweg 139 in Uitgeest. Na afloop van het concert kunt u een vrijwillige bijdrage doneren.

Tom Waits ontmoet Neil Young... in Uitgeest

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Dat De Zwaan Cultureel een zaal van cultuur is, toont zich in de mooie optredens die te bezoeken zijn. Zaterdagavond 10 maart gaat er zelfs iets bijzonders gebeuren. Twee muzikale grootheden ontmoeten elkaar: Tom Waits en Neil Young in een adembenemende theatervoorstelling.

Maak tijdens deze bijzondere theatervoorstelling kennis met gitarist, pianist en songwriter Frank Blueka; hij brengt een muzikale complottheorie tot leven over Tom Waits en Neil Young. Twee iconen in de popmuziek die een geheime ontmoeting hebben in een oud café in San Diego aan de Amerikaanse westkust. Zowel Waits als Young hebben het aanbod gekregen om zich bij leven dood te laten verklaren, hun dood af te laten kopen en een geheel nieuwe identiteit te krijgen. Verheug u op een spannende muzikale voorstelling, die bol staat van onverwachte en verrassende wendingen. Frank Blueka speelt met de stijl van beide iconen en stuwt de gloedvolle songs van Waits, Young en hemzelf tot grote hoogte en ondersteunt ze met fraaie beelden.

U bent op deze memorabele avond tevens getuige van nummers van het prachtige, nieuwe, uit de voorstelling ontstane album 'Harvest Waits'. Onderweg is er ook de stilte, de ingetogenheid, het intieme, de fluistering. Als bezoeker vergeet u de tijd en kunt u genieten van een wereld die hier is en toch daar… En dat in het mooie Uitgeest.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 28 februari 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 2 maart 15.00 uur: KRUISWEG. 19.00 uur H. Eucharistieviering in Geesterheem.
Zondag 4 maart 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo en met kinderkerk.