De Uitgeester

4 januari 2017

De Uitgeester 4 januari 2017


Afscheid nemen

Foto: Marianne Jonker

Een goed uiteinde

December is altijd een maand vol gezelligheid en samenzijn met familie en vrienden. Helaas geldt dat niet voor iedereen. Tijdens de feestelijke decembermaand wordt het verlies van een dierbare soms extra benadrukt. Een lege plek aan tafel tijdens het kerstdiner is opeens pijnlijk aanwezig. De feestdagen zitten vaak vol prikkels die het verdriet om een verloren dierbare naar de oppervlakte laten komen. Dit zijn momenten waarop je er net even wat meer aan wordt herinnerd dat de overledene 'erbij had kunnen zijn'.

In de jaaroverzichten verschijnen straks in de media bekende overleden Nederlanders en internationaal bekende artiesten. De Uitgeester vindt dat ook in ons eigen dorp aandacht besteed mag worden aan het veelal beladen thema 'Afscheid'.

Foto: Marianne Jonker
Foto: Simone Bouwmeester

6 belangrijke tips bij rouwen in december

'Het is feest, maar ik ben verdrietig.'

Rouwen is een individueel proces en de betekenis van rouw is voor iedereen anders. Er zijn geen 'gouden regels' voor rouwen en geen ultieme tips die je verdriet zullen laten verdwijnen. Toch zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen (en laten) voor jezelf. vooral tijdens de feestdagen in december.

1) Zorg goed voor jezelf
Voel je niet verplicht je anders voor te doen dan je je voelt. Geforceerd vrolijk zijn is nergens voor nodig. Heb je geen zin om naar een bijeenkomst te gaan? Spreek dan met jezelf af om maar even te gaan. Als je eerder naar huis wi,l zal niemand hier raar van opkijken. Zorg als je ergens naartoe gaat dan wel dat je van te voren een 'plan B' hebt. Als je eerder weg wilt, hoe komt je dan thuis? Wanneer je nog niet weet hoe de dag gaat verlopen, geef dan bij de rest van de aanwezigen aan dat je misschien wel eerder naar huis gaat. Zo wordt de drempel om dit later op de dag aan te geven een stuk minder groot.

2) Geef ruimte aan je verdriet
Het delen van je gevoelens is een blijk van vertrouwen en schept een band. Bovendien kan het ontzettend opluchten om te praten. Vertel je naasten wat je graag wil en waar je wel of geen behoefte aan hebt. Het is heel normaal dat je verdriet tijdens de feestdagen extra aanwezig is. Laat je emoties toe en probeer deze niet weg te drukken.

3) Hou tradities hoog
Maak ruimte voor de mooie herinneringen, die je hebt aan je verloren dierbare. Hou je vast aan bestaande tradities die jullie hadden, of creëer nieuwe rituelen. Zo kun je bijvoorbeeld zijn/haar favoriete eten klaar maken, een kaars aansteken, samen herinneringen ophalen, het graf bezoeken of gezamenlijk iets doen waar de overledene van hield.

4) Zoek steun
De gezelligheid om je heen en schijnbare onbezorgdheid waarmee anderen de feestdagen lijken te beleven, kunnen er voor zorgen dat je je alleen voelt. Accepteer hulp die je wordt aangeboden en wees niet bang om aan te geven waar jijzelf behoefte aan hebt.

5) Voel je niet gekwetst
Soms kan het lijken alsof familie en vrienden maar weinig oog voor je verlies hebben. Dit komt meestal niet voort uit desinteresse, voel je dan ook niet direct gekwetst als dit het geval lijkt te zijn. Mensen vinden het soms lastig zich een houding te geven of hebben simpelweg hun aandacht bij iets anders. Schroom daarom niet om zelf over je verdriet te beginnen en wees niet bang om je gevoelens uit te spreken.

6) Voel geen verplichtingen
Had je geen zin om een kerstboom neer te zetten? Of keek je ontzettend op tegen het versturen van kerstkaarten? Voel je vooral niet schuldig over de beslissingen die je neemt. Rouwen doe je natuurlijk niet alleen in december.

Vergeet in ieder geval niet dat het belangrijkste is dat je ruimte geeft aan je verdriet, herinneringen en gevoelens. Bedenk daarnaast dat je ook warme en gelukkige momenten mag toelaten. Dit doet niks af aan het gemis of de liefde die je voelt voor de overledene.

Zwembad de Zien vult zich met grootse plannen

Het functionele afdekzijl hangt al klaar Foto: Anita Webbe

Door: Anita Webbe

UITGEEST - Dankzij het positieve besluit van het college van Burgemeester en Wethouders, zal er spoedig geïnvesteerd worden in technische duurzaamheid van het openluchtzwembad. Vastgelegd is dat de beheer- en exploitatietermijn per december 2016 is verlengd met tien jaar. Hierdoor is gewaarborgd dat het zwembad tot en met december 2026 blijft. Ook biedt dit Stichting De Zien de kans om duurzaam te investeren en deze binnen de periode van tien jaar terug te verdienen. Voordat de overeenkomst tot stand kwam, was het open blijven van het buitenbad een heet hangijzer.

Jan Ros (voorzitter Stichting De Zien): "Onder beheer van Optisport was er een langdurig contract met de gemeente. Toen deze termijn met Optisport verliep en de gemeente moest bezuinigen, stond het zwembad als eerste op de lijst om te verdwijnen. Bewoners wilden het zwembad niet kwijt. Vervolgens vroeg de gemeente onder andere Linda van Eerden en mij, als bestuursleden van Stichting 'De Zien Blijft' om aan de Raad advies uit te brengen. De insteek was natuurlijk om het zwembad te behouden. Het voorstel werd overgenomen door de Raad, waarna de nieuwe stichting werd opgericht. Samen zijn wij er dus vanaf het eerste uur nauw bij betrokken geweest".

Renovatie aan de glijbaan Foto: Anita Webbe

Het collegebesluit om het zwembad gegarandeerd nog tien jaar te laten blijven, en te laten investeren in duurzaamheid, is een waardering voor de zeer goede exploitatie door de stichting en haar ongeveer 120 vrijwilligers. Het stuk grond dat zo dicht bij de snelweg en het station ligt, is in beeld met betrekking tot de ontwikkeling van het stationsgebied. Komend jaar zal de gemeente Uitgeest in samenwerking met het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en Prorail deze plannen verder uitwerken. Stichting Zwembad de Zien is gevraagd om mee te denken met planontwikkeling rondom het stationsgebied. Het komende jaar zal duidelijk worden wat de mogelijkheden zijn op korte en langere termijn. Over een jaar moet het plan klaarliggen. Binnen tien jaar zal er sowieso geen heipaal de grond in gaan. De gemeente geeft deze periode alle zorg voor de 'Zwembadgrond' verantwoord uit handen aan Stichting De Zien en is daarmee af van een enorme kostenpost. Wèl krijgt de Stichting de aankomende drie jaar nog structureel € 20.000,= voor onderhoud als bruidsschat mee.

Sportieve en sociale hart van ons dorp

"De ontwikkeling van het stationsgebied is een gunstige factor voor het naastgelegen zwembadgebied. Het 17.000 m2 grote terrein kan het sportieve en sociale hart van Uitgeest worden en verbindt niet alleen noord en zuid Uitgeest, maar heeft door het station ook een bovenregionaal belang. Deze locatie is ook zeer in beeld voor huisvesting van de ijsvereniging. Er wordt momenteel druk geëvalueerd wat de mogelijkheden zijn. "Aan beide kanten moet er flink geïnvesteerd worden, maar qua faciliteiten is het prima mogelijk. Alles is hier al: Hekken, beveiliging en ruimte, bovendien centraal met betrekking tot de Waldijk, De Kleis en het station. Het voordeel verder is, dat het hele jaar gebruik gemaakt kan worden van het zwembadterrein. Liefting Sport doet dit al door middel van diverse fysieke trainingen en de ijsclub zou zeker goed in het plaatje passen", aldus Jan Ros.

Duurzaam investeren in techniek

Er wordt gefaseerd geïnvesteerd in techniek; er komen binnenkort zonnepanelen op alle daken en (later dit jaar) gevolgd door warmtepompen. Het water krijgt zijn warmte van deze twee duurzame warmtebronnen. Er wordt dan geen gebruik meer gemaakt van gas. Het afdekzeil, dat al in bezit is, voorkomt verdamping. Bij de opening van het zwemseizoen, op Koningsdag, is de watertemperatuur al tot 23 graden verwarmd. Dat het systeem het water ook kan afkoelen tot één graad, kan zeker ook interessant zijn voor de mogelijke ijsbaan buiten het zwemseizoen. Verder wordt de glijbaantrap de komende jaren vervangen door een veilige wenteltrap en worden de betonnen wanden nagelopen.

Sponsors

Tot nu toe is er gesponsord door middel van kortingen op verrichte werkzaamheden. Nu De Zien een horizon heeft van tien jaar, is de Stichting op zoek naar financiële sponsors. "Het zwembad is van ons allemaal en met zijn allen willen we dat het zwembad blijft. Dat kan door met zijn allen een steentje bij te dragen. Zakelijk gezien willen we het zwembadterrein wat 'sexier' maken: bij de ingang komt een 'Wall of Friends', waar sponsors duidelijk zichtbaar op vermeld zullen staan, evenals op de semi-transparante spandoeken rondom de baden. Buiten naamsbekendheid kan de Stichting ook extra's bieden zoals een besloten (bedrijfs)feestje met barbeque", aldus Jan Ros. Het werven van nieuwe toezichthouders is weer in volle gang, onder andere onder bijvoorbeeld studenten. Hoe leuk is het om stage te lopen bij het zwembad of om als vakantiebaan bij het zwembad te werken? Een gedegen opleiding tot lifeguard vormt hiervoor de basis. Ook wil de Stichting, in samenwerking met de gemeente, mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt, een kans geven. Kortom: door middel van technische en sociale duurzaamheidsinvesteringen kan Stichting De Zien iedereen omarmen in de toekomst!

Uitgeest wordt weer Fruitgeest

Nico Brantjes met Assumer Peren op Oogstdag 2016 (Kasteeltuin Assumburg) Aangeleverd

Door: initiatiefnemer Nico Brantjes

Uitgeest staat bekend om zijn historie. Dan denken we bijvoorbeeld aan zijn havenactiviteiten en aan Cornelis Corneliszoon, de uitvinder van de toepassing van de krukas in een windmolen. Ook was Uitgeest ooit bekend om zijn bollencultuur. Maar wat velen niet weten, is dat in Uitgeest ook fruitrassen zijn ontwikkeld. Het zou mooi zijn als daar meer bekendheid aan wordt gegeven. Mogelijk kan de gemeente maar ook de inwoners van Uitgeest hier een rol in spelen.

Rond de 19e eeuw werd ook in Uitgeest fruit geteeld en geoogst onder andere in het buurtschap Assum. Dit gebeurde in vele dorpen en steden. Het bijzondere van het kweken van fruit is dat door veredeling er telkens nieuwe rassen worden ontwikkeld. Zo ontstonden hele mooie namen van fruit dat vernoemd werd naar een persoon, maar ook naar de plaats. Te denken valt aan de Notaris, Mooije Neeltje, Enkhuizer Aagt en de Schellinkhouter. Er werd naar alle waarschijnlijkheid ook in Uitgeest gekruist, veredeld of geënt. De landelijke Pomologische verenigingen, waaronder die van Noord Holland, hebben heel wat oude rassen weer teruggevonden Mede dankzij die verenigingen werden ook een paar oude rassen gevonden, die hun oorsprong hebben in Uitgeest. Zo bestaat de Assumer peer, die als eerste boom in 2009 werd geplant in de boomgaard van de kasteeltuin Assumburg. Daarna werden er nog 150 bijzondere oude rassen geplant. De Assumer peer is ontstaan in het buurtschap Assum in Uitgeest. De Assumer peer is een zoete, middelgrote handpeer. De vrucht is geelgroen met een bruinrode blos, die in september wordt geoogst. Geen bewaarpeer, hij mag maar even rijpen, want de peer is snel melig. Dat is waarschijnlijk de reden dat deze peer nu niet meer zo bekend is. In de 20e eeuw heette zelfs een horecagelegenheid aan de Kleis in Uitgeest 'De Assumer Peer'. Daarnaast bestaat ook het appelras de Uitgeester Zoet, een middelgrote, zoete handappel, die ook als kook/stoof appel werd gebruikt. De appelboom bloeit mooi wit en draagt geelgroene appels met een paarsrode blos, die in oktober kunnen worden geplukt. De appel is een goede bewaarappel, want je kunt hem tot februari consumeren. Hij werd jarenlang commercieel geteeld in de Beemster en nog steeds aan te bevelen.

Graag wil ik deze twee mooie rassen uit Uitgeest niet teloor laten gaan en middels de actie 'UITGEEST WORDT FRUITGEEST' de gemeente en bewoners aansporen hieraan mee te werken. Het idee bestaat uit het aanplanten van genoemde twee Uitgeester rassen in het plantsoen, maar vooral bij particulieren in de voor en/of achtertuin. Dat zouden bomen op stam kunnen zijn (hoogstam: kroon op 1.80 m en halfstam: kroon begint op ruim 1.00 m). Bij een laagstam begint de kroon vrijwel direct bij de grond. In de moderne boomgaard zien we enkel laagstambomen maar dat willen we liever niet. De actie zou kunnen starten middels het aanbieden van een hoogstam peer, de Assumerpeer, aan het gemeentebestuur en te planten op een plek, welke door de gemeente wordt aangewezen. Hierover zal ik nog met de gemeente in overleg treden. Verder ben ik bereid een bemiddelende rol te spelen voor de aanplant in een plantsoen of op eigen erf, want deze oude rassen zijn nl. niet zomaar te koop bij een tuincentrum. Je moet wel even geduld hebben, want het zal minstens een jaar duren alvorens de rassen op hoog, halfstam of laagstam op ons verzoek geënt, opgekweekt en plantklaar afgeleverd worden. De bestelling gaat met bemiddeling van de Pomologische Vereniging Noord-Holland. Als lid van die vereniging probeer ik ook de aanplant van oude fruitrassen te promoten. Als men is geïnteresseerd, kunnen Uitgeesters tegen kostprijs één van de genoemde fruitbomen aanschaffen. We moeten wel snel zijn, want het enten geschied al binnen niet al te lange tijd en vóór half januari moet het benodigde enthout geknipt zijn, anders moeten we een jaar wachten. Meer informatie en/of een bestelling plaatsen? Graag een e-mail naar: nico.brantjes@gmail.com of een belletje naar telnr: 0251-310229.

Nieuwe aanmeldmogelijkheid WhatsApp groepen Uitgeest

UITGEEST - WhatsApp biedt sinds kort een nieuwe functie: uitnodigen voor een groepsgesprek via een link.

Het toevoegen van deelnemers aan de WhatsApp groepen is erg tijdrovend. Elke aanmelding moet handmatig in een telefoon worden gezet. Vervolgens moet er persoonlijk een protocol naar de deelnemer verzonden worden. Met deze nieuwe functie kunnen leden sneller toegevoegd worden. Hoe werkt het? Je vult het bekende formulier in op: http://112-uitgeest.nl/burgeralert/ Je ontvangt een email met het protocol van de WhatsApp groepen. Lees dit goed door. Onderin de email staat een link. Klik op de link via je telefoon en je wordt automatisch in de WhatsApp groepen geplaatst.

Enkele wetenswaardigheden
Tijdens de kerstdagen zijn er geen inbraken geweest in Uitgeest, Akersloot en Limmen. In Heiloo is er twee keer ingebroken en één poging tot inbraak tijdens de feestdagen. In Castricum werd er één poging gedaan om in te breken. In de CAL gemeenten (Akersloot, Bakkum, Castricum, Limmen en de Woude) zijn de inbraken in 2016 in vergelijking met 2015 bijna gehalveerd. Er werd 23 keer ingebroken en 43 keer geprobeerd in te breken. Voor Uitgeest zijn er (nog) geen cijfers bekend.

2017 Rampjaar?

Niet alleen voor de politieke partijen die door hun collega(e) partijen op een achterbakse manier buiten spel zijn gezet, maar ook voor u als burger.

Nu het gemeentehuis voor meer dan de helft is leeg geruimd, op een loket voor de sociale dienst, twee kamers voor de burgemeester en de vier wethouders na, moet u er maar op vertrouwen dat de door u aangeboden 1200 handtekeningen van de petitie Tegen ijsbaanbebouwing bij de burgemeester in de la liggen of zullen ze in de vrachtwagen van de archief vernietiging zijn beland? Wat nu als de bestuursrechter hier straks om vraagt?!
Voorts wil ik u meedelen dat na het plotselinge vertrek in september vorig jaar van de VVD wethouder het dossier Herinrichting Centrumgebied van de ene naar de andere wethouder inclusief de burgemeester circuleerde. Hier is nu een einde aan gekomen want de kers(t)verse nieuwe wethouder Mevrouw Anke de Vink heeft er in haar portefeuille een extra taak bij gekregen. De met zwangerschap verlof vertrekkende mw. Kloosterman had deze taak maar deze is dus overgeheveld en wordt nu aangeduid als taakomschrijving: Nieuwe IJsbaan (als het beesie maar een naam heeft).

Lou Winter

Workshop Tekenen en Aquarel schilderen

Aquarel van het raadhuis in Uitgeest Foto: Joop de Beer

Zoekt u naar een prettige, leerzame invulling van uw vrije tijd of heeft u iets te vieren, waardoor u met een groepje vrienden/vriendinnen een gezellige dag wilt beleven, dan is het kennis maken met het kunst schilderen misschien iets voor u.

Op zaterdag 21 januari 2017 verzorgt Joop de Beer, docent bij de stichting "de Nieuwe Kuil", van 10.00 uur tot 16.00 uur, een workshop Tekenen en Aquarelleren. Bij aanvang van de workshop wordt u geïnformeerd over basisprincipes en materiaalgebruik bij het tekenen en aquarelleren. Hierna vervaardigt u, onder begeleiding, een aquarel van een landschappelijk aanzicht van het dorp Uitgeest. Voor deze workshop is geen aanleg benodigd, enkel enthousiasme is voldoende. Als u zelf niet over teken/schildersmateriaal beschikt, krijgt u alle benodigdheden verstrekt. De deelnamekosten voor deze workshop zijn € 30,00, dit is inclusief het benodigde materiaal en koffie/thee gedurende de workshop. U dient enkel zelf een lunchpakket mee te brengen.

De workshop wordt gegeven in het Cultureel Centrum aan de Hogeweg 8 in Uitgeest Info/aanmelding bij docent Joop de Beer, Telefoon: 0251-311348
E-mail: joop_de_beer@hotmail.com Website: www.joopdebeer.exto.nl

Vogelgriep rond gemeente Uitgeest

Foto: Marianne Jonker

REGIO - Rond onze gemeente, in de Eilandspolder en Mijzen (Schermer, gemeente Alkmaar) zijn dode watervogels gevonden, die besmet blijken met het H5N8-vogelgriepvirus. Het gebied, binnen een straal van 20 km van de vindplaatsen, wordt nu als besmet beschouwd. Daaronder vallen ook de gemeenten Heiloo, Uitgeest en Castricum. Daarnaast zijn dode vogels aangetroffen in de Limmerdie (Akersloot, gemeente Castricum), maar daarbij is niet vastgesteld dat ze ook daadwerkelijk vogelgriep hadden.

Wie dode vogels aantreft, wordt geadviseerd ze niet aan te raken en de vindplaats direct te melden bij gemeente of hoogheemraadschap. Een dode vogel wil niet zeggen dat deze het virus draagt. Bij vondsten van meerdere (meestal 20) kadavers worden die exemplaren naar de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) gestuurd voor sectie. De NVWA stelt vast of het virus in een bepaalde gemeente is uitgebroken. Inmiddels is in Noord-Holland H5N8 vastgesteld in de regio's Waterland, Den Oever, Medemblik, Opmeer/Kolk van Dussen, Enkhuizen/De Kreupel, Oostzaan/'t Twiske, Texel en Eilandspolder.

Meldingen van dode vogels komen ook uit Limmerdie/Akersloot, Hoorn/De Hulk, Schardam/Floriskoog, Anna Paulowna/Waterberging Twisk. Het virus is hier (nog) niet vastgesteld. De dode vogels moeten zo snel mogelijk worden opgeruimd. Dit voorkomt niet de verspreiding van het virus, maar het zorgt er wel voor dat de verspreiding langzamer gaat. Vindt u een dode (water)vogel? Meldt u dat daarom alstublieft. Is de vogel gevonden binnen de bebouwde kom, bel dan de gemeente Uitgeest 140251. Is de dode vogel gevonden buiten de bebouwde kom, bel dan het Hoogheemraadschap HHNK:072-5828282. Is de vogel gevonden bij/op de Waddenzee, Markermeer, Gouwzee en primaire dijken, bel dan Rijkswaterstaat: 088-7974517. Heeft u vragen over de vogelgriep, de verspreiding in ons land en/of in de provincie Noord-Holland, belt u dan met de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit NVWA: 088-2233700.

Hoofdprijzen kassabonnen-actie OVU

OVU prijswinnaars en deelnemende winkeliers Foto: Marianne Jonker

Maar liefst 25.000 enveloppen zijn uitgereikt in het kader van de kassabonnenactie van de Ondernemers Vereniging Uitgeest (OVU). Iedereen die in Uitgeest winkelde bij de deelnemende winkeliers, kon een envelop vullen met kassabonnen, waarmee fraaie prijzen te winnen waren. Er zijn circa 23.000 enveloppen ingeleverd.

Maandag 27 december vond in het gemeentehuis de laatste prijsuitreiking plaats onder grote belangstelling van een aantal winkeliers. Er waren dit keer vijf winnaars die een mooie prijs mochten ontvangen uit handen van burgemeester Wendy Verkleij; De vijfde prijs was al niet mis: een boormachine t.w.v. € 250,- ging naar de Familie Geldermans (Westergeest 53), de vierde prijs: een mooie Airfryer mocht Mevrouw A. Kasimier (Koekoeksbloem 18) in ontvangst nemen. Mevrouw van der Eng (Benesserlaan 224) is erg blij met haar Samsung tablet. De tweede prijs: een mooie cheque t.w.v. € 500,-, beschikbaar gesteld door de Regiobank, werd overhandigd aan M. Krom (Paltrokstraat 19). K. Dekker (Nieuwland 33) ging met de hoofdprijs naar huis: een TUI reischeque t.w.v. maar liefst € 1.000,-. Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd!

De OVU kassabonnenactie is voor de tweede keer gehouden en blijkt wederom een groot succes. Alle OVU deelnemende bedrijven hebben deze prijzen gezamenlijk ter beschikking gesteld als dank aan het winkelend publiek.Op deze manier konden de ondernemers hun waardering laten blijken. Burgemeester Verkleij: "Namens de wethouders en mijzelf: complimenten voor deze prijzenactie. We zijn er trots op dat de inwoners van Uitgeest zich bewust zijn van het belang om in ons eigen dorp te winkelen. Ook dank aan alle winkeliers in Uitgeest, die deze actie mogelijk hebben gemaakt en op deze manier hun blijk van waardering hebben getoond". Omdat is gebleken dat dit soort acties goed is voor het dorp, wordt er waarschijnlijk vaker iets soortgelijks georganiseerd. "Ik ben een voorstander van deregulering en als gemeente helpen wij hier graag aan mee", aldus Burgemeester Verkleij.

Zilverreiger gespot in Uitgeest

Zilverreiger Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - Aan de rand van het weiland tussen Uitgeest en Castricum, vlakbij de 'Eendenkooi' zit regelmatig een prachtige zilverreiger. Marianne Jonker wist deze sierlijke vogel op de gevoelige plaat vast te leggen.

De grote zilverreiger is van oorsprong een vogel uit het oostelijke, mediterrane gebied. Door het beschikbaar komen van geschikte leefgebieden heeft deze hagelwitte reiger zijn verspreiding inmiddels uitgebreid tot in Nederland. De Oostvaardersplassen vormen het belangrijkste bolwerk in Nederland. Dit gebied is de springplank vanwaar andere gebieden inmiddels gekoloniseerd worden. Met name in de winter zijn grote aantallen te vinden in weidegebieden, die waarschijnlijk zowel uit oost-(Polen), zuidoost-(Oostenrijk/Zwitserland), als Zuid-Europa (Frankrijk) komen.
(Bron: Google)

Zondagmiddagconcert Witte Kerk Heiloo

Foto: Aangeleverd

Het eerste zondagmiddagconcert in het nieuwe jaar 2017 vindt plaats op 8 januari in de Witte Kerk van Heiloo. Daar zal voor het eerst op een Nederlands podium optreden het Behn Quartet. De musici van dit strijkkwartet, dat zijn basis in Londen heeft, komen uit Engeland, Nederland, Nieuw-Zeeland en Wales. Het ensemble is genoemd naar Aphra Behn, de zeventiende-eeuwse dichteres, toneelschrijfster, spionne, feministe en politiek activiste. Op het programma staan strijkkwartetten van Haydn, Mendelssohn, Britten en Auerbach. De aanvangstijd is 15.00 uur.

Voor reservering en nadere informatie:http://www.concertenwittekerk.nl

5 / 16

Gerommel tijdens de kerstborrel

Esmee Kuyt Foto: Aangeleverd

De jaarlijkse kerstborrel op het werk, de perfecte gelegenheid om met collega's te kletsen onder het genot van alcoholische versnaperingen. Toch kan een kerstborrel ook volledig uit de hand lopen. Dat bewijst een recente uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Bij het bewuste bedrijf werd de jaarlijkse kerstborrel gehouden in een café. Eén van de werknemers had behoorlijk veel gedronken en raakte daarna in een verhitte discussie met de directeur. Op het moment dat de directeur het café wilde verlaten, is de werknemer hem aangevlogen. Gelukkig hielden collega's hem tegen, zodat het bij dreigende taal bleef. De directeur heeft deze werknemer diezelfde avond nog op staande voet ontslagen. De werknemer begreep dit achteraf wel, bood zijn excuses aan en vroeg om compassie. Hij werkte al heel lang bij het bedrijf, had teveel gedronken en leed aan diabetes.

Een geldig ontslag op staande voet moet aan drie vereisten voldoen:
1. er is sprake van een geldige dringende reden;
2. het ontslag heeft tijdig plaatsgevonden;
3. de reden voor het gegeven ontslag moet direct zijn medegedeeld aan de werknemer.

In deze zaak was voldaan aan de tweede en de derde voorwaarde. De rechter moest zich buigen over de eerste voorwaarde: Was er een geldige dringende reden voor ontslag op staande voet? Was het verwijt dat de werknemer gemaakt kon worden, binnen de setting van een kerstborrel met veel drank, ernstig genoeg om deze man per direct te ontslaan. De werknemer verliest per direct zijn aanspraak op loon en heeft ook geen recht op een WW-uitkering. De rechter oordeelde in deze zaak dat de agressieve benadering van de werknemer tijdens de kerstborrel zo ernstig was, dat hij inderdaad terecht op staande voet was ontslagen. Heeft u vragen over dit onderwerp? Ik beantwoord deze graag, mijn e-mailadres is esmee.kuyt@advocaatlewin.nl

Expositie Vereniging Oud Uitgeest

UITGEEST - Vanaf 12 januari 2017 wordt er in de hal van het gemeentehuis de tentoonstelling 'Polderdorp Uitgeest' gehouden. De titel van deze expositie, die is ingericht door de Vereniging Oud Uitgeest, is gebaseerd op het feit dat de bebouwde kom van het dorp voor het grootste deel in polder De Zien ligt en bovendien wordt omringd door andere polders en boezemwater. Daarbij is het aardig om te vermelden dat, als gevolg van een grenswijziging, de Eendenkooi in de Castricummerpolder sinds 1993 ook tot de gemeente Uitgeest behoort.

Op een van de twaalf tableaus wordt duidelijk gemaakt wat polders zijn, waartoe zij dienden en hoe zij zich in de loop der eeuwen hebben ontwikkeld. Tom Poes en Heer Bommel zijn de bezoeker hierbij behulpzaam. Grote en kleine polders van Uitgeest, het Plankenpad, dat van Westergeest naar Krommenie liep, de boten waarmee in de polders werd gevaren, het hooien en de turfwinning… het komt allemaal aan bod. Plattegronden, tekeningen en foto's geven telkens weer een kenmerkend beeld van afzonderlijke polders. Veel van het geëxposeerde materiaal is overigens nog niet eerder tentoongesteld of in gedrukte vorm verschenen. Historische bouwwerken zoals molens, veren, sluizen en forten (Stelling van Amsterdam) maken deel uit van de landschappen om ons heen. Eenmaal aangekomen bij een prachtig bord met panorama's en oude kaartjes van Busch en Dam zal menig bezoeker zich erover verbazen hoe fraai het landschap in de directe omgeving van Uitgeest er uitziet. Een verrassend element in deze expositie is het tableau 'Kunst en polder' met reproducties van schilderijen en tekeningen. Deze werken zijn gemaakt door kunstenaars, die de Uitgeester polders als onderwerp hebben genomen. Ongetwijfeld zal de aandacht van de bezoeker worden getrokken door een tableau waarop aanschouwelijk wordt gemaakt wat het effect zal zijn als het A9-tracé in Uitgeest naar een voorstel van de AVBU wordt ondergebracht in een tunnelbak. Tekeningen en foto's laten het effect zien van het weg nemen van de barrière tussen het dorp en het oostelijk gelegen poldergebied. Het visuele contact tussen dorp en polder is dan hersteld.

Woensdag 11 januari a.s. zal de expositie om 20.00 uur worden geopend door wethouder Anke de Vink-Hartog en de gerenommeerde waterschapshistoricus Diederik Aten zal optreden als gastspreker. De tentoonstelling kan worden bezichtigd tijdens de openingsuren van het gemeentehuis.

Proefles Kinder-yoga of -meditatie

HEILOO - Vind je het fijn om in het nieuwe jaar gezellig met je baby een uurtje ontspanning en plezier te hebben tijdens de baby-yoga? Of vind je het fijn dat je kinderen kunnen ontspannen tijdens een mooi droomverhaal? Ze ontvangen spelenderwijs tools tijdens de kindermeditatie.

Wil je ontdekken dat baby-yoga of kindermeditatie iets voor jou of jouw kinderen is? Kom dan naar de proefles op zaterdag 7 januari 2017 in Heiloo. Van 9.30-10.30 uur is de baby-yoga en van 11.00-12.00 uur de kindermeditatie.
Een week later, op zaterdag 14 januari 2017, starten de lessen van Gezinscentrum Focus.
Neem een kijkje op de website voor een aanbieding en meer informatie: www.gezinscentrumfocus.nl
Voor vragen mag je contact opnemen via email karianne@gezinscentrumfocus.nl of even bellen met Karianne 06-55177098. De lessen zijn te volgen op Slimpad 16, 1851 LB Heiloo.

Karianne Wever Foto: Aangeleverd

Open repetitie Time Square 'De Jantjes'

Time Square zoekt leden voor 'De Jantjes' Foto: Fons Duin


UITGEEST - Maandag 16 januari houdt musicalvereniging Time Square een open repetitie. De groep start dan met de voorbereidingen voor de nieuwe productie.

Na de succesvolle opvoering van 'Titanic', afgelopen mei in het Kennemer Theater in Beverwijk, zet de enthousiaste groep nu haar tanden in de Amsterdamse volksmusical 'De Jantjes'.
Time Square is op zoek naar nieuwe leden, die willen meewerken aan deze productie. Iedereen is welkom om tijdens de repetitie een kijkje te komen nemen, mee te zingen en, indien enthousiast geworden, auditie te doen.
De auditie vindt plaats op maandag 16 januari om 19.30 uur in dorpshuis De Zwaan, Middelweg 5 in Uitgeest.
Aanmelden of meer informatie? Mail naar Lisanne Kuyper via koor@time-square.nl

Orkaan Otto raakt Costaricaanse bodem

De rivier sleurt alle huisraad mee

Door: Nancy Brantjes

Er is in Costa Rica op 24 november een orkaan geweest, Otto genaamd. Het was geen supergrote of supersterke orkaan, maar voor Costa Rica was het de eerste orkaan sinds mensenheugenis die de Costaricaanse bodem raakte. Dus werden voor alle zekerheid alle scholen en andere staatsorganisaties gesloten en onze president vroeg aan iedereen niet de deur uit te gaan en ook aan alle bedrijven te sluiten. Alleen de klinieken, ziekenhuizen, Rode Kruis en andere hulpgroepen moesten open blijven.

Hoe het ging met de kinderen van de dokters en verpleegsters die in deze dagen geen staatskinderopvang hadden, weet ik niet. Hele streken werden ontvolkt. Alle mensen in lager gelegen gebieden en dicht bij rivieren werden vriendelijk doch dwingend verzocht tijdelijk te verhuizen of naar een ingericht noodcentrum te gaan. Een grote groep politie werd naar deze streken vervoerd om toezicht te houden en te helpen met deze klus (Costa Rica heeft geen leger, hier doet de politie alles). Niemand wist wat er zou gebeuren. Maar inderdaad is het beter een tropische orkaan te respecteren. De hoeveelheid regen en wind is écht enorm.

De hoeveelheid regen en wind is enorm

Er waren verslaggevers door het hele land en de hele dag konden we live op de TV zien wat er gebeurde. Eerst viel het nog wel mee. Maar tegen de avond werd het erger... Toen ik ´s morgens wakker werd, hadden veel mensen die nacht niet geslapen. Heel veel huizen zijn ondergelopen, een aantal riviertjes had soms alle huisraad weggestroomd, en soms waren hele huizen verdwenen. Er waren tien mensen dood en ook velen zoek. Toen Otto langs het grote meer van Nicaragua kwam, voedde hij zich met een enorme hoeveelheid water die hij tegen een Costaricaanse vulkaan neerplenste. Hier waren de mensen niet geëvacueerd, want het ligt hoger. Dit gebeurde helaas ´s-nachts en zonder licht moet dit een enorme angstige ervaring zijn geweest. Hier in Jaris hadden we gelukkig alleen een beetje motregen. Geen wind, geen hoosbui. Maar wij hebben ons mini-orkaantje op 9 november gehad. Ik was niet thuis. De bus van 5 uur ´s-avonds liet mij op 1 km van mijn huis uitstappen. Een aardverschuiving zorgde ervoor dat hij niet langs mijn huis kon. Dus gingen we lopen. Gelukkig regende het bijna niet meer, maar overal lagen bladeren en takken op de weg. We stapten stevig door, want het begon al donker te worden. En ik vroeg me af wat ik thuis zou aantreffen.

Het viel mee: Ons huis was nog heel. Was wel een beetje ondergelopen, maar gelukkig was het schoon water en er lag niets belangrijks op de vloer. De elektriciteit was uitgevallen, dus met een zaklamp nam ik de schade op. Bij kaarslicht verwarmde ik het eten op het gasfornuis. Om 8 uur begonnen kettingzagen te klinken om de omgevallen bomen te ruimen en al snel daarna kwam er een graafmachine langs. Vroeg naar bed want zonder licht kun je niet veel doen. ´s-Morgens hadden we gelukkig weer elektriciteit, maar helaas geen telefoon en internet. Maar dat is weer een ander verhaal..... (wordt vervolgd)

Cursus basistechnieken tekenen/aquarelleren

UITGEEST - Op dinsdagavond 10 januari 2017 start er bij de Nieuwe Kuil, Hogeweg 8 te Uitgeest, een korte cursus basistechnieken tekenen en aquarelleren onder leiding van vakdocent Paulien van Tol. In 5 lessen leert men aan de hand van oefeningetjes en opdrachten de mogelijkheden kennen van o.a. potlood, inkt, gewassen inkt en aquarel- of acrylverf. Geïnteresseerd? Neem vrijblijvend contact op voor informatie of aanmelding bij Paulien van Tol. Tel.:06 15281472 of mail naar paulienz@hotmail.nl

Nieuwjaarsduik in het Zwaansmeer

De 'warming up' met Liefting Fit

UITGEEST - Op zondag 1 januari jongstleden namen er eenenveertig dappere Uitgeesters en een aantal mensen uit de Zaanstreek de traditionele nieuwjaarsduik in het Zwaansmeer.

Er stond een venijnige wind en er was geen zonnetje, maar dit mocht de pret niet drukken. De noodzakelijke warming-up was in handen van Liefting Fit, die afgelopen seizoen al diverse sportieve activiteiten in zwembad De Zien organiseerde. Na deze warming-up gaf burgemeester Wendy Verkleij rond 14.00 uur het startschot voor de Nieuwjaarsduik. Nog geen minuut later renden de stoere, sportieve helden het koude water in voor een frisse start van 2017!

Na afloop werd er onder het genot van warme chocolademelk en goed gevulde erwtensoep nog enige tijd gezellig nagepraat over onder andere hun heldendaad van deze middag.

(Foto's: Gerrit Bus)

Word in 2017 ook Vriend van De Uitgeester!

Heel veel Uitgeesters hebben in 2016 De Uitgeester gesteund door Vriend van De Uitgeester te worden. Daarmee hebben zij vertrouwen getoond in het voortbestaan van De Uitgeester en ons geholpen de krant te verbeteren en voor iedereen toegankelijk te maken. Daarvoor willen wij alle vrienden hartelijk bedanken! Bestaande vrienden ontvangen een bericht via brief of e-mail.

Ook in 2017 kunt u De Uitgeester steunen door Vriend van De Uitgeester te worden. Voor € 12,50 per jaar (méér mag ook) ontvangt u de krant tevens wekelijks gratis in uw mailbox en profiteert u van voordeelacties bij plaatselijke winkels, concert- en theaterbezoek. In 2017 zullen wij tevens weer een plaatselijk goed doel steunen. Aanmelden kan via www.vriendenvandeuitgeester.nl/vriend. Hier kunt u ook een machtiging afgeven. Heeft u geen internet? Dan kunt u ook het bedrag overmaken op IBAN NL77 RABO 0307580237 t.n.v. Vrienden van De Uitgeester.

Goed doel
Aan het begin van dit jaar hebben we beloofd een deel van de donaties aan een goed doel te schenken. Eén van de goede doelen, die we steunen, is een bijzonder project van de Jeugd- en Jongerenraad. Daarnaast hebben we een oproep gedaan voor een tweede goed doel. Uit de hiervoor gedane aanmeldingen hebben we zwembad De Zien gekozen en het bestuur kunnen verblijden met een donatie.

Eindejaarsbericht De Sjoelschijf

De eindstanden van de najaars competitie (gemiddelde telt 2x, punten 1x; gecombineerde stand)zijn: A: Robert Pick 27, Dennis Swart 26, Monique Brandsma 24; B: Jan de Groot 30, Chris van Kalmthout 27, Ingeborg Bruijns 23; C: Sonja Pick 30, Mart Schaar 24, Gea Meijer 23; D: Gerrit Spies 30, Irma Wijntjes 27, Patrick Ferket 24. De hoogste weekscores: Anneke de Groot 1282, Robert Pick 1281, Ingeborg Bruijns, Martin Wilson 1277, Evert Hup 1272, Monique Brandsma 1255, Ankie Versnel 1254, Ruud van Kalmthout 1241, Anneke van den Heuvel 1235, Chris van Kalmthout 1233, Jan de Groot, Gré de Graaf 1228. Koppel: Ruud van Kalmthout 100,99, Dennis Swart 100,21, Martin Wilson 999,86, Robert Pick 99,22, Ingeborg Bruijns 99,07.

Op 4 januari 2017 start de bekercompetitie, waarbij alle leden in één poule strijden. Op 14 januari (overdag) vindt de eerste van 3 selectiewedstrijden plaats ten behoeve van de afvaardiging naar het NK in Barneveld op zaterdag 15 april 2017. In de Jansheeren worden elke woensdagavond de competitewedstrijden gehouden vanaf 20.00 uur.

KPBiking verslag Vincent Dennenman: gelukkige maar lepe winst

REGIO - Vincent Denneman uit Heiloo heeft donderdagavond de laatste wedstrijd in 2016 in Akersloot op zijn naam geschreven. Bij zijn eerste optreden op Sportcomplex de Cloppenburgh in de strijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup heeft Vincent Dennenman het geluk niet tegen gehad.

De op het laatste moment aan de start komende Henk Verdonk junior uit Egmond aan de Hoef was niet helemaal goed voorbereid en vergeten zijn handschoenen aan te trekken, die met de kou echt nodig waren. Ook kwam Verdonk junior niet als eerste de vlak na de start opdoemde kombocht door, maar moest de eer laten aan Uitgeester Wilfred Knegt. Na ruim een ronde had Henk Verdonk junior alles weer recht gezet en reed fier aan de leiding. Daarna gingen zijn ijskoude handen hem parten spelen en was hij genoodzaakt af te stappen om zijn wel meegenomen handschoenen aan te trekken. Dit maakte het voor de groep mogelijk hun achterstand om te zetten in een voorsprong, zodat Verdonk junior alles op alles moest zetten om zijn verloren positie weer in te nemen. Nadat dit alles geslaagd was, bouwde Henk Verdonk junior zijn voorsprong weer uit.

Toch was het leed voor Verdonk junior nog niet geleden; wegens materiaalpech moest hij halfkoers de wedstrijd definitief verlaten. Onverwacht kwamen er twee nieuwe kanshebbers voor de overwinning in beeld, namelijk Wilfred Knegt en Vincent Denneman. Eerst genoemde Wilfred Knegt nam resoluut de koppositie in met Vincent Denneman in het wiel, dit om zich het nieuwe parcours goed eigen te maken. Dat de kennismaking goed is bevallen, bewees hij in de allerlaatste bocht voor het rechte stuk naar de finish. Hier lukte het Vincent Denneman op een brutale manier Knegt te verrassen en voorbij te steken, zodat de winst toch nog als buit werd binnengehaald. Uitslag; 1 Vincent Denneman, Heiloo 2 Wilfred Knegt, Uitgeest 3 Henk Louwe, Alkmaar 4 Wout Bakker, Heiloo 5 Chris Kemp, Egmond a/d Hoef.

Door: Ton Kramer

FC Uitgeest Boarding Toernooi

F-pupillen Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - De Activiteitencommissie en de Jeugdcoördinatoren hebben weer gezorgd voor een prachtig zaal-winter-programma in Sporthal de Zien.

Voor alle jeugdspelers werden de wedstrijden vastgesteld. Niet buiten, maar binnen werd gestreden tijdens het Boardingtoernooi van FC Uitgeest. Teams met prachtige namen streden om de eer en roem van FC Uitgeest onder enthousiaste aanmoediging van familie en vrienden.

F-pupillen Foto: Marianne Jonker

Programma FC Uitgeest Zondag 8 januari

14.00 uur FC Uitgeest 1 – Oud FC Uitgeest 1

9 / 16

Lumen uitvaart voor een betrokken en stijlvolle begeleiding van uw uitvaart

We staan aan het begin van een nieuw jaar, waarvan iedereen hoopt dat het geluk en goede gezondheid brengt. Sommige mensen weten dat die goede gezondheid voor hen of één van hun naasten moeilijk of niet meer bereikbaar is. Dan geeft het vaak rust om voorbereid te zijn op wat mogelijk komen gaat.

U kunt geheel vrijblijvend uw wensen voor uw uitvaart of voor de uitvaart van degene die naast u staat met mij bespreken. In een gesprek leg ik u de verschillende keuzes en de daarbij horende consequenties voor, zodat u bewust kunt kiezen wat passend is. Naar aanleiding van ons gesprek maak ik een transparante kostenbegroting voor u. Uiteraard legt u hiermee niets vast en kunt u te allen tijde uw wensen aanpassen en andere keuzes maken. Als u bewust kiest, zal het afscheid uiteindelijk passend zijn bij degene die overlijdt én bij degenen die achterblijven. Lumen betekent licht. Licht kan een gids zijn, het kan verwarmen, het kan verhelderen. Op deze manier wil ik, Joan van de Ven, u begeleiden. Uiteraard is daar ook alle tijd en aandacht voor als u geen voorgesprek wilt of als het overlijden onverwacht komt.

Foto: Anita Webbe

Ik wens iedereen een goed jaar vol liefde, kracht en lichtpuntjes Lumen uitvaart is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op: 06-20822260, zie ook www.lumenuitvaart.nl of Facebook Lumen Uitvaart

Nederland neemt afscheid van eeuwenoude uitvaarttradities

Inwoners van Nederland zeggen eeuwenoude uitvaart tradities vaarwel. Dit blijkt uit de Afscheidsmonitor van Yarden. Het liefst nemen ze afscheid van zwarte/donkere kleding (39%), droevige muziek (34%), koffie met cake (33%) en de rij bij het condoleren (33%). Opvallend is dat vooral 60-plussers droevige muziek en donkere kleding graag zien verdwijnen. Jongeren steken de doodskist en uitvaartdienst graag in een modern jasje. Nog niet heel Nederland breekt met tradities. Bijna een kwart (24%) wil de huidige uitvaarttradities in ere houden.

Meer vrolijkheid en kleur
Meer dan de helft van de mensen geeft aan het stemmige zwart en grijs van de rouwkleding en rouwkaart liever te vervangen voor gekleurde varianten. Wanneer men voor de keuze staat, wil een ruime meerderheid liever een borrel dan koffie met cake en liever vrolijke muziek dan droevige muziek. Vooral ouderen zien droevige muziek (48%) en zwarte kleding (60%) het liefst verdwijnen. Wel kiezen ouderen vaker voor een meer traditionele uitvaart vorm, zoals een ingetogen uitvaart en een afscheidsdienst in een kerk of crematorium. Terwijl jongeren vaker dan ouderen afwijken van de traditionele kist en uitvaartdienst. Jongeren willen vaker een groots, feestelijk afscheid, een persoonlijke kist, een biologisch afbreekbare kist en begraven worden in de natuur.

Steunbetuiging blijft traditioneel
De digitalisering van de samenleving krijgt nog weinig vat op uitvaarttradities. Steun betuigen aan nabestaanden doet 71% nog steeds door een kaart te sturen tegenover 9% die dit doet op social media of op een speciale website. Ook plaatst men liever een foto van de overledene bij de kist (41%) dan een filmpje te tonen over de overledene (32%).

Afscheid op maat
De traditionele uitvaart is op zijn retour en veel consumenten willen tradities graag verruilen voor hun persoonlijke afscheidswensen. Tegelijkertijd wil één op de vier de uitvaarttradities in ere houden. Om ervoor te zorgen dat het afscheid past bij ieders persoonlijke wensen, is het nodig dat mensen hun uitvaartwensen bespreken met hun naasten en vastleggen. Dat draagt bij aan een goed afscheid en helpt mensen verder.

Bron: Yarden

't Praethuys: avond voor nabestaanden

ALKMAAR - 't Praethuys in Alkmaar organiseert donderdag 5 januari een avond voor nabestaanden. Heeft u uw partner aan kanker verloren en wilt u graag horen hoe anderen met dezelfde ervaring hiermee omgaan? De bijeenkomst duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Na afloop wordt er onder het genot van een drankje nog even nagepraat. Het adres: Westerweg 50 in Alkmaar. Meer weten? Bel 072-5113644 of mail naar info@praethuys.nl. Zie ook www.praethuys.nl

Testament, algemene volmacht, levenstestament

Team Uitgeester Notariaat Foto: Aangeleverd

Het is wel bekend dat u met een testament zelf kunt bepalen wie uw erfgenamen zijn en wie wat krijgt. U kunt bij dat testament ook meteen andere zaken voor na het overlijden regelen, zoals bijvoorbeeld het benoemen van een executeur (iemand die uw nalatenschap goed afhandelt).

Maar hoe is het met uw wensen tijdens leven?
Stel u moet voor enige tijd naar het ziekenhuis en u weet niet hoe u er na de operatie aan toe bent. Of u verblijft voor langere tijd in het buitenland. Het kan ook zijn dat u een dagje ouder wordt. Dan neemt de kans toe dat u afhankelijk wordt van anderen voor huishoudelijk werk, verzorging of financiële zaken. Het is op zo'n moment goed om erover te denken wie uw financiële belangen gaat behartigen als u dat zelf niet meer kunt. Dit kan tijdelijk of permanent zijn. In wie heeft u het volste vertrouwen? Neem tijdig de regie in eigen handen om alles volgens uw wensen en behoeften vast te leggen. Dit kan met een volmacht, levenstestament en een testament. Uw keuze is afhankelijk van wat u wilt regelen. Met een volmacht bepaalt u wie er namens u mag handelen als u daar zelf (al dan niet tijdelijk) niet toe in staat bent. U geeft volmacht aan iemand die u vertrouwt. Het opstellen van een levenstestament biedt u de mogelijkheid om uw belangen op financieel en medisch gebied te beschermen tijdens uw leven. Dit levenstestament is eigenlijk een combinatie van de algemene volmacht en een overzicht van uw persoonlijke wensen. In het levenstestament benoemt u mensen die zich kunnen ontfermen over bijvoorbeeld uw bankzaken en bezittingen. Ook kunt u hen medische beslissingen voor u laten nemen. U treft hiermee een regeling voor de situatie dat u - al dan niet tijdelijk - (lichamelijk of geestelijk) niet in staat bent om uw vermogensrechtelijke en/of persoonlijke belangen te behartigen.

Voor vragen en advies over het opstellen van een algemene volmacht, levenstestament en testament informeren wij u graag. U kunt een afspraak voor een (vrijblijvende) bespreking met ons maken. Team Uitgeester Notariaat.

Peter de Haan: Serviceverlener bij uitvaarten

Foto: Aangeleverd

In de vorige editie heb ik u belooft uit te leggen waarom u ons dan zoveel door het dorp ziet rijden.

Op twee locaties in het oude dorp hebben wij onze materialen, bestaande uit de al eerder genoemde koelingen en een kleine 100 uitvaart kisten in verschillende modellen en uitvoeringen staan, op de andere locatie alle uitvaartauto's. Dagelijks rijden wij vanuit deze locaties naar de klant dat kan zijn met de bestelbus waarin we alle materialen (uitvaartkist en koeling) en ook eventueel de overledene in één keer kunnen meenemen. Maar dat kan ook zijn met één van de acht rouwauto's waarin we de overledene vervoeren naar zijn/haar laatste rustplaats.

Rouwauto's worden ook begrafenisauto of soms lijkauto genoemd, zelf heb ik wat moeite met die laatste benaming. Wij hebben het over de overledene of noemen de overleden persoon bij zijn/haar naam. Rouwauto's zijn er in diverse kleuren wij beschikken over zwarte en grijze auto's en ook over een witte een fel blauwe en een bordeaux rode. Er zijn een aantal automerken die een rouwauto uitvoering hebben deze worden nooit af fabriek geleverd maar apart gemaakt door gespecialiseerde bedrijven. De meest voorkomende zijn van Mercedes en Caddilac maar ook van Lincoln (Ford) en tegenwoordig ook BMW. Het is wel even schrikken wanneer je zo'n mooie nieuwe auto denkt te gaan bestellen en de prijs daarvan te horen krijgt. Er wordt voor de ombouw een nieuwe of jonge tweedehands auto gebruikt. De volgende keer iets meer over het hoe en waarom.

Foto: Aangeleverd

Peter de Haan

14 / 16

SeniorWeb organiseert lezingen en cursussen

Gaat u naar uw gemeentehuis, dan moet u in veel gevallen uw identiteitskaart, paspoort of rijbewijs laten zien. Zo weet de overheid wie u bent. Op internet kunt u laten zien wie u bent door in te loggen met uw DigiD. Ambassadeurs van SeniorWeb leggen u uit hoe dat werkt. Deze gratis toegankelijke lezing op maandag 9 januari om 14.00 uur. De lezing duurt tot 16.00 uur. Aanmelden is niet nodig.

Gratis cursus 'Werken met de digitale overheid'
Heeft u al een DigiD? Een afspraak maken bij de gemeente om uw paspoort te verlengen? Een zorgtoeslag of huurtoeslag aanvragen? Dat kan vaak alleen nog maar via de computer. En u heeft er een DigiD voor nodig. In de gratis cursus 'Werken met de digitale overheid' leert u hoe u dat allemaal kunt doen. En u maakt meteen een DigiD aan. De cursus bestaat uit vier lessen van twee uur, van 9.30 – 11.30 uur. De eerste les is op dinsdag 24 januari. De andere cursusdagen zijn 31 januari, 7 en 14 februari.

Cursus Starten met de Samsung-tablet
Vanaf 11 januari t/m 8 februari 2017 van 09.30-11.30 uur leert SeniorWeb u in vijf wekelijkse lessen op de woensdagen omgaan met de Samsung Galaxy. U leert die te bedienen, verbinding te maken met netwerken, surfen en e-mailen, downloaden en werken met apps, over apps voor allerlei toepassingen en nog veel meer. Voorkennis is niet vereist. Neem wel uw eigen Samsung- tablet (Note-Tab 1, 2, 3, 4 of 10.1) mee.

Voor inschrijving en meer informatie over de kosten van de cursus kunt u terecht bij de klantenservice in één van de bibliotheekvestigingen van Bibliotheek IJmond Noord. Of kijk in de Agenda op de website:http://www.bibliotheekijmondnoord.nl De lessen worden gegeven in de openbare bibliotheek in Beverwijk, Kerkplein 5. Om mee te kunnen doen, moet u al wel een beetje met internet kunnen werken. Als u gratis mee wilt doen, kunt u zich aanmelden bij de klantenservice in de bibliotheek van Heemskerk (Maerten van Heemskerckplein 3) of Beverwijk of via www.bibliotheekijmondnoord.nl Maximaal 8 deelnemers. Deze cursus is voor u georganiseerd door Bibliotheek IJmond Noord en SeniorWeb.

Lezing 'Leuk en veilig online'
In samenwerking met Bibliotheek IJmond Noord geeft SeniorWeb dinsdag 10 januari van 14.00-16.00 uur de lezing 'Leuk en veilig online'. Daarin onder meer aandacht voor de gevaren bij het gebruik van accounts en wachtwoorden, advertenties in Google, het veilig delen van netwerken, phishing bij internetbankieren en gevaren bij online winkelen. Toegang gratis. Aanmelden vooraf is niet nodig. Locatie: Baptistenkerk, Maerten van Heemskerckstraat 43.

Basiscursus Windows 10

Vanaf 10 januari t/m 7 maart maakt u in acht wekelijkse lessen op dinsdagen van 9.30-11.30 uur stap voor stap kennis met Windows. U krijgt les aan de hand van een cursusboek dat u bij de eerste les kunt kopen. Aan bod komen onder andere: meer muisgebruik in Windows, tekst bewerken, mappen en bestanden, surfen op het internet met Internet Explorer en werken met e-mail via Windows Live Mail. Maximaal aantal deelnemers: 8. De lessen worden gegeven in de Baptistenkerk aan de Maerten van Heemskerckstraat 43 in Heemskerk. Deze cursus is georganiseerd door SeniorWeb in samenwerking met Bibliotheek IJmond Noord. Voor inschrijving en meer informatie over de kosten van de cursus en het cursusboek kunt u terecht bij de klantenservice in een van de bibliotheekvestigingen van Bibliotheek IJmond Noord. Of kijk in de Agenda op de website bibliotheekijmondnoord.nl

Klassiek koffieconcert bij De Zwaan Cultureel

Mokum Duo Aangeleverd

UITGEEST - Na het eerste mooie en bijzondere concert door Maaike Widdershoven staat u op zondag 8 januari wederom iets moois te wachten. Dan treedt namelijk voor u op: het Mokum Duo.

Laat u niet misleiden door de naam, dit is bepaald geen (Johnny) Jordaan muziek. Het duo Roberta Cristini (klarinet/Italie) en Eliska Horehledova (fluitiste/Tsjechie) heeft elkaar ontmoet hun studie aan het conservatorium van Amsterdam. Inmiddels zijn ze afgestudeerd. Beiden hebben veel concertervaring, o.a. bij het Koninklijk Concertgebouw orkest, het Nederlands jeugdorkest en Kremerata Baltica. Ook zijn ze lid van het intercontinentale ensemble Nonet en spelen ze in gelegenheidsensembles. Zij spelen oude muziek maar ook 'klassieke' muziek uit de 20ste eeuw.

Het concert in Dorpshuis de Zwaan begint om 11.00 uur en duurt circa een uur. De toegang bedraagt € 10,-, vrienden van De Zwaan Cultureel betalen € 7,50. Kaartverkoop bij Boekhandel Schuyt, Middelweg 139, of op de dag zelf aan de zaal (indien nog voorradig).

Gratis proefles Tekenen en schilderen voor kinderen

2017: Geef kinderen een leuke creatieve start! Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Voor kinderen (7-11 jaar) die 2017 creatief willen beginnen, is er weer een cursus tekenen en schilderen.

In de cursus leer je werken met nieuwe technieken en materialen, zoals houtskool, pastelkrijt, aquarel, acrylverf en markers. De lessen zijn afwisselend en hebben steeds een ander thema. Zo gaan we een portret maken, bomen tekenen, een stripverhaal schrijven en gaan we met mooi weer naar buiten om te tekenen. De kinderen worden in twee groepen ingedeeld op leeftijd, één groep tekent van 13.30 tot 15.00 uur, de andere groep van 15.30 tot 17.00 uur. De groepen blijven altijd klein (maximal 6 kinderen), zodat er voldoende aandacht is voor iedereen. Wil je het een keer uitproberen? Kom dan naar de gratis proefles op woensdagmiddag 11 januari bij Toverzicht in Heemskerk.

Marloes Bloedjes is de schrijfster en illustrator van het kinderboek Wittie en de Regenboogfontein. Op dit moment richt ze zich met Toverzicht volledig op het schilderen, illustreren, schrijven en het geven van cursussen. Meer informatie over de proefles of de cursus vind je op http://toverzicht.nl/tekenen-en-schilderen-voor-kinderen/ of stuur je vraag naar marloes@toverzicht.nl

Vieringen RK Parochie Uitgeest

Woensdag 4 januari: VERVALT de Eucharistieviering in de kapel i.v.m. de avondwake voor Elisabeth Groen-Heijne
Vrijdag 6 januari:        19.00 uur H. Eucharistieviering in Geesterheem (Driekoningen).
Zaterdag 7 januari: GEEN VIERING.
Zondag 8 januari: 09.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. de Cantorij en kinderkerk.