De Uitgeester

17 oktober 2018

De Uitgeester 17 oktober 2018


't Portiertje haalde het Oktoberfest naar Uitgeest

Oktoberfest in 't Portiertje. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Vrijdag om 18.00 uur 'ging es los' bij 't Portiertje: voor de eerste keer organiseerden zij het Oktoberfest. Vier uur lang werden er flink wat halve liters bier weggewerkt, er werd braadworst met patat gegeten en dit allemaal onder de bezielende klanken van Dennie Christian, Heino en Udo Jürgens.

Op de foto zien we rechtsvoor Jorick. Hij zit aan de biertafel met tien vrienden, ze zijn bijna allemaal verkleed. Hij drinkt zijn derde pul bier; na een lange berekening denkt hij dat hij er een stuk of tien op kan vanavond. Hij vindt de muziek perfect en gaat straks zijn moves showen die hij van huis uit in zich heeft. Lees het vervolg op pagina....

Goede interactie op veiligheidsmiddag gemeente Uitgeest

Wijkbewoners krijgen tips van wijkagent Frans Pals. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De gemeente organiseerde afgelopen week een veiligheidsmiddag op het gemeentehuis. De middag bestond uit een presentatie door wijkagent Frans Pals, een wijkschouw waarbij inbraakgevoelige plekken werden bekeken, en een presentatie door een ex-inbreker.

Door: Margreeth Anema


De groep belangstellenden was niet heel groot maar stond wel garant voor goede interactie tussen de politie, de inwoners, de gemeente en de ex-inbreker. De wijkschouw en het verhaal van de ex-inbreker droegen eraan bij dat de bewustwording over de mogelijkheden voor inbrekers werd vergroot. Als je je als burger bewust bent van de mogelijkheden, dan weet je ook wat je kunt doen om inbraak te voorkomen. De inwoners waren erg enthousiast. Lees het vervolg op pagina...

Ingezonden brief: Nieuwe bestuurders succes

Een fractievoorzitter die geroyeerd wordt door zijn eigen mensen en nu van zetelroof wordt beschuldigd. Híj schreeuwde het hardst toen mevrouw Voordewind om "haar moverende redenen" overstapte. Háár overstap was goed onderbouwd. Hij gaat gewoon door als nieuwe eenmansfractie. Kiezers kozen destijds voor Uitgeest Lokaal. Niet voor deze fractie Weijers. Succes gewenst aan Judith Bos met haar royementsbesluit. Dat is het einde van de soap van onze vorige bestuurders. Bijna een einde van de soap, want nu moeten de huidige bestuurders nog het goede voorbeeld geven door de scherven op te ruimen. Er moet al sinds juli een dwangsom betaald worden die de rechtbank aan de gemeente Uitgeest heeft opgelegd voor slecht bestuur. Geen openheid van zaken geven met betrekking tot de bierbrouwer die op schimmige wijze door middel van vriendjespolitiek een pand betrok met een toeristische bestemming (dankzij een wethouder van Uitgeest Lokaal, nu fractievoorzitter). Géén antwoord geven over de uitslag van een hoorzitting binnen de wettelijk gestelde termijn. Wat als burgers hun boetes niet betalen?

Daarna wens ik ze succes met hun nieuwe plannen.

Géén bebouwing van de ijsbaan, hopelijk wel multifunctioneel gebruik stimuleren. Vooral twee scholen, aan weerszijden van de Geesterweg, géén megaschool in het centrum. ViVa! Zorg behouden en uitbreiden op de huidige locatie en met een nieuwe directeur. Kennemer Wonen met sociale nieuwbouw voor starters en woningen voor senioren, met passende plannen in de oude dorpskern.

Succes met de communicatie met belanghebbende bewoners van het centrum en zo min mogelijk hoogbouw in ons oude centrum. Burgerparticipatie zoals het hoort. Het dorpsmonument van de oude school blijft met leeszaal en muziekschool. Anita Smulders, Uitgeest.

Thuisbij - het dagboek van Jan

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

"Ze willen dat een hogere medische instantie ernaar kijkt en dat de dokter bedenkt wat de zusters ermee aan moeten."

Woensdag 15 oktober 2018

Vandaag – woensdag – was het Ilona-dag, maar ik heb Thuisbij verzuimd, ik heb een compleet blauwe hand vanwege de valpartij op maandag. Vandaag komt – als het goed is - dokter Ruud. De zusters op de gang vinden het een rare kleur en ze willen dat een hogere medische instantie ernaar kijkt en dat de dokter bedenkt wat de zusters ermee aan moeten. Ik heb ondanks die kleur toch geslapen. Maar ik zag een bezoek aan Ilona niet zitten. Ik heb dus verzuimd en de hele dag gependeld tussen bed en tafel en bed. Het was dus niks.

Margreet is op de workshop meet and eat. Wat het inhoudt hoor ik later vandaag. Dat kan wel laat worden. Ik bereid me voor op een uur of 17.00. Dat stond tenminste in de agenda. Ikzelf had ondertussen bami, best lekker. Maar daarna heb ik toch maar weer gelegen, en ook zo nu en dan op de rand van mijn bed gezeten. Met andere woorden, steeds tussen hangen en wurgen geleefd. Nou, geleefd? Ik ga maar verder op de dokter liggen/zitten wachten.

Ik had een mail van At aan Daniëlle. Volgens hem waren er minstens twee verhalen voor de Snipper bij Daniëlle, een van Anna Marie en een van Sanne. Ik twijfel of die verhalen al gemaakt zijn. Het kan goed zijn dat ik alleen de aantekeningen gemaakt heb, en dat de rest nog gedaan moet worden. Ik kan dat pas checken als Margreet thuiskomt. Met mijn gammele blauwe handje. Ik wacht het af. Ik heb ook echt geen zin dubbel werk te doen. Dus voor zover ik nu weet wordt het even afwachten. Het is nu kwart over twee.

Half drie reden we naar het ziekenhuis voor een foto. Ja, gebroken en nu in het gips. Wordt vervolgd.

Lees alle dagboekverslagen op http://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Tweede eetproject in De Klop van start

De vrijwilligers van Meet & Eat Uitgeest. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Gezellig bijpraten met dorpsgenoten en genieten van een mooie maaltijd brengt mensen bij elkaar. Afgelopen vrijdag kwamen twintig Uitgeesters samen voor een smakelijke driegangenmaaltijd in De Klop.

Mooi gedekte tafels, een vaasje bloemen en bij elk bord een menukaart. Na een glaasje en een lekker stukje kaas en worst werd om 17.30 uur de soep op tafel gezet. De maaltijd werd verzorgd door de vrijwilligers van Meet & Eat Uitgeest. Burgemeester Verkleij benadrukte in haar openingswoord het belang van de inzet van vrijwilligers in ons mooie Uitgeest. Na de maaltijd die bestond uit tomatensoep, een gebakken visje, aardappeltjes, salade en een zoet nagerecht, bedankte Arie Sengers de medewerkers van Meet & Eat voor het smakelijke onthaal.

Het tweede eetproject van De Klop wordt elke tweede vrijdag van de maand gehouden en staat open voor alleenstaande dorpsgenoten. Er kunnen nog gasten aanschuiven. Interesse? Neem contact op met Yvonne Hoogeland via 06-111 867 27.

Omgevingslawaai in Uitgeest

UITGEEST - Uit een onderzoek van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws blijkt dat miljoenen huizen in Nederland op lawaaiige plekken staan. Verkeer, treinen, vliegtuigen, windmolens of industrie zorgen bij ruim een derde van alle huizen voor meer dan 55 decibel aan geluid.

RTL Nieuws publiceerde een kaart waarop het gemiddelde geluidsniveau van huizen zijn op te zoeken. In Uitgeest staan een aantal huizen waarbij het lawaai zeer slecht is (hoger dan 65 decibel). Deze huizen staan bijvoorbeeld op de Melksuiker, de Burgemeester van Rosmalenstraat en de Anna van Renesselaan. Gemiddeld bedraagt het geluid bij huizen in Uitgeest tussen de 50 en 55 decibel, wat redelijk wordt geacht.

Omgevingslawaai kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom komt de Wereldgezondheidsorganisatie met nieuwe normen voor geluid. Lawaai van wegverkeer is volgens de organisatie schadelijk bij 53 decibel, van treinverkeer bij 54 decibel en van vliegtuigen en windmolens bij 45 decibel.

Jetzt geht's los in 't Portiertje tijdens Oktoberfest in Uitgeest

Mark Jonker vult de pullen. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Inwoners van Uitgeest hoeven niet meer naar München voor het Oktoberfest. 't Portiertje haalde namelijk het grootste bierfestival ter wereld naar Uitgeest. Het was de eerste keer dat ze dit organiseerden, maar zeker niet de laatste.

Jetzt geht's los werd er op vrijdag 12 oktober om 18.00 uur geroepen in de biertent. 't Portiertje had deze tent speciaal opgezet voor het Oktoberfest. Anton aus Tirol was er niet, maar Jelle, Jorick en Emir waren er wel, samen met veertig andere enthousiaste bierdrinkers. Nina, Nikki, Anne, Mabel en Fleur waren er ook, zij waren dan ook de enige vijf meiden en veruit in de minderheid. Aan twee lange biertafels werd er gegeten, gedronken en gestampt op de Duitse Schlagermuziek. Dit allemaal onder leiding van Cora, die de Duitse worsten klaarmaakte op de barbecue, en Sanne en Mark. De halve liters waren niet aan te slepen.

Het merendeel van de gasten droeg traditionele klederdracht (waaronder de bekende Lederhose voor mannen en de Dirndl voor vrouwen). De mannen met een hoedje en de dames met vlechten in hun haar. Ook Sanne en Mark waren niet van Heidi en Peter te onderscheiden. Tussen 18.00 uur en 24.00 uur mag er onbeperkt bier gedronken worden voor een vaste prijs, het gaat er eigenlijk net zo aan toe als in München. "Ik vind de bierpullen niet zwaar, het is tot nu toe goed te doen. Maar iedereen heeft net gegeten dus nu gaat het echt beginnen," zegt Sanne. Ze is goed getraind dus ze verwacht niet dat ze morgen spierpijn in haar armen heeft. Cora zet ondertussen de barbecue weer aan, ze heeft net veertig worsten klaargemaakt en ze is klaar voor de volgende ronde.

De meiden zitten rustig te eten. Fleur en Anne denken dat ze na twee pullen wel klaar zijn met het bier, "maar met de rest kan het lang duren," grapt Fleur. Nina reist binnenkort af naar Oostenrijk, ze gaat daar skiles geven, "dus dit is prima, nu kan ik er lekker even inkomen," zegt ze. Ze komen al vaak in 't Portiertje en hebben zich gelijk ingeschreven voor het Oktoberfest toen ze het evenement op Facebook voorbij zagen komen.

De meiden, prachtig uitgedost in Dirndl. Foto: Margreeth Anema
Mark en Sanne zijn er klaar voor: Jetzt geht's los. Foto: Margreeth Anema
De belangrijkste ingrediënten voor een geslaagd Oktoberfest. Foto: Margreeth Anema

Voor Jelle is bierdrinken en Duitse muziek jaarlijkse kost, hij gaat namelijk al veertien jaar op wintersport. Hij is zelfs ooit in Spanje geweest op een Oktoberfest, daar werden halve liters Desperado gedronken. Jelle heeft zijn Lederhose thuisgelaten. "Dit was een last-minute actie, Joost ging er ineens naartoe en toen besloot ik mee te gaan." Joost, die naast Jelle zit, is het hier niet helemaal mee eens, volgens hem was het andersom. Ach, na een paar biertjes zijn de mannen het vast weer vergeten.

Cora vertelt gekscherend: "Ik verwacht vanavond veel dronken mensen die het hele jaar geen Duitse muziek meer kunnen horen. De voorbereidingen zijn best druk: de meiden moeten aangekleed worden en de tent moet opgezet worden," vertelt ze. "Naast Uitgeesters zijn er ook veel jongens uit Akersloot, die komen eigenlijk altijd als we iets organiseren. Dit is nog maar de eerste keer trouwens, volgend jaar verwacht ik dubbel zoveel gasten."

Kinderboekenbal in Uitgeest

Het Lees Lokaal in Uitgeest. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Kinderboekenweek 2018 was dit jaar extra speciaal in Uitgeest. Vanuit het samenwerkingsverband 'Lezen is leuk' tussen Lees Lokaal en de basisscholen was het initiatief genomen om de Kinderboekenweek dit jaar feestelijk op te luisteren met een heus Boekenbal op alle basisscholen.

Omdat de Molenhoek al de nodige ervaring had met het organiseren van het Boekenbal beten zij de spits af op donderdag 11 oktober. Onder grote belangstelling van kinderen en (groot)ouders vonden er verspreid over alle klassen diverse activiteiten plaats rondom het thema van dit jaar: Vriendschap, kom erbij! Kinderboeken en de hoofdpersonen uit de diverse kinderboeken stonden hierbij vaak centraal. In ieder (klas)lokaal vond een andere activiteit plaats, altijd verbonden aan het thema Vriendschap en/of lezen. Door de hele school heen moest er ook gezocht worden naar de bekende vrienden uit de jeugdliteratuur, van Jip en Janneke tot Donald en Katrien, van GVR en Sophie tot Harry (Potter) en Hermelien.

Vanzelfsprekend is Lees Lokaal ook vertegenwoordigd tijdens het Boekenbal met een eigen stand waarin alle bezoekers terecht konden voor meer informatie over alle activiteiten die Lees Lokaal organiseert. Activiteiten zoals de jaarlijkse Lees Lokaal Pluimen aan het einde van ieder schooljaar, het aanbieden van themakisten aan de scholen en het ondersteuning bieden aan mensen met Nederlands als tweede taal en hen die moeite hebben met lezen en schrijven zijn slechts enkele voorbeelden. Bij het verschijnen van deze krant is het Boekenbal al gevierd op de Binnenmeerschool en de Kornak, maar kunnen kinderen en (groot)ouders donderdag nog genieten van het Boekenbal op De Wissel en de Vrijburg. Op beide scholen is het Boekenbal 's avonds tot 20.00 uur.

"Jij mag geen taart, toch? Je bent op dieet!"

Foto: Aangeleverd

"Jij mag geen taart, toch? Je bent op dieet!" Dit is een zin die je waarschijnlijk vaker gehoord hebt als je probeert af te vallen. Heel jammer vinden wij dat, want af en toe moet je eens extra kunnen genieten.

Wij leggen het aan onze cliënten altijd op de volgende manier uit: Wanneer je te streng bent voor jezelf, span je als het ware een touw om jezelf heen. Elke keer zeg je: "Ik mag dit niet, ik neem dit niet, ik sla dit over". Het touw gaat steeds strakker zitten totdat het op een gegeven moment knapt. Op dat moment verval je weer in je oude gewoontes. Je gaat weer te vaak en te veel snoepen of schept weer te grote porties op. Door te streng te zijn houd je een gezonde levensstijl vaak niet vol en dat is zo zonde. Hier twee tips om een gezonde levensstijl vol te kunnen houden:

1. Stel realistische doelen. Probeer geen 8 kg in 1 maand af te vallen. Kijk naar je lichaam en je beweegpatroon. Wat past bij jou? Pas je doel daar op aan.
2. Plan 'cheatmomenten'. Bijvoorbeeld: dinsdag een stuk chocolade bij de thee en zaterdag een bakje chips. Dit maakt het makkelijker om op vrijdag die traktatie op het werk af te slaan. Je kan dan tegen jezelf zeggen: "Nu geen traktatie, maar morgen geniet ik extra van mijn schaaltje nacho's met guacamole".

Probeer jij af te vallen? Geef dan niet op en geloof in jezelf! Wees niet té streng. Beweeg voldoende, eet gezond en geniet extra als je iets minder gezonds eet.

Wil je graag voedingsadvies of een stok achter de deur? Dan ben je welkom bij de Voedingstuin.

Mail of bel ons om een afspraak te maken: info@devoedingstuin.nl of 06 81127154 Liefs, De diëtisten van de Voedingstuin

Open plaatsen Vrijwilligers Bedankt Uitgeest

UITGEEST - Bij een aantal activiteiten zijn nog open plaatsen in het programma 'Vrijwilligers Bedankt Uitgeest 2018'. Vrijwilligers uit Uitgeest worden van harte uitgenodigd zich aan te melden voor een van de boeiende activiteiten die als bedankje aangeboden worden door de gemeente Uitgeest en het Vrijwilligers Informatie Punt.

Open plaatsen zijn er bij 'Wandel door de historie van Uitgeest', een interessante wandeling (met een gezellige koffiestop) begeleid door Greetje Plaisier, op zaterdag 3 november van 10.00 tot 13.00 uur. Eveneens op zaterdag 3 november kan meegedaan worden aan een 'Fietsexcursie in het buitengebied van Uitgeest', verzorgd door IVN-gids Sandra Wouters. Onder meer het landschappelijk schoon, de vogels en de waterhuishouding in de polders komen aan bod. De fietstocht is van 11.00 tot 13.00 uur en wordt afgesloten met koffie en taart in restaurant Havenrijk. Voor culinaire fijnproevers wordt op zaterdag 10 november, of naar keuze op zondag 11 november, een workshop 'Koken en dineren' met inspirerende recepten gegeven door kok Natasja. De workshops zijn van 15.30 tot 18.00 uur in het knusse 'Thuisbij' in Uitgeest.

Wie van dynamiek houdt kan (zonder ervaring) meedoen aan de ritmische workshop Djembé, een broertje van percussie, op zaterdag 10 november van 10.00 tot 12.00 uur in Dorpshuis De Zwaan. Docent Patrick Zuurbier leert deelnemers in korte tijd de technieken. Deze workshop staat garant voor veel plezier! Aanmelden voor de activiteiten en workshops kan tot en met 28 oktober op de site www.vrijwilligers-bedankt.nl, gemeente Uitgeest. Telefonisch of persoonlijk aanmelden is mogelijk bij het Vrijwilligers Informatie Punt Uitgeest op maandag en woensdag van 9.30 tot 12.00 uur, Middelweg 28 in Uitgeest. Het telefoonnummer is 06-24178778.

Iedereen wint bij het Showhero Di Fiorentina Theater in Heiloo

Di Fiorentina haalde Maan naar Heiloo tijdens de opening van het ijsseizoen in april. Foto: Erik Boschman (c)

HEILOO - Zaterdag 27 oktober is het zover, het Showhero Di Fiorentina Theater gaat los in De Cultuurkoepel in Heiloo. De Showhero's hebben de handen ineengeslagen met lokale artiesten en ondernemers, ze verzorgen samen een spetterende avond vol muziek, heerlijke hapjes en daverend entertainment.

Door: Margreeth Anema


De opbrengst van de sponsoravond wordt geschonken aan lokale goede doelen: Patrick Rupsam, De Vijfhoek, Stichting Kees en restaurant Stoer in Alkmaar, en er gaat een deel naar Showhero zelf. Iedereen wint dus tijdens dit bijzondere evenement. Er zijn nog een aantal kaarten verkrijgbaar, maar om het feest compleet te maken geeft ijssalon Di Fiorentina tien toegangskaarten weg.

Ingezonden brief: Opstelterrein NS niet in Uitgeest

Het opstelterrein van NS moet niet in Uitgeest worden aangelegd. De Statenfractie van de PvdA roept op om het besluit hierover te herzien. De PvdA in Uitgeest staat vierkant achter deze oproep. De gekozen locatie in Uitgeest ligt in de Groene Long tussen Uitgeest/Heemskerk en Zaanstad. Dit is een waardevol open gebied, onderdeel van het Oer-IJ en belangrijk voor natuur, recreatie en duurzame landbouw. Tijdens een overleg in oktober kwam naar voren dat regiodirecteur van de NS, Irma Winkenius, de opstelplaats heroverweegt en daarbij kijkt naar Heerhugowaard. De slappe bodem van Uitgeest maakt het realiseren van de opstelplaats extra kostbaar. De gemeente Heerhugowaard is blij met deze heroverweging en wil graag dat de opstelplaats voor de sprinters bij het station van Heerhugowaard komt. Ook de landelijke reizigersvereniging Rover steunt de keuze voor Heerhugowaard. Voor de verdere ontwikkelingen van het OV-knooppunt is Heerhugowaard een veel geschiktere locatie en die zorgt ervoor dat meer reizigers op het traject Alkmaar-Amsterdam van de sprinter gebruik zullen maken. Indien het opstelterrein niet in Uitgeest komt zal er voor onze inwoners langs de spoorlijn geen extra overlast zijn van heen-en-weer rijdende treinen tussen station en opstelterrein. Anneke Terra, Fractievoorzitter PvdA Uitgeest.

Poging tot inbraak bij Edwin Ott motoren

UITGEEST - Een onbekend persoon heeft in de nacht van maandag 8 oktober op dinsdag 9 oktober rond 1.30 uur getracht in te breken in de winkel van Edwin Ott motoren aan de Middelweg in Uitgeest.

De persoon kwam uit de richting van de Populierenlaan naar de motorwinkel. De persoon reed in een blauwe, mogelijk zwarte stationwagen van mogelijk het merk Opel. De persoon vertrok via de Middelweg in de richting van de Dr. Brugmanstraat.

In de nacht van woensdag 3 oktober op donderdag 4 oktober hebben de daders mogelijk al een voorverkenning gedaan. Door leden van de buurtpreventie werden rond 2.30 uur twee personen gezien die door de winkelruit van Edwin Ott motoren stonden te kijken. Deze personen vluchtten vervolgens met een witte kleine auto in de richting van Alkmaar. De leden van de buurtpreventie hebben alle informatie, inclusief kenteken aan de politie overhandigd. Bewoners die in de omgeving beveiligingscamera`s hebben hangen waar mogelijk de dader of de auto op te zien is kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844. (Bron: 112-Uitgeest.nl)

Samen herdenken op 2 november in Gedenkpark Westerveld

Gedenkavond in Gedenkpark Westerveld. Foto: Aangeleverd

REGIO - Op vrijdag 2 november organiseert Begraafplaats & Crematorium Westerveld (Duin en Kruidbergerweg 2-6 in Driehuis) een gedenkavond. Van 19.00 tot 20.30 uur biedt Westerveld de gelegenheid om gezamenlijk te herdenken en in het park een kaarsje op te steken.

Ook is er een sfeervol verlichte wandelroute met daarlangs mooie gedichten en wordt op verschillende plaatsen livemuziek verzorgd. Iedereen is welkom.

Gezamenlijk herdenken
"Het biedt troost samen herinneringen op te halen en te merken dat je niet alleen staat," vertelt Carla Bosua, directeur van Begraafplaats & Crematorium Westerveld. "Daarom organiseren wij ook dit jaar weer een gedenkavond. Om iedereen de mogelijkheid te bieden om te herdenken, maar ook als een bijzondere avond met mooie muziek, gedichten en saamhorigheid. We merken dat het veel betekent voor mensen."

Voor wie steek jij een kaarsje op?
Ook dit jaar heeft KRO-NCRV ervoor gekozen om vanwege de unieke uitstraling van het gedenkpark een live tv-registratie te verzorgen vanaf Westerveld. In de uitzending vertellen nabestaanden verhalen over hun bijzondere dierbaren en brengen Nederlandse artiesten troostrijke liedjes ten gehore.

Westerveld - ASCE
Westerveld - een Rijksmonument - is een van de oudste particuliere begraafplaatsen van ons land (1888) én het eerste crematorium van Nederland (1913). Het prachtige gedenkpark van circa 31 ha ligt in een duingebied en heeft een haast on-Nederlandse uitstraling. In ons land was Westerveld de eerste begraafplaats die zich lid mocht noemen van de Association of Significant Cemeteries in Europe (ASCE). Andere leden van deze prestigieuze internationale organisatie zijn onder andere Père-Lachaise in Parijs, Montjuic in Barcelona, Cimitero del Verano in Rome en begraafplaats Moscowa in Arnhem.

Uitgeester kunstenaar veilt kunstwerk voor Tienfestival

Uitgeester Martin Blok levert ook een bijdrage, zijn werk 'TienX'.

REGIO - Met als doel Tineke Nieuwenhuizen voort te laten leven, vindt op 13 oktober het Tienfestival plaats in de Nozem en de Non. Het festival heeft de vorm van een benefietconcert ten bate van Stichting Ambulance Wens en de AVL Foundation.

Uitgeester Martin Blok levert ook een bijdrage, zijn werk 'TienX' wordt geveild voor de twee goede doelen. Tineke Nieuwenhuizen en haar man Wim hadden tot 2011 het door Michelin bekroonde restaurant De Vergulde Wagen in Heemskerk. Martin Blok werkte destijds bij het restaurant en was de rechterhand van Tineke in de keuken. De zoon van Tineke en Wim Nieuwenhuizen, Sander, organiseert het festival. Het Tienfestival begint om 20.00 uur, de zaal is geopend vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis.

Porsche brandt uit op A9

Porsche in brand op de A9 bij Uitgeest. Foto: Rijkswaterstaat

UITGEEST – De vrijwillige brandweer van Uitgeest werd vrijdagavond rond 20.00 uur gealarmeerd voor een voertuigbrand op de A9 bij Uitgeest.

Ter plaatse bleek in de richting van Haarlem een oldtimer Porsche in brand de staan. De brandweer heeft de autobrand geblust. Vanwege het tijdstip leverde de autobrand weinig vertraging op. De oorzaak van de brand is niet bekend. (Bron: 112-Uitgeest.nl)

Interactieve communicatieworkshop

UITGEEST - Het Vrijwilligers Informatie Punt Uitgeest organiseert op woensdag 31 oktober een interactieve communicatieworkshop. Hierin leren deelnemers goed te communiceren om cliënten het beste te geven, ze te helpen of te coachen.

Wessel Louis, trainer en coach in gedragscommunicatie, geeft de workshop in Dorpshuis De Zwaan. Wessel geeft inzicht in het voorkeursgedrag en temperament van de deelnemers. Ook geeft hij inzicht in de stijlen van anderen en handvatten om beter af te stemmen op de ander. De workshop duurt van 19.00 tot 21.30 uur.

Ben Visser vangt geen bot

AKERSLOOT - Ben Visser uit Heerhugowaard heeft de wekelijkse donderdagavondwedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup vrij eenvoudig gewonnen. Ben Visser had bij de start al om zich heen gekeken wie zijn mogelijke concurrenten op Sportcomplex de Cloppenburgh zouden kunnen gaan worden.

Na dit in zijn hoofd opgeslagen te hebben trok Visser direct hard van leer, de rest in een lang lint meetrekkend. Het kaf werd van het koren gescheiden, maar Wout Bakker (Heiloo) en Akersloter Pleun Lodewijks zagen het gevaar en zetten alle zeilen bij om het gaatje dat Ben Visser sloeg beperkt te houden. Ook Henk Louwe uit Alkmaar probeerde de schade beperkt te houden, maar iedereen moest zijn meerdere erkennen in Ben Visser. Henk Jan Verdonk senior uit Egmond aan den Hoef liet het allemaal een beetje begaan en keek voorlopig de kat uit de boom, maar wel met de gedachte: mijn tijd komt nog wel.

Ben Visser bleef in het verdere vervolg van de koers voor iedereen buiten schot. De volgorde van de resterende podiumplekken was nog niet zeker, omdat de op dat moment op plek twee rijdende Wout Bakker aan het instorten was en de andermaal uit de achterhoede opstomende diesel Henk Jan Verdonk senior met nog vier omlopen te gaan over Woutje Bakker heen denderde. De goed gestarte Pleun Lodewijks moest na een leeglopende band en enkele pomppogingen de koers voortijdig verlaten.

FC Uitgeest Vrouwen 1 blijft op koers

Woman of the Match: Bo Smit. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De vrouwen van FC Uitgeest hebben dit seizoen een duidelijke missie: kampioen worden in de vierde klasse C. Tot dusver is Uitgeest goed onderweg.

Nog zonder puntverlies startten zij de thuiswedstrijd tegen het voorlaatst geplaatste FIT avv VR1. Net zoals het lesaanbod van wedstrijdbalsponsor The Workout te Heemskerk, liet ook Uitgeest zien hoe veelzijdig het is. Helaas voor Uitgeest gold dit voor hen ook in negatief opzicht. Uitgeest liet zich overpoweren door FIT en begon uitermate zwak aan de wedstrijd, wat niet onbestraft bleef. In de tiende minuut scoorde FIT uit een vrije trap, 0-1. Uitgeest moest serieus aan de bak en dat kwartje leek te zijn gevallen. Na een kwartier speeltijd trok de thuisclub de wedstrijd meer naar zich toe en niet veel later kwam de beloning. Een goede breedtepass van Floor Glorie belandde bij Sandy, die Bo Smit door de as alleen op doel afstuurde en niet faalde, 1-1. Nog geen minuut later kwam Uitgeest zelfs op voorsprong. Roxanne bediende Bo met een verre uittrap, waarna Bo opnieuw verlost van tegenstanders alleen op de keeper afging en wéér raak schoot, 2-1. FIT was het duidelijk even kwijt en Uitgeest had het duidelijk weer gevonden, want ook het derde doelpunt viel snel toen Daniëlle Kortekaas een strakke pass over de grond langs de keeper schoof, 3-1. FIT liet zich echter niet verder ontmoedigen en deed vlak voor rust iets terug, nadat de verdediging van Uitgeest de bal niet goed verwerkte en geen rugdekking werd geboden, 3-2.

De tweede helft leek verrassend veel op de eerste, waarbij FIT weer uit de startblokken schoot, maar Uitgeest het initiatief uiteindelijk weer overnam. Binnen één minuut had FIT de gelijkmaker al te pakken, 3-3. Wederom een wake-upcall voor Uitgeest en nu herpakten ze zich sneller. Vijf minuten later mocht Anouk de Goede aanleggen vanaf 11m, nadat Daniëlle op de hakken was getrapt in het strafschopgebied. Geen goede penalty, wel een goal en opnieuw de voorsprong, 4-3. De rest van de wedstrijd was Uitgeest dominant, maar belandden niet alle kansen in het doel. Zo spatte een fraai afstandsschot van de uitstekend spelende Elisa Wolf uiteen op de lat. Ook Dana Half had kunnen scoren, maar dit schot werd gekeerd en in de rebound venijnig afgemaakt door Bo, 5-3. Lotte Smit bepaalde de einduitslag van 6-3 na een mooie assist van Anouk de Goede.

Een wisselend Uitgeest met zeer sterke en uitermate zwakke momenten. Desalniettemin, de drie punten zijn binnen en daarmee blijft Uitgeest op koers voor het kampioenschap.

Woman of the Match: Bo Smit
Zowel prominent aanwezig op het scorebord als op het veld. Met haar constante aanjagen was zij een ware plaag voor de verdedigers van FIT en de uitblinker van deze wedstrijd.

FC Uitgeest scoort, swingt en is vooral stabiel

UITGEEST - Een van de betekenissen van het woord stabiel is 'rustig'. Misschien was dat, en niet de 6-2 overwinning, volgens trainer Ton Pronk wel de belangrijkste verdienste van FC Uitgeest afgelopen zondag in de thuiswedstrijd tegen Zeeburgia.

Een prachtige club overigens uit Amsterdam, maar soms met wat provocerende en irritante spelers. Zo ook Azzouzi die in de eerste helft, na een lichte overtreding van Tinus Putter, zeer agressief reageerde door een schijnkopstoot te plaatsen tegenover 'zondaar' Tinus. Deze bleef, net als vaak in zijn spel, ijzingwekkend kalm en maakte niet de fout om ten koste van een rode kaart te reageren. Hulde voor Tinus.

Bij FC Uitgeest was Kick Smit na een blessure weer terug in de basis. De thuisclub liet er geen gras over groeien. Vanaf de eerste minuut werd het doel van keeper Koendan gezocht. De beloning volgde in de 7e minuut. Een goed doorgekopte bal van Mats Idema belandde voor de voeten van Max Dekker die prachtig uithaalde en scoorde. 1-0. Niet snel daarna, in de 16e minuut, was het Kort die de gasten met een prachtige kopbal weer op gelijke hoogte bracht. FCU bleef echter standvastig en kwam wederom op voorsprong. Dit maal tekende Jorn Brouwer voor de mooiste treffer van de dag. Een wat moeilijk aangespeelde bal werd fraai gecontroleerd en nog voor de bal de grond raakte prachtig ingeschoten door 'swinging Brouwer' die vandaag een puike wedstrijd afleverde. Weer kwam Zeeburgia uit het niets terug. In de 44e minuut was het Pengel die behendig uit de draai raak schoot. 2-2.

De tweede helft stond er geen maat meer op de thuisploeg. Met soms frivool maar vooral degelijk spel werd Zeeburgia bij tijd en wijle overklast. In de 48e minuut bezorgde de ingevallen Lester Half de thuisploeg de verdiende voorsprong door van ruime afstand keeper Koendan te passeren. 3-2. In de 59e minuut was het wederom Lester Half die nog maar weer eens aangaf hoe belangrijk hij kan zijn voor FCU door na een niet goed verwerkte bal van de keeper op de juiste plaats te staan. 4-2. Andere spits Max Dekker besloot in de 59e minuut niet achter te blijven en kopte beheerst de 5-2 binnen. Het slotakkoord was tenslotte voor Lester Half die de 'return of the legend' op gepaste wijze gestalte gaf door in de 85e minuut een wat makkelijk gegeven strafschop keurig binnen te schieten om daarmee een klassieke hattrick te scoren. 6-2

Met de overwinning lijkt het team van trainer Ton Pronk de weg omhoog gevonden te hebben. Veel meer zal hij tevreden zijn over het scorend vermogen van zijn ploeg, in staat gesteld door vooruitdenkende middenvelders en een solide verdediging. FC Uitgeest swingt en scoort, maar lijkt bovenal stabiel te worden. (De Afvallende Bal)

Hockeymeiden D1 herfstkampioen

Flessen kinderchampagne voor D1 na de wedstrijd. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Bij zomerse temperaturen van boven de 20 graden werd MHCU MD1 afgelopen zaterdag herfstkampioen. De Uitgeester hockeymeiden speelden één wedstrijd gelijk, de rest werd gewonnen.
Zaterdag werd Mijdrecht MD1 verdiend met 4-1 verslagen, waarna het feest kon beginnen. De flessen kinderchampagne werden ontkurkt en de schaal met slagroomsoesjes was binnen een mum van tijd leeg.

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd: Max Dekker

Max Dekker en pupil van de week Timo Berkhout. Foto: Marianne Jonker

Zie hem daar trots staan op de foto (van Marianne Jonker), samen met pupil van de week Timo Berkhout van jo-8 2, en met de door HB Dealer Occasions gesponsorde wedstrijdbal: Max Dekker. Max kwam over van HSV, speelde zich vanaf de eerste oefenwedstrijd in de basis, is behendig, voortdurend dreigend en scoort. Vandaag ook weer twee keer. Maar bovenal is Max gewoon een aardige kerel. Niet daarom, maar vooral door zijn goede spel werd hij vandaag gekozen tot 'Man of the match'. (De Afvallende Bal)

Griezelen bij De Zien

UITGEEST - Het bad is leeg, het seizoen voorbij, maar deze weken lopen er griezelige wezens rond bij De Zien. Samen met de Zienhouse en Scouting Uitgeest organiseren we ook dit jaar weer een spannende Halloweenavond.

Durf jij te komen op zaterdag 27 oktober? Van 19.00 tot 21.00 uur is er van alles te doen op het terrein van De Zien. Een spannende film, een rondje spookhuis... Of durf jij bij de heksen langs die in de kleedhokjes getrokken zijn? Ze laten je de engste dingen zien en voelen. Je kunt een pompoen uithollen, een glaasje spinnenlimonade drinken en er zijn hele spannende, plakkerige snoepjes.

Zit je in groep 5 t/m 8 van de basisschool? Trommel je vriendjes op en kom de laatste zaterdag van de herfstvakantie griezelen bij De Zien. Toegang € 3,50. Online aanmelden op www.zwembad-dezien.nl.

Napoleontisch spektakel voor Hildes Verjaardag 21 oktober op het plein voor Huis van Hilde in Castricum

Foto: C.Pet-Sepers (CPetOriginals)

CASTRICUM - Op zondag 21 oktober viert Hilde haar verjaardag met een groot spektakel in Napoleontische sfeer, alsof het het jaar 1799 is. Op het Westerplein verrijst een legerkamp met soldaten- en officierstenten en een markt met activiteiten voor groot en klein. Meer dan tachtig re-enactors in 18de eeuwse kledij zorgen voor voorstellingen, demonstraties en muziek.

Op het plein oefenen Russische, Franse, Bataafse en Schotse soldaten. Er is zelfs een hoge officier te paard bij. Kinderen kunnen leren musket schieten. Op de markt tonen ambachtslieden hun vak, zoals de wapensmid, de musketbouwer en de uniformmaker. Er is zelfs een goochelaar en een kunstschilder. Kinderen vermaken zich met straatspelletjes of het grote spionnenspel, en kunnen knutselen. In de Franse 'Salon de thé' is lekkers uit die tijd en dansles te volgen. Binnen is de Rus te bewonderen, die onlangs een gezicht kreeg. En wie jarig is trakteert; Hilde zorgt voor taart en een cadeautje voor jonge bezoekers (zolang de voorraad strekt).

Ook in de herfstvakantie is het nog feest. Er is een fantastisch kinderprogramma met kijkdoos maken, pannenkoeken versieren, Hildes bioscoop, poppentheater en een verkleedhoek met 18de-eeuwse verkleedkleren.

Hildes Verjaardag, zondag 21 oktober, 11.00 – 17.00 uur, entree € 5,- (volw.), € 3,- (kind 5 t/m 17 jaar); kortingen (zoals 65+, vouchers, vrijkaarten, MJK en jaarkaarten) zijn op deze dag niet geldig. www.huisvanhilde.nl

Intro

Foto: De Uitgeester

De herfst heeft zijn intrede gedaan, ook al waren de afgelopen dagen boven verwachting zomers. In onze najaarsbijlage vindt u leuke en handige tips voor de kinderen en uzelf en een aantal wetenswaardigheden. Geniet van de schoonheid van de herfst, vooral tijdens de aankomende vakantie en mét De Uitgeester!

Verkeersexpert: "Gevaar op de loer tijdens herfstachtig weer"

De laagstaande zon zorgt in de herfst voor meer ongelukken. Foto: Aangeleverd

REGIO – De donkere dagen staan weer voor de deur en dit brengt een hoop gevaarlijke verkeersmomenten met zich mee. Regen, gladheid en het feit dat het veel vroeger donker wordt zorgen voor veel onveilige situaties op de weg.

"Fietsers hebben snel het idee dat ze goed zichtbaar zijn. Maar geloof mij, dit is echt niet waar. Vanuit een auto zijn fietsers zonder licht echt niet te zien. Laat staan met donkere kleding in de regen," stelt Mike van den Bos. Met zijn bedrijf driver-academy.nl verzorgt de verkeersspecialist al jaren rijtrainingen voor hulpdiensten, rijopleidingen voor particulieren en driver-events zoals antisliptrainingen.

Op het gebied van verkeer is Mike van den Bos een echte expert en weet hij als geen ander welke gevaren er op de loer liggen tijdens herfstachtig weer. "Belangrijk tijdens de herfstdagen is een goede zonnebril. Laagstaande zon is iets om goed rekening mee te houden. Afstand houden en de snelheid aanpassen is een must. Vergeet niet dat 93% van de ongevallen te wijten is aan menselijk falen," aldus Van den Bos.

Het belangrijkste van autorijden is dan ook vooral: fouten proberen te voorkomen en de fouten van anderen opvangen. "Dit kan alleen als je bezig bent met verkeer. En onthoud: iedereen heeft een speciale functie op z'n mobiel voor tijdens de rit of op de fiets: een uitknop."

De herfst is een prachtig jaargetijde

De herfst heeft ons veel moois te bieden. Foto uit Archief: Ger Bus

REGIO - De bomen verkleuren en laten geleidelijk hun bladeren vallen, en ook het weer is in de herfstmaanden sterk wisselend. De temperatuurverschillen zijn in de herfst dan ook groot, want het kan al tot lichte vorst komen en ook de eerste sneeuwvlokken kunnen vallen.

Ook kunnen er nazomerse dagen voorkomen met temperaturen boven de 20°. Vaak is dat alleen in september het geval met gemiddeld zo'n 9 warme dagen. In oktober hebben we, gekeken naar de periode 1981-2010, nog 'recht' op 1 warme dag van 20° of meer. Dit jaar is alles anders, want tot en met afgelopen zondag stond de teller al op 6 dagen met een temperatuur van 20° of meer, aldus weerman Rico Schröder. Zaterdag 13 oktober werd het zelfs op Schiphol 25,6°. Nooit eerder was het zo laat in het jaar zo warm met een zomerse dag van 25° en meer. Ook de afgelopen dagen steeg het kwik tot boven de warme grens van 20° en het is ook nog nooit voorgekomen dat er meer dan 6 warme dagen waren in onze regio in oktober. Het is een bijzonder jaar. Dat het de afgelopen tijd zo warm kon worden zo laat in het jaar heeft alles te maken met een zuidelijke stroming tussen hogedruk ten oosten en lagedruk ten westen van onze streken. Door continue hogedrukinvloeden overheerst bovendien het droge en zonnige weer, maar we zullen deze herfst ongetwijfeld nog te maken krijgen met regen en wind.

Nog even een korte blik op wat ons de komende tijd te wachten staat wat betreft het weer. Aanvankelijk is het nog warm met temperaturen boven de 20°. Geleidelijk gaat het kwik omlaag en aan het eind van de week en komend weekend is de temperatuur normaal met een temperatuur van zo'n 14-15°. Het weerbeeld is licht wisselvallig met een mix van zon en soms wat regen of een enkele bui. Pas tijdens de laatste week van oktober lijkt het wat meer herfstachtig te worden met een toenemende kans op regen. De temperatuur daalt overigens, normaal gesproken, in de herfstmaanden van een graad of 20 begin september naar ongeveer 7° eind november.

Rico Schröder, weerman Lage Landen op Alpenweerman.nl

De Koog eerste aardgasloze wijk?

Drukbezochte avond van DUEC. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De tweede bewonersavond op 9 oktober, georganiseerd door Duurzaam Uitgeest Energie Coöperatie (DUEC), was een succes. De opkomst was groot, mannen en vrouwen luisterden geïnteresseerd naar de presentaties over alternatieven voor het aardgas.

Bevlogen sprekers van DUEC, met hart voor het milieu en voor Uitgeest, riepen de mensen op om samen te werken, van elkaar te leren en kennis te delen als het gaat om het overschakelen naar andere vormen van energie, zoals zon, wind en aardwarmte. Voorzitter van DUEC Guus Willemsen: "Doe het overstappen naar duurzame energie niet alleen. Je kunt zonnepanelen voor je eigen dak gezamenlijk inkopen en laten installeren. Dat geldt ook voor het isoleren van je huis; doe het samen en word lid van DUEC."

Concrete plannen
Wethouder Jelle Brouwer vertelde over de plannen voor duurzaamheid van De Koog en pleitte voor een wijkgerichte aanpak. Nu De Koog toch op de schop gaat onderzoekt de gemeente de mogelijkheid om die wijk meteen ook aardgasloos te maken. Uitgeester Frits Roskam vertelde enthousiast over de mogelijkheid warmte uit het water bij het gemaal aan de Meldijk te halen om zo een hele rij woningen te kunnen verwarmen. Daarnaast informeerde een aantal sprekers de aanwezigen over Lokale Acties Zonnepanelen (gezamenlijke inkoop van zonnepanelen) en Zon op Uitgeest (zonnepanelen op bedrijfsdaken), met als boodschap dat men er niet voor hoeft terug te schrikken omdat het door DUEC goed geregeld en begeleid wordt, in samenwerking met lokale installateurs. Er wordt dus een totaalpakket geleverd. Dit kan een hoop zorgen wegnemen. Kortom: zowel bewoners als gemeente ontwikkelen interessante plannen en zetten flinke stappen op weg naar een duurzaam Uitgeest!

Meer informatie
Op 30 oktober is er een speciale informatieavond van DUEC voor bewoners van Uitgeest over de Lokale Acties Zonnepanelen (gezamenlijke inkoop van zonnepanelen voor je eigen huis).

Inwoners van Uitgeest voelen zich veilig

Wijkagent Frans Pals met bewoners door de wijk voor een wijkschouw. Foto: Aangeleverd

UITGEEST- De gemeente organiseerde op dinsdag 9 oktober een veiligheidsmiddag op het gemeentehuis. Burgemeester Wendy Verkleij, die de veiligheidsmiddag opende en bijwoonde, vertelt dat er twee jaar geleden een hogere opkomst was: zo'n 80 tot 90 inwoners bezochten toen de veiligheidsmiddag.

Door: Margreeth Anema

Uitgeest ging destijds gebukt onder een inbraakgolf en als de omgeving zich bedreigd voelt zijn er meer mensen die behoefte hebben aan zo'n informatiemiddag. "Dat er nu niet zoveel belangstelling was, is eigenlijk een goed teken: inwoners van Uitgeest voelen zich blijkbaar veilig in onze gemeente. Het aantal inbraken en fietsendiefstallen is dan ook een stuk verminderd ten opzichte van vorig jaar. De laatste tijd was er wel een piek in brommerdiefstallen maar gelukkig loopt dat nu ook terug," aldus de burgemeester.

Burgemeester Verkleij: "De insteek van deze middag is preventief: hoe bescherm je je woning tegen inbrekers en hoe kan je veilig over straat. Het doel is dat elke inwoner van Uitgeest zich veilig voelt." Ze vervolgt: "Ik blijf graag op de hoogte van het wel en wee van de inwoners van Uitgeest. Er vindt frequent overleg plaats met de wijkagenten. Ik ben 100% op de hoogte van alles wat te maken heeft met openbare orde en veiligheid in Uitgeest, op deze veiligheidsmiddag aanwezig zijn vind ik dus ook heel belangrijk."

Begin 2015 vond er een inbraakgolf plaats in bestelbusjes. De politie benaderde toen de eigenaren persoonlijk met tips hoe ze hun bestelbusje konden beveiligen. In januari en februari 2017 vond er ook een inbraakgolf plaats: in februari werden er destijds maar liefst elf woninginbraken gemeld. Gelukkig is het nu alweer even rustig qua inbraken; de laatste werd gemeld op 22 september maar er zijn nog altijd veel minder meldingen dan in 2017.

De burgemeester adviseert inwoners het altijd te melden als er een poging tot inbraak wordt geconstateerd; dit kan via het alarmnummer 112. Voor andere zaken die minder dringend zijn kan 0900-8844 gebeld worden. U wordt dan direct doorverbonden met Frans Pals of Dennie Bronneberg, de wijkagenten van Uitgeest.

"De kracht van Uitgeest is dat we naar elkaar omkijken. Blijf dit doen, zo kunnen we veel situaties voorkomen. Laten we met elkaar Uitgeest zo veilig mogelijk houden," besluit burgemeester Verkleij.

Isa Leering pakt derde prijs NK Meubelstofferen

Prijs voor Isa Leering bij NK Meubelstofferen. Foto: Monique Teeling

UITGEEST - In de wijde omgeving is Stoffeerderij Dijkstra in Uitgeest al jaren een begrip. Maar dat zelfs een voormalig stagiaire kortgeleden in de prijzen viel op het NK Meubelstofferen bij de Interieur Collectie Dagen is bijzonder.

Isa Leering (20 jaar) is sinds oktober 2017 in vaste dienst gekomen bij Fred en Paul Dijkstra en het feit dat zij voor het bedrijf mee mocht doen aan deze Nationale Kampioenschappen spreekt voor zich. In de keuken van het atelier vertelt Isa achter een kop koffie iets meer over haar beroep. Isa: "Ik koos aanvankelijk voor meubelmaken maar wilde het plaatje compleet maken en ben toen ook gaan stofferen. Wat daar leuk aan is? Het meubelstuk komt binnen en je knapt het op. Ik kan mijn creativiteit erin kwijt en heb daar voldoening van." Fred Dijkstra en zoon Paul vullen trots aan: "Toen Isa hier stage kwam lopen, wisten wij meteen 'die mag blijven'! Isa pakte het heel snel op en er is een klik, wat ook zeer belangrijk is."

Zij was de jongste deelnemer op het NK en op de Facebookpagina van Stoffeerderij Dijkstra is een filmpje te zien. Isa: "Iedereen moest eenzelfde type stoel bekleden, waar ik van tevoren over had nagedacht samen met Fred en Paul. Maar daar moet je het wel doen en liefst ook netjes." Dat zij talent heeft, bewees Isa door de derde prijs in de wacht te slepen. Een beker en een stoffeerdersschaar waren haar beloning maar de eer is zeker zo belangrijk. Isa: "Ik ben nog lang niet uitgeleerd. Hier leer ik iedere dag, want de opdrachten zijn zo divers en dat is interessant! Meubels, boten, autostoelen en er wordt veel met leer gewerkt." Stoffeerderij Dijkstra zit al eenentwintig jaar een beetje achteraf aan het pittoreske Hoorne, en naast de drie bovengenoemde krachten werkt ook Fred's echtgenote een dag in de week aan de administratie.

Fred: "We zijn overigens per direct op zoek naar een, in eerste instantie, parttime kracht, liefst iemand met kennis van zaken die daarnaast genoeg spierkracht heeft om te tillen." De beurzen zijn weer achter de rug en de trends voor de komende tijd zijn bekend. Paul: "We gaan naar de pasteltinten en de bloemetjes." Fred lachend: "Wij kunnen niet ergens normaal op een meubelstuk zitten zonder te inspecteren hoe het in elkaar zit, zo doe je soms leuke ideeën op." Mensen die voor het eerst bij Stoffeerderij Dijkstra binnenlopen zijn aangenaam verrast door de diversiteit die ze hier vinden. Gewone gordijnen, zonwering, plisségordijnen, alles voor de woning is hier te vinden tot en met elektrische bediening. Met een app kan men tegenwoordig zonder uit de stoel te komen de gordijnen sluiten. Heel prettig en ideaal voor iedereen maar met name voor ouderen of mensen met een beperking. Fred wil tot slot graag bootbezitters helpen herinneren aan het tijdig maken van een afspraak voor stoffering van hun boot.

Buiten een bezoek aan Hoorne 8A in Uitgeest is een bezoekje aan de website ook zeer de moeite waard. www.stoffeerderij-dijkstra.nl.

Door de lens van Bus

Foto: Ger Bus

"Op 10 oktober waren er mooie momenten voor een foto. Op het dijkje van de Dielofsmeerpolder, laaghangende mist met de opkomende zon, perfect." Ger Bus

Programma OSU Radio

Maandag
00.00 – 02.00 OSU Love Songs
02.00 – 07.00 OSU door de Nacht
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met lokale en regionale informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 19.00 OSU Carrousel – Nonstop met lokale en regionale informatie
19.00 – 20.00 Bart van de Heuvel – Barts Guitar Place
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio

Dinsdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU Carroussel – Nonstop met lokale en regionale informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 15.00 OSU Carrousel – Nonstop met lokale en regionale informatie
15.00 – 17.00 Jools & Hannah – De Koning en Sutherland Show (Jeugd)
17.00 – 18.00 OSU Infomagazine
18.00 – 20.00 Camille Jansen – Hits from the Heartland
20.00 – 22.00 Crackhelder & Joe Davinci – Dubbel & Dwars
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop

Woensdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12:00 OSU Carroussel – Nonstop met lokale en regionale informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 16.00 Tom Jacobs – Drie Decennia Hits
16.00 – 18.00 OSU Carrousel met lokale en regionale informatie
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn
20.00 – 22.00 Paul van den Berg – Carte Blanche
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop

Donderdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU Carrousel met lokale en regionale informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak – Schoolradio
15.00 – 16.00 OSU Carrousel met lokale en regionale informatie
16.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain
22.00 – 24.00 Rob Offerhaus – Muziek voor het slapen gaan

Vrijdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU Carrousel met lokale en regionale informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis
17.00 – 20.00 OSU Carrousel met lokale en regionale informatie
20.00 – 22.00 Joop Schouten – Thank God it's Friday
22.00 – 24.00 Mike Lambooij – Vinylized & More

Zaterdag
00.00 – 03.00 DJ Keanu – The Sound of Ibiza
03.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 11.00 OSU Carrousel met lokale en regionale informatie
11.00 – 12.00 Oranje Top-30
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend
14.00 – 18.00 OSU Carrousel met lokale en regionale informatie
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle
20.00 – 22.00 Richard Schmitt – Back to the Dancefloor
22.00 – 24.00 Tom Jacobs – Club 106
00.00 – 03.00 Jan van Dale – Sessions Mix

Zondag
03.00 – 08.00 OSU Nonstop
08.00 – 09.00 Songs of Praise
09.00 – 10.15 Live kerkdienst vanuit de katholieke kerk
10.15 – 12.00 OSU Nonstop
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend
14.00 – 15.00 OSU Cabaret
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox
18.00 – 20.00 Intermezzo – OSU Klassiek
20.00 – 22.00 OSUJazz – Blues and Big Bands
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop met lokale en regionale informatie

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters, waarbij Uitgeester gezelligheid en lokale informatie vooropstaan.

Lijkt het je leuk om ook een radioprogramma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma te verzorgen, de redactie te helpen of heb je een programma-idee en wil je graag meewerken? Van jong tot oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt de OSU in de ether op 106FM, Ziggo 104.5FM, Ziggo kanaal 918 en via internet.

Een ijsje eten verbindt, het Showhero Di Fiorentina Theater ook

Maan opende het ijsseizoen dit jaar, wie zal het seizoen volgend jaar openen? Foto: Erik Boschman (c)

REGIO - Ed van Baar van ijssalon Di Fiorentina (de DiFi in de volksmond) maakt het Showhero Di Fiorentina Theater mede mogelijk. "Na anderhalf jaar voorbereiding zijn we er helemaal klaar voor, dit gaat een enorm spektakel worden," vertelt hij trots. Een ijsje eten verbindt, aldus Van Baar.

Door: Margreeth Anema

"Laatst sprak ik een oudere dame die op het terras een ijsje at, het was een prachtige dag en er stond een enorme rij tot aan het kruispunt. Ze trok me aan mijn jasje en vertelde dat het haar opviel dat niemand in de rij op zijn telefoon bezig was, iedereen babbelde erop los. Toen de dame dat zei viel het mij ook op, ik vond dat zo mooi." Hij vervolgt: "Het Showhero Di Fiorentina Theater verbindt ook lokale ondernemers, lokale artiesten en lokaal publiek, met z'n allen gaan we ervoor zorgen dat dit een avond wordt om nooit meer te vergeten."

De voorbereidingen namen anderhalf jaar in beslag. De Showhero-artiesten hebben geoefend met zangeres en actrice Sanne Mallant, die musical- en zanglessen geeft bij onder andere Muziek- en Dansschool Heiloo. Keuken met Karakter heeft een heerlijk menu samengesteld voor de VIP-gasten en zij serveren de hapjes. Het hele team van Marco Borsato uit The Voice of Holland is van de partij: Maan, O'G3NE, Sanne Mallant en Bart Brandjes treden op en natuurlijk is Juriaan Singels er ook, iedereen kan zich vast zijn spontane optreden in 2015 herinneren op het terras bij Di Fiorentina, waarmee hij geld ophaalde om zijn eerste cd te produceren.

Onvergetelijke momenten
Stichting Showhero is een organisatie die inziet dat ieder individu talenten heeft. Zo ook mensen met een beperking. Showhero zet zich daarom in om deze mensen de kans te geven om in de schijnwerpers te staan, onvergetelijke momenten te laten beleven en dromen te laten uitkomen. Ed van Baar sponsort het Showhero-evenement in de Cultuurkoepel met liefde: "Ik heb altijd al een zwak gehad voor deze doelgroep, de jongeren zijn zo fijn om mee te werken, heel warm en oprecht." Hij is niet van plan om het bij één keer te laten, hij ziet het Showhero Di Fiorentina Theater als een jaarlijks terugkerend evenement. "Misschien wel in samenwerking met de Cultuurkoepel en de omliggende horecazaken op het terrein van het Witte Kerkje." Ed straalt ervan, hij ziet het helemaal voor zich.

Winactie: raad wie volgend jaar het ijsseizoen opent
In april werd het ijsseizoen feestelijk geopend door Maan, iedereen kan zich vast herinneren dat het zo druk was dat Heiloo compleet vastliep. Er stond een grote tent buiten en heel Heiloo en omstreken kwam kijken. "Volgend jaar kunnen de inwoners van Heiloo en omstreken weer een daverende openingsact van het ijsseizoen verwachten," vertelt Ed. Wie er komt optreden wil hij nog niet zeggen. "Dat mogen jullie raden. Vanaf woensdag kan er via de Facebookpagina van ijssalon Di Fiorentina geraden worden wie het ijsseizoen opent. Zaterdag 20 oktober verloot ik tien toegangskaarten voor het Showhero Di Fiorentina Theater onder mijn volgers die het goed geraden hebben." Hou de Facebookpagina van Di Fiorentina dus in de gaten!

Het Showhero Di Fiorentina Theater vindt plaats op zaterdag 27 oktober, de zaal gaat open om 19.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij IJssalon Di Fiorentina, Kennemerstraatweg 380 in Heiloo of via de site van de Cultuurkoepel: www.cultuurkoepelheiloo.nl. Toegangskaarten zijn 62,50 euro inclusief 3 consumpties en hapjes van Keuken met Karakter. De kosten voor een VIP-arrangement voor 2 personen inclusief diner, drankjes en een VIP-plaats bij de catwalk bedragen 295 euro. Jongeren met een Wajonguitkering betalen voor een toegangskaart 15 euro.

Militariabeurs in Fort Veldhuis

REGIO - Op zondag 21 oktober wordt in het luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis een militariabeurs gehouden. Het gehele fort wordt bevolkt door handelaren en liefhebbers van alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft: van boeken, documenten, uniformen tot onderscheidingen.

Echt een uitgelezen mogelijkheid om een dagje rond te snuffelen voor een geschikt boek tijdens de donkere dagen. De beurs wordt georganiseerd in samenwerking met de Documentatiegroep 40-45.

De Stichting Aircraft Recovery Group doet al meer dan 30 jaar onderzoek naar de luchtoorlog boven Nederland. De resultaten van deze onderzoeken zijn samengebracht in het luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis. Het fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en een van de oudste en grootste forten van deze stelling. Het fort is gelegen aan de Genieweg 1, 1967 PS Heemskerk. De ligging is op de grens van Heemskerk en Zaanstad. Toegang: volwassenen € 3,50; kinderen van 8 tot 12 jaar € 2,50; kinderen jonger dan 8 jaar en houders van een veteranenpas hebben gratis toegang. Openingstijden: van mei tot en met oktober alle zondagen van 11.00 uur–17.00 uur.

Muziekmiddag 16 december in de parochiekerk

UITGEEST - Hierbij een oproep voor koren, ensembles, duo's en solisten: op zondagmiddag 16 december is er in de parochiekerk aan de Langebuurt gelegenheid om op te treden.

Heb je altijd al zin gehad om midden december te zingen met je koor of wil je je zang- of muzikale talenten laten horen? Je hebt nu de gelegenheid! Deze middag wordt gehouden onder auspiciën van Laus Deo. Wil je je opgeven of wil je nadere informatie? Mail lausdeouitgeest@gmail.com.

Kinderboekenweek ook op basisschool De Wissel

Tekening uit de prentenboeken van 'Supervrienden'. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Op De Wissel is er ook dit jaar weer veel aandacht besteed aan de Kinderboekenweek. Het thema van dit jaar was 'Vriendschap, kom erbij'. Een leuk thema waarmee de leerkrachten een hoop kanten op konden. Wat is eigenlijk een vriend? Hoe maak je vrienden?

Voor de opening kwam de hele school bij elkaar in de speelzaal. Daar werd met z'n allen het lied van de Kinderboekenweek 'Kom erbij' gezongen. De Kinderboekenweek was geopend! De Wissel is een openbare school die werkt volgens het daltonprincipe. Een van de pijlers van het daltononderwijs is 'samenwerken'. Bij een thema als dit kon deze werkvorm goed ingezet worden. Er is tijdens de opening samengewerkt om de school in de sfeer van vriendschap te brengen. Ook ouders en opa's en oma's werden betrokken met de vraag of zij nog een poëziealbum hadden. Deze werden verzameld in een mooie vitrine en bekeken en besproken in de verschillende klassen.

Een schrijver op bezoek tijdens de Kinderboekenweek is natuurlijk heel bijzonder! Fiona Rempt, bekend van de prentenboeken van 'Supervrienden', kwam in diverse klassen langs. Prachtige boeken waarbij het thema 'vriendschap' centraal staat, met aandacht voor de verschillen tussen vrienden, maar bijvoorbeeld ook het helpen van elkaar. De Kinderboekenweek is inmiddels afgelopen maar er vindt deze week nog een bijzondere avond plaats op De Wissel. Er wordt op donderdag 18 oktober van 18.30 tot 20.00 uur een waar Boekenbal georganiseerd! Tijdens dit Boekenbal vinden allerlei verschillende activiteiten plaats. Zo is er bijvoorbeeld een boekenbalcafé, maar ook een theatervoorstelling. Kinderen kunnen creatief aan de slag met vriendschapsarmbandjes, spelletjes en andere activiteiten binnen het thema 'vriendschap'. Tot nu toe was het al een geslaagde Kinderboekenweek, maar we kijken nog uit naar het Boekenbal!

Onze Lieve Vrouwe Geboorte Uitgeest

Woensdag 17 oktober 18.45 uur: Rozenkransgebed en daarna de viering in de kapel.
Vrijdag 19 oktober 19.00 uur: Woord en Communieviering in Geesterheem.
Zondag 21 oktober 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.