De Uitgeester

16 mei 2018

De Uitgeester 16 mei 2018


Kapper Ton Glorie denkt nog niet aan kappen Uitgeester zit vijftig jaar in het kappersvak

Ton Glorie voor zijn zaak aan de Middelweg in Uitgeest. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - De 64-jarige Ton Glorie zit al vijftig jaar in het kappersvak, eerst als pruikenmaker en bedrijfsleider bij kapperszaken in het binnen- en buitenland, maar nu al dertig jaar in het centrum van Uitgeest.

Door: Margreeth Anema


Zijn vader, waarvan hij de zaak overnam in 1986, zou nu honderd jaar geworden zijn en samen zouden zij vorig weekend bijna 75 jaar gevestigd zijn aan de Middelweg 64. Genoeg mijlpalen om een feestje te organiseren dus en zo gezegd zo gedaan. Ton bouwde vorig weekend zijn zaak om tot 'De kroeg van Teun de Barbier'. Dit ter ere van zijn vader die tot zijn 86ste de rol van barbier op zich nam tijdens de themafeesten in Bob's. Voorbijgangers keken raar op toen zij familieleden van Ton zagen biljarten onder het genot van een biertje in de alom bekende kapperszaak in het hart van Uitgeest. Lees verder op pagina...

Fotoboek als ode aan 'De Chinees' Opmerkelijke missie begon in Uitgeest

De plek waar het allemaal begon voor journalist Mark van Wonderen. Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Gevels waaraan al jaren geen onderhoud meer is gepleegd, dode planten voor de ingang en een lichtbak die overduidelijk betere tijden heeft gekend. Journalist Mark van Wonderen heeft het allemaal veelvuldig voorbij zien komen tijdens zijn zoektocht naar álle nog bestaande Chinees-Indische restaurants van Nederland.

Deze opmerkelijke missie is min of meer begonnen in Uitgeest. "Rijdend over de Provincialeweg passeerde ik met enige regelmaat Danny's Palace. Ik raakte gecharmeerd van het opmerkelijk ogende restaurant in dat onooglijke pand. Die fraaie pagode zo pal aan de weg, de merkwaardige combinatie met het naastgelegen café De Bonte Vivant," vertelt Van Wonderen. De journalist maakte er een foto van en plaatste die op social media. Aangemoedigd door de positieve reacties maakte hij ook foto's van andere Chinees-Indische restaurants en op een gegeven moment was er geen weg meer terug: er moest een fotoboek van komen. Deze week verschijnt zijn (foto)boek Chin.Ind.Spec.Rest. Lees verder op pagina...

Molendag in Uitgeest en Akersloot druk bezocht

Drukte tijdens de Molendag in Uitgeest. Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - 'Ontmoet de molenaar!' was het thema van Nationale Molendag, die afgelopen weekend plaatsvond. Dit was niet aan dovemansoren gericht.

De molens De Oude Knegt in Akersloot en De Kat en De Dog in Uitgeest konden rekenen op veel belangstelling. Vooral zaterdag was het, geholpen door het zonnige weer, drukker dan voorgaande jaren. Normaal gesproken zijn De Kat en De Dog alleen op afspraak te bezoeken. Afgelopen weekend kon iedereen de molen van binnen bekijken. Bezoekers kregen een uniek kijkje achter de schermen. Aan het jaarlijkse landelijke molenevenement deden zaterdag ruim 700 molens mee en zondag rond de 250.

Kapper Ton Glorie vijftig jaar in het kappersvak Feest met eigen gebrouwen 'Barbier'

Het pand van kapper Ton Glorie aan de Middelweg in Uitgeest. Foto: Beeldbank Vereniging Oud Uitgeest

De 64-jarige kapper Ton Glorie zit al vijftig jaar in het kappersvak. Zijn vader, waarvan hij de zaak overnam in 1986, zou honderd jaar geworden zijn en samen zouden zij vorig weekend bijna 75 jaar gevestigd zijn aan de Middelweg 64.

Door: Margreeth Anema

Reden voor een feestje. Ton bouwde zondag 6 mei zijn zaak om tot 'De kroeg van Teun de Barbier'. Voorbijgangers keken raar op toen zij familieleden van Ton zagen biljarten onder het genot van een biertje in de alom bekende kapperszaak in het hart van Uitgeest. De biertjes waren overigens speciaal gebrouwen voor de familie; het heette dan ook 'Barbier', geheel in stijl. De nieuwe dorpskroeg was wel van korte duur, zondagavond om 20.00 uur was het feest voorbij, maandag moesten er natuurlijk gewoon weer klanten geknipt en geschoren worden.

Ton is dan wel bijna 65 jaar, maar dat voelt niet zo volgens de energieke kapper. Hij werkt nog vier dagen en zijn motto is: "Als je plezier in je werk hebt dan is het eigenlijk geen werk." Hij heeft de genen van zijn vader en is van mening dat positieve en humoristische mensen het langst leven. Zijn vader zei dan ook vaak "Sla uw zorgen aan stukjes, in stukjes en beetjes kun je ze aan." Ton is nog lang niet van plan om met pensioen te gaan. "Pas als ik het niet meer leuk vind dan stop ik," zegt hij.

De familie Glorie bestaat uit twaalf broers en zussen, allen opgegroeid aan de Middelweg 64. Ze sliepen met zijn twaalven in drie of vier slaapkamers, dat was vroeger normaal. Vader Teun werkte in de kapsalon, daarnaast zat hij in de handel. Je kon alles bij hem kopen, van zonnebrillen tot een oude bidstoel. "Aan mijn vrouw ben ik gehecht, voor de rest is alles te koop," was zijn lijfspreuk. Ton is de enige telg van de Glories die nu nog in het kappersvak zit, zijn zussen Petra en Marga stopten toen zij gingen trouwen.

Al jaren prijkt de schaar boven aan de winkel aan de Middelweg. Foto: Beeldbank Vereniging Oud Uitgeest

De service van Ton gaat ver: hij brengt klanten die slecht ter been zijn even naar de auto en als er een klant overlijdt dan komt hij aan huis of in het uitvaartcentrum om het haar van de overledene te knippen of krullen. Dit vindt hij erg bijzonder om te doen, het is voor hem een eerbetoon aan zijn klant, een respectvol afscheid.

Hij zal nooit vergeten dat een school in de omgeving eens met een pony de zaak binnenliep. Ton had namelijk een houten carrouselpaard in de etalage waar een poster boven hing waarop te lezen was: "Wij knippen ook pony's". Naar voorbeeld van het tv-programma 'Doet ie het of doet ie het niet' kwamen leerlingen van de school de zaak in met een pony. Uiteraard liet Ton zich niet kennen en knipte de pony van de pony netjes op één lengte. Dit verhaal zullen veel Uitgeesters zich kunnen herinneren.

Ton heeft veel plezier in zijn vak, hij piekert er niet over om te stoppen als hij 65 jaar wordt. Mocht de dag zich aandienen dat hij de schaar toch overdraagt dan wordt hij uitbater van 'De kroeg van Teun de Barbier'. Dat beviel hem ook prima, zegt hij gekscherend tot slot.

Chinese restaurants in Uitgeest: "Het zijn pareltjes!"

"Danny's Palace heeft iets aandoenlijks," aldus Van Wonderen. Foto: Mark van Wonderen

UITGEEST - 1080. Dat is het aantal Chinees-Indische restaurants dat journalist Mark van Wonderen heeft gefotografeerd. Dat zijn dan ook meteen álle Chinees-Indische restaurants van Nederland.

Die zoektocht duurde ruim een jaar en bracht hem langs elke plaats in Nederland. Deze week verschijnt zijn (foto)boek 'Chin.Ind.Spec.Rest.: een verdwijnend Nederlands fenomeen', waarin hij de bijna 1100 Chinees-Indische eetgelegenheden die ons land rijk is, heeft vereeuwigd.

"Het zijn pareltjes!"
In Uitgeest trof hij nog twee 'Hollandse' Chinezen aan: Danny's Palace aan de Middenweg en Hing Fa aan de Verzetstraat 1940-1945. En daar waar hij elders in het land veel treurnis tegenkwam, kunnen de Chinese restaurants van Uitgeest Mark van Wonderen wel bekoren: "Het zijn pareltjes! Danny's Palace heeft iets aandoenlijks, met zo'n naam verwacht je toch een groot pand met veel grandeur. Als je er dan voor staat, daar pal naast die drukke weg, dan valt dat natuurlijk wel een beetje tegen. Maar die pagode is prachtig! Het pand van Hing Fa zit strak in de verf, uniek voor een Chinees restaurant. Het ziet er ook gezellig uit, met al die rode lampionnen. Ik zou hier zo naar binnen stappen voor een portie foe yong hai."

Chinees dreigt uit straatbeeld te verdwijnen
Van Wonderen begon aan zijn missie omdat de ouderwetse Chinees uit het straatbeeld dreigt te verdwijnen. "Steeds vaker hangt er een bordje met 'te huur' op het raam of zijn ze bezig de boel om te bouwen naar een wok- of sushirestaurant. De oudere restauranthouders gaan met pensioen en hun kinderen hebben er steeds minder zin in om zo enorm hard te moeten werken." En daarmee dreigt volgens Van Wonderen Nederlands cultuurerfgoed te verdwijnen. "Iedereen boven de 35 is met het Chinees-Indische restaurant opgegroeid. Ik ook, ik ben geboren in Bergen en elk jaar gingen we op de trouwdag van mijn ouders naar De Oude Prins in het dorp. Iets anders was er ook eigenlijk niet. Voor velen was dit typisch Nederlandse fenomeen ook de eerste kennismaking met exotisch eten. Zo jammer dat veel van deze restaurants nu plaatsmaken voor iets hips."

Het boek 'Chin.Ind.Spec.Rest.: een verdwijnend Nederlands fenomeen' is te koop in de betere boekwinkels en te bestellen op www.chinindspecrest.nl.

Mark van Wonderen: "Het pand van Hing Fa zit strak in de verf." Foto: Mark van Wonderen

Wij zoeken nieuwe collega's

Sandra Kuil, wijkverpleegkundige van het Wijkzorgteam Molenweg. Foto: ViVa! Zorggroep

Wijkzorgteam Uitgeest van ViVa! Zorggroep levert op dit moment zorg aan ongeveer 130 cliënten. Wij leveren zorg vanuit het MCM-gebouw, 2e etage. Het merendeel van de cliënten woont in Uitgeest. Daarnaast nog een aantal van De Kleis tot Akersloot, Busch en Dam en zelfs een cliënt in Krommenie.

Sandra Kuil, wijkverpleegkundige van het Wijkzorgteam Molenweg, is een tevreden mens. "Aan cliënten geen gebrek, dat was twee jaar geleden wel anders. En de diversiteit van de zorg is groot, wat het werk ook leuk maakt. Van zorg voor somatische cliënten tot zorg voor mensen met dementie, inclusief verpleegkundige en technische handelingen. En dan hebben we ook nog een variatie in leeftijdscategorieën, onze cliënten zijn 45 tot 99 jaar oud. Achter elke voordeur weer een ander verhaal. En iedereen is blij als je komt. Ja, het gaat hier goed. De band met zorgverleners zoals de huisartsen in het MCM-gebouw is prima, we hebben rechtstreekse lijntjes met elkaar. Maar ook met de huisartsen in Akersloot hebben we een goede band.

We hebben één probleem. En dat is een tekort aan IG'ers. We zitten te springen om nieuwe collega's. We werken op dit moment met achttien medewerkers. En het is buffelen. Mijn collega-wijkverpleegkundige Serena gaat het team verlaten, dus vanaf half juni doen Lindy, verpleegkundige niveau 4, en ik het samen. Samen goed in de gaten houden wat er speelt, zeker bij de complexe cliënten. Het minder leuke werk laat ik over aan Jeannet van de centrale ondersteuning. Zij doet de roostering, planning en de flexwerkers," zegt Sandra lachend.

Sandra noemt de taken op die zij met haar team uitvoert: de indicatiestelling, PGB aanvragen, de zorg op het persoonlijk vlak, zoals het douchen of kousen aantrekken, de palliatieve en terminale zorg samen met het Zorg Contact Centrum. In het pakket zit ook thuisrevalidatie; het begeleiden van cliënten die uit Meerstate (verpleeghuis in Heemskerk) zijn ontslagen. Het leveren van wondzorg en verpleegkundig technische handelingen behoort hierbij tot een van hun taken.

"Ja, ik kan stellen dat we een leuk team zijn, professioneel en serieus aan het werk. We zijn erg gericht op het welzijn van onze cliënten, daarbij de gezondheid van de cliënt natuurlijk in het oog houdend. We proberen zoveel mogelijk gehoor te geven aan wat de cliënt aangeeft. Daarom leveren we goede zorg."

Ingezonden brief: Die goeie ouwe tijd...

In het jaar 1970 telde Nederland volgens cijfers van het CBS bijna 13 miljoen inwoners, nu zijn het er ruim 17 miljoen. Het aantal ouderen met een leeftijd boven de tachtig jaar is gestegen van 222.000 naar 764.000. Ja, we moeten zuinig zijn op onze natuur en Nederland leefbaar houden. Maar al die mensen moeten ook ergens wonen. Het zijn niet slechts geboren en getogen Uitgeesters die in de na 1970 gebouwde wijken van Uitgeest wonen. Zelf woon ik al 17 jaar in het oude dorp als niet-Uitgeester. Met veel plezier, met een tuin en met heel veel groen in die tuin. Maar ook groen op het openbare parkeerterrein achter mijn tuin. Ik doe boodschappen in de supermarkten, het zijn er inmiddels drie, en bij de lokale slager, bakker, bloemenzaak etc. etc. Bijna alles is te koop in Uitgeest. Er zijn gemeenten in Nederland waar het kleinschaliger is. Geen winkels, geen openbare voorzieningen. Heel veel natuur. Maar ook mestlucht. Het staat eenieder vrij om zich daar te vestigen. Zoals dat gelukkig ook in Uitgeest het geval is. Blijkbaar is onze gemeente nog steeds zo aantrekkelijk dat er een tekort aan woningen is. Maar kijk eens hoe mooi er gebouwd wordt aan de Langebuurt en de Meldijk. Juweeltjes worden daar neergezet. En de bouwplannen in het lelijke kassencomplex zijn ook veelbelovend. Een mooie rij bomen eromheen zou zeker niet misstaan. Ik zou ook graag een dienst groenvoorziening hebben met tweemaal zoveel personeel als nu en boomchirurgen. Er zijn wel meer dingen die ik graag anders zou zien en die beter zouden kunnen, maar waar ik niet voor wil betalen. In Uitgeest zet de gemeente de tering naar de nering. En zo hoort het. Lieve mevrouw Smulders, 1969 komt NOOIT meer terug. Stop met klagen, creëer uw eigen mooie toekomst. Leo Brombacher.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 16 mei 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 18 mei 19.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. de Cantorij.
Vrijdag 18 mei: Van 20.00-21.00 uur Stille aanbidding in de kapel; tevens is er gelegenheid het sacrament van de biecht te krijgen.
1e Pinksterdag 20 mei: 10.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. de Cantorij.
19.00 uur Rozenkransgebed in de kapel.
2e Pinksterdag 21 mei: 10.00 uur H. Eucharistieviering met samenzang.

Speeltuin Kindervreugd zoekt vrijwilligers

Speeltuin dicht omdat er geen toezichthouder is. Foto: Aukje Verlinden

UITGEEST – Een kleine tegenvaller voor de kinderen die vorige week voor het hek van Speeltuinvereniging Kindervreugd stonden. Op het hek hing een briefje: 'De speeltuin is helaas gesloten omdat er geen toezichthouder beschikbaar is…"

Om de openingstijden en de veiligheid van de kinderen te garanderen zijn ze op zoek naar vrijwilligers die een paar uurtjes in de gelegenheid zijn om toezicht te houden in de speeltuin. Dus heb je af en toe een paar uurtjes over, geef je dan snel op en maak een heleboel grote maar vooral kleine mensen blij! Informatie via Speeltuinvereniging Kindervreugd, www.speeltuinuitgeest.nl. (Door: OSU Radio)

Schrijver Mathijs Deen bij Boekhandel Schuyt

UITGEEST - Op woensdagavond 30 mei is Mathijs Deen te gast bij boekhandel Schuyt. Hij vertelt dan over zijn laatste boek, Over oude wegen. In dit boek maakt de auteur een reis door de geschiedenis van Europa.

Van de prehistorie en de Romeinse tijd door de middeleeuwen naar het Europa van nu. Van de Straat van Gibraltar naar Stockholm, van Rome naar Boekelo. Daarmee wordt het boek een avontuurlijke tocht door Europa en een fascinerende reis door de tijd. We treden in de voetsporen van ontheemden, struikrovers, pelgrims, gelukzoekers en veroveraars. Mathijs vertelt hun verhalen met een grote passie. Dat hij een hartstochtelijke verteller is merkten we al bij zijn eerdere boek De Wadden, waarvoor hij ook alom werd geprezen.

U kunt zich opgeven voor deze avond bij de boekhandel. Kosten voor deelname zijn 7,50 euro, of bij (gelijktijdige) aanschaf van het boek in de winkel 5,00 euro. We hopen namelijk dat er veel deelnemers zijn die het boek voor deze avond gelezen hebben, zodat er ook een gesprek met de schrijver kan ontstaan. Aanvang 20.00 uur.

Kerkdiensten protestantse gemeente Uitgeest-Akersloot

Zondag 20-05 10.00 uur: Akersloot, scoutingterrein aan de Roemersdijk. Ds. E.Plaisier en pastor H. Hudepohl. Oecumenische pinksterviering buiten op het scoutingterrein, m.m.v. Recreation uit Beverwijk.

Bij Mondzorg Uitgeest staat persoonlijke aandacht hoog in het vaandel Mondzorg Uitgeest Vrijburglaan 59 1911 SE Uitgeest Tel: 0251-316645 of 06-51178384 info@mondzorguitgeest.nl

Martijn Kunst is sinds april werkzaam bij Mondzorg Uitgeest. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - In een ruime, lichte behandelkamer met leuke paarse accenten vertelt de 24-jarige Martijn Kunst over zijn passie tandheelkunde. Martijn is sinds april werkzaam bij Mondzorg Uitgeest. Het team van Mondzorg bestaat verder uit Samantha Abee, die nu met zwangerschapsverlof is en wordt vervangen door Ellen Bosschaart, Gonny van de Kommer en Annemiek Bakker, beiden mondhygiënisten en de assistentes Stefanie Bijzen en Marjan van Luyten.

Door: Margreeth Anema

Martijn vindt de gemoedelijke sfeer die heerst in de praktijk aan de Vrijburglaan heerlijk. Hij vindt het dan ook belangrijk om tijd voor zijn patiënten te nemen en goed naar ze te luisteren. Persoonlijke aandacht staat hoog in het vaandel. Zelf is hij graag open en duidelijk naar zijn patiënten, de insteek is om een langdurige vertrouwensband op te bouwen. Als er sprake is van angst voor de tandarts is dit natuurlijk helemaal van belang. Hier zou Martijn dan ook graag zijn specialisatie van maken. "Het mooiste is als ik merk dat ze een stapje verder komen onder mijn begeleiding," aldus Martijn.

Bij pijnklachten kan de patiënt snel terecht, iedere dag wordt er tijd geblokt voor pijnklachten. Ook is er extra aandacht voor mensen die slecht ter been zijn, de mondhygiënistes komen zelfs aan huis indien nodig. Voor esthetische tandheelkunde kunt u ook terecht bij Mondzorg, u kunt uw gebit mooier laten maken door middel van facings, witte vullingen of u kunt uw tanden laten bleken in de praktijk. Voor prothesewerk en wortelkanaalbehandelingen kunt u uiteraard ook bij het professionele team van Mondzorg terecht.

Er is nog steeds ruimte voor patiënten, ook als u niet in Uitgeest woont bent u van harte welkom. De tarieven zijn transparant en terug te vinden op de website van Mondzorg Uitgeest. Als u patiënt wilt worden kan het intakegesprek op korte termijn worden ingepland.

Met de komst van Martijn waait er een frisse wind door de praktijk. De tandarts heeft er bijvoorbeeld al voor gezorgd dat kinderen tegenwoordig kunnen kiezen uit verschillende smaakjes fluoride. Als de kinderen klaar zijn met de behandeling mogen ze nog een mooie verrassing uitzoeken bij de vrolijke assistente.

Martijn wil zijn toekomstige patiënten alvast de volgende tip meegeven: "Probeer het aantal eet- en drinkmomenten per dag te beperken tot zeven, zo voorkom je dat het glazuur of de tanden worden aangetast door zuuraanvallen. Het speeksel heeft dan namelijk genoeg tijd om de pH-waarde te herstellen." Hij vult aan: "Ik heb veel zin om mijn nieuwe patiënten te leren kennen, schroom niet om u aan te melden als u al lang niet bij de tandarts bent geweest of als u angstig bent. Wij nemen alle tijd voor u als patiënt."

Ontdekkingswandeltocht in het historische Oer-IJ gebied Thema oude ambachten in Uitgeest mooi in beeld gebracht

Wandelaars genieten tijdens een pauze van muziek en oude ambachten. Foto: Ger Bus

UITGEEST - Uitgeest en omstreken waren op Hemelvaartsdag weer het decor van de ontdekkingswandeltocht in het historische Oer-IJ gebied. Zo'n 4.000 wandelaars hebben genoten van alles wat Uitgeest, Castricum, Krommenie en Heemskerk rijk is.

Tot op het allerlaatste moment bleef het thema, oude ambachten, een verrassing voor de deelnemers. Na het startschot van jonkheer Gevers bij Archeologiecentrum Huis van Hilde, liepen de wandelaars hun gekozen afstand, op ontdekkingstocht naar de oude ambachten van het Oer-IJ. Er kon dit jaar gekozen worden uit verschillende routes van 10, 16, 21 of 26 km rond de Stelling Amsterdam. Nieuw dit jaar was de 26 km Polder en Duin.

Bijzondere belevingen
Na wat regen bij de start werd het een hele mooie wandeldag met uitstekend wandelweer. De wandelaars begonnen vol enthousiasme aan hun afstand. Onderweg werden de deelnemers verrast met historische acts en figuren uit de Oer-IJ geschiedenis. Bij het Regthuys in Uitgeest werden er oude ambachten vertoond, zoals de bakkersvrouw met haar broodkar. Bij de verzorgingspost bij het prachtige kasteel Assumburg in Heemskerk konden de deelnemers op de foto met een adellijk echtpaar. Het zonnetje dat doorbrak zorgde voor een gemoedelijke en gezellige sfeer onder de wandelaars. Naast het entertainment, stonden langs de verschillende routes ook Oer-IJ gidsen paraat die de voorbijgangers vertelden over de bijzondere historie van het Oer-IJ landschap.

Goede doel Stichting Oer-IJ
Tijdens deze tweede editie is ook Stichting Oer-IJ weer als goede doel aan het evenement verbonden. Deelnemers konden bij inschrijving een vrijwillige bijdrage leveren. Le Champion mocht vandaag de cheque overhandigen aan de voorzitter van Stichting Oer-IJ. Een recordbedrag van maar liefst € 3.721 werd opgehaald voor de Stichting Oer-IJ. Met deze opbrengsten gaat Stichting Oer-IJ verder met het op de kaart zetten van het bijzondere gebied.

Bij het Regthuys in Uitgeest werden er oude ambachten vertoond. Foto: Ger Bus

Editie 2019
De derde editie van de Oer-IJ Expeditie vindt in 2019 plaats op Hemelvaartsdag, donderdag 30 mei. Inschrijven is mogelijk vanaf medio januari.

"Door de lens van Bus"

Foto: Ger Bus

UITGEEST - Als de dag het toelaat kan je met de fiets een rondje 'zwaansmeerpad' doen. Een groot gedeelte gaat langs het Uitgeestermeer. De route is ongeveer 15 kilometer. Onderweg zie je onder meer prachtige, oer-Hollandse beelden van het landschap. Het is dan ook de moeite waard om deze route eens te fietsen. Ger Bus.

DekaTuin bestaat 10 jaar en dat wordt gevierd!

REGIO - Voor wie van tuinieren houdt is komend weekend een bezoekje aan DekaTuin waard. Eerste en Tweede Pinksterdag krijgen klanten namelijk 15% korting op alles wanneer ze met een geregistreerde spaarkaart aankopen doen. Deze kaart is gratis af te halen bij de informatiebalie.

Bij DekaTuin is het al volop zomer. Bij binnenkomst stralen de kleurrijke planten je tegemoet. Verderop in het tuincentrum maak je een wandeling langs een ruime sortering tuingereedschap, kamerplanten en tuinmeubelen in vele soorten en maten. Ook kunnen paardenliefhebbers terecht in de ruiter- en outdoorshop waar een grote collectie ruiterkleding en paardenartikelen te krijgen is. Tot slot loop je naar de kassa langs de schappen met dierenvoeding en accessoires voor de huisdieren.

DekaTuin bestaat dit jaar 10 jaar en dat wordt elke maand gevierd met leuke acties. Hierover lees je meer op www.deka-tuin.nl/dekatuin10jaar. De medewerkers van DekaTuin nodigen u van harte uit de winkel te bezoeken.

FC Uitgeest: er was veel 'loos'

UITGEEST - De Nederlandse taal kent veel woorden die eindigen op 'loos' met als definitie 'leeg' of 'zonder inhoud'. Een flink aantal van die begrippen was van toepassing op de verloren wedstrijd tegen het Amsterdamse AGB.

Met maar liefst 5-0 werd de Uitgeester formatie kansloos afgedroogd door een tegenstander die niet zoveel beter was, maar wel de fut en energie had om er vandaag iets van te maken. Dit in tegenstelling tot de gasten die, eigenlijk voor het eerst dit seizoen, futloos in het veld rondliepen. Gelukkig voor de toch weer trouw meegereisde supporters was er aan het einde een hoogstandje van de tegenstander toen Berrenstein met een fraaie trap vanaf de middenlijn de te ver voor zijn doel staande Sven Koning verraste met een fraaie lob die alleen nog maar heilloos naar de bal kon graaien. Een staande ovatie was zijn deel, ook van spelers en supporters van FCU die zich op dat moment inmiddels al hulpeloos en radeloos waanden.

FC Uitgeest startte zonder de geschorste Jelle Hopman, de afwezige Jorn Brouwer en de nog geblesseerde Lester Half. Het begin was nog wel goed, maar in de 15e minuut kwam het team ongelukkig op achterstand door een eigen doelpunt van Paul Groen die de bal waardeloos raakte, waarna keeper Sven Koning ineens op het verkeerde been stond. 1-0. FCU wilde daarna nog wel maar ontbeerde vandaag ideeën en het vernuft om potten te breken. Initiatiefloos dus.

Na rust werd het allemaal nog erger. In de 67e minuut was het Benhammouch die zielloos geploeter in de achterhoede afstrafte. 2-0. Veelzeggend was dat pas in de 74e minuut de eerste fraaie combinatie van de dag voor FCU viel te noteren. Het gaf de Uitgeester burger enigszins moed maar die werd al snel afgestraft door een counter van AGB, netjes afgerond door uitblinker El Aamrani. 3-0. De gasten vielen daarna snel in een peilloos diep gat. Er lukte niet veel meer en toen dezelfde El Aamrani in de 81e minuut, na een bijna contactloze aanraking van Thomas Duijn, mocht aanleggen voor de 4-0 was het helemaal gedaan met de ambitie om er nog iets van te maken. Moedeloos hingen de schouders naar beneden en was er alleen nog maar het hulpeloze wachten op het verlossende eindsignaal van scheidsrechter Tiesinga. Gelukkig was daar echter in de slotminuten nog de weergaloze actie van Berrenstein die met zijn wondergoal de eindstand op 5-0 bracht.

Voor veel spelers is er volgende week het ICGT en voor anderen op zondag de thuiswedstrijd tegen DEM. Kritiekloos kan deze wedstrijd niet blijven, dus optimistisch als supporters altijd zijn zal er bij hen die spelen vast verbetering te zien zijn. Al was het maar door het woord 'strijdloos' te veranderen in 'strijdbaar'. (De Afvallende Bal).

Stormvogels pakt belangrijke punten

UITGEEST - Afgelopen zondag trad het eerste team van Stormvogels aan tegen hekkensluiter Purmer. Voor de Vogels was het belangrijk een overwinning te pakken om zich in de derde klasse te handhaven.

Met een vierde plek op de ranglijst en minimale onderlinge verschillen ten opzichte van de concurrentie heeft de ploeg van Ton van Duijn de punten nog hard nodig om niet afhankelijk te zijn van andere resultaten. De Uitgeesters kwamen al vrij snel op een 3-0 voorsprong en hielden deze marge geruime tijd vast. Toch kreeg de opponent weer een sprankje hoop door de stand in de 20e minuut gelijk te trekken naar 7-7. Onze dorpsgenoten raakten hierdoor in positieve zin geprikkeld en wisten in de slotfase van de eerste helft alsnog het verschil te maken door met vier doelpunten afstand te nemen van de bezoekers.

Purmer probeerde het spel van Stormvogels te ontregelen door het spel in velerlei opzichten te vertragen, maar Van Duijn had zijn ploeg meegegeven zich hierdoor niet te laten intimideren. Dit lukte tot op zekere hoogte, maar leidde er wel toe dat de wedstrijd niet sprankelde. De tweede helft was dan ook behoorlijk mat, met weinig hoogtepunten. Stormvogels had een veilige marge opgebouwd en speelde de wedstrijd geroutineerd uit met een 15-10 overwinning als eindresultaat. Aanvoerder Sebastiaan van den Bosch toonde zich na afloop van de wedstrijd tevreden. "We staan er als het moet en deze twee punten waren nodig maar bovenal verdiend."

Zondag 27 mei volgt de belangrijke thuiswedstrijd tegen concurrent Furore, aanvang 14.30 uur op Sportpark De Koog, waarbij de ploeg elke vorm van support verwelkomt.

Kermisloop binnen vier dagen uitverkocht

Kermisloop Uitgeest in 2017. Foto uit Archief: Aangeleverd

UITGEEST - Na het succes van vorig jaar is op zaterdag 30 juni de tweede editie van de Kermisloop Uitgeest. Dat sportief Uitgeest er zin in heeft bleek wel uit de inschrijving: binnen vier dagen waren alle 300 beschikbare plaatsen uitverkocht.

Het organisatieteam en de vele vrijwilligers gaan er weer een leuk en uitdagend evenement van maken. Ook voor de toeschouwers uiteraard, er valt een hoop te beleven op het parcours. Meer informatie is te vinden op de website Kermisloopuitgeest.nl.

Open dag bij TC Uitgeest

Open dag voor kinderen bij TC Uitgeest.

UITGEEST - Op zondag 27 mei van 10.00 tot 11.00 uur organiseren de trainers van TC Uitgeest een kennismakingstraining voor alle kinderen vanaf 4 jaar die graag willen tennissen!

Bij een direct (jeugd)lidmaatschap kan er tot het eind van het schooljaar gratis meegetraind worden. De trainers hebben tijdens deze open dag een aantal extra rackets beschikbaar, mocht je deze zelf (nog) niet hebben. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar trainers@tcuitgeest.nl o.v.v. naam en leeftijd, graag vóór 20 mei.

KV Stormvogels zoekt helpende handen

UITGEEST – Zaterdag 16 juni is het weer zover, dan wordt het jaarlijkse schoolkorfbaltoernooi weer georganiseerd. Als voorbereiding zullen leden van KV Stormvogels langs de basisscholen gaan om trainingen te geven.

Dit om kinderen kennis te laten maken met de korfbalsport, maar ook enthousiast te maken voor het toernooi. Dit kunnen ze niet alleen! Daarom zijn ze op zoek naar mensen die willen helpen met het geven van de training op de scholen. Hieronder staan de tijden waarop de trainingen zijn. Kan jij helpen? Laat het dan weten, een paar uurtjes is genoeg. Met alle hulp is KV Stormvogels zeer dankbaar!

Vrijdag 26 mei 08.30 tot 13.00 uur. Maandag 28 mei de hele dag. Dinsdag 29 mei 10.45 tot 13.45 uur. Donderdag 31 mei 09.15 tot 14.30 uur. Maandag 4 juni 09.30 tot 11.30 uur en van 13.00 tot 13.45 uur. Heb je vragen of wil je reageren neem dan contact op met Lisa Haije: 06-50638148. (Door: OSU Radio)

Videoarbitrage op het ICGT

UITGEEST - Dit jaar is het ICGT benaderd door de KNVB om mee te werken aan een project waarbij tijdens toernooiwedstrijden gebruik wordt gemaakt van videoarbitrage. Dit houdt in dat tijdens het toernooi de scheidsrechters op het A-veld worden ondersteund met camera's en twee personen in een videoruimte.

Rond het A-veld zullen meerdere camera's worden opgesteld om deze twee personen in de videoruimte de wedstrijden nauwgezet te laten volgen. Deze personen staan in direct contact met de scheidsrechter en zullen ingrijpen/ondersteunen indien nodig. Dit gebeurt alleen bij belangrijke en beslissende momenten en gaat daardoor niet ten koste van de duur en het tempo van de wedstrijd. Dit project in samenwerking met de KNVB en Hawkeye betekent ook dat er dit jaar scheidsrechters van een hoger niveau naar het ICGT komen.

Voorheen waren er scheidsrechters actief uit de Talent Pool van de KNVB, nu zullen dat scheidsrechters zijn van het Masterclass-niveau. Sommige scheidsrechters van het Masterclass-niveau zijn onder andere actief in de eredivisie en de Jupiler League. "Een waardevolle toevoeging aan het niveau van het ICGT", aldus de organisatie.

Vrouwen Uitgeest nemen revanche op DSOV

Woman of the match: Manon Oudejans. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Afgelopen zondag konden de vrouwen van Uitgeest de ruime thuisnederlaag (1-5) tegen DSOV VR1 wegpoetsen door een mooie overwinning neer te zetten. Hoewel de tegenstander zeker geen slechte voetballers had, was Uitgeest de bovenliggende partij in deze wedstrijd.

Na een kwartier was het raak. Bo Smit gaf een perfecte steekpass, die Daniëlle Kortekaas beheerst langs de keeper schoof, 0-1. Uitgeest bleef op de deur kloppen, maar vond een tijd lang het net niet. Vlak voor rust werd de score van Uitgeest toch verdubbeld. Sanne Kaandorp kreeg de bal met haar rug naar het doel, maar wist al draaiend de bal met een fantastische pegel toch achter de keeper te krijgen, 0-2. Na rust ging Uitgeest opbouwend nog beter voetballen. Tanja schoof goed in, waardoor zij Bo al vroeg in de tweede helft in gelegenheid stelde de 0-3 te maken. Hierna bracht DSOV de spanning een klein beetje terug doordat Uitgeest zowel voorin als achterin steken liet vallen, 1-3. Lang kon DSOV hier niet van genieten.

Dankzij een goede uittrap van keeper Danique van Weelden kwam Daniëlle één-op-één met de keeper en faalde niet, 1-4. Niet veel later kwam de bal na een uitstekende opbouw, via een steekpass van Roxanne Kortekaas, bij Sanne terecht, die keurig afrondde, 1-5. Er ging ook nog wel eens wat fout in de opbouw, waar DSOV nog een keer van wist te profiteren, 2-5. Het slotakkoord was echter voor Uitgeest. Na een hoekschop bracht Roxanne de bal opnieuw in, waarna Kelly Selvius de bal kon terugleggen op Bo en zij zo ook haar tweede doelpunt mocht bijschrijven, 2-6.

Woman of the match: Manon Oudejans
Niet altijd even zichtbaar, maar o zo belangrijk. Speelde meerdere keren 2 à 3 man voorbij alsof het niets is. Daarnaast bracht zij met haar beheerste spel de benodigde rust in de opbouw.

Troostleeuwtje van weginspecteurs heet Bumpy

Louisah uit Uitgeest bedacht de naam Bumpy voor het troostleeuwtje. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - In Noord-Holland rijdt met alle weginspecteurs van de provincie een troostleeuwtje mee. Een naam voor dit sympathieke knuffeltje was er nog niet.

De weginspecteurs vroegen de inwoners van Noord-Holland een naam te bedenken. Het werd Bumpy. Louisah (10) uit Uitgeest bedacht de naam en kreeg afgelopen vrijdag de eerste Bumpy overhandigd tijdens een bezoekje aan de verkeerscentrale in Hoofddorp.

Bumpy voor troost en afleiding
Het troostleeuwtje rijdt niet alleen mee voor de gezelligheid, het wordt door weginspecteurs gegeven aan kinderen die betrokken zijn bij een verkeersongeval, om ze een beetje af te leiden en te troosten. Tussen de ruim 140 inzendingen zaten ontzettend veel leuke en creatieve namen, met leuke verwijzingen naar het werk van de weginspecteurs en de provincie Noord-Holland. Uiteindelijk werd het Bumpy. Louisah: "Ik moest bij het bedenken van de naam aan een bumper denken, want meestal is er bij een ongeluk een botsing met de bumper. Zo ben ik op Bumpy gekomen."

Kijkje achter de schermen
De prijs voor het bedenken van de naam was een kijkje achter de schermen bij de weginspecteurs. Samen met haar moeder en enkele vriendjes en vriendinnetjes nam Louisah de eerste Bumpy in ontvangst uit handen van Chris de Vries, directeur Beheer & Uitvoering van de provincie Noord-Holland. Louisah mocht het leeuwtje een button opspelden met zijn naam. Chris de Vries is tevreden: "Ik vind het een mooie naam, het klinkt ook wel stoer. Vanaf nu gaan we het leeuwtje dan ook met trots Bumpy noemen." Na Bumpy-taart en limonade werd het hele gezelschap door weginspecteurs Arjen en Ruud rondgeleid door de verkeerscentrale en mocht Louisah achter het stuur kruipen van de auto van de weginspecteurs.

Fietsshop Uitgeest verhuist tijdelijk naar Pr. Beatrixlaan 1

UITGEEST - Fietsshop Uitgeest moet tijdelijk een andere locatie voor de winkel en werkplaats betrekken. Door ernstige problemen met de vloer moet die in zijn geheel vervangen gaan worden.

Daarom zal de winkel op nummer 9-13 geheel aangepakt en verbouwd gaan worden. Een flinke verbouwing die een paar maanden gaat duren. "Gelukkig voor ons staat het pand van sportwinkel Van Vught nog leeg, ook aan de Pr. Beatrixlaan. Wij verhuizen daarom tijdelijk naar deze winkel. Dat betekent dat de klanten gewoon naar de Pr. Beatrixlaan kunnen blijven komen. U moet dan nu alleen één pand verder dan normaal. Maar u kunt gewoon naar onze winkel blijven komen. Alles wordt verhuisd naar nummer 1, zowel de winkel als de werkplaats. Wij blijven dus gewoon doorgaan op deze tijdelijke locatie," aldus Fietsshop Uitgeest. Uiteraard verhuizen de pakketdiensten van DHL, GLS en Sandd ook gewoon mee.

Vanaf 29 mei kunt bij ons terecht op onze tijdelijke locatie. Tot die tijd kunt u nog profiteren van onze verbouwingsuitverkoop. Zowel op de oude als (tijdelijk) nieuwe locatie staan wij graag voor u klaar.

Mis niks van het ICGT

UITGEEST - Uitgeest staat van 18 tot en met 21 mei in het teken van het Internationaal Cor Groenewegen Toernooi (ICGT). Op de vernieuwde website www.icgt.nl en de Facebookpagina (Facebook.com/icgtuitgeest) vindt u alle ins en outs over het ICGT.

"Ook tijdens het toernooi houden wij u op de hoogte van alle nieuwtjes, standen, uitslagen en nog veel meer", laat de organisatie weten. Om niets te missen en om 'the day after the night before' lekker na te genieten, bekijkt u de vlogs van ICGT TV! Het team van ICGT TV brengt dagelijks verslag uit van alle activiteiten tijdens het ICGT-weekend via het gelijknamige YouTube-kanaal. Wie weet ziet u uzelf ook nog voorbijkomen! Like de Facebookpagina, volg het Instagramaccount, voeg icgt-live toe op Snapchat, abonneer u op ons YouTube-kanaal en bezoek www.icgt.nl als u niets wilt missen!

Vijf Shoot Out-kampioenen bij MHCU

De vijf winnaars (vlnr): Yoran de Jongh, Falko Vallinga, voorzitter Alex van Leeuwen, Jasmijn Kloes, Myrthe Cooymans en Anouk Koelman. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Zondag 13 mei werd er bij Mixed Hockey Club Uitgeest (MHCU) gestreden om de Shoot Out clubkampioenschappen. Na een spannende strijd mogen vijf spelers zich een jaar lang Shoot Out clubkampioen noemen.

Deze vijf toppers gaan op 10 juni deelnemen aan de districtsfinale bij Alliance in Heemstede. Daarna volgt nog de grote landelijke finale op 24 juni in Breda.

FC Uitgeest 12 kampioen

Foto: Gertruud Rumphorst

UITGEEST - FC Uitgeest 12 is afgelopen weekend kampioen geworden. Gefeliciteerd mannen! Is jouw sportteam ook kampioen geworden? Mail de foto van het team naar redactie@uitgeester.nl. Wie weet staan jullie volgende week in de krant!

Geliefde gymjuf Joke Zwikker neemt afscheid van Keep Fit

Joke Zwikker neemt afscheid van haar laatste groep bij 'Keep Fit'. Foto: Monique Teeling

UITGEEST - Toen ze in 1983 op het randje van de Molenhoekzandbak in gesprek raakte met de Unitas penningmeester, kon ze niet bedenken dat dit zou resulteren in een 27-jarig verbond. Op de vraag "Wat heb jíj gedaan?" vertelde Joke de penningmeester dat zij zelf veel turnde, bij KNGU opleidingen had gevolgd en gymles had gegeven.

Door: Monique Teeling


Na een "Oh dan hebben wij jou nodig" begon zij eerst met kleutergym, de start van een lange Unitascarrière. Joke: "In circa 1989 verving ik gymjuf mevrouw Lodewijks en dacht dit is leuk maar als ik dit heel lang blijf doen, moet ik kennis vergaren. Ik ben toen de opleiding 'meer bewegen voor ouderen' gaan doen. Ik was 40 jaar en kan wel zeggen dat ik samen met de dames ouder ben geworden."

Alle bewegingstrends werden op de voet gevolgd zoals aerobics, pilates, callanetics, tai-bo en body balance. Iedere week wist Joke op enthousiaste wijze haar leerlingen uit te dagen met nieuwe bewegingen en oefeningen waarbij alle spieren aan de beurt kwamen. Joke: "Ik leerde ook dat je met muziek iets móet. Je kunt bijvoorbeeld op zwaaimuziek heen en weer stappen en wat aanrommelen maar het is juist een uitdaging om bijpassende oefeningen te zoeken." Bewegen is belangrijk en op de Keep Fit ochtenden worden weinig lessen overgeslagen.

Joke: "Een mevrouw met haar voet in het gips komt steevast het laatste half uur van de les op de mat haar oefeningen doen. Bij voetblessures kun je op een stoel evengoed meedoen met bijvoorbeeld romp en armen." Een leerling: "Er ontging Joke tijdens de lessen vrij weinig. Werd er een oefening niet helemaal naar behoren uitgevoerd dan riep ze vriendelijk je naam en deed nog eens goed voor hoe het wel moest." Joke herkent dit: "Mijn oude gymjuf uit Zaltbommel riep altijd "Kijk je groep aan én zorg voor goede schoenen!" Toch, als je ouder wordt, gaat het soms minder makkelijk en moet je aanpassen. Kijk maar naar een hondje, niemand vertelt dat ie langzamer moet lopen, dat doet ie uit zichzelf wel." Omdat haar man Jaap al met pensioen is, gaat Joke nu genieten van meer vrije tijd door er samen op uit te trekken met de caravan.

"Ik heb er vijf jaar over gedaan om tot dit besluit te komen en ik denk dat ik iedereen en het 'samen doen' ga missen." Maar als zij verder vertelt dat zij schaatst, kanoot en fietst dan is de kans op gemis nauwelijks voorstelbaar. Bea van der Meer zal haar bij Keep Fit opvolgen. Wel blijft Joke voor Unitas in De Klop, in Heemskerk en Krommenie 'meer bewegen voor ouderen' geven. Joke slikt haast onmerkbaar: "En… ik zie de meeste mensen nog in het dorp hè?"

Bijna 300 vrijwilligers actief tijdens het ICGT 2018

Karin Wolken smeert samen met 20 anderen de broodjes tijdens ICGT. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Het ICGT 2018 toernooi staat voor de deur en de voorbereidingen zijn in volle gang. Zo'n driehonderd vrijwilligers staan in het pinksterweekend paraat om alle wedstrijden en festiviteiten in goede banen te leiden.

Door: Margreeth Anema


De meeste vrijwilligers hebben ook gewoon een baan en nu het evenement in zicht komt hebben zij het druk, heel druk.

Vier dagen liveradio
Een van de vrijwilligers die vier dagen te vinden zal zijn op het sportcomplex is de 65-jarige Rob Offerhaus. Rob is met pensioen en sport is zijn grote hobby, in alle facetten. Hij presenteert OSU-Sportief op zondagmiddag en houdt de luisteraars op de hoogte van alle sportuitslagen van de lokale sportverenigingen, van voetbal tot postduiven. Rob zal live verslag doen van iedere wedstrijd tijdens het ICGT en verzorgt de interviews met spelers en betrokkenen. Het interview dat hem het meest bijstaat is dat met 'mister Ajax' Sjaak Swart. Rob ziet Manchester United als grote kanshebber om het toernooi te winnen.

Broodjes voor het ICGT
Karin Wolken zet zich ook al jaren in tijdens het ICGT, zij smeert de broodjes samen met twintig andere vrijwilligers, voornamelijk uit de damesteams. Ze starten 's morgens vroeg, zittend aan lange tafels worden de broodjes belegd met kaas en vleeswaren. Daarna worden ze verdeeld in tassen die in de koeling worden gezet. Als het etenstijd is halen de teamassistenten de tassen op voor de hongerige spelers. Daarnaast zal Karin ook tijdens de feestavond de garderobe voor haar rekening nemen, samen met leden van Popkoor Surprising. Karin durft niet te zeggen wie het toernooi gaat winnen, haar man Henk denkt na lang aarzelen dat Manchester United er met de winst vandoor zal gaan.

ICGT-liefde
Marco Bossema zit al sinds jaar en dag in het secretariaat van het ICGT. Toen hij twaalf jaar geleden zijn vrouw Annet ontmoette zei hij tegen haar dat hij wel ieder jaar een evenement had tijdens Pinksteren en dat zij dan misschien ook moest helpen. Annette smeert dan ook de broodjes, samen met Karin en de twintig andere dames. Marco heeft zelf meegespeeld tijdens het ICGT in 1986. Op zijn 45ste is hij gestopt met voetbal. "Ik vond het tijd om te stoppen toen ik echt alleen nog maar voorbijgelopen werd," aldus Marco, die enorm veel zin heeft in het pinksterweekend. Marco vindt de uitkomst van het toernooi moeilijk te voorspellen. Hij laat zich geen rad voor ogen draaien door de bekende namen Manchester United en Real Madrid. "Ook AZ heeft een goede kans, zij willen gewoon wat laten zien op regionaal niveau."

Van jong tot oud
Tijl Stuifbergen is een van de jongste vrijwilligers, hij begon op zijn tiende in het wedstrijdsecretariaat en gaat nu zijn derde jaar in. Tijl is een harde werker, hij weet van aanpakken. Marja, Ria en Inge zijn sinds acht jaar de gastvrouwen van het ICGT toernooi. Zij zorgen voor het rooster van de vrijwilligers en voorzien ze van drankjes en eten. "Er zijn heel wat mondjes te vullen," aldus Inge. Twee maanden voor het toernooi van start gaat beginnen de dames met het inplannen van de trouwe schare aan vrijwilligers. Ben Schuddeboom bijvoorbeeld is al voor de 33ste keer actief, vanaf het begin dus. Het is naast een gezellig voetbaltoernooi dus ook een soort reünie voor de vrijwilligers. De dames hebben er zichtbaar veel plezier in.

Vloggers leggen alles vast
De 24-jarige Thomas Groen, verpleegkundige in het AMC, maakt deel uit van de sponsorcommissie. Hij is aanspreekpunt voor bestaande sponsoren en benadert nieuwe sponsoren. Ook helpt hij met het op- en afbouwen van de tent. Hij speelt al sinds zijn vierde bij FC Uitgeest en heeft zelf ook meegedaan aan het ICGT. Manchester United maakt een grote kans, maar hij is groot fan van Real Madrid en denkt dat zij een tandje bijzetten omdat ze een revanche willen nadat ze vorig jaar in de halve finale door strafschoppen verloren van Benefica. Vloggers Sam Bakker, Wouter, Tjebbe, Bruce, Finn en Sam Claus leggen zoveel mogelijk activiteiten vast met de camera. Daarna maken ze er een mooi filmpje van zodat iedereen kan meegenieten van dit geweldige weekend. De jongens studeren nog en werken daarnaast bij Hotel Van der Valk in Akersloot, een van de sponsoren. Ze hopen dat FC Uitgeest het ICGT 2018 wint. "Alles is mogelijk, volgens de positieve teamgenoten. Maar als ze reëel zijn denken ze toch dat Manchester United de grootste kanshebber is.

Al met al wordt het een druk pinksterweekend voor de vrijwilligers en een ding is zeker: zonder vrijwilligers zou het toernooi niet bestaan. Het enthousiasme straalt van ze af en zij zullen dit zonder twijfel overbrengen aan de bezoekers, de spelers en andere belangstellenden.

Thomas Groen maakt deel uit van de sponsorcommissie. Foto: Aangeleverd
De gastvrouwen van het ICGT. Foto: Aangeleverd
Annette met op de achtergrond Stanley Menzo en Aron Winter. Foto: Aangeleverd
Rob Offerhaus interviewt 'mister Ajax' Sjaak Swart. Foto: OSU Radio
Tijl Stuifbergen is een van de jongste vrijwilligers. Foto: Aangeleverd
De ICGT-Vloggers leggen alles vast op camera. Foto: Aangeleverd

Natuurdag op boerderij Rodenburghoeve

Moeder en dochter druk bezig met het determineren van de plantjes. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Op Luilakzaterdag 19 mei organiseert vrijwilligersgroep De Crommenije samen met medewerkers van de biologisch/dynamische boerderij De Rodenburghoeve een natuurochtend op en rond de Rodenburghoeve, met name bedoeld voor kinderen met hun ouders.

Op het programma staan tal van natuuractiviteiten, van het kijken naar 'enge' waterbeestjes tot het bestuderen van plantjes, en van het met verrekijkers naar vogels speuren tot het uitpluizen van braakballen. Wel eens een geelgerande watertor gezien die op insecten jaagt? Of een waterschorpioen die een ruggezwemmer oppeuzelt? Dat zou zomaar kunnen gebeuren als we de met schepnetjes uit de sloten geviste visjes en waterdiertjes met het vergrootglas en zoektabellen nader zullen bekijken. Leuk voor de kinderen en voor de volwassenen tevens een leerzaam onderzoek naar de kwaliteit van het slootwater.

De waterdiertjesactiviteiten vormen maar één onderdeel van het natuurprogramma van deze dag; er valt van alles te beleven en te doen. Onder leiding van een gids speuren we met de beschikbare verrekijkers het gebied rond de hoeve af naar (broedende) weidevogels. Zoals de oer-Hollandse grutto: de biologisch/dynamische hoeve laat nog volop ruimte aan de natuur en daar gedijt de grutto. In de beplanting en de bomen op het terrein van de boerderij en de camping zitten diverse tuin- en parkvogels. Leuke wedstrijd: wie ziet vandaag de meeste vogelsoorten? Een bijzondere vogel, die vrijwel elk jaar een nest heeft op de boerderij, is de kerkuil. Wat peuzelen deze uil en andere roofvogels eigenlijk op? Door de braakballen van deze vogels uit te pluizen komen we dat ongetwijfeld aan de weet.

Op het terrein van de boerderij is een klein wandelparcours uitgezet dat langs een dozijn (vaak nog bloeiende) plantensoorten loopt. Zal het de kids, misschien met wat hulp van hun (groot)ouders, lukken om met de aanwezige plantenboeken en -tabellen de namen van deze soorten te achterhalen? Pinksterbloemen, die vroeger de weidevelden paars kleurden? Die zullen deze dag vóór Pinksteren toch nog niet uitgebloeid zijn! Wat op een boerderij natuurlijk niet mag ontbreken, is het brengen van een bezoekje aan de lammetjes en jonge kalveren die deze lente zijn geboren. Om na afloop een bezoekje te brengen aan de kantine voor een kopje koffie, thee of een glas limonade met een kleine versnapering. Voor de kinderen zijn er pannenkoeken.

't Belooft een leuke dag in de natuur van het boerenland te worden! Natuurochtend op zaterdag 19 mei van 10.00 tot 13.00 uur op de Rodenburghoeve, Busch en Dam 22, Uitgeest/Krommeniedijk. Gratis toegang!

Ingezonden brief...

Al 19 jaar wonen Uitgeesters bij de Meerparel zonder ozb. Ik heb de bewijzen hiervan. Dit is een gewone nieuwbouwwijk, 125 eenheden, met ook nog recreanten en Polen! Zoals hier zou men in dorpse nieuwbouw ook moeten bouwen, geen 3 of méér woonlagen, maar 4 appartementen per gebouw. Dat past dus niet aan een meer, in recreatiegebied. Laten we alsjeblieft de rest van het meer omarmen en beschermen tegen nog meer woonwijk, villawijk en uitbreiding van industrie die op het industrieterrein hoort. De vereniging met de lange naam die het meer zegt te beschermen geeft niet thuis als er industrie verschijnt aan het meer. Zij hebben het bijltje erbij neergegooid, om te strijden tegen méér bebouwing en bomenkap. Je hoort ze nooit. Zij maken zich op om in Castricum een gebied te beschermen. Hun naam lijkt fout gekozen. Eens hadden bestuurders het streven om bedrijven uit het oude dorp te saneren naar bedrijventerreinen. Daar hoorden ze thuis, was de nieuwe norm van Den Haag. Nu laten wij ze uit dat bedrijventerrein weer los op het dorp. Niets tegen vernieuwing, wél tegen verarming van Uitgeest! Elke burgemeester heeft een stempel op het dorp gezet. Nieuw station, Zaanse huisjes weg bij het spoor, grootse supermarkt met meerdere bouwlagen, Dr. Brugmanstraat (nu zonder bomenrij!) met woonlagen en een gemeentehuis met verdiepingen. Zo kwamen er tunnels. Sommige vernieuwingen hadden veel voordelen, de nadelen kregen we er gratis bij. Elke burgemeester wilde groei en nóg meer inwoners. Zo ook nu! De belofte van 800 woningen én een knots van een grote school in het oude dorpshart zullen nog lang naklinken in Uitgeest! Anita Smulders.

The Square in Filmhuis De Zwaan

Een beeld uit de film 'The Square'. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De film The Square draait vrijdag 25 mei 2018 in Filmhuis De Zwaan. The Square is een Zweeds-Duits-Frans-Deense film uit 2017, geschreven en geregisseerd door Ruben Östlund. De film ging op 20 mei in première op het filmfestival van Cannes en won de Gouden Palm.

In een beroemd museum in Stockholm houdt een kunstenaar genaamd Christian een tentoonstelling met als doel de medemenselijkheid te bevorderen. Hij doet dit door middel van het scheppen van een zelfbedachte ruimte met een kunstwerk genaamd 'The Square'. Iedereen die binnen de lijnen van dit vierkant gaat staan, heeft dezelfde rechten en plichten. Daarbij kan men hulp vragen aan voorbijgangers, die ook weer 'verplicht' zijn om hulp te verlenen. Om wat meer ruchtbaarheid aan de tentoonstelling te geven besluit de manager van het museum een pr-bureau de opdracht te geven een reclamecampagne te bedenken. Maar wanneer zij te ver gaat in deze campagne, lopen de zaken anders dan gepland.

De zaal is open vanaf 19:45 en de film begint om 20:15 uur. Toegang € 6,- ('Vrienden van de Zwaan' € 5,-) inclusief een kopje thee of koffie voorafgaand aan de film. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Boekhandel Schuyt aan de Middelweg 139 in Uitgeest of aan de zaal, indien nog beschikbaar.

Open repetitie Time Square 'Jekyll & Hyde'

Time Square tijdens de voorstelling van De Jantjes. Foto: Fons Duin

UITGEEST - Maandag 28 mei houdt musicalvereniging Time Square een open repetitie. De groep start dan met de voorbereidingen voor de nieuwe productie.

Na de succesvolle opvoeringen van 'Titanic' (mei 2016) en De Jantjes (april 2018) in het Kennemer Theater in Beverwijk, zet de enthousiaste groep nu haar tanden in het horror-drama 'Jekyll & Hyde'.
Time Square is op zoek naar nieuwe leden die mee willen werken aan deze productie. Iedereen is welkom om tijdens de repetitie een kijkje te komen nemen, mee te zingen en, indien enthousiast geworden, auditie te doen.

Iedereen is welkom op maandag 28 mei, 19.30 uur, dorpshuis De Zwaan, Middelweg 5 in Uitgeest.

Presentatie racing team Edwin Ott

Tijdens de teampresentatie waren de racemotoren van dichtbij te bekijken. Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - Het publiek kon afgelopen donderdag kennismaken met de coureurs van Racingteam Edwin Ott. Aan de Lagendijk konden Uitgeesters de racemotoren van dichtbij bekijken. Racingteam Edwin Ott wist dit seizoen, dat nog maar net is begonnen, al meerdere keren het podium te halen. De teampresentatie trok de nodige bezoekers.

Trekking uitslag Koningsdag Loterij 2018

UITGEEST - De volgende nummers hebben nog niet hun gewonnen prijs opgehaald. Met bonnummer kan de prijs nog t/m 23 mei opgehaald worden bij Zwembad de Zien.

Vogeltjes nr 19. Blauwe kat 67. Bon Marskramer 69. Visbon 142. Bakkerij Putter bon 204. Karin Blok Pedicure bon 314. Roze kat 343. Karin Blok Pedicure bon 407.