De Uitgeester

25 juli 2018

De Uitgeester 25 juli 2018


Uitgeester Herman van Sambeek voor 46e keer ingehaald op de Via Gladiola

Het shirt wat Herman cadeau kreeg van zijn loopmaatjes. Foto: Margreeth Anema

Tekst: Margreeth Anema

UITGEEST- Vanuit heel de wereld kwamen sportieve wandelaars naar Nijmegen om deel te nemen aan de Vierdaagse. Uiteraard waren er onder de 41.006 deelnemers ook inwoners van Uitgeest van de partij. Na vier dagen wandelen en na de glorieuze intocht over de Via Gladiola waar zij het welverdiende Vierdaagsekruis in ontvangst namen was het zondag 22 juli tijd voor een gezellige 'nazit' in de tuin van Herman van Sambeek. Plaatsgenoot Herman heeft al voor de 46e keer gelopen en kwam ook dit jaar onderweg een tiental Uitgeesters tegen. Uiteraard nodigde hij iedereen uit om even na te praten onder het genot van een biertje tijdens de gezellige bijeenkomst. Het zag er gezellig uit in de tuin: er was een gezellig zitje gecreëerd met parasols, statafels en tuinstoelen en daaromheen hingen twee waslijnen vol met Vierdaagse T-shirts. Deze heeft Herman in al die jaren verzameld. Een bijzonder shirt waar hij fijne herinneringen aan koestert kreeg hij van zijn loopmaatjes toen hij de tocht voor de veertigste keer liep. Op het shirt is een foto van Herman gedrukt met daaronder de tekst: 'Herman 40x kanjer'

Wordt vervolgd op pagina..

Nationaal Hitteplan en code geel afgekondigd: houd het hoofd koel!

Foto: aangeleverd

UITGEEST- Gezondheidsinstituut RIVM heeft vanwege het warme weer het Nationaal Hitteplan afgekondigd. Daarmee roept het RIVM op extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen.Volgens de voorspellingen van het KNMI loopt de temperatuur de komende dagen op naar rond de 30 graden. Ook 's nachts blijft het warm.

Het hitteplan wordt afgekondigd als het vier dagen op rij warmer is dan 27 graden. Gelijktijdig met het hitteplan heeft het KNMI code geel afgekondigd voor het hele land, behalve voor de Waddeneilanden. De hitte is gevaarlijk voor kwetsbare groepen. Zij moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Het RIVM waarschuwt ook dat de komende dagen de uv-straling van de zon hoog is. Dat betekent dat de huid binnen een kwartier kan verbranden.

Burgemeester Verkleij roept de inwoners van Uitgeest op om de adviezen van het RIVM in acht te nemen. Zij adviseert daarbij om 's avonds, als de zon onder is, de ramen tegenover elkaar open te zetten zodat de ruimtes in de woning kunnen afkoelen en er wat frisse lucht binnenkomt. "Ook kan in de zomer de overgang van hitte buiten naar een koele ruimte met airconditioning de luchtwegen prikkelen. Daardoor wordt de kans op infecties en ziekten groter, pas daar dus mee op," waarschuwt de burgemeester.

De Maatregelen in verband met de hitte van het RIVM nog even op een rijtje:

- voldoende drinken

- draag dunne en beschermende kleding

- gebruik zonnebrandcrème

- zoek de schaduw op

- probeer lichamelijke inspanning 's middags te beperken

- houd de woning koel

- let extra op zorgbehoevenden

Lees het vervolg op pagina...

Wethouders nemen afscheid en bedanken inwoners Uitgeest

Foto: gemeente Uitgeest

UITGEEST – Donderdag 19 juli hebben de voormalig wethouders Judie Kloosterman, Anke de Vink-Hartog, Antoine Tromp en Jack Zwarthoed in restaurant 't Havenrijk afscheid genomen als wethouder van Uitgeest. Tijdens hun afscheidstoespraak bedankten ze de inwoners van Uitgeest voor het vertrouwen en keken ze terug op een mooie maar soms ook zware periode waar veel belangrijke beslissingen genomen moesten worden. Burgemeester Wendy Verkleij bedankte de vier wethouders voor hun inzet in de afgelopen periode.

Thuisbij - het dagboek van Jan

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

"Als zij binnenkort net zo klaverjassen leert als koken, zitten wij regelmatig met een meer dan vurrukkulluk middagmaal voor ons te watertanden."

Woensdag 11 juli 2018

Voor al die lezers die zich afvragen wat wij bij Thuisbij de hele dag zoal doen, heb ik vandaag de actiepunten van de dag genoteerd. Zo zat ik vanmorgen in mijn woonkamer klaar voor de ophaaldienst. Maar voordat ik op de rolstoel zat, zag ik een bus van Bak klaarstaan. Wie ging er vandaag op 'schoolreisje'? Ik zag een aantal dames die de schoolleeftijd al lang achter de rug hadden en die dus niet ongeduldig stonden te dringen voor de busingang. Ik zag zuster Yvette als laatste instappen. Ze tilde twee volle tassen mee. Misschien wat lekkers voor onderweg?

Voor de leden van Het Rode Kruis was het een hoogtijdag, ze hadden hun jaarlijkse uitje. Toen ze ruim na 16.00 uur weer op de plek van vertrek afgeleverd werden, hoorde ik dat ze naar Leerdam geweest waren, voor een dag met koffie en een rondvaart en een bezoek aan - hoe kan het anders – de beroemde glasfabriek. Iedereen tevreden en de leiding blij dat ze met iedereen waarmee ze vertrokken waren, ook weer heelhuids terugkwamen.

Toen ik die ochtend op mijn plaats zat in de keuken-kamer van Thuisbij kreeg ik van Tiny van Henk een enveloppe. Dat noem ik een heerlijke verrassing. Het waren lieve plaatjes van ons Thuisbij 'schoolreisje' naar de Zaanse Schans, met de boot van Jan Sander. We beleefden deze heerlijke dag gewoon nog een keer. Wat een rijkdom.

Toen we de koffie op hadden, werden we in twee groepen ingedeeld. De ene groep trok zich terug in de knutselkamer en maakte een aantal lintkransen. Wij, in de andere kamer, slaakten kreten van bewondering toen de kransen aan ons getoond werden. Leuk en smaakvol.

Wij kregen in de grote kamer de werktekening van Rob te zien, die binnenkort aan de meester-metselaar ter hand gesteld zou worden. Dan kon die meester-metselaar de gevel van Thuisbij gaan metselen. Dat is zowaar een kunstje. Van de metselaar, maar ook van tekenaar Rob. Wij klapten in onze handen van bewondering. Binnenkort gaan de metselmannen aan hun meesterwerk beginnen.

In een hoek van de keukentafel zaten ze met z'n vieren en een compleet spel kaarten. Dat moest een reden hebben. Had het ook. Wie in Thuisbij volledig wil meetellen, wordt aangeraden het edele kaartspel van klaverjassen onder de knie te krijgen. De docent was onze beste klaverjasser Frans, de beste leerling was Anca. Tegen twaalf uur werd een kaartpauze ingelast. Anca stortte zich met zweetpareltjes op haar hoofd in de keuken op haar taak als kok. Als zij binnenkort net zo klaverjassen leert als koken, zitten wij regelmatig met een meer dan vurrukkulluk middagmaal voor ons te watertanden.

Lees alle dagboekverslagen op www.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Opnieuw brand in duingebied Heemskerk

De brandweer was snel ter plekke. Foto: Vincent Bloothoofd

Door mediapartner NH Nieuws

HEEMSKERK - In het duingebied bij De Kruisberg in Heemskerk woedde maandag opnieuw een brand. Het vuur is inmiddels gedoofd.

De brandweer sloeg groot alarm. Het gaat om dezelfde plek als waar vorige week maandag een grote brand woedde. Waarschijnlijk smeulde er nog iets na van die brand, laat een woordvoerder van de brandweer weten aan NH Nieuws.

Vanwege de aanhoudende droogte geldt al lange tijd een verhoogd risico op duinbranden. Uit voorzorg werden daarom tientallen brandweerwagens naar het gebied gestuurd. Ook waren de toegangswegen naar het duin afgesloten.

Door de lens van Bus

Foto: Ger Bus

UITGEEST- De 8-jarige trotse Joey van der Eng mocht namens zijn ouders, tevens de toekomstige bewoners, de eerste steen leggen van een spectaculaire woning aan de Langebuurt met een prachtige uitstraling. Ger Bus.

Over drinken

Huisarts Dirk Jan van Wijk

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

In de zomer, als het warm is, moeten we meer drinken. Dat weet iedereen (al doet niet iedereen dat). Maar wat moet je drinken en hoeveel?

Vochthuishouding

Het menselijk lichaam bestaat voor zo'n 60% uit vocht. Dat vocht komt erin door eten en drinken en verlaat het lichaam via poep, plas en zweten.

Via de plas en poep lozen we onze afvalstoffen. Door zweten verliezen we warmte. Dat is vooral nodig als het warm is of als het lichaam warm is door koorts of inspanning.

Onder normale omstandigheden moeten we 1,5 tot 2 liter drinken om onze vochtbalans in evenwicht te houden. Maar op een warme dag kan iemand gemakkelijk 2 liter extra uitzweten. En ook bij diarree en verliest men veel extra vocht.

Verschillende dranken

Nederlanders drinken vooral koffie, thee, bier en alcoholica, frisdrank en water. Dat is allemaal vocht, maar daar stopt wel de overeenkomst tussen die dranken.

Door koffie en alcoholische dranken plas je meer dan je aan vocht binnen krijgt. Daar droog je dus door uit. En door een tekort aan vocht krijg je onder andere hoofdpijn. Drink daarom een glas water bij elke kop koffie en elk glas alcohol, dat voorkomt 'de kater'.

Alcoholische dranken bevatten daarnaast veel calorieën en zijn giftig voor hersenen en ingewanden. Niet goed voor de gezondheid dus. Maar ook de suikers uit frisdrank en vruchtensappen zijn irritant voor het lijf en bovendien caloriebommen. Water en liefst groene thee zijn is het gezondst.

Uitdroging

Behalve door het drinken van veel koffie en alcohol, kan er vooral een tekort aan vocht in het lijf ontstaan door diarree en zweten. Wanneer dat het geval is, moet men bedenken dat er ook een heleboel zout het lichaam verlaat. Denk er dan ook aan om ook het zout aan te vullen door regelmatig bouillon te drinken.

Watervergiftiging

Let op! Wanneer we meer dan een liter water per uur drinken zonder ook extra zout te nemen, dan dreigt een watervergiftiging: alle weefsels zwellen op, waarbij vooral het zwellen van de hersenen levensgevaarlijk is.

Tips

Drink dagelijks 1,5 tot 2 liter water of (groene) thee, maar niet meer dan een liter per uur.

Vermijd frisdrank en vruchtensappen vanwege de suikers.

Mijd alcohol vanwege de calorieën en het schadelijk effect op het lichaam.

Drink bij elke kop koffie en elk glas alcohol een glas water. Water voorkomt een 'kater!

Drink bij koorts, diarree en warmte extra water en ook bouillon.

Ik wens alle Uitgeesters een gezonde een warme zomer!

(Dit stukje verscheen al in 2015 in De Uitgeester, maar is nog altijd actueel)

Oorzaak dodelijk ongeval Uitgeesterweg bekend: onderzoek afgerond

Foto: aangeleverd

UITGEEST - Uit onderzoek naar het dodelijke ongeval op de N203 tussen Uitgeest en Castricum is gebleken dat de betrokken personenauto op de verkeerde weghelft is beland. Daardoor heeft de frontale botsing met de tegemoetkomende vrachtwagen plaats kunnen vinden, zo meldt een woordvoerder van de politie.

Hoe het kon gebeuren dat de bestuurder op de verkeerde weghelft terecht kwam is onduidelijk omdat de bestuurder van de auto is overleden. De Duitse vrachtwagenchauffeur wordt inmiddels niet meer aangemerkt als verdachte, hij heeft geen schuld aan het ongeval. Het onderzoek naar het ongeval is hiermee afgerond.

Op 4 juli botste een witte Opel Karl met daarin vijf jonge Poolse werknemers van een uitzendbureau uit Noordwijk frontaal op een tegemoetkomende vrachtauto. Drie inzittenden overleefden de klap niet. De andere twee zullen volgens een woordvoerder van het uitzendbureau volledig herstellen, al hebben zij nog een lange weg te gaan.

Kom zondag een kijkje nemen in Fort aan Den Ham tijdens de open dag

Foto: Aimée Kniese

UITGEEST- Fort aan Den Ham, UNESCO Werelderfgoed, houdt aanstaande zondag 29 juli een open dag. Op de open dag legt het fort radioverbinding met andere forten in de telegrafistenruimte. Ook draaien er plaatjes op oude pickup- apparatuur. Verder kan men exposities bekijken over de Stelling van Amsterdam, de Tweede Wereldoorlog, militaire communicatie, de Linie van Beverwijk en meer.

Fort aan Den Ham werd gebruikt in 1914 tot 1918 en in 1940. Nu is het fort, dankzij de vrijwilligers, een militair museum. "Met behoud van oude sfeer," zegt Fred Braaksma, secretaris van het fort. De verschillende ruimtes in het fort, zoals de ziekenzaal, keuken, officierskantine en de manschappenprivaten, worden zoveel mogelijk in de oude staat gehouden of teruggebracht,

Het fort ligt aan Busch en Dam 13, net over het spoor tussen Krommenie en Uitgeest aan de Provincialeweg N203. Voor volwassenen is toegang tot het fort 3,50 euro, voor kinderen van zes tot en met elf jaar 2,50 euro. Kinderen onder de zes jaar mogen gratis naar binnen. Ieder uur zijn er rondleidingen met een gids. De open dag duurt van 11:00 tot 16:00 uur.

Voorproefje zomerfotowedstrijd 2018

Jong en oud vissen naar onbekende insecten. Foto: Rodie Persijn

Maak jij deze zomer een leuke, gekke, ontroerende, vrolijke of adembenemend mooie foto? Stuur deze dan voor 1 september naar redactie@uitgeester.nl (formaat ca.1 MB). De winnaar ontvangt een heerlijke slagroomtaart van Banketbakkerij Versteeg, een tijdschriftenpakket én krijgt eeuwige roem door de titel 'Mooiste zomerfoto van 2018'.

De inzendingen stromen inmiddels binnen. Deze foto is ingezonden door Rodie Persijn en dingt mee naar zomerfoto van het jaar 2018. De foto is gemaakt tijdens het zomerfestival Marquette op 15 juli 2018. Het is volgens de jury een bijzondere foto omdat er veel op te zien is: de interesse van de kinderen, het plezier van het jongetje op de kant die in de lens kijkt en het prachtige groen van de natuur.

Door deelname aan de fotowedstrijd geef je toestemming tot publicatie in de krant en op internet/sociale media. Wij zijn heel benieuwd naar al die leuke foto's!

Bistro 't Schippersrijk doneert mooi bedrag aan stichting Make-A-Wish

Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Zondag 22 juli organiseerde Bistro 't Schippersrijk voor de tweede keer het unieke hole-in-one evenement waarbij de golfsport en watersport worden gecombineerd. Vanaf het terras van de Bistro konden deelnemers afslaan waarbij het target op ongeveer 40 meter in het water dreef. De drijvende hole werd afgeschermd door linten en de ballen die geslagen werden konden blijven drijven, wel zo milieuvriendelijk en veilig voor het vaarverkeer.

Met medewerking van de 17-jarige Gavin de Gelder, een Uitgeester golftalent met inmiddels handicap 0.2, was het goed toeven op het terras voor de deelnemers. De meesten hadden namelijk bedacht dat Gavin hun ballen mocht slaan, zo konden ze lekker genieten van een hapje en een drankje in het zonnetje en hadden ze meer kans op een hole-in-one. Voor 25 euro werden er tien ballen afgeslagen vanaf de kant. Fanatiek was iedereen wel. Zowel Gavin als de deelnemers die zelf afsloegen werden aangemoedigd en elke swing werd uitgebreid besproken door de toeschouwers.

Joop uit Callantsoog had vroeger een boot en kwam vaak even aanmeren bij Bistro 't Schippersrijk. Nu, zonder boot, komt hij met zijn vrouw nog geregeld gezellig wat drinken op het terras. Hij heeft zich aangemeld als deelnemer en zit zichtbaar te genieten van het spektakel. Hij laat het slaan over aan Gavin. "Ik heb niets met golf en ik zou niet weten waar ik die ballen heensla, in ieder geval niet de goede kant op," zo vertelt hij lachend. Hij vervolgt op serieuzere toon: "Het is belangrijk om mee te doen voor de kinderen, daar gaat het uiteindelijk om."

Gavin heeft het niet makkelijk vandaag: "Ik zou de ballen normaal nooit op deze manier slaan, als het een green zou zijn dan zou ik ze tot tweederde slaan en daarna uit laten rollen. Ik probeer nu veel backspin te gebruiken." "Er staat een redelijk briesje, ook dit heeft invloed op de slag," zo vult de gefocuste Gavin aan. Gavins vader zit vol trots naast zijn zoon: "Het gaat erom dat je goede dingen doet, ook voor een ander," benadrukt vader De Gelder nogmaals.

Sjaak Rijke kwam met het unieke idee nadat hij een soortgelijk toernooi tegenkwam bij de boulevard langs Lake Taupo tijdens een reis naar Nieuw-Zeeland. "Dit kan bij ons ook, wij hebben water, een mooi grasveld langs de kant en een prachtig terras voor de toeschouwers," dacht de creatieve ondernemer. Uiteraard gaat de opbrengst wederom naar een goed doel dat zich inzet voor kinderen: stichting Make-A-Wish. Deze stichting wil kinderen tussen 3 en 18 jaar die ernstig of soms zelfs levensbedreigend ziek zijn een positieve boost geven. Een ervaring die ze sterker maakt en vertrouwen en kracht geeft voor de toekomst. Dat doen ze door samen de allerliefste wens te laten uitkomen.

Met de hole-in-one middag haalde Bistro 't Schippersrijk maar liefst 550 euro op om te doneren aan dit prachtige goede doel.

Ook veel droogte in Uitgeest door de aanhoudende hitte

Verdord gras nabij basisschool de Vrijburg. Foto: Aimée Kniese

UITGEEST - Het zal u vast niet ontgaan zijn: door de hoge temperaturen is het in de natuur en de tuin gortdroog. Ook in Uitgeest zien we verdorde gazons, bruingekleurde perkjes en sneu uitziende bomen. PWN deed daarom een oproep aan al haar klanten om de tuin niet te sproeien en sowieso wijs met water om te gaan, vooral tijdens de 'spitsuren': 's ochtends tussen 6.00 en 10.00 uur en 's avonds tussen 19.00 en 23.00 uur.

Een hoog watergebruik kan tot gevolg hebben dat de druk in de leidingen daalt, waardoor er minder water uit de kraan komt. Ook kan het water een bruinige kleur krijgen, zo meldt PWN. Dit water is overigens gewoon te gebruiken maar ziet er niet zo fris uit.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) meldt dat er inmiddels een neerslagtekort is van 225 milimeter. "In ons draaiboek Droogte Waterkeringen is dat een normoverschrijding." Daarom meent HHNK de komende dagen maatregelen zal nemen.

Daarnaast waarschuwt recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer op Facebook voor brandgevaar: "Rook niet en steek de barbecue niet aan. Want door aanhoudende droogte is het risico op brand steeds groter. Ook smeulend zwerfafval en glas vormen een risico." Zij adviseren onderstaande spelregels aan te houden als je toch wilt barbecuen:

• Houd voldoende afstand van beplanting (minimaal enkele meters).
• Zorg voor een deugdelijke barbecue, die vrij staat van de grond (minimaal dertig centimeter).
• Gebruik alleen meegebrachte houtskool als brandstof.
• Zet de barbecue nooit op een bank of picknickset.
• Houd water bij de hand.
• Maak de barbecue na afloop goed uit.
• Houd de omgeving schoon, heel en veilig.

20% korting op een taartje bij Bakkerij Versteeg Exclusief voor Vrienden van De Uitgeester

Als Vriend Van De Uitgeester profiteert u van voordeelacties bij plaatselijke winkels, restaurants en theaterbezoek. Voor meer informatie en aanmelden: www.vriendenvandeuitgeester.nl.

De hele maand augustus ontvangen Vrienden van De Uitgeester 20% korting op een caramelslof, hazelnoottaartje of Wiener Cafétaartje/slof. U betaalt met de kortingsbon slechts € 7,95 in plaats van € 9,95 (één bon per persoon).

Vrienden van De Uitgeester ontvangen binnenkort de bon per e-mail. Heeft u deze niet ontvangen en wilt u wel gebruikmaken van de aanbieding? Neem dan contact met ons op via info@uitgeester.nl. Of geef uw e-mailadres door via het contactformulier op de website www.vriendenvandeuitgeester.nl.

Let op: blauwalg geconstateerd in zwemwater Uitgeest

Blauwalg, zichtbaar als groene en blauwe slierten. Foto: aangeleverd

UITGEEST- Het aanhoudende warme en droge weer is heerlijk voor veel mensen, maar leidt ook tot problemen met de kwaliteit van het oppervlaktewater. Het water warmt op en vanwege de droogte kan het water niet makkelijk worden ververst. In een aantal gevallen kan dat gevaarlijk worden vanwege blauwalgen en botulisme. Er werd eerder deze week al een negatief zwemadvies afgegeven voor recreatieterrein Dorregeest.

De afgelopen week komen er steeds meer meldingen over blauwalg in het oppervlaktewater. Ook neemt de kans op botulisme toe. Gezien de weersvoorspellingen zal dat niet snel minder worden. HHNK roept daarom op om niet zomaar het water in te gaan en alleen te zwemmen op officiële zwemlocaties. Daar wordt het water gecontroleerd. Op zwemwater.nl (ook als app beschikbaar) staan de officiële zwemwaterlocaties aangegeven, plus de huidige waterkwaliteit. Maar let op: mensen blijven uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid en die van hun dieren.

Hoe gevaarlijk is blauwalg?
Blauwalgen zijn er altijd. Als het water opwarmt, tieren ze welig. Ze zijn zichtbaar in het water als groene en blauwe slierten of - als ze afsterven - als vieze blauwige drijflagen. Sommige blauwalgen kunnen giftige stoffen in het water achterlaten. Mensen kunnen er ziek van worden, voor honden kan dit dodelijk zijn. Het is niet met het blote oog te zien welke gevaarlijk zijn en welke niet. Meestal openbaren vergiftigingsverschijnselen zich na 12 uur: hoofdpijn, huiduitslag, maagkrampen, misselijkheid, diarree, koorts, oog- en oorirritaties. Vooral kleine kinderen en honden zijn kwetsbaar, omdat zij (onbewust) sneller water binnenkrijgen of drinken.

Is blauwalg te verhelpen?
Moeilijk. Er worden regelmatig nieuwe methoden beproeft, maar hét middel bestaat nog niet. Doorspoelen van het watersysteem brengt vooral een verplaatsing teweeg. De enige echte remedie is afkoeling. Zodra de temperatuur daalt of het gaat regenen, verdwijnt de alg weer.

Is er nog meer?
Helaas wel. Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging, veroorzaakt door een bacterie die veel voorkomt in water met een laag zuurstofgehalte. Voor deze bacterie zijn temperaturen boven 20°C en een eiwitrijk milieu (bijvoorbeeld een dode vogel) ideale omstandigheden. De bacterie vermeerdert zich dan zeer snel en scheidt daarbij een giftige stof af. Vooral watervogels en vissen worden hierdoor getroffen. Ze vertonen verlammingsverschijnselen en stikken uiteindelijk. Vanwege besmettingsgevaar is het verstandig ze niet aan te raken en kinderen en honden bij kadavers weg te houden. Meldt een kadaver dus bij de gemeente of het hoogheemraadschap.

"Vroeger moest je onderweg plassen in het maïsveld"

De Vierdaagse lopers tijdens de nazit bij Herman van Sambeek. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST- Vijftig jaar geleden liep Herman de tocht voor het eerst. Herman was toen werkzaam bij de rijkspolitie en zij kregen alle privéleges om onder werktijd te trainen omdat prins Claus het jaar daarvoor had meegelopen. Gedurende 23 edities liep hij de 50 kilometer. In het jaar dat je vijftig wordt mag je de 40 kilometer gaan lopen. Dit heeft Herman 14 jaar gedaan. Nu loopt hij al een aantal jaren de 30 kilometer. Hoewel, in 2006 liep het even anders: de Vierdaagse werd afgelast in verband met de hitte die twee lopers fataal werd. Herman kan zich nog herinneren dat er 1972 ook twee doden vielen door de hitte. Destijds werd er beslist dat de lopers eerder mochten beginnen en de route werd tien kilometer ingekort.

Plassen in het maïsveld

Cor Feenstra loopt al 17 jaar samen met Herman. De heren zijn het erover eens dat de tweede dag dit jaar het moeilijkst was. In Wijchen kwamen alle drie de afstanden bij elkaar en daar werd het dus druk. "Het was overvol en het schoot allemaal niet op. Je loopt dan niet je eigen tempo maar je loopt eigenlijk meer te schuiven. We kwamen pas om 16.30 uur binnen", zo vertelt Herman. Het was wel heerlijk wandelweer. De sportieve mannen konden de hitte goed hebben en er waren veel waterpunten om de kruiken te kunnen vullen. En als je veel drinkt dan moet je veel naar het toilet, gelukkig hadden er veel burgers hun huis opengesteld langs de route. Voor een kleine bijdrage kon je gebruik maken van het toilet. "Vroeger ging dat heel anders", lachen Cor en Herman. "Dan waren er maar drie toiletten met een hele lange rij. Bij hoge nood hadden we geen zin om te wachten en gingen we het maïsveld in".

Tineke van Sambeek met haar speciale medaille. Foto: Margreeth Anema

Een smetje op de tocht dit jaar was de valpartij van een oudere man, vlak voor de ogen van Cor en Herman. De man struikelde over de trottoirband en viel op zijn gezicht. Hij bloedde enorm en de mannen hebben de man verzorgd en gewacht tot de ambulance kwam. "Voor de man is het toch een zwaar gelag dat hij dan niet meer door kan lopen en dat is natuurlijk heel sneu. Dat blijft je wel even bij gedurende de rest van de Vierdaagse",zo meldt Herman die het erg met de oudere man te doen had.

Santiago de Compostella: 800 kilometer in 40 wandeldagen.

Tineke, de vrouw van Herman heeft vier keer meegelopen. Onder andere in het jaar 2000, toen uit nieuwsgierigheid, ze wilde toch eens weten wat de mannen zo leuk vinden aan het lopen van de Vierdaagse. Omdat Tineke en Herman in 2015 de tocht naar Santiago de Compostella liepen, deed ze het jaar erna nogmaals mee in Nijmegen. De tocht naar Santiago de Compostella was een vreedzame en bijzondere tocht: "Echt een kadootje", zegt Tineke, zichtbaar nagenietend. De vierdaagse het jaar erna viel behoorlijk tegen. Tineke gooide daarna de handdoek in de ring maar gaat nog wel ieder jaar kijken bij de mannen.

Herman doet traditiegetrouw een woordje tijdens de nazit en daarbij heeft hij een kleinigheidje voor zijn medelopers. Voor Cor en de mannen haalt hij een medaille tevoorschijn. Hij hangt de medaille officieel bij zijn loopmaatjes om en geeft ze een ferme handdruk, Ook heeft hij dit jaar iets bijzonders voor zijn lieve Tineke die hem steunt door dik en dun. Hij haalt een medaille met twee bronslijkende laarsjes eraan tevoorschijn en hangt die bij zijn vrouw om terwijl hij haar een dikke zoen geeft. Het bleef nog lang gezellig in de achtertuin.

Tekst: Margreeth Anema

Nightswimming bij De Zien

Het zwembad 'by night'. Foto: aangeleverd

UITGEEST- Vrijdagavond 27 juli is zwembad De Zien 's avonds laat geopend voor een avondje zwemmen bij maanlicht. Van 21.00 tot 23.00 uur is iedereen met een zwemdiploma van harte welkom om te komen zwemmen, spelen en chillen bij de invallende schemering. Het terrein is sfeervol verlicht, de kantine is open voor een hapje en een drankje. Een avondkaartje voor De Zien kost € 3,-.

Communicantjes sparen mooi bedrag voor jongeren met beperking

De cheque met het bij elkaar gespaarde bedrag. Foto: aangeleverd

UITGEEST - In de maand juni hebben veertien kinderen hun eerste communie gedaan in de katholieke kerk aan de Langebuurt. Daar is een flinke periode van voorbereiding aan voorafgegaan. Vanaf december zijn de communicantjes regelmatig bij elkaar gekomen. Ze hebben rondgekeken in de kerk, geluisterd naar verhalen over het leven van Jezus en besproken wat dat voor ons nu kan betekenen. Zo zagen de kinderen hoe rijk je bent als je gezond bent, een huis en vrienden hebt. Op een van de kindermiddagen maakten zij bijvoorbeeld een vaasje bloemen om weg te geven aan iemand die wel wat vrolijkheid kan gebruiken.

Op een andere kindermiddag is Astrid Reulen langs geweest om te vertellen over SIG, een organisatie die kinderen met een beperking helpt. Astrid vertelde dat de kinderen die bij SIG in een tehuis wonen, op zichzelf moeten gaan wonen als ze 18 jaar zijn geworden. De communicantjes hebben gespaard voor een startpakket voor de kinderen (jongvolwassenen) die het huis moeten verlaten. In zo'n startpakket zit bijvoorbeeld een koffiezetapparaat, een waterkoker, een emmer met schoonmaakmiddelen, bestek en borden. Bij de dankviering op 8 juli hebben de communicanten een bedrag van 327,50 euro kunnen aanbieden aan Astrid, die het namens SIG in ontvangst nam. Een prachtig bedrag om een aantal startpakketjes mee te vullen.

Vier eieren uitgekomen, nog zestien te gaan: nandoekuikens nemen 't Hertenpark over

Het jonge geluk. Foto: Facebookpagina Stichting Hertenpark Uitgeest

UITGEEST – Vol trots is op de Facebookpagina van 't Hertenpark te lezen dat er nandoekuikens geboren zijn. Er zijn al vier kuikens van de nandoes uit hun ei gekomen en er zijn nog zestien eieren te gaan. De beheerders houden er rekening mee dat niet alle eieren uitkomen. Naast de jonge nandoes zijn er in de afgelopen periode al veel jonge dieren geboren in 't Hertenpark, van jonge eenden tot jonge hertjes.

Een nandoe lijkt uiterlijk veel op een struisvogel, maar is beduidend kleiner en lichter. Andere verschillen met een struisvogel zijn dat een nandoe drie tenen heeft in plaats van twee en dat de seksen nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn. Het mannetje maakt in de paartijd veel herrie om de vrouwtjes te lokken, daarbij probeert hij indruk te maken met zijn vleugels. Een enkel mannetje paart met twaalf vrouwtjes, de vrouwtjes leggen hun eieren in zijn nest. Het mannetje broedt ze vervolgens uit, tot wel 60 stuks. Ook brengt het mannetje de kuikens groot. Na de paring gaan de mannetjes en de vrouwtjes hun eigen weg, ze blijven niet bij elkaar.

Bites & Beats: dit jaar 100% duurzaam

Bites & Beats: het food- en music event van de IJmond. Foto: aangeleverd

HEEMSKERK - Op zondag 26 augustus barst het food- en music event van de IJmond weer los. Vanaf 12:00 uur zijn de poorten van Slot Assumburg geopend en kan er tijdens Bites & Beats genoten worden van de lekkerste hapjes en drankjes van diverse ondernemers uit de IJmond.

Dit jaar wordt het festival voor het eerst georganiseerd door Wouter de Rooij van DitIsSunSea en Xander Kleijne van Het Dorrup. Deze twee rasondernemers hebben hiermee het stokje over genomen van JCI IJmond, die de voorgaande vijf jaar het event succesvol heeft weten neer te zetten. Met de overname slaat de organisatie dit jaar een nieuwe route in: Bites & Beats 2.0: 100% duurzaam!

Met betrekking tot de Bites kunnen we niet meer heen om de gezelligheid van de diverse foodtrucks. Ook in onze regio hebben diverse ondernemers geïnvesteerd in de culinaire verrassing op wielen. Het festivalterrein zal er dan ook een stuk dynamischer en hipper uitzien en het assortiment hapjes en drankjes meer divers en beter afgestemd op de wensen van het publiek. Nieuw dit jaar is dat je niet meer muntjes hoeft aan te schaffen bij een kassa, maar dat er direct bij de diverse kraampjes drankjes en hapjes kunnen worden gekocht.

Ook de Beats zijn vernieuwd. De bekende afsluiter is nog steeds de Barnbees, maar dit jaar ook aandacht voor lokaal talent Marten Fisher, die hoge ogen heeft gegooid in de landelijke media en dit jaar zijn nieuwe cd komt presenteren op het festival. Bovendien zal er een geheel nieuw podium staan, waardoor de verschillende acts nog beter tot hun recht kunnen komen. Ook aan de kinderen is dit jaar extra aandacht besteed, er zal een heuse kinderkermis op het terrein worden ingericht.

Het allerbelangrijkste is echter dat het festival dit jaar in het teken staat van 100% duurzaamheid. "Wij doen niet mee met de plastic zee," zoals de twee heren dit zelf zeggen. "We willen van Bites & Beats een duurzaam en milieubewust evenement maken, door zoveel mogelijk gebruik te maken van recyclebare materialen." Wat merk je hiervan als bezoeker? Bij aankomst zal je door een entreepoort lopen, waarbij je langs onze duurzame kassa wordt geloodst. Hier betaal je een bedrag van 4 euro aan entree. Maar eigenlijk is dit geen echt entreegeld, want in ruil hiervoor krijg je als bezoeker je eigen Bites & Beats glas, een zogenaamde hard cup, die je gedurende het event eigenlijk min of meer 'huurt'. Bij de foodtrucks en stands zullen deze glazen gereinigd worden voordat je een nieuw drankje neemt of een ander drankje wenst te proeven. "Op deze manier gaan we het gebruik van plastic tegen, voorkomen we vertrapte bekers en bieden we de bezoeker tevens een manier om het goede doel te steunen. Kortom, 100% duurzaam, een mooi uitgangspunt voor dit prachtige event," volgens Xander en Wouter.

Bites & Beats start zondag 26 augustus om 12:00 uur op het terrein van Slot Assumburg te Heemskerk. De laatste informatie is te vinden op www.bitesbeats.nl.

Waterplanten in het Alkmaarder- en Uitgeestermeer

Smalle waterpest Foto: aangeleverd

UITGEEST- Op vele plekken in Nederland hebben waterrijke gebieden last van explosief groeiende waterplanten. In het Alkmaarder- en Uitgeestermeer gaat het om de smalle waterpest. De afgelopen periode heeft Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer de groei van de waterplanten in het meer nauwlettend in de gaten gehouden. Op dit moment wordt er nog geen overlast van waterplanten waargenomen. Ook recreanten bevestigen dit. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving, worden de planten daarom nog niet gemaaid.

Maaien

Het recreatieschap gaat de waterplanten pas verwijderen op het moment dat er overlast wordt ervaren. Waterplanten kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan het ecologisch systeem. Daarom wordt er alleen gemaaid op plekken waar de overlast voor de watersport het grootst is. Zodra het recreatieschap de planten gaat maaien, wordt er langs de randen van het gemaaide gedeelte recreatiebetonning aangebracht. De betonning geeft aan waar wel en waar niet gevaren kan worden. De meest actuele informatie over de maaiwerkzaamheden is te vinden op de website of Facebookpagina van het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Wanneer recreanten overlast van waterplanten ervaren, dan kunnen zij dit doorgeven via info@alkmaarder-enuitgeestermeer.nl. Het is van belang dat zij hierbij zo goed mogelijk de locatie van de overlast vermelden.

Duurzame verwerking van de waterplanten

In overleg met de provincie Noord-Holland en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is gesproken over de meest milieuvriendelijke manier van verwerken van gemaaide waterplanten. Er is besloten om de waterplanten te laten indrogen op de Saskerleidam. De smalle waterpest is een plant die snel indroogt, waardoor er weinig materiaal overblijft. Met deze duurzame manier van verwerken wordt voldaan aan de Wet Milieubeheer. De gemaaide planten worden na het drogen vermengd met de ondergrond, waarbij de gehele dam opnieuw wordt ingezaaid met gras. Op deze manier krijgt de Saskerleidam weer haar vertrouwde groene uitstraling.

Vooruitblik

Uit eerder onderzoek is gebleken dat de overlast van de waterplanten een veelomvattend vraagstuk is. In de zoektocht naar een blijvende oplossing voor de overlast van de waterplanten, worden diverse andere ontwikkelingen op en rond het meer meegenomen. Denk hierbij aan de gewenste duurzame verbetering van de zwemwaterkwaliteit. Hierbij werkt het recreatieschap samen met het hoogheemraadschap, Landschap Noord-Holland, de provincie en diverse andere belanghebbenden. Ook wordt afstemming gezocht met andere vaargebieden in Nederland waar dit vraagstuk speelt.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte Uitgeest

Woensdag 25 juli 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 27 juli 19.00 uur: H. Eucharistieviering in Geesterheem met koffiedrinken.
Zondag 29 juli 09.00 uur: H.Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.

Woensdag 8 aug 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 10 aug 19.00 uur: Woord en Communieviering in Geesterheem.
Zondag 12 aug 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.

Volop eetbare rariteiten in volkstuincomplex 'De Kuil'

Rien Kroos showt een Armeense komkommer. Foto: Margreeth Anema

Als je langs volkstuindersvereniging 'De Kuil' loop heb je zomaar kans dat je een krop sla in je handen geduwd krijgt. Rien Kroos, tuinder in hart en nieren, wil namelijk zoveel mogelijk mensen laten proeven van de groenten die hij verbouwt in zijn volkstuin. "Groenten uit eigen tuin zijn zoveel smaakvoller dan de groenten die je in de schappen van de supermarkt vind", aldus de enthousiaste Rien.

Het is niet direct wat je zou verwachten in het pittoreske volkstuincomplex, maar hier worden ook diverse eetbare rariteiten gekweekt zoals bijvoorbeeld de langwerpige roomwitte Armeense meloenen, die bijna een meter lang kan worden. Dit is slechts één van de tien meloensoorten in de tuin van Kroos. Ook groeien er tomaten in alle soorten en maten: van de bijna zwarte zogenaamde 'Pingpongtomaatjes' tot de Gardenberry, alias het Aardbeitomaatje. De 'Keizer Alexander' komkommers zien er ook bijzonder uit. Ze zijn bijna niet te herkennen als komkommer met hun chocoladebruine kleur. Deze streekkomkommers uit Sikkim, een deelstaat van India in het Himalayagebergte, zijn heerlijk sappig van smaak.

Rien Kroos en Pim Hols zijn de drijvende kracht achter deze gezonde biologische specialiteiten. Rien had in 1980 al een volkstuin toen hij nog in Hendrik Ido Ambacht woonde. In 1987 ontmoette hij zijn vrouw Elma Molenaar, zij was werkzaam bij de Rabobank in Uitgeest en later bij het reisbureau. In 1991 gingen zij samenwonen op de Dadelboom. Het is niet verrassend dat ook de achtertuin van hun woning een pracht en praal van bloemen en planten is, ook die houdt Rien goed bij. "In de tuin bezig zijn werkt voor mij bijna geneeskrachtig", zegt Rien. Elma heeft overigens niets met tuinieren, zij heeft een passie voor muziek en is al meer dan 50 jaar lid van het Heemskerkse Fanfareorkest St. Caecilia.

De volkstuindersverenging is opgericht in 1975 maar de landjes liggen er al veel langer. Vroeger waren de landjes voor de armen, zo konden zij hun eigen groente verbouwen. De tuintjes zijn eigendom van de Diaconie en de jaarlijkse huur per m2 is slechts € 0,20. Voor mensen met groene vingers zijn er nog een paar tuintjes vrij. Er zijn zelfs kindertuintjes beschikbaar. Je kijkt je ogen uit in de tuin van Rien en hij weet ook boeiend te vertellen over de pareltjes die hij kweekt. Rien, die elke dag aanwezig is op de tuin, geeft u graag een rondleiding. U kunt hem vinden op de eerste volkstuin op het complex tegenover zwembad de Zien.

Onze zuiderburen op bezoek bij scouting Uitgeest

De Belgische supermannekes Foto: Lou WInter

Vorige week waren de Belgische Super mannekes op kamp bij de scouting in Uitgeest. Zo te zien was het heel gezellig en een drukte van belang!

Bonte stoet weggebruikers op dooie gemak onderweg naar stal

De koeien onderweg naar hun stal Foto: Manon Ruinard

Manon kwam al fietsend door Uitgeest een bonte stoet weggebruikers tegen. De koeien waren op hun dooie gemak onderweg naar hun stal en aangezien Manon toch even moest wachten had ze alle tijd om deze mooie foto te maken.

Groep achters nemen afscheid van de basisschool

Groep-8-leerlingen van de Binnenmeer rennen door de erehaag hun middelbare schooltijd tegemoet. Foto: aangeleverd

Voor de aanstaande brugklassers was de laatste week op de basisschool aangebroken. Ze ruimden op en namen afscheid van elkaar en van de school. De achtstegroepers mochten hierna door een erehaag lopen en de rest van de leerlingen zwaaiden de schoolverlaters uit.