De Uitgeester

9 maart 2016

De Uitgeester 9 maart 2016


Veilige zit- en opstapplaats is droom van Waldijk-bewoner Johan Glorie

De nieuwe zit- en opstapplaats aan de Kromme Sloot. Foto: Daan Kouijzer

UITGEEST - Vaak genoeg wordt er gemopperd op de gemeente. Hoe mooi is het als er dan ook eens een positief geluid klinkt. Van Waldijk-bewoner Johan Glorie in dit geval. Samen met buurtgenoten bedacht hij een nieuwe, veilige zit- en opstapplaats aan de Kromme Sloot. Glorie en zijn wijkgenoten werden door de gemeente gevraagd om mee te denken en praten over de besteding van het beschikbare budget voor verbetering van de speel- en groenvoorzieningen in de wijk. Het resultaat: een veilige zit- en opstapplaats aan de Kromme Sloot en een Waldijk waar bewoners trots op kunnen zijn.

"De gemeente Uitgeest heeft medio juni 2015 de bewoners van de Waldijk gevraagd om voorstellen te maken voor de inrichting van speel- en groenvoorzieningen", vertelt Johan Glorie. "De voorstellen zijn tijdens twee buurtbijeenkomsten toegelicht en bediscussieerd met de aanwezige buurtbewoners. De kansrijke voorstellen worden door de gemeente Uitgeest tot uitvoering gebracht." Een van de voorstellen was de aanleg van een zit- en opstapplaats Aan de Kromme Sloot. Glorie: "Het is vrij uniek dat een watergang parallel loopt aan een straat, zoals Aan de Kromme Sloot. In het oorspronkelijke wijkplan stonden houten steigers in de sloot getekend. Deze steigers zijn echter nooit gerealiseerd, vanwege veiligheidsoverwegingen; je kunt vanaf de steiger in het diepe deel van de sloot vallen. Ons voorstel was de aanleg van een zit- en opstapplaats."

Schaatsen
De realisatie van zo'n veilige zit- en opstapplaats was een droom van Glorie. Een plek voor alle buurtbewoners om te vissen, te varen en - als er ooit nog eens ijs ligt - te schaatsen, had hij voor ogen. Door de steile en gladde berm vol met distels, brandnetels en hondenpoep was dit een lastige en onveilige onderneming. Nu is er een zit- en opstapplaats in de berm gemaakt en is de veiligheid geborgd. Er is gekozen voor natuurlijke materialen, zoals hout en schelpen. "Onze ideeën zijn door een bevriende hovenier, Harald Broda van H&J Broda tuinadviesburo, uitgewerkt in een offerte. Het voorstel is besproken met de gemeente Uitgeest. Op locatie is het voorstel doorgesproken met Harald en een medewerker van de gemeente, en zijn aanvullende wensen en eisen verwerkt in het definitieve plan. Toen is het heel snel gegaan, binnen één week was de opdracht rond en twee dagen later was de zit- opstapplaats een feit. Het resultaat heeft mijn voorstellingsvermogen overtroffen."

De medewerker van de gemeente en Harald waren de eersten die konden genieten van de zitplaats. Onder het genot van een winterzonnetje hebben zij het project geëvalueerd. "De eerste zit- en opstapplaats Aan de Kromme Sloot is een feit. Zou het niet mooi zijn als er nog meer zit- en opstapplaatsen bijkomen? De keuze is aan de bewoners van de Waldijk door dit kenbaar te maken bij de gemeente Uitgeest. Ouwehand Bouw heeft namelijk beloofd honderd euro per woning beschikbaar te stellen voor de inrichting van de Waldijk. Ik nodig iedereen uit om de zit- en opstapplaats te bekijken en te ervaren."

62 uur tennissen voor goede doel

Selfie van Richard Schmitt van OSU Radio en Ronalds tennismaatje Rob Offerhaus met de paarse tennisbal. Foto via OSU

UITGEEST - Uitgeester Ronald Vlieland gaat volgend jaar juli het wereldduurrecord dubbelspeltennis proberen te verbeteren. Voor de Stichting Terre – Rett Syndroom Fonds gaat Ronald met drie collega-tennissers proberen 62 uur achter elkaar te tennissen. Het record staat nu op 57 uur en 30 minuten.

In aanloop naar deze unieke prestatie kunnen Ronald en zijn team alle support gebruiken. Zij roepen iedereen op om de pagina Wereldduurrecord dubbelspeltennis op Facebook te liken en hier vervolgens een selfie te posten met een paarse (tennis)bal met daarbij de tekst: Ik support Wereldduurrecord dubbelspel tennis! Jij ook? Geef dan www.facebook.com/wereldduurrecord een like! #‎paarsebalselfie. De paarse tennisballen zijn in het bezit van Ronald Vlieland en het organisatiecomité en zullen verschijnen bij tennislessen en diverse tennisevents. Wie zelf nog ergens een paarse (tennis)bal heeft liggen, mag deze uiteraard ook gebruiken. Het wereldrecord dubbelspeltennis staat gepland op 21,22 en 23 juli 2017.
Afgelopen zondag was Ronald met zijn team te gast bij OSU Radio. Hierin vertelde hij over zijn recordpoging. Deze uitzending is terug te luisteren op de website van De Uitgeester, www.uitgeester.nl, of OSU Radio, www.osuradio.nl.

Blij met alcoholverbod?

De gemeente Uitgeest heeft een alcoholverbod ingesteld voor verschillende plekken in het dorp. In De Uitgeester van vorige week vroegen wij u hiervan vindt.

Goede zet
Wij vinden het alcoholverbod een goede zet, het had er al veel eerder moeten komen. Wij wonen boven supermarkt Deen en weten dus precies hoe de alcohol door de jeugd in het openbaar genuttigd wordt. Zelfs de bierflesjes vinden we op het platte dak van ons appartementengebouw en soms vliegen de bierflesjes door de ramen. De glasverzekering komt er al tegen in opstand. De vereniging van eigenaren (VvE) heeft nu een eigen risico op glasschade. Maar alles komt toch neer op het handhaven door de politie op het alcoholverbod.

Joke Weijdema
penningmeester/secretaris VvE Anna van Renesse

Verplaatsen van het probleem
Uitgeest is de gemeente met relatief de meeste jongeren in de IJmond. De afgelopen jaren zijn er alleen maar regels gekomen op het gebied van alcoholgebruik voor jongeren in cafés. Daarnaast mag er ook niet meer gerookt worden. De gemeente Uitgeest heeft wel een prachtig jongerencentrum, maar dat voldoet blijkbaar niet aan de behoefte van de jeugd. Het effect hiervan is dat de jeugd op andere plekken de dingen doen die ze willen doen. Het effect van het alcoholverbod zal dus alleen maar het verplaatsen van het probleem zijn. Wat vervolgens weer gevolgd wordt door aanvullende maatregelen. De politie houdt zich liever bezig met andere dingen dan handhaving van dit soort regels. Maar op papier is alles keurig geregeld, we kunnen gaan evalueren en vervolgens blijft alles zo als het was.

Bas Admiraal

Winkelier aan het Woord Boekenweek bij Boekhandel Schuyt

Uw favoriete boek vindt u gewoon om de hoek, bij Boekhandel Schuyt. Foto: Myrke van der Does

Voor een relatief klein dorp heeft Uitgeest een groot aanbod aan winkels. Van bloemen tot natuurproducten, van kleding tot boeken; je kunt in het dorp voor (bijna) alles terecht. Al die bekende en minder bekende winkels staan centraal in de rubriek Winkelier aan het Woord. Ondernemers vertellen over hun winkel, hun assortiment, speciale acties of geven tips. Vandaag: Han Haagsman van Boekhandel Schuyt over De Boekenweek, van 12 tot en met 20 maart.

"De Boekenweek wordt jaarlijks volop gevierd in de boekwinkels. Tijdens deze periode is er bij Boekhandel Schuyt dan ook extra aandacht voor de mooiste literaire boeken. Het thema dit jaar is: Duitsland, het motto: Was ich noch zu sagen hätte. Tijdens de Boekenweek krijgt men bij besteding van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken het boekenweekgeschenk Broer van Esther Gerritsen cadeau. Met dit boek kun je bovendien op zondag 20 maart gratis reizen met de trein. Die dag heeft het boek dus een waarde van € 50,80 (een NS-dagkaart). Broer is een echte Esther Gerritsen, met scherpe en humoristische dialogen, een uitvergrote werkelijkheid, en het ongemakkelijke gevoel dat het verhaal ook over jou gaat."

Essay
"Het boekenweekessay is tijdens de Boekenweek in de boekwinkel verkrijgbaar voor € 2,50. In het essay Zink traceert David Van Reybrouck de merkwaardige geschiedenis van een vergeten buurlandje van Nederland, België en Duitsland. Een land dat een eeuw lang bestond en dat hedendaags België, Duitsland en Nederland met elkaar verbond. Het resultaat is een prachtige ode aan een vergeten buitenland. En, tijdens de Boekenweek vind je exclusief bij onze boekhandel voor slechts € 5,95 het boek De Vlucht van Jesús Carrasco. Over een jongen die zich verbergt in een olijfboomgaard. Hij hoort dat de mannen uit het dorp hem zoeken en kruipt nog verder weg in zijn schuilplaats. Wanneer de stemmen wegsterven is hij helemaal alleen. Er ligt een oneindige, dorre vlakte voor hem die hij moet oversteken, verzengende hitte, honger en dorst trotserend."

Boekenweekmagazine
"En dan is er nog het boekenweekmagazine, gratis verkrijgbaar in deelnemende boekwinkels en bibliotheken. Met Esther Gerritsen, auteur van het Boekenweekgeschenk als gasthoofdredacteur. In het magazine veel boekentips bij het boekenweekthema Duitsland.
Is er eigenlijk altijd wel een goede reden om eens bij onze boekhandel binnen te stappen, dan is het tijdens de Boekenweek zeker het geval. Laat je verrassen door het ruime aanbod, neem de boeken in je handen, blader erin, lees een stukje. Geniet van al die mooie uitgaven die je door je handen kunt laat gaan. Want we zeggen het nog maar een keertje: uw favoriete boek vindt u gewoon om de hoek!"

Boekhandel Schuyt, Middelweg 139 in Uitgeest. 0251-312469. www.boekhandelschuyt.nl

Uitgeesters doneren bijna 20.000 kleding

UITGEEST - Uitgeesters doneerden het afgelopen jaar 19.861 kilogram textiel in de textielcontainers van Sympany. Sympany bedankt hen voor deze mooie bijdrage aan de ruim 23 miljoen kilogram textiel die Sympany in heel Nederland over 2015 heeft ingezameld. Het ingezamelde textiel wordt gesorteerd, omgepakt en verwerkt in de drie vestigingen van Sympany in Utrecht, Eindhoven en Assen. In 2016 komen hier nog eens drie vestigingen bij. Textiel dat opnieuw te dragen is, wordt verkocht aan textiel- en sorteerbedrijven. Textiel dat niet opnieuw te dragen is, een groeiend deel, vindt zijn bestemming in nieuwe toepassingen. Samen met onze partners komen wij tot steeds betere inzichten en resultaten om van dit niet draagbare textiel nieuwe producten te laten maken. Dit doen wij in samenwerking met diverse bedrijven en fashiondesigners met als mooie resultaten nieuwe truien, spijkerbroeken maar ook isolerend en geluiddempend materiaal. Sympany werkt aan de zelfredzaamheid van mensen in binnen- en buitenland. In Nederland biedt de organisatie werkgelegenheid aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In o.a. Angola, Congo, Ethiopië, India en Malawi steunt zij textielgerelateerde projecten. In 2015 zijn daar 20.000 mensen gesteund waarbij duurzaamheid en zelfredzaamheid een belangrijke rol spelen.
In Ethiopië ondersteunt Sympany in samenwerking met Solidaridad een project dat het gezinsinkomen voor 30.000 mensen en hun families verbetert met activiteiten gericht op duurzame en inclusieve groei van de Ethiopische kleding- en textielsector in overeenstemming met de internationale normen voor de kledingproductie. Allemaal mogelijk gemaakt dankzij het gedoneerde textiel. Sympany is een van de grootste charitatieve textielinzamelaars in Nederland. In 135 gemeenten wordt met een kleine vijftig medewerkers en bijna 2.400 textielcontainers jaarlijks ruim 23 miljoen kilogram textiel ingezameld. Sympany is begin 2015 ontstaan uit een fusie tussen KICI en Humana.

Voelt u zich weleens onveilig door vliegverkeer?

Gerrit Bus: "Dit geeft waarschijnlijk bij veel mensen een vervelend gevoel, maar op dit moment kunnen we hier niets mee. Ondanks dit gegeven zien we vaak de mooiste vliegtuigen overvliegen rond het middaguur boven het Uitgeestermeer." Foto: Gerrit Bus

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat een zogeheten themaonderzoek doen naar de veiligheid van het vliegverkeer op en rond Schiphol. In 2012 ontsnapte Uitgeest aan een ramp met twee botsende vliegtuigen. Twee passagiersvliegtuigen van KLM en Garuda vlogen dinsdag 13 november om 7.44 uur op 625 meter hoogte recht op elkaar af. De toestellen waren elkaar al tot een kilometer genaderd toen ze elkaar opmerkten. Vijftien seconden later zouden de vliegtuigen, die samen 500 passagiers kunnen vervoeren, boven de jachthavens op de Lagedijk in Uitgeest op elkaar zijn geklapt. (bron: Volkskrant.nl)

Voelt u zich weleens onveilig door het vliegverkeer boven Uitgeest?

'Koe en natuur horen bij elkaar'

Klaas, Linda en Niels Rodenburg zijn genomineerd voor de titel Agrarisch Ondernemer 2016. Foto via www.agrarischondernemer.nl

UITGEEST - De Rodenburghoeve is genomineerd voor de titel Agrarisch Ondernemer 2016. Deze verkiezing wordt georganiseerd door Boerderij, Groenten & Fruit en Pluimveehouderij. Het bedrijf wordt beoordeeld op de technische en financiële resultaten, de toekomstvisie en de vraag of de ondernemer verantwoorde risico's neemt. De Rodenburghoeve is het biologisch-dynamische melkveebedrijf van Klaas, Linda en Niels Rodenburg en is een van de vijf genomineerden. Op 31 maart wordt de winnaar bekendgemaakt. Die wint 12.500 euro. De ondernemer met de meeste publieksstemmen wint 2500 euro. Stemmen kan tot en met 30 maart op www.agrarischondernemer.nl. Op deze site, een uitgave van Reed Business, staat een artikel en promofilmpje van De Rodenburghoeve. Het artikel leest u hieronder.

De melkveestapel op het biologisch-dynamische melkveebedrijf van Klaas, Linda en Niels Rodenburg groeit naar honderd koeien. Tegelijkertijd neemt het areaal toe. Zo blijven de kringlopen op het bedrijf gesloten. Een gesloten kringloop van mineralen, daar streeft Klaas Rodenburg naar. Alles hoort met elkaar in balans te zijn. Veebezetting en bodemvruchtbaarheid staan daarbij centraal. Meer koeien? Dan ook meer grond. Simpeler kan hij het niet zeggen. De natuur is een onlosmakelijk onderdeel van de balans op het bedrijf. Rodenburg doet er alles aan om de weidevogels een goed biotoop te bieden. Helaas komen er ook veel ganzen op zijn percelen foerageren. "Blijkbaar kiezen die ook voor een gezonde voeding", zegt hij met een glimlach. "Maar ik zie ze toch liever gaan dan komen." Klaas en Linda Rodenburg uit het Noord-Hollandse Uitgeest hebben samen met hun zoon en bedrijfsopvolger Niels een biologisch-dynamisch melkveebedrijf. De andere kinderen helpen regelmatig mee. Kortom, een echt familiebedrijf.

Energieneutrale stal
Het aantreden van de opvolger is de reden voor de nodige aanpassingen en investeringen in de afgelopen jaren. De oude, bewerkelijke potstal heeft in 2014 plaatsgemaakt voor een duurzame, energieneutrale ligboxenstal. De koeien liggen in strooiselboxen op een dikke laag stro. Voor de klauw- en uiergezondheid is dat een flinke stap vooruit, zegt Rodenburg. "En in vergelijking met de oude situatie is de ammoniakuitstoot een stuk lager. Dat is het effect van de emissiearme vloer die de vaste mest en gier van elkaar scheidt." Voor de nieuwbouw telde het bedrijf 55 melkkoeien; doel is om over een paar jaar 100 koeien te melken. Op dit moment staan er 80 koeien in de stal. Stap voor stap groeit de veestapel. Rodenbrug spreekt over een organische ontwikkeling. "Wij boeren dicht bij de natuur, de kringloopgedachte spreekt ons aan. Als we meer koeien willen melken, moeten we dus ook een groter areaal hebben. We hebben de laatste jaren dan ook fors geïnvesteerd in grond." De afzet van de groeiende melkproductie is geen enkel probleem, in tegendeel. "Ze smeken om onze melk", zegt Rodenburg. "Wij beuren op dit moment een prima melkprijs. Dat is het gevolg van vraag en aanbod. Onze productiekosten liggen natuurlijk een stuk hoger dan in de gangbare melkveehouderij, maar mij hoor je echt niet klagen over onze melkprijs." De veestapel is gevarieerd en kleurrijk. Op het bedrijf lopen Blaarkoppen rond en ook runderen met MRIJ-, Brown Swiss- en Fleckviehbloed. "Een mooi gezicht, maar vooral ook functioneel. Op ons extensieve bedrijf vreten de koeien vrijwel alleen ruwvoer. Onze kruislingen kunnen dat goed aan. Het zijn robuuste en probleemloze dieren met een voor een biologisch-dynamisch bedrijf zeer acceptabele melkproductie van bijna 7.000 liter per jaar."

Boeren met natuur
Uitgesteld maaien, slootkantenbeheer, nestbescherming, plas-dras, extensieve begrazing; Rodenburg past het allemaal toe. Voor een flink deel van zijn percelen heeft hij een beheerovereenkomst afgesloten. Voor de grond die hij voor een schappelijke prijs pacht van Staatsbosbeheer en Landschap Noord-Holland gelden strikte beheervoorschriften. "De slootkanten staan vol bloemen en in de weilanden nestelen veel soorten vogels. Ik vind dat een belangrijk onderdeel van ons bedrijf." De basisscholen in de regio kunnen zich inschrijven voor een bedrijfsbezoek in het voorjaar. Daar wordt vaak gebruik van gemaakt. "Ik laat de kinderen vooral dingen doen. Schapen voeren, een koe melken, de stal uitvegen. Belevend leren noemen wij dat. Ze leren veel meer van een dagje in de stal en op het land dan van een verhaal op school. Ik hoorde een kind zeggen dat zij het bezoek aan onze boerderij leuker vond dat een dagje naar de Efteling. Dat is toch een cadeautje?"

(Met dank aan Reed Business/De Boerderij voor het gebruik van dit artikel)

Bedrijfsgegevens
Klaas, Linda en Niels Rodenburg
Biologisch-dynamische melkveehouderij, Uitgeest (N.H.)
• 80 melkkoeien en 80 schapen • melkproductie per koe: 6.900 kilo • grond in gebruik: 100 hectare • agrarisch natuurbeheer • educatie leerlingen basisscholen • boerderijcamping

Struinen over boerenland

Tijdens een wandeling over een Boerenlandpad zou je zomaar oog in oog kunnen komen te staan met een kudde schapen.

REGIO - Stevig stappen door weilanden en over akkers, een kijkje nemen op het boerenerf. Vanaf 1 maart is de honderdste kilometer door het boerenland opengesteld voor wandelaars. Deze mijlpaal werd gevierd op Texel waar de boer de wandelaars een bijzondere indruk geeft van het boerenleven. Boerenlandpaden vormen een unieke aanvulling op veel wandelroutenetwerken, waarvan ook Uitgeest deel uitmaakt. De provincie heeft subsidie beschikbaar gesteld aan Recreatie Noord-Holland voor het uitvoeren van de Boerenlandpadregeling 2013-2016. De subsidieregeling blijkt een groot succes. Ruim 110 agrariërs maken gebruik van de regeling en stellen hun land open voor wandelaars. Gedeputeerde Toerisme & Recreatie van de provincie Noord-Holland, Jaap Bond: "Dit is een mooie mijlpaal. De boerenlandpaden zijn een unieke manier om het Noord-Hollandse landschap te beleven." Voor meer informatie: www.recreatienoordholland.nl.

5 / 12

Lezingen over bronstijd in Huis van Hilde

De eerste uit de serie lezingen in Huis van Hilde gaat over de reconstructie van Drechtje, een jonge vrouw uit de bronstijd.

CASTRICUM - Huis van Hilde start woensdag 9 maart met een serie van vijf bijzondere lezingen met de archeologie van Noord-Holland als rode draad. De eerste drie avonden in de serie zijn thematisch gekoppeld aan de nieuwe tijdelijke tentoonstelling Blik op de bronstijd; West-Friesland door de ogen van Drechtje.

Woensdag 9 maart vertelt Maja d'Hollosy van Skullpting over de reconstructie van Drechtje. Gezichtsreconstructies worden al vanaf 1900 gemaakt. In Huis van Hilde staan er al enkele, en nu komt ook Drechtje er bij; een jonge vrouw uit de bronstijd. Wat is er nodig voor een reconstructie, wat zijn de stappen en welke beslissingen moesten genomen worden? Drs. Maja d'Hollosy is archeoloog/fysisch antropoloog en gespecialiseerd in gezichtsreconstructies. Woensdag 6 april is er een lezing van Wilko van Zijverden over de stormvloed van 1742 voor Christus en het ontstaan van West-Friesland. Hoe ontstond het West-Friese landschap in de midden-bronstijd, de tijd waarin Drechtje leefde? Hoe reconstrueer je een landschap en welke bijzondere elementen kenmerken West-Friesland in die periode? Wat is er nog zichtbaar van de overstromingen van toen? Dr. Wilko van Zijverden is fysisch geograaf en prehistoricus en betrokken bij het onderzoeksproject 'Farmers of the Coast' van de Universiteit van Leiden.

IJsberg
Woensdag 11 mei belicht Wouter Roessingh van ADC ArcheoProjecten de archeologische opgravingen in het tracé van de N23-Westfrisiaweg en de vondst van Drechtje. Wat kunnen we op grond van het archeologisch onderzoek te weten komen over het leven in de bronstijd? Drs. Wouter Roessingh studeerde Archeologie en Prehistorie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en is als promovendus betrokken bij het onderzoeksproject Farmers of the Coast.
Woensdag 15 juni is het de beurt aan Frans Diederik van Archeocultura. Wat doet Hilde hier in Noord-Holland? Een reconstructie van de leefomstandigheden in de tijd van Hilde in Noordwest Europa. De reis van Hilde, die oorspronkelijk van Duits grondgebied komt, krijgt context. En wat vertelt de vindplaats van Hilde in de Oosterbuurt (Castricum) ons? Frans Diederik is archeoloog in Schagen. Hij houdt zich al veertig jaar bezig met de archeologie van Noord-Holland en is gespecialiseerd in prehistorisch en Romeins-inheems aardewerk. De laatste lezing uit de serie is op woensdag 13 juli en is van Jan de Koning (Hollandia Archeologen): En het begon met Aak. In de Late IJzertijd werd bij Dorregeest een negenjarig jongetje, zittend met opgetrokken knieën, begraven. Aak werd in 1981 totaal onverwacht teruggevonden tussen talrijke nederzettingssporen. Aak bleek het topje van de ijsberg. Drs. Jan de Koning is archeoloog, specialist vroege middeleeuwen en regiospecialist Kennemerland.

De lezingen worden gehouden in Huis van Hilde, Westerplein 6 in Castricum. Aanvang 20.15 uur (zaal open vanaf 20.00 uur), einde 22.00 uur. Kosten € 12,50 per lezing of deelname aan de hele serie € 55 (vrijwilligers Huis van Hilde en leden Stichting OerIJ € 10 per lezing, € 45 voor de serie). Informatie: http://huisvanhilde.nl/activiteit/nieuw-hildes-universiteit/. Aanmelding: info@huisvanhilde.nl.

Natuur- en cultuurhistorische wandeling rond kasteel Marquette

HEEMSKERK - IVN Midden Kennemerland organiseert zondag 13 maart een wandeling rond kasteel Marquette. De excursie start bij Boerderij Heemshof. Hiervandaan wordt er gewandeld, onder leiding van een IVN-gids, richting landgoed Marquette. Die vertelt over de bomen met hun winterkenmerken, de geuren en kleuren van de bijzondere voorjaarsbloei en bloesems en over de vele bollen- en stinsenplanten die het landgoed rijk is. In de tussentijd luisterend naar het vrolijke gekwetter van de vele vogels die zich opmaken om te gaan nestelen. Er zal ook aandacht zijn voor de rijke historie van het landgoed dat al dateert uit de dertiende eeuw.
Vertrekken om 10.00 uur vanaf Boerderij Heemshof aan de Oosterweg 2c. De wandeling duurt ongeveer twee uur. Daarna is er voor alle deelnemers een kopje koffie of thee met zelfgemaakt gebak. Kosten zijn 4 euro voor volwassen, 2 euro voor kinderen. Graag gepast geld meenemen. U kunt beperkt parkeren bij Boerderij Heemshof. Parkeren bij het landgoed en dan naar Boerderij Heemshof lopen is goed te doen. Zo mogelijk komt u met de fiets.

Voorjaar in Thailand

Foto's: Gerbrand Castricum

Gerbrand Castricum (66) is oud-fotograaf van De Uitgeester. Zestien jaar geleden vertrok hij naar Thailand voor een drieweekse vakantie en inmiddels woont hij er zeven maanden per jaar. In De Uitgeester brengt hij regelmatig verslag uit van zijn leven daar.

Natuurlijk zie je hier het hele jaar door de prachtigste bloemen bloeien en is het in de regentijd een stuk groener dan in de hete, droge tijd. Maar ook hier zijn er planten en bomen die alleen in bepaalde tijden bloeien en vruchten geven. Nog even en ik ga weer voor een tijdje naar Nederland. Na zes maanden Thailand heb ik ook wel weer zin in een Hollands voorjaar. Uiteraard heb ik m'n dochters en kleinkinderen gemist, maar ook gewoon langs het Uitgeestermeer fietsen of de duinen ingaan. Dat heeft toch ook wat. En wat dacht je van de kermis, zelfs daar kijk ik nu naar uit, terwijl het in de plaats waar ik nu ben, Pattaya, elke dag een grote kermis is. Maar eerst ga ik weer voor een weekje de natuur in, weg van al die drukte hier. Proberen wilde dieren maar vooral vogels te spotten, en natuurlijk proberen mooie foto's te maken. Maar dat - en dat geldt ook in Nederland - is een kwestie van gewoon goed om je heen kijken. Ik volg hier in Thailand op Facebook de pagina 'Je bent Uitgeester als...' en daar zie ik vaak heel mooie foto's van onder anderen Gerrit Bus. Geweldig dat er steeds meer mensen zijn die hun foto's met anderen willen delen, zowel in De Uitgeester als op Facebook. De foto's bij deze bijdrage zijn ook gewoon langs de weg gemaakt; gewoon een tak met prachtige bloemen die over de stoep groeit. En wat dacht je van de voor mij een van de mooiste bloemen die hier groeit (zie foto), de Lotus-bloem? Deze bloem is heel belangrijk in de boeddhistische wereld, en hij is nog eetbaar ook. Ook ontdekte ik een katoenplant. Dat blijft toch wel een bijzondere plant. Wat mij opviel is dat er op de bolletjes katoen prachtige insecten zaten. Toen ik de foto's later aan een Thai liet zien, vertelde deze mij dat een beet van dit beestje een zeer pijnlijke plek bezorgt die gelijk staat aan een ernstige brandwond. Als ik dit eerder had geweten had ik denk iets meer afstand gehouden! Eén ding heb ik hier wel geleerd: raak nooit beesten aan, al zijn ze nog zo klein. Neem nu slangen, die kom ik ook regelmatig tegen. Ik weet dat ze niet allemaal giftig zijn... nou, voor mij wel! Zekerheid voor alles.

Groetjes uit Thailand
Gerbrand

Kleipijpen determineren

De vereniging Oud Uitgeest organiseert een cursus kleipijpen determineren.

UITGEEST - De vereniging Oud Uitgeest organiseert bij voldoende belangstelling een korte cursus kleipijpen determineren. Pijp en tabak zijn afkomstig uit Noord-Amerika. Columbus zag in 1492 op zijn ontdekkingsreis indianen tabak in houten pijpen roken. De matrozen ontdekten snel de voordelen van het roken. Het nam het hongergevoel weg en ook de vieze smaak van het voedsel en drinken tijdens de lange zeereizen. Vanaf circa 1600 werden er in Nederland veel kleipijpen gemaakt. In de loop van de eeuwen zijn er miljoenen gemaakt. Bijna iedereen heeft ze daarom weleens gevonden, meestal alleen de kop, want de steel is erg kwetsbaar. Om dit stukje vaderlandse geschiedenis eens extra onder de aandacht te brengen, organiseert de vereniging Oud Uitgeest bij voldoende belangstelling (minimaal 8 personen) een korte cursus kleipijpen determineren. Na een korte introductie door Tom de Kleijn leert u aan de hand van de afmetingen en het model van de kleipijp de ouderdom te bepalen. Ook kan de maker van de pijp soms nog achterhaald worden wanneer er een merkteken in de kop is aangebracht. Neem gerust uw eigen pijpenkopjes mee om te determineren. Zaterdagmiddag 19 maart 2016 van 14.00 tot ca. 16.00 uur in Het Regthuys, Kerkbuurt 3 (achter de Ned. Herv. kerk). Deelname is gratis. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via e-mail: despin55@hotmail.com.

Fietsen door Tibet

UITGEEST - Vrouwen van Nu heeft mevrouw Trees van Rijsewijk uitgenodigd voor een presentatie op 17 maart. Trees van Rijsewijk besloot na dertien jaar onderwijs een fietsreis van 15.000 kilometer te maken door Nepal, Tibet en China. Ze heeft in een dorpje in Nepal gewoond en kwam in contact met de allerarmsten. Door deze ervaring werd ze in staat gesteld andere normen en waarden te leren. Ze heeft een boek geschreven: Kumari, mijn dochter uit Nepal. Daarin beschrijft ze haar fietstocht en ontmoeting met Kumari van wie ze moeder werd. Momenteel werkt ze voor een stichting die de kansarme vrouwen en kinderen in Nepal ondersteunt. Nepal is niet alleen arm maar ook rijk aan cultuur, tradities en natuurschoon. Een avond vol mooie beelden en vertellingen over dit prachtige land waar Van Rijsewijk, samen met de bevolking o.a. scholen, een moeder- en kindziekenhuis, landbouwprojecten en vroedvrouwopleidingen heeft opgezet. Belangstellenden zijn welkom vanaf 19.30 uur in De Zwaan aan de Middelweg 5. De toegang is gratis voor leden van Vrouwen van Nu. Niet-leden betalen € 5.00.

Ludieke opening nieuwe winkel Bakkerij Putter

(advertorial)

UITGEEST - Burgemeester Verkleij van Uitgeest opent dinsdag 15 maart om 9.00 uur de nieuwe aanwinst van Bakkerij Putter: bakkerswinkel annex koffiehoek In de Oude Bakkerij aan de Middelweg 113. Door het breken van de tussenmuren is een geheel nieuw en uniek ontwerp ontstaan, waarbij de prachtige houtoven het schitterende middelpunt is. Terwijl u geniet van versgebrande koffie, een kopje thee of kleine lunch, worden hierin op een ambachtelijke wijze desembrood en allerlei andere heerlijke broden gebakken. De feestelijke opening wordt een grandioos spektakel, waar u zeker bij moeten zijn. Er komt een paard met wagen en veel balen meel en… nee, meer verklappen we nog niet. Kom zelf maar kijken, het wordt één groot feest!

Creatieve avond KVB

UITGEEST - Christa verzorgt dinsdag 15 maart een creatieve avond voor de Katholieke Vrouwen Beweging. Zelfs vrouwen met twee linkerhanden lukt het op deze avond zeker om een mooie roos te maken. De creatieve avond begint om 20.00 uur in dorpshuis De Zwaan.

FC Uitgeest hard onderuit tegen Stormvogels

Joost de Jong werd Bakkum- en Krookspeler van de wedstrijd.

UITGEEST - Na de 2-3 thuisnederlaag lijkt voor FC Uitgeest de hoop om mogelijk nog mee te doen in de titelrace op een door Hans Klok bedachte illusie. Je ziet iets wat er niet is. Is dat jammer? Er zullen er zijn die toch al bedacht hadden dat we niets te zoeken hebben in de eerste klasse maar anderen (zoals De Afvallende Bal) zullen bedenken dat elke wedstrijd er weer één is waard om voor te vechten. Daar worden spelers beter van, het stelt het publiek tevreden en geeft goede gevoelens. En, is mijn overtuiging, er gaan nog genoeg wedstrijden gewonnen worden want ook deze nederlaag was niet onvermijdelijk.

FC Uitgeest startte met interim-coach René van Marsbergen op de bank. Hij vervangt tot het einde van het seizoen de naar VSV vertrokken Ron Bouman en 'tweewedstrijdencoach' Frits Walsmit. FCU kon vandaag niet beschikken over de geschorste topscorer Lester Half en startte weer eens met Kick Smit in de basis. De eerste twintig minuten gaf een merkwaardig wedstrijdbeeld te zien. FC Uitgeest was beter maar geraakte toch op een 1-2 achterstand. Dat had het eigenlijk helemaal aan zichzelf te wijten. De thuisploeg begon sterk en wist vlot combinerend al snel het doel van keeper Adrichem te vinden. Toch was het juist FCU dat op achterstand kwam. Een mager ingeschoten bal van Kuijten werd losgelaten door keeper Sven Koning waarna spits Zivkara keurig netjes bedankte voor het cadeau en de bal onbarmhartig in de touwen schoot: 0-1. Kan gebeuren.

Kortsluiting
FC Uitgeest zat niet bij de pakken neer en kwam al vijf minuten later met een antwoord via middenvelder Kick Smit. Op prachtige wijze krulde hij vanaf de rand zestien de bal achter de kansloze keeper Adrichem in de bovenhoek: 1-1. De thuisploeg leek daarna door te drukken maar plotsklaps was er in de 16e minuut kortsluiting in de verdediging van FC Uitgeest met als gevolg dat spits Bonam alleen voor keeper Sven Koning kon verschijnen. Hij faalde niet: 1-2. Het leed was nog niet geleden want een kwartiertje later moest aanvoerder Sander van den Helder het veld verlaten met een spierblessure. René van Marsbergen besloot vervolgens maar gelijk met drie verdedigers te gaan spelen en posteerde de ingevallen Tim uit den Boogaard op het middenveld. FC Uitgeest kreeg verschillende mogelijkheden om het evenwicht nog voor rust te herstellen maar helaas lukte dat niet.

Valse start
Ook direct na rust waren er kansen en had bijvoorbeeld Kick Smit de pech dat wederom een mooi aangesneden schot net over het doel heen belandde. Ook nu weer was het Stormvogels dat eigenlijk uit het niets scoorde. Verwarring in de 51e minuut over buitenspel (grensrechter vlagt en scheidsrechter laat doorspelen) bracht de bal bij de vrijstaande Zivkara die doelman Sven Koning met een ogenschijnlijk houdbare schuiver in de korte hoek verraste: 1-3. Het moet gezegd dat FCU daarna nog aandoenlijk zijn best deed om de schade te herstellen. Dat lukte te laat, want pas in de 91e minuut, toen wederom Kick Smit de bal met een prachtige uithaal in de verre hoek zag belanden. 2-3. Tevens de eindstand. Het bezorgde coach van Marsbergen een valse start maar hij zal ook gezien hebben dat er voldoende aanknopingspunten zijn om het volgende week allemaal weer anders te laten zijn.

De Afvallende Bal

FC Uitgeest: Koning, Out, Vrouwe, van den Helder ( 33e Tim uit den Boogaard), de Jong, de Wit, Emiel Sinnige, Smit, Duijn, Koedijk (71e Kristel), Olgers ( 71e Thomas Sinnige).

Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd: Joost de Jong
Gelukkig is hij weer volop beschikbaar en speelde hij vandaag een goede wedstrijd. Met name in de eerste helft onderscheidde hij zich als linksback met een aantal fraaie rushes naar voren. Het leverde een aantal gevaarlijk situaties op. Hij baalde natuurlijk van de nederlaag maar was maar wat bij met zijn uitverkiezing tot Bakkum en Krookspeler van de wedstrijd. Joost gefeliciteerd.

Leden Sjoelschijf naar NK

UITGEEST - Zeven leden van sjoelvereniging De Sjoelschijf doen mee aan het NK sjoelen op 16 april in Barneveld: Nel Henneman (3/C), Margriet Duin (2/E), Ruud van Kalmthout (1/F), Jolanda Breed (3/G), Rita Hoogeland (1/H), Frans Ponder (3/H), Gerrit Spies (4/H). Afdelingskampioenen werden Jan Drent (145,10 gemiddeld) en Petra Houweling (140,75 gem.) Op de foto zes van de zeven Barneveldgangers.

Onderlinge wedstrijden Unitas

UITGEEST - Turnvereniging Unitas houdt zaterdag 19 maart de onderlinge wedstrijden voor wedstrijdturners en meisjes recreatie. De wedstrijden vinden plaats in sporthal De Meet. Om 9.30 uur gaat het evenement van start met de dames divisie 3-4-5, gevolgd door de prijsuitreiking om 11.30 uur door wethouder Kloosterman. Om 12.30 uur beginnen de recreatiewedstrijden. Tijdens deze wedstrijden is er een tombola met mooie prijzen. Catering is aanwezig en de toegang is vrij.

Uitslagen De Sjoelschijf

UITGEEST - De bekercompetitie is negen ronden oud. Dennis Swart 82 punten, Gea Meijer 72, Gré de Graaf 70, Margriet Duin en Ingeborg Bruijns 69, Gerrit Spies 68, Nel Spruit 66, Rita Hoogeland 65, Martin Wilson en Ruud van Kalmthout 59. 2e ronde: A. Dennis Swart 44, Ruud van Kalmthout 40, Evert Hup 34; B. Jolanda Breed 43, Gerrit Spies 29, Frans Ponder 28. De dagscores: Robert Pick 1373, Evert Hup 1339, Monique Brandsma 1321, Martin Wilson 1308, Anneke van den Heuvel 1271, Ruud van Kalmthout 1268, Ab Brandsma 1255, Chris van Kalmthout 1252, Anneke de Groot 1229, Nel Henneman en Dennis Swart 1223. Sjoelvereniging De Sjoelschijf houdt de clubavond elke woensdagavond in De Jansheeren in Heemskerk, aanvang 20.00 uur. 8 april is er een grote kienavond in De Jansheeren in Heemskerk, aanvang 20.00 uur (drie kienronden, staande kien en verloting).

Bridgeclub Uitgeest

Door Paul Wijte

We speelden de laatste wedstrijd van de vierde periode (set). Zoals u weet spelen wij vijf setjes (mijn tennissende en immer geïnteresseerde buurman Fridus is er niet meer, maar de vergelijking met tennissen houdt daar niet mee op) van ieder zes avonden en per set kan een koppel punten verzamelen. Hoe hoger je eindigt in een set, hoe meer punten. Maar 'da's logisch!' Toch? En het paar dat aan het einde van het seizoen de meeste punten heeft verzameld, is de nieuwe kampioen. Over de kandidaat-kampioenen schrijven we een volgende keer, als het er een beetje op aan lijkt te komen. Nu kunnen we het even hebben over onze Bricas-boys, Paul van der Meij en Richard Hoeben. Deze heren, want dat zijn het, zijn overgestapt van de Castricumse bridgeclub Bricas naar onze bridgeclub BCU (er is geen sprake van een transfersom, het zou zomaar kunnen dat ze zijn verhuisd naar ons mooie dorp). En daar zijn wij van BCU blij mee want het niveau in de A-lijn is met hun komst weer wat opgevijzeld. Kampioen zullen ze dit jaar niet meteen worden omdat ze dit seizoen zijn gestart in de B-lijn, en daar scoor je gewoon minder punten voor het kampioenschap dan in de A-lijn. Volgend seizoen strijden zij ongetwijfeld volop mee om het kampioenschap. Afgelopen woensdag gaven zij, niet voor het eerst dit seizoen, hun visitekaartje af door de A-lijn te winnen. En ons viertallenkampioenschap, dat traditioneel gespeeld wordt in januari en februari, is door hen met hun nevenpaar, Carien en Jaap Willemse, met grote overmacht gewonnen. Afhankelijk van het perspectief dat wij innemen, gaan wij nog veel plezier, of nog veel narigheid, beleven aan hun aanwezigheid. Hun score van afgelopen woensdag was overigens niet de hoogste score van de avond. Die was voor Toos en Jaap Schalk, eerste in de C-lijn. En ook hoger scoorden Henk Graafsma en Theo Vijn, in de B-lijn. Beide koppels promoveren. Of ze daar reikhalzend naar uitzien is nog maar de vraag; hoe hoger je stijgt, hoe scherper het mes dat op tafel ligt. Gelukkig gaat het om virtuele messen.

A-lijn: 1 Paul van der Meij-Richard Hoeben 60,42% 2 Ria Vessies-Arie van der Eng 57,08% 3 Hans Wijte-Paul Wijte 55,83%;
B-lijn: 1 Henk Graafsma-Theo Vijn 61,46% 2 Lia Hendrikse-Corrie Nijsen 55,56% 3/4 Henny Kaandorp-Ans Verheijde 54,86% 3/4 Theo Huising-Pieter Andringa 54,86%;
C-lijn: 1 Toos Schalk-Jaap Schalk 61,67% 2 Joop de Beer-Fieneke de Beer 57,64% 3 Ria Beerens-Riet Meijer 53,33%;
D-lijn: 1 Riet Balster-Evert Rozemeijer 60,94% 2 Thea Aben-Jan Goeman 58,85% 3 Jaap Molenaar-Karin Tushuizen 56,77%;
E-lijn: 1/2 Riet Jaape-Petra de Ruyter 56,25% 1/2 Elly Neele-Gerda Geukes 56,25% 3 Wies de Wit-Annie Nijman 55,73%.

Wilfred Knegt uiteindelijk de sterkste

AKERSLOOT - Wilfred Knegt heeft na lange tijd weer eens de wekelijkse donderdagavondwedstrijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup gewonnen. Aanvankelijk was het Henk Louwe die de dans leidde op Sportcomplex De Cloppenburgh en de eerste ronden voor zijn rekening nam, maar even later moest hij van de fiets vanwege een afgelopen ketting. Dat was het moment voor de latere winnaar Wilfred Knegt om de leiding over te nemen met in zijn wiel de tanige Dennis Phalfenier. Zo op het oog kon de man uit Egmond Binnen makkelijk volgen, ondanks dat Wilfred Knegt verschillende keren probeerde hem van zich af te schudden. Alleen een mechanische storing bracht Phalfenier tot een valpartijtje en weg was Wilfred Knegt. Hulp vanuit het deelnemersveld deed Dennis Phalfenier weer terugkeren in de koers, maar een ereplaats was daarmee verkeken. Door dit incident kon Alkmaarder Henk Louwe doorstoten naar de tweede plek voor de jonge stoere Jacco Kemp.

Uitslag:

1. Wilfred Knegt (Uitgeest)
2. Henk Louwe (Alkmaar)
3. Jacco Kemp (Egmond aan den Hoef)
4. Dennis Phalfenier (Egmond Binnen)
5. Bram Zentveldt (Egmond Binnen)

Inschrijving triatlon Akersloot geopend

Deelnemers aan de Cross Triatlon Akersloot zwemmen in het Alkmaardermeer.

AKERSLOOT - De inschrijving voor de Cross Triatlon Akersloot is geopend. Zondag 19 juni organiseren AMAK en IJsclub Akersloot onder auspiciën van de Nederlandse Triathlon Bond de tweede editie van dit evenement.

Na een voortvarende eerste editie van de Cross Triatlon Akersloot wordt het evenement nu gehouden op zondag in plaats van zaterdag, omdat het dan rustiger en daardoor veiliger in het dorp is voor de atleten. In tegenstelling tot vorig jaar start het eerste onderdeel, het zwemmen, nu om 11.00 uur. De snelste deelnemers worden rond 12.30 uur bij de finish verwacht. De eerste inschrijvingen voor deze 1/8-triatlon zijn alweer binnen. Dit jaar geldt een maximum van 125 individuele deelnemers en tien teams. De atleten zwemmen in het Alkmaardermeer, mountainbiken door de weilanden van Akersloot, dwars door veestallen en over pontonbruggen, en sluiten af met hardlopen langs het meer, door de historische Klaas Hoorn- en Kijfpolder. Voor meer informatie en inschrijvingen: www.triathlonakersloot.nl, www.facebook.com/triathlonakersloot en www.ntbinschrijvingen.nl.

Edwin Ott Motoren presenteert racingteam 2016

UITGEEST - Motorliefhebbers en andere belangstellenden zijn welkom op zondag 13 maart op camping De Swaenebloem aan de Lagendijk 45. Edwin Ott Motoren presenteert hier het racingteam 2016. De racemotoren, de coureurs en de trailer, ze zijn er allemaal. En wie het team van Edwin Ott Motoren steunt met een bijdrage van 50 euro maakt bovendien kans op een VIP-arrangement tijdens de TT van Assen, in de VIP-box van Security 2000. Genoeg redenen dus om zondag van 15.00 tot 18.00 uur naar De Swaenebloem te komen.

Open dag TC Uitgeest

UITGEEST - TC Uitgeest houdt zaterdag 12 maart een open dag voor kinderen vanaf vier jaar die graag willen tennissen. Onder leiding van de trainers van TC Uitgeest maken zij kennis met het tennisspelletje. Wie een racket heeft, mag die meenemen, anders hebben de trainers materiaal. Wie naar aanleiding van de open dag meteen lid wordt, traint tot het einde van dit schooljaar gratis mee.
De open dag is van 16.00 tot 17.15 uur op het tennispark van TC Uitgeest, vlakbij het spoor en de Waldijk. Belangstellenden kunnen zich aanmelden o.v.v. naam en leeftijd via e-mail: trainers@tcuitgeest.nl. Opgeven kan tot 10 maart.

Weekfoto

Foto: Gerrit Bus

De rooms-katholieke kerk met op de voorgrond de uitloper van de Binnenmeer richting Molensloot. Windstilte zorgt voor een prachtige spiegeling in het water.

Maalboek van een poldermolen – 69

Foto: Edwin Blok

In de rubriek Maalboek van een poldermolen doet molenaar Edwin Blok elke maand verslag van het reilen en zeilen rond molen De Dog. Deze week aflevering 69.

Naar de molen lopen twee paden, getegeld met betonnen tegels, 60x40. In eerste instantie zag het er netjes uit, totdat er een grote hijskraan overheen gegaan was die een behoorlijk aantal tegels kapot had gereden. Voor negen tegels had ik vervanging, en heel gewoon, ik gooide de kapotte tegels in de groene kunststof kruiwagen. Dat had ik niet moeten doen, tot mijn grote schrik zag ik plotseling groene splinters op de grond vallen. In de kruiwagen waren twee grote gaten ontstaan door het zware gewicht van de kapotte tegels. Vloeken helpt niet, kan ik het repareren? In het schuurtje wat gesloopt was stond een metalen kist waarin palingen gerookt waren. Het deurtje van de kist was gemaakt van blik en heb ik bewaard. Daarvan heb ik met een grote blikschaar een flink stuk afgeknipt en bevestigd op de bodem van de kruiwagen. Daarbij gebruikmakend van de boutjes die het frame aan de bak vastmaken, en keurig meebuigend in de ronding van de kruiwagen zelf. Voor het andere gat in de kruiwagen heb ik een kleiner stukje blik geknipt en vastgemaakt met slotboutjes die overgebleven waren van een andere klus. Wie wat bewaart, die heeft wat. Opgelapt gaat de kruiwagen nog jaren mee. Een klein stukje blik was nog over, en daar had ik ook een bestemming voor. Elke wiek heeft een steekbord die vastgezet wordt met een houten wig. Deze wig wordt met een hamer vast- en losgeslagen, en dat kan aan het hout- en schilderwerk nogal wat beschadigingen geven. Wat dan ook regelmatig gebeurde. Door op die plaatsen een stukje blik te bevestigen zijn beschadigingen verleden tijd. Andere beschadigingen aan de verf worden door Peter telkens met groene verf heel netjes aangetipt. Verf die door het Hoogheemraadschap wordt geleverd als het op is. Willem regelt dat voor ons. Van hem kwam de vraag om het hek rond de molen te schilderen. Zodra hij de verf geleverd heeft gaan we daaraan beginnen. Zo krijgen we van diverse kanten dingen aangeboden. Zo heeft Joris door zijn contacten met de Zandhaas gezorgd voor bijenwas. Dit gebruiken we om de kammen in de was te zetten. Best wel een leuke bezigheid. Klusje waar Joris zich dan ook met alle plezier op stortte. En zo heeft Stan gezorgd voor bruin zeildoek. Ik had me wel eens laten ontvallen dat ik voor het zeilnaaien weinig zeil meer had. Prompt kwam hij de volgende week de molen binnen met een groot pakket bruin zeil. Had hij bij molen De Kat vandaan gehaald, zei hij. Stevig zeil, katoen, en prettig om mee te werken. Stan heeft thuis in de tuin een molentje staan. Daar heb ik al eens witte zeiltjes voor gemaakt. Leuk idee om er ook bruine zeiltjes voor te maken? Met behulp van een malletje heb ik de afmetingen op het zeil getekend en ben gaan naaien. Met de naaimachine, de zeiltjes zijn te klein om het op de traditionele, handmatige manier te gaan doen. En het ging wonderwel goed. Aftekenen, knippen, spelden, naaien, en binnen anderhalf uur waren de zeiltjes klaar. Stan was er erg groots op, maar hij was er nog niet klaar mee. Hij mocht de hoektouwen eraan bevestigen. Gaatje in de hoek van het zeil maken, touwtje er door steken en met een knoopje erachter vastmaken, en dat zestien keer. Voor Joris ga ik ook nog twee zeiltjes maken, hij heeft thuis ook een molentje. En voor Peter een speciale tas voor zijn gereedschap, de maten en ontwerp zijn al genoteerd. Voor Stan en Joris had ik al een zeilmakerstas gemaakt. Het bruine zeil is van zo een omvang dat dit alles er makkelijk uitgehaald kon worden. Terwijl Stan met zijn zeiltjes bezig was draaide de molen er lustig op los. Op windkracht 5 á 7 uit het zuiden kon de vijzel meedraaien en konden we flink wat omwentelingen maken. Op de bovenas zit een teller die dat registreert. Het afgelopen jaar is het aantal omwentelingen flink gestegen omdat Peter niet alleen op de woensdagmiddag draait maar ook op andere dagen de molen in beweging brengt. Stilstand is achteruitgang, maar dat is op De Dog niet van toepassing.

Edwin Blok

Stichting Uitgeester Senioren

Filmmiddag op woensdag 16 maart
Een Britse komediedrama met Nederlandse ondertiteling. Deze film was zo succesvol dat er zelfs een vervolg op is gemaakt. De opnamen vonden plaats in een voormalig paleis. Dat klinkt veelbelovend en meer mag de SUS niet verklappen. Wilt u weten welke film er draait? Kijk dan op de posters in het dorpshuis of bel voor meer informatie. In verband met de restrictie van de licentie mag de SUS hier de titel van de film niet noemen.
Woensdag 16 maart van 14.00 – 16.00 uur. Kosten € 3,- inclusief koffie/thee en cake in de pauze. U kunt vooraf of aan de zaal een kaartje kopen.

Excursie Ons' Lieve Heer op Solder op dinsdag 22 maart
Ons' Lieve Heer op Solder is het op een na oudste museum van Amsterdam. Het is een grachtenhuis uit de Gouden Eeuw. Smalle gangen en trappen leiden naar historisch ingerichte woonvertrekken, keukens en bedstedes, om te eindigen in wat letterlijk het hoogtepunt is van het museum: een complete kerk op zolder. Toegankelijkheid: vanwege de vele trappen is het historische pand niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn.
Dinsdag 22 maart, vertrek om 09.30 uur vanaf station Uitgeest. Kosten zonder Museumjaarkaart € 18,-, met Museumjaarkaart??€ 10,-. Dit is inclusief entree museum, rondleiding van één uur en een kop koffie/thee en exclusief reiskosten (trein Uitgeest – Amsterdam). Vooraf opgeven is noodzakelijk.

Dagbustocht op woensdag 11 mei
De kaartverkoop voor de jaarlijkse Dagbustocht voor Uitgeesters van 65 jaar en ouder is van start gegaan. U kunt zich nog inschrijven voor deze dag. U dient redelijk goed ter been te zijn; rollators worden niet meegenomen.
Woensdag 11 mei. Vertrek om 08.15 uur. Kosten € 37,50, dit is inclusief vervoer per touringcar, 2 x koffie met gebak, rondrit over de Utrechtse Heuvelrug met gids, koffietafel met soep en kroket en entree van het Oude Ambachten & Speelgoedmuseum.

Gezocht: docent(e) beeldhouwen en boetseren
De docente beeldhouwen is, na vele jaren met plezier les te hebben gegeven, om gezondheidsredenen gestopt. De deelneemsters willen graag doorgaan, maar natuurlijk het liefst onder begeleiding van een docent(e). Bent of kent u iemand die als vrijwillig(st)er van september tot en met april, op de donderdagmorgen, aan een leuke en gezellige groep dames les wil gaan geven in beeldhouwen en boetseren? Laat het ons weten.
Vrijwilligers worden bedankt voor hun inzet met een feestelijke vrijwilligersavond en een etentje.

Informatie en opgeven:
Alle activiteiten vinden plaats in dorpshuis De Zwaan, tenzij anders vermeld.
Informatie en opgave op het kantoor van Stichting Uitgeester Senioren, op de eerste etage van dorpshuis De Zwaan, Middelweg 5, Uitgeest. Telefonisch: 0251 – 31 90 20 of via e-mail: s.u.s@inter.nl.net. Zie ook www.uitgeestersenioren.nl.

César Franck na succes in Uitgeest nu in Heemskerk

HEEMSKERK - Na een succesvol optreden in Uitgeest voert het projectkoor César Franck zondag 13 maart het werk Die Sieben Worte uit in Heemskerk. Het koor heeft zich verzekerd van de medewerking van solisten uit de regio: tenor Walther Deubel, sopraan Mirjam Betjes, bariton Wim de Vries en bas Cor Duin. Het concert, dat ongeveer een uur duurt, staat ook dit keer onder leiding van Nelly Kemper. Deborah Pardy begeleidt op de piano. Aanvang 15.00 uur in de Vrijburcht, Vrijburglaan 2. De kerk is open om 14.30 uur. Kaarten á € 10.00 (incl koffie/thee na afloop) zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Stumpel aan de Kerkweg in Heemskerk of kunnen besteld worden via 0251-231511 of aan de zaal.

Blues Ofzo in Café Beams

UITGEEST - De bluesband Blues Ofzo draait vast warm voor de derde Lake Side Blues Zondag, die traditioneel gepland is op de eerste zondag van april - dit jaar dus op 3 april - in de drie cafés in Uitgeest: Portiertje, Buona Sera en Café Beams. In ieder café komen twee bands de zaal plat spelen. Zondagmiddag 13 maart alvast een voorproefje met een optreden van Blues Ofzo in Café Beams. De bandnaam geeft aan dat naast blues ook andere rock-georiënteerde muziek wordt gespeeld, met naast eigen composities arrangementen van nummers van onder anderen ZZ Top, Cream, Jimi Hendrix en John Hiatt. Omdat de bandleden verplichtingen hebben met andere bands spelen ze maar een enkele keer in deze formatie. "We zijn dus erg blij dat ze dit ook bij ons willen doen", aldus de organisatie. Beams, Middelweg 13 in Uitgeest is open vanaf 15.00. Het optreden begint rond 16.00 en de entree is gratis. Voor meer informatie: www.grandcafebeams.nl of de Facebookpagina van Beams.

Politienieuws

Fietsendiefstal
UITGEEST - Een zwarte damesfiets van het merk Cortina Transport werd 29 februari ontvreemd vanaf het Stationsplein.

Aanrijding
UITGEEST - Een automobilist reed op 1 maart rond 7.00 uur tegen de vangrail op de A9 ter hoogte van de afslag Uitgeest/Castricum. De bestuurder reed in de richting van Beverwijk. Toen hij voor de bocht remde blokkeerden de remmen. Hierdoor gleed hij met een snelheid van ca. 50 km per uur tegen de vangrail. De auto raakte dusdanig beschadigd dat deze moest worden weggesleept. Het blokkeren werd vermoedelijk veroorzaakt door een storing in het ABS-systeem.

Slip
UITGEEST - Een personenauto raakte 4 maart rond 21.05 uur op de A9 door onbekende oorzaak in een slip en kwam tegen de vangrail tot stilstand. De auto raakte rondom beschadigd en moest worden weggetakeld. Een inzittende verloor na de aanrijding kort het bewustzijn. Volgens ambulancepersoneel was dit vermoedelijk veroorzaakt door de schrik. Het slachtoffer werd nog wel voor nader onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis.

BoekStart Baby Café

Met lezen kun je niet vroeg genoeg beginnen.

UITGEEST/HEEMSKERK - Ouders en hun baby, dreumes of peuter zijn van harte welkom in het BoekStart Baby Café. Dit voorjaar in de bibliotheekvestiging Heemskerk op 15 maart, 12 april en 3 mei. De koffie staat klaar en de toegang is gratis. De presentaties in het café duren een uur, na afloop kan men zijn of haar kind inschrijven als lid van de bibliotheek. Men krijgt een BoekStart-koffertje of mini-prentenboek cadeau. Dinsdag 15 maart is het thema draagdoeken, waarbij Sarah Coster van www.doekendroom.nl diverse draagdoeken en babydragers zal demonstreren. Het is een workshop waarbij (aanstaande) ouders de draagdoeken en babydragers kunnen uitproberen. Het BoekStart Baby Café begint om 9.30 uur in vestiging Heemskerk, Maerten van Heemskerckplein 3. Dinsdag 12 april is het thema van het BoekStart Baby Café: tweetalig- en meertalig opvoeden, door Anna de Graaf van de Taalstudio. Dinsdag 3 mei wordt feestelijk afgesloten met een fotosessie door Kim de Vries Fotografie. Meer informatie: www.bibliotheekijmondnoord.nl.

Que Horas Ela Volta in Filmhuis De Zwaan

Kiest Val voor haar werkgever of haar kind?

UITGEEST - De Braziliaanse film Que Horas Ela Volta draait vrijdag 18 maart in Filmhuis De Zwaan. Dit is een hartverwarmend drama met voldoende ruimte voor spanning en humor. De film belicht het sociale ongemak rond klassenverschillen in modern Brazilië. Val is een huishoudster die haar werk serieus neemt. Daarbij is ze de steun en toeverlaat van de zeventienjarige Fabinho, die ze van kleins af aan verzorgt. Haar leven verandert wanneer haar dochter Jessica onverwacht voor de deur staat, op zoek naar een tijdelijk verblijf. De zelfverzekerde Jessica weigert echter de huisregels te accepteren en zorgt voor spanning binnen het gezin. Val staat voor een moeilijke keuze: blijft ze haar werkgevers trouw of kiest ze voor haar eigen kind? De film won de publieksprijs op het World Cinema Festival Amsterdam.
De zaal is open vanaf 19.45, de film begint om 20.15. Toegang € 5,- (Vrienden v/d Zwaan € 4,-) inclusief thee of koffie voorafgaand aan de film. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Boekhandel Schuyt aan de Middelweg 139 in Uitgeest, of aan de zaal, indien nog beschikbaar.

Mylou Frencken met Zinloos Zuchten bij De Zwaan Cultureel

Mylou Frencken speelt Zinloos Zuchten in De Zwaan. Foto: Govert de Roos

UITGEEST - Een heerlijk avondje cabaret bij De Zwaan Cultureel: vrijdag 11 maart kan men genieten van de intieme voorstelling Zinloos Zuchten (try-out) van Mylou Frencken. Met tedere liedjes, ontroerende verhalen en humoristische sketches.

Waarom verlangen we zo graag? Waarom warmen we ons aan weemoed? Waarom zijn de niet ingeloste wensdroom, het zinloze zuchten en de onvervulde liefde ons zo dierbaar? In haar nieuwe programma verkent zangeres/cabaretière/liedschrijfster Mylou Frencken het zoetzure sentiment van de saudade. Ze neemt haar publiek mee naar Lissabon en Rio de Janeiro, maar ook naar haar eigen geboortegrond, waar ze zich op jonge leeftijd al verdiepte in Latijns-Amerikaanse literatuur en poëzie uit Portugal. Ze groeide op met zangers en zangeressen als Caetano Veloso en Elis Regina en leerde genieten van vergeefs verlangen.
Aanvang van deze theatervoorstelling is 20.15 uur. De toegangsprijs is € 10,-, Vrienden van de Zwaan Cultureel krijgen € 2,50 korting. Kaartverkoop via boekhandel Schuyt of aan de zaal (mits nog beschikbaar), of via online reservering. Voor meer informatie en andere voorstellingen: www.dezwaancultureel.nl.

Rommelmarkt

HEEMSKERK - Liefhebbers van snuisterijen kunnen hun hart ophalen op de rommelmarkt die Welschap zaterdag 12 maart organiseert in buurtcentrum De Schuilhoek. De markt duurt van 10.00 tot 13.00 uur. Wie zelf spullen te koop wil aanbieden kan voor € 5,00 een tafel huren. Per persoon worden maximaal twee tafels verhuurd. Kledingrekken worden als tafel gerekend. De tafels kunnen vanaf 9.00 uur worden ingericht. Tafels reserveren en afrekenen kan op donderdag 10 maart van 9.00 tot 10.00 uur in De Schuilhoek, Van Brockhorststraat 1. Telefonisch reserveren is niet mogelijk. Voor informatie: 0251-253054.

Kerkdiensten

Protestantse Gemeente Uitgeest-Akersloot

Zondag 13 maart 10.00 uur, Castricummerweg Uitgeest: muzikale dienst m.m.v. Sonnenbergh-ensemble, voorganger ds. B. Appers.

Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 9 maart 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 11 maart 15.00 uur: Kruisweg, 19.00 uur: H. Eucharistieviering in Geesterheem.
Zaterdag 12 maart 20.30 uur: Kort Lof met de pelgrimszegen voor de lopers van de Stille Omgang.
Zondag 13 maart 9.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo; 5e zondag van de veertigdagentijd.