De Uitgeester

4 juli 2018

De Uitgeester 4 juli 2018


Toch coalitie met PU, PvdA en UVP in de maak

UITGEEST - Er komt in Uitgeest toch een coalitie met PU, PvdA en UVP. Fractievoorzitter Schouten van Progressief Uitgeest, met zes van de vijftien zetels de grootste partij, gaf dat te kennen tijdens de raadsvergadering van donderdag 28 juni.

Door: Lucia Rodenburg

Drie maanden lang probeerden PU, VVD, PvdA en later ook D66 eruit te komen: een nieuwe coalitie vormen voor gemeente Uitgeest. De pogingen bleken uiteindelijk vruchteloos, omdat er onoverbrugbare verschillen bestaan tussen de partijen, met name wat betreft het IKC en de stationsomgeving.

Voorzieningen verhuizen?
Het gaat dan om de haalbaarheid van één dan wel twee scholen, en of gemaximaliseerde woningbouw plaats moet vinden om dit en het nieuwe stationsgebied te kunnen financieren. Een heikele kwestie daarbij is: moeten voorzieningen als het zwembad en de sportvelden misschien uitwijken naar een andere plek in het dorp?

Zoals formateur Henry Meijdam het in zijn brief aan de raad omschrijft: "PU en PvdA vinden verplaatsing onbespreekbaar, terwijl dit naar de mening van de VVD en D66 in elk geval niet kan worden uitgesloten uit oogpunt van haalbaarheid." Meijdam stopte daarop zijn pogingen om de partijen dichter bij elkaar te brengen. Lees het vervolg op pagina...

Uitgeest geniet van zonovergoten kermis

Uitgeest was maandagochtend een walhalla voor de vrouwen met zoveel wijkagenten Dennie’s... Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Hooivorkdarten, de Kermisloop, deunen en natuurlijk wijkagent Dennie. Uitgeest geniet deze week van een zonovergoten kermis.

De kermisloop vormde zaterdag de start van de kermis. Al tijdens de loop gingen de taps open en stroomde het bier vanaf dat moment rijkelijk. Zondag was het de beurt aan het traditionele hooivorkdarten bij 'T Portiertje. Maandag klonk om 08.00 uur de eerste 'deun' en barste het feest los. Dinsdagavond ging het los bij Klaas met de Hollandse avond. Onder andere John West stond op het podium.

In deze editie van De Uitgeester veel aandacht voor de kermis. Zo lees je verderop in de krant het verslag van de kermisloop, het hooivorkdarten en natuurlijk waren onze reporters bij het deunen aanwezig. Op Facebook.com/DeUitgeester staan ruim honderd foto's en een video van de kermisloop, ook zie je daar de video van het deunen. Veel kijk en leesplezier!

Naast al dat bier en gefeest vergeet je bijna waar het eigenlijk om draait: de kermis. Foto: De Uitgeest
De ‘schade’ na een ochtend keihard deunen bij het plein van Klaas. Foto: Nancy
De tweede editie van de Kermisloop door Uitgeest was zaterdag een doorslaand succes. Foto: Ruben Noom
Nancy, het geheime wapen van team 'BierdoorMannen.nl' in actie tijdens het hooivorkdarten. Foto: De Uitgeester

Column Dirk Jan van Wijk - Over Kermis

Van de Kermis (met een hoofdletter) genoten? Prachtig weer! De kinderen waren blij, jij voelde je vrij en had het leuk met iedereen! En iedereen had het leuk met jou! Kon het maar altijd Kermis zijn!

Door: huisarts Dirk Jan van Wijk

Ik veronderstel nu even dat je je tijdens het lezen van dit stukje niet met een dijk van een kater zit af te vragen welke stommiteiten je de afgelopen dagen hebt begaan, maar nog even nageniet van de roes van vrijheid en vrolijkheid die je deze dagen hebt gevoeld. De zon scheen aan het firmament, maar ook bij jou binnen. Het was niet alleen buiten heet, maar het voelde ook van binnen warm. Dat is de staat die ik nu bij jou verwacht aanwezig te zijn, als je dit leest. Lees in dat geval verder.

Geluk
En besef dan hoe opmerkelijk het is dat jij en al die andere Uitgeesters elk jaar weer zó uitkijken naar hún Kermis. Vijf dagen vrijheid en geluk en de andere 360 dagen weer het leven leven dat van je verwacht wordt! Vijf dagen Suikerfeest na 360 dagen ramadan.

Anders
Want hoe anders is het op de Kermis dan tijdens de rest van het jaar: de grootste angsthazen (dat zijn niet de mensen die zich in het dagelijks leven kwetsbaar opstellen, maar de mensen die zich zelfverzekerd/stoer voordoen!) durven in de griezeligste attracties hun angsten (gillend) de vrije loop te laten, waar zij in het dagelijks leven risico's vermijden en hun ogen trachten te sluiten voor beren op de weg. De zuinigste controlefreaks spenderen ineens een maandsalaris aan gokautomaten en grijpertjes om uiteindelijk zielsgelukkig te zijn met een gewonnen nephorloge. En hoe heerlijk is het om je agressie eindelijk eens uit te leven op een boksbal of in de botsauto's? Of eens niet aan je dieet te denken als je langs de kramen met oliebollen, zuurstokken en suikerspinnen loopt? En hoeveel 'eerste deuntjes' sta je jezelf deze dagen toe? Hoe was het om oude relaties te laten herleven en nieuwe relaties te starten en eens lekker slap te ouwehoeren?

Pijnloos
En wat ineens ook anders blijkt tijdens de Kermis: je hebt geen last meer van je chronische rugpijn. In plaats van die akelige hoofdpijn heb je nu een kater die jou niet deert. Wég is ineens je depressie! Kortom, alle kwalen lijken verdwenen! We kermen het hele jaar, maar niet tijdens de Kerm-is.

Eigen leven
Je weet natuurlijk al dat ik niet een pleitbezorger ben van alcoholische en andere ongezonde versnaperingen. En ook niet voor losbandig gedrag of ongewenste zwangerschappen. Maar wél wil ik je laten nadenken. Hebben je klachten misschien te maken met de manier waarop je 360 dagen per jaar leeft? Leef je je eigen leven of dat van een ander? Ben je die 360 dagen vooral bezig te leven zoals anderen vinden dat je moet leven of op de wijze waarop je denkt dat anderen vinden dat je moet leven? Vraag je af: klaagt je lijf of knaagt je leven? En laat het altijd Kermis zijn!

Wie gaan er met de Lees Lokaal Pluim en Poëzie Pluim vandoor?

UITGEEST - De afgelopen dagen is er achter de schermen ontzettend veel werk verzet in het Lees Lokaal, want op dinsdag 10 juli komt er weer een stroom kinderen Lees Lokaal binnen.

Nu zal dit voor het ene kind een eerste kennismaking betreffen, voor andere kinderen is het binnenlopen van Lees Lokaal al heel gewoon. Voor alle kinderen die voor het eerst komen zal er, net als vorig jaar, een Lees Lokaal Vriendenpas klaarliggen als zij een boek uit hun eigen boekenvoorraad thuis meebrengen.

Dit jaar komen de volgende groepen naar het Lees Lokaal: Binnenmeer – 8.45 uur - groep 6. Vrijburg – 9.45 uur - groep 6/7. Molenhoek – 10.45 uur - groep 5/6. Kornak - 13.00 uur - groep 2. Wissel – 14.00 uur - groep 6. Allemaal hebben zij zich in hun klas gebogen over een gevarieerd aanbod aan gedichten van bekende en minder bekende dichters en schrijvers. Iedere klas had weer haar eigen favoriet, maar er was een gedicht dat toevallig door twee scholen voor de Lees Lokaal Pluim werd uitverkoren.

Hoe de pluimen eruit gaan zien, welke gedichten zijn bekroond met de Lees Lokaal Pluim en wie deze komt overhandigen wordt nog even een weekje geheim gehouden. Daags na de uitreiking, namelijk op zaterdag 14 juli om 11:00 uur, zullen een aantal kinderen door Lees Lokaal nog eens extra in het zonnetje gezet worden vanwege hun individuele prestatie. Deze prestatie zal voor het ene kind een mooi gedicht zijn waarvan de jury vond dat dit beloond moest worden met de Poëzie Pluim en voor het andere kind een prachtig gemaakte poster.

Gerrit Bus zal alles op de gevoelige plaat vastleggen zodat iedereen volgende week in de krant kan zien en lezen wie er gewonnen hebben.

Alsnog geslaagd zijn...

Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Veel blijdschap op het Bonhoeffercollege nu de examenuitslagen van het tweede tijdvak binnen zijn. Het Bonhoeffercollege is trots op zijn leerlingen die een prachtige prestatie hebben neergezet.

Leerlingen uit Uitgeest die geslaagd zijn voor het Atheneum: Kim de Roy van Zuydewijn. Havo: Sadie van Breemen. Mavo: Britt Veldhuis.

Uitgeest op 108e plek Elsevier ranglijst beste gemeenten

UITGEEST - Het Weekblad Elsevier en Bureau Louter vergelijken in een pas gepubliceerd onderzoek alle 380 gemeenten in Nederland met elkaar. Deze gemeenten toetsen zij op punten als onderwijs en kinderopvang, winkels, zorg en vrijetijdsvoorzieningen.

Uitgeest staat op nummer 108 in de ranglijst, met een score vier van vijf punten. Op bereikbaarheid scoort Uitgeest uitzonderlijk hoog: vijf van de vijf punten. Dat betekent dat de gemeente goed te bereiken is via openbaar vervoer en over de weg.

Wel scoort Uitgeest laag op winkels: twee van de vijf punten. Dit houdt in dat de nabijheid en verscheidenheid van winkels niet optimaal is. Ook keek het onderzoek naar de tevredenheid van de inwoners over het winkelaanbod.

Vrijwilliger in Beeld

Sem Berghuis (16) is vrijwilliger bij Zienhouse Uitgeest. Foto: Vincent Bloothoofd

UITGEEST - Elke maand laat het Vrijwilligers Informatie Punt een vrijwilliger actief in Uitgeest aan het woord. Deze maand zijn we in gesprek met Sem Berghuis.

Sem Berghuis (16) is vrijwilliger bij Zienhouse Uitgeest. In zijn functie als 'Kameleon' heeft hij allerlei taken zoals bardienst en de jassen van de kinderen ophangen. Ook verzorgt Sem de discoactiviteiten voor groep 7 en 8 op elke derde vrijdag van de maand en op woensdagen de kindermiddag. Verder is hij ook nog vrijwilliger bij de Huttenweek die jaarlijks plaatsvindt.

"Ik vind het erg leuk om met kinderen te werken," vertelt Sem enthousiast. "De kinderen vinden het altijd fantastisch in het Zienhouse; wat is er nou leuker dan lekker bewegen, dansen en zingen met elkaar? Zij doen altijd zo enthousiast mee! Samen met Kim Stolk van Stichting Welzijn Bergen en Dimitri van den Berg en nog een aantal vrienden doen we veel activiteiten met en voor kinderen uit voornamelijk groep 7 en 8."

Sem vindt het contact met de kinderen erg leuk. "Ik word heel vaak herkend op straat," vertelt hij. "Na afloop ga ik altijd met de gedachte naar huis dat ik de kinderen weer een leuke middag en/of avond bezorgd heb. Zelfs de ouders bedanken me voor het verzorgen van een leuke discoavond. Daar doe ik het voor! Als je dit werk doet moet je wel sociaal, vriendelijk en rustig zijn en je moet je kunnen verplaatsen in wat kinderen leuk vinden. Voordat je als vrijwilliger bij het Zienhouse kan werken krijg je vooraf goede instructies. Als bedankje voor de verrichte werkzaamheden eten we met z'n allen of wordt er een gezellige barbecue georganiseerd. Ik weet nog niet wat mijn beroep wordt later, maar dit staat straks alvast leuk op mijn cv!"

Voor meer informatie over vrijwilligerswerk in Uitgeest kunt u kijken op de website van het Vrijwilligers Informatie Punt: www.vrijwilligerswerkuitgeest.nl of kom langs op maandag of woensdag tussen 9.30-12.00 uur. U kunt ons vinden in de hal van het gemeentehuis.

Column Jeugd- en jongerenraad

Foto: Doris Mannaert

Het is af! De Jeugd- en jongerenraad gaat nu even goed genieten van het zomerreces! En wat hebben we dat verdiend na dit drukke jaar. In september pakte Josephine Gilissen de voorzittershamer (ja, die hebben we echt!) op, we hebben er een paar nieuwe enthousiaste leden bij, we hebben heel veel positieve reacties gehad op ons verkiezingsboekje, en het project Jongeren en Politiek is een enorm succes geworden. Een topjaar, en ik ben ontzettend trots op ons!

En daarom is het ook voor mij af! Na 5 jaar bij de Jeugd- en jongerenraad heb ik besloten om te stoppen. Ik was de laatste van de 'oude garde' en de 'oldtimer' van de Jeugd- en jongerenraad. En daarom was het mijn taak om die nieuwe jonge frisse gezichtjes te introduceren bij de stressvolle projecten zoals Jongeren en Politiek en het verkiezingsboekje. Ik kan met een gerust hart de Jeugd- en jongerenraad achter me laten.

Maar wacht! Niet helemaal!

Na een geweldig idee en subtiele hint van onze burgemeester Verkleij ("Weet je wat ik leuk zou vinden, een kinderburgemeester!") en enthousiasme van ons voor dit nieuwe project zijn we aan de slag gegaan om dit project vorm te geven. En daar kunnen we nu komend jaar aan beginnen!

Omdat ik ook zo enthousiast ben over dit project lukt het me nog niet helemaal om afscheid te nemen en zal ik terug blijven komen voor dit project. Als het allemaal gaat volgens plan, zal in oktober 2019 de eerste kinderburgemeester van Uitgeest benoemd worden.

Voor vragen of suggesties over dit project kunt u terecht op onze Facebookpagina of mailen naar: infojjruitgeest@gmail.com. Ik heb onwijs veel geleerd en genoten van mijn 5 jaar bij de Jeugd- en jongerenraad, en ik heb heel veel zin om me op het kinderburgemeesterproject te storten.

Bedankt alle lieve leden van de Jeugd- en jongerenraad, ik zie jullie snel op maandagavond bij Klaas!

Doris Mannaert
Ex-vicevoorzitter van de Jeugd- en jongerenraad.

Kledingzaak Loliyo viert jubileum: "Ik kan nog wel tien jaar door"

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Zonder plan start Helma Lute tien jaar geleden met haar kledingzaak Loliyo. Een week voor de opening gaat ze met een vriendin naar het confectiecentrum in Amsterdam om kleding in te kopen. Ze doet maar wat, die dag in juli. "Ik kon alleen maar denken: mijn god, wat is het hier groot. En ik moet over een paar dagen al open. Wat neem ik mee?"

Die werkwijze legt haar geen windeieren. Het publiek weet de zaak van Helma moeiteloos te vinden. De naam Loliyo refereert naar de dochters van de Castricumse: Loïs, Lisa en Yoëlle. "Van huis uit ben ik coupeuse. Voor ik mijn eigen winkel opende, werkte ik in een bruidsmodezaak. Ik heb altijd gedacht: als dat geweldige pand op de Wilhelminastraat in Uitgeest ooit vrij komt, ga ik voor mezelf beginnen." Inmiddels heeft de blondine een vaste klantenkring en komt er geregeld een vriendin koffiedrinken. ,,Dat is zo gezellig," zegt ze glimlachend. "De band die je met mensen opbouwt vind ik misschien wel het leukst van het ondernemerschap."

Het assortiment van Loliyo is breed: van maat 34 tot en met maat 50. Degelijk, vlot en sportief - voor elke stijl heeft Helma wel een passende outfit. "Mijn winkel hangt best vol, maar het is er wel netjes en overzichtelijk. Ik heb zelf verschillende stijlen en vind veel leuk, dus inkopen is inmiddels geen probleem meer voor mij," lacht de ondernemer. Wat Loliyo anders maakt dan andere kledingwinkels, is de vermaakservice die Helma haar klanten biedt. "Als kleding niet mooi past kopen klanten het niet. Ik vermaak veel - jurken zijn niet goed op lengte of te wijd, broeken te lang. Vaak kan ik het direct doen, anders vraag ik klanten de dag erna terug te komen."

Ook voor sieraden, tassen, schoenen en sjaals is Loliyo het juiste adres. Op 7 juli viert Loliyo haar tiende verjaardag. Helma had wel verwacht dat ze het zo lang zou volhouden. "Ik kan nog wel tien jaar door. Mede door de hulp die ik krijg van mijn vriendin Elly. Zij is echt mijn steun en toeverlaat."

'Vriendschapsbankje' op schoolplein De Wissel

Het 'vriendschapsbankje' op het schoolplein van basisschool De Wissel. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Op het schoolplein van De Wissel staat sinds kort een 'vriendschapsbankje'. Dit is mede mogelijk gemaakt door de opbrengst van de oudekrantencontainer.

Een leerling vertelt: "Maandag werd het bankje onthuld. Er zat een groot doek overheen en een vertegenwoordiger van de leerlingenraad trok het doek eraf. Andere kinderen van de leerlingenraad gingen toen voordoen wat de bedoeling was van het bankje. Een paar kinderen gingen spelen en een van de kinderen ging op het bankje zitten. De andere kinderen gingen naar het bankje toe om aan het kind te vragen of hij ook mee wilde doen. En dat wilde hij!"

"Dit is precies wat de bedoeling is van het bankje. Als kinderen wel graag samen willen spelen maar hier bijvoorbeeld geen initiatief toe durven nemen kunnen zij op deze bank gaan zitten en weten de andere kinderen dat hij of zij dus wel graag samen wil spelen. Deze kinderen kunnen degene die op het bankje zit dan uitnodigen om mee te doen," aldus Josine van Tol namens De Wissel.

Er zijn verschillende situaties bij de onthulling van het bankje nagespeeld. Zo hebben de kinderen een goed beeld van de betekenis van het bankje en de oplossingen die het kan bieden in een spel.

Gemeente Uitgeest: 'Alles in het werk stellen om Dorpshuis De Zwaan open te houden'

Dorpshuis De Zwaan zit al weken zonder bestuur. Foto: De Uitgeester

UITGEEST - De dag na de raadsvergadering van 31 mei heeft het huidige bestuur van Dorpshuis De Zwaan aangekondigd de functie neer te leggen. De aanleiding hiertoe is de uitslag van de stemming voor de herbenoeming van bestuursleden van Dorpshuis De Zwaan.

Het bestuur heeft aangegeven de hoogst noodzakelijke werkzaamheden voorlopig te blijven verrichten totdat er een nieuw bestuur benoemd is. De al geplande activiteiten gaan daarmee vooralsnog gewoon door. Ondertussen is het college van B&W er alles aan gelegen om het dorpshuis volwaardig open te houden in het belang van de Uitgeester gemeenschap. Hiervoor onderneemt zij op het moment een aantal stappen. Zo is onder andere het Vrijwilligersinformatiepunt ingezet om nieuwe bestuursleden te werven en er is aan de fracties gevraagd om in hun netwerk te zoeken naar geschikte kandidaten.

Verder wordt er gekeken naar een oplossing voor het uitvoeren van de dagelijkse beheertaken, dit in overleg met betrokkenen. "Wilt u een bijdrage leveren aan het in stand houden van ons Dorpshuis De Zwaan, dan zijn we op zoek naar u!", laat de gemeente weten. De vacaturetekst is te vinden op: vrijwilligerswerkuitgeest.nl.

Wandel mee!

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Elke donderdag verheugt een steeds groter wordende groep ouderen zich erop om 'uitgelaten' te worden. Eerst wordt een wandeling van een half uur door het dorp gemaakt en daarna wordt gezellig nog een kop koffie gedronken.

Gelukkig zijn er elke week weer veel vrijwilligers die helpen de rolstoelen te duwen en koffie te schenken. De komende twee maanden zijn echter velen van hen op vakantie en dreigen ouderen daardoor hun wekelijkse wandeling te moeten missen! Ben jij iemand die het wel leuk vindt om in de maanden juli en augustus een half uurtje te wandelen met een oudere in een rolstoel en te helpen koffie schenken? Kom dan op donderdag om 10.45 uur naar Geesterheem. We wandelen van 11.00 tot 11.30 uur en drinken daarna koffie. "Ik weet zeker dat je daarna om 12.00 uur blij en voldaan naar huis gaat! Dank voor je hulp alvast!", aldus Dirk Jan van Wijk.

'Jan van den Kommer start met bestraten Sluisbuurt'

Jan heeft zich aangemeld als stratenmaker. Foto: Wim Rodenbrug

UITGEEST - In februari is de gemeente Uitgeest gestart met het vervangen van de gasleidingen en riolering in de Sluisbuurt en Meldijk. Het is een bewerkelijk project met veel oude leidingen in een smalle straat.

De trottoirs aan de Sluisbuurt liggen er in en nu kan de rijbaan bestraat worden. Jan van den Kommer, de palingvisser, woont aan de Sluisbuurt. "Jan verzorgt al vele jaren de organisatie voor het verwelkomen van Sinterklaas in de gemeentehaven aan de Meldijk. Hij maakt zich zorgen of de straat wel gereed is vóór eind november. Jan heeft zich aangemeld als stratenmaker om zodoende het proces te versnellen. De bewoners krijgen straks de "mooiste straat van Uitgeest", aldus Wim Rodenburg.

Taalakkoord breidt verder uit in Noord-Holland Noord BUCH-gemeenten nu ook aangesloten

Lotte Mol (STOER), Petra van der Klei (Inova), Elly Beens (wethouder Heiloo) en Monique Ravenstijn (Jumbo Zwaagdijk). Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De gemeente Uitgeest is vanaf nu ook aangesloten op het Taalakkoord Noord-Holland Noord. In totaal zijn inmiddels al 51 organisaties aangesloten. Zij zetten zich enthousiast in om laaggeletterdheid te bestrijden en de taalvaardigheid in deze regio te vergroten. Het Taalakkoord Noord-Holland Noord is een initiatief van Leerwerkloket NHN en Stichting Lezen & Schrijven, ondersteund door RPAnhn.

Het Taalakkoord is gericht op bevordering van taalvaardigheid en kent een regionale afdeling in de vorm van Taalakkoord Noord-Holland Noord. De nieuw aangesloten organisaties zijn de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo (werkorganisatie BUCH), Jumbo Zwaagdijk, restaurant STOER in Alkmaar, restaurant d'Oude Waegh in Hoorn en Inova in Alkmaar. Met hun aansluiting bij het Taalakkoord streven zij naar het verbeteren van taal-, reken- en digitale vaardigheden van hun inwoners, medewerkers en klanten. Want 1 op de 9 Nederlanders is laaggeletterd. Deze mensen hebben moeite met communiceren in het Nederlands, in woord en geschrift. De groei van het Taalakkoord Noord-Holland Noord vanaf de start eind 2016 laat zien dat organisaties in deze regio de aanpak laaggeletterdheid actief ondersteunen.

Taalhuizen
Zo ook de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo, waarvoor wethouder Elly Beens (Heiloo) de honneurs waarnam (deze vier gemeenten werken sinds 1 januari 2017 samen als werkorganisatie De BUCH). De gemeenten vinden het belangrijk dat inwoners en ondernemers, maar ook medewerkers van de werkorganisatie, goede lees-, reken- en digitale vaardigheden hebben. "Voor inwoners en medewerkers die zichzelf willen verbeteren, willen wij de gelegenheid creëren om daaraan te kunnen werken," aldus Beens, "want we willen dat iedereen kan meedoen en zichzelf kan redden. Met of zonder hulp van een ander." Zo openden Bergen, Castricum en Heiloo in september en november vorig jaar zogenaamde Taalhuizen. Een steunpunt voor Uitgeest zit ook in de planning, naar verwachting in 2018.

Over het Taalakkoord Noord-Holland Noord
In het Taalakkoord Noord-Holland Noord zijn afspraken voor de aanpak laaggeletterdheid vastgelegd, met duidelijke werkafspraken en taakverdeling. Het sluit aan bij het landelijke programma Tel mee met Taal (www.telmeemettaal.nl). Bedrijven en organisaties die interesse hebben om aan te sluiten, kunnen contact opnemen met projectleider Anita Metzelaar, telefoon 06 – 21 23 52 27 of e-mail anita@leerwerkloketnhn.nl.

Nieuwe coalitie in Uitgeest: acht tegen zeven

UITGEEST - Drie maanden lang probeerden PU, VVD, PvdA en later ook D66 eruit te komen: een nieuwe coalitie vormen voor de gemeente Uitgeest. De pogingen bleken vorige week uiteindelijk vruchteloos. Een paar dagen later bleek een coalitie met PU, PvdA en UVP, wat vanaf het begin als tweede keus werd gezien, toch vruchtbaar te zijn. Deze drie partijen komen samen maar net aan een meerderheid van zetels, namelijk acht tegen zeven.

Door: Lucia Rodenburg


Dat werd met het oog op eerdere ervaringen steeds als onwenselijk geacht. De nieuwe coalitie moest breder zijn, vonden alle partijen. Schouten (PU): "Na drie maanden waren we nog geen stap verder gekomen. Wij hadden liever ook een bredere coalitie gehad, maar dat is niet gelukt. Toen hebben we besloten een volgende stap te zetten, een coalitie vormen met PvdA en UVP. Die gesprekken gaan voorspoedig. Zo voorspoedig dat we donderdag 5 juli aanstaande overgaan tot de installatie van de wethouders."

"Standpunten overboord om mee te doen"
Mevrouw Kloosterman (Uitgeest Lokaal) reageerde verbaasd. "U was toch ook pertinent tegen zo'n smalle coalitie? Uitgeest Lokaal stond meteen al buitenspel. U had recht moeten doen aan de verkiezingsuitslag. Het verbaast mij dat drie maanden praten niets oplevert, en dit opeens na een paar dagen beklonken is. Blijkbaar gooien partijen hun standpunten overboord om maar mee te doen. Er moeten drie nieuwe wethouders komen en u zet er vier op wachtgeld. Door de huidige wethouders aan de kant te zetten, gaat veel opgedane kennis verloren."

De heer Zuurbier (VVD): "U maakt nu de keus voor weer een verhouding acht tegen zeven. Ik ben verbaasd."

Positief oppositie voeren
De heer Oud (D66) stelde constructief oppositie te willen gaan voeren. "Laat ons aan de voorkant meedenken. Maar kom eerst met een concept voor het coalitieprogramma en installeer daarna pas de wethouders."

De heer Zwarthoed (CDA): "We zijn vanaf dag één geen onderdeel geweest van de besprekingen, maar ik wil PU feliciteren dat de partij zo snel wel een college kan vormen. Maar optie twee komt nu pas op tafel, waarom niet na een week al? Dat had ons een hoop werk en tijd bespaard. Maar wij zullen ook meedenken en positief oppositie voeren."

Schouten (PU) wilde nog graag benadrukken dat de sfeer tijdens de formatiebesprekingen niet slecht was. "We hebben daarna nog even nagezeten, en de sfeer onderling was niet hard. Het werd het gewoon niet. En dat is de reden waarom we gestopt zijn. Ik hoop dat we de komende vier jaar op een nette manier met elkaar om kunnen gaan."

Door de Lens van Bus

Foto: Ger Bus

De foto laat een jonge mus zien. Algemene en zeer bekende broedvogel in dorpen en steden. Huismussen stellen prijs op een rommelige menselijke omgeving, met struikgewas, schuren, weilanden met vee, gemorst graan en zo verder. Ze zijn het talrijkst in dorpen en in oudere buitenwijken, met rommelige tuinen. Als er veel hoge bomen staan verdwijnt de huismus. Het menu van de huismus bestaat uit zaden, granen, insecten, bloemknoppen, brood, bessen, pinda's en vetbollen. In de broedtijd voornamelijk insecten. De huismus is in de laatste twintig jaar sterk in aantal afgenomen. Begin jaren tachtig begon de afname, die begin jaren negentig versnelde. Dit heeft geresulteerd in een landelijke afname van meer dan 50% van het aantal broedparen. Ger Bus wist een prachtexemplaar op de gevoelige plaat vast te leggen.

Hooivorkdarten: populaire traditie tijdens kermis Uitgeest

Links: de tuin van Rina Vosse. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Terwijl het in het carrousel en bij de botsauto's nog stil is vloeit het bier bij 'T Portiertje al rijkelijk. De zondag wordt geopend met het bekende en al decennia oude spel Hooivorkdarten.

Door: Margreeth Anema


"Er zijn 30 teams ingeschreven", vertelt Ton van Zutphen die het al voor de twintigste keer organiseert samen met Mark Weber, Mark Vredenburg en Co Butter. Nick meldt zich bij de inschrijftafel, hij heeft nog geen naam voor zijn team. "Wat zullen we eens doen", vraagt Nick zich hardop af. Ton schrijft het op als naam van het team. "Mooie naam Nick", zegt hij. Het team 'Wat zullen we eens doen' bestaat naast Nick ook nog uit zijn vriendin Aniek, buurjongen Erik en Tim. Over die laatste wordt eerst beweerd dat ze hem vonden in de greppel maar later komt het hoge woord eruit: Tim is Hooivorkdartprofessional. "De wind is cruciaal, en de structuur en de droogte van het hooi zijn ook niet onbelangrijk", zo vertelt Tim. Als voorbereiding is het team gister al om 01.00 uur naar huis gegaan en niet om 05.00 uur, wat normaal het geval is.

Het toernooi barst los om exact 14.07 uur terwijl op het Klaasplein de eerste mensen een ondergrondje halen bij Klaas Vreetschuur. De frikadellen gaan als warme broodjes over de toonbank en dat is niet zo gek: Jos heeft zijn medewerkers gedrild in het maken van de perfecte frikadel. Veel mensen hebben dit proces gevolgd via social media. "Het was een hele kunst om dit over te brengen. Ik moest ook echt even streng zijn, normaal ben ik dat niet maar er staat veel op het spel", knipoogt Jos, die nu ziet dat zijn medewerkers hiervan de vruchten plukken. Inmiddels zijn er 500 frikadellen verkocht. Jos verwacht de 2000 aan te tikken deze kermis, dan is hij tevreden.

Ondertussen is het hooivorkdarten bij 'T Portiertje in volle gang. Dennis staat op het podium als stadionspeaker, hij praat het toernooi aan elkaar en voorziet elke match van vakkundig commentaar. Ton zit ernaast als éénkoppige jury en de DJ draait opzwepende muziek voor de fanatieke teams. Het team 'De kampioenen van vorig jaar' moeten hun titel verdedigen. De favorieten Stefan, Natas, Rick en Thijs betreden onder luid gejuich het veld. Ze maken hun schouders los en coach Dirk komt ze succes wensen. Wat een desillusie voor de regerend kampioen als blijkt dat ze hun dag niet hebben. Ze krijgen een plek in de verliezerspoule, het spel is hard. "het was te hoog gegrepen, ons geheime wapen Stefan had last van prestatiedruk en dan ook nog die journaliste in je nek, het was gewoon teveel", aldus een verklaring van Thijs, speler maar ook woordvoerder van het gedesillusioneerde team.

Kermis Uitgeest is ook plezier voor de allerkleinste. Foto: Margreeth Anema
Aan publiek geen gebrek tijdens het hooivorkdarten. Foto: Margreeth Anema

Ondertussen is het nog steeds rustig op de kermis. Agent Frans Pals vertelt dat het een tikkeltje te warm is. Volgens hem ligt iedereen ligt in zwembad de Zien. Deze gaat om 5 uur sluiten en dan komen er 1000 man deze kant op vertelt agent Pals. Het is tot nu toe buiten één incident om een hele rustige en gezellige kermis. Deze avond heeft hij dienst tot 22.00 uur en morgen ochtend om 07.00 uur staat hij er alweer.

In de burgemeester van Nienesstraat is het weer gezellig. Bijna alle buren zitten buiten. De tuin van Rina Vosse zit helemaal vol. "Broers, zussen, aanhang, aangewaaid, ik ben elk jaar weer volgeboekt", zegt de vrolijke Rina. Het is dan ook een triple A-locatie, perfect zicht op wat er langsloopt en wat er later op de avond komen gaat. Rina kookt niet, de gasten kunnen eten halen bij Klaas Vreetschuur, die Rina haar privé-kok noemt. Hoewel het heel gezellig is zijn haar nachtjes kort door de feesttent die voor haar deur staat. Rina staat voor de klas dus ze moet vroeg op en dan is het wel even doorbijten 's morgens, vertelt ze. "Maar bovenal is het altijd heel gezellig en met een paar watertjes tussendoor redt ik het wel", zegt ze nadat ze ook de verslaggeefster een drankje aanbiedt.

De uitslag van het hooivorkdarten is inmiddels bekend: 'Visapp' heeft gewonnen en 'Uitgerukt' is tweede geworden. De winnaar mag kiezen tussen twee bladen bier of twee dozen Flügel. Ze krijgen beide sowieso maar één van de prijzen moet weggegeven worden aan een ander team, die door de winnaar bepaald mag worden. Het blijft nog lang gezellig bij 'T Portiertje en de strijd lijkt alweer vergeten als de Woudrukkers hun rock 'n Loll nummers inzetten.

De kermis gaat nog door tot vandaag, woensdag 4 juli, lees het after-kermis verhaal volgende week in De Uitgeester.

11 / 16

Deunen 2018: "Je moet wel gaan, het is geen keuze, het is gewoon zo"

Dresscode kermis voor Mitch. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Het is een unieke ervaring: deunen tijdens kermis Uitgeest. Om 08.00 uur staan er ongeveer 1200 Uitgeesters op het Klaasplein en start de band met de eerste deun. "Daar komt de naam 'deunen' ook vandaan," vertelt Niek Groen van café-restaurant Klaas.

Door: Margreeth Anema

Dit jaar hadden de mannen van Klaas een speciaal ontbijt in petto, wat tot op het laatst geheim werd gehouden. Als om 08.15 uur iedereen aanwezig is onthult Niek het mysterie: "In samenwerking met bakkerij Putter hebben wij een vrachtwagen vol ham-kaascroissants geregeld," roept hij om, onder luid gejuich van het publiek. Jos verduidelijkt: "Vroeger werden er broodjes gesmeerd maar dat is voor 1200 man eigenlijk geen doen, daarom hebben we dit geregeld."

Veel Uitgeesters ontbijten bij familie of vrienden, zo ook Mariena, Manon en Kevin. Zij ontbeten maandagmorgen bij een nicht van Manon met 28 man. Er stonden broodjes en slaatjes op tafel maar natuurlijk ook bier. "Het was even wennen, maar het smaakte wel goed eigenlijk," vertelt Mariena. Ze staat een beetje achteraf omdat ze er nog in moet komen. Kevin had zijn eerste biertje om 07.30 uur achter de kiezen. "Ja, dat hoort er nou eenmaal bij," vertelt hij vrolijk.

Mandy, Lisanne, Natasja en Marijke zitten er goed bij. Foto: Margreeth Anema
Quin en Koen met de 'bierdon'. Foto: Margreeth Anema
Gezellig met 28 mensen ontbijten tijdens het deunen. Foto: Margreeth Anema
Ontbijt: de ham-kaascroissants. Foto: Margreeth Anema
Het was maandagochtend volle bak tijdens het deunen. Foto: Margreeth Anema

Ook op de Middelweg staat de ontbijttafel klaar in de tuin van Bas en Trudy. Buurvrouw Elly Boer schuift ook aan. Ze is inmiddels 78 jaar en is geboren en getogen aan de Middelweg. Ze maakt de kermis al haar hele leven mee maar gaat dit jaar geen borreltje halen. "Het ontbijt is heel gezellig en de kermis maak ik vier dagen mee vanaf de bank en dat vind ik prima," zegt Elly. Nino, de zoon van Bas en Trudy, moet over drie uurtjes aan het werk. Hij loopt nu nog rond in zijn kermisshirt van 't Portiertje. Hij vindt het geen probleem dat hij moet werken, hij heeft een leuke baan. "Vanavond haal ik de schade wel weer in, en als de andere kermisgangers niet meer op hun benen kunnen staan dan rol ik gewoon met ze mee." Nino heeft er zin in. Op tafel staat Prosecco, jus d'orange, krentenbrood, jam, muisjes, scrambled eggs en cake. Iedereen neemt iets lekkers mee. Trudy vertelt: "Inmiddels zetten we twee tafels tegen elkaar, het gezamenlijke ontbijt wordt elk jaar groter."

Quin en Koen hebben flink het gas erop, ze staan te hossen in de tent en hebben ieder twee biertjes in hun hand. Ze kennen elkaar van de mariniersopleiding. Ik maak voor het eerst kennis met de 'bierdon', Quin draagt een bidon bij zich gevuld met bier. "Dan lijkt het alsof je sportief bezig bent," vertelt Koen. Hij demonstreert dat je ook diverse fitnessoefeningen kunt doen met de multifunctionele bierdon.

Mandy, Lisanne, Natasja en Marijke zijn al heel lang vriendinnen. Zij hebben net hun slag geslagen bij de Action en lopen bepakt en bezakt terug naar het kermisterrein. Een opblaaskrokodil, twee kleurige tenten die ze voor de handigheid maar om hun lichaam dragen en een unicorn hobbelpaard. Altijd handig tijdens de kermis. "Dit duurt een half uur hoor, daarna is alles stuk en kwijt," zegt Mandy lachend. Het is eigenlijk de normale routine: ontbijten, wachten tot de Action opengaat onder het genot van een biertje, dan even uitgebreid shoppen en bepakt en bezakt terug naar het Klaasplein.

De Action is inderdaad een heuse hotspot. Rita Brasser is aan het werk en vertelt: "We hebben goede afspraken met de horeca: zo worden er bijvoorbeeld geen toiletrollen of waterpistolen verkocht. De kassamedewerkers letten goed op of er geen gevaarlijke dingen worden verkocht, zoals bijvoorbeeld glazen voorwerpen." Action-styliste Kim heeft het er maar druk mee, zij helpt de klanten aan hun kermisoutfit. Mitch Liefting komt net naar buiten in zijn nieuw gescoorde outfit. De sportbeha schijnt favoriet te zijn onder de Uitgeester mannen. Mitch draagt een knalroze, helemaal van nu. "Ze zitten superlekker. Meestal durf ik zoiets niet aan te trekken, maar vandaag maakt het toch niet uit," zegt Mitch die even uitgebreid poseert voor de foto. Naast zijn nieuwe sportbeha draagt hij een petje van Girl Pup Power, een hoela-hoela rokje en zwembandjes. Zijn Rayban zonnebril en Tommy Hilfiger riem die van hemzelf zijn maken zijn mix&match outfit helemaal af.

Danique en Mabel zien er fris en fruitig uit, maar dat is een groot woord volgens de dames. Danique dacht vanmorgen: "Waar ben ik in godsnaam mee bezig, maar je moet wel gaan, het is geen keuze, het is gewoon zo. Stel je komt niet, dan krijg je dit de rest van het jaar te horen," zegt ze.

Een hilarisch tafereel zijn de tien mannen die agent Dennie-maskers dragen. Martijn Twaalfhoven (oftewel Dennie2) , verraste de mannen vanmorgen met het masker: "Als je het wilt maken op de kermis Uitgeest dan moet je natuurlijk als Dennie gaan." Zodoende besloot hij de maskers te laten maken. Om 07.00 uur ontbeten de vrienden bij Andre Goeman (oftewel Dennie3). Iedereen was op tijd maar als je te laat komt krijg je geen strafpunten: "Bij ons gaat de leeftijd parten spelen, dus wij krijgen geen straf op te laat komen," aldus Andre, die tijdens het gesprek het masker nonchalant naar zijn achterhoofd verplaatst, wat er ook weer hilarisch uitziet.

Jeroen, die de dag ervoor fanatiek aan het hooivorkdarten was, staat er om 08.00 uur sharp met twee biertjes in zijn hand in te komen. Hij heeft niet zoveel slaap gehad want hij kon er niet zo lekker inkomen. Het waren zware dagen, vertelt Jeroen. Als de vreetschuur straks open is gaat hij opstarten met een broodje frikadel, dan komt vast alles goed.

Rond een uur of 11 kom ik Bianca en Co weer tegen. Vanmorgen liep ik met ze mee vanaf de Jumbo waar zij een paar blikjes Red Bull hadden gescoord. De zoon van Co loopt om de haverklap de bosjes in en voelt zich niet al te best. "Dat is normaal hoor, dat heeft hij elk jaar. Hij staat er wel, thuisblijven is geen optie," zegt Co. De jongen is inmiddels een paar biertjes verder en heeft weer wat kleur op zijn gezicht. Hij kan er weer tegenaan.

"Eén rondje vooruit, één rondje achteruit en het laatste rondje doen we kruipend"

Het team zonder naam van Lobke Rood-Klous. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - De tweede editie van de kermisloop is een feit. De sfeer was fantastisch, zowel voordat de kermisloop begon als na afloop in de tent op het Klaasplein.

Door: Margreeth Anema

Een kwartier voor de start verzorgde Liefting fit een stevige warming-up, een half uur lang werden de spieren losgegooid en de benen gestretcht. Daarna gaf de burgemeester het startschot en daar was gelijk het eerste bijzondere deel van de loop: een rondje door de kerk. Uniek en indrukwekkend volgens de lopers. Het publiek was massaal toegestroomd, vooral bij de molen waar de lopers te water moesten springen was het druk. Op het ijsbaanterrein stonden onder andere de auto's van garage Piet Sanders, tot op het laatste moment was het onduidelijk hoe de lopers dit obstakel moesten bedwingen. Eroverheen of eronderdoor bleek de bedoeling. Uiteindelijk druppelden de lopers langzaam binnen op het Klaasplein, druipend van de prut maar allemaal met een glimlach. Gelukkig hadden de koks van Klaas Vreetschuur een goede mise-en-place zodat de hongerige met prut overspoelde lopers gelijk konden aanvallen, want een frikadelletje na de kermisloop ging er bij iedereen wel in.

In de Burgemeester van Nienesstraat hangt de vlag uit. Dave Hoogland en Joost Knijnenberg zijn zich aan het omkleden, over een half uur is het startschot voor de tweede editie van de Uitgeester kermisloop. Dave vertelt dat ze weken getraind hebben, ze hebben net een eiwitshake genomen, warmgelopen en gestretcht, "een serieuze voorbereiding is het halve werk", vertelt Dave bloedserieus. Als de kermisloop klaar is tref ik Dave en Joost onderuit gezakt en voldaan tegen de voorgevel van het huis. Dave is vooral enthousiast over de steiger van Han Buur: "ik heb nog nooit zo'n mooie steiger gezien", zegt hij. De mannen zijn het er wel over eens dat het modderbad niet meer terug hoeft te komen. Verder vonden zij de loop een eitje, zo vertellen ze met een welverdiend biertje in hun handen.

Stefan van Rixel zit een paar huizen verderop "passief bier te drinken in de tuin", zoals hij het zelf noemt. Zijn team ligt eruit. Een Heemskerker heeft juist op deze dag een vrijgezellenfeest gepland, dit was natuurlijk totaal ondoordacht, vertelt hij. Vorig jaar liep hij voor Teer makelaardij en werden zij eerste, samen met Thijs, Ramon (de vrijgezel) en Joost liep hij de sterren van de hemel. Dit jaar heeft hij in ieder geval een zitje op een a-locatie, dat dan weer wel.

Floris Ullersma, een van de jongste deelnemers. Foto: Margreeth Anema
Het gemengde team van Liefting fit. Foto: Margreeth Anema
Team “De Waldijkse vrouwen”. Foto: Margreeth Anema

Bas den Brave trapt een balletje met zijn zoon Kick om warm te draaien. Hij komt straks uit voor het team van aannemersbedrijf Ruud Martens. "We gaan er blind in", zegt hij "één ronde vooruit, één ronde achteruit en de laatste ronde kruipend", lacht hij. Hij twijfelt nog of hij zijn monnikenpak aan gaat trekken voor de eerste ronde die door de kerk gaat. Even later kom ik hem tegen op het Klaasplein, zonder monnikenpak en bedekt met modder. "Dit nooit meer", zegt hij met een knipoog. Hij gaat lekker douchen thuis en gaat daarna een biertje pakken. De gastvrije Uitgeester nodigt de verslaggeefster ter plekke uit voor het ontbijt op maandag, hier zal zij dankbaar gebruik van maken, waarover later meer.

Het team "De Waldijkse vrouwen", bestaande uit Maaike, Malou, Gerdien, Leonie en Josine zitten rustig op een bankje bij de start. De dames, gekleed in een knalroze shirt komen er niet helemaal uit hoeveel rondjes ze willen lopen. Maaike legt uit dat ze meestal niet meer kunnen van het lachen, zo hilarisch is het. Vorig jaar waren ze dan ook laatste maar ze hadden wel het meeste pret.

Het team van de MLV brothers bestaat uit acht man, waaronder de tweeling Pim en Paul, zij zijn vandaag jarig. Ze hebben de hele middag bier gedronken ter ere van de verjaardag van de tweeling en gaan daar na de kermisloop gelijk weer mee door. Het bedrijf van Pim, genaamd Pimbro doet alle reclame uitingen voor restaurant Klaas. Pim wijst trots op de banners die zijn bedrijf heeft gemaakt.

Een aantal meiden vallen op omdat ze allemaal hetzelfde shirt in legerprint dragen maar de teamnaam is mij niet geheel duidelijk. Lobke Rood-Klous legt uit: "wij hadden ons allemaal individueel ingeschreven en uiteindelijk wilden we toch graag samen lopen, we hebben dus geen teamnaam maar wel dezelfde shirts". Lobke vertelt dat ze na de kermisloop eerst een biertje gaan drinken, ze mogen zichzelf best even belonen vindt ze. Als ik de meiden later in de Burgemeester van Nienesstraat tegen het lijf loop lijken ze net van het front te komen met hun legerprint shirts en volledig onder de modder. Ze willen gauw douchen maar Lobke roept me wel trots toe dat ze drie rondjes heeft gedaan.

Heel opvallend is het team van Liefting fit. Het is een gemengd team en dat zijn er niet veel. Daarbij dragen ze gekleurde strooien rokjes, hawaïslingers om hun nek en felgekleurde planga's. Dit team ziet er strak uit, de outfit maakt het helemaal af. Als ik vraag of de jongens niet sneller gaan dan de meiden wordt dit door de dames ten stelligste ontkent: "de jongens hebben totaal geen conditie", lachen ze.

Patrick de Goede staat drijfnat van de prut met zijn gezin op het Klaasplein. Zijn dochter Anna met een hoofdtelefoon op ter bescherming tegen de muziek is de jongste toeschouwer van de kermisloop. Het is voor Patrick de eerste keer dat hij meedoet aan de kermisloop. Hij vond de bandenhelling fantastisch, maar het lopen zelf iets minder. "De sproeiers waar we onderdoor konden lopen waren een verademing want het was wel heet vandaag", vertelt hij. Hij vond ook het stuk bij de molen erg leuk: de Bateria Unidos d'Alcmaria sambaband trommelde daar de sterren van de hemel en er stond veel enthousiast publiek.

Naast de jongste toeschouwer loop ik ook Floris Ullersma tegen het lijf. Hij is één van de jongste deelnemers. Hij wilde vorig jaar al meedoen maar toen was hij nog te jong. "Ik heb alles gegeven", zegt de met prut bedekte Floris. "Niets geen voorbereidingen, gewoon gaan", was zijn insteek en dat is goed gelukt.

Rob Lommers en Maikel Knaap van de vrijwillige brandweer zitten een patatje te eten en een biertje te drinken bij Klaas Vreetschuur. Zij vonden het bijzonder en indrukwekkend dat ze de eerste ronde door de kerk mochten lopen. Ook het stuk bij de molen was fantastisch om te lopen en te zwemmen. Daar stonden hun nogal kritische collega's ze aan te moedigen: "He, dit is geen tempo", "kom op man, loop eens door", riepen ze met een knipoog. Rob en Maikel willen vooral de organisatie bedanken: "het was top geregeld", aldus de modderige brandweerlieden.

Mike Beentjes heeft al geschiedenis geschreven als winnaar van de eerste editie van de kermisloop in 2017, dit jaar heeft hij zijn titel succesvol verdedigd, hij kwam weer als eerste man over de finish. Bij de dames was het Merel Schouten die er met de eretitel van winnares van de tweede editie van de kermisloop vandoor gaat.

Mike hoopte in ieder geval te eindigen boven zijn voetbaltrainer Tom Smit. "anders krijg ik dat volgend seizoen iedere training te horen", aldus de ongeslagen kampioen. Helen van der Zwan en Sieb Hoekstra stonden langs het parcours om Mike aan te moedigen. Ze zijn trots op hem maar kwamen ook voor Marel, de vrouw van sponsor Jerhoen Huijg en voor Sam Claus. Ze hebben zelf niet gelopen: "er moet natuurlijk ook publiek zijn", zegt Helen. Sieb vult aan: "we zoeken sponsors voor een week trainingskamp in Portugal, dan doen we volgend jaar wel mee", Helen en Sieb gieren het uit.

De organisatie van de kermisloop bestaat uit Arjan Zonneveld, Suze van Beuningen, Susan Twaalfhoven en Perry Meijer. Zij zijn al weken bezig met de voorbereidingen: sponsoren zoeken, vrijwilligers en bouwers zoeken, het parcours bepalen, de PH-waarde van de sloten checken, de deelnemers op de hoogte houden via de media, er gaat ontzettend veel tijd inzitten. Iedereen doet vrijwillig mee en het motto is dan ook: door Uitgeesters, voor Uitgeesters. Suze vertelt dat er geen incidenten zijn voorgevallen, alles is gelopen volgens plan. Aangezien de startbewijzen in vijf dagen waren uitverkocht vraag ik haar of ze het deelnemersveld volgend jaar kunnen uitbreiden. Dit is nog maar de vraag volgens Suze: "De veiligheid van de lopers staat voorop en deze moet gewaarborgd worden". Ook kan ze nog niet zeggen of ze deze editie kunnen overtreffen volgend jaar: "De kerk waar de lopers doorheen mochten lopen was wel heel bijzonder, maar onze bouwers hebben altijd veel goede ideeën, dus wie weet", zegt een trotse maar vermoeide Suze. De organisatie van de kermisloop gaat lekker uitrusten, het waren hectische weken.

Legen afvalcontainers goedkoper en duurzamer

De overeenkomst voor het legen van de onder- en bovengrondse glas- en restafvalcontainers in Uitgeest wordt ondertekend door burgemeester Wendy Verkleij van Uitgeest en directeur Wim Horeman van GP Groot afval en recycling. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Met een nieuw contract voor het legen van onder- en bovengrondse glas- en restafvalcontainers behalen de gemeenten Uitgeest, Castricum en Heiloo een mooi resultaat. De komende vier jaar leegt GP Groot de containers in de drie gemeenten.

Samenwerking loont

Het contract zorgt voor een kostenbesparing, betere coördinatie en levert door inzet van duurzame voertuigen een bijdrage aan een beter milieu. Vorige week is een overeenkomst voor het legen van de onder- en bovengrondse glas- en restafvalcontainers in Uitgeest getekend. Burgemeester Wendy Verkleij tekende namens gemeente Uitgeest, en directeur Wim Horeman namens GP Groot afval en recycling.

Burgemeester Wendy Verkleij: "Dit contract is een mooi voorbeeld van wat de vier gemeenten na de ambtelijke fusie in 2017 willen bereiken. Door samen op te trekken behalen wij efficiency- en kostenvoordelen voor de gemeenten. Zo zijn de kosten voor het legen van een container per keer lager, is er één aanspreekpunt en hebben wij een partner die door de inzet van schonere voertuigen op termijn een bijdrage levert aan het milieu. Een voorwaarde waar wij veel belang aan hechten."

Burgemeester Verkleij spreekt ook namens de wethouders Rob Schijf van Castricum en Rob Opdam van Heiloo, waar de overeenkomst al eerder is ondertekend. Bergen, de vierde gemeente in het samenwerkingsverband, laat deze werkzaamheden uitvoeren door HVC. Ook directeur Wim Horeman is blij met de overeenkomst en vindt het belangrijk dat GP Groot als regionaal bedrijf zo een bijdrage kan leveren aan een schoner milieu en de werkgelegenheid in de regio.

Legen containers meer flexibel
Het legen van de restafval- en glascontainers gebeurt op basis van ervaringscijfers. Voor restafval zijn deze redelijk constant, maar de glascontainers kennen ook pieken, bijvoorbeeld na de feestdagen. Het werken met één partij maakt het makkelijker om de leegfrequentie van de containers aan te passen bij meer meldingen van inwoners, zodat de dienstverlening verbetert.

Leraar Aikido Kennemerland geslaagd voor vierde dan

Vierde dan voor Hans Boersma. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Afgelopen week heeft de oprichter van Aikido Kennemerland Hans Boersma zijn examen behaald voor de vierde dan aikido. Het examen duurde 20 minuten en de worp- en klemtechnieken die typerend zijn voor aikido werden in hoog tempo gevraagd en gedemonstreerd met een Duitse en Franse aanvaller.

Het examen werd afgenomen door de Franse aikido-grootmeester Christian Tissier, die zelf als eerste niet-Japanner de achtste dan aikido bezit. "Net als in karate en judo is de vierde dan aikido in feite een vierde graad in de zwarte band. In aikido geldt bovendien dat de vierde dan de laatste beproeving is die je middels een examen aflegt," aldus Hans Boersma. Het is dan ook extra bijzonder dat Hans Boersma als een van de weinige Nederlanders ooit zijn vierde dan examen bij de grootmeester Christian Tissier zelf heeft mogen afleggen.

Hans Boersma is momenteel 17 jaar bezig met aikido, geeft les in Haarlem en Uitgeest en heeft vijf jaar geleden Aikido Kennemerland opgericht.

'Jonkies' stelen de show

AKERSLOOT - Jacco Kemp uit Egmond aan den Hoef heeft de wekelijkse donderdagavondwedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup met een verdiende overwinning afgesloten. Op Sportcomplex de Cloppenburgh is hij een nog niet heel bekende winnaar, maar wel eentje die in de toekomst veel van zich kan laten horen.

Als een pijl uit een boog schoot de jonge Jacco Kemp uit de startblokken en deze eerste klap was meteen een daalder waard. Vanuit een direct al ruime achterstand moesten de overigen, maar met name de nog jongere Wout Bakker uit Heiloo, alle zeilen bijzetten om het gat te overbruggen. Pas na een half uur was het moment daar en kon Bakker aansluiting krijgen bij Jacco Kemp. Eenmaal in het wiel en na even bekomen te zijn van deze inspanning probeerde Wout Bakker zijn metgezel te verrassen met een passeeractie. Deze bleek een beetje te overmoedig te zijn met als gevolg een valpartij voor Bakker. Nu kon het hele spel opnieuw beginnen en moest Bakker andermaal in de achtervolging. Na zich na een heftige inhaalrace weer in het wiel van Kemp genesteld te hebben, deed Wout Bakker nog een aantal tevergeefse pogingen om Jacco Kemp te verschalken. Maar het beste was er bij Bakker af, zodat Jacco Kemp hem eenvoudig kon counteren.

Door het bedachte tactische spelletje van de twee liep het tempo af en toe behoorlijk terug, waardoor Dennis Talens uit Heemskerk wel heel dicht in de buurt kon komen en zelfs in het wiel van het duo terugkwam. In de laatste meters pakte Talens de uitgebluste Wout Bakker nog in, die even daarvoor winnaar Jacco Kemp al bij zich had zien wegrijden.

Voetballen bij FC Uitgeest? Meld je nu aan!

UITGEEST - De schoolvakantie nadert met rasse schreden. Tijd om even helemaal tot rust te komen. Maar ook de tijd om na te denken wat te doen na de vakantie. Op sportief vlak kun je dan niet om FC Uitgeest heen. Alhoewel de teamindelingen voor het komende seizoen al gemaakt zijn, is er zeker in de jongste leeftijdsgroepen nog voldoende plek.

Wist je dat je al met 5 jaar lid kan worden van de voetbalclub? Op die leeftijd kun je elke zaterdagochtend van 9.00 tot 10.00 uur buiten trainen of in de eigen sporthal. Ben je al 6 jaar, dan kun je meedoen met het WK voor de Jeugd onder 7 (JO7). Elke zaterdagochtend word je ingedeeld in een landenteam en speel je 3 wedstrijdjes van 4 tegen 4 tegen andere landen. En aan dit WK doet Nederland gelukkig wel mee! Ben je 7 jaar of ouder, dan ga je echt competitie spelen. Of je gelijk wedstrijden kunt spelen, hangt af van de beschikbaarheid binnen teams. Trainen kan echter altijd en mettertijd kun je uiteraard ook in een team voetballen.

Wil je een aantal proeftrainingen volgen? Dat kan natuurlijk altijd! Dus jongens en meisjes, schroom niet en meld je aan bij FC Uitgeest! Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Vincent van den Berg (sectiecoördinator Onderbouw): tel. 06-22603317 of vincent.vandenberg@ziggo.nl.

Programma's OSU Radio

Maandag
00.00 – 02.00 OSU Love Songs
02.00 – 07.00 OSU door de Nacht
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 19.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie
19.00 – 20.00 Bart van de Heuvel – Barts Guitar Place
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio

Dinsdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale Informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 15.00 OSU Carrousell – Nonstop met Lokale en Regionale informatie
15.00 – 17.00 Jools & Hannah – De Koning en Sutherland Show (Jeugd)
17.00 – 18.00 OSU Infomagazine
18.00 – 20.00 Camille Jansen – Hits from the Heartland
20.00 – 22.00 Crackhelder & Joe Davinci – Dubbel & Dwars
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop

Woensdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12:00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 16.00 Tom Jacobs – Drie Decenia Hits
16.00 – 18.00 OSU Carrousel met Lokale en Regionale informatie
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn
20.00 – 22.00 Paul van den Berg – Carte Blanche
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop

Donderdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU Carroussel met Lokale en Regionale Informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak – Schoolradio
15.00 – 16.00 OSU Carroussel met Lokale en Regionale Informatie
16.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain
22.00 – 24.00 Rob Offerhaus – Muziek voor het slapen gaan

Vrijdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU Carrousel met Lokale en Regionale informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis
17.00 – 20.00 OSU Carrousel met Lokale en Regionale informatie
20.00 – 22.00 Joop Schouten – Thank God it's Friday
22.00 – 24.00 Mike Lambooij – Vinylized & More

Zaterdag
00.00 – 03.00 DJ Keanu – The Sound of Ibiza
03.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 11.00 OSU Carrousel met Lokale en Regionale informatie
11.00 – 12.00 Oranje Top-30
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend
14.00 – 18.00 OSU Carrousel met Lokale en Regionale informatie
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle
20.00 – 22.00 Richard Schmitt – Back to the Dancefloor
22.00 – 24.00 Tom Jacobs – Club 106
00.00 – 03.00 Jan van Dale – Sessions Mix

Zondag
03.00 – 08.00 OSU Nonstop
08.00 – 09.00 Songs of Praise
09.00 – 10.15 Live kerkdienst vanuit de katholieke kerk
10.15 – 12.00 OSU Nonstop
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend
14.00 – 15.00 OSU Cabaret
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox
18.00 – 20.00 Intermezzo – OSU Klassiek
20.00 – 22.00 OSUJazz – Blues and Big Bands
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters, waarbij Uitgeester gezelligheid en lokale informatie vooropstaat.

Lijkt het je leuk om ook een radioprogramma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma te verzorgen, de redactie te helpen of heb je een programma-idee en wil je graag meewerken? Van jong tot oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt OSU in de ether op 106FM, Ziggo 104.5FM, Ziggo kanaal 918 en via internet.

IVN-excursie: 'Het leven rondom de Vrijheit'

REGIO - IVN afdeling Midden-Kennemerland organiseert op zondag 8 juli een gloednieuwe strandexcursie: 'Het leven rondom de Vrijheit'. De route start om 14.00 uur vanaf het Heemskerkse strand, onderaan bij Strandpaviljoen de Vrijheit.

Hoe zijn de buitenduinen ontstaan? Zijn ze kalkrijk of kalkarm? En waarom groeien hier geen 'kwarrige' eiken, maar helmgras? Wie zijn hier de pioniers? Daarnaast lopen we juttend over het strand, op zoek naar kokkels en scheermessen. Waar leven deze schelpdieren van en hoe planten ze zich voort? Onze gids vertelt u er graag over.

Voor deze excursie verzamelen we om 14.00 uur bij Strandpaviljoen de Vrijheit' op het Heemskerkse strand. Deze locatie is alleen met de fiets te bereiken. U kunt er komen via de ingang van de duinen bij Geversduin of via de ingang tegenover de patatoloog (aan de Rijksstraatweg in Heemskerk) en dan de bordjes 'strand Heemskerk' te volgen. Het is een wandeling van zo'n 1,5 uur en niet geschikt voor kleine kinderen, wandelwagens of rolstoelen.

Kosten zijn 4 euro per persoon, kinderen 2 euro. Graag contant te betalen bij de gids. Aanmelden kan via de website ivn.nl/mkl. De kosten zijn exclusief een toegangskaart tot de duinen, deze is te koop bij de automaat aan de ingang van het duingebied. Een dagkaart kost 1,80 euro en is alleen met chip of pin te betalen. Kinderen t/m 17 jaar gratis.

'Kom kijken hoe je ijzer maakt!'

Foto: Aangeleverd

REGIO - Op het plein voor Huis van Hilde worden op 7 en 8 juli ijzerovens gebouwd en wordt ijzer gewonnen zoals dat vroeger ging. Bezoekers kunnen de bouw en de ingebruikname van de ovens meebeleven en kennismaken met ambachten zoals smeden, leer bewerken en tin gieten.

Professionele ijzerwinners gaan in teams van onder andere Tata Steel en het Hoogovensmuseum aan de slag. Kinderen kunnen leren vuur maken en pizza bakken. Gedeputeerde Jack van der Hoek zal zondagmiddag 16.00 uur het startsein geven voor de opening van de ovens.

Op het plein voor Huis van Hilde op Westerplein 6 in Castricum worden 7 en 8 juli van 11.00 tot 17.00 uur op ambachtelijke wijze ijzerovens gebouwd van leem, bestaande uit klei, stro, zand en water. De smid zal ijzer smeden, er wordt vuur gemaakt en ijzer geroosterd en de bezoekers kunnen alle aspecten rond het ijzer maken volgen. Een team in middeleeuwse kledij gaat vroeg in de ochtend al aan de slag, zodat de eerste oven zaterdagmiddag al kan worden geopend. Op zondagmiddag worden alle ovens opengebroken met ijzer als resultaat.

Het evenement wordt georganiseerd bij de nieuwe tentoonstelling 'Sporen onder het Staal' over de historie en archeologie van het land onder Tata Steel, en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland, Tata Steel, het Hoogovensmuseum en de gemeente Castricum.

Programma 7 en 8 juli 2018:
• Demonstraties: het bouwen en stoken van ijzerovens
• De ijzersmid werkt met ruw ijzer en smeedt gereedschap
• Ambachten zoals leer bewerken en tin gieten
• Workshop vuur maken met vuurslag, vuursteen en tondel
• Pizza bakken op een ijzeren plaat boven het vuur
• Wedstrijd: raad het gewicht van een brok ijzererts
• IJzersterke hapjes en gratis poster
• Tentoonstelling 'Onder het STAAL; Sporen in het landschap'
• Speurroute, quiz en metaaldetectiespel voor kinderen in de tentoonstelling
• Verhalen over het werken bij Hoogovens bij de stand van Stichting Kist (zaterdag 7 juli).

Informatie
Voor meer informatie kun je terecht op de site van Huis van Hilde.

Lezing 'Target for tonight' en rommelmarkt

REGIO - Op zondag 8 juli is het luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis, gelegen aan de Genieweg 1 te Heemskerk, geopend voor het publiek. Op het terrein voor het fort is er de gehele dag een rommelmarkt.

Om 14.00 uur wordt er door Theresia Kloosterboer een lezing gehouden over de nachtvlucht van een Lancaster bommenwerper waarbij de bemanning centraal staat. Tijdens de Tweede Wereldoorlog passeerden duizenden geallieerde bommenwerpers met hun bemanningen ons land op weg naar hun doel (target) in Duitsland. Een van de bemanningsleden was de bommenrichter. De ervaringen van een thans 96-jarige veteraan van de Britse Royal Air Force vormen de basis voor deze lezing. Hij volbracht 22 missies, dropte voedsel boven bezet Nederland en voerde repatriëringsvluchten uit. De legendarische Britse Lancaster bommenwerper speelde daarin de hoofdrol.

Toegang
Volwassenen € 3,50,-, kinderen van 8 tot 12 jaar € 2,50,-, kinderen jonger dan 8 jaar gratis en houders van een veteranenpas gratis. Openingstijden: van mei tot en met oktober alle zondagen van 11.00 - 17.00 uur.

Lees Lokaal Buiten

UITGEEST - Op 7 juli om 14.00 uur organiseert Lees Lokaal Uitgeest, in samenwerking met De Milieutuin Uitgeest, de voorstelling Het Insectenhotel door Theater Poppekus.

Deze voorstelling past perfect bij de locatie van deze maand, de Milieutuin Uitgeest aan de Tolweg. Een pareltje in Uitgeest en op zichzelf al meer dan een bezoekje waard. Op de Facebookpagina van Lees Lokaal staat een heel leuk promotiefilmpje, gemaakt door Tineke van Theater Poppekus, om alvast in de stemming te komen! Het filmpje is ondertussen al meer dan 200 keer bekeken. "Wij rekenen op veel belangstelling van jong en oud. Hopelijk tot dan!" aldus de organisatie.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 4 juli: geen viering i.v.m. de kermis
Vrijdag 6 juli: 19.00 uur woord en communieviering in Geesterheem.
Zondag 8 juli: 09.00 uur dankviering 1e communicantjes m.m.v. de cantorij.