De Uitgeester

13 december 2017

De Uitgeester 13 december 2017


Biertje restaurant Klaas valt in de prijzen

"Witte Klaas" van restaurant Klaas in Uitgeest verkozen tot huisbier van het jaar. Foto: Restaurant Klaas

UITGEEST - Het witbier "Witte Klaas" van café-restaurant Klaas in Uitgeest is verkozen tot huisbier van het jaar 2017. Klaas viel in de prijzen in de categorie 'licht'. De wedstrijd werd georganiseerd door het magazine Entree.

Vorige week proefde en keurde de jury alle inzendingen blind. De jury bestond dit jaar uit Theo Flissebaalje, Piet Tuinema, Fiona de Lange en Henri Reuchlin, voor de categorie 'zwaar'. Daarnaast Derek Walsh, Puck Kerkhoven, Yvonne van Houtum, en Gery Uijtenhaak voor de categorie 'licht'. Vervolgens proefden beide jury's elkaars top drie en werd de winnaar bekendgemaakt.

Winnaar Witte Klaas
Rapport Entree-Magazine: in de categorie 'licht' tekende zich een duidelijke winnaar af: Witte Klaas (5,5%), een jong, fris en vernieuwend witbier. Gebrouwen in samenwerking met de Noord-Hollandse bierbrouwerij uit Uitgeest. Puck Kerkhoven: "Een doordrinkertje met een prachtig uiterlijk. Er gebeurt hier iets." "Een goed witbier, zeer geschikt als huisbier", vindt Derek Walsh.

Uniek onderzoek onder jeugd FC Uitgeest

Groot onderzoek onder jeugdleden FC Uitgeest. Foto: FC Uitgeest

UITGEEST – FC Uitgeest heeft de afgelopen weken in samenwerking met het Centrum Pedagogisch Contact (CPC) zo'n 250 kinderen geïnterviewd. Een uniek en belangrijk project voor de voetbalclub.

FC Uitgeest wilde weten hoe de kinderen tussen de acht en zestien jaar denken over hun ploeggenoten, de trainers, hun coach en de ouders. In het onderzoek zeggen kinderen precies wat ze belangrijk vinden. "Bijna alle kinderen bij FC Uitgeest zeggen dat plezier en presteren allebei belangrijk zijn," laat Marcel van Herpen weten. Het onderzoek werd door Van Herpen begeleid namens het CPC, tevens is hij de auteur van het boek 'Ik, de coach'.

Respect
Of het nou gaat over de trainers, de coaches, de ploeggenoten of de ouders: kinderen hebben het heel vaak over 'respect'. Ze willen met respect behandeld worden en willen dat 'iedereen respect heeft voor elkaar'. Ze willen geen gedoe! Ook geven de jeugdspelers van FC Uitgeest aan dat het belangrijk is dat ze gezien en gehoord worden. "Ze willen dat trainers en coaches hen echt kennen. Ook is het opvallend dat kinderen steeds, vaak letterlijk, aangeven dat ze het belangrijk vinden dat niemand mag worden buitengesloten," zo staat te lezen in het rapport.

De resultaten zijn deze week exclusief te lezen in De Uitgeester. Lees verder op pagina...

Uitgeest wat ben je winter wonderschoon!

Anton Pieck-achtige taferelen in Uitgeest, prachtig! Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Winter wonderschoon! Uitgeest lag er de afgelopen dagen prachtig bij. Zondagmiddag viel er een flink pak sneeuw en dat was genieten geblazen. Maandag kwam daar nog een flinke laag bovenop. Sneeuwliefhebbers hebben er lang op moeten wachten: eindelijk konden de sleeën van zolder. Vooral voor de allerjongsten was het sneeuwpret: sneeuwballen gooien, sneeuwpoppen maken en sleetje rijden. Winterpret in optima forma! Benieuwd naar de foto's? Kijk op pagina...

Thuisbij - het dagboek van Jan

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest. Maar als ik even persoonlijk mag spreken: ik was blij toen de juf de cooling down aankondigde.

Vrijdag 8 december 2017
Deze vrijdag hadden we van des hemels wege de eerste sneeuw van het jaar. Op de heenweg naar Thuisbij was het nog regen en natte sneeuw, maar toen schoondochter Natasja mij tegen 13.00 uur naar huis reed, viel de eerste witte hagel en later de witte sneeuwvlokken. Helaas werd het geen sneeuw van langdurige aard, want nu – 14.00 uur – is alle wits weer verdwenen.

Het was vrijdag schreef ik al. Voor sommige gasten van Thuisbij werd het een drukke ochtend. Tijdens het begin van de Thuisbij-dag was het gesprek doorspekt met het ophalen van de Sinterklaas- herinneringen. Het was zowel voor de mensen van Geesterheem als de gasten van Thuisbij een heerlijke dag geweest met cadeaus die van een zalige warmte vertelden. Iedereen was er nog vol van. Je kunt het tafelgeluid in de woonkeuken dan ook het beste omschrijven als een gezellige herrie. Die kwam van sommigen tot ons als 'gekakel.'

Niet iedereen was op dezelfde tijd binnen. Een van de laatste die binnenstapte was onze Pilates- docente Marrigje. Ze begon haar aanwezigheid met een kopje lekkere Thuisbij-koffie. Maar dat duurde niet lang, want weldra zaten we aan de veredelde ochtendgymnastiek, aan een van de ronde tafels klaar voor de door Marrigje gedicteerde oefeningen. De Thuisbij-ers deden al dan niet opgewekt aan de oefeningen mee. Na een dik half uur was de begin-glimlach al enigszins vervangen door wat voorzichtig gekreun. Maar hoe dan ook, het bleef gezellig.

Het moet gezegd, de oefeningen van Marrigje waren pittig en ze misten hun doel niet. Hoe langer de Pilates-les duurde, des te soepeler bewogen onze stramme knietjes en heupen. De eigenaars van een telefoon legden de rondvliegende ballen met grote liefde vast op de digitale plaat. Maar als ik even persoonlijk mag spreken: ik was blij toen de juf de cooling down aankondigde. Dat bleken in feite gewoon de laatste oefeningen van de ochtend. Marrigje bleef erbij glimlachen, maar het bleven ook wel oefeningen. En hoe meer onze spieren zich moesten inspannen, hoe geslaagder wij en zij de eerste lessen van Pilates vonden.

Ondertussen had de keukenploeg zijn best gedaan op de creatie van hun macaroni. En toen wij er later van proefden, moesten wij spreken van een meer dan gewoon gerecht, dat werd afgesloten met licht warme griesmeelpudding met natuurlijk bessensap. En zo hoort het ook. Het weekend was zalig begonnen.

Lees alle dagboek verslagen op http://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van- jan

Vervolg voorpagina: Groot onderzoek jeugd FC Uitgeest "De stem van de kinderen heeft helder geklonken"

Uniek onderzoek onder de jeugd van FC Uitgeest. Foto: FC Uitgeest

UITGEEST – De afgelopen weken zijn bij FC Uitgeest zo'n 250 kinderen geïnterviewd. Dit om er achter te komen hoe de jeugdleden denken over alle facetten bij de club en wat de jeugd nou belangrijk vindt. De Uitgeester spreekt exclusief met Marcel van Herpen over de resultaten van het onderzoek.

Een mooie en belangrijke uitkomst van het onderzoek is: "alle kinderen vinden het fijn om te spelen bij FC Uitgeest. Ze houden van het spelletje en vinden de club gezellig", vertelt onderzoeker Marcel van Herpen. Jonge kinderen geven aan dat ze gevoelig zijn voor kleine signalen. "Ik vind de high five aan het einde het leukst." Verschillende kinderen geven aan dat het beter gaat bij de club dan een tijd geleden. Er wordt minder geschreeuwd langs de lijn. Dat vinden ze belangrijk. Een deel van de kinderen geeft aan wat ze minder fijn vinden. Een kind zegt dat de ballen soms te hard zijn. Enkele kinderen vinden het niet fijn als de selectie voorrang krijgt, als de teamindeling niet goed is. Ook worden sommige scheidsrechter als 'oneerlijk' ervaren. En heel vervelend is: verliezen en wissel staan. Maar nog erger is het als de wedstrijd wordt afgelast.

Trainen om iets nieuws te leren
Het merendeel van de kinderen geeft aan dat ze de trainingen fijn vinden. Ze vinden het belangrijk dat er afwisseling is en dat ze beter worden. Belangrijk is dat kinderen gehoord worden en soms wat te kiezen hebben. Van Herpen: "Het maakt wel uit wie de training geeft. Niet elke trainer is even leuk en even fijn."

Wedstrijden zijn het leukst
"Kinderen vinden de wedstrijden het leukst en het belangrijkst. Ik kijk elke dag uit naar de wedstrijd. Alle kinderen vertellen dat plezier belangrijk is, maar ze willen wel dat er ook serieus getraind en gevoetbald wordt", vertelt Van Herpen. Jonge kinderen vertellen graag over de doelpunten die ze hebben gemaakt. Ook samenspelen wordt steeds genoemd. Iedereen van de jeugd bij FC Uitgeest heeft een hekel aan ruzie. Al heeft ieder kind daar wel zijn eigen reden voor. Kinderen willen geen gedoe en geen gedoe veroorzaken. Uiteraard willen alle spelers graag winnen.

De trainer en de coach moeten je kennen
"Kinderen praten uitgebreid over hun trainers en coaches. Elke trainer wordt anders ervaren. Ze zeggen dat de trainer en de coach, de spelers écht moeten kennen en ze moeten zeggen wat je goed doet", legt Van Herpen uit. Verder hebben de kinderen een lange lijst met belangrijke kenmerken: De trainer en de coach moeten niet streng zijn, maar wel even als dat nodig is. Ze moeten leuk zijn en aardig en gezellig, maar ook discipline hebben. Ze moeten goed aanmoedigen, structuur bieden, positief zijn, helpen, grappig zijn én serieus, begrip tonen, goede tips geven en dingen duidelijk zeggen. Coaches moeten het niet erg vinden dat er een tegendoelpunt wordt gemaakt en ze moeten tegen verlies kunnen.

Teamgenoten sluiten elkaar niet buiten
Kinderen vinden het belangrijk dat het gezellig is in de ploeg en dat ze zichzelf kunnen zijn. Van Herpen: "Veel kinderen zijn zich zeer bewust van het feit dat ze een teamsport doen. Ze weten hoe belangrijk hun ploeggenoten zijn. De spelers realiseren zich hoe belangrijk het is dat ze 'erbij horen' en velen begrijpen dat dat dus ook voor hun ploeggenoten geldt." Verder ontstaat er weer een lijst als het gaat over de belangrijkste aspecten van de ploeggenoten: ze moeten positief zijn, aardig tegen elkaar, niet schelden, niet zeuren tegen elkaar en niet tegen de scheids, samen juichen en iedereen moet elkaar goed kennen.

Alle kinderen willen lol hebben met hun teamgenoten. Oudere kinderen zeggen vaker dat ze willen voetballen met kinderen die goed kunnen voetballen. De kinderen vertellen regelmatig hoe belangrijk inzet is. Dat verwachten ze van iedereen. Een jongen verwoordt het zo in het onderzoek: "Je moet je inzetten. Als je je niet inzet, ga dan darten."

Ouders zeg maar niks
"Kinderen vinden het belangrijk dat ouders het goed vinden, ook als het fout gaat. Ze oordelen helder en hard over ouders", aldus Van Herpen. Op de vraag wat kinderen niet willen dat ouders langs de lijn doen, komt een waslijst aan antwoorden. Op de vraag wat ouders moeten zeggen, zegt nagenoeg elk kind: Niks! Daarna vertellen ze ook nog wat wel fijn is: complimenten geven, juichen, aanmoedigen. Wat ze absoluut niet willen langs de lijn: Schreeuwen, schelden, boos worden, teleurgesteld zijn, aanwijzingen geven, bemoeien, commentaar geven, iets over het spel zeggen, beledigen, tips geven (daar is de trainer voor), roken en steeds vragen 'wat doe je?' "Kinderen trekken zich de opmerkingen aan en velen zeggen dat ze zich ervoor proberen af te sluiten, maar dat dat niet echt lukt. Ze worden onzeker en gaan er slechter van spelen", legt Van Herpen uit.

Aan de slag met de resultaten
De resultaten zijn besproken met de jeugdleiders en schriftelijk gedeeld met ouders. Vanuit de commissie 'Sportief Presteren' zal op gezette tijden aandacht gevraagd worden voor de belangrijkste aspecten van de sport. De stem van de kinderen heeft helder geklonken. Natuurlijk wil iedereen zijn wedstrijdje graag winnen, maar kinderen willen geen gedoe! Daar zullen trainers, coaches en ouders steeds samen verantwoordelijkheid voor moeten nemen.

De Zien neemt afscheid van voorzitter Jan Ros Burgemeester: "De gouden rand zijn onze vrijwilligers"

Met pijn in het hart neemt Jan Ros afscheid als voorzitter van De Zien. Foto: Frank Meijer

UITGEEST - Afgelopen zondag nam Jan Ros (52) afscheid als voorzitter van Stichting Zwembad De Zien. In de kantine van het zwembad kwamen familie, vrijwilligers en andere betrokkenen bijeen om Jan te bedanken voor zijn diensten voor het zwembad.

Langzaam bevonden de genodigden zich richting de kantine van De Zien. Het terrein van het zwembad werd naarmate de middag vorderde steeds witter van de sneeuw terwijl de aanwezigen binnen genoten van koffie en andere versnaperingen, die verzorgd werden door de vrijwilligers van het zwembad. Onder de aanwezigen waren vrouw en kind van Jan, het nieuwe bestuur van de stichting, het nagenoeg complete college van B&W, waaronder burgermeester Wendy Verkleij-Elmers, en gedeputeerde van de provincie Jack van der Hoek.

Bij de afscheidsreceptie werden toespraken gehouden om Jan te bedanken voor de drie jaar die Jan als voorzitter doorbracht. Namens het nieuwe bestuur nam Margriet de Beurs het woord: "Jij bent vanaf het begin in de bres gesprongen voor behoud van het zwembad. Jouw bevlogenheid heeft veel bewerkstelligd en daar willen wij jou heel erg voor bedanken." Ook burgermeester Verkleij-Elmers nam het woord: "Namens de gemeente zijn wij trots op wat er hier is gebeurd. De gouden rand zijn onze vrijwilligers en jij hebt erg goed meegeholpen aan dit project."

"Vrijwilligers zijn de dragende kracht"
Ros begon in 2014 als voorzitter van de stichting en was medeverantwoordelijk voor het besluit van de gemeenteraad om het zwembad te behouden. Met de stichting 'De Zien Moet Blijven' wist hij bijna 6000 handtekeningen te verzamelen. Inmiddels is de stichting opgeheven omdat het zwembad zulke goede resultaten behaald. Zo is het zwembad inmiddels financieel gezond geworden en is de doelstelling bereikt om in 2020 (financieel) op eigen benen te kunnen staan. Ros wijdt deze verandering aan de vele vrijwilligers die het zwembad dragen. Ros: "Vrijwilligers zijn de dragende kracht. We hebben onderzoek gedaan bij andere zwembaden en kwamen tot de conclusie dat een formule met alleen maar vrijwilligers het beste werkt."

Toen Ros begon als voorzitter was het primaire doel 'overleven' en een nieuwe structuur op te zetten. Met een flinke som geld van de gemeente kon veel achterstallig onderhoud worden weggewerkt en kon de basis worden gelegd voor een financieel gezond zwembad. Dat lijkt inmiddels gelukt en zo kon het zwembad de blik op de toekomst richten. Zo konden duurzame voorzieningen worden opgebouwd, zoals zonnecollectoren die de energie moeten leveren voor het verwarmen van de baden. "De juiste structuur is nu gezet, dankzij de vrijwilligers. Het duurzaamheidsproject moet nog worden afgerond maar ik heb het volledige vertrouwen in het nieuwe bestuur dat het goed gaat komen."

Samenloop van omstandigheden
Door een samenloop van omstandigheden besloot Ros dit jaar zijn werkzaamheden als voorzitter naast zich neer te leggen. "In de pioniersfase kwamen mijn kwaliteiten goed tot hun recht. Nu is het tijd voor de volwassenheidsfase en daar hoort ook een nieuwe voorzitter bij", aldus Ros. Toch was het een moeilijk keuze voor Ros: "Het voelt alsof je kind uit huis gaat. Dat brengt zowel verdriet als blijdschap met zich mee, ik laat namelijk wel iets achter wat goed voor zichzelf kan zorgen."

Het nieuwe bestuur benadrukt de woorden van Ros over het belang van vrijwilligers voor de stichting. Margriet de Beurs, de nieuwe voorzitter van de stichting, zegt: "Zonder vrijwilligers is er geen zwembad. Het is de enige manier om het draaiende te houden. Dat maakt het echter ook onze kwetsbaarheid." Een andere kwetsbaarheid wordt genoemd door penningmeester Nico Zuidervaart: "Alles moet onderhouden worden en dat kost geld. Er komen een paar grote uitgaven aan en dan moet je reserves hebben. Daarvoor moet je hopen op een paar goede zomers, wat een kwetsbaarheid is."

Hoopvol over het zwembad
Behalve het benoemen van de kwetsbaarheden zijn de bestuursleden uiteraard ook erg hoopvol over het zwembad. Corry Mijnster, secretaris van de stichting, zegt: "Het is een uniek project. Mensen ervaren het zwembad als een professionele organisatie, terwijl het volledig steunt op vrijwilligers. Het heeft bovendien een sociale functie die we ook in de wintermaanden aan het uitbreiden zijn." Ook is er sociale controle omdat vrijwilliger en badgast zo dicht bij elkaar staan, Mijnster: "Er zijn vrijwilligers die de kinderen kennen die naar het zwembad komen. Daardoor kunnen ouders het vertrouwen bij het zwembad leggen dat hun kind een beetje in de gaten wordt gehouden."

Huisarts Ruud Huisman

Foto: Aangeleverd

Er wordt wereldwijd veel te veel antibiotica gebruikt. Het gevolg is dat veel bacteriën resistent zijn geworden en medicijnen niet meer werkzaam zijn. Vlak na de tweede wereldoorlog is de penicilline uitgevonden en dit heeft ervoor gezorgd dat mensen niet meer doodgaan aan een longontsteking of wondinfectie. Een echt wondermiddel! Helaas is de mensheid er zo in gaan geloven dat het overal goed voor lijkt. Dokter, geef me even een kuurtje, dan knap ik wel weer op! Tja, en een medicijn waarin men gelooft werkt ook nog beter (placebo-effect!). Kortom de strijd om overmatig antibiotica gebruik terug te dringen duurt al jaren. De Uitgeester huisartsen staan in de top 5 van minst antibiotica voorschrijvende praktijken in Noord-Holland, maar dat is geen reden tot achterover leunen!

Een (uitgebreid) voorbeeld: er zijn nu weer veel mensen met snotneuzen, hoesten en andere luchtwegklachten. Voor griep is het nog vroeg, dat komt pas goed op gang in januari. De gewone verkoudheid komt men niet mee. Mensen komen wel bij ons met bijholteontsteking. Dit is eigenlijk een gewone verkoudheid met snotneus, waterige ogen, niezen, én extra klachten zoals pijn/druk in het gezicht en minder ruiken. Dit zit vaak aan één kant en kan erger zijn bij bukken, soms is er koorts. Kan wel 3 weken duren en zelfs dan is er nog 10 procent bij wie het niet over is. Een nare aandoening! Vast wel een kuurtje waard?!

U raadt het al: niet dus, want het wordt bijna altijd veroorzaakt door een virus en daartegen helpt een antibioticum dus niet. Een holteontsteking moet je uitzingen en afzien is moeilijk. Het lijkt misschien dat een antibioticum helpt, maar wat eigenlijk gebeurt, is dat het vanzelf over gaat, de medicijnen slik je wel maar hebben geen effect, het is ons eigen afweersysteem dat de klus klaart. En zo blijven we erin geloven. Moraal van dit verhaal: vertrouw op uw eigen lichaam, dat is het beste medicijn. En twijfelt u toch: wij zijn altijd bereikbaar voor advies.

Ruud Huisman - huisarts

Veel media-aandacht voor hertenpark

Opnames bij het Hertenpark voor NH Nieuws. Foto: Hertenpark Uitgeest

UITGEEST - Veel media-aandacht voor het hertenpark in Uitgeest afgelopen week. Het begon allemaal met een noodkreet op Facebook over het zwarte varkentje dat het hertenkamp veel te veel geld kost.

Bericht op Facebook: "Dit ben ik, een zwart hangbuikvarken en ik loop al een tijdje op het hertenpark rond. Ik woel wat met mijn neus in het gras en biets aan het hek voor lekkere hapjes. Ook slaap ik heel veel en lekker warm in de stal, waar ik samen met mijn collega varken (die roze weet je wel) een heerlijk plekje in het stro heb gemaakt. Door dit luie leven heb ik maar één nadeel: de nagels aan mijn achterpoten groeien veel te snel. Dan moet de dierenarts weer komen om ze te knippen, dit gebeurt wel 2x per jaar en dat kost 85 euro per keer! Eigenlijk ben ik te duur voor het hertenpark en men zoekt dus naar een oplossing."

Niet onopgemerkt
Deze oproep ging al snel rond op Facebook en bleef ook bij de media niet onopgemerkt. Ondermeer NH Nieuws kwam langs en maakte voor televisie een reportage. Daarin vertelde Thea Kater van het hertenpark dat zij met de handen in het haar zit vanwege het tekort aan donateurs. Want het aantal donateurs waar de vrijwilligers afhankelijk van zijn is de laatste jaren meer dan gehalveerd. Van vierhonderd naar nog geen tweehonderd, vertelt Kater aan NH Nieuws.

Donaties hard nodig
Nu het varken Babe een probleem heeft met zijn nagels, en er dus weer een kostenpost bij komt, weet Thea zich geen raad. "In het ergste geval moeten we sluiten", aldus Thea Kater tegen de verslaggever van NH Nieuws. Het hertenkamp hoopt dat nu dat er veel donaties binnen komen. U kunt hiervoor een bedrag overmaken op bankrekening Rabobank IBAN: NL12 RABO 0363 4019 97.

Ingezonden brief: Waar zal ik op stemmen?

Een paar weken geleden had ik in mijn ingezonden brief al uiteengezet waarom ik niet meer op Progressief Uitgeest ga stemmen tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen. Maar waar dan wel op? Omdat mijn voorkeur voorheen uitging naar een lokale partij heb ik eerst eens naar de lokale partijen gekeken. Ik heb me de afgelopen tijd eens verdiept in "Uitgeest lokaal": Wat mij vooral opgevallen is, is dat Uitgeest lokaal veel overeenkomsten vertoont met de PVV. NEE, niet inhoudelijk of qua uitgangspunten, maar vooral qua structuur! Uitgeest lokaal is net als de PVV een populistische partij, een partij die enkel zegt wat de kiezer wil horen ongeacht of dit realistisch waar te maken is. De kiezer naar de mond praten met beloftes die je nooit waar zal kunnen maken is een heel effectieve manier om kiezers voor je te winnen. Ook is Uitgeest lokaal net als de PVV een typische eenmanspartij, de hele partij is en draait om Bert Weijers. Wie namens Uitgeest lokaal volksvertegenwoordiger is, heeft nauwelijks mogelijkheden zelf vorm te geven aan het programma. Die heeft het gedachtengoed van Bert Weijers uit te dragen! Ook met deze partij kan ik mezelf niet identificeren. Ik ben weer een stapje verder met waar ik niet op ga stemmen, maar ben er nog niet uit waar ik dan wel op moet stemmen. Anja Hofstra

Ingezonden brief: het Monster van Uitgeest

Foto: Aangeleverd Beeld: Lou Winter

Of er weer een luchtbrug over de sporen terug komt, maar dan een van deze tijd zoals in Alkmaar, zal in de gemeenteraad blijken. Een gigantische luchtbrug om van het hertenkamp naar de Deen-kant te komen en in het midden naar een nieuw perron 5 en 6 zou hiervoor noodzakelijk zijn. Eén van de andere varianten waar de raadsleden hun idee voor hebben opgedaan in Alphen a/d Rijn, is het verbrede van de huidige Zientunnel met een ondergrondse (bewaakte) fietsenstalling, een kiosk en diversen winkeltjes? Saillant detail de huidige kiosk uitbater zit op een onbewaakt eiland perron en gooit de handdoek in de ring want hij ziet met de lopende en nieuwe dienstregeling de IC's alleen maar voorbij rijden. Ik zie hem dan ook niet zoals vroeger met een plateau op zijn buik schreeuwend langs de overgebleven Sprinter gaan met de aanbieding: Koffie, Haagsche hopjes en een makronen koek! Lou Winter/

Dorpsraad Uitgeest, sterk en onafhankelijk

Foto: Dorpsraad Uitgeest

UITGEEST - De Dorpsraad Uitgeest is een onafhankelijke en ongebonden vereniging die opkomt voor de leefbaarheid in Uitgeest. Het is de opvolger van de AVBU. Inmiddels zijn ruim 700 huishoudens lid van onze vereniging.

Een nieuwe vereniging met een vernieuwd doel: het behartigen van de belangen van álle bewoners van Uitgeest. In een tijd dat er in en rond het dorp veel belanghebbende besluiten worden genomen is een sterk en onafhankelijke partij als de Dorpsraad Uitgeest belangrijk.

Wat doet de Dorpsraad voor u?
Wij, de (bestuurs-)leden behartigen in brede zin de belangen van de inwoners en willen u daar volop bij betrekken. Wij zullen ons vooral inzetten op de vijf gebieden Schiphol, Verkeer, Milieu & recreatie, Jeugd & Ouderen en Huisvesting. Nu onze gemeente ambtelijk is samengegaan in BUCH verband, is van groot belang van een lokale vereniging zich positief kritisch opstelt richting bestuurders en bestuursorganen. Als Dorpsraad stellen wij ons ten doel dat onze inwoners betrokken worden bij besluiten van de gemeente, de woningbouwvereniging, de provincie, luchthaven Schiphol e.a. instellingen die direct of indirect invloed uitoefenen op de leefbaarheid in onze gemeente.

Dorpsraad Uitgeest, ook voor ú!
Wilt ú ook een sterk en onafhankelijk geluid in Uitgeest dat uw belangen goed behartigt? Word lid van Dorpsraad Uitgeest voor maar € 8,– per jaar. Want samen zijn we sterk.

Uitgeester promoveert tot doctor in de scheikunde

Rik hier geheel in Schotse stijl, nadat hij zijn doctoraatsbul heeft ontvangen. Foto: Peter Veenboer

UITGEEST - Onze plaatsgenoot Rik Veenboer vertrok na het behalen van een master scheikunde aan de Vrije Universiteit, eind 2013 naar Schotland voor promotieonderzoek aan de universiteit van St Andrews. Onder leiding van professor Nolan deed Veenboer onderzoek naar de synthese van organische moleculen.

Hij deed dit met behulp van goud als katalysator en met als doel het vinden van chemische reacties die efficiënter zijn dan bestaande methodes. Veenboer heeft over zijn onderzoek een aantal wetenschappelijke artikelen gepubliceerd in gezaghebbende vaktijdschriften. Deze artikelen waren de basis voor zijn proefschrift: "Synthesis, Study and Application of NHC-gold(I) Complexes". Veenboer verdedigde zijn proefschrift voor de "Examing Committee" en deze zogenaamde "Viva Voce Examination" werd succesvol afgerond. Vervolgens kreeg hij op 7 december 2017 zijn welverdiende doctoraatsbul uitgereikt.

Dit gebeurde tijdens een officiële ceremonie in de Younger Hall van de universiteit van St Andrews, uiteraard geheel in Schotse stijl zoals de foto goed laat zien. De promotie van Veenboer (27) bewijst dat het dorpse Uitgeest een mooi startpunt kan zijn voor internationaal succes.

Strooiploegen maken overuren

Een shovel rijdt af en aan om de wagens te vullen met strooizout. Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Strooiploegen van de provincie Noord-Holland en de gemeente Uitgeest hebben de afgelopen dagen overuren gemaakt. Zo ook bij het steunpunt langs de Provincialeweg in Uitgeest.

De strooiwagens van de provincie Noord-Holland reden 24 uur per dag af en aan. Dit om gladheid op de wegen zoveel mogelijk te beperken.

Strooien
Voor de provincie is veiligheid op de weg in de wintermaanden van groot belang. Zodra er gladheid wordt verwacht of is geconstateerd, staan de gladheidsbestrijders paraat om de weg op te gaan. Zelfs midden in de nacht. Vanuit diverse steunpunten, zoals langs de N203 in Uitgeest, rukken ze uit om te strooien of sneeuw te ploegen. In totaal heeft Noord-Holland een voorraad van bijna 5200 ton zout verdeeld over acht zoutloodsen. Deze voorraad wordt de hele winter door op peil gehouden. Na elke twee strooibeurten wordt de voorraad aangevuld. Zo is er altijd voldoende zout voorradig. De afgelopen dagen is er een paard duizend ton over de wegen in Noord-Holland uitgestrooid.

Tips voor weggebruikers
Bij winterse omstandigheden is het belangrijk goed geïnformeerd de weg op gaan en het rijgedrag aan te passen: verlaag de snelheid en houd voldoende afstand van elkaar, maar ook van de strooiers en sneeuwschuivers. En weet dat het zout niet meteen na een strooiactie werkt; het moet eerst worden ingereden door het verkeer. Benieuwd waar de wagens rijden? Volg het live: Rijkswaterstaatstrooit.nl.

Na sneeuw... ook schaatsen?

Landijsbaanterrein aan de Castricummerweg weer onder water gezet. Foto: Nico Brantjes

UITGEEST - Afgelopen zaterdag heeft IJsclub Uitgeest het landijsbaanterrein aan de Castricummerweg weer gereed gemaakt voor de komende winter.

IJsmeester Nico Brantjes: "Ondanks politiek gekrakeel over de invulling van dit mooie stuk groene ruimte in onze gemeente. Ook ondanks dat boze tongen beweren dat er zich een duister gat in het grasveld zou bevinden, stond de baan binnen 48 uur weer onder water. Dat de winter zich direct liet gelden was niet verwacht. Mogelijk het eerste signaal voor een komende ijsperiode? De ijsclub is er klaar voor."

Programmering OSU Radio

Maandag
00.00 – 02.00 OSU Love Songs.
02.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt UIT (HH).
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine.
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio.

Dinsdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Tom Jacobs – Jacobs in de Ochtend.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 16.00 OSU Carrousell – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
16.00 – 18.00 Bart van de Heuvel – Muzikale tijdmachine.
18.00 – 20.00 Camille Jansen – Hits from the Heartland.
20.00 – 22.00 Crackhelder – Dubbel & Dwars
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop.

Woensdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12:00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn.
20.00 – 22.00 Paul van den Berg – Carte Blanche.
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop.

Donderdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Tom Jacobs – Jacobs in de ochtend.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak.
13.00 – 16.00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale Informatie.
16.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit.
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain.
22.00 – 24.00 Nieuw programma per 1 januari 2018.

Vrijdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers.
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis.
17.00 – 19.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Max & Jord –
20.00 – 22.00 Joop Schouten – Thank God it's Friday.
22.00 – 24.00 Tom Jacobs (DJ Scoja) – Club 106.

Zaterdag
00.00 – 03.00 DJ Keanu – The Sound of Ibiza.
03.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 11.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
11.00 – 12.00 Oranje Top-30.
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend.
14.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle.
20.00 – 22.00 Richard Schmitt – Back to the Dancefloor.
22.00 – 24.00 Ed Hoekmeijer – Tune Inn.
00.00 – 03.00 Jan van Dale – Sessions Mix.

Zondag
03.00 – 08.00 OSU Nonstop.
08.00 – 10.00 Zendtijd voor Kerken / Songs of Praise.
10.00 – 12.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend.
12.00 – 14.00 Ricky Koole – Ricky op Zondag
14.00 – 15.00 OSU Cabaret.
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox.
18.00 – 20.00 Intermezzo – OSU Klassiek
20.00 – 22.00 OSUJazz – Blues and Big Bands.
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters waarbij Uitgeester-gezelligheid en Lokale informatie voorop staat.

Lijkt het je leuk om ook een radio-programma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma verzorgen, de redactie helpen of heb je een programma idee en wil je graag meewerken? Van Jong tot Oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt de OSU in de ether 106FM, DAB+ 9C, Ziggo 104.5FM en Ziggo kanaal 918 en via internet.

Kunstlezing door Bertus Bakker

UITGEEST - Bertus Bakker geeft op uitnodiging van de Stichting Uitgeester Senioren (SUS) een lezing over 'Kunst en politiek'. De lezing is op donderdag 14 december.

Door de eeuwen heen hebben machthebbers kunst gebruikt ter meerdere eer en glorie van zichzelf. Kunstwerken als propaganda kwamen al in ruime mate voor bij de Romeinen. Ze werden niet alleen ingezet ter legitimatie van de staatsmacht, maar dienden ook als doel om het nageslacht blijvend te herinneren aan de onvolprezen vorstelijke daden. Zo zien we in Rome diverse kunstwerken waarin de keizer na zijn dood in de godenhemel wordt opgenomen.

In de lezing zullen we verschillende voorbeelden van artistieke verbeeldingen van de staatsmacht behandelen. Zo zullen we orde andere aandacht besteden aan middeleeuwse vorsten als Karel de Grote, aan Renaissancevorsten als de Medici en ook aan de pausen uit die tijd, aan Zonnekoning Lodewijk de XIV met zijn Versailles, aan Napoleon met zijn vele hofkunstenaars als Jacques-Louis David, aan Hitler met zijn architect Albert Speer en aan het zogenoemde Sovjet-Realisme. Maar ook kunstwerken in ons eigen land komen aan de orde, zoals bijvoorbeeld de Oranjezaal in Paleis Huis ten Bosch, de wandversieringen in het Paleis op de Dam, alsook verschillende kunstwerken waarin ons land zijn imago als koloniale macht hoog wenste te houden. De lezing is op donderdag 14 december van 09.30 – 11.30 uur. Kosten 4 euro inclusief koffie/thee in de pauze. U kunt vooraf of aan de zaal een kaartje kopen.

Foto-expositie in de Zwaan

Antoinette Valkering opent in de Zwaan de expositie van haar cursisten. Foto: Aukje Verlinden

UITGEEST - Afgelopen zaterdag opende Antoinette Valkering in de Zwaan de foto-expositie met foto's gemaakt door haar cursisten van de najaarscursus. Een groepje enthousiaste Uitgeesters leerde bij Valkering Photography de basisbegrippen van fotografie, omgaan met de camera en compositieregels.

Ook werd er geoefend met speelgoedautootjes en stuiterballen (sluitertijd), portretfotografie en komt er nog een excursie naar het Amsterdam Light festival. Zag u de laatste weken opvallend veel mensen met een camera door Uitgeest lopen? Dat is heel goed mogelijk, de eindopdracht was namelijk het maken van een foto met als thema 'Uitgeest'. Deze foto's van veelal herkenbare plekjes in ons dorp zijn nog tot 9 februari te bekijken in Dorpshuis de Zwaan tijdens de openingstijden. Antoinette reist graag en maakt daarbij prachtige natuurfoto's die te bewonderen zijn op haar website www.valkeringphotography.nl.

Politieberichten

Auto te water Provincialeweg
Door onbekende oorzaak verloor de bestuurder van een personenauto maandagochtend rond 05.30 uur ter hoogte van de afrit A9 de macht over het stuur en raakte van de weg. Via de berm kwam de auto in de sloot terecht. Het voertuig stond tot aan het dak onder water. De bestuurder kon zelfstandig uit de auto komen en werd opgevangen door een bewoonster van de Melksuiker. De man is per ambulance voor onderzoek vervoerd naar het ziekenhuis.

Ongeluk Geesterweg
Zaterdag rond 17.30 uur moest de bestuurster van een personenauto vol in haar remmen voor een overstekende voetganger. Dit was op de Geesterweg in Uitgeest. Een bromfietser, die achter deze auto reed kon niet meer tijdig tot stilstand komen en reed tegen de achterzijde. Er ontstond slechts materiële schade.

Uitgeest... wat ben je winter wonderschoon!

Foto: Jolanda Van der Laan-Roskam

Op de redactie van De Uitgeester kregen we veel mooie winterfoto's binnen. Bedankt!

Foto: Michelle Westdorp
Foto: Pauline Rote
Foto: De Uitgeester
Foto: Elise de Jonge
Foto: Marianne Jonker

Inzameling oud papier

UITGEEST - Zaterdag 16 december is er weer een inzameling van oud papier bij de Molenhoek in Uitgeest. De inzameling is van 09.30 tot 11.30 uur. De opbrengst is deze keer voor het schoolkamp van groep 8.

Sneeuwpop van 3.5 meter in Uitgeest

Foto: John Bruin

UITGEEST - Ruim drie uur werken met drie man sterk. Het resultaat mag er zijn: een sneeuwpop van maar liefst 3.5 meter! De persoon op de foto is 1.90 meter. De sneeuwpop bestaat uit negen ballen. Dit is wat ons betreft de grootste sneeuwpop van Uitgeest!

Uitslagen Tafeltennisvereniging Uitgeest

Foto: Tafeltennisvereniging Uitgeest

Het najaarseizoen tafeltennis is afgelopen. Dit zijn de resultaten van Tafeltennisvereniging Uitgeest.

Team 1
heeft tegen Jovo 2 3 punten weten te behalen, wat het minimum was om volgend seizoen in de 2e klasse te blijven. Zeker een prestatie die gevierd mag worden. Henk Spoelstra, Rene Kloet, Billy Fatels en Patrick Rasch hebben allemaal punten toegevoegd, het leeuwendeel komt op de naam van Henk te staan.

Team 2 is als tweede geëindigd. Youri Rasch won in zijn eerste seizoen bij Uitgeest 29 van de 30 enkels in de 4e klasse. Jelle van Werkhoven won 16 van de 30, Renee van Buren won er 3 van de 12. Beste invaller was Marijn van Kampen, die er 4 van de 6 enkels won.

Team 3 is dit jaar de trots van de club welke als eerste in de 5e klasse geëindigd zijn en promoveren naar de 4e klasse. Marijn van Kampen en Dennis Janssen wonnen 83% van hun enkels. Rob de Boer won er 78% en ook Nico Baltus won er precies twee derde. Roger Schuddeboom had bij de laatste wedstrijd een top avond waardoor hij precies 50% van zijn enkels won. Gefeliciteerd!

Team 4 eindigde ook op plaats 2. Peter Middel heeft 100% gewonnen en Eugenie Rasch 67%, gevolgd door Huib van Leeuwen en Antoine van der Spek, beiden met 53%. Michel Switser won exact 50% van zijn enkels. Ook hier kunnen we in de toekomst een promoverend team verwachtend, misschien volgend seizoen.

Klinkende zege Wout Bakker

AKERSLOOT - Wout Bakker uit Heiloo heeft eindelijk zijn eerste overwinning weten te behalen in de wekelijkse donderdagavondwedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup.

Zijn goede rijden van de afgelopen weken beloofde al iets goeds, maar dat dit al direct zou leiden tot winst, was eigenlijk nog niet te verwachten. Resoluut nestelde de pas veertienjarige Wout Bakker zich op de kop van de groep met achteraf de verklaring, dat hij dan, indien dat door de anderen zou worden toegestaan, het tempo kon bepalen en niet meteen, als een ander dit zou doen, te veel en te lang in het rood moet rijden.

Ditmaal werd het door Wout Bakker opgepakte initiatief geaccepteerd en kon daardoor heel lang zijn strakke regime zelf bepalen. Langzaam maar zeker werd de snelheid opgekrikt, nadat ook Henk Jan Verdonk senior zich met de strijd ging bemoeien. Dit leverde als resultaat dat het duo Verdonk senior/Bakker zich afscheidde en moesten onderling gaan uitmaken wie de sterkste zou worden. Vincent Tiebie kon als thuisrijder na ruim driekwartier, mits hij gevrijwaard zou blijven van pech, zijn derde plek veiligstellen.

Twee ronden voor tijd wist Wout Bakker de leiding van Henk Jan Verdonk senior over te nemen, nadat deze daarvoor verschillende keren had geprobeerd de jonge Bakker los te rijden. Met een tiental meters voorsprong op Verdonk senior wist Wout Bakker zijn eerste overwinning binnen te slepen.

Opbrengst collecteweek Leger des Heils

UITGEEST - De opbrengst van de landelijke collecteweek 2017 van het Leger des Heils in Uitgeest bedraagt €1131,77. Vrijwilligers van het Leger des Heils gingen van 27 november tot en met 2 december in Uitgeest langs de deuren met de collectebus. De opbrengst van de jaarlijkse deur-tot-deurcollecte is bestemd voor lokale activiteiten waarmee het Leger des Heils sociale uitsluiting en eenzaamheid bestrijdt. Mocht u de bus hebben gemist en wilt u graag nog een donatie doen dan kunt u meer informatie vinden op de site: legerdesheils.nl/collecte.

Jongens MHCU D1 kampioen

De jongens MHCU D1 Foto Aangeleverd

UITGEEST - Nadat ze twee weken geleden de koppositie hadden veroverd zijn de jongens van MHCU JD1 nu kampioen geworden! Tijdens de gehele competitie stonden Spaarndam en Overbos aan kop, maar in de laatste wedstrijd versloeg JD1 koploper Spaarndam met 4-1.

Hiermee namen ze koppositie over en konden het kampioenschap vieren. Een mooie prestatie van MHCU JD1, een team waarin gevorderde én beginnende hockeyers samenspelen en toch tot zeer goede prestaties komen. Goed samenspel, veel trainen, samen plezier hebben en positief blijven, is de sleutel tot hun succes! Mede hierdoor is MHCU JD1 genomineerd voor Uitgeester sportteam van het jaar.

Meiden FC Uitgeest M011-1 kampioen

Foto: Shari Breetveld


UITGEEST - Afgelopen zaterdag moesten ze laatste wedstrijd om 8:45 uur spelen tegen RCZ Zaandam. In begin moesten de meiden even wennen aan de kou en de tijd maar na een kwartier kwamen de dames gelukkig al snel op 4 - 0 voorsprong.

Zo gingen de meiden ook de rust in. Uiteindelijk is 11-0 geworden. "Deze toppers hebben onwijs goed gedaan, 11 wedstrijden gewonnen en zo najaar kampioen. Aankomende zaterdag de laatste wedstrijd van dit seizoen voor de beker en daarna een feestje", zegt de trotse coach Shari Breetveld.

Knappe prestatie Annemarie den Boer

Annemarie den Boer staat tweede van rechts. Foto: Unitas

UITGEEST - Unitas heeft zondag mee gedaan aan de voorwedstrijden tweede divisie in Amersfoort. Annemarie den Boer heeft het afgelopen seizoen zo goed gepresteerd dat zij, door haar goede prestatie, moest promoveren naar de tweede divisie.

Dat betekend een leeftijdsgroep en een niveau omhoog, dus twee moeilijkheidsgraden erbij. Annemarie heeft een stabiele wedstrijd geturnd en is op een mooie vierde plaats geëindigd. Ze heeft haar oefeningen flink moeten aanpassen en alle nieuwe elementen/doelen gehaald. Haar doel was om bij de eerste twintig te eindigen en daar heeft ze ruimschoots aan voldaan.

Dienst van de Protestantse Gemeente Uitgeest-Akersloot

Op zondag 17 december om 10.00 uur te Uitgeest aan de Castricummerweg wordt er een Kindernevendienst gehouden. Voorganger is ds. J. Bos.

Onze Lieve Vrouwe Geboorte Uitgeest

Woensdag 13 december 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 15 december 19.00 uur: Woord en Communieviering in Geesterheem.
Zaterdag 16 december 19.00 uur: Kerk in Beweging m.m.v. Sound of Life.
Zondag 17 december 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. de Cantorij. (3e zondag v.d. Advent B).

Winterfair bij openluchtzwembad De Zien

Foto: Archieffoto

UITGEEST - Zwembad de Zien organiseert ook dit jaar weer een gezellige Winterfair. Op vrijdag 15 december van 17.00 tot 21.00 uur is iedereen van harte welkom op het sfeervol verlichte terrein van het zwembad.

Bezoekers kunnen terecht bij verschillende kramen met interieurartikelen en kerstdecoratie. Ook zijn er originele cadeaus, houten speelgoed en bakproducten te vinden. Er zijn heerlijke hapjes en drankjes en iedereen kan op de foto met de Kerstman. Dit jaar is er een extra activiteit voor kinderen. Zij kunnen, tegen een kleine vergoeding, kerststukjes maken. De toegang tot de Winterfair is gratis!

Kerststal van zolder gehaald

UITGEEST - De vrijwilligers van de Onze Lieve Vrouwe Geboorte Uitgeest aan de Langebuurt 37 hebben de prachtige kerststal weer van de zolder gehaald. Zoals elk jaar worden dan de oude beelden door vaste vrijwilligers uitgestald.

Dit jaar is ervoor gekozen om de kerststal achter in de kerk te plaatsen bij het doopvont. De kerk is open van maandag tot en met zaterdag van 09.00 - 15.00 uur. Op de website kunt u alle informatie vinden, zoals het maandprogramma met de vieringen in de kerk met kerstmis: www.rkparochie-uitgeest.nl.

Uitgeest klaar voor de kerst

Lampjes in de bomen en de gevels mooi verlicht: Uitgeest is klaar voor de kerst! Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Het dorp van Uitgeest is er klaar voor: kerst 2017! Het plein bij het gemeentehuis is mooi verlicht en ook in de bomen in de winkelstraat hangen de kerstlampjes.

Ook op andere plekken in het dorp is er al veel versiering te zien. Kerstbomen in de woonkamers, versierde etalages en lichtjes in de tuinen. Uitgeest is er klaar voor! Mooie kerstversiering? Een bijzondere kerstboom of heeft u het mooiste kersthuis van het dorp? Deel het met ons! Redactie@uitgeester.nl. Een selectie van de mooiste foto's plaatsen we volgende week in de krant en online.

11 / 16

Korting op heel veel 4K Ultra HD TV's Alléén bij Expert Castricum en Wormerveer

Foto: Expert Castricum en Wormerveer

CASTRICUM - Tijdens de donkere wintermaanden volop genieten van uw favoriete film of serie? Expert Castricum en Wormerveer maken het nu wel heel aantrekkelijk om de keuze te maken voor een 4K Ultra HD televisie.

Ontdek de zeer gevarieerde, kraakheldere kleuren van een UHD TV. Volgens eigenaar Danny de Graaf kunt u helemaal opgaan in het beeld, omdat er meer details worden getoond, de zwarttinten intenser zijn en de wittinten nog zuiverder. De beelden bevatten meer dan 8 miljoen afzonderlijke pixels, waarmee u vier keer meer details kunt zien dan met Full HD. Kom zeker langs en laat u adviseren welk model voor u het beste is.

Alléén deze week profiteert u van 15% korting op zeer veel geselecteerde Ultra HD TV's. Dus wees er snel bij en pak dit voordeel! De korting is geldig op vele deelnemende UHD TV's van LG, Samsung, Sony maar ook nog op vele "specials" die niet online staan maar alleen in de winkel te krijgen zijn, waaronder Qled en Oled modellen. De actie is geldig t/m zondag 17 december 2017 (onze winkel in Wormerveer is geopend van 12 tot 16 uur met een gezellige Kerstmarkt voor de deur!)

Winterconcert in Akersloot

Het Aquariuskoor presenteert Sweet Winter Memories Zondag 17 december 2017 organiseert het Aquariuskoor een heerlijke Akersloter wintermiddag. Het koor zingt vele nieuwe nummers uit diverse genres, een aantal gouwe ouwe en een aantal bekende en minder bekende kerstnummers.

Tussen de nummers door vertellen vele ras Akersloters persoonlijke verhalen en anekdotes over belevenissen in de kerstperiode uit vervlogen tijden. Ook worden er gedichten voor gedragen door diverse koorleden. Het koor is weer in volle sterkte, ook de projectleden van de eerder dit jaar gespeelde Passion doen weer mee, alsmede de voltallige band. Er zijn heerlijke hapjes en drankjes. Kortom een fijne sfeervolle Akersloter wintermiddag op 17 december. Aanvang 15.00 uur - eind 17.00 uur. De uitvoering is in de R.K.Kerk Kerklaan 35 te Akersloot. De Kerk is open vanaf 14.15 uur. De entree is gratis.

Kleurtrends bij In 4 Hair-Uitgeest

Foto: In 4 Hair-Uitgeest

UITGEEST - Coole, aardse pasteltonen zijn de kleurtrend deze winter. Wij, van In 4 Hair-Uitgeest, werken met Wella Professionals. De nieuwe nuances van Koleston Perfect voor een betoverend 'touch of cool' zijn.

Verfijnd blond met een zachte roze glans. IJsblond met een vleugje violet, blond met parelachtige tint en Blauwgrijze nuance, subtiele coole astint. Maar u kunt ook terecht voor neutrale, warme kleuren. Van puur blond en bruin tot koper en donker, voor een mooi natuurlijk kleurresultaat. Tot 100% grijsdekkend.

Wij bieden een uitgebreide keuze aan kleuren voor stralend haar en onweerstaanbaar haarkwaliteit, kleur na klaar. Voor advies of maken van een afspraak kunt u bij ons terecht. In 4 Hair-Uitgeest Middelweg 16 1911 EG Uitgeest 0251-313903 Online boeken kan via www.in4hair.nl

Lichtjes-winter-wandeling Krommeniedijk

Foto: Aangeleverd

Regio - Op zaterdag 23 december 2017 wordt er op Krommeniedijk weer een lichtjes-winter-wandeling georganiseerd. De wandeling start tussen 17.30 en 19.00 uur op de Uitweg en gaat dan over heel Krommeniedijk, tot aan de kerk.

Onderweg zijn vele stops met muziek en zang. Bij de start is een levende kerststal. Hier kan men een bonnenboekje kopen waarmee langs de route lekkere drankjes en hapjes zijn te krijgen, waaronder een kom winterse erwtensoep en een snee kerstbrood. Voor de kinderen zijn er dit jaar allerlei spelletjes onderweg, waarbij soms kleine prijsjes zijn te winnen. In de kerk wordt u ontvangen met een glaasje glühwein en gezang, waarbij men naar hartelust mee kan zingen met bekende kerstliederen.

Bonnenboekjes kosten slechts vijf euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen. Wie na de wandeling terug wandelt naar het beginpunt kan op de terugweg halverwege nog een hartig hapje halen in het dorpshuis en eventueel (op eigen kosten) nog iets drinken en misschien wel een dansje maken op de klanken van Ierse muziek.

Reserveren
Reserveren is sterk aan te raden. Alleen dan kunt u ook genieten van alle hapjes en drankjes. Reserveren kan t/m 20 december via kerkvankrommeniedijk@live.nl of door een briefje in de bus te gooien op Krommeniedijk 30. Vermeld daarbij u naam, adres, telefoonnummer en het aantal volwassenen en kinderen. Dan liggen de bonnenboekjes voor u klaar op 23 december.

Er is erg weinig parkeergelegenheid op Krommeniedijk. Daarom wordt geadviseerd om zoveel mogelijk op de fiets of lopend te komen. En natuurlijk wordt aan alle deelnemers gevraagd om verlichting bij zich te dragen. Goed voor de veiligheid, maar zeker ook ter verhoging van de kerstsfeer.

Fietsshop Uitgeest al ruim 15 jaar begrip in Uitgeest

Hans en Anneke van Fietsshop Uitgeest staan al 15 jaar voor u klaar. Foto: Fietsshop Uitgeest

Fietsshop Uitgeest al ruim 15 jaar begrip in Uitgeest. Niet alleen voor een nieuwe fiets, maar ook gewoon voor al uw reparaties en accessoires.

Fietsshop Uitgeest beschikt over een zeer groot assortiment van alle denkbare fietsonderdelen, fietskleding, helmen, schoenen, regenkleding, kinderzitjes, diverse soorten banden en nog veel meer. Door scholing en nog steeds alle cursussen te volgen is elke werknemer gespecialiseerd in een bepaalde tak van het werk. Zo zijn Anneke en Nigel zich gaan verdiepen in de e-bikes en kunnen zij u daar alles over vertellen en adviseren. En ligt Hans zijn passie nog steeds bij de sportievere fietsen. Maar zo weet Nigel ook weer alles van mountainbikes. Wat niet wegneemt is dat we u perfect kunnen helpen met alles wat in de winkel aanwezig is. Eigenlijk zijn we allemaal allrounders en het leuke is dat we een echt familiebedrijf zijn.

Hans en Anneke zijn de oom en tante van Nigel en zijn daardoor perfect op elkaar ingespeeld. De winkel is elke dag al om 08.00 uur uur open. Zo kunt u voor het werk of school al uw fiets aanbieden voor reparatie of onderhoud. Of al een pakketje van DHL, en sinds kort ook GLS, ophalen of wegbrengen. Het mooie aan de reparatie-afdeling is dat een fiets voor 10.00 uur gebracht dezelfde dag al weer klaar staat. Bijna alle onderdelen voor de verschillende fietsen zijn gewoon op voorraad. Service en kwaliteit staan bij ons dan ook hoog aangeschreven. Mocht het zijn dat u een fiets elders gekocht heeft, kunt u gewoon bij ons terecht voor advies, onderhoud en reparatie. Het motto bij Fietsshop Uitgeest aan de Pr.Beatrixlaan 9 is dat het gewoon ons werk is en daar hebben we voor geleerd.

In onze winkel zijn altijd genoeg mooie aanbiedingen te vinden of het nu om een fiets of accessoires gaat. Vanaf januari zal er maandelijks een of twee zeer aantrekkelijke aanbiedingen komen, die dan de gehele maand zeer gunstig geprijsd zullen zijn. Houd hiervoor de plaatselijke krant of onze website www.fietsshopuitgeest.nl in de gaten. Ook zal het vanaf januari mogelijk zijn om een fiets aan te schaffen met een budgetprijs of een compleet pakket prijs. Uiteraard krijgt u bij de compleetprijs alle voordelen zoals u van ons gewend bent. Bij de budgetprijs krijgt u echter weer een hele mooie korting. Alle verschillen kunt terug vinden op onze website en in de winkel. Vanaf november is er weer de jaarlijkse grote WINTERBEURT actie begonnen voor een wel zeer aantrekkelijke prijs. Deze actie is nog geldig tot 31 januari 2018.

Wij bedanken al onze klanten voor hun klandizie voor de afgelopen 15 jaar. Fietsshop Uitgeest ontvangt u graag in onze winkel aan de Pr. Beatrixlaan 9 Uitgeest.