De Uitgeester

17 augustus 2016

De Uitgeester 17 augustus 2016


Slopen of cultureel erfgoed? Deel 1

Kassen van Baars aan de Limmerkoog

Tekst en foto's: Anita Webbe

Uitgeest - Bij het langsrijden van enkele panden in het dorp wordt vaak gedacht: Wat gebeurt hier nu eigenlijk mee: slopen, opknappen? Dan weer wordt er een tijd lang geen aandacht aan besteed en langzaam ziet men elk jaar de gebouwen verder in verval raken. We hebben ze even goed bekeken en geprobeerd te achterhalen of er al meer bekend is over een bestemmingsplan. Deze week de kassen van Baars en de Paltrok-school. Volgende week in deel 2 de oude VVU-kantine en de winkel van Gerrit Muijs en Zn.

De kassen van Baars
Half verscholen achter de bomen kan men, komend vanaf de A9, "de kassen van Baars" vanuit de verte zien staan. Deze kassen aan de Limmerkoog staan er al ongeveer vijftien jaar zo bij. De kassen waren eigendom van de gebroeders Baars. Siem Baars woont er nog altijd naast: "Voorheen werden er kamerplanten in geteeld. Op het één hectare grote terrein zou er een tuincentrum komen, maar dit werd afgewezen door de gemeente," aldus Siem Baars.

Paltrok schoolgebouw

Namens de huidige eigenaren is projectontwikkelaar Brand New Space met de gemeente Uitgeest in goed overleg om het gebied te transformeren naar woningbouw. Projectontwikkelaar Olaf Vreugdenhil: "In onze optiek en die van de gemeente is dit een logische en ook mooie plek om te wonen. De gemeente is volgens de gemeentelijke woonvisie op zoek naar ruimte waar de benodigde 800 woningen kunnen worden gerealiseerd. Dit kan niet alleen maar binnenstedelijk zoals de provincie dat bij voorkeur wenst en aangeeft in haar beleid. De kassen staan in het zogenaamde "buiten bestaand bebouwd gebied", waardoor de Provincie naast de gemeente óók gesprekspartner is om de gewenste woningen te kunnen realiseren." De komende periode wordt de "structuurvisie" of zoals de gemeente het noemt: "omgevingsvisie" opgesteld. Hiermee hoopt projectontwikkelaar Brand New Space en de Gemeente de provincie te kunnen overtuigen dat de Limmerkoog een logische plek is om een deel van woonbehoefte van de gemeente op te vangen.

Olaf Vreugdenhil: "Qua woonprogramma willen we zoveel mogelijk logisch aansluiten bij de woonvisie, en aspecten zoals duurzaamheid en klimaatbewustheid meenemen in de plannen. Wij menen dat we hier een heerlijke woonplek kunnen realiseren aan de rand van Uitgeest en daarmee Uitgeest daadwerkelijk een vriendelijke tweede entree kunnen geven."

Paltrok-school
Eens was openbare basisschool de Paltrok een fijne, populaire school waar het leerlingenaantal zo hard gegroeide, dat er zelfs extra lokalen moesten worden bijgezet. Inmiddels staat de school alweer een aantal jaren leeg. Ook dit gebouw gaat zienderogen achteruit. In september vorig jaar stemde de gemeenteraad in met een groot nieuw schoolgebouw dat drie scholen, te weten: de molenhoek, de Vrijburg en de Binnenmeer in Uitgeest zal samenvoegen. Het nieuwe schoolgebouw dat in 2020 gepland staat, zal dan ruimte moeten bieden aan 500 leerlingen. "De locatie aan de Wiekenlaan waar de Paltrok staat zal pas ontwikkeld worden, zodra er duidelijkheid is over de plaats waar de nieuwe school komt, of als de huidige locaties opnieuw worden ingevuld," aldus gemeente Uitgeest.

Dementerende 90-jarige dame terecht dankzij Burgernet

UITGEEST - Weer een succes dankzij Burgernet, onderstaand bericht is op 14 augustus op de website gezet.

Burgernet werd opgestart omdat vanaf de Dokter Brugmanstraat al 2 uur een 90-jarige dementerende dame werd vermist. Een Burgernetdeelnemer reageerde op de actie en zag de dame lopen op de Koekoeksbloem in het park bij het bruggetje. De politie is daar vervolgens naar toe gegaan en trof daar inderdaad de dame in goede gezondheid aan en hebben haar weer naar haar woonadres gebracht.

Over Burgernet

Bij Burgernet doet de politie een beroep op de burgers. Diegenen die zich bij het netwerk hebben aangemeld, ontvangen na een incident een spraak- of sms-bericht met een duidelijke omschrijving van een persoon of voertuig. Als zij de verdachte zien of andere aanwijzingen hebben, kunnen zij gratis bellen naar 0800-0011. Zo kan de politie sneller en gerichter zoeken.
Momenteel wordt gemiddeld één op de tien Burgernetacties dankzij tips van deelnemers succesvol afgerond. Ongeveer 70% van de heterdaad aanhoudingen die de politie verricht, is mede te danken aan oplettendheid van burgers.

Aanmelden bij Burgernet kan via www.burgernet.nl.

Open dag Stichting Uitgeester Senioren en Soos

UITGEEST - Tijdens de Open Dag van de S.U.S. en de Soos op woensdag 24 augustus bent u van harte welkom om kennis te komen maken met de activiteiten van de Stichting Uitgeester Senioren en de Soos.
Er zijn diverse informatiestands aanwezig waar de vrijwilligers, docenten en activiteitenbegeleiders aanwezig zijn om u meer informatie te verstrekken en uw vragen te beantwoorden.

Yoga, pilates, fifty fit, koersbal, scrabble, bingo, kaarten maken, beeldhouwen en boetseren, handwerken, muziek maken (met instrumenten), fotocursus, Schrijverskring Uitgeest, Vertelkring Uitgeest, Hulpdienst Uitgeest.
De Computerinloop vindt gelijktijdig plaats. Wilt u een computercursus of workshop gaan volgen, maar weet u nog niet precies welke op welk niveau, dan geven de computerdocenten u een persoonlijk advies en uitgebreide informatie. De Soos is aanwezig met: biljarten voor dames en heren, klaverjassen, rummikub, schaken en bridge. Bij het biljarten is er het spel Vlotbruggen (de hoogste score wint een prijs). Tevens kunt u zich inschrijven voor een activiteit of cursus van de S.U.S. of lid worden van de Soos. Voor de mensen die zich tijdens de Open Dag inschrijven bij de S.U.S. is er een leuke verrassing (zolang de voorraad strekt).
Het complete programmaboek voor het seizoen 2016 – 2017 ligt voor u klaar. De toegang en koffie/thee zijn gratis. Woensdag 24 augustus van 10.00 – 12.00 uur in Dorpshuis de Zwaan, Middelweg 5 te Uitgeest.

ACTIVITEITEN van de Stichting Uitgeester Senioren

Schrijverskring Uitgeest zoekt nieuwe deelnemers.
Vindt u het leuk om te schrijven? Naar aanleiding van een opdracht/suggestie of volgens eigen wens nemen de deelnemers een zelfgeschreven epistel mee. Het plezier staat voorop. De deelnemers doen inspiratie op en leren van elkaar. Nieuwe leden zijn welkom. Eenmaal per 3 weken op maandag van 10.00 – 12.00 uur. Startdatum 29 augustus 2016. Kosten € 13,50 voor 12 bijeenkomsten.

Henk Beentjes start nu ook met de Vertelkring Uitgeest op dinsdag.
Afgelopen seizoen is de Vertelkring Uitgeest, onder begeleiding van Henk Beentjes, van start gegaan. Vanwege de enthousiaste ervaringen van de deelnemers en gesprekleider Henk is besloten om een tweede groep te starten op de dinsdagmorgen.. Wilt u weten of het wat voor u is, kom dan naar de Open Dag, daar is Henk aanwezig om informatie te verstrekken. Dinsdag van 09.30 – 11.30 uur. Kosten € 16,-- voor 16 bijeenkomsten. Gespreksleider Henk Beentjes.

Computercursussen en workshops.
In augustus starten er weer diverse computercursussen, Windows beginners en gevorderden, cursus Word/Excel, digitale fotobewerking. En ook de workshops iPad en Tablet staan op het programma. Meer informatie staat vermeld in het programmaboekje dat te verkrijgen is op het kantoor van de S.U.S. en te lezen is op de website: www.uitgeestersenioren.nl.

Workshop E-books.
Bent u lid van de bibliotheek en zou u daar wel eens een E-book willen lenen? Dan is deze workshop wellicht iets voor u! U leert een Web account aanmaken bij uw bibliotheek, een Adobe ID aanmaken, (deze heeft u nodig om uw e-reader te autoriseren), software aanmaken voor een Sony Reader (indien u een Sony e-reader heeft), uw E-reader autoriseren, E-books uitzoeken en deze downloaden naar uw computer, een E-book op uw E-reader zetten. Donderdag 29 september van 09.30 – 11.30 uur, € 4,-- inclusief koffie/thee.

P.S. Het Leeslokaal Uitgeest is niet aangesloten bij de landelijke bibliotheek, u heeft dus een lidmaatschapskaart van een andere bibliotheek nodig.

Restaurant 'De Eetkamer van Uitgeest' verandert van eigenaar én naam

Herman de Vos (links) draagt De Eetkamer graag over aan nieuwe eigenaar Joël van Duijn Foto: Anita Webbe

Door: Anita Webbe

UITGEEST - Na veertien jaar de scepter gezwaaid te hebben in hun restaurant De Eetkamer van Uitgeest aan de Hogeweg 107, is het voor eigenaren Kathy en Herman de Vos wel mooi geweest. Zij gaan binnenkort heerlijk genieten van hun welverdiende pensioen. Het stokje dragen zij vol vertrouwen over aan hun opvolgers Joël van Duijn en Suzan von Boltog.
De Eetkamer van Uitgeest (voorheen respectievelijk bruin Café De Blauwe Hoek en Petit Chef genaamd) staat al tijden zeer goed aangeschreven zowel binnen, als buiten Uitgeest. De hoge cijferwaardering, zeer goede recensies met betrekking tot de gerechten, sfeer en service en kwaliteitsverhouding is voor de nieuwe eigenaren Joël van Duijn en zijn vrouw Suzan von Boltog een mooie uitdaging om te handhaven of zelfs naar een hoger niveau te tillen.

Joël van Duijn (35) heeft ruime ervaring in de horecabranche en heeft alle facetten van de horeca meegemaakt. Na zijn horeca-opleiding werkte hij bij verschillende hotels rond Amsterdam en ook bij wat kleine gerenommeerde restaurants. De laatste tien jaar werkte hij als Chef kok bij strandpaviljoen Zeezicht in Castricum. Joël: "Met het overnemen van De Eetkamer komt een droom uit. Dit restaurant heeft altijd een goede naam gehad en hier wil ik graag op voortborduren. Mijn specialiteit is bij Zeezicht al populair dus dit gerecht ga ik hier ook doorvoeren! Natuurlijk ga ik eerst wat verbouwen en een moderne uitstraling aan deze mooie ruimte geven. Ik wil niet alleen zes dagen per week open zijn, maar ook tussen de middag zodat men hier ook kan komen lunchen. Het is namelijk een perfecte locatie met het besloten buitenterras, waar men al vroeg in het voorjaar kan vertoeven. Ik heb vanuit Zeezicht een leerling-kok meegenomen die ik zelf heb opgeleid, samen met hem heb ik ook nog een aantal part-time medewerkers in dienst. Ik ben alleen nog wel op zoek naar een fulltime medewerker. Mijn vrouw Suzan zal hoofdzakelijk de administratieve taken voor haar rekening nemen."

Per 15 september 2016 zal De Eetkamer van Uitgeest worden overgedragen en wordt dit gerenommeerde restaurant tevens omgedoopt tot Bistro Nadar, naar een gelijknamig hotel nabij Schiphol, waar Suzan en Joël elkaar hebben leren kennen. Kathy de Vos (60): "Gezelligheid en vriendelijkheid stond bij ons altijd hoog in het vaandel en daarbij natuurlijk de kwaliteit van onze gerechten. Herman de Vos (64) vult aan: ,,Nu hebben wij weer de tijd om andere dingen te doen, zoals fietsen, zwemmen, schaatsen en ook reizen maken. Ons vind je niet achter de geraniums hoor! Iedere kok heeft zijn eigen manier van koken. Joël zal zijn eigen kwaliteiten ontplooien en voor een heerlijke kaart gaan zorgen. We hebben er een goed gevoel bij en we zijn blij dat we in Joël en Suzan goede opvolging gevonden hebben. We hebben er alle vertrouwen in dat zij het huidige succes dat De Eetkamer van Uitgeest heeft zullen voortzetten in de vorm van Bistro Nadar!"

Onze finale in De eetkamer van Uitgeest

Na 14 jaar De Eetkamer van Uitgeest te hebben bestierd zijn wij toe aan een wat rustiger leven. Aangezien de pensioen gerechtigde leeftijd in het zicht is geven wij het stokje door aan onze opvolgers Joël en Suzan. Jonge mensen met nieuwe verfrissende ideeën en een ruime ervaring. Zondag 28 augustus is onze laatste dag en op 1 september zullen wij het stokje officieel overdragen.

Wij danken al onze gasten die ons een warm hart toe dragen en al die jaren het vertrouwen in ons hebben gehad, en waarvoor wij de gastvrouw en gastheer hebben mogen zijn.

Nieuws van de huisartsen van het MCM

Vernieuwde website
Er is een nieuwe website: mcmuitgeest.nl. Je vindt hierop alle informatie van de huisartsenpraktijken, maar ook van alle andere disciplines die in het MCM werken, zoals de fysiotherapeuten, psycholoog en apotheek. Maar ook kun je er terecht met allerlei vragen over je gezondheid. Bovendien is het via de site mogelijk om schriftelijk informatie te vragen aan één van de huisartsen (e-consult) of bij één van hen een afspraak te maken op het spreekuur. Dat kan dus 24 uur per dag en 7 dagen in de week.

Andere doktersassistente
Désirée van Smeden, die al 14 jaar bij ons werkt als doktersassistente, gaat ons per 1 september verlaten. Zij is toe aan een nieuwe uitdaging en een huisartspraktijk in Heemskerk gaat straks van haar diensten gebruik maken. Zij was altijd goedgehumeurd en kon met alle patiënten goed opschieten. Twee kwaliteiten waarom de artsen, medewerkers en patiënten haar zullen missen straks! Als opvolgster komt Angelique de Jong bij ons werken. Zij heeft ruime ervaring als doktersassistente in Heerhugowaard, waar ze ook woont met haar gezin.

Vertel waarvoor je komt
Wanneer je bij de assistente een afspraak maakt, zal zij vragen waarvoor je komt. Dat is van belang voor het plannen van de spreekuurtijd. Alleen eenvoudige vragen kunnen binnen 10 minuten afgehandeld worden. Ingewikkeldere of meervoudige klachten vragen meer tijd. Daarnaast kun je voor veel problemen ook geholpen worden door één van de andere medewerkers in de huisartspraktijk.

Psychische klachten
Onlangs was in het nieuws dat er bij huisartsen wachtlijsten ontstaan voor psychische problematiek. In Uitgeest is dat gelukkig nog niet aan de orde. Onze beide praktijkondersteuners-GGZ, Ellen Pannenborg en Nicole de Bruin, kunnen je in de regel binnen 1-2 weken spreken. Wanneer je met een psychisch probleem zit, kun je ook via de assistente direct bij één van hen een afspraak maken.

Opstellingenavonden
Iedereen heeft levensthema's. "Waarom doe ik altijd zo mijn best voor anderen en ga ik voorbij aan mezelf?" "Hoe komt het dat ik zo negatief over mezelf denk?" "Ik zou zo graag willen dat het contact met mijn ouders of kinderen beter was." Wanneer deze thema's je te vaak en te veel in de weg zitten, is het een idee om eens naar de opstellingenavonden te komen. Deze worden eens per maand gehouden op maandagavond en zijn gratis toegankelijk. Tevoren opgeven is wel verplicht. Bij de assistente is een informatiebrochure verkrijgbaar.

De specialist in de huisartspraktijk
Het komende jaar zal er eens in de twee maanden een spreekuur zijn van een huidarts en een geriater uit het RKZ in het MCM. Problemen waar de huisarts niet uitkomt kun je met de specialist bespreken, waardoor in de meeste gevallen een (dure) verwijzing naar het ziekenhuis voorkomen kan worden.

Griepvaccinaties 2016
Kom je in aanmerking voor een griepvaccinatie (ben je ouder dan 60 jaar of heb je een chronische ziekte), noteer dan vast één van beide volgende data in je agenda:
1 november in De Slimp tussen 10 en 12 uur
2 november in het MCM tussen 15.30 en 17 uur.

Prijsvraag! Win kaarten voor een boswandeling met Theater Poppekus

Op stap met de Theater Poppekus-boswachter Foto: Aangeleverd

We zijn al een paar weekenden op stap met onze Theater Poppekus-boswachter in de tuin van Bezoekerscentrum De Hoep in Castricum. Tijdens een wandeling van ongeveer 45 minuten stoppen we op een paar plekken in de tuin om wat natuurweetjes uit te wisselen met de kinderen (en ouders!!!). Er gebeuren soms vreemde dingen...

De reacties na de wandelingen waren zo leuk, dat we hebben besloten om de wandeling na de vakantieperiode nog een paar keer te doen! Speciaal voor de lezers van De Uitgeester hebben we een prijsvraag. Als u het antwoord op onderstaande vraag weet, mail deze dan voor 1 september met uw naam, e-mailadres en telefoonnummer naar marketing@uitgeester.nl. Onder de winnaars verloten we 3 x 2 twee toegangskaartjes voor de wandeling à € 5,00 per kind (begeleiders lopen gratis mee).

Wat eet een eekhoorn?

  1. Boomzaden (eikels, noten en kegels)
  2. Knoppen, bladeren, bessen, paddenstoelen
  3. Rupsen, vogeleieren en jonge vogels
  4. A+B+C

We wandelen op zondag 11 september, zondag 18 september en zondag 2 oktober. U kunt kiezen voor de wandeling van 12.00 uur of 15.00 uur. Reageer voor 1 september! De winnaars krijgen persoonlijk bericht. Kijk op de Facebookpagina van Theater Poppekus voor een impressie!

Cowboys en Indianen in Akersloot…

Timmerdorp Akersloot gaat van start Foto: Aangeleverd

AKERSLOOT/UITGEEST - Net als in Uitgeest wordt er in de laatste week van de schoolvakantie druk getimmerd en gebouwd aan een mooie hut in Akersloot.

Van dinsdag 23 augustus t/m 26 augustus zullen zo'n 300 cowboys en indianen het veldje aan de Roemersdijk in Akersloot gaan volbouwen voor het 20e timmerdorp. Het belooft weer een groot spektakel te worden, met: veel timmeren, sport en spel, eten en drinken, muziek en gezelligheid! In tegenstelling tot andere jaren, start het timmerdorp dit jaar op dinsdag en eindigt het op vrijdag. Hierdoor vindt de bonte avond ook een dag eerder plaats, nl. op donderdagavond 25 augustus. Alle belangstellenden zijn dan vanaf half 7 van harte welkom in onze Saloon en het dorp er omheen. Iedereen mag dan de hutten van de kinderen bewonderen en genieten van de optredende talenten. Howdie! We zien jullie graag! Voor meer informatie zie ook onze website: www.timmerdorpakersloot.nl.

De huttenweek in Uitgeest start op maandag 22 augustus. Voor meer informatie zie www.huttenweek.nl.

5 / 12

6 / 12

Riyal of Hamble in Schotland - deel 5, terug in Nederland Leven aan boord, de laatste dagen van de reis

Kleinzoon Tim, Tom, Bert en dochter Maaike na aankomst in Akersloot.

De Riyal of Hamble vertrok maandag 6 juni vanuit Akersloot richting de Hebriden, een uitgestrekte eilandengroep voor de westkust van Schotland. Aan boord de Uitgeesters Bert Albrink en Peter Sanders, Ton van den Brink uit Limmen en Akersloter Willem Burgering. Een televisie-uitzending van het programma 'Floortje naar het einde van de wereld', waarin Floortje Dessing een bezoek brengt aan het kleine eilandje Canna tussen de binnen- en buiten Hebriden, is de aanleiding van deze reis. Bert Albrink vertelt in De Uitgeester over de avonturen op zee. Deze week deel 5, het laatste deel. Het zeilschip is weer terug in Akersloot.

Zou je nog een laatste stukje willen schrijven voor de Uitgeester, als afsluiting? Vraagt de redactie. Kan ik het afsluiten?
Heerlijk dromend lig ik 's nacht in mijn kooi. We schommelen op de dwarse deining maar er is iets vreemds aan de hand. Al doezelend kijk ik vooruit (of is het achteruit) en zie schemerlicht door een opening. Huh, de kajuitingang? Mijn slaperige gedachten switchen heen en weer tussen het zeilen en deinen onderweg en de vreemde richting waaruit ik het nevelige licht zie. Waar lig ik in de boot? In de hondenkooi, in de kajuit? Maar dan zou ik achterste voren moeten liggen om het vanuit die hoek te zien! Beweegt de boot wel? De wakende modus tijdens de slaapjes tussen de wachten door zegt me dat er iets niet klopt en dwingt me wakker te worden. Net als ik uit mijn kooi wil stappen dringt het tot me door. Wat een verwarrende constatering. Al een week slaap ik thuis in een 'vast' bed en kijk nu naar de half openstaande slaapkamerdeur.... Zelf heb ik de reis dus nog niet eens afgesloten, besef ik.

Leven aan boord
Door u mee te nemen in onze laatste dagen op zee zal ik u een kijkje proberen te geven in ons leven aan boord. Binnen een half uur hebben we Joke en Paulien uitgezwaaid en Siebe een zeilvriend opgepikt vanuit hetzelfde KLM toestel op Inverness Airport. Eigenlijk zouden luchthavens niet groter moeten zijn. Siebe heeft een uitstekende tablet meegenomen en zal als opstapper en derde bemanningslid mee terug naar Den Helder varen. We halen de meest recente weerkaarten op met zijn tablet die allen duiden op westelijke winden voor de komende 5 dagen. Hij heeft erg veel zin in deze voor hem nieuwe uitdaging van dagen achtereen op zee zitten. Dat heeft zijn voorkeur boven het aangeboden alternatief om hoppend langs de oostkust in dagtochten naar het zuiden te varen en uiteindelijk in een 24 uurs oversteek IJmuiden aan te lopen. Gaan dus! Om met gunstig tij de volgende morgen weg te kunnen varen nemen we diezelfde dag nog de laatste twee sluizen van het Caledonian Canal. Met volle water- en dieseltanken en voldoende victualiën voor de eerste 5 dagen en de windvaan weer gebruiksklaar gemaakt kunnen we de volgende morgen om 8 uur met de stroom mee naar buiten en het zeegat kiezen. Knap weer, een gunstige wind en het vooruitzicht weer eens lekker lang op zee te kunnen zeilen maakt ons alle drie gelukkig. Bij Shannory Point dit keer geen dolfijnen zoals op de heenweg wel de sterke stromingen die plaatselijk tot 8 knopen snelheid kunnen oplopen. Een knoop is gelijk aan een nautische mijl welke ongeveer gelijk is aan plus minus 1,85 km. Zullen we ze verder op onze reis nog tegenkomen? Eenmaal in de Moray Firth kunnen we met de van achter inkomende wind het voorzeil te loevert uitbomen en fixeren de grootzeilgiek met een bulletalie. Zo lopen we een prettige 5.5 tot 6.5 knopen ware snelheid. In de zeilvaart spreken en rekenen we met twee snelheden; de snelheid door het water (log snelheid) die door stroming de ware snelheid (snelheid over de grond) kan beïnvloeden. In mijn teksten spreek ik steeds over de ware snelheid.

Dolfijnen zwemmen rond het schip.
Genieten van prachtige luchten tijdens de tocht.

Het rollen van de boot kunnen we echter niet helemaal weg trimmen. Ton maakt in het rollende schip een maaltijd klaar waarvoor alle hulde. Rond middernacht heb ik de wacht van Siebe overgenomen. Hij kan te kooi voor 4 uren. Na 2 minuten staat hij, in zijn onderbroek, happend naar frisse lucht, in de kajuitopening. Het is daar voorin niet uit te houden roept hij! Oei zo snel kan zeeziekte vat op je krijgen. Op de langsbank in de kajuit raakt hij niet van zijn katterigheid af. Dit blijft hem achtervolgen tot Texel in zicht komt. In de eenzame donkere nacht is het schermpje van de kaartplotter een speeltje voor wat afleiding. Deze reis heb ik voor het eerst een GPSplotter met AIS tot mijn beschikking. De plotter is voorzien van een digitale zeekaart waarover je je eigen bootje ziet varen. De AIS geeft je de mogelijkheid ook andere boten die voorzien zijn van AIS (verplicht voor de beroepsvaart ) in je omgeving te volgen. Geweldig! Maar we houden aan boord altijd nog de papieren kaarten bij de hand. En op open zee kruisen we voor de navigatie trouw iedere twee uur onze positie daarop aan. Voor een back up van plaatsbepaling als de electrischieteit uit mocht vallen. Iets wat ons op de heenweg overkwam. Langer dan verwacht blijft de wind doorstaan zo rollen we nog steeds onder zeil met zo'n 6 knopen vaart een nieuwe dag in. Ik slaap slecht in de hondenkooi. Heb last van mijn nek. Na een bak koffie in de ochtend vraagt Siebe of het goed is als hij even voor op de punt mag gaan mediteren. Natuurlijk is dat goed want waar kun je dit beter doen dan met een 360 graden horizon om je heen en recht vooruit kijkend richting je bestemming?

We zien nog wat laatste offshore activiteiten aan de horizon maar daarna wordt het erg stil op zee. Rond de middag maken we nog maar 3 knopen voortgang en krijgen we de zeilen niet stil. De trouwe Bukh motor wordt gestart. Ondanks het wegvallen van de wind blijft er een hobbelige zee staan waarop we blijven rollen. Uiteindelijk nemen we alle zeilen maar weg. Dan plotseling zien we witbek dolfijnen rond de boot. Whoh, ze lijken uit het niets te komen en spelen met de boeg golf. Bow riding. De boeggolven lijken hun speelsheid te prikkelen zoals een knikker dat voor een kat kan doen. We zijn natuurlijk weer te laat en te overdonderd om er nog mooie foto's of filmpjes van te maken.

De verwachtte harde wind bleef uit. Zodoende liggen de werkfok en het gereefde grootzeil nog aan dek. De regel is dat we in de nacht buiten de kajuit altijd drijfvesten dragen. Werkzaamheden aan dek doen we dan aangelijnd en nooit zonder een tweede man in de kuip. In de verte halverwege de ochtend voor ons zware buienluchten. We krijgen er wel water uit maar nog steeds geen wind. En nog steeds die vervelende hobbelige deining. Pas in de middag klaart het weer op en komt met de zon ook de wind. Hoera! We zetten de zeilen en lopen een heerlijke vaart. We hebben gesprekken over het ontstaan van de aarde, de zingeving in het leven en andere grootheden waar je op zee heerlijk over kunt mijmeren. Waar komt b.v. die onnoemelijke grote hoeveelheid water op aarde eigenlijk vandaan? Van het stollen van de aardkorst en de gevormde gesteenten kun je je wel iets voorstellen maar dat water....?? 'Een kleine geschiedenis van bijna alles' Bill Brysons boek leert ons dat we het eigenlijk niet weten. De grootheid van onze aarde en tegelijkertijd de nietigheid ervan in het universum bepalen ons sentiment als we op zee ronddobberen. We bevatten gewoon heel veel niet en dat brengt ons een nietig gevoel maar laat ook geloof en mythe in ons opkomen.

De schuin van achter inkomende golven zorgen al vanaf het begin voor een slingerende koers van de boot. Ton probeert met de hand te sturen maar moet tot de conclusie komen dat hij het niet beter kan dan de electrische automaat. Ook zo'n geweldige uitvinding van menselijk vernuft. Uur na uur dag na dag blijft hij onverstoorbaar zijn werk doen. De windvaan stuurautomaat blijft ongebruikt deze reis. Zo ontwaakt de derde morgen en worden Ton en Siebe opnieuw getracteerd op een dolfijnenshow. Deze keer heeft Siebe de tegenwoordigheid van geest om wat vast te leggen op zijn mobiel. Met een ander hoofdkussen in de hondenkooi ben ik dan ver weg van deze wereld. Jammer. Eigenlijk wil ik ook nooit een minuut missen maar helaas moet een mens af en toe slapen. Tot het oversteken van de eerste scheepvaartroute hebben we in twee dagen drie boten aan de horizon gezien. Nu moeten we ons gaan instellen op de bewoonde wereld. Het is rond 8.00 uur maandagmorgen als we haaks de TSS Off Botney Ground ( Traffic Separation System ) oversteken. Rond middernacht kunnen we Den Helder aanlopen, rekenen we uit. Het loopt echter als een speer met de uitgeboomde werkfok liepen we gemiddeld 6 knopen. Nu met een koerswijziging voor het oversteken van de verkeersscheidingsstelsels (drie stuks) gaat de boom eruit en gaat het zelfs naar de 6.5 knopen. Ik bak een vers brood in de 'wonderpan' ( ook een mooie uitvinding ) en ga te kooi. In mijn wakende slaap hoor ik een vliegtuig luid en laag over ons heen komen. Even later lijk ik oproepen over de marifoon te horen. Ik zak weer weg in mijn slaap als er wederom een oproep over de marifoon gedaan wordt. Hoor ik het goed? Roepen ze de Riyal of Hamble op. De jongens in de kuip horen dit niet omdat de marifoon niet al te luid staat maar ik lig er met mijn hoofd vlak naast.

Terug in Nederland
Klaar wakker schiet ik uit mijn kooi en antwoord. Dit is de Nederlandse Kustwacht, wilt u overschakelen naar kanaal 6, over. Oh, oh, dat wordt een drugscontrole, schiet er door mij heen. Die gedachte raak ik niet kwijt, tot we in Den Helder aan de steiger liggen. Ze vragen vanuit hun vliegtuigje algemene informatie op over wie er aan boord zijn, wat onze laatste haven was en de haven daarvoor en de bestemming enz. Welkom in Nederland denk ik nog. Maar de controle's zijn natuurlijk begrijpelijk want laten we wel wezen, echt moeilijk is het niet om per boot ongemerkt grenzen te passeren. En dat weten die vermaledijde criminelen ook blijkt uit de vangsten van de douane. Bij het in zicht krijgen van Texel zien we Siebe steeds vrolijker worden. Hij is een studerende, mediterende, filosoferende en avonturierende gepensioneerde met nog altijd een eigen bedrijf. Was in zijn jeugd een actief wedstrijdzeiler tot in de Olympische selectie. Maar nu toch wel erg gelukkig weer land in zicht te hebben. Hij stuurt zodra binnen GSM bereik zijn dolfijnen filmpjes en foto's het net op. De 25 knopen wind ondergaan we redelijk relaxted maar dat dit in tegenover gestelde richting een stevige dobber kan zijn zien we aan tegen de golfslag inhakkende boten die we tegenkomen. Met 8 knopen vaart door het Molengat het Marsdiep op met de Stad Amsterdam op de Texelse Ree als achtergrond lopen we Den Helder binnen ruim voor middernacht. We proosten om 21.30 in de binnenhaven op de voorspoedige en redelijk vlotte oversteek van ongeveer 470 mijl in 85 uur inclusief sluizen en afmeren in Den Helder. Siebe zal de volgende morgen opgehaald worden en trakteert de volgende morgen op koffie met gebak. Wij liggen een dag later weer bij de ARZV in Akersloot. Einde verhaal... of toch nog niet?

(Foto's: Bert Albrink en Ton van den Brink)

Winkelier(s) aan het Woord: Beauty for All

De dames van Beauty for All, vlnr Michelle Meijer, Nicolet Retra en Marcha van Dalen Foto: Aangeleverd

Voor een relatief klein dorp heeft Uitgeest een groot aanbod aan winkels. Van bloemen tot natuurproducten, van kleding tot boeken; je kunt in het dorp voor (bijna) alles terecht. Al die bekende en minder bekende winkels staan centraal in de rubriek Winkelier(s) aan het Woord. Ondernemers vertellen over hun winkel, hun assortiment, speciale acties of geven tips. Vandaag: Beauty for All aan de Middelweg 9 in Uitgeest.

Tijd voor jezelf is schaars tegenwoordig. Daarom leggen Marcha van Dalen, Michelle Meijer en Nicolet Retra van Beauty for All iedereen die bij hen komt flink in de watten. 'Klanten verdienen dat', aldus de dames. Gezichts-, lichaams-, hand- en voetverzorging staan voorop bij de salon.

Marcha van Dalen: 'Wat Beauty for All uniek maakt in Uitgeest, is dat je er alles vindt onder één dak. In het authentieke pand, waar wij sinds 2007 zijn gevestigd, heeft iedereen zijn eigen specialisme, maar vormen we samen een hecht team. Het team bestaat uit ervaren schoonheidsspecialistes, pedicures en een nagelstyliste. Zelf heb ik inmiddels 20 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste/pedicure en daarmee een goed lopend bedrijf opgebouwd dat staat voor kwaliteit, ontspanning, verzorging en gezelligheid. We vullen elkaar als team goed aan en er heerst een prima sfeer. Ook de klanten merken dat, want we krijgen ontzettend veel positieve reacties'.

Michelle Meijer: 'in 2010 behaalde ik mijn diploma van de schoonheidsspecialiste-opleiding. Toen heb ik Marcha ook leren kennen. Het klikte zo tussen ons dat we vriendinnen zijn geworden. We zijn elkaar nooit uit het oog verloren. In 2012 behaalde ik mijn diploma voor pedicure, die ik heb behaald op de Haarlemse Akademie in Uitgeest. Eén keer in de week kwam ik bij Marcha langs om stage te lopen en toen wisten we het zeker, we wilden graag samen een salon starten. En hoe leuk, sinds 1 juni 2016 is onze droom uitgekomen! Ik ben werkzaam als pedicure en schoonheidsspecialiste, masseuse, zet wimperextensions en geef make-up advies. Ook kun je bij ons terecht voor bruidsmake-up'.

Nicolet Retra: 'Sinds juli ben ik ons team komen versterken als nagelstyliste. Bij mij kunt u terecht voor acrylnagels, gelnagels, CNDTM-/ ShelllacTM en manicure behandelingen. Ook voor specifieke vragen als, 'het corrigeren van een teennagel met acryl of leuke nail-art voor een speciale gelegenheid' kunt u bij ons terecht. Wij zijn bij Beauty for All van vele markten thuis en blijven onszelf verder ontwikkelen om de wens van de klant tegemoet te komen'.

U bent bij ons, in 'de gezelligste salon van Uitgeest', van harte welkom. Wij zijn de gehele zomer geopend, tot snel bij Beauty for All.

Somberheid en stress de baas dankzij Blomcoaching.nl

Annelies Blom van Blomcoaching.nl Tekst en foto: Anita Webbe

In deze rubriek wordt een bedrijf in het verspreidingsgebied van De Uitgeester en omgeving belicht. De rubriek wordt verzorgd door een journalist en fotograaf. De kosten voor Bedrijf Belicht zijn € 120,- excl. btw. Aanmelden kan via verkoop@uitgeester.nl onder vermelding van uw gegevens.

website : blomcoaching.nl
e-mail : info@blomcoaching.nl
telefoon : 06-24447688

Blomcoaching.nl is een praktijk voor coaching en training in Uitgeest, bedoeld voor wie in werksituaties of privé worstelt met teveel spanning en stress. Sociologe Annelies Blom is sinds 2015 gecertificeerd trainer in Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT). Deze training, ontwikkeld aan de Universiteit van Oxford, is effectief in het reduceren van stress, depressie en slaapproblemen. Ook bij mensen zonder klachten verbetert Mindfulness de kwaliteit van leven aanzienlijk.

Coaching
Blom: "Stel, je zit ergens mee, een moeilijke situatie op je werk of in combinatie met thuis. Je ligt er 's nachts wakker van en je loopt helemaal vast. Als coach kan ik dan helpen bij het vinden en uitvoeren van een oplossing die bij jou past. Je krijgt stapsgewijze begeleiding, helemaal gericht op jouw eigen vragen en situatie. Je gaat je zekerder voelen en je kunt zelf verder. Wie een coach raadpleegt is niet gek, maar juist verstandig: Je bespaart jezelf veel onnodige ellende. Je wint toch ook bijvoorbeeld juridisch advies in, als dat nodig is?

Mindfulness
Mindfulness (MBCT) is een wetenschappelijk onderbouwde vorm van aandachtsoefening. Vaak denken mensen bij Mindfulness in eerste instantie aan 'zweven op een matje.' Die associatie met spiritualiteit is niet zo vreemd, want de oefeningen zijn al 2500 jaar oud en vinden hun oorsprong in het Boeddhisme. De 8-weekse MBCT-training van Blomcoaching.nl staat met beide voeten op de grond. De training richt zich op het verminderen van somberheid, stress en zelfkritiek. Deelnemers die de training hebben gevolgd, geven aan zich mentaal sterker en zekerder te voelen.

"We doen veel automatisch. Dat is logisch. Maar soms is het nodig om eerst weer bewust te zijn van wat zich bij onszelf van binnen afspeelt om het te kunnen verwerken. Mindfulness helpt daarbij," verklaart Blom. "Het aantal burnouts is hoog en het vermogen om dit zelf te herkennen is vaak weg. 40 Procent van alle werknemers geeft aan dat er iets moet gebeuren aan de (werk)druk. Aandachtstraining wordt steeds populairder, maar we zijn nog in de beginfase. We weten nu toch ook dat roken slecht is en bewegen goed om te kunnen blijven functioneren?"

Coaching-gesprekken en individuele training vinden plaats in een praktijkruimte aan huis. Verder werkt Annelies Blom voor organisaties op locatie en organiseert zij Mindfulnesstraining in Dorpshuis De Zwaan in Uitgeest. In het kader van duurzame inzetbaarheid, vitaliteitsmanagement en gezondheidsmanagement wordt coaching en/of Mindfulness-training veelal vergoed door de werkgever.

Is de training iets voor jou of ben je gewoon nieuwsgierig? Kom dan op 29 augustus aanstaande naar de informatieavond over Mindfulness in Dorpshuis De Zwaan. In anderhalf uur licht Annelies Blom toe wat Mindfulness is en wat je zoal mag verwachten van de 8-weekse training. Op maandag 5 september 2016 start de 8-weekse training Mindfulness in De Zwaan. Kosten voor de informatieavond bedragen € 7,50 per persoon. Reserveren of inschrijven kan via www.blomcoaching.nl.

Politienieuws

Buitenboordmotor gevonden
UITGEEST - Op 8 augustus om 19.45 uur werd in een plantsoen aan de Scholeksterstraat een buitenboordmotor aangetroffen. Deze is overgebracht naar het politiebureau Beverwijk. Een eigenaar heeft zich tot op heden nog niet gemeld.

Openbaar dronkenschap
UITGEEST - Op 12 augustus om 21.55 uur kwam van de Middelweg een melding dat zich een dronken vrouw op het terras van een horecagelegenheid bevond. De dame in kwestie was aan komen lopen en had een drietal alcoholische consumpties genoten. Zij werd prompt stomdronken en voor geen rede meer vatbaar. Haar is meerdere malen tevergeefs haar id gevorderd. Vervolgens werd zij aangehouden. Ook aan het bureau weigerde zij iedere medewerking. Nadat haar identiteit bekend werd is zij, een aantal bekeuringen rijker, heengezonden.

Val met fiets
UITGEEST - 12 augustus, 16.20 uur. Nadat een fietser op de Lagendijk te hard in zijn rem had geknepen, kwam deze te vallen. Tengevolge van de val brak hij zijn sleutelbeen en werd per ambulance vervoerd naar het Rode Kruisziekenhuis.

Team Edwin Ott motoren in Hockenheim

Rob Juwett in Hockenheim Foto: Aangeleverd

HOCKENHEIM/UITGEEST - Racingteam Edwin Ott motoren met de coureurs Rob Juwett, Alex Ott en Eric Ott hebben afgelopen weekend op het circuit van Hockenheim Duitsland twee wedstrijden verreden voor het kampioenschap in de NK Supercup 1000 (Rob) NK Supercup 600 (Alex en Eric).
Verslag Rob: Na 1 vrije training en 2 kwalificaties de 13e startplek kunnen realiseren, 5e startrij aan de linkerkant bleek een goede uitgang positie te zijn.
Race 1: zowaar een zeer slechte start waardoor ik al wat plekken verloor, deze kon ik redelijk snel weer goed maken, maar kon niet de tijden rijden die ik in de kwalificatie reed. Door het missen van concentratie en scherpte verloor ik aan het eind van de race weer wat plekken en moest het doen met een 16e plek. Behoorlijk teleurgesteld omdat dit puur aan mezelf lag en niet aan de motor. De motor was voor de race nog goed aangepakt qua vering en motormanagement en daar lag het ook niet aan.
Race 2: Voor de 2e race eerst mezelf goed toegesproken en gezorgd dat ik op scherp stond. In de opwarmronde bleek al dat het nog op 1 plek nat was op het circuit van de regen die was gevallen, dus daar voorzichtig aan maar verder was de baan droog. Dit keer een betere start en ik kon gelijk aanpikken bij Yme-Jan Hofstee, en er na een paar bochten in de eerste ronden ook voorbij. Tot ongeveer de helft van de race kon ik goed het tempo vast houden, maar werd ingehaald door Jarco Grotenhuis en Roel Hoekstra en vlak daarna ook door Yme-Jan. Dus de achtervolging werd ingezet en kon redelijk volgen. Helaas voor Yme-Jan was het einde wedstrijd toen zijn ketting brak, maar daarna was ik ook de verdere aansluiting kwijt en reed redelijk solo. Althans dat dacht ik want in de laatste ronde kwam Michiel Burger me nog voorbij die in niet kon terug pakken, dus uiteindelijk 13e geworden, maar een erg leuke race gereden op een erg gaaf circuit. Nu een lange stop na de laatste race, maar ik kijk daar erg naar uit!

Verslag Eric: In de eerste race ging Eric weg vanaf een matige 23ste positie. Eric wist nog een aantal coureurs voorbij te gaan bij het aanremmen maar hij kwam niet heel snel naar voren. Doordat de race vroegtijdig werd gestopt vanwege een valpartij kwam Eric niet verder dan een 19de plaats. Race 2: Eric mocht dit keer één plaats naar voren starten. Vanaf de 22ste startplaats ging Eric matig de eerste bocht in, maar hij begon zich al snel naar voren te werken. Na een aantal ronden werd ook echter deze race vroegtijdig gestopt door een valpartij. Dit keer werd de race herstart. Bij de herstart kwam Eric beter van zijn plaats en zat hij gelijk in gevecht. In het begin hielt Eric een beetje afstand omdat de coureurs voor hem niet erg netjes reden en hij het risico van het vallen wou verminderen. Nadat het veld enigszins uit elkaar gerekt was begon Eric aan zijn opmars, ronde naar ronde kwam hij verder naar voren om vervolgens op de 11de positie de finish te passeren.

Verslag Alex: Hockenheim, 1 vrije training, 2 kwalificaties, 2 races. De vrije training ging prima, ik kon redelijk rap 1.34 rijden en me redelijk meten met de rest. Veel OW cuppers hadden extra sessies geboekt, gezien die omstandigheden was een 10e plaats goed. Kwalificatie 1 ging geweldig. Mijn snelste tijd van 1.32.5 was zelfs goed voor een voorlopige vierde plaats. Zo snel had ik nog nooit een rondje Hockenheim gereden. Dat belooft wat de 2e kwalificatie! Ook in de 2e kwalificatie ging het direct hard met wederom een 1.32.5. Helaas na 2 hachelijke momentjes, waarbij de laatste echt mazzel was dat ik op de motor bleef zitten, hield ik t voor gezien. Eindresultaat: 8e startplek. De race was kort maar krachtig. Ik wou na een slechte start zo snel mogelijk wat plaatsen goed maken. Toen ik probeerde een andere rijder in te halen ging het helaas mis. Een nat stukje asfalt gooide roet in t eten waardoor ik de voorkant kwijtraakte. Einde race en een pijnlijke hand die gelijk begon te groeien. Helaas daardoor race 2 niet kunnen rijden. Hockenheim getransformeerd tot brokkenheim. Volgende keer beter! In Assen gaan we er weer volgas voor!

FC Uitgeest "fris en fruitig"

FC Uitgeest is klaar voor het nieuwe seizoen. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Veel is nieuw bij FC Uitgeest het aankomende seizoen. Zo is de selectie al enkele weken stevig aan de gang onder de bezielende leiding van de nieuwe trainer Florian Wolf. De van Volendam afkomstige coach doet veel anders dan de vorige trainers en oogt vooral ambitieus. Hij heeft niet voor niets gekozen voor FC Uitgeest omdat hij simpelweg voldoende potentie ziet om met deze groep mee te draaien aan de top van de tweede klasse. Een van deze weken zal De Afvallende Bal de jonge coach in een wat uitgebreider artikel voorstellen. Daarnaast hebben nieuwe krachten het bestuurlijke zaakje overgenomen in de Buisinessclub. Ook daarvoor aandacht de komende weken.

Nieuwe spelers zijn er ook. FC Uitgeest stond vanwege de goede resultaten van het afgelopen seizoen in de belangstelling van spelers uit de regio maar in overleg tussen de Technische Commissie is er vooral gekeken wie er "echt" wilde en paste binnen het concept van de club. Het laatste wat de club wil is dat daardoor de doorstroom van de eigen jeugdspelers naar de selectie geblokkeerd wordt. Het blijft namelijk natuurlijk gewoon leuk om de zonen en dochters van de Uitgeesters in hun eigen eerste of tweede elftal te zien spelen. Verheugend ook daarom dat Uitgeester Paul Groen na een uitstapje bij ODIN'59 heeft besloten terug te keren op het oude nest. Ook aan deze nieuwe spelers zullen we later aandacht besteden.

Afgelopen weekend was een eerste testcase om te kijken hoe de vlag ervoor stond namelijk op het toernooi van De Kennemers. Veel conclusies konden niet worden getrokken omdat een flink aantal spelers nog afwezig waren in verband met vakanties. Vrijdagavond werd met 3-1 verloren van het sterke Fortuna Wormerveer en zondag werd na een gelijkspel tegen de Kennemers na het nemen van strafschoppen de derde plaats veroverd. Wat in ieder geval duidelijk werd is dat een aantal van de nieuwe spelers misschien nog wat onwennig tonen maar zeker van meerwaarde kunnen zijn. Zo maakte Paul Groen een degelijke indruk maar ook duidelijk dat hij nog moet groeien in zijn leidende rol, was nieuweling Jurgen Romario (jawel!) in de van FCU goede eerste helft tegen De Kennemers een voortdurende plaag voor de Beverwijkse verdediging en solliciteerde rechtsback Nino Marchena naar een vaste positie op de rechtsbackplaats.

Voeg daaraan toe het solide spel van een aantal vaste basisspelers van het vorig seizoen zoals Emiel Sinnige en Mike Olgers en is er misschien zomaar een ontstaan van een fruitige en zomers frisse vruchtensalade waar natuurlijk door trainer Florian Wolf nog wel wat speciaal fruit aan moet worden toegevoegd. Speciale aandacht zal hij moeten besteden aan het creëren van een verbindende dressing. Wie weet ontstaat er dan een hemelse salade. Uw Afvallende Bal gaat het allemaal weer volgen.

De Afvallende Bal.

Frank Rodenburg pakt overwinning + kampioenschap op laatste Jonge duivenvlucht

Winnaar J32 Frank Rodenburg Foto: Aangeleverd

Zaterdag zou de laatste Jonge duivenvlucht van het seizoen worden vervlogen vanuit het Franse Pont St. Maxence (388 km). Om 9.00 uur werden de duiven onder prima omstandigheden gelost. Voor deze vlucht was het aantal deelnemers nog slechts 5 met 111 duiven. Na bijna vijf uur vliegen meldde de snelste twee duiven zich om 13.40.24 en 13.42.20 uur in Uitgeest bij Frank Rodenburg met een gemiddelde snelheid van de eerste duif op 1387,167 mpm. (ruim 83 km p/uur). De uitslag van de eerste vijf liefhebbers van de 8e en laatste Jonge Duivenvlucht op zaterdag 13 augustus luidt als volgt: 1-2-4-6-8e Frank Rodenburg (Uitgeest), 3-10-15-16-20e Peter Schellevis (Uitgeest), 5-9-12-13-14e Dirk de Bruin (Uitgeest), 7-19-28e Henk Brondijk (Uitgeest) en 11-17-24e de Comb. Kerssens-Krom (Akersloot), De taart van deze vlucht gaat naar Peter Schellevis met een van zijn duiven op de laatste plaats in de uitslag. De eerste plaats van Frank Rodenburg was tevens goed voor een 5e plaats in het Rayon B. tegen 67 deelnemers met 1178 duiven.

Eindstand Kampioenschap Jonge Duiven:

Onaangewezen: 1e Frank Rodenburg, 2e Dirk de Bruin en 3e Henk Brondijk.
Aangewezen: 1e Henk Brondijk, 2e Frank Rodenburg en 3e Dirk de Bruin.
Duifkampioen van de Dagfond werd Frank Rodenburg met zijn jonge duif de 2016-1432831.

Kennis maken met de kanosport

UITGEEST - Wie graag eens geheel vrijblijvend zou willen kennis maken met de recreatieve kant van het kanoën kan zich weer aanmelden voor de jaarlijkse instapavonden van de KVU (Kano Vereniging Uitgeest). Kanovaren is gezond en helemaal niet moeilijk. Kom een keer meevaren, onder deskundige begeleiding en ervaar de ongedwongen sfeer in onze gezellige vereniging.
De data zijn 24 en 31 augustus en we varen vanaf 19.00 uur op ons prachtige Uitgeestermeer. Na afloop is er gelegenheid om in de kantine aan de Meldijk nog een consumptie te gebruiken. Laat deze kans niet voorbijgaan en meld je aan via www.kanovereniging-uitgeest.nl of tel. 072-5127734.

Maak kennis met tennis bij TC Uitgeest

Maak kennis met tennis op de open dag bij TC Uitgeest. Foto: Aangeleverd

Op dinsdagochtend 23 augustus organiseert TC Uitgeest een open dag voor kinderen vanaf 4 jaar. De trainers van TC Uitgeest geven van 10:00 tot 11:00 een kennismakingstraining op de tennisbanen van TC Uitgeest. Voor deze training hoef je geen tenniservaring te hebben.

Als je een racket hebt, mag je die meenemen, anders zorgen de trainers voor materiaal. De open dag is een mooie gelegenheid om te bepalen of je tennis leuk vindt en dus na de zomervakantie wil beginnen met tennistrainingen. Je geeft jezelf op voor de open dag door een mail te sturen naar trainers@tcuitgeest.nl. Vermeld daarin hoe je heet en hoe oud je bent. De trainers en de jeugdcommissie zien jullie graag op dinsdagochtend 23 augustus!

De mooiste zomer-2016-foto komt deze week van...

...Pim Gabler! Jong geleerd oud gedaan. Redouan doet de afwas met opa. Dit mooie vakantieritueel is vastgelegd door oma.

De Uitgeester organiseert deze zomerperiode een fotowedstrijd. Heeft u deze zomer een leuke, gekke, ontroerende, grappige of adembenemende foto gemaakt? Stuur deze dan naar de redactie van De Uitgeester. U maakt daarmee kans op een heerlijke slagroomtaart van Banketbakkerij Versteeg én krijgt eeuwige roem door publicatie van de foto in De Uitgeester. Stuur uw foto (min. 1 MB) naar redactie@uitgeester.nl. De mooiste inzendingen plaatsen wij gedurende het zomerseizoen in de krant en/of online.* De actie loopt tot 1 september 2016. Elke week selecteren wij een weekwinnaar. Alle inzendingen, dus ook de foto's die net geen weekwinnaar zijn geworden, dingen mee naar de hoofdprijs en maken kans op de titel 'Mooiste zomerfoto 2016'. Na afloop van de actie plaatsen wij alle inzendingen nog een keer online en kunt u uw stem uitbrengen. De foto met de meeste stemmen wordt de uiteindelijke winnaar.

*Met deelname aan de fotowedstrijd geeft u toestemming tot publicatie in de krant en op internet/sociale media.

De foto van vorige week! Isa Koomen is vorig weekend in Hoofddorp met haar pony Maaike 4e van Noord Holland geworden bij het dressuur rijden. Foto: Esther van Hecke.
Mooie zonsondergang bij Apricale (Italie). Foto ingezonden door Christine van der Wal.
Echt zomer! Bootje huren bij de Woudhaven en heerlijk varen. Henk Roelands met Mike en Patrick.
Deze prachtige foto van een zomers Uitgeest werd ingezonden door Marianne Jonker.
Het fotogenieke Plitvicemeer in Kroatie. Deze mooie foto komt van Erik Kempers.
Hattice Tromp heeft deze foto van de vakantiestek op Corfu ingestuurd.

Herfst!

Foto: Gerbrand Castricum

Op moment van schrijven regent het al de hele dag. Het is 15 graden dus een echte herfstdag, terwijl we toch midden in de zomer zitten. Maar op dit moment dat jullie dit lezen zou het zomaar weer zonnig en 25 graden kunnen zijn. Een echte Hollandse zomer dus, al heb ik vandaag wel medelijden met mensen die bijvoorbeeld op de camping staan.

Maar wat doe je op zo'n regendag; tv kijken, puzzelen, een boek lezen? Zelf zat ik te chatten met vrienden in Thailand en met dit weer heb ik best wel heimwee. Ik heb al mijn bijlagen met foto's uit Thailand bewaard in een plakboek. En terwijl de regen tegen de ramen klettert zit ik daar in te neuzen. In 2010 stuurde ik m'n eerste stukje in, en nu 6 jaar later zit ik al tegen de 200! Maar zolang de redactie en de lezers het waarderen zal ik regelmatig wat van me laten horen. Maar dit is wel m'n laatste stukje vanuit Holland, eind september vertrek ik weer voor zeker 6 maanden naar Azië want buiten Thailand ben ik ook van plan Laos en Vietnam te bezoeken.

Maar nu zit ik dus met m'n plakboek op m'n schoot m'n stukjes terug te lezen. M'n heimwee-gevoel wordt hierdoor alleen maar sterker. De fotocollage geeft goed weer wat ik mis. Buiten de prachtige natuur, vogels spotten en met vrienden lekker muziek maken, mis ik nog het meest het heerlijke klimaat. Ik hoop dat het hier ook nog een beetje zomers wordt en voor iedereen die nog lekker vakantie heeft geniet ze! Mijn eerstvolgende bijlage zal weer vanuit Thailand zijn.

Sawatdee en groetjes, Gerbrand

Bites & Beats: 21 augustus Slot Assumburg

Culinaire hapjes, drankjes, sfeervolle beats en amusement bij Bites & Beats. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK Op Slot Assumburg in Heemskerk zal het feest rond 12 uur losbarsten en kan jong en oud genieten van diverse culinaire hapjes, drankjes, sfeervolle beats en amusement. Bites & Beats, het culinaire festival van de IJmond?.

Nog een paar nachtjes slapen en dan is het zover, Bites & Beats, de vierde editie! Net als vorige edities wordt dit evenement georganiseerd door JCI IJmond, een groep van jonge ondernemers die zich samen inzetten voor goede doelen in de IJmond. De opbrengst van dit festival komt dan ook volledig terecht bij verschillende regionale goede doelen. Dit jaar heeft JCI IJmond het JCI IJmond GoedeDoelenFonds opgezet. Door oproepen in de lokale media hebben zich verschillende organisaties aangemeld om kans te maken op een bijdrage uit dit fonds. Met de Ronde van JCI heeft dit fonds Sportschool Frank Philipoom en handbal vereniging DSS al in het zonnetje kunnen zetten. Met de opbrengst van Bites & Beats hoopt JCI IJmond nog meer goede doelen te kunnen steunen. Kortom, door je bezoek maak je niet alleen deel uit van een spetterend feest maar steun je ook direct dit GoedeDoelenFonds.

Wat heeft Bites & Beats dit jaar voor je in petto? Deze editie verzorgen Jack's Café, SunSeaBar, De Smaeckkamer, het Dorrup, Slagerij Laan, The Spirit of Wine, Feestelijke Hapjes.nl, Bourgondische Lifestyle, 't Eethuijsje, Halfweg Eten en Drinken, Goemans Versbakkerij, en Dilvis / De Visbaron de Jonge Halewijn heerlijke hapjes en drankjes. Ook de line up voor de Beats beloofd geweldig te worden. Het evenement start 'rustig' met verschillende akoestische acts van onder andere Madelief en de Brandnetels, Hot Mud en Arianne Abbestee. Vervolgens zullen bands als Stijl Achterover en Van Zolder het publiek opzwepen. Uiteindelijk eindigt het festival met de beste Dijk Tribute Band van Nederland die tussen 18:00 uur en 20:00 uur het dak eraf zal spelen en wordt opgevolgd door de Barnbees, die dit jaar het festival zullen sluiten.

Bites & Beats belooft een groot feest te worden voor jong en oud. Voor de jongste bezoekers is een geweldige speelweide. De Vuurlinie plaatst luchtkussens en zorgt ervoor dat de jonge bezoekers kunnen lasergamen. Daarnaast biedt JCI IJmond op deze weide speciale hapjes en drankjes "voor de kleintjes". Kortom, een editie die je dit jaar niet mag overslaan. Mocht je meer informatie wensen, bezoek dan onze website www.bitesbeats.nl

Kerkdiensten

Onze Lieve Vrouwe Geboorte
Woensdag 17 augustus 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 19 augustus 19.00 uur: H. Eucharistieviering in Geesterheem.
Zaterdag 20 augustus: GEEN VIERING.
Zondag 21 augustus 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.

Protestantse Gemeente Uitgeest-Akersloot
Zondag 21 augustus 10.00 uur: Uitgeest, voorganger Hr. B. van der Bent.

Arthur Ebeling speelt in Duinpark Paasdal

Arthur Ebeling Foto: Aangeleverd

Op zaterdag 20 augustus speelt Arthur Ebeling in Duinpark Paasdal vanaf 15 tot 18 uur.

A musician's musician, zo noem je een muzikant die door zijn collega's op handen wordt gedragen, maar bij het publiek niet erg bekend is. De term lijkt uitgevonden voor Arthur Ebeling, gitarist van hoog niveau, bezield zanger en schrijver van slijtvaste songs. De geboren en getogen Amsterdammer heeft zijn stempel gedrukt op de pophistorie van de hoofdstad. Hij was betrokken bij een aantal invloedrijke bands waaronder Sail, het legendarische Rosa King & Upside Down, Big Shot met Huub van der Lubbe en niet op de laatste plaats het vermaarde rock n' roll kwartet Jump Dicky Jump. Arthur Ebeling is een muzikale omnivoor, zijn hart ligt in de genres die de wortels vormen van de popmuziek: blues, soul, country, gospel en alle mengvormen daarvan.        

Bij mooi weer buiten op het terras. Gezelligheid op de zaterdagmiddag! Duinpark Paasdal, Hogeweg 14 Wijk aan Zee.