De Uitgeester

8 augustus 2018

De Uitgeester 8 augustus 2018


Onrust op Molenwerf Uitgeest: grote cocaïnevangst op terrein Van der Lem BV

Zwaarbewapende agenten hielden de boel in de gaten. Foto: Ruben Noom - 112-Uitgeest.nl

UITGEEST - Geroezemoes in de supermarkt, buurtbewoners kwamen een kijkje nemen, social media ontplofte: wat was er aan de hand bij Van der Lem BV op woensdag 25 juli? Op foto's die rondgingen was duidelijk te zien dat er een grote zwaarbewapende politiemacht op de been was op het terrein van de groothandel in groente en fruit.

De groothandel betrekt zijn groente- en fruitproducten direct van de teler. Spinazie en slasoorten komen bijvoorbeeld van het veld in Heemskerk en de echte Hollandse bloemkolen komen bijvoorbeeld uit Lutjebroek. Naast de verkoop van groente en fruit hebben zij een aparte verpakkingsafdeling en een bananenrijperij. De bananen worden van overzee aangevoerd vanuit diverse landen. Op die laatste afdeling werd woensdag een hele bizarre vondst gedaan.

Enorme politiemacht op de been op het terrein van Van der Lem BV. Foto: Ruben Noom - 112-Uitgeest.nl
Rond 18.00 uur was de rust bijna weergekeerd. Foto: Ruben Noom - 112-Uitgeest.nl

Lees verder op pagina....

Nieuws uit India: een update van Fleur Bakkum over haar bijzondere reis

Fleur met het groepje vrijwilligers. Foto: aangeleverd

UITGEEST - Fleur Bakkum uit Uitgeest is deze zomer in India om daar vrijwilligerswerk te doen met straatkinderen en jongeren. Dit gaat vanuit de organisatie SAMEN, die samenwerkt met 'Don Bosco over de hele wereld'.

In april vroeg zij de inwoners van Uitgeest om een donatie: "We gaan onder andere naar Navajeevan in Vijayawada, Anbu Illam in Chennai, Anbu Illam in Kavarapettai en Karunalaya in Chennai. Om een mooi resultaat neer te zetten op de projecten willen wij nog extra geld ophalen. Met dit geld gaan wij bijvoorbeeld leuke activiteiten organiseren zoals een dagje uit of een sportdag. Daarnaast ook nog om extra voorzieningen te kunnen financieren. Fleur houdt de inwoners van Uitgeest graag op de hoogte van haar bijzondere reis. Lees haar verhaal op pagina....

Uitgeest loopt uit voor uniek natuurverschijnsel

De bloedmaan. Foto: Ruben Noom

UITGEEST- Op vrijdag 27 juli gingen veel inwoners van Uitgeest 's avonds de straat op om het unieke natuurverschijnsel van de 'bloedmaan' te spotten. Tussen 21.30 en 22.45 uur was de speciale bloedmaan te zien. Volwassenen verzamelden zich aan de Lagendijk en ook de kinderen, die gelukkig vakantie hebben, mochten opblijven voor dit speciale schouwspel. Zowel professionele als amateurfotografen konden hun hart ophalen want de maan was goed te zien. Onder veel ahhh's en ohhh's en het geklik van fotocamera's pronkte de maan erop los. De toeschouwers waren behoorlijk onder de indruk.

Lees meer op pagina...

Verdachte pakketjes tussen de bananen

De bananenrijperij van Van der Lem BV. Foto: website Van der Lem BV

UITGEEST - Vanuit diverse verre landen worden de groene, verse bananen per boot naar de haven van Antwerpen of Rotterdam vervoerd. Tijdens de bootreis worden de bananen op een constante temperatuur van 14°C gehouden zodat het rijpingsproces wordt uitgesteld. Ze vinden op deze manier hun weg naar de importeur waar Van der Lem ze afneemt. Zij verkopen het fruit na de rijping aan de retailer.

Straatwaarde wellicht 25 miljoen
Oplettende medewerkers van de bananenafdeling ontdekten die bewuste woensdag tijdens een kwaliteitscontrole plastic zakken met wit poeder tussen bananen die uit Colombia waren aangevoerd. Het bedrijf besloot logischerwijs direct de politie in te schakelen. "We hebben ze alle informatie gegeven die we op dat moment hadden," aldus de hevig geschrokken directeur.

Blijkbaar is er iets fout gegaan in de haven van Antwerpen. Daar kwam de boot met bananen aan en zouden de drugs waarschijnlijk moeten zijn onderschept door criminelen die toegang hebben tot de haven.

Plastic zakken met wit poeder werden aangetroffen tussen de bananen. Foto: wijkagent Dennie Bronneberg

De politie kwam direct ter plaatse en nam de zaak in onderzoek: het gaat om een enorm grote partij drugs. Later in de week werd duidelijk dat het om 700 kilo wit poeder ging, vermoedelijk cocaïne met een straatwaarde van circa 25 miljoen euro. Om calamiteiten voor te zijn waren de agenten zwaarbewapend, "ze kwamen trouwens absoluut niet met getrokken pistolen het pand binnen," benadrukt de heer Van der Lem.

Levensgevaarlijke criminelen
"Ik ben er zeer van geschrokken dat zoiets in ons pand heeft gelegen, dit is in vijftig jaar nooit gebeurd. Het was onbewust een zeer onveilige situatie, zeker ook voor mijn personeel," vertelt Van der Lem. "Ik moet er niet aan denken dat mijn werknemers overvallen zouden zijn door criminelen die niet moeilijk doen over een mensenleven," aldus de directeur die hoorbaar van slag is. Hij is er erg onzeker door geworden en is blij dat de drugs nu zijn pand uit zijn. De drugs zijn onder zware politiebegeleiding afgevoerd over de A9 naar onbekende bestemming. Daar wordt de lading zo snel mogelijk vernietigd.

Nazorg personeel
Het geschrokken personeel en met name de medewerkers van de bewuste afdeling zullen op de juiste manier ondersteund worden als dat nodig is, maar op welke manier weet Van der Lem nog niet. "We hebben nog geen tijd gehad om hier aandacht aan te besteden maar er komt zeker een vervolg op voor mijn geschrokken medewerkers." Rond 18.00 uur werd het wat rustiger op het bedrijventerrein. "Gelukkig keert de rust weer terug, het gewone werk gaat natuurlijk ook door," aldus de directeur.

Thuisbij - het dagboek van Jan

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

" Jan heeft - zo hebben wij al lang ontdekt - ook de gave van het woord."

Vrijdag 3 augustus 2018

We wisten het meteen, toen we bij Thuisbij binnenstapten. We zagen op elk van de brede tafels van Thuisbij een heerlijke appeltaart staan. Het is dan verstandig de glimlachende gezichten van de aanwezigen even langs te gaan en het meest lachende document te openen. We ontdekten een jarige. Namelijk jarige Lenie, van 87 jaar. Die appelgebak-taart was vanwege haar verjaardag. En die taarten waren gebakken door haar dochter. Die dochter verdiende een dijk van een pluim. Je hebt appeltaart en appeltaart. Wij smulden van deze taart. Tjonge, we wensten Lenie een dijk van een taartpunt.

Maar er was meer deze ochtend. Sjaan was weer present. Zij was heel keurig gebracht door haar man Jan. Die Jan heeft een prachtig sonoor stemgeluid. Hij zou zomaar prachtig in onze kerken passen. Als voorgaande zanger. Jan heeft - zo hebben wij al lang ontdekt - ook de gave van het woord. Als Jan preekt, luistert iedereen ademloos toe. Maar behalve dat er gepreekt moet worden, is er ook behoefte aan een koor. Wij wisten het wel. Tiny was een gemaakte voorzangster en Riet had van huis uit een leidinggevende gave. Ze kon met haar ogen de groep moeiteloos dan weer hard en dan weer zacht laten zingen of de componist dat er nou bijgezet had of niet. Laat dat maar aan Riet over.

De Thuisbij-ers hebben in hun achter-zaal een hond tot hun beschikking. Hij luistert graag naar hun gepraat en ligt graag als een sta in de weg onder tafel. Deze vrijdag was hij weer aldaar gelegen. Anne merkte het dier op. Tiny zette zowat haar voet op het beest en vroeg van wie het dier was. Dat is geen dier zei Anne. Dat zijn twee pantoffels.

We hebben ook in onze eetzaal soms last van vliegen, of van wespen of van bijen, of last van alle drie. Dat werkt op het jachtinstinct van Hannie. Die zoekt ergens in Thuisbij een of twee meppers en gaat intens op jacht. Anne pakt het geheel anders aan. Hij roept een 'zuster' en wijst op een half verdronken insect in zijn glas frisdrank. 'Kunt u hier iets aan doen?' De zuster stapt met de overleden wesp of bij delicaat naar een andere ruimte en verzorgt daar de uitvaart van de wesp. Zij verontschuldigt zich met de woorden dat het dier zoveel honing op gedronken had, dat het beest toch niet meer opstijgen kon.

Lees alle dagboekverslagen op http://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Over gaan

Huisarts Dirk Jan van Wijk Foto: aangeleverd

door huisarts Dirk Jan van Wijk

Wanneer je iemand bent die veel in beweging is, loopt of fietst naar werk of school en 's avonds vaak sport, is dit stukje niet voor jou geschreven. En herken je je niet in deze beschrijving: Lees het volgende dan aandachtig!

Evolutie

Door de evolutie zijn wij, mensen, de intelligentste levende wezens op deze aardbol geworden. Door onze slimheid hoefden wij ons niet meer aan te passen aan de omgeving, maar konden wij de omgeving aanpassen aan onze noden en behoeften. We kunnen het zo warm, koud, nat of droog hebben als we willen. Eten en drinken zijn altijd voorradig en we hoeven zelfs de deur niet meer uit om onze behoeftes thuis te krijgen.

In de laatste 50 jaar echter hebben wij onze leefomgeving zó snel veranderd dat ons lichaam dat evolutionair niet kan bijbenen. Niet alleen maken we voeding waar we ziek van worden (daarover zal ik later een ander stukje schrijven), maar ook hebben we beweging vrijwel uit ons leven gebannen.

Nog geen 50 jaar geleden waren we allemaal van 's morgens vroeg tot we naar bed gingen voortdurend in touw. Maar inmiddels gaan we met de auto naar ons werk, hebben machines het handwerk overgenomen, heeft de helft van de Nederlandse beroepsbevolking zittend werk en spelen we niet meer op straat maar achter de computer. En al dat zitten maakt ziek. Wij mensen zijn gemaakt om te bewegen! Ons lichaam heeft zich evolutionair nog niet aangepast aan de hedendaagse inactiviteit!

Bewegen voorkomt ziektes

Niet alleen voorkomt bewegen dat je overgewicht krijgt, het is ook goed voor spieren, gewrichten en botten en voorkomt zo artrose (slijtage) en osteoporose (botontkalking).

Je hele bewegingsapparaat (dat heet niet voor niets zo!) profiteert dus van bewegen. Maar ook neemt de kans op vele ziekten af. Dat is bewezen voor o.a. suikerziekte, hart- en vaatziekten, longaandoeningen en vele vormen van kanker, waaronder borst- en dikke darmkanker.

En verder is inmiddels overduidelijk geworden dat de hersenen gezonder blijven bij mensen die veel bewegen: Dat voorkomt dementie.

Bewegen geneest

Het zal je dan ook niet verbazen dat bewegen het belangrijkste geneesmiddel is voor veel kwalen. Mensen met nek- en rugpijn, pees- en spieraandoeningen, overgewicht, hoge bloeddruk en longaandoeningen zijn allemaal in de eerste plaats gebaat bij bewegen.

Maar ook bij mensen met een depressie helpt bewegen beter dan anti-depressieve pillen of psychotherapie. En ik zou nog wel even met deze opsomming door kunnen gaan.

En voor meer bewegen hoeven we weinig moeite te doen: Spreek bijvoorbeeld met jezelf af om nooit meer een lift of roltrap te nemen. Neem vaker die fiets in plaats van de auto of nog beter: ga lopen! Of neem een hond, die houd je gezond!

Staan versus zitten

We zitten in de auto, zitten op het werk en zitten voor de TV of de computer. Sommigen trimmen hun schuldgevoel over zoveel apathie een uurtje in de week weg in de sportschool. Er is een Nederlandse Norm Gezond Bewegen opgesteld, die adviseert om 5 dagen per week een half uur matig intensief te bewegen. Met 'matig intensief' wordt flink wandelen of fietsen bedoeld.

En wat blijkt: Zelfs aan deze makkelijk haalbare 'norm' voldoet maar 40% van onze bevolking. Nederlanders staan bekend als fietsende natie, maar wij blijken in Europa koploper te zijn op het gebied van zitten!

En juist dat moeten we voorkomen voor een betere gezondheid.

Gelukkig komen de bureaus waaraan men staand kan werken steeds meer in zwang. Wat je dat oplevert? Als je de helft van je bureauwerk staand zou doen, verbrand je daarmee per jaar evenveel extra calorieën als wanneer je 10 marathons zou lopen!

En dat is goed voor je gewicht. Maar ook voorkomt het vele kwalen.

Zitten maakt ziek!

Op elke leeftijd

Dit verhaal geldt ook voor kinderen (Waar wordt er nog buiten gespeeld tot moeder je roept dat je naar bed moet?) en voor ouderen en zieken. Hoe gek dat ook klinkt: Ouderen die veel zitten vallen eerder en breken sneller iets. Overal op de wereld worden mensen gezonder oud als ze meer in beweging zijn.

Tips

Enkele tips waardoor je automatisch meer gaat bewegen:

Spreek met jezelf af elke avond een wandeling te maken. Dat is goed voor de spijsvertering, voor je lijf en voor je nachtrust. En bovendien zit je niet voor een beeldbuis, zolang je loopt!

Zet je televisie achter een deur. Als je hem niet ziet, zet je hem minder snel aan. Verstop de afstandsbediening, dan moet je opstaan om te zappen. En zet je computer op een sta-tafel en je smartphone op stil.

Vergader staand. Lunch lopend. Zit op een stoel zonder leuning. Zet het koffieapparaat buiten handbereik.

Ban het zitten uit je levensloop en uit je loopbaan! En vraag je dagelijks af: "Wat beweegt mij?"

(Dit stukje verscheen al in 2015 in De Uitgeester, maar is nog altijd actueel)

Een update van Fleur na twee weken vrijwilligerswerk in India

Fleur hard aan het werk met een van de oudere jongens. Foto: aangeleverd

UITGEEST - "De eerste twee weken van het vrijwilligerswerk zitten er alweer op. Na een lange vlucht en tussenstop kwamen wij aan in Vijayawada. Hier zijn wij als eerste naar een project geweest met jonge kinderen, waar wij een sportdag georganiseerd hadden. Met het opgehaalde sponsorgeld hebben wij voor alle projecten van Don Bosco in Vijayawada sportartikelen, fietsen en buspassen gesponsord. Na vijf dagen op dit project doorgebracht te hebben werd de groep opgesplitst en ging ik naar een project met oudere jongens, dit was een heel andere ervaring dan de jonge kinderen maar ook erg leuk. Deze dagen hebben wij niet veel met de jongens kunnen doen omdat zij hard aan het werk waren voor een belangrijke opening van een stal, hierbij kwamen voor hen veel belangrijke mensen. Hierdoor hebben wij niet hun dagelijkse ritme kunnen volgen, maar wel gezien dat zij harde werkers zijn en hard werken voor hun doelen. Wij zijn hier ook vijf dagen geweest, hierna hadden wij twee dagen een minivakantie gehad. Daarna gaat onze reis in Chennai."

Dagelijks beheer Dorpshuis De Zwaan tijdelijk in handen van Sportservicepunt Langedijk

Dorpshuis De Zwaan. Foto: Gerrit Bus

UITGEEST- Eind mei van dit jaar heeft het bestuur van Stichting Dorpshuis De Zwaan haar taken neergelegd. Om het dorpshuis open te houden en de activiteiten doorgang te laten vinden heeft het college van Uitgeest besloten om het dagelijks beheer van Dorpshuis De Zwaan per 30 juli voor een halfjaar in handen te geven van Sportservicepunt Langedijk. Ook gaat de organisatie in deze periode de horeca- en verhuuradministratie verzorgen. Voor de start van het nieuwe seizoen wordt er nog een kennismakingsbijeenkomst georganiseerd met Sportservicepunt Langedijk voor huurders en vrijwilligers.

Tijdens een recente informatiebijeenkomst bleek dat het invullen van het dagelijkse beheer de grootste zorg was van huurders en vrijwilligers van het dorpshuis. Deze taken werden in het verleden door een locatiemanager, in dienst van het dorpshuis, uitgevoerd. Omdat begin dit jaar afscheid is genomen van de locatiemanager, had het bestuur deze uitvoerende taken overgenomen. Voor de continuïteit en ter voorbereiding op het zorgvuldig vormgeven van een nieuw bestuur is het echter wenselijk dat het dagelijkse beheer op korte termijn op andere wijze wordt ingevuld. Een professionele organisatie heeft hierbij de voorkeur, zodat het nieuwe bestuur wordt ontzorgd en de mogelijkheid heeft om zijn rol in te vullen.

Over Sportservice Langedijk
Na gesprekken met twee partijen bleek het aanbod van Sportservicepunt Langedijk het beste aan te sluiten bij de doelstelling om het dorpshuis open te houden. De organisatie heeft ruime ervaring met het beheer van maatschappelijk vastgoed in de regio. Zo beheren zij de zwembaden De Bever, Het Baafje en Duikerdel, de sporthallen Geestmerambacht en De Oostwal, en theater De Binding en De Beun. Zij doen dit als sociaal ondernemer en zonder winstoogmerk. Een goede sociale samenhang in Uitgeest zien zij als doel.

Wethouder Cees Beentjes: "In de korte tijd dat ik wethouder ben in Uitgeest, ben ik ervan overtuigd geraakt dat het dorpshuis een belangrijke functie vervult in het dorp. Ik hecht er daarom ook grote waarde aan dat De Zwaan open kan blijven en de sociale en culturele activiteiten doorgang kunnen vinden."

Zoektocht naar nieuw bestuur
Aan het Sportservicepunt Langedijk is gevraagd een interim-bestuur te leveren voor een maximale periode van zes maanden. De reden is dat er dan met meer zorg een volledig bestuur kan worden geformeerd. De belangrijkste taken van het Sportservicepunt zijn het blijven behandelen van de lopende zaken en het laten doorgaan van de activiteiten.

De bloedmaan was prachtig te zien in Uitgeest

De prachtige foto vanuit de achtertuin van Margret

UITGEEST - De bloedmaan is in feite een maansverduistering: de zon, de aarde en de maan liggen dan precies op één lijn, en zo ontstaat een maan met een geheimzinnige rode gloed. Een maansverduistering komt wel vaker voor. Soms in andere landen waar het op dat moment nacht is, we kunnen het dus niet altijd meemaken. De vorige maansverduistering was bij ons te zien in 2015. De maansverduistering van vrijdag jongstleden was wel iets specialer, het was namelijk de langste deze eeuw en bovendien was hij goed te zien zijn omdat het helder weer was. De eerstvolgende maansverduistering staat op 21 januari op het programma van Moeder Natuur. Tegelijk met de verduisterde maan waren ook de planeten Mars, Jupiter en Saturnus te zien. Venus was in het westen te zien, dat is het helderste licht.

In Uitgeest was de bloedmaan prachtig te zien boven het Uitgeestermeer. Ook vingen de toeschouwers daar zelfs een glimp op van Mars. Margret Kruyshaar Hollenberg liep eerst naar molen De Kat, maar daar viel het zicht een beetje tegen. Eenmaal terug in haar achtertuin maakte ze toch nog dit mooie plaatje van de mysterieuze bloedmaan. Ze vond het erg indrukwekkend.

Toch geen zuur gelag maar een zoet einde?

Hanneke Lewin Paul Kampman Fotografie+

Twee maanden geleden schreven wij in de column met de titel "een zuur gelag" over de positie van de langdurige zieke werknemer.

Veel werkgevers kiezen ervoor om na twee jaar doorbetaling tijdens ziekte, het dienstverband slapend te laten voortbestaan. Zouden zij de arbeidsovereenkomst met de zieke werknemer beëindigen door aan UWV toestemming vragen om de arbeidsovereenkomst op te zeggen, dan is de werkgever de wettelijke transitievergoeding verschuldigd. Dat geld bespaart men liever, zeker als er maar een hele kleine kans is dat de werknemer nog een keer op de stoep staat om weer aan het werk te gaan. Voor de betrokken werknemers is dit extra zuur, omdat door de langdurige arbeidsongeschiktheid hun inkomen vaak ook al achteruit gaat.

De overheid heeft hiervoor een oplossing gevonden. Alle werkgevers die sinds 1 juli 2015 bereid waren aan hun langdurig zieke werknemer de transitievergoeding te betalen, kunnen vanaf 1 april 2020 bij het UWV een compensatieverzoek indienen voor de in het kader van de beëindiging van de arbeidsovereenkomst betaalde transitievergoeding. De Tweede Kamer is hiermee akkoord gegaan op 5 juli 2018 en de Eerste Kamer op 11 juli 2018. Voor nieuwe regelingen blijft de compensatieregeling gelden. Voor de oude regelingen (die dateren van vóór 1 april 2020), dient het compensatieverzoek vóór 1 oktober 2020 zijn ontvangen!

Hebt u werknemers met een slapend dienstverband? Wilt u het dienstverband toch liever financieel met uw werknemer afwikkelen? Wilt u dit doen via UWV of met een vaststellingsovereenkomst en op zo'n manier dat u straks wel de mogelijkheid hebt de transitievergoeding terug te vragen?

Wij kunnen hierbij assisteren. Onze contactgegevens vindt u op www.advocaatlewin.nl.

Nightswimming in zwembad De Zien, een daverend succes

De entree van zwembad De Zien 'by night'. Foto: Gertruud Rumphorst

UITGEEST - Het weer was perfect, iedereen had lekker vakantie, dus alle ingrediënten waren aanwezig om lekker te gaan 'nachtzwemmen' in zwembad De Zien. Het was vrijdag 27 juli al een topdag voor het zwembad, want overdag telde de organisatie al 2025 bezoekers. 's Avonds kwamen er nog eens 1185 enthousiaste zwemmers opdagen. Het was al te zien aan de rijen die voor de kassa stonden en ook op deze sfeerfoto's is te zien dat het gezellig druk was in het water en op de ligweide. En dat was begrijpelijk, want hoe leuk en speciaal is het om je favoriete zwembad in te plonzen terwijl de schemering invalt?

De lichtjes brachten een gezellige sfeer in het zwembad. Foto: Gertruud Rumphorst
De ligweide bij het invallen van de duisternis. Foto: Gertruud Rumphorst
Het was druk in het zwembad, heel druk. Foto: Gertruud Rumphorst
In het donker van de glijbaan, spannend. Foto: Gertruud Rumphorst

Winnaars Zomerpuzzel

De goede oplossing was: Strandfeest.

Uit de vele goede inzendingen zijn de volgende winnaars geloot.

  • 2 toegangskaarten voor Monkeytown: Thea Leijen-Smeets
  • Boodschappentas t.w.v. € 30,- bij Jumbo Uitgeest: L. van der Eng-Appelman
  • Boeket t.w.v. € 25,- bij FF Anders bloemen: Corrie Winter
  • Tegoedbon gratis APK of airco onderhoud bij Paul Goeman Autoservice: Kees Molenaar
  • Vakantiepakket t.w.v. € 50,- bij Deen Uitgeest: B. Lefferts

Allemaal van harte gefeliciteerd met de prijs! De winnaars ontvangen bericht over de afhandeling.

Vrijwilliger in beeld

Gerbrand de Vries. Foto: Anita Webbe

Elke maand laat het Vrijwilligers Informatie Punt een vrijwilliger actief in Uitgeest aan het woord. Deze maand zijn we in gesprek met Gerbrand de Vries.

De meeste molens worden door vrijwillige molenaars in werking gesteld. Molenaar Gerbrand de Vries (85) is er een van. Hij werkt als molenaar van Uitgeester molen 'De Kat', verbonden aan de Stichting Uitgeester en Akersloter Molens (SUAM).

Sinds zijn zesde kwam Gerbrand al in molen 'De Huisman' van zijn opa in Zaandijk. Deze molen is later als eerste molen naar de Zaanse Schans verhuisd en omgebouwd van mosterd- tot houtzaagmolen. "Deze molen maakte alle kisten van Verkade," vertelt Gerbrand trots. Ik ambieerde dus ook het molenaarsvak. "Ruim dertig jaar was ik voorzitter bij de SUM, het huidige SUAM, maar sinds 2003 heb ik dat stokje overgedragen." Momenteel houdt Gerbrand samen met Jan Poland (76) 'De Kat' draaiende. Ook zorgen zij dat het nodige onderhoud wordt gedaan door de juiste vaklui.

"Als molenaar moet je geen hoogtevrees hebben, niet te lui zijn om de molen te kruien en goede contacten onderhouden met de juiste instanties zoals de Provincie, gemeente en rijksdienst. Een dag geen wind is een dag niet gedraaid. Wat is er mooier dan een draaiende molen op de wind in dit mooie Hollandse landschap?" aldus Gerbrand.

Er worden nog steeds mensen opgeleid tot molenaar, want zonder hen zouden de molens stilstaan. Interesse? Kijk dan op vrijwilligemolenaars.nl voor informatie over de opleiding.

Voor meer informatie over vrijwilligerswerk in Uitgeest kunt u kijken op de website van het Vrijwilligers Informatie Punt: www.vrijwilligerswerkuitgeest.nl of kom langs op maandag of woensdag 9.30-12.00 uur. U kunt ons vinden in de hal van het gemeentehuis.

Wie maakt dit jaar de mooiste zomerfoto?

Prachtige kleuren rond het zwembad in Sicilië. Foto: Brenda de Groot

UITGEEST - Wie maakt dit jaar de mooiste zomerfoto? De inzendingen stromen binnen en deze foto is vorige week gemaakt in Sicilië door Brenda de Groot. Zij nam deze foto vanaf het balkon van haar vriend en hun dochter en zoon. Zij vindt het een bijzondere foto door de verschillende kleuren en de combinatie van donker en licht. De redactie is het hier volledig mee eens.

Maakt u deze zomer een leuke, gekke, ontroerende, grappige of adembenemend mooie foto? Stuur deze dan naar de redactie van De Uitgeester. De winnaar ontvangt een heerlijke slagroomtaart van Banketbakkerij Versteeg, een Tijdschriftenpakket én krijgt eeuwige roem door de titel 'mooiste zomerfoto van 2018'. Stuur uw foto (vanaf 1MB) naar redactie@uitgeester.nl. De mooiste inzendingen publiceren wij deze zomer in de krant en/of online*. Inzenden kan tot 1 september 2018, de winnaar maken wij daarna bekend.

*Door deelname aan de fotowedstrijd geeft u toestemming tot publicatie in de krant en op internet/sociale media.

Door de lens van Bus

Een sperwer, gezien door de lens van Bus. Foto: Ger Bus

In Uitgeest, waar ook veel bebossing is, huist nu tijdelijk een sperwerfamilie. Een mooi gezicht! Het lukte ook om een foto van hun gezinsuitbreiding vast te leggen en dan denk je: zo, de toekomst is weer verzekerd voor dit gezin!

Open dag van Stichting Uitgeester Senioren in Dorpshuis De Zwaan

Een open dag van S.U.S. wordt altijd druk bezocht. Foto: Myrke van der Does

UITGEEST- Tijdens deze Open Dag zijn senioren van harte welkom om onder het genot van een kop koffie kennis te komen maken met de activiteiten van de Stichting Uitgeester Senioren (S.U.S.) en de Soos. Er zijn diverse informatiestands aanwezig waar de vrijwilligers, docenten en activiteitenbegeleiders aanwezig zijn om u meer informatie te verstrekken en uw vragen te beantwoorden.

Bij de informatiestands kunnen belangstellenden alles te weten komen over onder andere yoga, pilates, fifty fit, bewegen op muziek, koersbal, scrabble, bingo, kaarten maken, beeldhouwen en boetseren, handwerken, muziek maken (met instrumenten), de Schrijverskring Uitgeest en Hulpdienst Uitgeest.

Daarnaast kan er informatie ingewonnen worden over de computercursussen en computerworkshops. De aanwezige computerdocenten geven een persoonlijk advies en uitgebreide informatie. De Soos is ook aanwezig met biljarten voor dames en heren, klaverjassen, rummikub, schaken, keezen en bridge. Bij het biljarten is er het spel 'vlotbruggen' (degene met de hoogste score wint een prijs).

Tevens is er gelegenheid voor deelnemers om zich in te schrijven voor een activiteit of cursus van de S.U.S. of om lid te worden van de Soos. Wie zich tijdens de Open Dag inschrijft bij een cursus van de S.U.S. ontvangt een leuke verrassing (zolang de voorraad strekt). Het complete programmaboek voor het seizoen 2018–2019 ligt voor u klaar. De open dag vindt plaats op woensdag 29 augustus en is van 10.00 uur tot 12.00 uur in Dorpshuis De Zwaan, Middelweg 5 te Uitgeest.

Activiteiten Stichting Uitgeester Senioren

In het nieuwe seizoen is er bij Stichting Uitgeester Senioren plaats bij de volgende activiteiten:

Computercursussen en workshops
In september starten er weer diverse computercursussen, zoals Windows voor beginners en gevorderden, cursus Word/Excel en digitale fotobewerking. De workshops iPad & iPhone, Mijn Overheid en Mobiele Telefoon staan ook op het programma.

Engels conversatie
Eenmaal per 2 weken op woensdag van 14.00–15.00 uur. Startdatum 5 september. Kosten € 20,- voor 16 lessen.

Schrijverskring Uitgeest
Eenmaal per 3 weken op maandag van 10.00–12.00 uur. Startdatum 3 september. Kosten € 15,- voor 12 bijeenkomsten.

Bewegen op muziek
Wekelijks op donderdag van 15.15–16.15 uur, startdatum 4 oktober, kosten € 75,- voor 25 lessen.

Pilates
Wekelijks op maandag van 09.15–10.15 uur en van 10.15–11.15 uur en eens in de 2 weken op dinsdag van 10.30–11.30 uur. Startdata 3 en 4 september. Kosten € 90,- voor 30 lessen.

Fifty Fit (50 + gym)
Donderdag van 13.30–15.00 uur. Startdatum 6 september. Kosten € 102,- voor 34 lessen.

Yoga
Dinsdag van 9.15–10.15 uur, vrijdag van 09.00–10.00 uur en vrijdag van 10.15–11.15 uur. Kosten € 90,- voor 30 lessen.

Koersbal
Wekelijks op woensdag van 10.00–12.00 uur. Kosten € 10,- per seizoen. Start 6 september. Kosten € 12,- per seizoen.

Beeldhouwen en boetseren
Wekelijks of eenmaal per 2 weken op donderdag van 09.30–11.30 uur. Startdata 6 en 13 september. Kosten € 20,- voor 16 lessen of € 40,- voor 32 lessen.

Kaarten maken
Eenmaal per 2 weken op woensdag van 13.30–15.30 uur, startdatum 12 september, kosten € 20,- voor 16 lessen.

Handwerken
Eenmaal per 2 weken op woensdag van 09.30 – 11.30 uur, startdatum 5 september, kosten € 20,- voor 16 lessen.

Tekenen en schilderen
Eenmaal per 2 weken op woensdag van 14.00–16.30 uur, startdatum 12 september, kosten € 20,- voor 16 lessen.

Theezakjes vouwen
Eenmaal per maand op donderdag van 09.30–11.30 uur. Startdatum 6 september, Kosten € 10,- voor 8 lessen.

Quilten
Eenmaal per 2 weken op donderdag van 09.30–11.30 uur. Startdatum 6 september. Kosten € 16,- voor 16 lessen.

Koor 'De Zingende Zwanen'
Wekelijks op vrijdag van 13.30–15.30 uur. Startdatum 31 augustus. Kosten € 100,- voor 41 bijeenkomsten.

Scrabble
Wekelijks op donderdag van 13.30–15.30 uur. Startdatum 6 september. Kosten € 12,- per seizoen.

Informatie en opgave
Informatie en opgave op het kantoor van de Stichting Uitgeester Senioren, op de eerste etage van Dorpshuis de Zwaan, Middelweg 5, 1911 EA Uitgeest, telefoon 0251–319020 of via de mail: s.u.s@inter.nl.net. Zie ook de website: www.uitgeestersenioren.nl.

Klachten over stoffige Meldijk

Stof en zand op de Meldijk. Foto: Aimée Kniese

UITGEEST - De werkzaamheden aan de Meldijk hebben letterlijk en figuurlijk stof doen opwaaien. Op Facebook klaagden bewoners over het stof en het zand dat vrijkwam bij de herinrichting van de Meldijk. "Vreselijk die vieze stofbende," meent een bewoner. "Het lijkt Afrika wel," vindt een ander.

Bewoonster Jacqueline Dozy had ook last van het stof, met name in deze droge periode. Dozy heeft hierover met de stratenmakers gesproken. Zij verwezen haar door naar de gemeente, die haar klacht erg serieus nam. Als oplossing liet de gemeente water uitrijden in de straten. De volgende kwestie speelde echter op: modder. Dozy benoemt de begrafenis van Bert Zonjee, afgelopen dinsdag. Tientallen begrafenisgangers waren genoodzaakt door de modder te lopen. De werkzaamheden zijn niet alleen negatief: voor Dozy is het sinds februari rustig in de straat. "Normaal liep ik mijn tuintje uit en werd ik praktisch aangereden."

Eén van de stratenmakers, Co van Pel die op dit moment bezig is op de Meldijk kreeg het Facebookbericht onder ogen en besloot te reageren. Volgens Van Pel zijn er tal van redenen waarom de werkzaamheden langer duren dan gepland: een bedrijf die een nieuwe gasleiding moest leggen liep een maand uit en de stratenmakers troffen kabels en oude leidingen aan waar omheen of onderdoor gegraven moest worden.

Ook volgen sommige passanten en bewoners de orders van de stratenmakers niet op, zodat zij genoodzaakt zijn om politieagentje te gaan spelen, en dat gaat ten koste van de werktijd. De stratenmaker heeft de moed nog niet verloren en eindigt zijn betoog op humoristische wijze met het volgende: "We verliezen heel erg veel tijd om op te letten op de fietsers en dagjesmensen die echt in hordes voorbij komen. Dat is niet altijd erg want er lopen ook hele mooie vrouwen tussen maar dat terzijde." De uitleg van de stratenmaker/grondwerker heeft tot veel begripvolle reacties geleid.

Dozy en een aantal van de bewoners leven mee met de stratenmakers. "Ze doen echt wel hun best, de mannen. Je wilt niet weten wat ze allemaal om hun oren krijgen. Ze vragen zelf ook om water op de weg. Ze staan zelf ook de hele dag in het stof." Het is nog niet duidelijk wanneer de werkzaamheden klaar zullen zijn.

Tekst: Aimée Kniese

Wat is cocaïne nou eigenlijk precies?

Cocaïne is een opwekkende stof afkomstig van de bladeren van de cocastruik (Erythroxylon coca). De cocastruik wordt vooral verbouwd op de hellingen van de Andes, in Peru, Bolivië, Chili, Colombia en Brazilië.

Na chemische bewerking verkrijgt men een fijn kristalachtig wit tot geelachtig poeder met een bittere smaak. Cocaïnepoeder wordt meestal gesnoven, maar kan - opgelost in water - ook ingespoten worden. Het product kan ook gerookt worden door middel van een waterpijp of een speciaal crackpijpje, dit heet 'basen'.

Het witte poeder wordt vaak versneden met andere goedkopere producten zoals suikers, vitamines of geneesmiddelen, maar criminelen versnijden het ook weleens met gevaarlijke producten als onder andere levamisol (een anti-kankermedicijn) of fenacetine (een pijnstiller die nierschade kan veroorzaken). Nederlands onderzoek toont aan dat de gemiddelde zuiverheid ongeveer 49% is.

Het gebruiken van cocaïne is zeer verslavend en heeft lichamelijk en geestelijk zeer ernstige gevolgen. In Nederland zijn er rond de 26.857 mensen verslaafd waarvan er 3760 in behandeling zijn. De cijfers zijn een ruwe schatting omdat bijna niemand met zijn verslaving naar buiten treedt.

Wat is het protocol van de politie bij een grote drugsvangst?

Foto: aangeleverd

UITGEEST- Uit navraag bij de politie blijkt het volgende: er is geen specifiek draaiboek voor het optreden bij cocaïnevangsten zoals die bij Van der Lem BV. Als de politie een melding krijgt, dan gaan zij meteen ter plaatse en wordt de situatie 'bevroren'. Dat betekent dat iedereen moet blijven waar hij is en moet stoppen met zijn werk. Eerst onderzoekt de politie wat er precies aan de hand is, worden de sporen veiliggesteld en de drugs in beslag genomen. Daarna bekijken ze wat ieders betrokkenheid is geweest bij het behandelen van, in dit geval, de partij bananen. Pas daarna mogen medewerkers weer weg en eventueel verdergaan met hun werk.

"U zult begrijpen dat dit voor het bedrijf heel vervelend is, omdat hun werkproces stil komt te liggen. Daar staat tegenover dat de politie maar één keer een goed onderzoek kan doen. Als sporen worden uitgewist, dan is het te laat," zo meldt de woordvoerder van de politie.

Ter plaatse wordt getest om wat voor soort drugs het gaat. Hieruit kwam bij Van der Lem BV naar voren dat het vermoedelijk om cocaïne gaat. Dat is op dat moment nog niet officieel vastgesteld. Daarom worden er verschillende monsters genomen die door het NFI worden onderzocht. Pas na dit onderzoek staat het wettelijk vast om welke drugs het is gegaan.

De drugs zijn daarna in een politieauto vervoerd naar een huisvuilcentrale ergens in het land. Over de plaats waar dit heen is gebracht doet de politie geen uitspraken. Woensdag 25 juli is het transport begeleid door een aantal voertuigen van de politie met extra bewapende collega's. Veel inwoners van Uitgeest hebben rond 18.00 uur een helikopter gezien, die het transport begeleidde als extra beveiliging.

Op de vraag of er niemand een kilootje achterover kan drukken als de cocaïne is aangekomen bij de huisvuilcentrale of tijdens het transport antwoordt de woordvoerder ontkennend. Aan het begin van het traject zijn alle zakken met drugs geteld en gewogen. Dit is vastgelegd in een proces-verbaal. Dat betekent dat de collega's die daarvoor verantwoordelijk zijn, hun handtekening moeten zetten. Bovendien ligt die verantwoordelijkheid niet bij één, maar bij meerdere collega's. Aan het eind van de rit wordt weer gekeken hoeveel drugs er precies zijn. Ook dat komt weer in een proces-verbaal. Je zult begrijpen dat deze twee tellingen met elkaar overeen moeten komen. Overigens blijft de politie ook aanwezig bij de vernietiging, zodat er in de huisvuilcentra ook niets fout kan gaan.

"De politie heeft integriteit hoog in het vaandel staan. Nog los van het feit dat wij geen in beslag genomen goederen mogen verhandelen, is het maatschappelijk natuurlijk volkomen ontoelaatbaar dat wij zoiets zouden doen. We werken er juist hard aan om drugs uit de wereld te krijgen," meldt de woordvoerder tot besluit.

Monique Teeling

Monique Teeling Foto: Aangeleverd

LINDA.

Ooit kocht ik de allereerste LINDA., het glossy maandblad van Linda de Mol waar iedereen het over had en nam 'm mee op vriendenweekend om nieuwsgierig door te bladeren. Later nam ik een abonnement en zegde dit na een jaar weer op omdat ik toen vond dat ik genoeg LINDA. tot mij had genomen. Na die hele tijd LINDA.loos door het leven te zijn gewandeld, kreeg ik voor moederdag een abonnement en dat was toch weer leuk maar 't stopte automatisch na een tijdje en ik liet het zo. Als er dan eens iets interessants in zou staan dan kocht ik het wel eenmalig bedacht ik zuinigjes. Maar nu na vier jaar lag daar ineens die brief op de mat met levensgroot LINDA. in de linker bovenhoek. Benieuwd maakte ik de brief open en ging er goed voor zitten want ik krijg zeker niet dagelijks een brief van Linda de Mol. Er stond: "Beste mevrouw Teeling, Het is alweer een tijdje geleden dat we afscheid van elkaar hebben genomen. We durven best te erkennen dat we je een beetje missen en dat mag je weten ook. Daarom hebben we nu een fijne aanbieding voor je. Word weer abonnee van LINDA. En ontvang een Fred de la Bretoniere tas t.w.v. € 149 cadeau. Je kunt kiezen uit 2 kleuren: zomers geel of classy bruin." Wat énig, dacht ik en zag direct dat het de classy bruine zou worden want het geel was een soort urinegeel en ik heb niks urineachtigs in mijn kledingkast dat hiermee matcht. Nou ben ik geen tassenfreak en al helemaal geen merkengirl maar dit tasje zag er wel geinig uit en ach als ik het dan toch cadeau kreeg. De tekst ging verder: "Deze tas is gemaakt van hoogwaardig leer, heeft een mooie contrasterende voering en een verstelbaar hengsel. Je betaalt slechts € 84,25 i.p.v. € 233,25. Lieve groet, Linda de Mol en Jildou van der Bijl." Huh? Eerst kreeg ik het cadeau en nu moest ik € 84,25 neertellen voor een tasje waar ik met veel moeite net een lippestift in kon proppen? In ene had ik er flink de ziekte in en vond ik die zogenaamd lieve groet van Linda en haar Jildou helemaal niet zo lief. Mij eerst lekker maken met een geschenk en vervolgens een grove rekening presenteren. Wat waren dat voor rare cadeau's? Ik weet niet hoe dat er bij Linda thuis aan toe gaat maar ik heb nog nooit voor een cadeau hoeven betalen. Als ik presentjes voor vriendinnen koop dan geef ik dat met liefde en een strikje. Beetje vreemd om daar het bonnetje bij te leveren. Ze léken me leuke types Linda de Mol en die Jildou met hun lange blonde lokken. Schrijven dat ze mij missen klonk aanvankelijk schattig en aandoenlijk maar ik geloof er geen barst van. Betalen voor een cadeau…Weinig classy.

Little Free Library aan de Kooglaan breidt uit voor vakantie

Little Free Library aan de Kooglaan. Foto: Aimée Kniese

UITGEEST - De Little Free Library Uitgeest is speciaal voor de vakantie uitgebreid met een tafel vol boeken. Normaal gesproken staat alleen het paars-met-gele boekenkastje bij het woonhuis aan de Kooglaan. Op de tafel zijn boeken te vinden zoals 'Het Bernini Mysterie' van Dan Brown, maar ook titels als 'Dikkie Dik' en '4 vriendinnen, 1 spijkerbroek'. Voor ieder wat wils dus. Het concept van de Little Free Library is simpel: je mag een boek wegpakken, maar moet hiervoor in de plaats ook een boek terugleggen. Op deze manier kan iedereen boeken met elkaar delen. De Little Free Library in Uitgeest is zeker niet de enige: door het hele land en zelfs in 70 andere landen zijn de 'minibibliotheken' te vinden.

Grote drugsvondsten laatste tijd schering en inslag

Zwaarbewapende agenten op het terrein van Van der Lem BV. Foto: Ruben Noom

UITGEEST - Wie het nieuws op de voet volgt viel het misschien ook al op: grote drugsvondsten zoals die van woensdag 25 juli in Uitgeest zijn de laatste tijd schering en inslag.

Op 17 juli, een krappe week ervoor, werden zestien tassen met pakketjes wit poeder gevonden in de marinierskazerne in Doorn. De tassen bleken van de Antillen te komen. De tientallen kilo's drugs vertegenwoordigden een straatwaarde van enkele tonnen. De Marechaussee heeft de zaak in onderzoek omdat het op militair terrein gebeurde. Op 21 juli, drie dagen voor de enorme vondst in Uitgeest, werd er in Zaandam 1100 kilo cocaïne gevonden in een container vol bevroren vis. De politie was getipt in deze zaak en kon daardoor zeven verdachten aanhouden. De container was afkomstig uit Ecuador.

Zou de drugsbranche een seizoen kennen? Net als bijvoorbeeld een aspergeseizoen of een mosselseizoen? We vroegen het de politie: "We zien inderdaad enkele soortgelijke zaken de laatste tijd. Feit is dat Nederland een grote partij is in de invoer van cocaïne. Wellicht is dat ook de oorzaak dat er grote partijen worden aangetroffen. Maar voor ons is het ook een vraag waar geen goed antwoord op te geven is," aldus de woordvoerder van de politie.

Scouting Uitgeest weer thuis na gezellig zomerkamp

De enthousiaste zomerkampgangers. Foto: aangeleverd

UITGEEST- Voor een grote groep kinderen van Scouting Uitgeest was de eerste week van de zomervakantie een echt feest, zij gingen namelijk op zomerkamp. Een week vol met activiteiten van zwemmen tot spelen in het bos en van shoppen in de stad tot de bonte avond. Het warme weer leende zich perfect voor watergevechten en er werden door het weer genoeg ijsjes gegeten.

De oudere groepen, verkenners, tesla, storm en gidsen verbleven in Austerlitz in tenten zo'n 10 minuten bij Amersfoort vandaan, waar de dolfijnen en welpen zich prima vermaakten in hun blokhut. Waar de oudere groepen zich vooral bezighielden met het zelf bouwen van hun keuken, water halen en koken, waren de dolfijnen en welpen in de ban van Pokémon. Professor Eik gaf ze de opdracht een val te maken voor Tessy en Jims (team Rocket), die op hun beurt al rijmend de kinderen bezochten om Pokémons te vangen.

Koken midden in de natuur. Foto: aangeleverd
De jongsten roosteren marshmallows. Foto: aangeleverd
Gezellig barbecueën. Foto: aangeleverd

Het was een heerlijke week en de kinderen vlogen moe in de armen van hun ouders. Belangstellenden kunnen na de vakantie vrijblijvend drie keer meedraaien bij Scouting Uitgeest. Kijk voor informatie op www.scouting-uitgeest.nl of op de Facebooksite Scouting Uitgeest.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte Uitgeest

Woensdag 8 aug. 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 10 aug. 19.00 uur: Woord en Communieviering in Geesterheem.
Zondag 12 aug. 09.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.

Nog onzekerheid over plannen strandtenten Castricum

Strandpaviljoen Club Zand. Foto: Henk Hommes

CASTRICUM - Het is nog altijd niet duidelijk wat er nu precies gaat gebeuren met de strandpaviljoens Zoomers, Deining, Club Zand en Zeezicht. Uit een onderzoek van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier bleek eerder dat de duinen achter de vier strandtenten niet genoeg aangroeien. De gemeente, het Hoogheemraadschap en de ondernemers zoeken nu gezamenlijk naar een oplossing.

In de huidige situatie zijn er, naar richtlijnen van de provincie, over een lengte van 250 meter vier strandpaviljoens gevestigd. Die situatie bestaat al jaren. Toch concludeert het Hoogheemraadschap uit recent onderzoek dat er minimaal 150 meter tussenruimte nodig is om ervoor te zorgen dat er, vooral in de winter, genoeg zand naar de duinen wordt geblazen.

Oplossingen
De duinen zijn in de testperiode onvoldoende aangegroeid en dus zoeken de betrokken partijen nu naar een oplossing waar iedereen tevreden mee is. Het scenario dat twee van de vier strandpaviljoens in de winterperiode zouden moeten verkassen, lijkt niet aannemelijk. Een andere oplossing zou zijn dat het gebied waar mag worden gebouwd langs de kustlijn wordt opgerekt van 250 naar 500 meter. Ook deze optie, waar de provincie toestemming voor zou moeten geven, lijkt niet reëel.

Op hoge palen
De meest waarschijnlijke oplossing lijkt nu een variant te zijn waarbij de paviljoens een stukje richting de zee worden verplaatst en bovendien op hogere palen worden gebouwd. Zo zou het zand meer ruimte krijgen om de duinen te bereiken. De gemeente gaf wel aan dat deze optie nog niet past binnen het waterveiligheidsbeleid van het Hoogheemraadschap.

Wethouder Ron de Haan zal er volgens de gemeente de komende tijd alles aan doen om de belangen van zowel de ondernemers als het Hoogheemraadschap te behartigen. Zo hopen ze vervolgens snel duidelijkheid te scheppen. Vincent Meurs, die het woord voert namens de vier strandpaviljoens, zegt blij te zijn dat alle partijen gezamenlijk werken aan een oplossing. Hij heeft vertrouwen in een goede afloop.

Bron: mediapartner NH Nieuws

Wandeling langs oude gebouwen in Heemskerk

HEEMSKERK - In samenwerking met de Historische Kring Heemskerk organiseert het Welschap op vrijdag 17 augustus een wandeling langs oude gebouwen in het centrum van Heemskerk. Ongetwijfeld bent u weleens langs deze gebouwen gefietst, gelopen of gereden, maar kent u de geschiedenis ervan waarschijnlijk niet. Een gids van de Historische Kring Heemskerk vertelt tijdens de wandeling het verhaal van deze markante gebouwen. Bij sommige gebouwen mag er binnen een kijkje worden genomen. De rondleiding duurt ongeveer een uur. Er wordt gestart om 14.00 uur vanaf Buurtcentrum het Spectrum waar later ook wordt geëindigd. Na afloop kan er gezellig nagepraat worden onder het genot van een kop koffie of thee.

Wilt u meewandelen? Dan kunt u zich aanmelden via e-mail: gonul.guler@welschap.nl of telefoon: 207777 (Buurtcentrum het Spectrum) en 06 245 20 326 (Gonul Guler, Sociaal Werker Welschap). De kosten zijn € 3,50 p.p. (inclusief koffie/thee). Betalen kan op de dag zelf bij de gids.

Wietkwekerij met 150 planten ontdekt aan Noordermaatweg

De wietplanten stonden in volle bloei. Foto: aangeleverd

HEEMSKERK - Achter een boerenbedrijf in Heemskerk is in een kas een wietkwekerij gevonden. Er stonden 150 hennepplanten in volle bloei. Toen politieagenten bij een agrarisch bedrijf aan de Noordermaatweg in Heemskerk liepen, roken zij bij vlagen een duidelijke hennepgeur. De lucht bleek uit een soort kas te komen die 150 meter achter het bedrijf in het land stond.

In de kas, een bouwsel van 30 meter lang met gaasdoek dat over steigerbuizen was getrokken, ontdekten de agenten 150 hennepplanten die in volle bloei stonden. In de kas werden geen lampen, filters of andere technische apparaten gebruikt. De politie heeft de hennep in beslag genomen. Er is nog niemand aangehouden.

Door: mediapartner NH Nieuws