De Uitgeester

9 mei 2018

De Uitgeester 9 mei 2018


Feestelijke uitreiking Blauwe Vlag in Uitgeest

Uitreiking van de Blauwe Vlag bij de jachthaven van Uitgeest. Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - De jaarlijkse, landelijke uitreiking van de Blauwe Vlag was afgelopen week bij de jachthaven in Uitgeest. Burgemeester Wendy Verkleij had de eer om de aanwezigen welkom te heten.

"Recreatie en duurzaamheid kúnnen niet alleen goed samen, het móet ook samen. Dat zijn we verplicht aan de recreanten van nu en van later," aldus de burgemeester. De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding, die sinds 2006 jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die aan de campagne deelnemen en aangetoond hebben schoon en veilig te zijn. Ze moeten hierbij aan diverse criteria voldoen. De uitreiking van de Blauwe Vlag is elk jaar op een andere locatie. Dat het dit jaar in Uitgeest is, vindt de burgemeester een grote eer. Eerder vond het evenement plaats in Scheveningen, Den Helder en Noordwijk.

Jachthaven Uitgeest
De jachthaven aan het Uitgeestermeer is sinds 2007 onderscheiden met de Blauwe Vlag en sinds 2012 met de Groene Wimpel. Die wimpel is voor een select gezelschap van 25 locaties die een voortrekkersrol vervullen in hun duurzame aanpak. Jachthaven Uitgeest is dus ook voor dit seizoen met vlag en wimpel geslaagd voor het eco-keurmerk.

Wachtruimte station NS toch weer open

Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Er is toch een oplossing gevonden voor de gesloten wachtruimte op het NS-station van Uitgeest. Dit laat een woordvoerder van de NS aan De Uitgeester weten.

Door de sluiting van de Wiosk was ook de wachtruimte op het middenspoor sinds eind april dicht. Treinreizigers waren daar niet blij mee. Dit bleek uit de reacties op de Facebookpagina van De Uitgeester. Tilly van Hoolwerff-Buntsma: "Ik snap dat het lokaal 's avonds en 's nachts gesloten moet worden. Maar overdag zou het toch mogelijk moeten zijn om vooral met koud en slecht weer binnen te kunnen wachten." "Ik snap het niet. Reiziger pesten?", schrijft Nancy Zandbergen.

Toch een oplossing
Sinds afgelopen dinsdag is de wachtruimte weer beschikbaar voor reizigers. De nieuwe openingstijden zijn van 07.00 – 19.30 uur. Eerder was het toilet al voorzien van een muntapparaat en daarmee beschikbaar gebleven voor de reizigers. NS is in gesprek met een partij om voor de rest van de ruimte een nieuwe aantrekkelijke invulling te zoeken.

Uitgeest heeft de zomer in z'n bol Genieten bij De Zien en het Uitgeestermeer

Zonnebaden aan het water bij het Uitgeestermeer. Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - Uitgeest heeft de zomer in z'n bol en dat was duidelijk te merken bij het Uitgeestermeer en zwembad De Zien. Veel Uitgeesters trokken er op uit voor een frisse duik of vermaakten zich zonnebadend langs het water.

Op lokale weerstations werden de afgelopen dagen temperaturen gemeten die in de volle zon de dertig graden aantikte. Helaas is het alweer gedaan met de zomerse temperaturen. Vanaf donderdag is de meizomer weer over, want de temperaturen zijn duidelijk lager. Donderdag, Hemelvaartsdag, en ook komend weekend wordt het niet warmer dan een graad of 14-15, aldus lokale weerman Rico Schroder van Ricoweer.nl.

Ook zomerse foto's gemaakt? Mail ze ons! Redactie@uitgeester.nl.

Een frisse duik in zwembad De Zien. Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

ICGT-bijlage in De Uitgeester

Uitgeest staat van 18 tot en met 21 mei in het teken van het Internationaal Cor Groenewegen Toernooi (ICGT). In het hart van deze Uitgeester zit daarom deze week de ICGT-bijlage. De 'krant-in-krant' is gevuld met alles dat met dit grootse evenement te maken heeft. Alles over de clubs, nieuwtjes, het speelschema en natuurlijk het programma van de feesttent. Dat en nog veel meer in de speciale ICGT-bijlage!

Thuisbij - het dagboek van Jan

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

"Zij heeft in haar werkzame leven vrijwilligerswerk gedaan in de voetbalkantine van USVU."

Woensdag 25 april 2018
Ik stond vandaag op met de wetenschap dat het woensdag was en dat ik dus naar Thuisbij zou gaan. Mandy was de zuster van dienst die mij wakker waste. Ik was zo vroeg wakker dat ik ruimschoots heb zitten wachten tot ik naar de wachtpost bij de voordeur kon gaan om op chauffeuse José verder te wachten. Onder de wachtenden bij de stamtafel was een nieuwe mevrouw. Met haar onlangs overleden man heb ik menige requiem gespeeld. Het gekke is toch wel, dat ik aan hem meer kennis had dan aan haar. Als zij vaste gast bij Thuisbij wordt kunnen we dat inhalen. Zij heeft in haar werkzame leven vrijwilligerswerk gedaan in de voetbalkantine van USVU. Dat is nog te merken. Ze wist nog mee te praten over de stervoetballer van Liverpool die gisteravond de show stal met zijn spel en met zijn goals tegen zijn tegen AS Roma. Mijn lieve hemel, wat speelde die man de sterren van de voetbalhemel.

Tijdens de maaltijd zat ik heerlijk rustig naast de meer dan 90-jarige Winnie. Ik mag graag enkele wijze woorden met haar wisselen. Een van haar rustgevende eigenschappen is, dat zij erg goed luisteren kan. Daardoor vraagt zij geen aandacht, maar krijgt zij die wel desgevraagd moeiteloos van de gasten aan de tafel. Een van vaste onderwerpen aan tafel is het opstellen van de menulijst voor de komende week. Ik heb voor die week de heerlijke bami van het huis gevraagd. Normaal stellen we die op op vrijdag, maar de komende vrijdag is het Koningsdag. Dan schijnt iedereen van Thuisbij ergens op de rommelmarkt in Uitgeest te zitten met zijn/haar oude rommel om te proberen aan wat extra bijverdiensten te genereren. Of te proberen wat oude rotzooi kwijt te raken. Dus die vrijdag zijn 'we' dicht.

De afdeling planning van Thuisbij heeft plannen gemaakt om hier en daar in huis wat muren af te breken en weer op te bouwen. Het wordt dan ook tijd dat de zomer doorbreekt, want tijdens de bouwperiode ontstaan er ruime gaten in de muren en dat leidt tot extra veel kou waar geen stoken tegen te doen is. Het zal mij benieuwen of de leiding van Thuisbij tijdens deze periode minstens twee extra dekens per persoon ter beschikking gaat stellen om ons tegen de nieuwe ijstijd te beschermen.

We krijgen ook per persoon een circulaire over een schoolreisje met Thuisbij. We gaan met de stoomboot van Jan Sander vanaf de kade in Akersloot naar de Zaanse Schans. Voor drank en voeding en vrije tijd onderweg is gezorgd. Dat moet een gezellig reisje worden. Waarvoor nu alvast dank. Met andere woorden we hebben het goed, op de boot en aan de wal.

Lees alle dagboekverslagen op http://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Ingezonden brief: Reactie op heer Brombacher

Ik woon 49 jaar in Uitgeest. Heb meer weet van hoe het eens was dan u. Er waren nog 5 bakkertjes, 3 groenteboeren, 2 slagers en 2 supermarktjes, in het Oude Dorp. Uitgeest is verworden tot een slaapdorp. Niet-Uitgeesters worden gehuisvest in nieuwbouwwijken, die onze groene omgeving opslokken. Wijken met minimaal bomen. De Kleis kreeg eens een rotonde met 31 bomen. Al snel 13 dode bomen. De rest volgde. De armetierige rotonde restte 3 bomen. Ook die werden door een hovenier geveld. Opnieuw ingericht, met 3 nieuwe boompjes. Uitgeest heeft geen bomenkapverordening. Bomen werden niet aangeplant op boomplantdag. De Beatrixlaan heeft in 49 jaar vier keer álle bomen zien rooien. Vindt ú het nog een LAAN? Het zwembad en Geesterweg waren één groene zoom door het dorp met prachtige bomen. Het zwembad onzichtbaar vanaf de openbare weg. Geen boomchirurg werkt er, alleen mannen met kettingzagen. Ontelbare bomen weg! Rest wat wiepen in de grond gestoken, die in een weidegebied níet misstaan, maar daar wél! Een wiep kost niets! Uitgeest moet voldoen aan Europeese normen, minder CO2 vervuiling, meer zuurstof produceren door groenvoorzieningen. Dus wordt het tijd voor "2 voor 1"! Een boom rooien kost herplantplicht van minimaal 2 bomen. Dát zou de nieuwe norm moeten worden in Uitgeest. Uw idee over het erfgoedpark delen weinig Uitgeesters! Was u bij hoorzittingen in het gemeentehuis, waar men te hoop liep om dat nieuwbouwplan van 65 woningen tegen te houden. Een tweede Meerparelpark zou het geworden zijn. Nóg meer vaste bewoners die zich onttrekken aan de OZB-belasting. Hoezo vakantiewoningen? Anita Smulders

Wij stellen voor: Harma Poldner

De medewerksters Harma en Miranda van Cave du Vin Uitgeest. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Wij stellen voor: Harma Poldner. Bij onze winkel in Uitgeest komt deze ervaringdeskundige en vakbekwame slijter het team versterken.

Jarenlang was zij het gezicht van diverse Mitra slijterijen en Gall & Gall winkels. Zij was toe aan een nieuwe uitdaging en heeft die gevonden bij Cave du Vin Uitgeest. Samen met Miranda staat ze u bij met advies en zorgt ze dat u tevreden de deur uit gaat.

Monique Teeling - Julien

Ik was jarig. Jarig zijn is leuk, hoewel je dat euforische gevoel van heel vroeger nooit meer zo beleeft. Ik herinner mij nog goed de zenuwen die ik had de dag en avond voor de feestelijkheden. Wat zou ik krijgen en had ik wel het goede cadeau doorgegeven. Wat nou als ze het vergeten waren en met iets geheel anders op de proppen zouden komen. Ik denk dat die angst voortkwam uit het feit dat het vroeger normaal was alleen cadeautjes op je verjaardag te krijgen. Het was dus wel zaak goed te overwegen wat je wilde hebben want er kon zomaar een jaar overheen gaan voor je weer iets kon vragen. Een keer was ik zo verschrikkelijk zenuwachtig dat ik mijn moeder bijna huilend vroeg wat ik de volgende dag zou krijgen. Omdat zij zag dat ik anders geen oog dicht zou doen, vertelde ze dat het een rode, leren schooltas zou zijn. De opluchting was groot want ik kon mij niets mooiers voorstellen dan zo'n heerlijk vers geurende en glimmende schooltas. Maar nu ben ik achter in de 50 en met de jaren zijn ook de zenuwen verdwenen. De kinderen arriveerden met aanhang voor het eten en brachten het cadeau rond 20.30 uur ter sprake. Ik had geen flauw idee wat het kon zijn. Wensen had ik niet maar er is doorgaans niks mis met de creativiteit van mijn gezinsleden als het gaat om verzinnen van presentjes. Dus met grote nieuwsgierigheid bekeek ik de envelop die mij in handen werd gedrukt. Dat moment dat je in totale onwetendheid bent is bijna leuker dan dat je weet wat je gaat krijgen. Ik opende de envelop en op de kaart keken twee bekende ogen mij indringend aan. In een tekstballonnetje stond "Gefeliciteerd Monique". Die felicitatie kwam van Julien Clerc, een soort van jeugdliefde. In mijn tienerjaren was deze Franse zanger een groot idool met zijn weelderige zwarte krullen, zijn ietwat trieste, melancholische blik en zijn romantische teksten. Hij was elf jaar ouder maar dat was te verwaarlozen. Ik kocht al zijn platen met teksten. Daar heb ik overigens het behalen van mijn examen Frans aan te danken want ik wilde dolgraag weten waar hij over zong. Zo leerde ik woorden die niet in de schoolboeken stonden en fladderde moeiteloos door de examenteksten. Ik bezocht twee concerten, zonder te gillen overigens want daar was ik niet zo van, en wist dat hij verschillende relaties had gehad met onder andere France Gall en Miou Miou. Julien was een onbereikbare, bloedmooie man die bar weinig lachte op foto's en het leven zéér serieus leek te nemen. Ik raakte hem een beetje kwijt in de loop der jaren maar nu verscheen hij dus op die kaart met de mededeling dat ik deze maand naar zijn concert mag. JuJu, inmiddels 70, ziet er nog puik uit en lacht nu werkelijk a-do-ra-ble!

Door de lens van Bus

Foto: Ger Bus

Na ongeveer 167 jaar is er op 25 januari 2017 een einde gekomen aan het bestaan van de bijgebouwen van café De Landbouw (in de volksmond "café Thijs"). Elke ras-Uitgeester weet nog wel dat de Familie Vreeburg haar zetel had in het gebouw De Landbouw. Omstreeks 1850 werd het woonhuis met boerderij gebouwd aan de Langebuurt. Rond de eeuwwisseling (1900), met als bewoner Thijs Vreeburg, werd het woongedeelte uitgebreid met een aanbouw. Dit werd gebouwd haaks op het woonhuis richting Langebuurt en toen kreeg het de beroemde naam 'De Landbouw'. Al gauw kreeg het ook de bijnaam Vlammetje/café Thijs. Boerderij Vreeburg heeft verschillende bewoners gehad, waaronder de familie Heyne van 1940 tot 1946. De familie bood tijdens deze periode ook onderdak aan mensen en verhuisde in 1946 naar het Meerpad. Diverse bewoners zijn hierna nog gepasseerd. Later werd het een onderkomen voor paarden, koeien en kippen en opslag voor zoon Jur Vreeburg. Die was toen eigenaar van café Thijs. Ook was er tijdelijk een bottelarij in gevestigd voor de distributie van vat naar fles. Anno 2017 is de boerderij in zeer slechte staat terechtgekomen en is deze ontmanteld. De houten balken, onder andere het vierkant, waren al behoorlijk vermolmd. Ook de aanbouw direct achter café Thijs wordt gesloopt. Het woongedeelte bij het café en het café zelf blijven qua ruimte behouden en worden opnieuw opgetrokken. De voorgevel aan de Langebuurt blijft behouden. Anno 2018 wordt nu een prachtig gebouw geplaatst in oude stijl. De foto geeft de voortgang weer. Ger Bus

Ring van Beers & Komen Jewels is altijd een voltreffer

Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Trouw- of verlovingsplannen? Dan geeft Beers & Komen Jewels alvast een voorzet! De nieuwe collectie trouw- en verlovingsringen is namelijk binnen.

Met keus uit meer dan duizend soorten ligt de bal vanaf nu bij jou: ga je bijvoorbeeld voor klassiek of modern, voor geel-, wit- of roségoud of juist een mix van deze kleuren? En koop je je trouwringen in mei, dan scoor je bovendien 25% korting.

Vierkante ringen
Pak, jurk, taart, feestlocatie, muziek, ringen: er is nogal wat uit te zoeken als je gaat trouwen. Bij het vinden van de mooiste ringen coacht het team van Beers & Komen Jewels je graag. "Trouwringen koop je niet even zomaar", zegt juwelier Elly Beers. "Zo'n ring is voor altijd en dus moet je er rustig de tijd voor nemen. Kies je een strak ontwerp of juist organische vormen, wil je met of zonder briljanten, met of zonder inscriptie, alles kan. Alle ringen zijn van hoge kwaliteit en uit één stuk gemaakt en er zijn ringen voor elke portemonnee. Mooi - en praktisch - zijn bijvoorbeeld onze vierkante ringen, die draaien minder rond. Wil je tóch iets compleet anders, dan maken wij de ring van je dromen precies zoals jij wilt in ons eigen atelier."

Profiteer in mei
Kom gauw kijken bij Beers & Komen Jewels, hét juweliershuis van Heemskerk, op de Kerkweg 48. In de Honeymoon en Sunrise Collectie vind je ábsoluut jouw ring en in mei profiteer je van 25% korting op trouwringen. Kijk alvast op www.beersenkomenjewels.nl voor een groot deel van de collectie en houd voor acties en ander nieuws ook de Facebookpagina van Beers & Komen Jewels in de gaten.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte Uitgeest

Woensdag 9 mei 19.00 uur: GEEN VIERING I.V.M. HEMELVAARTSDAG.
Donderdag 10 mei 10.00 uur: Hemelvaartsdag; Euch.viering m.m.v. Laus Deo.
Vrijdag 11 mei 19.00 uur: Woord en Communieviering Geesterheem.

Zondag 13 mei 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. de heren Moederdag van Laus Deo.
Zondag 13 mei
19.00 uur: Rozenkransgebed in de kapel.

Dronken Uitgeester doet dansje op politieauto

UITGEEST - Bevrijdingsdag is een 25-jarige man uit Uitgeest duur komen te staan. De man, die iets te diep in het glaasje had gekeken, ging op een evenement in Assendelft met zijn voetjes van de vloer op een politieauto.

Door: Mediapartner NH Nieuws

Agenten vonden de dans een minder goed idee en hielden de man aan voor openbare dronkenschap en baldadigheid, wat hem een boete en een straf opleverde. Later bleek dat de motorkap van de wagen was ingedeukt door de actie van de man, waardoor hem ook vernieling wordt aangerekend. Volgens de politie staat de auto nu in de garage en is hij tijdelijk niet te gebruiken. De politie hoopt alle schade te kunnen verhalen op de verdachte.

Kerkdiensten protestantse gemeente Uitgeest-Akersloot

Zondag 13 mei 10.00 uur Akersloot, Dielofslaantje, Hr. van der Burgt.

Jaarboek 2018 van Historische Vereniging Oud-Akersloot

In deze editie het levensverhaal van Akersloter Hein Dil. Foto: Aangeleverd

AKERSLOOT - Wat mag u allemaal verwachten in het jaarboek 2018: zeven mooie en afwisselende verhalen over de historie van Akersloot. Vele foto's en bovendien ook een nummer waar muziek in zit.

'De laatste Begijn' van Nederland kwam uit Akersloot; deze Agatha Kaptein woonde op het Begijnhof te Amsterdam. Hier werkte en bedelde ze om geld bijeen te brengen voor de missie en priesters in het buitenland. Met haar overlijden in 1971 eindigde ook de roemrijke geschiedenis van de Amsterdamse begijnen, die ruim 600 jaar heeft geduurd. In deze editie ook het levensverhaal van Akersloter Hein Dil. Hein vertelt over zijn jeugdjaren in Akersloot, opgroeiend in de roemruchte jaren zestig waarin veel verandert. Natuurlijk spreekt hij ook over het visserij- en visverwerkingsbedrijf dat hij in 1989 overneemt van zijn vader. Het is leuk te lezen dat het bedrijf snel en slim inspeelt op de steeds weer veranderende markt. Aansluitend op het levensverhaal is ook de genealogie van de familie Dil opgenomen.

Deel drie van 'Akersloot en de popmuziek', waarin aandacht wordt geschonken aan twaalf bands of dj's die in de periode 1990 tot heden in Akersloot actief waren of nog zijn. Dit hoofdstuk klinkt als een klok met mooie muzikale anekdotes en foto's. In deel twee 'Het dagelijkse leven tijdens de Tweede Wereldoorlog' leest u herinneringen van Freek Kerssens over zijn nachtelijke strooptochten voor brandhout. Niet alleen spannend maar ook risicovol in de laatste oorlogswinter. Kastelen in en rond Akersloot. Zeker is dat er versterkte woonhuizen (sloten) hebben gestaan in en rond de Akersloter buurtschappen. Waar hebben deze versterkingen gestaan? Wat was hun functie en zijn er nog restanten te vinden? Wie was de Heer van Akersloot? Allemaal vragen waar u antwoord op krijgt als u het artikel heeft gelezen. Ditmaal een verrassende fototocht rondom de protestantse kerk richting het buurtschap Starting. Met bijzondere oude foto's en om de veranderingen te laten zien ook de recente foto's. Veel is veranderd maar ook nog zo herkenbaar. We eindigen het jaarboek met de kroniek, met hierin op een rij wat er in 2017 is gepasseerd in Akersloot.

Het jaarboek is ook los verkrijgbaar bij Veldt's Toko of op de woensdagochtend in de werkruimte van de Historische Vereniging Oud-Akersloot aan de Rembrandtsingel, naast sporthal 'De Lelie'.

Bijzonder parkeerbord alweer verdwenen...

Het parkeerbord voor de papa's en mama's is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor het standaard bord voor gehandicapten. Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Het bijzondere parkeerbord op de parkeerplaats bij de Bollenhof in Uitgeest is alweer verdwenen. Op het bord stond: 'Gereserveerd voor moeders (of vaders) met kind.'

Deze speciale plek was ideaal voor de papa's en mama's met kind en zware boodschappen. Het bordje heeft plaatsgemaakt voor het bordje voor gehandicapten. Kortom: pech voor de papa's en mama's.

Petit café Lekker aan de haven

Het team van Petit café Lekker aan de haven staat graag voor u klaar. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Aan de rand van het Uitgeestermeer ligt petit café Lekker aan de haven. Vanaf de weg én het water is Lekker aan de haven uitstekend te bereiken.

Een plek waar je terecht kunt voor de lekkerste vers bereide broodjes, een heerlijke kop koffie, eigengebakken appeltaart of een heerlijk koel drankje. Elke dag is er een verse daghap, in het weekend een overheerlijk weekendsoepje en elke week een wisselend "broodje van de week". Op het terras is het goed vertoeven en kun je heerlijk kijken naar de activiteiten op Jachthaven Uitgeest.

Mocht je een feest, partij of receptie organiseren, dan kun je Lekker aan de haven inzetten voor catering of de zaal met zonnig terras huren. Catering voor bij jezelf thuis? Uiteraard is dat ook geen probleem. Waar je ook naar op zoek bent, Mike en zijn team ontvangen je met open armen en zorgen ervoor dat je wensen werkelijkheid worden! Wil je meer weten? Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden.

Lekker aan de haven
Lagendijk 1e 1911 MT Uitgeest.
06-21291015, info@lekkeraandehaven.nl.
Lekkeraandehaven.nl. Volg ons ook op Facebook.

Dodenherdenking in Uitgeest

Burgemeester Wendy Verkleij staat stil bij het moment aan de spoorlijn. Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - Tijdens De Dodenherdenking op 4 mei heeft Uitgeest op twee plekken stilgestaan. Zo werd er door burgemeester Wendy Verkleij en de leden van het college rond 16.00 uur een krans gelegd bij het monument aan de spoorlijn, gelegen achter het Kooghuis.

Na een korte toespraak namens het comité en het blazen van de Last Post, was er een minuut stilte. Daarna werd er een gedicht voorgedragen en werden er bloemen gelegd bij het monument. Paar uur later was de herdenking bij het monument bij het gemeentehuis van Uitgeest. Daar werden ook kransen gelegd en werd er om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden.

De beide herdenkingen konden rekenen op grote belangstelling.

Negatief zwemadvies Dorregeest te Uitgeest ingetrokken

UITGEEST - Het eerder deze week afgekondigde preventieve negatieve zwemadvies voor de locatie Dorregeest te Uitgeest is ingetrokken.Een controlebemonstering van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wees uit dat de waterkwaliteit in orde is.

Op basis van die uitkomst trekt de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord (RUD NHN) de afgekondigde maatregel in. De RUD NHN adviseert om bij elk bezoek goed te letten op de blauwe borden die bij alle officiële zwemlocaties in Noord-Holland staan. Op de borden staat naast algemene informatie over de locatie ook vermeld of op dat moment een waarschuwing, negatief zwemadvies of zwemverbod geldt.

Actuele informatie
De RUD NHN geeft dagelijks actuele informatie over de kwaliteit en veiligheid van zwemlocaties in Noord-Holland op www.zwemwater.nl. De RUD NHN geeft actuele informatie over negatieve zwemadviezen en zwemverboden ook door via Twitter @ZwemwaterRUDNHN.

Atelier De Glazen Boet Scherven brengen geluk!

Rob Baar, de man achter 'mooie dingen van glas-in-lood'. Foto: Yvonne van Stiphout / Stipfotografie.nl

Peperstraat 24 (achterom), 1935 BE Egmond-Binnen; telefoon 075-6421423 of 06-13022123; website: www.mooiedingenvanglas.nl. Atelier Wormer. Bassein 5, 1531 BJ Wormer.

Door: Yvonne van Stiphout

Al sinds 1993 is Rob Baar, de man achter 'mooie dingen van glas-in-lood', bezig met het ontwerpen en maken van glazen klokken en vazen. Zijn eerste vaas maakte hij voor zijn moeder. Sinds 2001 heeft hij er echt zijn werk van gemaakt. Naast het zelf ontwerpen of in opdracht een ontwerp voor een klant maken, restaureert hij ook glas-in-lood. Rob gebruikt twee technieken. Glas-in-lood en glas-lijmen. Dat laatste doet hij met een zelf ontwikkelde waterdichte lijmtechniek. Zijn inspiratie haalt hij vaak uit dingen die hij ziet, zoals bij mooi weer een bezoekje aan een boerderij. Drie prachtige glas-in-lood voorzetramen met een haan, koe en tulp waren het resultaat. Maar ook het Louvre in Parijs is een inspiratiebron geweest.

Glas-in-lood
Glas-in-lood vervaardigt Rob op een ambachtelijke wijze, voor nieuwe en te restaureren ramen. Ook voor een bijzondere lantaarn of klok van glas-in-lood bent u bij hem aan het juiste adres. De lantaarns zijn nieuw, maar door nostalgische kleuren en motieven te gebruiken, lijken ze zo uit grootmoeders tijd te komen. Als voorzetraam kan glas-in-lood voor elk soort raam staan of hangen (ook thermopane). Het is decoratief en tijdloos. Ook kan glas-in-lood in nieuw te plaatsen thermopane worden geplaatst. Op dit moment is Rob bezig met een opdracht om de Abdij van Egmond in glas-in-lood te maken. Geheel naar een ontwerp van de klant. Ruim zeventien uur zal het werk in beslag nemen maar dan heeft de klant een uniek stuk glas-in-lood. Alles wat Rob Baar maakt is glaskunst en maatwerk. Een lamp of klok, geheel in uw eigen stijl, behoort tot de mogelijkheden.

Glas-lijmen
Met glas-lijmen kan Rob mooie kunstwerken maken. Ook hierbij kan alles naar de wensen van de klant aangepast worden. De producten variëren van theelicht- en kaarsenhouders tot lampen, vazen en schalen. De kunstwerken die Rob Baar maakt met glas-lijmen noemt hij zijn beroemde 'Gelukkies'. Waarom die naam? Alles wat met glas-lijmen gemaakt wordt zijn stukjes glas die aan elkaar gelijmd worden. Scherven. En scherven brengen geluk. Dus het perfecte cadeau om aan iemand te geven, een cadeau van scherven.

Rob werkt op woensdag en zaterdag vanuit zijn atelier De Glazen Boet in Egmond-Binnen. Hij is op beide dagen aanwezig van 13.30-17.00 uur. U kunt dan gewoon binnen lopen om Rob te bezoeken. Wilt u liever een andere dag langskomen? Dan kunt u bellen of contact opnemen via de website om een afspraak te maken.

Uitgeester talent in de Finale van De Grote Prijs van Nederland

Wouter Mol (gitaar & zang), Maartje Gilissen (harp, percussie, zang) en Margot Kersing (viool). Foto: Facebook.com/Outofskinband

UITGEEST - Op 13 mei staat de band Out Of Skin uit Uitgeest in de finale van De Grote Prijs van Nederland in de categorie bands/electronics. De harpiste, Maartje Gilissen, is geboren en getogen in Uitgeest.

In november werd Out of Skin samen met 20 andere bands geselecteerd uit de 150 bands die zich hadden ingeschreven voor deze competitie. Na een succesvolle kwartfinale in januari en halve finale in april waar ze avondwinnaar werden staan ze nu in de finale in poptempel Paradiso in Amsterdam. De muziek van de band, bestaande uit Wouter Mol (gitaar & zang), Maartje Gilissen (harp, percussie, zang) en Margot Kersing (viool), kenmerkt zich door de bijzondere arrangementen, ijle vioolstreken en de veelzijdige zang. Ze maken alternatieve popmuziek over de psyche van de mens en laten zich inspireren door Radiohead, Tamino, Binkbeats en Remy van Kesteren.

Vanaf september 2018 zal een aantal nieuwe singles uitkomen die zijn opgenomen bij Simon Akkermans in het legendarische Kytopia. De Grote Prijs van Nederland is een jurycompetitie maar ook het publiek kan voor hun favoriet stemmen via: Groteprijsvan.nl/deelnemers/out-of-skin. "De stem van het publiek dat naar Paradiso komt telt vijf keer zo zwaar. Kom dus naar Paradiso en stem dit Uitgeester talent naar de overwinning!" aldus Maartje Gilissen.

Jonge talenten gezocht voor Castricum's Got Talent

REGIO - Ben je jong en talentvol? Let dan goed op! Op zaterdagavond 9 juni kun jij je talent laten zien tijdens 'Castricum Got Talent' in het theater Koningsduyn.

Castricum Got Talent is een talentenjacht voor het goede doel. Na het overweldigende succes van vorig jaar, organiseert Rotary Castricum-Kennemerland op zaterdag 9 juni wederom een avondvullende show met de grootste talenten uit Castricum en omgeving. De avond wordt gepresenteerd door Henny Huisman. Een vakkundige jury beoordeelt alle optredens.

De opbrengst van de avond is voor de KanjerKetting. De KanjerKetting is er voor kinderen met kanker. De KanjerKralen zijn lichtpuntjes tijdens de zware behandeling die kinderen moeten ondergaan.

Ben je tussen de 12 en 20 jaar? Voel je je als entertainer thuis op een podium en heb je talent voor muziek, dans, cabaret of een andere vorm van kleinkunst? Geef je dan snel op via castricumsgottalent@gmail.com met vermelding van je naam, telefoonnummer en wat je op het podium wilt laten zien.

Het Voluit Buiten Toernooi

Stratenvolleybaltoernooi door onder nieuwe naam: Het Voluit Buiten Toernooi. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Twee jaar geleden organiseerde Voluit voor de laatste keer het Stratenvolleybaltoernooi op het terrein van de IJsbaan aan de Castricummerweg in Uitgeest. Het toernooi gaat nu door onder een nieuwe naam: Het Voluit Buiten Toernooi.

Het evenement zal plaatsvinden op zaterdag 2 juni. Aan het toernooi kan worden deelgenomen door teams van vrienden, buren of collega's, teams van bedrijven en vrijwilligersgroepen en bevriende sportclubs, niet alleen uit Uitgeest, en natuurlijk mag een stratenteam ook nog. Er wordt gestreden om de titel "VBT-team van het jaar 2018".

Spanning, inzet, enthousiasme, samenwerking, aanmoediging, hilariteit, af en toe een topprestatie, ontspannen en lekker bezig zijn vormen de sleutelwoorden voor de vele teams met hun supportersscharen, die de laatste jaren het toernooi bezoeken. "Bent u al enthousiast geworden door deze informatie? Dan kunt u op de site van volleybalvereniging Voluit (www.vvvoluit.nl) verdere informatie vinden en inschrijven. De inschrijving moet uiterlijk 19 mei binnen zijn. Wij hopen elkaar te treffen op 2 juni en rekenen op mooi weer," aldus Ab Pepping van de organisatie.

Bram Imming komt eraan

AKERSLOOT - Henk Verdonk junior uit Egmond aan den Hoef heeft donderdagavond toch de winst in de wekelijkse wedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup op zijn naam weten te schrijven. De grote deelname op Sportcomplex de Cloppenburgh zorgde voor een levendige strijd waar het andermaal op een onemanshow van Henk Verdonk junior leek uit te gaan draaien.

Na zijn bekende bliksemstart, onder de noemer de eerste klap is een daalder waard, denderde Verdonk junior voor de troepen uit. Al vrij snel werd duidelijk dat Bram Imming zich niet zomaar gewonnen zou geven. Halverwege de koers kwam Egmonder Imming wel heel dicht in de buurt van Verdonk junior, zodat hij alle zeilen moest bijzetten om uit zijn greep te blijven. De voorbije weken moest Bram Imming na de finish steeds weer inzien dat hij op het vrij technische parcours nog niet in staat was met Verdonk junior te strijden om de overwinning. Maar nu blijkt dat Imming toch stappen heeft gemaakt en zich de techniek redelijk eigen heeft gemaakt, waardoor hij de komende weken een echte bedreiging kan gaan worden voor Henk Verdonk junior. Na de twee hoofdrolspelers Verdonk junior en Imming vertolkten Castricummer Vincent Beentjes, Bruno van Beek en Wim Verdonk (Egmond aan den Hoef) een voorname rol.

Beentjes kwam na een technisch mankement via een noeste achtervolging weer terug aan het front. Daarentegen moest de jonge derper Van Beek zijn sterke optreden na een paar tuimelingen afsluiten en het strijdtoneel voortijdig verlaten. Wim Verdonk mocht na een gedegen wedstrijd de laagste trede van het podium bezetten.

Kennis maken met de kanosport

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Kanovaren is pure, recreatieve watersport. Gemakkelijk te leren, niet duur en heerlijk ontspannend. "De ideale sport voor ons waterrijke land en met een kano kom je op de mooiste plekjes, ook die waar andere watersporters niet kunnen komen", aldus Henk Hoogerwerf.

Kanovereniging Uitgeest heeft ongeveer honderd leden en is gehuisvest in een historisch gebouw aan de Meldijk. "Vanuit ons clubhuis zit je binnen enkele minuten op het mooie Uitgeestermeer, een droomlocatie! Wil je meer spanning? Er is een groep zee kanoërs en we gaan regelmatig lekker stoeien in de branding bij Bakkum. Bovendien worden er jaarlijks vele tochten en tochtjes georganiseerd. En je hoeft niet eens zelf een kano te bezitten want je kunt gebruik maken van onze uitstekende club-boten", aldus Hoogerwerf.

Vrijblijvend meevaren
"Dat kan altijd, neem gewoon eens contact op, of meld je aan voor een van onze instapavonden (23 mei of 30 mei). Of kom langs op een woensdagavond in onze gezellige kantine", laat Hoogerwerf weten. Voor meer informatie, kijk op www.kanovereniging-uitgeest.nl, op facebook, of bel Henk Hoogerwerf: 06-10056572.

Trainers TCU nu ook officieel 'Padel'-instructeur

Trainers TCU Uitgeest Perry Meijer en David Stolker. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De trainers van TC Uitgeest, Perry Meijer en David Stolker, zijn onlangs geslaagd voor hun diploma 'Padel-instructeur'. Vanaf september wordt TCU verrijkt met twee padelbanen.

Padel is een nieuwe racketsport (kruising tussen tennis en squash) en is op dit moment de snelst groeiende sport van Nederland. In Spanje is het zelfs al populairder dan tennis. "Als de banen klaar zijn voor gebruik, zijn de trainers er in ieder geval klaar voor om iedereen deze spectaculaire sport aan te leren", aldus Tennisclub Uitgeest.

Waterplanten Alkmaarder- en Uitgeestermeer worden gemaaid

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer heeft besloten om in 2018 waterplanten in een gedeelte van het Alkmaarder- en Uitgeestermeer te laten maaien. Hiermee biedt het recreatieschap dit jaar een kortetermijnoplossing om de waterplantenproblematiek in de hand te houden.

Langs de vaargeul van het Alkmaardermeer, het midden van het Uitgeestermeer en de randen van het snelvaargebied De Deilings wordt in totaal maximaal 150 hectare gemaaid. Eind mei bekijkt het recreatieschap welke zones dat precies zijn.

Wanneer
De uitvoering van de werkzaamheden vindt plaats tussen begin juli en eind augustus. Het is de bedoeling om met een maaibeurt op een laat moment te voorkomen dat er door hergroei nogmaals aanzienlijke overlast ontstaat in het naseizoen. Bijkomend voordeel is dat de vissen niet verstoord worden in de paaitijd. Langs de randen van het gemaaide gedeelte komt recreatiebetonning om aan te geven waar gevaren kan worden en waar niet vanwege de waterplanten. Dit zorgt voor duidelijkheid en veiligheid op het water.

Monitoring
Om inzicht te krijgen in de soortensamenstelling en dekkingsgraad zullen de waterplanten gemonitord worden. Dit is mede van belang om meer inzicht te krijgen in de invloed van waterpest op de groei van de overige waterplanten die in het meer groeien, de visstand en soortenrijkdom in het algemeen. Om tot een duurzame oplossing te komen zal aanvullend onderzoek plaatsvinden. Het recreatieschap wil dit samen met hoogheemraadschap, provincie Noord-Holland, omliggende gemeenten en belanghebbende ondernemers en verenigingen doen.

Hertenkamp genomineerd voor WeCycle sponsoractie

UITGEEST - Wilt u oude apparaten of lampen weggooien? Inleveren bij het afvalbrengstation kan erg lonend zijn. Zowel voor degene die dit wegbrengt als voor het Hertenpark Uitgeest, dat is geselecteerd en kans maakt op 1000 euro sponsorgeld van Wecycle.

Het is aan de inwoners van Uitgeest om het hertenkamp aan dat geld te helpen en zelf ook kans te maken op een prijs. Ze kunnen veel punten scoren door afgedankte elektrische apparaten en lampen in te leveren bij het afvalbrengstation. De actie loopt tot eind augustus. Wecycle organiseert landelijk de inzameling en recycling van huishoudelijke elektrische apparaten en lampen. Wecycle laat deze apparaten optimaal recyclen. Zo worden waardevolle grondstoffen goed gebruikt en komen deze niet in het milieu terecht.

Hoe werkt de actie
Ga naar het afvalbrengstation. Lever de oude elektrische apparaten en kapotte spaarlampen in. Ga ter plekke op de smartphone naar wecycle.nl/inleveren. Ga naar 'ik wil inchecken' en steun zo het hertenkamp. Onder alle geldige aanmeldingen worden 50 nieuwe apparaten verloot. De 25 gemeenten met de meeste punten per inwoner, winnen de sponsorcheque van € 1.000,- van Wecycle. Als het hertenkamp wint, dan wordt het geld gebruikt om de wei aan te pakken. Dat lost de winterse modderpoel op en dat is gezonder voor de hoeven van de dieren.

Nationale Molendag in Uitgeest en Akersloot

Molen De Dog in Uitgeest is geopend tijdens het weekend van Nationale Molendag.

UITGEEST - Op zaterdag 12 en zondag 13 mei wordt de 46ste Nationale Molendag gehouden. Honderden wind- en watermolens in Nederland zullen draaien en een deel is open voor bezoek. Ook de molens De Oude Knegt in Akersloot en De Dog in Uitgeest zijn dit weekend geopend.

Dit jaar is het thema 'Ontmoet de molenaar!' Dit naar aanleiding van de UNESCO inschrijving van het Nederlands Molenambacht op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Tijdens Nationale Molendag zijn vele honderden molens te bezichtigen, waaronder ook molens die regulier niet te bezoeken zijn. Om deze dag een feestelijk karakter te geven worden talrijke extra activiteiten georganiseerd. Van pannenkoeken bakken tot stekjesmarkt, van kinderactiviteiten tot exposities. Daarmee biedt Nationale Molendag voor ieder wat wils. Meer informatie is te vinden op molens.nl.

Rode Kruis trekt zich terug

UITGEEST - Het landelijke Rode Kruis heeft besloten per 1 januari 2020 geen sociale hulpactiviteiten meer te organiseren. Dit betekent voor de afdeling Uitgeest dat de sociale activiteiten onder de vlag van het Rode Kruis worden afgebouwd.

Het afdelingsbestuur van Uitgeest gaat deze activiteiten eventueel onderbrengen bij een andere organisatie of ondersteunen bij het zelfstandig doorgaan. Dit betreffen o.a. de wekelijkse creatieve bijeenkomsten in Geesterheem en het succesvolle project Meet & Eat. "Dit jaar en in 2019 zullen we ons nog volledig inzetten voor het Zonnebloem/Rode Kruis-uitje en de jaarlijkse Verrassingstocht in oktober. De opbrengsten van de jaarlijkse Rode Kruiscollecte zullen zowel in 2018 als in 2019 ten goede komen van bovengenoemde activiteiten", aldus het lokale bestuur in Uitgeest.

In 2020 gaat het Rode Kruis zich in Uitgeest toeleggen op thema's zoals: zelfredzaamheid, EHBO, evenementenhulp en noodhulp. "Om deze projecten te realiseren, zijn wij op zoek naar nieuwe vrijwilligers", aldus het bestuur van afdeling Uitgeest.

Hortus Bulborum weer open voor publiek

Foto: Hortus Bulborum

LIMMEN - De Hortus Bulborum in Limmen - de enige tuin ter wereld met ruim 4000 verschillende soorten historische bloembollen - bestaat dit jaar 90 jaar. In deze tuin worden onder andere oude tulpen, narcissen, crocussen, fritttelaria's en hyacinten die commercieel niet maar botanisch wel interessant zijn, voor het nageslacht bewaard.

De oudste tulp in de tuin is de 'Duc van Tol, Red and Yellow' uit 1595. Op de tuin bloeien ook rassen die zijn verhandeld tijdens de tulpenmanie in de 17e eeuw. De tuin geeft een b(l)oeiend overzicht van de ontwikkeling van deze zeer populaire voorjaarsbloemen. Elk voorjaar laat de Hortus Bulborum de bollengeschiedenis herleven. Duizenden kleine bollenveldjes kleuren in de meest uiteenlopende schakeringen. De tuin is dan een lust voor het oog en een genot voor de neus.

Adres en openingstijden
Zuidkerkenlaan 23A, 1906 AC Limmen. Openingstijden: tot 16 mei, maandag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur; zondag van 12.00- 17.00 uur. www.hortus-bulborum.nl

Wie moet er in Uitgeest een lintje krijgen?

Foto: Gemeente Uitgeest

UITGEEST- Kent u iemand die een koninklijke onderscheiding verdient? Bijna iedereen in Uitgeest kan deze vraag waarschijnlijk wel met 'ja' beantwoorden.

Want overal in ons dorp zetten mensen zich in voor vele doelen. Vaak zonder eigen belang, in alle bescheidenheid. En dat zijn nu precies de mensen die in aanmerking kunnen komen voor een koninklijke onderscheiding, oftewel een 'lintje'. "Maar dan moeten ze daarvoor eerst worden voorgedragen. U kunt dat doen. Want iedereen kan iemand anders voordragen voor een lintje", aldus de gemeente.

Voordat de burgemeester een lintje kan uitreiken aan een inwoner van Uitgeest, wordt er altijd eerst uitgebreid onderzoek gedaan naar de verdiensten van de persoon die u voordraagt. Dat kost veel tijd en daarom is het belangrijk om op tijd in actie te komen. Wilt u iemand voordragen voor een koninklijke onderscheiding tijdens de 'lintjesregen' (rond Koningsdag) in 2019? Doet u dat dan vóór 1 juli 2018. Wilt u iemand voordragen voor een koninklijke onderscheiding tijdens bijvoorbeeld een jubileum of een andere bijzondere gelegenheid? Dan moet het aanvraagformulier zes maanden vóór de gewenste datum van de uitreiking bij de burgemeester zijn ingediend.

Aanvraagformulier
Op de website www.lintjes.nl vindt u het formulier dat u hiervoor kunt gebruiken. Wij adviseren u voor u het formulier verstuurt, eerst even contact op te nemen met het bestuurssecretariaat van de gemeente. En… het is natuurlijk de bedoeling dat degene die de koninklijke onderscheiding krijgt, wordt verrast op de dag van de uitreiking. Dus doe uw aanvraag in het diepste geheim en verklap niets!

Over de regels rond de toekenning van lintjes kunt u alles lezen op www.lintjes.nl. Voor meer informatie over het aanvragen van een koninklijke onderscheiding kunt u contact opnemen met het collegesecretariaat van de gemeente Uitgeest: Margriet Swart 088–9097065 of bestuursondersteuning@uitgeest.nl.

Nieuwe naam voor Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds

Foto: Beeld: Aangeleverd

UITGEEST - Het Jeugdsportfonds Uitgeest en Jeugdcultuurfonds Uitgeest gaan vanaf nu verder als het Jeugdfonds Sport & Cultuur Uitgeest. Beide fondsen zetten zich al heel lang in om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren die opgroeien in armoede, toch kunnen sporten of aan kunst en cultuur kunnen doen.

Coördinator Arianne Niks: "Voor ons is deze naamsverandering een logische stap. Het is onze overtuiging dat het voor kinderen en jongeren die opgroeien in armere gezinnen niet uitmaakt of zij zich kunnen uitleven tijdens voetbal, judo, drummen of streetdance. Het belangrijkste is dat ze mee kunnen doen, de kans krijgen zich te ontwikkelen en hun leefwereld te vergroten."

Over het Jeugdfonds Sport & Cultuur
Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Uitgeest betaalt de contributie/het lesgeld voor kinderen en jongeren uit gezinnen waar te weinig geld is voor sport, dans, muziek of iets anders creatiefs. Ouders kunnen zelf geen aanvraag doen. Aanvragen worden gedaan door een intermediair, bijvoorbeeld een leerkracht, buurtsportcoach, sociaal wijkteam of schuldhulpverlener. De contributie/het lesgeld wordt direct betaald aan de club of instelling waar het kind op les gaat.

OSU Radio live tijdens ICGT Toernooi Heel weekend live radio met verslag en interviews

Ook dit jaar staat de studio van OSU Radio weer in de kantine van FC Uitgeest. Foto uit Archief: OSU Radio

UITGEEST - In het pinksterweekend, van 18 tot en met 21 mei, vindt de 33ste editie van het ICGT Toernooi plaats op het sportcomplex van FC Uitgeest. Op vrijdag wordt er afgetrapt met het Bedrijventoernooi, op 19 en 20 mei vinden het 30ste Arie Bonkenburg Toernooi en het Wim Groen toernooi voor de 35+'ers plaats. Elke avond is het feest in de feesttent met als eindknaller een optreden van niemand minder dan Wolter Kroes.

Door: Margreeth Anema

Het ICGT Toernooi wordt gespeeld op zaterdag 19 mei en maandag 21 mei. De deelnemende teams zijn bekend en op 11 april was de spannende loting. Geweldig nieuws is dat Manchester United dit jaar van de partij is. Er komen veel grote namen bij deze topclub vandaan, bijvoorbeeld David Beckham, Paul Scholes en Ryan Giggs. Zij spelen op zaterdag 19 mei de openingswedstrijd tegen FC Uitgeest, de aftrap is om 11.00 uur. Gerrit Idema, bestuursvoorzitter: "Het is heel bijzonder dat we Manchester United hebben weten te strikken voor het ICGT 2018. Ze komen alleen als ze weten dat ze kwaliteit krijgen: bijvoorbeeld goede speelvelden, goede organisatie en een goed hotel. Wij hebben die kwaliteit in huis." Voor de clubs die ver moeten reizen wordt een combinatie van toernooien gemaakt in Europa. Het Braziliaanse team Red Bull Brasil bijvoorbeeld speelt nu een toernooi in Zwitserland; als dit toernooi afgelopen is laat de organisatie van het ICGT het team daar ophalen.

De voorbereidingen voor het ICGT zijn in volle gang. Eigenlijk starten de voorbereidingen voor de volgende editie al terwijl het toernooi nog bezig is. "Er moet natuurlijk een klik zijn met de clubs en als die er is probeer je tijdens het toernooi al met ze af te spreken voor het jaar daarna," aldus Idema. Hoe dichter het pinksterweekend naderbij komt, hoe drukker het wordt met de voorbereidingen. Voor de spelers alleen al moeten er 2500 kadetten geleverd en gesmeerd worden, er moeten driehonderd vrijwilligers aangestuurd worden en er zijn in Hotel Akersloot ongeveer zeventig kamers geboekt.

Ook op andere fronten wordt er van alles voorbereid voor het internationale toernooi. OSU-radio bouwt een complete studio op in de kantine van het sportcomplex om de wedstrijden vier dagen lang live te verslaan. Er is nauw contact met de organisatie, wie mogen ze interviewen? Vrijwilligers, bezoekers, Gerrit Idema, Ferdy Druijf, de oud-FC Uitgeester die voor AZ uitkomt en dus gaat spelen tegen zijn eigen club: Richard van OSU-radio wil ze allemaal het hemd van het lijf vragen. Hij heeft in de afgelopen jaren ook veel prominente spelers gesproken; een hoogtepunt was dat hij Sjaak Zwart mocht interviewen. "Ik zou ook graag Van Gaal een keer voor de microfoon hebben met zijn briljante uitspraken," mijmert Richard. Een hoogtepunt van het toernooi vindt hij de opkomst van de Zuid-Amerikanen. Dit gaat altijd gepaard met veel muziek, zij komen swingend het veld op. Voor de thuisblijvers is het hele toernooi live te volgen op 106 FM, 104.5 via de kabel (alleen Ziggo) en natuurlijk online op osuradio.nl.

Over wie deze editie gaat winnen zijn de meningen verdeeld. Richard: "Titelverdediger Benefica gaat er natuurlijk vol in, maar ik denk dat Manchester United er dit jaar met de winst vandoor gaat." Gerrit ziet het net even anders: "Palmeras gaat winnen, zonder twijfel." Een laatste tip van Gerrit voor de bezoekers: "Kom gewoon kijken, proef de unieke sfeer! Het topprogramma is ons visitekaartje en de entree is gratis. We hopen op stralend weer, vergeet dan vooral je zonnebrand niet."

Arie Bonkenburg Sr Toernooi

Uit het ICGT-archief: het programmaboekje uit 1988. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - In 1988 beleefde het Arie Bonkenburg Sr toernooi zijn première. "Dat was logisch," stelt Gerard Idema, medeorganisator van het eerste gecombineerde dames- en herentoernooi.

Door: René Vermeer

"We hadden de feesttent met een hele programmering, dus het was zaak om die tent vol te krijgen. Daarom werd besloten om het al bestaande toernooi voor lagere seniorenteams te koppelen aan het Open Dutch damestoernooi dat op Eerste Pinksterdag gespeeld werd. Daardoor was de organisatie in ieder geval verzekerd van meer feestgangers." Inderdaad was een internationaal vrouwentoernooi een al bestaand fenomeen op het ICGT, met dat jaar als deelnemer de dames van het Deense Fremad Amager, gecomplementeerd door de dameselftallen van Oosterend, ZVV, Saenden, vv Uitgeest en snackbar 't Verzetje (voor een lekkere bamibal en een heerlijke frikandel speciaal).

Bij de lagere herensenioren waren Beverwijk, VVB, vv Uitgeest, Kennemers, USVU, ZVV en De Koog (Texel) de deelnemende teams dat eerste jaar. In zijn voorwoord van het programmaboekje verklaart organisator Gerrit Idema waarom het toernooi naar Arie Bonkenburg Sr. is vernoemd. "Arie was iemand die een groot deel van zijn leven in dienst heeft gesteld van de club vv Uitgeest. Bijna alle leden kennen Ome Arie en juist daarom verdient hij de verbinding van zijn naam aan het toernooi."

Hoewel de toernooicommissie niets naliet om het gezelligheidsgehalte van het toernooi te benadrukken was er zekerheidshalve in de reglementen toch maar een bepaling opgenomen dat het de "deelnemers verboden was om in sportkledij te roken of sterke drank te gebruiken". Misschien is dit wel het meest veelzeggende over niet alleen het eerste jaar maar ook over al die jaren daarna. Al jaren zijn de bezoekersaantallen van het ICGT ongeëvenaard. Ieder jaar bezoeken duizenden voetballiefhebbers met Pinksteren het toernooi om te genieten van topvoetbal en gezelligheid. Het laatste wordt nog steeds gegarandeerd door goede afspraken en vriendelijk toezicht daarop.

Open Dag FC Uitgeest tijdens ICGT

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Voetballen bij FC Uitgeest? Kom naar de Open Dag op zaterdag 19 mei! Zorg er dan voor dat je je tijdig (voor 1 juni) aanmeldt! Je wordt dan zeker in een team voor het volgende seizoen ingedeeld.

Weet je nog niet zeker of voetballen jouw sport is? Kom dan naar de Open Dag op zaterdagmiddag 19 mei tijdens de Kindermiddag van het ICGT. De aanvang is om 13.30 uur en je meldt je aan bij de organisatie voor de feesttent. Uiteraard is het ook mogelijk om een aantal keer mee te trainen. Als je hierin interesse hebt, stuur dan een mail naar vincent.vandenberg@ziggo.nl. Hij neemt daarna contact op voor meer informatie.

Weet je al zeker dat je lid wilt worden? Aanmelden kan via de website van FC Uitgeest (http://www.fcuitgeest.nl/inschrijven/). Meer informatie over de contributie is te vinden via http://www.fcuitgeest.nl/contributie/. Belangrijk om te weten is dat wedstrijdkleding tegen een bescheiden bijdrage ter beschikking wordt gesteld door de vereniging.

ABT en feesttent 30 jaar jong

Uit het ICGT-archief: de feesttent. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - 1988 was een memorabel voetbaljaar. Met een machtige omhaal bezorgde Marco van Basten ons het Europees kampioenschap en in Uitgeest werd de vierde editie van het ICGT gespeeld.

Door: René Vermeer

Trots schrijft de naamgever van het toernooi Cor Groenewegen in zijn voorwoord van het programmaboekje dat "de toernooicommissie er wederom in is geslaagd nieuwe facetten aan het toernooi toe te voegen" zoals "maar liefst vier scheidsrechters uit het betaalde voetbal en voor het eerst een bijdrage van de Uitgeester Harmonie aan het defilé bij aanvang van de tweede wedstrijddag op maandag, Tweede Pinksterdag".

Dé primeur van dat jaar was echter het allereerste Arie Bonkenburg Sr toernooi (ABT), dat eveneens voor de eerste keer werd opgeluisterd met de inmiddels regionaal bekende feesttent.

Feesttent
Nieuw in 1988 was dus de introductie van de feesttent. In 1987 was het succes van de beide feestavonden zo groot geweest en de toeloop zo massaal dat de toenmalige kantine van VVU te klein bleek om iedereen te kunnen herbergen. Zo werd er maar een raam uit de keuken gehaald om van daaruit bier, patat en andere snacks te verkopen aan de mensen die buiten stonden. Op zaterdag en zondag was de kantine van de club bijkans uit zijn voegen gebarsten maar desondanks had iedereen het vreselijk gezellig gehad. Toch kon dat niet meer. Al was het alleen maar uit veiligheidsoverwegingen. Er moest een oplossing komen en die kwam er.

Destijds was er ieder jaar een groot festijn rondom de zwemvierdaagse in zwembad De Zien. Daartoe werd er een grote tent op het grasveld van het zwembad gezet waar allerlei optredens in plaatsvonden. Dat was de oplossing, bedacht de organisatie. Er werd informatie ingewonnen en men vond in Valkenswaard een bedrijf die een tent kon leveren tegen een schappelijk prijsje. De afmeting van die eerste tent was 15 bij 20 meter. Daar konden toch al gauw een kleine driehonderd man in. Meer in ieder geval dan in de kleine kantine van VVU. Het opzetten en indelen was nog een hele puzzel maar er paste een podium in.

Want ja, in een feesttent moet het feest zijn en dus werd de band Surprise, na het succes van het vorige jaar, weer uitgenodigd op de zondagavond. Als speciale act werd een optreden van "De Alpenzusjes" toegevoegd.

"Een voltreffer" weet Jan Bosman nog. "Het waren twee echte zusjes die zich in Oostenrijkse kledij hulden en niets anders deden dan jodelen. Je kunt het geloven of niet maar het dak ging eraf. Overigens was dat eerste jaar best spannend met die tent. Ik bedoel, het zal je maar gebeuren. Een hele tent neergezet, een leger vrijwilligers opgetrommeld, muziek geregeld en dan komt er geen hond opdagen. Daar heb ik wel wakker van gelegen." De vrees bleek ongegrond want het dak ging eraf. Hoogtepunt van de avond was echter niet het gejodel van De Alpenzusjes of de danshits van Surprise maar een legendarisch optreden van de Blues Brothers. Niet de echte natuurlijk, maar een perfecte imitatie van Ben Schuddeboom en Ruud Klomp.

"Die gasten konden het hoor," aldus Paul Klijn. "Ze hadden wekenlang geoefend. Ik weet nog dat ze het bijna in hun broek deden voordat ze op moesten. De imitatie was perfect. Ze hadden destijds zo in de Soundmixshow kunnen optreden." Een siddering ging door de tent. Het licht in de zaal was gedimd en het podium verlicht. Twee mannen in strakke donkere pakken, zonnebril en hoed kwamen op terwijl de eerste tonen van de soulklassieker "Everybody needs somebody to love" werden ingezet. Handen van het publiek in de lucht, en een bewegende massa was het gevolg. Tegen de tijd dat het nummer bijna ten einde was steeg de temperatuur in de tent naar het kookpunt. Nu, dertig jaar later, kunnen zij die uitverkoren waren nog steeds zeggen: "Ik was erbij."

Fietsexcursie op Molen- en Gemalendag

Het Museumgemaal 1879 aan de Fielkerweg in Akersloot. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De waterhuishouding in onze eigen woonomgeving is het actuele thema van een fietsexcursie die op Nationale Molen- en Gemalendag wordt gehouden vanuit het Museumgemaal 1879 aan de Fielkerweg 4 in Akersloot, de plek waar vroeger de Zuidermolen stond.

Landschapsdeskundige en Oer-IJ gids Lia Vriend houdt daar op zolder eerst een korte inleiding en gaat vervolgens met de deelnemers op pad om ter plaatse in het buitengebied te kunnen zien wat er bij komt kijken om droge voeten te houden. Er wordt onderweg ook een bezoek gebracht aan poldermolen De Dog in Uitgeest. Tot aan het begin van de jaartelling stroomde hier het Oer-IJ, een noordelijke tak van de Rijn die bij Castricum in zee uitmondde. Het landschap had het karakter van een ruig waddengebied. Mensen zijn het in cultuur gaan brengen met dijken, dammen, polders, sluizen en gemalen. Ook van die vroegste activiteiten is, voor wie dat weet, nog veel terug te zien.

Tot op de dag van vandaag spelen molens en gemalen een belangrijke rol bij de waterhuishouding van onze woonomgeving. De klimaatverandering met periodes van hevige regenval vragen nieuwe maatregelen om al die nattigheid de baas te kunnen blijven. Nieuwe natuur in de buitengebieden als tijdelijke waterberging is een van de oplossingen. Lia Vriend zal daar onderweg voorbeelden van laten zien.

De inleiding plus fietsexcursie duurt van 13.00 tot 15.30 uur. Wie mee wil, mag zich per mail aanmelden via info@oerij.eu. De kosten bedragen vijf euro. Na overmaking van het inschrijfgeld naar NL87RABO0159876702 wordt een deelnamebevestiging gestuurd. De excursie wordt op 27 mei 2018 nog een keer herhaald. Dan met een andere Oer-IJ gids. Dus graag aangeven of het om 13 of 27 mei gaat.

Loveless in Filmhuis De Zwaan

UITGEEST - De Russische film Loveless draait vrijdag 11 mei 2018 in Filmhuis De Zwaan. De zaal is open vanaf 19:45 uur en de film begint om 20:15 uur, toegang 6 euro.

Ze hebben het goed, de Russen in Loveless. Ze behoren tot de middenklasse van Moskou, met prima banen en mooie huizen. Ze sporten en eten gezond. Geen reden tot klagen zou je denken, maar materieel en lichamelijk welzijn leidt niet automatisch tot tevredenheid. Liefdeloos is het twaalfjarige huwelijk van het Petersburgse stel Boris en Zjena. Hun scheiding schoven ze voor zich uit, want dat kan Boris zijn baan kosten: zijn baas is ultra-orthodox. Maar deze situatie is inmiddels onhoudbaar. Hun twaalfjarig zoontje Aleksej is de dupe van deze situatie. Als Aleksej verdwijnt duurt het even voordat het opvalt. Hierna wordt het tempo aangegeven door de leider van een groep vrijwilligers die op militaire wijze verdwenen kinderen opspoort, want de politie heeft geen tijd. Tijdens de speurtocht leren we deze ouders pas echt kennen. Boris blijkt een lege, conformistische huls, Zjena verbolgen en wrokkig. Het geruzie, de verwijten en het punten scoren gaat gewoon door.

Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Boekhandel Schuyt aan de Middelweg 139 in Uitgeest of aan de zaal, indien nog beschikbaar.

Goochelen en illusies bij het Open Podium

Goochelaar en illusionist Nigel Otermans. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Nigel Otermans is goochelaar en illusionist en komt helemaal uit Weert om zijn trucs te laten zien tijdens het Open Podium in De Zwaan op zaterdag 19 mei. "Dus pas op je spullen anders ben je lang onderweg om ze terug te krijgen", aldus de organisatie.

Onlangs werd Otermans derde bij de Nederlandse kampioenschappen toneelgoochelen voor junioren. Verder kun je genieten van William Dashwood, een singer-songwriter uit Engeland die in de folktraditie zijn liedjes schrijft, teksten met inhoud. William zal liedjes van zijn nieuwe cd 'A Boy At Heart' laten horen. De cd zal ook ter plekke te koop zijn. Verder zal Cheyenne Louwen zich presenteren als 'Tiny Forest Creature'. Zij is een 17-jarige singer-songwriter. Voor iedereen nog een verrassing. Ellis Feijser is ook singer-songwriter, die eigen originele Engelstalige Indie/folk/pop songs speelt. Ditiswatutis komt minstens een keer per jaar langs om weer met nieuwe muziek en diepgravende Nederlandse teksten ons aan het denken te zetten. Bert Pruis is ook een graag geziene gast die ons podium weer met plezier komt bespelen. Hij zingt en speelt fingerstyle blues.

De zaal is zaterdag 19 mei open vanaf 20.15 uur, de optredens beginnen om 20.30 uur. De toegang is natuurlijk als altijd gratis! Meer informatie www.dezwaancultureel.nl.

Annie M.G. Schmidt-expositie in Lees Lokaal

UITGEEST - Iedereen kent natuurlijk de koningin van het Nederlandse kinderboek, Annie M.G. Schmidt. Rondom haar geboortedag (20 mei) wordt er in heel Nederland van alles georganiseerd.

Ook Lees Lokaal wordt gedurende de maand mei in "Annie-stijl" omgetoverd. Wat waarschijnlijk uniek is voor Nederland is de expositie van 8 kersverse Annie-portretten van de hand van diverse (lokale) kunstenaars. Een "must see" als je van Annie M.G. Schmidt of kunst houdt. Woensdag 16 mei om 19:00 uur is de officiële opening van de Annie M.G. Schmidt-expositie.