De Uitgeester

20 juli 2016

De Uitgeester 20 juli 2016


Pokémon-invasie ook in Uitgeest

Pidgey is gespot op het Regthuysplein.

Door Anita Webbe

UITGEEST - Op straat, in winkels en op het werk wordt nergens anders meer over gepraat. Ook in Uitgeest is de rage toegeslagen. Wanneer een paar dozijn mensen met hun mobiel in stilte bij elkaar staan op bepaalde openbare gelegenheden in het dorp, is men vast bezig om Pokémon te vangen. Zelfs op het treinstation staat niet iedereen op de trein te wachten. De populariteit van het spel Pokémon Go is enorm bij jong tot oud.

Het real-life-spel is inmiddels via de App-store te downloaden. Dit razend populaire spel begint een wereldwijde hype te worden sinds het spel gelanceerd werd vorige week woensdag. Het spel vraagt spelers om in de echte wereld om hen heen Pokémon, Pokéballs en andere verzamelobjecten op Pokéstops te vinden en Gyms te veroveren. Pokéstops zijn een soort lokpunten verdeeld door het hele dorp. Gyms zijn locaties waar je tegen andere Pokémon kunt strijden met je gevangen en getrainde Pokémon.

Foto: Anita Webbe

Veel tijd gaat zitten in het op de plattegrond uitzoeken van de juiste locatie. Een Pokémon is te vinden in zijn natuurlijke omgeving. Dus zoekt men bijvoorbeeld Magikarp dan zal deze bij het water te vinden zijn. Zo zijn er 151 te bespeuren, verspreid door Uitgeest. Pokémon Go-speler Mark Daan: "De Pokéstops bevinden zich onder andere bij de kei van Uitgeest, bij de Jumbo, het oorlogsmonument bij het gemeentehuis, bij de markante gevel aan de Schevelstraat, Speeltuin Kindervreugd, Baarhuisje en Engelbewaarder bij de Binnenmeer en molen De Kat. Gyms kun je vinden bij beide kerken, gemaal Meldijk, basisschool De Vrijburg, sporthal De Zien en Station Uitgeest."

Trilsignaal
Ruim 1,3 miljoen Nederlanders spelen nu al deze populaire game en de groep zal snel groeien. Pokémon Go zal ook nog met updates komen, zelfs met een polsbandje zodat direct een trilsignaal ontvangen wordt wanneer de Japanse monstertjes in de buurt zijn. Het succes van Pokémon-Go heeft onder andere te maken met een stukje nostalgie. Bovendien vinden Nederlanders de motivatie om te bewegen fijn. Stan (20): "Vroeger speelde ik het spel op de Gameboy. Ik heb inmiddels twintig Pokémon gevangen, maar ik speel alleen als ik tijd te doden heb hoor!" Zes op de tien spelers zegt speciaal te gaan wandelen om Pokémon te vangen. Er wordt zelfs al een oproep gedaan wie een hond ter beschikking heeft die uitgelaten kan worden onder het Pokémon-vangen. Een plaatselijke bakker heeft al ingespeeld op de rage en verkoopt Pokéball-gebakjes. De slager uit het dorp blijft ook niet achter met zijn Poké(gehakt)ballen.

Voor- en nadelen
In ieder geval brengt het spel in de V.S. al ruim 1,6 miljoen euro per dag in het laatje voor de makers Niantic, The Pokémon Company en de aandeelhouders Nintendo en Google. Je vangt met je mobiel de ene na de andere Pokémon lopend, op de fiets of de scooter, maar erg veilig is het niet. Je kunt een bekeuring krijgen wanneer je niet handsfree rijdt. Nog een ander nadeel: alleen maar praten over Pokéstops, Candy en Combat Power wordt voor niet-spelend gezelschap op den duur een beetje vervelend. Het voordeel aan de andere kant is: de kinderen spelen tijdens de vakantie weer gewoon lekker buiten!

Wij zoeken uw mooiste zomer-2016-foto!

Maakt u deze zomer een leuke, gekke, ontroerende, grappige of adembenemende foto? Stuur deze dan naar de redactie van De Uitgeester! U maakt daarmee kans op een heerlijke slagroomtaart van Banketbakkerij Versteeg én krijgt eeuwige roem door publicatie van de foto in De Uitgeester. Stuur uw foto (min. 1MB) naar redactie@uitgeester.nl. De mooiste inzendingen plaatsen wij gedurende het zomerseizoen in de krant en/of online.* De actie loopt tot 1 september 2016. Daarna maken wij de allermooiste foto van de zomer 2016 bekend.

* Met deelname aan de fotowedstrijd geeft u toestemming tot publicatie in de krant en op internet/sociale media.

Jongen met pistool gevonden via Burgeralert

UITGEEST - Burgernet werd 16 juli opgestart vanwege een melding dat er een jongen met een (nep)wapen liep te zwaaien. De jongen werd door een deelnemer gezien waarop de politie de jongen staande kon houden. Bij de meldkamer van de politie kwam een melding binnen dat een jongen met een (nep)wapen aan het rondzwaaien was op De Darse. Burgernet werd opgestart met het verzoek om uit te kijken naar deze jongen en hem vooral niet zelf te benaderen. Een Burgernet-deelnemer zag de jongen op een fiets ter hoogte van de Kruiskamp, waarop de politie de jongen staande heeft gehouden. Het bleek inderdaad een speelgoedpistool te zijn.
Bij Burgernet doet de politie een beroep op de burgers. Diegenen die zich bij het netwerk hebben aangemeld, ontvangen na een incident een spraak- of sms-bericht met een duidelijke omschrijving van een persoon of voertuig. Als zij de verdachte zien of andere aanwijzingen hebben, kunnen zij gratis bellen naar 0800-0011. Zo kan de politie sneller en gerichter zoeken. Momenteel wordt gemiddeld een op de tien Burgernet-acties dankzij tips van deelnemers succesvol afgerond. Ongeveer zeventig procent van de heterdaadaanhoudingen die de politie verricht, is mede te danken aan oplettendheid van burgers. Aanmelden bij Burgernet kan via www.burgernet.nl.

Vakantiestop Uitgeester

Vanwege de zomervakantie verschijnt er géén Uitgeester op 27 juli en 10 augustus. Tevens is het redactiepunt (Burgemeester van Nienestraat 6) gesloten. Kopij kunt u mailen naar redactie@uitgeester.nl.

Steeds meer actie bij Watersportcentrum Uitgeest!

De ondernemers van Watersportcentrum Uitgeest en Vakantiepark De MeerParel zijn blij met de nieuwe bewegwijzering.

UITGEEST - De ingangen van Watersportcentrum Uitgeest en Vakantiepark De MeerParel hebben een facelift ondergaan. Er zijn zuilen, die 's avonds verlicht zijn, geplaatst met daarop de namen en logo's van de betrokken ondernemers op het terrein, met aanduiding waar iedereen te vinden is. "Een enorme verbetering vergeleken met de verschillende bordjes die er aan lantaarnpalen zaten", aldus de ondernemers, die heel blij met de verfraaiing en stap in de uitgebreide samenwerking om het alle bezoekers naar de zin te maken.

Dat is onlangs ook goed gelukt met de Midzomernacht Sloepencruise van Zeilschool en Bootverhuur Het Uitgeestermeer, waaraan ruim veertig mensen hebben deelgenomen. Deze mensen hebben na de gezellige cruise, met heerlijke hapjes van petit café Lekker aan de Haven, de avond ook nog verlengd bij het succesvolle 'Muziek op het Water' van Bistro 't Schippersrijk. Hou op de website of op de Facebookpagina de activiteitenagenda in de gaten, want in het najaar wordt er, naast andere activiteiten, namelijk weer een sloepencruise georganiseerd! Of u nu watersporter bent of geniet van het uitzicht, op de jachthaven vindt u van alles om er een gezellige dag of avond van te maken. En dat op maar een kwartier, of minder, lopen van Uitgeest. En komt u met de auto, dan zijn er voldoende gratis parkeerplaatsen. Wist u trouwens ook dat er voor onderhoud voor en aan boten alles voor handen is bij Fijn Timmerwerk Jelle Eiling, Zeilmakerij De Weers en Blue Peter Watersport? Bij watersportwinkel Blue Peter Watersport kunt u trouwens ook terecht voor kleding, schoenen en cadeautjes. Al met al biedt het watersportcentrum u een 'one stop shop' voor heerlijk genieten aan de zuidoever van het Uitgeestermeer! Voor meer informatie kunt u kijken op www.watersportcentrumuitgeest.nl, Facebook of kom gezellig langs op de Lagendijk 7. U bent van harte welkom!

Politienieuws

Mishandeling
UITGEEST - Een bewoner van de Wethouder Zonneveldstraat kwam 12 juli rond 15.00 uur met zijn gezin in de auto thuis. Op dat moment werd er door een man een appel op de auto gegooid. Toen de bestuurder hem hierop aansprak fietste de man weg. Enige minuten nadat het gezin de woning was binnengegaan, kwam de man echter terug en ging de woning binnen via de achterdeur. Toen de bewoner hem vroeg de woning te verlaten, reageerde de man niet. In plaats daarvan sloeg hij de bewoner met een steen en een stuk hout meerdere malen op zijn hoofd. In de volgende worsteling gelukte het om de man uit de woning te werken en de achterdeur af te sluiten. Nadat hij nog een aantal stenen naar de woning had gegooid verdween hij. Het slachtoffer bekwam flinke verwondingen aan zijn hoofd, welke moesten worden gehecht. Hij is per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis. De dader kon kort hierop worden aangehouden bij een woning aan de Hogeweg. Hij is ingesloten voor verder onderzoek. Het motief van de dader is niet duidelijk geworden.

Inbraak
UITGEEST - In een woning aan de Esdoornstraat werd tussen 12 en 16 juli geprobeerd in te breken. Er werd tevergeefs getracht de achterdeur te forceren.

Vernieling
UITGEEST - Bij een auto die geparkeerd stond aan de Populieren werd tussen 14 en 16 juli de ruit van het rechterportier ingeslagen.

Diefstal
UITGEEST - Een zwarte snorfiets van het merk Piaggio, kenteken F68ZX, werd tussen 16 en 17 juli ontvreemd vanaf de Middelweg.

Leerlingen Binnenmeer schitteren in The Eight Awards

De musical werd opgevoerd in dorpshuis De Zwaan.

UITGEEST - De kinderen uit groep acht van de Binnenmeerschool voerden vorige week woensdag hun afscheidsmusical uit voor hun vaders en moeders, opa's en oma's, broers en zusjes, schoolgenootjes én de ouderen uit Uitgeest. Het was dit jaar speciaal, want de groep bestond uit veertig kinderen! Groep acht nam afscheid, maar de achtstegroepers ook van de combinatieklas 7/8. De leerkrachten van groep 8 en 7/8 schreven de musical zelf en de kinderen mochten zelf de rollen uitkiezen. De musical heet The Eight Awards, een award show waarin verschillende acts te zien zijn. Er werd gezongen, er was cabaret en er waren vele spannende films. De show werd geleid door twee presentatoren en één reporter. Achter de schermen werkten twee regisseurs en vier cameramannen om de show draaiende te houden. Aan het eind van de show werd een winnaar gekozen die de felbegeerde Eight Award in ontvangst mocht nemen. Deze winnaar werd gekozen door tien bekende juryleden. Het was een flitsende show met veel humor en mooie muziek. Het was echter de locatie die het plaatje helemaal afmaakte. In de theaterzaal van dorpshuis De Zwaan kwam de show tot leven. Een groep getalenteerde vrijwilligers zorgde voor professionele belichting en geluid.

Uitgeesters geven royaal aan plaatselijk Rode Kruis

UITGEEST - De inwoners van Uitgeest hebben massaal gedoneerd tijdens de huis-aan-huiscollecte van het Rode Kruis. Ook tijdens de Zwemvierdaagse in zwembad De Zien werd er royaal gegeven. De totale opbrengst is € 4807.07. Alles wat in Uitgeest is opgehaald mag worden besteed aan lokale activiteiten. Daardoor is het mogelijk om door te gaan met alle activiteiten die de afdeling jaarlijks organiseert. Bijvoorbeeld de activiteiten op maandagmiddag in zorgcentrum Geesterheem, het jaarlijkse mindervalide-uitje en de telefooncirkel. Evenals een bijdrage in de kosten van het kookproject om mantelzorgers te ontlasten, Meet & Eat. Het bestuur van het Rode Kruis dankt alle gulle gevers voor hun bijdrage en de enthousiaste collectanten die hun vrije avond voor het goede doel opofferden en zo zorgden voor de mooie opbrengst.

Kerkdiensten

Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 20 juli 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 22 juli 19.00 uur: H. Eucharistieviering in Geesterheem.
Zaterdag 23 juli: GEEN VIERING.
Zondag 24 juli 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.

Woensdag 27 juli 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 29 juli: 19.00 uur: H. Eucharistieviering in Geesterheem en koffie na afloop.
Zaterdag 30 juli: GEEN VIERING.
Zondag 31 juli: 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.

Protestantse Gemeente Uitgeest-Akersloot

Zondag 24 juli 10.00 uur: Dielofslaantje Akersloot, dhr. B. van der Bent.
Zondag 31 juli 10.00 uur: Dielofslaantje Akersloot, drs. J.W. van der Straten.

Fotofoutjes

De redactie van De Uitgeester zat waarschijnlijk al met haar hoofd bij haar vakantiebestemming, want er stonden een paar foutjes in de foto-onderschriften. De naam van de fotograaf bij het artikel over roze hooibalen (Uitgeester 6/7) is weggevallen. Deze foto is gemaakt door Lou Winter. De foto op voorpagina van vorige week (Naar school met oma) was niet van Anita Webbe. Zij maakte wél de foto van Jumbo. We zijn duidelijk aan vakantie toe.

Over drinken

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

In de zomer, als het warm is, moeten we meer drinken. Dat weet iedereen (al doet niet iedereen dat). Maar wat moet je drinken en hoeveel?

Vochthuishouding
Het menselijk lichaam bestaat voor zo'n 60% uit vocht. Dat vocht komt erin door eten en drinken en verlaat het lichaam via poep, plas en zweten. Via de plas en poep lozen we onze afvalstoffen. Door zweten verliezen we warmte. Dat is vooral nodig als het warm is of als het lichaam warm is door koorts of inspanning. Onder normale omstandigheden moeten we 1,5 tot 2 liter drinken om onze vochtbalans in evenwicht te houden. Maar op een warme dag kan iemand gemakkelijk 2 liter extra uitzweten. En ook bij diarree en verliest men veel extra vocht.

Verschillende dranken
Nederlanders drinken vooral koffie, thee, bier en alcoholica, frisdrank en water. Dat is allemaal vocht, maar daar stopt wel de overeenkomst tussen die dranken. Door koffie en alcoholische dranken plas je meer dan je aan vocht binnen krijgt. Daar droog je dus door uit. En door een tekort aan vocht krijg je onder andere hoofdpijn. Drink daarom een glas water bij elke kop koffie en elk glas alcohol, dat voorkomt 'de kater'. Alcoholische dranken bevatten daarnaast veel calorieën en zijn giftig voor hersenen en ingewanden. Niet goed voor de gezondheid dus. Maar ook de suikers uit frisdrank en vruchtensappen zijn irritant voor het lijf en bovendien caloriebommen. Water en liefst groene thee zijn het gezondst.

Uitdroging
Behalve door het drinken van veel koffie en alcohol, kan er vooral een tekort aan vocht in het lijf ontstaan door diarree en zweten. Wanneer dat het geval is, moet men bedenken dat er ook een heleboel zout het lichaam verlaat. Denk er dan ook aan om ook het zout aan te vullen door regelmatig bouillon te drinken.

Watervergiftiging
Let op! Wanneer we meer dan een liter water per uur drinken zonder ook extra zout te nemen, dan dreigt een watervergiftiging: alle weefsels zwellen op, waarbij vooral het zwellen van de hersenen levensgevaarlijk is.

Tips
* Drink dagelijks 1,5 tot 2 liter water of (groene) thee, maar niet meer dan een liter per uur.
* Vermijd frisdrank en vruchtensappen vanwege de suikers.
* Mijd alcohol vanwege de calorieën en het schadelijk effect op het lichaam.
* Drink bij elke kop koffie en elk glas alcohol een glas water. Water voorkomt een 'kater!
* Drink bij koorts, diarree en warmte extra water en ook bouillon.

Ik wens alle Uitgeesters een gezonde een warme zomer!

Vroeger...

Theo Krom, Jaap de Bie, Gerrit Roozendaal en Ko Bouhof bij de schiettent.

De rust is weergekeerd in het dorp. De kroegen hebben hun overkappingen afgebroken, de vaten zijn geleegd en alleen het vergeelde gras op het terrein bij de Irenelaan herinnert ons nog aan de kermis. Eind negentiende eeuw was de Kermis op de Meldijk en op het Ooievaarsterrein. In de jaren dertig van de twintigste eeuw werd de kermis verplaatst vanaf het terrein bij de Ooievaar, langs de Middelweg, naar het terrein naast Marskramer (Siro) en Schuyt. De kermis begon toen op de zondag na de 18e juli. Het hooi was binnen en het feest kon beginnen!

De draaiorgels zorgden voor het vrolijke deuntje en langs de Middelweg stonden de muzikanten. In 1963 zong Johnny Hoes voor het oude postkantoor zijn hit 'Och, was ik maar bij moeder thuisgebleven'. Deunen was toen vooral dansen op de muziek van de bandjes in de cafés. Het feest werd binnen gevierd in o.a. hotel De Ooievaar, café De Zwaan, café Brandjes (voorheen Goeman), café Spuijbroek en café Wilhelmina. Er werden op de kermis ook nog wel eens irritaties tussen inwoners van omliggende dorpen uitgevochten. Dan mocht een van de huisartsen aan de Middelweg de wonden verzorgen. De heer Koek uit Akersloot heeft jarenlang in Uitgeest zijn draaimolens laten draaien en regelde de standplaatsen voor de kermisexploitanten. In 1978 nam Karel Swinkels uit Kerkrade het stokje van hem over en doet dat nog steeds.

Langs de Middelweg stonden een oliebollenkraam, viskraam, draaimolen, snoepkraam en de koekhakkraam. Met de komst van de Dekamarkt op de oude locatie van de brandweer, verdwenen de kramen tussen de twee kermislocaties. De gemeenteraad heeft op 28 november 1996 het besluit genomen om de kermis te verplaatsen naar de Irenelaan, hoek Castricummerweg. De gemeente en exploitanten besloten in 1997 extra acties in te zetten om de kermis tot een succes te maken. Tot op de dag van vandaag is er een verloting, worden er bonnenboekjes uitgedeeld op de scholen en wordt de kermis afgesloten met vuurwerk. Er is veel veranderd, oude attracties hebben plaatsgemaakt voor nieuwe, een paar zijn er gebleven: de oliebollenkraam, oud-Hollandse snoepkraam, busjes omgooien en de aloude schiettent.

Foto's en advertenties uit de fotobeeldbank en advertentiebank van Vereniging Oud Uitgeest. www.ouduitgeest.nl

Zeshonderd veilige oversteken

UITGEEST - Met het afscheid van groep acht neemt een basisschool vaak ook afscheid van ouders die veel voor de school hebben gedaan. Basisschool De Molenhoek zwaaide vorige week verkeersbrigadier Anja Metselaar uitgezwaaid. Anja stond vijftien jaar lang één ochtend in de week in haar oranje jas bij de Geesterweg. Een kleine rekensom toont dat Anja ongeveer zeshonderd keer een veilige oversteek heeft verzorgd. En daar zijn ze haar bij De Molenhoek zeer dankbaar voor!

Molenhoek wordt casino

De rapporten zijn uitgedeeld en het feest kan beginnen bij De Molenhoek.

UITGEEST - De achtstegroepers van De Molenhoek vertolkten dinsdagavond 12 juli voor de laatste keer samen hun kunsten. Met de musical Start werden de ouders en familieleden van de leerlingen getrakteerd op een prachtig optreden. Bij het slotlied pinkten heel wat spelers en toeschouwers een traantje weg want het afscheid kwam nu wel erg dichtbij. Na het officiële gedeelte, waarbij de leerlingen van meester Jasper hun rapport kregen, ingeleid met een anekdote over ieder kind, volgde nog een spetterend slotfeest. De aula was omgebouwd tot casino en de leerkrachten hadden plaats genomen achter de verschillende speeltafels. Onder het genot van een hapje en een drankje werd nog een paar uur gekletst en gespeeld. De volgende ochtend na het opruimen, vormden de overige leerlingen van de school een erehaag om de achtstegroepers uit te leiden. Hierbij hield bijna niemand het droog. Vooral groep zeven, die vijf jaar lang gecombineerd was geweest met deze klas, had het erg moeilijk met het afscheid.

5 / 8

Riyal of Hamble in Schotland - deel 3 De andere kant van de medialle

De Riyal of Hamble vertrok maandag 6 juni vanuit Akersloot richting de Hebriden, een uitgestrekte eilandengroep voor de westkust van Schotland. Aan boord de Uitgeesters Bert Albrink en Peter Sanders, Ton van den Brink uit Limmen en Akersloter Willem Burgering. Een televisie-uitzending van het programma 'Floortje naar het einde van de wereld', waarin Floortje Dessing een bezoek brengt aan het kleine eilandje Canna tussen de binnen- en buiten Hebriden, is de aanleiding van deze reis. Bert Albrink vertelt in De Uitgeester over de avonturen op zee.

"Zeilen, wat een ellende. Een waarschuwing vooraf: dit is geen aflevering waarbij u een opsomming van mooie avonturen krijgt, maar eentje die de andere kant van de medaille laat zien. Tegelijkertijd zal ik u geruststellen; we zijn er nog!
Inmiddels zijn Joke en Paulien in Oban aan boord gekomen. Dat is een mooi moment om elkaar na bijna vier weken weer in de armen te kunnen sluiten. Zodra ze aan boord gestapt zijn hebben we bij het wegvaren al een aanvaring. Dat begint lekker. Slechte eerste indruk bij de dames gemaakt zo. Voor de hereniging hebben Ton en ik eens schoon schip gemaakt. Vier weken een mannenboot laat tenslotte zijn sporen na. We hebben de inhoud van de eerste gasfles verloren vanwege een lekkage en gaan de strijd aan om een nieuwe vulling aan boord te krijgen in een niet-gestandaardiseerde wereld van gasflessen en vreemde regelgevingen omtrent gasflesvullingen en -gebruik. Dat lukt. Het lek weten we op te sporen en te dichten. Tevens lossen we duistere storingen in de elektronica op. Na een parapludagje Oban zeilen we voor de wind maar met honderd procent regen en nul procent zicht op de aan weerszijde liggende Highlands naar Tobermory. Zo'n dag is de Sound of Mull, zoals dit water heet, een stuk minder aantrekkelijk. Of je door een zeiknatte, grauwe, donkere grot vaart.

Bang
Waar iedere zeiler bang voor is overkomt ons de volgende etappe naar Canna. Een lange etappe over open zee. Wederom zeilen we voor de wind met honderd procent regen en mist, zoals de Schotten slecht zicht beschrijven. Je vaart als het ware in een dikke regenwolk die vanuit de atmosfeer tot op zeeniveau hangt. Wij noemen mist de condensatiewolken die vanaf het wateroppervlak ontstaan. Weggedoken achter de buiskap turen we de omgeving af en houden een oogje op de instrumenten. Variërende dieptes tussen de tachtig en tweehonderd meter geeft de dieptemeter aan. Een omgeving waarin we met name walvissen denken te kunnen waarnemen. We zijn dus gespitst. Paulien roept: 'Kijk, ik dacht dat ik schuin achter ons een walvis zag!' Met een voordewindse koers en een wat rommelige oceaandeining hebben we de motor bijstaan om de gang er een beetje in te houden. Alles nat aan boord en nog veel regen in het vooruitzicht. De brillen nat, het zicht naar voren slecht en dan plotseling roept Joke: 'Hè? Kijk!' Het klinkt fel en alarmerend. Ik denk direct aan een héél groot dier links voor de boeg, de richting waarin ze keek. Een walvis of misschien wel een orka? Dus schiet ik naar linksvoor om het te aanschouwen. Maar dan gilt ze: 'Nee, rechts!' Mij omdraaiend naar rechts omdat ik echt nog aan iets als een walvis denk roept ze nog luider met overslaande stem: 'Naar rechts!'

Harde klap
Haar blik gaat achtereenvolgens snel naar het stuurwiel en dan weer naar voren. Direct daarna luid maar in aflopende toonhoogte: 'Te laat, we gaan er al overheen!' Tegelijkertijd een naar, schurend geluid over de scheepshuid en een dreun en harde klap onder de boot. Direct zet Joke de motor in haar vrijstand. 'Je reageert ook altijd zo traag', roept Joke nog. Maar het doet er natuurlijk al niet meer toe. De realiteit is schokkend. Niks geen walvis, we hangen als een soort van vleugellam slachtoffer aan een lijn van minstens honderd meter, midden op een donkere vijandige zee. Aan de onderzijde hangen lobsterkooien tot op de bodem. Aan de bovenzijde een soort spruitstuk met aan elk eind een oranje boeitje als markering aan het wateroppervlak. Hoe is het in godsnaam mogelijk om op zo'n groot leeg watervlak uitgerekend midden over het spruitstuk te varen, waardoor dit wel moet haken aan alle uitstekende delen van het onderwaterschip. Te beginnen met het midzwaard die hierdoor omhoog geklapt werd en na passage van de lijn weer naar beneden viel. Dan komen nog de schroef en het roerblad. Hier ergens hakend komt het schip nagenoeg tot stilstand. Niet meer in staat het schip op een andere koers te brengen om de zeilen neer te halen lijkt het aan weerszijden doorsnijden van de lijn voor de hand te liggen. We doen dit niet. Ik wil eerst uitzoeken of de lijn ook in de schroef zit.

Gebed
Aan onder water duiken om dit uit te zoeken begin ik niet. Als een zenuwachtig jong paard steigert en slingert het schip op de warrige oceaandeining. Enkele kopstoten van het onderwaterschip oplopen in dit ijskoude water is geen goed plan. Liggend in de bijboot, half onder het stuiterende achterschip, weet ik de lijnen zo dicht mogelijk bij de schroef af te snijden. Tot aan de oksels nat en de algenflap in het haar raken we los. We knopen de boeitjes weer netjes aan de lijn en bij het loslaten vervloeken we als soort van gebed al die vissers die op de meest onmogelijke plekken die ellendige lobsterkooitjes neergooien. Op naar Canna! Nog uren te gaan. Het zicht is dermate slecht dat de uitstekende landpunt van buureiland Rum nog steeds niet zichtbaar is. Wel trekt de wind aan tot over de dertig knopen. We sleuren met bijna acht knopen en een stuiterende en slingerende bijboot achter ons aan slepend tussen Rum en Canna door naar de baai. In de ijzige regenwolken die hier horizontaal door de lengterichting van de baai trekken wil het anker pas na de derde poging houden. Hopen we. We zijn er 's nachts niet gerust op. De dames slapen die nacht niet. Ze worden wakker gehouden door vreemde, een soort van huilende geluiden. Die ook nog eens weerklinken tussen de wanden van de baai en de vervallen kerk die achter ons in het donker en de totale leegte staat. Als een soort naakt verdwaald lichaam eenzaam op de top van een koude donkere berg, zijn hoofd naar de hemel gericht om hulp smekend. De volgende ochtend zien we een groep zeehonden vlak achter de boot liggen.

Op het moment dat ik dit schrijf liggen we in de baai van Plockton. Het regent en we luisteren naar een cd die geheel overstemd wordt door het razen van de wind. Is Schotland deze narigheid allemaal waard? Meer dan dat. Over alle mooie kanten leest u de volgende keer. (Tekst en foto's: Bert Albrink)

Tennistoernooi voor Stichting Kirsten groot succes

Foto: Vincent Bloothoofd

AKERSLOOT - Tennisvereniging De Kijf organiseerde een tennistoernooi voor Stichting Kirsten. Het toernooi, dat afgelopen zondag plaats had, was een groot succes, met prachtig weer en hele hoge opkomst. Er hebben zich circa 35 (tennisdubbel)teams ingeschreven om deel te nemen aan het toernooi. De finales werden gespeeld rond 16.30 uur, gevolg door de loterij met de prachtige prijzen.Iedereen deed belangeloos mee en alles is door sponsoren gratis ter beschikking gesteld (inclusief alle loterijprijzen). Er was veel vertier voor de kinderen. Er werden taartjes gemaakt, op springkussens gesprongen, gezichtjes geschminkt en nog veel meer. Het evenement trok veel publiek, en ook Kirsten zelf genoot met volle teugen: "Dit geeft mij wel zo'n onwijze boost en optimisme!" Stichting Kirsten is opgezet voor Kirsten Kat Horring. Zij is ernstig ziek. In Zwitserland kan zij een behandeling ondergaan tegen de pijn en om het immuunsysteem te versterken. Hierdoor wordt de kwaliteit en levensverwachting van Kirsten een heel stuk beter. Belangrijk om hieraan toe te voegen is dat deze behandeling alleen nog in Zwitserland te verkrijgen is en pas volgend jaar in Nederland. Kirsten kan hier niet op wachten en moet één keer in de tien dagen naar Zwitserland toe voor de behandeling. Hieraan zijn hoge korsten verbonden. Stichting Kirsten hoopt deze vluchten naar Zwitserland te kunnen bekostigen. Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/stichtingkirsten.

Patrick Brinkhof als eerste in Nederland eerste dan in sportkarate

Patrick Brinkhof toont trots zijn diploma.

Door Kees Deken

UITGEEST - Uitgeester Patrick Brinkhof, in het dagelijks leven werkzaam als manager bij een beveiligingsbedrijf, heeft onlangs als eerste van Nederland de zwarte band (eerste dan) behaald in sportkarate. Samen met zeven andere karateka's van de Haarlemse judo- en karatevereniging Kenamju deed hij landelijk examen in Harderwijk. Onder toeziend oog van René Oerlemans zijn alle acht karateka's geslaagd.

Patrick vertelt: "Ik ben vroeger met traditioneel karate gestart en ben, na een aantal jaren te zijn gestopt, nu 'besmet' met het sportkaratevirus. Sportkarate is een nieuwe loot aan de stam van de karatesport, die erg in opmars is en zich richt op het goed leren stoten en trappen vanuit beweging, met daarnaast volop aandacht voor behendigheid, uithoudingsvermogen, doorzettingsvermogen en effectiviteit." René Oerlemans, erkend gediplomeerd karateleraar, is de geestelijk vader van het sportkarate. Hij begon in 2010 met het ontwikkelen en uitschrijven ervan. In 2015 is sportkarate erkend door de karate-do bond Nederland en de mogelijkheid geboden voor een eerste-dan-examen."

Dynamiek
Bestaat de traditionele karatesport, ook wel karate do genoemd, uit veel statische bewegingen, de sportkarate variant bestaat uit meer dynamiek, dus meer bewegen. Verder is, net als bij karate, de controle belangrijk: dus toucheren mag maar niet doorslaan. Vanzelfsprekend wordt er ook met bescherming gesport. Verder wordt regelmatig geoefend met materialen zoals stootkussens en spelvormen. Er worden twee keer per jaar bandexamens afgenomen. "Een les sportkarate is te vergelijken met een wedstrijdtraining, maar dan zonder het doel om wedstrijden te doen", legt Patrick uit. "Na verloop van tijd kan een sportkarateka er natuurlijk voor kiezen om wél wedstrijden te doen." De volgende onderdelen komen tijdens de lessen aan bod: basis- en combinatietechnieken, basis- en combinatietechnieken op partner (timing), basis- en combinatietechnieken uit beweging, aanval en verdedigingsvormen met partner, sparren zonder en met opdrachten, stoot- en traptechnieken op stoot- en trapkussens.

Patrick is van plan om onder toezicht van Kenamju Karate een afdeling in Uitgeest te starten. "Het plan is om in eerste instantie kinderen van zes tot twaalf jaar te gaan trainen. "Ik ben samen met Stichting SportKarate Nederland bezig om een geschikte locatie in Uitgeest te vinden. Mocht het aanslaan dan willen we ook met ander leeftijdscategorieën starten. Het leuke is dat bij Kenamju in Haarlem alle leeftijdsklassen vertegenwoordigd zijn, heren én dames!" Mocht u meer informatie willen over deze leuke en actieve zelfverdedigingsport, dan kunt u een email sturen naar patrickbrinkhof@gmail.com.

Tussendoorwinst Henk Verdonk junior

AKERSLOOT - Henk Verdonk junior uit Egmond aan den Hoef is na een afwezigheid van een maand weer eens de winnaar geworden van de wekelijkse donderdagavondwedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup. Veel deelnemers gingen op sportcomplex De Cloppenburgh met elkaar de sportieve strijd aan, met ditmaal weer eens de altijd sterke Henk Verdonk junior in hun midden, even over uit studiestad Zwolle. In theorie moest de dreiging komen van het drietal Pim de Waard, Marcel Hink en Ferry Karssen, maar tot een bedreiging voor Verdonk junior is het nooit gekomen. Fier reed Henk Verdonk junior met grote voorsprong naar de overwinning. Nadat Pim de Waard was uitgestapt en Marcel Hink was teruggeworpen door een valpartijtje zagen het strijdbeeld en de uitslag er geheel anders uit.

Uitslag:
1. Henk Verdonk junior (Egmond a/d Hoef);
2. Ferry Karssen (Alkmaar);
3. Wim Verdonk (Egmond a/d Hoef);
4. Vincent Beentjes (Castricum);
5. Henk Jan Verdonk senior (Egmond a/d Hoef);
6. Marcel Hink (Heiloo);
7. Wilfred Knegt (Uitgeest);
8. Henk Louwe (Alkmaar);
9. Bram Houtkoper (Alkmaar);
10. Sjoerd Zomerdijk (Limmen).

Dames
1. Mariette Riessebosch (Alkmaar).

Winkelier(s) aan het Woord: Top Hair Styling

Lieke, Lesley en Romy (vlnr) van Top Hair Styling vertellen u de beste tips om uw haar ook 's zomers in goede conditie te houden.

Met Top Hair Styling op vakantie.... Nou ja, met de tips van Top Hair Styling. Want hoe zorg je ervoor dat je haar in goede conditie blijft?

Tip 1
Ga voor je vakantie naar de kapper, zeker meiden en dames met lang haar doen er goed aan om hun haar netjes te laten bijwerken zodat ze na het zwemmen niet veel tijd kwijt zijn aan het uitkammen van hun haar.

Tip 2
Voorkomen is beter dan genezen. Als je in de zon gaat zet dan iets op je hoofd of gebruik in ieder geval een leave-in verzorgingsproduct met een uv-filter. Iedereen denkt aan zonnebrand voor de huid, maar veel mensen vergeten hun haar te beschermen.

Tip 3
Voed je haar met vochtinbrengende maskers en/of conditioners. De warmte onttrekt vocht aan je haar en dat maakt het kwetsbaar, je haar wordt niet gevoed van binnenuit dus moet je zelf voor de hydratatie en voeding zorgen. Een aanvullende tip hiervoor is dat je voor een conditioner moet kiezen zonder siliconen. Siliconen verzwaren je haar en maken het slap. Bij een product van de kapper zal dit er nooit in zitten.

Tip 4
Als je gaat zwemmen maak dan je haar eerst nat met gewoon water. Op die manier zal het chloorwater of zoute water minder in je haar kunnen trekken en schade aanrichten.

Tip 5
Na het zwemmen is het belangrijk om je haar grondig te spoelen en te wassen om de zout- en/of chloordeeltjes uit je haar te verwijderen. Gebruik daarna weer een goede conditioner voor een complete verzorging, want ook van het chloor en zout droogt je haar uit.

Tip 6
Wees lief voor je haar, ga er voorzichtig mee en behandel het met respect. Als je dat doet en ook de andere tips opvolgt zal je haar je een stralende glimlach bezorgen.