De Uitgeester

23 januari 2019

De Uitgeester 23 januari 2019


Nog altijd geen leven in de brouwerij...

De Bonte Vivant is inmiddels al maanden gesloten. Foto: HVAB Horecamakelaardij

UITGEEST - Bij de Bonte Vivant in Uitgeest zit er nog altijd 'geen leven in de brouwerij'. Acht maanden geleden, in mei 2018, sloot de kroeg aan de Middelweg in Uitgeest plotseling haar deuren.

Nu, maanden later, is de deur nog altijd gesloten. Naast het bordje 'gesloten' hangen er nu ook sinds kort borden van HVAB Horecamakelaardij. Op de website van de makelaar staat te lezen: "Wij zoeken een nieuwe ondernemer die dit bedrijf weer op de kaart zet en oude tijden laat herleven." Olly Satoer laat aan De Uitgeester weten: "Er zijn een aantal serieuze kandidaten de revue gepasseerd. Helaas ging de overname niet door."

Ondernemer te jong
"Een jonge Uitgeester toonde zijn bijzondere interesse voor de Bonte Vivant. Hij zou een waardige opvolger/uitbater geweest kunnen zijn. Echter voor de horeca geldt als uitbater een minimale leeftijd van 21 jaar. Deze jonge ondernemer kwam twee jaar tekort. Helaas, wet is wet. Vandaar dat de Bonte Vivant nog altijd beschikbaar is," aldus Olly Satoer.

De (kale) huurprijs van het café is 1100 euro per maand en het bedrag van de inventaris/goodwill bedraagt 15.000 euro. "Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Donald Satoer," besluit zijn broer Olly Satoer.

Integraal kindcentrum (IKC) op één locatie van de baan Directeur Binnenmeer: "Onderwijs en opvang op twee locaties"

Het schoolgebouw van De Binnenmeer in Uitgeest. Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Het is lang stil geweest rond een integraal kindcentrum (IKC) in Uitgeest. Directeur Hans Groot van basisschool De Binnenmeer heeft afgelopen week in een digitale nieuwsbrief een update gegeven over de actuele stand van zaken.

In de brief laat Binnenmeer-directeur Hans Groot weten: "Op dit moment zijn de gemeente Uitgeest en Stichting Tabijn het erover eens dat er onderwijs en opvang komt op twee locaties. Eén locatie in wijk De Koog en één locatie in het Oude Dorp. De Gemeente heeft een duidelijke voorkeur in De Koog voor nieuwbouw op de Paltrok-locatie en Tabijn kan zich daarin vinden. In het Oude Dorp zijn meerdere locaties in beeld. Tabijn heeft een duidelijke voorkeur voor renovatie/nieuwbouw op de locatie Binnenmeer. De Gemeente kan zich daarin vinden en heeft toegezegd deze variant als eerste op haalbaarheid te onderzoeken."

"Tabijn gaat dus nog steeds voor het Kindcentrum, maar dan gesitueerd op twee locaties. De stichting hoopt binnen afzienbare tijd met de gemeente Uitgeest een samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen. Op het moment dat deze handtekeningen zijn gezet, kunnen er echt concrete stappen worden gezet," aldus Groot.

Goede sfeer
"Onderwijshuisvesting is een speerpunt van dit college," zegt wethouder Jelle Brouwer in een reactie. "De gesprekken met Tabijn verlopen in een goede sfeer. Er is nog niets uitgewerkt, de verdere planvorming moet nog beginnen en daarover gaan we in gesprek met de omwonenden."

'Bloedmaan' ook in Uitgeest goed te zien

De 'bloedmaan' was maandagochtend ook in Uitgeest goed zichtbaar. Foto: Lotte de Jeu

NOORD-HOLLAND - Wie deze maandagochtend naar de hemel keek, werd getrakteerd op een bijzondere verschijning. De maan kleurde rood vanwege een maansverduistering.

Dat ging niet onopgemerkt voorbij en een aantal bewonderaars wisten er ook nog een mooi plaatje van te schieten, aldus Mediapartner NH Nieuws. Ook in Uitgeest was het fenomeen goed te zien. Lotte de Jeu maakte rond 06.30 uur deze prachtige foto bij de weilanden op de Koogdijk. De aarde staat bij een maansverduistering tussen de zon en de maan. De schaduw van de aarde valt daardoor op de maan. De maan krijgt een rode kleur doordat rood zonlicht door de aardatmosfeer wordt afgebogen, zo meldt Weeronline. In juli vorig jaar werden we ook al getrakteerd op hetzelfde fenomeen. Bijzondere, mooie of opmerkelijke foto's mogen altijd gestuurd worden naar: redactie@uitgeester.nl.

Nieuwe vacatures VIP Uitgeest

UITGEEST - Het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP) Uitgeest heeft weer een aantal leuke vacatures. We zetten ze graag voor je op een rijtje.

MHCU (Mixed Hockey Club Uitgeest) zoekt een clubhuis (accommodatie) beheerder. Heb je wekelijks een paar uurtjes over? Zij zoeken iemand die regelmatig een rondje langs de sportvelden wil lopen om te controleren of de velden er goed bij liggen. Daarnaast dient het clubhuis te worden nagekeken op gebreken. Samen met het klusteam van de club kunnen kleine reparaties worden uitgevoerd en gebreken worden verholpen. Zij bieden je een gezellige, huiselijke klusomgeving.

FABO (hobbyvereniging) zoekt een leidster voor de gezellige knutselavond voor meiden. Deze meiden zijn tussen de 7 en 15 jaar. Tijdens deze clubavonden knutselen alle leden aan een eigen project. Zij kiezen zelf het project uit en kijken of de materialen aanwezig zijn om dit te maken. De leidsters helpen op het moment dat de leden vastlopen en geven tips en trucs om het project nog mooier te maken. Op de club gaat het niet alleen om het eindresultaat, maar vooral om de gezelligheid.

De Zien zoekt een medewerker evenementen. De Zien is het spetterende hart van Uitgeest. Regelmatig organiseren ze leuke evenementen voor jong en oud. Dit vrijwilligerswerk is qua tijd prima zelf in te delen. Steek je graag je handen uit de mouwen en vind je het leuk om feestjes voor te bereiden én te vieren? De Zien ontvangt je graag!

Alzheimer Nederland zoekt voorlichters. Als voorlichter verzorg je voorlichting en kom je op voor de belangen van mensen met dementie en hun naasten. Je krijgt gratis passende training, ondersteuning en achtergrondmaterialen van het landelijk bureau van Alzheimer Nederland en het bestuur van de afdeling Midden-Kennemerland.

Aan de slag?
Meer informatie over genoemde vacatures en meer vrijwilligerswerk in Uitgeest is te vinden op de website van het Vrijwilligers Informatie Punt: www.vrijwilligerswerkuitgeest.nl of kom langs op maandag of woensdag van 9.30-12.00 uur. Wij zijn te vinden in de hal van het gemeentehuis.

CDA Uitgeest bezoekt Zorgboerderij 'Het Kooghuis'

CDA Uitgeest op bezoek bij 'Het Kooghuis'. Foto: Wim Rodenburg

UITGEEST - Een delegatie van het CDA Uitgeest heeft op zaterdag 19 januari een werkbezoek gebracht aan de pas opgestarte zorgboerderij van Maaike en Harm Terra. "In de gezellige kantine van de zorgboerderij kregen wij een toelichting van Maaike en Harm betreffende hun plannen," aldus de delegatie.

Op de boerderij is plaats voor mensen met een verstandelijke of psychische beperking. Ook ouderen of mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt kunnen hier naar eigen mogelijkheden terecht voor een dagbesteding. Een afspraak maken kan via Stichting Landzijde te Purmerend, zie ook www.zorgboerderijhetkooghuis.nl. Na deze interessante toelichting kreeg de delegatie een rondleiding op de boerderij. De CDA-leden waren zéér geïnteresseerd in de uitleg van Harm over de bedrijfsvoering van het boerenbedrijf.

Een stal met 70 melkkoeien, gemolken door een melkrobot. De kraamkamer waar een koe pas was bevallen van een tweeling en een stal met jongvee. Maaike en Harm vertelden dat zij het plan hebben voor een moestuin, de volkstuinder Rien Kroos heeft al aangeboden om te helpen. Spontaan meldde zich ook een CDA-hobbytuinder om te helpen dit op te zetten. Ook voor overige diensten waren er CDA'ers die wilden helpen.

Tekst: Win Rodenburg

Kerk in Beweging: deel van het geheel

UITGEEST - Zaterdagavond 26 januari gaat Jeroen de Wit voor in een eucharistieviering in de RK-kerk aan de Langebuurt. De Wit is lector van het heiligdom Onze Lieve Vrouwe ter Nood in Heiloo, het terrein en de kapel staan in de volksmond ook bekend als 'het putje'.

Thema van de viering is 'Deel van het geheel'. Het een kan niet zonder het ander... Het lichaam bijvoorbeeld bestaat uit afzonderlijke delen die niet zonder elkaar kunnen. En ook in een gezin, school, bedrijf of kerk ben je onderdeel van een groter geheel. Iedereen is nodig! De viering wordt muzikaal begeleid door het koor Sound of Life. De viering begint om 19.00 uur. U bent van harte welkom!

Kleine kink in de kabel bij start actie Kerkbalans

30 belangstellenden aanwezig bij het startmoment. Foto: Ger Bus

UITGEEST - Op zaterdag 19 januari ging de actie Kerkbalans van start. De actie is voor en door leden van de plaatselijke kerk. De opbrengst is bestemd voor het werk in de gemeente en voor het instandhouden van de gebouwen. Landelijk wordt daar aandacht aan besteed door het luiden van de kerkklok, zo ook in de protestantse gemeente Uitgeest-Akersloot.

Door: Ger Bus

Er waren zo'n 30 belangstellenden afgekomen op de toespraak van wethouder Cecilia van Weel. Daarna had om 12.30 uur uur precies de klok moeten worden geluid om de actie bekendheid te geven, maar vooral ook om de vrijwilligers die meewerken te bedanken voor hun inzet.

Er was echter een klein probleempje: door de nachtvorst stond de klok stil om 21.30 uur en dat moest eerst hersteld worden. Gelukkig lukte dat en kon de klok alsnog geluid worden om de actie Kerkbalans officieel te starten.

Man mishandelt zus en zwager

Politie aanwezig na het incident in een woning op de Kerverslaan. Foto: Ruben Noom / 112-Uitgeest.nl

UITGEEST - Een 51-jarige man is zondag rond 15.00 uur aangehouden op de Kerverslaan in Uitgeest. Dit na de mishandeling van zijn zus en zwager.

Broer en zus kregen ruzie met elkaar waarna er een handgemeen ontstond. De partner van de zus probeerde de zaak te sussen maar hij ontving ook een klap in zijn gezicht. De veroorzaker is voor onderzoek meegenomen naar het politiebureau en is aldaar verhoord.

Over smaak en twisten

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Wat vind jij de lekkerste drank? De kans is groot dat ik het niet met je eens ben. Maar over het gezegde 'over smaak valt niet te twisten' wil ik niet twisten. Nee, ik wil de twist (omdraaiing) maken dat 'twisten' goed kan zijn voor je smaak en ook nog voor je gezondheid!

In 1960 wordt J.F. Kennedy president van Amerika, begint het piratenschip Veronica met illegale radio-uitzendingen en is de hele wereld in de ban van 'Let's twist again' van Chubby Checker. De twist was een swingende dans met draaiende heupen. Aan deze 'twist' moest ik denken bij het maken van het statement van deze column.

Alcohol
Alcoholische dranken nemen we om ervan te genieten. En zeg eens eerlijk: van welke slok geniet je het meest? Ongetwijfeld is je antwoord: de eerste! (Daar hoeven we dus niet over te twisten!) Waarschijnlijk proef je zelfs helemaal niet veel meer van de volgende slokken. En dat is jammer! Hoe logisch zou het zijn om na elke slok je smaak te neutraliseren met een slok water? Dan proeft de volgende slok drank weer als de eerste! Het om-en-om-twisten van drank en water laat je meer van de drank genieten! En... het is nog veel gezonder ook!

Gif
Want een alcoholisch drankje mag dan lekker zijn, het is ook giftig voor vrijwel al onze organen. Ik heb op deze plek al eerder mijn verbazing geuit over het gemak waarmee we ons lijf met drank vergiftigen, tegen de achtergrond van de zorgvuldigheid waarmee we in onze maatschappij omgaan met giftige stoffen en medicijnen!

Calorieën
In een glaasje bier of wijn zitten evenveel calorieën als in een gebakken ei, een portie aardbeien met slagroom of een boterham met chocoladepasta. Ga eens na hoeveel 'gebakken eieren' je naar binnen slokt tijdens een avondje stappen!

Dorst
Na het drinken van één glas alcohol produceert je lijf twéé glazen urine. Je droogt dus uit en krijgt dorst. En gaat meer drinken. De uitdroging zorgt vervolgens voor de kater. Dus: 'Tussendoor water voorkomt een kater' lijkt me een geweldige slogan!

Gedrag
Alcohol maakt meer kapot dan je lief is. Het ongeremde gedrag leidt nogal eens tot (im)materiële schade of zelfs de dood. Het zou mooi zijn als dit gedrag in onze maatschappij niet langer als 'stoer' gezien werd en in hetzelfde verdomhoekje belandt waar roken zich inmiddels in bevindt.

NOLO
De overheid gaat een NOLO-campagne starten. Die afkorting staat voor no of low alcohol. Ben jij iemand die alcohol lekker vindt? Ga dan voor low! En neem een kleiner glas dan je gewend bent en doe de 'twist' met water! En geniet gezonder! Ben je iemand (of ken je iemand) die de drank nodig heeft om zich minder ellendig te voelen, dan is no-alcohol de beste optie. De huisarts helpt je graag om te stoppen.

Fris
En dan nog even dit: frisdranken (en vruchtensappen) houden je fris, maar zijn ook caloriebommen. Fruit moet je eten en niet drinken! En water, thee en koffie zijn gezondere alternatieven voor fris.

Geniet met mate en met maten, wat mij betreft. En: let's twist again!

Expositie Ton Brakenhoff in gemeentehuis

Een van de werken van Ton Brakenhoff. Foto: Ton Brakenhoff

UITGEEST - De Uitgeester schilder Ton Brakenhoff exposeert tot 22 februari in de hal van het gemeentehuis in Uitgeest. Ton Brakenhoff is na zijn pensionering gaan schilderen en is onder meer lid van de Schilderskring Uitgeest.

Zijn passie en enthousiasme maken dat hij "veel uren maakt" om zijn hobby met volle overgave uit te oefenen. Het kiezen van een onderwerp of het zoeken naar een geschikt uitzicht vraagt vaak al meer dan genoeg tijd. Ton: "Wat het mooiste aanzicht van Uitgeest is, heeft me lang bezig gehouden. Uiteindelijk kwam ik uit op het aanzicht van de haven vanaf het oosten bij opkomende zon. Zoals ik ook de Nicolaaskerk hét gezicht op Amsterdam vind, links als je het CS uitkomt."

Manier van werken
Ton gebruikt naast zijn tekenboek vooral acrylverf, soms thuis op een groot doek of in de natuur op een formaat van 24 x 30 cm. Hij kan de natuurschilderijtjes, vooral die waar gebouwen op staan, niet altijd met rust laten. Dan gaat hij thuis verder met het in kleur en compositie verfraaien.

Lidmaatschap Schilderskring Uitgeest
"Een bijkomende aardigheid van het schilderen is het lidmaatschap van Schilderskring Uitgeest. Daar ontmoet ik gelijkgestemden en al zijn de technieken en onderwerpen zeer divers, de passie is bij iedereen te vinden," aldus Ton Brakenhoff. "In de expositie in het gemeentehuis is de weg tot hiertoe grotendeels te zien. De Nicolaaskerk gaat de inzending worden voor de Europa Zomerexpo 2019, tenzij er een beter idee komt."

KidsFit & TeenFit bij LieftingFit

KidsFit & TeenFit bij LieftingFit. Foto: Aangeleverd

UITGEEST – Elke woensdagmiddag groepslessen voor kids & teens in de LieftingFitGym met een flexibel abonnement, zodat je nergens aan vast zit & ook nog eens zeer betaalbaar!

KidsFit

Elke woensdagmiddag twee verschillende lesuren voor de grote kleintjes en de échte kleintjes:
13.30 – 14.30 uur: groep 6 t/m 8
14.30 – 15.30 uur: groep 3 t/m 5

Het KidsFit abonnement sluit u af voor 10 weken & kunt u daarna optioneel verlengen. De kosten voor deze 10 lessen bedragen in totaal slechts €45,00.

TeenFit
Elke week op:
dinsdag 19.00 – 20.00 uur
woensdag 17.00 – 18.00 uur
donderdag 17.00 – 18.00 uur (kickboksen)

Het TeenFit abonnement is onbeperkt meedoen aan alle lessen & is maandelijks opzegbaar voor maar €24,95 per maand! Een 10-rittenkaart kost €69,95. Voor aanmelden & meer informatie ben je van harte welkom in onze gezellige gym op Molenwerf 36b in Uitgeest of stuur een e-mail naar: gym.lieftingfit@gmail.com.

Inbraak in metaalbedrijf Molenwerf

UITGEEST – Bij een metaalbedrijf aan de Molenwerf in Uitgeest is tussen vrijdag 18 januari en maandag 21 januari ingebroken. Om binnen te komen vernielde men een ruit van de toegangsdeur, waarna men de deur via de binnenzijde open kon doen.

Vervolgens heeft men het bedrijf doorzocht en nam men vanuit het magazijn van het bedrijf diverse soorten gereedschappen weg. Er werden o.a. zagen en boormachines weggenomen. Getuigen die mogelijk iets gezien hebben kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844.

De Jeugd- en Jongerenraad (JJR) van Uitgeest is op zoek naar een nieuw lid!

Foto: Aangeleverd

Momenteel bestaat de JJR uit negen actieve en ondernemende leden in de leeftijdscategorie 17-24 jaar. We doen allemaal verschillende studies, van Verpleegkunde tot Bedrijfseconomie en van Toegepaste Psychologie tot Media en Entertainment Management. Wat we gemeen hebben is dat we het leuk vinden om ons in te zetten voor ons mooie dorp en de jongeren die hier wonen (4-30 jaar). Tijdens onze maandelijkse vergaderingen evalueren we de voortgang van onze projecten en discussiëren we over ingekomen gemeentelijke stukken of over nieuwe ideeën die wij hebben om Uitgeest weer een stukje leuker en beter te maken.

Als JJR-lid ben je op een unieke manier bezig met het ontdekken en ontwikkelen van jouw professionele kwaliteiten. Het benaderen van bedrijven, het communiceren met ambtenaren, het overleggen met raadsleden en soms ook met de burgemeester draagt hier zeker aan bij!

Mijn voorzitterschap bij de JJR heeft mij zelfs een nominatie opgeleverd bij het landelijke platform 'De Jonge 100', een lijst van de 100 meest veelbelovende en inspirerende jongeren van Nederland tot en met 25 jaar. Maar lidmaatschap van de JJR betekent vooral ook het maken van nieuwe vrienden! Meerdere keren per jaar gaan we gezellig samen borrelen, eten of iets anders leuks doen.

Denk je dat de JJR iets voor jou is of twijfel je nog, kom dan gewoon langs tijdens onze vergadering of stuur ons een mailtje of een bericht op Facebook of Instagram! E-mail: infojjruitgeest@gmail.com.

Josephine Gilissen - Voorzitter JJR Uitgeest

Eerste paal Bedrijfsunits Boekelermeer de grond in!

In de Bedrijfsunits Boekelermeer worden 20 duurzame bedrijfsunits gerealiseerd. Foto: aangeleverd

REGIO - Afgelopen maandag is de eerste paal geslagen van Bedrijfsunits Boekelermeer op de Droogmakerij in Heiloo. Hier worden 20 duurzame bedrijfsunits voor kleine zelfstandigen, starters en zzp'ers gerealiseerd. Na het verkrijgen van de vergunning van de Gemeente Heiloo – in december 2018 - is de bouw nu officieel gestart. Ook in Velsen-Noord gaat binnenkort de eerste paal de grond in. Hier worden 16 duurzame bedrijfsunit gerealiseerd, genaamd Bedrijfsunits IJmond.

Eerste paal
De nieuwe eigenaren en de betrokken partijen waren afgelopen maandag aanwezig op de Droogmakerij in Heiloo voor het slaan van de eerste paal. Dit werd gevierd onderhet genot van een goed kop koffie en een bijpassende versnapering. De eigenaren hebben met elkaar kennis kunnen maken tijdens dit feestelijke moment.

De bouw
Reno Projecten uit Alkmaar verzorgt de bouw van de bedrijfsunits. Het is voor hen het derde gebouw dat zij in korte tijd realiseren in opdracht van B4 Vastgoed. ME-2 architecten uit Medemblik zal de bouw begeleiden. De oplevering zal rond de zomer van 2019 plaatsvinden.

Nog enkele units beschikbaar!
Het merendeel van de units is verkocht. Er zijn nog enkele units beschikbaar. Voor meer informatie en beschikbare bouwnummers kunt u contact opnemen met Thijs Hoekman van Bregman Bedrijfsmakelaardij o.g. op telefoonnummer 072-5156564.

Bedrijfsunits IJmond
Ook in Velsen-Noord is inmiddels 45% van de units verkocht. De verwachting is dat binnenkort nog enkele units verkocht worden en dan kan de bouw rond mei 2019 starten. Voor meer informatie en/of beschikbare bouwnummers kunt u contact opnemen met Frank Kloes van Brantjes Bedrijfsmakelaars op telefoonnummer 0251-241194.

Voor meer informatie : www.bedrijfsunitsboekelermeer.nl of www.bedrijfsunitsijmond.nl.

Kringloopwinkel Noppes Uitgeest heropend

De opening door de burgemeester van Uitgeest. Foto: Kringloopwinkel Noppes

UITGEEST - Afgelopen vrijdag is het pand van kringloopwinkel Noppes Uitgeest officieel heropend. Dit gebeurde door de burgemeester van Uitgeest Wendy Verkleij.

Het pand is de afgelopen weken verbouwd en opgeknapt. Ook heeft het een nieuwe indeling gekregen. De opening werd verricht met het doorknippen van een lint door de burgemeester. Daarna was er feest met hapjes, drankjes en muziek. "Het personeel en Wendy waren duidelijk in hun 'nopjes' met de muzikale omlijsting van Richard Verheul," schrijft Noppes op de Facebookpagina.

Gewichtsconsulente Salina van Back2Basic: afslankbegeleiding aan huis

Foto: aangeleverd

Op 1 januari dit jaar startte Salina de Vries officieel haar praktijk: Back2Basic Gewichtsconsulentie in Uitgeest. Daarvoor begeleidde ze al diverse Uitgeesters naar een gezonder eetpatroon zoals bijvoorbeeld 'het meisje van de sportschool'. Deze dame gaf tijdens het sporten aan dat ze niet lekker in haar vel zat. Salina, die de opleiding Gewichtsconsulente heeft gevolgd, bood spontaan aan om haar te begeleiden in haar zoektocht naar de juiste manier om af te vallen. 'Het meisje van de sportschool' is inmiddels 11 kilo afgevallen met behulp van de adviezen van Salina.

Salina begeleidt haar klanten, jong, oud, dame of heer, in hun vertrouwde omgeving, ze komt gewoon aan huis. Het belangrijkste dat ze wil meegeven is dat ze mensen niet graag iets oplegt. "Doe vooral iets wat goed bij jou past en goed voelt. Mijn kennis kan je helpen en ondersteunen," vertelt ze. "Mijn klanten houden voor onze eerste afspraak bijvoorbeeld al meteen twee dagen een eetdagboek bij, die analyseer en bereken ik. Daarna pas ik wat kleine dingen aan in het eetpatroon, met groots effect. Dat verwachten mensen helemaal niet en daar maak ik ze dan ook bewust van. Zo komen we stap voor stap tot een goed en gevarieerd voedingspatroon en is er ook gewoon ruimte om lekker te genieten." Geen vaste menu's, diëten of shakes voor de klanten van Back2Basic Gewichtsconsulentie.

Het spoor bijster in afslankland

Salina merkt dat haar klanten al zoveel manieren geprobeerd hebben om gewicht te verliezen dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Ze weten niet meer welke keuze juist is door het vele aanbod en alle tegenstrijdige informatie over voeding. Mensen zijn het spoor bijster en dat brengt veel onzekerheid met zich mee. Het is dan ook vaak een opluchting voor mensen als ze bij Salina terechtkomen. "De sleutel tot succesvol afvallen is naar mijn mening juist veel variatie en bewustwording."

Naast het voedingsadvies ontvangt de klant als huiswerk 'een weekuitdaging' afgestemd op de persoon. Tussen de persoonlijke consulten door houdt Salina ook telefonisch contact om te horen hoe het gaat, of er vragen zijn of ze geeft gewoon een peptalk.

Salina werkt nauw samen met een personal trainer speciaal voor beginnende sporters, die aantrekkelijke tarieven hanteert voor klanten van Back2Basic die ook graag willen sporten. "De trainer kijkt eerst wat je kan en wat iemand het meest helpt. Na iedere training ontvang ik een evaluatie over mijn klant," vertelt Salina. "Het belangrijkste bij afvallen is uiteindelijk dat je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt. Dat klinkt heel eenvoudig maar je moet dan wel weten welke keuzes hierin te maken."

Kennis delen

Twaalf jaar lang werkte Salina bij een grote uitzendorganisatie met alle bijbehorende hectiek en stress. "Ik voelde me niet goed, mijn lijf was uitgeput. Er was weinig tijd om te ontspannen en ik nam hierdoor steeds minder tijd om gezond te eten," vertelt ze. "Ik wilde iets goeds voor mijn lijf doen en besloot in 2014 de opleiding Gewichtsconsulente en de opleiding Natuurvoeding te gaan volgen naast mijn drukke baan. "Ik merkte dat het goed voor me was. Ik paste mijn eetpatroon aan met behulp van mijn nieuwe kennis en ging weer terug naar de basis van goede voeding, daarom heet de praktijk ook Back2Basic. Dat voelde enorm goed en Ik wil nu graag mijn kennis delen," aldus Salina enthousiast.

Toen kwam er een keerpunt bij haar werkgever: ze moest meer gaan werken of van functie veranderen. Ze koos ervoor om een tandje bij te zetten en ze ging volledig over haar grenzen: een onvermijdelijke burn-out volgde. Ze besloot haar baan op te zeggen en te gaan ondernemen. "Ik ben hier heel open in omdat ik tijdens gesprekken met klanten vaak hoor dat ze zich in deze situatie herkennen. Want ook stress heeft vaak een enorme impact op onze eetgewoontes en gezondheid."

Tip van Salina: laat uw consulten vergoeden door de zorgverzekering.

Salina is met haar praktijk Back2Basic aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland. Dit betekent dat haar consulten bij verzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed worden vanuit de aanvullende zorgverzekering, check uw polisvoorwaarden eens!

U bent van harte welkom om telefonisch een afspraak te maken voor een vrijblijvend én gratis kennismakingsgesprek bij u thuis.

Back2Basic Gewichtsconsulentie
Salina de Vries
06-21 21 3096
Facebook: Gewichtsconsulente Salina de Vries

Tekst: Margreeth Anema

Monkey Town zoekt kinderen die nieuwe Jungle Kids Escaperoom willen testen

Jungle Kids Escaperoom bij Monkey Town Uitgeest. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Vanaf begin dit jaar is het team van Monkey Town Uitgeest hard aan de slag om de nieuwe Jungle Kids Escaperoom te realiseren. Deze Kids Escaperoom is een combinatie van 'Indiana Jones meets the Jungle'.

Een groep van minimaal 5 en maximaal 8 kinderen (vanaf 6 à 7 jaar) en 1 volwassen begeleider gaan een Junglehut in en moeten met behulp van tricks & trucs sleutels vinden. Deze sleutels zijn nodig om de geheime code waarmee het slot van de Junglehut is afgesloten, te vinden en het slot te 'kraken'. Op woensdag 30 januari en vrijdag 1 februari mogen 2 groepen kinderen de nieuwe Kids Escaperoom gratis uitproberen. Degene die met zijn groep kans wil maken op een van de 4 gratis try-outs kan via de Facebookpagina van Monkey Town Uitgeest meedoen aan de wedstrijdactie. Na de try-outs is de Kids Escaproom te reserveren in combinatie met een feestje of zomaar voor een uur aan actie, spanning en sensatie. Meer informatie vindt u vanaf 23 januari op de website van Monkey Town Uitgeest. www.monkeytown.eu/uitgeest en https://www.facebook.com/mtuitgeest/

Portretschilderijen van Jacqueline Dozy bij boekhandel Schuyt

Jacqueline Dozy aan het werk. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Jacqueline schildert sinds 2016 portretten waarbij de nadruk ligt op de ogen van de geportretteerde, op de emotie en de blik.

De schilderijen die Jacqueline maakt zijn net iets mooier dan de werkelijkheid, zonder dat het werk daardoor magisch-realistisch te noemen is. Harry Mulisch inspireerde haar postuum tot het schilderen van zijn portret, de arrogante en toch fragiele blik waren voor haar de uitdaging om deze te 'vangen' in verf. Het resultaat is een gelijkend schilderij van 24 x 30 cm.

Sindsdien schilderde Jacqueline verschillende andere portretten van mensen en dieren die haar inspireerden. Zoals Barack Obama en Prince, maar ook het paard Rapsody waar Jacqueline veel van hield en waar ze een speciale band mee had. Deze portretten zijn geschilderd met olieverf in realistische kleuren.

Portretten van de schrijvers Ilja Leonard Pfeijffer en Ronald Giphart zijn met acrylverf geschilderd en hebben door een beperkt palet een heel andere stijl. De overeenkomst met de olieverfportretten is dat ook hier de nadruk ligt op de ogen van de geportretteerde.

Naast het portret van Giphart ziet u ook een portret van zijn vriend, chef-kok Rik de Jonge. Deze portretten werden gemaakt in opdracht van de organisatie van een muziekfestival in Overijssel. Giphart en De Jonge kookten daar paella voor de festivalgangers, hun portretten sierden de kookhoek.

Op dit moment werkt Jacqueline aan een aantal portretten, waaronder die van de overleden Joyce. Een lastige opdracht omdat er veel emotie bij het schilderen komt kijken. Emotie vertroebelt het proces om de blik van Joyce met verf vast te leggen en om haar blik niet te vullen met het verdriet van de ramp met de MH17, waarbij Joyce om het leven kwam. Het schilderij is voor de zus van Joyce. Verder werkt Jacqueline momenteel aan een portret van een zwarte labrador en aan een portret op basis van een jeugdfoto van een 30-jarige jongeman. De schilderijen van Jacqueline zijn in de maanden januari en februari te zien in boekhandel Schuyt.

Wilt u ook een portret laten maken? Kijk dan even op www.hop-art.nl.

'Kleine ergernissen': hondenpoep op 1 in Uitgeest

UITGEEST - Ruim 250 inwoners van Uitgeest hebben de enquête 'kleine ergernissen' van de gemeente ingevuld. Uitgeest wil hiermee graag inzicht krijgen in de meest voorkomende alledaagse ergernissen in de openbare ruimte.

Uit de resultaten is een top drie naar voren gekomen met als grootste ergernis hondenpoep, gevolgd door fout parkeren en rommel op straat. De enquête is ook in Bergen, Castricum en Heiloo gehouden. Hier kwam dezelfde top drie uit.

Uitgeest zet met behulp van de BOA en in samenwerking met de politie al in op deze drie problemen. Er zijn regels en er wordt gecontroleerd, gehandhaafd en opgeruimd. "En daarbij hoopt de gemeente ook op samenwerking met u als inwoner; spreek elkaar aan als u een probleem signaleert. Bewoners, ondernemers, organisaties en gemeente: de buurt, dat is iedereen samen!" aldus de gemeente Uitgeest.

De gemeente zoekt concrete en effectieve oplossingen voor de top drie van ergernissen. Deze krijgen onder meer speciale aandacht in het handhavingsbeleid dat in 2019 door het college wordt vastgesteld.

Stroef FC Uitgeest wint

UITGEEST - Het is net als schaatsen op natuurijs. Je kijkt er lang naar uit en als het eindelijk zover is stap je heel verwachtingsvol in je schaatsen en gaat het ijs op. Maar dan? Die eerste slagen, die eerste minuten, lijkt het wel of je het nooit eerder gedaan hebt. Zo ongeveer laat het eerste optreden van FC Uitgeest na de winterstop zich vergelijken.

Uit bij Zaanlandia werd met 1-2 gewonnen maar niemand zou verbaasd hebben moeten opkijken als het een gelijkspel was geweest of misschien wel een nederlaag. Het laatste had gekund, zeker nadat in de 73e minuut bij een 1-1 stand doelman Sem Bleeker net buiten de zestien spits Kok vloerde en er met geel genadig vanaf kwam.

FC Uitgeest startte zonder de zieke Dennis de Wit. Zijn plaats werd verdienstelijk ingenomen door Mike Beentjes. In de spits was er ruimte gemaakt voor de weer teruggekeerde Lester Half die begrijpelijk wat ritme miste. Dat komt wel goed. Het ging ten koste van Jordy Duijn. Op het middenveld was Kick Smit vervangen door Daan Hamaker.

Het leek allemaal goed uit te pakken want de eerste twintig minuten werd Zaanlandia overklast door een vlot combinerend FC Uitgeest. De treffer in de 10e minuut was dan ook logisch. Een voorzet werd steenhard ingekopt door Daan Hamaker die de bal via Zaanlandia-speler Desser in het doel zag verdwijnen. 0-1. Jorn Brouwer en Lester Half hadden daarna kansen om de wedstrijd al vroeg op slot te gooien maar slaagden daar niet in. Vreemd genoeg raakte FCU het daarna helemaal kwijt. Passes werden onzorgvuldig en iedere bal viel voor een zwarthemd en niet voor geel. Bijna was het toch 0-2, maar een enorme pegel van Daan Hamaker spatte uiteen op de lat. Zaanlandia werd steeds sterker en had in de 39e minuut al naast FCU kunnen komen, ware het niet dat de inzet van Kok tegen de paal belandde. Drie minuten later was het toch raak. Een daverend schot van De Graaf was kansloos voor keeper Sem Bleeker. 1-1

In de tweede helft was Zaanlandia lange tijd heer en meester. De ploeg uit Zaandam slaagde er echter niet in om deze sterke fase te verzilveren. FC Uitgeest bleef loeren op de counter en werd vooral door Max Dekker steeds gevaarlijker. Nadat doelman Sem Bleeker dus gespaard was door de arbiter was het in de 82e minuut een domme overtreding van Kesser die een strafschop opleverde. Jorn Brouwer faalde niet van elf meter. 1-2.

Zo werden uiteindelijk in een stroeve wedstrijd toch nog drie punten meegenomen. FC Uitgeest blijft daardoor op vierde plaats staan en belangrijker nog, binnen overbrugbare afstand van koploper JOS Watergraafsmeer, de volgende tegenstander op sportpark De Koog. Wie weet? Komt dat zien op zondag 27 januari. (De Afvallende Bal)

Clubkampioenschappen TTAZ 2018/2019

B poule vlnr Peter Middel, Nico Baltus en Dennis Janssen. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De eerste clubkampioenschappen onder de nieuwe naam Tafeltennis Alkmaar Zaanstad zijn nu een feit. Op zondag 20 januari werd er om de eerste beker en titel gespeeld, 20 leden gingen de strijd aan in de sporthal van OBS de Wissel.

Er werden twee poules gevormd waarvan de beste vier van iedere poule doorgegaan zijn naar de volgende ronde. De grootste verrassing en ook wel mooiste partij werd verzorgd door Dimitry van der Park tegen Wim Baltus. Met zijn 18 jaar wist hij met waanzinnige rally's en bijna onmogelijke smashes te winnen. In de volgende ronde in de A-poule zette hij Henk Spoelstra in 5 games opzij, die binnen de club de hoogste rating heeft en in de 4 voorafgaande jaren clubkampioen is geweest van Tafeltennisvereniging Uitgeest. Helaas werd Dimitry dit jaar de finaleplek door Patrick Rasch niet gegund.

Jelle van Werkhoven timmert al langer aan zijn tafeltenniscarrière en er zijn weinig spelers binnen de club die een antwoord hebben op zijn snelheid en zelfverzekerdheid. Hij ging dus ook zonder een partij te verliezen door naar de finale, waar hij Patrick trof. Patrick leek in eerste instantie Jelle van tafel te spelen en won de eerste twee games, maar toen ging het iets minder. Jelle was meer aanvallend, maakte minder fouten en stelde in de laatste 3 games het kampioenschap in de A-poule zeker.

In de B-poule was het even verrassend. Voormalig clubkampioen Dennis Janssen strandde dit jaar op de derde plek. In de finale streden Peter Middel en Nico Baltus voor het eerst in hun carrière om de eerste plek. Ze gingen beiden gelijk op met toch wel verschillende speelstijlen. Ze hadden het moeilijk met elkaar. Nico raakte net iets meer en iets sneller aan Peter gewend dan andersom, waardoor hij uiteindelijk de beker voor de eerste plek in zijn sporttasje kon stoppen.

A poule Vlnr Patrick Rasch, Jelle van Werkhoven en Billy Fatels. Foto: Aangeleverd

Het hele festijn werd gezellig onder het genot van een hapje en een drankje afgesloten. Ook zin om het een keer uit te proberen? Kom dan op maandag en donderdag vanaf 20.00 uur langs in de speelzaal van OBS de Wissel, De Hoop 3 in Uitgeest.

Vierde langebaanwedstrijd IJsclub Uitgeest

De pupillen jongens: Casper Schut, Stan de Ruijter, Thijs Zonneveld, Tristan Tijsen, Joey Verhaar, Thijs Baltus, Chris Wokke en Jari Kuipers. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Zondag 20 januari werd de vierde langebaanwedstrijd van het schaatsseizoen verreden. Onder perfecte omstandigheden: windstil en een temperatuur dalend naar -3 graden. Echt winters weer om te schaatsen.

De consequenties van deze omstandigheden zijn echter wel dat het ijs zeer hard is en als je niet goed op techniek rijdt, de krachtige afzet deels verloren gaat. Bij de 100m liet Chris Wokke met een 13.14 zien dat men in de toekomst rekening met hem moet houden. Zeker nu hij op de 500m de magische drempel van 1 minuut met een 59.99 is gepasseerd. Bij de 500m reed de clubkampioen van vorig jaar, Willem Brantjes, tegen Brain Bloedjes waarbij Willem op die afstand de jeugd voor moest laten gaan. Verder reden alle pupillen een persoonlijk record op de 300 en 500m. Ook Patrick Roelands deed goede zaken met 2 persoonlijke records, 46.88 op de 500m en 2.31.88 op de 1500m. Dat de sport ook hier hard kan zijn bleek uit de diskwalificatie van Brain wegens een, voor hem onverklaarbare, verkeerde wissel van baan. Samengevat was het een geslaagde avond als voorbereiding op de clubkampioenschappen die op zaterdag 2 februari van 18.45 tot 23.00 in de Meent in Alkmaar worden verreden.

Kijk voor programma, uitslagen en nieuws op de website www.ijsclubuitgeest.nl.

Weinig spannende finale voor Wout Bakker

AKERSLOOT - Wout Bakker uit Heiloo heeft donderdagavond, met een beetje geluk, de wekelijkse wedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup gewonnen. De weersomstandigheden op Sportcomplex de Cloppemburgh waren bar en boos: harde wind met hagelbuien en natte sneeuw.

Toch wilden de deelnemers er een spannend gebeuren van maken met Woiut Bakker en thuisrijder Hidde Buur in de hoofdrol. De anderen figureerden op de achtergrond. Alkmaarder Henk Louwe en Henk Jan Verdonk senior (Egmond aan den Hoef) wisten zich nog wel aan de vergetelheid te onttrekken en trokken zich niets aan van de barre omstandigheden. Hidde Buur werd door Wout Bakker tot alleen maar volgen gedwongen. Of dit nu de verdienste was van Wout Bakker of de slimheid van Hidde Buur blijft in het midden. Met nog 10 minuten te gaan sloeg bij Hidde Buur het pechduiveltje toe door hem met een lekke band te verrassen en hij moest definitief de koers verlaten. Buur kon zien hoe Wout Bakker zijn laatste omlopen ontspannen en zonder zijn gehijg in de nek kon uitrijden, maar ook zonder de voldoening van een eerlijk gevecht.

Robert-Jan heeft een warm hart: hij collecteert voor het goede doel

Robert-Jan hijst de vlag van de Hersenstichting in de collecteweek. Foto: aangeleverd

UITGEEST - De 48-jarige Robert-Jan Frijburg, geboren en getogen in Uitgeest, schrijft kinderboeken en heeft naar eigen zeggen psychologie gestudeerd. BInnenkort wil hij zelfs aan een studie sociologie beginnen. Hij is druk met zijn schrijfsels en zijn studies en helpt zijn ouders graag met klusjes en boodschappen doen.

Door: Margreeth Anema


Daarnaast heeft hij ook nog één hele belangrijke bezigheid: hij collecteert voor diverse goede doelen. "Dat is namelijk mijn roeping," zegt Robert-Jan enthousiast. "Ik wilde al collecteren vanaf mijn 21ste jaar, maar er was destijds niet veel over te vinden en ik wist niet waar ik mij aan moest melden. In 2006 viel mijn oog op een oproepje in de krant: de Hartstichting zocht collectanten. In 2007 liep ik voor het eerst en toen ging het balletje rollen: ik ging ook voor andere goede doelen collecteren, bijvoorbeeld voor de Hersenstichting."

Robert-Jan heeft twee wijken onder zijn hoede: de bomenbuurt en de helft van de Hogeweg. Hij maakt nogal eens wat mee onderweg en vertelt daarover honderduit. Die ene keer bijvoorbeeld dat een dame de deur opende met een masker van crème op haar gezicht, ze moest zelf zo hard lachen dat Robert-Jan dacht dat ze erin bleef hangen. Om de vrouw gerust te stellen vertelde hij maar dat hij ook weleens een nepsnor en een brilletje draagt.

Hij laat zich door niets of niemand tegenhouden: "Ik weet nog wel dat ik bij de woonboten moest collecteren, ik liep bevend van angst over krakkemikkige steigers waar planken uit misten. Ik was doodsbang dat ik erdoor zou zakken," vertelt Robert-Jan. Hij stond ook al eens oog in oog met een vos, maar de zwaan die op hem loerde vond hij bijna nog enger. "Ik blijft dan stokstijf staan, gelukkig keerde de zwaan om en zwom weer weg." Als het koud en guur is buiten en mensen vragen hem even binnen dan antwoordt hij resoluut: "Koffiedrinken doe ik wel thuis, het gaat mij om de missie."

En een missie heeft Robert-Jan, hij is zeer gevoelig voor andermans leed en als iemand ziek wordt gunt hij diegene een tweede kans. Daarom vindt hij het zo belangrijk om te collecteren voor wetenschappelijk onderzoek, voorlichting en bewustwording van, in dit geval, hersenaandoeningen. In een brief die hij meegeeft aan de verslaggever schrijft hij: "Ik hoop dat andere mensen ook gaan collecteren door mijn verhaal, we moeten er namelijk met z'n allen voor gaan, dit is van groot belang." Ook bedankt hij de inwoners van 'zijn' wijken voor de liefdevolle giften en zijn mede-collectanten die in andere wijken lopen. "Zij zetten zich ook zo goed in, ze zijn onmisbaar," zo besluit Robbert-Jan, die zijn hart op de goede plaats heeft zitten, zijn verhaal.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 23 januari 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 25 januari 19.15 uur: H. Eucharistieviering in Geesterheem met koffiedrinken.
Zondag 27 januari 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.


Mededelingen
De vieringen in Geesterheem zijn vanaf heden veranderd. Voortaan zijn er twee vieringen in de maand op de 2e en 4e vrijdag van de maand. Na de 4e viering is er ook koffiedrinken in Geesterheem. Als er een vijfde vrijdag valt in de maand dan vervalt die ook. De tijden van de vieringen zijn van 19.00 uur naar 19.15 uur gegaan.

'Mamma Mia! Here we go again' in Filmhuis De Zwaan Cultureel

'Mamma Mia! Here we go again'. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De film 'Mamma Mia! Here we go again' die vrijdag 1 februari wordt vertoond, is een Brits-Amerikaanse muzikale film, geschreven en geregisseerd door OI Parker. De film is het vervolg op de film Mamma Mia! uit 2008.

De film verscheen op de tiende verjaardag van zijn voorganger. De film toont zowel de gebeurtenissen die op deze eerste film volgen als die aan het hotel op het Griekse eiland voorafgingen. In het verleden ontmoeten we een jongere Donna die volop van het leven geniet. We volgen haar romantische escapades wanneer ze het pad kruist van Sam, Harry en Bill. Na een tijd blijken deze romances niet enkel rozengeur en maneschijn te zijn. In deze film worstelt de zwangere Sophie met het gemis van haar moeder. Mamma Mia! Here We Go Again herhaalt vijf wereldhits uit het vorige deel, maar voegt ook wat onbekendere nummers toe. Het zijn in ieder geval geen inferieure nummers, want zelfs de liedjes die geen single zijn geworden, zijn het aanhoren waard.

De zaal is open vanaf 19.45 en de film begint om 20.15 uur. Toegang € 6,- ('Vrienden van de Zwaan' € 5,-). Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij boekhandel Schuyt aan de Middelweg 139 in Uitgeest, of aan de zaal indien nog beschikbaar.

Door de Lens van Bus

Foto: Ger Bus

"Bij het Uitgeestermeer staan diverse hazelaars. De natuur loopt op dit moment een maand vooruit en dat is ook te zien aan de lengte van de katjes," aldus Ger Bus.

De mannen van de strooiploeg staan bij nacht en ontij voor ons klaar

Foto: aangeleverd - GP Groot

UITGEEST - Het heeft gevroren en het is glad. Halleluja voor de mannen van de strooiploeg van GP Groot, dankzij hen kunnen we allemaal veilig de weg op. De mannen hebben zich vanmorgen om 3 uur gemeld bij het kantoor van GP Groot aan de Hoogeweg in Heiloo, hier bevindt zich namelijk de zoutopslag.

Ze hebben ieder hun eigen route en zullen hier ongeveer vier uur mee bezig zijn. De één is grondwerker, de ander is machinist. Het strooiseizoen start op 1 november en is afgelopen op 1 maart, behalve vorig jaar, toen vroor het in maart nog en is er twee weken langer gestrooid.

40 ton zout in de opslag
Maar liefst 40 ton zout ligt er opgeslagen in een van de ruimtes verscholen achter het oudste en oorspronkelijke kantoor van GP Groot op de grens van Heiloo en Limmen. De 40 ton zout is genoeg voor 9 à 10 strooibeurten. Als het einde in zicht komt dan is één belletje naar het algemene depot voldoende voor nieuwe aanvoer. Er wordt per seizoen gerekend op ongeveer 21 à 25 strooibeurten. Een paar jaar geleden vroor het zo lang dat het zout bijna op was, veel mensen kunnen zich dat vast nog herinneren. Dit werd opgelost door zuinig aan te doen, maar natuurlijk niet zo zuinig dat de veiligheid in het geding zou kunnen komen, het restant zout werd vermengd met zand.

Bert de Vilder is senior projectleider bij GP Groot en werkt hier inmiddels 23 jaar: "Het zoutdepot van Rijkswaterstaat bevindt zich op de Molenwerf in Uitgeest. Voor Rijkswaterstaat strooien wij de snelwegen. We werken ook voor bedrijven zoals bijvoorbeeld de Vomar, het Noordwest Ziekenhuis Alkmaar en de Sligro. Op de Hoogeweg is onze afdeling infra gehuisvest, hier valt ook de gladheidsbestrijding onder. We rijden in totaal met 8 voertuigen."

Foto: aangeleverd - GP Groot

Bert heeft een abonnement op Weerplaza, dat de gladheidsberichten afgeeft. Vier keer per dag krijgt hij een voorspelling over een tijdsperiode van 8 uur. Hierbij kan hij tien dagen vooruitkijken. "Het is natuurlijk ook een gevoelskwestie, als het miezert en de temperatuur daalt dan zijn we al in opperste staat van paraatheid." Als het, zoals die zaterdagavond in december, ineens gaat sneeuwen dan belt de meteoroloog van Weerplaza de voorman met een extra toelichting.

Bewust strooien
"We proberen bewust om te gaan met het strooien. Het zout is niet goed voor het milieu. We proberen minder zout te strooien door het te mixen met pekel. Pekel bestaat slechts voor 22% uit zout, de rest is water. We strooien dus nat. Dat is beter voor de natuur maar het blijft ook beter liggen en waait niet weg," vertelt Bert.

Je kunt het zout overigens niet op je eitje strooien. Het huis- tuin- en keukenzout is geraffineerd (schoongemaakt). Het zout dat gebruikt wordt voor gladheidsbestrijding is steenzout en wordt gewonnen uit mijnen. Het heeft ook een bepaalde korrelstructuur en mag niet te snel oplossen, maar ook niet te lang blijven liggen. Het voelt als zand en de korrel is veel groter dan een zoutkorrel die je op je eitje strooit.

Als het gaat vriezen moeten we ook prioriteiten stellen, vertelt Bert: "Rijkswaterstaat geeft al snel opdracht om te strooien omdat zij geen risico's willen nemen, maar bij bedrijven moeten we het zelf goed inschatten. Het ziekenhuis heeft bijvoorbeeld altijd prioriteit, maar als het op zondag ijzelt en de Sligro is dicht dan slaan we het parkeerterrein daar even over, zo proberen we kostenbewust mee te denken met onze particuliere klanten."

De app van Weerplaza voorspelde overigens al geen witte kerst tijdens het interview, dat vorig jaar vlak voor de feestdagen plaatsvond. "Helaas, tot na nieuwjaarsdag hoeven wij de mannen niet te mobiliseren. De app voorspelt dat het niet gaat vriezen, maar je weet nooit wat er in januari of begin februari gaat gebeuren," zegt Bert, die altijd scherp is op de weersverwachting en gelijk krijgt: de mannen werden donderdag 17 januari toch opgeroepen. Het vriest!

Tekst: Margreeth Anema

Een avondje mee met de strooiwagen

Bas op zijn strooiwagen Foto: Erik Boschman

UITGEEST - De 36-jarige Bas Ranzijn rijdt al vijf jaar op de grote strooiwagen van GP Groot. Hij begon 11 jaar geleden als terreinhulp bij de strooiploeg van de provincie en werkte zich op tot een van de acht medewerkers bij de gladheidsbestrijding. Overdag werkt hij van 07.00 uur tot 16.00 uur als voorman. In het strooiseizoen kan hij te pas en te onpas worden opgeroepen als het gaat vriezen.

Door: Margreeth Anema

Geen feestjes tijdens het strooiseizoen
Bas doet het niet voor het geld. "Ik wil de wegen veiliger maken voor het verkeer, dat is waarom ik het doe." Als hij 's nachts zijn bed uit moet om 3 uur dan is hij rond 7 uur klaar en kan hij gelijk door naar zijn werk als voorman. "Ik blijf nooit liggen omdat ik gestrooid heb: je hebt ergens voor gekozen en daar ga je voor," aldus Bas die dit werk met veel plezier doet. Als er ondanks dat hij gestrooid heeft toch een incident plaatsvindt op zijn route dan raakt hem dat enorm.

Voor Bas en zijn vrouw betekent dit dat zij geen feestjes of andere activiteiten plannen gedurende het strooiseizoen, dat loopt van 1 november tot 1 maart. "Als het rond het vriespunt is, ben ik eigenlijk continu stand-by," vertelt hij vanachter het stuur in zijn cabine. Als hij buiten werktijd vrachtwagens ziet rijden op zijn route dan kijkt hij goed hoe ze de route rijden en hoe ze bijvoorbeeld over de bruggen rijden: "Dat onthoud ik en neem ik mee als ik moet strooien op die bepaalde plek. Ik ben zo dus eigenlijk 24 uur per dag met mijn werk bezig."

Bas tijdens zijn werkzaamheden als voorman Foto: Erik Boschman

Ook heeft hij hart voor de zaak: hij werkt nu 12,5 jaar voor GP Groot en heeft het bedrijf zien groeien. "Ze staan altijd voor je klaar en bieden altijd een luisterend oor, ondanks het feit dat het zo'n groot bedrijf is," vertelt Bas, die er nooit meer weg wil.

Verslaggever als bijrijder
Het wegdek is wit door hagel en sneeuw en vanuit de hoge cabine zie ik andere bestuurders in gevecht met de gladheid. Het is blijkbaar lastig rijden door het winterwonderland. "De weersomstandigheden maken het inderdaad spannend maar ook mooi, je rijdt als eerste door het prachtige winterlandschap," vertelt Bas. Ondertussen manoeuvreert hij zijn truck in alle hoeken en gaten van zijn route zodat alles netjes wordt gestrooid. "Vergis je niet, met hagel en sneeuw zoals dit, kan het binnen de kortste keren spekglad zijn. Het vriest vast aan de weg en er ontstaat al snel een ijsbaan."

Hij kent zijn route op zijn duimpje. Vanavond zijn er vier man opgeroepen en met vier auto's maken zij de wegen en bedrijfsterreinen weer begaanbaar. Om 19.00 uur meldden wij ons op het depot en de verwachting is dat we rond middernacht weer thuis zullen zijn. Bas laadt de auto's door middel van een shovel met zout, ook dat is zijn taak. Daarna drinkt het jonge, hechte strooiteam een bak koffie voordat ze de spekgladde wegen trotseren. Onderweg wordt er veelvuldig handsfree met elkaar gebeld over hoe de situatie is: "Is het bij jou ook wit? Hoe gaat het bij jou, is het te doen?" De mannen zijn heel collegiaal: als Bas merkt dat zijn zout bijna op is, belt hij collega Ronald of hij zijn route wil afmaken. "Ik heb op bepaalde punten een dubbele hoeveelheid zout gestrooid, vandaar dat het bijna op is," vertelt Bas.

Het strooitijdstip is scherp gepland: om 19.00 uur rijden we weg van het depot en om 19.15 uur begint het keihard te hagelen, afgewisseld met natte sneeuw. Het systeem dat het weer en de gladheidsbestrijding in de gaten houdt werkt blijkbaar prima.

Drieëndertig uur non-stop strooien
Bas heeft veel meegemaakt tijdens zijn strooiwerkzaamheden. We moeten ontzettend lachen om het feit dat hij in het weekend weleens een fietser heeft opgeraapt die 's avonds laat in het weekend blijkbaar te diep in het glaasje had gekeken in de kroeg in Alkmaar en een slippertje maakte onderweg naar zijn bed in Heiloo.

Het allermooiste wat hij meemaakte was de allereerste keer dat hij op de grote vrachtwagen de route mocht rijden, jaren geleden. De avond ervoor had hij de route geoefend met de collega die hij zou vervangen. De volgende dag, tijdens zijn vuurdoop, begon het ineens enorm te sneeuwen. Niemand kende de route, dus alles kwam neer op de nieuwbakken strooiskills van Bas. Hij bleef maar liefst 33 uur op de vrachtwagen sneeuwschuiven en strooien. Tijdens de dienst zag hij bijrijders komen en gaan. Door de adrenaline was hij niet moe te krijgen. Hij ging door totdat de coördinator er lucht van kreeg en hem van de weg af haalde. Nare dingen maakt hij bijna niet mee: hij krijgt weleens een middelvinger van verhitte medeweggebruikers maar dat deert hem niet, hij vindt zijn werk veel te leuk.